Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.858 (4.234 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 16/3/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 440 van 11/3/2006
Gegroet lezers,

Ook deze week hebben wij een nieuwsbrief vol met nieuwtjes, en wij hopen dat u er iets van uw gading in vindt. Buiten onze reeks over Web 2.0, brengen wij deze week in de rubriek "tips" een uitleg over het verschijnsel "mashups", een van de kenmerken van dat Web 2.0.

Als u de tijd en de moeite neemt om al die sites te bezoeken, dan zal u het vast en zeker met ons eens zijn: er is inderdaad heel wat gaande op het internet, en het internet is in een nieuwe fase gekomen - een fase waarin meer openheid bestaat, en waarin u, de gebruiker, een belangrijke rol speelt: het is UW content die de goede sites maken, UW inbreng die belangrijk is, of dat nu foto's zijn, blogs die u schrijft, of punten die u geeft aan artikels die op het internet verschijnen....

Wij wensen u alvast veel leesplezier, en een aangename ontdekkingsreis. BIj leven en welzijn hopen wij u volgende week weer te mogen aantreffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

* NewsVine: een boomgaardje vol met nieuws
U moet niet denken dat alleen Google en Co in staat zijn om nieuws te brengen. De zopas gelanceerde NewsVine bewijst het tegendeel. Het is een combinatie van de beste functies van Digg en Google News, plus dat er een chat en de mogelijkheid tot commentaar aan toegevoegd werden. Het resultaat: een perfecte nieuwssite, die gebaseerd is op de input van andere lezers.
Dit soort sites is een van de kenmerken van het nieuwe Web 2.0, waar zoveel hype rond is. Maar u kan er niet onderuit, het web is nu eenmaal wezenlijk veranderd tegenover pakweg 2, 3 jaar terug. Sites zoals Digg en nu ook weer NewsVine draaien rond het principe: des te meer deelnemers, des te beter de dienst werkt. Want het principe is simpel: iemand brengt een link aan naar een bericht, van een blog of officiŽle nieuwssite; anderen gaan die link bekijken en geven er punten aan. Hoe meer mensen de link bekijken, hoe hoger de site in de rangschikking komt.
http://www.techcrunch.com/2006/03/03/newsvine-is-perfect/
http://www.newsvine.com/

* BitTorrent opent videowinkeltje
Als u tegenwoordig over P2P spreekt, dan is BitTorrent hoogstwaarschijnlijk een van de namen die meteen in uw hoofd opkomt. Wel, Bit Torrent, dat meestal geassocieerd wordt met illegaal ruilen van bestanden, gaat nu een legitieme rol spelen op het internet en opent een winkel, Light Reading.
Daarmee betreedt BitTorrent de groeiende videowereld op het internet. Steeds meer telecombedrijven pakken uit met IPTV diensten en video over internet: programma's die u normalerwijze enkel via de tv kan bekijken, worden nu ook via het internet beschikbaar. Een grote revolutie voor het tv-wereldje, dat zeker. In elk geval is het ook een grote kans voor de bedrijven die een graantje mee willen pikken, zoals BitTorrent. Dat heeft sinds zijn ontstaan zijn P2P technologie verdeeld onder miljoenen gebruikers, zonder een cent te vragen. Pas verleden jaar werd BitTorrent een officieel bedrijf en nu wil het zijn reputatie als snelle P2P ruildienst omzetten in poen, door legitieme videocontent aan te bieden, tegen betaling, op zijn site.
http://www.lightreading.com/document.asp?doc_id=88843

* Amerikaans ministerie van Justitie onderzoekt prijzen van digitale downloads
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoek geopend, om te zien of het wel snor zit met de prijs die vier grote platenlabels bepaald hebben voor digitale muziekdownloads: Universal, Sony, EMI, Warner Music. Mogelijk zouden die anticompetitief zijn.
Zoals u weet, zijn de platenlabels niet gelukkig met de prijs die iTunes hanteert voor het downloaden van de songs. Zij willen meer - het is te zeggen: populaire songs zouden meer moeten kosten en minder populaire songs minder. Maar Apple vindt dat de platenlabels te gulzig zijn en maakt zich sterk om de prijs van de songs te kunnen behouden op 99 cent. "Wij proberen te concurreren met de piraterij en wij trachten de mensen van piraterij weg te houden door te zeggen: "je kan deze songs kopen, legaal, voor een eerlijke prijs." iTunes is daarin gelukt, het feit dat er al 1 miljard songs gedownload zijn, bewijst dit. "Maar als je die prijs gaat optrekken, dan zullen de mensen terug overschakelen op piraterij".
http://www.betanews.com/article/DOJ_Investigating_Digital_Music_Prices/1141401513

* Foto van Origami?
Wellicht hebt u al van Origami gehoord - het project dat Microsoft absoluut geheim wil houden en dat zou draaien rond een toestel dat de ipod killer moet worden. Het zou het midden houden tussen een PDA, een draagbare computer en een MP3 speler.
Bij Origamiportal kan u nu een foto vinden, die gelekt werd door een online bron en die de Origami zou voorstellen. En als dat waar is, dan ziet het er echt wel een mooi toestel uit.
De foto suggereert een nieuw besturingssysteem: dat is althans wat de compleet nieuwe grafische interface doet vermoeden. Het woordje "Alexandria" links boven moet verwijzen naar uw eigen bibliotheek op het toestel, maar meer is daar niet over bekend.
http://www.origamiportal.com/modules/news/article.php?storyid=10

* Chinese overheid slaat aan het bloggen
De Chinese overheid wil zich een beetje sympathieker en losser voorstellen aan de burger en moedigt de parlementsleden aan om een blog bij te houden, om zo met de burger te kunnen communiceren. Tot hiertoe zijn nog maar 8 van de meer dan 5.000 parlementsleden ingegaan op het verzoek, maar er zouden er nog vele volgen. De blogs staan op de site van de People's Daily, de krant die in handen is van de overheid.
En volgens BetaNews zouden de postings in die blogs wel voor een groot deel pro-overheid zijn, zoals u verwachten kan, maar sommige blogs bevatten ook kritiek op de overheid. Uiteraard kunnen wij zelf die blogs niet lezen, want Chinees is nu eenmaal...Chinees voor ons. Maar als u het Chinees wel machtig bent, dan moet u zelf maar eens gaan kijken naar de blogs op het tweede adres.
Tussen haakjes: wil u zelf Chinees leren (Mandarijn Chinees) praten, dan kan u dat doen door de podcasts te downloaden en te beluisteren, die op het derde adres vermeld zijn.
http://www.betanews.com/article/Chinese_Government_Turns_to_Blogging/1141666429
http://blog.people.com.cn/
http://www.chinesepod.com/

