Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.888 (4.205 wekelijkse editie,
683 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 24/5/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 450 van 20/5//2006
Gegroet lezers,

Deze week zal u wellicht bemerken dat onze nieuwsbrief nog enkele taalfoutjes bevat. Door een vergetelheid is de nieuwsbrief niet op het bureau van onze trouwe corrector, Benny, beland. En dus heeft hij met zijn virtuele rode potlood de tikfouten en d-t foutjes er niet uit kunnen halen. Waarvoor bij voorbaat onze excuses.

Was er deze week iets dat ons speciaal opgevallen wij bij deze reeks nieuwtjes? Wel, dat de groten uit het internetwereldje (Yahoo, Google, Microsoft) niet op hun lauweren blijven rusten, en voortdurend nieuwe dingen uitbrengen. Ook deze week maken wij melding van enkele nieuwigheden, altijd een verbetering. Gaat u dus maar snel aan het uitproberen!

Wij wensen u veel leesplezier toe, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

P.S. Denk eraan: donderdag is het feestdag in BelgiŽ, en dan krijgt u van ons geen dagelijkse editie!Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.BACK UP YOUR BLOG
Hebt u een blog? Ja? Hebt u er dan al eens bij stil gestaan dat uw kostbare pennevruchten wel eens zouden kunnen verdwijnen als er iets misloopt met de host van uw blog, of als hij zou verdwijnen (failliet gaan, stoppen met de dienst...)? Op zo'n moment zou u dan echt wel willen dat u een back up had van uw blog. Sommige blogdiensten bevatten al zo'n mogelijkheid tot backup, zoals Wordpress bijvoorbeeld. Maar hoe kan u zo'n backup maken als uw host die mogelijkheid niet biedt?
Deze dienst maakt het mogelijk: BackupMyBlog. Zij bewaren de backup op twee aparte servers, op twee afzonderlijke lokaties, wat een maximum aan veiligheid garandeert. Er is wel een limiet van 10 MB, en de oudere bakcups worden gewist wanneer die limiet bereikt wordt.
De dienst is gratis tijdens een testperiode. Hoeveel de dienst later gaat kosten, is nog niet gekend. Wij vermelden deze dienst voornamelijk om u eraan te herinneren dat u toch ook wel rekening moet houden met calamiteiten bij uw blog; en om eigenlijk aan alle bloghosts een suggestie door te spelen om zo'n backup zelf te voorzien.
Een uitvoerige test van de dienst vindt u op het tweede adres.
http://www.techcrunch.com/2006/05/13/back-up-your-blog/
http://www.solutionwatch.com/391/backupmyblog-auto-remote-backups-for-blogs/

CAN SPAM WET IN VS BESTRAFT DE KODAK PHOTO DIENST
Er moet iets gedaan worden aan de spam op het internet. Daar zijn wij het allemaal over eens. In de V.S. werd er daarom een wet uitgevaardigd, de zogenaamde "Can Spam" weg, die bepaalde regels oplegt aan het versturen van massamails. Een mooi initiatief. Maar het verwondert ons wel te vernemen dat de digitale fotodienst Kodak Imaging Network , voorheen bekend als Ofoto, aangeklaagd werd voor het overtreden van die wet. In een mail die verstuurd werd naar zo'n 2 miljoen mensen, stond er namelijk niet vermeld hoe de bestemmeling zich kon afmelden van de mailinglijst. Het bedrijf kreeg een boete van maar liefst 26.331 $ voor deze inbreuk.
Volgens de Can-Spam wet moeten e-mail marketeers in hun mail de optie bieden om zich uit te schrijven bij ongewenste e-mails. De boodschap zelf moet bovendien duidelijk gemarkeerd zijn als een advertentie, en moet een duidelijk postadres bevatten. De "subject" lijn mag geen misleidende informatie bevatten, en de informatie in de header mag de identiteit van de afzender niet verhullen.
Tja, als u dat allemaal hoort, kan u alleen maar denken: waarom wordt die Can Spam Act dan niet vaker toegepast? Wij ontvangen elke dag tientallen mails die een inbreuk maken op deze regels, en deze stortvloed neemt eerder toe dan af. De Amerikaanse wetgever moet dringend iets doen aan deze onverlaten, of aan de websites en bedrijven die klanten lokken via deze spam mails!
http://www.betanews.com/article/Kodak_Photo_Service_Fined_for_Spamming/1147455854

NOKIA EN GOOGLE BRENGEN EEN GOOGLE-NET TABLET UIT
Volgens BetaNews zullen Nokia en Google deze dinsdag een versie aankondigen van het Internet tablet toestel van Nokia, met daarop de Google Talk software al geïnstalleerd. Het toestel maakt gebruik van Wi-Fi om verbinding te leggen met het internet, en de gebruiker zou zo voice gesprekken kunnen voeren en instant messaging. De prijs van het toestel zou rond de 390 dollar liggen.
Nokia zou ook onderhandleingen voeren met andere bedrijven om de Nokia communicatiesoftware te porteren naar hun toestel. Met de Internet Tablet software ken u surfen, e-mailen en ook multimedia afspelen. Wat wil een mens meer op zijn telefoontje. Bellen misschien?
http://www.betanews.com/article/Nokia_to_Launch_Googleized_Net_Tablet/1147461058

SKYPEOUT WORDT GRATIS IN VS EN CANADA
In de VS boffen ze toch. Daar zijn de telefoongesprekken sowieso veel goedkoper dan hier in BelgiŽ, en nu maakt Skype de VoIP gesprekken naar vaste toestellen (de zogenaamde SkypeOut) in de VS en Canada nog gratis ook.
Zoals u weet, betaalt u voor de gewone VoIP gesprekken niets bij Skype, wanneer het gaat van pc naar pc. Voor de gesprekken naar gewone vaste nummers betaalt u echter wel, een tarief dat berekend wordt op basis van het aantal gebruikte minuten. Andere providers, die eveneens VoIP aanbieden, zoals Yahoo, AOL en Microsoft met hun IM diensten, bieden eenzelfde tarifering aan.
Nu echter maakt Skype die SkypeOut telefoongesprekken naar vaste lijnen in de VS en Canada gratis, en wel tot 31 december 2006. Een suggestie aan de mensen bij Skype: wij kunnen hier ook zo'n gratis dienst gebruiken hoor!
http://www.betanews.com/article/Skype_Makes_Outbound_Calling_Free/1147711776

