Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.856 (4.232 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 5/4/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 443 van 1/4/2006

Gegroet lezers,

Nu het 's avonds wat langer licht blijft, kan de redactie lekker vanuit het raam uitkijken op een tuin vol met krokusjes, een hemel die zachtjesaan oranje kleurt tegen de schemering aan... Zalig, die lentekriebels. Nu nog een beetje minder regen, en onze zaligheid is compleet!

Is het u al opgevallen dat Apple de laatste maanden steeds meer in het nieuws komt? Dankzij de iPod en de iTunes Music store heeft dit bedrijf, dat binnenkort haar 30e verjaardag viert, de massa kunnen aanspreken. Wellicht zullen er heel wat mensen zijn die de grote overstap maken en binnenkort toch ook eens een Mac willen uitprobreren. Wij in elk geval gaan ons geluk eens beproeven op een iMac. Wij houden u op de hoogte van onze experimenten.

Wij laten u aan uw leesvoer. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
OOK UNIVERSAL PICTURES BEGINT MET VIDEO ON DEMAND
Het aanbod van video via het internet blijft maar groeien. Deze week heeft Universal Pictures aangekondigd dat de Britten vanaf 10 april kennis zullen maken met een nieuwe dienst, die download combineert met exemplaren van een film in een doosje. Voor 28,98 euro per film, kan u twee kopietjes downloaden (eentje om op de pc te zien en eentje om over te zetten naar een draagbaar toestel), plus een exemplaar in materiŽle dvd-vorm dat u per post krijgt, in een doosjes dus. Momenteel zijn er al 35 titels beschikbaar, die het DRM van Microsoft bevatten.
En wie video zegt, denkt meteen ook aan Disney. Ook deze mediagigant profiteert van de video on demand en wel via iTunes. Al meer dan 4 miljoen video's van succesrijke series zijn daar ondertussen al gedownload sinds oktober 2005. En verleden week werd de eerste langspeelfilm via iTunes voorgesteld, High School Musical.
http://www.journaldunet.com/breve/international/1794/4-millions-de-videos-disney-telechargees-sur-itunes.shtml
http://www.journaldunet.com/breve/international/1787/universal-pictures-se-lance-dans-la-vod.shtml

BRITANNICA REAGEERT (ERG LAAT!) OP VERGELIJKING MET WIKIPEDIA
Blijkbaar zijn ze het bij Encyclopedia Britannica gewoon om traag maar zeker te werken - hun boeken verschijnen dan ook met jaren tussenpauze. Overeenkomstig deze stijl verscheen er deze week een weerlegging van een artikel dat in december (!) verschenen was in het magazine Nature.
Daarbij werd namelijk onderzoek gedaan naar de juistheid van de gegevens vermeld bij Britannica en de online encyclopedie Wikipedia. Britannica werd immers al decennia lang beschouwd als dé betrouwbare bron van informatie bij uitstek, terwijl nieuwkomer Wikipedia door steeds meer mensen geraadpleegd wordt. Zoals u weet worden de bijdragen in Wikipedia voornamelijk door vrijwilligers opgesteld en de onderzoekers vroegen zich dan ook af of de informatie bij die laatste wel betrouwbaar was.
De conclusie van het onderzoek was dat een vergelijkbaar aantal fouten gevonden werd bij beide informatiebronnen. Daarmee leek de kous af, maar zie: na 4 maanden al (!) reageert Britannica. Volgens de makers van de encyclopedie gebruikte Nature de verkeerde techniek bij haar onderzoek. Nature zou bewerkte en verkorte versies van artikels in Britannica gestuurd hebben naar de wetenschappers die de juistheid van de artikels moesten onderzoeken. Sommige voorbeelden zouden zelfs niet voorkomen in de teksten van de encyclopedie.
Als u het artikel leest bij CNet, zal u moeten toegeven dat het soms om haarkloverij gaat. Wat voor ons, na lectuur van het artikel, overeind blijft, is dat Wikipedia toch nog altijd erg accuraat blijft. En snel. Als er morgen iets fout staat, dan wordt het meteen door collega-redacteuren verbeterd. Bovendien vindt u bij Wikipedia informatie over bijvoorbeeld de nieuwste webtechnieken, met links naar online informatie daarover. En dat alles gratis, terwijl Britannica toegang rekent voor haar informatie ($69,95 per jaar).
http://news.com.com/Belatedly%2C+Britannica+lambastes+Wikipedia+findings/2100-1025-6053754.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

KAZAA GEKLASSEERD ALS BADWARE
Bent u gebruiker van de Kazaa P2P ruil software? Dan hebt u wellicht ongenode gasten op uw pc zitten. Een onlangs opgerichte watchdog, StopBadware.org, heeft namelijk Kazaa opgenomen op zijn lijst van badware programma's. Kazaa zou namelijk zichzelf uitroepen tot "software zonder spyware, waar dat niet is; het zou niet alle componenten volledig verwijderen bij het verwijderen, het zou ingrijpen in andere software en het gebruik van de software."
Verder komen er ook nog Movieland, een programma om het downloaden van video's te beheren van Spyaxe.com voor op de lijst, evenals Waterfalls3, een programma van Screensaver.com. De verantwoordelijken van StopBadware zeggen dat zij zich in hun eerste lijst wilden concentreren op programma's die vaak gebruikt worden.
Het is echt wel tijd dat er opgetreden wordt tegen spyware en andere badware. Volgens de laatste cijfers zouden alleen al in de VS meer dan 59 miljoen mensen een of andere vorm van badware op hun pc hebben staan, die de normale prestaties van hun computer belemmert, informatie over de gebruiker doorgeeft, of de gebruiker misleidt over hoe de software echt werkt. De Amerikaanse burger besteedt meer dan 1 miljard dollar per jaar met het oplossen van die problemen en het beschermen van zijn online identiteit. Deze "virtuele schandpaal", de lijst met badware programma's, is een eerste stap daar naar toe.
http://www.usatoday.com/tech/news/computersecurity/2006-03-22-badware-report_x.htm

REUZE ADVERTENTIE VOOR DE IPOD?
Een erg grappig verhaal vonden wij bij Boakes.org. Volgende maand viert Apple namelijk zijn 30e verjaardag en er zou iets groot gepland zijn voor dat heuglijke feit.
En dat mag u wel letterlijk nemen, aldus het artikel: Apple zou geschiedenis schrijven door de eerste advertentie te maken die vanuit de ruimte bekeken kan worden. Een reuzegrote advertentie dus, maar liefst 893240 vierkante meter groot, zo groot als 80 voetbalvelden.
De advertentie vertoont een afbeelding van de Apple iPod en zou gemonteerd zijn op de site van een verlaten mijn in AustraliŽ, die Steve Jobs bij een pokerwedstrijd gewonnen zou hebben.
Een verzonnen verhaal? Wij weten het niet. Feit is dat er op die plaats iets heel groot is, dat op een iPod lijkt. Dat kan u zelf zien als u met de software van Google Earth naar de locatie surft, of als u de plaats opzoekt in Google Maps. En als het verhaal niet waar is, dan is het in elk geval goed bedacht ;)
http://maps.google.com/?t=k&ll=-30.516354,121.336956&spn=0.293105,0.234146
http://boakes.org/pics/2006/ipod-space/ipod.kmz
http://boakes.org/apple-ipod-space-advert

