Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.847 (4.223 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 13/4/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 444 van 8/4/2006


Gegroet lezers,

Het leven van een redacteur bij netties kan erg leuk, erg gezellig zijn - zoals nu. Een koptelefoon op, een cd in de player (neen, niet die van de pc!), met daarop betoverende muziek van Joe Henri (TIny Voices) - voor ons een van de knapste platen ooit. De laatste hand leggen aan de nieuwsbrief, de beloning van een week lang werken. Het editoriaal schrijven, en straks, als klap op de vuurpijl, in het kader van de rubriek "Bij de collega's" toch even een check-up doen om te zien wat de collega's geschreven hebben de afgelopen week, en of wij zelf nog wel goed bezig zijn. Wat moet een redactie nog meer willen?

Wat ons bijgebleven is van deze week? Het bericht dat Microsoft zelf toegaf dat spyware de spuigaten uitloopt, terwijl Apple de Boot Camp software uitgebracht heeft waarmee u Windows XP kan installeren op een Intel-Mac computer. Het lijkt echt niet zo goed te gaan met Microsoft, terwijl Apple slag na slag thuis haalt....

Maar wij houden u niet langer op. Leest u zelf de oogst aan nieuwtjes die onze medewerkers uit de hele wereld bijeengeplukt hebben, werp u op de nieuwe sites, en sla aan de slag met de software en de tips. Veel plezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
1 APRIL OP HET INTERNET
Als u dacht dat 1 april enkel offline gevierd werd met grapjes, dan bent u verkeerd. Het internet leent zich uitstekend tot zulke fopperij. Enkele van die grappen waren wel erg geslaagd. Zo meldde de website Adotas dat Google twee nieuwe formaten wil invoeren voor de advertenties die via haar AdSense project geplaatst worden op diverse websites. Het eerste zou 2560 x 1920 pixels zijn (en als u weet dat de meeste schermen tegenwoordig een resolutie hebben van maximaal 1280 x 1024 pixels, dan weet u het wel!) en het andere dat 1 pixel op 1 pixel groot is en per opbod verkocht zou worden. Doet dat een belletje rinkelen?
Andere sites gingen aan het spelen met zoekresultaten. MSN Search Spoof bijvoorbeeld, waar u een naam kan ingeven en een eigenschap en dan zogenaamde zoekresultaten ziet over die persoon. Erg leuk!
Een uitgebreid overzicht van al die instinkers vindt u bij About.com en Bloggersblog. En om te besluiten een 1 april bericht van eigen bodem: collega e-zine Computertaal meldt dat zij overgenomen is door de grootste zoeksite ter wereld.
http://websearch.about.com/b/a/218008.htm
http://www.bloggersblog.com/cgi-bin/bloggersblog.pl?bblog=401061
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=105

HACKERS LOKKEN MET BBC URL INTERNAUT NAAR VERVALSTE SITE
Beveiligingsbedrijven waarschuwen de internaut ervoor dat hackers een nieuwe methode gebruiken om de internaut te verleiden om op geprepareerde links te klikken in e-mails. In de mail zou het adres dat getoond wordt, dat van een BBC nieuwsverhaal zijn. Maar de site die dan bezocht wordt, is nagemaakt en bevat een speciale code die een keylogger installeert op de computer van de bezoeker.
Let wel: dit gebeurt alleen als u met de IE browser op bezoek gaat bij die site - net zoals zoveel andere gevaren die u bedreigen bij het surfen gaat het hier om de zoveelste beveiligingsfout in de Internet Explorer browser. Er zouden trouwens nog een tweehonderdtal andere sites zijn buiten die van de BBC, die kopieŽn zijn van het origineel en misbruik maken van de fout in IE.
Wat u moet doen als voorzorg? Tja, wij hebben eigenlijk maar één goed advies: Firefox als browser gebruiken. Het verbaast ons nog altijd dat zoveel mensen blijven zweren bij de IE browser, terwijl een overgrote meerderheid van alle spyware toch via diezelfde browser uw pc binnenkomt. En dan willen wij daarmee niet zeggen dat IE geen goede browser is, maar wel dat Microsoft die browser teveel macht gegeven heeft om andere dingen te doen op uw pc, gewoon om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen. Dat ging helaas wel ten koste van de veiligheid, met de gevolgen die u ondertussen al tot in den treure hebt kunnen ondervinden.
http://www.betanews.com/article/Attackers_Use_BBC_to_Exploit_IE_Flaw/1143821712

NOG GEEN VISTA OS, MAAR WEL VISTA STICKERS
Onlangs kondigde Microsoft aan dat het nog een jaar zou duren vooraleer de nieuwe versie van haar Windows OS, Vista, eraan zou komen. Dat was een dikke streep door de rekening van computerfabrikanten, want die hadden erop gerekend dat, als Vista er dit jaar aan zou komen, zij nieuwe bakjes zouden verkopen. Want Vista stelt heel wat hardware-eisen en om met uw huidig bakje een upgrade te doen naar Vista is niet zo evident.
Microsoft heeft blijkbaar toch wel een beetje begrip voor die fabrikanten. Het brengt daarom een sticker uit die de fabrikanten op hun machine kunnen plakken en die een waarborg biedt dat, wanneer Vista er ooit aankomt (in 2007, als alles verloopt volgens plan), hun machine er klaar voor is.
Eventjes op een rijtje zetten wat de hardware vereisten zijn waaraan zo'n toestel moet voldoen: een "moderne" CPU, 512 MB geheugen en DirectX9 grafische professor, bij voorkeur met ondersteuning voor Windows Display Driver Model. Een hele hap. Als u het ons vraagt, dan wachten wij toch liever om zo'n pc te kopen met het nieuwe Vista er al op, zodat wij meteen weten of alles werkt zoals het behoort. En tot dan... tja, wie weet kopen we ondertussen wel een Mac Mini?
http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=2802

