Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.856 (4.232 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 9/3/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 439 van 5/3/2006

Gegroet lezers,

Was het geen prachtig landschap deze week? Ontwaken met een pakje sneeuw voor de deur, uw eerste stap zetten in die ongerepte sneeuw, die alle geluid dempte, een ongekende schittering gaf aan alles wat u zag, de bomen met hun silhouet dat door de sneeuw benadrukt werd... zalig toch, niet? We zouden er haast lyrisch van worden ;)

U krijgt van ons deze week weer het gebruikelijke pakket nieuws, plus het vervolg op onze reeks "Web 2.0" in sites, en "Extensies voor webbouwers" bij de tips. Wij wensen u alvast veel leesplezier, en als u commentaar of suggesties hebt, dan kent u het adres: redactie@netties.be

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Google heeft last met magazine voor volwassenen
U kent ongetwijfeld de afdeling "images" bij de Google zoekmachine. Daar kan u naar afbeeldingen zoeken op het internet. U krijgt dan een lijstje met thumbnails van afbeeldingen van dat zoekwoord die Google op het internet gevonden heeft. En daar zit "af en toe" ook wat naakt bij. Naakt dat afkomstig is van pornosites en "adult" magazines.
Een van die magazines, Perfect 10, heeft nu een klacht ingediend tegen Google. omdat er zich onder die thumbnails ook afbeeldingen waren van haar eigen afgeschermde website. En dat is een inbreuk op de auteursrechten, zo zegt Perfect 10. Een rechter heeft nu echter geoordeeld dat Google niet verantwoordelijk is voor die afbeeldingen - het is te zeggen: niet voor de link naar de afbeeldingen op andere websites, maar wel voor de thumbnails. Met andere woorden: de rechter zou wel eens kunnen verbieden dat er nog thumbnails gebruikt worden. Google zou echter nog altijd mogen linken naar de eigenlijke foto's op andere websites.
Meer achtergrond over deze rechtszaak bij Wired
http://www.wired.com/news/technology/0,70260-0.html?tw=wn_technology_6

* Upgrade moederbord: nieuwe Windows licentie!
Wij hebben altijd gedacht dat, als wij een nieuwe computer aankochten, het Windows besturingssysteem dat zich daarop bevond ons eigendom werd. Als wij een upgrade doorvoerden aan ons systeem, een nieuw bakje kochten dat wat sneller was, dan zouden wij het recht hebben om het Windows OS daarop te zetten.
Wel, dat was inderdaad zo. Maar nu niet meer. Microsoft heeft namelijk een verandering doorgevoerd in zijn licentieovereenkomst. Voortaan staat een nieuw moederbord gelijk met een nieuwe computer en daarvoor hebt u dan een nieuwe licentie nodig, zo meldt Lockergnome.
Een upgrade van een moederbord wordt beschouwd als een "nieuwe pc", tenzij het vervangen wordt omdat het defect is. En in dat geval moet er een nieuwe licentie voor het Windows OS aangekocht worden. Microsoft gaf als reden voor deze verandering aan, dat het toch ten minste één component moet overhouden dat de originele PC kan definiŽren. En omdat het moederbord de CPU bevat, die toch het hart en de ziel is van de pc, dan is dat het onderdeel dat bepaalt wanneer u een nieuwe licentie moet aanvragen.
Microsoft heeft een memo gestuurd naar zijn OEM partners en gevraagd dat zij dit nieuwe beleid zouden toepassen, telkens zij voor een klant de pc moeten upgraden.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20060223_microsoft_upgraded_motherboard_new_windows_license.phtml

* Politieke groepering ageert tegen betalende mail
Onlangs berichtten wij u over een plan van AOL, om een speciale e-maildienst in het leven te roepen, die voornamelijk naar bedrijven gericht zou zijn. Wanneer die een commerciŽle mail versturen, wordt die immers vaak weggefilterd door de spamfilters en komt niet aan bij de bestemmeling. Die nieuwe dienst zou ervoor zorgen dat, mits betaling, de commerciŽle mail toch zou aankomen.
Wij hebben er toen bij gezegd dat wij niet te vinden waren voor deze nieuwe dienst; wij hebben nu al erg veel moeite om onze nieuwsbrief, die wij met veel moeite ineensteken, bij onze lezers te kunnen bezorgen. Betalen voor de aflevering ervan, dat zit er echt niet in.
Blijkbaar zijn er nog meer mensen die dit nieuwe initiatief van AOL niet zien zitten: de MoveOn organisatie. Zij hebben een petitie in het leven geroepen om AOL te overtuigen dit plan te laten varen. Er werden al meer dan 200.000 handtekeningen verzameld.
Wij kunnen het initiatief van MoveOn alleen maar toejuichen. Onze persoonlijke bezwaren er buiten gelaten, blijft het een erg slecht idee. Want er wordt een verschil gemaakt tussen mail die wel en niet afgeleverd moet worden. En dat wil dus zeggen dat de gewone mail van de gewone gebruiker niet belangrijk is en dat opent dan weer de weg tot het betalen voor e-mail, voor alleman. Ziet u dat zitten?
http://www.techweb.com/wire/ebiz/180207153

* Google dan toch met eigen betaaldienst?
Volgens een post bij TechCrunch staat het vast: Google begint met zijn eigen betaaldienst. Google zelf had aangekondigd dat het in de toekomst betalingen mogelijk zou maken op Google Base, de zoekertjesdienst van Google, net zoals het momenteel al betalingen accepteert op zijn Google videodienst en wanneer u software van Google aankoopt zoals Google Earth. De betaling bij Google Base is dus enkel een logische verderzetting van die strategie en in de toekomst zal u nog meer diensten van Google zien waarbij u niet meer via Paypal betaalt, maar waarbij Google als het ware als bankje optreedt.
Het blog van TechCrunch bevat enkele screenshots die aantonen dat u bij Google Base via Google betalen kan ("payment throught Google"). In de daaropvolgende schermafdrukken ziet u hoe de gebruiker doorverwezen wordt naar zijn eigen Google account. Dat wil dus gewoon zeggen dat u dingen kan verkopen en kopen en dat Google de balans ervan zal afhouden of juist bijstorten op uw kredietkaart.
Momenteel doet Google dat al een beetje bij de AdSense/AdWords accounts. Bij AdSense krijgen wij bijvoorbeeld inkomsten (niet veel!) door de plaatsing van advertenties op de netties-site. Bij AdWords moeten wij aan Google betalen, omdat er een advertentie voor NeTTies verschijnt als de gebruiker sommige trefwoorden ingeeft bij de zoekmachine van Google. De balans wordt uiteindelijk afgetrokken of gestort op onze rekening.
Meer uitleg in de blog bij TechCrunch en het blog van Google zelf.
http://www.techcrunch.com/2006/02/27/exclusive-look-at-google-payments/
http://googleblog.blogspot.com/2006/02/update-on-payments_24.html

