Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.846
(4.222 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 16/2/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 436 van 11/2/2006


Gegroet lezers,

U zal het druk hebben dit weekend. Er zijn immers verschillende nieuwe updates van veel gebruikte programma's uitgekomen, zoals de nieuwe Firefox, die wij u absoluut aanraden om te installeren, omdat hij komaf maakt met enkele beveiligingslekken. Ook de nieuwe GOogle desktop (in bèta) en Seamonkey versie 1.0 zijn leuke dingen om een beetje mee te spelen. Veel plezier gewenst.

Verder vragen wij ook uw aandacht voor het artikel over de betaaldienst voor e-mail die AOL en Yahoo voorstellen. Als dat plan gerealiseerd wordt, dan zien wij de toekomst voor u en voor ons somber in. Voor ons, omdat wij dan zullen moeten gaan betalen om onze nieuwsbrief door de spamfilters te krijgen. Voor u, de internaut, omdat de spamfilters dan commerciŽle boodschappen niet meer zullen tegenhouden, op voorwaarde dat ervoor betaald wordt. Hopelijk komt het niet zover...

In elk geval wensen wij u veel leesplezier toe met deze editie. Denk eraan: hebt u tips, vragen of commentaar, u kent het adres: redactie@nettie.be

Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

P.S. Bij onze afsluiter voor verleden week heeft het zetduiveltje ons te parten gespeeld, zoals lezer Pieter Eigenraam ons gemeld heeft. De juiste zin is:
Vreemd gaan is met het goede been uit het verkeerde bed stappen.
(gehoord in het radioprogramma De Raadkamer).Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Update voor Mozilla browser
Met alle belangstelling voor de preview-beta2 van IE, zouden we haast nog vergeten dat ook Firefox een update uitgebracht heeft van zijn browser. Die rekent af met 8 zwakke plekken die inmiddels ontdekt zijn, waarvan de ernst beschouwd wordt van "laag" tot "kritiek".
Om de update binnen te halen, kan u naar de website van Firefox surfen. Maar u kan ook gewoon wachten tot Firefox een verwittigingscherm laat verschijnen in Firefox, of anders klikt u gewoon op Help / check for updates. Na de download zal de browser opnieuw opgestart worden, inclusief de update.
U zal misschien wel merken dat sommige extensies niet meer werken na deze update. Dan moet u die tijdelijk uitschakelen, tot de mensen die deze update geschreven hebben, die weer aangepast hebben.
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2149690/firefox-plugs-security-holes
http://www.mozilla.org/security/announce/

* Gewetenloze Russische boeven verkochten WMF lek voor grof geld
Enkele weken geleden werd bekend dat er een zware fout ontdekt was in een belangrijk onderdeel van het Windows besturingssysteem, namelijk het WMF metafile. Nu blijkt dat deze fout reeds voordien geŽxploiteerd was door een groep Russische hackers. Meer nog: zij zouden die voor grof geld verkocht hebben aan gegadigden.
Virusjagers zijn namelijk het spoor nagelopen van de schade die het WMF-lek aangericht heeft en zij ontdekten dat al midden december het exploit opdook, dus twee weken vooraleer er in de pers sprake was van het WMF lek.
Het bericht bewijst nogmaals dat er een lucratieve markt bestaat voor ontdekte lekken die door schurken en gewetenloze bedrijven misbruikt kunnen worden om hun ding te doen - meestal het wegkapen van machines om die in te zetten als zombie bij de verspreiding van hun spam. Terwijl normaal gezien degene die zo'n lek ontdekt, dat meedeelt aan het bedrijf dat de software maakt, om het op het gevaar van het lek te wijzen. Vaak geeft zo'n bedrijf dan nog een beloning aan die ontdekker, alhoewel dat, helaas, niet de regel is.
Meer over deze toch wel negatieve evolutie in dit artikel bij eWeek.
http://www.eweek.com/article2/0,1895,1918198,00.asp
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/39594

* Met TV Eyes kan u Internet TV doorzoeken

Er is een nieuwe zoekmachine. De zoveelste al, zal u zuchten. Deze heeft wel iets bijzonders: u kan tv-programma's doorzoeken.
De zoekmachine werkt op een gelijkaardige manier als de Podscope. Waar een gewone zoekmachine de tekstbestanden doorzoekt, maakt de Podscope via spraakherkenningsoftware eerst een tekstbestand van een podcast en doorzoekt die dan. TV Eyes, de nieuwe zoekmachine, maakt dan weer een tekstbestand van de woorden die in een video gesproken worden, zodat ook internet TV doorzoekbaar wordt. Dat in tegenstelling tot andere tv-sites, waarbij de zoekfunctie gebaseerd is op de beschrijvende tekst die behoort bij elk filmfragment. Wat betekent dat u vaak een heel lang fragment moet doorworstelen om het trefwoord tegen te komen - en tot de vaststelling te komen dat dit toch niet is wat u zocht.
Als zoekresultaat krijgt u een link naar een videofragment waarin de zoekterm voorkomt en dan kan u kiezen tussen een bezoek aan de nieuwssite in kwestie om het nieuws te bekijken, of het hele fragment te downloaden. Momenteel kan u enkel internet tv doorzoeken uit de VS, VK, Canada, AustraliŽ en Al Jazeera. Later komt daar nog internet tv bij uit Frankrijk, Mexico, Guatemala, Zuid-Afrika. Over de Nederlanden wordt (snik!) met geen woord gerept.
http://www.pandia.com/sew/168-tveyes-makes-internet-tv-searchable.html#more-168

