Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.830 (4.206 wekelijkse editie, 624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 4/5/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 447 van 29/4/2006


Gegroet lezers,

Een lekker lange weekend. En een boordevolle editie van Netties. Wat wil u nog meer?

Deze week vindt u buiten onze gewoonlijke dosis nieuwtjes ook een artikel van medewerker Paul, die de Apple HiFi box bespreekt, en lezer Marc die de Bullguard software op de pijnbank legde. En verder natuurlijk een hele reeks tips, nieuwe software - u weet weeral wat te doen de volgende dagen!

Er zit tussen haakjes ook weer wat nieuws bij uit de muziekwereld: het gevecht rond de prijzen bij iTunes, een initiatief van muzikanten die in opstand komen tegen de kopieerbeveiliging, en een fuif volgend weekend waar enkel muziek gedraaid wordt die onder de Creative Commons valt.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WAT TE DOEN TEGEN KEYSTROKE LOGGERS? SUPERLIJM!
Onlangs werd een van de grootst opgezette bankfraudes op stapel gezet. Hackers waren erin geslaagd om in het Londens filiaal van de Sumitomo Mitsui Bank in te breken en waren bezig 440 miljoen dollar over te brengen naar buitenlandse bankrekeningen.
Om in de bank binnen te dringen, hadden de bankrovers heel kleine toestelletjes, die eruit zien als fiches, geïnstalleerd op de kabels die klavieren verbonden met de computer in het kantoor van de bank. Die toestelletjes, die geen eigen stroombron nodig hadden, waren eigenlijk keyloggers. Zij konden tot 130.000 toetsaanslagen op het klavier noteren, waaronder uiteraard ook de gebruiksnamen, paswoorden, url's, mails, bankinfo enz.
Om die data op te halen, moest de fraudeur niet eens ter plaatse gaan: gewoon een paswoord intikken en hij kon alle gegevens via het internet ophalen. En in tegenstelling tot bij softwarematige keyloggers bestaat er geen enkele manier om deze keylogger te ontdekken of te verwijderen.
Gelukkig werd de fraude op tijd ontdekt en kon alle geld tijdig gerecupereerd worden. De bank heeft er alvast één ding uit geleerd: voortaan zijn alle kabels van de klavieren met superlijm vastgekleefd aan de pc's. Geen fiches meer!
http://blogs.zdnet.com/threatchaos/?p=319
http://www.cioupdate.com/trends/article.php/3600126

EBAY OP ZOEK NAAR EEN MAATJE
Zoals u weet, heeft Google onlangs Google Base geopend, een soort zoekertjes site, waar u zo ongeveer alles kwijt kan. En dat is natuurlijk concurrentie voor eBay. Daarom zoekt de veilingsite nu steun bij andere groten uit het internetwereldje: Yahoo of Microsoft.
Wie van de twee het worden zal, staat nog niet vast. Wat wel vaststaat, is dat er gesprekken gevoerd worden over een alliantie, waarbij eBay meer advertenties zou plaatsen bij de partner enerzijds en anderzijds ook toegang zou geven tot de informatie die het verzameld heeft over zijn gebruikers anderzijds.
Over hoeveel geld het gaat, is evenmin duidelijk. Kortom: vage plannen. Maar wat ons hier opviel is die zin waarin staat dat eBay informatie over zijn gebruikers gaat delen met zijn toekomstige partner. Wat op ons overkomt als weer het zoveelste geval van schending van de privacy van de gebruiker...
http://news.com.com/eBay%27s+Google+guard%3A+Yahoo+or+Microsoft%3F/2100-1038_3-6063575.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

GOOGLE TEST NIEUWE WEERGAVE VAN RESULTATEN
Google test momenteel een nieuwe bladschikking uit voor de zoekresultaten; de bedoeling is dat de gebruiker zelf de content kan uitbreiden die onder de genoemde link staat.
Nu staat daar meestal een lijntje of twee en de gebruiker zou dat dus in de toekomst zelf kunnen aanpassen. Bij sommige resultaten komt er ook een foto te staan van die website, zoals nu al gebeurt bij bijvoorbeeld Google News.
Bovendien komt er nog een speciaal zoekvak; daarbij kan de internaut een zoekactie binnen een bepaalde website uitvoeren. Bij CyberNet kan u verschillende screenshots zien van deze nieuwe bladschikking.
Volgens PC World zou deze nieuwe bladschikking het resultaat zijn van de nieuwe zoekmachine, Orion, die Google onlangs gekocht heeft van de universiteit van Sydney.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,125487,tk,dn042106X,00.asp
http://tech.cybernetnews.com/2006/04/19/screenshots-of-googles-new-search-results-screen/

REAL KRIJGT PATENT VOOR STREAMING MEDIA
RealNetworks heeft bekendgemaakt dat het US Patent & Trademark Office hen een patent toegekend heeft voor hun mediatechnologie. Het zou gaan om een methode die gebruikt wordt wanneer de gebruiker op een link klikt om content in streaming formaat te laten afspelen in zijn browser of mediaplayer en meer in het bijzonder om de content te spelen vooraleer het hele bestand gedownload is. Het patent heet dan ook toepasselijk "klick to stream".
Real heeft momenteel al 35 patenten over multimediastreaming. Al zo'n 50 bedrijven hebben een licentie genomen op de technologieŽn die in de Helix machine van Real gebruikt worden. Voor het nieuwe patent dat Real nu gekregen heeft, zal het zowel commerciŽle als open source licenties aanbieden. Maar het bedrijf wil niet kwijt of het nu van andere streaming mediasoftwarebedrijven zoals Apple en Microsoft ook royalties wil gaan vragen voor het gebruik van het patent.
http://www.betanews.com/article/Real_Granted_Streaming_Media_Patent/1145894105

DNS WIJST VERANTWOORDELIJKHEID AF VOOR TYPOSQUATTERS
Bij de krant De Morgen is een artikel verschenen over typosquatting, gebaseerd op gegevens die verzameld werden in het blog Ekz. In het blogartikel trekt de schrijver van leer tegen DNS.be, dat gaat over de toekenning van de .be domeinamen. Hij verwijt DNS dat het te losjes domeinnamen toekent en dat typosquatters hiervan gebruik maken om domeinnamen te registreren die lijken op die van bestaande Belgische instellingen, maar verwijzen naar ofwel te koop gestelde websites, ofwel naar sites waar spyware aangeboden wordt. Wij laten hem even aan het woord:
"Met een analyse met de nieuwe tool van Microsoft kan men nagaan in hoeverre domeinnamen zijn opgekocht die een typfout variant zijn van echte domeinnamen.
Uit een analyse van enkele belangrijke domeinnamen in het .be domein blijkt dat de Belgische domeinnamen tijdens de gratis campagne van dns.be een hele reeks van dergelijke varianten hebben gekregen die gehost worden door firma's die daar hun business van gemaakt hebben.
Uit de eerste reactie op deze bevindingen reageert de dns.be dat zij geen politieagent moet spelen en dat er procentueel geen toename is (maar aangezien het aantal domeinnamen verdubbelt, is hun aantal wel verdubbeld). Temeer daar het gaat over belangrijke domeinnamen zoals fgov.be die alle overheidsinformatie bevatten.
Tenzij dns.be verwacht dat men naast het domeinnaam ook alle mogelijke typfouten varianten zou aankopen....... kassa.
Het is tevens niet duidelijk uit de reactie hoe zij deze boel zullen opkuisen.
Mij lijkt het een monopolie dat tegenover niemand verantwoording moet afleggen, terwijl ze toch een publieke dienst verlenen en onderhouden. Men kan op zijn minst de voorwaarde opleggen dat de belangrijke private en publieke domeinen beschermd worden tegen dit soort kaping zonder enige juridische grond (indien de firma bellgacom al jaren in het echt zou bestaan mag ze virtueel ook bestaan, maar als ze niet bestaat en jij richt ze niet op, waarom zou je ze dan virtueel registreren als bellgacom.be ? tenzij om af te persen of publiciteit of spyware te versturen ?)"
Meer info in het blog van Len, waar u ook een uitleg vindt hoe u typosquatting sites kan opsporen.
http://ekz.skynetblogs.be/