APPLE DAAGT APPLE VOOR DE RECHTER
Wie tegenwoordig Apple zegt, denkt meteen aan de Apple computer. Maar in de jaren zestig en zeventig stond Apple bekend als de platenmaatschappij opgericht door de Beatles. Toen het computerbedrijf Apple werd opgericht en succes kreeg, werd er een akkoord afgesloten (waarbij 26 miljoen dollar van hand wisselde) dat bepaalde dat Apple Computer zijn naam mocht behouden, maar dat het zich verre moest houden van de muziekbusiness, want op dat terrein waren de voormalige Beatles en hun erfgenamen eigenaar van het handelsmerk.
Lange tijd was er dus geen probleem, maar nu heeft Apple zich, met groot succes, in de muziekbusiness gegooid, met zijn iPods en zijn iTunes Store. En dus stapt Apple Corps naar de rechter, om Apple Computer aan te klagen.
Dat is niet de eerste keer. In 1981 was er een eerste aanvaring over de naam zelf, die in der minne geregeld werd mits betaling van 80.000 dollar en de belofte uit de muziekindustrie te blijven. Maar in 1989 bracht Apple Computer een programma uit om muziek te maken. En ook hier werd een rechtszaak om gevoerd, die geregeld werd met 26 miljoen dollar, maar waarbij Apple geen content via fysieke media mocht verspreiden (bijvoorbeeld tapes of cd's). Maar het is onduidelijk of dat akkoord ook geldt voor de nieuwe uitvindingen zoals digitale muziekbestanden.
En daar zal dit proces dus over gaan. Benieuwd hoe het afloopt!
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105800,00.html

STEEDS MEER STUDENTEN SPIEKEN MET HET MOBIELTJE
Waar is de tijd dat u moest spieken door op uw hand de tekst van moeilijk te onthouden formules neer te schrijven, of op uw billen of manchet... Tegenwoordig gaat het er heel anders en erg hi-tech aan toe hoor!
Volgens een artikel in The Register zou er steeds meer gespiekt worden met het mobieltje. Leerlingen slagen erin om een mobieltje, tegen alle verboden in, de klas in te smokkelen. Op zo'n mobiel telefoontoestel kan je meestal heel wat tekst kwijt. En met een meer geavanceerd toestel kan de student zelfs het net op, om daar de informatie te zoeken.
Maar, zo waarschuwt het artikel, spieken blijft spieken en wie betrapt wordt, wordt gediskwalificeerd. Dat is tenminste niet veranderd!
http://www.theregister.co.uk/2006/03/27/mobile_cheats/

GOOGLE BLOG: ZO ZIET U HEM EN ZO WEER NIET
De jongens en meisjes bij Google zijn af en toe wat verstrooid, zo lijkt het wel. Want het Googleblog, dat al sinds april 2004 te vinden is op het adres googleblog;blogspot.com, was dinsdag plots verdwenen. Een bezoeker, die dit opmerkte, was er als de pinken bij om zelf dat plaatsje in de virtuele ruimte te claimen en er een pagina te plaatsen. Een schermafdruk daarvan vindt u bij SearchEngineWatch. Hij schreef: "Ik ben niet geassocieerd met Google, maar wou hiervan gebruik maken vooraleer iemand anders met minder goede bedoelingen dat deed. De username gaf een 404 foutmelding, dus trachtte ik een nieuwe blog op die naam te registreren. En het werkte!"
Na enkele uren verscheen het originele blog van Google terug on line. De officiŽle uitleg: zij hadden hun blog per ongeluk zelf geschrapt.
En dat zijn de meisjes en jongens aan wie wij al onze bestanden moeten toevertrouwen op hun servers, via de Google Desktop search? Geef nu toe, veel vertrouwen geeft het niet...
http://blog.searchenginewatch.com/blog/060328-011003
http://googleblog.blogspot.com/2006/03/and-were-back.html

ASK.COM (ZONDER JEEVES) LEERT NEDERLANDS
De zoeksite van AskJeeves was wat oubollig, vonden de mensen achter de site en daarom werd Jeeves met pensioen gestuurd. Maar dat was niet de enige vernieuwing: er werden ook speciale lokale versies gemaakt van de site. En zo gebeurt het dat Ask.com (zonder Jeeves dus) nu ook een Nederlandse versie kent.
De zoekmachine heeft verschillende handige tools. Met de verrekijkers bijvoorbeeld krijgt u een voorproefje van de pagina's in de zoekresultaten: beweeg hiervoor de muis over het icoontje met de verrekijker. Hiervoor moet u wel cookies en Javascript activeren.
U krijgt ook een eigen mapje, MijnAsk, waarin u zoekopdrachten kan opslaan, afbeeldingen en bladwijzers. Dit onderdeel heeft ook een sociale functie, want u kan alles delen met uw vrienden, opmerkingen toevoegen, enz. Voor dit onderdeel moet u zich uiteraard eerst registreren.
En dan is er nog Bloglines, waar u zich kan abonneren op blogs, er zelf maken of delen met anderen. U kan een eigen pagina maken met daarin de nieuwtjes die u zelf interesseren.
De dienst oogt erg fris en snel. Laat u ons weten wat u er zelf van vindt? (Met dank aan Wim W voor de tip)
Ask.com heeft aparte versies voor Duitsland, Frankrijk, ItaliŽ, Nederland, Spanje, VK, VS.
http://www.bloglines.com/topblogs
http://nl.ask.com

GETROUWDE MAN SPANT PROCES AAN OM OP DATING SITE TE KOMEN
Sommige mensen zitten toch wel heel erg om een afspraakje verlegen. Dat mag dit verhaal uit de San Jose Mercury News wel bevestigen. Een man zou namelijk een proces ingespannen hebben tegen de dating site eHarmony, omdat die hem niet wil toelaten op de site, omdat hij getrouwd is.
De man zegt dat hij in scheiding leeft en dat hij gediscrimineerd wordt op basis van zijn huwelijksstatus. Nu is eHarmony een datingsite die wel erg hoogstaande standaards voert en niet zomaar iedereen binnenlaat - dat is trouwens een deel van hun reclame.
Nu kan u zich natuurlijk wel afvragen waarom de man perse zijn gelijk wil halen bij de rechter. Er zijn immers genoeg datingsites, die niet allemaal zo zwaar tillen aan al dan niet getrouwd zijn. Heeft die man er trouwens al eens aan gedacht dat, als hij het proces wint en bij eHarmony toegelaten wordt, er wel eens in zijn profiel vermeld kan worden dat hij dat proces ingespannen had, zodat iedereen weet wat voor lastige klant hij is?
http://www.siliconvalley.com/mld/siliconvalley/living/community/14199052.htm?source=rss&channel=siliconvalley_community

AMERIKAANSE GROEP WIL CHINESE COMPUTERS ONDERZOEKEN OP SPIONNETJES
Verleden jaar heeft het Chinese bedrijf Lenovo de PC-afdeling overgekocht van IBM. En sindsdien maakt het bedrijf computertjes die erg aantrekkelijk zijn in prijs. Zo aantrekkelijk dat de Amerikaanse overheid overweegt om 15.000 Levono computers te kopen.
Wat bij sommige Amerikanen argwaan oproept - zij willen een officieel onderzoek om uit te maken of die Chinese computers een spyware bevatten - en daarmee bedoelen zij niet hetgeen wij onder spyware verstaan (software die onze surftochten vastlegt en gebruikt om ons te bestoken met gerichte reclame), maar echte spionnen, die de Amerikaanse overheid of hun ambtenaren moeten bespieden, op zoek naar staatsgeheimen.
De laatste tijd is het al meer voorgekomen dat Amerikaanse bedrijven overgekocht worden door buitenlandse entiteiten en dat Amerikaanse politici van allerlei strekking daarover de wenkbrauwen fronsen. Zo werden alle Amerikaanse havens, die toebehoorden aan het Britse bedrijf P&O, eigendom van het UAE bedrijf Dubai Ports, toen het P&O overkocht. Amerikaanse havens in handen van de Arabieren? U hoort de Amerikanen al denken.
Uiteraard is de bezorgdheid van de Amerikaanse politici in zekere zin te begrijpen. Maar moeten zij zich dan niet aan dezelfde argwaan verwachten wanneer bijvoorbeeld computers met het Microsoft besturingssysteem erop verkocht worden aan de Chinese overheid? Kwatongen beweren immers al jaren dat Microsoft achterpoortjes ingebouwd heeft in zijn systeem, om spionage toe te laten... En zouden wij ons zelf ook niet diezelfde vragen moeten stellen?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4849742.stm

