Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Surf naar http://www.netties.be/edities/edit452.htm
Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.893 (4.210 wekelijkse editie,
683 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 8/6/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 452 van 3/6/2006

Gegroet lezers,

Sommige lezers die geabonneerd zijn op de html-versie (u weet wel, die met de afbeeldingen) hebben gemeld dat zij verleden week problemen hadden met de nieuwsbrief: zij kregen enkel programmacode te zien, niet de nieuwsbrief. Wij hebben getracht te onderzoeken wat er fout ging, maar het is ons een raadsel: wij hebben niets aan de nieuwsbrief veranderd, en het euvel deed zich slechts bij enkele lezers voor, bij anderen was er helemaal geen probleem.

In elk geval: mocht u de nieuwsbrief niet kunnen lezen, dan kan u altijd naar de website surfen (http://www.netties.be) en de nieuwsbrief daar online lezen. Wij verontschuldigen ons alvast voor het ongemak.

Verder hebben wij het deze week nog eens over podcasts, en krijgt u van ons een lijstje met onze favoriete podcasts op muzikaal gebied. Wij hopen dat u er ook van kan genieten!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MICROSOFT VERFIJNT HET VISTA-TOOL
Zoals u verleden week kon lezen, heeft Microsoft een tool uitgebracht waarmee u kan kijken of uw pc de overgang naar Vista wel aankan. Maar blijkbaar was er iets fout met die tool. Dat is althans wat verschillende hardwarefabrikanten beweren: deze tool zou "misleidend" zijn.
Wat wil het geval? De tool kijkt naar de hardware, de processor, harde schijf, geheugen, grafische mogelijkheden, enz. en geeft aan elk van die onderdelen een score, plus een algemene score voor het hele toestel. De punten gaan van 1 tot 5, met 5 als beste score. Bij die algemene score zou het echter verkeerd lopen. Want als een toestel bijvoorbeeld een 5 krijgt voor de processor, maar een 1 voor de grafische kaart, dan is het algemene cijfer een 1. En dat is niet eerlijk, zo menen de fabrikanten.
Het is inderdaad zo, dat de nieuwe Vista erg veeleisend is op gebied van grafische prestaties, maar men kan die Aero user interface die daarvoor verantwoordelijk is, ook uitschakelen. Wie een bakje heeft met minder grafische prestaties, kan op die manier toch nog wel perfect in staat zijn om Vista te draaien, niet?
Microsoft heeft in elk geval beloofd om de tool aan te passen. De huidige versie vindt u op het eerste adres.
http://www.microsoft.com/technet/scriptcenter/topics/vista/winsat.mspx

EU OVERWEEGT BELASTING OP SMS, E-MAIL
Elk jaar duiken de berichten wel weer op, net zoals de berichten over Loch Ness. Gewoonlijk gaat het dan om de VS, maar dit keer is Europa de achtergrond van het bericht: komt er een belasting op e-mail?
Volgens verschillende bronnen zou de EU overwegen om een belasting te heffen op sms berichten en op e-mails. Dat geld zou dan moeten dienen om het budget van de EU wat te spijzen.
Het voorstel is afkomstig van een Frans afgevaardigde, ene Alain Lamassoure. Er is sprake van een taks van 1,5 cent op elke sms en van 0,00001 cent per e-mail die u verstuurt. Waarbij het niet duidelijk is of de gebruiker zelf die taks moet betalen, of het bedrijf waarlangs u de mail verstuurt, uw provider dus.
Allemaal erg vaag dus en het is echt wel de vraag of deze taks er überhaupt wel komt. Trouwens, u mag niet vergeten dat u sowieso al taks betaalt op sms (via de telefoonrekening van uw telecom provider, waarop 21% BTW van toepassing is) en taks op e-mails via uw abonnement bij uw internetprovider: mails die u verzendt tellen mee voor uw bandbreedte en dat is een deel van uw pakket, waarvoor u dus ook 21% BTW betaalt.
http://www.betanews.com/article/EU_May_Tax_SMS_EMail_Messages/1148675455

ZWAAR BEVEILIGINGSRISICO ONTDEKT IN SYMANTEC ANTIVIRUS
Wat moet u nou aan met dit bericht? Een antivirus bedrijf dat de gebruikers van zijn software blootstelt aan zwaar risico, in plaats van hen te beschermen? Bij Symantec is er, zo meldt eEye, een beveiligingslek in hun antivirus software waardoor kwaadwillige code op de pc van de gebruiker uitgevoerd kan worden. En de gebruiker moet niet eens iets doen daarvoor, geen mail openen, nergens naartoe surfen, geen verdachte bestanden aanklikken, gewoon de software van Symantec aan boord hebben is helaas voldoende...
Eens die kwaadwillige code uitgevoerd is, krijgt de hacker toegang tot de zogenaamde command shell en kan hij zo ongeveer alles doen op de computer van zijn slachtoffer. Het probleem kan zich voordoen bij mogelijk miljoenen Symantec gebruikers: meer dan 200 miljoen systemen maken gebruik van Symantec antivirus.
http://www.betanews.com/article/Serious_Flaw_Hits_Symantec_AntiVirus/1148661430
http://www.eeye.com/html/research/upcoming/20060524.html

NIEUWE VRIENDEN MAKEN OP HET INTERNET
Onze nieuwsrubriek bevat vandaag een iets andere selectie dan andere dagen. We hebben het namelijk over enkele sites die een simpel maar erg interessant, vernieuwend idee brengen. Om te beginnen Fo.rtuito.us, waar u nieuwe vrienden kan maken. Het is idee is simpel. Wanneer u registreert, wordt u voorgesteld aan een willekeurig gekozen ander lid van de dienst. Dan kan u vier dagen lang via anonieme e-mail corresponderen om te zien of u vrienden kan worden. Is het antwoord op die vraag positief, dan wordt die persoon toegevoegd aan uw lijstje met permanente vrienden. En wordt u voorgesteld aan een andere persoon.
Zoals u ziet, een erg simpel principe, maar eenvoud is vaak geniaal. Uiteraard zal u er momenteel voornamelijk Amerikaantjes aantreffen, maar zo kan u eens kennis maken met iemand totaal onverwacht, niet? De dienst is gratis, aan u dus om te experimenteren!
http://fo.rtuito.us/
http://www.techcrunch.com/2006/05/28/meet-new-random-friends-at-fortuitous/#comments

