Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Surf dan naar http://www.netties.be/edities/453.htm

Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.897 (4.214 wekelijkse editie,
683 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 15/6/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 453 van 10/6/2006

Gegroet lezers,

Eindelijk fantastisch weer, dat uitnodigt om heerlijk 's avonds lang buiten te zitten, genietend van de rust, de warmte, en wie weet wel van wat vogelgesjilp. En neem er dan een heerlijk avontuurlijk boek bij. Wat verlangt u nog meer van het leven?

En als u dan toch achter het computertje kruipt, dan hebben wij ervoor gezorgd dat u meteen heel wat leuke dingen kan uittesten. Het i s te zeggen: de mensen die die leuke dingen bedacht hebben en gecodeerd, die hebben daar natuurlijk voor gezorgd. Wij brengen alleen de tip aan om u op de hoogte te houden. En er is heel wat uit te testen, de spreadsheet van Google, Live mail van Microsoft en de integratie van IM met Yahoo, en zelfs het nieuwe besturingssysteem Vista. U zal het druk hebben deze week!

Wij wensen u veel lees- en testplezier, en hopen u volgende week bij leven en welzijn weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GEEN VIRUS VOOR OPENOFFICE.ORG
Verleden week waren er berichten dat Word niet de enige tekstverwerker is die gevoelig is voor virussen: er zou ook een macrovirus bestaan voor bestanden die gemaakt worden met OpenOffice. De mensen van OpenOffice hebben hier nu op gereageerd en ontkennen het gevaar. Een macro is nu eenmaal iets dat een taak automatisch uitvoert en is normalerwijze een nuttig onderdeel van een kantoorpakket. Maar iemand kan ook een macro schrijven die schadelijke taken uitvoert, zoals bestanden wijzigen of wissen.
In OpenOffice wordt telkens gevraagd als men een document opent, of men de aanwezige macro wil draaien; zo'n macro wordt dus NIET automatisch uitgevoerd bij het openen van een document en u loopt normalerwijze geen risico, zolang u voorzichtig bent. Wat gesignaleerd werd verleden week door Kaspersky Lab is geen virus dat zichzelf verder verspreidt of automatisch in actie schiet - de mensen bij OpenOffice noemen het zelfs geen virus, omdat het zich niet kan verspreiden zonder interactie van de gebruiker.
http://www.betanews.com/article/OpenOfficeorg_Theres_No_Virus/1149282901

MICROSOFT STOPT ONDERSTEUNING PDF
Microsoftgebruikers hadden er al lang om gevraagd: dat Word ook PDF bestanden zou ondersteunen. Daarom werden er onderhandelingen opgestart tussen de beide groten uit de tekstverwerkingswereld, Adobe en Microsoft, om ervoor te zorgen dat Office 2007 die ondersteuning zou bevatten.
Helaas liepen die onderhandelingen niet zo lekker; al een maand of vier sluimerde de onenigheid en verleden week zijn de onderhandelingen dan afgebroken. Alhoewel PDF een open formaat is en het ook in OpenOffice en het OS X besturingssysteem geïntegreerd is, is het wel het eigendom van Adobe. En dat bedrijf beziet Office 2007 als een concurrent en wil Microsoft geld aanrekenen voor de verweving van PDF in Word. Microsoft wil dat niet. Gevolg: geen ondersteuning van .pdf bestanden in Word 2007.
Wat wij hier vertellen is een korte samenvatting hoor - er zitten wat meer haakjes aan de hele discussie vast en die worden bij BetaNews volledig uit de doeken gedaan. Wie meer achtergrond wil hebben over dit dispuut, verwijzen wij dan ook graag naar onderstaand artikel.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_to_Drop_PDF_Support_in_Office/1149284222

THE PIRATE BAY HERLEEFT
Verleden week werd in Zweden de BitTorrent site The Pirate Bay offline gehaald; die was op korte tijd erg populair geworden, nadat andere grote BitTorrent zoeksites zoals SuprNova.org en LokiTorrents afgesloten waren. Pirate Bay groeide uit tot een van de grootste Torrent links en bleef tot hiertoe ongemoeid.
Nu is de rol van sites zoals Pirate Bay erg dubieus. Er staan immers geen auteursrechterlijk beschermde bestanden op, de site vervult enkel een bemiddelende rol: u kan er zoeken naar bestanden en die via de site downloaden. Bij Pirate Bay zijn er elke dag 1,5 miljoen bezoekers van over de hele wereld en wij moeten u niet vertellen dat die meestal op zoek zijn naar illegaal gekopieerde bestanden zoals films, tv shows, muziek enz.
Verleden week is dus de Zweedse politie in actie gekomen tegen Pirate Bay en werd de site gesloten. Volgens sommige bronnen zou die actie er komen op aandrang van actiegroepen in de VS zoals MPAA en RIAA. Feit is echter dat er in Zweden sinds verleden jaar een wet bestaat die de transmissie van auteursrechterlijk beschermd materiaal over het internet verbiedt als er geen auteursrechten betaald worden.
Toen Pirate Bay gesloten werd, waren er heel wat aanhangers van het systeem boos; zij gingen zelfs zover om websites van de Zweedse overheid en van de politie aan te vallen. En zo kon het gebeuren dat de website van de Zweedse overheid afgelopen zaterdag onbereikbaar was.
Bovendien waren er heel wat vrijwilligers die aanboden om de site onderdak te bieden en een tijdlang werd zij in Nederland gehost. Nu echter is de site terug op haar normale adres te vinden, zo meldt BetaNews en kan de internaut er terug op zoek gaan naar zijn illegale kopietjes.
U merkt aan de toon van ons verhaal dat wij niet echt een voorstander zijn van zulke praktijken. BitTorrent is prima, als het gebruikt wordt voor de distributie van legale spullen, maar helaas wordt dit protocol maar al te vaak gebruikt voor illegale dingen.
http://thepiratebay.org/
http://www.betanews.com/article/Torrent_Site_The_Pirate_Bay_Returns/1149532300
http://www2.piratpartiet.se/nyheter/the_pirate_bay_uppe_igen