STEEDS MEER MENSEN WORDEN BEGRAVEN MET HUN MOBIELTJE
Dit bericht hoort thuis in onze reeks: "De mens en zijn gekte". Want wat blijkt? Steeds meer mensen vragen dat zij begraven of gecremeerd worden samen met hun mobieltje.
Gek eigenlijk. Vroeger werden de mensen begraven met enkele offergaven, die ervoor moesten zorgen dat zij de veerman konden betalen, die hen de rivier zou overzetten naar het hiernamaals. Wil de moderne hi-tech mens, die zijn mobieltje mee wil nemen in het graf, iets dergelijks doen? Of wil hij met zijn mobieltje de veerman oproepen om hem te komen halen? Of nadien zijn dierbaren bellen vanuit het hiernamaals?
Volgens dit artikel bij BBC World zou het gebruik ontstaan zijn in Zuid-Afrika, waar mensen geloven in hekserij en vrezen dat zij betoverd kunnen worden, dood lijken en dan begraven kunnen worden. En in AustraliŽ zou het dan weer eerder gaan om een totem, een statussymbool, waarmee de dode begraven moet worden.
Hoe het ook zij: als u ook het idee zou opvatten om uw mobieltje mee te nemen in uw graf, al is het dan maar om al uw geheimen met u mee te nemen, denk er dan wel aan dat zoiets niet opgaat als u zich laat cremeren. Want als de batterij van een mobieltje verhit wordt, kan die ontploffen....
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4853548.stm

ONAFHANKELIJKE BEDRIJVEN BRENGEN PATCH UIT VOOR MICROSOFT-LEK
Verleden week hebben wij bericht over een lek in de IE browser van Microsoft, waardoor een hacker de controle van uw computer kon overnemen. Hij moest u dan wel eerst lokken naar een speciaal geprepareerde website, waar gevaarlijke code naar uw IE browser gestuurd wordt die misbruik maakt van een pas ontdekte zwakke plek in de browser en u zo van uw controlestoeltje verdrijft.
Nu was het wel zo dat het lek pas enkele dagen ontdekt werd nà de maandelijkse bug-fix van Microsoft; zoals u weet, heeft Microsoft sinds enkele maanden de gewoonte genomen om slechts één keer per maand een patch uit te brengen, die alle problemen moet oplossen die in de voorbije maand gesignaleerd zijn. En als zo'n lek vlak na die patch ontdekt wordt, moet de internaut weer vier weken wachten op een patch.
Dat vinden sommige bedrijven onverantwoord lang. Twee betrouwbare internetbedrijven hebben onofficiŽle patches uitgebracht, die een tijdelijke bescherming moeten bieden. Microsoft waarschuwt de gebruiker wel dat hij zo'n patch op eigen risico installeert, maar wat moet de gebruiker anders? Nog wachten?
Het is trouwens niet de eerste keer dat derde bedrijven een patch uitbrengen, in afwachting van een officiŽle update van Microsoft. Een dergelijk geval deed zich immers al in januari voor, met het WMF probleem (Windows Media File). Maar waar bij de vorige gelegenheid het SANS zich achter die tijdelijke update zette, doet zij het nu niet. Volgens het SANS is het voldoende om Active Scripting te deactiveren. Dat doet u als volgt: Ga naar Internet Opties, kies het tabblaadje beveiliging. Kies Internet - aangepast niveau; bij Uitvoeren van scripts / actief uitvoeren van scripts vinkt u het bolletje aan naast "uitschakelen".
http://www.eweek.com/article2/0,1895,1943687,00.asp

YOUTUBE LEGT LIMIET VAN 10 MINUTEN OP AAN VIDEO'S
De populaire videosite YouTube.com heeft enkele maatregelen genomen om te voorkomen dat filmpjes, die auteursrechterlijk beschermd materiaal bevatten, hun weg zouden vinden naar de site. Zo is er beslist dat de lengte van elk filmpje beperkt wordt tot maximaal 10 minuten. Want, aldus de site, het merendeel van die langere video's zijn films waarop copyright berust.
Uiteraard wordt er heel wat van dergelijk auteursrechterlijk beschermd materiaal gepost op de site - elke dag worden er immers tienduizenden nieuwe videoís ge-upload. De site betrouwt echter op de inbreng van de gebruikers, die verzocht worden om het te melden als er een illegale video bij zit; in dat geval worden de video's in kwestie onmiddellijk verwijderd.
Maar dat is niet voldoende en daarom werd nu beslist om de video's in lengte te beperken, om een bepaalde categorie sowieso te weren. Uiteraard zullen er ook legitieme video's van die lengte of langer zijn, die hierdoor uit de boot vallen, maar YouTube hoopt op begrip van de makers van deze filmpjes.
Tussen haakjes: wie deze site nog niet bezocht heeft, moet dat absoluut eens doen. U vindt er namelijk erg koddige, maar ook romantische filmpjes. Kijkt u maar eens in de categorie "meest populair" bijvoorbeeld. Plezier verzekerd!
http://www.betanews.com/article/YouTube_Adds_10Minute_Video_Limit/1143733160

GOOGLE EN NIKE OPENEN SAMEN EEN SOCIALE SITE ROND VOETBAL

U kent Google ondertussen al: het heeft op zowat elk vuurtje wel een pot staan, om te testen of hetgeen daar gebrouwen wordt wel in de smaak valt. Deze week werd er nog een nieuw potje op het vuur gezet, eentje dat een sociale netwerking-soep moet brouwen.
Samen met sportfabrikant Nike lanceert de zoekgigant namelijk binnenkort Joga.com, dat gebaseerd is op de eigen sociale netwerkingsite van Google, Orkut en dat draait rond voetbal. De internaut kan er foto's plaatsen, video's en blogs en die delen met vrienden. Maar er hoort ook een offline luik bij en wel een heel sportief. De gebruikers kunnen immers samen een eigen voetbalteam oprichten, uitvinden waar er voetbalterreinen in de buurt zijn en de verschillende Joga-teams kunnen tegen elkaar spelen.
Eigenlijk wel een goed idee van Google, want al die online vriendschappen hebben niet veel zin als ze niet offline ergens bezegeld kunnen worden, niet? Benieuwd of er in ons landje ook al snel voetbalploegjes zullen ontstaan!
http://www.joga.com/
http://www.betanews.com/article/Google_Nike_Open_Social_Football_Site/1143740748

FRANSE WIKIQUOTE WORDT GESLOTEN
Er is blijkbaar iets fout gelopen met het materiaal dat geplaatst werd op de Franstalige Wikiquote, een database waarin citaten opgenomen zijn. Een van de vrijwilligers had namelijk materiaal toegevoegd dat afkomstig was uit de database die opgesteld was door een bedrijf en waarop auteursrechten berustten. Het bedrijf contacteerde Wikimedia France in 2005 over het probleem en stelde dat Wikiquote een substantieel deel van haar database bevatte.
Wikimedia Foundation heeft de site Wikiquote deze week uit de lucht gehaald. Zij wordt volledig gewist en zal nadien terug opgestart worden, maar wel met strengere bepalingen voor het posten van bijdragen. Uiteraard is deze maatregel sneu voor de mensen die zelf ook een bijdrage gedaan hebben, want die is nu ook weg. Maar volgens de verantwoordelijken van de site is het ondoenbaar om alle citaten een voor een af te lopen, dat zou een immens werk zijn. Vandaar deze toch wel drastische beslissing.
De laatste tijd kwam het systeem van Wikipedia wel meer onder vuur te liggen. Sommigen twijfelen aan de juistheid van de bijdragen, die door vele vrijwilligers geschreven worden, maar de voorstanders van de Wiki zeggen dat dit juist de kracht is: als er een foutje in sluipt, dan zal een van de andere vrijwilligers dat wel opmerken. Bij elk artikel kan u trouwens nakijken wie er wat gewijzigd heeft.
Wij vinden tussen haakjes dat de Wiki een erg waardevolle bron van informatie is op het internet, die wij regelmatig raadplegen om achtergrondinformatie te vinden en die ons vaak sneller naar de gezochte informatie brengt dan bijvoorbeeld een zoekmachine zoals Google.
http://meta.wikimedia.org/wiki/Communications_subcommittees/Press/2006/03/28_fr.Wikiquote_brief
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