* Jeeves gaat met pensioen
Ocharme Jeeves, de trouwe butler die jaren lang klaar stond bij zoekmachine AskJeeves.com, met zijn nette butlerpakje en zijn opdienblad, klaar om al uw vragen te beantwoorden. De zoekmachine werd namelijk geüpdate, onderging een facelift en de arme Jeeves voldeed blijkbaar niet meer.
Wel, blijkbaar wordt de brave man gemist door de internetgemeenschap. Chris Sherman heeft op een pagina de avonturen van Jeeves uit de laatste 11 jaar samengevat (1) en Ask.com, zoals de site voortaan zal heten in plaats van AskJeeves.com, heeft een site gelanceerd (2), gewijd aan het pensioen van Jeeves.
Als u de site bezoekt, kan u uw beste wensen overbrengen aan Jeeves en hem helpen met zijn pensioen: wat moet de man nu gaan doen?
http://searchenginewatch.com/searchday/article.php/3586231
http://www.jeevesretirement.com/
http://www.betanews.com/article/Jeeves_Retires_as_Askcom_Rebrands/1141055874

* Ook Microsoft heeft "geheime plannen"
Apple heeft voor 28 februari, dat is vandaag dus, een persconferentie bijeengeroepen waarop Steve Jobs enkele "fun" nieuwigheden zou voorstellen aan het grote publiek. Maar Apple is niet de enige die het een en ander in zijn mouw heeft zitten. Ook Microsoft zou grote plannen hebben, althans zo gonzen de geruchten op het internet.
Die zijn gebaseerd op de ontdekking van een site, Origamiproject.com, die geregistreerd werd op naam van Microsoft. Daar wordt u namelijk begroet met een Flash animatie, die u drie vragen voorlegt: "Weet u wat ik kan doen? En waar ik heen kan? Of hoe ik uw leven kan veranderen?". Waarnemers menen dan ook dat het om een nieuw mobiel communicatietoestel gaat dat Microsoft zou uitbrengen.
Volgens de ene zou het een toestel worden dat acht populaire elektronische functies vervullen kan. Volgens de andere zou het een draagbare (in de zin van: op het lichaam draagbare, in textiel verweven) pc zijn met Windows Mobile als besturingssysteem. (1) Er verscheen zelfs een video op het internet over dit nieuwe mysterieuze project (2).
Microsoft insider Robert Scoble waarschuwt ondertussen dat wij onze verwachtingen niet te hoog mogen stellen; door de hype en de speculaties wordt er immers een mirakel verwacht, terwijl het misschien een "gewoon" nieuw toestel zou zijn dat Microsoft wil uitbrengen. In elk geval: binnenkort zullen we het weten! (3)
http://www.betanews.com/article/Microsoft_to_Unveil_Secret_Project_Mar_2/1140807979
http://www.youtube.com/watch?v=qB7HIPKF1OY
http://www.betanews.com/article/Scoble_Warns_Origami_OverHyped/1141065972

* Apple brengt zoals beloofd "fun" producten
Steve Jobs heeft woord gehouden: hij had voor 28 februari de journalisten bijeengeroepen voor een persconferentie waarop hij "fun" nieuwigheden zou aankondigen en hetgeen hij meebracht kan wel bekoren.
Dus gaat u van ons voor een keer een dagelijkse editie van netties krijgen waarbij de nieuwssectie bijna helemaal ingenomen wordt door Apple. Eerst en vooral is er de Mac mini met Intel processor. Een snel bakje, tot vier keer sneller dan zijn voorganger, strak van lijn, ultracompact - ook in prijs: 659 euro inclusief BTW.
De Mac mini is speciaal bedoeld voor mensen die resoluut voor een digitale levensstijl kiezen: iLife 06 voor digitale foto's, films, muziek en dvd's. Apple hoort de term niet graag, omdat die teveel naar Microsoft ruikt, maar de mini kan als mediacenter gebruikt worden: dankzij de Front Row software en de draadloze afstandsbediening Apple Remote kan u zich gerust in uw luie zetel zetten om te kunnen genieten van uw multimedia: de draadloze afstandsbediening heeft een bereik van 10 meter.
Even onder de motorkap kijken naar de hardware? Een 667 MHz front-side bus; 667 MHz DDR2 SDRAM (uitbreidbaar tot 2 GB); AIrport Extreme 802.11g WIFI, BLuetooth, vier USB 2.0 poorten, één FireWire 400 poort, DVI interface, VGA adapter - u kan hem dus op verschillende typen beeldscherm aansluiten, waaronder de meeste populaire flatscreentv's.... Niet slecht bekeken: eerst een filmpje downloaden bij iTUnes en dan afspelen op uw gewone tv...
En qua software mag het bakje er ook zijn: Mac OS X (versie 10.4, Tiger), de Safari browser, Mail, iCal, iChat, Front Row, iLife, iPhoto, iMOvie, Garageband... Dus waar wacht u op om kennis te maken voor het eerst van uw leven met een Mac? Voor de prijs moet u het echt niet meer laten...
Deze Mac Mini is het derde toestel dat de overgang gemaakt heeft naar de Intel processor; 50% van de productielijn is in minder dan 60 dagen overgeschakeld op de Intel.
Wil u de Frontrow in actie zien, ga dan eens op het derde adres kijken - u vindt er een heel leuk filmpje!
http://www.apple.com/belgiumflstore
http://www.betanews.com/article/Apple_Introduces_Intel_Based_Mac_mini/1141150742
http://www.apple.com/imac/frontrow.html

* Boom-box voor de iPod
Nog een leuk product dat voorgesteld werd, is de iPod Hi-Fi, een luidsprekersysteem voor de iPod. Die krijgt zijn energie van de gewone netstroom of van 6 batterijen, zodat u hem bijvoorbeeld ook kan meenemen naar het strand. Ook hier kan u de Apple Remote afstandsbediening gebruiken.
De iPod Hi-Fi bestaat uit een geïsoleerde behuizing met twee speciaal ontworpen luidsprekers, waarbij trillingen geminimaliseerd en de geluidskwaliteit gemaximaliseerd wordt zonder vervormingen. Er zitten handgrepen aan, om de Hi-Fi gemakkelijk te kunnen verplaatsen en een voorkant die u kan verwijderen, plus een aux-ingang zodat u ook andere audioapparatuur kan aansluiten.
De unit, inbegrepen Apple Remote, verwijderbaar voorpaneel, netsnoer en 10 universele dockadapters, kost 379 euro inclusief BTW. Wij vonden voor u een foto van de unit op het tweede adres. En een volledig verslag van de toespraak van Steve Jobs vindt u bij Endgadget.
Sommigen vinden de prijs van 379 euro wat aan de hoge kant. Alles is natuurlijk relatief - als de klankkwaliteit hoog is, dan is die prijs best schappelijk. Volgende week worden in Brussel de nieuwe producten van Apple voorgesteld. Misschien kunnen wij de tijd vrijmaken om eens te gaan kijken - of liever: horen!
http://www.shinyshiny.tv/2006/02/black_ideck_ipo.html
http://www.betanews.com/article/Apple_Unveils_iPod_HiFi_Boombox/1141152053
http://www.engadget.com/2006/02/28/all-of-todays-apple-coverage/