APPLE LIJKT PRIJS ITUNES TE KUNNEN BEHOUDEN OP 99 DOLLARCENT
Het is al enkele maanden aan de gang: Apple baas Steve Jobs voert een fel gevecht met de platenindustrie. Die willen namelijk dat Apple de prijs van de songs die in de iTunes Music Store verkocht worden zou optrekken. Nu is dat 99 dollarcent per song, of het nu een tophit is of een minder populaire song - althans in de VS.
De platenmaatschappijen zouden graag willen dat Apple een prijsverhoging doorvoert. Het is te zeggen: de "gewone" songs zouden 99 cent mogen blijven, maar de top hits zouden duurder verkocht moeten worden. Steve Jobs ziet dat echter niet zitten en hij verzet zich fel tegen de druk van de platenbonzen. Daarbij moest vooral de baas van Warner Music, Edgar Bronfman Jr het ontgelden en werd er soms flink gescholden tussen beide heren.
Dat verzet blijkt nu toch zijn vruchten afgeworpen te hebben, want volgens dit artikel hebben de muzieklabels de druk teruggeschroefd. Wij kunnen er alleen maar dankbaar voor zijn!
http://www.webpronews.com/topnews/topnews/wpn-60-20060422AppleMayWinMusicPriceFight.html

MICROSOFT BREIDT WINDOWS GENUINE ADVANTAGE SYSTEEM UIT
Wellicht hebt u al kennis gemaakt met het Windows Genuine Advantage systeem. Daarbij moet u een controle ondergaan of uw wel een echte versie van het Windows besturingssysteem op uw computer hebt staan. Is dat zo, dan kan u gebruik maken van extra functies die Microsoft aanbiedt.
Toen het systeem eerst uitkwam, moest u die controle ook doorlopen vooraleer u updates van Microsoft kon laden. Daar kwam heel wat kritiek op en sindsdien werd WGA enkel nog toegepast op speciale voordelen. Daar komt nu verandering in.
Microsoft wil namelijk het project nog uitbreiden en wel naar het Office kantoorpakket. Bovendien zou de gebruiker via een melding op zijn desktop gewaarschuwd worden als hij een illegale kopie heeft.
Piraterij blijft nu eenmaal een groot probleem in de software industrie. Volgens Business Software Alliance is daar niet minder dan 35% van alle software een piraatkopie. Onderzoeksbedrijf IDC stelt zelfs dat, als dit percentage teruggebracht zou kunnen worden tot 25%, er maar liefst 2,4 miljoen nieuwe jobs gecreŽerd kunnen worden.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Expands_WGA_Piracy_Checks/1145977790

EBAY START MET INSTANT AANKOPEN

Voortaan kan u bij eBay niet alleen spullen aankopen per opbod, maar ook meteen, zonder de uitslag van de veiling te moeten afwachten. Met deze nieuwe mogelijkheid hoopt eBay meer gewone e-handelaren aan te trekken naar de site.
U zou als klant bovendien bij eBay Express aankopen kunnen doen bij verschillende verkopers en die allemaal in één en hetzelfde boodschappenwagentje stoppen. eBay Express staat volledig apart van de gewone veilingsite en ziet er ook anders uit, meer als een gewone e-winkel. Er wordt van start gegaan met zo'n 10 miljoen aanbiedingen, die afkomstig zijn van de "Buy it Now" aanbiedingen die er nu al bestaan op de site.
Wie verkopen wil via eBay Express (dat momenteel alleen in de VS beschikbaar is, maar nog dit jaar in Duitsland van start zou gaan), moet PayPal accepteren als betalingswijze. De verkoper moet bovendien een feedback score gekregen hebben van 100 of meer personen en 98% daarvan moet positief zijn. Als de verkoper aan deze voorwaarden voldoet, worden zijn "Buy it Now" automatisch geplaatst op de eBay Express site.
http://express.ebay.com/
http://www.betanews.com/article/eBay_Debuts_Instant_Buying_Service/1145983953
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,125526,tk,dn042506X,00.asp

BÈTA 2 VAN IE 7 IS UIT
Heel wat mensen hebben al een tijdje versie 7 van de IE browser in huis; die is weliswaar in bèta, maar de nieuwe versie van de browser laat al zolang op zich wachten, dat de meeste mensen geen geduld meer hadden om te wachten tot de uiteindelijke versie er over enkele maanden aankomt.
Er is nu een tweede betaversie uit, die vergezeld gaat van een speciale site waar u add-ons kan downloaden voor de browser. De bèta van IE7 kan u bovenop IE6 installeren en desnoods later weer zonder problemen terug verwijderen. Dat kan, omdat IE6 "deel is van het besturingssysteem" aldus Microsoft, in tegenstelling tot IE7.
Even enkele belangrijke pluspunten van iE7 op een rijtje zetten: browsen met tabblaadjes, verbeterde beveiliging, RSS platform, een phishing filter, aanpasbaar zoekvak, inzoomen, verbeterde ondersteuning voor CSS, PNG en Ajax.
http://www.microsoft.com/windows/ie/downloads/default.mspx
http://www.betanews.com/article/Internet_Explorer_7_Beta_2_Released/1145950438

FIREFOX BROWSER KRIJGT STEVIGE STEUN
De Firefox browser zit stevig in de lift en heeft momenteel al een marktaandeel dat de 10% overstijgt. Maar als het aan de fans van Firefox ligt, dan moet dat aandeel nog heel wat stijgen. Zij zijn echter wel een tikkeltje fanatiek en starten met een tamelijk agressieve campagne;
Op de website van de fans, die de naam Explorer Destroyer draagt, kan u namelijk een script downloaden dat u dan op uw eigen site zet. Dat detecteert of de bezoeker IE gebruikt. Is dat het geval, dan verschijnt er een boodschap voor de bezoeker. Er zijn drie soorten boodschappen. Een vriendelijke, waarin de bezoeker gevraagd wordt om Firefox te downloaden. Een semi-serieuze, waarin eerst een splash-pagina getoond wordt, alvorens de website getoond wordt. En bij de 'dead-serious' waarschuwing krijgt de IE-bezoeker de site gewoonweg niét te zien. (1)
Firefox krijgt trouwens ook steun van Google. Al wie tegenwoordig met de IE browser de Google-pagina bezoekt, krijgt daar onder het zoekvakje een advertentie te zien, waarin de bezoeker aangespoord wordt om Firefox mét de Google Toolbar te downloaden. Overschakelen naar Google is trouwens een lucratieve zaak. Geaffilieerde sites krijgen 1 dollar voor elke gebruiker die zij kunnen overtuigen om Firefox mét Google Toolbar te installeren. En ook het Mozillabedrijf achter Firefox haalt het merendeel van zijn inkomsten uit een partnership met Google.
http://www.webwereld.nl/articles/40857/firefox-fanatici-willen-einde-aan-internet-explorer.html
http://explorerdestroyer.com/demo3.html
http://www.betanews.com/article/Google_to_IE_Users_Try_Firefox/1146076648

