Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.851
(4.227 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 18/2/20061 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 437 van 18/10/2006
Gegroet lezers,

Geen weer buiten, gure wind, veel regen... Toen wij daarstraks met de trein naar ons redactielokaal reden, zagen wij dat heel wat velden al blank staan. Hopelijk blijft het niet té lang regenen, want dan gaan de koetjes zwemlessen moeten nemen!

Deze week weer een magazine vol met nieuwtjes; wij hopen dat u tevreden bent met onze selectie nieuws uit binnen- en buitenland, want er was weer heel wat te rapen deze week. U mag ons altijd uw opmerkingen sturen en tips, daar luisteren wij graag naar.

Wij roepen trouwens uw hulp in: onze lezersrubriek bevat deze week enkele vragen van lezers die met een probleempje zitten. Heeft u goede raad voor hen?

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier, en hopen u volgende week bij leven en welzijn weer te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Amerikaanse FTC stelt Adware adverteerders aan de kaak
In de middeleeuwen bestond er de schandpaal of "kaak", een houten blok waarin een misdadiger klem gezet werd, ten kijk voor alleman; een bordje verkondigde wat de misdaad was van de misdadiger en de joelende menigte kon hem niet alleen uitlachen maar ook bekogelen met rotte eieren. De bedoeling was dat de menigte hem zou kennen als misdadiger, zodat hij zijn snode daden niet meer kon herhalen.
Een zelfde tactiek wil de Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission nu toepassen) bij makers van spyware. Bedrijven die hun producten proberen te verkopen via adware, zullen aan de kaak gesteld worden. Onder adware worden verschillende "badware" verstaan: verborgen programma's die pop up advertenties tevoorschijn toveren, vaak gebaseerd op de zoekopdracht die u ingeeft, of uw surfgewoonten. Alle bedrijven die dus gebruik maken van die mogelijkheid, zullen ook aan de schandpaal genageld worden.
Een beslissing die door sommigen op applaus onthaald wordt, maar door anderen toch betwijfeld wordt. Sommige bedrijven zouden namelijk niet weten dat hun producten via zulke irriterende en unfaire advertenties aangeprezen worden.
http://www.betanews.com/article/FTC_May_Shame_Adware_Advertisers/1139588184

* Google nu ook makelaar voor adverteerruimte in papieren magazines
Google zal speciale veilingen houden om adverteerruimte in 28 magazines per opbod te verkopen. Die aankondiging is een onderdeel van het plan van Google om zich ook op de papieren advertenties te gooien. Adverteerders kunnen bieden voor een kwart, halve of volledige pagina in sommige populaire magazines, zoals Martha Stewart Living, Computerworld en andere.
Google heeft trouwens al advertenties geplaatst bij drie magazines en ook bij een krant, de Chicago Sun-Times en wil zich ook op de radio gooien. Met andere woorden: Google wil van haar AdWords programma een multi-platform project maken.
http://www.betanews.com/article/Google_Auctioning_Print_Ad_Space/1139598230

* Nieuwe muziekdienst wil iTunes worden van de open source.
Een player die gedeeltelijk gebaseerd is op de broncode van een browser? Lijkt raar, maar het is toch waar. Het gaat om de Songbird, een nieuwe muziekdienst annex player, die gebaseerd is op Firefox en zowel op Windows, Mac OS X en Linux zal draaien.
U zal er songs mee kunnen draaien in verschillende formaten: MP3, AAC, OGG, FLAC, WMA en anderen. Net zoals iTunes zal u uw muziekbibliotheek kunnen beheren en klasseren volgens genre, artiest, album, song. En net zoals bij iTunes zal u speellijstjes kunnen maken - u zal zelfs webpagina's als speellijstjes kunnen bekijken.
Met andere woorden: u zal de muziek op uw eigen harde schijf kunnen samenbrengen met online muziek. En het aankopen van muziek zou gebeuren van sites zoals Realnetwork Rhapsody of Yahoo Music.
http://www.songbirdnest.com/
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/39721

* Microsoft start met een mobiel e-mail offensief
E-mail op het mobieltje is nog altijd geen standaard: u zal het momenteel enkel aantreffen op mobieltjes uit de hogere klasse. Microsoft wil daar wat aan doen. De softwaregigant heeft grote mobiele operatoren kunnen overtuigen om een nieuwe generatie telefoons te maken, die mobiele e-mail tot een standaard uitrusting maken op uw mobiele telefoon.
De telefoons, die uiteraard onder het Windows Mobile besturingssysteem van Microsoft zouden draaien, krijgen e-mails die "gepusht" worden, met andere woorden automatisch naar u doorgestuurd worden, dat in tegenstelling met "pull", waarbij u zelf eerst de mailserver contacteert om de mail op te halen. De mail zou niet van uw gewone telecommaatschappij komen, maar van de server van het bedrijf.
Op het 3GSM telecomcongres dat momenteel in Spanje bezig is, zouden er al mobieltjes voorgesteld worden met dit nieuwe e-mailsysteem.
http://theage.com.au/articles/2006/02/13/1139679507474.html

* Motorola brengt muziektelefoon met WMA
Nu we toch in het mobiele sfeertje zitten: Microsoft en Motorola hebben aangekondigd dat zij samen enkele telefoons uit zullen brengen met de Windows Media technologie aan boord. De nieuwe telefoons zouden compatibel zijn met het PlayForSure systeem, zodat u ze gebruiken kan bij een uitgebreide reeks muziekdiensten.
U zou dan uw telefoon via een USB kabel kunnen verbinden met de pc en dan muziek van de Windows Media PLayer kunnen overbrengen naar de telefoon. Momenteel heeft Motorola reeds een telefoon met muziek, de ROKR E1. Maar die werkt alleen met iTunes: muziek kan enkel vanuit iTunes overgebracht worden. En er is ook een reeks telefoons die samenwerken met de iRadio muziekdienst. En nu dus een derde reeks, die gebaseerd is op Windows Media (het WMA formaat).
Motorola en Microsoft werken trouwens ook samen aan een systeem om het mogelijk te maken om muziek te downloaden over een 3G netwerk.
http://www.betanews.com/article/Motorola_WMA_Music_Phones_This_Year/1139852087

* Yahoo geeft Music Engine een nieuw laagje
En zo zijn we dan aanbeland in de muzieksfeer. Yahoo heeft een update uitgebracht van haar Yahoo! Music Engine. Dat is speciale software, waarmee u muziek kan downloaden van de Yahoo! Music Unlimited dienst (althans, in de VS kan dat, in Europa kan u geen abonnement nemen). , en die muziek op uw harde schijf kan beheren. Kortom: een software die u een beetje kan vergelijken met iTunes.
Yahoo! Music Unlimited tracht zich van andere gelijkaardige muziekdiensten te onderscheiden door personalisatie. Gebruikers kunnen er namelijk een profiel aanmaken van hun muzikale voorkeuren, die dan door Yahoo gebruikt worden om een speciale startpagina te maken met daarop aanbevolen artiesten en songs. iTunes heeft tussen haakjes zopas een gelijkaardige mogelijkheid aan haar software toegevoegd, "Just For You".
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Refreshes_Music_Engine_to_11/1139846694