* Zal de netties-redactie binnenkort moeten betalen om haar nieuwsbrief te kunnen versturen?
De angst sloeg ons om het hart toen wij dit bericht lazen. Twee grote providers (en het lijkt erop dat anderen hun voorbeeld zullen volgen) pakken uit met een dienst waarbij e-mail marketeers kunnen betalen om ervoor te zorgen dat hun boodschap niet in de spamfilter blijft hangen.
Het gaat om AOL en Yahoo en de som waarvan sprake zou een kwart van een dollarcent per boodschap bedragen - wat neerkomt (als we goed tellen tenminste) op 0,00175 euro. Voor een nieuwsbrief met 4.000 abonnees kost dat dus 7,5 euro - uitgaande van de veronderstelling uiteraard dat deze praktijk in de toekomst door alle providers toegepast zou worden.
Voor die som krijgt de afzender de waarborg dat zijn mail afgeleverd wordt en niet als spam gemarkeerd wordt. Dat zou dan gebeuren door een extra markering in de header. De afzender is niet verplicht gebruik te maken van het systeem, maar wie het niet toepast, zal dus niet weten of zijn mail bij de bestemmeling aankomt of niet. Let wel: het gaat dus om mails die in grote getale verstuurd worden, gewone mails die u als individu verstuurt blijven gratis.
Tja, wij begrijpen dat spam-mail een pest is en dat er iets aan gedaan moet worden. Maar om legitieme afzenders te laten betalen voor de spampesterijen van anderen en voor slecht afgestelde spamfilters die legitieme mails onterecht als spam markeren, dat vinden wij echt te gortig.
En dan nog dit: wil dit dan zeggen dat een bedrijf mag spammen, als het maar genoeg betaalt? Leuk.
http://www.betanews.com/article/AOL_Yahoo_to_Charge_Filter_Bypass_Fees/1139247540

* Binnenkort aanval op het internet
Is het internet echt zo onkwetsbaar als beweerd wordt? Of zal het bij een aanval op grote schaal bezwijken? Dat is wat u zich misschien ooit al eens afgevraagd hebt en daarbij u uw hartje vastgehouden hebt bij de gedachte alleen al.
De Amerikaanse overheid heeft daar ook over gepiekerd. En vermits er, sinds de aanslagen van 11 september, geen enkel scenario meer ondenkbaar is, zal nu de proef op de som genomen worden. Er wordt een heuse aanval voorbereid, wereldwijd, op doelwitten in de VS, Canada en AustraliŽ. Anonieme bronnen hebben de oefening bevestigd, aldus dit artikel bij VNU Net. Oorspronkelijk was de test voorzien voor november, maar door de rampspoed van de orkanen Katrina en Rita is alles uitgesteld tot februari. Dat is deze maand dus. Operatie Cyber Storm, zoals de oefening genoemd wordt, zal tests uitvoeren op financiŽle instituten, energiebedrijven en andere gebruikers van erg belangrijke IT systemen.
Als een van de volgende dagen overal ter wereld de stroom wegvalt, het internet uitvalt en alle communicatie onmogelijk wordt, dan weet u naar wie u met een beschuldigende vinger mag wijzen....
http://www.fcw.com/article92177-02-01-06-Web
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2149805/homeland-security-prepares-hack

* Cabines in Brits oorlogsschip bevatten... lader voor iPods!
Als dat geen complimentje is voor Apple en zijn iPods. Blijkbaar vindt de Britse marine de iPods zo'n alomtegenwoordig toestel dat het nieuwste oorlogsschip van de marine, HMS Daring, een destroyer, naast een hi tech arsenaal van wapens en raketten ook laders voor iPods aan boord heeft, in elke cabine.
De mariniers krijgen trouwens nog meer lekkere hi-tech in hun cabine: internettoegang, cd speler, een audiosysteem. Een job bij de marine wordt meteen heel wat interessanter!
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2149809/royal-navy-warship-gears-ipods

* Fon-project krijgt steun van Skype en Google
Een tijdje geleden kon u al lezen over Martin Varsavski, de man die met een geniaal idee uitkwam. Stel: u hebt een abonnement op draadloze internettoegang. Maar u gebruikt die natuurlijk niet helemaal op. Dan zou u die toch ter beschikking kunnen stellen van andere gebruikers?
Op die manier wil Varsavski een heel raster van Fonteros maken, mensen die hun netwerkverbinding ter beschikking stellen van anderen - mini-hotspots eigenlijk die de hele wereld zouden dekken. In den beginne zouden enkel mensen die zelf ook bandbreedte aanbieden kunnen profiteren van de bandbreedte van anderen, maar in de toekomst zouden niet-aanbieders tegen betaling ook kunnen deelnemen. De mensen die dan bandbreedte aanbieden, zouden dan een klein deel van die vergoeding krijgen.
Een goed idee, maar het moet wel ingeburgerd raken. En dat zou binnenkort wel eens kunnen gebeuren. Want twee groten uit de internetwereld, Skype en Google, hebben hun steun toegezegd aan het project. Samen met nog een tweetal andere risicokapitaalbedrijven pompen zij 18 miljoen euro in het bedrijf van Varsavski, Fon Technology.
Meer over de werking van het systeem in dit artikel bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Skype_Google_Back_WiFi_Net_Sharing/1139252731