MICROSOFT: LIVE MAIL MET ADS EN INTEGRATIE IM MET YAHOO
Vandaag twee nieuwtjes van het Microsoft front. Eerst en vooral de aankondiging dat de e-mailsoftware van Microsoft, de Windows Live Mail Desktop, advertenties zal bevatten. Die advertenties zouden gebaseerd zijn op de inhoud van mails, wat dan Active Search heet. En vooraleer u in lachen uitbarst, denkend aan alle mogelijke hilarische advertenties die bij uw mail geleverd kunnen worden: Google past dit principe al veel langer toe in haar Gmail.
Windows Live Mail Desktop zou later dit jaar moeten uitkomen en het is de bedoeling dat het Outlook Express uiteindelijk zou vervangen; die software is immers al lang niet meer bijgewerkt. Voor Vista werd een vervanger gemaakt voor Outlook Express, die de naam Windows Mail meekreeg. De software zal echter niet standaard in Vista zitten, maar kan apart gedownload worden.
Tussen haakjes: Windows Live Mail Desktop zal meer doen dan mail alleen: het is de bedoeling dat deze software uw desktop linkt met een aantal Live (online) diensten van Microsoft, zoals Live Messenger. En over die Messenger gaat het tweede bericht: die zal namelijk geïntegreerd worden met Yahoo Messenger. Dat is positief nieuws. Want vroeger had u vrienden die bij IM zaten en bij Yahoo en kon u met uw Yahoo vrienden enkel babbelen als u de Yahoo Messenger opstartte en met uw IM vrienden als u Windows Live Messenger opstartte. Nu kan u vanuit één en dezelfde applicatie met vrienden uit beide netwerken babbelen. Nu de rest nog van de netwerken en dan wordt het leven eindelijk een beetje simpeler!
http://www.betanews.com/article/New_Microsoft_EMail_Client_Gets_Ads/1149533952
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Microsoft_IM_Integration_Soon/1149533924

GOOGLE BEGINT MET WEBGEBASEERDE SPREADSHEET
Google mag dan nog in alle toonaarden ontkennen dat het de strijd wil aanbinden met Microsoft en zijn Office-kantoorsuite, toch valt er niet naast te kijken dat de nieuwe producten die Google uitbrengt toch maar toevallig ferme concurrenten kunnen zijn voor de verschillende onderdelen van Office.
Eerst was er al Writely, de online tekstverwerker van Google, als concurrent voor Word. Niet dat die zoveel succes kent, maar wat niet is, kan nog komen. En dan is er natuurlijk de mail-client (Gmail) en de kalender (Calendar), als concurrenten voor Outlook. En deze week werd dan aangekondigd dat Google ook een webgebaseerde spreadsheet zal brengen, die dus de strijd zou moeten aangaan met Excel.
Momenteel is het uittesten van de dienst voorbehouden aan geselecteerde proefpersonen. Als u wil, kan u zich opgeven om op de lijst met kandidaten te komen, maar ondertussen kan u een online demo bekijken van de dienst. De werking is simpel: het is de bedoeling dat u een spreadsheet online bewerkt en dan op de servers van Google bewaart, hetzij in een Excel-compatibel formaat ofwel in een csv-formaat (comma separated value). Bovendien kunnen verschillende personen tegelijkertijd werken aan een zelfde spreadsheet en al die gebruikers zouden dan alle veranderingen kunnen zien op het moment dat zij gemaakt worden. Bovendien is er een ruimte voorzien waar de gebruikers met elkaar kunnen chatten om commentaar te geven op de spreadsheet.
Bij Google Blogoscoped vindt u een filmpje met daarin de werking van de spreadsheet.
http://blog.outer-court.com/archive/2006-06-06-n86.html
http://www.betanews.com/article/Google_to_Test_WebBased_Spreadsheet/1149561176
http://www.google.com/googlespreadsheets/tour1.html

ALLOFMP3.COM BLIJFT VRAGEN OPROEPEN
Enkele weken geleden berichtten wij dat de online muziekdienst AllofMP3.com, die in Rusland gevestigd is, gesloten werd op aandringen van de Amerikaanse platenindustrie. Ondertussen is de dienst terug open, maar de vragen over de legaliteit van de dienst blijven bestaan.
In principe is AllofMP3.com het voorbeeld van hoe een online muziekdienst zou moeten zijn. Het aanbod is enorm, de songs bevatten geen DRM en u kan de songs downloaden in verschillende formaten: MP3, OGG, FLAC, WMA, AAC. De prijzen zijn erg laag, u betaalt er 3 cent per megabyte. Die erg lage prijzen doen de wenkbrauwen fronsen: klopt dat wel? De site ziet er erg professioneel uit; waar u bij andere dubieuze sites links vindt naar pornosites, is deze site volledig gewijd aan muziek. Het ziet er dus allemaal goed uit, maar... is de dienst ook in orde met de wet?
Volgens het IFPI in elk geval niet. De site zou geen enkele royalty betalen aan de artiesten, alhoewel er op de site beweerd wordt van wel. Het IFPI heeft daarom een perscommuniqué uitgegeven om te waarschuwen tegen de site. De druk van de platen- en filmindustrie in de VS om een einde te maken aan de Russische site is zo groot, dat het Rusland wel eens zijn felbegeerde entree in de World Trade Organization zou kunnen kosten...
Leest u op onderstaande links wat er zoal schort aan de site.
http://www.slyck.com/news.php?story=1212
http://www.ifpi.org/site-content/press/20060601.html
http://www.nytimes.com/2006/06/05/technology/05music.html?ex=1307160000&en=9cd7cbe638a3d615&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss
http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/5051826.stm