* Windows Defender Beta 2
Microsoft heeft maandag de lang verwachte tweede bèta uitgebracht van Windows Defender, dat voorheen bekend stond als Windows AntiSpyware. Die bevat een herwerkte gebruiksinterface en een nieuw systeem om de gebruiker te informeren als er zich malware aandient.
De Windows Defender is eigenlijk geen software die Microsoft in eigen huis ontwikkeld heeft, maar die afkomstig is van het bedrijf GIANT Software. Volgens Microsoft is Defender meer dan gewoon een anti-spyware programma. Het biedt wel bescherming, opsporing en verwijdering van alle ongewenste software zoals rootkits, keystroke loggers en andere. Maar bovendien is er de Real Time Protection, een onderdeel dat belangrijke gebieden van het besturingssysteem in het oog houdt en ziet of er zich daar wijzigingen voordoen.
http://fileforum.betanews.com/detail/Microsoft_Windows_Defender/1105022593/1

* Yahoo vraagt om dialoog over censuur
Yahoo heeft maandag een verklaring uitgegeven waarin het bedrijf vraagt dat het Amerikaanse bedrijfsleven en de overheid een proactieve rol zouden spelen bij de vormgeving van een wereldwijde dialoog. En ook gaf het antwoord op de kritiek die het te verduren kreeg omdat het bedrijf ingegaan is op eisen van de Chinese overheid.
Doordat Yahoo informatie gegeven heeft aan de Chinese overheid, is er minstens één Chinese burger aangehouden en in de gevangenis gestopt. Dat heeft natuurlijk zware kritiek uitgelokt van burgerrechtenactivisten. Yahoo heeft zichzelf verdedigd: het kon niets anders dan toegeven aan de eis van de Chinese overheid en er was nooit verteld wat er gedaan zou worden met de informatie die Yahoo aan de regering doorgaf.
Yahoo is trouwens niet de enige die kritiek krijgt over haar gedrag in China. Ook MSN kreeg een veeg uit de pan, omdat het de MSN Spaces blogs in China censureert. En Google, omdat het ermee ingestemd heeft om haar zoekresultaten te censureren, om zo toch maar mee een Chinese versie van haar zoekmachine te kunnen lanceren.
Yahoo wil samen met andere bedrijven, academici en de overheid samenwerken om een beleid uit te werken: hoe moet men omgaan met zulke repressieve regimes? Microsoft lijkt alvast gewonnen voor het plan. En verder vindt het bedrijf ook dat er een dialoog nodig is tussen de respectievelijke overheden van deze landen: ook de politiek moet haar verantwoordelijkheden opnemen.
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Calls_for_Censorship_Dialogue/1139872623

* MS Office Live gaat woensdag live
Er wordt al lang over gesproken, maar nu woensdag zal het dan zover zijn: dan zal Office Live van start gaan, een pakket diensten die kleine bedrijven met minder dan tien personeelsleden online moet brengen. Het zal e-mail bevatten, webdomeinen, website hosting en andere diensten.
Gedurende de bètatestfase zal het pakket gratis zijn, maar daarna wordt het betalen voor sommige diensten. Het basispakket, Office Live Basics, met domain hosting, vijf e-mailadressen met 2 GB ruimte, 30 MB ruimte op de server voor de hosting van de site, 10 GB bandbreedte, simpele statistieken en ondersteuning via e-mail, zou zelfs nog een tijdje gratis zijn. Er is ook een Essentials pakket, met meer mogelijkheden en o.a. helpdesk per telefoon.
Wie dus dacht dat Office Live een online versie zou zijn van de bekende Microsoft kantoorsuite, heeft verkeerd gedacht. Volgens een woordvoerder van Microsoft zouden de plannen daarvoor zelfs terug opgeborgen zijn.
http://www.betanews.com/article/MS_Office_Live_to_Launch_Wednesday/1139938893

* Wis uw iPod als u hem verkoopt
Apple brengt regelmatig nieuwe modellen uit van haar iPod-player en dat is een goede zaak voor de gebruiker. Die natuurlijk graag het laatste nieuwe model heeft en dus zo'n hebbeding snel aankoopt.
Maar wat doet u dan met de oude iPod? Weggeven is een optie, of te koop stellen via bijvoorbeeld eBay. Maar wat doet u met de inhoud van die iPod, die honderden songs? In de VS waarschuwt het RIAA (Recording Industry Assoc. of America) ervoor dat de songs eerst gewist moeten worden, zoniet is het een inbreuk op de auteursrechten. Datzelfde geldt ook in andere landen, ook Europa. Het zou net zijn alsof u een cd ript naar MP3 en dan het origineel verkoopt. En dat mag niet.
Het standpunt van het RIAA wordt uitgelegd in een online rapport bij MTV. Tussen haakjes: dat wissen is nog niet zo evident, want u moet er heel wat halsbrekende toeren voor uithalen. In de derde link vindt u een uitleg hoe u bestanden wist op de iPod.
http://www.mtv.com/news/articles/1524099/20060209/story.jhtml
http://www.reghardware.co.uk/2006/02/13/riaa_ipod_warning/
http://engadget.com/2004/11/02/how-to-get-music-off-your-ipod/

* Google koopt MeasureMap
Blijkbaar heeft Google erg diepe zakken en kan het centjes tevoorschijn blijven toveren. De zoekgigant heeft deze week het bedrijf MeasureMap opgekocht, dat een erg interessante dienst aanbood: het meten van verkeer op blogs.
Zo kan de blogger zich meer verbonden voelen met zijn publiek, het effect zien en verstaan dat zijn blog, zijn woorden en ideeŽn, hebben. Vele bloggers die het systeem uitgeprobeerd hebben, zijn er erg over te spreken en sommigen noemen zichzelf ronduit verslaafd: zij controleren hun statistieken voortdurend en zien of er iemand naar hen gelinkt heeft en welke posts er die dag het populairste zijn.
Door de aankoop van MeasureMap breidt Google haar tools om het webverkeer te analyseren, de Google Analytics, nog verder uit.
http://www.google.com/analytics/
http://www.measuremap.com/
http://googleblog.blogspot.com/2006/02/here-comes-measure-map.html

* Google brengt tool uit om robots.txt te controleren
Een berichtje dat van belang is voor de webmasters en waarvan wij, de modale internauten, toch ook iets van kunnen opsteken. Het gaat namelijk over de robots.txt. Dat is een bestand dat webmasters in de root-map stoppen van hun site en waarin staat welke pagina's op die site geïndexeerd mogen worden door de zoekrobotten - u weet wel, die spinnen die onvermoeibaar het hele web afkruipen om de index van de zoekmachine up to date te houden.
Nu heeft Google, zo meldt Search Engine Watch, een tool uitgebracht waarmee de webmaster kan controleren of de tekst die hij in zijn robots.txt gezet heeft, wel opgevolgd wordt door de robots, met andere woorden: heeft hij wel de juiste code gebruikt, de juiste instructies? In het artikel van Search Engine Watch kan de geïnteresseerde webmaster een gedetailleerde uitleg vinden over deze instructies.
Wij, de gewone internaut, onthouden in elk geval de conclusie die SEW verbindt aan deze nieuwe tool. Namelijk dat de zoekmachines het onder elkaar niet eens zijn over de instructies die in zo'n robots.txt geschreven moeten worden. Bij de ene mogen jokers (wildcards) gebruikt worden, bij de andere niet. En bij Google mag er geen tijdsduur gezet worden voor de interval tussen de bezoekjes, bij Ask, MSN en Yahoo wel. Met andere woorden: er is dringend behoefde aan een standaardisatie van die instructies!
http://blog.searchenginewatch.com/blog/060206-200854