* Opera zal BitTorrent nauwer verweven in browser
Het is niet omdat er bij BitTorrent zoveel illegale bestanden geruild worden, dat er tegen de hele dienst een banvloek uitgesproken moet worden. BitTorrent heeft immers grote voordelen, vooral als het gaat om het doorsturen van grote bestanden. Die worden dan in kleine stukjes gekapt, die van overal op het netwerk bijeengeraapt worden en sneller gedownload kunnen worden.
Dat is ook de mening van Opera. Het bedrijf kondigde maandag aan dat het de BitTorrent mogelijkheden verder zou verweven in de volgende versie van zijn browser, met dus als bedoeling grote bestanden sneller en efficiŽnter te laten downloaden.
Uiteraard zal die aankondiging op gemengde gevoelens onthaald worden. De houders van auteursrechten zijn erg gekant tegen BitTorrent, omdat er zoveel gepirateerde bestanden versluisd worden (films, muziek, software...) Onder druk van het MPAA, de belangengroep van de filmindustrie, heeft de stichter van BitTorrent, Bram Cohen, in november jongstleden een technologie toegevoegd aan de zoekmachine die gebruikt wordt op Bittorrent.com en waarbij effectief alle content verwijderd wordt die eigendom is van de studio's die lid zijn van het MPAA. Er zijn echter nog vele andere zoekmachines naar BitTorrent bestanden, buiten die van Bittorrent.com.
http://www.betanews.com/article/BitTorrent_to_Remain_in_Opera_Browser/1139261005

* EU stelt onderzoek in naar inners van auteursrechten
De EU zal een onderzoek openen naar de manier waarop de houders van auteursrechten op muziek de royalties innen bij internetsites die binnen de EU gelegen zijn. Volgens de huidige wetten moet zo'n inningsdienst een licentie om te mogen werken aanvragen voor ieder land en dat kan het aanbieden van digitale muziek binnen de EU erg kostelijk maken. De auteursrechten worden momenteel dan ook geïnd door de plaatselijke afdeling van de CISAC, International Confederation of Societies of Authors and Composers. Voor BelgiŽ is de plaatselijke vertegenwoordiger, als wij ons niet vergissen SABAM, voor Nederland Buma-Stemra.
Maar er gaan nu stemmen op dat deze werkwijze wel eens in strijd zou kunnen zijn met de wetten op handelspraktijken, omdat deze agentschappen een monopolie hebben. Een artiest kan immers niet kiezen wie hem vertegenwoordigen zal - het moet de CISAC vertegenwoordiger in zijn land zijn. En anderzijds kunnen andere inningagentschappen niet opgestart worden.
Bovendien is het, met deze gang van zaken, erg moeilijk voor diensten zoals iTunes om hun muziek via het internet te verkopen: zij moeten namelijk per land een licentie kopen, een langdurig proces, dat wel eens de reden zou kunnen zijn waarom in Europa de verkoop van digitale muziek niet zo'n boom kent als in Amerika.
De EU heeft daarom een onderzoek ingesteld en enkele vragen voorgelegd aan CISAC dat twee maanden gekregen heeft om op die vragen te antwoorden.
http://www.betanews.com/article/EU_Investigating_Royalty_Collectors/1139328546

* Amazon test een adverteerdienst a la AdWords
De AdWords dienst van Google is erg succesrijk. Google maakt daarbij gebruik van het principe: vele kleintjes maken een groot. Kleinere websites kwamen vroeger niet in aanmerking voor advertenties - de grote adverteerders waren niet in hen geïnteresseerd. Maar Google heeft dat veranderd: de zoekmachine speelt voor grossist-makelaar in advertenties. Ook de kleine website kan tegenwoordig inkomsten halen uit advertenties, of er zelf plaatsen, aan luttele bedragen.
Bovendien wordt er gebruik gemaakt van trefwoorden: doordat Google het net echt voortdurend afschuimt, weet het ook wat er op een bepaalde pagina verteld wordt - en dat wordt dan gecombineerd met advertenties rond dat trefwoord. Een pagina over chocolade zal bijvoorbeeld geen advertentie bevatten over computers - tenzij de adverteerder uitdrukkelijk gevraagd heeft dat zijn website zou verschijnen op sites over chocolade.
Kortom: AdWords is een heel goed systeem. Online boekhandel Amazon beseft dat ook en start nu met een gelijkaardige dienst. Het is te zeggen: er zijn reeds testen uitgevoerd in januari, maar Amazon heeft nog niet gezegd wanneer de dienst officieel van start gaat. Amazon zou zowel advertenties vertonen naar producten uit zijn eigen winkel (boeken, platen...) als van derden.
http://www.betanews.com/article/Amazon_Tests_AdWordsLike_Service/1139332583