* Windows Live ID moet Passport vervangen
Na de aankondigingen van Apple, even over naar die andere gigant in de computerwereld: Microsoft. Die heeft aangekondigd dat het zijn "Passport" authenticatiedienst zal verwerken in de Windows Live familie, de online diensten van Microsoft. De naam Passport verdwijnt echter - net zoals alle andere producten van Microsoft een "Live" etiket opgeplakt kregen, zal Passport voortaan "Live id" heten.
Meer wou Microsoft er zelf niet over kwijt, maar volgens insiders zou de dienst gebaseerd zijn op een nieuwe technologie van Microsoft, InfoCard. Daarbij worden uw gegevens en uw inlog op uw eigen computer bewaard, in één bestand, dat uit verschillende kaartjes met info bestaat. Elke site waarop u moet inloggen, krijgt enkel toegang tot het overeenkomende kaartje.
Microsoft is trouwens op verschillende fronten bezig. Zo werd dinsdag een nieuwe versie verstuurd van Windows Live Messenger (jaja, weer een product van de Live familie...) aan de bètatesters. In deze versie werden een aantal mogelijkheden toegevoegd, zoals de integratie met de Windows Live Contacts en andere functies werden wat bijgeschaafd. Zoals gezegd: enkel een reeks geselecteerde bètatesters kan deze nieuwe versie van de instant messaging dienst uittesten.
http://www.betanews.com/article/Windows_Live_ID_to_Replace_Passport/1141084583
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Updates_Live_Messenger_Beta/1141148678

* Microsoft laat ons al dansend door onze berg e-mail waden?
Het is niet dat Microsoft ons naar zijn pijpen wil laten dansen, het is gewoon dat de softwaregigant onze handjes wil sparen en minder wil laten scrollen om alle e-mail te kunnen bekijken en beantwoorden - voortaan zouden onze voetjes dat werk namelijk moeten overpakken.
Het onderzoeksteam van Microsoft heeft namelijk een prototype ontwikkeld van een e-mailprogramma waarbij u doorheen uw mail kan bladeren en boodschappen kan wissen met behulp van uw voeten: StepMail. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal voettapijtje, de dance pad. Er zijn heel wat dingen waarbij wij handen en voeten gebruiken, zoals bijvoorbeeld fietsen, piano spelen, maar bij computeren gebruiken wij enkel onze pollekes. Microsoft wil onze onderdanen een grotere rol laten spelen in het computergebeuren en denkt dus hard na over "Step User Interface" (StepUI).
Het lijkt ons wel leuk, zo met de voetjes tikken op het tapijtje. Afwachten of we inderdaad in de toekomst met onze voeten gaan laten spelen....
http://news.zdnet.com/2100-9593_22-6043904.html
http://www.engadget.com/2006/03/01/microsoft-goes-ddr-with-step-user-interface/

* ICANN keurt controversieel contract met VeriSign goed
Het beheer van het internet is erg belangrijk. Het wereldwijde web speelt tegenwoordig immers een belangrijke economische rol en een goed beheer en controle zijn dan ook een vereiste.
Belangrijk is ook welk bedrijf of organisatie de registratie van domeinnamen goedkeurt. Want de organisatie die de .com domeinen onder haar hoede heeft, heeft eigenlijk een fantastische grote macht. En daarom is het toch wel verwonderlijk dat het ICANN, noem het de baas van het Internet, aan één enkel bedrijf voor eeuwig en altijd het recht toegekend om de .com domeinnamen te mogen beheren.
Het gaat om VeriSign, dat al van oudsher de .com domeinen onder zijn hoede heeft. Niet dat VeriSign dat niet goed doet, maar het gaat om het principe: waarom dit ene bedrijf en waarom zou bijvoorbeeld niet een bedrijf uit, pakweg Rusland, BraziliŽ of China die domeinnamen mogen beheren? ICANN heeft echter besloten dat VeriSign het recht krijgt om op een "presumptive right of renewal", wat dus neerkomt op een controle over de dotcom domeinen tot in de eeuwigheid.
Niet alleen dat: VeriSign heeft ook het recht gekregen om de prijzen elk jaar met 7% op te trekken, gedurende de 6 volgende jaren en bovendien krijgt het de controle over alle domeinnamen die vervallen, een enorme markt op het internet.
Uiteraard is er protest gekomen op deze beslissing. Bij The Register vindt u meer achtergrond over dit toch wel eigenaardig contract.
http://www.theregister.co.uk/2006/03/01/dotcom_contract_approved/

* AOL in verhitte discussie over aangetekende e-mail "taks"
Wij hebben het al eerder gehad over het plan van AOL om afzenders te laten betalen voor een gegarandeerde aflevering van hun mail. Om even kort samen te vatten: in ruil voor een kleine som (een kwart dollarcent tot 1 cent per boodschap) zou de afzender de verzekering krijgen dat zijn e-mail afgeleverd wordt; de e-mail zou een speciale vermelding in de header krijgen, die de mail als "legitiem" markeert. AOL maakt de deelname aan haar Goodmail systeem niet verplicht, maar als u weet dat bedrijven die die taks niet betalen, niet de waarborg krijgen dat hun mail bij de (AOL)bestemmeling aankomt, dan weet u het wel...
In elk geval: tegen het plan van AOL is heel veel protest gerezen. Belangrijke organisaties en gekende namen uit de internetwereld hebben een open brief geschreven aan AOL, waarin zij de internetgigant ervan beschuldigen dat hij een klassen-internet wil creŽren. Voordat die Aangetekende Post van AOL in het leven geroepen werd, konden zowel grote bedrijven als de kleine man gerust zijn dat hun e-mail aankwam bij de bestemmeling. Maar met het nieuwe plan kunnen grote bedrijven betalen voor een verzekerde aflevering van hun massamails, terwijl de mail van de gewone man in de kou blijft staan.
AOL heeft nu laten weten dat het toch wil doorzetten met het project en dat de Goodmail volgende maand al van start zal gaan. Het beschuldigt de tegenstanders van haar Goodmail op haar beurt van het in een slecht daglicht stellen van het systeem. En Yahoo heeft gezegd dat het eveneens een dergelijk systeem zal uittesten en dat het achter het Goodmail project van AOL staat.
Leest u meer achtergrond over het probleem, dat ons toch verontrust, bij BetaNews en leest u vooral ook de commentaren van de lezers. Er zijn er heel wat die het plan van AOL goed gezind zijn, maar eerlijk gezegd hebben wij toch grote vragen bij de rechtvaardigheid ervan. Al is het maar omdat het een balletje aan het rollen kan brengen...
http://www.betanews.com/article/AOL_in_Spat_Over_Certified_EMail_Tax/1141164087