ALLOFMP3 UIT DE LUCHT
Slecht nieuws voor alle internauten die voor hun muziek gingen shoppen bij AllofMP3, een Russische website waarvan de legaliteit te betwijfelen valt. Op de site kon muziek gedownload worden zonder DRM kopieerbeveiliging, en de prijs die u moest betalen was echt onvoorstelbaar goedkoop. U betaalt er namelijk niet per song, maar $0,02 per megabyte. De gemiddelde song is ongeveer 5 MB groot, en kost dus maar 10 dollarcent. Spotgoedkoop dus - wat volgens de platenmaatschappijen begrijpelijk is, want de site zou de licenties niet betalen voor de muziek die het verkocht. Gestolen waar dus.
Zoals u kan vermoeden schrok het twijfelachtige allooi van de site de internauten niet af, en het was dan ook drummen op de site. Afgelopen maand was AllofMP3 de nummer twee muziekwinkel in het VK, alleen voorafgegaan door iTunes. Dat succes trok uiteraard ook de belangstelling van de platenmaatschappijen, en zij drongen aan op maatregelen. Verleden week heeft dan de Russische president Poeting beloofd dat hij iets zou doen aan de piraterij in zijn land. De eerste gevolgen van die belofte zijn nu dus te bemerken. De AllofMP3 site is sinds dit weekend uit de licht - het is te zeggen: op de site staat te lezen: "Sorry, gesloten voor onderhoud". Maandagavond was de site nog altijd gesloten. Gedaan met goedkoop downloaden dus!
http://www.betanews.com/article/AllofMP3_Goes_Offline_Future_Uncertain/1147717756

MICROSOFT BRENGT DEZE WEEK URGE UIT
We blijven nog eventjes in de muzikale sferen. Deze week begint Microsoft namelijk een nieuw hoofdstuk in haar gevecht tegen de iPod en iTunes. Het brengt dan Windows Media Player 11 uit, plus een test versie van de URGE muziekdienst, een project dat samen met MTV ontwikkeld werd. Daar zal u maar liefst 2 miljoen songs vinden. U kan die beluisteren op uw pc, en dan kost dat $9,95 per maand. Wil u ze downloaden naar een compatibele player, dan betaalt u $14,95 per maand. Het is ons voorlopig nog niet duidelijk of ook in Europa en met name ons land zulke abonnementen aangeboden zullen worden.
Een voorbeeld nemend aan de perfecte symbiose die Apple uitgewerkt heeft met haar iPod en de iTunes, brengt Microsoft ook een draagbare player uit, die de Clix zal heten, en gemaakt wordt in samenwerking met iRiver, de leider op de markt van de draagbare MP3 players.
Deze zet is een totale ommezwaai in de strategie van Microsoft. Voorheen wou het bedrijf uit Redmond alleen maar de muzieksoftware Windows Media maken. Het liet het aan de rest van haar partners over om uit te komen met muziekdownloaddiensten of met draagbare toestellen. Een strategie die niet al te succesvol bleek, en die er mee voor gezorgd heeft dat de iPod en iTunes zo'n furore hebben kunnen maken, omdat zij een perfect ecosysteem blijken te zijn.
URGE zou nu woensdag in beta open gaan.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_to_Launch_URGE_This_Week/1147717416

YAHOO STEEKT STARTPAGINA IN NIEUW KLEEDJE
Een van de meest bezochte sites ter wereld, Yahoo.com, heeft een facelift gekregen, en dat mag toch wel tot het wereldnieuws gerekend worden. Bij Read/WriteWeb kan u een exclusief interview lezen met enkele kaderleden van Yahoo over deze remake, een interview dat u in podcast kan downloaden en beluisteren. U vindt er ook enkele schermafdrukken van "voor" en "na", waarbij u zelf het spelletje "zoek de zeven verschillen" kan spelen.
Wat is er nieuw op de site? Heel veel gebruik van de webtechnologie Ajax, die een site heel dynamisch maakt en laat reageren op de minste verandering die u maakt. Het zoekvak is groter, om de nadruk te leggen op de zoekfunctie van Yahoo. Ook meer nadruk op personalisering, nieuws, en community. Veel meer links naar multimedia content, meer video en audio dus.
Verder is er de Personal Assitant, waar u recente boodschappen vindt van Yaho mail, een lijstje met online vrienden van Yahoo Messenger, radio en films, weer, verkeer. Bij Yahoo Puls vindt u dan weer links naar wat er zoals "hot" is op het web: de populairste trefwoorden bij de zoekmachines, de laatste trends, populaire muziek, enz.
En bevalt het uiterlijk van de site u niet, dan kan u zelf de kleurtjes aanpassen. Probeert u de site zelf maar uit, die voorlopig nog verborgen zit achter een speciale link.
http://ycoolthing.com/podcasts/20060516.mp3
http://www.readwriteweb.com/archives/exclusive_new_y.php
http://www.yahoo.com/preview

GOOGLE NOTEBOOK
Maar wij hebben nog wat nieuws van de groten van het web voor u in petto. De Google Notebook dienst, die verleden week aangekondigd werd, is immers in première gegaan.
Deze dienst is een concurrent voor social bookmarking sites zoals Del.icio.us. Wanneer u een site tegenkomt bij een zoektocht via Google, kan u die site of deeltjes ervan bookmarken via de button "note this" onderaan de pagina met de zoekresultaten. Ook bij pagina's die u tegenkomt bij het gewoon surfen kan u zo'n bookmark leggen, maar dan moet u wel een speciale extensie installeren voor IE of Firefox, en dan de tekst markeren en rechts klikken.
Na het bookmarken van de content, kan u er een notitie aan toevoegen, en die catalageren. Bij social bookmarkingsites zoals Del.icio.us kan u er dan ook nog tags aan toevogen, maar bij Google Notebook kan dit niet. Wat deze notities bij Google dan weer als pluspunt hebben tegenover Del.icio.us, is het feit dat u de bookmarks online kan organiseren met simpel klikken en slepen (opnieuw een toepassing van de Ajax technologie).
Bij TechCrunch vindt u een uitstekende bespreking van de nieuwe dienst. En wij zijn het eens met de conclusie: dat het ontbreken van de mogelijkheid om tags toe te voegen een ernstig mankement is. Die het succes van deze dienst in de weg zal staan, en Google Notebook zal degraderen tot een van de zovele halfbakken producten die er in de Google Labs op een hoopgje liggen te verkommeren.
http://www.techcrunch.com/2006/05/16/google-notebook-launches/
http://www.google.com/notebook