* Ruilbeurs voor blog-advertenties
Vers van de pers: vrijdag gaat er een nieuwe dienst van start, Feedshare, die de bloggers onder onze lezers wellicht erg zal interesseren: zij kunnen namelijk reclame maken voor elkaar op hun blog.
Het principe lijkt een beetje op een Google AdSense-advertentie. Wie zich inschrijft voor de Feedshare dienst, krijgt twee advertenties op zijn blog. Een van die twee advertenties is een link naar een andere blog, de andere is een commerciŽle advertentie die betrekking heeft op het onderwerp waarover de blog gaat. Met andere woorden: bloggers die over een gelijkaardig onderwerp schrijven, kunnen reclame voor elkaar maken. Op uw blog worden de blogs van anderen gepromoot en net zo goed zal er op de blogs van anderen reclame gemaakt worden voor uw eigen blog.
http://www.rojo.com/corporate/services/feedshare
http://www.rojo.com/forums/index.php?action=vtopic&forum=5
http://www.techcrunch.com/2006/02/16/new-blog-ad-exchange-at-rojo/

* Concurrentie voor iTunes?
Volgens Wall Street Journal zou de online boek- en platenzaak Amazon een muziekdienst opstarten die de concurrentie moet aangaan met iTunes en zou het daarbij kunnen rekenen op de warme steun van Vivendi Universal, Sony BMG, Warner Music Group, EMI.
Het bedrijf zou namelijk speciale muziekplayers gaan verkopen, die reeds volgeladen zijn met songs. En daarbij zou een winstverdeling van 2/3 toegepast worden, een systeem dat de muzieklabels al een hele tijd willen loskrijgen bij Apple en haar iTunes, maar waarop Apple niet wil ingaan - Apple noemt de platenbonzen te inhalig.
Het zijn nog allemaal plannen onder voorbehoud natuurlijk, maar het viel te verwachten dat er zo'n initiatief uit de grond gestampt zou worden. iTunes is immers erg populair en dat verdient dus navolging. Volgens dezelfde bronnen zou de muziek een kopieerbeveiliging bevatten die afkomstig is van Microsoft, PlayForSure.
http://www.webpronews.com/topnews/topnews/wpn-60-20060216MusicLabelsAimAmazonAtApple.html

* Internetters doen het voor de fun!
Steeds meer mensen gaan online, gewoon voor de fun. Dat blijkt uit een recente studie van Pew Internet and American Life Project. Met andere woorden: het internet wordt een bestemming op zich, de mensen gaan er uithangen om te zien wat er te beleven valt.
Een derde van de surfers logt dus in om recreationeel te surfen, een bezigheid die net achter e-mail en zoeken komt en ongeveer gelijk ligt met het nieuws vergaren. Dertig procent dus en dat is een ferme stijging met de 21% van verleden jaar. Volgens Pew is dit te danken aan de groei van het aantal breedbandverbindingen en de toename in het aantal en de variŽteit van de beschikbare websites.
http://www.usatoday.com/tech/news/2006-02-15-poll-fun-surfing_x.htm


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Nano golfbal mag voortaan op golftornooien
Als je gebruik maakt van een golfballetje dat meer rechtdoor vliegt dan andere golfballetjes, is dat dan valsspelen? Lange tijd waren de nano golfballetjes verboden tijdens officiŽle toernooien, maar daar blijkt nu verandering in te komen.
Deze balletjes hebben binnenin een ongewoon stalen holle kern en een speciaal omhulsel waardoor de bal zijn vlucht enigszins corrigeert en hij dus eerder de richting uitgaat die de golfer zelf wil.
Wat zo'n golfbal te maken heeft met computers en hi tech? Wel, het is een product van de nanotechnologie, net zoals onderdelen van fietsen, sterkere tennisraketten en sokken die niet meer stinken, afgeleid zijn van nanotechnologie.
Een heel interessant artikel over deze nieuwe ontwikkelingen vindt u bij CNet. Het komt er eigenlijk op neer dat, hoe goed het balletje ook is, het alleen de goede richting uitgaat als ook de golfer goed is.
http://news.com.com/Nano+golf+ball+gets+approval+for+tournament+play/2100-1008-6037948.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Bewakingsbedrijf plant RFID chips in bij medewerkers
Griezelig, dat is het minste wat wij van dit bericht kunnen zeggen. Een inbreuk op de privacy, dat is het zeker. Een bedrijf, CityWatcher.com, wil de werkvloer automatiseren. En daarvoor werden er RFID (radio frequency ID) chips ingeplant bij twee werknemers. Die zijn namelijk verantwoordelijk voor de safekamer, waar alle opnames liggen die het bedrijf maakt tijdens haar bewakingsopdrachten. De twee werknemers krijgen enkel toegang tot de safekamer als zij hun chip laten lezen.
Wordt dat onze toekomst?
http://www.engadget.com/2006/02/13/surveillance-company-implants-rfid-chips-in-workers/

* MacBook Pro: eerste notebook met Intel-processor

Apple heeft deze week aangekondigd dat de eerste MacBook Pro notebooks deze week de deur uitgaan in de fabriek (nu beschikbaar in de VS, einde februari in Europa). En die zullen snellere processoren bevatten dan eerst aangekondigd. In plaats van de 1,67 en 1,83 GHz chips van Intel die oorspronkelijk gepland waren, zullen alle notebooks een processor bevatten van 1,83 of 2.0 GHz, met de optie om te upgraden naar 2,16 GHz.
Daarmee ligt Apple voor op schema, maar toch zijn er nu al wachtlijsten van 3 tot vier weken. Het is dan ook een erg mooi toestel, als je de beschrijving leest: een aluminium behuizing, 2,5 cm dun en slechts 2,5 kg zwaar. Ingebouwde iSight webcam, draadloze afstandsbediening, FrontRow multimediasoftware die van uw notebook een waar mediacenter maken (alhoewel Apple zelf die term niet graag in de mond neemt). En niet te vergeten de nieuwe magnetische MacSafe netstekker, die zichzelf ontkoppelt wanneer er met kracht aan getrokken wordt, dat om te voorkomen dat uw toestel de grond zou opgaan als er iemand blijft haken achter het netsnoer.
http://www.apple.com/benl/macbookpro