EEN GROOT SCHERM IS LEUK, MAAR KLEIN IS WAAR HET GELD TE VERDIENEN VALT
Dat is het motto van een conferentie die onlangs gehouden werd in de VS, over de mogelijkheden van het kleine scherm. Er is immers steeds meer sprake van tv en video op het mobieltje, maar kan dat scherm het wel aan? Bij de meeste mobiele telefoons is er momenteel een QVG scherm (320 x 240 pixels), of minder. Dat is een kwart van de resolutie die beschikbaar was bij de eerste pc's. En dat zou dus moeten verbeteren, als tv en video op het mobieltje echt willen doordringen.
De meeste fabrikanten van mobiele toestellen zijn dus naarstig bezig met het verleggen van de limieten van de huidige displays. Zij lenen daarbij technieken van de grotere displays en combineren die met nieuwe ideetjes. Wij zullen u niet vervelen met de technologische details van die pogingen tot vernieuwing - wie geïnteresseerd is, kan die nalezen in dit artikel bij CNet.
http://news.com.com/Picture+getting+clearer+on+mobile+phones/2100-1041-6052693.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

PACKARD BELL BRENGT U AAN HET ZINGEN
Elektronicaproducent Packard Bell brengt twee nieuwe MP3-toestellen uit in de AudioKey reeks: de Premium en Ultimate. En met allebei kan u mobiel aan het karaoke'n gaan, want door de ingebouwde tekstfunctie kan u de songteksten oproepen op het schermpje en uit volle borst meezingen met de songs.
Met de toestellen kan u zowel MP3- als WMA-bestanden afspelen. Het verschil tussen beide toestellen ligt voornamelijk in het feit dat de Ultimate ook een FM Radiotuner bevat en 18 uur muziekplezier geeft, terwijl de Premium er maar 8 heeft.
De prijs van die dingen? Voor een Premium met 1 GB moet u 129 euro incl. BTW neertellen en de Ultimate (eveneens 1 GB) kost er 149 - maar voor dat geld krijgt u dan een lederen draagtasje bij de Ultimate.
Op de site van het PR bureau NewsEngine vindt u enkele erg duidelijke afbeeldingen van de toestellen. Wij stellen ons wel vragen bij de grootte van het scherm - als het toch de bedoeling is dat u de songs mee kan zingen, dan had het schermpje ons inziens toch wel wat groter mogen zijn; meer dan een drietal woorden kunnen er volgens ons niet op...
http://www.newsengine.be/documents/packard-bell.xml

UNIVERSELE AUTHENTICATIE MOET HET INTERNET VEILIGER MAKEN
Wellicht hebt u, net als wij, dozijnen inlogs en paswoorden op het internet - of althans, dat zou moeten, want u bent hopelijk niet zo gek om één en dezelfde inlog en paswoord te gebruiken voor alle sites, zowel voor uw e-mail, online bank, online boekenwinkel of nieuwsdiensten.
Wil u het een beetje serieus aanpakken, dan moeten dat dus aparte inlogs zijn en paswoorden. Maar dat wordt al gauw een heel kluwen gegevens dat u moet onthouden. En bovendien vormen al die aparte authenticatiesystemen een gevaar: hoe meer systemen, hoe groter de kans dat er ergens een of ander lek ontstaat en dat uw identiteit gestolen wordt.
Scott Cantor van de Ohio State University vindt dat het anders moet kunnen. Er zouden web authenticatiesystemen moeten komen waarbij u inlogt en daarna van het ene beveiligde adres naar het andere kan gaan. Hij ontwikkelde reeds Shibboleth, een open standaard authenticatiesysteem dat gebruikt wordt door de universiteiten en de research gemeenschap. En nu wil hij het gebruik van dit systeem ook op het internet aanmoedigen.
Het systeem zou, aldus Cantor, niet alleen de veiligheid verbeteren, maar ook de privacy. Want enkel het Shibboleth systeem weet wie u bent. Een voorbeeld: stel dat u toegang wil tot de online bibliotheek. U logt in bij het Shibboleth systeem, waar men uw naam, adres, enz. kent. Maar eens u via Shibboleth inlogt bij de bibliotheek, weet men daar niet wie achter die inlog zit, enkel dat u geregistreerd bent onder die bepaalde inlog bij het systeem.
Shibboleth wordt in de VS sinds 2003 op verschillende universiteiten gebruikt en sinds kort op een dikke 500 sites wereldwijd, waaronder onderwijsinstellingen in o.a. Nederland en BelgiŽ. Nu zou stilaan de stap gemaakt worden naar de privé sector - en als het een beetje meezit, dan kan u misschien al volgend jaar met één en dezelfde inlog toegang krijgen tot verschillende sites. Zou dat niet mooi zijn?
http://www.technologyreview.com/read_article.aspx?ch=&sc=&id=16474&pg=2

HOLOGRAMS BREKEN RECORD VOOR HET OPSLAAN VAN DATA
Het bedrijf InPhase Technologies, gespecialiseerd in de holografische opslag, heeft met veel trots aangekondigd dat het een nieuw record van dichtheid per vierkante inch gevestigd heeft: het is erin geslaagd om op één enkele vierkante inch (dus 2,5 vierkante centimeter, of een vakje van 5 op 5 millimeter - als wij goed rekenen) maar liefst 64,3 gigabytes data op te slaan. Ter vergelijking: magnetische disks, zoals harde schijven in de computer, kunnen een densiteit aan van ongeveer 37,5 gigabytes per vierkante inch.
Volgens een woordvoerder van het bedrijf zit de magnetische opslag trouwens zo goed als aan zijn fysieke limiet, terwijl holografische opslag nog veel kan groeien en zal doen, in de volgende vijf tot zes jaar. Een eerste holografische disk zou u eind dit jaar op de markt mogen zien verschijnen.
Het concept om een hologram te gebruiken voor opslag (een driedimensionaal beeld, gegenereerd door lasers) dateert al uit de zestiger jaren, zo meldt TechnologyReview. Maar het is pas in de laatste vijf jaar dat optische opslag tot de mogelijkheden behoorde, vooral omdat de lasers die de data moeten lezen en schrijven kleiner en goedkoper geworden zijn.
Voor een achtergrond uitleg over de mogelijkheden van holografische opslag verwijzen wij u graag naar het artikel zelf.
http://www.technologyreview.com/BizTech-R&D/wtr_16639,295,p1.html

Reactie van lezer Wim Haan:
Jullie rekenen niet goed: als je uitgaat van 1inch=2.5cm dan:

1 vierkante inch = 6.25 vierkante centimeter (2.5cmx2.5cm) = 625 vierkante millimeter (25mmx25mm).
Dus zowel de 2,5 vierkante centimeter als de 5 bij 5 millimeter waren fout.
(2.5 vierkante cm is ook geen vlakje van 5x5millimeter, maar een vlakje van 15.8x15.8 millimeter)
Jullie willen dus 64,3 gigabytes opslaan op een stukje (5x5 millimeter) dat 25x kleiner is dan de vierkante
inch waar het stuk over gaat. Oeps!