* Zoeken op datum bij Google
Google is blijkbaar iets nieuws aan het uittesten: meteen bij het geven van de zoekopdracht een tijdspanne bepalen, dus enkel zoekresultaten van de laatste dagen of maanden laten weergeven. U kan al langer bij Advanced Search deze optie oproepen, maar Google zou die optie nu in een uitklapvakje meteen bij het zoekvak inbouwen. Bij Digg vindt u een schermafdruk van deze mogelijkheid.
Wij wilden meteen deze nieuwe optie uittesten, maar Google lijkt maar af en toe deze extra functie, bij bepaalde bezoekers, aan te bieden. Hoogstwaarschijnlijk wil het zo uittesten of deze nieuwe functie in de smaak valt bij de internauten of niet.
Slimmeriken hebben in elk geval al uitgedokterd hoe u zelf ook gebruik kan maken van deze nieuwe zoekmogelijkheid, zelfs al biedt Google het extra uitklapvakje achteraan de zoekbalk niet. U tikt gewoon uw zoekterm in, klikt op zoek. Zoals gewoonlijk krijgt u nu in de adresbalk bovenaan een url bestaande uit de zoekfactoren. U moet er gewoon achteraan wat code aan toevoegen: &as_qdr=y geeft bijvoorbeeld alleen zoekresultaten uit het laatste jaar, &as_qdr=m3 van de laatste drie maanden. Eens proberen?
http://www.digg.com/technology/New_Google_UI_test_:_Search_by_date

* GDrive: uw toekomstige harde schijf
Volgens gelekte notities van een toespraak die CEO Eric Schmidt van Google binnenkort zal houden, zou de zoekgigant graag uw toekomstige harde schijf willen worden.
Het plan, dat de naam GDrive meekreeg, stelt een hele strategie voorop: Google zou beginnen met het opslaan van uw e-mails, surfgeschiedenis, afbeeldingen en bookmarks, net zoals Windows Live van Microsoft dat wil doen, om uiteindelijk 100% van al uw gegevens op te slaan.
Blijkbaar heeft Google dus nog niets geleerd van de angst van de internaut voor zijn privacy - en voor hackers. Niet dat onze gegevens op onze eigen computer zo veel veiliger zijn, maar een concentratie van al die gegevens van al die gebruikers is een veel grotere uitdaging voor de hacker dan het arme computertje van de individuele internaut, niet?
http://www.betanews.com/article/GDrive_the_Future_of_Data_Storage/1141750532

* Echt of vals?
Gisteren hadden wij het over een foto van de Origami van Microsoft, het project dat met zoveel geheimzinnigheid omsluierd wordt. Nu moet u toch wel opletten met zulke foto's die op het internet verschijnen, er gezet door zogenaamde insiders - er zijn er heel wat bij die gewoon trucage zijn. Handige doe-het-zelvers kunnen immers heel wat maken met hun Photoshop.
Bij Kenradio vonden wij bijvoorbeeld een foto van de nieuwe iPod die er binnenkort aan zou komen - u weet wel, de iPod waarvan de voorkant volledig uit scherm zou bestaan en die bediend zou worden door touchscreen toetsen. En er was ook een link naar een videofilmpje, waarin zo'n handige doe het zelver uitlegde hoe gemakkelijk je zo'n foto's kan namaken. Echt of vals? Wij zouden het niet weten! (1)
Ondertussen heeft Intel zelf een eerste glimp geboden van het Origami platform van Microsoft voor ultradraagbare pc's. Het toestel toont een 7 inch (20 cm) touch screen en draait op Windows - alhoewel Microsoft zelf van plan is om een speciale variant van XP uit te brengen voor Origami.
http://www.kenradio.com/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=1
http://news.com.com/Intel+shows+Origami-like+device/2100-1044_3-6046793.html

* Yahoo en MapQuest: geef ons Mashups!
Zoals u gemerkt hebt, zijn wij deze week een reeks tips begonnen rond Mashup sites. Dat zijn sites die gebouwd zijn op de informatie van andere sites. Om het simpel uit te leggen: Google Maps bijvoorbeeld heeft geografische data (stratenplannen, satellietfoto's). Die data worden via de eigen API (Application Program Interface) van Google voorgesteld op de Google Maps site. Maar Google heeft die API ook opengesteld voor andere sites. Die kunnen zich dan baseren op de API van Google Maps, die combineren met hun eigen doelstellingen, om de data van Google te verwerken in hun eigen site. Een immobiliŽnsite kan bijvoorbeeld op een kaart van Google tonen waar de huizen gelegen zijn die te koop of te huur staan. Kortom: erg interessante ontwikkelingen.
Om te bewijzen hoe hot deze mashups wel zijn, twee nieuwsberichtjes die wij vandaag tegenkwamen. Het eerste gaat over MapQuest, een concurrent voor Google op het gebied van stratenplannen. Ook deze site heeft nu haar API geopend voor programmeurs, zodat die met behulp van JavaScript de plattegronden in hun sites en toepassingen kunnen inpassen. (1) Het bedrijf houdt trouwens een wedstrijd: wie de meest creatieve mashup maakt, kan rekenen op een prijs van 1.000 dollar en een ticket naar de Where 2.0 conferentie in San Jose (2)
En het tweede bericht gaat over Yahoo, dat vier API's opent voor programmeurs, om mashups te maken en een Application Gallery zal lanceren waar de mashups getoond zullen worden. Het gaat om de Photo, Shopping en Calendar API's. Binnenkort zou daar ook de MyWeb 2.0 dienst bijkomen, een dienst om bookmarks te delen met anderen. (3)
http://www.mapquest.com/features/main.adp?page=developer_tools_oapi
http://www.mapquest.com/features/main.adp?page=developer_tools_oapi_devchallenge
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Create_Apps_for_Our_Services/1141758486