* IE7 Beta breekt AdSense systeem van Google
Verleden week heeft Microsoft een beta2 in preview vrijgegeven van versie 7 van zijn browser. En nu ontdekken de mensen die deze preview geïnstalleerd hebben, dat die niet overweg kan met de adverteerdienst van Google AdSense. Het probleem lijkt zich enkel voor te doen bij mensen die IE7 beta2 preview geïnstalleerd hebben op een Windows XP computer.
Het probleem baart wel wat zorgen. Want AdSense is voor heel wat webmasters de de facto standaard geworden om inkomsten te genereren voor hun site. Dus is het erg belangrijk dat het euvel zo snel mogelijk hersteld wordt.
Volgens sommige waarnemers zou het probleem iets te maken hebben met JavaScript en de manier waarop in deze nieuwe versie hiermee omgegaan wordt. Microsoft kon, aldus BetaNews, momenteel niet bereikt worden voor commentaar.
http://www.betanews.com/article/IE7_Beta_Breaks_Google_AdSense/1139417633

* SeaMonkey: vervolg op Mozilla suite
U moet het ze maar nageven, de mensen bij Mozilla. Waar er bij de meeste browsers en internet tools alles aan gedaan wordt om kleiner en gespecialiseerd te worden, komt Mozilla uit met een heuse suite: een browser met e-mail, chat en web design tools - net zoals in de goede oude tijd van Netscape bijvoorbeeld.
De suite heet SeaMonkey, combineert de Mozilla Navigator browser met een uitgewerkte versie van Netscape Messenger (e-mail), ChatZilla (IRC), een HTML editor en nog andere tools voor webontwerpers. En, erg belangrijk: de suite is nog altijd gratis.
PC World heeft de suite uitgetest en is er erg lovend over. Zelf hebben wij het een en ander nog niet onder de loep genomen, dat zal werk voor het weekend worden. Wij houden u op de hoogte.
Volgens PCWorld zou de SeaMonkey browser, net zoals bij Mozilla, met extensies werken. Zo kan u dus meteen uw Google toolbar installeren. SeaMonkey is, aldus het artikel, een goede browser voor wie alles graag in één plek heeft en vooral de html-editor krijgt lovende kritiek.
https://addons.mozilla.org/extensions/?application=mozilla
https://addons.mozilla.org/extensions/showlist.php?application=mozilla&category=Search%20Tools&numpg=10&pageid=2
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,61655,00.asp
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,124614,tk,dn020606X,00.asp

* Windows OneCare van start in juni
De beveiligingsbedrijven zullen het niet graag horen, maar Microsoft komt dus uit met een eigen beveiligingspakket, Windows OneCare. Dat bevat zowat alles wat u nodig hebt om veilig te computeren: antivirus, anti-spyware, back-up, enz. Eind deze maand komt er nog een nieuwe bèta uit en in juni volgt dan de definitieve versie.
Waar de meeste beveiligingsproducten van Microsoft tot hiertoe gratis waren (bijvoorbeeld de firewal en de anti-spyware die u nu op uw pc gekregen hebt bij de updates), zou u voor de ONeCare console moeten betalen vanaf juni. Er wordt gesproken van een jaarlijkse abonnementsprijs van 50 USdollar.
Voor dat laatste zijn wij eigenlijk wel blij. Want er zijn heel veel echt goede beveiligingsproducten (Spybot search & destroy, Grisoft antivirus, Avast antivirus...) die volledig gratis zijn. Als de Windows OneCare gratis geweest was, dan zouden de meeste mensen gegarandeerd overschakelen op dit Microsoft product - het is nu eenmaal nauw verweven met het besturingssysteem. Door er een prijsetiketje aan te plakken, heeft Microsoft zijn concurrenten een kans op overleven gegund. Hoe nobel!
http://www.betanews.com/article/Windows_OneCare_to_Launch_in_June/1139338092

* Google brengt bèta uit van Desktop software
Het houdt niet op met nieuwe producten deze week - u zal het druk hebben met installeren, uittesten - en hopelijk niet al te veel gevloek!
Deze keer is het de beurt aan Google om een nieuwe versie aan te kondigen van zijn desktop zoektool. Daarmee kan u zoekopdrachten uitvoeren op verschillende computers, een functie die erg handig is voor wie regelmatig een andere computer gebruikt. Na het activeren van "Search Across Computers" wordt een zoekresultaat, een lijst met bestanden dus, automatisch doorgestuurd naar uw andere computers waarop ook Google Desktop geïnstalleerd is. Dat is dus handig: wanneer u voortaan een document maakt, moet u niet meer gaan zoeken: stond het op mijn pc of mijn laptop: dankzij Google hebt u het altijd bij de hand.
De Sidebar (zijbalk) werd verbeterd en voortaan kan u een item direct verzenden naar de Sidebar of naar een andere gebruiker via GMail Chat of Google Talk. U kan de zijbalk ook loskoppelen, zodat u kostbare schermruimte wint.
http://fileforum.betanews.com/detail/Google_Desktop/1097767960/1
http://www.betanews.com/article/Google_Desktop_3_Beta_Released/1139502669
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* USB stick toont overblijvende ruimte

De JumpDrive Mercury is een USB flash drive, die een metertje bevat dat aangeeft hoeveel opslagruimte er nog over is op de drive, zelfs wanneer de stick niet aangesloten is op uw pc. Dat metertje is ultradun en is gebaseerd op technologie die door E Ink ontwikkeld werd en waarvoor geen aparte batterij nodig is. Die technologie zou trouwens ook gebruikt worden in de nieuwe Sony Reader e-book die er binnenkort aankomt.
De stick komt er deze lente aan, in versies van 1 en 2 giga en zou een prijsetiketje dragen van 100 en 170 dollar respectievelijk.
http://us.gizmodo.com/gadgets/peripherals/lexar-jumpdrive-mercury-146218.php