WIKIO, EEN CONCURRENT VOOR GOOGLE NEWS EN TECHNORATI?
Enkele dagen geleden werd de site van Wikio in bèta gelanceerd door een Zwitsers bedrijf. De Franstalige site is een van de meest ambitieuze projecten in Europa van dit jaar, zo meldt TechCrunch.
De man achter de site is Pierre Chappaz; hij had eerder al de succesvolle verticale e-commerce vergelijkingssite Kelkoo ontworpen, die later door Yahoo overgenomen werd. Deze keer heeft hij zijn vizier gericht op het nieuws. Volgens hem is er momenteel geen enkel on line nieuwsaanbod dat werkelijk bevredigend is. Daarom heeft hij zijn Wikio ontworpen, dat een combinatie moet zijn van Digg, Technorati en Google news. De site zou binnenkort haar berichtgeving moeten uitbreiden tot de andere Europese landen en ook tot de VS.
Het aanbod van Wikio is ook erg uitgebreid: niet alleen de reguliere media (kranten, nieuwssites) maar ook blogs zijn opgenomen. En de hoeveelheid bronnen is enorm groot: Wikio raadpleegt bijvoorbeeld 10.000 betrouwbare bronnen voor Frankrijk, terwijl Google News er slechts 500 vermeldt.
Bij Wikio worden nogmaals de eigenschappen van Web 2.0 dik in de verf gezet. Zo is de rol die de gebruiker speelt van enorm belang. Hij kan aangeven of een artikel belangrijk is, net zoals bij Digg. Maar waar Digg enkel gericht is naar tech-nieuws, wil Wikio allerlei soorten onderwerpen behandelen. U kan bovendien een eigen pagina maken, waarin u de voor u belangrijke zoekopdrachten bijhoudt en als u wil ook de zoekgeschiedenis. Elke zoekopdracht kan bovendien als een RSS feed weergegeven worden, zodat u zich daarop kan abonneren.
En als u nu snel snel naar de site wil snellen, dan moeten wij u teleurstellen: die is momenteel enkel geopend voor bètatesters. Maar u kan zich natuurlijk inschrijven om zo snel mogelijk dit nieuwe wonder te mogen beproeven!
http://www.wikio.com
http://www.techcrunch.com/2006/04/02/will-wikio-challenge-google-news-and-technorati/

FILMS DOWNLOADEN OM TE HOUDEN
Verleden week pakte Free Record Shop uit met een wereldwijde primeur en deze week kondigde Hollywood een gelijkaardig aanbod aan: voortaan kan u nieuwe films downloaden om ze te mogen bijhouden.
In het verleden kon u ook al films downloaden, maar toen "huurde" u de film enkel - u kon hem slechts gedurende een beperkte periode, meestal 24 u, bekijken. Die formule had niet zoveel succes. Daarom gooit de filmindustrie het over een andere boeg, uitgaande van het voorbeeld van de muziekwereld. Want ook daar hebben sites waar u songs kan kopen om te houden meer succes dan sites waar u een abonnement neemt en de muziek enkel "huurt" voor zolang uw abonnement duurt.
In eigen land is het dus Free Record Shop waar u terecht kan voor dit aanbod. Een honderdtal films uit de collectie van Warner Bros zijn momenteel al beschikbaar, aan een prijs van 14 EUR 99. Wat toch wel iets goedkoper is dan de prijzen die vermeld worden in de Amerikaanse pers: daar zou zo'n film namelijk tussen de 20 en 30 dollar kosten (16 tot 25 euro). Alles hangt uiteraard af van de film zelf; oudere films zouden 9 dollar kosten (7,20 euro).
Wat ook speciaal is aan dit aanbod is, dat u de films meteen kan downloaden, zodra zij op dvd verschijnen. Want dat heeft de filmindustrie ondertussen wel verstaan: de gebruiker houdt er van om films thuis te bekijken, in zijn eigen hometheater, in plaats van in de bios. Daarom ook wordt de tijdspanne die er ligt tussen het uitkomen in de zalen en het verschijnen op dvd steeds kleiner.
In elk geval: de films die u via deze nieuwe dienst downloadt kan u op maximaal drie verschillende pc's bekijken en via het thuisnetwerk doorheen het hele huis streamen. U mag wel een back-up maken naar een dvd, maar de film kan niet gebrand worden om hem op een dvd player te bekijken.
http://www.betanews.com/article/Movie_Downloads_Break_New_Ground/1144078288
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2913
http://www.nytimes.com/2006/04/03/business/03down.html?ei=5090&en=e0923ce608ace590&ex=1301716800&adxnnl=1&partner=rssuserland&emc=rss&adxnnlx=1144037493-Z4GGvFz+YldPVJOsaG3Clg

CLARIA POETST HAAR BLAZOEN OP EN LANCEERT "NON-ADWARE" PRODUCT
U kent wellicht Claria, het bedrijf dat vroeger bekend stond onder de naam Gator en dat berucht was voor de adware die het op uw pc plaatste. Het is te zeggen: u kon bij Gator heel wat programma's gratis krijgen, maar in ruil daarvoor zette Gator dan een progje op uw pc dat gegevens verzamelde over uw surfgedrag en dan gerichte advertenties op u afvuurde.
Het bedrijf heeft altijd heftig geprotesteerd tegen het feit dat het als adware/spyware geklasseerd werd. En nu heeft het aangekondigd dat het zijn blazoen helemaal wil opkuisen en zich wil concentreren op PersonalWeb, een software die u installeert op uw pc en die dan uw surfgedrag analyseert en gerichte advertenties op u afvuurt.
Tiens... het lijkt wel of wij hier nu twee keer dezelfde zin getikt hebben. Met andere woorden: het bedrijf verpakt oude wijn gewoon in nieuwe zakken en legt dit keer de klemtoon op het feit dat de gebruiker er bewust voor moet kiezen om de PersonalWeb software te installeren. Wij hebben toch ernstige twijfels bij de blankheid van dit nieuwe blazoen en u zal ons niet kunnen overtuigen om PersonalWeb te installeren. Maar wie het proberen wil, die mag. Op eigen risico.
Sommige webredacteuren geloven zelfs dat Claria een positieve ervaring kan zijn voor de internaut, zoals u kan lezen op de derde link. Wellicht zijn dat dan internauten die hun privacy niet erg hoog in hun vaandel voeren?
http://www.betanews.com/article/Claria_Launches_NonAdware_Product/1144079989
http://www.spywaredaily.com/2006/03/clarias_persona.html
http://www.imediaconnection.com/content/7474.asp

WINDOWS GEEFT TOE: KAN MALWARE NIET DE BAAS
Het moet pijn doen, maar een woordvoerder van de afdeling beveiliging van Microsoft heeft gezegd dat bedrijven beter een soort automatisch proces ontwerpen om harde schijven volledig te wissen en het besturingssysteem terug te installeren, als enige praktische manier om af te raken van een besmetting met malware.
Mike Danseglio heet de man en hij sprak die woorden op een presentatie op de beveiligingsconferentie InfoSec World. "Wanneer u te maken hebt met rootkits en sommige geavanceerde spyware programma's, dan is de enige oplossing om het systeem van niets terug op te bouwen. Steeds meer maken malware programma's (virussen en spyware) gebruik van rootkits die deze schadelijke code verbergen voor uw ogen. En Danseglio gaf toe dat systeembeheerders eigenlijk nooit weten of alle sporen van zo'n rootkit inderdaad wel verwijderd zijn.
Een erg ontnuchterende opmerking, die Microsoft wellicht niet graag gedaan heeft. Het hele interview, plus beschouwingen over rootkits en hackers die het voor het geld doen, vindt u bij eWeek.
http://www.eweek.com/article2/0,1895,1945808,00.asp

