Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.860 (4.236 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)

Deadline van volgende editie: 30/3/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 442 van 25/3/2006


Gegroet lezers,

Telkens weer neemt de redactie zich voor om de artikels beknopter te maken, korter, omdat uit onderzoek blijkt dat de meeste lezers slechts een korte tijdspanne geduld hebben, daarna vermindert de concentratie. Maar wij moeten het toegeven: het lukt ons niet altijd. Er valt zoveel uit te leggen: wat houdt een bepaalde technologie in, wat is de voorgeschiedenis, wat zou dit kunnen betekenen voor het internet zoals wij het kennen?

Dus zal u het moeten doen met onze artikeltjes die iets te lang zijn naar de huidige maatstaven - en hopen wij dat u het geduld zal opbrengen om zich door onze teksten te worstelen.

Deze week opnieuw een selectie websites 2.0, plus het nieuws, waarbij het nieuwe uitstel van Microsoft Vista wel tot een van de belangrijkste behoort naar onze bescheiden mening. Vergeet niet: het is al minstens 5 jaar geleden dat Microsoft een nieuwe versie van haar OS uitgebracht heeft. Het uitstel is in elk geval wel goed nieuws voor Apple, dat de mensen, die op zoek zijn naar iets nieuws, misschien kan overhalen.
Het zal in elk geval de concurrentie ten goede komen!
HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
RIM vraagt om herziening van systeem voor toekenning patenten
U hebt allicht al gehoord dat er de laatste weken heel wat te doen was rond de Blackberry, het o zo handige draagbare toestel van RIM (Research in Motion). Bij de technologie in dat toestel zou er namelijk een onderdeel zitten, dat inbreuk zou maken op een patent dat toegekend was aan het bedrijf NTP. Nu moet u weten dat NTP zelf geen tech bedrijf is waar mensen naarstig achter computers zitten om allerlei dingen te bedenken - de core business van NTP bestaat eruit dat het patenten opkoopt van andere bedrijven, in de hoop die ooit te gelde te maken. Maar dat terzijde.
Feit is dat NTP geld vroeg voor het patent waarop RIM inbreuk zou maken en dat RIM dat oorspronkelijk weigerde. Het kwam tot een proces en alhoewel het er op leek dat RIM dat proces zou winnen, nam het bedrijf het zekere voor het onzekere en kwam het tot een schikking met NTP, waarbij de som van 612,5 miljoen dollar van eigenaar wisselde.
RIM heeft nu een advertentie geplaatst in verschillende kranten, waarin het de mensen dankt die het bedrijf gesteund hebben en waarin het vraagt om een hervorming van het Amerikaanse patentensysteem. Vooral in de VS loopt het de laatste tijd de spuigaten uit met die patenten, juist omdat het zo'n ingewikkelde materie is, vooral op het gebied van technologie.
In Europa is er momenteel nog geen mogelijkheid om een patent te vragen op software; die wordt beschermd door de wet op auteursrechten. Er gaan wel stemmen op om die mogelijkheid in te voeren, maar daar is erg veel protest tegen.
http://www.betanews.com/article/RIM_Calls_for_Patent_System_Changes/1142533387

Maak zelf mee hoe censuur werkt
Twee ondernemende internauten hebben een tool gemaakt, waarmee u de resultaten kan vergelijken van de plaatselijke versies van verschillende zoekmachines. Momenteel kan u de resultaten vergelijken van een gewone websearch en een zoekopdracht naar afbeeldingen bij Google en Yahoo in de VS, China, Frankrijk en Duitsland.
Dat zou in principe interessant materiaal moeten opleveren, omdat deze zoekmachines censuur moeten doorvoeren in bepaalde landen. In China gaat het om politieke censuur, in Frankrijk en Duitsland zijn neonazi sites geblokkeerd. En de VS zouden dan als voorbeeld van ongecensureerde sites moeten dienen.
Wanneer u een zoekopdracht ingeeft om bijvoorbeeld China en de VS te vergelijken, dan zal u aan de ene kant de zoekresultaten van de Chinese versie kunnen bekijken en aan de andere kant die uit de VS.
U kan deze vergelijking nog verder doortrekken: de pagina's opbreken in individuele termen, sommige woorden uitsluiten, om echt versies van een bepaalde pagina met elkaar te vergelijken. Een juiste uitleg vindt u bij Pandia Search.
Wie zin en tijd heeft om wat te experimenteren, mag zeker en vast de resultaten van zijn zoekopdrachten doorsturen naar onze redactie!
http://www.pandia.com/sew/188-online-tool-reveals-google%e2%80%99s-censoring-of-chinese-search-results.html#more-188

Warner geeft toe: vertraging bij HD DVD disks
http://www.netties.be/pictures/442/finance.jpgHet is toch wel wat met die nieuwe vorm van DVD. Zoals u weet zijn er twee standaards die tegen elkaar opbotsten: HD DVD en Blue Ray. Zij willen allebei dé nieuwe standaard worden voor dvd, maar beide systemen zijn incompatibel.
En nu ontstaat er een toch wel erg merkwaardige situatie, tenminste als wij de berichten van de laatste dagen mogen geloven. De Blue ray speler van Sony heeft vertraging, maar de HD DVD speler van Toshiba zit op schema en komt binnenkort uit, aan een schappelijk prijsje. Maar op het vlak van de disks blijkt de situatie net omgekeerd. Warner Home Video, dat voor de eerste disks zou moeten zorgen, heeft toegegeven dat er vertraging is omwille van technische redenen.
De eerste disks zullen pas half mei uitkomen en niet einde maart. En in plaats van een hele reeks bekende titels, zullen het er maar drie worden. Daarentegen is er ook een hoopvol berichtje voor HD DVD: Warner Bros zal vanaf mei al zijn nieuwe films zowel in DVD als in HD DVD uitbrengen - kwestie van de overgang wat te vergemakkelijken.
http://www.betanews.com/article/Warner_Delays_HD_DVD_Disc_Launch/1142612467

Jeugd verkiest sms boven sigaretje
Goed nieuws voor bezorgde ouders: er is eindelijk een probaat middel gevonden om tieners ervan te weerhouden om te roken - en het zijn niet die afschuwelijke foto's van mondkanker en de waarschuwingen op de pakjes sigaretten. Neen, het is het mobieltje.
Blijkbaar heeft het mobieltje alles om de tiener het imago te geven, dat hij anders met een sigaret zou proberen te bereiken: volwassenheid, individualiteit, sociaal zijn, het vormen van kliekjes, opstandigheid. Die stelling is afkomstig van een Britse antirook groep, Action on Smoking. Die stelde een verband vast tussen de scherpe toename van het aantal mobieltjes bij jongeren midden negentiger jaren en de eerste echte daling van het roken bij tieners.
Zowel de sigaret als het mobieltje biedt de tiener een openingszin om een gesprek te beginnen; mobieltjes geven tieners ook iets om met hun handen bezig te zijn, het geeft hen zelfvertrouwen, verdrijft de verveling en vervult sociale en ontspanningsbehoeften, net zoals een sigaret dat zou doen.
En nog iets: een tiener heeft nu eenmaal niet zo'n hoog zakgeld. Wanneer de jongere de keuze moet maken tussen de sigaret of het mobieltje, dan lijkt het telefoontje het te winnen.
Goed nieuws dus voor de longen van de jongeren, minder goed nieuws voor hun duimen, want die zien fel af van al dat sms'en. Maar dat is dan weer een ander verhaal....
http://theage.com.au/articles/2006/03/20/1142703262380.html