* Google slaat zoekresultaten buiten China op
Zoekgigant Google heeft het toch wel moeilijk om een houding te vinden tegenover de censuur in China. Zoals u weet, heeft Google sinds kort een plaatselijke afdeling van zijn zoekmachine opgericht in China, Google.cn. Om dat te kunnen/mogen doen, heeft Google wel enkele toegevingen moeten doen, zoals zich aanpassen aan de Chinese censuur. Met andere woorden: bepaalde verwijzingen verdwenen uit de zoekindex. Google kreeg daar tussen haakjes erg zware kritiek voor - het bedrijf zou de vrijheid van meningsuiting van de Chinese burger beperken, om toch maar voet aan de grond te krijgen in China.
Google wil nu blijkbaar toch een inspanning doen om de Chinese internaut zo goed en kwaad als mogelijk te beschermen. Het bedrijf heeft nu besloten om de zoekresultaten van de zoekmachine buiten China op te slaan, zodat China er geen toegang toe krijgt, zonder instemming van Google.
Google houdt (en daar schrokken wij wel even van!) informatie bij over de zoekopdrachten die de internauten uitvoeren, samen met het IP adres van degene die de opdracht geeft, om beter te verstaan hoe zijn zoekmachine gebruikt wordt. Dat betekent natuurlijk een gevaar voor onze privacy: wie deze informatie in handen krijgt, komt heel wat over ons te weten, tenminste als hij ook nog eens het IP nummer aan onze echte identiteit kan linken.
Meer info over deze stap van Google bij Infoworld en Techdirt
http://www.infoworld.com/article/06/03/01/75996_030106HNgooglechina_1.html
http://techdirt.com/articles/20060301/1616242_F.shtml

* 14-jarige vindt kritiek lek in Gmail
De kinderen van tegenwoordig toch! In plaats van allerlei kattenkwaad uit te halen op straat, zitten ze nu achter hun computer en ontdekken lekken die de volwassenen ontgaan zijn...
Dit is het verhaal in het kort. Ene Anthony, die in zijn bog schrijft dat hij 14 is, heeft een zwakke plek ontdekt in Gmail, die misbruikt kan worden om e-mail adressen te verzamelen, of zelfs om de mailaccount te compromitteren. Hoe hij het euvel ontdekte, kan u lezen in dit artikel bij The Register.
Wij beweren echt niet dat het euvel zo erg zou zijn - het is gewoon dat het ons opviel dat een jongen van 14 zo'n lek ontdekte en dat netjes rapporteerde aan de overheden, zonder daarom de stoere jongen te gaan uithangen tegenover zijn vrienden en de code door te geven aan hackers. Hoedje af!
http://www.chipzilla.com/?article=30004

* Ontgoogelen
Het internet is ondertussen al een dikke 10 jaar oud. Mensen die al zolang meegaan op het internet, hebben al heel wat on line gepubliceerd en zij hebben sporen nagelaten op het internet: een antwoord op een posting in een nieuwsbrief hier, op een usenet boodschap daar...
Maar ondertussen zijn die mensen wel veranderd. En misschien staan zij niet meer achter hun posting van toen, schamen zij zich er zelfs voor en zouden zij graag nooit meer aan die postings herinnerd worden. Maar dat is buiten de waard gerekend, in casu de zoekmachines en de internetarchieven. Zij houden alles bij, ook die vorige postings en woorden waar de internauten nu liever niet aan herinnerd worden.
Het komt steeds vaker voor en nu het internet ouder wordt, zal het fenomeen enkel maar kunnen toenemen. Bij Trosradar hebben ze er een uitzending aan gewijd, met tips over hoe u die compromitterende postings kan trachten weg te halen.
Een mooi initiatief. Alleen vrezen wij dat er nu heel wat mensen een grote paranoia gaan ontwikkelen en hun eigen naam uit allerlei on line publicaties willen gaan verwijderen - hoe onschuldig ook die publicaties waren. Wij hebben het al meegemaakt dat mensen, die met een vraag zaten en van wie wij de vraag in Netties vermeld hebben, jaren nadien vroegen om hun naam en e-mailadres uit onze online archieven te verwijderen. Wij hebben dat uiteraard gedaan, maar u verstaat ook wel dat dit extra werk inhoudt en wij vrezen dat dit initiatief van Tros Radar een lawine van verzoeken zal losmaken.
Ons advies: wanneer u op zoek gaat naar uw eigen naam in een zoekmachine en u vindt die op verschillende sites, ga dan niet meteen vragen om uw naam overal te verwijderen - u zou alle webmasters nogal werk geven. Kijk eerst naar de publicatie waarin uw naam voorkomt en wat u toen geschreven hebt. Is het echt te erg, dan kan u trachten om zich te "ontgooglen". Maar is het niet te erg, laat misschien toch uw naam staan? Per slot van rekening is het een historisch gegeven en hebt u bijgedragen aan het e-zine en in zekere zin tot de opbouw van het internet.
En zijn de postings die u op het internet gedaan hebt, niet zo leuk, dan moet u zich ook eens afvragen: kan ik het echt niet aan? Is dit zo schadelijk voor mij? Zou ik de foto's waarop ik sta terwijl ik belachelijk doe met mijn eerste lief, ook allemaal gaan verscheuren en bij alle vrienden gaan terugvragen? Zou ik me niet belachelijker maken door zoiets te doen, dan door de foto's (en postings) gewoon te laten zijn wat ze zijn en alles te relativeren: wat was ik toch een oen toen?
Toch iets om over na te denken.
In elk geval: hier hebt u de link naar de Tros Radar site waarop de tips staan om u te ontgooglen. En laat u niet afschrikken door onze tirade: als u echt, echt wil dat wij uw naam verwijderen uit onze oude edities, dan doen wij dat hoor.
http://www.trosradar.nl/?url=PHP/ontgoogle.php


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* iPod Boombox?
Voor 28 februari heeft Apple een persconferentie bijeengeroepen, waarop enkele "fun" producten voorgesteld zouden worden. En dan halen de waarnemers hun glazen bol boven. Een van die voorspellingen, bij ThinkSecret, vonden wij wel leuk. Volgens de site zou Steve Jobs namelijk een "HiFI" boombox onthullen voor de iPod.
Een mini-stereoketen dus, waaraan u uw iPod kan koppelen en die een vele betere geluidskwaliteit zou leveren dan alle andere producten van derden waarin u de iPOd kan "docken".
En vermits de bron van dit bericht, ThinkSecret, veel vaker juist zit met haar voorspellingen dan andere Apple-watchers, mag u zich blijkbaar binnenkort aan een iPod boombox verwachten.
http://www.engadget.com/2006/02/26/apple-to-announce-ipod-boombox-sez-thinksecret/