* Microsoft gaat van start met Live Search
Deze week heeft Microsoft uitgepakt met zijn nieuwe Live.com homepagina, inbegrepen een bèta van de nieuwe Windows Live Search, die MSN Search moet vervangen - en, als het van Microsoft afhangt, de dominantie van Google op het vlak van zoeken moet doorbreken.
U moet zelf eens een zoektocht uitvoeren om de nieuwe mogelijkheden van de site te begrijpen. Want Microsoft heeft op zijn pagina enkele nieuwe technologieŽn toegepast om u meer dynamisch te kunnen laten zoeken. U krijgt zoals gewoonlijk een lijstje met de zoekresultaten, maar u moet niet op "next" drukken om de volgende 20 te zien - de site maakt gebruik van "smart scroll" om de resultaten te tonen. Die schuiven altijd een stuk of 5 plaatsen op, afhankelijk van uw selectie: want met een andere schuifregelaar kan u kiezen of u slechts 2 lijntjes wil hebben (de titel van de pagina, plus de url er van- of vijf lijntjes (titel, drie regels tekst inbegrepen het woord dat u zoekt en de url).
Buiten de algemene zoekopdracht, kan u ook laten zoeken in rss-feeds, nieuws, afbeeldingen en in Live Local. Gaat u zoeken bij de afbeeldingen, dan krijgt u enkel een net lijstje met mini-afbeeldingen (thumbnails); maar omdat het lijstje zo lang is, viel de downloadsnelheid nogal tegen. De hele site trouwens is wel luchtig van concept, maar zwaar in laden lijkt het ons.
Uiteraard is het de bedoeling dat Live Search gekoppeld wordt aan het hele Live concept van Microsoft; het verpersoonlijken van uw startpagina is daarbij een heel belangrijk principe. Zo kan u bijvoorbeeld bij de zoekmachine "search macros" aanmaken, waarbij u bepaalde zoekopdrachten kan opslaan en met anderen delen. Zo zou u een zoekopdracht kunnen laten uitvoeren binnen alleen uw favorieten, in plaats van het hele internet.
Uiteraard is de site nog in bèta, maar de zoekervaring op zich lijkt op het eerste zicht wel positief. Wij laten het aan u over, om uit te testen of de zoekresultaten die Windows Live kan opduiken even accuraat zijn als Google. Want daar gaat het per slot van rekening om, niet?
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Debuts_Windows_Live_Search/1141838350

* iTunes test een abonnementsmodel
De muziekwinkel van iTunes is erg populair en loopt goed. Maar Apple wil ook nog andere bedrijfsmodellen uittesten: in plaats van muziek, video's, afleveringen van populaire tv-shows te verkopen tegen een vaste prijs per aflevering, pakt het bedrijf nu ook uit met een abonnementsmodel: de Multi-Pass. Daarbij kan de internaut tv-shows kopen mits betaling van een maandelijks abonnement.
Momenteel is er sprake van een abonnement van 9,99 $ voor 16 episodes van een bepaalde show; elke week komen er vier episodes uit. De internaut kan ook kiezen om aparte afleveringen te downloaden, maar betaalt dan $1,99. Als er dan binnenkort nog andere shows bijkomen en u betaalt ook daar nog een abonnement voor, dan kan het abonnement per maand flink oplopen.
Tot hiertoe heeft Apple weerstaan aan de oproep van mediabedrijven en concurrenten om een maandelijkse abonnementsprijs toe te passen, zoals ook Napster en Real Networks' Rhapsody toepassen.
http://www.usatoday.com/tech/news/2006-03-08-itunes-subcribe_x.htm

* Cult classics op het web
Video op het internet: u vindt het steeds meer. Dat kan, omdat er meer breedband is en wij ons computertje steeds meer als individuele tv gaan beschouwen.
Onder de video's op het internet, zijn er heel wat cult films: Dr. Jekyll, Bruce Lee, de bultenaar van Notre Dame... Een goede site om die te vinden is Veoh Networks. De films die u er vindt, zijn allemaal vrij van copyright, ofwel omdat zij al zo oud zijn, ofwel omdat de eigenaars ervan nagelaten hebben om hun rechten te beschermen. Iedereen kan films uploaden naar de site; zowel posten als bekijken is gratis. Momenteel zijn er al een 90 films te vinden. En blijkbaar bestaat er echt wel een publiek voor die oudjes, zo blijkt uit dit artikel bij CNet.
Nochtans zijn de films in zwart-wit en hebben zij helemaal niet de speciale effecten en computeranimaties die u in de tegenwoordige films vindt. En toch blijken de internauten verzot te zijn op deze stille films, met stijve, harkerig bewegende monsters. Daarentegen was het scenario vaak veel sterker en de acteerprestaties ook. Leest u wat meer over deze voorliefde voor de oudjes bij CNet.
http://news.com.com/Its+the+site+of+the+living+dead%2C+as+cult+films+hit+Web/2100-1025-6047466.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433
http://www.veoh.com/channel.html?channelId=9&network=Cult+Classics

* Google biedt schikking aan voor klik-fraude
Zoals u weet, werkt Google met zijn AdSense en AdWords adverteersystemen volgens het principe dat de adverteerder betaalt voor elke keer de bezoeker klikt op de advertentie van de adverteerder. Maar blijkbaar werd er gefraudeerd met sommige van die kliks: de webmasters van sites waarop de advertenties geplaatst waren, klikten soms zelf op de advertentie, om zo extra inkomsten te krijgen. Wat dus wil zeggen dat in dat geval de adverteerders te veel betaalden.
En u kent de Amerikaantjes: zij staan in dat geval meteen klaar om een massaal proces (class action suit) aan te spannen. Wat zij dus ook deden en deze week werd bekend dat Google 90 miljoen dollar zal betalen om een eerste van deze grootschalige processen in der minne te regelen, namelijk eentje dat in de staat Arkansas was aangespannen. In andere gerechtshoven over heel Amerika zijn er nog meer dergelijke zaken hangende.
Uiteraard is Google zelf niet schuldig aan dat frauduleus geklik, maar de klagers zeggen dat Google te weinig doet om deze fraude tegen te gaan.
Oh en ook nog dit: Google geeft geen cash geld aan de klagers; wie dacht snel rijk te worden, mag het vergeten. Google geeft enkel tegoedbonnen voor toekomstige advertenties bij het bedrijf, plus betaling van de gerechtskosten.
Bij InternetOutsider vindt u een vlijmende kritiek op de manier waarop Google zelf het bericht heeft weggemoffeld in een blog, in plaats van een officieel perscommuniqué. Per slot van rekening is deze schikking een precedent, dat van invloed kan zijn op de nog volgende processen. En hebben de investeerders wel recht op nadelige informatie over de internetreus, niet? (2)
http://www.betanews.com/article/Google_Offers_Click_Fraud_Settlement/1141921363
http://www.internetoutsider.com/2006/03/google_clickfra.html