* Bekijk de inhoud van uw flash drive

Het zou toch gemakkelijk zijn als u kon zien wat er op uw USB-stick staat, zonder daarom de stick aan te moeten sluiten op een pc. Wel, die verzuchting wordt waarheid en wel bij de Royal EZVue Vista. Dat is een stick met een schermpje op, waarop u de namen van bestanden en mappen kan lezen die op de stick staan. Het schermpje is uiteraard niet groot en toont maar 2 lijntjes tekst tegelijkertijd. U bladert doorheen de lijst met behulp van vier knoppen. De sticks variŽren in capaciteit van 128 MB tot 1 giga en kosten tussen de 50 en 150 dollar.
http://biz.yahoo.com/bw/060103/20060103005501.html?.v=1

* Apple brengt 1 giga nano uit en verlaagt de prijs van Shuffle
Apple denkt aan onze portemonnee en wij zijn het bedrijf daar heel dankbaar voor! Wellicht onder druk van de concurrentie (het succes van de iPod heeft heel wat andere fabrikanten ertoe aangezet hun eigen draagbare MP3 player op de markt te brengen) heeft Apple besloten iets te doen aan de prijs van zijn draagbare players. Want alhoewel iedereen het erover eens is dat de players van Apple van erg goede kwaliteit zijn en handige toetsen bevatten, komen er steeds meer goedkope MP3 players op de markt: bij Kruidvat en Blokker bijvoorbeeld kan je players kopen vanaf 79 euro, afhankelijk van de grootte van het flashgeheugen.
Apple brengt daarom een iPod nano uit met 1 giga voor slechts 159 euro, dat dezelfde mogelijkheden bevat als de broertjes van 2 en 4 giga, o.a. een kleurenscherm en het handige Click Wheel. De prijs van de iPod shuffle werd verlaagd: de versie van 512 MB kost nu nog slechts 79 euro (ipv 99 euro voorheen) en de 1 giga shuffle kost er 109 (ipv 139 euro).
Er is ondertussen een hele markt ontstaan voor accessoires voor de iPod, de nao en de shuffle: sporthoezen, socks (ja, heus: sokjes voor uw iPod, schattig!), armbanden, docks, connection kits, RadioRemote, lanyard (draagkoord met geïntegreerde oordopjes, zelfs een camera connector waarmee u digitale foto's rechtstreeks van de digitale camera kan importeren).
Zeg nu zelf: kan u nog weerstaan aan de verlokking om zo'n fantastische speler in huis te halen?
http://www.apple.com/belgiumflstore
http://www.betanews.com/article/Apple_Adds_1GB_nano_Cuts_Shuffle_Prices/1139326948

* M600 van Sony Ericsson: muziekspelende messenger
De kleine hebbedingetjes worden steeds mooier en onze portemonnee begint echt te kreunen. Nu is er weer Sony Ericsson dat aankomt met een berichtje van een mooi speelgoedje: een mobiele telefoon met het Symbian besturingssysteem aan boord, waarmee u kan mailen, maar ook muziekbestanden kan afspelen.
De slimme telefoon bevat ook miniatuurversies van Microsoft programma's zoals Excel, PowerPoint, Word en ook beveiligingssoftware. En ook een cameraatje.
Volgens CNet zou de M600 nog dit voorjaar uitkomen in het VK.
http://news.com.com/Sony+Ericssons+music-playing+messenger/2100-1041-6035555.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Draagbare Bluetooth muis
In onze zoektocht naar leuke gadgets hebben wij weer iets moois gevonden: een draagbare bluetooth mouse. Erg handig is dat hebbeding: wanneer u het niet gebruikt, kan u de muis gewoon opvouwen, tot een plat formaat, zo groot als een kredietkaart. En dan kan u de muis in de PC card opening steken van de laptop, waar ze niet alleen netjes opgeborgen is, maar zich ook terug oplaadt.
Wil u de muis gebruiken, dan haalt u ze gewoon uit de opening en klapt u het voetje open. De muis maakt dan een draadloze verbinding met de Bluetoothnotebook. Prijs: een 70 dollar.
http://www.newtonperipherals.com/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Tip ivm DRM
In het december nummer van Computer!Totaal (pagina 17) is een stukje te lezen over de recente praktijken van de stichting Brein. De Stichting Brein deelt op scholen CD-ROM's uit waarmee een computer gecontroleerd kan worden op mogelijk aanwezige 'illegale' muziek en video bestanden. In het artikel wordt gewaarschuwd GEEN gebruik te maken van deze CD-ROM: voordat u het weet worden ook uw persoonlijke en niet illegale bestanden gewist. Stop deze CD-ROM dus niet in uw PC, voordat u het weet is uw kostbare trouwreportage van uw harde schijf gewist! U hoeft dan niet bij Stichting Brein aan te kloppen: ze zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor enige schade! [Sjeef]
Bron: SchoonePC Nieuwsbrief

*** AMD laat virtualisatietechniek los
Vanaf de tweede helft van 2006 kunnen alle AMD-processors tegelijkertijd meerdere OS'en draaien.
http://breedband.telenet.be/technologie/nieuws/amd_laat_virtualisatietechniek_los

*** Lasers creŽren zwevende 3D-beelden, voorlopig enkel in wit licht
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=53500&mxp=122

*** Prijsdaling recordable cd in het verschiet na een akkoord tussen de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, en Philips over licentievoorwaarden.

