Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.856 (4.232 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 23/3/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 441 van 18/3/2006Gegroet lezers,

Het blijft maar nieuwtjes regenen - wij kunnen het haast niet meer volgen. Microsoft, Google, Apple, Yahoo... ze doen allemaal hun best om nieuwigheden te brengen die ons het digitale leven aangenamer moeten maken. Als u onze reeks "Web 2.0" en "Mashups" volgt, dan zal u moeten beamen dat er ongelooflijk veel nieuwe dingen te beleven zijn op het internet, sommige gewoon leuk, andere razend interessant. Wij trachten u zoveel mogelijk op de hoogte te houden, en zorgen ervoor dat u geen ideetjes tekort komt bij uw surftochten!

Buiten deze twee reeksen en de gebruikelijke nieuwsberichten en tips, treft u deze week een bespreking aan van het ROKR mobieltje van Motorola, dat wij mochten testen dankzij het PR bureau Hill & Knowlton. Een erg leuk toestel, met iTunes aan boord. Wij waren onder de indruk - maar leest u zelf het verslag.

Wij wensen u erg veel leesplezier, en geniet zondag van het beloofde zachte weer - het zal helaas niet lang duren, want een echte lente zit er nog niet in, waarschuwen Sabine, Frank en Peggy....

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Microsoft werkt aan nieuw gratis mailprogramma
Bij Windows Vista zou niet alleen de browser van Microsoft, IE, een opfrissing krijgen: de softwaregigant zou ook werken aan een nieuwe e-mailclient. Die zou op uw eigen desktop draaien, maar tegelijkertijd geïntegreerd zijn in Windows Live en uiteindelijk Outlook Express vervangen. Het programma kreeg, hoe origineel! , de naam Windows Live Mail Desktop mee en is momenteel in bèta-testfase.
Sinds ze bij Microsoft werkten aan Windows XP, is er eigenlijk geen serieuze upgrade meer geweest voor de IE browser en evenmin voor het Outlook Express mailprogramma. Nu met Vista kan het mailprogramma zich dus opnieuw verheugen in de aandacht van de denkertjes bij Microsoft.
Volgens insiders zou het vernieuwde mailprogramma enkele verbeteringen bevatten die u niet revolutionair mag noemen, maar wel in de lijn liggen van de evolutie. Zo zouden er een filter voor spam en phishing ingebouwd worden, functies voor de Microsoft newsgroups, ingebouwde spellingcontrole.
Het voornaamste echt nieuwe zou dan de instant integratie zijn van deze desktop mailclient met de on line mail - eigenlijk zou Windows Live Mail Desktop het verbindingsstuk vormen tussen de desktop en verschillende Live diensten. Zo zou de mail op uw desktop rechtstreeks met Windows Live Mail verbinden, zonder bijkomende configuratie. De Live Messenger contactpersonen worden meteen overgenomen.
Een andere nieuwigheid: Photo Mail. Foto's die u neemt met de digitale camera worden aangepast zodat u ze per mail kan versturen en een grotere versie wordt geüpload naar MSN. En RSS speelt ook een grote rol in Windows Live Mail: het mailprogramma kan dienen als volwassen RSS reader, waarbij u uw abonnementen in folders kan klasseren, meteen kan zien welke feeds gelezen en ongelezen zijn, enz. Een item dat u leest kan u meteen van commentaar voorzien in uw blog, via de Blog It! functie.
Meer over de nieuwe client en de commentaren van de lezers, bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Building_New_Free_Mail_Client/1142019354

* Internet TV voor kleine doelgroepen
Wat denkt u van het volgende verhaal: ene Andy Steward uit Londen is verzot op zeilen en zeilraces. Maar over zijn sport was er haast niets te vinden op de gewone tv. Af en toe een korte samenvatting van een race, midden in de nacht... maar dat was het dan.
Steward vond dat heel spijtig en dacht er zelfs over om zelf een eigen kanaal op te richten dat alleen zou draaien rond zeilen, maar liet dat idee al snel varen, want te duur: 150.000 dollar per jaar om het kanaal op te starten en 70.000 dollar per maand om het te behouden, plus natuurlijk de kosten om zelf producties te brengen.
En toch is er sinds kort een speciaal zeilkanaal. Het bevat praatprogramma's over zeilen, besprekingen van zeilproducten, tips over zeiltechnieken en uiteraard verslagen van races. Het kanaal is echter niet over de kabel of de satelliet te bekijken, wel via het internet: Sail.tv. En het heeft succes.
Dit is een van de verhalen die u steeds meer zal horen: tv over het internet is nu eenmaal een nieuwe vorm van wat de groten uit het internetwereldje graag "internet content" noemen. De grote mediabedrijven ondervinden steeds meer druk om hun programma's ook on line te brengen, ofwel als download voor toestellen zoals de video iPod, of als streaming programma, dat via de breedband online bekeken kan worden.
Maar veel belangrijker dan die grote bedrijven, zijn de duizenden kleine producers, wier programma nooit een kans zou krijgen om in de traditionele media te komen, maar die iets maken voor een trouw, klein publiek. Dat heet dan "slivercasting". Het hoort thuis in het idee dat twee jaar geleden gelanceerd werd door het magazine Wired, namelijk de "long tail" - en dat draait rond het enorme potentieel van het internet. Niet de grote massa die naar één bepaalde site gaat, maar de kleine sites die bezoekers krijgen van over de hele wereld en het spreekwoord "vele kleintjes maken een groot" tot realiteit brengen. Met andere woorden: het internet biedt een oneindig veelzijdige selectie en dat is wat het zo interessant maakt. Mensen vinden er dingen die op zich niet echt een grote markt hebben en dus geen plaatsje vinden in de boeken- of platenwinkel op de hoek, maar die dankzij het internet toch gekocht kunnen worden, bij online boekenwinkels zoals Amazon.com
Een erg mooie evolutie, vindt u ook niet?
http://www.nytimes.com/2006/03/12/business/yourmoney/12sliver.html?ex=1299819600&en=b93a74214263eb16&ei=5090&partner=rssuserland&emc=rss

* Screenshots van Google betalingsdienst: ook referenties over de verkoper
Het blijkt Google ernst te zijn met zijn betalingsdienst. Bij de vele potjes die Google op het vuur heeft staan in haar experimentele keuken, stijgt er af en toe een dampje op vanonder het deksel, dat u een idee geeft of hetgeen er gebrouwen werd lekker zal zijn of niet. En dankzij TechCrunch kregen wij deze week een voorsmaakje van de Google betalingdienst.
Toen de geruchten over de betalingsdienst opdoken, werd uiteraard de link gelegd met de Base dienst van Google, een zoekertjes/ veilingdienst. Velen vroegen zich af of er dan ook een soort van referentie zou komen, waarbij de koper online kan controleren of de verkoper wel betrouwbaar is, aan de hand van referenties van mensen die vroeger al iets van hem/haar gekocht hebben.
Wel, volgens deze screenshots zou Google wel degelijk denken aan zo'n systeem; de gebruiker kan de verkoper een quotering geven van 1 tot 5 sterretjes, plus een commentaar. Voor de screenshots verwijzen wij naar de site van TechCrunch.
http://www.techcrunch.com/2006/03/11/exclusive-google-payments-seller-reputation-screenshots/

