Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.898 (4.2157 wekelijkse editie, 
683 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 22/6/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10 
Nummer 454 van 18/2/2006


Gegroet lezers,

Weer een nummer vol met interessante nieuwtjes, sites, software. Wij willen u toch even waarschuwen voor iets dat ons overkwam. Al enige tijd leek het ons dat de Windows updates niet automatisch niet meer binnenkwamen (wij hadden gekozen voor de optie automatisch downloaden, en installeren wanneer het ons uitkomt). En deze week was er weer een update, en die kwam maar niet op onze pc terecht.

En omdat we niet onbeschermd door het leven willen, zijn we dan zelf maar via de knop Automatisch Updates naar de website van Microsoft gesurfd. En daar bleek dat er een hele reeks updates niet geïnstalleerd waren... maar dat we eerst de Windows Genuine Advantage upgrade moesten installeren. Wat wij gedaan hebben (wij zijn netjes in het bezit van een legitieme versie van Windows). En daarna kwamen de updates vlotjes binnen. 

Wij zijn toch wel enigszins verontrust door deze werkwijze. Eerst en vooral dat we verplicht zijn die WGA te installeren, en ten tweede dat ons systeem ons niet verwittigde dat de updates niet naar behoren binnenliepen. In elk geval is ons advies: breng zelf ook eens een bezoek aan de site van Windows, om te controleren of u in het bezit bent van alle vereiste updates.

Zo. Na deze waarschuwing laten wij u vlug aan uw leesvoer. Veel lees- en experimenteerplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ONLINE PERSOONSGEGEVENS KUNNEN GEVAARLIJK ZIJN
Het overkwam een man die zich kandidaat stelde voor een job. Hij zag er veelbelovend uit, had de juiste kwalificaties, maar toen de personeelchef het internet afzocht naar informatie over de man (en wie is tegenwoordig nog onvermeld op het internet?) kwam hij een beschrijving tegen van vrienden die hem allerlei interessante hobby's toedichtten: jointjes roken, mensen neerschieten, en fervent seksliefhebber. De kandidaat werd doorgestuurd. Want zelfs al had de man die tekst niet zelf geschreven, hadden zijn vrienden dat over hem geschreven, de personeelschef vroeg zich af: wat voor soort persoon laat toe dat hij in zulke bewoordingen omschreven staat online, waar iedereen dit kan lezen?
Het gebeurt steeds vaker, zo meldt dit artikel bij The New York Times, dat bedrijven en toekomstige werkgevers online informatie opzoeken over kandidaten. En steeds vaker maken zij daarbij gebruik van sociale netwerken zoals Facebook Friendster en anderen. Het mag dan wel leuk zijn om als student daar stoere taal te gebruiken over drank en drugs en provocerende foto's te publiceren, het is informatie die tegen die persoon pleit bij een sollicitatie.
Wat u daaruit moet afleiden? Dat mensen zich veel te veel bloot geven online. U zet toch ook niet uw hele levensverhaal in de krant? En dat het geen kwaad kan zelf eens op zoek te gaan naar de informatie die over u op het internet te vinden is. Is dat informatie van een twijfelachtig allooi, vraag dan aan de webmaster van die site of de auteur van het artikel om die informatie te verwijderen. Waarbij u natuurlijk niet paranoia moet worden.
Uiteraard zal dat wel betekenen dat er heel wat gecensureerd zal worden bij de verhalen in die online communities en dat het geinige er vanaf gaat...
http://www.nytimes.com/2006/06/11/us/11recruit.html?ei=5040&en=3b5d708758a1e0c8&ex=1150603200&partner=MOREOVERNEWS&pagewanted=print
 

NIEUWS VAN HET UPDATE FRONT
Nu dinsdag is het patch dag: dan zal Microsoft naar maandelijkse gewoonte patchen uitbrengen voor beveiligingsfouten die de afgelopen weken ontdekt zijn. Deze keer zijn dat er 12: negen voor problemen met Windows, twee voor Office en eentje voor Exchange. (1) Microsoft waarschuwt dat een van die patchen de manier zal wijzigen waarop IE omgaat met ActiveX controles. Dat is het gevolg van een rechtzaak met het bedrijf Eolas, waarbij Microsoft het onderspit heeft moeten delven.
Een tweede berichtje over beveiligingsfouten betreft eveneens Windows, maar helaas is hier minder goed nieuws. Er is namelijk een ernstige beveiligingsfout ontdekt in Windows 98, 98SE en Windows ME en Microsoft kan die fout niet herstellen zonder een groot stuk van het besturingssysteem te moeten herschrijven. En daar heeft Microsoft natuurlijk geen zin in - het moet veel te hard boksen om de Vista versie van het Windows OS op tijd buiten te krijgen. Het euvel zou te maken hebben met de manier waarop Windows Explorer omgaat met COM objecten. Microsoft heeft wel patches kunnen uitbrengen voor Windows 2000, XP en Server 2003. Wat moet de gebruiker dan doen, vraagt u zich af? Wel, Microsoft heeft slechts één advies: zijn systeem verschuilen achter een goede firewall, die alle verkeer op TCP poort 139 filtert. (2)
En om te besluiten: er is ook nog een fout ontdekt in de manier waarop de IE en Mozilla browser omgaan met een JavaScript. Het zou ertoe kunnen leiden dat een hacker bestanden op uw  computer kan downloaden. Maar omdat er heel wat interactie van de gebruiker nodig is vooraleer de fout geëxploiteerd kan worden, zullen Microsoft en de Mozilla foundation geen speciale patch uitbrengen en gewoon bij een volgende update van de software het euvel verhelpen. (3). Zo. genoeg virusnieuws voor vandaag. Mis de update morgen niet!
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Readies_12_Security_Patches/1149797093
http://www.betanews.com/article/No_Fix_for_Critical_Windows_98_Me_Flaw/1149873723
http://www.betanews.com/article/JavaScript_Flaw_Affects_Mozilla_IE/1149868296
 

NIEUWE SOCIALE NETWERKSITE: BOOMPA
Neen neen, dit is geen site voor alle opa's ter wereld, het gaat om een site over auto's. Belachelijk, vindt u ? Wel, als er al sociale netwerken bestaan voor honden en katten, waarom dan niet voor auto's?
Het principe is simpel. De gebruiker geeft informatie in over de auto die hij bezit of graag zou bezitten. Andere gebruikers kunnen hieraan tags toevoegen en commentaar over de auto. Zij kunnen de eigenaar contacteren en hem als vriend aanduiden. De uiteindelijke bedoeling is om een immense database te bouwen over auto's.
Bovendien bevat de site erg veel informatie over auto's en onderdelen. En is het niet leuk dat u, wanneer u een probleem hebt met een auto, aan de eigenaar van eenzelfde auto raad kan vragen?
Uiteraard is de site momenteel erg Amerikaans gericht, maar het is wel een heel mooi idee, vindt u ook niet?
http://www.techcrunch.com/2006/06/11/cnet-veterans-launch-boompa-myspace-for-cars/
http://www.boompa.com/
 

