Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.854 (4.230 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 2/3/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 438 van 25/2/2006
Gegroet lezers,

Deze week hebben wij weer een leuk nieuwtje voor u: in principe krijgen wij volgende week drie testversies van de nieuwe Bullguard Internet Security. Daarbij horen 1 giga backup ruimte, en een activatiecode die geldig is voor 3 licenties. Het pakket bestaat uit Antivirus, firewall, spamfilter en backup.

Drie lezers mogen zo'n pakket hebben, op voorwaarde dat zij het grondig uittesten en een verslag neerschrijven van hun wedervaren. Alle andere lezers kunnen de software, als zij willen, ook gratis uittesten gedurende 2 maanden, via het adres
http://www.bullguard.com/download.aspx

Wie zich wil opgeven als proefkonijn voor een volwaardige versie, waarde EUR 59,99, schrijft een mailtje naar: netties@netties.be. Een onschuldige hand zal uit de kandidaten de drie gelukkigen kiezen.

En dan wat dit e-zine betreft. U vindt er een vervolg in van onze reeks over Web 2.0, een nieuwe reeks met extensies voor Firefox, speciaal voor webbouwers, en natuurlijk uw gewoonlijke portie nieuws, nieuwtjes en tips.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

P.S. Wij willen hiermee nog eens hartelijk alle lezers danken die gereageerd hebben op de problemen die verleden week voorgeschoteld werd in onze lezersrubriek. Hun suggesties vindt u zoals altijd in "Het Laatste Woord."Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

* Microsoft update verleden week niet vlekkeloos verlopen

Hebt u Windows XP, met de automatische updates geactiveerd? Dan heeft u wellicht verleden week een update binnengekregen, in het kader van de maandelijkse "patch tuesday".
Maar voor alle zekerheid moet u toch eens gaan kijken of alle updates wel degelijk correct gedownload zjin en geïnstalleerd. Want bij ons liep er iets fout, en is de installatie niet gelukt. Volgens dit artikel bij Chipzilla (1) is dat geen alleenstaand geval, want er liepen meldingen over hetzelfde euvel binnen vanover de hele wereld.
Gelukkig behandelde het patch een minder kritieke lek - het belangrijkste euvel dat deze patch moest oplossen, was een lek in de Windows Media Player (2).
Toch maar even controleren dus. Dat kan u door zelf naar Windows update te surfen: start / programma's / windows update.
http://www.chipzilla.com/?article=29719
http://www.theinquirer.net/?article=29698

* Korea bouwt Linux-stad
Heel wat openbare besturen zouden graag overgaan tot Open Source software bij hun administratie. Het is gratis, de code kan door iedereen bekeken worden om te zien of er geen backdoors in zitten, de software zelf kan aangepast worden aan de eigen behoeften, enz.
In Korea gaat de overheid nog een stapje verder. Daar willen ze namelijk een Linux utopia bouwen, een plaats waar de open broncode saus vrijelijk vloeit, en er enkel Linux gebruikt wordt. Steden kunnen zich kandidaat stellen, en tegen maart zal de overheid haar selectie bekend maken.
Een erg ambitieus project, dat mag u wel zeggen. Want zowel het hele stadsbestuur als de universiteit zullen open broncode software moeten gebruiken als belangrijkste besturingsstructuur. Alle computers moeten hun VoleWare wissen, en Microsoft moet buiten de stadsmuren verbannen worden.
En als u wil weten wat VoleWare is : dat is een term die verschillende IT websites al spottend gebruiken voor de verborgen tools in Microsoft software, waarbij informatie teruggestuurd wordt naar Microsoft. De naam is afkomstig van het feit dat Bill Gates, stichter en grote baas bij Microsoft, in sommige kringen bekend staat als The Vole.
http://www.theinquirer.net/?article=29761
http://times.hankooki.com/lpage/tech/200602/kt2006021517494311780.htm

* RIAA laat Patti Santangelo niet met rust
We mogen ondertussen niet vergeten dat er ergens nog een dame rondloopt, Mevrouw Patti Santangelo, een moeder uit New York, die vervolgd wordt door de platenindustrie omdat zij illegale songs gedownload zou hebben.
De dame in kwestie mag, zonder oneerbiedig te zijn, omschreven worden als een computer-analfabeet. Zij is zich van geen kwaad bewust, heeft geen songs, legaal of illegaal gedownload, en betwist de vordering dan ook. Zij moet nu voor de rechter verschijnen, en het proces krijgt heel wat media-aandacht. Patti Santangelo moet namelijk een advocaat inhuren om haar te verdedigen. Daarom werd een fonds opgericht, om geld in te zamelen voor haar verdediging.
Het RIAA heeft ondertussen zo'n 18.000 mensen over de hele wereld aangeschreven voor het illegaal downloaden van muziek. Zo'n 3.500 mensen hebben ingestemd met een (volgens sommigen overdreven hoge) schadevergoeding, om een proces te vermijden. Patti, een moeder met vijf kinderen, weigert echter toe te geven dat zij iets verkeerd gedaan heeft, en gaat dus de confrontatie aan. Een Goliath tegen de reus gevecht dus. (1)
Volgens een tweede bericht bij P2P net, richten de platenmaatschappijen nu hun pijlen op de kinderen van Santangelo. Zij worden, via de moeder, aangeklaagd, wat het dossier uiteraard nog ingewikkelder maakt, en de verdediging moeilijker. Om niet te spreken van de emotionele ballast die deze vervolging het hele gezin aandoet... (2)
http://p2pnet.net/story/7917
http://p2pnet.net/story/7942

* FlySpy: een nieuwe manier om tickets te kopen
Heel wat mensen kopen hun reis on line. Zij speuren het hele internet af naar goedkope vluchten, zoeken een romantische hotelletje, stippelen wandelroutes uit. De voorbereiding is eigenlijk al een reis op zich...
Daarbij wordt uiteraard gebruik gemaakt van zoekmachines. Onlangs werd nu een zoekmachine voorgesteld, FlySpy, die eigenlijk het zoeken op zijn kop zet. Want de meeste mensen baseren zich bij de aankoop van hun ticket enkel en alleen op de prijs. Maar zou het niet gemakkelijker zijn als u kon bekijken wat de goedkoopste bestemmingen zijn, en op welke dagen u het goedkoopste vliegt?
Dat is dus wat deze machine doet. U geeft een plaats van vertrek in, van bestemming, en eventueel de vertrekdatum en de duur van uw verblijf. U krijgt als resultaat een grafiek met de prijs van tickets voor de vlgende 30 dagen. Zo kan u meteen zien op welke dagen de tickets het goedkoopst zijn. En om een vlucht te boeken, moet u gewoon op een punt in de grafiek klikken. Simpel, niet?
En als u wil weten welke bestemming het goedkoopste is, dan kan u een andere bestemming oproepen, en die grafiek bovenop de eerste leggen.
En weet u wat eigenlijk nog het mooiste is? Deze site is er eentje van de zogenaamde Web 2.0 cultuur. Dat wil zeggen dat de makers van de site een API (Application Program Interface) ontworpen hebben die andere programmeurs mogen gebruiken om er zelf nog een dienst bovenop te baseren, of om hem te integreren in hun eigen toepassingen.
De site wordt binnenkort geopend voor het grote publiek. Op het blog van TechCrunch kan u alvast een schermafdruk bekijken.
http://www.flyspy.com/
http://www.techcrunch.com/2006/02/20/flyspy-brings-the-new-web-to-airline-ticketing/