AOL BRENGT KLOON VAN YOUTUBE
En om het rijtje met aankondigingen van de internetgiganten af te sluiten, een nieuwe dienst van AOL: AOL Uncut (momenteel in beta), een haast perfecte kloon van YouTube.
U kan er video's van maximaal 5 minuten lengte uploaden, waarna zij omgezet worden naar Flash 8 formaat, net zoals bij YouTube. En net zoals bij dit grote broertje kunnen andere internauten uw video bekijken, van commentaar en een quotering voorzien. De video's kunnen ook in andere websites ingebouwd worden, mits het invoegen van een stukje webcode.
Het grote verschil tussen UnCut en YouTube zijn de tags: bij YouTube kan u tags toevoegen die het klasseren gemakkelijker maken, bij Uncut niet. De site komt volgende week officieel uit voor het grote publiek.
Tussen haakjes: is het u al opgevallen dat de internetgiganten gewoon kopiŽren wat enkele startende bedrijven begonnen zijn? AOL met deze UnCut en zijn AIM Spaces. GOogle met Notepad en een reeks andere projecten. Het enige grote bedrijf dat zelf nog wat experimenteert en niet kopieert van wat anderen uitgevonden hebben, is MIcrosoft, met haar verschillende Live.com ideetjes.
http://www.techcrunch.com/2006/05/16/aol-to-release-youtube-clone/
http://communityvideo.aol.com/Main.do

IN HET SPAMGEVECHT WINT GOLIATH HET VAN DAVID...
U heeft wellicht al gehoord van Blue Security, het bedrijf dat met haar Blue Frog software spammers op een originele manier wou bestrijden. Blue Frog gaf namelijk de spammers een koekje van eigen deeg. Telkens een spammer een mailtje stuurde naar een van de Blue-Frog leden, werd er automatisch een mail gestuurd naar de spammer om die persoon uit te schrijven uit de lijst... plus een dergelijk verzoek van alle 522.000 andere leden. Kortom: de spammer werd gespamd.
Dat vonden sommige spammers behoorlijk lastig, en zij gaven hun praktijk dan ook op. Maar sommige andere spammers waren hardleers, en zelfs behoorlijk agressief. Een van hen maakte het echt heel bont. Hij zetten een heus leger zombie-pc's in om de website van Blue Security te bestoken. Bovendien werd het dreigement geuit tegen Blue Security: stop met uw activiteiten, of al uw abonnees krijgen niet alleen spamboodschappen, maar worden ook overladen met virussen.
U verstaat het: een heuse cyber-oorlog. En om te vermijden dat die oorlog nog verder zou escaleren, heeft Blue Security deze week laten weten dat het de handdoek in de ring gooit. Een triest wapenfeit, deze overwinning van de spammers. Zij lijken echt wel boven de wet te staan, er lijkt niets tegen te doen: niet op legale weg, en niet met een guerilla methode zoals Blue Frog. En dat terwijl volgens de laatste cijfers 50% van alle e-mail tegenwoordig spam is...
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/05/16/AR2006051601873.html

ZELF EEN KAART MAKEN MET MAPCRUNCHER
Twee onderzoekers van Microsoft, beiden fervente fietsers, hebben nieuwe software bedacht waarmee u zelf kaarten kan maken. Het is te zeggen: u kan bestaande kaarten en satellietbeelden nemen, en daar dan speciale kaarten virtueel bovenop leggen, om zo nieuwe beelden te maken, speciaal voor uw doeleinden. Zo maakten zij van een bestaande kaart een versie voor zichzelf en hun fietsende vrienden, waarop bijvoorbeeld aangegeven staat hoe een weg die op de officiŽle kaart dood lijkt te lopen, toch verder door genomen kan worden als men gebruik maakt van een klein paadje of een voetgangersbrug.
De software heet MapCruncher, en is gratis te downloaden. Bij BetaNews vindt u een bespreking van de software, en volgens de redacteur is de software heel gebruiksvriendelijk en hebt u in 10 minuutjes een eigen aangepaste kaart. Wie probeert het eens uit, en vertelt ons hoe het verliep?
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Wants_to_Simplify_Mapmaking/1147809400
http://research.microsoft.com/mapcruncher/

GOOGLE BRENGT AJAX FRAMEWERK BETA UIT
En nu we toch bezig zijn in de afdeling "webbouwers en ontwikkeling", dit bericht: Google heeft een open AJAX framework uitgebracht: Google Web Toolkit beta. Daarmee kunnen programmeurs en webontwikkelaars zelf internettoepassingen maken zoals Google Mapsen Calendar. De software, die gratis te verkrijgen is, is gebaseerd op Java en werkt met eender welke Java ontwikkelingstool.
U kan niet ontkennen dat Google toch heel wat doet voor de ontwikkeling van het internet. Niet alleen ontwerpt het haar eigen vernieuwende toepassingen, maar stelt het de API (Application Program Interface) van heel wat van die toepassingen open voor de hele wereld, plus ontwikkelingskits.
Deze keer dus geen software voor de gewone internaut, maar voor de ontwikkelaar. Wij geven die natuurlijk mee uit egoïstisch standpunt, want wij zouden natuurlijk graag zien dat alle ontwikkelaars nu snel aan het werk gaan en fantastisch nieuwe dingen ontwerpen!
http://code.google.com/webtoolkit/
http://www.betanews.com/article/Google_Releases_AJAX_Framework_Beta/1147889201

GROTE OPSCHUDDING OVER RIAA AANKLACHT TEGEN SATELLIETRADIO
In de VS wordt erg verontwaardigd gereageerd op een nieuwe aanklacht die het RIAA, de belangengroep van de platenmaatschappijen, ingediend heeft tegen XM Satellite Radio. XM heeft namelijk een toestel waarmee u niet alleen satelliet radio kan beluisteren, maar ook opnemen om later te beluisteren.
Let wel: enkel later beluisteren. Er is geen enkele mogelijkheid om die content later ook nog naar een ander toestel over te zetten. Maar voor het RIAA is dat genoeg om te stellen dat de licentie voor de auteursrechten door XM Satellite Radio overtreden wordt. Want wie zo'n toestel zou hebben, zou niet langer behoeft ehebben om digitale muziek aan te kopen, zo beweert het RIAA.
De belangenmaatschappij gaat er echt wel hard tegenaan. Het RIAA eist van XM maar liefst 150.000 dollar voor elke song die gekopieerd werd door een gebruiker, sinds het toestel uitgebracht werd.
Als verdediging voert XM aan dat haar toestel niet verschilt van de gewone cassette-opnemer, waarmee wij al sinds mensenheugenis een radioprogramma opnemen om later te beluisteren. XM beschuldigt het RIAA er zelfs van om met deze aanklacht pure chantage te plegen. Want binnenkort moet er onderhandeld worden over nieuwe licenties voor XM, en het RIAA zou deze aanklachten willen gebruiken als pressiemiddel om haar eisen erdoor te drukken.
Uiteraard is dit een verhaal dat zich in de VS afspeelt, en puur over een plaatselijke situatie gaat. Maar wij geven het toch mee, omdat wat zich afspeelt in de VS vroeger of later toch komt overwaaien naar hier. De radiostations wezen dus gewarschuwd!
http://www.betanews.com/article/RIAA_Sues_XM_Over_Recording_Device/1147879218
http://hrrc.org/news/PressRelease051706.html
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4989498.stm