* iPod nieuwtjes
De iPods zijn een heel populair hebbeding geworden, waarop u zowel video als muziek kan bekijken en beluisteren die u van het internet haalt. Het is dan ook niet meer dan normaal dat wij af en toe aandacht besteden aan nieuwtjes over de iPod en zijn collega's, de MP3 players.
Bij de insidersite ThinkSecret vonden wij een berichtje dat Apple bezig is aan een volledig vernieuwde video iPod. Daarbij zou het scherm het hele oppervlak van het toestel beslaan (aan een kant uiteraard) en naast het handige klikwieltje zouden er ook touch screen toetsen op het scherm aanwezig zijn. Volgens Thinksecret mag u het toestelletje rond 1 april verwachten, want voor die datum heeft Steve Jobs een belangrijke aankondiging beloofd. Het bedrijf bestaat trouwens die dag 30 jaar.
Volgens verschillende bronnen zou Microsoft ondertussen druk bezig om een "iPod killer" te ontwerpen, een toestel dat het grote succes van de iPod in het niet moet doen zinken. Maar of dat zal lukken is nog de vraag. Want iPod, dat is niet alleen een toestel, maar ook iTunes Music Store en daarvoor heeft Microsoft voorlopig nog geen alternatief. (2)
http://www.thinksecret.com/news/0602videoipod.html
http://news.softpedia.com/news/Microsoft-iPod-Killer-In-The-Works-17122.shtml

* Een productbespreking opzoeken met streepjescode en een telefoon
U wil graag een nieuwe dvd player kopen, of een nieuw boek, maar is het wel goed? U kan dan op het internet op zoek gaan naar besprekingen van het toestel of boek, van mensen die het product uitgetest hebben.
Dat wordt nu gemakkelijker door een nieuwe technologie die uitgedokterd werd door Toshiba. Het is een combinatie van streepjescode en uw mobiele telefoon met camera. U maakt gewoon een foto van de streepjescode van het product dat u wenst aan te kopen en de technologie zoekt naar besprekingen bij een 100 blogs en dat in 10 seconden. De technologie kan zien of de blogger positief of negatief schrijft over het item en telt dan hoeveel positieve en hoeveel negatieve reacties er zijn. Sommige van de populairste blogs verschijnen zelfs op het scherm.
Momenteel wordt de technologie getest in verschillende winkels in Japan en in 2007 zou Toshiba de dienst aan een breed publiek willen aanbieden.
http://www.usatoday.com/tech/news/techinnovations/2006-02-15-bar-code-phones_x.htm


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Sinds de invoering van de Windows Genuine Advantage in juli vorig jaar, de controle om te zien of u een legaal exemplar van Windos XP op uw pc hebt staan, hebben al één miljoen Belgen de test gedaan.
http://www.microsoft.com/genuine/downloads/whyvalidate.aspx

*** Belangrijke uitspraak: de rechtbank erkent dat de ook uitspraken, gedaan in een niet-papieren krant, vallen onder persmisdrijf. Het gaat om de e-mail en faxkrant 't Scheldt, van tamelijk rechtse signatuur.
http://www.tscheldt.be

*** Stad Hasselt start met stadscommunicatie via sms en vaste teleoon - technologie van IP Globalnet moet inwoners informeren
http://www.ip-globalnet.com

*** VRT teletekst is al meer dan een week "tijdelijk" onbereikbaar
http://193.121.55.225/tt/tt_een.php

*** Om toch even bij stil te staan: het Verenigd Koninkrijk wil toegang tot de data van Vista.
http://www.techzine.nl/nieuws/8979
http://www.pcmweb.nl/nieuws.jsp?id=1133143&WT.mc_id=rss

*** Intel gaat Pentium D 950 prijzen halveren
http://tweakers.net/nieuws/41179
http://digitimes.com/mobos/a20060213PR218.html

*** Motorola integreert Windows Media in haar muziek-mobieltjes
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060215003

*** Liquid Browsing: een groot overzicht op een klein scherm
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060208114

*** Registratie voor het .eu domein: ook hier is Se. (we schrijven het niet voluit, omwille van de spamfilters!) weer het woord dat het meeste geregistreerd werd
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060208125


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Tim Hall - Meet in the Middle
[kinderen] Uiteraard is er ook muziek voor kinderen. Wat die voor speciaals heeft? Wel, hij moet de aandacht maar ook de verbeelding van kinderen kunnen trekken en stimuleren. Deze week enkele artiesten in dit genre.
We beginnen met Tim Hall. Een folk artiest, erg mooi eigenlijk. Het verwondert ons eigenlijk waarom hij bij "kindermuziek" gerangschikt is...
http://music.download.com/timhall

* Jorge - Blobbiesong
[kindermuziek] Deze artiest heeft zijn eigen fantasiedieren, Pookie en Blobbie. Dit is hun song. En het is echt kindermuziek, heel vrolijk. Ook de Pookiesong die u op zijn site vindt, is wel leuk, iets gevoeliger.
http://music.download.com/jorge

* The Happy Hatters - Theme Song
[kindermuziek] Een enthousiast groepje, dat muziek brengt voor kinderen. Deze song is vrolijk, veel gitaarspel - doet een beetje denken aan de titelsong van Friends.
http://music.download.com/happyhatters

* Average Dad - I Was in a band
[kindermuziek] De naam van de artiest komt van het feit dat zijn dochtertje op een dag zei dat hij maar gewoontjes was - een gemiddelde persoon, the average guy dus. Vrolijke opgewekte muziek, maar moet zijn aantrekkingskracht voor kinderen vooral halen van de tekst. De tweede song op zijn site, over een aap die vlooien heeft, is iets leuker.
http://music.download.com/averagedad

* Eric Herman and the Invisible Band - There's a Monster in my House
[kindermuziek] Grappige liedjes met een verhaal. In het Engels weliswaar, maar een goed verhaaltje, met veel bijgeluidjes en effecten. Kinderen zullen het wel leuk vinden - werk aan de winkel voor de ijverige pa en ma die het willen vertalen!
http://music.download.com/ericherman


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
"Duizend dingen zetten een stap voorwaarts. Negenhonderd negennegentig terug een stap achterwaarts: dat is vooruitgang"
[Henri Frederic Amiel, Zwitsers schrijver]

De nieuwe oogst* Web 2.0: Clipmarks

Een dienst waarbij u fragmenten van eender welke webpagina virtueel kan uitknippen en in deze site, die een virtueel plakboek wil zijn, kan plakken. U kan er tags (trefwoorden) aan toevoegen, commentaar en de sites of fragmenten ook delen met vrienden.
Er is ook een publiek gedeelte, waar u kan zien wie wat geplakt heeft.
[Taal: Engels]
http://clipmarks.com/

* Web 2.0: Democracy 2.0
Deze dienst is dan weer een politiek wetenschappelijk onderzoeksproject, waarbij de democratie als het ware onder de loep genomen wordt. De onderwerpen zijn meestal wel Amerikaans, maar het is toch interessant om te zien hoe de dienst werkt. De lay-out van de pagina lijkt ons wat druk.
[Taal: Engels]
http://d2.stevemagruder.com/hub.php

* Web 2.0: Digg
"Digg it, man!" Een site die dus draait rond nieuwtjes of andere sites die interessant zijn. U kan gewoon naar de beginpagina gaan en zien wat er "hot" is, of zelf mee gaan "diggen", door de nieuw binnenkomende pagina's te bekijken en er een waardeoordeel over uit te spreken.
De site brengt echt heel interessante links aan en wij hebben er al heel wat nieuws gevonden. Bookmarken dus en sla ook maar aan het diggen!
[Taal: Engels]
http://www.digg.com/

