Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.839 (4.215 wekelijkse editie, 624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 20/4/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 445 van 15/4/2006

Gegroet lezers,

Een lang weekend, dus extra veel tijd om eens even wat te relaxen. Hopelijk valt het mee met het weer, zodat er ook nog een fikse wandeling af kan?

Deze week weer onze gebruikelijke portie berichten en tips, plus een uitvoerige bespreking van de Bullguard beveiligingssoftware; lezer Ronny Jonckers onderwierp de sfotware aan een grondige test. De resultaten ervan leest u in deel 2 van de nieuwsbrief.

Wij wensen u veel leesplezier, en een leuk paasweekend.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
STORMLOOP OP .EU DOMEINEN
Verleden vrijdag werd de jacht op .eu domeinnamen voor bedrijven en privé-personen voor open verklaard en het leek wel een goldrush, want er volgde meteen een stormloop. In de eerste uren werden meteen al meer dan 700.000 aanvragen genoteerd.
Met het nieuwe .eu domein hoopt de Europese Unie een alternatief te kunnen bieden voor de .com domeinnamen en ook al die andere speciale domeinen zoals .info en .org, die eigenlijk enkel voor bepaalde beroepsgroepen voorbehouden zijn. .eu zou een algemene domeinnaam moeten worden, die voor allerlei beroepen én individuen geldt, maar dan wel specifiek wil aangeven dat het betrokken bedrijf of de persoon in de EU gevestigd is.
De registratie voor een .eu domein kost tussen de 12 en 100 euro. U kan ervoor terecht bij zo'n 1500 dienstverlenende bedrijven die zich als partner ingeschreven hebben bij EURid, het bedrijf dat toezicht heeft over .eu. En voor wie het weten wil: voor een keer waren de Nederlanders niet haantje de voorste, wel de Britten, gevolgd door de Duitsers.
http://www.betanews.com/article/Mad_Rush_to_Purchase_eu_Domains/1144429428

PIRATERIJ: BRITSE POLITIE DOET INVAL IN GIGANTISCHE DVD PIRAATFABRIEK
U moet het ons echt niet kwalijk nemen, maar soms vinden wij dat de aandacht die gegeven wordt aan mensen die zonder dat het mag muziek- of filmbestanden kopiŽren, toch wat overdreven is. Per slot van rekening doen de meeste mensen dat enkel voor eigen gebruik, zonder enig ander financieel gewin. En toch worden zij daarvoor beschouwd als grote criminelen en riskeren zij gevangenisstraf.
Een standpunt dat te lankmoedig is voor illegale activiteiten? Misschien. Of misschien ook niet, toch niet als u het afweegt tegenover dit bericht. In het VK heeft de politie namelijk een van de grootste fabrieken ontdekt waar dvd's illegaal gekopieerd worden. Daar werden namelijk 500 individuele branders voor dvd's ontdekt, die per dag maar liefst 60.000 piraat-dvd's kunnen fabriceren.
Vier mannen en een vrouw werden gearresteerd en de politie stelt nu een onderzoek in naar de financiŽn van de operatie, want zij vermoedt dat de Chinese maffia erachter zit. Zeg nu zelf: is er niet een groot verschil tussen de kleine burger met zijn illegale kopietjes en deze massale piraterij? Waarmee wij uiteraard het illegaal kopiŽren, ook op kleine schaal, niet goedpraten...
http://www.theregister.co.uk/2006/04/07/dvd_piracy_factory_raid/

TOMB RAIDER UITGESTELD OMWILLE VAN VROUWELIJK NAAKT
Het zijn niet alleen islamitische landen zoals Saudi ArabiŽ die een absolute afkeer hebben van het publiek vertonen van vrouwelijk naakt, de VS kennen er ook wat van. Want de lancering van een nieuwe versie van Tomb Raider, namelijk Legend, is uitgesteld omdat er in enkele scenes per toeval wat blote borsten te zien waren.
De commentator bij The Inquirer kan die vrees voor naakte borsten niet goed volgen. Hij vat het als volgt samen: "De helft van de bevolking heeft ze en de andere helft zou ze graag hebben om ermee te spelen." Een beetje seksistisch misschien, maar wij halen het aan om te zeggen dat zij toch niet al die ophef waard zijn - vooral niet omdat die blote damesonderdelen niet te zien zijn voor de gewone gamers.
Want wat wil het geval? The Inquirer legt uit dat een hoofdstuk van het spel zich afspeelt in Tokyo; bij die scene dansen enkele dames op de achtergrond. De animatoren hadden die dames oorspronkelijk naakt getekend, zodat zij daar later naar behoeven verschillende kleren konden overhangen. Wat dus later gebeurde en in de uiteindelijke versie van het spel zal u dus geen naakte dames zien. Maar waar de makers van het spel niet aan dachten, is dat sommige mensen speciale software hebben die deze lagen terug kunnen verwijderen, om te zien wat eronder zit.
En dus werd de lancering van het spel uitgesteld. Ver gezocht? Wij vinden van wel, zeker en vast als u denkt aan al het geweld dat in al die spelletjes zit en dat wel ongecensureerd op uw computerscherm mag belanden.
http://www.xboxic.com/news/632
http://www.chipzilla.com/?article=30852

TV-ZENDER ABC BRENGT BELANGRIJKSTE SHOWS ONLINE
Steeds meer wordt het internet gebruikt als alternatieve bron voor de tv. Er zijn steeds meer tv-shows op het internet te krijgen. Wat live-uitzendingen betreft moet het internet nog altijd onderdoen voor de "gewone" tv, omwille van de bandbreedte. En het tv-scherm is nu eenmaal comfortabeler dan tv te bekijken in een miniatuurscherm op uw pc.
Maar wat de zogenaamde "tv on demand" betreft, tv-programma's die u via het internet kan downloaden, al dan niet tegen betalen en dan later kan bekijken waar en wanneer u het wil, op uw pc of zelfs een draagbare player, daarvoor is het internet uitermate goed geschikt en blijft het aanbod dan ook voortdurend groeien.
Zo kondigde ABC vandaag aan dat het zijn online aanbod uitbreidt en dat nog eens vier extra topshows via het internet bekeken kunnen worden, de dag nadat zij op tv te zien waren. Het gaat om "Desperate Housewives", "Lost", "Commander and Chief", en "Alias". De episodes zijn gratis te downloaden, maar bevatten wel advertenties - en die kunnen niet omzeild worden. De gebruiker kan wel verspringen tussen de verschillende "hoofdstukken" in een episode, maar kan de reclame in de episode niet overslaan - daarvoor zou nieuwe technologie zorgen.
http://www.betanews.com/article/ABC_Takes_Prime_Time_Shows_Online/1144690648