* Blinden starten met petitie tegen captchas
Slechtzienden zijn boos op Google en Yahoo: die sluiten hen uit, zo klagen ze aan. Want wat wil het geval? Vaak moet u, wil u zich aanmelden voor een dienst, een extra proef afleggen die moet bewijzen dat u een mens bent, en geen robot. U krijgt namelijk zo'n vakje te zien, met daarin een afbeelding van verwrongen letters - in vaktermen heet dat een "captcha". Die letters moet u ontcijferen en intikken in een verificatieformulier. Omdat het om een afbeelding gaat, kan een robot de tekens niet ontcijferen. U wel, en u mag intekenen op een dienst.
Een slechtziende wordt op die manier uitgesloten. Mensen met gezichtsproblemen maken immers gebruik van tekst-tot-spraak software (screen readers) om te surfen, en die software kan natuurlijk die tekening niet ontcijferen. Zo'n simulator kan wel menu's lezen en de omschrijvingen van navigatie-elementen zoals buttons en links, maar captchas kan hij niet aan.
Bij Yahoo is er wel een link voorzien, die niet zichtbaar is voor de gewone surfer, en die verwijst naar een klantendienst. Maar die doet er een dag of twee over om terug te bellen. Microsoft is nog het meest gebruiksvriendelijk: het biedt een audio alternatief aan wanneer een nieuwe gebruiker zich wil aanmelden voor een e-mail account of de blogdienst.
Blinden en slechtzienden hebben nu een internetpetitie opgestart om Google en Co te bewegen meer rekening met hen te houden. Per slot van rekening: Google heeft al zoveel ingewikkelde software uitgebracht (Google Earth, GMail, Google Desktop...) dat het toch ook in staat moet zijn om een slim authenticatiemiddel voor slechtzienden uit te werken...µ
http://www.internetnews.com/xSP/article.php/3586166

* Geen Allah bij Yahoo!Mail
Heet u Callahan? Dan mag u het vergeten om een e-mail account aan te vragen bij Yahoo!. Want de zoekgigant zou alle gebruik van de de lettercombinatie "allah" in de nieuwe e-mail adressen verbieden. Dat ondervond een lezer van The Register, die zijn moeder, Linda Callahan, aan een e-mail adres wou helpen.
Yahoo weigert ook alle adreseen met daarin yahoo, osama of binladen. Maar wil u een e-mailadres met daarin god, messiah, jesus, jehova, buddah, satan of zelfs pedophile, dan kan dat. Toch een beetje eigenaardig, als u het ons vraagt...
http://quickwired.com/kallahar/stories/2005-Yahoo/yahoo.php
http://www.theregister.co.uk/2006/02/20/yahoo_upsets_religious/

* Google geeft toe: desktop search vormt beveiligingsrisico
We hadden het er al eerder over: als u de optie "Search Across Computers" bij de nieuwe versie 3 van Google Desktop Search activeert, dan brengt u uw beveiliging in gevaar. Die optie had Google ingevoerd voor mobiele gebruikers, die op verschillende computers werken. De software maakte dan een index aan van computer A, zette die over naar de Google server, zodat de gebruiker ook vanop computer B toegang had tot die index.
Die gang van zaken is niet echt veilig te noemen, zo waarschuwde onderzoeksbedrijf Gartner reeds. Gartner adviseerde haar zakelijke klanten dan ook om enkel de speciale versie van Google Desktop voor bedrijven te installeren, want dan zou de IT-beheerder van het bedrijf bij alle computers tegelijkertijd de Search Across Computers kunnen deactiveren.
Google lijkt nu toe te geven dat er inderdaad een veiligheidsrisico bestaat, alhoewel er tijdens de transmissie zelf, en tijdens het bewaren op de servers van GOogle, versleuteling gebruikt wordt voor de gegevens.
Is het u trouwens al opgevallen dat de naam van Google de laatste tijd steeds vaker genoemd wordt in affaires rond privacy? Hoe machtiger de zoekgigant, hoe meer gegevens hij over ons verzamelt, hoe ongemakkelijker de meeste internauten zich eronder voelen. En hoe meer zij gaan eisen dat Google hun gegevens vertrouwelijk zou behandelen. En gelijk hebben zij!
http://www.betanews.com/article/Google_Desktop_May_Pose_Security_Risk/1140540208

* AOL versterkt haar zoekmachine
America Online heeft deze week haar Video Search zoekmachine een update gegeven. De index werd uitgebreid met 1,8 miljoen video's, afkomstig van de overname van het bedrijf Truveo. Dat is een bedrijf dat ook video content op het internet bijeengaart, dor middel van een methode die "Visual Crawling" genoemd wordt. Daardoor zou het bedrijf een breder gamma nieuwe video's kunnen opsporen en informatie die hoort bij dynamische webpagina's.
AOL had reeds 20.000 originele en video's met licentie, naast 2,5 miljoen video's uit de index van de Singingfish zoekmachine, die ook eigendom is van AOL. De presentatie van de zoekresultaten werd bovendien gestroomlijnd. En er kwam een onderdeel bij, AOL Hi-Q Video's, dat staat voor video's van hoge kwaliteit, zo goed als dvd. Uw portemonneetje zal juichen, want die content is gratis! Om de Hi-Q video's te downloaden wordt gebruikt van de P2P technologie van Kontiki, waarbij de gebruiker hetgeen hij ziet ook doorgeeft aan andere internauten - het bekende principe van P2P dus. Men kan de video's momenteel enkel zien in INternet Explorer 6 op Windows XP.
U vindt er volledige episodes van populaire programma's zoals Beetlejuice en La Femme Nikita. IN ruil voor het feit dat u die shows gratis mag bekijken, moet u wel een reclamespot slikken.
http://www.aol.com/video/
http://www.betanews.com/article/print/AOL_Rolls_Out_Video_Search_Upgrades/1140551099