PIN IN THE MAP
Een tweede ideetje dat wij wel leuk vonden, is Pin in the Map, een erg simpele toepassing van Google Maps. Alles wat u daar doet is een speld prikken op een kaart om een plaats te markeren; daar kan u dan tekst aan toevoegen, een afbeelding, eventueel een paswoord om later deze markering op de landkaart terug te kunnen bewerken. Het resultaat is een unieke url, die u dan naar vrienden kan sturen. En als u aan die url ook de toevoeging "/earth" plakt, dan kan de link ook in de Google Earth software geopend worden.
Deze dienst is erg handig als u bijvoorbeeld een feestje geeft en uitnodigingen via e-mail verstuurt en zo kunnen wij nog honderden toepassingen bedenken.
Er zijn tussen haakjes ook andere diensten waar u een markering op een landkaart kan maken, zoals Tagzania, waar u bijkomende opties hebt zoals de kaart op uw eigen website zetten via een javascript. Nadeel van deze site is dan weer dat u eerst een account moet aanmaken bij Tagzania, terwijl u bij Pin in the Map meteen de markering op de landkaart kan aanmaken.
Wij hebben de dienst alvast uitgeprobeerd en doen ons petje af: het werkt simpel, perfect gewoon. Hieronder vindt u de link naar onze markering:
http://pininthemap.com/d2ae43232e824781f
http://pininthemap.com/d2ae43232e824781f/earth
http://www.ogleearth.com/2006/05/pin_in_the_map.html

TIDDLYWIKKI 2.0
En om ons lijstje met echt vernieuwende sites of technologieŽn voor vandaag af te sluiten: TiddlyWikki. Dat is een webpagina die u kan lezen in kleine brokjes, zoals een blog, maar die niet sequentieel gepresenteerd worden, eerder als hyperlinks.
Een moeilijke uitleg, maar als u een bezoek brengt aan deze webpagina zal u begrijpen wat wij bedoelen. U belandt op een pagina met aanklikbare woorden die u herkent omdat ze in het blauw vermeld zijn. Klik op een aanklikbaar woord en er verschijnt bijkomende tekst, die u nadien weer kan sluiten (onderaan elke alinea tekst, is een reeks links die enkel zichtbaar is wanneer u de muis erover beweegt: close, close others, view, permalink, references, jump.
De techniek is enorm knap en kan gebruikt worden als een persoonlijk web notitieboekje, maar ook als tool om online samen te werken aan een project. Probeert u het zelf maar eens!
http://www.tiddlywiki.com/

BELASTINGONTVANGER SPEURT MET ZOEKMACHINE NAAR GROOT-VERKOPERS OP EBAY
Af en toe iets verkopen op eBay is leuk en je verdient er soms een mooi centje mee. Maar sommige mensen verdienen meer dan een centje: zij maken er een heuse broodwinning van, zetten een handeltje op. En als de burger een handel opzet, dan moet hij zich in regel stellen met de handelswetgeving. Sommige mensen "vergeten" dit echter gemakshalve. Zij verkopen vaak goederen in grote volumes en vadertje staat ziet niets van al die mooie winsten die gemaakt worden.
Maar daar heeft de Britse belastingontvanger nu een middeltje op gevonden: er werd een speciale web robot ontworpen, die op eBay zoekt naar al wie grootschalig goederen te koop aanbiedt.
Volgens een artikel bij The Register schat de Britse belastingdienst dat het met die zoekmachine zo'n 1 miljoen pond extra aan btw kan binnenrijven en zo'n 20 mensen, of liever: bedrijven, kan dwingen om zich te registreren als handelaar. Momenteel zijn er zo'n 70.000 Britten die een kwart van hun inkomen halen door goederen te verkopen op eBay.
Een berichtje waar de Belgskes, die eveneens 'vergeten' om hun handelsactiviteit op eBay aan te geven, een lesje uit zouden moeten trekken...
http://www.theregister.co.uk/2006/05/27/ebay_vat_robot/

IE7+: SPECIALE VERSIE VAN IE7 VOOR VISTA
Er is al een nieuwe versie uit van de IE browser, zij het in bètavorm: versie 7. Dat is nog niet de IE7 die ingebakken wordt in de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem, Windows Vista. Erg verwarrend voor de gebruiker en daarom heeft Microsoft er iets op gevonden: die aparte versie zal IE7+ heten.
Dat moet aangeven dat die versie extraatjes bevat zoals een Protected Mode, ouderlijke controle en verbeterde diagnose van het netwerk. Binnenkort zal u zich trouwens kunnen opgeven als kandidaat voor het uittesten van Windows Vista beta2 met IE7+ en dan zal u zelf het verschil kunnen uitproberen.
Meer informatie en commentaren over deze aankondiging in het blog van de MSN ontwikkelaars.
http://blogs.msdn.com/ie/archive/2006/05/26/608255.aspx
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Announces_IE7_for_Vista/1148684297

SIDEBAR GALERIJ
Windows Vista uittesten is iets wat niet de meeste modale internauten zullen doen. Willen zij een idee krijgen van het nieuwe besturingssysteem, dan zijn zij aangewezen op de verslagen van anderen en ook informatie die Microsoft er zelf over vrij geeft. Wij vonden alvast voor u een knap filmpje dat de grafische mogelijkheden van Vista aantoont (1) en ook een bespreking bij CNet (2)
Microsoft heeft nu ook een bèta uitgebracht van een website waar de verschillende gadgets gevonden kunnen worden die men in de Windows Sidebar kan draaien. In deze Gallery kan de gebruiker kiezen uit de verschillende gadgets en de ontwikkelaar kan er zijn producten aanbieden. (3)
Wil u op de hoogte blijven van nieuwe gadgets, dan kan u zich abonneren op de rss feed naar deze site. Handig. Zo. Nu weet u hopelijk weeral wat meer over Vista, zonder het zelf te draaien!
http://zdpub.vo.llnwd.net/o2/eseminarvista.wmv
http://reviews.cnet.com/4660-3513_7-6530547.html
http://gallery.microsoft.com/