* Zillow
Over deze site is veel te doen in de VS. En zij is echt wel plaatselijk gericht, want het gaat over de prijzen van huizen - zo'n 60 miljoen huizen liefst! Maar de site is zo knap, dat wij ze toch willen vermelden, in de hoop dat iemand hier in ons landeke hetzelfde idee zou opvatten.
De site maakt namelijk een berekening van wat de prijs van een huis is, gebaseerd op verschillende gegevens. Daarvoor worden ook die van het Amerikaanse equivalent van het kadaster gebruikt, de verkoopsakten, enz. Zo kan iemand die een huis wil kopen, zien wat de huizen in die wijk waard zijn. Wie zijn huis wil verkopen kan aan de hand van verschillende factoren berekenen welke prijs hij moet vragen. En er zit ook een stukje geschiedenis in: hoeveel was een bepaald pand waard doorheen de verschillende jaren?
[Taal: Engels]
http://zillow.com/

* Aan oogbewegingen een leugen herkennen
Bij Pinoccio was het de neus die langer werd, telkens hij loog. Bij ons, gewone stervelingen, zou onze leugen te herkennen zijn aan onze oogbewegingen. Dat is tenminste wat deze site beweert.
De verschillende oogbewegingen worden bekeken en uitgelegd. Probeer het eens uit?
[Taal: Engels]
http://www.blifaloo.com/info/lies_eyes.php

* Gratis hosting voor afbeeldingen
U hebt misschien een blog en zou graag foto's bij het blog plaatsen. Daarvoor moeten die foto's ergens op het internet geplaatst worden en niet alle blogdiensten laten toe dat je foto's bijvoegt.
Deze site kan helpen. U kan gratis foto's uploaden, zoveel u wil en zo groot u wil (max. 1 MB per foto). Dan kan u een thumbnail plaatsen in uw blog, die leidt naar de foto op de site. De foto's worden onbeperkt bijgehouden, maar als ze al langer dan een jaar niet meer bezocht worden, dan worden zij gewist.
[Taal: engels]
http://www.imagevenue.com/

* Hubble

Wist u dat de Hubble telescoop een eigen site heeft? Daar vindt u uiteraard heel wat info en natuurlijk veel foto's, maar er zit ook een heel mooi speelhoekje bij. Probeert u bijvoorbeeld eens Amazing Space uit, een interactieve manier om melkwegstelsels, zwarte gaten, kometen en andere fascinerende hemellichamen te ontdekken.
[Taal: Engels]
http://hubblesite.org/fun_.and._games/

* Snelheidstest
Hebt u kabel of ADSL? En hebt u zich al eens afgevraagd of u nu echt zo snel surft als algemeen beweerd wordt? Op deze site kan u een test uitvoeren. Klik op de startpagina eerst naar "show 323 speedtests sites ordered by location" en kies dan een site uit uw regio.
In ons geval voerde ons dat naar de site van Userbase.be; waar u verder nog veel meer informatie vindt over de snelheid van providers. Zelfs een wekelijks overzicht van de verschillende providers, kabel versus ADSL kaarten en kaarten van providers.
[Taal: Engels / Nederlands]
http://www.dslreports.com/stest
http://www.userbase.be/forum/portal.php?show=speed

* Zelf een multimedia Google map maken
Ook niet-programmeurs kunnen een eigen Google map met annotaties maken. Bij Engadget vonden wij een artikel hoe u dat doet, met behulp van uw eigen GPS gegevens. U kan zelfs foto's en video koppelen aan de map, om er een ware interactieve kaart van te maken.
Google Maps zelf is erg Amerikaans georiŽnteerd, dus wij kunnen u niet garanderen dat de instructies op deze site ook voor een Belgische kaart werken. Maar als u een beetje handig bent en er zelf mee aan de slag gaat, laat u ons dan weten hoe het u vergaan is?
[Taal: Engels]
http://www.engadget.com/2005/03/08/how-to-make-your-own-annotated-multimedia-google-map/

* Xtra Google
Google heeft ondertussen heel wat functies: nieuws, afbeeldingen, print, video, enz. Op deze overgangssite vindt u alle zoekfuncties netjes naast elkaar, in een mooie vormgeving. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.xtragoogle.com/

* Gracenote
Een erg snelle zoekmachine. U kan er de naam van een artiest ingeven en krijgt dan een lijstje van zijn albums. Maar u kan ook de titel van een song ingeven, als u de artiest niet weet. De zoekmachine geeft telkens een lijst van de tracks op een album. En verkoopt zelf geen platen of cd's, maar verwijst naar sites zoals Amazon, eMusic, eBay, SecondSpin, Napster, waar u meteen terecht komt op de pagina van de artiest of de song in kwestie. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.gracenote.com/music/index_old.html

* Freeware Home
Een echte schatkamer: op deze site vindt u een hele collectie gratis programma's, die ofwel freeware zijn (volledig gratis), open source (open broncode: de software mag gratis gebruikt worden en herverdeeld), of 0$ shareware die gratis is voor niet-commercieel gebruik. Er is ook een zustersite, Kids Freeware, die software bevat speciaal voor kinderen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://kidsfreeware.com/
http://www.freewarehome.com/

* Vrijdag animatiedag : Mouse avoider (game)
Hebt u een vaste hand ? Test het uit met dit spel waarbij u een rood puntje door verschillende trajecten moet leiden zonder iets aan te raken.
(taal : Engels) [Filover]
http://flash.eastweb.ru/files/20051024092150.swf

* Vrijdag animatiedag : een stemmige Honda (pub)
Voor de nieuwe Honda Civic heeft het merk een knap reclamefilmpje in elkaar gestoken waarbij de geluiden van de wagen worden geproduceerd door de menselijke stem... Op de website kan u ook de "making of" bekijken.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.flurl.com/uploaded/Honda_Civic_Choir_43459.html
http://www.honda.co.uk/civic/

* Vrijdag animatiedag : Vogels

Een prachtige site voor vogelliefhebbers, jammer genoeg niet in het Nederlands. U vindt er meer dan 13.000 foto's van zowat 1900 verschillende vogels. Daarnaast vindt u ook uitgebreide fiches met informatie over de vogels met evt ook een geluidsbestand zodat u het vogeltje kan horen fluiten ...
(taal : Frans, Engels) [Filover]
http://www.oiseaux.net/photos/index.html

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- De GRAMMY Awards
http://www.grammy.com/GRAMMY_Awards/Annual_Show/48_nominees.aspx

- Kanye West
Zijn album 'Late registration' won de grammy 'beste Rap album van het jaar' en hij won tevens de grammy voor de beste "Rap Solo Performance".
http://www.kanyewest.com/

- John Legend
Deze zanger won de grammy van beste nieuwkomer en beste mannelijke R&B Vocal Performance.
http://www.johnlegend.com/

- Bonnie Raitt
Deze zangeres was bij de grammy awards genomineerd voor de categorie 'Best Female Pop Vocal Performance'
http://www.bonnieraitt.com/

- Jack Johnson
Was genomineerd voor de grammy van 'Best Male Pop Vocal Performance'
http://www.jackjohnsonmusic.com/