*** Skype met beltoontjes
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060130022

*** 100 dollar laptop versus Microsoft gsm/pc
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060130023

*** Elke 20e download bevat malware - gesponsorde links bij zoekmachines leiden vaak naar spyware
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060208131

*** Symantec zegt Rootkits de wacht aan
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060210018


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
* Pop Bisnis - Livet er en drom
[world - reggae] Een trage baslijn en een speciaal ritme van de drumstokjes zorgen voor een erg herkenbaar reggae ritme. De groep is nochtans afkomstig van Noorwegen. Ze zingen dan ook in het Noors.
http://music.download.com/popbisnis

* Xande Cruz - Historia de Um
[world beat] De man woont en leeft dan wel in Philadelphia, maar zijn energieke muziek doet vermoeden dat hij optreedt in de straten van BraziliŽ.
http://music.download.com/xandecruz

* La Vienta - Oro Y PLata
[worldbeat] Een mengeling van Flamenco instrumenten afkomstig uit El Peso, Texas. Latijnse ritmes dus.
http://music.download.com/lavienta

* Greezy Wheels - Yo Yo Yo
[worldbeat] Een band die in Austin gevestigd is en als openingsnummer optrad bij heel wat artiesten van Zappa tot en met The Boss himself! Vrolijke Latijnse muziek
http://music.download.com/greezywheels

* Majek Fashek - I Am Not Afraid
[worldbeat] In deze Nigeriaanse reggae zit heel wat van Bob Marley, maar ook van Hendrix en Fela Kuti. Erg dansbare muziek, gezellig en van goede opnamekwaliteit.
http://music.download.com/majekfashek


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het leukste van een feest is de dag ervóór.
Godfried Bomans, Nederlands auteur
De nieuwe oogst


* Web 2.0: Blogniscient
In ons lijstje met Web 2.0 sites zijn we aanbeland bij Blogniscient, een site waar blog artikels in real time gecatalogeerd en van een rangschikking voorzien worden. Een interessante site, waar u heel wat links vindt naar interessante nieuwsartikels.
[Taal: Engels]
http://blogniscient.com/

* Web 2.0: CalendarHub

Hier maakt u een kalender aan waartoe u vanop eender welke plaats of computer toegang hebt. U kan die kalender gewoon privé houden, voor uzelf, of delen met anderen, of helemaal publiek op het internet publiceren.
[Taal: Engels]
http://calendarhub.com/

* Web 2.0: Central Desktop
Een van de kenmerken van Web 2.0 is de samenwerking via het internet. En daarvoor is deze site ideaal. U kan namelijk met een team of de collega's die op verschillende plaatsen zitten, vergaderen in dit virtuele kantoor.
U kan deze dienst gedurende 30 dagen gratis uittesten, daarna moet u betalen.
[Taal: Engels]
http://centraldesktop.com/

* Mapplanet
U kent ongetwijfeld Google Maps, maar u zal al wel opgemerkt hebben dat dat momenteel echt nog Amerikaans gericht is. Deze site, die zich eigenlijk ook op de Google Maps gebaseerd heeft, is meer Europees gericht. Wanneer u een bepaalde plaatsnaam ingevoerd hebt, moet u ook eens klikken op "more map resources at Wikipedia. Daarop vindt u een link naar deze plaats, bij verschillende andere kaartensites, zoals Mapquest, Map24, GeaBios, SINTEF Virtual Globe. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://new.mapplanet.com/mp/mp/searchplace

* Yahoo versus Google

De resultaten die in zoekmachines opduiken nadat u een zoekterm ingegeven hebt, kunnen soms erg verschillen. Daarom is het wel leerrijk om een site te hebben waar die resultaten naast elkaar gezet worden, ter vergelijking. De vormgeving waarin die vergelijking gegoten werd, is erg goed gevonden: u krijgt twee lijntjes met bolletjes en lijnen verbinden de gelijke bolletjes. Elk bolletje staat voor een site; door met de cursor over een bolletje te bewegen, krijgt u de naam van de site te zien. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.langreiter.com/exec/yahoo-vs-google.html

* Blogbar
Geen software om te downloaden, wel een script. Het voegt een gratis zoekbalkje toe aan uw weblog of website, waarmee uw bezoeker dan een zoektocht kan uitvoeren binnen uw site, de blogosfeer of het hele internet. Een aanrader voor alle bloggers! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.blogbar.org/index.php

* Zoeken en zoeken...
Op deze site staan alle zoekers netjes gerangschikt naargelang hun specialiteit. Zoekmachines van over de hele wereld worden er vermeld, naast webgidsen. U leert er in elk geval interessante sites kennen! (Bron: Wim W)
[Taal:Engels]
http://www.searchenginesdir.com/