EBAY TEST ADVERTENTIES OP ANDERE SITES
De Google advertenties zijn erg populair. En eBay neemt daar nu een voorbeeld aan, in een experiment dat ons erg interessant lijkt. Het systeem heet eBay AdContext. Websites kunnen stukjes code in hun  broncode opnemen, waardoor dan automatisch advertenties verschijnen voor bepaalde veilingen van eBay.
Er zal gewerkt worden met trefwoorden, zodat er in principe advertenties verschijnen voor zaken die de bezoeker van de site kunnen interesseren. Bij NeTTies zouden bijvoorbeeld veilingen en verkopen van computers of elektronica geadverteerd worden. En uiteraard zouden de advertenties in real time aangepast worden aan het actuele aanbod op de eBay site.
Volgens eBay zou dit adverteersysteem ideaal zijn voor kleinere websites, omdat zij voor de webmaster, net zoals de Google advertenties, een kleine bron van inkomsten vormen. eBay beschouwt haar AdContext systeem niet als een concurrent voor de Google advertenties; beiden kunnen perfect naast elkaar bestaan, aldus een woordvoerder.
eBay onderzoekt trouwens nog een andere piste: welke toepassingen zijn er mogelijk voor het systeem van feedback? Zoals u weet, krijgt elke koper en verkoper een online reputatie bij eBay, via het systeem van de feedback. eBay onderzoekt of die feedback ook gebruikt zou mogen worden in andere systemen, op andere sites.
http://news.yahoo.com/s/nm/20060610/wr_nm/ebay_advertising_dc
 

RAADSEL VAN DE GEHEIMZINNIGE MAILS OPGELOST
Symantec heeft het raadsel van de spookmails opgelost die de laatste weken opgedoken zijn. Achter die mail zou namelijk de Trojaan W32.Beagle.FC zitten. Die zou door hackers op het internet losgelaten zijn.... omdat zij hun database up-to-date willen brengen!  Want door de Trojaan zou namelijk gecontroleerd worden welke e-mailadressen nog actief zijn.
De Trojaan dringt binnen bij een slachtoffer en steelt daar dan de mail-adressen die het op de computer vindt. Die worden via http naar de hacker verstuurd. Daarna worden e-mails verstuurd naar al die adressen, om te zien of zij nog geldig zijn. De bedoeling van de hacker is een database op te bouwen met geldige e-mailadressen.
Opvallend aan die mails is dat zij slechts een getal bevatten in de body en ogenschijnlijk afkomstig zijn van het eigen adres. Deze mail zelf bevat dus zelf geen malware. Maar volgens Symantec moet men ervan uitgaan dat wie zo'n mail gekregen heeft, reeds voordien met de Trojaan besmet was.
Een online scan laten uitvoeren is dus de boodschap!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060612016
 

ZOMBIES IS ERGSTE WINDOWS BEDREIGING GEWORDEN
We blijven nog even in het malware-sfeertje. Microsoft heeft namelijk bekend gemaakt dat er een schrikwekkend aantal computers besmet zijn met trojaantjes of virussen die hen tot een zombie maken, een robot die luistert naar zijn meester en op diens bevel spam uitstuurt bijvoorbeeld.
Het cijfer dat Microsoft aanhaalt is echt om van te schrikken: meer dan 60% van de Windows computers die met een of ander virus besmet zijn, draaiden zo'n bot software. Bij maar liefst 3,5 miljoen pc's werd een versie van remote-control software aangetroffen en verwijderd. In totaal werden er bij de scans 5,7 miljoen machines aangetroffen met een of andere infectie.
Microsoft bracht januari verleden jaar de Windows Malicious Software Removal Tool uit. Elke maand krijgt u een update van deze tool binnen, samen met de gewone beveiligings updates. Sinds de tool van start ging heeft zij al 2,7 miljoen keren gedraaid op minstens 270 miljoen computers. 16 miljoen keer werd er al schadelijke software verwijderd van systemen. Dat waren dan voornamelijk bots en trojans. Rootkits werden er ook gevonden (alhoewel die eigenlijk per definitie onzichtbaar zouden moeten zijn).
De tool vindt u op onderstaand adres. En dan nog dit. De tool die u via de Microsoft Update binnenkrijgt, voert een keer per maand een controle uit, op de achtergrond en rapporteert aan Microsoft wanneer er een besmetting gevonden is. Wil u echter de tool vaker draaien, dan moet u de online versie draaien op dit adres, of de software downloaden naar uw computer via het Download Center.
U ziet het: wij bekommeren ons om de gezondheid van uw peeceetje!
http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx
http://news.com.com/Microsoft+Zombies+most+prevalent+Windows+threat/2100-7349-6082615.html?part=dtx&tag=nl.e703
 

BETALEN MET BANCONTACT OP HET INTERNET
Sommige mensen staan nog altijd weigerachtig tegen online aankopen en  zijn niet scheutig om de gegevens van hun kredietkaart toe te vertrouwen aan een website. Deze barrière zal wellicht in de toekomst uit de weg geholpen worden: voortaan kan u op Belgische websites ook met Bancontact / Mister Cash betalen.
Bij zo'n betaling moet u uw naam, kaartnummer en vervaldatum intikken. De meest recente Bancontact kaarten hebben zo'n nummer al, dat uit 17 cijfers staat. Is uw kaart nog niet uitgerust met zo'n nummer, dan kan u op een speciale pagina zo'n nummer aanvragen. Vervolgens wordt u naar een beveiligd scherm van uw eigen bank gevoerd, een beetje zoals internetbankieren dus. De transactie wordt naar Banksys gestuurd en u krijgt een bevestiging dat de transactie gebeurd is.
Het systeem staat nog wel in zijn kinderschoenen. Er zijn slechts vier banken die de dienst aanbieden (Dexia, Fortis, ING en VDK Spaarbank) en slechts een veertigtal websites waar u met bancontact kan betalen. De aanbieders van het systeem, beveiligingsbedrijf Ogone en Banksys, rekenen er echter op dat vele andere websites spoedig zullen volgen.
Het betalingssysteem lijkt ons wel interessant. Want waar u bij een gewone betaling per kredietkaart al uw gegevens doorstuurt aan de website waar u de aankoop verricht, of aan de tussenpersoon die de betalingen regelt, wordt u bij dit systeem naar uw eigen bank gevoerd, wat toch wat meer vertrouwen kan geven in de betaling.
U kan zelf uittesten hoe het systeem werkt - en meteen een goede daad doen. Op het platform IkWilHelpen kan u een betaling doen via Banksys; uw geld gaat naar caritatieve doeleinden.
http://www.banksys.be/bkscomwt/NL/Betalen_met_kaarten/Betalen/Op_het_internet/bannerpage.jsp
http://www.ikwilhelpen.be
 

GOOGLE BRENGT UPGRADE UIT VAN GOOGLE EARTH, GOOGLE MAPS
De Google Earth software is fantastisch, maar erg veeleisend voor uw systeem. Uw grafische kaart moet van goeden huize zijn en uw processor erg snel. Maar is dat het geval, dan kan u met Google Earth fantastische virtuele ontdekkingsreizen maken dankzij de satellietfoto's die Google van de hele wereld gemaakt heeft.
En ook de Google Maps zijn erg handig - vooral nu zij ook aandacht schenken aan Europa; denk maar aan de handige tool waarover wij verleden week berichtten waarmee u uw adres op de kaart kan zetten.
Google heeft nu updates uitgebracht van beide programma's. Het aantal beschikbare satellietbeelden is verviervoudigd. Daardoor is er nu zo'n 20% van de wereld dat bekeken kan worden in beelden van hoge resolutie, dat wil zeggen beelden waarbij u auto's kan zien, huizen, gebouwen, in meer dan 200 landen en gebieden.
Verder werd de KML technologie van Google Earth beschikbaar gemaakt voor Google Maps. Met KML (keyhole Markup Language) kon u mijlstenen toevoegen aan de satellietbeelden. Wie op zo'n mijlsteen klikt, krijgt een verwijzing naar een ander bestand en soms ook "overlays", overlappende foto's van vaak nog meer gedetailleerde beelden. Die techniek werd nu ook overgebracht naar de Google Maps. U kan een KML oproepen binnen een stratenplan of landkaart, door de URL van de locatie van de KML in te tikken.
Verder zullen de Google Maps ook"geocoding" ondersteunen, een technologie waarmee mashups gemaakt kunnen worden. Bedrijven zullen, tegen betaling, deze geocoding kunnen toepassen om bijvoorbeeld transporten op te volgen, of allerlei informatie te bekijken in een geografische context.
En dan is er nog de SketchUp software. Daarmee kan u drie dimensionale modellen maken van bijvoorbeeld gebouwen en die dan op de Google landkaarten zetten. Ook van deze software is een update uitgekomen.
Voorwaar een bezig bijtje, onze Google!
http://www.betanews.com/article/Google_Upgrades_Earth_Maps_Products/1150216901
http://earth.google.com/
http://maps.google.com/
 