NET NEUTRALITEIT
Het volgende verhaal draait rond een plaatselijk probleem, maar het illustreert een problematiek die zich wereldwijd stelt, namelijk: net neutraliteit.
Sommige gebruikers van het bedrijf Cox Interactive, een kabelbedrijf, kloegen erover dat zij al maandenlang Craigslist, een erg bekende Amerikaanse zoekertjessite, niet kunnen bereiken. En als u dan weet dat ook Cox een zoekertjesdienst heeft, dan is het gemakkelijk om de beschuldiging te uiten dat Cox opzettelijk de toegang tot Craigslist blokkeert.
Dat zou niet het geval zijn, zo blijkt uit dit artikel van Silicon Valley Watcher. Maar het verhaal toont aan hoe gemakkelijk het is om de objectiviteit, de neutraliteit van aanbieders van toegang tot internet te betwijfelen. Heel wat van de aanbieders van toegang zijn tegenwoordig ook aanbieders van content. En dat is tamelijk delicaat, want het vermoeden kan snel rijzen dat deze aanbieders hun eigen content voorrang gaan geven boven die van anderen, of andersom, dat zij de content van die anderen een beetje achteruit zouden stellen ten opzichte van hun eigen content.
Zoals u weet, is er in de VS een hele discussie ontstaan rond "net neutrality" of de neutraliteit van het internet. Voorstanders willen dat élke content dezelfde prioriteit krijgt, tegenstanders willen dat sommige content, eventueel mits betaling, voorrang krijgt. Bedrijven die video brengen via het internet bijvoorbeeld.
Voor beide standpunten zijn argumenten te vinden; denkt u bijvoorbeeld aan het feit dat video en tv via het internet heel wat bandbreedte opslokken en dat zoiets dan weer ten koste is van de andere content die over het internet moet lopen.
Een mogelijke oplossing zou zijn dat het leveren van content en van internettoegang strikt gescheiden zou moeten blijven. In Europa is dat in het algemeen het geval, alhoewel ook hier de scheidslijn soms vervaagt: denkt u maar aan Belgacom en Telenet, beiden leverancier van internettoegang, maar ook van content. Mogelijk moet ook hier in Europa het probleem aangekaart worden?
http://www.siliconvalleywatcher.com/mt/archives/2006/06/craigslist_is_b.php

TISCALI MOET STOPPEN MET JUKEBOX
Wat online muziek betreft, zijn wij toch minder goed bedeeld dan de Amerikanen. Daar zijn verschillende muziekdiensten die een "all you can eat" abonnement aanbieden: u betaalt een vast maandelijks abonnement en mag dan zoveel muziek downloaden als u zelf wil. Helaas is dat hier in Europa niet mogelijk - de muziekindustrie laat het niet toe.
Er is, of liever: er was, één uitzondering: Tiscali. Dat bood in ItaliŽ en in het VK de Juke Box dienst aan, waarbij de internaut alle muziek die hij wou kon beluisteren in streaming formaat. Niets downloaden dus en bij elke song stond er een link naar de site waar de song aangekocht kan worden. Heel wat internauten vonden dat een goed systeem en de muziekverkoop bij Tiscali ging met 30% omhoog.
Nu zou u toch denken dat de muziekindustrie tevreden zou zijn, want hogere verkoop betekent meer inkomsten voor de artiesten. Niet dus. Het IFPI vond de dienst "te interactief". Want bij Tiscali kan de gebruiker op een knop klikken "search bij artist". En dat is teveel keuzemogelijkheid, vindt het IFPI: Tiscali zou enkel een niet-interactieve licentie hebben. Enkel een knop "search by genre" mag blijven bestaan. Tiscali weigert op die eis in te gaan en besloot de dienst te sluiten.
http://www.telecoms.com

ADWARE BEDRIJVEN HOTBAR EN 180SOLUTIONS GAAN SAMEN
Wat interesseert ons zo'n financieel bericht? Tja, wij vertellen het u om u te waarschuwen - u moet de "vijand" immers kennen. Misschien zal u denken dat wij overdrijven. Beide bedrijven beweren immers dat zij perfect legitiem zijn, terwijl antivirus en antispyware bedrijven hen willen bestrijden.
Waarover gaat het? Wel, beide bedrijven brengen "adware". Dat is software die u gratis mag gebruiken, maar waarvoor u dan wel advertenties moet slikken. Hotbar en 180solutions beweren dat de gebruiker bewust hiervoor kiest, de antivirusbedrijven zeggen dat de gebruiker echt niet weet wat hij in huis haalt, vaak de licentievoorwaarden niet leest waarin staat dat er advertenties volgen (als het al in die licenties vermeld wordt!). De grens tussen adware en spyware ligt soms erg vaag....
Feit is dat beide bedrijven nu samen gaan werken onder de naam Zango. En wij geven dit bericht aan u door, zodat u weet wat u in huis haalt, wanneer u deze naam tegenkomt bij een of ander gratis product en even nadenkt vooraleer u dat product op uw eigen computertje installeert.
De achtergrond van beide bedrijven en hun gevecht met de antivirusbedrijven leest u bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Hotbar_180solutions_Merge_Adware/1149698485