APPLE BRENGT TOOL UIT OM VOLUME IPOD TE TEMPEREN
Om te vermijden dat jongeren gehoorproblemen zouden krijgen door het te luid spelen van de muziek op hun iPod, zorgt Apple voor een tool om het volume te temperen. De iPod is immers een heel leuk en krachtig toestel, maar het geluid dat het voortbrengt kan oplopen tot 115 decibels. Dat is veel, erg veel. Daarom heeft Apple een tool uitgebracht die het volume op de iPod kan beperken.
Het gaat om een update van de software, die toegepast kan worden voor de iPod nano en de vijfde generatie iPods. De volumebegrenzer kan in combinatie gebruikt worden met elk type koptelefoon en elk accessoire dat op de koptelefoonaansluiting van de iPod aangesloten wordt. Wil u wat meer weten over wat een veilig volume is, neem dan even een kijkje op de tweede link.
http://www.apple.com/ipod/download
http:// www.apple.com/sound


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Franstalig Vrijmetselaarsblog (Le Blog Maconnique) werd genomineerd op het Franstalige Fête de l'Internet 2006.
http://www.hiram.be

*** Nieuwe versie van Panda Software's Titanium & Platinum bevat anti-rootkits technologie
http://www.pandsoftware.com/renewals

*** Met de nieuwe verkeerswet is de boete voor het niet-handenvrij bellen met de gsm in de auto gestegen en zal 50 tot 100 euro bedragen. Probeer eens een van de Jabra headsets?
http://www.jabra.com

*** Bij de online winkel van Free Record Shop kan u voortaan dvd's downloaden en onbeperkt bijhouden en afspelen op de pc.
http://www.freerecordschop.be

*** Ook de Franstalige openbare zender waagt zich aan podcast: sinds deze week zijn er 83 podcasts beschikbaar voor download, van de 5 nationale radiozenders.
http://www.journaldunet.com/breve/international/1784/la-rtbf-se-met-au-podcast.shtml

*** Een Franstalige bibliotheek staat er op stapel: de nationale bibliotheken van BelgiŽ, Canada, Frankijkr, luxemburg, Quebec en Zwitserland hebben afspraken gemaakt over het principe om een Franstalige digitale bibliotheek op te richten.
http://www.journaldunet.com/breve/international/1788/projet-de-bibliotheque-numerique-francophone.shtml


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTRANSAMERICA
[filmmuziek] De muziek voor deze film bevat verschillende songs, o.a. van Larry Sparks, The Nitty Gritty Dirt Band...U kan al deze songs on line beluisteren.
http://music.download.com/transamerica1/3600-10615_32-100887235.html?tag=MDL_genre_door

PUBSIDE DOWN - ROCKIN LANDLADY
[world /celtic] Keltische rock, met veel viooltjes en fluit, ritme van stampende voetjes. U waant zich meteen in een Ierse pub, met een lekkere Guinness in de hand.
http://music.download.com/pubsidedown

THE ECCLESTONS - DIRTY OLD TOWN
[world / celtic pop] Keltische soul, waaraan het vleugje magie van een live optreden wordt toegevoegd. Hun interpretatie van "Dirty Old Town" is niet slecht, maar veel te zoetjes. Daar heb je echt een stem voor nodig van Shane MacGowen van The Pogues. Luister naar alle twee en zeg ons wat u het mooiste vond..
http://music.download.com/ecclestons
http://www.pogues.com/Releases/Lyrics/LPs/RumSodomy/DirtyTown.html

CELTIC SHORES - SHE'S LIKE A SWALLOW
[World / Celtic] Deze band speelt traditionele maar ook moderne muziek uit Ierland, Schotland, Wales, Newfoundland, Canada en Noord-Engeland. Deze song is erg delicaat, zuiver, mooi.
http://music.download.com/celticshores

PRYDEIN - FAREWELL TO EIRANN
[world / celtic] Schotse doedelzakken, of zoals ze in het Engels genoemd worden: "Highland Pipes". Een instrument dat eigenlijk best moeilijk te bespelen is, maar hier tot een hoog swingtempo wordt opgedreven.
http://music.download.com/prydeinNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ooit hield ik van een schitterende blondine. Door haar ben ik aan de drank geraakt. Het enige waarvoor ik haar dankbaar ben.
W.C. Fields

De nieuwe oogstTHE LAYOUT RESERVOIR
Zeg niet dat wij niet denken aan de webmasters! Op deze site vindt u enkele tips hoe u met CSS (cascading style sheets) een alternatief kan opbouwen voor een site met frames. Zoals u weet, zijn frames niet gebruiksvriendelijk, omdat zij een drempel vormen voor mensen met een gezichtsprobleem. Kolommen, in CSS gemaakt, zijn daarom een mooi alternatief.
Op de site vindt u voorbeelden van twee en drie kolommen, plus de css-code die erbij hoort. Laat het u tot inspiratie dienen!
[Taal: Engels]
http://bluerobot.com/web/layouts/default.asp

NACHTFOTOGRAFIE: TIPS EN TECHNIEKEN
Vaak zijn nachtopnamen slecht gelukt: uit focus, slecht belicht, enz. In dit artikel worden enkele tips gegeven over hoe u zo'n foto toch kan laten lukken. Het zijn vaak simpele dingen, zoals het gebruik van een driepoot, maar het zet u alvast op de goede weg!
[Taal: Engels]
http://www.rlrouse.com/photography-at-night.html

VIRTUELE TROETELDIERTJES
Mag u geen huisdier houden in uw appartement? Dan houdt u er toch zeker een virtueel troeteltje op na, via het internet? Op deze site vindt u links naar verschillende sites waar u zo'n virtuele hond, kat of ander huisdier kan adopteren, opvoeden en verzorgen. Er zijn ook links naar SIM games.
[Taal: Engels]
http://www.virtualpet.com/vp/links/links.htm

HOE ZORGT U ERVOOR DAT UW DAG 36 UREN DUURT?
Bent u ook zo'n bezige bij en komt u elke dag tijd tekort om alles te doen wat u had willen doen? Dan kan deze pagina u helpen: zij zorgt ervoor dat uw dag geen 24 maar 36 uren duurt.
U krijgt er tips over gezonde maar korte slaapgewoonten, hoe een goede organisatie u enorm veel tijd kan besparen, wat multitasken betekent, hoe een investering in een cursus sneltypen echt wel opbrengt, enz.
[Taal: Engels]
http://jon.zaadz.com/blog/2006/3/how_to_have_a_36_hour_day

GRATIS COMPUTERBOEKEN
Op deze site een verzameling boeken waarop wel auteursrechten berusten, maar waarvoor de auteur heel genereus bepaald heeft dat zij gratis gedownload mogen worden. Er zijn momenteel een duizendtal titels beschikbaar, over verschillende onderwerpen zoals AppleScript, SQL, Java, Basic, Python, PHP,
[Taal: Engels]
http://www.computer-books.us/

WETPAINT
Gratis handige tools om wiki websites te maken, waar de lezers ook de schrijvers zijn. Puur Web 2.0 dus. De tools zijn nog in bèta, maar het is toch intrigerend te zien hoe het allemaal werkt. Neem daarvoor de Tour, op de tweede weblink.
http://www.wetpaint.com/
http://www.wetpaint.com/demo_win.html

WEB 2.0: SHADOWS
Opnieuw een "social bookmarking" site. U kan er on line uw bookmarks bewaren en bovendien van tags voorzien, zodat u ze gemakkelijker terug kan vinden. Het speciale aan deze site is, dat er ook Shadow Pages gemaakt kunnen worden, een community blog voor een bepaalde webpagina, die commentaren bevat, quoteringen, tags van zowel uzelf als uw vrienden.
[Taal: Engels]
http://shadows.com/default.aspx