Actie tegen badware en phishing
Badware, spyware, adware, phishing... het loopt stilaan de spuigaten uit en bederft het hele online avontuur. Ook de overheden en de grote bedrijven beginnen te begrijpen dat het vijf voor twaalf is en dat er iets gedaan moet worden, wil men vermijden dat de gebruiker gedesillusioneerd het internet de rug toekeert.
Deze week enkele berichten over initiatieven die genomen werden om het tij te keren. Eerst even een opmerkelijk rapport vermelden van het Center for Democracy and Technology. Dat ging namelijk na welke weg het geld aflegt in de spyware middens. Het CDT kwam daarbij tot de vaststelling dat grote gerespecteerde bedrijven meehelpen aan het voortduren van de pest van spyware. Zij betalen namelijk voor het vertonen van hun advertenties in de pop-ups die door de spyware of adware gegenereerd worden. CDT roept dan ook alle bedrijven op, wanneer zij contracten afsluiten met reclameagentschappen of publiciteitsmakelaars, dat zij uitdrukkelijk zouden bepalen dat er geen adware gebruikt mag worden om hun advertentie te tonen (1).
De organisatie zorgt nog voor een tweede initiatief. Deze week zal er namelijk een lijst opgesteld worden met adware programmaís, in samenwerking met de Stopbadware Coalition: de Badware Watch List. De Stopbadware groep werd onlangs opgericht door Google, Sun en Lenobo. Zij hopen druk te kunnen uitoefenen met die lijst, zodat de makers van de adware hun verfoeilijke praktijken zullen staken (2)
En tot slot is er nog Microsoft. Dat richt zijn pijlen dan weer op de phishing praktijken, waarbij cybercriminelen via valse websites trachten de persoonlijke gegevens van de internaut te stelen. De softwaregigant start met een grote campagne, "Global Phishing Enforcement Initiative", waarbij uitgelegd wordt wat phishing is en wat de gevaren ervan zijn. Microsoft wil ook wettelijke stappen ondernemen tegen meer dan honderd zaken in Europa en nog voor het einde van deze maand zullen 53 individuen aangeklaagd worden. Wereldwijd heeft Microsoft al meegeholpen aan het oplollen van 4.744 phishing sites. Microsoft werkt verder ook nog aan technologische oplossingen om de internaut tegen deze frauduleuze praktijken te beschermen, zoals de nieuwe Phishing filter die in IE 7 zal zitten.
http://www.cdt.org/press/20060320adwarerelease.pdf
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/40305
http://www.microsoft.com/belux/nl/

Sociaal netwerk voor voetbalfans
Er wordt soms honend gedaan over de sociale netwerken zoals Orkut, Ryze en MySpace, maar zij hebben succes - vooral die laatste dan: miljoenen tieners hebben er hun eigen pagina en profiel en het is een erg populaire ontmoetingplaats geworden op het internet.
Google en sportfabrikant Nike hebben een tijdje geleden het idee opgevat om ook een sociale netwerksite te lanceren, maar dan voor voetbalfans uit de hele wereld. Maandenlang werd eraan getimmerd en volgens insiders zou ze er een van de dagen aankomen: Joga.com. De fans kunnen er een eigen pagina maken, e-mail, foto's en videoclips verzenden en hebben er ook toegang tot speciale content van Nike over de sportlui die gesponsord worden, zoals de Braziliaanse superster Ronaldino. Als de site succesvol is, dan zouden er nog andere sociale netwerksites volgen voor basketbal, baseball, skateboarding, enz.
De site zal werken met een systeem van uitnodigingen, met andere woorden: u moet door een ander lid uitgenodigd worden, zoniet kan u zelf geen lid worden. Een systeem dat Google ook toegepast heeft voor zijn Orkut en GMail en dat blijkbaar erg goed werkt.
http://www.businessweek.com/technology/content/mar2006/tc20060320_591107.htm

Google denkt aan zijn beurs met financieel portaal
Er waren al geruchten over en nu is het bevestigd: Google heeft een nieuw onderdeel toegevoegd aan zijn zoekmachine. Het is een financieel gedeelte geworden, dat de nadruk legt op financiŽle informatie, aandelen koersen en nieuws.
Daarmee wil Google natuurlijk de concurrentie aangaan met rivalen Yahoo, MSN en America Online, die allen al een dergelijke afdeling hebben op hun website. Wat er echter speciaal is aan de site van Google, dat zijn de grafieken. Want Google combineert die met de koppen van Google News, zodat de bezoeker duidelijk kan zien welke berichten er een nadelige of positieve invloed gehad hebben op een aandeel. U kan met de grafiek teruggaan in de tijd, door regelaars te verschuiven, een beetje zoals in de Google Maps. Bij de site wordt bovendien rijkelijk gebruik gemaakt van Flash om de tijdslijn bijvoorbeeld van de grafieken instant te kunnen veranderen met klikken en slepen en Ajax om te wisselen tussen de verschillende markten, (Nasdaq, NYSE) enz.
Wanneer u informatie opzoekt over een bepaald bedrijf of aandeel, zal Google niet alleen links geven naar nieuwskoppen over dat aandeel, maar ook blogpostings erover, plus een forum (met moderator) over het bedrijf. Alvast een handige tool die u kan gebruiken bij de Beleggerscompetitie die maandag van start gegaan is en waarbij u een ideale portefeuille moet samenstellen.
http://finance.google.com
http://www.beleggerscompetitie.be
http://www.betanews.com/article/Google_Cashes_in_with_Finance_Portal/1142955581

Nieuws van het Mozilla front
Het MozillaZine meldt dat Lightning 0.1 is uitgebracht, de nieuwe kalender extensie voor het Thunderbird mailprogramma van Mozilla. Het is de bedoeling dat Lightning de huidige Calendar moet vervangen, zodra hij wat verder ontwikkeld en stabiel is en dan in Thunderbird ingebouwd zou worden. Volgens de details van het project, zoals uiteengezet bij Mozilla, zou er bij deze kalender een nauwere integratie moeten komen tussen e-mail en de taken en het adresboekje en ook iMIP ondersteuning, dat draait rond het online plannen van vergaderingen en bijeenkomsten.
Ondertussen is er een nieuwe versie uit van de Firefox browser, versie 2.0 - in alfa weliswaar, dus eigenlijk nog niet geschikt voor download door het grote publiek.
Volgens een bespreking die wij terugvonden bij PC World zou er op het eerste zicht niet iets echt spectaculair in deze versie zitten, behalve het feit dat u nu ook via Geschiedenis kan zoeken in de pagina's die u onlangs bezocht hebt. En elk tabblaadje heeft nu zijn eigen icoontje om gesloten te worden - in vorige versies was er enkel één icoontje uiterst rechts, waarmee u dan het actieve tabblaadje sloot. Een uitvoerige bespreking vindt u in de Wiki van Mozilla.org
http://www.mozilla.org/projects/calendar/lightning.html
http://blogs.pcworld.com/techlog/archives/001687.html
http://wiki.mozilla.org/Firefox2/Features