MICROSOFT BRENGT WINDOWS LIVE ONECARE UIT
Al bijna een jaar is de dienst in bèta testfase en deze week is het dan eindelijk zover: Microsoft heeft officieel de definitieve versie van Windows Live OneCare voorgesteld. Dat is een alles-in-een beveiligingspakket met antivirus, anti-spyware, pc tuning en back-up tools. Aan het geheel hangt een prijskaartje van 49,95 $ per jaar. Voor die som mag u de software op maximaal drie computers installeren.
Bent u het beu om die 49,95 te betalen, dan kan u de software nog wel verder gebruiken, maar dan met beperkte functies. U kan bijvoorbeeld geen back-ups meer maken, maar degene die u gecreŽerd hebt, die kan u nog wel gebruiken. Gelukkig maar...
Nu is het wel zo dat Microsoft met dit pakket onder de duiven schiet van partners zoals McAfee en Symantec; tot hiertoe had Microsoft zich al op verschillende domeinen gewaagd, maar van beveiliging had het zich verre gehouden. Symantec en McAfee zijn, zoals u wel kan begrijpen, niet gelukkig met dit initiatief. Zij zullen nu zelf ook een alles-in-een pakket uitbrengen. En ook AOL wil zo'n pakket uitbrengen. Het wordt drummen op de beveiligingsmarkt!
http://www.windowsonecare.com/purchase/default.aspx
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Debuts_Windows_Live_OneCare/1149095737

NA DE PHISHERS DE PHARMERS
Helaas moeten wij u waarschuwen voor weer een nieuwe bedreiging: pharming. Phishing, dat kende u al: daarbij krijgt u een e-mail die zogezegd afkomstig is van uw bank of eBay en daarin wordt gevraagd of u uw paswoord en de details van uw account wil bevestigen.
Pharming gaat nog verder en is nog gevaarlijker. De hacker leidt u daarbij zonder dat u het merkt af van uw bezoekje aan uw bank of andere financiŽle site, naar een site die er net zo uitziet als de originele site, maar kunstig nagemaakt is door de hacker. En daar geeft u natuurlijk nietsvermoedend al uw gegevens in, met alle gevolgen van dien.
Hoe de pharmers erin slagen u als het ware te kapen? Meestal door een virus, verpakt in een e-mail, of via keyloggers.
Hoe u zich ertegen kunt wapenen? Er is echt maar één manier: altijd zelf het adres van uw internet bank of andere financiŽle site intikken, nooit, nooit maar dan ook nooit klikken op een link in een e-mail die zogezegd afkomstig is van uw bank.
http://www.theage.com.au/news/security/phar-out-phishers-are-now-pharming/2006/05/28/1148754859590.html

FIREFOX 2.0 DANKT ANTI-PHISING AAN GOOGLE
We blijven nog even bij phishing. Omdat er zoveel pogingen ondernomen worden om de internaut te misleiden met phishing, zijn er ondertussen al verschillende tools uitgebracht om deze praktijk tegen te gaan. Ook in de nieuwe versie van Firefox die er binnenkort aankomt en nu reeds in alfa te verkrijgen is, Firefox 2.0 "Bon Echo", zit er een anti-phishing tool in. Die is eigenlijk afkomstig van Google en heet officieel de Google Safe Browsing.
Dezelfde software zit trouwens ook in de Google Toolbar, die verkrijgbaar is in versies voor zowel Firefox als IE. Hierbij wordt de site, die u bezoekt, vergeleken met een regelmatig bijgewerkte database van bekende phishing sites. Is de site verdacht, dan wordt u hiervan meteen verwittigd.
De nieuwe versie van IE, versie 7, bevat ook een dergelijke tool.
http://www.internetnews.com/dev-news/article.php/3609816
http://www.mozilla.org/projects/bonecho/releases/2.0a3.html

NIEUWS VAN HET VIRUS- EN LEKKENFRONT
Volgens Kaspersky Lab is er nu ook voor het eerst een virus gevonden dat voorkomt in de "collega's" van Microsoft Word, StarOffice en OpenOffice.org. Het zou gaan om een zogenaamd macrovirus, dat tot hiertoe alleen maar voorkwam in Microsoft Office toepassingen.
Wetenschappers hebben het virus "Stardust" genoemd; het is geschreven in Star Basic en downloadt een beeldbestand met porno van het internet; dat bestand wordt dan in een nieuw document geopend. Of er verdere schade aangericht wordt aan de computer, is niet duidelijk op te maken uit het bericht.
Tot hiertoe is het wel enkel een "proof of concept", met andere woorden een virus dat gecreŽerd werd om aan te tonen wat er eigenlijk mogelijk is. Het virus is nog niet in het wild gesignaleerd en er zijn nog geen schadegevallen gemeld.
En nog wat nieuws van het virus- en lekkenfront: antivirus bedrijf Symantec heeft een patch uitgebracht voor een gevaarlijk lek dat gevonden is in zijn Norton AntiVirus 10.x product en dat 200 miljoen gebruikers in gevaar had kunnen brengen. Wie de antivirus in huis heeft, zal de patch automatisch binnenkrijgen via de regelmatige updates.
http://www.betanews.com/article/First_StarOffice_OpenOffice_Virus_Found/1149104057
http://www.betanews.com/article/Symantec_Fixes_Critical_Security_Flaw/1149101239

OOK YAHOO BRENGT VIRALE VIDEO
Video is hot, daar valt niet omheen te kijken. Het overweldigende succes van de videosite YouTube bewijst dat zonder enige twijfel. En dat zet andere sites natuurlijk aan om dat voorbeeld te volgen. Want die video's lokken veel volk en veel volk, dat betekent veel advertentie-inkomsten.
Portaalsite Yahoo! had al een videoafdeling, maar die was niet zo geweldig. Nu is die site, in navolging van YouTube, omgevormd: gebruikers kunnen er hun eigengemaakte en vaak virale filmpjes uploaden. De bezoeker van zijn kant kan er ofwel doorheen een lijstje met video's bladeren dat gekozen werd door de redactie, of zoeken aan de hand van categorie en tags die door de maker van de video gegeven werden aan het filmpje.
Vindt u een filmpje leuk, dan kan u het aan uw vrienden sturen via Yahoo! Mail of Yahoo! Messenger. Maar u kan het ook op uw eigen webpagina plaatsen.
Wie zelf een filmpje bij Yahoo! plaatst, dient gebruik te maken van de MyStudio dienst; daarmee kan u dan ook zien hoe vaak een filmpje bekeken is en hoe het gequoteerd wordt. U weet dus weeral wat te doen dit weekend!
http://video.yahoo.com/
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Turns_to_Viral_Video_Too/1149170319