BELGISCH BEDRIJF SPANT PROCES IN TEGEN GOOGLE
En nu we toch in de processensfeer zitten, eentje dat ingespannen wordt door een Belgisch bedrijf. Serverscheck uit Leuven, gespecialiseerd in software en hardware om ict infrastructuur te monitoren, neemt het niet dat Google via zijn toolbar linkt naar sites waar illegale versies van haar software gevonden kunnen worden.
Het zou gaan om de "Google Suggest" functie van de toolbar van Google. Daarin worden suggesties gegeven wanneer u een zoekopdracht ingeeft. En wanneer u "serverscheck" ingeeft, dan suggereert Googles zoekopdrachten naar sites waar hacks van de software gevonden kan worden.
Het Belgische bedrijf ging eerder al in kortgeding tegen Google Benelux, zo meldt Datanews; de rechter verklaarde toen de eis wel ontvankelijk, maar noemde de zaak niet hoogdringend. Daarom voert het bedrijf nu een proces en gronde.
IN elk geval zal Google wellicht iets moeten doen aan haar Google Suggest, al is het maar een filter inbouwen om deze verwijzing naar hacks te verwijderen. Want dit proces van het Leuvens bedrijf zou wel eens andere bedrijven op een gedachte kunnen brengen...
http://www.nl.datanews.be/news/enterprise_computing/20060517003

SYMANTEC EN MCAFEE MAKEN JACHT OP EBAY PIRATEN
Ach, we kunnen het niet laten om toch nog even in de gerechtelijke sfeer te blijven. Twee van de grootste antivirusbedrijven ter wereld, McAfee en Symantec, zijn een juridische actie begonnen tegen software piraten die illegale versies van hun producten verkopen op eBay.
Volgens verschillende rapporten zou de verkoop van piraat software op eBay namelijk een hoge vlucht kennen. eBay wast haar handen in onschuld; het zegt onmogelijk alle spullen te kunnen controleren die de verkopers aanbieden: de softwaremakers moeten zelf maar hun intellectueel eigendom verdedigen.
De actie van McAfee en Symantec hoort eigenlijk thuis in een bredere actie van de organisatie SIAA, wat staat voor SOftware & Information Industry Association. Die wil ingaan tegen de verkoop van piraat software op veilingsites zoals eBay, en zal op die sites zelf software aankopen. En als die software illegaal blijkt te zijn, dan zal de verkoper vervolgd worden. Er werden al drie zulke vervolgingen ingesteld.
Meer achtergrond over deze actie bij CNet. En nu hebben wij gedaan met onze processen. Voor deze week althans.
http://news.com.com/Symantec%2C+McAfee+join+effort+to+trap+pirates+on+eBay/2100-7348-6073382.html?part=dtx&tag=nl.e433


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

BLITS KLAVIER!
De meeste mensen beschouwen een klavier als een noodzakelijk kwaad - u moet nu eenmaal tekst kunnen invoeren en commando's kunnen geven op de pc. Maar sommige mensen besteden erg veel aandacht aan de keuze van hun klavier. En er zijn er echt mooie bij.
Deze Sitek Eclipse bijvoorbeeld is super - wij wisten niet dat er zo'n mooi klavier bestond. Het komt in drie achtergrondkleuren uit: mauve, rood, en bauw. Er zit een dimmer bij, zodat u de achtergrondverlichting kan controleren. Het klavier bevat controletoetsen voor het mediacenter, en de lettertekens op de toetsen glimmen ook. Bekijkt u zelf de afbeelding en u zal het met ons eens zijn: een echt hebbeding!
http://www.saitekusa.com/USA/prod/eclipse.htm

MICROSOFT WERKT AAN EEN NIEUWE MANIER VAN FOTOGRAFEREN
Microsoft houdt zich echt wel met veel verschillende projecten bezig. En eentje daarvan is ongewoon interessant, althans naar onze mening. Het heeft te maken met digitale fotografie. Daarbij wordt uitgegaan van twee haast tegelijkertijd genomen opnames, eentje met een flash, en eentje zonder; samen maken die een haast perfecte mengeling: de scherpte en helderheid van de flash, en de kleur en emotie van het natuurlijke lage licht.
Over dit project kan u lezen op deze pagina. U vindt er ook enkele voorbeelden die de kracht van het project aantonen. Indrukwekkend.
http://research.microsoft.com/projects/FlashNoFlash/

APPLE STELT INTEL MACBOOK VOOR

Apple heeft deze week de MacBook voorgesteld, de draagbare computer die zowel de iBook als de 12 inch Powerbook moet vervangen. En daarmee is de reeks toestellen die de overgang naar de Intel processor moesten maken rond.
De MacBook bevat een Intel Core Duo processor (1,83 GhZ of 2.0 GhZ), en een 13 inch breedbeeld. De toestellen zouden tot vijf keer sneller zijn dan hun voorgangers, zo belooft Apple.
Verder vindt u aan boord van deze draagbare toestellen een ingebouwde iSight video camera, en Front Row met Apple Remote. Er is ook een DVI output, met ondersteuning voor twee schermen (erg handig voor wie grafisch werkt!), een sensor die plotse bewegingen moet voelen om zo de harde schijf te beschermen.
Wacht, we hebben nog niet gedaan met ons lijstje leuke spullen aan boord van die MacBook. Hoor maar: een TrackPad, en een MagSafe Power Adapter, ingebouwd Ethernet en Wireless G, één Firewire 400 en 2 USB 2.0 poorten.
Wat uiterlijk betreft: Apple heeft voor dit ensemble gekozen voor een simpel wit of zwart, net zoals de iPod. De dame is bovendien erg erg slank, niet dikker dan 2,5 cm. En qua prijs valt het beestje ook al mee: 1.119 euro voor een model met 1,83 GHz en 1.319 euro voor een model met 2.0 GHz.
Bij Apple Insider vindt u enkele klare foto's van de nieuwe portable.
http://www.apple.com/benl/macbook
http://www.appleinsider.com/article.php?id=1748