GOOGLE WERKT AAN ZIJN EUROPESE LANDKAARTEN
Eindelijk! De Google maps zijn een fantastisch ding, vooral omwille van alle mashups die er rond gebouwd zijn - toepassingen die iets bovenop de kaarten bouwen, de kaarten combineren met andere gegevens, zoals bijvoorbeeld bestanden van huizen die te huur of te koop zijn.
Maar tot hiertoe waren de meest ontwikkelde landkaarten die van de VS. Wij hier in Europa waren een beetje stiefmoederlijk behandeld - wat wij toch wel erg jammer vonden. Gelukkig komt daar nu beterschap in, zo meldt dit artikel bij BetaNews. Google zou namelijk in alle stilte stratenplannen toevoegen aan Google Maps voor een aantal Europese landen. Zo zou u niet alleen kunnen zoeken naar bepaalde straten en adressen, maar ook hotels oproepen op de kaart en metro's en treinstations.
Volgens het artikel zou Google zich met deze landkaarten willen voorbereiden op de Wereldcup voetbal in Duitsland later dit jaar. Hopelijk wordt het kaartenstelsel snel verder uitgebouwd. Want momenteel kan u bijvoorbeeld wel een map oproepen van Antwerpen, maar geen straat opzoeken (Statiestraat, Antwerpen kent Google Maps niet), noch rijrichtingen opvragen.
http://maps.google.com/
http://www.betanews.com/article/Google_Adds_Detail_to_European_Maps/1145998869

MICROSOFT WIL CONCURRENT UITBRENGEN VOOR MYSPACE
Toen de eerste sociale networking sites uitkwamen, werden zij meteen een hype, een zeepbel die snel met een sisser terug leegliep. Want wat kon u met zo'n social networking site aan? Men werd lid en men legde links naar vrienden en sommige mensen maakten er een wedstrijd van om ter meeste links naar vrienden te verzamelen. Maar eens men zich ingeschreven had, gebeurde er verder weinig.
Tot MySpace kwam. Dat is eveneens een social networkingsite, maar eentje die zich richtte naar een jong publiek, dat er een eigen pagina kon aanmaken, muziek kon brengen, enz. De site is razend populair bij het jonge volkje en de eerste (en eigenlijk enige) site in dit genre die men echt geslaagd kan noemen.
Microsoft wil nu ook een eigen sociale networkingsite uitbrengen. Die zou later dit jaar van start moeten gaan en de gebruiker "een volledig nieuwe manier moeten geven om zijn individualiteit online uit te drukken". Het project draagt de naam "Wallop" en het is eigenlijk een spinoff van Microsoft - het is te zeggen: de technologie werd binnen het MS lab ontwikkeld, maar omdat het niet echt tot zijn gamma producten behoort, zal Wallop verder ontwikkeld worden door derden.
Het speciale van Wallop is dat men daar niet actief op zoek moet gaan naar nieuwe vrienden, maar dat het systeem dankzij speciale algoritmes voor u een netwerk uitbouwt, gebaseerd op uw karaktertrekken en wensen.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Spins_Off_Social_Network_Site/1146061507
http://www.wallop.com/

RANSOMWARE: COMPUTER WORDT GEGIJZELD
Helaas moeten wij u weeral een nieuw woordje leren met een slechte klank: ransomware. Na malware en spyware is dit weer een nieuwe manier om de internaut het leven zuur te maken - wat zeggen wij: onmogelijk te maken. Want ransomware brengt echt wel schade aan uw computer toe.
Waar gaat het om? Ransomware wordt gebruikt om software te omschrijven die een boef op uw computer zet; het gaat om een Trojaan, dus software die zonder uw medeweten op uw computer gesmokkeld wordt en die bediend kan worden door de boef. Bij Ransomware zal die software zware schade aan uw computer toebrengen: belangrijke bestanden versleutelen bijvoorbeeld, zodat u er niet meer aankan. De boef neemt dan contact met u op en biedt de encryptiesleutel tegen betaling aan (ransom = losgeld).
Deze week meldde BetaNews dat er een nieuwe plaag van zo'n ransomware gesignaleerd was; die circuleerde al een tijdje in Rusland, maar zou nu voor het eerst in het Engels voorkomen. Het virus vertoont porno op de computer van zijn slachtoffer en verplaatst lukraak bestanden naar verborgen folders. Om het virus te laten ophouden met zijn vernietigende werk, moet het slachtoffer 10,99 $ betalen via Western Union. En gezien dat bedrag nu niet echt hoog te noemen is, zullen heel wat slachtoffers allicht snel dat bedrag betalen om zich vrij te kopen.
Het mooiste moet echter nog komen. Blijkbaar hebben de boeven in kwestie toch nog een zeker eergevoel en zijn zij erg zeker van hun zaak. Zij bieden zelfs een soort tech ondersteuning aan als de code, die de computer terug vrij moet maken, niet zou werken....
http://www.sophos.com/virusinfo/analyses/trojransoma.html
http://www.betanews.com/article/Trojan_Demands_Ransom_from_Victims/1146156425