* Kranten syndikeren ook content uit blogs
Bloggers worden steeds meer au serieux genomen. Dat mag blijken uit dit berichtje. de Amerikaanse kranten Washington Post, Houston Chronicle, San Antonio Express-News, San Francisco Chronicle zouden namelijk van plan zijn om content van bloggers op de site van hun on line editie te syndikeren, via een dienst die Blogburst heet. Bloggers die schrijven over o.a. reizen, vrouwenzaken (wat dat ook moge zijn - computers en auto's?), technologie en gadgets, eten en uitgaan, kunnen zich opgeven voor deze dienst. Hun blog moet wel een RSS-feed bieden.
Volgens sommigen zou het niet lang duren eer die gesyndikeerde blog content ook in de papieren magazines en kranten terecht zou komen. En waar zijn dan al die journalisten gebleven, die bij hoog en bij laag beweren dat bloggers geen journalisten zijn?
Tussen haakjes: voor het moment is het enige wat de blogger uit dit nieuwe platform haalt, de eer. Centjes zijn er niet te verdienen. Maar volgens de verantwoordelijken van Blogburst zou dat wel de bedoeling zijn in de toekomst.
http://www.marketingvox.com/archives/2006/02/21/newspapers_to_syndicate_blog_content/index.php

* Wired content voortaan ook te lezen bij MSN.com
U kent ongetwijfeld het steengoede on line magazine Wired News - daar heeft Netties al heel wat mosterd gevonden voor haar verhaaltjes. Bij Wired wordt, zo heet het, nieuws gebracht dat "telt", over technologie, zakendoen, politiek en cultuur.
Wel, voortaan is al die content ook beschikbaar op de site van MSN.com, en wel bij de tech rubriek. Wired heeft ook verschillende goede bloggers, waaronder een games goeroe, een expert in hybride auto's, en een kenner van gadgets. Wij vermoeden echter dat u bij MSN.com niet veel nieuws over Apple en iPods vinden zal...
http://www.wired.com/
http://tech.msn.com/
http://www.designinteract.com/news/12493.html

* China legt e-mail strenge regels op
Hoe we dit bericht moeten interpreteren, dat weten we niet goed. Is het een oprechte bezorgdheid van de Chinese regering om het e-mailverkeer in goede banen te leiden en spam een halt toe te roepen, of is het een verkapte vorm van censuur, een poging om meer grip te krijgen op e-mail? De toekomst zal het uitwijzen.
Feit is dat China nieuwe regels uitgevaardigd heeft voor e-mail. De registratie procedures moeten gestandardiseerd worden, en ongewenste spam advertenties geweerd. Providers de e-maildiensten aanbieden moeten verplicht beveiligingsmaatregelen treffen, zo heet het, maar er wordt niet bij gezegd welke maatregelen.
China zal de "opt-in" regeling toepassen bij advertenties: om een advertentie te mogen versturen aan de internaut, moet de adverteerder eerst de toestemming vragen aan de internaut . En alle advertenties moeten duidelijk gemarkeerd worden als een "ad".
China is een van de snelst groeiende internet markten in de wereld, met 111 miljoen gebruikers, en wordt daarbij alleen voorbijgestoken door de VS. De Chinese internaut ontvangt elke dag gemiddeld 16,8 mails, en 60% daarvan is spam.
http://news.yahoo.com/s/afp/20060221/tc_afp/chinainternetemail

* Guinness maakt blog, maar laat geen buitenlanders toe
Een leuk initiatief van Guinness, bekend van zijn Book of Records, en van zijn straffe bier dat zo lekker smaakt in de Irish pub: een blog. Daarin vertellen enkele medewerkers van het bedrijf over wat er zoal omgaat bij Guinness, en er wordt natuurlijk heel wat over bier gepraat.
Alleen: u kan er niet binnen, tenminste niet als u niet afkomstig bent van Engeland, Scotland of Wales. Geeft u aan dat u van "other countries" komt, dan raakt u de site niet binnen, en wordt u doorverwezen naar de startpagina bij Yahoo. Guinness verklaart op een pagina (die erg snel verdwijnt, maar die u terug kan lezen door op de back knop te drukken eens u op Yahoo zit) dat ze wel verplicht is tot deze methode, omdat in andere landen er een andere opvatting bestaat over bier drinken.
Dus bent u wel verplicht een beetje stout te zijn, en zegt u maar dat u van Wales, England of Scotland afkomstig bent, om binnen te raken (het lukt hoor). Uiteindelijk zijn wij toch allemaal wereldburgers, niet?
http://www.guinnessblog.co.uk/
http://www.gapingvoid.com/Moveable_Type/archives/002249.html

* eDonkey server in Zaventem gesloten
De belangengroep van de filmindustrie MPAA (Motion Picture Association of America) kraait victorie en zegt een grote slag gewonnen te hebben in de strijd tegen het illegaal delen van bestanden. Deze week werd namelijk Razorback2 gesloten, een van de belangrijkste servers waar content van het eDonkey 2000 netwerk geïndexeerd werd. De server werd gebruikt door meer dan 1 miljoen P2P ruilers.
De operator van de server werd in Zwitersland gearresteerd. De computers zelf werden in beslag genomen; zij bevonden zich... in Zaventem. BelgiŽ dus als draaischijf van illegale netwerken?
Waarnemers menen dat het MPAA te vroeg victorie kraait, want het lijkt er niet op dat eDonkey snel van de aardbodem geveegd zal worden. In plaats van een gecentraliseerde index op enkele servers, wordt er de laatste tijd namelijk steeds meer geruik gemaakt van een gedecentraliseerde manier om de bestanden op het netwerk te indexeren, KAD (kort voor Kademila). En bovendien heeft eDonkey in het verleden al meerdere aanvaringen gehad met justitie. Bij een recente clash kondigde de maker van het netwerk aan dat hij de handdoek in de ring zou gooien. Maar ondertussen is er wel een open bron variant van eDonkey, de eMule, opgestaan die door een grote meerderheid van de voromalige eDonkey downloaders gebruikt wordt.
En dan nog dit: de P2P ruilers mogen gerust zijn. Volgens een bericht bij Pressetext zouden er op de Razorback2 server geen ip-adressen gevonden zijn van de P2P ruilers. De logbestanden zouden niet op de harde schijf bewaard zijn, en dus kan niet gezien worden wie er gebruik gemaakt heeft van e server.
http://www.betanews.com/article/MPAA_Rejoices_Over_eDonkey_Shutdown/1140632621
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060222049