REGISTRATIE .EU DOMEINEN TE LOSJES?
De baas van het Amerikaanse hostingbedrijf GoDaddy.com trok in een blog posting zwaar van leer tegen EURid, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het toekennen van domeinnamen onder het .eu domein. GoDaddy-baas Parsons beschuldigt het van grove manipulatie en laks beheer - er zou op grote schaal fraude gepleegd zijn met honderden valse registraties.
Bij de registratie werd een systeem van aanschuiven in de rij gehanteerd. Een officieel registratiebureau moest in de rij aanschuiven en kon dan één domein registreren ten behoeve van een van zijn klanten. En dan moest het bureau terug naar achteren in de rij, weer aanschuiven.
Een eerlijke procedure. Maar volgens GoDaddy zou er wel een zwakke plek in zitten en zou één bedrijf, dat kan rekenen op de steun van mega-rijke personen in de VS, honderden stromanbedrijfjes gelanceerd hebben die zich aangemeld hebben als registratiebureau en zo als het ware voorgekropen hebben in de rij wachtenden. De domeinnamen die zo bemachtigd werden, zouden nadien voor veel geld verkocht worden.
Volgens GoDaddy zou het echt om een massale fraude gaan. Van de 1.100 registratiebureaus die zich bij EURid aangemeld hadden, zouden er zo'n 600 fantoombedrijven zijn.
http://www.betanews.com/article/GoDaddy_eu_Domain_Hijacked/1144696747

EEN LAPTOP, MET HET HELE INTERNET ERBIJ
Het internet groeit en groeit. Google, Yahoo en Microsoft bouwen massa's datacentra waar zij de inhoud van dat internet trachten op te slaan, om uw zoektochten te vergemakkelijken. En toch heeft een eigenzinnig bedrijf het idee opgevat om dat hele internet, of althans het meest essentiŽle gedeelte ervan, op één laptop te comprimeren.
Het gaat om Webaroo, een bedrijf dat samenwerkt met computermaker Acer en dat binnenkort laptops wil uitbrengen met 40 giga die een momentopname van het internet moeten bevatten. Het hele internet is naar schatting een miljoen giga groot, of nog groter. Maar Webaroo meent dat, wanneer u een zoekactie onderneemt, u daarvoor niet altijd online moet zijn - met de momentopname die Webaroo biedt zou u al heel wat informatie kunnen vinden.
Misschien heeft het bedrijf gelijk - voor sommige onderwerpen zal het misschien volstaan een encyclopedie te raadplegen, maar voor andere moet u toch echt wel actuele informatie hebben bovenop de basisgegevens.
Hoe Webaroo tewerk gaat om zijn essentieel internet te selecteren, leest u in dit artikel bij The New York Times.
http://www.nytimes.com/2006/04/10/technology/10webaroo.html

MSN MESSENGER IS DE MEEST GEBRUIKTE IM SOFTWARE
Wij Europeanen zijn blijkbaar dol op instant messaging. Want wij steken de Amerikanen voorbij op dat vlak: wij maken meer gebruik van deze handige manier van communiceren via het internet. Zo blijkt althans uit cijfers van het bedrijf comScore Networks.
Om onze instant boodschappen te versturen maken we bovendien het meeste gebruik van MSN Messenger. Die heeft momenteel een marktpercentage van 61% wereldwijd. Om eventjes wat cijfers te geven: in Europa maken 82 miljoen mensen gebruik van instant messaging software, wat neerkomt op 49% van de online bevolking, tegenover 69 miljoen in de VS, of 37% van de online bevolking. In Latijns-Amerika zijn het echte IM-babbelaars: daar houdt 64% van de internauten zich bezig met IM.
Wat dat marktaandeel van MSN Messenger betreft zijn er wel kapers op de kust, met Skype VoIP op kop. Dat wordt momenteel wereldwijd gebruikt door 14% van de IM-gebruikers.
http://www.betanews.com/article/MSN_Messenger_Most_Used_IM_Client/1144778820

MCAFEE LANCEERT EEN PORTAALSITE OVER BEVEILIGING
Beveiligingsbedrijf McAfee heeft een nieuwe portaalsite gelanceerd die de internaut moet helpen bij het oplossen van een hele reeks beveiligingsproblemen: het McAfee Threat Center. Daar vindt u niet alleen informatie over virussen, maar ook over spam, phishing, spam, spyware, plus gratis tools en artikels van beveiligingsexperts bij McAfee.
De informatie is gratis. Vindt u daar niet wat u zoekt, dan kan u terecht bij andere sites, want er is heel wat informatie online te vinden over beveiliging. Zo is er de site van het SANS instituut, Incidents.org, waar een hele actieve gebruikersgemeenschap aanwezig is.
http://www.mcafee.com/us/threat_center/default.asp
http://www.incidents.org/

GENOMINEERDEN BEKEND VOOR SPECIALE EMMY
In november werd aangekondigd dat er een speciale Emmy in het leven geroepen werd, die de National Academy of Television Arts and Sciences zou uitreiken aan de beste programma's die speciale content maken voor computers, mobieltjes en andere handcomputers.
Deze week werden dan de genomineerden bekend gemaakt. Daaronder vindt u "24: Conspiracy", een speciale reeks van "24" voor het mobieltje, en "Stand In" van mtvU, waar beroemde mensen een dag les moeten geven aan de unief. Verder ook nog "Live 8 on AOL", een selectie live concerten van AOL. Maar ook minder bekende videomakers kregen erkenning, waaronder "Sophie Chase", een online reeks gebaseerd op een aantrekkelijke detective; "Stranger Adventures", een wekelijks interactief spel waarbij de deelnemers e-mail boodschappen krijgen en live video bekijken om te helpen bij het oplossen van een puzzel; en "It's JerryTime".
De winnaar zal op 22 april bekendgemaakt worden.
http://www.tvweek.com/news.cms?newsId=9747

GOOGLE START MET MERKNAAM IN HET CHINEES EN VERDEDIGT ZICH
In Beijing heeft Google CEO Eric Schmidt plechtig de Chinese naam bekend gemaakt waaronder het bedrijf zijn zoekmachine in China serieus wil opstarten. Het wordt "Gu Ge", of "Valley Song", wat gebaseerd is op een Chinese traditie om een vruchtbare en belonende ervaring te beschrijven.
Google heeft heel wat plannen in China. Er komt een onderzoekcentrum in Beijing waar tegen midden dit jaar een 150 mensen zullen werken, maar later, als alles goed gaat, duizenden. In dat centrum zouden producten gemaakt worden voor wereldwijde markten - maar wat dat zou zijn, dat wist Schmidt zelf nog niet goed.
Het is Google er heel wat om te doen voet aan wal te krijgen op de Chinese markt; daar zit immers de tweede grootste internetbevolking ter wereld, na de VS, met meer dan 111 miljoen mensen online. Google is zelfs bereid om te plooien voor de censuur die China oplegt. Zoektochten naar materiaal over Taiwan, Tibet, democratie en andere "gevoelige" onderwerpen worden geblokkeerd. Dat lokt natuurlijk heel wat kritiek uit van mensenrechtenactivisten. Google verdedigt zich door te zeggen dat er in andere landen ook censuur is en verwijst daarbij naar het feit dat in Duitsland zoektochten geblokkeerd worden naar nazimemorabilia. Wat, als u het ons vraagt, een onheuse vergelijking is die helemaal niet opgaat en Google echt niet in dank afgenomen zal worden...
http://www.usatoday.com/tech/world/2006-04-12-google-china_x.htm