* Google verkoopt nu ook boeken
Weet u nog het project van Google om hele bibliotheken in te scannen en on line te zetten? Er was wel heel wat protest van de uitgevers die meenden dat de auteursrechten geschonden werden. Ondertussen is Google books er al (1): u kan een zoektocht doen naar woorden die in boeken moeten voorkomen en kan dan, afhankelijk van de toestemming die de uitgever van het boek gegeven heeft, een of meerdere bladen van dat boek inkijken.
Google gaat nu nog een stapje verder met dat Books project. Het heeft uitgevers uit de VS en het VK uitgenodigd om hun boeken via de site te koop te stellen; de uitgevers mogen zelf de prijs bepalen die de gebruiker dan aan Google moet betalen.
En dan moet u niet denken aan het echt "kopen" van een boek, waarbij het netjes verpakt bij u thuis afgeleverd wordt, maar aan het digitaal kopen, waarbij u het boek online volledig kan inkijken en lezen in uw browser. Het boek kopiŽren en printen zou wel verboden zijn.
Wanneer de nieuwe functie van start gaat is nog niet bekend.
http://books.google.com/
http://www.betanews.com/article/Google_to_Sell_Digital_Books_Online/1142275730

* Microsoft pakt uit met video podcast over nieuwe technologieŽn
Elke dag komen er nieuwe technologieŽn uit en softwaregigant Microsoft is zo lief om ons op de hoogte te willen houden van die nieuwigheden. Het start daarom met een nieuwe site, On10.net, waar elke dag een video te bekijken valt met daarin de hoogtepunten van de nieuwe technologieŽn en de mensen erachter. En het zal niet alleen over nieuwigheden gaan die afkomstig zijn van Microsoft, maar ook van andere bedrijven.
Een eerste video valt alvast te bekijken; hij gaat over KEXP 90.3, een onafhankelijk radiostation dat live uitzendt over het internet. De video valt te bekijken in verschillende formaten, o.a. ook Quick Time (jaja, Microsoft leert bij!) en terwijl u de film bekijkt kan u commentaar leveren.
U kan de video's trouwens ook downloaden in iPod, PSP en het Windows Media formaat, om dan op uw draagbare player te bekijken. Ook blogs geschreven door Microsoft medewerkers spelen een belangrijke rol.
Microsoft had voorheen al een dergelijke site, Channel 9, maar die was echt gericht op geeks. Deze site moet het meer hebben van het jonge volkje dat op de hoogte wil blijven, aldus dit artikel bij BetaNews.
http://www.on10.net/
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Launches_Video_Podcast/1142272596

* McAfee blundert en wist Excel en Adobe bestanden
Het zal u maar overkomen: u hebt een antivirus software geïnstalleerd die u moet beschermen tegen virussen die uw bestanden zouden kunnen beschadigen. En dan wordt uw antivirussoftware karrewiet en begint hij zelf uw bestanden te wissen!
Het gebeurde deze week met McAfee. Door een fout in een update van de virusdefinitie begon de antivirussoftware te denken dat excel.exe en praph.exe, twee componenten van Microsoft Office en AdobeUpdateManger.exe van Adobe, naast verschillende andere applicaties, een virus bevatten. En heeft die bestanden netjes in quarantaine geplaatst - zelfs in sommige gevallen gewist. Een ramp natuurlijk als u het overkomen is.
McAfee zit heel verveeld met de hele zaak en heeft onmiddellijk een nieuwe update uitgebracht die het euvel niet meer vertoont. Het bedrijf heeft de oorzaak van het probleem gevonden en doet er alles aan om te voorkomen dat er nog zoiets voorvalt. Een magere troost, als u met de gebakken peren zit...
http://www.betanews.com/article/McAfee_Gaffe_Deletes_Excel_Other_Apps/1142273626

* Franse wet kan iTunes verplichten systeem open te gooien
Er zijn wel manieren om de iTunes software op uw computer te laten werken met andere toestellen dan de echte iPods, gewone MP3 players dus. U moet er wel wat trucjes voor uithalen (zie ook onze software tip van vandaag). Maar Apple zelf weigert nog altijd om iTunes officieel open te gooien voor andere toestellen.
De Franse wetgever is het hiermee niet eens. Deze week werd een wet voorgesteld, waarbij het in het algemeen toegelaten wordt dat de gebruiker software kan gebruiken die digitale content, die in een gesloten formaat gemaakt is, omzet naar een open formaat.
Dat wil nu niet zeggen dat u daarom zomaar erop los kan gaan kopiŽren - neen: aan de DRM kopieerbeveiliging zelf mag niet geraakt worden. De wet wil alleen gesloten systemen dwingen om zich open te stellen voor andere bedrijven en formaten.
Volgens analisten zou dit wetsvoorstel, als het inderdaad tot een wet komt, ervoor kunnen zorgen dat Apple zijn winkel in Frankrijk sluit
De wet is uiteraard niet gericht tegen iTunes op zich, maar tegen àlle gesloten systemen. Zo zou bijvoorbeeld ook Microsoft ervoor moeten zorgen dat Windows Media bestanden gelezen kunnen worden in iTunes.
Het wetsvoorstel bevatte oorspronkelijk nog een andere bepaling, namelijk dat het gebruik van P2P ruilsystemen legaal zou worden, als de gebruiker een extra heffing zou betalen. Maar dat is ondertussen al gesneuveld.
http://www.betanews.com/article/French_Law_Could_Force_Open_iTunes/1142289661

* Google gaat ruimtelijke toer op
Zoekgigant Google blijft een bezig bijtje. Er gaat geen dag voorbij, of u leest wel over een of andere nieuwigheid waarmee Google bezig is.
Zo lazen wij vandaag dat Google het bedrijf @Last Software verworven heeft, dat een tool produceert, SketchUp, waarmee u driedimensionale tekeningen kan maken, bekijken en bewerken. Hoogstwaarschijnlijk zal Google deze software toevoegen aan het standaard pakketje gratis software dat zij aanbiedt, Google Pack. Volgens kenners is SketchUp een heel gebruikvriendelijk pakketje, dus u kan het misschien zelf eens uitproberen?
Google zou nog meer plannen hebben in het driedimensionale: de zoekgigant werkt, samen met autobouwer Volkswagen, aan een navigatiesysteem dat gebaseerd is op gegevens van Google Earth. De bedoeling is dat de route voortaan in drie dimensies weergegeven wordt. Bovendien zou het navigatiesysteem gegevens van het internet halen, om in real time informatie te verschaffen over het weer en de verkeerssituatie.
En in een derde berichtje gaat Google nog ruimtelijker, letterlijk dan: de zoekmachine zoekt het een beetje verder dan onze aarde, namelijk bij de planeet Mars. In samenwerking met NASA wordt er gewerkt aan een systeem dat de nieuwste wetenschappelijke satellietkaarten van de rode planeet bevat. U zou die dan, net als bij Google Earth, virtueel kunnen bezoeken. Wij wensen u alvast een prettige ruimtereis!
http://www.sketchup.com/
http://us.gizmodo.com/gadgets/gadgets/google-and-vw-join-forces-152919.php
http://www.google.com/mars/