* Pandora
We hebben het vroeger nog eens gehad over deze toch wel erg interessante site. Daar krijgt u namelijk suggesties over muziek die u wellicht kan interesseren, gebaseerd op de voorkeuren die momenteel van u bekend zijn bij deze dienst. De site is trouwens een erg goede manier om gratis naar muziek te luisteren. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.pandora.com/

* Webmaster
U kent een beetje, of iets meer dan een beetje, html. Bent u dan een webmaster? Een vraag die beantwoord wordt op deze site bij About.com. Een ding dat wij eruit onthouden hebben is alvast dat een vrouwelijke webmaster géén "webmistress" is! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://webdesign.about.com/library/weekly/aa072001a.htm

* Vlindertjes
Een site die goed van pas komt voor kinderen zowel als voor de ouders. Kinderen vinden er alle informatie over vlinders die zij nodig kunnen hebben voor op school en ouders leren er hoe zij een vlindertuin kunnen maken.
[taal: Engels]
http://www.amnh.org/exhibitions/butterflies/garden.html

* Gratis clipart
Een freeware collectie clipart rond een erg elegant thema: mode uit de jaren 1920-1930. Fijn gestileerde dames, discrete afbeeldingen in zwart-wit die u mag gebruiken om uw website of document op te fleuren.
[Taal: Engels]
http://www.costumes.org/history/100pages/1920sclipart.htm

* Sundance festival
Het is alweer voorbij, het jaarlijkse Sundance, een filmfestival gewijd aan de kortfilm en de korte documentaire. Maar gelukkig is er het internet en kan u de films on line nog altijd bekijken, op deze site.
[Taal: Engels]
http://festival.sundance.org/2006/watch/index.aspx

* Vrijdag animatiedag : Centrifuge (game)
U beheert een centrifuge die u moet beschermen tegen witte bollen. Door op het gepaste moment de rode bolletjes te lanceren kan u de witte bollen vernietigen.
(taal : Engels) [Filover]
http://homokaasu.org/gasgames/game.gas?9

* Vrijdag animatiedag : Statief (flash animatie)
In dit grappig tekenfilmpje wordt aangetoond dat de degelijkheid van een statief en het goed beheersen van het fototoestel van groot belang is bij het nemen van foto's.
(taal : - ) [Filover]
http://evilbert.vfs.com/media/3D/animation/05_11_24/Scenic_View/3D52_ScenicView_Large.mov

* Vrijdag animatiedag : Icoonbazaar
Een site vol met icoontjes, wallpapers, texturen, enz. Alles handig onderverdeeld in verschillende categorieŽn.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.iconbazaar.com

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Koen De Bouw
Menig vrouwenhart gaat sneller slaan bij het aanhoren van de naam van deze acteur. Hij heeft nu ook zijn eigen officiŽle website.
http://www.koendebouw.com/

- Tom Helsen
OfficiŽle website van deze Belgische zanger.
http://www.tomhelsen.be/

- Kristian Leontiou
Deze Engelse singer/songwriter is misschien het meest bekend van zijn nummer "Story of my life".
http://www.kristianleontiou.com

- Frederique van der Wal
OfficiŽle website van dit topmodel dat reeds op verschillende covers van magazines te bewonderen was.
http://frederique.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Bill Gates op vossenjacht
- RSI en stress kosten jaarlijks 6 miljard
- Actie tegen internetpiraten
- Vrouw geveild op internet
- Altijd het laatste nieuws
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Mp3 via een FM Transmitter
- Uitgebreide e-mail-notifier
- Infrarood thermometer
- SKY IM-U100
- Goedkopere iPods
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Packard Bell stapt in gps-markt
- Apple met iPod nano van 1GB
- Mobiele e-mail met Sony Ericsson M600i
- Wat is LED-verlichting?
- LED-verlichting: voordelen en nadelen
- DAB-autoradio met SD Card opname
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Microsoft verstevigt zijn intellectuele eigendomspolitiek
- Nieuwe All-in-One fotoprinter bij Lexmark
- iTunes stevent af op 1 miljard downloads
- Uw eigen kledinglijn dankzij Bivolino
- Microsoft zal in juni informatica beveiligingsservice lanceren
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Google lanceert biedsysteem voor print advertenties
- 3GSM World Congress: focus op Mobile TV en Mobile E-Mail
- MSN bundelt zijn betere Europese campagnes
- Spammers verfijnen hun technieken
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Het einde van een film, anders bekeken
- Wong Fu Productions - multicultuur in een oogwenk
- A.L.I.A.S 3
- Horror in 2006 - deel 1
- Speel honderden Commodore 64 games in je browser!
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Muzikanten kunnen hit scoren via iTunes
- Spaanse wifi-provider Fon krijgt pak geld om door te breken
- Betaaldienst Google gaat Gbuy heten
- Auteurs bloggen op Amazon
- Google en Dell op punt om miljardendeal te sluiten
- 90.000 mensen halen 3/4 inkomen via Ebay
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Gekapseisde muis moet polsen redden
- EFF waarschuwt tegen nieuwe Google-dienst
- Foto's Nintendo DS Lite-prototype opgedoken
- Microsoft: 'Honderd miljoen legale XP-installaties'
- Sony geeft prijsinformatie over Blu-ray-films
- Brein waarschuwt tegen piraterij op de werkplek
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Voormalig profvoetballer - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Glass
* Markov-keten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Markov-keten
* Berg in de Beierse Alpen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Obersalzberg
* Hedendaagse kunststroming betreffende realistische kunst - http://nl.wikipedia.org/wiki/Onafhankelijk_realisme
* Stelling van Euler - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stelling_van_Euler
* Amerikaans filmactrice - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jamie_Lee_Curtis
* Plaats in Lombardije - http://nl.wikipedia.org/wiki/Castiglione_Olona
* Amerikaans feministe - http://nl.wikipedia.org/wiki/Betty_Friedan
* Stad in de Russische federatie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pytalovo
* Chronologische lijst met veldslagen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_veldslagen_(chronologisch)