MICROSOFT START MET ZOEKMACHINE VOOR ACADEMICI
Google heeft zijn Google Scholar en het kon niet uitblijven of Microsoft zou daar een antwoord op geven. Het werd Windows Live Academic Search, waarvan deze week een bèta-versie voorgesteld werd. Bij deze dienst werd een hele reeks academische uitgaven geïndexeerd, die studenten en wetenschappers moeten helpen bij hun research.
Momenteel zijn er al uitgaven te vinden voor computerwetenschappers, elektrische ingenieurs en fysici, maar in de nabije toekomst zou dat nog uitgebreid worden. Als bronnen worden o.a. artikels genoemd afkomstig van het IEEE, Association for Computing Machinery, Elsevier, John Wiley & Sons...
Bij de zoekresultaten ziet u telkens een preview venster wanneer u de muis beweegt over een link, met daarin een abstract van het resultaat. U kan de resultaten sorteren op auteur, uitgave, conferentie en datum. Er is ook een ondersteuning voor citaten.
http://scholar.google.com/
http://academic.live.com/
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Launches_Academic_Search/1144859032

GOOGLE GEEFT EEN STEM AAN ZOEKEN
Wil u vanop uw mobieltje een zoektocht ondernemen, dan moet u momenteel een pijnlijke weg afleggen van nummers intikken enz. Volgens insiders zou dat wellicht binnenkort gedaan zijn.
Google heeft namelijk een patent in de wacht gesleept voor "voice interface met een zoekmachine". En dat doet veronderstellen dat u binnenkort uw zoekopdracht zou kunnen inspreken. Draadloze netwerkproviders zouden erg graag zien dat Google uitkomt met voice search. Want dat tikt lekker aan, al die minuutjes.
Maar om dat plan tot uitvoer te kunnen brengen, moet er natuurlijk eerst een heel goed spraakherkenningsysteem uitgewerkt worden, met een massaal grote database van trefwoorden, die bovendien ook een heel breed gamma accenten kan onderscheiden. Maar gelukkig is Kai Fu Lee, een autoriteit op het gebied van spraakherkenning, sinds kort in dienst van Google.
http://www.webpronews.com/topnews/topnews/wpn-60-20060412GoogleLendsVoiceToSearch.html

GOOGLE BRENGT KALENDER (IN BÈTAVORM)
Hij werd al lang verwacht en deze week stelde Google hem eindelijk voor, zij het in bètavorm: de Google Calendar. De CL2, zoals de codenaam luidt, maakt het mogelijk om gebeurtenissen zoals verjaardagen en herinneringen toe te voegen aan de kalender, om uitnodigingen te versturen naar anderen en om een kalender ook met anderen te delen.
Google heeft het daarbij wel erg slim gespeeld: niet alleen gegevens vanuit uw GMail account kan u importeren, maar ook van Microsoft Outlook en Yahoo! Calendar. Meer nog: Google Calendar ondersteunt algemene kalenderstandaards zoals iCal en SML bestanden om afspraken te bekijken op verschillende toestellen. En als u een GMail account hebt, dan zal Calendar in de mails kunnen herkennen wanneer het om een afspraak gaat en die aan de Calendar toevoegen.
Het delen van een kalender speelt ook een belangrijke rol in deze nieuwe dienst van Google. U kan bovendien uw eigen kalender doorzoeken en de kalenders van anderen (voor zover zij die publiek gemaakt hebben uiteraard) om nieuwe events toe te voegen.
De kalender werkt in IE6, Firefox op Windows, Mac, Linux; Safari zou er binnenkort aankomen.
Toch nog even een bemerking. Dit is weeral de zoveelste dienst die Google aanbiedt en die volledig berust op gegevens die u op zijn webservers gaat plaatsen. Eigenlijk mag u toch al eens stilstaan bij het feit dat u nu al erg veel vertrouwen gesteld hebt in Googles belofte om uw privacy te bewaren....
http://www.betanews.com/article/Google_Opens_Calendar_Beta/1144902996
http://google.com/calendar

OOK BIJ YAHOO VOORTAAN SATELLIETFOTO'S
De concurrenten, Google en Microsoft, deden het al langer en nu doet Yahoo! het ook: satellietbeelden aanbieden in combinatie met de geografische diensten.
Google Earth is een van de spectaculairste geografische diensten op het internet, met satellietbeelden waar u "overlays" aan kan toevoegen, die detailbeelden bevatten van sommige locaties. Bij Google Maps kan u dan weer satellietbeelden combineren met stratenplannen. Microsoft biedt gelijkaardige diensten. En Yahoo wil dit tweetal nu vervoegen.
Naar eigen zeggen zouden de beelden die Yahoo! aanbiedt het beste gemiddelde bevatten. Google Earth heeft inderdaad van sommige gebieden erg gedetailleerde beelden, maar van andere enkel erg vage opnames. Yahoo beweert het beter te kunnen. Voor de VS zegt Yahoo alvast dat het een volledige dekking heeft van het hele gebied aan een 1 meter per pixel resolutie. Voor de rest van de wereld zou dat 15 meter per pixel zijn.
Wat natuurlijk allemaal erg mooi is. Maar als u het ons vraagt wordt Europa nog altijd ferm in de kou gelaten door al die diensten. Google Earth kent Europa helemaal niet. Waar u in de VS als het ware in de tuin van uw buurman kan kijken, kan u in Europa amper de grote boulevards van grootsteden herkennen - laat staan dat u kan gebruik maken van de bijhorende diensten die o.a. Google aanbieden, zoals het zoeken naar hotels, bibliotheken, coffeeshops in een bepaalde buurt.
Misschien moeten er eens concurrerende bedrijven opgericht worden hier, die dan hun hete adem kunnen blazen in de nek van Google en co. Hopelijk zullen zij dan eens wat meer aandacht gaan schenken aan dit "onderontwikkelde" Europa?
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Adds_Satellite_Imagery_to_Maps/1144872505

APPLE VERSUS APPLE, HET VERVOLG
In een recent bericht kon u lezen hoe Apple, de platenmaatschappij die door de Beatles opgericht was, opnieuw een proces ingespannen heeft tegen Apple, de maker van computers. In het verleden waren er al enkele keren aanvaringen geweest rond het gebruik van de naam "Apple". Telkens werd er toen een compromis gevonden (mits het betalen van de nodige centjes) en werd er afgesproken dat beide bedrijven hun handen zouden afhouden van sommige domeinen. Kort samengevat: Apple computers zou zich niet aan muziek wijden en Apple records zou zich niet bezig houden met computers en internet.
Nu Apple zich serieus in de muziekbusiness geworpen heeft met zijn iTunes muziekwinkel, was het te verwachten dat Apple records hiertegen zou protesteren. Wat dus gebeurde, zoals wij u onlangs gemeld hebben. Maar Apple reageerde ook nog met een andere zet: het platenbedrijf van The Beatles zou volgens bepaalde bronnen plannen hebben om zich in de online muziek te storten. Het lijkt er dus op dat er zich een spannende strijd zal afspelen tussen Appel en Apple!
http://www.macworld.co.uk/news/index.cfm?NewsID=14357


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MIT BOUWT BATTERIJEN MET VIRUSSEN
Wij kennen virussen tegenwoordig als iets negatiefs: een beestje dat ons met ziekten besmet, of het nu gaat om ons eigen lijf, of om ons computertje. Maar in de toekomst zullen wij virussen wel eens dankbaar moeten zijn: zij kunnen ons van energie voorzien.
Wetenschappers aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn er namelijk in geslaagd om virussen als het ware te trainen om zo een miniatuur batterij te creŽren. Zij hebben enkele genen in de virussen gemanipuleerd, waardoor de organismen gingen groeien en zichzelf tot een functioneel elektronisch toestel omvormden. De uiteindelijke bedoeling is, althans dat hopen de wetenschappers, dat zij een batterij kunnen maken zo klein als een rijstkorreltje.
Hoe het juist ineen zit, leest u in dit artikel bij BetaNews. Binnenkort zou het werk van de wetenschappers gepubliceerd worden in het gezaghebbende magazine Science. Wij vinden het in elk geval toch maar een beetje griezelig, Frankenstein-achtig, de mens die een beetje god wil gaan spelen en niet weet wat voor doos van Pandora hij opent.... Of zien wij het te conservatief in?
http://www.betanews.com/article/MIT_Builds_Batteries_with_Viruses/1144427306