* Google in onderhandeling met Writely?
Gewoonlijk bezondigen wij ons niet aan koffiedik-kijken en glazen-bollen praktijken, maar in dit geval kunnen wij er niet omheen - de waarschijnlijkheid van deze speculatie is te groot, om te laten liggen.
U hebt eerder deze week kunnen lezen dat Google, althans blijkens uitgelekte documenten van Google-baas Erik Schmidt, van plan is om een GDrive te maken, een virtuele harde schijf voor uw pc die zich op het internet bevindt en waarop u alles wat zich op uw eigen harde schijf bevindt kan opslaan. Niet alleen uw bookmarks en mail zouden dan vanop eender welke pc toegankelijk worden, maar àlle documenten.
Wat is er dan natuurlijker dat bij die documenten ook de software hoort om die documenten te bewerken? Want als u vanop een andere computer een .doc document opent, wil u er uiteraard ook wat aan veranderen. En volgens waarnemers ligt het daarom in de lijn van de verwachtingen dat Google binnenkort ook Writely zou overnemen, een van de top 25 Business 2.0 bedrijven, dat een dienst aanbiedt waarmee u dus on line documenten kan bewerken.
En daarmee zijn wij helemaal terug bij het idee van de ASP, de Application Software Provider, het concept waarmee Microsoft jaren geleden op de proppen kwam. Software zou niet meer op uw pc zitten, maar on line staan en u zou er een abonnement op nemen.
Benieuwd of de internaut gewonnen kan worden voor dit concept, nu het niet van Microsoft, maar van Google komt!
http://gigaom.com/2006/03/08/google-writely-in-talks/
http://www.writely.com/

* Sociaal netwerk van Orkut een thuisbasis voor Al Qaeda aanhangers?
Volgens terrorisme-experts en een onderzoek van de site Orkut, zouden aanhangers van het terreurnetwerk Al Qaeda de populaire sociaal-netwerksite Orkut, eigendom van Google, gebruiken om er sympathie los te weken voor Osama bin Laden, er video's te delen en weblinks die het terrorisme promoten en er westerlingen te rekruteren die geen Arabisch spreken, zo meldt USA Today.
Militanten zijn er talrijk aanwezig: op Orkut zijn er minstens 10 communities die de lof zingen van bin Laden, al-Qaeda of de jihad, de heilige oorlog, tegen het westen. De grootste bin Laden community heeft meer dan 2.000 leden.
Wat speciaal is aan deze community, is het feit dat zij Engelstalig is - er zijn immers veel meer sites die de lof zingen van terreurgroeperingen, maar die zijn in het Arabisch en dus zal de gewone internaut er niet meteen naar surfen, of de teksten lezen die daar gebracht worden. Maar bij Orkut kan de Engelstalige bezoeker openlijk films zien van aanvallen op Amerikaanse soldaten, de lichamen zien van dode soldaten, de Engelse vertaling lezen van communiqués van de Irak-vleugel van Al Qaeda, vooraleer die elders in het Engels verkrijgbaar is.
Met andere woorden: het lijkt erop dat deze groeperingen sympathie willen winnen via Orkut, op zijn minst. Volgens terrorisme-experts zou het zelfs gaan om het rekruteren van mensen in Westerse kringen, mensen die er niet Arabisch uitzien.
Een sensatiebericht? Leest u zelf bij USA Today en bezoekt u dan zelf Orkut. Bent u nog geen lid van deze gemeenschap, dan kunnen wij u eventueel introduceren.
http://www.usatoday.com/tech/news/2006-03-08-orkut-al-qaeda_x.htm
http://blog.searchenginewatch.com/blog/060309-094646
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
* Robotic Shark
Wil u echt indruk maken op het strand deze zomer? Dan moet u geen spieren kweken of een string dragen, maar gewoon dit toestel kopen: de Robotic Shark.
Die robot-haai is meer dan een meter lang en kan tot een diepte van 2 meter gaan. En u moet niet ongerust zijn dat hij u zal ontglippen, want de haai blijft gewoon onder uw controle, dankzij een afstandsbesturing. U kan zelfs naast hem gaan zwemmen, als u wil!
Ziet u het al gebeuren, deze zomer: een strand in Blankenberge en al die haaienvinnen die opduiken?
http://www.linternaute.com/hightech/diaporamas/060228-gadgets/1.shtml
http://www.hammacher.com/publish/72824.asp#

* Sun en Microsoft hebben het voor SPOTS
In onze reeks "nieuwe woordjes leren" hebben we het vandaag over SPOTs, oftewel Small Programmable Object Technology (volgens Sun Microsystems) of Smart Personal Objects Technology (volgens Microsoft).
Hoe de aartsrivalen het ook oneens mogen zijn over de benaming, ze zijn het wel eens over de grondslag van de technologie: het maken van persoonlijke voorwerpen, zoals alarmklokken en polsuurwerken, die informatie op aanvraag leveren. Microsoft heeft drie jaar geleden op de CES beurs zijn SPOT technologie voorgesteld en deze week kondigde Sun Microsystems het SPOT project aan, dat gebaseerd is op Java. Sun wil zich voornamelijk richten op het onderwijs en onderzoeksinstituten of hobbyisten, zodat zij zelf kunnen experimenteren met het systeem en dan producten ontwikkelen.
In mei dit jaar zou er een kit uitkomen, bestaande uit twee aparte Sun SPOT toestellen en een basisstation. Specificaties van de kit vindt u bij BetaNews. Er is ook een speciale website waar SPOT ontwikkelaars met elkaar kunnen samenwerken en ideetjes uitwisselen.
http://sunspotworld.com/
http://www.betanews.com/article/Sun_Unveils_SPOT_Java_Powered_Objects/1141671833

* Boeken signeren: kijk mama, zonder schrijver!
Succesauteur Margaret Atwood is al op jaren gekomen en is het wat moe om te reizen. Nochtans zijn er heel wat fans die erg graag een door haar gesigneerd boek in bezit zouden hebben en is zij het die fans toch verplicht om aan hun wensen tegemoet te komen. En dus: maar weer eens de zoveelste signeersessie in een boekhandel hier of daar of op een beurs...
Maar de dame heeft nu een oplossing gevonden: de Unotchit (spreek uit: you no touch it) pen. Daarmee kan zij voortaan vanop afstand signeren. Zij kwam op het idee door de besteljongen van de pakjesdienst. Want daar moet u op een schermpje tekenen, zonder papier maar met een speciale stift en uw handtekening wordt meteen doorgestuurd naar het kantoor.
Iets gelijkaardigs heeft zij dan laten uitwerken en het resultaat werd dit weekend voorgesteld. Er was wel op het laatste moment nog even een kink in de kabel, maar dat hoort nu eenmaal bij officiŽle lanceringen van nieuwe producten - Microsoft staat daar bekend voor tussen haakjes. Het is de bedoeling dat het toestel verhuurd wordt aan uitgevers, die dan signeer-events kunnen organiseren, ook in kleinere gehuchten die normalerwijze niet aangedaan worden op zulke signeertours.
http://www.wired.com/news/technology/0,70345-0.html?tw=wn_technology_1