ZOEKMACHINE ASK.COM MAAKT BLOGLINES DOORZOEKBAAR
Het is u misschien ook al opgevallen: wil u echt insider nieuws, dan moet u niet echt bij de grote media zijn, maar bij de bloggers. Het nadeel is echter dat er zoveel bloggers zijn en dat het haast niet te doen is om al die blogs te doorworstelen;
Gelukkig bestaan er ook zoekmachines speciaal voor blogs. Niet veel en sommige heel beperkt. Daar is nu echter verandering in gekomen: zoekmachine Ask.com brengt een gespecialiseerde zoekdienst uit die volgens de mensen van Search Engine Watch tools en mogelijkheden bevat die bij andere zoekdiensten niet te vinden zijn. Waar de gewone zoekmachines spiders uitsturen doorheen de blogosphere, maakt Ask gebruik van de gegevens die het verzamelt van de mensen die zich abonneren op blogs.
De zoekresultaten kan u ook opslaan als rss feed en posten bij sites zoals Digg, Del.icio.us, Newsvine. Voor een uitgebreide bespreking verwijzen wij u graag naar Search Engine Watch.
De dienst is zowel bij Ask.com als bij Bloglines.com te vinden: bij Ask als een zoekvakje rechts bovenaan, bij Bloglines als een tabblaadje.
http://searchenginewatch.com/searchday/article.php/3610156
http://www.betanews.com/article/Askcom_Introduces_Blog_Search/1149176827
http://www.ask.com/?tool=bls


MEDEDELING

* PC World Belgium biedt u een Skype certified telefoon ! *

Abonneer u gedurende 2 jaar op PC World Belgium (hetzij 20 nummers) voor 49 Euro en ontvang een pack met 200 gratis SMS'en ! Maar dat is niet alles, want nu ontvangt u eveneens een Skype certified telefoon !!!
Wacht niet langer en profiteer van dit unieke aanbod op http://www.computerworld.be/pcworld
Dit aanbod is geldig tot uitputting van de stock !
PC World is, met zijn verschijning in 62 landen, het eerste informaticatijdschrift wereldwijdHoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GADGETS VOOR DAMES
Op 14 juni is het vaderdag en u zal het geweten hebben: de kranten en reclamefoldertjes pakken uit met allerlei cadeautjes die u uw pa kan geven. En waar er bij moederkesdag voornamelijk parfums en schoonheidsproducten aangeprezen worden, krijgt pa werktuigen en heel veel tech gadgets. Daar gaan onze haren dus recht van staan. Ook dames lusten wel pap van tech gadgets!
Voor onze dames dus deze week enkele gadgets die wel een vrouwelijk tintje hebben, maar toch nog altijd erg, erg tech zijn! We beginnen met een wekkertje, dat zijn energie op een wel erg originele manier krijgt: uit water. Het gaat om een simpele chemische reactie (elektrolyse zoals in een klassieke batterij) tussen het water in het reservoir en een klein stukje zink binnenin het apparaat. Het toestel kan jarenlang werken totdat het stukje metaal volledig gedecomponeerd is. U kan het wekkertje zelfs als vaasje gebruiken. Zeg nu zelf: is dat geen mooi tech cadeautje voor ma?
http://www.linternaute.com/hightech/cadeaux/06/fetes-des-meres/1.shtml

GADGETS VOOR DAMES (2)
In onze reeks alternatieve geschenken voor de cybermama, deze Kodak Easyshare V530. Een digitale camera met 5 megapixel en optische zoom 3x, die speciaal voor de dametjes gemaakt is omdat het zo klein is, niet groter dan een boek kaarten, dat het toestel gemakkelijk in een handtas gedragen kan worden. En natuurlijk doet het kleurtje ook vrouwelijk aan: het toestel is verkrijgbaar in zilver, zwart, rood of roze.
http://www.linternaute.com/hightech/cadeaux/06/fetes-des-meres/2.shtml

GADGETS VOOR DAMES (3)
Na de dame van uw leven, uw mama, lief of echtgenote, van een digitale camera in passend kleurtje voorzien te hebben, kan u ook eens denken aan een kadertje voor de prachtige foto's die zij daarmee zal nemen. Niet zomaar een simpel kadertje, maar natuurlijk een tech ding, zoals dat van Philips bijvoorbeeld. Dat bevat namelijk een LCD scherm en een geheugen waarop u tot 80 foto's kan steken en een batterij met 1 uur autonomie. Hierdoor kunnen de foto's in een soort diashow vertoond worden en ziet u telkens een nieuwe foto. De prijs is helaas niet zo simpel - u kan er haast een digitale camera van kopen!
http://www.linternaute.com/hightech/cadeaux/06/fetes-des-meres/3.shtml

GADGETS VOOR DAMES (4):
Zijn hand en pols moe van het langdurig hanteren van de muis? Dan komt dit massagetoestel ter hulp. Het wordt gevoed via de USB aansluiting op uw computer en bevat een zachte ventilator zodat klamme handen discreet kunnen drogen, plus een klein verwarmertje om koude vingers terug op te warmen. Wij zorgen voor de poezelige vingertjes van de dames!
http://www.linternaute.com/hightech/cadeaux/06/fetes-des-meres/8.shtml

GADGETS VOOR DAMES (5)
Onze tech dames hebben natuurlijk allemaal een draagbare MP3 player, maar die koptelefoontjes, die raken voortdurend in de knoop daar helemaal onderaan in die handtas... Dan kan de Tetran ter hulp komen. Dat is een klein bolletje in plastiek met uitsteeksels, waarin de koptelefoon handig opgerold kan worden. De oortjes steekt u in de bek van dit schattig buitenaards wezentje.
http://www.linternaute.com/hightech/cadeaux/06/fetes-des-meres/5.shtml


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Nederlandse krant De Volkskrant start met online nieuwsbulletin
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=34219&switch=nl

*** Symantec wil dat Microsoft met de ontwikkeling van Vista
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/41235

*** Koopjessite Speurders.nl start met eigen betaaldienst: Paydutch
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/41241

*** En eBay brengt een Nederlandse versie van Paypal
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/41236

*** Concurrentie port Microsoft tot actie aan: na IE7 wil Microsoft elk jaar een nieuwe versie uitbrengen van haar browser
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060530037

*** Pioneer brengt een eerste Blue-ray brander op de markt
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060530047