BRIL HELPT U OM TE HOREN
Het lijkt gek, maar toch is het zo. Bij Engadget ontdekten wij namelijk een bril die er eigenlijk nog niet zo gek uitziet, maar tegelijkertijd een hulpmiddel is voor mensen met een hoorprobleem. Volgens de makers zou de bril het voordeel hebben dat de in-het-oor microfoontjes die in sommige hoorapparaten gebruikt worden, niet alleen een gesprek oppikken maar ook de achtergrondgeluiden. De vier microfoontjes die in de armen van de bril van Varibel ingebouwd zijn, zouden die twee soorten geluiden van elkaar moeten onderscheiden en het gesprek versterken en het achtergrondgeluid dempen.
De bril werd ontwikkeld in Nederland, aan de universiteit van Delft.
http://www.engadget.com/2006/04/09/varibel-glasses-sport-eight-conversation-enhancing-mics/

REMOTE DESKTOP 3 NU OOK VOOR INTEL MACS
Apple heeft deze week de derde versie uitgebracht van zijn Remote Desktop software. Die bevat nu ook ondersteuning voor Intel gebaseerde Macs. Bovendien integreert hij ook met de mogelijkheid van de Spotlight van Mac OS X 10.4, waarbij naar bestanden gezocht kan worden op verschillende toestellen.
Andere nieuwigheden: een Dashboard widget waarmee u systemen op afstand kan monitoren, sjablonen die u kan maken om taken op verschillende machines te dupliceren, rapporten over het gebruik van software. En softwaredistributie, mediabeheer en hulp op afstand zijn verder geoptimaliseerd.
Zo'n Apple remote kost 299 euro voor een versie waaraan u 10 client toestellen hangt en 499 euro voor een onbeperkt aantal clienttoestellen.
http://www.betanews.com/article/Apple_Delivers_Remote_Desktop_3/1144770520
http://www.apple.com/belgiumflstore

NIEUWE VAIO LIJN VAN SONY: TV OF PC?
Het is wel in Japan dat deze nieuwe pc's voorgesteld werden, maar het geeft u wel een voorsmaakje van wat ons te wachten staat. Sony heeft er namelijk alles-in-een computers met een plat scherm uitgebracht, die bedoeld zijn om als entertainmentcenter te dienen. Het ontwerp doet dan ook eerder aan een tv denken dan aan een pc, gewoon omdat Sony het design vroeger al gebruikt heeft voor zijn tv's.
Sony is historisch gezien eerder een fabrikant van tv's en stereoapparatuur; pas de laatste jaren heeft het bedrijf zich op de pc's gegooid - met wisselend succes. En nu is het de bedoeling om de knowhow die jaren opgebouwd is met tv's en stereo, in de pc-lijn te combineren, om zo de perfecte mediacentra te maken.
De prijs van de nieuwe tv/computer is in elk geval wel interessant: 1400 dollar, waarvoor u (of liever, de Japanner, want het toestel is nog niet op de Europese markt) een 19" monitor krijgt, een 1,66 GHz Intel Core Duo, 512 MB geheugen, 200 GB harde schijf, ingebouwde videocamera, plus de mogelijkheid om video op te nemen, plus een dvd recorder.
http://news.com.com/Sony+goes+slim+with+new+Vaio+PCs/2100-1042-6060466.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

ORIGAMI TOESTELLEN KOMEN ERAAN
De Q1 ultramobiele pc's van Samsung Electronics zouden wereldwijd in mei gelanceerd worden en dan zou u zelf kunnen kennismaken met de veel gehypte Origami toestellen. Origami is, zoals u weet, het platform dat Microsoft en Intel ontwikkeld hebben en dat zoals de naam het zegt ultramobiel moet zijn: klein, met een erg lange levensduur van de batterij en met de mogelijkheid om een volledige versie van het Windows besturingssysteem te draaien.
In Zuid-Korea zal het toestel eerst te verkrijgen zijn, maar de prijs zal niet meevallen: $ 1.264. En dat terwijl Microsoft een prijs van 500 tot 1000 dollar vooropgesteld had voor de UMPC's. Voor die prijs krijgt u een toestel dat het midden houdt tussen een laptop en een PDA, met een 7 inch LCD-monitor, een Intel Celeron M processor van 900 MHz, 512 MB geheugen en 40giga harde schijf.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,125391,tk,dn041306X,00.asp


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Sterk staaltje en bewijs van robuustheid van iPod: iPod gered uit brandende bus
http://coppieters.blogspot.com/2006/04/apples-ipod-robustness.html
http://www.techzine.nl/uploaded/17551_c4c256eb.jpg

*** Geen Aero Glass interface voor illegale kopieŽn van Vista
http://www.osnn.net/comments.php?shownews=12712#comments
http://tweakers.net/nieuws/42045/Softwarepiraten-krijgen-geen-beschikking-over-Aero.html

*** Bij Tom Tom kan u nu ook verschillende PLUS diensten downloaden, zoals de Verkeersinfo en Flitslocaties
http://www.tomtom.be/

*** Apple brengt nieuwe versie uit van fotosoftware Aperture
http://www.apple.com/benl/promo/aperture/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ALEX TIUNIAEV - ORGANIC MAP OF THE SEA OF TRANQUILITY
[New Age] De muziek van deze artiest vertoont invloeden van Mozart tot Enya en zijn composities kan u dan ook als neoklassiek tot ambient klasseren. Mooie melodieŽn, frisse beats, erg abstract werk - maar persoonlijk vinden wij het ietwat te commercieel.
http://music.download.com/alextiuniaev

MICHAEL DULIN - NIGHT RHYTHMS
[New Age] De muziek kabbelt schijnbaar rustig voort, tot er plots een klassieke melodie hoorbaar wordt, dan weer een jazz fragmentje, dan weer een subtiele Latin beat. Erg mooi, wij lusten er pap van.
http://music.download.com/michaeldulin

PRISCILLA HERNANDEZ - WOMEN OF IRELAND TRAGEDY
[new age] Etherische muziek, muzieklandschappen van piano die erg veel aan Eny doen denken, met gezang dat van engelen afkomstig lijkt.
http://music.download.com/yidneth

MICHAEL FIX - WILL I OR WON'T I
[new age] Deze artiest staat tevens onder New Age geklasseerd, maar naar ons gevoel hoort hij eerder thuis bij de instrumentalisten. Want wat hij brengt is lekker gezellige, warme bossanova op de gitaar, in de traditie van de grote Brazilianen.
http://music.download.com/michaelfix

JOAQUIN TABOADA - MY BABY
[new age] De man is muziekleraar, keyboardspeler, accordeonist en componist. Deze song is erg mooi, uitgevoerd door een piano en stem.
http://music.download.com/joaquintaboada