CANADESE MUZIKANTEN KOMEN IN VERZET TEGEN LABELS
Een groep Canadese muzikanten gaf deze week uiting aan hun verzet tegen de platenlabels. Volgens hen handelen die niet in het belang van de artiesten, wanneer zij muziekfans processen aandoen en hen DRM (kopieerbeveiliging) opdringen.
De groep, Canadian Music Creators Coalition, hoopt voldoende te kunnen lobbyen om een nieuwe wet op de auteursrechten tot stand te kunnen brengen. Tot de groep behoren o.a. Avril Lavigne, Barenaked Ladies, Sarah Maclachlan. Wij laten even Steven Page aan het woord van Barenaked Ladies: "Ik denk dat het verkeerd is om onze fans gerechtelijk te vervolgen". "Studies tonen aan dat mensen die online muziek delen, eerder geneigd zijn om meer geld aan muziek te besteden."
De coalitie wil op verschillende terreinen strijden. Enerzijds wil zij de Copyright Act in de VS aanpakken, die het illegaal maakt om muziek te ruilen, zelfs voor niet-commercieel doel en wil zij tevens verhinderen dat deze wet zodanig gewijzigd wordt dat de platenlabels nog gemakkelijker kunnen vervolgen. Anderzijds ageert de groep tegen de kopieerbescherming (DRM of Digital Rights Management). De muziekfan kan zo immers niet ten volle genieten van de muziek die hij legitiem aankoopt. De coalitie ijvert voor een wet die toelaat dat de luisteraar muziek kan overzetten naar andere formaten.
Wij kunnen het initiatief alleen maar toejuichen. U kent ons standpunt: wij zijn niet gewonnen voor piraterij. Maar wij vinden wel dat de gebruiker te hard beknot wordt in de rechten die hij verwerft wanneer hij muziek legaal aankoopt.
En nu we het toch over muziek hebben: zopas ontvingen wij een bericht van de vzw MUP. Die tracht te bewijzen dat fuiven organiseren zonder één euro aan SABAM te moeten betalen wel degelijk mogelijk is, namelijk wanneer men muziek speelt die onder de Creative Commons valt. Op 5 mei is er een "Nelabelparty" fuif in Leuven (Musicafé, Muntstraat 5, Leuven, vanaf 22u) waar u kan kennismaken met zulke muziek en zelf kan zien of zo'n fuif wel leefbaar is. De toegang is gratis, want gratis muziek = geen inkom, zo zeggen de organisatoren.
http://www.betanews.com/article/Canadian_Musicians_Stand_Up_to_Labels/1146151514
http://www.musiccreators.ca/
http://www.netlabelism.net

BOUW UW EIGEN HUISJE OP GOOGLE MAPS MET SKETCHUP TOOL
In het verleden heeft Google het al een paar keer gedaan: een bedrijf dat interessante software maakt, die van pas komt in de strategie van Google, opkopen en dan die software gratis ter beschikking stellen van de internaut. Denk maar aan Picasa, de uitstekende foto-organizer.
Daar is nu dus een nieuwe software bijgekomen: SketchUp. Daarmee kan u 3D schaalmodellen maken, bekijken en bewerken. In deze software zit ook een Google Earth plug-in. Met andere woorden: met SketchUp kan u bijvoorbeeld een schaalmodel maken van uw eigen huis en dat dan op de kaart zetten, virtueel dan, bij Google Earth.
http://www.betanews.com/article/Google_Releases_Free_SketchUp_Tool/1146150595
http://sketchup.google.com/download.html
http://sketchup.google.com/products.htmlMEDEDELING

* PC World Belgium biedt u een Skype certified telefoon ! *

Abonneer u gedurende 2 jaar op PC World Belgium (hetzij 20 nummers) voor 49 Euro en ontvang een pack met 200 gratis SMS'en ! Maar dat is niet alles, want nu ontvangt u eveneens een Skype certified telefoon !!!
Wacht niet langer en profiteer van dit unieke aanbod op http://www.computerworld.be/pcworld
Dit aanbod is geldig tot uitputting van de stock !
PC World is, met zijn verschijning in 62 landen, het eerste informaticatijdschrift wereldwijd
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ONBREEKBAAR
Hoe robuust moet een computer zijn? In de specificaties van computers en handtoestellen worden wel normen opgegeven, maar die blijken nu herzien te moeten worden.
Want toen een team ontwerpers van Symbol Technologies verleden jaar een routinebezoek bracht ter plaatse bij een van zijn klanten, om zelf met eigen ogen te zien in welke omstandigheden de streepjescodescanners, gemonteerd op vorkliften, in het magazijn gebruikt worden, konden zij hun ogen niet geloven. Tijdens hun middagpauze tekenden de chauffeurs van de vorkliften een roos op de muur. Daarna hingen zij de scanner met zijn spaghettidraad (zoals die van een telefoon) aan een van de tanden van de vorklift en gingen dan rijden met de vorklift; zij reden in volle vaart naar de muur toe, vlak voor de muur maakten zij een draai en de bedoeling was om met de scanner aan zijn draad de roos te raken.
De mensen van Symbol Technologies krabden in het haar. Uiteraard is deze behandeling een hele referentie als het op robuustheid aankomt. Maar hoe kan je dit nu vermelden in een reclamefolder: "kan tegen de muur gekwakt worden"?
http://www.networkworld.com/news/2006/041706-widernet-ruggedized.html?twht=041706thisweek

UITVINDERSBEURS
De redacteurs van Engadget gingen afgelopen weekend naar Maker Faire - wat wij gemakshalve de Uitvindersbeurs zouden noemen. Zij kwamen, zagen en maakten foto's. Die kan u op de Engadget website bewonderen en u zal moeten toegeven: de creativiteit van de mens kent geen grenzen.
Zo is er een fiets te bewonderen waarvan het stuur een bezem is, door stoom aangedreven robotten, een Ikea stoel gemaakt van een winkelkarretje, een projector tafel en nog veel meer leuke dingen.
En vindt u deze dingen wel geestig? Dan kan u op deel 2 ook nog een enigma-machine bewonderen gebouwd uit een oude Atar 2600, een systeem om uw planten water te geven, een luchtballon die rijst en daalt met tekstcommando's, enz.
http://www.engadget.com/2006/04/23/maker-faire-part-1/
http://www.engadget.com/2006/04/24/maker-faire-part-2/

UPDATE VOOR PSP BRENGT FLASH, PODCASTS
De PSP (Play Station Portable) van Sony Computer Entertainment wordt steeds verleidelijker, ook voor de internaut die niet zo verzot is op spelletjes. U kon al browsen met het toestel, dankzij een update die Sony verleden jaar aan het toestel doorvoerde. Maar die browser kon geen Flash-filmpjes weergeven.
Een nieuwe update die Sony deze week uitbracht zorgt er nu voor dat de browser compatibel wordt met Macromedia Flash 6, alhoewel Sony ervoor waarschuwt dat niet alle functies zullen werken. De update zorgt ook voor betere ondersteuning van podcasts. Tot nu toe kon de player enkel live streams aan van bestanden die via RSS opgehaald werden; de nieuwe update zorgt ervoor dat u bestanden kan downloaden en bewaren op een geheugenstick, om ze offline af te spelen.
Deze update is echt een hele hap. Zo zit er ook ondersteuning in voor de AAC player bijvoorbeeld. En voor het najaar belooft Sony nog meer updates, die ook ondersteuning moeten brengen voor video podcatsts, de mogelijkheid om spelletjes op te starten van op een geheugenstick, alsook voor VoIP.
Wie een PSP heeft, moet naar de website van Sony voor de update. De updatefunctie zelf zit in het hoofdmenu van de PSP speler.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,125533,tk,dn042506X,00.asp

APPLE IPOD HIFI UITGETEST

Enkele weken geleden stelde Apple zijn iPod Hifi voor. Ik was erbij en luisterde ernaar.
Ik beschouw mezelf als een audiofiel. Bi-wiring, electrostaten, kevlar speakers, 300B tube-amplifiers, tube-DAC's en dergelijke. Voor minder dan A-klasse versterkers ga ik niet. Boxen zijn minimum 1 meter hoog en wegen meer dan 50kg. You get the picture ?