IFPI KLAAGT MEER DAN 2.000 MENSEN AAN IN EUROPA
In de VS heeft de belangenorganisatie van de platenindustrie, RIAA, kort voor Recording Industry Association of America, al bijna 18.000 processen ingespannen voor piraterij, voornamelijk illegaal ruilen van muziek via P2P diensten.
De Europese tegenhanger ervan, IFPI of International Federation of Phonographic Industry, doet het wat bescheidener, maar is deze week toch begonnen met het aanklagen van meer dan 2.000 Europese burgers, in een nieuwe fase van haar strijd tegen P2P ruilers. De actie is gericht tegen de "uploaders", mensen die illegaal gekopieerde muziek uploaden naar P2P diensten zoals FastTrack, Gnutella, eDonkey, DirectConnect, BitTorrent, Limewire, WinMX, en SoulSeek.
De beschuldigden zouden uit alle rangen en standen komen, zo weet dit artikel bij BetaNews te vertellen: een Britse postbode, een rechter en een gepensioneerd koppel in Duitsland en een timmerman in Finland.
Met deze actie is het totaal aantal mensen tegen wie in Europa een klacht ingediend werd, gestegen tot 5.500. Er zijn al heel wat mensen die een minnelijke schikking getroffen hebben en die betalen gemiddeld 3.900 euro boetegeld.
Een woordvoerder van het IFPI zei dat deze actie nu wel gericht is tegen uploaders, maar dat de downloaders niet mogen vergeten dat zij eveneens illegaal bezig zijn. Hij voorspelde trouwens dat de auteursrechthebbenden steeds meer de internetproviders zelf zullen vervolgen.
http://www.ifpi.org/site-content/press/20060404.html
http://www.theregister.co.uk/2006/04/04/ifpi_sues_more_people/
http://www.betanews.com/article/Suits_Target_2000_Euro_File_Sharers/1144162924

BLINX SLUIT DEAL MET MTV NETWORKS
Kent u Blinx? Het is een van de beste sites om zoektochten uit te voeren naar mediafragmenten. De site heeft nu een akkoord afgesloten met MTV Networks. Voortaan zal het ook programma's brengen die afkomstig zijn van de tv-kanalen CMT, Comedy Central, Log, MTV en VH1.
Dat betekent dat u dus voortaan bij blinx shows zal kunnen bekijken zoals "Real World" van MTV en 'Web Junk 20" van VH1. Eerder had blinx ook al akkoorden afgesloten met ABC, NBC en HBO.
Blinx werkt zoals een "gewone" zoekmachine: u geeft uw zoekterm in en de zoekresultaten voeren u rechtstreeks naar de site waar het fragment te vinden is. Dit in tegenstelling tot YouTube bijvoorbeeld, dat zelf de videofragmenten host.
http://www.betanews.com/article/blinkx_Tunes_In_MTV_Programming/1144171681
http://www.blinx.tv

APPLE BRENGT BOOT CAMP UIT: ZELF XP INSTALLEREN OP EEN INTEL MAC
Het bericht dat Windows Vista, de nieuwe versie van het Microsoft besturingssysteem, er pas volgend jaar aankomt, was heel slecht nieuws voor het bedrijf zelf, want dat was natuurlijk een ferme streep door de verwachte eindejaarsverkopen.
Maar dit bericht zal bij Microsoft nog harder aankomen: Apple heeft nu zelf een software patch uitgebracht, Boot Camp, waarmee u zelf Windows XP (indien u uiteraard daarvoor een licentie hebt) kan installeren op een van de nieuwe Macs met een Intel processor aan boord. De gratis software vereenvoudigt de installatie op een Mac, door middel van een gebruiksvriendelijke assistent, die u stap voor stap begeleidt: eerst een Windows partitie aanmaken op de harde schijf, dan een cd branden met de benodigde Windows besturingsbestanden en dan de Windows-installatie opstarten van op de XP-installatie cd.
Voortaan kan u dan kiezen of u met een Mac OS X of met Windows wil opstarten.
De software is in bèta, met een licentie om ze gedurende een beperkte tijd uit te proberen. Bij de volgende versie van Mac OS X, Leopard, zal Boot Camp een van de standaardfuncties zijn.
http://www.apple.com/macosx/bootcamp

MICROSOFT ZET PC-VERKOPERS ONDER DRUK OM GEEN NAAKTE PC'S TE VERKOPEN.
Wil Microsoft de concurrentie van Linux de kop indrukken? Of is de softwaregigant waarlijk bezorgd over piraterij? Feit is dat Microsoft PC-verkopers onder druk zet om geen machines meer te verkopen zonder een besturingssysteem op, de zogenaamde "naakte" machines. Naar schatting is zo ongeveer 5% van alle in 2006 verkochte computers in Groot-BrittanniŽ zo'n naakte pc. En Microsoft wil dat cijfer dus naar beneden krijgen: zo'n naakte pc is immers ideaal om daar een illegale kopie van Windows op te zetten, zo heet het.
Linux-verkopers en aanhangers van gratis software vinden echter dat men zo'n naakt systeem moet kunnen blijven kopen: waarom zouden zij een computer kopen met daarop Windows, als zij die daar toch van zouden verwijderen? Wat zij wel graag zouden zien, zijn pc's met daarop allerlei gratis software al geïnstalleerd. Maar dat is teveel verwacht zeker?
http://news.zdnet.co.uk/0,39020330,39261437,00.htm

INTERNET-ARTIESTE KRIJGT PLATENCONTRACT
Singer-songwriter Sandi Thom uit Schotland heeft haar eerste platencontract gesloten, met SonyBMG en heeft dat puur en alleen aan het internet te danken.
De dame groeide namelijk uit tot een wereldwijde cult met de webcasts die zij uitzond vanuit haar kleine keldertje in het zuiden van Londen. De dame had al wel haar sporen verdiend: zij heeft namelijk het Paul McCartney's Institute for Performing Arts in Liverpool doorlopen en heeft al met de Schotse The Proclaimers getoerd. En als u naar de site van de dame gaat en haar songs beluistert, dan zal u moeten toegeven dat zij heel wat in haar mars heeft.
U ziet dus hoe belangrijk aandacht op het internet is voor een artiest!
http://www.sandithom.com/
http://theage.com.au/articles/2006/04/05/1143916567172.html

GOOGLE BRENGT NIEUWE VERSIE UIT VAN TOOLBAR VOOR FIREFOX
De zoekgigant heeft deze week een bètaversie uitgebracht van versie 2 van de Toolbar voor Firefox. Nieuwigheden zijn de integratie van RSS feeds in de eigen gepersonaliseerde startpagina die u bij Google aan kan maken en een verbeterde mogelijkheid om te zoeken in de resultaten van vorige zoekopdrachten, plus verbeteringen aan spelcontrole en suggesties. Dankzij de toolbar zal u nu ook "mailto" links op pagina's die u bezoekt kunnen opvangen en die dan in Gmail openen, in plaats van uw eigen desktop e-mail client.
U hebt weer een druk weekendje testen voor de boeg!
http://www.google.com/tools/firefox/toolbar/index.html