* HP fotokiosk: print je foto's bij de bakker
Hewlett-Packard is van plan om speciale kiosken en consoles uit te brengen die bedoeld zijn voor plaatsing bij de gewone winkelier. Daar kan u dan foto's afdrukken, albums maken en kalenders met uw favoriete foto's.
Het gaat om de HP Photosmart Studio en de HP Photosmart Express. Bij dat eerste toestel worden de foto's vanuit camera of disk overgebracht en netjes gerangschikt in albums, kaarten, kalenders of posters. De projecten kunnen in zo'n 10 minuutjes klaar zijn; voor sommige dingen, zoals het album, is er wel assistentie nodig van de winkelier en dat zou dan in een uurtje gepiept zijn.
De Photosmart Express is dan weer een aparte kiosk, volledig automatisch, waar u 4 op 6 inch (10 cm op 15 cm) grote foto's kan printen op 5 seconden. Via het internet kan u ook foto's versturen naar zo'n kiosk en vrienden en familie kan die daar dan oppikken, door een streepjescode die op een mail staat te laten inscannen.
Leuke evoluties!
http://www.usatoday.com/tech/products/services/2006-02-23-hp-photo-kiosks_x.htm

* Surround sound voor de koptelefoon
Apple heeft zijn iPod Hi-Fi, maar wij hebben nog wat lekkers voor uw oortjes. De SU-DH van JVC brengt namelijk surround geluid voor de koptelefoon. Het toestel is een adapter, met een optische mini-jack in en een standaard mini-jack out, die verschillende stereoformaten ondersteunt: Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, DTS, MPEG-2 AAC, PCM.
Door middel van de Dolby Pro Logic II Auto/movie/music kan het "gewone" stereo omzetten in een virtuele surround 5.1. Leuk voor uw oortjes - en voor uw buren: nu kan u bijvoorbeeld keihard genieten van de goede muziek bij een spannende film op uw dvd, zonder dat uw buren op de muren kloppen omdat de muziek zo luid staat. Denk wel om uw trommelvliezen!
http://www.engadget.com/2006/02/28/jvcs-su-dh1-brings-surround-sound-to-any-headphones-almost/

* Computer in de vorm van een pinguïn
Hebt u een vriend of vriendin die Linux-fan is? Dan hebben wij het ideale cadeau: een computerbehuizing in de vorm van een pinguïn, het symbool van Linux. U kan er wel geen "echte" computer in stoppen - enkel een single-board computer, aangedreven door een multi-chip module. De kast kost 30 euro en het op RISC gebaseerde moederbord met Ethernet en twee USB interface kost 100 euro. Goedkoop genoeg?
Leuk is het in elk geval wel!
http://www.linuxdevices.com/news/NS3880195342.html

* Drie extra schermen voor uw laptop

Vindt u dat uw laptop een te klein scherm biedt en wil u wel een bredere kijk op de internetwereld? Dan zal u blij zijn met dit berichtje. Matrox heeft zopas TripleHead2Go uitgebracht, een doosje waarmee u 3 extra externe schermen kan hangen aan een Windows machine.
U koppelt het toestelletje aan de VGA port van uw pc en laat uw pc geloven dat de drie 19 inch schermen eigenlijk één reuzegroot 3840 x 1024 scherm zijn. En ja, u kan nog altijd het scherm van uw laptop gebruiken, dus hebt u er eigenlijk vier.
Het toestel kost zo'n 299 euro. Maar dat is niet inbegrepen het groter bureautje dat u nu zal moeten kopen om die extra schermen te zetten...
http://www.engadget.com/2006/03/02/matrox-triplehead2go-gives-your-laptop-3-more-screens/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

**** BelgiŽ zet de stap naar open source: 4.000 ambtenaren zullen opgeleid worden voor Novell Linux Destkop en Open Office
http://www.nl.datanews.be/news/enterprise_computing/20060224003

*** Engelstalige Wikipedia heeft miljoenste artikel gepubliceerd
http://wikimediafoundation.org/wiki/Press_releases/English_Wikipedia_Publishes_Millionth_Article

*** The Queen, de Britse koningin Elisabeth wordt op 2 april 80 jaar. En om de burger toe te laten de queen te feliciteren, heeft Buckingham Palace een website in het leven geroepen.
http://www.royal.gov.uk/output/Page4817.asp

*** Antivirusbedrijf Panda Software heeft websites ontdekt, waar hackers spyware en trojans aanboden, die op maat gemaakt konden worden.
http://www.nl.datanews.be/news/enterprise_computing/security/20060228002

*** Google brengt historisch archief online
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20060224_national_archives_google_offer_historic_films_online.phtml

** Microsoft wil Skype rivaal brengen
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/39879


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Tom Waits - How it's gonna end

[alternative punk] U kent ongetwijfeld de rauwe, doorrookte stem van Tom Waits. Een crooner, maar dan van de harde soort. U kan momenteel bij Download.com maar liefst drie songs downloaden, gratis en voor niets!
http://music.download.com/tomwaits

* Union - Gypsy Guy
[Alternative Punk] Een band uit AustraliŽ, met een tamelijk experimenteel geluid. Voor liefhebbers en wij haken hier helaas af.
http://music.download.com/unionmelbournebandtheunion

* CocoRosie - Noah's Ark
[alternative punk] Deze band brengt zoete liedekes in een alternatieve punkverpakking. Een soort Weimar cabaret, dat het midden houdt tussen punk en hip hop. Doet erg veel denken aan Portishead. Een aanbeveler.
http://music.download.com/cocorosie

* The Long Winters - Ultimatum
[alternative punk] Een band die literaire, orkestrale pop brengt met pathos en een vreugdevolle rock. Mooie songs, soms ingewikkeld van ritme, maar erg knap.
http://music.download.com/thelongwinters

* Pof - 50 50 starlight
[alternative punk] Een band die niet veel over zichzelf vertelt, maar zijn muziek voor zich laat spreken. Een iets ruwe mix, maar de song zelf is ok.
http://music.download.com/pof


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zelfopoffering zou bij de wet verboden moeten worden.
Het is zo demoraliserend voor de mensen voor wie men zich opoffert.
[Oscar Wilde]

De nieuwe oogst


* Interactief Johari venster
Een experiment in zelfkennis. Op de tabel die u op deze site vindt, klikt u de vijf termen aan die u het beste omschrijven. Nu krijgt u een link die u aan vrienden en kennissen kan doorsturen en ook zij mogen vijf adjectieven kiezen. Het uiteindelijke resultaat is een map waarbij sommige adjectieven elkaar overlappen. Zo komt u te weten hoe de buitenwereld over u denkt.
[taal: Engels]
http://kevan.org/johari

* Windows Opensource/freeware
Een lijstje met software voor Windows die gratis op het internet te verkrijgen is. De lijst staat bovendien gerangschikt op basis van het aantal mensen die een positieve stem geven aan de software. Bovenaan staan Spybot Search & Destroy, Mozilla Firefox, Audacity. Kijkt u het lijstje eens na, wellicht doet u interessante ontdekkingen?
[Taal: Nederlands]
http://www.listible.com/list/windows-opensource-and2For-freeware