En dan komt Apple met een mooi uitziend kastje op de markt van amper 6,6 kg, 43 cm breed en net geen 18 cm hoog. Voor de twee kanalen nota bene.
Goed, ik zou het testen. Maar eerst even bekijken. Van klasse A kan geen sprake zijn, ik gok op een digitale klasse D. Stereo beeld? Als alles moet komen uit 1 woofer en twee dicht bij elkaar geplaatste tweeters moet er beroep gedaan worden op artificiŽle hulpmiddeltjes om een deftig stereobeeld te krijgen. Maar ja, digitale muziek is zowiezo artificieel. Klanken zijn nu eenmaal per definitie analoog. Ik ben zeer benieuwd.

Eerst dan maar de bijgeleverde iPod voorzien van de nodige muziek. Wie leest er eerst de handleiding ? Ik niet. De handleiding van deze iPod mag wat mij betreft rechtstreeks de vuilbak in. Alles is zo helder als kristal. Na een kwartiertje 'spelen' ken je het toestel door en door. Het toestelletje ziet er stevig, handig en weldoordacht uit. De afstandbediening is uitstekend, mooi design, maar mist helaas dezelfde functies als de iPod zelf, doch hier valt mee te leven.

En dan de test van de HiFi. Wat blijkt: volume is ruimschoots voldoende. Een eerste pluspunt. Klankkwaliteit is meer dan behoorlijk. Het geluid klinkt vol, warm en aangenaam, zowel bij stille als luidere gedeelten. Pluspunt twee. Het stereobeeld dan. En hier gaan we volledig de mist in. Maar dat was te verwachten. Het transparante stereobeeld dat uit de high-end installatie druipt, ontbreekt hier volledig. Maar vergelijken we hier geen appelen met citroenen? De iPod HiFi geeft een breedgeluidsbeeld, maar geen echte stereodefinitie. Toch even een test. We zetten het boxje op zijn zijkant. Normaal gezien kan het niet, de iPod zal zodoende uit het toestel vallen. Maar ja, we zijn stout en doen het toch. Verrassend. Het linkerkanaal komt uit de grond en het rechter uit de zoldering. Grappig.

Het verdict. Niet de mensen van Apple maar ik ben in de fout gegaan door deze iPod HiFi te vergelijken met een High End installatie. Deze iPod HiFi heeft heel andere bedoelingen.
Het is een handig, compact toestel, met een mooi neutraal design, een ruimschoots geluidsvolume en een uitstekende klank en doordat het kan werken op batterijen kunnen we het meenemen naar de tuin. Vragen we eigenlijk meer? Het past perfect in elke kamer en doet zijn werk meer dan uitstekend. Op echte fouten heb ik het apparaat niet kunnen betrappen. En dat alles voor een prijs die minder dan een tiende bedraagt van een High End.
Met deze HiFi kan je iedereen laten meegenieten van hetgeen op je iPod staat in uitstekende omstandigheden. Jammer dat mijn verjaardag voorbij is en dat 6 december nog zolang duurt..... ik weet het nu wel.

Paul Liekens
http://www.apple.com/benl/ipodhifi/

YAHOO MAAKT VAN UW PC EEN DIGITALE VIDEORECORDER
Niet alleen Google kent er wat van, van software te kopen van derden en die dan aan de internaut weg te schenken - ook Yahoo doet het. Verleden week heeft Yahoo! de software activa gekocht van het bedrijf Meedio, met daarin een software die een Windows XP computer met een TV tuner kaart kan omvormen tot een heuse digitale video recorder, een dvd player, een stereo, een foto viewer.
Yahoo heeft amper een week later al een dienst uitgebracht, "Go for TV", gebaseerd op deze software, die de internaut verbindt met andere Yahoo diensten zoals foto en muziek.
Yahoo heeft eigenlijk al een heel "Go" platform uitgebracht de laatste tijd. De bedoeling daarvan is om de content van Yahoo niet alleen naar de pc van de gebruiker te brengen, maar ook op andere toestellen zoals het mobieltje en de tv. Zo zou u Flickr foto's op uw tv kunnen bekijken, spelletjes kunnen spelen, of muziek kunnen beluisteren, allemaal afkomstig uiteraard van Yahoo.
http://go.connect.yahoo.com/go/tv/index
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Releases_DVR_Software_for_PC/1146088585
http://ct.news.com.com/clicks?t=2146510-129a29cdda3526e450724b83edd415f0-bf&s=5&fs=0

VIRUSBEVEILIGING BULLGUARD GETEST
Lezer Marc heeft het beveiligingspakket van Bullguard uitvoerig getest, en een ongelooflijk grondige evaluatie ervan gemaakt. Het document bevat schermafdrukken enz, en biedt erg interessante lectuur. Het is echter practisch gezien onmogelijk om de hele tekst met afbeeldingen in deze nnieuwsbrief af te drukken. Wij verwijzen daarom graag naar het document dat online staat, en dat u kan oproepen door op onderstaande link te klikken.
Alvast onze hartelijke dank aan lezer Marc voor zijn grondig onderzoek!

http://www.netties.be/pictures/447/bullguard.doc


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Wij lezen webpagina's volgens het F-patron
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/40745
http://www.useit.com/alertbox/reading_pattern.html

*** Einde juni komt er een nieuwe versie aan van Windows Media Player. Wat voor nieuwe mogelijkheden die gaat bevatten, wil Microsoft echter nog niet kwijt.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/40744

*** Verdubbeling van malware voor LInux
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060424034


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


GIMAX - THE BLUE DREAM ARCHITECTURE
[lounge] Elektronische muziek, een breed soundscape, gecombineerd met wat jazzy beats. Zalige lounge.
http://music.download.com/gimax

PIANO STORIES SHERIF FANCIS - SECRET LOVE
[easy listening] Een romantische ballade. Sherif Francis is een componist die thuis zijn eigen muziek mixt. Niet slecht, maar de songs mankeren een beetje diepgang als u het ons vraagt.
http://music.download.com/pianostories

GROOVE GURU - THE CHILLOUT SIDE
[lounge] Van deze artiest kan u helaas geen songs downloaden, enkel live in streaming beluisteren. Maar ze zijn de moeite, vooral de combinatie met een Afrikaans aandoende drum.
http://music.download.com/grooveguru

MARC ZOUHAR - EDDY MACHETE
[lounge] De man staat bekend bij zijn fans als Captain Z en gebruikt enkel een keyboard en sequencer voor zijn composities. Erg opgewekt deze song. Erg mooi, cool en relax. Zo hebben wij onze lounge graag.
http://music.download.com/marczouhar

LOUNGE GARDEN - MEU DESTINO
[Lounge] Tot onze verbazing kwamen wij deze Belgische groep tegen bij Download.com. Erg mooie repetitieve muziek in een coole chillout sfeer.
http://music.download.com/loungegardendjxavier


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

April koud en nat,
veel koren in het vat.
Nederlands spreekwoord
De nieuwe oogst


GOOGLE DA VINCI PUZZEL
Helaas wonen wij niet in de VS, het UK of Australia, want anders wisten wij het wel en waren wij nu als gekken bezig met het oplossen van een spannende puzzel, die Google in samenwerking met Sony Pictures bedacht heeft, naar aanleiding van de film Da Vinci Code, op basis van het spannende boek van Dan Brown. Het is te zeggen: het lijkt ons dat je, zelfs al woon je elders ter wereld, toch aan de wedstrijd kan deelnemen en de raadsels oplossen, maar geen prijzen kan winnen. ((Bron: Wim W)
http://googleblog.blogspot.com/2006/04/can-you-crack-code.html
http://flash.sonypictures.com/movies/davincicodequest/