* Microsoft biedt gratis ouderlijke controletools aan
Zo, vandaag komen de groten der aarde dus netjes allemaal aan de beurt: Apple, Google en Microsoft. Die laatste heeft namelijk aangekondigd dat hij, in het kader van zijn Live online project, een gratis dienst wil aanbieden aan de ouders, die hen moet helpen om in het oog te houden wat hun spruitjes zoal uitspoken op het internet.
De dienst heet Windows Live Safety Settings en bevat een contentfilter voor bij het surfen, maar ook een tool om de lijst met contactpersonen van de kinderen te beheren en om rapporten op te stellen van de online activiteiten van de kleintjes.
Concreet betekent deze nieuwe dienst dat de ouders kunnen kiezen of sommige sites toegestaan of verboden worden, of dat bij andere eerst toestemming gevraagd moet worden; die lijst zou aparte instellingen per gezinslid kunnen bevatten. En de ouders zouden die instellingen kunnen aanpassen vanop eender welke pc die verbonden is met Windows Live.
Bij "contact list management" zou de ouder kunnen bepalen wie toegang krijgt tot de log of bijvoorbeeld de MySpace pagina van de jongere en kan hij bepalen wie het kind mag contacteren via Messenger en Mail.
Voor die filters en de andere veiligheidsinstellingen zal de software beroep doen op informatie afkomstig van American Academy of Pediatrics, maar Microsoft zou nu ook op zoek zijn naar gelijkaardige groepen in andere landen, om die instellingen aan de plaatselijke sites aan te passen.
Het geheel is momenteel in bèta test en zou deze zomer officieel uitkomen.
http://www.betanews.com/article/Windows_Live_Safety_Settings_Unveiled/1142351476

* Google en privacy: het vervolg
Weet u nog, enkele weken geleden, het bericht dat Google weigerde in te gaan op een verzoek van het Amerikaanse Department of Justice om zoekgegevens af te staan? Het DOJ wou die hebben om gegevens te verzamelen die zouden kunnen bewijzen of het al dan niet nodig is dat er filters aangebracht worden in bibliotheken enz. in het kader van de wet om de kinderen te beschermen tegen porno enz.
Google weigerde die gegevens te overhandigen en schermde met de bescherming van de privacy van de internaut. Daarop heeft het DOJ zijn eis gemilderd (in plaats van gegevens van een hele maand te geven, moest Google nog maar 5.000 willekeurige zoekopdrachten overhandigen uit haar archieven en maximaal 50.000 webadressen die als zoekresultaat gegeven werden. De rechter moet een van de dagen beslissen of Google nu ja dan neen moet ingaan op die eis en volgens waarnemers zou hij geneigd zijn om "ja" te zeggen.
Wat dan misschien een kleine overwinning mag zijn voor Google, maar nog altijd een grote slag voor uw en onze privacy. Burgerrechtenorganisaties reageren gealarmeerd - het zou een wettelijk precedent vormen waarbij de overheid toegang krijgt tot de grote massa gegevens die privé-bedrijven over ons bijhouden. Want de overheid vraagt die gegevens niet op omdat er een vermoeden van een misdrijf is, enkel om statistische gegevens te verkrijgen. De overheid moet ook geen bevelschrift voorleggen van de rechter. En toch zou zij alle informatie die zij zou halen uit die verkregen gegevens, kunnen gebruiken bij de eventuele vervolging van andere misdaden. Kortom: een evolutie die u zeker en vast met argusogen moet volgen...
http://www.marketwatch.com/News/Story/Story.aspx?guid=%7BD1C28BF1%2DD2F5%2D4EA8%2DABA3%2DC226466B619D%7D&siteid=mktw&dist=

* Sociale netwerken
Bent u het ook zo'n beetje beu, die sociale netwerken? U weet wel, die sites waar u uitgenodigd wordt door een vriend of kennis, een eigen profiel kan maken en dan kan zien wie er nog allemaal in uw netwerk zit...
Hebt u er veel nieuwe vrienden mee gemaakt? Hebt u er tenminste goede contacten uit gehaald? Heeft het u überhaupt iets bijgebracht, of hebt u de site na enkele weken al links laten liggen?
Blijkbaar draaien heel wat mensen na enkele weken de sites terug en zijn zij al die verzoeken om lid te worden van nog een andere dienst hartsgrondig beu. Voor hen twee leuke anti-sites, die de draak steken met het hele gebeuren.
Eerst is er Isolatr - let u vooral op de ontbrekende "e" in de naam, om even trendy te zijn als Flickr en andere Web 2.0 websites. De site helpt u om uit te vinden... waar uw vrienden zich NIET bevinden. De site is leuk uitgewerkt met aandacht voor detail, zoals bijvoorbeeld de FAQ (frequently asked questions), waarbij elke vraag met NO beantwoord wordt...
Een tweede site is Snubster (hier zijn ze blijkbaar vergeten om de "e" in de naam te vergeten...). Dat is een echte anti-sociale site, omdat u er kan aangeven dat u boos bent op iemand, dat zij iets verkeerd gedaan hebben en daarom in een schorschingsperiode zitten. En als het echt de spuigaten uitloopt, als u erg, erg boos op hen bent, dan kan u aangeven dat zij "Dead to me" zijn. Twee leuke sites, om even wat verloren uurtjes mee door te brengen ;)
(Bron: TechCrunch)
http://www.isolatr.com/
http://www.snubster.com/
http://www.techcrunch.com/2006/03/14/social-network-backlash/

* Microsoft ontplooit wereldwijd advertentienetwerk
De laatste weken heeft Microsoft ook niet stilgezeten en werd er dapper getimmerd aan de verschillende onderdelen van het Live project, waarbij Microsoft allerlei diensten online aanbiedt aan de internaut. Die diensten vervangen eigenlijk producten die u voorheen aankocht en installeerde op uw pc. Het is de bedoeling dat deze nieuwe diensten ondersteund worden door advertenties en abonnementen, zodat de minderopbrengsten door de verkoop van de software toch weer goed gemaakt worden.
En zo is Microsoft deze week begonnen met het testen van een adverteersysteem doorheen verschillende diensten: Microsoft Office Live, Windows Live Mail en MSN Spaces. Er worden verschillende formaten advertenties getest, om te zien welke het meeste profijt opbrengen voor de adverteerders en toch ook het meest interessant zijn voor de consument.
Maar in tegenstelling tot Google, dat uitgaat van het principe "vele kleintjes maken een groot" en advertenties van heel kleine bedrijven aanvaardt, lijkt Microsoft voorlopig alleen samen te werken met grote bedrijven zoals Coca-Cola, JC M-Penny, Monster Worldwide....
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Creating_Global_Ad_Network/1142442326

* Hackers slagen erin om Windows Xp te installeren op Intel Mac
Toen Apple zijn eerste Macs uitbracht met een Intel aan boord, dacht menige Handige Harry dat nu de tijd aangebroken was om snel snel Windows XP te installeren op dat leuke bakje. Maar al snel kwamen zij tot de conclusie dat dat nog niet zo simpel was, omdat de EFI of Extensible Firmware Interface niet compatibel is. EFI is de naam van een systeem, ontwikkeld door Intel, dat het aloude BIOS (Basic Input/output System) moet vervangen dat op de pc gebruikt wordt. En om het nog even te hebben over EFI: het is verantwoordelijk voor de power-on self-test (POST), de opstart van het besturingssysteem en dient als interface tussen besturingssysteem en fysieke hardware.
Maar genoeg uitleg over EFI en Bios, terug naar Apple. Er waren dus heel wat mensen die Windows XP wilden draaien op de Intel Mac. Daarom schreef ene Colin Nederkoorn een wedstrijd uit: wie het eerste erin slaagde om XP te laten opstarten op een Intel Mac, Mac mini of MacBook Pro zou een prijs krijgen. Het geld voor de prijzenpot werd geschonken door verschillende bedrijven en personen.
En nu is die pot dus leeg, want een hacker is erin geslaagd om inderdaad XP te installeren. Het was wel een hele karwei - de man moest heel wat gaan knippen en plakken op de installatiedisk van XP. Die moeite werd beloond: de man is nu 13.854 dollar rijker. Het volledige verhaal vindt u bij Betanews.
http://www.betanews.com/article/Hackers_Install_Windows_XP_on_Intel_Mac/1142531021