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De dwaasheden warover men de meeste spijt heeft, zijn die
welke men niet begaan heeft toen men de gelegenheid had.
[Helen Rowland]
De nieuwe oogstFOLDERA
Een site die ideaal is wanneer u met verschillende mensen wil samenwerken aan een online project. U kan er lijstjes maken met de taken die uitgevoerd moeten worden, zien wie er online is, rechtstreeks met elkaar communiceren, Enz. En het is nog gratis ook (momenteel beperkte inschrijvingen - de site is nog in bèta).
[Taal: Engels]
http://www.foldera.com/

CALENDARHUB

Een gratis online kalender, die u met anderen kan delen - het is te zeggen: u werkt met lagen en zegt of een bepaalde afspraak privé is of door iedereen gezien mag worden. De interface is erg knap en de kalender bevat vele mogelijkheden, zoals het toevoegen van zich herhalende evenementen zoals verjaardagen, enz.; op het moment dat wij hem bezochten, was hij echter wat aan de trage kant. U kan hem zelf gratis uittesten - ook deze site is nog in bèta.
[Taal: Engels]
http://www.calendarhub.com

30 BOXES
Nog een online kalender, eveneens in bèta, maar veel sneller dan CalendarHub. Ook hier kan u een kalender delen met vrienden of familie. Het voorbeeld toont aan hoe voor een groepje mensen (een gezin bijvoorbeeld, of een stel vrienden) deze kalender ideaal is om dingen te plannen.
[Taal: Engels]
http://www.30boxes.com/index.php#

ONLINE FONT VIEWER
Wil u weten welke fonts (lettertypes) er op uw computer aanwezig zijn en hoe zij de letters weergeven? Dan is deze site erg verhelderend. Klik in het linkervakje een lettertype aan en u zal de voorbeeldtekst weergegeven zien in die bepaalde font.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.stcassociates.com/lab/fontbrowser.html

BEHANGPAPIERTJES
Lente, grote schoonmaak voor Pasen en u wil wel eens een nieuw behangpapiertje - voor uw computer wel te verstaan? Ga dan eens kijken op deze site. U vindt er namelijk prachtige wallpapers, heel mooie foto's in hoge resolutie, die in verschillende afmetingen te verkrijgen zijn.
[Taal: Engels]
http://interfacelift.com/wallpaper/

DE BESTE FILMSCRIPTS OOIT
Op deze site vindt u een lijstje met de beste filmscripts ooit, met telkens een hele resem wetenswaardigheden over de film in kwestie. Een erg interessante site, waar de filmliefhebber uren zoet zal zijn. WGA staat trouwens voor Writers Guild of America, noem het de vakbond van de scriptschrijvers. U kan er zelfs afbeeldingen bekijken van de originele scripts.
[Taal: Engels]
http://www.wga.org/subpage_newsevents.aspx?id=1807

SYSINTERNALS
Voor de techneuten onder onze lezers: op deze site vindt u een heel gamma gratis progjes om een betere controle te krijgen over uw Windows besturingssysteem: het beheer van de harde schijf, de processen en threads, beveiliging, netwerken, enz.
[Taal: Engels]
http://www.sysinternals.com/

KEEPVID
Er zijn tegenwoordig heel wat sites waar u video's kan bekijken, kortfilms dus, zoals YouTube of Google Video. Maar hoe moet het als u zo'n video ook graag wil downloaden en later op een iPod of ander draagbaar toestel wil bekijken? Deze site legt u uit hoe het moet: gewoon de url van de film bij YouTube of andere videosites kopiŽren naar de invoerbalk en de site doet de rest. Er is zelfs een uitleg over de player die u moet hebben om sommige videobestanden te bekijken. Wij zijn evenwel niet zeker of het een en ander helemaal legaal is...
[Taal: Engels]
http://keepvid.com/

ZELF EEN PODCAST MAKEN?
Hebt u plannen om zelf een podcast te starten? Hebt u dingen te vertellen aan de wereld en wil u dat elke dag, week, maand opnieuw doen? Dan moet u eens naar deze site gaan om te zien wat er allemaal voor nodig is: een micro bijvoorbeeld. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.digitalproducer.com/articles/viewarticle.jsp?id=38585-0

PIXOH ONLINE BEELDBEWERKER
Een erg handige site, als u een foto wil bewerken zonder dat u een beeldbewerker bij de hand hebt. U kan afbeeldingen tot 10 MB bewerken, of 5000 x 5000 pixels, afbeeldingen importeren van sites zoals Flickr, of naar Flickr terug exporteren. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://pixoh.com/

POPURLS
Een van de kenmerken van Web 2.0 is de inbreng van de miljoenen internauten: zij brengen content aan, zij geven punten van waardering zodat op de eerste blik kleine berichtjes toch in de mainstream geraken. Deze site biedt een overzicht van de belangrijkste van die Web 2.0 sites waarbij de internaut zo'n belangrijke inbreng heeft: Digg, Del.icio.us, Furl, Flickr, reddit, tailrank, slashdot...
[taal: Engels]
http://popurls.com/

MIJN GEBOORTEDAG
Een erg leuke site. Je neemt een dag (jouw verjaardag, of die van een vriend) en deze site bezorgt je allerlei bijkomende informatie over die dag: sterrenbeeld, wat er volgens Google die dag gebeurde, wat voor weer het was, welke beroemdheden er ook op die dag verjaren, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.vindhetsnel.com/geboortedag/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : BULE (GAME)
U beweegt zich voort via naburige zeepbellen. U moet er wel voor zorgen dat u niet naar beneden valt en terwijl u van de ene zeepbel naar de andere beweegt moet u ook proberen voorwerpen te verzamelen. Hoe lager u ze neemt, hoe meer punten u kan verdienen. Eenvoudig spel.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.jeux.com/jeux/jeux.asp?VIDJeux=1930

VRIJDAG ANIMATIEDAG : MUZIKALE JONGLEUR (WMV)
De jongleur Chriss Bliss laat in dit filmpje van vier minuten op het ritme van de muziek zijn kunsten met drie ballen zien. Een mooi staaltje van behendigheid.
(taal : -) [Filover]
http://www.youtube.com/watch?v=z965UUEmdB8&feature=Views&page=5&t=m&f=b

VRIJDAG ANIMATIEDAG : NADAV KANDER (FOTOGRAFIE)
Deze IsraŽlische fotograaf wordt veel gevraagd voor reclamefotografie. Op zijn website kan u een deel van zijn soms aparte werk zien. Hij won reeds verscheidene awards, zoals de EPICA award (Europe's Premier Creativity Award) in 1999 en 1996.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.nadavkander.com
http://www.epica-awards.org/epica/1987-2000/cavalcade/cavalcade_photo.htm
http://www.musarium.com/photoannual2005/Advertising.lasso?-SkipRecords=17

=== VERS VAN HET KLAVIER ====

TOERISME OP HET NET : NAMIBIE
Het Afrikaanse land Namibia ligt in het zuiden tussen Angola en Zuid-Afrika en telt zo'n 2 miljoen inwoners. Het is een heel dun bevolkt land, slechts 2,2 inwoners per km² ! Windhoek is de hoofdstad. Het land heeft een warm klimaat en kent nauwelijks regenperiodes. Op de officiŽle site van de Dienst voor Toerisme vindt u meer informatie over het land.
(taal : Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Frans) [Filover]
http://www.namibiatourism.com.na/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Namibi%C3%AB