WEB 2.0: START
Een site van Microsoft, maar niet officieel - het is een incubatie experiment, van een wel leuke verpersoonlijkte startpagina.
[Taal: Engels]
http://www.start.com/

WEB 2.0: TA-DA
Een lijstjes-site: hier schrijft u neer wat u te doen hebt, kan u een lijst maken voor anderen, (collega's, familie, vrienden..) en het leuke ervan is dat u dat lijstje, vermits het on line staat, altijd bij de hand hebt.
Er is een leuke video aanwezig die de verschillende mogelijkheden van de site aantoont.
http://www.tadalist.com/theater
http://www.tadalist.com/

CALL CENTERS: GET HUMAN!
Vindt u het ook zo frustrerend: wanneer u een groot bedrijf opbelt, moet u eerst allerlei menu's doorlopen, vaak lang wachten, om dan te woord gestaan te worden door iemand die enkel een script doorloopt, maar eigenlijk geen echte kennis heeft van het onderwerp en die net zo goed in een callcenter voor eieren zou kunnen werken als voor citroenen...
In de VS bestaat er een handige site, die u tips geeft om een "echte mens" aan de andere kant van de lijn te krijgen, vaak bestaande uit het indrukken van een combinatie van toetsen. De Gethuman database is het populairste deel van de site.
Wij kunnen niet wachten tot er hier iemand een dergelijke site ontwerpt voor de lage landen - die kan alvast inspiratie opdoen bij GetHuman.
[Taal: Engels]
http://gethuman.com/us/
http://gethuman.com/

ALAWAR
Een site voor de gamers: u vindt er heel wat spelletjes die u kan downloaden. Sommige zijn enkel demo's, andere volledig gratis games. De nadruk ligt op kindvriendelijkheid.
[Taal: Engels]
http://www.alawar.com/

PODBOP
Nog een site waarvan wij graag een Europees broertje zouden zien: Podbop.org. Deze site kreeg op het recent gehouden "mashup camp" de prijs van de beste mashup, een site dus die gegevens van andere sites haalt en in een nieuwe vorm giet.
Bij Podbop kan u de naam van een stad (in de VS) ingeven en u krijgt een lijst met de bands die in die stad of omgeving optreden, gecombineerd met een lijst van podcasts van die bands, zodat u hun muziek kan beluisteren en zo nieuwe groepen kan ontdekken.
[Taal: Engels]
http://podbop.org/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : RADIO.BLOG.CLUB
Een site die zeker bij uw favorieten moet staan. U kan er mee naar online-muziek luisteren van uw favoriete artiest. Of wilt u gewoon eens weten hoe een bepaald nummer klinkt, tik dan de naam van de artiest of de titel van het nummer in en er wordt gezocht naar een online-fragment op het internet. Even luisteren en u weet hoe het klinkt. O ja, het gaat over streaming-fragmenten (via een Flash-toepassing), rechtstreeks op de harde schijf bewaren zit er dus niet in.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.radioblogclub.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : 360° VR-LOG
Een Belgische (!) blog met verschillende mooie 360°-panoramafoto's. Om maximaal te kunnen genieten moet u wel de Quicktime-VR-plugin geïnstalleerd hebben. Als u op de beginpagina een draaiende tomaat ziet, dan hebt u het nodige al geïnstalleerd staan.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.mediapiculture.net/360days/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : MEMOTEST (GAME)
Een spel voor de allerjongsten. U krijgt kleurblokjes te zien en moet nadien weten te vertellen welke kleur waar zat. Zeer eenvoudig spel.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.jeux.com/jeux/jeux.asp?VIDJeux=1931

===VERS VAN HET KLAVIER===

TOERISME OP HET NET : NEPAL
Het Aziatische land Nepal ligt in de Himalaya tussen India en China en telt zo'n 25 miljoen inwoners. Het Chitwan National Park en het Sagarmatha National Park behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. De bekendste berg van het land is ongetwijfeld de Mount Everest. Op de site van de Dienst Toerisme vindt u heel wat interessante informatie over het land, u vindt er bvb routesuggesties om het land te verkennen.
(taal : Engels, Spaans, Frans, Duits, Japans, Chinees) [Filover]
http://www.welcomenepal.com
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nepal

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIËLE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- MARJAN DUCHESNE
De voormalige VT4-babe en omroepster is nu presentatrice bij diverse regionale zenders.
http://www.marjanduchesne.be

- STEVE HARLEY
Deze zanger was vooral bekend in de jaren 70 toen hij rondtourde met zijn band "Cockney Rebel".
http://www.steveharley.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Harley

- NICK CAVE
OfficiŽle site van deze Australische zanger en zijn band "The Bad Seeds".
http://www.nickcaveandthebadseeds.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Cave

- JADAKISS
OfficiŽle website van deze Amerikaanse rapper.
http://www.jadakiss.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Jadakiss

- NASTJA CEH
OfficiŽle website van deze ex-Club Brugge-speler.
http://www.nastjaceh.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- De wereldwijde verkoop van muziek via internet en mobiele telefoons overtreft de daling van de verkoop van cdís.
http://www.ad.nl/multi-media/article245722.ece
- Minister Brinkhorst van Economische Zaken zet een rem op het ontwikkelen van digitale radio.
http://www.ad.nl/cultuurenshow/article243989.ece
- Informatiebeveiligers waarschuwen voor een nieuwe commerciŽle dienst die het mogelijk maakt belgedrag van gsm-gebruikers te bespioneren.
http://www.ad.nl/multi-media/article242305.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Duo Slide Design: De nieuwste telefoon van LG is naar twee kanten open te schuiven.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13862
- Veilig internetten in de zandbak: Een sandbox (zandbak) is een afgesloten gedeelte van de computer waarin je je bowser kunt laten draaien. Zo voorkom je adware en spyware.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13922
- Informatie navigatiesystemen: Wat voor soorten navigatiesystemen zijn er, en waar moet je op letten als je zo'n routewijzer koopt? Wij zetten het hier op een rijtje.
http://digitaal.fan.tv/clickthru.asp?id=13820&url=www.autoxperience.tv/toontext.asp?id=13814
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Duotecno: compleet domoticasysteem met koppeling naar audio/video.
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2344
- Elektrosector lanceert informatieve website voor (ver)bouwers
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2378
- NuVo Simplese: betaalbare multi-room audio
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2371
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Jajah haalt IP-telefonie overhoop
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14531&style=34360
- Antitrust: Brussel waarschuwt Microsoft voor Vista
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14528&style=34360
- Creative op de starting blogs
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14505&style=34360
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Online video en videoadvertenties populair
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2914
- Online downloadprimeur bij Free Record Shop-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2913
- Belgacom Skynet verdeler van SMS2Mail
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2908
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- GunZ: alternatieve online shooter
- Pirates of the Caribbean 2: evengoed vervolg?
- Video Black Eyed Peas - Pump It
- Winnaar van Google Idols wordt de nieuwe Madonna
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Vechtfilmpje rapper Lange Frans is internethit
- Nieuw snelheidsrecord: 60 dvd's doorgestuurd per seconde
- Russische site verkocht ebay-accountgegevens
- Australische hacker opgepakt met hulp Belgische politie
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Toshiba brengt eerste hd-dvd-spelers op de markt
- Nederlandse overheid onderzoekt Google
- EU-hoorzitting: Microsoft nog altijd strijdbaar
http://www.tweakers.netWikipedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* GOK (Vlaams onderwijs) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelijke_Onderwijskansen
* Negende album van de Red Hot Chili Peppers - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadium_Arcadium_%28Red_Hot_Chili_Peppers%29
* Geneesmiddel voor de behandeling van prostaatkanker - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bicalutamide
* Seksuele rol in de SM-scène - http://nl.wikipedia.org/wiki/Top_%28BDSM%29
* Utrecht is eeuwenlang een belangrijk schilderscentrum geweest - http://nl.wikipedia.org/wiki/Schilderkunst_in_Utrecht
* Internationale Luchthaven van Mexico-stad - http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Luchthaven_Benito_Ju%C3%A1rez
* Sportieve berline van het Italiaanse merk Alfa Romeo - http://nl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_156
* Aantal vloeibare, zeer vluchtige en kort werkzame drugs - http://nl.wikipedia.org/wiki/Poppers
* Afsplitsing van de Shomer Emunim - http://nl.wikipedia.org/wiki/Toldos_Aharon
* Encryptiemethode - http://nl.wikipedia.org/wiki/Substitutieversleuteling