TREO 700 NU OOK MET EEN PALM OS VERSIE
Toen Palm onlangs het Treo 700 toestel uitbracht, waren heel wat trouwe Palm-aanhangers teleurgesteld, omdat het toestel het Windows Mobile besturingssysteem aan boord had. Voor hen is er goed nieuws: Palm brengt nu een versie uit van dit toestel maar dan met het Palm OS aan boord.
De Treo 800p is alvast in de VS te koop, voor Europa weten wij het nog niet. Het lijkt ons wel een leuk toestelletje: een 312 MHz processor, 128 MB flash geheugen waarvan u zelf 60 MB kan volzetten met uw gegevens, een 1,3 megapixelcamera, en een sleuf voor een SD kaart. U kan dit toestel bovendien gebruiken als een draadloos modem om een laptop of PC via USB kabel of Bluetooth met het internet te verbinden. En u kan met het toestel ook tv en andere video bekijken (althans in de VS) die gestreamd wordt.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,125694,tk,dn051506X,00.asp

MICROSOFT LAAT U OPVOLGER VOOR FRONTPAGE GRATIS UITPROBEREN
De opvolger van Frontpage, de tool van Microsoft om webpagina's te ontwerpen, zal Expression Web Designer heten. En u mag hem momenteel gratis uitprberen.
Volgens Microsoft zou de software nog gebruiksvriendelijker zijn, zodat u met nog minder programmeerkennis een website maken kan. Minder standaard elementen, meer vrijheid bij het ontwerp, meer dynamische bouwstenen, dat belooft Microsoft.
Einde 2006 zou het programma in de handel komen, maar door de software nu gratis aan te bieden voor allen om uit te testen, hoopt Microsoft de reactie van het grote publiek te weten te komen. En natuurljik nog eventuele foutjes eruit te halen.
Zin om te proberen? U krijgt van ons alvast het adres waar de software gedownload kan worden.
Let wel: het betreft een download van maar liefst 224,6 MB, enkel in het Engels
http://www.chip.de/news/c1_news_19880359.html
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=a5386aa9-49e4-4211-a5ab-d635ae2e6fc6&DisplayLang=en


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Sony stopt met eigen Atrac muziekformaat en maakt voortaan muziek die compatibel is met de formaten van de concurrenten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060513003

*** Een foto van de Palm OS Treo 700p
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060515026

*** Simplico: simpele computer van Fujitus Siemens voor de ouderen en PC-leken
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060517021

*** Op een variant van Google Maps worden de mogelijke gevolgen van de stijging van het zeeniveau volgen
http://flood.firetree.net
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060518022

*** Gamer mag zich binnenkort aan veel in-game reclame verwachten, want hij blijkt behoren tot een aantrekkelijke doelgroep
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060518024

*** SonyEricsson brengt een concurrent uit voor de iPod: de Walkman-telefoon
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060518045

*** Kleine acht megapixel sensor past in standaard digitale camera's, en neemt ook op HD-video's op.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060519030


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMYNTA - FUZZY
[World] Een rare combinatie: Indisch - zweeds. Een echte worlfusion, waarbij een haast onmogelijke mix van instrumenten gebruikt wordt uit beider moederland - een dulcimeter en een tanpura, die samen een gitaarspel brengen dat aan McClaughlin doet denken. Erg knap, erg ritmisch.
http://music.download.com/mynta

MAJEK FASHEK - I AM NOT AFRAID
[world] Deze keer reggae uit Nigeria, met heel veel Bob Marley erin, en een zuchtje Fela Kuti. Heel gezellige muziek, die op een feestje zeker niet zal misstaan.
http://music.download.com/majekfashek

CHILI CHARLES - BATI MAMSELLE
[world] Steel drums is wat deze man als geen ander kan; hij speelde dan ook mee met muzikanten zoals Ben Harper, Brian Wilson, Ringo Starr, Mike Oldfield, en vele anderen. Zijn muziek is een mengeling van vrolijke vakantiedeuntjes, met soms ook een sfeer van ambient in zich.
http://music.download.com/chilicharles

JIM GORDON - THE CHIEF
[world] Native American, wat in de VS de politiek correcte term is voor Indiaanse muziek. Erg mooie, meeslepende en mysterieuze muziek, afkomstig van een fluit en percussie plus zang.
http://music.download.com/jimgordon

ANDREI KRYLOV - MEMORIES OF LOVE
[world] Een gitarist die moeilijk te plaatsen valt; hij speelt zowel klassiek, als flamenco, gypsy, new age en jazz gitaar. Erg mooie etherische muziek, om bij weg te dromen.
http://music.download.com/andreikrylov


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

HIJ ALLEEN IS WIJS DIE VAN HET SPAREN WEET TE GENIETEN,
EN IN HET GENOT SPAARZAAM WEET TE ZIJN.
Christoph Martin Wieland, Duits dichter
De nieuwe oogstWAR GEAR STUDIO
Deze website is een must voor de mensen die zich met off line gamen bezig houden, de RPG en Fantasy games eigenlijk. Zij bevat allerlei tips en how-to's om zelf spullen te maken voor zulke spellen, zoals hoe u een terrein aanlegt, hoe u een kasteel bouwt, enz. U kan er ook foto's bekijken van de miniatuurtjes die de webmaster zelf gemaakt heeft. Een indrukwekkende site.
[Taal: Engels]
http://www.wargearstudio.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

VIDEOHELP
Deze site helpt u om een eigen VideoCD te maken, SVCD of DVD die u kan afspelen op een dvd player, op basis van beelden die afkomstig zijn van DVD, VIdeo, TV? DV, camera of gedownloade filmfragmenten zoals DivX, MOV, RM, WMV en ASF.
De site bevat niet alleen de uitleg hoe u tewerk moet gaan, maar ook links naar de nieuwste software die u bij het proces nodig heeft.
[Taal: Engels]
http://www.videohelp.com/

FOTOGRAFEN
Op deze pagina stelt Getty Images enkele fotografen voor die de advertentie in 2006 wel eens een nieuw gezicht kunnen geven, met van elk van hen een bijzondere foto. Erg, erg mooi.
Trouwens, de hele site is een uitgebreid bezoek zeker en vast waard. U vindt er foto's die u tegen betaling mag afdrukken of gebruiken in uw eigen werk, maar ook royalty-vrije foto's, en alles van een erg hoge klasse.
http://corporate.gettyimages.com/marketing/m07/Cannes_Seminar/usa/index.asp
http://creative.gettyimages.com/source/home/home.aspx