* Beroepsjournalisten willen nieuwsgaring aan banden leggen?
De laatste dagen is er heel wat te doen rond een charter dat de beroepsjournalisten voorgelegd hebben aan de Belgische oproepen en waarin geŽist werd dat de persberichten voortaan alleen nog maar naar beroepsjournalisten verstuurd worden.
Nu weet u ook wel dat heel wat mensen die een blog of website verzorgen rond het medianieuws, dit doen naast hun officiŽle beroepsactiviteiten - zij kunnen er immers hun boterham niet mee verdienen en kunnen zich dan ook geen beroepsjournalist noemen. Door deze maatregel zouden zij dus geen persberichten meer toekrijgen en dus ook de persconferenties niet meer kunnen bijwonen, tenzij zij een speciale overeenkomst tekenen waarin ze verklaren zich aan bepaalde regels te houden.
Deze verklaring vindt u o.a. op de website van de Vlaamse Journalisten Vereniging (1), een vereniging voor mensen die journalistiek beoefenen zonder dat het hun hoofdberoep is (en waarbij ook uw redactrice aangesloten is). Op zich is er niets verkeerd met die verklaring, ware het niet dat zij doet uitschijnen dat de "vrije" journalisten voortdurend plagiaat plegen en dat de beroepspers zich uitroept tot rechter in deze (terwijl zij zelf ook belanghebbende partij zijn). Bovendien moet elke website voortaan een soort peter boven zich krijgen, een Nederlandstalige beroepsjournalist, die zich als verantwoordelijke uitgever garant moet stellen.
Kortom: een niet zo faire actie van de beroepspers, die u op zijn minst betuttelend kan noemen.... Meer info bij ShowbizzSite, VJV en de collega's van RadioVisie
http://www.showbizzsite.be/nieuws/detail.asp?iImsNid=13280
http://www.vjv.info/main/index_hoofdpagina.php?taal=nl&pagina=start&item=persmededelingen&selid=214
http://www.radiovisie.be

* AOL wil Netscape.com nieuw leven in blazen
De Netscape browser was op sterven na dood, maar AOL, een van de grootste providers in de VS én mediabedrijf dat o.a. Time Warner in portefeuille heeft, heeft de browser met behulp van Firefox nieuw leven kunnen inblazen. En nu wil AOL dat ook doen met het Netscape.com portaal, dat niet echt veel volk meer over de vloer kreeg.
Volgens insiders zou het de bedoeling zijn dat de Netscape site vol met nieuws komt, maar dat het de bezoekers zelf zijn die bepalen welk nieuws erop komt - een systeem dus gelijkend op dat van de populaire Digg.com. Meer details zijn er nu nog niet bekend, maar wij zijn alvast benieuwd.
http://www.betanews.com/article/Report_AOL_to_Relaunch_Netscapecom/1142545947
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!* Laptops en MP3 players op zonne-energie?
Op de CeBIT beurs in Hannover heeft het bedrijf Micro-Star International een notebook voorgesteld en een MP3 player, die gebruik maken van de zonnepaneeltjes die zij aan boord hebben, om hun batterijen te herladen en langer te laten duren. Het bedrijf uit Taiwan, dat voornamelijk gekend is voor zijn moederborden en grafische kaarten, beklemtoont wel dat die producten experimenteel zijn en voorlopig nog niet in de verkoop gebracht zullen worden.
Zo'n zonnepanelen om batterijen zijn erg handig - vooral in rurale gebieden. Want u en wij steken onze herbruikbare batterijtjes in een lader, die stroom neemt van het gewone stroomnet om de batterijen te herladen. Maar wat doet u wanneer er geen stopcontact in de buurt is - laat staan een werkend stroomnet?
Bij de laptop is het deksel bedekt met zonnepaneeltjes; zelfs wanneer het gesloten is, kan het zonne-energie opsparen. Er is echter wel een nadeel aan het systeem: de prijs. Een notebook met zo'n zonnepaneeltjes kost twee tot drie keer zoveel als een gewone notebook.
Bij de MP3 player gaat het om het verlengen van het leven van de batterij met 3 uur. Maar het toestel, de Solar Cell MP3 Player met 4 giga opslagruimte, is eveneens veel te duur voor massaproductie.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,125032,tk,dn031006X,00.asp

* Denim jasje met zonnepaneeltjes
Of het jasje nu eigenlijk het best voorgesteld werd op de CeBIT beurs in Hannover, of op een modeshow, dat laten wij in het midden. In elk geval kon u op CeBIT een jasje bewonderen, afkomstig van Bogner Jeans en voorzien van zonnepaneeltjes.
Want zeg nu zelf: tegenwoordig hebt u zoveel klein gerief bij (een iPod, een gsm, een laptop) en die hebben allemaal energie nodig. Waarom zou u hen die niet geven? Erg mooi vinden we het jasje niet, maar kom, dat was ook niet echt de bedoeling, niet?
http://www.engadget.com/2006/03/13/solar-powered-denim-jacket-at-cebit/
http://denimnews.blogspot.com/2006/03/soaking-up-sun.html

* Motorola ROKR: een mobieltje waar muziek in zit

Zoals wij u verleden week verteld hadden, hebben wij via het PR-agentschap Hill & Knowlton een wel erg leuke mobiele telefoon mogen testen: de Motorola ROKR. Die bevat namelijk, buiten de gewone telefoonfuncties, ook een ingebouwde MP3 player, die 100 songs kan bevatten.

Eerst de gewone functies even op een rijtje zetten: adresboekje, kalender, alarm, MMS, vliegmodus (je adressen, games en muziekbestanden blijven toch veilig toegankelijk tijdens de vlucht) aanpasbare beltoontjes. U kan wappen met de telefoon; daartoe moet u wel de instellingen even correct ingeven. Die vindt u op de website van Motorola (www.motorola.be); u klikt rechts onderaan op Netwerk Instellingen en bij "kies promotie" neemt u "operator settings"; geef nu uw e-mail adres in, kies netwerk instellingen, wap. Daarop krijgt u de correcte instellingen toegestuurd per sms en kan u aan het wappen gaan.

Het toestel is een echte multimedia alles-kunner. Het kleurenscherm tovert leuke foto's tevoorschijn; wanneer u muziek afspeelt, kan u lichtjes mee laten pinken en uw telefoontje in een heuse disco veranderen. U kan MP3 muziekjes als beltoon instellen, polyfone beltonen, leuke afbeeldingen als wallpaper zetten, kleurenvideo's bekijken (denk wel aan het geheugen van uw telefoon!)... Motorola heeft er zelfs, net als bij de computer, hele thema's ingezet, die beltoon, achtergrond en screensaver combineren. Wat spelletjes betreft: op ons exemplaar waren Crazy en Safe al aanwezig, maar op de website kan u nog andere spelletjes downloaden.