VISTA BETA 2 VIA BITTORRENT
De belangstelling voor de gratis bètaversie van Vista is enorm. Maar elk exemplaar hiervan is 3 gig groot en al die miljoenen mensen die de software downloaden, dat weegt zwaar op het internet.
Als Microsoft slim was geweest, dan had het de software via P2P ruilnetwerken aangeboden. Dat had de druk op het internet doen afnemen. Maar Microsoft heeft zijn principes en wil niets weten van P2P software. Om de lange wachttijden, trage downloads en time-outs te voorkomen, heeft het bedrijf aangeraden om een dvd te bestellen.
Maar Chris Pirillo, de man achter de erg interessante nieuwssite Lockergnome en achter Gada.be, heeft dan maar zelf een initiatief genomen en de Vista bèta op een BitTorrent gezet. Hij heeft daarvoor een speciale site gemaakt, VistaTorrent.com. Dat is perfect legaal en Microsoft kan er in principe geen bezwaar tegen hebben. Zo kunnen de internauten profiteren van het gedecentraliseerde principe van P2P technologie en kunnen zij Vista aan een hogere snelheid downloaden.
Microsoft weet niet goed hoe het moet reageren op het initiatief van Pirillo. Het is wel bezorgd over het feit dat Vista niet van een officiële bron komt. Maar (voorlopig althans) vraagt het niet aan Pirillo om zijn actie stop te zetten.
http://www.betanews.com/article/Vista_Beta_2_Offered_via_BitTorrent/1150148896
http://vistatorrent.com/
 

GOOGLE ZET PICASA FOTOALBUMS OP HET WEB
Google heeft een update uitgebracht van Picasa, zijn software voor het beheer van foto's.  En de grootste nieuwigheid daarbij is dat u de foto's recht vanuit de software online kan zetten in een fotoalbum à la Flickr.
De interface van die WebAlbums is simpel, zonder onnodige tierlantijntjes. De foto's worden gepresenteerd als een galerij met mini-afbeeldingen (thumbnails). U kan inzoomen op de foto's en ze als een diashow bekijken. Omdat de afbeeldingen in de achtergrond al ingeladen worden, kan u ze heel snel bekijken. Voorlopig zijn er nog geen advertenties te zien op de site.
Wie zo'n online fotoalbum opent, krijgt 250 MB gratis opslagruimte. Wil u meer, dan kan u tegen betaling een upgrade krijgen. Volgens de uitleg van Google kan u enkel op uitnodiging een account krijgen om foto's te publiceren bij Picasa Web Albums. Zo'n uitnodiging kan u krijgen als u zich registreert met uw GMail account. Om foto's van anderen te bekijken is geen registratie of invitatie nodig.
Bij Inside Google vindt u een bespreking van de software. Aan de slag maar zouden wij zeggen!
http://google.blognewschannel.com/index.php/archives/2006/06/14/picasa-web-albums-first-impressions/
http://news.com.com/2061-12572_3-6083583.html
 

ONHOORBARE BELTOONTJES
Even twee berichtjes uit het land van de mobieltjes. Het eerste gaat over beltoontjes die u niet kan horen. U leest goed: onhoorbare beltoontjes. Onhoorbaar, voor oudere personen, maar wel degelijk te horen door de jeugd.
Het gaat namelijk om een buzz van 17 kHz, die oorspronkelijk ontwikkeld werd om winkeliers te helpen om jongeren te verjagen die rondhangen voor hun winkel. Die toon kan wel gehoord worden door de meeste mensen onder de 20 en bijna door niemand ouder dan 30.
Waarom een beltoontje, dat niet door oudere personen gehoord kan worden? De reden is erg simpel: zo kunnen zij hun sms'jes ontvangen in de klas, zonder dat de leerkracht het ziet. In de meeste scholen is immers het gebruik van de gsm verboden in de klaslokalen.
Het geluidje kan je downloaden op onderstaand adres. Bent u ouder dan 30, dan zal u het hoogstwaarschijnlijk niet kunnen horen, maar als u de visualisaties in uw player op balken zet (bars and waves / bars), dan zal u het geluid wel degelijk kunnen zien.
Het tweede berichtje is plaatselijk Amerikaans gericht, maar we brengen het toch, om u te laten nadenken of u zou willen dat er hier iets dergelijks komt. In de VS heeft de Walt Disney Company namelijk een mobiele dienst gelanceerd speciaal voor kinderen.
Ouders kunnen niet alleen het belbudget van de kinderen in het oog houden en bepalen welke nummers gebeld mogen worden, maar ook de kroost zelf: zij kunnen die volgen via de satelliet. Waar de privacy van de kinderen heen is, dat vragen wij ons wel af...
http://www.compoundsecurity.co.uk/
http://www.theage.com.au/news/web/this-is-one-ringtone-youve-gotta-hear/2006/06/13/1149964527427.html
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/entertainment-icon-disney-launches-mobile-telephone-service-forchildren/2006/06/14/1149964566353.html
 

VERKOPER KRIJGT SKYPE-LINK BIJ EBAY
Weer een initiatief dat wij een heel goede verbetering vinden. eBay kwam eerder deze week al in het nieuws met de advertenties voor op gang zijnde veilingen die voortaan op externe sites geplaatst kunnen worden, een goed initiatief waardoor die veilingen nog meer aandacht kunnen krijgen.
En nu kondigde eBay aan dat de verkopers voortaan een "Skype Me" knop kunnen krijgen naast hun naam. Klikt u daarop, dan kan u een Skype-gesprek starten met de verkoper. Erg handig als u meer informatie wil hebben over het te koop aangeboden artikel.
Vanaf volgende week zal de knop beschikbaar zijn voor verkopers in een veertiental categorieën, waaronder immobiliën, wagens, zilveren munten en bedden.
eBay heeft trouwens Skype in september verleden jaar aangekocht en waarnemers hadden deze aankondiging al een tijdje verwacht.
http://www.nytimes.com/2006/06/14/technology/14ebay.html?_r=1&oref=slogin
 