* Cebit-beurs gaat van start: heel veel nieuwtjes!
In de volgende dagen gaat de Cebit-beurs in Hannover van start. En nog meer dan andere jaren zullen daar heel wat nieuwigheden voorgesteld worden. Want er mag dan de grote CES beurs in Las Vegas zijn, sommige zaken zijn typisch voor de Amerikaantjes ontwikkeld en de Cebit-beurs richt zich echt tot de Europese markt.
In de volgende dagen zal u heel wat aankondigingen lezen over nieuwigheden die op de beurs voorgesteld worden. Zo is er Samsung, dat als eerste een toestel voorstelt dat ontwikkeld werd rond het Origami project van Microsoft. Het werd een handcomputer, die het midden houdt tussen een tablet PC en een PDA en die draait op de speciale "origami" versie van Windows XP. (1). 15 cm op 20, 900 MHz microprocessor, 500 MB RAM, WLAN, 802.11 A/G en Bluetooth en touch-screen controle. Handig is dat het toestel een speciale multimediaplayer bevat die altijd stand-by is, zodat u niet het volledige XP besturingssysteem moet opstarten om een video te kunnen bekijken.
Verder stelt het bedrijf BenQ nieuwe mobieltjes voor op de beurs, waaronder eentje met een Windows Mobile besturingssysteem aan boord. Het toestel bevat bovendien Skype, zodat u VoIP gesprekken kan voeren over de Wi-Fi netwerken - dat bespaart meteen op uw telefoonrekening (2)!
En als derde in het rijtje is er Logitech; dat brengt linkshandige draadloze lasermuizen, zwarte iPod luidsprekers en geluidsonderdrukkende hoofdtelefoons. En ook nog een digitale pen, universele afstandsbediening, QuickCam camera's. Zin om naar de beurs te trekken? Wij in elk geval wel! (3)
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,124993,tk,dn030806X,00.asp
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,124995,tk,dn030806X,00.asp
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,125000,tk,dn030806X,00.asp

* Sling Media nu ook voor Origami pc
Wellicht hebt u al gehoord van de Slingbox. Dat is een toestel dat het digitale tv-signaal oppikt van uw kabel, satellietantenne en dan via het internet verstuurt naar alle mogelijke toestellen die op het internet aangesloten zijn. Uw pc boven in de slaapkamer, maar ook uw pc wanneer u zich elders op de wereld bevindt.
Wel, ook Slingbox, of liever: Sling Media, het bedrijf dat de Slingbox maakt, heeft plannen voor het nieuwe Origamiproject van Microsoft. Het zou namelijk een speciale versie van zijn SlingPlayer software aanbieden voor dat platform. Want het Origami-project gaat rond ultramobiele pc's en volgens Bill Mitchel, vice-president van de afdeling Mobiele Platforms van Microsoft, zijn dat toestellen die "gebruikers nog een manier geven om hun tv mee te nemen waar ze ook maar gaan en Sling Media helpt meer van onze gebruikers om de vrijheid en soepelheid van dit ultramobiele toestel te ervaren."
Lijkt momenteel eerlijk gezegd nog heel veel blabla, maar wellicht zal er binnenkort toch wat meer duidelijkheid komen.
http://www.betanews.com/article/Sling_Media_to_Develop_for_Origami_PC/1141922113


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De bureaustoel als joystick?
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060308036

*** Lulu.com, de Amerikaanse dienst van onafhankelijke publicaties, komt naar Europa met vijf nieuwe websites.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060308043

*** Groot schandaal in de VS/ hackers hebben de pincodes van ontelbare betaalkaarten kunnen bemachtigen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060310037

*** Voor deze herfst wordt een draadloze USB aangekondigd
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060307044

*** Hackers doen het steeds meer voor het geld; er is zelfs sprake van echte maffiapraktijken
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060308003

*** SanDisk brengt 4 giga grote geheugen produo cards uit voor digitale fotografen
http://www.sandisk.com

*** Jabra breidt zijn bestaande gamma draadloze headsets voor de mobiele telefoon uit: nu ook modellen voor MP3 spelers en pc's. Zij worden op CeBIT voorgesteld.
http://www.jabra.com/JabraCMS/EM/EN/MainMenu/Products/MobileMusic/JabraBT620S/JabraBT620s
http://www.jabra.com/NR/rdonlyres/CBD74991-AA9F-49A7-BC02-9EBD5FE51B0A/0/320s_soon.gifHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Elliot Smith - Twilight
[Singer/songwriter] Erg gevoelige songs, die misschien een voorbode waren van zijn nakend einde - deze artiest is inmiddels helaas overleden. Erg mooie songs, erg simpel gemaakt: meerstemmige mannenstemmen en een gitaar.
http://music.download.com/elliottsmith

* Rachel's - Last Things Last
[Alternative Punk] De naam "Rachel's" zal u misschien misleiden - het gaat niet om een dame hier, maar een collectief van artiesten. Een erg gevoelige song, met een klassieke ondertoon en een prachtige cello.
http://music.download.com/rachels

* Kat Burns - Waiting by the Fence
[Pop & Rock] Een tedere zachte stem, gecombineerd met helder gitaarspel. Songs die wel goed ineenzitten. De opnamekwaliteit kon met momenten wat beter, maar de stem komt echt goed tot haar recht.
http://music.download.com/katburns

* Black Heart Procession - Tropics of Love
[Alternative /Indie] Drie jonge mannen die voortdurend zweven rond de wanhoop. Deze song heeft erg veel tempo en is complex van opbouw, maar wat is hij prachtig!
http://music.download.com/theblackheartprocession/

* Two Star Symphony - Something she Said
[klassiek - symfonie] Een erg ongewoon strijkerskwartet. Folk wordt gecombineerd met klassiek, wat toch wel een opmerkelijke sound geeft. Zeker en vast de moeite waard om te beluisteren.
http://music.download.com/twostarsymphony


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geen ezel balkt slechter dan als hij wil hinniken
[Julien De Valckenaere - 1898]De nieuwe oogst* Web 2.0: Kiko

Een coole webkalender, die alle handige functies van een desktop kalender combineert met de alomtegenwoordigheid van zo'n kalender on line te hebben. En gratis bovendien.
[Taal: Engels]
http://www.kiko.com/

* Web 2.0: Meebo
Zalig, zo'n site: hier worden al uw instant messaging accounts op een centrale plek verzameld, zodat al die verschillende chat vensters in één enkel venster kunnen versmelten.
[Taal: Engels]
http://www.meebo.com/

* Web 2.0: MemeOrandum
Het web gonst van discussies over politiek en lopende zaken en memeorandum is dé site waar u deze gesprekken terugvindt. De site gaat uiteraard voornamelijk over Amerikaanse politiek en veel wereldnieuws.
[Taal: Engels]
http://memeorandum.com/

* vpod.tv
Na de podcast, ook de vodcast. Deze site is gewijd aan video-podcasts. U vindt er onder andere een heel interessant verslag met beeld over het 3GSM congres. Met deze vpods gaat echt een nieuwe wereld open, met waarlijk op maat gemaakte tv.
[Taal: Engels / Frans]
http://vpod.tv/