* Tech.meme orandum

Een rare naam, die een rare vlag dekt. Het web gonst van rapporten en opinies over technologie. Deze pagina verzamelt al die discussies; zij wordt om de 5 minuten geüpdate en u vindt er echt heel veel nieuws terug, afkomstig van duizenden blogs en nieuwssites.
[Taal: Engels]
http://tech.memeorandum.com/

* Web 2.0: Gabbr
In plaats van verschillende blogs te schrijven op verschillende sites, kan de blogger bij gabbr allerlei soorten blogs posten en er commentaren krijgen van de bezoekers. De postings van de blogger worden ook weergegeven (mirror) op de originele website waar de blogger voordien postte.
[Taal: Engels]
http://gabbr.com/

* Web 2.0: GMail
Ongetwijfeld kent u deze webmail dienst van Google al; u krijgt er meer dan 1000 MB webruimte en de dienst is er dan ook op gebaseerd dat u nooit mail zou willen wissen, altijd maar bijhouden. Tussen haakjes: die 1000 MB is ondertussen al flink aangegroeid: momenteel is het meer dan 2.699 MB en de teller loopt nog door.
Hebt u nog geen account en zou u er graag eentje hebben? De redactie kan er nog wel enkele bezorgen - stuur ons maar een mailtje.
[Taal: Engels]
http://gmail.com/

* Web 2.0: Google Maps
Een van de meest fantastische dingen die wij de laatste jaren gezien hebben op het internet. Google Maps brengt landkaarten, stratenplannen, gecombineerd met satellietfoto's van die locaties. Bovendien heeft Google de API (Application Program Interface) opengezet voor programmeurs, zodat er ondertussen al heel wat leuke toepassingen gevonden zijn die gebaseerd zijn op Google Maps: immobiliŽnmakelaars combineren hun aanbod met deze landkaarten bijvoorbeeld, de gevolgen van orkaan Katrina waren er te bekijken, met satellietfoto's van voor een na de ramp, enz.
De landkaarten zijn dynamisch en interactief en bovendien kan u ze verslepen - u moet niet klikken en dan wachten tot de afbeeldingen opnieuw geladen zijn, telkens u een stukje links of rechts wil bekijken.
[Taal: Engels]
http://maps.google.com/

* Zorpia
Een site die een heleboel sociale functies bijeenbrengt: het delen van foto's, dagboeken, vrienden, discussieforums. Er hoort ook een Zorpia Messenger bij (bèta) zodat u kan chatten met vrienden die een AIM, MSN, Yahoo of ICQ account hebben.
[Taal: Engels]
http://www.zorpia.com/

* AdSense Optimalisatie
Een visueel en auditief gebrachte cursus van Google zelf, in Macromedia Breeze formaat, over hoe u de opbrengst van de advertenties op uw site, geplaatst door Google AdSense, kan optimaliseren.
[Taal: Engels]
http://services.google.com/adsense/breeze/optimization/385480/index.html

*Synchro Edit
Een editor, gegoten in de vorm van een browser, waarmee verschillende gebruikers simultaan kunnen werken aan eenzelfde document. Alle wijzigingen worden voortdurend gesynchroniseerd zodat alle gebruikers altijd dezelfde versie in handen hebben.
Momenteel is de dienst nog in alfa-vorm en kan gratis gebruikt worden.
[Taal: Engels]
http://www.synchroedit.com/

* Qport
Een Nederlandstalige dienst, die het mogelijk maakt om een hoogstpersoonlijke startpagina aan te maken. U sleept er alle mogelijke onderdelen naartoe, dingen die u altijd nodig hebt en bij de hand wil hebben op uw startpagina. Vermits deze pagina zich ergens op het internet bevindt, is het grote voordeel dat u de pagina altijd bij de hand hebt, op welke computer u ook werkt. (Bron: WIm W)
[Taal: Nederlands]
http://www.qport.nl/site/index.php?p=

* Voor en na
Met fotobewerking kan u heel wat schoonheidfoutjes camoufleren. Dat bewijst deze fotograaf, met "voor en na" foto's. Kies Portfolio, before/after. Klik nu een foto aan en houd dan de muisknop ingedrukt terwijl u op het woordje "Before" klikt. Alle rimpels, cellulose en glimplekken zijn er dan terug...
[Taal: Engels]
http://www.fluideffect.com/index2.html

* Springdoo
Een gratis e-mail dienst, die uw mails laat praten. Het toppunt van persoonlijke mails, in uw eigen stem en nog gemakkelijk bovendien: u moet niet eens meer typen. (b bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.springdoo.com/

* Vrijdag animatiedag : Fotograferen (video's)
Beelden zeggen soms meer dan woorden. Hier krijgt u een blik achter de schermen bij het nemen van foto's. Fotografen tonen of bespreken in 60 video's hoe hun foto's tot stand komen, zowel modelfoto's als landschapsfoto's. De site is jammer genoeg niet Firefox-friendly voor het kiezen van de filmpjes...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.photo.net/tv/

* Vrijdag animatiedag : Sound of design
Ty Lettau is de naam van de webmaster van deze op het eerste zicht sobere site. In het play-gedeelte kan u enkele voorbeelden zien van speciale beeld- en geluidanimaties, in het archief vindt u o.a. links naar websites die door Ty werden in elkaar gestoken en die volop gebruikmaken van Flashanimaties.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.soundofdesign.com/

* Vrijdag animatiedag : Cubilus (game)
Een spelletje waar u bij moet nadenken. Het eerste level is poepsimpel maar nadien wordt het toch iets minder evident. U dient blokjes zodanig te verplaatsen dat ze op aangeduide plaatsen blijven staan. Tijdens het bewegen worden de blokjes echter enkel tegengehouden door de wanden of door andere blokjes. Om een blokje te bewegen, klikt u erop en beweegt u in de richting waarin het zich zou moeten verplaatsen. Er zijn 20 mogelijke levels.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.jeux.com/jeux/jeux.asp?VIDJeux=1889

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Toerisme op het Net : Natuurkaart
De Natuurkaart is een gezamenlijk initiatief van Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland, Vereniging Natuurmonumenten, de 12 provinciale Landschappen, Museum Naturalis en het Goois Natuurreservaat. Klik ergens op de kaart van Nederland en u krijgt een overzicht van alle beheerde natuurgebieden in de geselecteerde zone. Een ideaal hulpmiddel bij het voorbereiden van een dagje uit in de Nederlandse natuur.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.natuurkaart.nl

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Nicky Vankets
De officiŽle website van deze Belgische modeontwerper. U vindt er o.a. foto's van zijn laatste collecties.
http://www.nickyvankets.com/

- Rebecca Martin
OfficiŽle website van deze Amerikaanse jazz-zangeres.
http://www.rebeccamartin.com