* Eigen webpagina bij Google Pages
Het is nog niet officieel, maar Google heeft de lang verwachte en veelbesproken Google Pages on line gezet. Daar kan u een webpagina maken zonder een centje kennis van HTML of andere ontwerpsoftware. Bovendien, en dat is wel bijzonder, heeft die pagina een AJAX interface, een webtechnologie waarbij de inhoud van een pagina veranderd wordt zonder dat zij ververst moet worden.
U kan de dienst (tenminste als u een Google account hebt) uittesten bij onderstaand adres. U komt dan op een WYSIWYG (what you see is what you get) interface die uw pagina moet worden, en die enkele tools bevat om de pagina te bewerken. U kan bestanden downloaden, en andere pagina's aanmaken waarnaar u dan een link legt. Bent u wat lui, dan moet u niet de hele pagina zelf ontwerpen, maar kan u kiezen uit een hele reeks sjablonen.
Uw pagina zal de naam dragen http://uwnaam.googlepages.com, en u krijgt in totaal 100 MB webruimte. Snel even uitproberen!
Nagekomen bericht: slechts enkele uren nadat het bericht over Page Creator uitgebracht was, heeft Google de site gesloten, het is te zeggen: nieuwe accounts kunnen niet meer aangevraagd worden - vermoedelijk waren de internauten te enthousiast massaal op de nieuwigheid afgekomen.
http://www.techcrunch.com/2006/02/22/google-pages-released/
http://pages.google.com/
http://www.webpronews.com/topnews/topnews/wpn-60-20060223GooglePageCreatorClosedByDemand.html

* Rich Media patent lokt controverse uit - NTP patent niet goedgekeurd
Over patenten is heel wat te doen. Sommigen menen dat zij hoognodig zijn, omdat het de beloning is van vaak jaren onderzoek, en zo een aanmoediging tot creativiteit. Met andere woorden: patenten zijn de motor van de innovatie. Anderen menen dan weer dat patenten die innovatie juist wurgen, doordat er niets meer uitgevonden kan worden worden waarbij men niet inbreuk maakt op een of ander patent.
In de VS is het mogelijk om een patent te nemen op software. In Europa daarentegen is dat momenteel niet mogelijk - en activisten strijden uit alle macht om dat ook zo te houden. Dat patenten op software tot moeilijke situaties kunnen leiden, mag u afleiden uit deze twee berichten.
In de VS heeft het US Patent & Trademark Office (USPTO) deze week aan designbedrijf Balthaser het recht toegekend op een patent dat draait rond het maken van rich media toepassingen op het internet. Een heel vage omschrijving, en het bedrijf wil daar meteen munt uit slaan, want het wil betaling vragen aan derden voor het gebruik van een hele reeks webtechnologieŽn. Bedrijven die toepassingen opbouwen met gebruik van Flash, AJAX, Java of een rits andere methoden om rich content te brengen, zouden geld moeten ophoesten. (1)
Het tweede bericht gaat over het geschil tussen NTP en BlackBerry. Zoals u wellicht gelezen heeft, zegt NTP enkele patenten te hebben op technologieŽn die in de RIM Blackberry toestellen gebruikt worden, met name op draadloze e-mail. Er wordt een proces rond gevoerd, en als NTP wint zou het wel eens gedaan kunnen zijn met de Blackberry toestelletjes.
Het USPTO heeft nu beslist dat een van die vijf e-mail patenten van NTP niet geldig zijn - alhoewel zij toch aan NTP uitgereikt werden. Een erg onduidelijke situatie, die het de rechter nog moeilijker zal maken om over deze zaak te oordelen. Meer over de zaak leest u in onderstaande artikels.
http://www.betanews.com/article/Rich_Media_Patent_Stirs_Controversy/1140716575
http://www.betanews.com/article/NTP_Patent_Rejected_in_Final_Judgment/1140639487
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Eerste virus voor Mac OS X ontdekt?
Apple ontkent het bericht, maar volgens sommige bronnen zou er een eerste virus ontdekt zijn voor het Apple besturingssysteem. Het zou gaan om een malware, met de naam Leap.A, die zich zou verspreiden via iChat. Apple noemt het bericht overdreven: het gaat hoogstens om malware, en dat is niet hetzelfde als een virus.
Volgens beveiligingsbedrijf F-Secure is Leap.A een standaard uitvoerbaar bestand, dat gecompileerd werd voor Mac OS X, en verspreid wordt als een archief met de naam "latestpics.tgz". Wanneer Leap.A geactiveerd wordt, dan zal de worm in actie schieten als de gebruiker in iChat van status verandert. Dan wordt nameljik een bestandstransfer opgestart om latestpics.tgz over te brengen naar de andere gebruiker(s), waar recent gebruikte programma's vervangen worden door de worm.
Nu, als u het ons vraagt, en met alle eerbied voor Apple, lijkt hetgeen deze worm doet toch echt wel veel op een virus. In Elk geval: virus of niet, de vraag rijst of Apple stilaan niet gevaarlijk aan het worden is. Want tot hiertoe hebben hackers en virusschrijvers zich voornamelijk gericht op Windows-toepassingen, gewoon omdat dat het meest gebruikte besturingssysteem is. De laatste tijd wint Apple steeds meer aanhang, en richten de hackers hun pijlen ook op Mac OS X.
http://www.betanews.com/article/First_Mac_OS_X_Virus_Apple_Says_No/1140193720

* Windows Vista: 8 smaken
Wanneer binnenkort de langverwachte nieuwe versie van het Windows besturingssysteem aanschaft, zal u het niet gemakkelijk krijgen. U zal namelijk de keuze moeten maken tussen maar liefst 8 versies! OM u al een beetje voor te bereiden, zetten wij even de verschillende mogelijkheden op een rijtje.
- Windows Starter 2007: Vista zonder Aero, waarschijnlijk bedoeld voor ontwikkelingslanden
- Windows Vista Home Basic: Vista voor één enkele PC, een beetje zoals XP Home
- Windows Vista Home Basic N: Een speciale versie van de Home Basic, voor de Europese markt, want bevat geen Media Player omwille van de antitrust regels in de EU.
- Windows Vista Home Premium: Met Media Center functies, Cable Card ondersteuning en TV Tuner- waarschijnlijk de versie die de meeste gebruikers zullen aankopen
- Windows Vista Businesss: De Pro versie, een beetje zoals XP Pro, met multi-processor ondersteuning, Remote Desktop, IPSec, NetWare
- Windows Vista Business N: XP Pro voor de EU
- WIndows Vista Enterprise: Uitgebreide versie voor bedrijven met o.a. Virtual PC, volume encryptie.
- Windows Vista Ultimate: De ultieme versie....
Uiteraard zal het prijskaartje verschillen voor de verschillende versies.
http://www.engadget.com/
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Hints_at_Six_Vista_Editions/1140454152