Frans wetsvoorstel voor openmaken fabriekseigen muziekformaten goedgekeurd
Dinsdag is in de Franse Assemblée Nationale een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor Apple maar ook andere bedrijven verplicht zouden worden hun fabriekseigen bestandsformaat open te stellen voor derden. Zij moeten met name de technologie van de kopieerbeveiliging met hen delen, zodat de concurrentie compatibele diensten en players kan aanbieden.
De wet wil ook boetes vastleggen voor piraterij. Wie betrapt wordt op illegaal downloaden krijgt een boete gaande van 38 tot 150 euro. Wie kopieerbeveiligde systemen onklaar maakt, riskeert tot 3.750 euro boete. En wie software verdeelt waarmee online piraterij mogelijk gemaakt wordt (P2P ruilsystemen???) riskeert tot 300.000 euro.
Het wetsvoorstel werd goedgekeurd met 296 tegen 193. Het gaat nu naar de senaat en staat daar op de rol voor mei 2006. Als de wet er doorkomt, dan zou zij wel eens het hele landschap van de kopieerbeveiliging kunnen overhoop gooien. Internationaal gezien zijn er immers velen die het niet leuk vinden dat er eigenlijk twee bedrijven zijn, Microsoft en Apple, die bijna een unanieme controle hebben over beschermde digitale media.
http://www.betanews.com/article/French_Copyright_Law_Builds_Momentum/1142970264

Nieuw geval van rootkit software?
Blijkbaar heeft niet iedereen lessen getrokken uit het verhaal van Sony's rootkit. Zoals u zich wellicht herinneren kan, had Sony stiekem kopieerbeveiliging gezet op zijn nieuwste cd's, die zich dan als rootkit op uw pc installeerde wanneer u de cd een eerste keer afdraaide. Een rootkit is software die zichzelf verbergt op uw harde schijf; in het geval van de Sony rootkit was het tevens erg moeilijk om die rootkit te verwijderen. Voor Sony was het toen een heel genante affaire en het bedrijf heeft zijn verontschuldigingen aangeboden.
Maar nu blijkt er een nieuw geval van al te vrijpostige DRM te zijn (Digital Rights Management). Het gaat om StarForce, een bedrijf dat DRM maakt voor sommige spelletjesbedrijven. De DRM van StarForce zou zover gaan dat, als hij ontdekt dat er iets "illegaals" gebeurt (bijvoorbeeld een cd of dvd kopiŽren, zelfs al is die bewuste cd dan niet beschermd door StarForce), het systeem afgesloten wordt - zonder waarschuwing.
Het systeem zou een driver installeren die toegang krijgt tot de hardware-drivers van de pc en de systeembronnen. De DRM zou trouwens voortdurend op de achtergrond draaien, of er nu beschermde games gespeeld worden of niet.
Voor meer details verwijzen wij graag naar de onderstaande adressen
http://www.engadget.com/2006/03/21/starforce-drm-said-to-force-reboots/
http://www.cdfreaks.com/news/13212

Vista komt er pas begin 2007
Het zal voor de meeste waarnemers niet als een grote verrassing komen: de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem, Vista, heeft opnieuw uitstel opgelopen. Microsoft wil zich niet vastpinnen op een exacte datum voor de lancering, maar houdt het vaag op januari 2007: dan zou het besturingssysteem beschikbaar zijn voor privé-gebruikers. Klanten die het besturingssysteem in volume willen aankopen, zoals OEM fabrikanten, zouden Vista in november moeten vastkrijgen.
Naar aanleiding van dit nieuwe uitstel hebben sommige waarnemers erg sceptisch gereageerd/ Michael Gargenberg van Jupiter Research twijfelt er bijvoorbeeld aan of Vista ooit wel echt zal uitkomen. In januari zal u wel "iets" zien, dat Vista heet, maar hij betwijfelt of dat het programma zal zijn dat Microsoft jaren geleden beschreven heeft, toen het nog Longhorn heette. Verschillende belangrijke functies zijn volgens hem sindsdien verdwenen.
Ook Malik van Business 2.0 meent dat dit uitstel de PC-industrie in elk geval geen goed zal doen. Zij rekenden op Vista tegen de feestdagen, want dat zou betekenen dat heel wat gebruikers van die gelegenheid gebruik zouden maken om hun spullen te upgraden.
Meer commentaren bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/The_Buzz_Vista_Delayed_Again/1143048704

Apple ongelukkig met Franse wet, maar zal zich desnoods schikken.
Wij hadden het eerder deze week over de nieuwe Franse wet over de kopieerbescherming, die goedgekeurd werd in de Assemblée, maar nu nog een fiat moet krijgen van de senatoren. Als de wet er doorkomt, dan moeten alle bedrijven hun kopieerbescherming open stellen, zodat bijvoorbeeld muziek die u aankoopt bij iTunes ook op andere toestellen dan een iPod gespeeld kan worden en muziek die u bij eMusic koopt ook op een iPod gespeeld worden.
Velen keken uit naar een reactie van Apple, dat toch als eerste de gevolgen van deze nieuwe wet (als zij er komt uiteraard) zou ondervinden. Wel, die reactie is er nu. Apple noemt de wet een "door de staat gesponsorde piraterij". Maar het bedrijf heeft er niet over gerept dat zij zich uit de Franse markt terug zouden trekken, om aan de nieuwe wet te voldoen. Volgens Apple zal de "legale muziekverkoop ineenstuiken, juist nu legitieme alternatieven voor piraterij de gebruiker aan het overhalen zijn."
Maar misschien is er ook een positieve kant aan de hele affaire, meent Apple woordvoerster Natalie Kerris. "De verkoop van iPods zal hoogstwaarschijnlijk de hoogte ingaan, nu gebruikers hun iPod kunnen volladen met die 'interoperabele' muziek die niet afdoende beschermd kan worden".
http://www.betanews.com/article/Apple_Blasts_French_Copyright_Law/1143039380

Ajax Write: het nieuwe wonderkind?
Enkele dagen geleden kon u lezen hoe Google de online tekstverwerker Writely overgenomen had. Volgens insiders zou die overname thuis horen in de strategie die zij Google toedichten, namelijk Microsoft van de troon stoten, door de internaut een ferme concurrent aan te bieden voor het vlaggenschip van Microsoft: de Office kantoorsuite. Writely zou Word moeten doen verbleken, zo heette het.
Deze week dook nog een andere concurrent op voor Microsoft Word. Met veel bazuingeschal werd AjaxWrite aangekondigd, eveneens een online tekstverwerker, die op de nieuwe snelle webtechnologie Ajax gebaseerd is. Nieuwsgierig als wij zijn, gingen wij de nieuwe dienst meteen uittesten. Per slot van rekening: AjaxWrite is afkomstig van Michael Robertson en die man heeft SIPphone en Gizmo Project uitgebracht, twee niet onaardige nieuwe diensten.
Onze teleurstelling was echter groot. Waar Robertson in zijn persbericht beloofde dat AjaxWrite in 6 seconden zou openen, veel sneller dus dan Word, moesten wij haast een volle minuut wachten - op een tekstverwerker die enkel rudimentaire mogelijkheden biedt: de helft van de functies en toolbars zijn niet geactiveerd. U kan bijvoorbeeld geen afbeeldingen invoegen, marges instellen, andere lettertypes kiezen dan het vijftiental dat aangeboden wordt, enz.
Wij openden een document op onze eigen pc, voerden enkele wijzigingen door en wilden het opslaan - om eens te zien of AjaxWrite zou protesteren als wij het onder een bestaande naam zouden opslaan. Maar zelfs dat konden wij niet uittesten: het programma gaf een foutmelding, iets van "C niet gevonden..."
Kortom: een teleurstellende ervaring. Microsoft mag (voorlopig) nog op beide oortjes slapen...
Trouwens: als u wil, kan u de nieuwe dienst zelf uittesten. Gewoon op het icoon AjaxWrite klikken op het derde adres, even geduld hebben en u kan aan de slag..
http://ajaxlaunch.com/
http://gigaom.com/2006/03/22/meet-ajax-write/
http://www.ajaxwrite.com/