WM PLUGINS
Ook voor uw Windows Media Player zijn er verschillende plug-ins te vinden: skins, visualisaties (u weet wel, de afbeeldingen die vertoond worden wanneer er muziek gespeeld wordt), codecs, effecten... Deze site is een handige verzamelplaats waar u talloze dergelijke plug-ins vindt. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.wmplugins.com/

KANTOORTJE ON LINE
Hier vindt u een online tekstverwerker, Zoho Writer en online spreadsheet, Zoho Sheet. Het handige van dit systeem is dat u documenten kan uploaden en zo deze documenten kan oproepen van op andere computers, om er verder aan te werken. Bovendien kan u ze delen met vrienden. Het bewerken van de documenten geschiedt voornamelijk zoals u zou werken met Office. Nadien kan u ze opslaan als PDF, DOC of HTML bestand, of ze zelfs meteen posten in een blog zoals WordPress, Blogger, TypePad of Live Journal. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.zohowriter.com/
http://www.zohosheet.com/

HET ABC VAN DE NEDERLANDSE TAAL
Hoe zat het nog: was het ik of mij? En is het 'van wie', of 'waarvan? Op deze handige site vindt u een hele lijst taalregels waarover iedereen regelmatig struikelt, met een duidelijke uitleg van hoe het hoort. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://home.hccnet.nl/c.phielix/

TOP 10 CSS HANDLEIDINGEN
Een site waar u stap voor stap handleidingen vindt hoe u met CSS bepaalde mooie dingen maakt voor op uw website, zonder dat u echt veel van CSS moet kennen. Zo leert u er bijvoorbeeld hoe u een galerij met afbeeldingen maakt waarbij een foto vergroot naar voren springt wanneer u de muis erover beweegt, hoe u mooie verticale menu's kan maken, hoe u achtergrondafbeeldingen kan laten zweven op een pagina, enz. Een aanrader, zo vindt medewerker Wim W.
[Taal: Engels]
http://www.cameronolthuis.com/2006/04/top-10-css-tutorials/

ZELFZORG
Voelt u zich niet zo lekker in uw vel? Deze site kan helpen om een diagnose te stellen en misschien iets te doen aan uw gezondheid. Maar vergeet niet: geen enkele site kan een dokter vervangen! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.zelfzorg.nl

DE BESTE TOOLBARS
Er zijn heel wat toolbars op de wereld, u weet wel, die extra knoppenbalken die u aan uw browser (IE of Firefox) kan toevoegen zodat u extra mogelijkheden hebt. Elk van die toolbars heeft een eigen functie. Deze pagina bij About.Com bevat een handig overzicht van de bestaande toolbars en legt uit waarvoor u ze het beste kan gebruiken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://websearch.about.com/od/dailywebsearchtips/qt/dnt0418.htm

FIND MY COVER

U hebt een song en u wil de cover van die song op uw iPod of muziekspeler met videomogelijkheden zetten? Dit progje helpt: gewoon de naam van een cd intikken en u krijgt de cover te zien. Ook dvd covers kan u er opzoeken. Maar wij willen er toch op wijzen dat het niet echt de bedoeling is dat u hele cd's en dvd's illegaal gaat kopiŽren en hier dan de cover komt opzoeken. Dat zou niet netjes zijn hoor!
[Taal: Engels]
http://www.findmycover.com/

IK WIL EEN FREEWARE PROGRAMMA OM...
Deze site bevat een handige lijst met freeware, plus de specifieke taken die deze freeware kan vervullen. Zoals: I want to... burn a CD => antwoord is CD BurnerXP Pro. De lijst zelf is handig ingedeeld op security, muziek, kantoor, communicatie, desktop, vervangers voor Notepad, systeemsoftware, enz.
[Taal: Engels]
http://www.econsultant.com/i-want-freeware-utilities/index.html

OPEN CLIPART
Wil u graag uw website luchtiger maken met wat afbeeldingen? Ga dan niet zomaar her en daar wat "pikken", maar ga te rade bij deze site. Hier vindt u namelijk clipart die tot het publieke domein behoort en die u gratis mag gebruiken.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.openclipart.org/

OP BEZOEK BIJ DE DOKTER!
Is uw computer wat ziekjes? Dan is een bezoek aan de online dokter aangewezen - wie weet heeft uw computer ergens een virus opgescharreld? Gaat u maar eens langs bij Housecall van Trend Micro. Daar kan u namelijk uw computer gratis laten onderzoeken op de aanwezigheid van virussen. Gezondheid! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://housecall.trendmicro.com/

LAST.FIM
Deze site brengt het "sociale" van Web 2.0 naar het domein van de muziek. U geeft de naam in van een band of artiest die u wel lekker vindt, zoals Ben Harper. U krijgt nu een lijstje met namen van andere artiesten en bands, die de andere Last.fm gebruikers die Ben Harper ook wel kunnen pruimen, eveneens goed vinden.
Nu kan u vele dingen doen: naar de pagina zelf van Ben Harper gaan, de grootste fans van Ben Harper vinden, of naar een van de andere favoriete gelijkaardige artiesten surfen en hun muziek beluisteren. U hebt wel een speciale player nodig om de muziek te beluisteren.
Maar er is meer. Hier vindt u een "Tag Radio". Luisteraars maken lijstjes van muziek die zij lekker vinden en die kan u beluisteren, ingedeeld op een bepaald genre.
[Taal: Engels]
http://www.last.fm/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : ABSOLUFLASH (GAMES)
Een site vol Flashspelletjes ingedeeld in verschillende categorieŽn.
(taal : Frans, Engels) [Filover]
http://www.absoluflash.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : LUCHTFOTOGRAFIE
Op deze website van een firma gespecialiseerd in luchtfotografie staan heel wat mooie luchtfoto's.
(taal : Nederlands, Engels) [Filover]
http://www.aerophoto-schiphol.nl

VRIJDAG ANIMATIEDAG : DISNEY FILMS
Op de site van Disney vindt u alle informatie over recente (bvb "The Wild") en nieuw te verwachten films, zoals bvb "Cars" en "The Shaggy Dog". U kan er trailers bekijken en spelletjes spelen.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.disney.be/Films/Nederlands/portal/

=== VERS VAN HET KLAVIER===

TOERISME OP HET NET : PORTUGAL
Portugal, met Lissabon als hoofdstad, is het meest westelijke land van het Iberisch schiereiland. Het telt ongeveer 10 miljoen inwoners. Op juni vieren de Portugezen hun nationale feestdag. Ze herdenken dan het overlijden van Luis de Camões, de schrijver van 'Os Lusiadas'. Op de officiŽle site van de Dienst voor Toerisme vindt u meer informatie.
(taal site : Engels, Portugees,Frans, Spaans, Italiaans) [Filover]
http://www.visitportugal.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Portugal