GCAST
Deze site bevat zowat alles voor de beginnende podcaster. U vindt er gratis hosting, kan online uw speellijstjes mixen, gratis podsafe muziek vinden (dat is muziek die u gratis mag gebruiken in uw podcast). De site is afkomstig van dezelfde mensen die ook muzieksite GarageBand gemaakt hebben. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.gcast.com/?nr=1&&s=68251666

POLLY GLOTTO
Op deze website vindt u een text-to-speed (tekst naar spraak) omzetter. HIj kan een tekst voorlezen en vertalen naar 11 verschillende talen waaronder ook het Nederlands. De dienst is gratis (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.pollyglotto.com/

VMIX
Op deze site kan u online een diashow maken van een reeks foto's. Die kan u dan opslaan, en delen met uw vrienden: u zendt de link van de diashow gewoon per mail naar hen, en zij kunnen de vrucht van uw gewroet bezien! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.vmix.com/page/pjlanding

ZONSONDERGANG
Op deze site vindt u beelden van webcams overal ter wereld, maar dan wel op plaatsen waar er op dit moment een zonsondergang is. Om lyrisch van te worden... (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.eternalsunset.net/more.php

SLECHTVALKEN
Nog een webcam, maar dan van een nest slechtvalken in Nederland. U kan ook beelden bekijken van toen de vogel nog een jonkie was, want het staat nu zo goed als op uitvliegen. (Bron: Jack Nooijens)
[Taal: Nederlands]
http://www.planet.nl/planet/show/id=2219210/sc=19b33e

LEESTIP: DE BESTE BOEKEN VAN AMERIKAANSE AUTEURS IN DE LAATSTE 25 JAAR
Op weg naar de bib, maar u zit zonder inspiratie welke auteur te kiezen? Dan kan dit artikel van The New York Times goed van pas komen. Daarin wordt namelijk een lijstje opgesomd van de beste Amerikaanse boeken (fictie) van de laatste 25 jaar, zoals verkoezen door schrijvers, critici, uitgevers en andere literair onderlegde personen. En voor wie het weten wil: de Da Vinci code staat er (gelukkig!) niet bij.
Trouwens, leest u ook de andere artikels in de boekbesprekingen, echt de moeite waard.
[Taal: Engels]
http://www.nytimes.com/2006/05/21/books/fiction-25-years.html?_r=1&oref=slogin

GOFFICE
Een online kantoorsuite, waarmee u via uw browser documetnen kan aanmaken. U krijgt een tekstverwerker, een desktop publishing tool, en een spreadsheet. U kan documenten im- en exporteren van en naar Microsoft Word. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://goffice.com/

PONYFISH
U heeft een favoriete site, en wil op de hoogte gehouden blijven als er een update is, maar de site heeft zelf geen RSS feed? De tool op deze site zorgt ervoor dat u van elke site een eigen RSS feed kan aanmaken. Gewoon Ponyfish sturen naar de webpagina, enkele stappen volgen om aan t egeven welke soorten links in de feed gevolgd moeten worden, en klaar is de feed. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.ponyfish.com/

QWIKA
Een gespecialiseerde zoekmachine, waarmee u wiki's kan doorzoeken, en instant vertalen. Uiteraard zijn die vertalingen erg beperkt. Dat valt meteen af te leiden uit de het feit dat bij "Available Languages" te lezen staat: "Dutch (Het Nederlands en het Engels vertaalden aan het Nederlands)".......... (Bron: Wim W)
http://www.qwika.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : CHAPPATTE CARTOONS
Een website met regelmatig een nieuwe (politieke) cartoon van de Libanees-Zwitserse cartoonist Chappatte.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.globecartoon.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : CUBERXTREME (GAME)
Schuif gelijkgekleurde kubussen tegen elkaar zodat ze verdwijnen. Door alle kubussen van het speelveld te verwijderen, kan u naar het volgende level gaan. De spatiebalk speelt een belangrijke rol in dit spel.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.digisonline.com/cuberxtreme/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : TOM'S BLOOPER
Tom Cruise overwint talloze gevaren en heeft voor alles een oplossing in de Mission Impossible-films. In dit filmpje staat hij echter met zijn mond vol tanden als hij voor de aanwezige pers en de talrijk opgekomen fans een probleempje heeft met een gesloten deur van zijn Bugatti. Bijna een echte Mission Impossible ...
(taal : - ) [Filover]
http://www.break.com/index/tommission.html

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

TOERISME OP HET NET : ROME
Als u een citytrip plant naar de Italiaanse hoofdstad, dan kan u best eerst eens kijken op de officiŽle website van Het Agentschap ter promotie van de stad Rome. U vindt er bvb. allerlei interessante toeristische brochures in pdf-formaat die u gratis kan downloaden.
(taal site : Engels, Italiaans, Frans, Spaans, Duits, Japans...) [Filover]
http://www.romaturismo.com

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Coco Jr
De zingende echtgenoot van Geena Lisa is na een stille periode terug met een hommage aan Bob Marley.
http://www.cocojr.com/

- Vader Abraham
Pierre Kartner alias Vader Abraham heeft heel wat gekende nummers zoals "In het kleine cafe aan de haven", "het Smurfenlied", enz.
http://www.vader-abraham.com/

- Linda Perry
Deze zangeres werd bekend met haar voormalige band "4 Non Blondes" en doet het nu solo.
http://www.lindaperry.net/