Slingbox Streaming Video: om van weg te dromen...
Stel u voor: u kijkt tv, terwijl u aan de bushalte staat te wachten, in de metro of de trein en daarna op kantoor. En dat op een "slimme" telefoon, zoals de Treo 700w. De antenne van die telefoon zorgt voor de draadloze verbinding en wel met een toestel, een klein zilverkleurig doosje, dat naast uw eigenste tv in uw eigenste huiskamer staat. Een droom voor de internaut, een nachtmerrie voor de telecom-operatoren, want zij willen graag streaming tv aanbieden voor op het mobieltje - tegen betaling uiteraard.
Die droom/nachtmerrie wordt tot werkelijkheid gebracht door de Slingbox, een technologie van SlingMedia. Die zorgt ervoor dat het signaal, dat door het 250 dollar kostende doosje opgepikt wordt en dat afkomstig kan zijn van een gewone antenne, kabel, satelliet of dvd, doorgestuurd wordt naar een pc met breedbandverbinding. De technologie van Slingmedia zorgt ervoor dat dit signaal in streaming doorgestuurd wordt. Het ontvangende toestel moet wel de mogelijkheid hebben om breedband draadloos te kunnen ontvangen, bijvoorbeeld via WiFi of de datadiensten van uw telecomoperator. Een Windows Mobile handcomputer bijvoorbeeld zou perfect als ontvanger kunnen functioneren.
Wij hebben het nog niet kunnen testen, maar een reporter van The Washington Post wel. Zijn verslag leest u op de onderstaande link. In onze ogen is deze Slingbox in elk geval een technologie waar u in de toekomst nog veel van zal horen!
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/03/22/AR2006032202158.html

JigSaw: het extreme voorbeeld van bedreiging van uw privacy
Het wordt wel erg. Wat moet u nu denken van een site die zich opstelt als een marktplaats voor contactinformatie? Vooral als u weet dat die site mensen betaalt om contactinformatie over anderen te uploaden, à rato van 1 dollar per contact? Dat ruikt, neen, dat stinkt naar inbreuk op de privacy. Maar blijkbaar is de wetgever (in de VS) nog niet wakker geworden en heeft hij nog geen weet van dit probleem.
Het gaat om de site Jigsaw. Naar eigen zeggen bevat die momenteel al de contactinformatie over zo'n 2,5 miljoen mensen en er zouden elke dag gegevens bijkomen over nog eens 7.000 mensen. Naam, titel, e-mailadres, rechtstreeks telefoonnummer, adres van eender welk bedrijf, u vindt het allemaal bij Jigsaw. Die informatie wordt niet door de persoon in kwestie ingevoerd, maar door een van zijn contacten.
Het stuit ons echt tegen de borst - de mensen die deze site ontworpen hebben, hebben blijkbaar nog nooit van privacy gehoord. Want als zij contactinformatie hadden willen verkopen (en ja, daar bestaat een markt voor), dan hadden zij de betrokkene zelf de verkoper laten zijn en hem de prijs laten bepalen.
Tussen haakjes, nog dit. Als u op een dag een telefoontje krijgt van een onderzoeksbureau, dat uw mening wil weten over enkele zaken, dan is er een simpele manier om van die vervelende telefoontjes af te geraken. U vraagt gewoon: hoeveel geld krijg ik om antwoord te geven op deze vragen? Want ik verkoop informatie, want u maakt geld met de informatie die ik u geef... Wedden dat het stil wordt aan de andere kant van de lijn?
http://www.techcrunch.com/2006/03/23/jigsaw-is-a-really-really-bad-idea/
http://www.jigsaw.com/MEDEDELING

* PC World Belgium biedt u een Skype certified telefoon ! *

Abonneer u gedurende 2 jaar op PC World Belgium (hetzij 20 nummers) voor 49 Euro en ontvang een pack met 200 gratis SMS'en ! Maar dat is niet alles, want nu ontvangt u eveneens een Skype certified telefoon !!!
Wacht niet langer en profiteer van dit unieke aanbod op http://www.computerworld.be/pcworld
Dit aanbod is geldig tot uitputting van de stock !
PC World is, met zijn verschijning in 62 landen, het eerste informaticatijdschrift wereldwijd
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


Komt er een iPhone van Apple?
Als telefoonfabrikanten muziekmogelijkheden inbouwen in hun telefoontjes, is het dan ook niet logisch dat Apple telefoonmogelijkheden wil inbouwen in zijn iPod?
Heel wat insiders speculeren over die mogelijkheid. Het toestel heeft meteen een naam meegekregen: de iPhone. Er zijn al bedrijven genoemd die het toestel eventueel zouden kunnen maken. Alles is uiteraard hypothetisch - Apple zelf wil er niets over kwijt. Maar het lijkt ons wel een interessante mogelijkheid: rekening gehouden met de fantastische gebruikservaring die Apple altijd bedenkt voor zijn toestellen, zou u zich alvast aan een fantastisch toestel mogen verwachten.
Bij Engadget kwamen ze al af met een foto van een dergelijk toestel. En in het blog op het tweede adres vindt u een rechtvaardiging voor deze speculaties.
http://www.engadget.com/2006/03/19/morgan-stanley-analysts-claim-apple-is-at-work-on-iphone/
http://www.russellbeattie.com/notebook/1008182.html

Werkt Microsoft aan een nieuw supergeheim project?
Het is Microsoft gelukt om zijn Origami project een lange tijd geheim te houden. En volgens insiders zou de softwaregigant nog een aap in de mouw hebben: een supergeheim project rond een toestel dat de iPod killer zou moeten worden.
Het nieuws komt van het bedrijf Transmeta, dat chips ontwerpt; het heeft enkele details vrijgegeven over het werk dat het verricht heeft voor Microsoft. Zoals u weet maakt Microsoft over het algemeen geen hardware; de Xbox260 console wordt bijvoorbeeld door fabrikanten gemaakt die een contract hebben met Microsoft. Wat Microsoft wél maakt zijn de "reference designs", zodat andere bedrijven die kunnen maken.
En van dat nieuwe geheimzinnige toestel kwamen we nu al te weten dat Samsung Electronics werkt aan "iets" dat een 900 MHz Intel Celeron M processor heeft en PaceBlade Japan zou werken aan "iets" met een C7-M ULV processor. (1) Maar wat dat "iets" zal zijn, dat weten we echt niet. Alom wordt wel gegokt op een draagbaar multimedia- en spelletjestoestel. (2). Wij houden u in elk geval op de hoogte!
http://www.engadget.com/2006/03/20/yet-another-microsoft-portable-media-gaming-device-rumor/
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,125134,tk,dn032006X,00.asp