*** Google Base gaat ook van start in Duitsland
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060531023
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCASTS: HUMOR
Deze week hebben wij het in onze muziekrubriek weer over ons stokpaardje: podcasts. Sommige van onze lezers verstaan niet waarom er zoveel over podcasts gesproken wordt. Wellicht hebben zij geen draagbare muziekspeler, want eigenlijk moet je over een MP3player (of iPod uiteraard) beschikken om ten volle van zo'n podcast te kunnen genieten.
Want dan luister je naar jouw favoriete uitzendingen, of het nu radioshows zijn of speciaal voor het internet gemaakte shows, waar en wanneer je wil. Tijdens het joggen, het werken in de tuin, wachtend op de bus, zittend in de trein: u laadt gewoon uw podcast vol met uw favoriete uitzendingen en beluistert ze op uw eigen tempo.
Wij zetten nog even onze favoriete podcasts op een rijtje. Want ondertussen is het aanbod erg uitgebreid en vindt u ook samenvattingen van een hele week radio online terug.
Hoofdstuk 1: humor
Tot de grappigste uitzendingen behoren de Radio 2 uitzending De Raadkamer (zaterdag 10-11u), waarin presentatrice Geena Lisa een panel op de rooster legt en de Radio1 uitzending De tekstbaronnen, een meer dan geestige quiz (zondag 13u-14u). En voor wie een mondje Frans spreekt, is "Allo c'est moi" van Classic 21 (elke dag 7u30) niet te versmaden!
Tip: om u te abonneren op deze uitzendingen, opent u iTunes, ga naar Geavanceerd, kies Abonneren op podcast en plak een van onderstaande adressen in het vakje.
http://internetradio.vrt.be/podcast/Radio1/rss-11_teba.xml
http://internetradio.vrt.be/podcast/Radio2/rss-21_raad.xml
http://www.rtbf.be/media/radio/podcast/cl21/cl21.xml

PODCAST2: CULTUUR

Nog enkele favoriete radioshows, die het dan weer voornamelijk over cultuur hebben, maar met een humoristische noot erbij. Sinds kort kan u elke zaterdagochtend een samenvatting downloaden van de hoogtepunten van het populaire cultuurprogramma Wilde Geruchten en ook van Studio Brussel.
http://internetradio.vrt.be/podcast/Radio1/rss-11_wiwe.xml
http://internetradio.vrt.be/podcast/StuBru/rss-41_spod.xml

PODCAST3: POLITIEK
Columnist Marc Reynebeau verzorgt op geregelde tijden een podcast met daarin een tegendraads standpunt, zoals u van hem gewoon bent. En bij De Wetstraatwatchter wordt een ballonnetje doorprikt bij het politieke nieuws van de afgelopen week.
http://internetradio.vrt.be/podcast/Radio1/rss-11_wewa.xml
http://standaard.typepad.com/dsopodcast/

PODCAST4: KLASSIEK
Wil u zich wat verdiepen in klassiek? Ook dat kan. BBC 3 heeft namelijk een reeks lopen "Discovering Music" waarin u meer te weten komt over de meesterstukken van klassieke muziek Schubert, Bruckner, Haydn... U krijgt bij elk stuk een deskundige uitleg (Engels).
En bij Unnatural Acts of Opera maakt u kennis met bekende opera's. Zijn al aan de beurt gekomen: Turandot (Puccini), Mose (Rossini) en Carmen (Bizet).
http://downloads.bbc.co.uk/rmhttp/downloadtrial/radio3/discoveringmusic/rss.xml
http://parterre.com/podcast/unnaturalacts.rss

PODCAST 5: INDIE MUZIEK
Muziek van onafhankelijke labels kan u niet genoeg steunen. Wij zijn alvast gevallen voor de muziek van IndieFeed Hiphop en Alternative / Modern Rock. Trouwens, grasduint u zelf eens in het aanbod dat u vindt via iTunes. Dat is echt ongelooflijk uitgebreid én interessant.
http://feeds.feedburner.com/IndiefeedHipHop
http://feeds.feedburner.com/IndiefeedAlt/modernRock


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Om eerlijk te hebben geleefd, dient men in de wieg te zijn gestorven
[Gerrit Komrij]
De nieuwe oogstTOEGANKELIJKHEID OP HET INTERNET
Er zijn nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor de toegankelijkheid van webpagina's. Die richtlijnen zijn het resultaat van vijf jaar lang werk door het Web Accessability Initiative.
De webmaster die zijn pagina graag voor iedereen toegankelijk maakt, doet er best aan dit artikel eens te lezen. Het bespreekt de nieuwe richtlijnen op een heel kritische manier.
[Taal: Engels]
http://www.alistapart.com/articles/tohellwithwcag2

GOOGLE BASE
Wie zich afvraagt waarvoor Google Base eigenlijk goed is, die kan eens een blik werpen op deze site. Zoals u weet, is Google Base een project van Google waarbij u allerlei content (zoekertjes, afbeeldingen, eender wat) gratis on line kan zetten.
Hier vindt u bijvoorbeeld een handleiding hoe u mozaïek kan maken.
[Taal: Engels]
http://www.google.com/base/a/1248825/D15553281575692874389

ONLINE IMAGE EDITOR
Wil u een foto bewerken, maar is er geen fotobewerkingssoftware aanwezig op de computer waaraan u zit? Dan kan deze site helpen. Hier vindt u namelijk een online image editor, een beeldbewerkingprogramma dus. Via File / Open laadt u een beeld in en met Edit of Effects kan u het bewerken. Met File / Save kan u dan uiteindelijk het bewerkte beeld op uw eigen pc opslaan. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://imageeditor.net/

9CAYS
Een webmail toepassing, maar dan speciaal voor groepen. U kan hier een conversatie opstarten tussen verschillende leden van een groep; die kan dan via de webapplicatie gevolgd en beheerd worden. De site vergt (gratis) registratie, maar als u dat niet wil, dan kan u een gesprek beginnen met maximaal 3 personen vanop de homepage. Wanneer u zich registreert, wat dus gratis is, kan u meer mensen uitnodigen en krijgt u toegang tot andere tools.
[Taal: Engels]
http://9cays.com/

BLOGGERSNAP
Een online tool, waarmee de bezoekers van uw blog een foto kunnen plaatsen die zij genomen hebben met hun webcam. Daarna kan u die op verschillende manieren rangschikken in een galerij.
BloggerSnap kan geïntegreerd worden met de voornaamste blogsites zoals Blogger, WordPress, DotClear, enz.
[Taal: Engels]
http://bloggersnap.com/?l=EN

BLOGPRINTING
Nog een online tool die handig kan zijn voor bloggers. Hiermee kunnen uw bezoekers namelijk een gedrukte kopie van de content van uw blog aanschaffen tegen betaling (7,58 dollar voor een boekje van 30 pagina's). Wat wij tamelijk veel vinden, voor iets dat u ook zelf kan afdrukken....
[taal: Engels]
http://blogprinting.com/