MET ZIJN ALLEN VISTA TESTEN
Bent u ook nieuwsgierig naar het nieuwe besturingssysteem van Microsoft Vista? En hebt u daar heel wat gesakker en gesukkel voor over? Dan hebt u geluk: Microsoft heeft Vista opengesteld voor de hele wereld. Maar u moet er wel aan denken dat het nog altijd maar om een bèta gaat en dat er misschien af en toe een probleempje kan ontstaan. En dat Windows Vista niet zomaar een of ander klein progje is, dat u gauw-gauw installeert en dan snel weer verwijdert als het u niet bevalt: Vista is een echt besturingssysteem. Dat wil zeggen dat u ofwel ergens een reserve computer hebt waarop u Vista installeert, of dat u anders aan de slag moet gaan met partities enz. Geen klein bier dus en tenzij u een ervaren computergebruiker bent, raden wij u niet aan zelf aan het experimenteren te slaan.
Schrikken al deze waarschuwingen u niet af, dan kan u Vista downloaden bij Microsoft, of bestellen op een dvd. Dat kost dan wel 6 dollar en u kan er vijf tegelijkertijd bestellen.
O ja, vergeet vooral niet op voorhand de "Vista Ready" test te doen. U mag dan wel staan te trappelen om Vista te installeren, uw systeem kan er misschien helemaal niet tegen!
http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/default.mspx
http://www.betanews.com/article/Vista_Customer_Preview_Program_Begins/1149730689

NOG ONDERDEEL UIT VISTA GEWIPT: PC-TO-PC SYNCHRONISATIE
Het verhaal van Vista is er eentje van opbouwen en afbreken, zo lijkt het wel. In de beginperiode van de ontwikkeling van Vista werden de nieuwe mogelijkheden geroemd: er zou een nieuw systeem komen om bestanden te klasseren, allerlei fantastische wonderbaarlijke dingen zouden mogelijk worden.
Maar na een tijdje leek het een verhaal van afbouw te worden. Het een na ander onderdeel werd afgevoerd, omdat het te lang zou duren om het te ontwikkelen en de klok tikte maar door. Eerst was het de beurt aan het WinFS bestandssysteem. En dan viel Monad, de scripting shell. Deze week werd dan nog een onderdeel uit Vista terug opgeborgen: de synchronisatie van pc-naar-pc.
Nochtans was dat een erg handige tool, waarmee u de bestanden tussen twee Vista computers zou kunnen synchroniseren. Microsoft had echter twijfels over de kwaliteit van het product en het werd uit Vista gehaald. Voorlopig althans, want de softwaregigant is nog altijd geïnteresseerd in de tool. Dus wie weet zal die pc-to-pc synchronisatie bij een update van Vista er wel bijzitten?
http://www.betanews.com/article/Microsoft_No_PCtoPC_Sync_in_Vista/1149785713

MS PHONE HOME...
En om dit hoofdstuk Microsoft af te sluiten nog dit. Wij zijn helemaal geen "Microsoft Bangers", mensen die altijd kritiek hebben op de softwaregigant, wat hij ook maar uitbrengt. Kritisch, dat zijn we wel, maar als het goed is, dan zeggen we het ook. Maar als het fout zit, dan mogen wij het ook zeggen - en bij het lezen van dit bericht gingen onze haren toch wel even recht overeind staan.
Microsoft heeft deze week namelijk toegegeven dat het beter met de gebruiker moet communiceren en hem duidelijker moet informeren dat de tool, die bepaalt of een computer een legitieme versie van het Windows besturingssysteem draait, elke dag stiekem naar huis belt, contact opneemt dus met Microsoft zelf.
Pardon, zegt u? Tja, dat is even schrikken. Volgens Microsoft is de dagelijkse controle een veiligheidsklep voor de tool zelf: als daar een malfunctie zou optreden, dan moet die snel gestopt kunnen worden. De tool zou immers nog in bèta zijn en een foutje is altijd mogelijk, aldus Microsoft. Wat toch een beetje verwonderlijk is, als u het ons vraagt. Want wat Microsoft eigenlijk zegt is: "Kijk, wij hebben iets op jouw computer gezet en het kan verkeerd lopen en dus controleren we het elke dag". Een rare zaak...
http://news.yahoo.com/s/ap/20060607/ap_on_hi_te/microsoft_monitoring_piracy

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GADGETS VAN DE TOEKOMST
Deze week zijn wij te rade gegaan bij Tech eBlog om voor u wat leuke gadgets op te sporen. Als eerste is een nieuwe displaytechnologie aan de beurt: "memory liquid crystal". Dat is in staat om een afbeelding te vertonen, zelfs nadat de krachtbron uitgezet werd.
Het zou om een niet-organisch membraan gaan en oriŽntatie in een hoek, zodat de kristallen in een bepaalde positie blijven staan wanneer de krachtbron uitgezet wordt. Mogelijke toepassingen zijn uurwerken en de schermpjes van mobiele telefoons.
http://www.techeblog.com/index.php/tech-gadget/top-10-strangest-gadgets-of-the-future
http://www.engadget.com/2006/04/17/citizen-lcd-retains-image-even-when-off/