* Motorola valt in prijzen op 3GSM congres
In Barcelona werd de afgelopen dagen het 3GSM congres gehouden, en daar viel Motorola in de prijzen met haar mobieltjes. De RAZR V3x werd er namelijk uitgeroepen tot de beste 3GSM van het jaar. Het toestel heeft dan ook heel wat te bieden: dubbelwegs videogesprekken, foto en videobeelden opnemen en afspelen, groot kleurenscherm, bluetooth, uitneembaar geheugen, wap 2.0 browser, ondersteuning van MPEG4, WMV, WMA, MP3 en Real Video en audio bestanden... Loopt het water u al in de mond?
Onze redactie heeft trouwens een broertje van de Motorola RAZR, de ROKR, mogen uittesten. Het verslag daarvan vindt u in een van onze volgende edities.
http://www.motorola.com/motoinfo/product/details/0,,95,00.html
http://www.motorola.com/mediacenter/news/detail/0,,6431_6380_23,00.html

* Twee-in-een: Computermuis met VoIP telefoon
Leuk voor wie vaak belt via de telefoon (VoIP zoals Skype): deze handige muis-telefon. De VAIO VN-CX1 van Sony is een computermuis en tegelijkertijd een internet-telefoon.
Wanneer er een oproep binnenkomt, dan gaat er een lichtje branden, of klinkt een belletje. Dan klapt u de muis open, en die wordt dan een heuse telefoon.
U moet het toestelletje simpelweg aansluiten op een internet-telefonie klare pc of notebook. Tijdens het bellen functioneert het scroll-wieltje als knop om het volume hoger of lager te zetten, of uit te schakelen (mute).
Het toestel zal verkrijgbaar zijn in zwart, zilver en blauw, en zal rond de 79 euro kosten.
http://www.chip.de/news/c1_news_18766773.html

* Speciale iPod das
Wat leuk bedacht! Wat denkt u van deze das, speciaal voor de trotse bezitter van een iPod? Achteraan zit er een speciaal pochetje in, waarin u de iPod nano kan wegsteken. En iets hoger is er een lusje, dat moet voorkomen dat de draadjes van de hoofdtelefoon in de war raken.
De das heet Thomas Pink, en is dan ook in een felroze kleur gemaakt. Afgaande op de afbeelding die u kan bekijken bji Engadget, is het toch aan te raden om de das enkel te gebruiken voor een nano, en geen volwasseniPod. Want anders zou u zichzelf wel eens kunnen wurgen door het gewicht van uw playertje!
http://www.engadget.com/2006/02/23/thomas-pink-ipod-tie-keeps-your-nano-on-your-neck/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** 90.000 federale ambtenaren kunnen een volwaardige breedbandinternetaansluiting krijgen via Full ADSL van Signpost, aan 25 euro per maand.
http://www.fulladsl.be/fedplus/

*** Fujitsu Siemens verkocht in 2005 meer tablet-pc's en converteerbare computers dan om het even welk ander product (Europa, Midden-Oosten, Afrika)
http://www.fujitsu-siemens.be

*** Speciale software voor het mobieltje TMSpeak leest e-mails en sms voor
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060221027

*** Phishing-aanval op populaire tienersite MySpace.comcompromitteert duizenden paswoorden
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060221028

*** Bedrijf AriŽs brengt orde in de documenten op de werkvloer
http://www.aries.be

*** Printerfabrikant OKI start met een voorlichtingscampagne om de gebruiker erop te wijzen dat toner refill toch andere resultaten geeft dan de eigen printers.
http://www.okiprintingsolutions.be

*** Belgisch fabrikant van LCD en plasmaschermen V²max kondigt het "LCD-mediacenter" aan op megaformaat: 40 inch flatscreen
http://www.v2max.be

*** Nieuwe versie van de Real Alternative te verkrijgen op Codepack.nl
http://www.codecpack.nl


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Damon Aaron - All I Need
[Folk] Deze zanger mengt elementen van folk, indie pop, en funk tot een neo-soul geluid. Heel mooi.
http://music.download.com/damonaaron

* Keren Ann - Greatest You can Find
[Folk] Een dametje uit Frankrijk, met een stem die melancholie uitdraagt, een delicate toon, die u lokt om aandachtiger te luisteren. U kan deze song enkel in streaming audio beluisteren, niet downloaden. Erg mooi.
http://music.download.com/kerenann

* Steve Massey - Timberline Shadow
[Folk] Een man die gitaar speelt en songs schrijft en zingt. Sfeervolle muziek, die wij u echt aanraden.
http://music.download.com/stevemassey

* Erwilian - Seven
[Folk] Een groep die ontstond als een experiment op school: een leraar kwam er tijdens het lunchuur bijeen met studenten om aan traditionele muziek te werken, om die dan uit te kunnen voeren bij de Kerstconcerten. Een fluit, gitaar, in een jazzy ritme dat wat zuiders aandoet.
http://music.download.com/erwilian

* Jeff Woodell - Pictures of Nothing
[Folk] Accoustische songs, met een gitaar in de hoofdrol, en strijders op de achtergrond. Opnieuw erg mooi.
http://music.download.com/jeffwoodellNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een compromis is de perfecte manier om iedereen ontevreden te stellen.
[Alexander Pola]
De nieuwe oogst* Web 2.0: del.icio.us

Over deze site hebben wij het al eens eerder gehad, en als u ze nog altijd niet bezocht hebt of gebruikt, dan hebt u ongelijk. Het is een "social bookmarking" site, die twee doelen heeft: enerzijds kan u uw eigen bookmarks on line bewaren, en vanop elke computer waar ter wereld oproepen. Anderzijds is er het sociale effect: u geeft "tags" of etiketjes aan uw bookmarks, stelt die beschikbaar voor alle andere gebruikers, zodat ook zij te weten komen wanneer er iets interessants te beleven valt. Elke tag heeft zijn eigen adres bij de site (bijvoorbeeld: http://del.icio.us/tech ) en u kan zich zelfs abonneren op de rss-feed van een tag. Vindt u dat een bepaalde persoon een fijne neus heeft voor goede adresjes, dan kan u zich bovendien op de rss-feed met de bookmarks van die persoon abonneren, zodat u meteen op de hoogte gesteld wordt van zijn nieuwe vondsten.
[Taal: Engels]
http://del.icio.us/