NETSCAPE PORTAALSITE WORDT RIVAAL VAN DIGG
Vroeger stond Netscape voor een browser. In feite was Netscape zelfs de eerste echte multimedia-browser, die een enorm succes kende, tot Microsoft op de proppen kwam en Netscape dood concurreerde. Sindsdien wordt de ontwikkeling van de Netscape browser als het ware verder gezet door de Mozilla gemeenschap en is Netscape enkel nog de naam van de portaalsite, in handen van AOL.
Deze provider heeft nu een nieuwe versie aangekondigd van de portaalsite, in een volledig ander concept. De site zou immers net als nieuwtjes site Digg.com nieuws brengen waarvan de internauten zelf bepalen hoe belangrijk het is en of het op de voorpagina komt of niet. Netscape bevat nog een ander element buiten populariteit: snelheid. Deze formule creëert een volgorde gebaseerd op het aantal stemmen, hoe vaak er een commentaar geschreven is op het artikel, het moment dat het artikel geschreven was en het moment waarop de stemmen uitgebracht werden. Hoeveel meer tijd tussen verhaal en stemming, hoe lager de rangschikking.
23 ankermannen en -vrouwen zullen de site de klok rond bemannen, om erop toe te zien dat de verhalen accuraat zijn. Deze ankers kunnen verhalen ook een duwtje geven om hen sneller te laten stijgen, als hun nieuwswaarde erg groot is. Een intrigerend concept: de ene journalist schrijft een artikel, de site geeft er een waardering aan en de journalisten van Netscape kunnen er een follow-up aan toevoegen.
De nieuwe site is momenteel enkel te bereiken via een speciale link. Op 1 juli zal de bèta site dan Netscape.com vervangen.
http://www.beta.netscape.com/
http://www.betanews.com/article/Netscapecom_Reborn_as_Digg_Rival/1150317022
 

INTERNET INGESCHAKELD IN CAMPAGNE VOOR EMMY'S
De Emmy's, de jaarlijkse prijzen voor de beste tv-programma's, komen er weer aan. En net zoals de tv-netwerken steeds vaker afleveringen van hun populairste feuilletons aanbieden via het internet, zo schakelen zij nu het internet in om hun kandidaten voor deze prijzen naar voor te schuiven en onder aandacht te brengen van de insiders uit de tv-industrie, die uit dit aanbod de nominaties moeten kiezen.
Voorheen stuurden zij die programma's op een dvd'tje naar deze juryleden. Maar die stapelden zich op op hun kasten. En dan is het veel gemakkelijker om gewoon een link aan te klikken in een mail en dan naar dat adresje te surfen. Zo heeft NBC een grote online campagne uitgewerkt om haar comedy "The Office" te promoten. Het netwerk kocht de cover van het papieren magazine Variety en daarop kwam dan een geschenkbon met een code. Daarmee kan men dan een episode van The Office gratis downloaden van iTunes.  En de makers van de NBC show '"The Apprentice" brachten een advertentie uit waarin een website vermeld wordt waar men één episode kan bekijken van het vierde seizoen van dit programma. En CBS stapte zelfs resoluut af van de dvd'tjes en maakt enkel via het internet reclame voor haar feuilleton "CSI".
Meer achtergrond over deze nieuwe trend in dit artikel bij The Age. En natuurlijk brengen wij u ook de link waar u The Apprentice en CSI online kan bekijken.
http://apprentice.tv.yahoo.com/trump/05
http://www.cbs.com/csi
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/tv-networks-go-digital-in-emmy-award-campaigning/2006/06/14/1149964568785.html
 

MICROSOFT DEELT GRATIS MAILADRESSEN UIT BIJ LIVE.COM
Vanaf 20 juni kan u terecht bij Microsoft voor een nieuw mailadres, op het domein @live.com of @windowslive.com. Dat adres hoort dan bij de Windows Live ID (het vroegere Passport) en het zal werken  met elk van de MSN en Windows Live diensten.
Hebt u momenteel al een Hotmail-adres, dan hebt u natuurlijk al een heel adresboekje opgebouwd bij de webmail. Dat wordt momenteel niet automatisch overgezet naar uw nieuwe mailadres, maar Microsoft is wel aan het werken aan een tool om de contacten te importeren vanuit Hotmail en MSN.
http://www.live.com/
http://www.betanews.com/article/Microsoft_to_Offer_Livecom_Addresses/1150296078
 
 
 
  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
PROGRAMMEERBARE TATTOOS
Inktvissen doen het. Die veranderen hun huid zodat die opgaat in de kleur en het patroon van de omgeving. Dat kan, door de chromatoforen, speciale huidcellen; hiermee kunnen zij de kleur, reflectie en refractie wijzigen. Door die kleurverandering kunnen zij met andere inktvissen communiceren om zich voort te planten, of om de concurrentie weg te dreigen.
Mensen kunnen dat ook. Zij veranderen hun huid door middel van tatoeages, maar die zijn wel permanent. Als die tatoeages nou eens veranderd konden worden, net zoals bij de inktvis, dan zouden wij over een nieuwe manier van communiceren, van aanlokken of afdreigen kunnen beschikken.
En het lijkt erop dat die mogelijkheid binnen bereik komt, zo meldt dit artikel bij OhMyNews. Het gaat om een display die vlak onder de huid aangebracht wordt. In die huid-display zitten drie miljoen licht afgevende nanorobotjes, die zich op verschillende manieren kunnen schikken, zodat zij woorden kunnen vormen, getallen, animaties. Om de display te activeren moet je er gewoon op tikken met je vinger.
Wie de hele technische uitleg wil weten, moet het artikel zelf lezen. Het lijkt ons in elk geval een erg interessant idee!
http://english.ohmynews.com/ArticleView/article_view.asp?menu=A11100&no=296497&rel_no=1&back_url=
 

ZONNEHELM MET KOELING
Foei, wat is het warm geweest de laatste dagen. Dan zoeken wij natuurlijk verkoeling en dit geek hoedje leek ons wel leuk. Een safari helm, zoals u wel kent uit de tijd van de kolonies, maar dan met ingebouwde koeling.
Die wordt aangedreven door zonne-energie, afkomstig van vier zonnepaneeltjes bovenop de helm. En als het warm is én bewolkt, dan kan de batterij overschakelen op de ingebouwde back-upenergie. Een leuk ding voor als u naar de tropen trekt...
http://www.hammacher.com/publish/72808.asp?promo=new_items#
 

MICROSOFT BRENGT SPECIALE WEBCAMS UIT
Ook Microsoft is weer bezig geweest. Het bedrijf brengt twee webcams uit speciaal voor videoconferenties, die het online chatten mét beelden erg vereenvoudigen. Zij zijn het product van een samenwerking van twee teams binnen het Microsoft huis: het team dat aan Windows Live werkt en het hardware team.
Het gaat om twee modellen, die geoptimaliseerd zijn om gebruikt te worden in de Windows Live Messenger software. Op elk model zit er een Windows Live Call knop, waarmee u uw buddylijstje kan oproepen. In de Windows Live Messenger software zit dan weer een dashboard, waarmee u de bediening van de camera controleert (pan, tilt, zoom). En er zit ook een tool in om videoblogs te maken, die dan in Windows Live Spaces gepubliceerd kunnen worden.
De camera's zouden in augustus beschikbaar zijn in de VS, aan een prijs van 50 $ (1,3 megapixel) en $100 (5.0 megapixel en 3 x digitale zoom).
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Introduces_Branded_Webcams/1150213403
 

KUSSEN GEEFT SLAAPADVIES
Of uw baas u zal geloven wanneer u zegt dat uw hoofdkussen gezegd heeft dat u overdag wat bij moet slapen en dat u daarom dringend naar huis moet, dat laten wij in het midden. Wat ons interesseert is dat er überhaupt een hoofdkussen bestaat dat u zulk zalig advies geeft!
Het gaat om een Japanse uitvinding, een hoofdkussen met ingebouwde druksensoren en een LCD schermpje. Het registreert uw hoofdbewegingen in uw slaap en onthoudt die. En als u een nacht wat teveel gewoeld hebt in bed, dan zal het dat merken en u het advies geven om de volgende dag een dutje te doen overdag. Maar dat zal u wellicht zelf automatisch gaan doen, als u na de middagmaaltijd begint te knikkebollen...
http://www.engadget.com/2006/06/14/japanese-pillow-offers-napping-advice/
 