APPLE: NIEUWE U2 IPOD EN TE WARME MACBOOKS
Apple vindt het fantastisch om te blijven samenwerken met een van de beste bands ter wereld, U2. En daarom wordt het project met de speciale aan de rockband U2 gewijde iPod hernieuwd. De nieuwe U2 iPod heeft 30 gig opslagruimte, wat wil zeggen dat u er 7.500 songs kan opslaan of 25.000 foto's, of meer dan 75u video. En net zoals zijn voorganger is het ding zwart, met een rood klikwieltje en natuurlijk de gegraveerde handtekeningen van de bandleden van U2. Wie een U2 iPod aankoopt, mag gratis op de iTunes Music Store dertig minuten exclusief videomateriaal van de band downloaden. Prijs van het kleinood: 359 euro (btw in).
Nog nieuws over Apple: verschillende bronnen hadden problemen gemeld met de batterijen van de MacBook. Die zouden te warm worden. En waar Apple gewoonlijk niet toegeeft dat er een probleem zou zijn met een product (er zijn er, gelukkig voor Apple, heel weinig te melden!), deze keer heeft het bedrijf moeten toegeven dat er inderdaad iets verkeerd kan lopen met de batterijen.
Het probleem zou veroorzaakt worden door een foutje bij de fabricatie; in sommige gevallen zou er een stukje plastiek achtergelaten kunnen zijn, waardoor de uitlaat achteraan geblokkeerd wordt. Dat stukje plastiek wordt in de fabriek aangebracht om te voorkomen dat er stof in de computer zou komen, maar eens u de computer in gebruik neemt, moet u dat stukje plastiek verwijderen. Meer zou er, volgens Apple, niet aan de hand zijn.
http://www.apple.com/benl/ipod/u2/
http://www.betanews.com/article/Error_May_Cause_MacBook_Heat_Issues/1149610254

BLINDE UITVINDER MAAKT HET WEB TOEGANKELIJK
Chris Mairs is een blinde ondernemer, die een vrijwilligersorganisatie voor technologie opgericht heeft, A-Technic. Hij heeft nu SpeakOn ontwikkeld, een toestel waarmee internet content toegankelijk wordt voor blinden.
Momenteel moeten blinden en slechtzienden zogenaamde screenreaders gebruiken om te kunnen surfen - een scherm is nu eenmaal een visueel concept. Om zo'n screenreader te kunnen gebruiken moet men al enkele visuele begrippen begrijpen: wat dialoogvensters zijn, radio knoppen, enz. En dat is fout, aldus Chris Mairs. Zijn SpeakOn werkt anders, een één-dimensionale audio stream.
Het wordt in twee fasen ontwikkeld. Een eerste, met een simpele interface voor mensen die al weten hoe zij een computer moeten gebruiken. Een tweede voor blinden die computerleken zijn. De eerste fase van het project gaat nu een testfase in. In de volgende drie maanden zullen er verschillende mensen het toestel uittesten.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/5038590.stm

PAPIEREN MOBIELTJE
Zorg voor het milieu en recyclage van gebruikte materialen is goed, maar men kan natuurlijk ook te ver gaan. Want zeg nu zelf: een papieren mobieltje, dat houdt toch geen steek?
Nochtans heeft een groep ontwerpers zo'n mobieltje ontworpen, de "Paper Says". Het inwendige daarvan is recycleerbaar en de buitenkant is gemaakt van papier. De telefoon zou bedoeld zijn voor goedkope verhuring aan bijvoorbeeld reizigers. Die kunnen zo'n mobieltje dan huren en na de huurtermijn terug inleveren. En de verhuurder kan dan gewoon een nieuwe papieren overtrek doen rond het toestel.
Aan ons is zo'n toestel in elk geval niet besteed. Wij hebben te klamme handjes...
http://www.yankodesign.com/product_info.php?products_id=1191
http://gizmodo.com/gadgets/cellphones/design-concept-paper-cellphone-178957.php


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Proximus lanceert als eerste 3G mobiel internet met HSDPA technologie: 1,8 MB/S download nu, 3,6 MB/s op het einde van dit jaar.
http://www.proximus.net

*** Philips brengt draadloze VoIP telefoon uit die werkt met Windows Live Messenger
http://www.philips.be/Article-14589.html

*** Bij Skynet zijn er al meer dan 200.000 video's van Cooking TV gedownload
http://www.cookingtv.be

*** Een nieuw mobiel telefoonnetwerk gaat van start: Ello Mobile; de winst gaat naar sociale projecten
http://www.ello-mobile.be

*** Het Belgisch bedrijf Amerone brengt een draaitafel uit waarmee u uw oude vinyl kan omzetten in digitale muziek voor op de Mac en PC.
http://www.amerone.be/contents/en-uk/d86.html

*** Skynet heeft een leuke cursus "Voetbaldutis met Jean-Marie Pfaff" uitgebracht
http://www.11online.be/worldcup

*** Logitech brengt speciale maskers uit in kleuren van de landen die aan het WK voetbal deelnemen, die dan gebruikt kunnen worden als avatars bij de webcam.
http://www.logitech.com


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


JANIS IAN - THE GREAT DIVIDE
[Folk] U kent ongetwijfeld deze fantastische singer/songwriter, die al jaren meedraait; haar songs hebben nog niets van hun delicate sfeer verloren. Bij Music.download.com kan u nu verschillende songs van haar gratis downloaden.
http://music.download.com/janisian

PAXTON ROBERTS - STATE OF THE UNION
[folk] Een simpele gitaar en een mannenstem, folk zoals hij moet zijn.
http://music.download.com/paxtonroberts

VANESSA BOYD - REVIEW
[folk] Deze dame brengt al meer dan 5 jaar live muziek. Ook zij brengt muziek met een simpele gitaar en zingt, maar de songs zijn mooi opgebouwd en haar stem is apart.
http://music.download.com/vanessaboyd

SHANA ZELL - THE DIG
[folk] Deze dame is al sinds haar vijfde met muziek bezig; zij speelt piano en gitaar en schreef haar eerste song toen zij 16 was. Nu is ze 21 en ze getuigt van uitzonderlijk talent.
http://music.download.com/shannazell