ZEEMAPS
Dit is dan weer een web gebaseerde dienst, waarmee u interactieve landkaarten en stratenplannen kan maken. Die worden op de ZeeMaps server opgeslagen en kunnen te allen tijde opgeroepen worden, vanop eender welke browser. Mogelijke toepassingen: een huwelijk bijvoorbeeld, met aanduiding van de kerk, het gemeentehuis, de parkings, enz.
Een mooi ideetje, maar voorlopig kan u enkel gedetailleerde kaarten van de VS oproepen, helaas. Maar wellicht wordt dat binnenkort anders, want Google Maps concentreert zich steeds meer op Europa. Een adres om in het oog te houden dus.
[Taal: Engels$
http://www.zeesource.net/maps/map.do?group=8497

IMAGINATION CUBED
Een prachtige site waar u online uw tekentalent kan botvieren. Ook uw kroost kan er aan de slag. U krijgt verschillende tools ter beschikking, kan de gemaakte tekening opslaan of tekenen op ruitjespapier, maar u kan ook vrienden uitnodigen om samen aan een tekening te werken. Leuk! (Bron: Wim W)
http://admin3.imaginationatwork.com/LaunchPage

PICTURE CLOUD
Een online dienst waar u van uw eigen foto een versie kan maken die 360 graden rond gaat. Maak verschillende foto's rond een object of terwijl u ronddraait in het landschap en upload ze naar deze site. Daar worden de foto's digitaal naadloos aan elkaar gelast. Het resultaat kan op de site zelf bewaard worden, of u kan het ook op uw eigen server bewaren. Hebt u een site waar u Flash items kan tonen, dan kan u de "cloud" daar ook hosten. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.picturecloud.com/

TIME: KARAKTERROLLEN
Een erg mooie fotoreportage. Bekende acteurs die vaak erg goede karakterrollen neerzetten, worden gevraagd om een bepaalde emotie uit te beelden. Heel sprekende foto's zijn het geworden, van sprekende gezichten.
[Taal: Engels]
http://blogs.usatoday.com/techspace/around_the_net/index.html

ONLINE KARAOKE

Om karaoke te doen, moet u niet naar het café trekken: u kan zich ook thuis belachelijk maken! Op deze site kan u karaoke meezingen met
bekende hits en zelfs het gezongene opnemen. Voor dat laatste moet u wel de kSolo player installeren en de IE browser gebruiken, want de opnamefunctie werkt niet bij Firefox. Stuurt u ons het resultaat van uw karaoke gezang eens op? Durft u? (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.ksolo.com

COLOR TOOL
Een erg handige site om kleuren bij elkaar te passen. U begint met de kleurentool te voorschijn te toveren (klik op "Show" links bovenaan). De bovenste en middelste rij kleuren zijn variaties die u kan gebruiken om de rij kleuren onderaan het palet te veranderen. Die kleur onderaan kan u dan slepen naar de rechterkant van de site en in de vierkantjes droppen. De kleurencombinatie kan u opslaan via het formulier. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://color.sharewonders.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : TV OP JE PC

Op deze site vindt u heel wat links naar heruitzendingen van Nederlandse TV-programma's op het net. U kan zoeken op zender, genre, programma, dag, enz. De site is niet alleen handig voor Nederlandse kijkers die een programma gemist hebben maar ook voor Belgische kijkers die niet beschikken over een schotelantenne en zo bepaalde (commerciŽle) zenders niet kunnen bekijken. Veel kijkgenot.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.tvopjepc.nl/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : DIGITALE FOTO'S AFDRUKKEN
Op deze handige sites kan u prijzen vergelijken van afdrukcentrales. Ook speciale acties worden er vermeld. Sites om bij uw favorieten op te slaan.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.digitale-foto.be/
http://www.onlinefotoservices.nl/

VRIJDAG FILMDAG : X-MEN : THE LAST STAND
OfficiŽle website van deze actie/sciencefictionfilm, tevens de laatste film van de X-men-trilogie.
Met Hugh Jackman, Halle Berry, Patrick Stewart en Famke Janssen in de hoofdrollen.
Releasedatum in BelgiŽ : 24 mei 2006
(taal : Engels) [Filover]
http://www.x-menthelaststand.com/
http://www.imdb.com/title/tt0376994/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- ANNA VISSI
De Griekse inzending voor het Songfestival werd negende in Athene.
http://www.annavissi.net/

- BRIAN KENNEDY
Deze zanger is heel populair in Ierland en vertegenwoordigde dat land op het laatste Songfestival waar hij 10de werd.
http://www.briankennedy.co.uk/

- SIBEL TÜZÜN
De Turkse inzending op het Eurovisie Songfestival 2006 werd elfde.
http://www.sibeltuzun.com/

- SEVERINA
Ze nam voor KroatiŽ deel aan het Songfestival met het nummer "Moja Stikla" en werd 13e.
http://www.severina.com

- FABRIZIO FANIELLO
Deze mooie jongen mocht met het nummer "I do" voor Malta optreden op het Songfestival en werd daarvoor beloond met 1 schamel puntje.
http://www.fabriziofaniello.com/Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
- Over minder dan een week trapt het WK af in Duitsland. Hoe krijg je al dat voetbal goed scherp in beeld? Een handleiding.
http://www.ad.nl/multi-media/article380030.ece
- WK 2006 op PSP: Sommige apparaten zijn zo leuk, dat we, om de pret niet te drukken, maar niet te diep nadenken over het nut ervan.
http://www.ad.nl/multi-media/article377975.ece
- Bij steeds meer mobiele bellers wordt een nieuw fenomeen vastgesteld: ringxiety.
http://www.ad.nl/multi-media/article372582.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** DIGITALE REVOLUTIE
- Bluetooth voor je PC
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14904
- Mail onder controle
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14317
- Muziek mixen op je computer
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14867
http://digitaal.fan.tv

*** ELEKTRO.BE
- Kooptips: Harde schijven met een netwerkaansluiting
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2405
- Patch Guard van R&M: beveiliging voor LAN-bekabeling
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2428
- Motorola: zes nieuwe mobiele telefoons voor 2006
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2429
http://www.elektro.be

*** COMPUTER WORLD
- Microsoft doet intrede op de markt van de PC-veiligheid
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14892&style=34360
- Ballmer : Vista misschien opnieuw uitgesteld
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14889&style=34360
- User-generated content: 35 % van de Amerikaans surfers creŽert content
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14891&style=34360
http://www.computerworld.be/