GOOGLE EARTH NOG AANTREKKELIJKER DOOR INBRENG VAN DISCOVERY
Discovery Communications, bij ons vooral bekend van het Discovery kanaal op tv met de adembenemende natuurdocumentaires, zal voortaan videobeelden van haar eigen bibliotheek aanbieden via Google Earth.
In den beginne zal het gaan om videobeelden die een portret bieden van tien nationale parken in de VS, zoals Yellowstone, The Everglades, Mount Rushmore, Alaksa National Parks, Dinosaur National Park.
Wanneer u bij Google Earth naar de geografische locatie van die parken gaat, zal u er een icoontje zien van Discovery Globe. Klik daarop en u zal beelden van die parken zien - stilstaande beelden dus, plus fragmenten van twee tot vier minuten.
In de volgende maanden zou Discovery nog eens 50 sites aan dat aanbod toevoegen, die ook buiten de VS liggen: populaire reisbestemmingen, historische sites, natuurwonderen.
http://www.betanews.com/article/Discovery_Adds_Videos_to_Google_Earth/1144345930
http://earth.google.com/

NU OOK TICKETS VOOR CONCERTEN BIJ ITUNES
Apple heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan haar iTunes Music Store: voortaan kan u op voorhand tickets bestellen voor concerten via de muzieksite, wanneer u er een cd aankoopt.
Als eerste is de Amerikaanse band RedHot Chili Peppers aan de beurt, die binnenkort een tour zal maken doorheen Noord-Amerika. Die hebben een nieuw album uit, Stadium Arcadium, dat op 9 mei officieel uitgebracht wordt in de VS. Wanneer u zo'n album aankoopt, dan krijgt u een code, die u kan gebruiken om tickets voor het concert aan te kopen, nog voor zij beschikbaar zijn voor officiŽle voorverkoop. Zo kunnen de fans zich ervan verzekeren dat zij toch een plaatsje kunnen krijgen bij het concert.
Apple heeft voor dit nieuwe initiatief de handen ineengeslagen met Ticketmaster. Buiten de kans om zo'n ticket te kopen, biedt Apple nog wat extra's voor alle muziekfans die een cd aankopen van de rode pepertjes: exclusieve video's en een audio-interview. Diezelfde fans worden trouwens erg verwend bij iTunes, want daar vindt u het volledige archief van de Red Hot Chili Peppers, compleet met nog niet uitgebrachte tracks.
http://www.betanews.com/article/Apple_Offers_Tickets_with_Album_Buy/1144169708
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DUITSE WETENSCHAPPERS: TRANSPARANT SCHERM BEHOORT TOT DE MOGELIJKHEDEN
Hebt u de film Minority Report gezien? Dan hebt u daar wellicht ook in bewondering gestaan voor de transparante computerschermen die hoofdrolspeler Tom Cruise gebruikte. Volgens Duitse wetenschappers is dat geen science fiction, maar behoort dit tot de mogelijkheden: volledig transparante OLEd (organic light emitting diode) pixels.
Hoe de wetenschappers van de Technische Universiteit van Brauhnschweig tewerk gegaan zijn, zou ons te ver leiden. Wat u in elk geval mag onthouden is dat de wetenschappers voorspellen dat een eerste prototype binnen de twee jaar vertoond zal worden. En dat transparante schermen heel wat toepassingen zouden kennen, zoals schermen die chirurgen bijkomende informatie kunnen geven wanneer zij aan het opereren zijn, of de zonneklep van de wagen, die informatie kan bevatten over de weg die u moet volgen.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,125271,tk,dn033106X,00.asp

KLIMMERS TESTEN HAL CYBORG PAK UIT
Het lijkt wel science fiction, maar dat is het al lang niet meer: het cyborg pak. Dat is een pak dat uw lichaam extra krachten moet geven - het heet dan ook de "hybride assisterende ledematen".
Zij zullen nu echt getest worden door twee bergbeklimmers, die de top van een Zwitserse berg zuilen beklimmen, terwijl de ene een 43-jarige man op zijn rug zal dragen die aan de vier ledematen verlamd is en de andere een 16-jarige student met spierdystrofie in een slee zal voorttrekken.
Een heel zware job, dat zeker, zelfs met een cyborg pak. Wij zijn benieuwd hoe het afloopt.
http://breakingnews.iol.ie/news/story.asp?j=178119564&p=y78yzxz7x

UITKLAPBAAR KLAVIER VOOR UMPC VAN FUJITSU
Enkele weken geleden vertelden wij u over de UMPC of Ultra Mobile pc, het concept dat Microsoft onder de naam Origami uitgedacht had. Enkele hardwarefabrikanten hadden toen een prototype klaar, maar echt veel konden we er nog niet over te weten komen - behalve dat het ultramobiel zou moeten zijn, niet groter dan een flinke pocketboek en een volwassen besturingssysteem zoals Windows XP of Vista zou draaien.
Wij kwamen deze week wel een leuke bespreking tegen van ene Dr. Neil, een onafhankelijke consultant, die het geluk had om met zo'n UMPC te mogen spelen. Hij was vooral gecharmeerd door de touch-screen interface van het toestel, die hij na korte tijd onder de knie had en die erg intuïtief is. Hij was minder te spreken over de korte duur van de batterijen (slechts 2 uur!), wat het niet geschikt maakt om als draagbare mediaplayer te gebruiken. Het synchroniseren met een volwassen pc kon eveneens beter. (1)
En bij The Register vonden wij dan weer een verhaal over een UMPC die Fujitsu voorgesteld heeft en die wel degelijk een klavier bevat, dat u kan uitklappen. Het hele toestel is niet groter dan een cd-hoesje, dus dat is een erg handig formaat om mee te nemen. Fujitsu heeft misschien wel gelijk om toch zo'n klavier aan te bieden. Het werkt toch nog altijd handiger (en sneller!) om teksten te kunnen intikken op een klavier, dan om met een stylus of touchscreen te moeten werken.
Bekijkt u vooral de afbeeldingen bij The Register!
http://drneil.blogspot.com/2006/04/playing-with-umpc.html
http://www.reghardware.co.uk/2006/04/04/fujitsu_concept_pcs/