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je bereikt meer met een vriendelijk woord en een revolver
dan met alleen een vriendelijk woord
[Johnny Carson]
De nieuwe oogstGAME DESIGN
Een site waar u allerlei spelletjes vindt in Flash en andere technologieŽn en die u gratis mag downloaden, zolang het maar voor eigen persoonlijk gebruik is. Het spelletje "Cockroach dream" lijkt ons wel iets leuk: u moet daar 100 kakkerlakken verdelgen, zoniet wordt de slapende man gek!
[Taal: Engels]
http://www.gamedesign.jp/index_en.html

DP REVIEW
Daar komt hij weer aan, de zomer en de vakantie. En u zou zo graag eindelijk eens een goéde camera kopen voor uw vakantiekiekjes. Maar welke camera te kiezen? Megapixels, zoom, geheugen... zij hebben voor u geen geheimen meer, als u deze site bezoekt. Hier vindt u namelijk een erg uitgebreide hulp bij de aankoop van een camera, met besprekingen van de verschillende modellen en allerlei tips.
[Taal: Engels]
http://www.dpreview.com/

EINSTEIN, DE PAPEGAAI
Een ongelooflijk leuk filmpje van een papegaai, die heel wat geluidjes kan maken, uit zijn bol kan gaan en andere dieren kan nadoen, zelfs een tijger en een pinguïn. Om met open mond te bekijken!
[Taal: Engels]
http://www.koreus.com/media/smart-bird.html

DRUM MACHINE
Dat er heel wat mooie zaken gemaakt kunnen worden met Flash, dat kan deze site bewijzen. Een drummachine met Japanse matrousjka's, helder en gestileerd van vorm, erg mooi. Vergeet niet de klank op te zetten!
[Taal: Engels]
http://www.albinoblacksheep.com/flash/drum.php

WINDOWS MIX
U haalt uw neus op voor de oude sndrec32.exe, de ingebakken soundrecorder van Windows? Wel, wij hebben nieuws voor u: daar kan u namelijk heel leuke trendy soundscapes mee maken. Dat bewijst dit Flash filmpje. Het zal u er wellicht toe aanzetten om zelf eens aan de slag te gaan, met uw soundrecorder!
[Taal: Engels]
http://www.cothrun.com/gallery/albums/Misc/windows_mix.swf

PROGRAMMEER HANDLEIDINGEN
Het internet is een ware grot van Ali Baba, waar u ontelbare handleidingen vindt voor verschillende programmeertalen. Deze site tracht al die bronnen te verzamelen voor talen gaande van Ajax tot XML. Vergeet niet een kijkje te nemen bij Ruby, een taal die enorm in opgang is!
[Taal: Engels]
http://www.programmertutorials.com/

T.Y.P.O.R.G.A.N.I.S.M
Een ASCII-O-Matic: hier worden afbeeldingen omgezet in ascii-tekens, de karakters dus van uw klavier. U kan uw eigen afbeelding uploaden (eerst veranderen naar 60 x 50 pixel!) en de ASCII Art bekijken die de software ervan maakt. En bevalt het resultaat u, dan kan u een HTML-versie van deze ASCII art bekijken, de broncode ervan kopiŽren en op uw eigen pagina zetten.
http://www.typorganism.com/asciiomatic/

LINK COLLECTION
Voortaan moet u niet bang meer zijn dat het dagen achtereen zal regenen - integendeel: u zal haast smeken om meer regen, zodat u binnen kan blijven en achter uw computertje kan blijven zitten. Op deze site vindt u namelijk een heel lange lijst met leuke sites, absoluut de moeite waard om even te vertoeven.
[Taal: Engels]
http://also-online.com/links/

DE AARDE, 'S NACHTS
Hoe ziet de aarde eruit, vanuit de ruimte bekeken, bij nacht? Hier vindt u een foto en u zal moeten toegeven: Europa is net één lichtkermis!
[Taal: Engels]
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/image/0011/earthlights_dmsp_big.jpg

VRIJDAG ANIMATIEDAG : HG TV
Home & Garden TV biedt op zijn website verschillende clipjes aan die u gratis kan bekijken en waarmee u inspiratie kan opdoen voor het mooi maken van uw huis en tuin.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.hgtv.com/hgtv/video_guide/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : EOS DIGITAAL
Een interessante site voor eigenaars van een EOS fototoestel. Maar ook andere fotografen kunnen er interessante informatie en handige tutorials vinden.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.eosdigitaal.nl

VRIJDAG FILMDAG : FREEDOMLAND
OfficiŽle website van deze dramatische politiefilm met Samuel L. Jackson en Julianne Moore in de hoofdrollen.
Releasedatum in BelgiŽ : 31 mei 2006
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.sonypictures.com/homevideo/freedomland/index.html
http://www.imdb.com/title/tt0349467/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- JUANES
OfficiŽle website van deze Colombiaanse zanger die deze zomer in Europa rondtoert en momenteel in de hitlijsten staat met het nummer "La Camisa Negra".
http://www.juanes.net

- ARSENIUM
Hij was vroeger lid van O-Zone maar doet het nu solo. Hij vertegenwoordigde samen met Natalia Gordienco MoldaviŽ op het Songfestival en werd 20e.
http://arsenium.ro/

- CHRISTINE GULDBRANDSEN
"Alve dansen" zong ze voor Noorwegen op het Songfestival en werd 14e.
http://www.christine.bz/

- DAZ SAMPSON
Deze Engelse DJ/zanger probeerde de Europese harten te veroveren met "Teenage Life" maar werd slechts 19e.
http://www.dazsampson.co.uk/