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Marilou Mermans
Deze actrice speelde in heel wat theaterproducties en TV-reeksen waarvan "Lili en Marleen" misschien wel de bekendste is.
http://www.mariloumermans.be/

- Eric Kerremans
Deze acteur/regisseur werd in Vlaanderen vooral bekend door zijn rol van Xavier Latour in Familie waar hij intussen uit verdwenen is.
http://www.erickerremans.be

- Daphne Deckers
Voormalige TV-presentatrice, actrice en fotomodel, nu ook schrijfster en gehuwd met de voormalige tennisspeler Richard Krajicek.
http://www.daphnedeckers.nl/
http://www.richardkrajicek.nl/

- Dr Kucho
Deze DJ maakte recent in het nummer "Hallelujah" een mooie mix van Gregoriaans gezang en een aanstekelijke beat.
http://www.drkucho.com/

- Michael Bublé
Deze crooner komt eind mei naar Nederland voor een uniek concert.
http://www.michaelbuble.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Mac Mini: een complete mediabox. Het leukste Apple-hebbedingetje na de I-Pod is de Mac Mini, nu ook met Intel-chip.
http://www.ad.nl/multi-media/article305519.ece
- Internet-tv uit stopcontact: Alle computers kun je in huis op internet aansluiten via het elektriciteitsnet. Niet nieuw, maar de toekomst belooft veel.
http://www.ad.nl/multi-media/article305528.ece
- Filmen met Nokia: Nokia heeft twee nieuwe mobieltjes. Met eentje kun je zelfs op dvd-kwaliteit filmen. Met Carl Zeiss-lens.
http://www.ad.nl/multi-media/article297976.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Draadloze netwerken worden veel sneller
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14400
- Virus chanteert zijn slachtoffer
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14450
- Radio Digitaal: 8 nieuwe online radiozenders van Talpa
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14416
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- 3CCD videocamera met 12x optische zoom en 4.0 megapixels
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=04/2006&newsid=3063
- Intel lanceert vPro merk voor zakelijke computers
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2414
- Nieuwe generatie microketens
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=04/2006&newsid=3786
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Exell Maxima onder concordaat
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14692&style=34360
- Seagate verbetert haar 750GB schijf
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14687&style=34360
- Nieuwe versie van Opera: nog meer mogelijkheden, maar nog altijd even slank
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14652&language_code=NED
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Hoe een persoonlijke dienstverlening opbouwen in de anonimiteit van het WWW?-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3004
- IAB BelgiŽ heeft jaarlijks rapport online reclamebestedingen klaar-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2999
- Feiten over de blogosfeer-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2997
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Top 100 van spierbundelclowns, griezelpoppen en kabouterhuurmoordenaars
- Chick Fights - Hit me baby one more time
- The Building of StuBru TV - No Tits, No TV!
- Digitale Radio - Stem af op je eigen voorkeur
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Hacker legt website Franstalige bisschoppen dagenlang plat
- Waarschuwing Symantec linkt naar virus
- Arbeiders kunnen online vakantiegeld berekenen
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Windows Live: de stand van zaken
http://tweakers.net/reviews/623
- Brein haalt Torrentbits.nl onderuit
http://tweakers.net/nieuws/42260/Brein-haalt-Torrentbits.nl-onderuit.html
- 'Meeste internetters blind voor spyware'
http://tweakers.net/nieuws/42248/Meeste-internetters-blind-voor-spyware.html
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Vrij grote soort uit de krokodillenfamilie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Orinocokrokodil
* Zwitsers politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Adrien_Lachenal
* Grafisch ontwerper en directeur stedelijk museum Amsterdam - http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Sandberg
* Roleplaying game - http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyberpunk_2020
* 23e Sentaiserie geproduceerd door Toei - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kyukyu_Sentai_GoGo-V
* Vervoer in de Filipijnen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vervoer_in_de_Filipijnen
* Schaaknotatie in ASCII - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portable_Game_Notation
* Televisieserie op de Duitse publieke omroep ZDF in 2003 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Unsere_Besten
* Propelloraangedreven lesvliegtuig met een tandemcockpit - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pilatus_PC-7
* Surinaamse politieke partij die vooral onder Hindoestanen veel kiezers trekt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vooruitstrevende_Hervormings_Partij
* De kronieken van Narnia: Prins Caspian - http://nl.wikipedia.org/wiki/De_kronieken_van_Narnia:_Prins_Caspian
* Eerste seizoen van de Power Rangers, geproduceerd door Disney - http://nl.wikipedia.org/wiki/Power_Rangers:_Ninja_Storm
* Belgisch kenteken - http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_kenteken
* Boeddhisme in Rusland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddhisme_in_Rusland

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Belgische tiener die in Brussel werd vermoord om een MP3-speler - http://nl.wikipedia.org/wiki/Joe_Van_Holsbeeck
* Koninginnedag - http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninginnedag
* Columniste die voor haar huis mishandeld werd - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ebru_Umar

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Er zijn een Stichting Wikimedia Nederland en een Vereniging Wikimedia Nederland opgericht, maar de meningen zijn verdeeld over met name de oprichting van de stichting. Beide Nederlandse rechtspersonen hebben in ieder geval niets over de inhoud van wikipedia te zeggen - http://nl.wikimedia.org

Wikiraadsel: Hoe heet de vulkaan op Java die mogelijk op uitbarsten staat? - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Raadsel/netties20060427

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP WINDOWS XP: OEM OF HANDELSVERSIE?
Hoe kan u uitvinden of de versie van Windows XP op uw computer een OEM versie is of een handelsversie? Dat is simpel, u moet alleen weten waar te zoeken.
Klik rechts op het My Computer symbooltje op uw desktop en kies Properties. Op het General tabblaadje vindt u drie onderdelen: System, Registered to en Computer.
Onder "Registered to" vindt u een productnummer, met vier sets tekens, van elkaar gescheiden met gedachtestreepjes. Bij een OEM versie van Windows XP zal de tweede groep tekens "OEM" zijn. Bij een handelsversie zal dat een groep tekens zijn van drie cijfers.

TIPS VOOR WEBWERKERS
Heb jij ook veel fotoís die je op je website wilt laten zien maar je wilt geen uren bezig zijn om een album te maken? En wil jij ook iets specialer dan het gemiddelde standaard fotoalbum?
Dan heb ik een toffe tip voor je, interactieve flash fotoalbums.
Ik wilde op mijn persoonlijke website een fotoalbum plaatsen, maar elk album dat ik vond was moeilijk aan te passen (lees: veel werk) of was te saai. Na wat zoekwerk kwam ik achter een eenvoudig en snel aan te maken flash fotoalbum.
Wil jij ook zoín tof fotoalbum?
Je kunt het fotoalbum op onderstaande locatie downloaden: (Bron: Sjeef)
http://www.airtightinteractive.com/simpleviewer/