ECHTE BOEKENWINKEL PAKT UIT MET BOEKEN-KILLER?
U zou toch denken dat boekenwinkels niet direct te vinden zijn voor digitale readers - toestellen waarin u hele boeken laadt om ze te lezen. Want die readers zijn pure concurrentie voor de échte boeken, niet?
Wel, u en wij denken verkeerd. Een keten van boekenwinkels, Borders, zal namelijk binnenkort de Sony Reader verkopen, een nieuw toestel dat zopas uitkwam en toch wel erg aantrekkelijk lijkt. Het toestel benadert namelijk de visuele stabiliteit van iets dat gedrukt is, lijkt op echt papier en inkt dus, met slechts een heel klein beetje trilling van het scherm.
Het heeft een SVGA 800x600 scherm, ondersteunt het BBeB Book formaat, maar ook PDF en MP3 en kan JPEG afbeeldingen vertonen en weegt iets minder dan 230 gram. Het inwendig geheugen van 64MB kan uitgebreid worden met geheugensticks of SD flash geheugen kaarten, zodat u eigenlijk honderden boeken kan inladen.
Tja, zal u denken, misschien wil Borders dan de e-boeken verkopen, die erbij horen? Weer mis. Borders zal alleen het toestel verkopen, de boeken moet men online gaan halen op een speciale site van Sony, Connect.com. U zal daar trouwens niet alleen boeken kunnen downloaden om op de Sony Reader te lezen, maar ook blogs, news feeds en online magazines.
Op de site van Sony kan u alvast een blik werpen op het toestel. En de site van Connect.com kan u natuurlijk ook eens met een bezoekje vereren, maar dan moet u wel uw IE browser oppassen, want van Firefox willen ze daar niets weten...
http://products.sel.sony.com/pa/prs/index.html?DCMP=reader&HQS=showcase_reader
http://www.connect.com
http://news.com.com/2100-1041_3-6057074.html

MIT ONTWIKKELT TOESTEL DAT GEDACHTEN KAN LEZEN
Het Media Lab van de Massachusetts Institute of Technology is de stuwende kracht achter een project rond de ontwikkeling van een toestel dat de emoties van anderen kan "lezen". De bedoeling is om een headset te maken, dat bestaat uit een kleine videocamera die aan een bril bevestigd wordt. Daaraan wordt dan een draagbare computer bevestigd met daarop beeldherkenningssoftware. Het toestel zou zo de gelaatsuitdrukking kunnen herkennen die door de camera vastgelegd wordt.
De beeldherkenningssoftware is erop gericht om te zien of de persoon in beeld met aandacht luistert naar iets of niet, of hij akkoord is of niet, geconcentreerd, onzeker, of niet geïnteresseerd. Dat zou dan weer gebruikt kunnen worden bij videoconferenties, waar het soms vaak moeilijk is om een reactie op te vangen van de gesprekspartner.
Een intrigerend en interessant concept... Meer daarover bij The Age.
http://theage.com.au/articles/2006/04/05/1143916582383.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Het Nederlandse duo Pomme & Kelly heeft de Google Idol finale gewonnen.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/40534

*** Het Nederlandse kabinet wil dit jaar nog met een persoonlijke internetpagina voor burgers beginnen.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/40522

*** Er waren even problemen bij Telenet, bij het registreren van .be domeinnamen.
http://www.nl.datanews.be/news/network_and_telecom/networks/20060407002

*** Google heeft een contract binnengerijfd om wi-fi te mogen leveren voor San-Francisco
http://www.nl.datanews.be/news/network_and_telecom/networks/20060407003

*** Bij PayPal kan de Amerikaanse burger voortaan betalen via sms
http://www.techweb.com/wire/ebiz/184429211

*** Hackers geraken voortaan binnen in uw harde schijf via de HP Printer software
http://www.techweb.com/wire/security/184429355


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


GECKO TURNER
[Latin Jazz] Deze man gaat uit van de Latin Jazz en voegt er nog wat andere stijlen aan toe, zoals reggae en funk en soul. maar het Cubaanse trekje blijft. Zijn songs kan u niet echt downloaden, wel online beluisteren.
http://music.download.com/geckoturner

PUCHA MAGRE - EGO
[ Latin - hip-hop] Deze zanger en zijn groep houden ervan om Latin roots te combineren met hip hop en Amerikaanse folklore zoals cueca uit Chili en het geheel te overgieten met een funky sausje. Een leuke song, die u vooral moet beluisteren op een zwoel terrasje.
http://music.download.com/puchamagre

ANNA CANARIO - CHEIRO DE MATO
[Latin - bossa nova] Deze dame combineert het ritme van de originele bossanova met die van diens afstammelingen in de tachtiger jaren en het geheel is een goede jazz-pop mix. Lekker romantisch...
http://music.download.com/annacanario

BOMBERO - MI REGGAETON
[Latin - Nueva Cancion] Een MC uit N.Y. die songs in hypnotiserende ritmes kan omzetten en er een hip-hop sausje aan toevoegt. Een rare combinatie, maar ze zal u niet onbetuigd laten!
http://music.download.com/httpwwwusreggaetoncom

CLUB BRAZIL - THREE ANGELS
[Latin - jazz] Eigenlijk is dit de naam van een platenlabel - wat zetten wij: een levensstijl. Op de compilatiealbums van Club Brazil vindt u een hele selectie jonge artiesten uit heel Zuid-Amerika.
http://music.download.com/clubbrazil/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:'
'In den beginne was het woord...' (Joh. I:1)
Ik heb altijd altijd vermoed dat de vrouw er was vóór de man.

Julien de Valckeniere, Vlaams aforist


De nieuwe oogst


PATENTEN
Zoals u weet, is er heel wat verzet tegen patenten op software. Maar er zijn heel wat andere zaken waarvoor patenten bestaan en deze site is een uitstekende plaats om op de hoogte te blijven van nieuwe patenten die uitgereikt worden (in de VS); nieuwsgierige aagjes kunnen zo misschien wel te weten komen wat Google en Co nu weer voor nieuwigheden van plan zijn...Het speciale aan de site is dat de verschillende rubrieken opgevat zijn als rss feed en u zich op zo'n feed kan abonneren.
[Taal: Engels]
http://www.freepatentsonline.com/rssfeed.html

GOOGLE WATCH
Google heeft ondertussen al heel wat macht verworven over ons online leven. Daarom is het goed om af en toe even een bezoek te brengen aan sites die een beetje kritisch staan tegenover Google. Google Watch is er daar een van. U vindt er verschillende artikels over aspecten van Google waar toch eens stil bij gestaan mag worden.
Wij vonden het artikel "How bloggers game Google" ook wel leuk; daarin wordt uitgelegd hoe sommige internauten erin geslaagd zijn Google in de luren te leggen en hoge positie te veroveren in de zoekresultaten bij Google, alhoewel zij dat niet verdienden.
http://www.google-watch.org/
http://www.google-watch.org/gaming.html

MENTAT WIKI

Een site voor mensen die van doordenkers houden, want hier leert u hoe u een betere denker kan worden. U vindt er onderwerpen zoals geheugentechnieken, kritisch denken, hoofdrekenen, brainstormen, zelfs smartdrugs. U ziet het: van internetten wordt u slimmer!
[Taal: Engels]
http://www.ludism.org/mentat/