* Web 2.0: Findory
Deze site maakt het vinden van nieuws gemakkelijk. Elke abonnee krijgt een eigen pagina. De site biedt een selectie van nieuwsartikels aan en probeert nieuws te selecteren op basis van het nieuws dat u voorheen gelezen hebt.
[Taal: Engels]
http://findory.com/

* Web 2.0: Flickr
Ongetwijfeld hebt u al gehoord van deze enorm goede site om uw foto's on line te publiceren, en misschien gebruikt u ze ook al. Deze site is een duidelijk voorbeeld van "Web 2.0". Ook hier weer het gebruik van "tags" die u toekent aan uw foto's, gecombineerd met rss-feeds, en een sociaal element. Met andere woorden: u kan zich abonneren op een rss-feed rond een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld Manneken Pis, en dan zal u voortaan verwittigd worden wanneer er een foto on line gezet wordt die de tag "manneken pis" meegekregen heeft;
De site bevat enorm veel mogelijkheden, maar u hoeft ze niet allemaal te benutten natuurlijk: u kan de site gewoon gebruiken om uw foto's online te zetten, zodat uw familie en vrienden ze kunnen bekijken.
[Taal: Engels]
http://www.flickr.com/

* Web design: het belang van kleuren en hun combinatie
Deze site, of liever: dit weblog is een erg goede bron van informatie voor webontwerpers; u vindt er namelijk een erg goede uitleg over het belang van kleuren, welke kleuren bijeenpassen en welke niet, waarop u moet letten, enz. U krijgt van ons twee url's: een eerste van het blog zelf, waar u meerdere artikels vindt, en een tweede van het belangrijkste artikel, op een aparte website, waar het in een mooiere vormgeving gegoten is.
[Taal: Engels]
http://www.allwebdesignresources.com/colorusageinwebdesign.html
http://www.allwebdesignresources.com/webdesignblogs/graphics/webdesigncolorcombinationsguide/

* NeoWin
Op zoek naar software, maar met niet al te veel centjes in uw portemonnee? Dan moet u deze site eens bezoeken. U vindt er allerlei freeware programma's als alternatief voor vaak dure software. De lijst is netjes gecatalogeerd volgens soort (Grafische programma's, anti-virus, anti-spyware, enz. ) Een aanrader.
[Taal: Engels]
http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=320017

* Internet Traffic Report
Hoe is het met de gezondheid van het internet gesteld? Dat kan u hier zien. Het Internet Traffic Remort houdt de stroom gegevens over de hele wereld in het oog, en plakt daar een cijfer op tussen 0 en 100. Hoe hoger het cijfer, hoe sneller de netwerken en hoe betrouwbaarder de verbindingen.
[Taal: Engels]
http://www.internettrafficreport.com/europe.htm

* Uw eigen Simpson
Erg leuk: hier maakt u uw eigen Simpson - u kiest hoofd, ogen, neus, haar, body, accessoires en zelfs de achtergrond. U voegt uw eigen tekst aan toe, en klikt op de knop "print". Goed om met kinderen te doen, en ook de volwassen Simpson fan zal het wel leuk vinden.
[Taal: Engels]
http://www.devilducky.com/media/41026/

* M3 online
Deze blogpost bevat een lijstje met de top 65 muziekvideo's van 2006. Niet alleen een droge opsomming, maar een heuse bespreking: wie de video maakte, info over de groep, enz. Een hele ontdekking!
[Taal: Engels]
http://goodweatherforairstrike.blogspot.com/2006/01/top-65-music-videos-of-2005.html

* Sticky Notes

Hebt u ook zoveel bookmarks, en vraagt u zich daarbij af waarom u in 's hemelsnaam die pagina zo interessant vond? Dan kan deze site u helpen. U kan namelijk een account aanvragen, en dan kan u voortaan kleine memo's plakken op die sites, en allerlei notities maken. Wij zagen niet meteen een prijs geafficheerd voor de dienst, dus wij veronderstullen dat het gratis is...
[Taal: Engels]
https://www.mystickies.com/about

* Podcast software
Op deze pagina, die geschreven werd in opdracht van de BBC, kan u een overzicht vinden van podcast clients voor Windows, Mac, Linux, BeOS, Java, Pocket PC, Amiga en anderen. (Bron: Wim W)
http://www.podcastingnews.com/topics/Podcast_Software.html

* Grapje
Zoek de zes verschillen op deze pagina. Maar wij waarschuwen u: deze site heeft een verrassing voor u in petto! (mensen met een hartprobleem zich onthouden!) (Bron: Lode)
http://tinyurl.com/6ra3z

* Talen
Kikker.be is een sympathieke portaalsite, die in een leuk kleedje verpakt zit, en goede links bevat. Er is ook een sectie die gewijd is aan taal, en allerlei links bevat naar gratis on line woordenboeken, spelltjes, citaten enz. (Bron: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://taal.kikker.be/

* Vrijdag animatiedag : Trapped 4 (game)
Een doolhofspelletje waar u een tijdje zoet mee zal zijn ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.flashplayer.com/games/trapped4.html

* Vrijdag animatiedag : Illusionist (wmv)
Deze Japanse illusionist haalt 2 indrukwekkende truuks uit, eentje met een geldstuk en een met een zoutvat. De camera registreert alles en het publiek zit er met de neus op, maar hoe hij het voor elkaar krijgt om alles door een glazen tafel te krijgen is een groot mysterie.
(taal : Japans) [Filover]
http://www.hedonistica.com/media.php?path=/videos/glass_illusion.wmv

* Vrijdag animatiedag : Postcardviewer
Wilt u uw website opfleuren met een klein fotoalbum, dan kan u misschien de Postcardviewer gebruiken. U downloadt de nodige files van de website. U plaatst uw foto's in een welbepaalde map (images) en u vult de namen van de fotofiles in in de XML-file. Als u dan index.html opent worden uw foto's als postkaarten getoond en kan u door er op te klikken en met de cursortoetsen te navigeren de foto's bekijken. De tweede javascript in de code van index.html kan in Firefox soms voor problemen zorgen bij het detecteren van uw Flashplayer. Indien u die code weglaat uit index.html zal u geen probleem meer hebben.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.airtightinteractive.com/projects/postcardviewer/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Zdenek Stybar
Deze Tsjechische veldrijder werd in Zeddam voor de tweede maal wereldkampioen bij de beloften. Hij woont bij een Belgisch gastgezin en rijdt bij de Fidea-ploeg van Erwin Vervecken.
http://www.zdenekstybar.com

- Gerben De Knegt
Een goede Nederlandse veldrijder rijdend bij het Rabobank-team van Sven Nys.
http://www.gerbendeknegt.nl