Met eerste HD-DVD en BLu Ray spelers zal u niet kunnen kopiŽren
Binnenkort zouden de eerste HD-DVD en Blu-Ray toestellen eraan moeten komen, de opvolgers van de huidige dvd. Met de nieuwe technologie zou u nog veel meer mogelijkheden krijgen.
Maar er is een kink in de kabel - en het is de technologie om te beschermen tegen illegaal kopiŽren die de boosdoener is. Hollywood wil namelijk vermijden dat deze nieuwe kopieerbeveiliging, AACS, oftewel Advanced Access Content System, even snel gekraakt wordt als het geval was bij de gewone dvd, die door CSS (Content Scrambling System) gekraakt werd. En dat veroorzaakt dus die vertraging: AACS had al tegen december 2004 klaar moeten zijn, maar was dat dus niet.
De fabrikanten bleven echter niet wachten op die AACS specificatie en begonnen verleden jaar al met de productie van hun toestellen. Zo ook Toshiba: het bedrijf gokt er op dat het toestellen kan maken met wat er nu voorhanden is aan specificatie en de firmware gewoon maar moet updaten eens ze de toestellen op de markt willen brengen. Binnenkort zullen dus de eerste toestellen op de markt komen en zij zullen niet af zijn...
Een volledige achtergrond voor dit toch wel merkwaardige verhaal bij PC World;
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,124961,tk,dn032106X,00.asp

Massief groot botnet steelt bankinfo en Trojaantje met rootkit doet hetzelfde
Het blijft toch maar uitkijken op het internet: de gevaren beloeren u langs alle kanten. Zo lazen wij bij TechWeb over een van de meest geavanceerde botnet/Trojaan die machines al maanden aan het infecteren is; al een miljoen pc's zouden besmet zijn. Doel: de bankgegevens van die personen ontfutselen.
Het zou gaan om de Trojaan MetaFisher, alias Spy-Agent; die heeft zich al maanden kunnen verspreiden, zonder opgemerkt te zijn. De Trojaan verspreidde zich via een spam-mail met daarin een link naar een site en maakt gebruik van de reeds lang gepatchte zwakke plek in het Windows MetaFile om de gebruiker, die naar de site in kwestie surfte, te besmetten - meer moest de internaut niet doen: gewoon surfen, niets klikken. MetaFisher zou het gemunt hebben op klanten van Spaanse, Britse en Duitse banken. (1)
En een tweede melding van een gevaar dat u beloert, komt van PC World: het gaat opnieuw over een Trojaantje, maar eentje dat zich verbergt op uw pc, door gebruik te maken van rootkit software. Het gaat om Rootkit.hearse; die bevat eigenlijk twee componenten: enerzijds de Trojan horse, die met een server ergens in Rusland communiceert en anderzijds de rootkit software die de slechte software verbergt voor uw ogen en die van uw antivirusprogramma. Het grootste deel van de tijd zit de software stilletjes op de achtergrond, maar zodra u naar een site surft waar authenticatie nodig is, schiet de software in actie. Volgens een woordvoerder van het beveiligingsbedrijf Sana Security, dat de Trojaan ontdekte, zou de server in Rusland al meer dan 35.000 unieke gebruiksnamen en log-ins bevatten, die op zo'n 7.000 verschillende websites gebruikt kunnen worden, zoals die van banken, online veilingen, sociale netwerken. (2)
http://www.techweb.com/wire/security/183701906
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,125163,tk,dn032206X,00.asp

Nieuws uit de gezondheidssector
Technologie en computers behoren uiteraard niet alleen thuis in het internetwereldje. Meer nog: zij behoren veel meer thuis in ons dagelijkse leven, waar zij een veel praktischere functie vervullen dan op het internet, waar zij vaak eerder dienen tot amusement.
Daarom even enkele korte berichtjes uit de "serieuze" wereld. Zo meldt Technology Review over een muis met een gloeiend hart:. Labs in de VS en Japan hebben namelijk een gemuteerde muis gekweekt, van wie het hart een fluorescente proteïne fabriceert, dat geactiveerd wordt door calcium ionen. Wetenschappers waren daardoor in staat om golven van activiteit doorheen de vier kamers van het hart van een muis te volgen, doorheen elke hartslag. Op de eerste link vindt u foto's van fluorescente hartjes, op de tweede link de verwijzing naar het artikel zelf.
En het tweede bericht gaat over een soort "in het zakje blazen toestel", dat gelijkt op een alcoholcontrole, maar in dit geval ziekten zoals kanker kan opsporen. Het toestel is gebaseerd op berichten als zou een hond kanker kunnen ruiken en dat het menselijk lichaam Volatile Organic Compounds (VOC) of vluchtige organische componenten uitademt, die verschillen naargelang de mens gezond is of ziek.
Dat laatste is trouwens geen nieuwe ontdekking. Wetenschappers hadden voorheen al vastgesteld dat geuren van aceton, ethaan en waterstofperoxide geassocieerd worden met diabetes. Daarbij ging men uit van de vaststelling die gedaan werd met de menselijke neus, maar die geuren kunnen ook opgepikt worden door (dure) machines, die dankzij recente ontwikkelingen vervangen kunnen worden door goedkopere chips. Meer daarover op de tweede link.
http://www.technologyreview.com/BioTech-Diagnostics/wtr_16606,304,p1.html
http://www.technologyreview.com/BioTech-Devices/wtr_16612,306,p1.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Vervolg op het gecontesteerde charter van de RTV-pers: senator Margriet Hermans stelt parlementaire vraag an minister Dewael.
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=39133&switch=be

*** Legale downloads van muziek nog steeds in opmars
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060322004

*** Nieuw webstation, Jouw!, zendt vooral muziek uit van eigen en Nederlandse bodem.
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=39087&switch=be

*** Naar aanleiding van het artikel over het geheimzinnige toestel dat Microsoft wil uitbrengen, heeft medewerker Dave deze link gevonden:
Microsoft xPlayer - Now That I Saw it on TV It Must Be True!
http://www.i4u.com/article5308.html

*** Microsoft bekent dat het fout is door de nieuwe versie van IE zo lang uit te stellen.
Microsoft says it "messed up" in waiting so long to release new version of IE

*** Gamende buschauffeur ontslagen
http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=1196684

*** Games bereiden gevangenen voor op de buitenwereld
http://www.techzine.nl/nieuws/9306

*** Philips ontwikkelt chip voor zuinige voedingen
http://tweakers.net/nieuws/41667/Philips-ontwikkelt-chip-voor-zuinige-voedingen.html

*** 'Komst Vista vermindert pc-verkopen in 2006'
http://tweakers.net/nieuws/41670/Komst-Vista-vermindert-pc-verkopen-in-2006.html

*** Japanse staatsgeheimen op straat door computervirus
http://tweakers.net/nieuws/41680/Japanse-staatgeheimen-op-straat-door-computervirus.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDegenerate Art Ensemble - Beast with a Belly full of Bedsprings
[Jazz] Voor een deel acid jazz, voor een deel dansgroep/percussie performance... U hebt al wel door dat het hier niet om "smooth jazz" gaat. Voor liefhebbers.
http://music.download.com/degenerateartensemble

Sophie Milman - Back Home to Me
[Jazz] Opnieuw jazz, maar dan van een veel zachter genre. Een vrouwenstem, die in de grote traditie van old New York zingt, dat doet denken aan cabaret en een glaasje martini. Zet u neer en geniet...
http://music.download.com/sophiemilman

Pamela Hart - Catch Yourself
[Cool Traditional Jazz] Een traditionele jazz ballade, een jazz-funk nummer. De stokjes van het drumstel roeren zacht over het vel, de piano brengt discrete akkoorden, de dame, of liever haar stem, speelt de hoofdrol.
http://music.download.com/pamelahart

Melissa Forbes - Blackheart Blues
[Soul Jazz] Opnieuw een dame die jazz brengt. Hier gaat het meer om krachtige jazz, die thuis hoort in jazzkroegen, vol rook en whisky.
http://music.download.com/melissaforbes

Tim Watson - Close
[Jazz] Ook eerder aan de traditionele kant, alhoewel het ritme op de achtergrond er een hitech tintje aan geeft. Watson speelt de piano.
http://music.download.com/timwatson