Maar die spelletjes interesseerden ons niet zozeer, al wel de ingebouwde MP3 player. Daarmee kan u songs laden via de verwisselbare TransFlash geheugenkaart van 512 MB. Deze songs kan u synchroniseren met uw iTunes beheercentrum op uw pc. Eens de songs op de ROKR staan, kan u zelf een afspeellijstje opmaken. Gewoon de speciale Muziektoets indrukken en u krijgt een scherm te zien dat erg lijkt op dat van de kleuren iPod, met Afspeellijst, Artiesten, Albums, Nummers, Shuffle Nummers. U bladert doorheen de songs met de o zo handige joystick, die u in de vier richtingen kan bewegen (erg handig bij het kiezen van menu's) of indrukken om te selecteren. Terwijl de song speelt, kan u het volume ook aanpassen door de joystick naar boven of beneden te drukken; links en rechts fungeren als Vorig en Volgend.

Het aantal songs dat u kan downloaden is wel beperkt tot 100, als deel van de DRM overeenkomst tussen iTunes en Motorola. Eens er 100 songs op staan, kan u er geen meer bijkrijgen, zelfs al is er nog plaats... U kan de songs ook niet als beltoontje zetten.

Er is alleen een spijtig ding: het laden van de songs geschiedt via een USB verbinding en is wat aan de trage kant. Om echt 100 songs te laden vanuit de iTunes bent u haast een uurtje bezig, terwijl dat bij een echte iPod heel wat sneller geschiedt. Maar ja, met een iPod kan je dan weer niet bellen...

De ROKR ondersteunt MP3, WAV, AAC audioformaten en u kan zowel songs als podcasts naar uw telefoon downloaden.
De muziek beluistert u via de ingebouwde luidsprekers, of via het meegeleverde hoofdtelefoontje. Dat bevat ook een microfoontje, zodat u meteen uw muziek kan onderbreken om een binnenkomend gesprek te beantwoorden.
De klank is echt erg goed, vooral door de hoofdtelefoon; speelt u door de luidsprekers van het toestel, dan krijgt u een wat metalige klank, maar dat is voldoende voor bijvoorbeeld podcasts. Het volume bepaalt u via de luidsprekertoetsen opzij links bovenaan op het toestel.

Er is ook een camera aanwezig, waarmee u korte video's kan opnemen, die u meteen kan verzenden naar uw vrienden. De telefoon ondersteunt ook draadloze Bluetooth verbinding. Wij kregen van Hill & Knowlton een Jabra headset tijdelijk te leen (Jabra BT500) en die kregen wij, na het laden van de batterij, meteen aan de praat. Daarvoor gaat u naar het menu: Instellingen / Verbinding / Bluetooth Koppeling / Handsfree / Zoek naar apparaten. De telefoon gaat op zoek naar Bluetooth toestellen die zich in de omgeving bevinden. De Jabra verschijnt op het lijstje, u markeert het en drukt op Kies en Ja om te bevestigen. Als de telefoon gekoppeld is aan de headset, wordt dit weergegeven met een speciaal icoontje in het scherm. Met de Jabra kan u helaas enkel bellen; de iTunes beluisteren via de Jabra headset kan u niet en dat vinden wij wel wat spijtig.

In het algemeen is deze mobiele telefoon een fantastisch ding voor wie een draagbare player van uitstekende klankkwaliteit wil combineren met een handige telefoon met vele functies. Een aanrader.
Prijs van de Motorola ROKR varieert afhankelijk van de winkel rond de 300-350 euro. Let op bij de prijsvergelijking of de BTW inclusief is of niet en of u er de geheugenkaart bij krijgt!

http://direct.motorola.com/dut/web_producthome.asp?Country=BEL&language=DUT&productid=30157
http://direct.motorola.com/hellomoto/index.htm

Nagekomen bericht:
Wij hebben vernomen dat Jabra werkt aan draadloze hoofdtelefoons voor de pc, maar ook voor mobieltjes met muziek en allerhande toestellen die met bluetooth werken. De Jabra's zouden binnenkort op de markt komen. U kan alvast een voorproefje nemen op onderstaande sites:

http://www.jabra.com/JabraCMS/EM/EN/MainMenu/Products/MobileMusic/JabraBT620S/JabraBT620s
http://www.jabra.com/NR/rdonlyres/CBD74991-AA9F-49A7-BC02-9EBD5FE51B0A/0/320s_soon.gif

* RFID tags kunnen besmet worden met virussen
U hebt al gehoord van de RFID tags - de etiketten van de toekomst, die de streepjescode moeten vervangen. Zij bevatten namelijk een chip die geactiveerd wordt door de nabijheid van een lezer en dan de vereiste gegevens via radiogolven uitzendt. De bedoeling is dat u bijvoorbeeld in de toekomst gewoon met uw winkelkarretje voorbij de kassa loopt en alle artikels worden in één klap ingescand; andere toepassingen zijn uiteraard magazijnbeheer en verdere logistiek.
Maar wij mogen niet al te veel betrouwen op die RFID tags, zo waarschuwden deze week wetenschappers uit Nederland. Want die tags kunnen geïnfecteerd worden met computervirussen en zouden die virussen dan zelfs kunnen doorgeven aan de backend database die gebruikt wordt door de RFID software en zich zo dan weer verder verspreiden naar andere RFID tags.
De wetenschappers dringen daarom aan dat programmeurs maatregelen in hun RFID systeem moeten inbouwen en beveiligingsprocedures invoeren, om een wereldwijde infectie te vermijden. Wat wij een goed idee vinden. Want bij een streepjescode hebt u nog altijd een kleine controle, maar die RFID tags, hoe controleert u die, als consument? Het zou anders wel eens een dure rekening kunnen worden aan de kassa van de supermarkt....
http://www.theregister.co.uk/2006/03/15/rfid_tags_infected_by_virus/

* Is DRM niet alleen slecht voor uw humeur, maar ook voor uw batterijtjes?
Draagbare MP3 players zijn zalig, maar zij hebben een nadeel: zij slikken batterijtjes. Het leven van zo'n batterij hangt af van de omstandigheden waarin u het toestel gebruikt: bijvoorbeeld met equalizer, een niet te hoog volume, is het allemaal 128 kbps MP3, gaat de verlichting van het schermpje uit na enkele seconden, enz.
Maar er is nog een factor, zo lezen wij in een artikel bij CNet en dat is de DRM - de door velen gehate kopieerbeveiliging. Uit testen bleek dat een toestel, dat 16 uren meeging als er gewone MP3's gespeeld werden, het slechts 12 uur volhield als er muziek gespeeld wordt in het WMA 10 formaat en met DRM. CNet deed ook testen met andere toestellen en telkens bleek dat DRM verantwoordelijk is voor 20% korter batterijleven.
En Apple dan? Wel, daarbij zou het verschil slechts 8% zijn. Meer over dit fenomeen en hoe het komt, leest u bij ZDNet, CD Freaks en Engadget.
http://news.zdnet.co.uk/business/0,39020645,39257505,00.htm
http://www.engadget.com/2006/03/16/is-drm-sucking-the-life-out-of-your-mp3-player/
http://www.mp3.com/features/stories/3646.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Op 29 april viert Seniorennet feest: de website bestaat 5 jaar.
http://www.seniorennet.be/29april2006

*** Enkele updates en bug fixes op een rijtje:
- Adobe brengt pleister uit voor gevaarlijke zwakke plek in Flash Player
http://www.macromedia.com/devnet/security/security_zone/apsb06-03.html
- Microsoft patcht verschillende fouten in Excel
http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms06-mar.mspx
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Patches_Multiple_Excel_Flaws/1142372512
- Update voor Mac Office en Messenger
http://www.betanews.com/article/Mac_Office_Messenger_Get_Updates/1142369639
- Symantec brengt pcAnywhere 12 uit
http://www.symantec.com/home_homeoffice/products/remote_pc_fax/pca12/index.html