TOERISME OP HET NET : DUITSLAND
2006 is het Mozart-jaar en dat wordt op verschillende plaatsen in het buurland Duitsland gevierd. Op de officiŽle site van de Duitse Dienst van Toerisme vindt u alle nodige informatie. Ook andere toeristische informatie is natuurlijk aanwezig. Via de eerste site wordt u doorverwezen naar de site van de Duitse Toerismedienst in uw land.
(taal : Duits, Engels, Nederlands, enz.) [Filover]
http://www.germany-tourism.de/
http://www.duitsland-vakantieland.be/
http://www.duitsverkeersbureau.nl/

Vroegere toeristische sitebesprekingen uit NeTTies zijn ook nog te vinden op : http://www.filover.be/toerisme.html

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- LUC CAALS
De officiŽle website van deze Vlaamse komiek.
http://www.luccaals.be

- JESSICA BIEL
OfficiŽle website van deze actrice. Speelde o.a. mee in de serie "7th Heaven" en de film "Blade: Trinity".
http://www.jessebiel.com
http://www.imdb.com/name/nm0004754/

- MIKE JONES
OfficiŽle website van deze in Texas geboren Amerikaanse rapper.
http://www.whomikejones.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Jones

- SIMON WEBBE
Deze zanger werd bekend met de boysband Blue maar doet het nu solo.
http://www.simonwebbe.net/

- VITALSKI
OfficiŽle site van deze Vlaamse schrijver en Nachtburgemeester van Antwerpen.
http://www.vitalski.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
- Wie straks het WK voetbal kamerbreed wil kijken, kiest een beamer. En die hoeft niet massief te zijn.
http://www.ad.nl/multi-media/article275705.ece
- De dagen van de ouderwetse cd-speler lijken geteld. De mobiele mp3-speler gedraagt zich steeds meer als dé muziekspeler,
http://www.ad.nl/multi-media/article275707.ece
- Vandalismebestrijders in het Rijnmondgebied zijn bang dat de populariteit van het computerspel Getting Up zal leiden tot meer graffiti
http://www.ad.nl/binnenland/article269740.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** DIGITALE REVOLUTIE
- Tunes is een uitstekend programma om je digitale muziek te beheren. Synchroniseren kon helaas alleen met een iPod. Maar nu is er iTunes Agent!
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14189
- De paashaas is eigenlijk maar een ouderwets beest. Maak kennis met Nabaztag, het eerste WiFi-konijn ter wereld.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14221
- Nail the Nympho: Een heel leuk gratis spel waarin je voor prive-detective speelt. Betrap de overspelige echtgenote met je foto-telefoon!
http://digitaal.fan.tv/clickthru.asp?id=14198&url=www.dirtyplay.nl/nailthenympho/game.php?cmp=ddr
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Met de cd-tuner SC-EN27 heeft Panasonic een echt designstuk in het gamma.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2397
- Pioneer met 4 nieuwe home cinema systemen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2391
- Dvd-recorder met 160GB harde schijf en muziekjukebox
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=/2006&newsid=2836
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Akkoord tussen Mobistar en Telenet: De opkomst van triple play (voice, data, image) veroorzaakt heel wat verschuivingen op de markt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14594&style=34360
- Twee extra motoren bij Microsoft
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14606&style=34360
- Skype koopt VoIP acteur over
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14605&style=34360
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Deliverability: e-mail marketers ontberen juiste kennis om hun mails er door te krijgen
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2958
- Nieuwskanaal voor NetOnline.be-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2960
- Reclame in blogs, RSS en podcasts: bijna 200 % groei in één jaar-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2957
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- De voetballer als circusclown
http://www.speedzone.be/artikel/1098_de_voetballer_als_circusclown.html
- Temptation Island - Wie kan de verleiding weerstaan?
http://www.speedzone.be/artikel/1101_temptation_island__wie_kan_de_verleiding_weerstaan.html
- Games verfilmd: Silent Hill & Forbidden Siren
http://www.speedzone.be/artikel/1067_games_verfilmd_silent_hill__forbidden_siren.html
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- IM populairder in Europa dan in VS
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/04/im_populairder_.html
- Google biedt gebruikers ook kalender aan
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/04/google_biedt_ge.html
- Sms pak goedkoper dankzij Brits alternatief
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/04/sms_pak_goedkop.html
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- China pakt spam aan met verbod op mailservers
http://tweakers.net/nieuws/42049/China-pakt-spam-aan-met-verbod-op-mailservers.html
- Google aangesproken op weergeven onjuiste informatie
http://tweakers.net/nieuws/42050/Google-aangesproken-op-weergeven-onjuiste-informatie.html
- Firefox slaagt ook voor Acid2-test
http://tweakers.net/nieuws/42029/Firefox-slaagt-ook-voor-Acid2-test.html
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Museum in Brussel, gewijd aan de Belgische strip - http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_stripmuseum
* Staat ten noorden van India - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kushana
* Links dagblad uit ItaliŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/L%27Unit%C3%A0
* Europese kampioenschappen badminton 2006 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kampioenschappen_badminton_2006
* Hertog van Anhalt-Köthen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_Anhalt-K%C3%B6then
* Belgisch wielrenner - http://nl.wikipedia.org/wiki/Poeske_Scherens
* Geschiedenis van de auto (Voor 1885) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_auto_%28Voor_1885%29
* Belangrijkste Italiaanse energieleverancier op het gebied van elektriciteit - http://nl.wikipedia.org/wiki/ENEL
* Bedreiging - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bedreiging
* Jaarlijkse race voor toerismewagens op het circuit van Spa-Francorchamps - http://nl.wikipedia.org/wiki/24_uur_van_Spa-Francorchamps

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Pesach - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach
* Goede Vrijdag - http://nl.wikipedia.org/wiki/Goede_Vrijdag
* Pasen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Paasfeest
* Gerard Reve overleden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_Reve

Wikiraadsel: Door wie worden de meeste paaseieren gelegd, de mens of de paashaas? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060413

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS


BESPREKING VAN BULLGUARD INTERNET SECURITY


Beste Netties,

Ik kreeg op 4 april volgend heugelijk mailtje: 'Met deze kunnen wij u vertellen dat de onschuldige hand uw mailtje gekozen heeft, en dat wij u morgen een pakketje opsturen met de Bullguard Internet Security. Mogen wij over een week of 3-4 uw evaluatie van de software ontvangen?' Wel, hier gaan we danÖ Nadat drie jaar Norton en vijf jaar Kaspersky dé grote beschermengelen op mijn computer waren, heb ik met enig argwaan de momenteel hoog aangeprezen beveiligingssoftware van BullGuard Internet Security geïnstalleerd.

De installatie verliep vlekkeloos op mijn laptop (Acer Aspire 1694 2Ghz 1024 Mb) en tijdens de eerste start van het programma kwam de Firewall al direct tussenbeide toen ik de Avant Browser (Explorer alternatief) startte. Later zou blijken dat de Firewall van zich laat horen voor elke nieuwe gestarte toepassing. Je kan dan kiezen dat, telkens wanneer deze toepassing terugkeert, de Firewall deze herkent en zich rustig op de achtergrond houd. (De Firewall kan eventueel uitgeschakeld worden maar dat is natuurlijk niet aan te bevelen).