- TATIANA GRIGORIEVA
Deze in Rusland geboren atlete migreerde naar AustraliŽ en won daarna op de Olympische Spelen in 2000 een zilveren medaille in het polsstokspringen.
http://www.tatiana.com.au/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
- In Splinter Cell Essentials kruipen we weer in de huid van Sam Fisher, maar nu op de Playstation Portable (PSP).
http://www.ad.nl/multi-media/article390314.ece
- Surround sound tussen je oren
http://www.ad.nl/multi-media/article388620.ece
- Geen boete voor seksscènes Grand Theft Auto
http://www.ad.nl/multi-media/article394345.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** DIGITALE REVOLUTIE
- Een opblaasbaar Outdoor Theater: Het is mooi weer, maar je wilt toch het WK Voetbal graag zien. De oplossing: Zet een opblaasbaar scherm in de tuin.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15070
- Een Engels bedrijf heeft een oplossing bedacht tegen lege accu's van mobiele telefoons en andere gadgets. Ze willen op openbare plekken kluisjes plaatsen waar je kun opladen.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15052
- Vind je het beeldscherm van de iPod een beetje te klein om op een aangename manier naar videofilmpjes te kijken? Dan is de Sonic Impact K1 misschien iets voor jou.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14991
http://digitaal.fan.tv

*** ELEKTRO.BE
- LG met nieuwe lcd-monitoren in Flatron-reeks
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2445
- Samsung E870: elegante designtelefoon
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2443
- Kooptips: Harde schijven met een netwerkaansluiting
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2405
http://www.elektro.be

*** COMPUTER WORLD
- Het mobiele Internet wordt supersnel met Proximus
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14930&style=34360
- VideoForever: Super8 online
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14901&style=34360
- lesoir.be in een nieuw kleedje
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14934&style=34360
http://www.computerworld.be/

*** DIGIMEDIA
- Online nieuwsmedia en blogs genieten ook het recht om hun bronnen te beschermen
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3183
- Sergey Brin verdedigt principe van Net Neutrality
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=179
- Digitale schermen in bezinepompen
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3174
http://www.digimedia.be/

*** SPEEDZONE
- Games: Monster House webgame 'Thou Art Dead'
http://www.speedzone.be/artikel/1173_monster_house_webgame_thou_art_dead.html
- Muziek: Paris Hilton - Stars are Blind
http://www.speedzone.be/artikel/1172_paris_hilton__stars_are_blind.html
- Muziek: Pinkpop 2006 - Niet zomaar het bekendste festival van Nederland
http://www.speedzone.be/artikel/1171_pinkpop_2006__niet_zomaar_het_bekendste_festival_van_nederland.html
http://www.speedzone.be

*** WEBFACTOR
Geen nieuwe bijdragen
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** TWEAKERS NET
- Online ruildienst voor cd's laat artiesten in winst delen
http://tweakers.net/nieuws/42912/Online-ruildienst-voor-cds-laat-artiesten-in-winst-delen.html
- KPN test locatiegebonden diensten voor mobieltjes
http://tweakers.net/nieuws/42926/KPN-test-locatiegebonden-diensten-voor-mobieltjes.html
- Amerikaans parlement verwerpt 'net neutrality'
http://tweakers.net/nieuws/42928/Amerikaans-parlement-verwerpt-net-neutrality.html
http://www.tweakers.net

Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Beleid waarbij de toelating van migranten centraal staat - http://nl.wikipedia.org/wiki/Immigratiebeleid
* Het verwijderen van uitstekende lichaamsdelen bij een dier - http://nl.wikipedia.org/wiki/Couperen
* Zestiende deel uit de stripreeks Asterix - http://nl.wikipedia.org/wiki/Asterix_en_de_Helveti%C3%ABrs
* Stadje aan de noordelijke uitlopers van de Oostelijke Harz - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ballenstedt
* Algemene naam voor alle bepalingen die worden gedaan in van de patient afgetapt bloed - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedonderzoek
* Nationale bibliotheek van de Heilige Stoel oftewel het Vaticaan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Biblioteca_Apostolica_Vaticana
* Titel voor een nieuw vechtspel voor de Nintendo Wii - http://nl.wikipedia.org/wiki/Super_Smash_Bros._Brawl

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Pinksteren - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pinksteren
* Sjawoe'ot - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sjawoe%27ot
* I.v.m. het WK worden in Nederland al voorbereidingen getroffen voor de oranjegekte - http://nl.wikipedia.org/wiki/Oranjegekte
* Al-Zarqawi om het leven gebracht - http://nl.wikipedia.org/wiki/Abu_Musab_al-Zarqawi

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

In verband met het WK krijgen diverse aan het WK gerelateerde onderwerpen een eigen artikel. Voorbeelden hiervan zijn:

* Ghana op het wereldkampioenschap voetbal 2006 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ghana_op_het_wereldkampioenschap_voetbal_2006
* TunesiŽ op het wereldkampioenschap voetbal 2006 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tunesi%C3%AB_op_het_wereldkampioenschap_voetbal_2006
* Verenigde Staten op het wereldkampioenschap voetbal 2006 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigde_Staten_op_het_wereldkampioenschap_voetbal_2006

Wikiraadsel: Hoe heet poŽzie waarbij de betekenis van woorden is losgelaten, maar er nog wel een notie is dat het gedicht ergens over gaat? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060608

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP SURFEN: KNIPPEN EN PLAKKEN
Zoals dat hoort onder Windows kunt u in Internet Explorer allerlei zaken knippen en plakken.
Zo kunt u een URL vanuit Word, Excel of welk programma dan ook, kopiŽren (Ctrl + C) en in het Adresvenster van Internet Explorer plakken (Ctrl + V).
Omgekeerd kunt u een tekst of afbeelding vanuit Internet Explorer kopiŽren en in een andere toepassing plakken, let daarbij wel een beetje op het begrip copyright.
Bron: Digiweetjes