* YouTube

En nu we toch met video bezig zijn: niet alleen Google en Yahoo houden zich bezig met video's on line - ook op deze site vindt u een heel mooie selectie. Bovendien zijn de filmpjes voorzien van quoteringen. Wij vonden er bijvoorbeeld Hyphen-Nation, een korte animatiefilm met kleifiguurtjes. Maar kijkt u zelf eens - u vindt er echt ongelooflijk knappe dingen.
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com
http://www.youtube.com/watch?v=P2Wfu5o2nrE

* Cinemanow
En we blijven nog even bij video op het internet. Bij CinemaNow vindt u een hele selectie filmpjes die u gratis kan bekijken. Klik, wanneer u op de pagina aankomt, in het linkervak op Browse - Free video's. En klik dan eens op tv / classic. U vindt er o.a. de eerste afleveringen van Dragnet, Jack Benny, Frank Sinatra show... Lekker nostalgisch!
[Taal: Engels]
http://www.cinemanow.com/Free-Videos/TV/Classics/100,2,5,,0,0,0/

* Magnatune
Een fantastische site voor wie gratis naar muziek wil luisteren en toch netjes alles legaal wil houden. U vindt er muziek in verschillende genres, van klassiek tot rock, world, new age, enz. De muziek mag trouwens ook in podcasts gebruikt worden!
[Taal: Engels]
http://www.magnatune.com/genres/classical/

* Ping!
Ping, pong: hoe snel wordt uw server bereikt? Op deze website kan u uw server, of eender welke server laten pingen vanop 14 controlepunten, verspreid over de hele wereld.
[Taal: Engels]
http://just-ping.com/

* Blackberry
Er is heel wat te doen rond dit handige draagbare toestel, een PDA met heel veel mogelijkheden. De makers van Blackberry zouden mogelijk inbreuk gepleegd hebben op een patent van het bedrijf NTP en daardoor zou de dienst wel eens uit de lucht moeten verdwijnen. Maar wat is Blackberry en hoe zit het nu eigenlijk met dat proces?
Deze site is gewijd aan Blacberry; u vindt er nieuws en nieuwtjes, plus software voor het toestel en besprekingen van nieuwe hardware.
[Taal: Engels]
http://www.blackberrycool.com/

* One Minute Tip
Een verzameling podcastst met tips, interviews, quickstarts en video's voor mensen die de tijd niet hebben om zelf de handleiding helemaal door te nemen.
[Taal: Engels]
http://radio.weblogs.com/0141930/

* Handige tools
Het moet niet altijd van zo ver komen: ook in eigen land zijn goede sites te vinden, waar de webmaster de moeite gedaan heeft om goede software bijeen te zoeken. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.kvanacker.be/start.htm

* Krugle
Deze site moet de Google voor programmeurs worden. U kan er namelijk zoekopdrachten ingeven naar code. Het is de bedoeling dat u routines, die tot het open source domein behoren, kan vinden en zo kan gebruiken en in uw eigen project opnemen.
[Taal: Engels]
http://www.krugle.com/about/

* Vrijdag animatiedag : Jewel Quest (game)
Een vrij verslavend spelletje. Wissel telkens 2 blokjes om en zorg dat er (minstens) drie gelijke objecten naast elkaar komen te staan. Indien dat het geval is, verdwijnen de drie blokjes en schuift alles op. Telkens u drie relikwieŽn kan doen verdwijnen, krijgen de blokjes een goudkleur. Om te winnen moeten alle blokjes een goudkleur krijgen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.jeux.com/jeux/jeux.asp?VIDJeux=1724

* Vrijdag animatiedag : Ami Vitale (fotografie)
Deze in Amerika geboren fotografe heeft zich in New Delhi gevestigd en maakt fotoreportages voor o.a. Time en Newsweek waarbij ze gevaarlijke terreinen niet uit de weg gaat. Op haar website vindt u een pakkend staaltje van haar kunnen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.amivitale.com
http://www.nationalgeographic.com/adventure/0408/photo_index.html

* Vrijdag animatiedag : Bzzzpeek
Een site met onomatopees (klanknabootsingen). Het geluid van bvb een haan wordt niet in elk land op dezelfde manier nagebootst. In Frankrijk doet men cocorico en in Nederland kukelekuu. Op deze site krijgt u van verschillende dieren en voertuigen te horen hoe kinderen tussen 2 en 7 dat in verschillende landen nabootsen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.bzzzpeek.com

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Anime
Anime. Heel misschien heb je er al iets over gehoord? Misschien heb je het ooit gezien? Anime is de verzamelnaam voor een heel specifiek soort Japanse tekenflims. Daarbij is het verhaal minstens even belangrijk als de animatie. Veel reeksen zijn dan ook bedoeld voor een meer volwassen publiek. Animes worden ook wel eens - bewegende manga's genoemd. In AziŽ en de VS is het publiek er wild van. In West-Europa is het genre vrij onbekend, maar maakt nu toch een inhaalbeweging. Op een nieuwe website gemaakt door twee enthousiaste West-Vlamingen, verneem je alles over Anime. Zeggen de beelden je minder, dan spreekt de specifieke muziek je misschien wel aan. Want ook die is apart, herkenbaar en volwassen.
http://www.freewebs.com/online-anime/

* Toerisme op het Net : Brusselse wandelingen
Plant u een dagtrip naar Brussel, dan kan u misschien ook even op deze pagina kijken. U vindt er immers verschillende uitgestippelde wandelingen van telkens ongeveer een uur in pdf-formaat die u kan uitprinten. Ideaal om bekende en minder bekende wijken van Brussel te doorkruisen en tegelijkertijd wat interessante, geschiedkundige informatie te lezen over hetgeen u ziet.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.opbrussel.be/BroodjeBrussel/wandeling.asp

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Born Meirlaen
Deze vroegere Idolol-deelnemer bracht enkele weken geleden zijn eerste CD-single "Fools rush in" uit. Zijn website is helaas nog maar beperkt beschikbaar.
http://www.bornmusic.be/

- DJ Sven Lanvin
Deze ex-Zillion DJ Verzorgde o.a. de remix van de CD "Club System 2005.3". De site is nauwelijks te bekijken in Firefox. :(
http://www.djsvenlanvin.com/

- Roger Sanchez
OfficiŽle site van deze House DJ. Hij staat momenteel in de Ultratop met 'Turn on the music' .
http://www.rogersanchez.com