GRATIS DIGITALE TV THUIS EN OP VAKANTIE
Met de vakantie in het vooruitzicht, leek het ons interessant om dit product aan u voor te stellen: FreeTV200. Dat is een USB tuner met een digitale antenne, die ervoor zorgt dat u op uw laptop of pc digitale Digital Video Broadcasting signalen kan ontvangen. Dit DVB-T (terrestrial) signaal gaat door de ether en de meeste Europese landen zenden gratis programma's uit in DVB-T. In Nederland is, volgens het persbericht, enkel in de randstad Nederland 2 volgens DVB-T te ontvangen, maar in België, Duitsland en Frankrijk zou het aanbod veel groter zijn.
Als u in het buitenland op vakantie gaat en u neemt uw laptop mee, dan kan u zo het DVB-T signaal oppikken en gratis tv kijken. De FreeTV200 hardware wordt geleverd met CyberLInk PowerCinema4 software, waarmee u uw pc kan omtoveren tot een digibox: u kan de tv programma's opnemen op de harde schijf, maar kan ook programma's die u live bekijkt, pauzeren en de draad later terug oppakken. Richtprijs: ongeveer 80 euro
Lijkt ons heel interessant. Wie probeert het eens uit en vertelt ons over zijn belevenissen?
http://www.marmitek.com/nl/catalogus/product.php?subgroep=63&product=362


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
 
 


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Voortaan kan u zelf uw pensioen berekenen
http://www.kenuwpensioen.be

*** En wie wil weten op welke sociale tegemoetkomingen en voordelen hij aanspraak kan maken, kan terecht op
http://www.rechtenverkenner.be

*** VPRO, chellomedia en UPC hebben een interactief televisie portaalsite uigebrach voor de 3VOOR12 kanalen van de VPRO.
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=34233&switch=nl

*** De Internet-voor-Iedereen paketten zijn niet zo'n groot succes, het Kabinet Vanvelthoven ontkent dit.
http://www.nl.datanews.be/news/enterprise_computing/20060531001

*** Apple verlaagt de prijzen: iPod Hi-Fi kost nog 349 euro, Mac mini vanaf 629 euro, en iMac vnaf 1319 euro
http://www.apple.com

*** Tuinklomp kleurt Nederland deze zomer
http://spitsnet.nl/nieuws.php/1/73150/cci/Tuinklomp_kleurt_Nederland_deze_zomer.html
http://www.fashionunited.nl/bedrijven/archief/schoenen3.htm

*** Nieuwe lcd-technologie overtreft crt schermen
http://www.telegraaf.nl/i-mail/article44708251.ece?rss


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


RUDY GABRIELSON - SHE'S GONE
[New Age] Een pianist/componist, die zelf zegt dat zijn muziek een rebels kantje heeft. In zijn geval is dat een jazzy ondertoon aan de voortkabbelende ambient muziek.
http://music.download.com/rudygabrielson
 

BEHZAD MIRKHANI - ELAHEYE NAZ
[ new Age] Een Iraans gitarist, die zijn muziek componeert in akkoord met de natuur. Zijn muziek voor gitaar en piano wordt aangevuld met vooraf opgenomen vogelgeluidjes. Het geheel heeft een ontspannende werking.
http://music.download.com/mirkhani
 

FRED MCKINNON - RESTLESS
[new age]  Het pianospel van deze man verzacht de zeden en moet u helpen bij de mediatie. Erg delicaat werk, mooi.
http://music.download.com/fredmckinnon
 

GARY GIROUARD - RENAISSANCE
[new age] Ook deze componist heeft roots in klassiek en jazz. Erg gevoelige muziek.
http://music.download.com/garygirouard
 

YOHARA ROBBY - TO LOOK IS TO HAVE
[new age] Deze dame behoort tot een nieuwe generatie van componisten van neoklassieke muziek. De andere songs op haar stek bij Download.com zijn klassieke stukken, dit is een ietwat ingewikkelder compositie.
http://music.download.com/yohararobby
 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Blaas je deuntje,
maar probeer niet je maat aan de hele wereld op te dringen.
Wilhelm Raabe (Jacob Carvinus), Duits auteur


 
 
De nieuwe oogst 

GRATIS AFBEELDINGEN
Wil u een niet-commerciële website opfleuren met wat afbeeldingen, een presentatie, een blog, maar bent u zelf niet zo handig met computer graphics? Dan zal u Robin Good erg dankbaar zijn, want hij heeft een prachtig lijstje samengesteld met sites waarop afbeeldingen staan die u gratis mag gebruiken. Een aanrader!
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/news/2005/04/01/where_to_find_free_images.htm
 

VAN LAMPEN EN LAMPJES
Een site die eigenlijk een schatkamer is voor mensen die bezig zijn met elektrische projecten, maar ook wel heel leuk is voor de gewone internaut. Hier vindt u namelijk een ongelooflijke collectie lampen in alle maten en formaten en soorten. Sommige zijn erg, erg mooi. En verder vindt u heel wat experimenten met tesla, u weet wel, waarbij de vonken overspringen tussen twee voorwerpen. Voorzichtigheid geboden!
[Taal: Engels]
http://www.electricstuff.co.uk/
 

POPURL
Wat is het laatste nieuwe buzz artikel op het internet? Welk nieuwtje staat bovenaan de lijst bij Digg, Del.icio.us en Furl? Deze site zet de lijsten met populaire artikels bij deze drie communities naast elkaar. Nu blijft u meteen op de hoogte van alle nieuwtjes en roddeltjes!
Een tip: houd de cursor over de titel van een artikeltje en u ziet meteen bijkomende informatie.
[Taal: Engels]
http://popurls.com/
 

HET DIEET VAN CHRIS PIRILLO
Wellicht kent u Chris Pirillo, de computergeek die achter Lockergnome zit en de fantastische zoekmachine gada.be. Welnu, de man had blijkbaar problemen met zijn gewicht en hij heeft zichzelf aan een dieet onderworpen. Hij verloor 13,5 kg in drie maanden tijd en geeft op deze site 50 tips voor wie zelf ook met een dieet beginnen wil. Erg handige tips, die u wel van pas zullen komen, nu badpakkentijd eraan komt!
[Taal: Engels]
http://chris.pirillo.com/2006/06/05/50-weight-loss-tips/
 

DE RADIO VAN DE SHERIFF
Weet u nog, die radioscanners waarmee u de radio van de politie en de hulpdiensten kon afluisteren? Wel, ook die scanners zijn het digitale tijdperk ingetreden. Op deze site kan u in streaming en live de berichten beluisteren die uitgewisseld worden op de noodlijn van de Sheriff in Boulder County. Vermiste honden, verkeersongevallen - men vraagt zich wel af waar de privacy gebleven is...
[Taal: Engels]
http://www.co.boulder.co.us/Sheriff/com/live_radio.htm
 

BESTE OPTISCHE ILLUSIES
Het is te warm om zelf veel fysieke arbeid te doen. Laten wij onze ogen dan maar eens wat werken: bij About.com vindt u een hele lijst met optische illusies. U gelooft echt uw eigen ogen niet! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels`]
http://websearch.about.com/od/dailywebsearchtips/qt/dnt0611.htm
 

SCREENCASTING
Woorden strekken, voorbeelden wekken. Om een techniek uit te leggen, is het vaak gemakkelijker te werken met kleine video's, dan met tekst. Zo'n techniek heet dan screencasting. Met speciale software wordt vastgelegd wat er op uw scherm gebeurt, welke toetsen u indrukt, waarheen de muis beweegt en wat het resultaat is. Achteraf kan u deze beelden dan nog voorzien van commentaar via ballonnetjes bijvoorbeeld, of zelfs gesproken woord. Erg duidelijk en instructief.
Bij WebWereld vindt u een artikel over deze techniek, met voorbeelden van software die u kan gebruiken als u zelf een screencast maken wil. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/41542
 

KUNNEN DE SPIEDERS VAN DE ZOEKMACHINE MIJN PAGINA ZIEN?
Een erg handige tool, die u toont hoe een spieder van een zoekmachine uw pagina ziet. Zo komt u meteen te weten of uw website niet verbeterd kan worden. (Bron: Wim W)
http://www.1-hit.com/all-in-one/tool.search-engine-viewer.htm

Opmerking: Wij kregen van verschillende lezers de opmerking dat, welke url zij ook ingaven, altijd dezelfde tekst tevoorschijn kwam. Blijkbaar is de hele "controle" nep... met onze excuses.
 