101 FANTASTISCHE PROGJES
Een site die u bij uw bookmarks mag toevoegen en wellicht nog vaak zal bezoeken. Hier vindt u namelijk een lijstje met 101 erg goede en bovendien gratis progjes die uw digitale leven kunnen vereenvoudigen. Gaande van AIM Mail tot Ö
Op de eerste link vindt u een alfabetische lijst, op de tweede per categorie. Een aanrader (Bron: Wim W)
[Taal: Engels:]
http://www.pcworld.com/reviews/article/0,aid,124883,pg,16,00.asp
http://www.pcworld.com/reviews/article/0,aid,124883,pg,17,00.asp

OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE PC?
Wie van plan is een nieuwe pc te kopen, moet eens even dit artikel bij LockerGnome doornemen. Daar staan namelijk de punten in waarop u moet letten. Zoals bijvoorbeeld: waarvoor wil u de computer gebruiken? Is het voor kantoorgebruik, kies dan voor stabiliteit, is het voor thuis, kies dan voor multimedia en surfen. Verder nog uitleg over CPU, geheugen, moederbord, enz. Veel succes met uw aankoop! [Bron: Wim W]
[Taal: Engels]
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20060321_a_guide_to_choosing_the_best_desktop_computer_system.phtml

THUMBSTACKS
Op deze site kan u online presentaties maken, om die later met vrienden te delen. Er zit ook een tool in die de presentatie integreert in fotosite Flickr. Geen Powerpoint meer nodig! (tenzij u natuurlijk meer ingewikkelde dingen wil doen, zoals muziek toevoegen...) (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.thumbstacks.com/

WEB 2.0: TAILRANK
Een klein startend bedrijf uit San Francisco, dat de beste verhalen uit duizenden blogs verzamelt. Een erg goede selectie, dat moeten wij toegeven en dan niet alleen over tech, maar ook over (Amerikaanse) politiek en cultuur.
Het lijkt ons dat deze links handgekozen zijn en daar kruipt wellicht heel veel tijd in. Ons hoedje af voor de makers van de site!
[Taal: Engels]
http://tailrank.com/

WEB 2.0: TOPIX

De bedoeling van deze site is dat u snel nieuws kan vinden over een bepaald onderwerp. En dat is niet zo simpel, met die duizenden nieuwsbronnen op het internet, die vierentwintig uur lang nieuwsverhalen op de internaut loslaten!
De site brengt nieuws over allerlei onderwerpen, o.a. ook over tech, maar ook hier weer zijn de nieuwsbronnen op een Amerikaanse leest gestoeld.
[Taal: Engels]
http://www.topix.net

WEB 2.0: VOO2DO
Een site waar u online een lijstje kan bijhouden met de taken die u doen moet; u kan aan de taken een prioriteit geven, u kan ze groeperen per project, maar (voorlopig althans) die lijstjes niet delen met vrienden.
[Taal: Engels]
http://voo2do.com/

REGIONAAL LANDSCHAP LAGE KEMPEN
Nog even geduld en dan wordt het weer aangenaam wandelweer. Ideaal dus om eens een ander gebied te ontdekken en deze pas gelanceerde website kan u daarbij helpen. Het gaat om de regio Lage Kempen, die zich over het noorden en westen van de provincie Limburg uitstrekt.
Op de site vindt u veel informatie over de verschillende landschappen, met interactieve foto's. Er is ook een kalender met de verschillende activiteiten en u kan er wandelkaarten bestellen om zelf op pad te gaan. Tijd voor de natuur dus!
[Taal: Nederlands]
http://www.RLLK.be

16PLUS
Jong en creatief? Als de weerlicht dan naar deze site. Daar kan u namelijk uw eigengemaakte muziek en video kwijt, om door iedereen beluisterd te worden. En elke woensdag maakt Peter Van de Veire van Stubru zijn eigenzinnige keuze bekend van wat hij het beste vond. Deze week was dat Ballekes in tomattesaus.
Uiteraard is er ook een lijstje met top gerangschikt en meest recent. En wat wij ook goed vinden, is het feit dat de mensen achter de site een duidelijke uitleg geven over wat mag qua achtergrondmuziek en wat niet. (Bron: RadioVisie)
Toch een woordje van kritiek. Waar de site voor de rest netjes in het Nederlands gehouden is, vonden de makers van de site dat de knoppen bovenaan absoluut een Engels opschrift moesten dragen (view all, create, upload, contact...). Daar zijn toch perfecte alternatieven voor? Doet ons een beetje denken aan "JijBentVlaanderensFuture" - een even ongelukkige combinatie van Vlaams en Engels;..
[Taal: Nederlands]
http://www.16plus.be

SPELLINGSCONTROLE ONLINE
Even snel een tekstje controleren? Het kan. Orangoo maakt gebruik van de spellingscontrole van Google en kan teksten in het Deens, Nederlands, Engels, Fins, Frans, Duits, Italiaans, Pools, Portugees, Spaans, Zweeds op fouten controleren.
Gewoon uw tekst plakken in het invulvenster en de taal kiezen (het uitklapmenu bovenaan, naast Check spelling)., en klaar is kees.
[Taal: Nederlands]
http://www.orangoo.com/spell/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : NETLABEL (MUZIEK)
Netlabels verspreiden legaal en gratis muziek. Maar in tegenstelling tot platenmaatschappijen gebeurt dit enkel via digitale weg. Op deze site krijgt u wekelijks een kijk-top-25, een beweeg-top-25 en de top-100 voor newbees. U zal er niet de meest bekende namen vinden maar daarom is de muziek niet minder
(taal : Engels) [Filover]
http://www.netlabelism.net/
http://en.wikipedia.org/wiki/Netlabel

VRIJDAG ANIMATIEDAG : ICE AGE Ė THE MELTDOWN (FILM)
Het vervolg van "Ice Age" is sinds deze week in de filmzalen te bekijken. De drie vrienden Diego, Manny en Sid moeten ditmaal vluchten omdat hun ijswereld smelt. Ze beleven hierbij allerlei spannende avonturen. Op de officiŽle site kan u allerlei beeldmateriaal vinden en ook enkele spelletjes.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.iceage2.be/
http://www.iceage2film.nl/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : COREY ARNOLD (VIS-FOTOGRAFIE)
Deze fotograaf is afkomstig van CaliforniŽ maar woont nu in Oslo. De beelden die hij maakt zijn vrij uniek aangezien hij beelden maakt op vissersboten in de Beringzee. Het harde leven op de ruwe zee wordt op een mooie wijze in beeld gebracht.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.coreyfishes.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Andrea Croonenberghs
Deze veelzijdige dame is zowel omroepster, actrice, zangeres, ...
http://www.andreacroonenberghs.be

- Mick Harvey
Deze Australische muzikant werkte vaak samen met Nick Cave.
http://www.mickharvey.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Mick_Harvey

- Joke Van Leeuwen
Nederlandse schrijfster die reeds verschillende belangrijke prijzen won met haar oeuvre.
http://www.jokevanleeuwen.com