*** Wetenschapper maakt smiley uit DNA
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_183263.html?wt.bron=homeArt6

*** Pentagon wil leger van cyberinsecten
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_183179.html?wt.bron=homeBakskes8

*** Het bedrijf Polderland brengt een update uit van zijn Nederlandse spellingcontrole voor Office 97 en 2000.
www.polderland.nl

@@@ Superkort @@@

@ 80% van de content bij filmsite Cinemanow bestaat nu uit "adult content"
@ In de VS plannen ze een nieuw tv-programma, een soort Idool, maar in plaats van naar zangtalent gaat men op zoek naar een uitvinder
@ Nieuwe telefoons van BenQ plukken hun update uit de lucht - u moet er niet meer voor naar de winkel of het internet
@ De VN vraagt de ISP's om hun inspanningen tegen spam op te drijven
@ Amazon brengt zijn eigen player, uit, de A-pod
@ Google wil de kampioen van de micro-betalingen worden
@ In de VS is een bedrijf veroordeeld voor wat de grootste inbreuk op de privacy genoemd wordt; het kreeg een boete van 1,2 miljoen dollar
@ Google Video heeft nu categorieŽn
@ Bij Google Books kan u ook hoofdstukken van boeken kopen aan microbedragen
@ De winkels van Game Mania worden opgenomen in de keten Free Record Shop.Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Morrissey - You have killed me
[ Rock/pop] U kent allicht deze artiest; zijn songs zijn tegelijkertijd een erg zachtzinnige overpeinzing van het leven en een erg viriele boodschap. Een mooie song, die u enkel in streaming beluisteren kan, niet downloaden.
http://music.download.com/morrissey

* Sister Hazel - World inside my head
[ Rock/Pop] Een erg mooie song, gezongen door een gevoelige rockstem en ook mooi afgewerkt, zowel qua arrangement als opname.
http://music.download.com/sisterhazel

* Alejandra & Aeron - End I Guess
[ Electronic / Ambient] Deze twee mensen maken mooie elektronische muziek. U moet geen dance/trance muziek verwachten, maar eerder een surrealistisch muzieklandschap.
http://music.download.com/alejandraandaeron

* Nobukazu Takumera
[Electronic / Dance] Opnieuw elektronische muziek die het voornamelijk moet hebben van sfeer, meer dan van verhaallijn. Thema's vervlechten met elkaar en worden pulserende elektronica.
http://music.download.com/nobukazutakemura

* Loscil - Lucy Dub
[Electronic & Dance] Deze man maakt eigenlijk geluidseffecten voor videospelletjes, maar hij maakt ook muziek. Ook hier weer een soundscape, een landschap met geluid - zij het dat dit landschap wat meer ritme in zich heeft.
http://music.download.com/loscil


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

ALS MIEREN ZULKE NIJVERE WERKERS ZIJN,
HOE KUNNEN ZE DAN TIJD VINDEN OM ALLE PICNICS TE BEZOEKEN?
[MARIE DRESSLER]
De nieuwe oogst


* CSS Tools
Een pagina die de webbouwer zeker en vast in zijn favorieten moet hebben - tenminste als hij bezig is met CSS. U vindt er namelijk allerlei links naar pagina's met nuttige informatie en tools voor CSS, zoals de W3C CSS Validator, design galerijen, enz. Wij vonden de "I like your color" site zeker en vast een aanrader: u geeft gewoon de url in en de kleuren die op die site gebruikt zijn, krijgt u terug in hex-waarden.
[Taal: Engels]
http://www.soxiam.com/Notes/CSSTools

* Hoe raakt u hoger in de zoekmachines?
Een interessant artikel, dat uitlegt hoe u een betere positie kan krijgen bij de resultaten van de zoekmachines en toch nog altijd het spel eerlijk kan spelen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.promotionworld.com/se/articles/article/060124howtorank.html

* Oscars voor de slechtste sites op het internet
Nog een site voor webbouwers. Want als u wil weten hoe u een goede site moet maken, kan u eens gaan kijken hoe het niét moet, wat u absoluut moet vermijden. Deze site heeft het over sites waarvan het ontwerp echt niet te doen is en heeft een lijstje opgesteld van de slechtste websites van 2005. Leest u vooral de besprekingen - het kan u helpen om het goed te doen.
[Taal: Engels]
http://www.webpagesthatsuck.com/worst-web-design-featured-on-web-pages-that-suck-in-2005.html

* Een hulpje voor leerkrachten
Leerkrachten voor de kleintjes, moeten (of is het eerder: mogen) vaak creatief met hen werken: knippen, plakken, kleuren... Deze site kan hen misschien van pas komen. U vindt er namelijk een lijstje met links die verwijzen naar kleurplaten die u kan afdrukken, diploma's, enz.
[Taal: Engels]
http://www.tooter4kids.com/free_worksheets_and_awards.htm

* Grafische organizers
Nu we toch aan het printen zijn: deze site bevat handige pagina's die u zelf kan gebruiken bij projecten en kan afdrukken, om ze later in te vullen: plannen om een project tot een goed einde te brengen, hoe het werk verdeeld moet worden, maar ook tabellen die grafisch een tijdsvolgorde weergeven, enz. Beweeg uw cursor over de "preview" en u ziet meteen wat voor soort pagina het is.
[Taal: Engels]
http://gotoscience.com/Graphic_Organizers.html

* FeedsFarm
Een alternatieve zoekmachine, waar u terecht kan voor rss-feeds, die u dan in uw favoriete rss-reader kan integreren, of waarop u zich kan abonneren binnen uw Firefox browser. U kan zoeken binnen nieuws, feeds, tags. Een aanrader.
[Taal: Engels]
http://www.feedsfarm.com

* IslamiCity

De controverse rond de Deense cartoons heeft moslims afgeschilderd in de media als woedende massa's die leuzen scanderen tegen het westen. Dat er heel wat moslims zijn die veel genuanceerder denken, dat is overduidelijk. Het volstaat deze portaalsite IslamiCity eens te bezoeken en dan met name het artikel in de tweede link. Kijkt u ook eens rond op de site; het kan nooit kwaad om kennis te maken met de leefwereld van andere mensen. Het kan u enkel verrijken.
[Taal: Engels]
http://www.islamicity.com/articles/Articles.asp?ref=IV0603-2934
http://www.islamicity.com/

* Reizen
Wil u van punt A naar punt B met het vliegtuig? Dan kan deze site u helpen: u geeft er vertrek- en eindpunt in en de site zoekt dan voor u de vluchten die mogelijk zijn. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.dohop.com/

* Ask Philosophers
De talenten en de kennis van filosofen worden hier binnen het bereik gebracht van het grote publiek. U kan een vraag stellen in verband met filosofie en de medewerkers van de site zullen ze trachten te beantwoorden. Erg interessant is het archief van 939 vragen die tot nu reeds gesteld en beantwoord werden.
[Taal: Engels]
http://www.amherst.edu/askphilosophers/

* Web 2.0: Netvibes
Dit is een site waar u zelf een homepagina kan maken, die u volledig kan aanpassen aan eigen behoefte en waar u de inhoud kan zetten die u zelf wil. U kan datafeeds en diensten van andere Web 2.0 toepassingen toevoegen of verwijderen. Een homepagina die u dus vanop eender welke computer kan oproepen. Het moeten niet altijd de groten zijn (Google of Microsoft) die u zo'n pagina aanbieden!
[Taal: Engels]
http://www.netvibes.com/