TIP SURFEN: KOPPELINGENBALK PERSONALISEREN
Internet Explorer beschikt over een werkbalk Koppelingen met daarin een aantal snelkoppelingen naar sites.
Deze kunnen makkelijk aangepast en aangevuld worden door het pictogram dat in de Adresbalk voor de URL staat, vast te nemen en naar de Koppelingenbalk te slepen.
Ook door een link op een pagina naar deze balk te slepen of door een link vanuit uw Favorieten naar hier te slepen worden deze toegevoegd aan de Koppelingenbalk.
De Koppelingenbalk, die aan en uit is te schakelen via het menu Beeld/Werkbalken, neemt wel veel extra ruimte in beslag.
Bron: Digiweetjes

TIP SURFEN: LINK IN EEN NIEUW VENSTER
Irritatie nummer één op het web: je kom op een pagina terecht die het niet toestaat dat je teruggaat via de Vorige-knop. De enige manier om terug te keren naar de vorige site is het adres opnieuw intikken.
Gelukkig kunnen we deze irritatie gemakkelijk voorkomen.
Open iedere link die u wilt bekijken consequent in een nieuw venster. Dat kan heel makkelijk: houd de Shift-knop ingedrukt als u op een link klikt en de pagina verschijnt automatisch in een nieuw venster.
Bron: Digiweetjes

TIP SURFEN: MEER PRENTJES ALS BUREAUBLADACHTERGROND
Wie de Actieve Desktop van Internet Explorer heeft geïnstalleerd, kan naast het traditionele bitmapformaat (.bmp) nu ook .gif of .jpg afbeeldingen gebruiken als bureaubladachtergrond.
Rechtsklik eerst even op uw Bureaublad en controleer of de optie Active Desktop Als een webpagina weergeven is aangevinkt.
Rechtsklik vervolgens opnieuw op uw Bureaublad en kies onderaan het snelmenu voor Eigenschappen.
Ga tenslotte naar het tabblad Achtergrond en ga via de knop Bladeren op zoek naar een geschikte afbeelding.
Bron: Digiweetjes


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


UBSPAWN
Win98/ME/2000/XP - 99k - freeware
Een klein en simpel progje, dat dient als een lanceerder voor andere progjes die u op een USB stick zet. U kan een lijst van toepassingen toevoegen aan de lijst, de titel aanpassen en parameters toevoegen voor het opstarten.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=110034

SAINT PAINT STUDIO

Win95/98/2000/ME/XP - 6 MB - shareware
Een progje dat alle handelingen aankan die u met afbeeldingen wil uitvoeren, of dat nu foto's zijn, webafbeeldingen, animaties, films, afbeeldingen uit games, en icoontjes.
http://www.download.com/Saint-Paint-Studio/3000-2192_4-10066321.html?tag=nl.e415

GOOGLE DESKTOP 4
Win2000/XP - 8725K - freeware
Er is een nieuwe versie uit van dit gratis progje van Google, waarmee u uw eigen harde schijf kan doorzoeken. Deze versie bevat ook de Google Gadgets, kleine progjes die allerlei handigheidjes toevoegen zoals muziekspelers, beurstickers, tools om bestanden te vernietigen, enz.
http://www.download.com/Google-Desktop/3000-2379_4-10328117.html?tag=nl.e415

E-CAMPAIGN
Win98/ME/2000/XP - 2,14 MB - shareware
Wie zelf een nieuwsbrief wil verzenden, kan het eens proberen met deze tool, die een ingebouwde HTML-editor bevat.
http://www.download.com/e-Campaign/3000-2367_4-10105677.html?tag=nl.e415

AUDIOTOOLS

Windows - 5,8 MB - shareware
Met dit progje kan u muziek van een lp of van een cassette omzetten in MP3, WAV, OGG en WMA; tijdens het opnemen wordt die muziek dan meteen in aparte songs verdeeld. Dat kan automatisch gebeuren, of kan u handmatig doen. Ook live audio kan het progje verwerken.
http://www.download.com/Audiotools/3000-2169_4-10025731.html?tag=nl.e415

CUTE PDF WRITER
Win98/ME/2000/XP - 1,97 MB - freeware
Maak PDF bestanden met een simpele muisklik. Het installeert zichzelf als een "printer subsysteem", zodat u haast in alle Windows toepassingen, waarbij u iets kan printen, een pdf kan maken.
http://www.download.com/CutePDF-Writer/3000-6675_4-10206470.html?tag=nl.e415

Vrijdag Macdag: Password Retriever
Mac OS X - 2,64 MB - shareware
Bent u het erg ingewikkelde paswoord kwijt dat op de verpakking stond van die dure software? En hoe zat het nog met dat paswoord voor uw e-mail, websites, enz? Deze software houdt al die paswoorden voor u bij.
http://www.download.com/Password-Retriever/3000-2233_4-10539474.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: EARTH DESK
Mac OS X - 5,18 MB - shareware
Een steeds veranderende afbeelding op uw dekstop: erg leuk. Met deze tool krijgt u real time beelden van moeder aarde te zien.
http://www.download.com/EarthDesk/3000-2268_4-10539798.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wanneer men zegt dat men zijn hart heeft laten spreken,
moet men dit veelal zo'n vijftig centimeter lager zoeken.
[F. Hellers]
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Wanneer men zegt dat men zijn hart heeft laten spreken,
moet men dit veelal zo'n vijftig centimeter lager zoeken.
[F. Hellers]