- Seal
Was eveneens genomineerd voor de grammy van 'Best Male Pop Vocal Performance'. De website is niet echt up-to-date.
http://www.seal.com

* Online rekenmachientjes allerhande, verzameld door Wim W
http://www.calculator.com/
http://www.martindalecenter.com/Calculators.html
http://www.math.com/students/calculators/calculators.html
http://www.el.com/links/calculator.asp
http://www.engineersupply.com/calc/
http://ostermiller.org/calc/
http://www.x-rates.com/calculator.html


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Windows in de auto
Microsoft is overal, sinds de mediacenter- computer ook in de woonkamer. Alleen in de auto had Bill Gates nog niets te vertellen. Dat gaat veranderen.
- De PhonePod
Hij kon niet uitblijven, de iPod waarmee je ook kunt bellen.
- Praten tegen je mobieltje
Op de 3GSM telefoniebeurs in Barcelona was afgelopen week naast tv kijken op het mobieltje tegen je telefoon praten een opmerkelijk nieuwtje.
- Eerste Mac-virus ontdekt
Experts van SophosLabs, het wereldwijde netwerk van virus- en spam analysecentra van Sophos, hebben het eerste virus voor het Apple Mac OS X platform ontdekt.
- KPN populairder dan iTunes
KPN zegt in Nederland meer muziek te verkopen dan Apple via iTunes.
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- MP3-spelers krijgen touchscreen
Touchscreen wordt de manier waarop de duurdere mp3-spelers worden bestuurd. De nieuwste MP3 Walkman heeft al een touchscreen. iPod zal mogelijk volgen.
- Externe harde schijf of usb-stick?
Het verschil tussen externe harde schijven en usb-sticks wordt steeds kleiner getuige deze "external hard drive" van Elecom.
- Win een Xbox 360
AnderZorg, de basisverzekeraar, verrast ons voor de tweede keer dit jaar met een leuke online game. Doe mee en win een Xbox!
- P2p televisie
P2p-programma's kunnen gebruikt worden om te downloaden en om te telefoneren, maar er is een nieuwe toepassing: Live televisie kijken!
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Fujitsu Siemens met combinatie van handheld en UMTS-telefoon
- Draadloze mediaspeler: Bekijk uw foto's van uw gsm of computer rechtstreeks op televisie.
- RAID-systeem met twee schijven: Met de Two Big gaat LaCie verder met het vernieuwen van opslagruimte
- Draadloos home cinema systeem
- Trendy hard disk met disco allures
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Amazon denkt eraan de iTunes Music Store van Apple af te stoppen
- Intel stelt prototype van zijn quadri-core chip voor
- Google koopt Blog Analytics toepassing
- OCR: de IRISCard mini in 54 talen
- Logix tekent distributiecontract met NetApp
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Productvergelijkingen op Vergelijk.be
- Verzetscampagne voor Eurostar-
- De iTunes uitdaging: Google en Amazon op het digitale muziekpad-
- MSN lanceert opnieuw Europese Awards
- 7 februari: IAB Breakfast over online mediaplanning optimisation
- Stad Hasselt SMSít met zijn burgers
- Portaalsite voor mobiele bedrijfstoepassingen bij Mobistar
- Telenet gaat mobiel met Mobistar
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Opgelet in pas- en fotohokjes
- Leki - Warrior Girl
- Dodge That Anvil
- Winterspelen Turijn - Live webcams!
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Universiteiten en hogescholen surfen viermaal sneller
- 'Hacker' probeert informatiesysteem Winterspelen te kraken
- Canadezen willen virtuele seks
- Paspoort Boudewijn en rapport Albert te koop op eBay
- Eerste homo-cowboylied exclusief te koop op iTunes
- Amazon brengt mogelijk muziekspeler én -winkel op de markt
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Verkoop PSP-video's valt tegen
- 'Verbod op rootkits wenselijk'
- Helio komt met MySpace-compatibele mobieltjes
- Justitie bestrijdt online gokdiensten zonder vergunning
- Laserbeamer ter grootte van luciferdoosje
- Europese Commissie schiet verweer Microsoft af
http://www.tweakers.netWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Hertogdom dat onderdeel was van het Heilige Roomse Rijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Berg
* Lage-tarief luchtvaartmaatschappij met thuishaven München - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dba
* Operatie Cobra - http://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Cobra
* Apollo-tempel van Korinthe - http://nl.wikipedia.org/wiki/Apollo-tempel_van_Korinthe
* Schilderkunst van de 20e eeuw - http://nl.wikipedia.org/wiki/Schilderkunst_van_de_20e_eeuw
* Beroemde sciencefiction roman van de Poolse schrijver Stanislav Lem - http://nl.wikipedia.org/wiki/Solaris_(roman)

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Olympische Winterspelen 2006 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Winterspelen_2006
* Schaatsster Ireen Wüst goud - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ireen_W%C3%BCst
* Schaatsster Renate Groenewold zilver - http://nl.wikipedia.org/wiki/Renate_Groenewold
* BZN stopt in 2007 - http://nl.wikipedia.org/wiki/BZN
* Shoshana Damari overleden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Shoshana_Damari
* Poging de vogelgriep een halt toe te roepen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ophokplicht

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

De eerste ronde van de verkiezing van het Artikel van het jaar 2005 is afgelopen, en zeven artikelen zijn door naar de finale. Dit zijn in alfabetische volgorde:

* Internationaal ruimtestation ISS - http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_ruimtestation_ISS
* Lambiek (bier) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lambiek_(bier)
* Piet Mondriaan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Mondriaan
* Tachtigjarige Oorlog - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tachtigjarige_Oorlog
* Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa - http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa
* Verenigde Naties - http://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigde_Naties
* Vervoer in Thailand - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vervoer_in_Thailand

Er kan de komende periode gestemd worden over deze artikelen door drie punten aan de beste, twee aan de op een na beste en één aan het op twee na beste artikel te geven. Zie voor meer informatie http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Artikel_van_het_jaar/2005.

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
* Tips voor webwerkers: Schrijven voor het web
Een computerscherm heeft een veel lagere resolutie dan een bedrukte pagina - ongeveer 100 dpi tegenover vanaf 300 dpi voor de meeste afdrukken.
De ogen van mensen worden er moe van wanneer zij lange stukken tekst op het scherm moeten lezen. Blijf daarom weg van uitvoerige stukken tekst.
Schrijf kort en bondig en verdeel het in hapklare brokken met behulp van koppen. lijsten, citaten etc. En doe dat dan vervolgens in zo kort mogelijke bewoordingen.
Bron: Sjeef