- Keyshia Cole
Deze in CaliforniŽ geboren zangeres werkte ooit nog samen met MC Hammer en bracht recent haar debuutalbum "The way it is" uit.
http://www.keyshiacole.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Microsoft heeft donderdag, na een maandenlange hype op het internet, een nieuwe draagbare computer voorgesteld
http://www.ad.nl/multi-media/article199617.ece
- Zelf opnemen in HD: Wie straks eenmaal hoge resolutie-tv gewend is wil het zelf ook opnemen. Dat kan.
http://www.ad.nl/multi-media/article196923.ece
- WK op je laptop: Veel mensen zijn straks in juni niet in de gelegenheid naar het WK voetbal in Duitsland af te reizen. Maar een laptop hebben ze wel.
http://www.ad.nl/multi-media/article194758.ece
- Algemeen adres:
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- WhyCry Baby Cry Analyzer: Waarom huilt je baby toch zo? Deze gadget vertelt het je. De baby hoeft alleen even in de microfoon te huilen.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13614
- Ultra Mobile PC: Microsoft heeft de Ultra Mobile PC gepresenteerd. Deze opvolger van de Tablet PC werd eerder aangekondigd onder de codenaam Origami.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13624
- BenQ-Siemens E61:
BenQ presenteert op de CeBIT een telefoon waarbij de bediening van de mp3-speler prominent aan de bovenkant zijn geplaatst.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13562
- Algemeen adres:
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Muziek en foto centraal bij Sony Ericsson: Gsm-fabrikant Sony Ericsson wil in 2006 de kloof met marktleiders Nokia en Samsung dichten
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2348
- 3GSM: Samsung met HSDPA-telefoon Z560: Op 3GSM heeft Samsung een uitgebreid gamma van nieuwe mobiele telefoons tentoongesteld.
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2347
- Algemeen adres:
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Nieuwsportaal voor Metro: De gratis krant Metro, vooral bekend bij de treinpendelaar in ons land, heeft nu ook een nieuwssite. En het gaat om meer dan een eenvoudige online aanwezigheid.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14396&style=34360
- Intel licht tipje van de sluier over zijn Ultra Mobile PC: Op een pagina van zijn website die gewijd is aan mobiele platformen, heeft Intel zopas de belangrijkste functies gepubliceerd van wat de Ultra Mobile PC (UMPC) zal heten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14392&style=34360
- LaCie introduceert de Disco Drive: Na de portable 'Rugged' HD, die tegen zo ongeveer alles bestand is, pakt de storage-specialist nu uit met de 'Skwarim' mini-HD in flashy kleuren, die werd ontworpen door Karim Rashid, een designer die momenteel erg veel succes kent.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14382&style=34360
- Algemeen adres:
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Nokia: mooie toekomst voor Mobiele TV weggelegd
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2846
- i-City onthult softwareplatform voor digitale stad-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2850
- Gevaarlijk blog-precedent bij Wal-Mart-
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2849
- Algemeen adres:
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Mash-up the movie - Hilarische film remixen
http://www.speedzone.be/artikel/1046_mashup_the_movie__hilarische_film_remixen.html
- Professor Fizzwizzle - Slimme hersenbrekers
http://www.speedzone.be/artikel/1043_professor_fizzwizzle__slimme_hersenbrekers.html
- Bumfights - Ongecensureerd en keihard!
http://www.speedzone.be/artikel/1042_bumfights__ongecensureerd_en_keihard.html
- Algemeen adres:
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Microsoft onthult nieuwe zoekmachine
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/03/microsoft_onthu.html
- Wie kent alle Google-diensten?
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/03/wie_kent_alle_g.html
- Surfers bezoeken slechts zes sites
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/03/surfers_bezoeke.html
- Algemeen adres:
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Testritten met GeForce 7900 en 7600
http://tweakers.net/nieuws/41531?
- Asus toont Skype-telefoon op CeBit 2006
http://tweakers.net/nieuws/41539
- Google koopt online wysiwyg-tekstverwerker
http://tweakers.net/nieuws/41534
- Algemeen adres:
http://www.tweakers.netWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Belgische voetbalclub uit Turnhout - http://nl.wikipedia.org/wiki/KV_Turnhout
* Miraculeus mariabeeldje in het buurtschap Ommel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouwe_van_Ommel
* Waterpasinstrument - http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterpasinstrument
* Japans componist - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kenjiro_Urata
* Herziening van Esperanto - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hervormd_Esperanto
* Van oorsprong Britse groep rond Mike Scott - http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Waterboys
* Delicatesse in Zuidoost-AziŽ en met name in de Filipijnen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Balut
* Hoofdpersonen uit een reeks kinderboeken van Frans Fransen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Puk_en_Muk
* Britse komische serie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Green_Wing
* Zeldzaam geworden kippenras - http://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Friese_Meeuw

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* 13-14 maart Poerim - http://nl.wikipedia.org/wiki/Poerim
* Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2006 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_gemeenteraadsverkiezingen_2006
* Jozias van Aartsen afgetreden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jozias_van_Aartsen
* Mark Rutte vervolgens kandidaat - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Rutte

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Alle provincies van IndonesiŽ hebben een eigen artikel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Provincies_van_Indonesi%C3%AB

De laatste weken worden er talloze artikelen over Italiaanse gemeentes aangemaakt door een robot, waaronder:

* http://nl.wikipedia.org/wiki/Graffignana
* http://nl.wikipedia.org/wiki/Gottolengo
* http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerenzago
* http://nl.wikipedia.org/wiki/Galgagnano

Enz. enz. enz. enz. enz. enz. enz. enz. enz.

Wikiraadsel: Wat is de hoogste berg van Europa? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060309

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
* Tip: Flickr Mashups 1 - Inleiding
Deze reeks tips hoort misschien eerder thuis onder de rubriek Websites; maar anderzijds gaat het over het beheren van uw foto's online en daarbij kan u allicht wel wat hulp gebruiken - er zijn zoveel sites en vermoedelijk is het u al lang niet meer duidelijk wie wat doet. Wij doen een poging om u wat informatie te brengen over al deze sites.
Zoals u weet, is Flickr een fotosite waar de foto's op alle mogelijke manieren voorzien kunnen worden van etiketjes en dan gecombineerd worden met andere toepassingen. Dat heet dan "mashups". Daarbij worden de gegevens van sites zoals Flickr, Yahoo, Amazon, Google, verwerkt in andere sites en dat is dan weer mogelijk omdat die sites hun API (Application Program Interface) publiek maken voor het hele internet en alle programmeurs. Die kunnen dan de gegevens ophalen van de site en verwerken in hun eigen bedachte toepassing. Om die toepassingen te kunnen bekijken, raden wij aan om Flash Player op uw computer te hebben.