* Web 2.0: Omnidrive
Een site waar u bestanden kan parkeren, om dan vanop eender welke computer op te roepen of in streaming af te spelen. De site is momenteel in private bèta, maar gaat op 17 april in publieke bèta.
[Taal: Engels]
http://www.omnidrive.com.au/

* Web 2.0: Protopage
Deze website combineert gepersonaliseerd nieuws, met plakbriefjes en favorieten, plus foto's plus weerberichten en dat alles op één pagina. U kan er ook to-do lijstjes en herinneringen op achterlaten, foto's delen met vrienden, enz. Ook dit is weer een site die u als startpagina zou kunnen zetten. Het wordt moeilijk te kiezen!
[Taal: Engels]
http://www.protopage.com/v2

* Vrijdag animatiedag : Bubble shooter (game)

U moet zo veel mogelijk bubbels doen ploffen. Dit kan u door de bubbels zo te plaatsen dat er 3 of meer van dezelfde kleur aan elkaar raken...
(taal : Engels) [Filover]
http://www2.jeux.com/jeux/jeux.asp?VIDJeux=1268

* Vrijdag animatiedag : Amazing circles (fotobewerking)
Een bewerking die leuke en mooie effecten geeft en die intussen gekend is als "amazing circles". De uitgebreide werkwijze vindt u op de eerste link. Een heleboel voorbeelden vindt u op het tweede adres. Misschien een idee om tijdens deze grijze dagen nog iets met uw foto's van vorige zomer te doen...
(taal : Engels) [Filover]
http://brilliantdays.com/how-to-create-amazing-circles/
http://www.flickr.com/groups/amazingcircles/pool/

* Vrijdag animatiedag : Sense-art
Een site met in het portfolio-gedeelte verschillende staaltjes van digitale kunst. Een aparte kijksite die trouwens een Q-award won.
(taal : Duits) [Filover]
http://www.sense-art.de/
http://www.quandtnet.de/sites/award.htm

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Toerisme op het Net : Milaan
Op de eerste link vindt u de officiŽle site van het Bureau voor Toerisme van de Italiaanse stad Milaan. De structuur van de site is niet echt overzichtelijk en veel links openen een nieuw venster. Op de tweede link vindt u een iets beter gestructureerde website over Milaan.
(taal : Italiaans, Engels) [Filover]
http://www.milanoinfotourist.com
http://www.milan.world-guides.com

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Wouter
Werd tweede in de laatste VTM-editie van Idool en heeft nu zijn eigen website.
http://www.woutermusic.be/

- 50 Cent
Eind vorig jaar bracht deze Amerikaanse rapper het spel Bulletproof op de markt en dat zal u geweten hebben als u op zijn site op een van de items in het menu klikt.
http://www.50cent.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/50_Cent

- Marie Matiko
Deze actrice speelde o.a. in de films Guns and Roses, The Art of War, enz.
http://www.matiko.com
http://www.imdb.com/name/nm0559069/

- Michael Barry
OfficiŽle site van deze Canadese profwielrenner. Hij won in 2004 een etappe in de Ronde van Spanje.
http://www.michaelbarry.ca/Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Pc en tv erg dicht tot elkaar: De liefde tussen pc en televisie wordt steeds inniger. PCzapper heeft de twee wel erg dicht tot elkaar gebracht.
http://www.ad.nl/multi-media/article215387.ece
- Mobieltje met Skype: BenqSiemens heeft een gsm gemaakt waar je mee kunt Skypen, gratis elkaar bellen dus.
http://www.ad.nl/multi-media/article215155.ece
- Mio om te bellen: Mio is een bekend merk als het om navigatie gaat.
http://www.ad.nl/multi-media/article213824.ece

*** Digitale Revolutie
- Hd-dvd of blu ray? Wat wordt de opvolger van de dvd, Hd-dvd of Blu-ray? LG gokt op twee paarden, hun nieuwste speler kan met beide formaten overweg.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13743
- CeBIT Special: In Duitsland vindt momenteel de belangrijkste electronicabeurs van Europa plaats, de CeBIT. In deze special vind je het beste van deze beurs.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13729
- Memorycard-videorecorder: Sony heeft een nieuwe videorecorder aangekondigd. Deze slaat de beelden net op een videoband of op een dvd op, maar op een memorycard.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13705

*** Elektro.be
- CeBIT 2006: Hitachi met nieuwe dvd-camcorders en plasmascherm
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2358
- Store & Save: Nieuwe reeks opslagproducten bij Packard Bell
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2356
- Western Digital introduceert My Book, een nieuw gamma van harde schijven.
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2353

*** Computer World
- Nu ook lokale opzoekingen bij eBay: eBay, zowel het nummer één van de veiling in BelgiŽ als in de wereld, heeft zopas zijn zoektool aangevuld met lokale functies. Als u dus veilingen wil vinden die plaatshebben binnen een straal van 10 km rond uw woonplaats, moet u zeker eens een kijkje nemen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14437&style=34360
- Bluetooth headset van Toshiba
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14336&language_code=NED
- Browseroorlog in telefoonland
http://www.computerworld.be//index.cfm?PageID=16365&News_ID=14383&language_code=NED
- Microsoft Word: verwijder alle verborgen informatie
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14417&language_code=NED

*** Digimedia
- Internet in BelgiŽ: gestage groei
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2870
- Unilever en Telenet bieden video kookrecepten aan
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2864
- Google Adwords bekampt MSN met demografische targeting
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2851

*** Speedzone
- The IT Crowd - Britse sitcom op het net
http://www.speedzone.be/artikel/1056_the_it_crowd__britse_sitcom_op_het_net.html
- X-Men: The Last Stand
http://www.speedzone.be/artikel/1055_xmen_the_last_stand.html
- Rockstar Games - Grand Theft Auto 1, 2 en Wild Metal County
http://www.speedzone.be/artikel/1054_rockstar_games__grand_theft_auto_1_2_en_wild_metal_county.html

*** Webfactor
- Google Mars brengt rode planeet in kaart
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/03/google_brengt_p.html
- Journalist vindt CIA-info via online zoekmachine
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/03/journalist_vind.html

*** Tweakers Net
- Toetsenbord voor de consolegeneratie: AlphaGrip AG-5
http://tweakers.net/nieuws/41625/Toetsenbord-voor-de-consolegeneratie:-AlphaGrip-AG-5.html
- Google boos op Algemeen Dagblad
http://tweakers.net/nieuws/41630/Google-boos-op-Algemeen-Dagblad.html
- Handige pols-pc aangekondigd
http://tweakers.net/nieuws/41610/Handige-pols-pc-aangekondigd.htmlWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Professionele freestyle skateboarder - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rodney_Mullen
* Belangrijkste wegen van RoemeniŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Snelwegen_en_nationale_wegen_in_Roemeni%C3%AB
* Koninklijke Harmonie Broederband Zussen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Harmonie_Broederband_Zussen
* Zinsontleding - http://nl.wikipedia.org/wiki/Zinsontleding
* Gedwongen herplaatsing van Cherokee indianen in de VS - http://nl.wikipedia.org/wiki/Trail_of_tears
* Geschiedenis van het kanton Zug - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Zug_(kanton)
* Soedanees politicus en islamitisch theoloog - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mahmoud_Mohamed_Taha
* Afrikaanse apenbroodboom - http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_baobab
* De vader van cryonics - http://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Ettinger
* Beweging van kritiek tegen de psychiatrie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Antipsychiatrie