- Lisa Marie Presley.
De dochter van Elvis heeft ook een eigen website. Was in een vorig leven nog gehuwd met Michael Jackson.
http://www.lisapresley.com/

- Kari Traa
Deze Noorse skiester won de zilveren medaille in het free style skiŽn op de Winterspelen 2006 in Turijn, maar kwam ook in het nieuws door een schaars geklede fotoreportage...
http://www.karitraa.com
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_172722.html?DCSext.bron=homeArt8


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een onderzoek begonnen naar prijsafspraken in de muziekindustrie.
http://www.ad.nl/multi-media/article188102.ece
- Knokken in een fantasylandschap: de koffiekopjes trillen op tafel als voetstappen uit de subwoofer dreunen.
http://www.ad.nl/multi-media/article188804.ece
- De Belastingdienst controleert de Aanslag 2005 speciaal op bijverdiensten. Dus óók op inkomsten uit internethandel.
http://www.ad.nl/economie/article184454.ece
Algemene link:
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Internetradio luisteren en opnemen: waarom zou je eigenlijk nog naar FM radio luisteren nu er internetradio is. Vele duizenden zenders vertegenwoordige ieder denkbaar genre.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13456
- Fotoalbum op internet: web Album Generator is software waarmee je heel gemakkelijk een HTML-fotoboek van je digitale foto's kunt maken.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13211
- Maak een digitaal woonontwerp: speel virtueel met de inrichting van je huis, met de online woonontwerper. Zonder iets te downloaden kun je aan de slag.
http://digitaal.fan.tv/clickthru.asp?id=13521&url=www.thuisinnederland.tv/toontext.asp?id=13089
Algemene link:
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- SUPERTOOTH-2: Draadloze Bluetooth carkit voor handsfree bellen in de auto.
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03/2006&newsid=3691
- Apple maakt - na de zakelijke notebooks en de iMac - nu ook voor de Mac mini de overstap .
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2343
- Met de GoGear mp3- en wma-muziekspeler van 512MB maakt u anderen onderweg jaloers.
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03/2006&newsid=3732
Algemene link:
http://www.elektro.be

*** Computer World
- n het kader van Ondernemen 2006 loopt nog tot het einde van volgende week een wedstrijd waarmee Belgische KMOís een integraal ERP-project kunnen winnen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14354&style=34360
- Google spreekt, Wall Street reageert: Nadat George Reyes, financieel directeur van Google, aangaf dat zijn groep door de moeilijkheden zijn groeiritme niet zou kunnen aanhouden, liet de beurs de waarde van een aandeel van Google met zowat 8% zakken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14341&style=34360
- De vele visjes van Google: Google lijkt steeds meer op een hengelaar die vele visjes uitgooit, in de hoop de grote vis te vangen: jou, het publiek.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14318&language_code=NED
Algemene link:
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia- Mobiele e-mail staat voor zijn grote doorbraak
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2747
- MSN lanceert opnieuw Europese Awards
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2744
- These Days rijft twee gouden medailles binnen: De Belgen mogen dan op de Olympische Winterspelen niet veel binnengehaald hebben: onze interactieve bureaus doen het op internationale ontmoetingen duidelijk wel goed.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2824
Algemene link:
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Muziek: Las Ketchup - Bloody Mary
http://www.speedzone.be/artikel/1036_las_ketchup__bloody_mary.html
- Humor: Blunders
http://www.speedzone.be/artikel/970_blunders.html
- Muziek: Kate Ryan - Je t'adore
http://www.speedzone.be/artikel/1035_kate_ryan__je_tadore.html
Algemene link:
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Apple lanceert iPod Hi-Fi en nieuwe Mac mini
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/03/apple_lanceert_.html
- Aandeel Google zwaar onder druk
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/03/aandeel_google_.html
- Cyberpesten komt steeds vaker voor
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/2006/02/cyberpesten_kom.html
Algemen link:
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
* Live Expo gaat concurrentie met eBay en Google aan
http://tweakers.net/nieuws/41429
- 'Verbod op voorkeursbehandeling door ISP nodig'
http://tweakers.net/nieuws/41423
- Lcd verovert tv-markt ten koste van plasma
http://tweakers.net/nieuws/41420
Algemene link:
http://www.tweakers.netWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Belgische voetbalclub uit Ronse - http://nl.wikipedia.org/wiki/KSK_Ronse
* Zwitsers politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Willy_Sp%C3%BChler
* Oostenrijks staatsman - http://nl.wikipedia.org/wiki/Anton_von_Schmerling
* Fictief land uit de boekencyclus Het Rad des Tijds van de schrijver Robert Jordan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Shara
* Nederlands sciencefiction-hoorspel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Testbemanning
* Geluidschip in spelcomputers, etc. - http://nl.wikipedia.org/wiki/SN76489
* Oorspronkelijke kwelder, die in de Middeleeuwen werd ingepolderd - http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Hegewiersterfjild
* Deelgemeente van de gemeente Wasseiges, provincie Luik - http://nl.wikipedia.org/wiki/Meeffe
* Grootste Javaanse dichtwerk van grotere omvang dat bewaard is gebleven - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kakawin_Ramayana
* Een van de bestverkochte fantasy boekencycli ter wereld - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rad_des_Tijds

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Carnaval - http://nl.wikipedia.org/wiki/Carnaval
* Het is wit en koud, ra ra wat is het? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060302

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het artikel van het jaar 2005 is inmiddels bekend. Het is het artikel over de Tachtigjarige Oorlog - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tachtigjarige_Oorlog

* De engelstalige wikipedia heeft al meer dan 1 miljoen artikelen! De nederlandstalige loopt er wat op achter, met het ons inziens evengoed respectabele aantal van meer dan 140.000 artikelen!

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Firefox extensies voor webbouwers 6: EditCSS
Met deze extensie kan u de CSS style sheet die momenteel in uw browser geladen is, oproepen en wijzigen. Erg leerzaam.
http://editcss.mozdev.org/

* Firefox extensies voor webbouwers 7: Cookie crumbler
Wanneer u een site bezoekt, dan worden er cookies gezet op uw pc. Die onthouden bijvoorbeeld of u de site in het Nederlands, Frans of Engels wil bezoeken. De volgende keer moet u die vraag dan niet meer beantwoorden, u wordt meteen naar de pagina in de correcte taal gebracht.
Maar voor een webbouwer die een pagina wil testen, zijn die cookies wel vervelend, omdat hij dan niet meer de originele landingspagina ziet. De webbouwer moet dan manueel de cookies gaan verwijderen, om de volledige ervaring te kennen. Met deze extensie wordt het wissen van cookies kinderspel: er wordt een lijst opgesteld van domeinen en namen van cookies, zodat u die met de klik op een knop in uw statusbar erg simpel kan wissen.
https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?application=firefox&category=Developer%20Tools&numpg=10&id=1569