Ik had even voordien de Kaspersky een laatste maal de computer laten scannen en wist dat alles o.k. was. Toen ik de Bullguard antivirus mijn computer liet onderzoeken haalde hij er wonderwel toch nog 4 (niet echt belangrijke maar tochÖ) virusjes uit. En dan had ik nog niet eens een update van de software gedaan. Bullguard meldde me plots dat er een belangrijke update was, dus klikte ik op 'Updaten' en plots werd versie 6.0 opgewaardeerd naar versie 6.1. Een volledige scan na de update duurde 40 minuten waarbij 451325 bestanden gescand werden. De virusscanner detecteerde daarbij het Trojan 'Winad.I' virus (Adware) en een Trojan downloader 'Istbar.ok' virus. Istbar kon door Bullguard spijtig genoeg niet verwijderd wordenÖ Dan maar alle hoop op Symantec gericht en op de site http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/adware.istbar.html vond ik een tool die de Istbar.ok definitief moest verwijderenÖNa een kwartiertje scannen kwam de melding ' Istbar has not been found on your computer '.Na lang zoeken vond ik uiteindelijk de oorzaak waarom de mysterieuze Istbar.ok wel/niet op mijn computer aanwezig was. Istbar.ok was wel degelijk van de computer verwijderd door de virusscanner van BullGuard Internet Security, maar het probleem zat in de systeemherstelpunten. Toen Istbar.ok nog actief was, zijn er meerdere systeemherstelpunten gemaakt. Systeemherstel uitschakelen, computer opnieuw opstarten en vervolgens weer inschakelen was de enige juiste oplossing. En daarmee ben ik een tevreden mens, want nu blijkt dat onze virusscanner toch feilloos werkt!

Omdat volgens de bijgeleverde documentatie mijn e-mails voortaan veilig zouden zijn, wou ik toch even de proef op de som nemen en liet via de site ' http://www.webmail.us/testvirus ' een paar testvirussen naar mijn postbus sturen. Bullguard reageerde elke keer direct en hield alle testvirussen tegen.
De Spamfilter die ik normaal gebruik is 'Mailwasher 5.0 Pro' Ik ben daar uitermate gelukkig mee, omdat ik hier mijn post al op mijn server kan controleren en de Mailwasher de meeste 'Blacklisted' mails (in samenwerking met 'Spamcop') al direct klaar maakt om te deleten.

Om onze Bullguard Spamfilter te onderzoeken moest ik dus alle mail (Possibly legitimate, Blacklisted en natuurlijk Friends) laten doorgaan naar mijn computer. In mijn Outlook verschenen bovenaan in de balk de knoppen 'Dit is spam', 'Dit is geen spam', 'Wizzard' en 'Bullguard spamfilter openen'. Bullguard spamfilter is gebaseerd op samenwerking. Je helpt andere Bullguard spamfilter gebruikers door spammail te blokkeren, en andere helpen u op dezelfde wijze. Daarom is het belangrijk dat u de blokkeerknop gebruikt als je spam ontvangt. Dan wordt deze spam bij alle andere Bullguard gebruikers geblokkeerd!

Bullguard Spamfilter lijkt mij wel in orde, al blijf ik toch mijn Mailwasher als primaire spamfilter gebruiken.
Het Back-up gedeelte voorziet de gebruiker ervan om een backup van belangrijke mappen te maken en via het Internet veilig ( geŽncrypteerde en intelligente bestandsoverdracht) bij Bullguard.com te bewaren. Geen zorgen meer wanneer men uw computer steelt of uw computer crasht, of wanneer uw cdís met back-ups beschadigd worden en onleesbaar zijn.

U kunt Bullguard zo configureren dat een back-up automatisch uitgevoerd wordt.
Standaard staat de teller op 1000 MB, maar je kan als je wil meer back-upruimte krijgen (tot max. 5000 MB). De overdracht naar de server is versleuteld zodat niemand uw gegevens kan onderscheppen tijdens de bestandsoverdracht. U heeft vanaf elke PC die aangesloten is op het Internet onmiddellijk toegang tot uw bestanden door enkel uw naam en paswoord in te vullen op de site van Bullguard.com. Enig nadeel is misschien dat je 3 maal je login en paswoord moet ingeven voordat je in uw opgeslagen gegevens zit (C-drive bij Bullguard).

Besluit: voor mij is Bullguard Internet Security een aanrader! We hebben hier te maken met de snelste update frequentie die er op de markt te vinden is (komt er een nieuwe update dan wordt deze onmiddellijk op uw computer geïnstalleerd , een Firewall die feilloos uw Internetverbindingen in het oog houd, een spamfilter die uw mailbox vrij van spam houd en een back-upprogramma dat de door u geselecteerde bestanden indien gewenst automatisch upload naar de Bullguard Server waarna u van op iedere plaats ter wereld waar je een Internet verbinding hebt, uw bestanden weer kan bekijken en/of downloaden.

Met vriendelijke groetjes,
Ronny Jonckers

http://www.bullguard.com/De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP MICROSOFT EXCEL: PASSEND MAKEN
Als je een document hebt dat te groot is voor een pagina, kun je dat bij het afdrukken laten aanpassen.
Als je naar Bestand/Afdrukken gaat, krijg je in het afdrukvenster een extra optie: In - en uitzoomen. Hier kun je bepalen hoe de afdruk moet worden aangepast.
Gaat het om een tekst die niet meer op een enkele pagina past, dan kun je hier instellen dat het zover verkleind moet worden dat het toch op een enkele pagina wordt afgedrukt. Je kunt zelfs instellen dat er meer pagina's op een enkel vel worden afgedrukt, dus twee pagina's in het formaat A5 op een enkel blad A4.
Bron: Digiweetjes

TIP OFFICE EXCEL: TRANSPONEREN IN EXCEL
Via de optie 'Transponeren' is het bijzonder eenvoudig om een veel voorkomend probleem in Excel op te lossen. Stel dat u een tijdje bezig bent geweest om allerlei gegevens keurig in kolommen te plaatsen. Pas achteraf bedenkt u dat die kolomindeling eigenlijk toch niet zo handig was, Liever had u de inhoud van de kolommen in de rijen geplaatst. U hoeft nu niet alles opnieuw te gaan intikken! Open een nieuw (leeg) werkblad. Ga naar het oude werkblad en selecteer de complete tabel. Druk op de knoppencombinatie Ctrl+C (oftewel kopiŽren) en ga naar het nieuwe, lege werkblad. Plaats de cursor op de plek waar u de tabel wilt hebben en kies in het menu Bewerken voor Plakken Speciaal. In het venster dat nu verschijnt staan een aantal speciale plakopties. Kies Transponeren en de omgedraaide tabel wordt in het nieuwe werkblad geplaatst. Opslaan en klaar!
Bron: Digiweetjes