* Tips voor webwerkers
Houd alle bestanden van je webpagina, of bij een kleine multi-pagina website, in een enkele map.
Het proces van het publiceren van de pagina's gaat dan veel gemakkelijker.
Voor een webpagina: Het houden van het HTML-bestand van je webpagina en alle afbeeldingen die er in staan in één map is belangrijk. Waarom? Omdat dan de hyperlinks veel eenvoudiger zijn, je hoeft alleen maar de bestandsnaam in te geven. Als je de afbeeldingen in een aparte map opslaat dan dient de hyperlink ook de naam van die map te bevatten en de weg daar naar toe via een relatieve of absolute padnaam.
En is er nog een andere reden om je HTML-bestand en je afbeeldingen in één map te bewaren. Wanneer je je webpagina gaat publiceren, dan kopieer je die bestanden van de ene machine naar een andere, namelijk de server waar je webpagina wordt opgeslagen. Staan al je bestanden in een enkele map dan is de overdracht veel eenvoudiger.
Voor een multi-pagina website: De hyperlinks naar afbeeldingen en andere webpagina's zijn gemakkelijker om te specificeren en de upload naar de webserver veel eenvoudiger wanneer je alle bestanden in een enkele map opslaat.
Dit gaat echter niet meer op, als de website groter wordt en gecompliceerder in elkaar steekt. Wanneer je meer dan een paar dozijn bestanden hebt en je zet ze allemaal in een map, dan verlies je al gauw het overzicht. Op dat punt aangekomen is het verstandiger om je website op te splitsen in een groep van mappen, een per webpagina plus een map met de bijbehorende afbeeldingen.
Je zou vreemde bestanden, die geen deel uitmaken van je webpagina, weghouden uit de map van je webpagina. Waarom? Bij het uploaden van je webpagina kom je dan niet in de verleiding ook deze bestanden naar de server te kopiŽren. Want waarom zou je ruimte op je webserver daarmee belasten.
Sjeef

* Tip Windows XP: Onderdelen verwijderen
Windows XP is een besturingssysteem voor de massa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat XP enkele programma's bevat die u waarschijnlijk niet zult gebruiken, bijvoorbeeld Windows Messenger of Multimedia onderdelen zoals bijvoorbeeld de MediaPlayer.
Gelukkig kunt u het een en ander eigenhandig aanpassen (lees: verwijderen). Gaat u naar het Configuratiescherm en neemt u een kijkje bij Software en dan Windows onderdelen toevoegen of verwijderen, dan lijkt het alsof XP een deel is vergeten. Want programmaís als Windows Messenger of Media Player staan namelijk niet in de lijst, maar wél op uw pc. Hoe krijgt u die nu weg?
Daarvoor moet u naar het bestand Sysoc.inf, in de map Windows/inf. Gebruikt u de Verkenner om dit bestand te zoeken, vergeet dan niet bij de Mapopties (menu Extra) aan te geven dat u ook de Verborgen bestanden wilt zien. U vindt deze opties op het tabblad Weergave, bij Geavanceerde Instellingen (onderaan). Ook als u de Zoeken functie in Windows XP gebruikt moet u aangeven dat u verborgen bestanden zichtbaar wilt hebben.
Hebt u eenmaal Sysoc.inf gevonden, open dit bestand dan met Kladblok (Notepad) en ga op zoek naar de programma's die u wilt verwijderen (maar die eerder niet in de lijst voorkwamen). Voor Windows Messenger is dit de regel msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7. Voor Multimedia onderdelen zoals MediaPlayer is dit de regel MultiM=ocgen.dll,OcEntry,multimed.inf,hide,7.
Verwijder nu hide uit de regel, zodat het volgende overblijft: msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,,7 of MultiM=ocgen.dll,OcEntry,multimed.inf,,7.
Zorg er wel voor dat de dubbele komma blijft staan. Sluit het bestand Sysoc.inf af, ga terug naar het Software dialoogvenster van het Configuratiescherm en klik op Windows onderdelen toevoegen of verwijderen. Nu komen de bewuste programma's wel in het lijstje voor, klaar om door u te worden verwijderd.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Netmeeting verdwenen?
Als het aan Microsoft ligt, communiceren we allemaal via de in Windows XP meegeleverde Windows Messenger.
Maar voor wie wil is er natuurlijk altijd nog het oude vertrouwde NetMeeting. Maak je gebruik van Windows XP Home of heb je een upgrade gedaan vanuit Windows '98 naar Windows XP Professional dan is de kans groot dat Netmeeting gewoon aanwezig is.
Heb je een schoon geïnstalleerde versie van Windows XP Professional dan lijkt NetMeeting weliswaar verdwenen, maar zit er nog wel degelijk.
Kies in het Startmenu de optie Uitvoeren en typ 'conf' in de opdrachtregel.
Klik op OK en NetMeeting zal starten. Een snelkoppeling maken naar het programma conf.exe behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Het programma vind je in de map Program Files/NetMeeting.
De eerste keer moet je met de Set-up Wizard de software nog even installeren, maar daarna kun je NetMeeting gewoon weer gebruiken!
Bron: Digiweetjes

* Messenger uitschakelen
Net als Internet Explorer en Outlook Express zit de Windows Messenger diep in het systeem ingebakken.
Gebruikt u af en toe de Messenger, dan kunt u deze ook uitschakelen.
Start de Messenger op via het Startmenu een kies in het menu Extra voor Opties.
Selecteer het tabblad Voorkeuren en haal de vinkjes weg bij Dit programma uitvoeren als Windows wordt gestart en Dit programma laten uitvoeren op de achtergrond.
Vervolgens start u ook Outlook Express op en kiest u in het menu Extra voor Opties.
In het tabblad Algemeen schakelt u Automatisch aanmelden bij Windows Messenger uit.
Het lijkt er op dat deze tip alleen werkt met Windows Messenger en NIET met MSN Messenger.
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* Blender

Windows - Linux - Mac - open source
Met dit progje kan u 3D modellen maken, animeren, afwerken, interactief aanmaken en terug afspelen. (Bron: Wim W)
http://www.blender.org/cms/Home.2.0.html

* Scribus
Windows - freeware
Een open source desktop publishing programma, volledig gratis, waarmee u grafische elementen en teksten effectief met elkaar kan combineren. Ideaal dus om flyers, wenskaarten enz te maken en te printen. (bron: Wim W)
http://www.scribus.org.uk/

* Tux Paint

Windows - freeware
Een gratis progje speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 3 jaar. Het heeft een erg simpele gebruiksinterface en leuke geluidjes. Een cartoonfiguurtje helpt de kinderen bij het gebruik van het programma. (Bron: Wim W)
http://www.newbreedsoftware.com/tuxpaint/

* Quad-Lock unit converter
Windows - 147k - freeware
Een gratis progje om eenheden om te zetten, of het nu gaat om kracht, druk, tijd, afstand enz, inclusief erg wetenschappelijke eenheden waar de normale mens nog nooit van gehoord heeft. (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=53491

* Jajah
Een on line tool om via het internet te bellen. De eerste vijf minuten zijn gratis bij een internationaal gesprek en u mag alles gratis uitproberen. (Bron: Wim W)
http://www.jajah.com/

* Send To uitgebreid
Windows - freeware
Dit progje voegt aan de "Send To" functie bij het rechts klikken op een bestand, alle bekende links toe die gevonden worden in Start, Desktop en Quick Launch . (Bron: Wim W)
http://www.optionalreaction.com/software/sendtoany/

* CPU-Z
Windows - freeware
Met dit progje verzamelt u gegevens over de voornaamste onderdelen van uw systeem: CPU, mainboard, memory, system. (Bron: Wim W)
http://www.cpuid.org/cpuz.php

* Smart FTP
Windows - freeware
Met dit progje kan u bestanden overzetten en downloaden; vermits het een verkenner-achtige interface heeft, zal u er meteen mee aan de slag kunnen. (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=53441&mxp=125