- Johnny Logan
Hij won zelf twee maal het Eurovisie-songfestival en was erejurylid bij de Belgische preselecties.
http://www.johnnylogan.net/

- En voor BelgiŽ wordt het dus Kate Ryan met "Je t'adore"
http://www.kateryan.be/

EUROSONG Ė NL Ė 12 maart 2006
Bij de Nederlandse preselecties zijn er drie kandidaten die elk 3 nummers mogen brengen waaruit een jury en het kijkerspubliek het liedje voor Athene mogen kiezen.
Info : http://www.nos.nl/songfestival/voorpagina/index.html
De kandidaten zijn :
Maud
http://www.maudmusic.nl/
Behave
http://www.behaveonline.com/
Treble
http://www.treble.nl/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Muziekliefhebbers hebben 1 miljard nummers legaal van de iTunes Music Store gedownload.
- De eigenaren van Mp3service hebben hun dienst op dringend verzoek van auteursrechtenorganisatie Brein gestaakt.
- De Postbank maakt korte metten met betalen voor een belletje met de klantenservice. Je kunt ze nu ook Skypen.
- Consumenten kunnen vanaf juni voor het eerst tv-kanalen ontvangen die volledig in HDTV uitzenden.
- Computer spreekt Spaans: Jaren geleden zat je met een flink aantal cassettebandjes voor je stereo te ploeteren om een paar woordjes Spaans te leren.
- 'Chatten is sociaalí - De stuurse tiener die urenlang op zijn kamer zit te internetten, is helemaal niet asociaal en teruggetrokken.
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Makkelijk webpagina's maken met Google Page Creator
- Bellen met de muis
- Deze zomer HDTV via de kabel
- Portable gameconsole als mediaspeler
- Televisie kijken met je mobiele telefoon
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- 3GSM: Muziek, 3G en HSDPA centraal bij BenQ-Siemens
- HD Ready plasmatelevisie met hoogwaardig paneel
- Extra hub-harde schijf voor Mac mini: Lacie mini Hard Drive & Hub
- Schokbestendige schijf: Lacie Rugged
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Microsoft publiceert beta van Vista voor bedrijven
- Een miljard downloads op iTunes Music Store
- Nieuwe woordjes leren: mobloggen en mobisode
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14275&language_code=NED
- Populariteit iPod zet auteurswetten op de helling?
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14273&language_code=NED
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Google Page Creator in zijn blootje
- Het patentenspook is er weer: Amerikaans bedrijf krijgt patent voor Rich Internet-
- Gluren met Belgacom-
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Dofus - Kleurrijke 2D Online RPG
- Star Wars Holiday Special - De Star Wars film die het daglicht nooit mocht zien
- King Kong en konijnen - bekende films in 30 seconden
- Horror in 2006 - deel 2
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Ernstig lek in Safari-browser
- Dell klaagt designer aan voor Dellwebsites.com
- Groot deel piraterijnetwerk e-donkey uitgeschakeld
- Nederlandse en Amerikaanse politie klissen Nigeriaanse mailoplichters
- EU-richtlijn omtrent bewaarplicht aangenomen
- iTunes verkoopt miljardste mp3
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Belgische auteursrechtenclub raakt vergunning kwijt
- MPAA pakt usenet-zoekmachines aan
- Computer op basis van enzymen in je lijf
- Slimme auto moet in 2010 de Europese weg op
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Koninkrijk RoemeniŽ tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog - http://nl.wikipedia.org/wiki/Groot-Roemeni%C3%AB
* Manga Candy Candy - http://nl.wikipedia.org/wiki/Groot-Roemeni%C3%AB
* Nationale missverkiezing van India - http://nl.wikipedia.org/wiki/Miss_India
* Oostenrijks schrijfster - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ingeborg_Bachmann
* Lijn computerspellen van Nintendo - http://nl.wikipedia.org/wiki/Game_&_Watch
* Universitaire opleiding - http://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_Geneeskunde
* Luiaard in het noordelijke Amazone-regenwoud - http://nl.wikipedia.org/wiki/Drievingerige_luiaard
* Nederlandse band rondom zanger/gitarist Jacco de Greeuw - http://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_(band)
* Italiaanse componist en dirigent - http://nl.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Maria_Gioacchino_Cambini
* Sanskriet inscriptie, gevonden op Java - http://nl.wikipedia.org/wiki/Inscriptie_van_Canggal

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Gouden koepel van de Gouden Moskee opgeblazen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Moskee
* Hevige slagregens en modderstromen in Manado - http://nl.wikipedia.org/wiki/In_het_nieuws_-_Indonesi%C3%AB

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Diverse lijsten met rivieren in de Verenigde Staten zijn toegevoegd, waaronder:

* Florida - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rivieren_in_Florida
* Hawaii - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rivieren_in_Hawaii
* Nevada - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rivieren_in_Nevada

Zie:

* http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rivieren_in_de_Verenigde_Staten

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut

* Firefox extensies voor webbouwers 1: Web Developer
Deze week gaan wij verder met onze reeks extensies voor webbouwers. Extensies zijn nu eenmaal leuk om te installeren, en u kan er uw Firefox browser helemaal mee naar uw hand zetten. Deze reeks extensies bevat handigheden die speciaal de webbouwers van pas kunnen komen.
We beginnen met de extensie Web Developer. Die voegt een extra menu en toolbar aan de browser toe, met verschillende tools voor de webbouwer. U kan hem toepassen in Firefox, Flock, Mozilla en Seamonkey. Het menu bevat mogelijkheden voro CSS, Forms, Images, zoals bijvoorbeeld het uitschakelen van Styles, de Style sheet bekijken en bewerken, enz.
http://chrispederick.com/work/webdeveloper/

* Firefox extensies voor webbouwers 2: MeasureIt

Ongelooflijk handige tool voor webbouwers. Die zet een liniaal op de pagina, zodat u de breedte, hoogte, of uitlijning van een pagina kan meten in pixels.
Om de liniaal te gebruiken klikt u de speciale button in de statusbalk of de toolbalk aan; u kan de liniaal aanklikken en dan met slepen de te meten lengte of breedte bepalen
http://www.kevinfreitas.net/extensions/measureit/

* Firefox extensies voor webbouwers 3: ColorZilla
Met deze extensie kan u onmiddellijk zien welke kleur er gebruikt wordt in een pagina die u bezoekt, en die kleur in een ander programma inplakken. U kan inzoomen op de pagina, en de afstand meten tussen twee punten op de pagina.
http://www.iosart.com/firefox/colorzilla/