*** DIGIMEDIA
- Slingbox: innovatief digitaal TV concept wil ook Europa veroveren
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3158
- Laad je foto op en krijg een gepersonaliseerde bankkaart
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=167
- Petitie tegen belasten e-mail
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=168
http://www.digimedia.be/

*** SPEEDZONE
- Games: Bubble Splash - Muizenissen in bubbleland
http://www.speedzone.be/artikel/1166_bubble_splash__muizenissen_in_bubbleland.html
- Games: Toon Crisis - Op cartoons knallen was nooit zo leuk!
http://www.speedzone.be/artikel/1165_toon_crisis__op_cartoons_knallen_was_nooit_zo_leuk.html
- Muziek: Millionaire - Ballad Of Pure Thought
http://www.speedzone.be/artikel/1164_millionaire__ballad_of_pure_thought.html
http://www.speedzone.be

*** WEBFACTOR
geen nieuwe bijdragen deze week
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** TWEAKERS NET
- 'The Pirate Bay komt naar Nederland'
http://tweakers.net/nieuws/42819/The-Pirate-Bay-komt-naar-Nederland.html
- Ubuntu 'Dapper Drake' ziet het levenslicht
http://tweakers.net/nieuws/42809/Ubuntu-Dapper-Drake-ziet-het-levenslicht.html
- Dell komt met koffermodel 'lifestyle'-laptop
http://tweakers.net/nieuws/42808/Dell-komt-met-koffermodel-lifestyle-laptop.html
http://www.tweakers.netWikipediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Wijk van Gent, vroeger van Gentbrugge - http://nl.wikipedia.org/wiki/Moscou
* Zwitserse autoweg van Duitsland tot ItaliŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/A2_%28Zwitserland%29
* VN-missie Ruanda - http://nl.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Assistance_Mission_for_Rwanda
* Vaste plant die staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_tijm
* Project van de Europese Commissie om van het Europese luchtruim een enkel geheel te maken - http://nl.wikipedia.org/wiki/Single_European_Sky
* Belangrijkste nog levende Poolse filosoof - http://nl.wikipedia.org/wiki/Leszek_Ko%C5%82akowski
* Braziliaans voetballer - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ricardo_Luiz_Pozzi_Rodrigues

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Aardbeving Centraal-Java - http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Centraal_Java_2006
* De Dalai Lama bezoekt BelgiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tenzin_Gyatso

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Het portaal van de week gaat over ThraciŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Thraci%C3%AB

Wikiraadsel: Hoe heten de moslimbulgaren in Bulgaars en Grieks ThraciŽ? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060601

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIPS VOOR WEBWERKERS: HOUDT REKENING MET JE BEZOEKERS
Het is aan te bevelen om in gedachten te houden dat er veel verschillende browsers zijn en dat jouw webpublicaties daarop worden getest.
Op dit moment maken Internet Explorer en Firefox zo'n 96 % van het huidige browserbestand uit.
De rest, zoals Opera, Safari, Mozilla enz. zijn ieder voor ca. 1 procent of minder verantwoordelijk.
Vergeet niet dat niet alle browsers JavaScript ondersteunen of JavaScript hebben uitgeschakeld.
Juist voor die gebruikers zou je een plan B moeten maken - met andere woorden, een gestroomlijnde versie van je site die opgebouwd is in 'tables'. [Sjeef]

TIPS VOOR WEBWERKERS: HOE VERWIJDER JE DIE ONGEWENSTE KADERS ROND JE FLASHOBJECTEN?
Microsoft heeft kort geleden een update uitgebracht voor Internet Explorer 6 (Service Pack 2). Deze update brengt wijzigingen aan in de manier waarop Internet Explorer werkt met bepaalde webpagina's waarop ActiveX-besturingselementen worden gebruikt. Voorbeelden van programma's die ActiveX-besturingselementen gebruiken, zijn: Flash, Adobe Reader (Acrobat) , QuickTime , Windows Media Player , RealPlayer , Sun Java Virtual Machine ,...
Na installatie van deze update (wat vaak automatisch gebeurt) kun je pas met ActiveX-besturingselementen werken nadat deze zijn ingeschakeld. Je moet ze inschakelen door er eerst op te klikken.
'Wat betekent dit dan in de praktijk?' Nou, bij sites met bijvoorbeeld een Flashmenu moet je nu eerst op het kader klikken voordat het menu actief wordt en je het kunt gebruiken. Je moet dus 2x klikken om naar een pagina te gaan! Hierdoor lijkt het er voor de onwetende gebruiker op dat je menu niet goed functioneert. Ook haalt het hierdoor de vaart uit je navigatie. Erg vervelend dus!
Gelukkig is er een oplossing!
Hopelijk wordt dit snel rechtgezet door Microsoft maar voorlopig hebben we een eenvoudige oplossing voor je gevonden:
1. Open de html-pagina waar je problemen mee ondervindt.
2. Onder de code (van bijvoorbeeld je Flashmenu) typ je:

(zorg ervoor dat je je eigen domeinnaam gebruikt) en sla je bestand op.
3. Open Kladblok/Notepad en plak hierin de volgende code:
theObjects = document.getElementsByTagName("object");
for (var i = 0; i < theObjects.length; i++) {
theObjects[i].outerHTML = theObjects[i].outerHTML;
}
4. Sla dit bestand op als ieupdate.js
5. Upload beide bestanden naar je webserver. Zorg ervoor dat ieupdate.js in de root directory staat (bijvoorbeeld httpdocs).
Als alles goed gegaan is heb je nu geen last meer van de grijze kaders en zijn de objecten meteen geactiveerd. Zo, dat scheelt weer een hoop frustratie!
P.S. Maak je geen gebruik van Internet Explorer? Dan doet dit probleem zich bij jou gelukkig niet voor!
Bron: Web Succes Magazine http://www.alphamegahosting.com/110/nl/
[Sjeef]