TIP OFFICE: WACHTWOORDEN IN EXCEL (WORD)
U hebt een aantal Word en Excel bestanden voorzien van een wachtwoord. Maar wat was het wachtwoord ook al weer?
Word is de meest gebruikte tekstverwerker en Excel is het meest gebruikte spreadsheetprogramma. Uiteraard zit er dan ook af en toe een vertrouwelijk document bij. Deelt u de computer met andere gezinsleden dan wilt u natuurlijk dat deze geen toegang krijgen tot deze bestanden.
De oplossing? U kunt uw Word en Excel documenten voorzien van een wachtwoord.
Stap 1: Ga in Word naar Bestand en kies daar Opslaan als...
Stap 2: Klik in het venster Opslaan als op Extra en vervolgens op de optie Algemene opties...
Stap 3: Er verschijnt nu een venster waarin u twee wachtwoorden kunt ingeven: eentje voor het openen van bestanden en een andere waarmee mensen ook nog het recht krijgen om documenten te bewerken.
Alleen mensen die het wachtwoord weten, hebben nog toegang tot uw documenten en u hoeft ze niet te verbergen of op een floppy te bewaren. Uiteraard gaat het mis als u zelf de wachtwoorden vergeet. In dat geval is er geen enkele mogelijkheid om het bestand te openen.
Op internet zijn een aantal programmaís in omloop waarmee u de wachtwoorden van Word en Excel bestanden kunt kraken. Hierbij wordt het bestand bestookt met allerlei lettercombinaties, net zo lang tot de juiste gevonden wordt. De tijd die hiervoor nodig is, is afhankelijk van de lengte en complexiteit van het wachtwoord. Op de site www.lostpassword.com kunt u Word Key downloaden waarmee u wachtwoorden van Word bestanden kunt achterhalen. Is het gebruikte wachtwoord langer dan drie karakters dan dient u dit eerst te registreren.
Bron: Digiweetjes

TIP OUTLOOK: OUTLOOK BLOKKEERT BIJLAGEN
Misschien bent u de melding al tegengekomen in Outlook 2002: ''De toegang tot de volgende mogelijk onveilige bijlagen is geblokkeerd.'' En met geen mogelijkheid kunt u het weggestuurde bestand openen, hoewel de bijlage niet verwijderd wordt. Hoe omzeilt u deze nieuwe, standaard ingebouwde beveiligingsfunctie van Outlook 2002? Wie liever afblijft van het register kan proberen het bewuste bestand te comprimeren, waardoor de extensie van het bestand wijzigt. Bijvoorbeeld met Winzip. Ook kunt u het bestand een andere naam toekennen en de ontvanger vragen het bestand te hernoemen naar de originele extensie.
Of u gaat aan de slag met het Register. Start de Register-editor en maak een back-up. Ga vervolgens naar HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Office \ 10.0 \ Outlook \ Security. Kies in het menu Bewerken voor Nieuw en voor Tekenreekswaarde. Geef de volgende waarde in: Level1Remove. Klik nu met de rechtermuisknop op de nieuwe naam en kies Wijzigen. Typ hier de extensie die Outlook weigert te openen (let op, met een punt, bijvoorbeeld .exe). Om meer dan één extensie in te voeren, typt u een puntkomma tussen de extensies. Sluit af met OK.
Maar wie echt makkelijk wil, gaat even naar http://camtech2000.com/Pages/Downloads.html en downloadt het shareware-programma Outlook Attachments. Open het programma, selecteer het bestandstype dat u wilt openen en start Outlook opnieuw op, Klaar! U mag het programma 20 dagen uitproberen. Daarna kost registreren $ 19,95.
Bron: Digiweetjes

TIP OUTLOOK: E-MAIL ORDENEN
(OUTLOOK 2000/XP)
Wie door de bomen het bos niet meer ziet in de Outlook Inbox, kan zijn e-mailberichten op een alternatieve manier ordenen.
Kies in het Beeldmenu de optie Huidige Weergave en dan Op Afzender.
Alle berichten van individuele afzenders worden nu samengevoegd in een overzichtelijk uitklapbaar overzicht.
Dit is dus een andere sorteeroptie dan klikken op Afzender in de Inbox, want in dat geval blijven alle berichten nog steeds zichtbaar.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...


STUDIOLINE PHOTOBASIC
Windows - freeware
Met deze gratis software kan u omschrijvingen toevoegen aan uw foto's, foto's per mail verzenden in de juiste afmetingen, foto's afdrukken in hoge kwaliteit, diavoorstellingen maken, webgalerijen maken, uw foto's veilig back-uppen op CD of DVD. Met andere woorden: alles wat u met uw foto's moet kunnen, doen en nog gratis ook.
http://www.studioline.net/en/downloads/photo-basic/default.htm

AVERY WIZARD
Windows - 11,3 MB - freeware
Van Avery kan u verschillende types papier kopen in de handel, zoals etiketten, visitekaartjes enz. Als u deze software downloadt, worden deze verschillende papierformaten automatisch toegevoegd aan de printerinstellingen en andere programmaopties.
http://www.vnunet.com/vnunet/downloads/2147454/avery-wizard

JDISKREPORT

Win98/2000/ME/XP - 515 kb - freeware
Met deze gratis tool kan u uw harde schijf onderzoeken en die resultaten kan u dan ook nog eens in mooie grafiekjes weergeven.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_19406028.html?tid1=9232&tid2=0

XDESK
Win98/ME/2000/XP - 1,4 MB - shareware 30 EUR
Wie met veel programma's tegelijkertijd wil werken, kent het probleem van het overladen Windows scherm. Met XDesk kan u een virtuele desktop maken, zodat u met een muisklik kan springen tussen deze verschillende schermen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13011563.html?tid1=9232&tid2=0

IMRADIO V5
Windows - freeware
Met dit progje kan u zoeken naar nieuwe radio's uit de hele wereld en ze beluisteren. U leert nieuwe genres kennen, artiesten en mensen vanuit de hele wereld; (bron: Wim W)
http://search.mercora.com/index_search.htm

VIRTUELE TOUR VAN DE AARDBEVING UIT 1906 VOOR GOOGLE EARTH
Win2000/XP/2003/SErver - 1,6 MB - freeware
Dit is een add-in voor Google Earth, de satellietsoftware van Google waarmee u echt heel mooie ontdekkingsreizen kan maken over de hele wereld. Met deze add-in maakt u een virtuele tour om de aardbeving van San Francisco uit 1906 te herbeleven.
U downloadt het programma en roept het dan op vanuit Google Earth via File / Open
http://earthquake.usgs.gov/

NERO CD-DVD SPEED
Win98/NT/2000/ME/XP - 608k - freeware
Een gratis benchmark (testbank dus) waarmee u de belangrijkste functies van een cd/dvd-rom drive kan uittesten.
http://www.cdspeed2000.com/

SONGBIRD

Win98/2000/ME/XP - 8,7 MB - freeware
Een gratis mediaplayer, die op de Firefox browser gebaseerd is. Eigenlijk dus een player en browser in een. Vindt Songbird een MP3 bestand op een website, dan wordt automatisch een afspeellijst opgesteld, die u dan indien u wenst kan afspelen.
http://www.songbirdnest.com/

VRIJDAG MACDAG: DEFAULT FOLDER X
Mac OS X 10.2 - 4,51 MB - shareware
Een progje dat de standaard manier waarop Mac OS X omgaat met het openen, sluiten en bladeren door documenten verbetert. U krijgt snelle toegang tot verschillende folders en commando's, kan springen naar favorieten en recent gebruikte mappen.
http://www.download.com/Default-Folder-X/3000-2234_4-10521526.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: CHARVIEW
Mac OS X - 578 k - shareware
Een progje dat u het best kan vergelijken met de Character map in Windows: u kan speciale lettertekens opzoeken en invoegen in documenten, die u niet op het klavier vindt.
http://ct.download.com/clicks?c=1946546-15426717&brand=download&ds=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Zie de reactie van lezer Jan Huls over de nominaties voor de Emmy voor computer-tv.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het is niet dwaas een dwaasheid te begaan,
als men maar weet dat het een dwaasheid is.
[Logan P. Smith]