* Firefox extensies voor webbouwers 4: FireBug
Deze extensie helpt de webbouwer met het debuggen van JavaScript, DHTML, en Ajax. Onderaan elke pagina in Firefox wordt een kleine console gevoegd.
Daarin staan alle Javascript errors die zich voordeden op de pagina die u aan het bekijken bent.
http://www.joehewitt.com/software/firebug/

* Firefox extensies voor webbouwers 5: IE VIew
Een simpele extensie, waardoor u de huidige pagina of een link op die pagina met een simpele klik kan openen in IE. Ideaal voor webbouwers, om te zien of hun pagina wel goed weergegeven wordt in beide browsers.
Door de extensie wordt er een mogelijkheid toegevoegd aan het menu, dat u te zien krijgt wanneer u rechts klikt op de pagina of een link. U kan ook sites toevoegen aan een lijstje van pagina's die altijd in IE bekeken moeten worden. Wanneer u die pagina dan tegenkomt in Firefox, zal zij automatisch in IE opgestart worden.
http://ieview.mozdev.org/

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.htmlDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* 1st Page
Windows - freeware
Het was 5 jaar geleden dat er nog een update verschenen was, maar dat wachten is beloond: eindelijk is er een nieuwe versie van de populaire en gratis HTML-editor 1st page uit. (Bron: Wim W)
http://www.evrsoft.com/

* SoftwareDepo
Windows - freeware
Video bewerking, zoals het decompileren van videobestanden, om er individueel beelden uit te halen. (Bron: Wim W)
http://softwaredepo.com/v-editing.html

* Reaper
Windows - freeware (tot versie 0.99, daarna shareware)
Een gratis audio recorder en editor voor WIndows, die WAV, OGG, MP3 en MIDI bestanden kan lezen, en kan opnemen in WAV en MIDI. U kan kleurenthema's maken, en het volume per track bepalen. (Bron: Wim W)
http://www.cockos.com/reaper/index.php

* Dosbox
WIndows - freeware
Een gratis en open source emulator-programma, waarmee u oude DOS-spelletjes kan spelen. Medewerker Wim raadt u het programma volmondig aan: hij speelt er zijn geliefde Boulderdash mee!
http://dosbox.sourceforge.net/news.php?show_news=1

* AmazingMIDI
Win95/98/ME/NT/2000/XP/2003 - 744k - freeware
Dit progje zet WAV bestanden om in MID. Het kan met andere woorden polyfonische muziek herkennen afkomstig van één instrument. U kan het dan ook helpen om muziek in noten om te zetten. (Bron: Wim W)
http://www.pluto.dti.ne.jp/~araki/amazingmidi/

* dp4 font viewer
Windows - freeware
Een lichtgewicht fontviewer. U kan ook een print maken van alle aanwezige lettertypes op uw computer. (Bron: Wim W)
http://font.dp4.de/index.html

* Mamma desktop search

Windows - 2,7 MB - freeware
De befaamde Copernic Desktop Search is opgekocht door een ander bedrijf, en heet nu Mamma Desktop Search. U kan heel snel uw hele harde schijf doorzoeken om een bepaald bestand, e-mail, muziek of afbeelding te vinden. (Bron: Wim W)
http://www.mamma.com/desktopsearch/

* Google Toolbar 4 beta
Toolbar voor IE - freeware
Heeft u hem al, die nieuwe versie van de Google Toolbar? Die kan volledig aangepast worden aan uw eigen wensen, en u kan nieuwe buttons toevoegen. (Bron: Wim W)
http://www.google.com/tools/toolbar/T4/

* Vrijdag Macdag: FoxTrot Personal Search

Mac OS X / OS X Server - 4,51 MB - shareware
Een toepassing waarmee u de zoekmogelijkheden op uw Mac uitbreidt; er worden meer dan 200 soorten documenten geïndexeerd. In de gevonden documenten worden de zoektermen meteen gemarkeerd.
http://www.download.com/FoxTrot-Personal-Search/3000-2214_4-10477163.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag - Crossword Forge
Mac OS X - 3,76 MB - shareware
Een progje om kruiswoordpuzzels en woordzoekers te maken, die u dan op het web kan publiceren, afdrukken of als PDF bestand opslaan.
http://www.download.com/Crossword-Forge/3000-2241_4-10156469.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Koen had verleden week een vraagje:
<<
Nu mijn vraagje. De markt is vergeven van al dan niet gratis progjes om de meest exotische muziekformaten om te zetten naar MP3. Da's dan fijn voor de liefhebbers. Maar ik zoek, blijkbaar vruchteloos, naar een progje om (slechts een drietal, en legale!) MP3-muziekjes om te zetten naar het MIDI-formaat. Wegens het zeer beperkte aantal zou ik het waarderen als het progje nog gratis is ook. Bestaat er zoiets? En, zoja, weet een lezer(es) misschien raad?

Dank bij voorbaat!
>>>
Wij ontvingen verschillende suggesties:

Medewerker Dave:
<<<
Mijn antwoord:
http://www.google.be/search?hl=nl&q=mp3+2+midi&meta=
en mss best zoeken naar een free trial of freeware versie
of
http://www.google.be/search?q=midi+converter&hl=nl
Maar als ik er es vluchtig op nalees.. best eerst de mp3 omzetten in wav (googlen op mp32wav) en dan naar midi (googlen op wav2midi)?!
>>>

Jack Nooijens, de man achter Digiweetjes:
<<<
Hilde (en Koen natuurlijk),
Ik denk dat we het gezochte programma gevonden hebben en zo te zien is het gratis:
http://www.widisoft.com/english/products.html
Groetjes, Jack
>>>

Medewerker Lode:
<<<
Beste Hilde,

Converteren van mp3 naar midi:
TS-Audo to MIDI
http://www.mp3towav.org/TS-AudioToMIDI/
Het is shareware, maar er kan een probeerversie afgehaald worden.
Trouwens, tik bij Google in: mp3 midi, en je krijgt nog meer keuze.

Met vriendelijke groeten,
Lode
>>>

Lezeres Vera
<<<

Dit gevonden: http://www.mp3towav.org/mp3-to-midi.asp

Groetjes,
Vera
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En tot slot: oplettende lezer Pieter zag dat wij in de toekomst leven:
<<<
NeTTieS
Jaargang 10
nummer 437 van 18/10/2006
Hallo Hilde,
>
Via jouw website probeer ik de laatste nieuwsbrief te halen. Aan het begin daarvan zie ik het bovenstaande.
Jij denkt wel héél ver vooruit, hè? ( Grapjuhhhh ).
*
Groet, Pieter.
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Degenen die niet denken, zouden tenminste zo af en toe hun vooroordelen anders moeten rangschikkken
[ Luther Burbank]