TIP SURFEN: FAVORIETEN SNELLER ORGANISEREN
Wie regelmatig een site bewaart in zijn Favorietenlijst kent het probleem: voordat je het weet, groeit je verzameling uit tot een niet meer te hanteren lijst, om nog maar te zwijgen over dode links en verouderde pagina's. Nu kun je natuurlijk de lijst Favorieten bijwerken op de voorgeschreven manier via Favorieten / Favorieten indelen, maar dit gaat nogal langzaam en werkt onoverzichtelijk.
Gelukkig is er een snellere én slimmere manier.
Ga naar het Favorietenmenu en zoek de link op die u wilt aanpassen. In plaats van met links een link te selecteren, klikt u nu met de rechtermuisknop op de betreffende link. Nu ziet u het bekende venster met opties als Open, Afdrukken, Knippen, KopiŽren, etcetera. Met deze opties kunt u uw link direct in het scherm bewerken. Wilt u de naam van de link veranderen? Kies dan Naam Wijzigen. Met Verwijderen haalt u de link helemaal weg en met Proporties kunt u de locatie aanpassen. U kunt zelfs door een link te selecteren en de muisknop ingedrukt te houden, de link verslepen naar iedere gewenste plaats.
Bron: Digiweetjes

TIP SURFEN: HYPERLINKS SNEL GEVONDEN
Hyperlinks in een webpagina zijn snel gevonden met de Tab toets.
Als u wilt weten of er verwijzingen in de web pagina zitten naar andere interessante sites, drukt u steeds op de Tab toets om naar de volgende hyperlink te springen.
Van de onderkant van de pagina naar het begin van de pagina kan ook met de Shift toets in te drukken samen met de Tab toets.
Bij een link aangekomen die u wilt starten drukt u op Enter.
Bron: Digiweetjes

TIP SURFEN: INTERNET EXPLORER SNELLER STARTEN
Het versnellen van uw systeem is soms veel eenvoudiger dan u denkt.
U wint namelijk al veel snelheld door nutteloze handelingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Bijvoorbeeld Internet Explorer. Hoe vaak start u de browser niet op en gaat u naar een homepage die u niet echt nodig hebt?
Zeker als deze overladen is met pop-ups en ander leuk spul verliest u kostbare tijd.
Dat kan sneller: Kies in de Explorer voor het rolmenu Extra en daarna voor Internetopties. Op het tabblad Algemeen kiest u in het onderdeel Startpagina voor Blanco pagina.
Het resultaat is dat Internet Explorer voortaan opstart met een blanco pagina, waardoor u weer enkele seconden wint.
Bron: Digiweetjes

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


GOOGLE TALK NU OOK IN HET NEDERLANDS
Wellicht kent u Google Talk al, het alternatief van Google voor communicatie met uw vrienden. Of u nu via e-mail, chat of telefoontjes (VoIP - voice over het internet) communiceert, het kan allemaal met Google Talk.
Nu is er ook een Nederlandstalige versie van de software te verkrijgen. Lekker handig, al die Nederlandstalige menu's, voor wie het Engels niet zo machtig is. (Bron: Wim W)
http://www.google.com/talk/intl/nl/

MICROSOFT OFFICE 2007
WinXP - 466 MB (!)- demo
Wil u kennis maken met de nieuwe versie van het Office kantoorpakket, dan kan dat. In deze versie ondergaat niet alleen Word, maar ook de andere producten van het Office vlaggenschip een update. Outlook bijvoorbeeld krijgt tabblaadjes in zijn sidebar. Bij Access krijgt u bij de startpagina meteen een link naar de online helpsite voor de software.
Bij Microsoft vindt u ook enkele screenshots van deze nieuwe versie.
http://go.microsoft.com/?linkid=4937362
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_20010002.html

INDIANA JONES AND THE FOUNTAIN OF YOUTH
Win98/2000/ME/XP - 5,8 MB - demo
Een spelletje voor de fans van de Indiana Jones avonturen. Het gaat om een zogenaamd Point & Click Adventure game, waarbij u moet interageren met de figuurtjes in het spel, de toestand moet bekijken en kleine raadsels moet oplossen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_20077376.html

VIRTUALDUB
Win98/ME/2000/XP - 1 MB - freeware
Met dit progje kan u video capteren en bewerken. Het kan AVI-data aan tot maximaal 4 giga. U kan de klank synchroniseren en video- en audiogegevens apart bewerken. En hebt u een tv-kaart, dan kan u beelden die via die kaart binnenkomen capteren, zelfs als de driver van die kaart dat zelf niet aanbiedt.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_12994844.html

DELPHINO WAVE RECORDER
Windows - freeware
Met dit progje neemt u geluiden op in .wav formaat. Het werkt op een gelijkaardige manier als de Audiorecorder van Windows, met dit verschil dat de Delphino Wave Recorder geen begrenzing tot 60 seconden heeft. De reeds opgenomen bestanden kan u met dit progje ook openen en weer afspelen, om bijvoorbeeld een deel te wissen en opnieuw op te nemen. (Bron: Wim W)
http://www.delphino.de/altehp/index.php

FASTFONTPREVIEW
Win98/ME/2000/XP - 827k - freeware
Een simpel progje, waarmee u op een simpele manier de lettertypes kan bekijken die op uw eigen harde schijf geïnstalleerd staan of aanwezig zijn, op een cd staan, enz. (Bron: Wim W)
http://www.snapfiles.com/get/fastfontpreview.html

DRIVE FITNESS TEST
Win98/ME/2000/XP - 2,1 MB - freeware
Een tool om te onderzoeken of uw harde schijf nog wel in goede gezondheid is; het is eigenlijk een DOS-progje en u kan de computer vanop een diskette opstarten om de schijf te onderzoeken, als de rest van het systeem niet meer mee wil.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13007626.html

WERELDKAMPIOENSCHAP VOETBAL
Win95/98/ME/2000/XP - Mac OS 9/X - Linux - freeware
Een spreadsheet met de posities van alle teams van de wereldcup 2006. U kan zo gemakkelijk volgen hoe de verschillende ronden zich afspelen.
http://www.vnunet.com/computeractive/downloads/2156590/computeractive-world-cup-2006

EARTIST 3
Mac OS X - 30,4 MB - shareware 125 $
Een niet zo'n goedkope software, hij is dan ook eerder bedoeld voor professionele artiesten. Het progje moet de artiest helpen met zijn zakendoen, zodat de artiest zich beter kan concentreren op wat hij goed kan: artistiek bezig zijn.
http://www.download.com/eArtist/3000-2245_4-10527993.html?tag=nl.e414

FORM PILOT
Mac OS X - 1,49 MB - shareware
Met dit progje kan u papieren formulieren invullen met uw computer. Een cartoonfiguurtje helpt u stap voor stap bij het uitvinden hoe dat moet.
http://www.download.com/Form-Pilot-Home-for-Mac/3000-2223_4-10527889.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Zelfbedrog is geen fraude
[Kees Fens]