- George Goetz
Deze Duitse acteur is wellicht het meest bekend door zijn rol van Horst Schimanski in de TV-reeks Tatort.
http://www.goetz-george.de/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Mobiele telefoons zijn een onderdeel van de lifestyle van jongeren. Makers van mobieltjes spelen daar handig op in met mobieltjes voor meiden
http://www.ad.nl/multi-media/article350419.ece
- SonyEricsson heeft weer een Walkman-Phone, de W710i.
http://www.ad.nl/multi-media/article347233.ece
- Naast de Gouden Beer en de Palme d'Or komt er vanaf juni een nieuwe vergulde Europese filmprijs bij: de Mobile d'Or.
http://www.ad.nl/cultuurenshow/article347770.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Sony VAIO UMPC
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14756
- Handige tools voor je mp3-bestanden
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14587
- Maak je eigen wallpapers en screensavers
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14677
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Acer lanceert digitaal entertainmentsysteem Aspire Idea
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2422
- Packard Bell AudioDiva: trendy mp3-speler
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2395
- Panasonic home cinema, voor elk wat wils.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2392
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Apple ontdekt meer dan 30 tekorten bij Mac OS X
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14802&style=34360
- MPC: even wennen...
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14798&style=34360
- Tip: een mail link openen met je favoriete mailprogramma
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14790&language_code=NED
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Wie online koopt, koopt meer offline (en ook een beetje omgekeerd)-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3092
- Inside blikt terug op één jaar iDTV-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3091
- Nederlandse zoekertjessite implementeert escrowdienst: een te volgen voorbeeld?-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3088
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Daag je netvlies uit op de kleinste website van het net
- De video top 30 van april 2006 - Grappig, extreem en bizar
- Online krantenwinkel - Lees meer dan 100 nieuwe tijdschriften
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Anti-spambedrijf Blue Security geeft er de brui aan
- Is jouw pc klaar voor Windows Vista?
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Escrow-service PayDutch wil online-handel beveiligen
http://tweakers.net/nieuws/42605/Escrow-service-PayDutch-wil-online-handel-beveiligen.html
- Met het PlaysForSure-logo heeft Microsoft een keurmerk in het leven geroepen dat garandeert dat mediabestanden die men aanschaft in online shops en spelers die dit logo dragen compatibel zijn
http://tweakers.net/nieuws/42598/Microsoft-speelt-het-zeker.html
- Systeemeisen Vista bekendgemaakt
http://tweakers.net/nieuws/42599/Systeemeisen-Vista-bekendgemaakt.html
http://www.tweakers.net
Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Arabische jasmijn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_jasmijn
* Nederlands honkbalteam - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_honkbalteam
* Amerikaans theoloog en kerkhistoricus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Pelikan
* Seattle-Tacoma International Airport - http://nl.wikipedia.org/wiki/Seattle-Tacoma_International_Airport
* Zwitsers politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Emil_Frey
* Lid van de noordelijke groep van de Turkse talen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jakoets
* Groep dialecten van het Deens die worden gesproken op Jutland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jutlands
* Geschiedenis van het kanton Graubünden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Graub%C3%BCnden
* Vlooiencircus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlooientheater
* Noors muzikant - http://nl.wikipedia.org/wiki/Erlend_%C3%98ye

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Vulkaan Merapi is de laatste dagen een paar keren uitgebarsten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Merapi_%28Java%29
* Ayaan Hirsi Ali vertrekt Nederland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ayaan_Hirsi_Ali

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Momenteel vinden de meesten, dat we het beste pas een persbericht kunnen uitsturen als de grens van 250.000 artikels is overschreden. Binnenkort zullen we de grens van de 200.000 artikels overschrijden.

Wikiraadsel - Wat is het oudste televisiestation ter wereld? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060518

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP MAIL: SPAM ZELF WEREN
Vier tips om spammers buiten de deur te houden.
1. Zorg dat uw e-mail adres niet bekend wordt via een nieuwsgroep, mailing list of webpagina. Staat uw e-mailadres ergens op een webpagina, dan komt een zoekprogramma van de spammer ook uw adres automatisch een keer tegen.
2. Als u dan toch iets wilt plaatsen op een nieuwsgroep of iets dergelijks, gebruik dan een apart e-mailadres. Zodra er op het tweede adres te veel spam binnenkomt, kunt u dit eenvoudig door een ander vervangen, zonder dat u voor uw vrienden, bekenden en collega's onvindbaar wordt.
3. Beantwoord nooit een spam-bericht, ook niet wanneer u wordt aangeboden uw naam van de mailinglist te laten verwijderen. De spammer weet op die manier dat uw e-mail adres (nog) bestaat en zal het blijven bestoken.
4. Ingaan op een aanbieding in een spam-bericht is natuurlijk helemaal uit den boze. Doet u dat, dan weet u zeker dat u nog heel veel spam zult ontvangen.
Bron: Digiweetjes

TIP MAIL: VANUIT BROWSER MAILEN
Tijdens het surfen komt u een interessante link tegen die u wilt mailen naar een vriend. Kies dan in Explorer voor Bestand / Verzenden en maak dan de keuze of u de Pagina- of de Koppeling per e-mail wilt verzenden.
Of u bent net goed en wel op het web en bedenkt dat u nog een mail moet sturen. Dan is het goed te weten dat u ook vanuit uw browser een mail kunt sturen, en wel als volgt. Typ in de adresbalk van uw browser op de plaats van het huidige internet adres 'mailto:' direct gevolgd (dus zonder spatie) door het e-mail adres. Nu krijgt u het venster Nieuw bericht, waarin de naam van de ontvanger al staat ingevuld. Kent u een mailadres niet uit uw hoofd, maar staat de betreffende persoon wel in uw Outlook (Express) adresboek? Dan is het typen van (een deel van de) naam al voldoende: Outlook (Express) vult deze gegevens zelf verder aan.
Bron: Digiweetjes

TIP NAVIGEREN: GEOPENDE VENSTERS BEPERKEN
Er zijn heel wat mensen die bij het zoeken naar bestanden werken via My Computer (Deze Computer). Die staat dan ook direct beschikbaar op de desktop. Het nadeel is wel dat elke map die u opent, tegelijk een nieuw venstertje opent. Zodat u, als u erg diep moet graven naar het gewenste bestand, komt te zitten met een taakbalk vol geopende vensters.
Dit kan vermeden worden. Wanneer u op een subfolder dubbelklikt, en tegelijk de Ctrl-toest ingedrukt houdt, dan wordt de nieuwe folder geopend en de bovenliggende map wordt tegelijkertijd gesloten.
Een andere manier is om te werken via de Windows Explorer. Die vindt u onder Start / Alle programma's (Programs). Maar u kan hem ook oproepen door rechts te klikken op de Start-knop en Explore (Verkennen) te kiezen.
Naar onze mening is het veel gemakkelijker te werken met Windows Explorer dan met My Computer, vooral omdat u met een linker- en rechterpaneel kan werken, en dus veel gemakkelijker bestanden kan verslepen en kopieren.
Bron: Digiweetjes

TIP NAVIGEREN: SCHERMAFDRUK INVOEGEN
Een handige manier om schermafdrukken toe te voegen aan documenten.
Klik in de applicatie waarvan een schermafdruk moet worden gemaakt op de toetsencombinatie Alt+Print-Screen.
Ga naar de applicatie waar deze schermafdruk in moet worden geplakt.
Klik op Bewerken en dan op Plakken of Plakken Speciaal.
Dit werkt in meerdere Office-toepassingen, zoals Excel, Word, Outlook, Powerpoint, Publisher en Frontpage maar meestal ook in niet Microsoft programma's zoals b.v. Paint Shop Pro!
Bron: Digiweetjes