* Vrijdag Macdag: Fountain Music

Mac OS X - 41,57k - freeware
Een plugin voor iTunes, om een visueel beeld op te roepen bij het afspelen van muziek, dat synchroon beweegt met het rhytme van de muziek.
http://www.download.com/Fountain-Music/3000-2199_4-10476561.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: iWire Broadcast
Mac OX X - 2,5 MB - shareware
De ultieme audio browser/player. U kan uit meer dan 10.000 live radiostations kiezen, van allerlei culturen en muzikale genres, die u dan in streaming media kan beluisteren.
http://www.download.com/iWire-Broadcast/3000-2199_4-10476604.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....In antwoord op een vraag van lezer Leo over beeldschermbreedte, kregen wij de volgende antwoorden:
<<<
Waarde Mevrouw Van Gool,
Ik was heden uw dagelijks nieuws van gisteren aan het doornemen/lezen en heb geklikt op www.searchenginesdir.com .
Mijn computerscherm is diagonaal 49 centimeter en horizontaal 38 centimeter van afmetingen. Ik heb het scherm kortgeleden gekocht en heb toen "de wereld" afgezocht om een breder scherm te vinden en heb in de praktijk niets gevonden tenzij tegen hemelhoge prijzen.
Het beeld dat ik kreeg van www.searchenginesdir.com is/was breder dan mijn scherm, zodat ik per regel het beeld van links naar rechts en omgekeerd diende te bewegen om één en ander te kunnen lezen. Het is niet de eerste keer dat ik zoiets voorheb. Er zijn nog andere "instellingen" die zo een breed scherm gebruiken, onder meer diversen voor sources/bronnen.
Waarom/waarvoor worden dergelijke dingen met een breed beeld gebruikt ?
Het is onpraktisch omdat je telkens het beeld over en weer dient te schuiven;
de ogen/en hersenen zijn trouwens niet ingesteld om teksten van meer dan circa 10 centimeter per regel te lezen.
Het enige wat ik me kan voorstellen is voor het gebruik/overzicht van plantekeningen en dergelijken. En misschien voor installaties zoals die van Barco uit de Vlaanderen.
Mijn vraag is misschien idioot, maar indien U er een degelijk antwoord op weet, dan hou ik me aanbevolen.
Inmiddels dank bij voorbaat en beste groeten.

>>>>
Medewerker Filip heeft volgende suggestie:
<<<

Beste Leo,

het probleem met de aangehaalde website ligt niet aan de grootte van de monitor die je gekocht hebt maar aan de schermresolutie die bij jou in Windows ingesteld staat.
Die staat vermoedelijk veel te laag (800x600 ?) voor het scherm (19") dat je gebruikt. Je kan die op de volgende manier aanpassen :
http://www.microsoft.com/belux/nl/windowsxp/tips/screen.Asp

Voor een NL-versie : Start > Configuratiescherm > Beeldscherm > Instellingen > Beeldschermresolutie.

Je kan eens proberen met 1024x768 pixels, maar aangezien je over een 19" scherm beschikt kan je zelfs proberen met 1280x1024.
Hou er wel rekening mee dat alles (vb lettergrootte) er kleiner zal uitzien en dat je aanvankelijk wat zal moeten wennen.
De aangehaalde site (searchenginesdir.com) is, zo blijkt uit de broncode, trouwens zo ontwikkeld dat die op de meest courante schermen te bekijken is zonder van links naar rechts te moeten scrollen.

Vriendelijke groeten
[Filover]
>>>

en van medewerker Lode:

<<<
Waarschijnlijk staat de beeldschermresolutie te laag. Die kan je verhogen via Start / Configuratiescherm / Beeldscherm. Klik op de tab Instellingen en verplaats de schuifregelaar naar een hogere beeldschermresolutie (1024 x 768, 1152 x 864 of hoger). Als dat niets oplevert klik dan eens op "Probleem oplossen". Dan kom je in een stap-voor-stap wizard die je uit de problemen moet helpen.

Met vriendelijke groeten,
Lode
>>>

Lezer Koen heeft zelf een vraagje hierover:
<<<
Beste Hilde,

misschien een 'antwoord', want eigenlijk een wedervraag op de vraag van lezer Leo. Vooreerst: ik ben niet gaan kijken naar die stek. Is dat ding in bv. Flash gemaakt en op een Mac? Mijn ervaring leert me dat die knappe gasten immers voortdurend vergeten dat zowat 95% van alle computeraars met een Windows-pc werkt, en u mag een kamerbreed scherm kopen, het zal niet lukken!
Maar het kan ook wel zijn dat u uw schermresolutie moet aanpassen. Bekijk dat toch ook maar eens. Evenwel, als het slechts om 1 site gaat, vermoed ik zo toch wel mijn eerste bedenkingÖ

Nu mijn vraagje. De markt is vergeven van al dan niet gratis progjes om de meest exotische muziekformaten om te zetten naar MP3. Da's dan fijn voor de liefhebbers. Maar ik zoek, blijkbaar vruchteloos, naar een progje om (slechts een drietal, en legale!) MP3-muziekjes om te zetten naar het MIDI-formaat. Wegens het zeer beperkte aantal zou ik het waarderen als het progje nog gratis is ook. Bestaat er zoiets? En, zoja, weet een lezer(es) misschien raad?

Dank bij voorbaat!

Koen
>>>

~~~~~~~~~~~
Lezer Pieter Eigenraam reageert op ons bericht dat er misschien geld gevraagd zal worden om nieuwsbrieven te bezorgen:
<<<
Hallo Hilde,
Mocht het ooit zover komen, dat je moet gaan betalen voor het verzenden van je Nieuwsbrief, kunnen we die toch ook komen halen.
Ik kom gewoon iedere zaterdag FF kijken 'offie' er is.
Groet, Piet(er).
>>>
~~~~~~~~
En lezer Jos heeft een vraagje over Windows XP:
<<<
Hoi,

Wanneer ik in Windows XP SP2 via de startknop naar Uitvoeren ga en daar dan een url intik dan krijg ik altijd een foutmelding ;
"Er is voor deze bewerking geen programma aan het opgegeven bestand gekoppeld. Maak een koppeling via het onderdeel Mapopties van het configuratiescherm".

Ik ga dan naar dat configuratiescherm en Mapopties maar kan niet vinden waar ik de koppeling moet en welke koppeling.

Kan iemand me soms helpen ?

vriendelijke groeten

Jos Coelst
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~
En ook lezer Antoon heeft eeen vraag:
<<<
Beste vrienden,

(Na al die jaren mag ik u toch zo noemen ?)
Ik probeer Photo story te installeren en krijg een foutmelding:
Error 1606-Could not acces netwerk location%allusersprofile%\start menu\programs\startup\.
Wat betekent dit en wat kan ik doen ???
Wil aub antwoorden in verstaanbaar nederlands, want ik ben aan de pc zoals in mijn wagen, ik ben een goed chauffeur, maar ken niets van mechanica..en dus ook niets van de werking van mijn pc..
Alvast bedankt !
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het succes van denkbeelden hangt niet af van hun juistheid
[ C.J. Wijnaendts Francken]