- Cory Everson
Deze bodybuildster was zes maal Miss Olympia en heeft ook enkele filmrolletjes op haar palmares. Haar site is helaas moeilijk bekijkbaar in Firefox.
http://www.coryeverson.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Cory_Everson
http://www.imdb.com/name/nm0263691/Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Voetbalrobot kan echt boos weglopen
http://www.ad.nl/multi-media/article262616.ece
- Hangjongeren zorgen voor overlast en zijn per definitie crimineel. Volgens Lucienne Terlouw, moeder van Leon, is die kwalificatie niet terecht. Het is op zijn minst gezonder dan MSNíen.
http://www.ad.nl/rotterdam/oost/article260936.ece
- Apple introduceert woensdag Boot Camp: Public Beta-software waarmee het mogelijk is om Windows XP te gebruiken op Macs met een Intel-processor.
http://www.ad.nl/multi-media/article256591.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Een heel leuke gadget voor je computer is de automuis. De kwalitatief goede optische muis is ook heel leuk om kado te geven.
http://digitaal.fan.tv/clickthru.asp?id=14132&url=www.autoxperience.tv/toontext.asp?id=14118
- Sony heeft in China een nieuwe serie mp3-spelers gepresenteerd: De Sony CE-P Series. Meest opvallend is het grote scherm en het handsvat.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=14036
- Zoho Writer is een gratis online tekstverwerker die zich kan meten met de grote bekende programma's.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13943
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Jabra wil stuk van mobiele muziekmarkt met headsets en koptelefoons
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2383
- Packard Bell AudioKey Premium en AudioKey Ultimate: Packard Bell breidt zijn gamma mp3-spelers uit met twee nieuwe modellen
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2382
- BenQ - Siemens: Multimediatelefoon met 2 megapixel fotocamera
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=04/2006&newsid=3740
http://www.elektro.be

*** Computer World
- CD-industrie legt druk op illegale download
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14563&style=34360
- Fender gitaar MP3
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14535&language_code=NED
- Kakuro: Het grote broertje van Sudoku zal je nog meer in zijn ban houden!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14559&language_code=NED
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Spamfilters blijven e-mail marketeers zorgen baren-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2936
- Podcasting: luistert er iemand?-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2935
- BeCommerce: schaf de 7-daagse betalingstermijn af-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2933
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Expeditie Robinson - De Strijd der Titanen
- 4 knotsgekke Ice Age 2 games!
- De beste webcams van het jaar 2005
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- George Clooney in de clinch met 'stalking-site'
- Weblog in boekvorm valt in de prijzen
- Zit Google te broeden op downloaddienst voor muziek?
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Nieuw algoritme moet zoekmachine-spam tegengaan
- Sony: 599 euro voor PlayStation 3 is 'misverstand'
- Nieuwe p2p-software helpt webhosters
- Harde schijf op sleutelhangerformaat getest
http://www.tweakers.netWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Italiaans communistisch politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Fausto_Bertinotti
* Mineraal dat een mangaan-silicaat is - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tefroiet
* Ranking van Amerikaanse bedrijven van groot naar klein - http://nl.wikipedia.org/wiki/Forbes_500
* Kloof in het noordwesten van GeorgiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pankisi-kloof
* Meest recente Sentai Serie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mahou_Sentai_Magiranger
* Zwitsers sociaal hervormer, entomoloog, neuroloog en psychiater - http://nl.wikipedia.org/wiki/Auguste_Forel
* Een van de invasiestranden tijdens de Landing in NormandiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gold_Beach
* Typisch fenomeen van de Italiaanse kranten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Terza_pagina
* Geslacht van circa 60 bomen afkomstig uit Zuidoost-AziŽ en de Pacific - http://nl.wikipedia.org/wiki/Artocarpus
* Filosofische vakgebieden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_filosofische_vakgebieden
* Belangrijke golftoernooien in het professionele golfcircuit voor mannen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Major_Championships_%28golf%29
* Russische mijnbouwplaats op het eiland Spitsbergen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pyramiden

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Premier van Thailand treedt af - http://nl.wikipedia.org/wiki/Thaksin_Shinawatra
* Aardbeving in Lorestan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lorestan
* Historische 1 aprilgrappen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Historische_1_aprilgrappen

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Op 1 april werd de lezers van Wikipedia verteld dat in het kader van het 5-jarig bestaan van nl.wikipedia de eerste 500 mensen die reageerden 50% korting op een jaarabonnement nl.wikipedia zouden krijgen. http://nl.wikipedia.org/wiki/gebruiker:Effeietsanders/010406

Wikiraadsel: Welke autosnelweg verbindt Antwerpen en Gent met de Franse grens? - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Raadsel/netties20060406

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautFLICKR MASHUPS (SLOT): SUDOKU
Onze reeks met Mashups op basis van de fotosite Flickr was nog niet gedaan; er ontbrak er nog eentje: Flickr Sudoku. U speelt het spel als volgt: geef Flickr Sudoku een tag en het haalt een reeks beelden op die u kan gebruiken en die u, net als bij Sudoku, slechts één keer kan gebruiken in elke reeks. Spannend en erg verslavend!
http://www.beckysweb.co.uk/sudoku/flickrsudoku.asp

TIP MICROSOFT OFFICE: OPMAAK KOPIËREN
Wilt u in diverse Office applicaties de opmaak van tekst ook toepassen op andere tekst?
Gebruik dan het kwastje uit de werkbalk.
Selecteer (een deel van) de tekst die al de goede opmaak heeft.
Klik op Ö
Aan de muisaanwijzer hangt nu een kwastje.
Selecteer de tekst waaraan u de opmaak wilt geven.
Zodra u de muisknop loslaat, is deze selectie opgemaakt zoals u gekopieerd had.
Als u dubbelklikt op ,dan kunt u een aantal keer achter elkaar de opmaak toepassen op 'n selectie.
U zet het kopiŽren af door nogmaals op Ö te klikken.
Bron: Digiweetjes

TIP OFFICE ALGEMEEN: VEELGEBRUIKTE MAPPEN VASTZETTEN
Ergernis nummer 1: iedere keer als je in een Office-programma een bestand wilt bewaren, moet je opnieuw op zoek naar de juiste map. Ook mappen die u veel gebruikt moet u iedere keer weer opnieuw opzoeken. Dit eindeloze geklik kan op den duur behoorlijk gaan vervelen. Standaard biedt Windows XP een aantal bekende locaties die u sneller op de plaats van bestemming zouden moeten brengen: Geschiedenis, Mijn Documenten, Bureaublad, Mijn Netwerklocaties en Favorieten.
Best handig, maar liever zouden we een koppeling aanbrengen naar onze eigen veelgebruikte mappen. Dat kan! Ga hiervoor in bijvoorbeeld Word naar Bestand en kies Openen. Zoek een map op die u veel gebruikt. Klik op de map, ga naar Extra (in het venster Openen!) en kies Toevoegen aan Mijn locaties. Via dit zelfde venster kunt u ook mappen weghalen, bijvoorbeeld één van die standaardmappen die Windows daar heeft neergezet. Zoek de bewuste map op, ga naar Extra en kies de optie Verwijder.
Bron: Digiweetjes