FLYGUY
Een pracht van een Flashfilmpje. Gebruik de pijltjestoetsen om de FlyGuy door de lucht te laten zweven. Onderweg komt hij allerlei dingen tegen... Leuk!
http://www.trevorvanmeter.com/flyguy/flyGuy.swf
 

GOFFICE: ONLINE TEKSTVERWERKER
Een online tekstverwerker. Handig omdat je er overal gebruik van kunt maken. Ook kun je spreadsheets maken. De online  tekstverwerker kan prima overweg met word-documenten (zowel  im- als exporteren).   (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.goffice.com/
 

VIDEOSIFT: VIDEOOTJES BEKIJKEN
U kent wellicht de Digg-site, een soort barometer van de verhalen die "hot" zijn op het internet. Internauten dragen links aan naar interessante sites,  andere internauten zeggen of ze die link interessant vinden of niet en zo ontstaat een rangorde met de meest gelezen nieuwtjes bovenaan.
Deze site heeft nu een broertje gekregen, maar dan niet voor verhalen, wel voor video's die op Google Video en YouTube staan. Dus als u zich even wil ontspannen met leuke filmpjes, dan hebt u hier het adres!
[Taal: Engels]
http://www.videosift.com/
 

ONLINE SPREADSHEET NUMBLER
Verleden week haalde Google het nieuws met de Google Spreadsheet, maar erg origineel was Google daar niet mee: er zijn heel wat andere sites die online een gratis spreadsheet aanbieden, o.a. Numbler. Net zoals bij Google kan u uw document online bewaren en u kan zelfs data importeren en exporteren.
[Taal: Engels]
http://numbler.com/
 

VRIJDAG ANIMATIEDAG : HUMORZENDER
Een website die sinds 7 juni (de dag dat Urbanus verjaart) continu 24 uur op 24 via streaming humorfragmenten uitzendt. U kan er o.a. sketches horen van Geert Hoste, Urbanus, Raf Coppens, Tony Bell en Gaston & Leo. Het is de bedoeling dat het aantal fragmenten en artiesten in de toekomst verder uitbreidt.
(taal : Nederlands)  [Filover]
http://www.humorzender.be/
 

VRIJDAG ANIMATIEDAG : BEFORE & AFTER
"Before and After" is een digitaal magazine met tips om uw rapporten, documenten, flyers, enz een betere, aantrekkelijke lay-out te geven. Enkele van hun interessante handleidingen in pdf-formaat zijn vrij te downloaden. Voor de andere moet u betalen.
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.bamagazine.com/
 

VRIJDAG FILMDAG :  IMAGINE ME & YOU
Officiële website van deze romantische film met Piper Perabo, Lena Heady en Matthew Goode in de hoofdrollen.
Releasedatum in België : 7 juni 2006
(taal site : Engels)  [Filover]
http://www2.foxsearchlight.com/imaginemeandyou/
http://www.imdb.com/title/tt0421994/
 

=== VERS VAN HET KLAVIER ===
 

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET – Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- MARTIN SOLVEIG
Deze Parijse DJ staat in de hitlijsten met "Jealousy".
http://www.martinsolveig.com/
 

- STEVIE NICKS

Deze vroegere zangeres van Fleetwood Mac staat terug in de hitparade dankzij een remix van het nummer "Dreams" door Deep Fish.
http://www.nicksfix.com/
 

- FIONA HORNE
Een Australische zangeres met een grote passie voor hekserij.
http://www.fionahorne.com/
 

- STEFAN DENNIS
Australische acteur die we bij ons vooral kennen van zijn rol als "Paul Robinson" in "Neighbours".
http://www.stefandennis.com/
 

- EMMA HARRISON
Deze blondine speelde de rol van Joanna Hartman in de serie Neighbours en is daarnaast ook fotomodel.
http://www.emmaharrison.com/
 


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be 
Bij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- G*Force pakt cliché aan: Pukkelige jongens met kringen onder de ogen die leven op cola, chips en pizza. De meidenclan GirlForce wil dat cliché van de doorsnee gamer doorbreken.
http://www.ad.nl/multi-media/article410029.ece
- De zoekmachine Zoekmp3.nl met links naar muziekbestanden op internet moet zijn activiteiten staken.
http://www.ad.nl/economie/article409266.ece
- Jongeren die in het ‘echte’ leven worden gepest, zijn op internet ook vaker slachtoffer van pesterijen.
http://www.ad.nl/multi-media/article407931.ece
http://www.ad.nl/multi-media/
 

*** Digitale Revolutie
- Automatisch synchroniseren: Sharpcast is een nieuwe websdienst die het mogelijk maakt om automatisch foto's te synchroniseren die op pc's, telefoons en pda's staan.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15064
- iPod dock voor op het toilet: Het toilet is de ideale plek om heerlijk ontspannen naar muziek te luisteren. Daarom is er nu een speciaal iPod-dock voor het kleinste kamertje. De iCarta.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15113
- Rondleiding door Windows Vista:
De beta van Windows Vista is gratis te downloaden. Niet iedereen zal echter over een pc beschikken om deze te testen. Daarom hebben we hier screenshots online gezet.
http://digitaal.fan.tv/clickthru.asp?id=15129&url=www.dedigitalerevolutie.tv/fotoalbum.asp?album_id=114
http://digitaal.fan.tv
 

*** Elektro.be
- Packard Bell met eerste pc voor Intel Viiv platform
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2451
- LG met nieuwe lcd-monitoren in Flatron-reeks
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2445
- Externe dual layer dvd-brander met LightScribe
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=06/2006&newsid=1476
http://www.elektro.be
 

*** Computer World
- Google lanceert Firefox synchronisatieapplicatie vanaf meerdere PC's
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14969&style=34360
- FIFA 2006 en technologie
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14947&language_code=NED
- Mac Line spreidt zich over de stad
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14939&language_code=NED
http://www.computerworld.be/
 

*** Digimedia
- Behavioral targeting: wat is het en waarom wordt het steeds belangrijker
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3205
- Kanaal Z en Canal Z op Belgacom TV
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3210
- Double opt-in en spam -
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3208
http://www.digimedia.be/
 

*** Speedzone
- Film & TV: De openlijke biecht van pornoster Jenna Jameson
http://www.speedzone.be/artikel/1176_de_openlijke_biecht_van_pornoster_jenna_jameson.html
- Games: SimCity - Speel de klassieker der simulatiegames
http://www.speedzone.be/artikel/1177_simcity__speel_de_klassieker_der_simulatiegames.html
- Film & TV: Ratatouille
http://www.speedzone.be/artikel/1182_ratatouille.html
http://www.speedzone.be
 

*** Webfactor
Geen nieuwe berichten
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/
 

*** Tweakers Net
- Bill Gates stopt in 2008 met werken binnen Microsoft
http://tweakers.net/nieuws/43030/Bill-Gates-stopt-in-2008-met-werken-binnen-Microsoft.html
- 'Apple werkt aan snelle UMPC'
http://tweakers.net/nieuws/43020/Apple-werkt-aan-snelle-UMPC.html
- TNO: e-mailadres vervangt telefoonnummer
http://tweakers.net/nieuws/43018/TNO:-e-mailadres-vervangt-telefoonnummer.html
http://www.tweakers.net
 
 


 


Wikipedia


 

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.
 