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Zomertijd - http://nl.wikipedia.org/wiki/Zomertijd
* IsraŽlische verkiezingen 2006 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABlische_parlementsverkiezingen_2006
* Negerinnentet - http://nl.wikipedia.org/wiki/Negerzoen

Verdere bijzonderheden:

* Er is een nieuwe wikipedia voor het West-Vlaoms. Hij staat nog in de kinderschoenen - http://vls.wikipedia.org/wiki/
* Verder is er een nieuwe wikipedia voor Nedersaksische dialekten die in Nederland worden gesproken. Ook hij staat nog in de kinderschoenen - http://nds-nl.wikipedia.org/wiki/Heufdpagina
* De Zuidafrikaanse wikipedia heeft zijn eerste mijlpaal van 5000 artikelen bereikt. Het 5000e artikel ging over de Pijlstaart, 'n algemene en wydverspreide eend wat oor groot dele van Noord-Amerika, Europa en Asi? voorkom - http://af.wikipedia.org/wiki/Pylsterteend

Wikiraadsel: Is een uil een soort vogel of een soort vlinder? - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Raadsel/netties20060330

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP WINDOWS: OUDERE PROGRAMMA'S GEBRUIKEN
Na de installatie van Windows XP zult u her en der nog wel op een programma stoten dat niet al te best met het nieuwe besturingssysteem overweg kan.
Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling van het programma dat niet onder Windows XP werkt en kies bij Eigenschappen voor het tabblad Compatibiliteit. Zet een vinkje voor Dit programma in deze compatibiliteitsmodus uitvoeren en kies het juiste besturingsysteem. Ook kunt u daar de scherminstellingen aanpassen, specifiek voor de uitvoer van dat programma. Klik achtereenvolgens op Toepassen en op OK en start het bewuste programma op.
Mocht bovenstaande tip geen effect hebben dan is er nog de onderstaande tip.
Ontworpen voor Windows? Erg fijn, maar kennelijk niet voor uw Windows-versie. Hoe vaak gebeurt het niet dat software in Windows XP niet functioneerde omdat deze kennelijk voor een eerdere versie is ontworpen? In sommige gevallen is deze situatie eenvoudig te verhelpen met hulp van de wizard Programmacompatibiliteit. Daarom is het spijtig dat deze wizard nog niet bekend is bij een groot publiek.
Kies voor Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Wizard Programmacompatibiliteit. Met de wizard maakt u een bestand aan dat ervoor zorgt dat de toepassing die problemen geeft 'denkt' dat zij zich in een oudere Windows-omgeving bevindt. En met deze truc krijgt u het programma in veel gevallen wél aan de praat.
P.S.: Het zijn tips, maar beter is het om te zorgen dat u de laatste versies van de programma's gebruikt en daardoor deze problemen omzeilt.
http://www.digiweetjes.com

TIP WINDOWS: SNEL AFDRUKKEN
Het menu KopiŽren naar, dat verschijnt wanneer u met de rechter muisknop op een item in Windows klikt, is bijzonder handig voor het snel uitvoeren van alledaagse taken.
Het zou handig zijn wanneer u ook direct zou kunnen afdrukken via het contextmenu KopiŽren naar.
Om een printer aan het menu toe te voegen, klikt u op Start / Instellingen / Configuratiescherm en dubbelklikt u op het pictogram Printers.
Klik met rechts op de printer die u wenst toe te voegen en kies voor Snelkoppeling maken, waardoor Windows een snelkoppeling naar de printer op het Bureaublad plaatst.
Vervolgens start u Windows Verkenner en navigeert u naar de map Windows\SendTo. Versleep de snelkoppeling van het Bureaublad naar de zojuist geopende map en laat deze hierboven los.
Voortaan is ook de printer beschikbaar in de lijst en kunt u razendsnel afdrukken.
Voor Windows XP heeft Microsoft deze werkzaamheden al uitgevoerd en vindt u een keuze Afdrukken direct in het contextmenu onder de rechter muisknop.
Bron: Digiweetjes
http://www.digiweetjes.com

TIP MAIL: WELK PROGRAMMA IS GEBRUIKT VOOR DE MAIL
Als u van iemand een E-mail ontvangt en u wilt daarop reageren, is het handig de Beantwoorden-knop te gebruiken.
Soms is het echter ook handig om een nieuwe mail te sturen, bijvoorbeeld als iemand u een e-mail heeft gestuurd met 'Tekst zonder opmaak' en u wilt reageren met een opgemaakte e-mail in 'HTML-formaat'.
Probleem is daarbij dat niet alle e-mailprogrammaís HTML-formaat correct weergeven. Daarom is het handig te kunnen zien met welk programma iemand u een e-mail stuurt. Klik met de rechter muisknop op de titel van het e-mailbericht en kies dan voor Opties.
In het venster dat verschijnt scrollt u in het vensterdeel Internet-Headers naar beneden, daar kunt u bij X-Mailer lezen met welk programma het bericht is geschreven dat u hebt ontvangen.
Staat hier een heel oud programma genoemd, stuur dan geen e-mail in nieuwe formaten als HTML en RTF.
http://www.digiweetjes.com