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Over de dood:
"Je agenda wordt één kruis."
Jan Mulder
De nieuwe oogst
Veoh
Er is steeds meer video op het internet te bekijken. Een van de sites waar u fantastisch leuke video's aantreft is Video; u kan on line de video bekijken in lagere resolutie, maar met een (gratis) account kan u de video in hogere resolutie downloaden. Wij vonden alvast de skatende hond fantastisch!
[Taal: Engels]
http://veoh.com/

Gratis tools voor webmasters
Een lijstje met erg handige tools voor de webmaster; zo bijvoorbeeld een progje om grafieken te maken van het .csv rapport dat Google maakt van de bezoekersstatistieken, of een tool om te zien wie er naar u linkt (back link tracking), gratis web counter, enz.
[Taal: Engels]
http://www.digitalpoint.com/tools/

Hoe krijgt u een beter plaatsje bij Google?
Nog een site voor webmasters; er wordt uitgelegd hoe de Google Pagerank werkt en hoe u zich, zonder vals te spelen (!), er een beter plaatsje in kan veroveren. De titels van uw pagina correct invullen bijvoorbeeld, de META keywords, een "alt" omschrijving meegeven aan een afbeelding, enz. Een must voor webmasters!
[Taal: Engels]
http://www.ssw.com.au/SSW/Standards/Rules/RulestoBetterGoogleRankings.aspx

Web 2.0: Rallypoint
Een site die handig is om online samen te werken: u kan online documenten aanmaken en met uw collega's delen. U bepaalt zelf wie toegang heeft tot de pagina's en bepaalt wie een pagina mag bekijken, bewerken, of op de hoogte gehouden wordt van wijzigingen.
[Taal: Engels]
http://www.rallypointhq.com/

Web 2.0: Reddit
Net zoals Digg is deze site een verzamelsite waar lezers zelf artikels aandragen en dan stemmen op zo'n artikel. Zo krijgt u een ranglijst met bovenaan de meest interessante artikels.
[Taal: Engels]
http://reddit.com/

Web 2.0: Remember The Milk
Een erg simpele manier om online to-do lijstjes bij te houden. U kan uzelf herinneringen laten toesturen per e-mail, instant messenger... Met kleurtjes geeft u aan wat dringend is en voor een goed overzicht maakt u lijstjes met "werk", "privé", enz.
[Taal: Engels]
http://rememberthemilk.com/

Nieuwe internetzender: Radio Popular
Een zender met muziek uit de jaren 60-70-80, die ook aandacht besteedt aan het Franse chanson en Duitse schlagers, plus popcorn oldies, historische zeezender programma's, de Belgische en Nederlandse top 20. Momenteel worden er proefuitzendingen gedraaid en vanaf 2 april gaat de internetradio officieel van start.
[Taal: Nederlands]
http://www.radiopopular.be

Robot Race

Schrijf deze dag in uw agenda: 28 maart. Wan dan wordt namelijk de grote Robot Race gehouden. Bij PBS kan u nu al heel wat videoclips vinden en allerlei interactieve spullen over die race. Op 29 maart, de dag na de première dus, zal de site het hele programma in streaming aanbieden. En voor wie niet weet wat de Robot Race is: een wedstrijd om het beste robotvoertuig te maken, dat zonder chauffeur rijdt.
[Taal: Engels]
http://pbs.org/nova/darpa

The Cool Hunter
Bent u graag Cool? Dan is deze site iets voor u: er worden namelijk nieuwe coole trends en events gesignaleerd en ook erg coole gadgets. U treft er ook erg mooie foto's aan van coole dingen die de makers van de site op straat tegenkomen. Erg leuke site om te bezoeken.
Bij Gadgets vonden wij ook een verwijzing naar een site waar u coole artwork kan vinden die u als screensaver kan zetten voor uw mobieltje. Dat is nu nog eens een goed idee om jonge kunstenaars aan te moedigen!
[Taal: Engels]
http://www.thecoolhunter.net/home/

Topless Radio
Is radio oubollig en niet sexy? Vergeet het maar! Deze site bewijst het tegendeel. En is absoluut niet voor minderjarige internautjes. Internetradio met plaatjes erbij dus, een soort MTV voor volwassenen...
[Taal: Engels]
http://www.toplessradio.com/index.php#

Fixya
Hebt u een probleem met een of ander toestel? Dan moet u uw geluk hier eens proberen. Daar krijgt u advies van experts die u helpen om dat probleem te "fixen". Allerlei toestellen worden besproken, o.a. minidisk players, iPods, Kodak camera's...
Zo kwamen wij bijvoorbeeld een vraagje tegen waarom het "herladen" icoontje niet verscheen, met heel wat tips om dit probleem op te lossen.
[Taal: Engels[
http://www.fixya.com/

Alles over Windows XP
Een erg handige Franstalige pagina met een FAQ (frequently asked questions) over Windows XP. Gaande van de verschillende versies, partitie, het wijzigen van de beeldschermresolutie, tot het gebruik van nieuwsgroepen in Outlook Express. Erg handig ook om te weten hoe sommige dingen in de taal van Molière genoemd worden. Rare jongens die Fransen! (Bron: Wim W)
[Taal: Frans]
http://a.vouillon.free.fr/faq-winxp.htm

Vrijdag animatiedag : Gold Miner (game)
Een leuk spel. U moet goudklompjes opgraven. U kan uw haak laten zakken door op de pijltjestoets naar beneden te drukken. Let wel op de positie van de haak. Rotsblokken brengen weinig punten op en wegen heel zwaar om op te halen waardoor u kostbare tijd verspeelt.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.jeux.com/jeux/jeux.asp?VIDJeux=134

Vrijdag animatiedag : gratis foto's
Op deze site vindt u heel wat mooie foto's die u gratis kan gebruiken voor bvb uw website. Lees wel best de gebruiksvoorwaarden. De makers verwittigen dat u de foto zal gebruiken, volstaat in de meeste gevallen om de foto vrij te mogen gebruiken.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.sxc.hu/

Vrijdag animatiedag : podcasting.be
Een Belgische site met links naar nieuwe podcasts, nieuwsberichten over evoluties in de podcastwereld, enz. Kortom een site voor de liefhebber van podcasts.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.podcasting.be/

=== VERS VAN HET KLAVIER====

* Toerisme op het Net : Lille
Deze stad is ook wel gekend als Rijsel en ligt net over de Belgische grens in Frankrijk. Op de officiŽle website van de Dienst voor Toerisme vindt u heel wat praktische informatie over de stad zelf met zijn talrijke bezienswaardigheden, restaurants en hotels.
(taal : Frans, Engels) [Filover]
http://www.lilletourism.com/
http://fr.wikipedia.org/wiki/Lille

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Leki
Zairees-Belgische zangeres, bracht recent haar debuutalum "Warrior girl" uit.
http://www.lekimusic.com/

- Twista
Amerikaanse rapper die in 2004 een enorme hit had met het nummer "Slow Jamz".
http://www.twista.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Twista

- Robert Doornbos
OfficiŽle site van deze Nederlandse Formule 1 Ė rijder
http://www.robertdoornbos.com/

- Vanina Ickx
Dochter van Jacky Ickx en erfde van hem haar racetalent.
http://www.vaninaickx.com/