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    * Specifiek soort leider, vaak geassocieerd met Latijns-Amerikaanse landen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Caudillo
    * Het graafschap en later prinsdom Oranje - http://nl.wikipedia.org/wiki/Oranje_%28land%29
    * Hedendaags Spaans componist, muziekpedagoog en dirigent - http://nl.wikipedia.org/wiki/Francisco_Grau_Vegara
    * Roemeense politieke partij - http://nl.wikipedia.org/wiki/Conservatieve_Partij_%28Roemeni%C3%AB%29
    * Ridderorde en onderscheiding voor verdienste op het gebied van kunst en wetenschap - http://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_Hendrik_de_Leeuw
    * Voormalige auto- en vliegtuigmotorenbouwer - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rolls-Royce_Limited
    * Voetbalclub uit Hamburg - http://nl.wikipedia.org/wiki/FC_St._Pauli
    * Franse literatuur in de 20e eeuw (1945-1960) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_literatuur_in_de_20e_eeuw_%281945-1960%29
    * Statistieken van voetbalclub AZ 2005-2006 - http://nl.wikipedia.org/wiki/AZ_in_het_seizoen_2005-2006
 

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    * Montenegro onafhankelijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Montenegro
    * Vendex KBB is zijn naam kwijt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Maxeda
    * Het WK is in volle gang - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2006
 

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

    * Het portaal van de week gaat over Oost-Europa - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Oost-Europa
 

Wikiraadsel: Op welke zondag valt vaderdag? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060615
 

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP SURFEN: MUIS ALS SURFHULPJE
Maakt u gebruik van een scrollmuis dan weet u wat een heerlijkheid het is om door een webpagina te scrollen.
Je kunt de scrollmuis ook nog eens gebruiken om door al bekeken websites te bladeren.
Wilt u b.v een al bekeken website toch nog even terug zien houd dan de SHIFT toets ingedrukt en u kunt met de muis bladeren tussen al bezochte pagina's.
Wilt u het lettertype vergroten of verkleinen op een website waar op bent, houd dan de CTRL toets ingedrukt en beweeg het wieltje naar boven of beneden, voor grotere of kleinere letters.
Bron: Digiweetjes
 

TIP SURFEN: NIETS TE STOPPEN - DOORGAAN
Wanneer u een webpagina aan het binnenhalen bent, hoeft u niet te wachten tot deze pagina volledig is ingeladen voordat u op een link naar een andere pagina kunt klikken. Totaal overbodig is ook het automatisme van velen om eerst eens op de Stopknop te klikken.
Gewoon een link volgen en alles komt wel in orde.
Bron: Digiweetjes
 

TIPS VOOR WEBWERKERS
Favicon; zorg dat je opvalt!

Sinds Internet Explorer 5.0 is uitgebracht is er een prachtig nieuw 'geintje': favicon. Favicon staat voor "Favorite icon". Het is een icoontje (plaatje) dat in zeker zin gekoppeld zit aan een domeinnaam.
Waarschijnlijk heb jij er ook wel een paar tussen je favorieten staan. Open je favorieten van Internet Explorer maar eens. Zie je dat er voor elke favoriet een plaatje staat? Bij veel favorieten is dit plaatje steeds hetzelfde. Dat is dan het standaard icoontje van Internet Explorer. Deze websites hebben dan geen eigen favicon gemaakt.

Bij sommige favorieten zul je, hopelijk, echter een ander plaatje zien. Dat zijn dan sites die specifiek een eigen favicon hebben ingesteld. Zie je ook hoe deze favorieten opvallen tussen al die andere favorieten? Zeer de moeite waar dus om zelf voor jouw website ook een favicon te maken. En dat kan zonder enige kosten.

Heb je geen favorieten met een afwijkend plaatje en wel Internet Explorer 5.0 of hoger? Ga dan even naar paardentips.com en voeg de site vervolgens toe aan je favorieten. Als je vervolgens opnieuw naar je favorieten gaat zie je dat er een speciaal plaatje van een paard voor staat.

Maar hoe maak je nou zo'n favicon?

In de eerste plaats moet je een icoontje hebben of maken. Dit icoontje moet je de naam "favicon.ico" geven. Er zijn veel sites waar je gratis icons kan krijgen, b.v. iconarchive.com. Download daar maar eens een icoontje en hernoem het naar "favicon.ico". Je kan ook zelf je eigen unieke icoontje ontwerpen met een gratis icon editor, b.v. www.webattack.com/get/iconediter.shtml.

Als je je icoontje af hebt, zet het dan in dezelfde directory (map) als je homepage en plaats het vervolgens op de server (upload / publiceren). Als nu iemand jouw website toevoegt aan zijn favorieten, komt dit icoontje er automatisch bij te staan. Als je dit zelf gaat testen kan het zijn dat op jouw computer niets gebeurt, omdat je je eigen website al bij je favorieten had staan voordat je een favicon had. In zo'n geval is het vaak erg lastig dit toch voor elkaar te krijgen. Bel in zo'n geval gewoon even een vriend op (die jouw site nog niet bij zijn favorieten heeft staan) en vraag hem je favicon te testen.

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden op favicon.com.
Bron: Web Succes Magazine copyright 2006 Alphamega (Via Sjeef)
http://www.alphamegahosting.com/
 

Opmerking van Jack Nooijens:
Hebben wij het verkeerd of is bij onderstaande tip een stukje tekst weggevallen? Er dient voor het laten zien van een favicon toch ook een
stukje HTML-code in de beginpagina opgenomen te worden. En wel de volgende:
<.link rel="shortcut icon" href="favicon.ico".>
Deze regel dient tussen <.head.> en <./head.> te staan.

Dan nog even over het niet zien van de favicon als de bewuste site al aanwezig is in de favorieten. Onze ervaring leert dat eenvoudig verwijderen en opnieuw toevoegen wonderen doet. Daarna wel even de browser opnieuw opstarten.

Met vriendelijke groeten, Het DigiweetjesTeam. (Jack)
 
 

TIP SURFEN: ONGEWENSTE STARTPAGINA VERWIJDEREN
Het overkomt ons allemaal wel eens. We hebben een pagina bezocht en deze heeft zich als startpagina in de Internet Explorer genesteld en we raken hem maar niet kwijt!
Als eerste kijken we dan natuurlijk bij de instellingen van de startpagina onder Extra / Internet-opties, tabblad Algemeen en trachten het daar te wijzigen.
Geen succes? Dan op zoek in het register. Start de registereditor: Start / Uitvoeren, tik in regedit en klik op OK. Navigeer naar de volgende sleutel: HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / InternetExplorer / Main en daar vindt u dan in het rechtervenster StartPage. Indien die waarde niet de juiste URL is dan deze hier leegmaken. Dan de gewenste URL weer via Internet-opties instellen.
Nog niet gelukt? Kijk ook in een van deze sleutels: HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / InternetExplorer / Main en HKEY_USERS / .DEFAULT / Software / Microsoft / InternetExplorer / Main. U zult op een van deze plekken de sleutel StartPage of Default_Page_URL aantreffen, mogelijk zelfs allebei. Selecteer de waarde en wijzig de URL in die van uw favoriete startpagina.
Er is nog een mogelijkheid. Het wijzigen van de startpagina lukt op zich wel maar elke keer nadat u de computer opnieuw opstart is die ongewenste pagina weer terug. Dan is er een programmaatje op uw computer terecht gekomen dat tijdens het opstarten van de PC er voor zorgt dat uw startpagina wordt gewijzigd. Om op te zoeken welke programma's er tijdens het starten worden geladen klikken we Start / Uitvoeren, tik in msconfig en klik op OK. Op het tabblad Opstarten kunt u dan op zoek naar de boosdoener en hem uitschakelen door het vinkje voor het betreffende programma te verwijderen.
Geen succes? Dan zit er weinig anders op dan contact op te nemen met een gespecialiseerd forum op dit gebied. Om deze te vinden is het meestal voldoende om de naam van de vervelende pagina of toolbar in een zoekmachine zoals b.v. Google in te toetsen. Bij de gevonden resultaten zijn deze forums dan wel te vinden.
Bron: Digiweetjes
 