TIP WINDOWS XP: SYSTEEMHERSTEL
Zoals we allemaal waarschijnlijk wel weten, beschikt Windows XP over de functie Systeemherstel. Het systeem maakt automatisch herstelpunten en ook kunt u zelf deze punten toevoegen. Dit kan makkelijk zijn voorafgaand aan een stevige systeemingreep waarvan niet duidelijk is of het systeem nadien nog zal werken. U kunt dan terug naar de situatie die wel werkte.
Maar wat te doen als het systeem dermate is gaan hangen dat normaal systeemherstel niet meer te bereiken is via de menustructuur van Windows XP?
Ook hier is aan gedacht: Start opnieuw op en toets tijdens het opstarten diverse malen op F8. U krijgt dan een menu met diverse manieren van opstarten waaronder een oude bekende Veilige Modus. Indien u hiervoor kiest dan merkt u dat deze optie is uitgebreid met de functie Systeemherstel. Ook hier kunt u kiezen naar welk herstelpunt u terug wilt.
Maar het kan nog erger. Wat te doen als bovenstaande optie ook niet meer werkt? P.S.: Onderstaande mogelijkheid werkt alleen in de Professional editie!
Om na dit doomscenario nog op te kunnen starten, dient u vooraf actie te ondernemen en een diskette te maken voor Automatisch systeemherstel. U doet dit als volgt: Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset / Back-up. Kies voor Geavanceerd (Geavanceerde modus), dan in het rolmenu Extra voor Wizard Automatisch systeemherstel en volg de instructies. Dit dient u natuurlijk te doen op een moment dat Windows XP goed werkt. U krijgt dan trouwens niet alleen een diskette (ook al wordt deze indruk gewekt) maar uw systeem moet ook een back-up medium zoals een tapestreamer bezitten om daar de rest van de gegevens te plaatsen. Dit kan trouwens ook een logisch station (NIET C:) zijn waarop u een map maakt waar het bestand wordt opgeslagen. Op ons systeem resulteerde dat in een bestand van bijna 3 Gb en een diskette met een paar kleine bestandjes waarin waarschijnlijk de info over waar het grote bestand te vinden is.
Als het dan zover is dat niets meer werkt kunt u tijdens het opstarten vanaf de CD of opstartdiskettes kiezen voor Automatisch systeemherstel en de instructies volgen.
Let wel! Tijdens het uitvoeren van Automatisch systeemherstel wordt de Bootdrive (C:) geformatteerd (vandaar dat de back-up niet op C: mag staan) en hiervoor word je niet gewaarschuwd. Het is gebeurd voor je er erg in hebt. Zorg dus dat je van je belangrijke bestanden een aparte back-up hebt.
Ook is het mogelijk de instellingen van Systeemherstel aan te passen. Let wel, hiervoor moet u wel het register in. Oppassen dus:
Ga via het menu Start naar Uitvoeren en typ regedit
Je krijgt nu het programma regedit, de registertool van Windows. Navigeer links via de boomstructuur naar volgende map:
HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / Windows NT / CurrentVersion / SystemRestore
In deze map vind je nog enkele leuke instellingen omtrent het systeemherstel van Windows die je op geen enkele andere wijze kan bereiken.
- RPGlobalInterval laat je bijvoorbeeld toe om in te stellen om de hoeveel tijd Windows automatisch zeker en vast een herstelpunt moet maken. Standaard staat dit ingesteld op 86.400 seconden, of omgerekend 24 uur. Je kunt dit dus rustig aanpassen, maar let er dus op dat je de waarde in seconden dient in te geven.
- RPLiveInterval geeft aan hoelang een herstelpunt bewaard moet blijven alvorens het door Windows automatisch wordt verwijderd. Standaard bedraagt de waarde 7.766.000 seconden, of 90 dagen, een hele poos dus.
- DiskPercent kan je natuurlijk ook via het tabblad Systeemherstel aanpassen, maar voor register-freaks kun je dit ook via het Windows register.
Bron: Digiweetjes
http://www.digiweetjes.com

TIP ALGEMEEN: TEKST SNEL GROTER OF KLEINER

Misschien wist u het al, maar als u de letters te klein of te groot vindt in bijvoorbeeld Word of Outlook (tip werkt soms ook in Internet Explorer) en u hebt een muis met Scrollwieltje, dan kunt u eenvoudig de grootte van de tekst aanpassen door de Control-toets in te drukken en aan het wieltje te draaien. De letters worden dan groter of kleiner (afhankelijk van naar welke kant u het wieltje draait).
Bemerking van de redactie van Netties: wij hebben bemerkt dat deze tip alvast ook werkt bij Firefox en Eudora. Erg handig!
Bron: Digiweetjes
http://www.digiweetjes.com


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...3D DANSENDE KABOUTER SCREENSAVER
Win98/ME/NT/2000/XP - 1,4 MB - shareware
Een erg, erg mooie screensaver. De kleine kaboutertjes huppelen rond in het bos en u kan het licht aanpassen: wordt het dag of nacht? U kan zelfs eigen MP3'tjes als achtergrondmuziek gebruiken.
http://www.fileoftheday.com/download/leprechaundemoesd.exe

CSS TAB DESIGNER
Windows - 2k - freeware
Een unieke en erg handige software, waarmee u lijsten en tabs visueel kan ontwerpen - zonder ook maar enige programmeerkennis te bezitten. U ontwerpt de lijst visueel en kiest daarna uit een lijst van stijlen/kleuren.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=175900020

WINGS 3D

Win98/200/ME/XP - 3,1 MB - freeware
Een gratis progje om op een simpele manier complexe 3D modellen te maken. U kan hiervoor beroep doen op de reeds voorgeprogrammeerde vormen en die tot een nieuw geheel omvormen.
http://www.wings3d.com/

KLASSIEKE MINI GAMES
Java-OS - mobiele telefoon - freeware 77,8 k
Voor op de Java-klare telefoon: erg leuke klassieke spelletjes.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_19223620.html

OMNIFORMAT
Win95/98/2000/XP - 5315k - freeware
Een progje dat allerlei omzettingen kan doen: van BMP naar jPEG, van Word naar een TIF beeldbestand, of een GIF naar een PDF.
U moet er wel een advertentie voor lief bij nemen.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,62686,00.asp

FLASH MOVIE PLAYER
Het Nederlands op de site is erbarmelijk en haast komisch: "Movie van de flits de Speler..." als speler voor Flash filmpjes, u moet het er maar uit kunnen maken! U kan zelfs "films opnieuw opwinden". Tja... Als de speler maar goed is zeker?
(Bron: Wim W)
http://www.eolsoft.com/nl/freeware/flash_movie_player/

REGSNAP
Win95/98/ME/2000/XM - 631k - shareware
Een tool om in het oog te houden wat er allemaal veranderd is in het Windows register. Het maakt opnames van het register en u kan verschillende van die opnames met elkaar vergelijken, om te zien welke sleutels er gewijzigd, gewist en toegevoegd werden.
http://lastbit.com/

VOLUMEBEGRENZER
iPod
Apple denkt aan uw oortjes en brengt een volumebegrenzer uit. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld een maximumvolume instellen, zodat hun kinderen hun gehoor niet kunnen beschadigen door het volume van hun iPod te hoog te zetten.
http://www.apple.com/ipod/download

VRIJDAG MACDAG: PODNER 1.5
Mac OS X - 3,6 MB - shareware met beperking tot fragmenten van 2,5 minuten
Met dit progje kan u uw verzameling films omzetten naar een bestandsformaat dat door uw iPod gelezen kan worden. Sleep uw films naar het Podner venster, voer desgewenst de vereiste wijzigingen door en laat het progje gewoon het werk doen. Nadien verschijnen uw films in een aparte afspeellijst in iTunes en bij uw volgende iPod update kan u ze overzetten.
http://www.download.com/Podner/3000-2200_4-10515798.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: MACJOURNAL

Mac OS X - 13,32 MB - shareware met 15 dagen probeerversie
Volgens insiders is dit het meest populaire programma om een dagboek bij te houden op de Mac. Uw dagboek is veilig op uw computer, want het wordt beschermd door zowel een paswoord als door encryptie. U kan dagelijks ideetjes neerschrijven, scripts en novellen en die naar verschillende bestandsformaten exporteren of blogs aanmaken.
http://www.download.com/MacJournal/3000-2301_4-10514315.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Rene Quant heeft een probleempje met de Linux Ubuntu cd. Wie helpt?

<<<
eigenlijk vrees ik dat het me wat teveel is : zelfs het beginners forum staat al vol "geheimtaal"
Ik mis het prille begin, denk ik
Bvb 1 vd veel geschreven zinnen is "geef een sudo..."
Maar... wat is sudo? En wat bedoelen ze met geven , waar moet ik dit ingeven ?

Goed: concrete vraag 1 : Ik ben mijn netbanking kwijt : Daarvoor moet ik JAVA hebben maar het lukt niet om Java te installeren ; Ubuntu herkent geen .bin files.
Vraag 2 : Kan ook geen wmv files afspelen . In de forums staan geloof ik wel 20 manieren omdat te doen maar ik snap het gewoon niet.
Vraag 3 ; mijn HP printer doet het niet (Hoewel ik zie dat ubuntu hem wel gedetecteerd heeft) Uiteraard staat nu net de driver van mijn printer hp deskjet 3645 niet bij de lijst op de linux site.
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Je kunt beter ruzie hebben met een wijze dan vriendschap met een dwaas
Max Moszkowicz