- Denise Mulder
Deze Nederlandse Miss behaalde reeds verschillende titels in het paaldansen en werd wereldkampioene strippen 2005.
http://www.denisemulder.nl/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Er zijn grote prijsverschillen tussen combinatiepakketten van internet en telefonie, eventueel in combinatie met digitale tv.
http://www.ad.nl/economie/article230584.ece
- De Europese Commissie presenteert woensdag de grote lijnen van het voorstel om gsmíen vanuit het buitenland goedkoper te maken.
http://www.ad.nl/multi-media/article229861.ece
- Donner wil spyware tegen kinderporno: Politie en justitie moeten heimelijk kunnen toetreden tot de woning van verdachten van ontvangers...
http://www.ad.nl/multi-media/article224842.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Bellen via de autoradio: Via de nieuwste Sony autoradio kun je ook telefoneren. Hij bevat een microfoon en de belgegevens zie je op het display.
http://digitaal.fan.tv/clickthru.asp?id=13735&url=www.autoxperience.tv/toontext.asp?id=13734
- Notities bijhouden op je computer: Ben je iemand die een hele verzameling notities en andere papiertjes op zijn beeldscherm heeft hangen en naast de pc heeft liggen? Dan is Fast Note iets voor jou!
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13756
- Dvd's branden direct vanaf de camera: JVC komt met het Share Station, een dvd-brander waarmee je direct vanaf een camera dvd's kunt branden.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13786
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- De Belgische keten voor videogames Game Mania wordt een onderdeel van de Nederlandse Free Record SHop
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2366
- CeBIT 2006: Hitachi met nieuwe dvd-camcorders en plasmascherm
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2358
- Wordt meester over uw audio: Bose Personal Music Center II
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03/2006&newsid=3706
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Hi-Media koopt gamesite en start online publishing divisie
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14475&style=34360
- Microsoft stelt Vista uit en zaait onrust in kanaal
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14476&style=34360
- Fusie Versatel en Tele 2 op de helling
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14489&style=34360
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Adverteren in online sociale netwerken
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2887
- Daar is de beste e-mail marketing dag weer
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2863
- Virale online campagne voor de Volkswagen Fox
http://www.digimedia.be/casedetail.asp?ID=10
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Film & TV: South Park - De dood en terugkeer van Chef
http://www.speedzone.be/artikel/1073_south_park__de_dood_en_terugkeer_van_chef.html
- Film & TV: Date Movie - Everyone wants a happy ending
http://www.speedzone.be/artikel/1069_date_movie__everyone_wants_a_happy_ending.html
- Film & TV: Scary Movie 4 - Bury The Grudge, Burn The Village, See The Saw!
http://www.speedzone.be/artikel/1068_scary_movie_4__bury_the_grudge_burn_the_village_see_the_saw.html
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Politie valt opnieuw binnen bij lan-party
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/03/politie_valt_op.html
- Google maakt samen met Nike ,,de ultieme WK Voetbalsite''
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/03/google_maakt_sa.html
- Meldpunt tegen racisme op internet
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/03/meldpunt_tegen_.html
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- 'Microsoft moet meer dan helft Vista herschrijven'
http://tweakers.net/nieuws/41734/Microsoft-moet-meer-dan-helft-Vista-herschrijven.html
- 'Computergames veroorzaken stijging inflatie'
http://tweakers.net/nieuws/41736/Computergames-veroorzaken-stijging-inflatie.html
- Belgische eID-kaart nauwelijks gebruikt
http://tweakers.net/nieuws/41727/Belgische-eID-kaart-nauwelijks-gebruikt.html
http://www.tweakers.netWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Russische stad ten westen van het Oeralgebergte - http://nl.wikipedia.org/wiki/Krasnoufimsk
* Voetballer uit Madagaskar - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tahina_Randriamananantoandro
* Stadion en wielerpiste in Rocourt in Luik - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stade_V%C3%A9lodrome_de_Rocourt
* Duits schrijver uit het Rococo - http://nl.wikipedia.org/wiki/Christoph_Martin_Wieland
* Ooit de belangrijkste testlocatie van de atoomwapens van de Sovjet-Unie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Testlocatie_Semipalatinsk
* Pruisisch ondernemer en politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ludolf_Camphausen
* Nederlands sociaal geograaf, hoogleraar en Rector Magnificus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaan_de_Vooys
* Autoraceteam onder leiding van Keith Wiggins - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pacific_Racing
* Duitse speed metal/heavy metal/power metal band - http://nl.wikipedia.org/wiki/Helloween
* Anti-Amerikanisme - http://nl.wikipedia.org/wiki/Anti-Amerikanisme

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Herkozen president van Wit-Rusland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Loekasjenko
* De ETA kondigt een permanent staakt-het-vuren af - http://nl.wikipedia.org/wiki/Euskadi_Ta_Askatasuna

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Deze week is de grens van 150.000 artikelen overschreden! Een nieuwe mijlpaal! Het 150.000e artikel gaat over een gemeente in het Franse departement Aisne - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vuillery

* Sinds verleden week hebben alle pausen -tegenpausen niet meegerekend- een eigen artikel op de Nederlandstalige wikipedia. Voor een chronologische lijst, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_pausen

Wikiraadsel: Op welke datum valt Sint Juttemis waarschijnlijk? - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Raadsel/netties20060323

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


Tip: Office 2002: documenten privé maken
In Word, Excel en PowerPoint 2002 kunt u allerlei persoonlijke informatie uit documenten verwijderen, om de privacy van de maker te beschermen.
Bijvoorbeeld informatie over wie een document heeft bewerkt.
Ga hiervoor in het menu Extra naar Opties en kies het tabblad Beveiliging.
Zet onder Privacyopties een vinkje bij Persoonlijke gegevens uit dit bestand verwijderen bij het opslaan.
De eerstkomende keer dat u het bestand weer opslaat, verwijdert Office de persoonlijke gegevens of vervangt het deze door meer algemene informatie!
Bron: Digiweetjes

Tip Powerpoint 2002/XP: Gelikt fotoalbum
Behalve voor het maken van presentaties kun je met Powerpoint ook een fotoalbum creŽren. Klik in het Invoegen-menu op Figuur en kies Nieuw fotoalbum. In het dialoogvenster dat nu verschijnt, kiest u bij Figuur invoegen uit: voor Bestand/schijf of Scanner/camera. Navigeer naar de map met foto's die u wilt gebruiken. Selecteer vervolgens een foto (of een aantal fotoís tegelijk met het ingedrukt houden van de Ctrl-knop) en voeg ze met Invoegen toe aan het fotoalbum. Bepaal vervolgens onder Indeling van album het uiterlijk van het fotoalbum. Klik tot slot op Maken en PowerPoint creŽert automatisch het complete fotoalbum, inclusief voorblad met de titel Fotoalbum door (je naam)! Het wijzigen van het fotoalbum gaat makkelijk via de optie Fotoalbum in het Opmaak-menu. Via Diavoorstelling tovert u nu een gelikte presentatie van uw vakantiefoto's tevoorschijn. Hier zijn trouwens ook nog diverse instellingen te maken voor de diavoorstelling.
Bron: Digiweetjes