TIP SURFEN: PICTOGRAMMEN VAN UW FAVORIETEN AANPASSEN
Dat de Favorieten een bijzonder handig hulpmiddel zijn bij uw surftochten, zal u ongetwijfeld beamen.
De perfectionist in u zal echter opmerken dat dit lijstje met allemaal dezelfde pictogrammen echter wel bijzonder saai oogt.
Dat is vanaf nu echter geen enkel probleem meer: ga in het menu Favorieten naar een snelkoppeling die u wilt opsmukken en rechtsklik erop.
Kies onderaan dit snelmenu voor Eigenschappen, ga naar het tabblad Internet-snelkoppeling en klik onderaan rechts op de knop Ander Pictogram.
Via de knop Bladeren kunt u dan op zoek gaan naar een passend icoontje.
Klik tweemaal op OK en u kunt op die manier al uw links voorzien van een visueel steuntje. Handig.
Bron: Digiweetjes

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes


 
 

En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


PHOTO BRUSH
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 5,3 MB - shareware met 30 dagen evaluatie

Een progje om afbeeldingen en foto's te bewerken, effecten toe te voegen enz. Het programma is een van de weinige die de volledige EXIF informatie ondersteunen van de foto, gemaakt met een digitale camera. Het progje kan ook gebruik maken van de Adobe PhotoShop compatibele plugins.
http://www.mediachance.com/pbrush/index.html
 

FOLDER GUIDE
Win98/ME/2000/XP - 798k - freeware
Een handige shell extensie die ervoor zorgt dat u snel toegang hebt tot een lijst met uw favoriete folders, vanuit het rechtsklikmenu in Explorer.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20060608_folder_guide_v10.phtml
 

IDWHOIS
Win98/ME/2000/XP - 144k - freeware
Een WHOIS client waarmee u gedetailleerde informatie kan opvragen over een of meerdere domeinnamen. Het ondersteunt meer dan 130 TLD's (top level domains) en u kan het resultaat opslaan naar een .html, .csv of .xml bestand. (Bron: Wim W)
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20060609_idwhois_v10.phtml
 

CUTTERMARAN
Windows (.NET framework vereist) - gratis
Een videobewerkingsprogramma, waarmee u MPEG1 en MPEG2 video's kan knippen en bewerken. (Bron: Wim W)
http://www.cuttermaran.de/site/291/default.aspx
 

POWERPOINT IMAGE COPIER
Win95/98/XP/NT - 322k - gratis probeerversie (Frans)

Met dit progje kan u beelden distilleren uit een Powerpoint presentatie. Powerpoint moet wel op uw pc geïnstalleerd zijn. U slaat het beeld op als .jpg bestand en het heeft een erg goed beeld, beter dan wanneer u het rechtstreeks uit PowerPoint zou distilleren vanuit het programma zelf. (Bron: Wim W)
http://alainlecomte.free.fr/Download2.htm#PPImageCopier
 

PIXPO
Windows - 4,5 MB - freeware
Met dit progje kan u bestanden delen van op uw eigen pc, in 3 simpele stappen; u deelt video, foto's en muziek. Er is geen upload nodig, geen codeerwerk, geen rompslomp.(Bron: Wim W)
http://www.pixpo.com/
 

VOETBAL TOOL
Microsoft heeft de voetbalfans verwend met deze tool. De link verwijst wel naar een Franstalig bestand, maar u kan het progje ook in het Nederlands instellen tijdens de installatie. U vindt er werkelijk alles over het voetbalkampioenschap in terug. (Bron: Wim W)
http://www.microsoft.com/france/entrepreneur/evenements/coupe-du-monde.mspx
 

UIFriend
WinXP/2000/NT - 899k - shareware
Uw ogen zijn belangrijk. En als u zoveel staart naar het scherm, dan is het zaak om een zo goed mogelijk beeld te creëren op uw monitor.
Met dit progje kan u sleutelen aan de grafische instellingen van uw pc; het zorgt ervoor dat uw werkplek oogstrelend wordt!
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,28017,tk,nl_hsxdwn,00.asp
 

VRIJDAG MACDAG: ISYNCTUNES
Mac OS X - Apple iTunes, 8,91 MB - freeware
Met dit progje kan u songs van een iTunes bibliotheek van de ene computer overzetten naar de andere, of van uw iPod. Dat kan u doen om een back-up te maken van uw songs, of wanneer u een nieuwe computer aankoopt bijvoorbeeld.
http://www.download.com/iSyncTunes-for-Mac-OS-X/3000-2198_4-10539702.html?tag=nl.e414
 

VRIJDAG MACDAG: KANDALU X LITE
Mac OS X - 1,97 MB - freeware
Nog een progje dat het overzetten van songs van een iPod naar uw computer vereenvoudigt. Het leest de informatie van het iTunesDB bestand op uw iPod.
http://www.download.com/Kandalu-X-Lite/3000-2199_4-10533424.html?tag=nl.e414
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 
 
 


Het laatste woord.... 

Lezer Adri Overgauw heeft een gouden tip!
<<<

Beste Hilde
Netties bezoek ik elke dag en als tegenprestatie lever ik je elk jaar een gouden tip.
De tip voor 2006 is Internote 2.0, een toevoeging aan Firefox: https://addons.mozilla.org/firefox/2011/
Eindelijk is er een perfecte mogelijkheid om persoonlijke notities toe te voegen aan een website. De Firefox add-on Internote 2.0 koppelt gele memoblaadjes volkomen stabiel aan een url. Vele pogingen zijn hiertoe al ondernomen (MyStickies, PageSticky) maar allen faalden in het maken van een echt betrouwbare, onverbrekelijke band tussen website en notitie. Ook de oudere versies van Internote waren instabiel.
Afgelopen dagen heb ik Internote 2.0 getest op honderden websites en in orde bevonden. Ik voorspel dat over een aantal jaren Internet Explorer deze optie standaard zal aanbieden. Voorlopig alleen verkijgbaar bij Mozilla Firefox. De memoblaadjes zijn flexibel in grootte, plaatsing en kleur.
Internote is geen vorm van 'social bookmarking'. De notities worden opgeslagen op je eigen computer.
>>>
Bedankt, Adri! 
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73 
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante, 
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze    abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is  niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • -  De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt  duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens
 

Dagelijkse nieuws-update op onze site: 
http://www.netties.be/nieuws.htm


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn 
 

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van 
Belgische Lotto 


 
 

De nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden 
dankzij de diensten van Hotjobs

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 

 

 


Afsluiter

Alleen de liefde kent het geheim,
anderen iets te schenken en daarbij zelf rijk te worden.
Clemens Wenzeslaus Brentano, Duits dichter