TIP OFFICE - EXCEL: CELLEN OMRANDEN
Via de toetsencombinatie Ctrl+Shift+& worden de vier zijden van een cel direct voorzien van een rand, zonder dat de gebruiker hiervoor moeilijk hoeft te doen via menuopdrachten en tekenfuncties.
Met de toetsen combinatie Crtrl+Shift+_ (underscore) worden de randen weer verwijderd.
Bron: Digiweetjes

TIP OFFICE EXCEL: WERKEN MET BREUKEN
Het werken met breuken in Excel gaat niet van harte. Als u zonder meer een breuk in een cel plaatst dan zal Excel deze meestal omvormen naar een datum of een getal. Toetst u maar eens 13/5 in een cel. Er staat dan 13 mei in de cel. Excel heeft uw breuk dus automatisch omgezet naar een datum.
Om er voor te zorgen dat dit niet meer gebeurt voert u voortaan voor de breuk een nul en een spatie in. Dus 0 13/5. En zie, nu komt er een keurige breuk te staan in de vorm van 2 3/5.
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...
CSS TAB DESIGNER
Win98/ME/2000/XP/2003 - 1,35 MB - freeware
Een erg goed progje voor de webmaster, die hiermee lijsten en tabs kan aanmaken via CSS code en dat zonder ook maar enige programmeerkennis (Bron: Wim W^)
http://www.highdots.com/css-list/

MICROSOFT VIDEO SCREENSAVER
WinXP - 11,1 MB - freeware
Voortaan kan je niet alleen afbeeldingen, maar ook videofilms als screensavers instellen. (Bron: Wim W)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=6405ff4f-9bc4-40dd-aa30-ed4ffe02baac&displaylang=en

IMAGE ZOOM
Extensie voor Firefox - 65,6 kb freeware
Met deze extensie kan u in- en uitzoomen, de afmeting van de afbeelding terug origineel maken of aan het scherm aanpassen, enz.
http://imagezoom.yellowgorilla.net/

SYSTEM INFORMATION
Win98/2000/ME/XP - 1,2 MB - freeware
Met System Information for Windows kan u allerlei informatie over uw pc verkrijgen: hard- en software, netwerkverbindingen en allerlei andere gegevens over uw systeem.
http://www3.sympatico.ca/gtopala/about_siw.html

MEOWMULTISOUND

Windows - freeware
Een progje om muziekbestanden van het ene bestandsformaat om te zetten in een ander; het werkt met Ogg, MP3 en Wav. En op de tweede link vindt u van dezelfde makers een versie om een midi om te zetten naar Wav, Ogg, MP3. (Bron: Wim W)
http://meow-prod.com/Ogg_to_mp3_to_wav_to_ogg_converter_en_100.html
http://meow-prod.com/midi_to_wav_ogg_mp3_converter_en.html

STUDIOLINE PHOTO BASIC
Win98/ME/NT/2000/XP - 45 MB - freeware
Een gebruiksvriendelijk progje voor de amateurfotograaf: u kan uw digitale afbeeldingen organiseren in albums en folders. Het bevat bovendien 30 professionele imagetools om de foto's te retoucheren. (Bron: Wim W)
http://downloads-zdnet.com.com/StudioLine-Photo-Basic/3000-2204_2-10520067.html?tag=zddl.nlppd&tag=nl.e550

SCREEN HUNTER
Win98/ME/NT/2000/XP - 382k - freeware
Een schermafdruk maken kan natuurlijk via de toets PrintScreen en dan deze afdruk op te roepen in een beeldbewerkingprogramma. Maar het kan veel simpeler en wel met dit progje, dat verschillende mogelijkheden bevat, zoals bijvoorbeeld een deel van het scherm selecteren of het volledige scherm, enz.
http://www.wisdom-soft.com/products/screenhunter_free.htm

PIMPFISH
Add-in voor de browser (IE en Firefox)
Met dit progje kan u zowel beelden, video, flash of andere bestanden die u op een website tegenkomt vastgrijpen en op uw harde schijf bewaren. Het zet een extra knoppenbalk in uw browser. Let op: voor de Firefox versie moet u eerst de IE-versie downloaden, die het eigenlijke programma bevat en daarna de FF versie.
http://www.pimpfish.com/pffirefox.html
http://www.pimpfish.com/index.html

VRIJDAG MACDAG: TEMPRE 1.2
Mac OS X, 10.2 of hoger - 3,9 MB - shareware $49,95
Een tool voor webmasters, die een site ontwerpen voor een klant en hem daarna zelf de content laten bijvullen. De tool zorgt ervoor dat de klanten niet kunnen rommelen met het ontwerp of de code van de site. Kortom: een volwassen CMS systeem.
http://www.download.com/Tempre/3000-2205_4-10463968.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: AXIOMATIC MULTI-PLATFORM
Mac OS X/X Server - Java Development Kit
Nog een programma voor de professionele programmeur. Het is een C compiler die Java byte code genereert. Voor de meeste van onze lezers is dat koeterwaals, maar wij vermelden dit programma graag, om aan te tonen dat er een grote verscheidenheid aan programma's bestaat voor de Mac, van simpele progjes voor de gewone internaut, tot de meest professionele dingen.
AMPC laat toe om toepassingen te ontwikkelen met behulp van de C-taal, voor JVM klare toestellen zoals PDA's, gsm's, spelletjestoestellen, maar ook desktop systemen.
http://www.download.com/Axiomatic-Multi-Platform-C/3000-2207_4-10402098.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Wij verwijzen nog even naar de oproep van lezer René Quant, die problemen had met de installatie van de Ubuntu-versie van Linux.
Hij ontving talrijke suggesties, en dankt u daarvoor:
<<<
bedankt voor je moeite maar na tientallen uren alles braafjes uit te voeren zoals op de (drie verschillende ) forums werd uitgelegd heb ik er de brui aan gegeven.
Aan de ene kant vind ik het positief dat er er een enorme respons is op de vragen die je stelt maar helaas heb ik er niks van kunnen toepassen
Op het laatste had ik een hele map vol met alle bestanden die ik nodig had, maar geen één dat effectief werkte.
Erg frusterend.
Dus bij deze verklaar ik mezelf een linuxidioot en ga braafjes terug naar nonkel Bill.

vriendelijke groeten
saudaçoes
kind regards
>>>

En wij danken u ook. Als u zelf nog met vragen zit, aanmerkingen, kritiek heeft, dan kent u ons adres: redactie@netties.be.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Indien men een woord veel hoort,
weet dan, dat het begrip ervan verdwenen is.

Godfried Bomans, Nedrlands auteur