Word: Boekje maken in Word
Hebt u ook veel werk gestoken in een grote hoeveelheid tekst maar hebt u genoeg van het A4 formaat tijdens het afdrukken? Een boekje maken zou dan natuurlijk een logische keuze zijn. Alleen valt het niet mee om handmatig een goede indeling te maken. Veel rekenen en veel knippen en plakken om er voor te zorgen dat de juiste pagina's met de juiste tekst op de juiste plaats komen te staan.
Niet nodig als u Word 2002 of hoger gebruikt! Het gaat dan bijna automatisch. Open het document dat u als boekje wilt gaan afdrukken. Kies in het rolmenu Bestand voor Pagina-instelling. Zorg dat op het tabblad Papier het Papierformaat op A4 staat. Maak op het tabblad Marges bij Meerdere pagina's de keuze Katern en bij Vellen per boekje de keuze Auto. Druk op OK. Uw document is nu op het scherm aangepast in A5 formaat. Zeker tijdens het testen van het afdrukken is het raadzaam om Paginanummering aan te zetten. Kies hiervoor uit het rolmenu Invoegen voor Paginanummers.
Nu gaan we het boekje afdrukken. Om uit te testen hoe u het papier moet terugleggen in de printer (als u geen dubbelzijdige printer hebt) is het raadzaam om een testje uit te voeren met 8 vellen. Dus 2 A4-tjes dubbelzijdig geprint. Dit gaat namelijk niet met alle printers op dezelfde manier. Kies uit het rolmenu Bestand voor Afdrukken. Zet een vinkje bij Handmatig dubbelzijdig en klik op OK. De ene zijde van de pagina's worden nu afgedrukt. U krijgt een melding om het papier dat is afgedrukt, terug te leggen in de invoerlade. Na dit gedaan te hebben klikt u op OK. Hierna wordt de andere kant afgedrukt.
Nu rest alleen nog het vouwen van het boekje, eventueel een gekleurd schutvel toevoegen en dan vastnieten.
Bron: Digiweetjes

Tip Word: Tekstvakken koppelen
Maakt u wel eens een foldertje of krantje voor de buurt, dan kunt u dat er veel professioneler laten uitzien door verspreid over de pagina's met tekstvakken te werken, Maak het document zoals u gewend bent en kies daarna Invoegen / Tekstvak. Herhaal dit op een aantal plaatsen en begin dan bij het eerste tekstvak. Klik met de rechtermuisknop in het tekstvak en kies Tekstvakkoppeling maken. De muisaanwijzer verandert in een koffiebeker en klik dan éénmaal in het volgende tekstvak. Herhaal dit voor alle opeenvolgende tekstvakken. Vanaf nu kunt u deze gekoppelde tekstvakken gebruiken voor bijvoorbeeld een doorlopende tekst over meerdere pagina's van het document.
Om de rest van de tekst rond de tekstvakken te laten lopen, klikt u in de werkbalk Tekenen op Om kader.
Tekstvakken koppelen geeft een leuk effect.
Bron: Digiweetjes

Tip Office: Circulerend mailen
Wilt u een Office document ter inzage aanbieden aan meerdere mensen, dan kan dat via de mail met een circulatielijst. Hebt u het document klaar kies dan voor Bestand / Verzenden naar / Circulatielijstadres. Het venster Circulatielijst verschijnt nu. Klik op Adres om het adresboek van je mailprogramma te openen. U moet hiervoor wel even toestemming geven. Selecteer de adressen waarnaar u het document wilt versturen. De adressen worden nu toegevoegd aan de circulatielijst. In deze lijst kunt u aangeven in welke adresvolgorde het document wordt verstuurd, Eén voor één of Parallel en of het document na het rondsturen weer naar de afzender moet worden terug gestuurd. Ook zijn er nog een aantal Beveiligingsopties in te stellen. Vul hierna een onderwerp in en type eventueel een boodschap in het vak Tekst van bericht. Na deze gemaakte instellingen klikt u op Rondsturen. Weer is toestemming nodig om het mailprogramma te gebruiken. Het document wordt nu als bijlage met het mailprogramma verzonden.
De ontvanger heeft nu de mogelijkheid om het document aan te passen of er opmerkingen in te verwerken, afhankelijk van de afspraken. Daarna kiest deze voor Bestand / Verzenden naar / Volgend circulatielijstadres. En zo doet het document zijn ronde en komt uiteindelijk weer bij de verzender terug mits dit was aangevinkt.
http://www.digiweetjes.com

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.htmlDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...RootkitRevealer
WinNT4 /2000/XP - freeware
Een tool om root kits te ontdekken; het controleert uw systeem en geeft een lijst van verdachte zaken in het Windowsregister en bestandssystemen, die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een rootkit. (Bron: Wim W)
http://www.sysinternals.com/Utilities/RootkitRevealer.html

AveDesk
Windows - 5,7 MB - freeware
Pas uw desktop aan uw eigen behoeften aan en voeg er widgets aan toe: kleine applicaties zoals weerberichten, een rekenmachine, een klok, kalender, enz.
http://avedesk.needlemen.com/info.html

Junior Icon Editor
Win95/98/ME/2000/NT/XP/2003 - 0,96 MB - freeware
Een progje om zelf icoontjes te maken. U kan ook de icoontjes van Windows XP bewerken. (Bron: Wim W)
http://www.sibcode.com/junior-icon-editor/index.htm

Satelliet opstellen
Windows - freeware
Dit progje berekent de vereiste hoek om uw satellietantenne op te stellen en geeft meteen een overzicht van wat er nog meer zichtbaar is op de locatie waar de schotel geïnstalleerd wordt; (Bron: Wim W)
http://fileforum.betanews.com/detail/1142330194/1

Lettertypes
Waar een klein landje groot in kan zijn... Het Belgische bedrijf DisType heeft enkele heel mooie lettertypes ontwikkeld, die u gratis kan downloaden en installeren op uw pc. Staat mooi, wanneer u brieven schrijven wil in een toch wel apart lettertype...
http://www.distype.be/content.html

Windows Live Messenger
De nieuwe versie van MSN Messenger heet Windows Live Messenger. De software ondersteunt voortaan ook VoIP en via de optie "Music Mix" kan u samen met uw chatpartner naar dezelfde muziek luisteren.
http://fileforum.betanews.com/detail/Windows_Live_Messenger/1134403774/1

Quotes
Windows - freeware
Een gratis progje, ons aangeraden door medewerker Wim W: het voegt onderaan elke mail een citaat toe aan de handtekening en put daarbij uit een database van citaten. Deze versie voegt ook citaten toe aan Messenger boodschappen.
http://www.qliner.com/quotes/

All2Txt
Windows - shareware
Met dit progje kan u simpele tekst halen uit pdf, doc, rtf, ppt, xls, htm en hlp bestanden, zonder dat u daarvoor Adobe Acrobat of Microsoft Office nodig hebt.
http://www.jimisoft.com/en/

Vrijdag Macdag: Fire
Mac OS X 10.2 - 6,77 MB - freeware
Dit is een progje voor de internaut die met verschillende contactpersonen wil babbelen, die allemaal op andere IM diensten aangesloten zijn, zoals iChat en MSN Messenger. Het progje ondersteunt een groot gamma IM diensten: AOL, Yahoo, MSN, IRC, ICQ en Jabber.
http://www.download.com/Fire/3000-2146_4-10508077.html?tag=nl.e414

Vrijdag Macdag: Album Cover Finder
Windows XP - iTunes
Met dit progje kan u het artwork van een cd vinden, informatie over de artiest, besprekingen over het album en video's. Per zoektocht kan u zelfs 36 verschillende albumcovers vinden. Er is zelfs een optie "Fill entire Library" waardoor die info aan alle songs op uw harde schijf toegevoegd wordt.
http://www.download.com/Album-Cover-Finder/3000-2199_4-10516030.html?tag=nl.e414(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
"Ik ben niet bang om dood te gaan. Ik wil er alleen niet bij zijn als het gebeurt."
Woody Allen