* Firefox extensies voor webbouwers 8: Clear Cache Button
Deze extensie voegt een button toe aan uw knoppenbalk, "clear cache". Klik op die knop en de cache van uw browser wordt meteen geleegd. Erg handig voor webbouwers, want voor hen is het absoluut noodzakelijk dat de browser de pagina volledig vers laadt en niet vanuit de cache.
Na het installeren van de extensie moet u even opletten: de button staat niet meteen in uw knoppenbalk; u vindt hem terug in het paneeltje bij View - Toolbars - Customize. Sleep de knop vanuit dit paneel naar de knoppenbalk en klaar is kees.
https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=1801&application=firefox

* Tips voor webwerkers
Web-safe kleuren is niet langer nodig: waarom zou je je zorgen maken over browserveilige kleuren?
Webveilige kleuren zijn kleuren die er op alle platforms ongeveer hetzelfde uitzien. Maar, voordat we verder gaan, zou ik willen zeggen dat ik mij niet langer druk maak om webveilige kleuren te gebruiken. 99% van de bezoekers van mijn websites zien zonder problemen hetzelfde als iedereen ziet .Het webveilige kleurenpalet is ontstaan voor computersystemen die gebruik maakten van een 256 kleurenpalet (8-bit systeem).
Ik kan je verzekeren dat de meeste computers dit bekrompen palet al meer dan tien jaar niet meer gebruiken. Ik mag aannemen dat het webveilige kleurenpalet is 'overleden' en dat het alleen nog zinvol toe te passen is voor bijvoorbeeld een school die nog 10 jaar oude computermonitoren gebruikt.
Gebruik dus gewoon alle kleuren die je wilt toe passen.
Sjeef

* Tip Windows XP: Meerdere bestandsnamen hernoemen
In de Verkenner van Windows XP is het mogelijk meerdere bestandsnamen in 1 keer te hernoemen. Dit is makkelijk als u bestanden dezelfde naam wilt geven met een oplopend nummer zoals bijvoorbeeld gemaakte foto's met een digitale camera. Digitale camera's geven de gemaakte foto's namelijk standaard namen zoals bijvoorbeeld DSC0001.jpg, DSC0002.jpg, DSC0003.jpg. En dit zijn niet erg duidelijke namen.
Selecteer alle foto's in de map (Control + A), of selecteer de bestanden apart door middel van het inhouden van de Control-toets. Klik nu met de rechtermuisknop op de eerste foto in de selectie en kies voor Naam wijzigen. Verander de naam in bijvoorbeeld: Vakantie 2000 (1).jpg. Let op: (1) achter de titel is het nummer van de eerste foto, u kunt dus ook met b.v. (15) beginnen. Drukt u nu op Enter dan worden alle geselecteerde foto's opvolgend genummerd, dus: Vakantie 2000 (2).jpg, Vakantie 2000 (3).jpg, Vakantie 2000 (4).jpg. Op onderstaand adres is een voorbeeld te vinden.
Het spreekt voor zich dat dit massaal hernoemen van bestanden niet alleen met fotobestanden werkt maar ook met andersoortige bestanden.
http://www.digiweetjes.com/Besturing/WinXP/WindowsXP63.html

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...* Filezilla
Windows - freeware
Een erg snelle FTP en SFTP client voor Windows; u kan bestanden in de wachtrij plaatsen en bestanden met onderliggende mappen overzetten, downloads pauzeren en hervatten, enz. Wijzelf gebruiken het progje al een tijdje en zijn er heel tevreden over! (met dank aan Wim W)
http://filezilla.sourceforge.net/

* Upload Express
Windows - freeware
Dit is een progje dat zich als plug-in nestelt in Windows explorer. Voortaan kan u programma's uploaden via het rechtsklikmenu binnen Explorer. U kan verschillende uploadsites configureren. (Met dank aan WIm W)
http://www.killcode.com/?cat=4

* EQO
Windows - freeware
Een progje waarmee u oproepen van uw Skype buddies ook op uw mobiele telefoon kan beantwoorden en hen ook kan oproepen. U hebt wel een account nodig met SkypeOut credits, een soort voorafbetaalde telefoonkaart als het ware.
http://www.eqo.com/

* mIRC 6.17
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 1,29 MB - shareware
Een progje voor de chatters, dat u perfect kan aanpassen aan uw wensen en erg stabiel is. U kan kleurtjes veranderen, opties wijzigen voor het verzenden van bestanden via DCC, aliases, events-handling, enz.
http://www.mirc.com

* Ad Annihilator
Windows, IE 5 - 2,07 MB - shareware
Een progje om advertenties te blokkeren en ook om off line te surfen. Bovendien wordt uw privacy beschermd wanneer u on line surft en zorgt het progje voor sneller surfen.
http://www.AdAnnihilator.com

* TvTonic
Er zijn niet alleen podcasts van gesproken uitzendingen, maar ook van video's. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van video om nieuws te brengen. Per slot van rekening hebben we ook radio en tv, nietwaar?
En net zoals bij de gesproken podcasts, kan u zich ook op de video podcasts abonneren dankzij een RSS feed. Deze site is een aggregator, een verzamelsite van videocasts en biedt u de mogelijkheid om zich op zo'n kanaal te abonneren. U moet wel eerst een klein stukje software downloaden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.tvtonic.com/index.php

* First Page 2006
Win98/ME/NT/2000/XP - 9,2 MB - freeware
Een complete editor om webpagina's aan te maken, die HTML ondersteunt, XHTML, PHP, ASP, Cold Fusion, Javascript, CSS, SSI, Perl. De software werkt met tabblaadjes, spellingscontrole (Engels), een tool om de html op te kuisen, enz.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=109770

* Jewel of Atlantis
Windows - gratis probeerversie
Een actiepuzzel waarbij u in een pas ontdekt oud continent op zoek moet gaan naar schatten en relikwieŽn. Er zijn meer dan 100 mysterieuze levels, vele wegen die u kan volgen.
http://www.fileoftheday.com/download/JewelOfAtlantisSetup.exe

* Vrijdag Macdag - DCPro Studio
Mac OS 9.x/X - 14,17 MB - shareware $499
Software voor de professionele digitale fotograaf. Wij gaan u de technische termen besparen, maar de software zou o.a. verschillende tools bevatten om afbeeldingen te corrigeren, zoals de gevreesde rode oogjes, de kleuren verbeteren, de witbalans, belichting.
http://www.download.com/DCPro-Studio/3000-2197_4-10446283.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag - EdPAD
Mac OS X - 325,9 k - freeware
Een tool waarmee u Portable Application Description (PAD) bestanden kan maken en bewerken. De bestanden worden meteen gevalideerd, wanneer u ze met data invult en alle vereiste of slecht geformuleerde expressies worden meteen gemarkeerd.
http://www.download.com/EdPAD/3000-2205_4-10447701.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Deze week geen vragen van onze lezers!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Uitsmijter
Alle dieren zijn gelijk, maar sommigen zijn gelijker dan anderen.
George Orwell