* Flickr Mashups 2: Retrievr
In de voetsporen van de site Webmonkey bekijken wij enkele mashups.
Deze site doorzoekt de Flickr foto's, gebaseerd op de visuele input die u zelf geeft, via en klein schetsblokje dat in Flash aangemaakt is. U maakt een ruwe schets met de muis en Retrievr gaat op zoek naar foto's die overeenkomen met uw tekening, gebaseerd op de kleur en de vorm ervan. Elke keer u een nieuw element aan de tekening toevoegt, zal Retrievr de zoektocht hernieuwen. Erg leuk, er is zelfs een speciale galerij met de beste Retrievr sketches.
http://labs.systemone.at/retrievr/
http://labs.systemone.at/retrievr/taor?c=1

* Flickr Mashups 3: Spellen met Flickr

Volkomen nutteloos, maar erg leuk, deze mashup. U kan namelijk bij Flickr foto's en afbeeldingen zoeken die de letters van het alfabet voorstellen en zo zinnen of woorden spellen. De mashup zoekt voor u de foto's bijeen. Bent u niet tevreden met een van die afbeeldingen, dan moet u simpelweg erop klikken en u krijgt een andere. Staat het eindresultaat u aan, dan geeft de mashup u de html code om de boodschap eventueel in uw site te plakken.
http://metaatem.net/words/

* Flickr Mashups 4:Tagnautica
Bij deze mashup kan u visueel navigeren doorheen de Flickr images, door te bladeren in tags die met elkaar verwant zijn. U begint door het eerste tag in te tikken waarvoor u wil zoeken. Dan worden er verwante tags getoond in een ring rond uw originele tag. Elke tag heeft een knoop op die ring en de knopen worden alfabetisch gerangschikt en in wijzerzin. Elke verwante tag heeft een achtergrondbeeld van Flicker en een getal dat aangeeft hoeveel foto's er bij Flickr dit tag meekregen van hun makers. De grootte van de knoop staat in verhouding tot het aantal foto's: hoe meer foto's, hoe groter de knoop.
De interface is erg knap. U kan inzoomen op elke tag door met de muis over de knoop te bewegen; klikt u op een tag, dan verschijnt er een nieuwe ring, waarbij deze tag het centrum is. En zo kan u maar verder en verder klikken, telkens nieuwe beelden vindend en nieuwe relaties tussen tags.
http://www.quasimondo.com/tagnautica.php

* Flickr Mashups 5: Flappr
Dit is eigenlijk een op Flash gebaseerde interface waarmee u de immense bibliotheek van foto's op Flickr kan doorbladeren. Tijdens dat bladeren zijn er leuke animaties op de site die u bekijkt, maar het browsen zelf blijft snel.
Bij Flappr kan u alle gewone dingen doen die u ook kan doen bij Flickr, maar u kan dat allemaal in één venster doen, zonder het te moeten verversen. Doe een zoektocht op tag en u krijgt een lijst met miniatuurafbeeldingen van foto's in het linkervak. Klik op een van die thumbnails en in het rechtervak ziet u de afbeelding. Daaronder staat dan nog informatie over de fotograaf, de meest gebruikte tags van die fotograaf en links naar hun nieuwste foto's.
http://www.bcdef.org/flappr/Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...
* PodProducer
Windows - freeware
Zin om een eigen podcast te maken? Dan is dit progje echt iets voor u. Zelfs al hebt u geen techneutenkennis en weinig ervaring in het opnemen van audio, dan kan u toch aan de slag met dit progje. U kan zelfs notities toevoegen aan de show met links.
http://www.podproducer.net

* Neat Image
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 1,49 MB - shareware
Een handige tool om de foto's, die u met uw digitale camera hebt genomen, op te schonen.
http://www.download.com/Neat-Image/3000-2204_4-10073707.html?tag=nl.e415

* Silisoft WMA - MP3 converter
WinXP/2000 - 2,6 MB - shareware
Een progje om video- en audiobestanden om te zetten; de interface is niet al te elegant, maar het progje doet zijn job grondig. ID3 tags worden ondersteund.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,26695,tk,hsx,00.asp

* DivX Play Bundle
Win2000/XP 7,41 MB - freeware
Dit pakketje bevat de DivX player en de DivX 6 codec. Met de player kan u AVI en .divx bestanden afspelen en krijgt u toegang tot DivX video-on-demand diensten.
http://www.vnunet.com/vnunet/downloads/2144721/divx-play-bundle-divx-player

* 1st Chart

Win98/ME/2000/XP - 1,2 MB - freeware
Moet u een presentatie maken? Dan kan dit progje wel van pas komen. U kan namelijk erg mooi lijkende, professionele taartgrafieken maken met deze software. (Bron: Wim W)
http://www.delphi-soft.de/1stchart.htm

* Advanced Searchbar
Windows, IE, 1,88 MB
Een extra knoppenbalk voor IE, waarmee u maar liefst 100 zoekmachines kan doorzoeken. Bovendien bevat de balk extra functies, zoals tabblaadjes bij het zoeken, het blokkeren van advertenties, een kalendertoepassing, RSS reader, Spyware Remover, versnipperaar van gewiste documenten, enz.
http://www.advancedsearchbar.com/

* PureText
Win95/98/ME/NT/2000/XP/2003 - 13k - freeware
Handig, dit progje. Want vaak gebeurt het dat u tekst kopieert van een webpagina, maar dat u meteen de opmaak meekrijgt als u die tekst ergens wil plakken. Dit progje zorgt dat u enkel de tekst kopieert: selecteer tekst, knip/kopieer hem naar het klembord en klik dan op het PureText icoontje, waarna u de tekst gaat plakken. (Bron: Wim W)
http://stevemiller.net/puretext/

* MediaCoder
Windows of Linux + WIne - freeware
Een gratis audio/video batch transcoder, die verschillende audio-video codecs en tools uit de open source combineert in één progje. (Bron: Wim W)
http://mediacoder.sourceforge.net/

* Yummy FTP
Mac OS 10.3 - 2,25 MB - shareware
Een erg goed FTP-programma voor het Mac-platform. Het bevat o.a. functies voor het bewerken op afstand van bestanden, Apple Script en ook de interface kan u volledig naar uw hand zetten.
http://ct.download.com/clicks?c=971439-15426717&brand=download&ds=5&fs=0

* Traktor DJ Studio
Mac OS X - 19,02 MB - shareware
Een progje, dat de betere DJ zeker en vast niet zal versmaden: het bevat tools die alle mogelijkheden van de traditionele uitrusting voor DJ's bij verre overschrijden. Het heeft een intuïtieve interface, zodat u platen instant kan mixen, maar ook loops kan maken en herkenningspunten in tracks zetten.
http://www.download.com/Traktor-DJ-Studio/3000-2182_4-10187054.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Deze week geen reacties.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Als een leeuw zou kunnen spreken, zouden we hem niet verstaan.
[Ludwig Wittgenstein]