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* De lente is weer begonnen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lente
* Slobodan Miloöevic overleden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Slobodan_Milo%C5%A1evi%C4%87
* Nog steeds demonstraties tegen de premier van Thailand - http://nl.wikipedia.org/wiki/Thaksin_Shinawatra

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Er zijn diverse artikelen aangemaakt over landen die hebben deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival. Voor een overzicht, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Eurovisiesongfestivalland

Wikiraadsel: Waarvan worden bolletjes falafel gemaakt? - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Raadsel/netties20060316

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Flickr Mashups 6: Captioner!
Met deze mashup kan u tekstballonnetjes zoals u gewend bent in strips, toevoegen aan eender welke Flickr foto. U geeft gewoon de url in van de foto in kwestie, tikt wat tekst in en sleept het ballonnetje naar de gewenste plaats op de foto.
Het resultaat wordt niet opgeslagen op enige server en uw tekstballonnetje verschijnt niet op de originele foto bij Flickr, maar wordt op een erg slimme wijze verwerkt in de URL ervan, via Captioner. Een erg leuke mashup!
http://shadydentist.com/captioner/

* Flickr mashups 7: Fastr
Enkele van de mashups die op Flickr gebaseerd zijn, zijn spelletjes. Zo ook Fastr. Het gaat als volgt. U logt in en er worden meteen afbeeldingen geladen uit Flickr, die een bepaalde tag gemeenschappelijk hebben. Aan u om die tag te raden, zo snel mogelijk: hoe sneller u het doet, hoe meer punten u krijgt. U kan de score bekijken van andere "spelers".
http://randomchaos.com/games/fastr/

* Flickr mashups 8: Colr Pickr
De interface van deze tool zal u bekend voorkomen, als u zelf een beetje bezig geweest bent met het maken van websites. De tool lijkt op een gewone HTML color picker, maar met dit verschil dat u, als u een kleur kiest uit het grote kleurenpalet, meteen een aantal foto's krijgt van Flickr die deze kleur als hoofdtoon hebben.
http://krazydad.com/colrpickr/

* Flickr mashups 9 : FlickrFling
De raarste RSS reader die u misschien al ooit gezien hebt: de site verwerkt RSS feeds, kiest woorden uit de nieuwsberichten en gebruikt die als zoekterm bij Flickr. Het resultaat is een reeks thumbnail afbeeldingen, waarvan de individuele tag overeenkomt met de tekst van de feed. Een hele rebus!
[Taal: Engels]
http://www.nastypixel.com/prototype/cms/myfiles/pages/flickrfling/

* Tips voor webwerkers
"Leen" de inhoud van pagina NIET zonder te vragen
Verzeker je ervan dat de inhoud van een pagina die je van het web afhaalt, om op je eigen pagina te gebruiken, voorzien is van een tekst dat deze inhoud vrij gebruikt mag worden, of vraag toestemming hiervoor.
Heel veel mensen zullen je graag helpen als je het netjes vraagt en ook een bronvermelding gebruikt.
Het leuke hiervan is dat je mogelijk op deze manier prima contacten kan maken met interessante mensen.
Bovendien blijf je aan de goede kant van de wet.
[Sjeef]

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* Easypodcast
Windows - freeware
Een tool voor zij die zelf een podcast willen maken: het voegt de ID3 tags toe aan het geluidsbestand, zorgt voor het aanmaken van de XML feed en voor het uploaden van het bestand via FTP. Voortaan kan u zich volledig concentreren op het maken van goede audio voor die podcast!
http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=130790
http://www.easypodcast.com/

* PodPLus
Win98/2000/XP - 2,2 MB - shareware
Met dit progje kan u uw iPod omvormen tot een mobiele terminal. Niet alleen uw mails, maar ook contactpersonen en andere functies van Outlook kunnen naar de MP3 player overgezet worden, zoals weersvoorspellingen, RSS feeds, horoscopen. Bovendien kan u de songs terug van uw iPod naar de pc overzetten, iets dat bij Apple niet mogelijk is.
Voor dit progje hebt u wel Microsoft .NET framework nodig.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13657266.html

* Nimiq
Win98/2000/ME/XP - 566 k - freeware
Net zoals iPodder haalt dit progje RSS feeds binnen van het internet; zij kunnen als nieuwe Playlist toegevoegd worden in iTunes of Windows Media Player.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13140332.html

* OggPlay MMF
SymbianOS - 235k - freeware
Hebt u een mobieltje met het SymbianOS aan boord? Dan kan u dankzij dit progje ook OGG muziekbestanden afspelen op uw draagbare telefoon. In principe geldt dit voor Nokia 3230, 6260, 6600, 6620, 6630, 6670, 6680, 7610 en Panasonic X700
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_18948047.html

* iTunes Agent
Win2000/XP - 187 k - freeware
Met dit gratis progje kan u iTunes ook gebruiken voor andere MP3 players dan de iPod. Om het progje te kunnen installeren, moet u wel Microsoft .NET Framework aan boord hebben, maar dat is ook gratis. Wij raden u trouwens aan deze software te installeren, omdat u die in de toekomst steeds vaker nodig zal hebben.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_18931656.html

* Free TV Player
Win98/2000/XP - 1,4 MB - shareware
Of het echt legaal is, weten wij niet. Maar met dit progje kan u in elk geval meer dan 800 gratis internet tv-kanalen op uw pc bekijken. Die zenders komen uit meer dan 100 landen en er zijn meer dan 100 verschillende talen vertegenwoordigd.
http://www.freetvplayer.com/

* Energy Spy
Win95/98/NT/2000/XP - 954k - shareware
Met dit progje beheert u het energiebeheer van de computer; u kan de computer herstarten, hem on stand-by laten, of afzetten volgens een schema dat u op voorhand kan opstellen, via sneltoetsen of de commandolijn.
http://www.vnunet.com/vnunet/downloads/2144818/energy-spy

* ABF Outlook Express Backup
Win98/ME/NT/XP - 1,05 MB - shareware
Outlook wordt wel veel gebruikt, maar het is erg moeilijk om een back-up te maken van e-mails en het adresboekje. Dit progje kan helpen.
http://www.computeractive.co.uk/computeractive/downloads/2144657/abf-outlook-express-backup

* Vrijdag Macdag: ImageStation iPhoto plug-in
Mac OS X 10.3 - iPhoto 4.0 - 532k - freeware
Met deze plug-in kan u digitale foto's uploaden naar de fotoruilsite van Sony ImageStation.com. Gewoon de foto's of het album kiezen dat u wil uploaden en klaar is kees.
http://www.download.com/Sony-ImageStation-iPhoto-Export-Plug-in/3000-2198_4-10475230.html

* Vrijdag MacDag: Chat Transcript Manager
Mac OS X - 1,17 MB - shareware
Een tool om uw chats en instant messaging boodschappen vast te leggen en ze nadien te doorzoeken. Duizenden chats kunnen in een oogwenk doorzocht worden, aan de hand van verschillende criteria.
http://www.download.com/Chat-Transcript-Manager/3000-2146_4-10464442.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Deze week geen vragen van onze lezers!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
EEN BIJ HEEFT HET NOOIT ZO DRUK ALS HET WEL SCHIJNT,
MAAR ZE KAN NU EENMAAL NIET LANGZAMER ZOEMEN.
[Kin Hubbard]