TIP AFDRUKKEN: SNEL AFDRUKKEN
Het menu KopiŽren naar, dat verschijnt wanneer u met de rechter muisknop op een item in Windows klikt, is bijzonder handig voor het snel uitvoeren van alledaagse taken.
Het zou handig zijn wanneer u ook direct zou kunnen afdrukken via het contextmenu KopiŽren naar.
Om een printer aan het menu toe te voegen, klikt u op Start / Instellingen / Configuratiescherm en klikt u dubbel op het pictogram Printers.
Klik met rechts op de printer die u wenst toe te voegen en kies voor Snelkoppeling maken, waardoor Windows een snelkoppeling naar de afdrukker op het Bureaublad plaatst.
Vervolgens start u Windows Verkenner en navigeert u naar de map Windows\SendTo. Versleep de snelkoppeling van het Bureaublad naar de zojuist geopende map en laat deze hierboven los.
Voortaan is ook de printer beschikbaar in de lijst en kunt u razendsnel afdrukken.
Voor Windows XP heeft Microsoft deze werkzaamheden al uitgevoerd en vindt u een keuze Afdrukken direct in het contextmenu onder de rechter muisknop.
Bron: Digiweetjes

AANPASSEN OUTLOOKBALK (1)
De balk links op het scherm kan nu volledig worden aangepast aan de eigen wensen. Er kunnen nieuwe groepen en snelkoppelingen naar bestanden en URLís worden toegevoegd.
Het maken van een nieuwe rubriek in de Outlookbalk is eenvoudig.
Klik met de rechter muisknop op een leeg stuk in de bestaande balk en kies voor NIEUWE GROEP TOEVOEGEN.
Er worden geen subgroepen in bestaande groepen gemaakt, maar onderin komt een klein vakje met de naam van de nieuwe groep.
Deze groep kan worden geopend door er eenmaal op te klikken.
Verwijderen van een groep kan heel eenvoudig door met de rechter muisknop op het vakje van de groep te klikken en dan GROEP VERWIJDEREN te kiezen.
Bron: Digiweetjes

AANPASSEN OUTLOOKBALK (2)
Start de Verkenner en zoek een map of bestand waarvan je de snelkoppeling aan de Outlookbalk wilt toevoegen.
Zorg dat je Ctrl en Shift ingedrukt houdt, waarna je met ingedrukte rechter muisknop de map of het bestand naar de Outlookbalk sleept.
Klik daarna op TOEVOEGEN AAN OUTLOOK-BALK.
Een andere manier is: klik met de rechter muisknop op een leeg stuk op de Outlookbalk (let op dat je dat in de juiste groep doet) en kies SNELKOPPELING OP OUTLOOK-BALK.
Nu worden de mappen van Outlook getoond, maar als je klikt op het driehoekje bij ZOEKEN IN kun je kiezen voor BESTANDSSYSTEEM.
Nu krijg je de mappen te zien die op de harde en andere schijven staan. Kies de map of het bestand waarvan je een snelkoppeling in de Outlookbalk wilt hebben en klik op OK.
De snelkoppeling wordt direct geplaatst en de map is in Outlook te openen door er op te klikken.
Bron: Digiweetjes

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...QLINER HOTKEYS
Windows - freeware
Een gratis progje waarmee u extra functies kan geven aan uw klavier. Zo kan u bijvoorbeeld de lancering van programma's toewijzen aan bepaalde toetsen, volumecontrole van uw luidsprekers onder toetsen zetten, enz. (Bron: Wim W)
http://www.qliner.com/hotkeys/

A REALLY SMALL APP
Windows - Freeware
Inderdaad een erg klein progje, waarmee u alle taken die op uw computer draaien en uw startup programma's kan kopiŽren naar het klembord. Het geeft ook de CPU en gebruik van het geheugen weer in een kleine grafiek in de taakbalk.
http://www.areallysmallapp.com/

ADVANCED WINDOWSCARE

Windows - 2,3 MB - freeware
Een progje waarmee u kan sleutelen aan uw Windows systeem, zonder dat u daarom echt onder de motorkap moet duiken - met andere woorden: dit progje is ook geschikt voor niet technisch onderlegde newbies. Het progje analyseert uw systeem, ziet of er fouten zijn en zal die eventueel herstellen, als u dat wil. Maar u kan ook optimaliseren: dan gaat het progje autonoom wat sleutelen aan uw cache, browserinstellingen enz. (Bron: Wim W)
http://www.download3k.com/Advanced-WindowsCare/Download-Free-AWC_Install.exe.html

AIRRACK 1.0
Win98/2000/ME/XP - 3,55 MB - freeware
Een handig progje voor wie zelf eens dj wil spelen. Al uw spelers worden virtueel aangesloten. Het bevat een mixer, een 31-bands equalizer en een mediaplayer. U kan effecten toevoegen en virtuele instrumenten. Aan de slag, laat de creativiteit botvieren! (Bron: Wim W)
http://www.pcwelt.de/downloads/multimedia/mp3_sound/sound-tools/136264/index.html?NLC-Newsletter&id=136264

SMARTGENIE
Windows - freeware
Een gratis toolbar met o.a. SmartGenie Menu, waarmee u knoppen kan toevoegen en verwijderen van de toolbar; de mogelijkheid om het zoekvakje aan te passen, Yahoo Quick Links, enz. (Bron: Wim W)
http://www.smartgenie.com/features.html

POWERDRAW
Windows - freeware
Een handig tekenprogramma dat op vectoren gebaseerd is. Het bevat handige voorbeelden (samples) , macro's om taken automatisch uit te voeren en plug-ins. (Bron: Wim W)
http://www.tekhnelogos.com/powerdrawindexEn.html

AUTORUNS

WinXP/ 2003 - freeware
Doet uw systeem raar? Kraakt het en draait het wanneer het eigenlijk zou moeten rusten? Dan wordt het tijd dat u eens gaat kijken welke processen er op dat moment draaien. Wie weet, hebt u wel een parasietje zitten?
Dit progje toont u welke programma's er zo geconfigureerd zijn om op te starten wanneer het systeem opstart en toont u in welke volgorde Windows ze verwerkt. Ook de programma's in de Run, RunOnce en andere Register sleutels. Erg nuttig! (Bron: Wim W)
http://www.sysinternals.com/Utilities/Autoruns.html

FEEDREADER 2.0
Windows - 3,5 MB - freeware
Een RSS-reader die compact en sober is en waarmee u moeiteloos op de hoogte blijft van het laatste nieuws. U kan de feeds organiseren in handige folders. (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=55920&mxp=125

VRIJDAG MACDAG: BURNING MONKEY SOLITAIRE
Mac OS X 10.2 - 26,3 MB - shareware
Een extra grappige versie van het solitaire kaartspelletje. De kaarten verkeren in een jungleachtige omgeving en de apen zijn de hele tijd bezig dingen te doen terwijl u kaart speelt.
http://ct.download.com/clicks?c=1946549-15426717&brand=download&ds=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: ZEBOPHOTO
Mac OS X - 5,46 MB - shareware
Een digitale fotoviewer met heel wat functies om ze ook te bewerken. Het progje bevat ook een handige printer manager, waarmee u de foto's kan schikken op een pagina zodat u papier kan besparen.
http://www.download.com/ZeboPhoto/3000-2197_4-10171803.html


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter

Het is een wenk, reeds lang verjaard,
't vriest even vaak in mei als in maart.
Nederlands spreekwoord