TIP SURFEN: FAVORIETEN ORDENEN
De mogelijkheid om een lijstje van favoriete sites aan te leggen als Favorieten, is bijzonder handig.
Toch ziet dit lijstje bij vele gebruikers er ronduit afschuwelijk uit omdat ze al deze sites gewoon maar in deze map geduwd hebben.
Het is dan ook een stuk efficiŽnter om de Favorieten duidelijk in te delen in een aantal categorieŽn (zoals bijvoorbeeld sport, hobby, werk, ...).
Om zo'n nieuwe categorie aan te maken, kiest u in het menu Favorieten voor Favorieten indelen en klikt u in de werkbalk van dit venster op de knop Nieuwe map maken.
Geef deze meteen een passende naam en druk op Enter.
Vervolgens kunt u alle links die in deze categorie thuishoren gewoon door te klikken en te slepen onderbrengen in deze map.
Voor het overige werkt deze dialoogbox trouwens net als de Verkenner, zo is het voldoende om even op de Delete knop te drukken om een geselecteerd item te verwijderen.
Mini-tip : U kunt een nieuwe map ook creŽren terwijl u een link toevoegt aan uw Favorieten.
In de betreffende dialoogbox staat namelijk een knop Nieuwe map.
Via de knop Maken in kunt u aangeven in welke map u de nieuwe link wilt plaatsen, maar dat had u waarschijnlijk ook al door.
Bron: Digiweetjes

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...BITTORRENT
Win9.X/ME/2000/XP - 6,7 MB - freeware
Ongetwijfeld hebt u al horen praten over die P2P progje. Het zorgt voor een goedkope manier om grote bestanden te verdelen. Volgens Slashdot is het "P2P" met brains, omdat de gebruikers tegelijkertijd uploaden en downloaden, zodat er meer bandbreedt beschikbaar is voor populaire bestanden.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23326,tk,hsxdwn,00.asp

TIFNY
WinX9.X/2000/ME/NT/XP - 3,7 MB - shareware
De nieuwsgroepen zijn een prachtige bron van informatie, vaak over gespecialiseerde onderwerpen. U vindt erook heel veel video's, MP3's en afbeeldingen. De progje filtert al die mediabestanden en catalogeert ze, zodat u kan bekijken welke bestanden het verdienen om van dichtbij bekeken te worden.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,3784,tk,hsxdwn,00.asp

KLIPFOLIO
Win2000/XP - 844k - freeware
Een RSS dashboard, waarmee u allerlei informatie rechtstreeks op uw desktop kan bekijken, zoals weer, aandelen, hotmail, nieuws, RSS feeds, en zelfs veilingen.
http://www.serence.com/site.php?action=ser_products,klipfolio_beta_home

HOTKEYCONTROL
Win2000/XP - 978k - shareware
Met dit progje kan u zich steeds herhalende taken onder sneltoetsen zetten, zoals het openen van bestanden, het klepje van de cd drive openen, herstarten van uw computer, nez.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23006,tk,hsxdwn,00.asp

SIGHTSPEED
Win98/ME/2000/XP - 4030k - freeware
Dit progje belooft dat de beelden bij een videoconferentie minder schokkerig zijn. De software zelf is gratis, en sommige diensten ook, zoals het ontvangen van video van de video messenger, VoIP gesprekken. Maar om multiparty gesprekken te houden moet u zich abonneren op de betaaldienst.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23087,tk,hsxdwn,00.asp

RESTORATION
Win98/ME/2000/XP - 229k - freeware
Met dit progje kan u bestanden die u uit de prullenmand verwijderd hebt of rechtstreeks uit Windows gewist hebt, terug opvissen. De redacteur van Lockergnome is er ook in geslaagd om foto's terug op te halen van een geheugenkaart die geformatteerd werd.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20060421_restoration_v2514.phtml

WINDOWS MEDIA PLAYER 11
WinXP/2000 - freeware
De nieuwe versie van de mediaplayer van Microsoft is uit. Die moet de concurrentie aangaan met iTunes, en verbindt met online muziekwinkels: voor BelgiŽ is dat ofwel die van Microsoft zelf, ofwel die van SKynet. En bladeren in die winkel kan alleen maar met de IE browser, niet met Firefox. Of wat dacht u anders!
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/nl/player/11/default.aspx

JANSHAKA 2.0
Windows / Linux / OS X - freeware
Met dit progje kan u 3D filmpjes bekijken maar ook bewerken; het bevat een heel gamma mogelijkheden en ondersteunt verschillende formaten. (Bron: Wim W)
http://www.jahshaka.org/content/view/105/46/

VRIJDAG MACDAG: MACFAMILYTREE
Mac OS X 10.3.9 - 10,1 MB - shareware
Een handige tool om uw stamboom op te maken. Gewoon beginnen met uzelf als startpunt, en dan maar gewoon alles invullen zover u het weet. U kan ook foto's toevoegen die u vanuit iPhoto sleept naar deze software.
http://www.download.com/MacFamilyTree/3000-2307_4-10534583.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: PLATYPUS

Mac OS X 16,4 MB shareware
Vliegende schotels en andere vijanden, die moet u in dit spelletjes kapotschieten. De achtergrond zou erg mooi zijn - maar wie let daar nu op?
http://www.download.com/Platypus/3000-2275_4-10534617.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Werner heeft een aanvulling op onze tip van verleden week over hoax mails:
<<<

Hoe identificeer ik een nepper?
- De berichten hebben meestal dezelfde structuur:
- Het gaat om een nieuw en ZEER GEVAARLIJK virus.
- Het virus komt meestal per e-mail en zo gauw je het bericht opent, gebeuren er de meest vreselijke dingen.
- Het virus is bevestigd door een computergigant als IBM maar er is geen verwijzing naar de website van de computergigant waar dan toch wel ongetwijfeld een persbericht over het virus zou moeten zijn.
- Je wordt gevraagd het bericht aan zoveel mogelijk mensen door te sturen.

Nog andere varianten?
Jazeker, het gaat van ziek tot zieker. Zo bestaat er een bericht waar je wordt gevraagd het bericht aan zoveel mogelijk mensen door te sturen voor een aan kanker lijdend kind. Bij hoe meer mensen de e-mail komt, hoe meer geld een groot bedrijf gaat schenken. Het bericht moet sowieso al onzin zijn omdat het technisch gezien niet mogelijk is om na te gaan bij hoeveel mensen een dergelijk bericht uiteindelijk aankom

De oplossing ..bezoek eerst deze link
http://www.lobika.be/hoax/index.htm

groetjes

Werner
>>>
Bedankt, Werner!

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
IN DE LIEFDE STAAT VOOROP WAT MEN VOOR ELKAAR BETEKENT,
MAAR HET HOOGSTE IS HET GELOOF IN ELKAAR.
August Wilhelm Schlegel, Duits schrijver