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Cartoons van Mohammed in Jyllands-Posten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Cartoons_van_Mohammed_in_Jyllands-Posten
* Nederlands kunsthandelaar van Joodse afkomst - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Goudstikker

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Er is een portaal over de islam gelanceerd - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Islam

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip Windows XP: Product activatie Windows XP
(deze tip hebben wij vroeger reeds vermeld, maar het lijkt ons nuttig, gezien de vragen van sommige lezers, om deze uitleg te herhalen)
Velen onder u zullen Windows XP al eens opnieuw hebben moeten installeren. Soms door een fout in het programma, of misschien door het destructieve van een virus. Na de nieuwe installatie van XP wacht je nog een taak: je Windows product opnieuw registreren. Doe je dat niet dan valt je OS uit na 30 dagen. Opnieuw registreren is een tijdrovend werkje en daar zien we allen tegen op, nietwaar?
Er is echter een oplossing: dit is geen crack of een oneerlijke manier om de "WindowsProductActivation" (WPA) te omzeilen. Het laat wettige gebruikers van de software toe om na een volledige installatie hun oude activatie voort te zetten op hun nieuwe installatie.
De truc bestaat er in om, voor de re-installatie het bestand C:\windows\system32\wpa.dbl en wpa.bak (als deze laatste bestaat) te kopiŽren naar een diskette. Na de installatie van Windows XP start je de PC op in XPís "SafeMode / CommandPrompt" (Veilige Modus met Command Prompt). Dit doe je door F8 aan te tikken tijdens het opstarten of het "booten". Daarna tik je bij de Command Prompt de volgende opdrachten in:
>CD %systemroot%\system32
>REN wpa.dbl wpa.nonactivated
>REN wpa.bak wpa.nonactivated (indien deze bestaat)
>COPY a:wpa.* c: (in de veronderstelling dat je een diskette had gekozen om je bestand op te slaan)
Start het systeem opnieuw in normale mode.
Omdat er niets is veranderd in je systeem ( je BIOS,CPU,RAM enzovoort zijn hetzelfde gebleven) en je installeert dezelfde kopie van Windows XP die vroeger geïnstalleerd was, zou je oude WPA sleutel moeten aanvaard worden als echt, wat je een heel deel werk en tijd bespaart.
Dit werkt niet als je de Windows XP software op een andere PC wilt installeren, het is dus geen illegale manier om een kopie van je OS te laten werken.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Oude 'Niet-actieve items' opruimen
Diegenen onder ons die Windows XP gebruiken en er voor kiezen het startmenu van XP te gebruiken en niet het 'Klassiek menu Start' hebben het al ondervonden. Er blijven niet-actieve items achter!
Wanneer je de eigenschappen van de taakbalk opvraagt (rechts klikken op de taakbalk) en onderaan het tabblad op Aanpassen klikt, krijg je het venster Meldingen aanpassen. Bij het onderdeel Niet-actieve items zie je er veel staan, sommige zelfs dubbel, van programma's die al lang niet meer op de PC staan.
Hoe moet je die kwijt raken?
Ga naar Start / Uitvoeren, tik regedit en druk OK. Navigeer naar HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ TrayNotify. In het rechterscherm de sleutels IconStreams en PastIconStream verwijderen (rechts klikken en kiezen voor Verwijderen) en regedit afsluiten.
Toets hierna Control + Alt + Delete om in het scherm Taakbeheer te komen. Selecteer het tabblad Processen en klik op explorer.exe en kies voor Proces beŽindigen. Ga in de menubalk naar Bestand / Nieuwe taak (Uitvoeren...), tik in de opdrachtregel explorer en klik op OK. Na het opnieuw starten van de computer ben je de oude niet-actieve items kwijt.
Let wel: De verwijderde sleutels worden door Windows weer teruggeplaatst en het lijstje wordt weer opnieuw opgebouwd met nieuwe niet-actieve items. Herhaling van deze actie kan na een tijdje dus nuttig zijn.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Opstartprogramma 's verwijderen
De snelheid waarmee Windows XP opstart, is (zeker in vergelijking met zijn voorgangers) haast supersonisch. Toch zijn er nog mogelijkheden om de opstartprocedure verder te versnellen.
Zo kunt u een beroep doen op het oude vertrouwde msconfig om opstartprogramma's te verwijderen.
Druk op Start en Uitvoeren, tik MsConfig en kies voor het tabblad Opstarten. In ons voorbeeld hebben amper vier programma's hun weg naar de opstart map gevonden ó het besturingssysteem op onze pc is dan ook nog maar enkele uren oud. We kunnen echter zonder problemen toepassingen verwijderen om zo de opstartprocedure van het systeem te versnellen.
Wilt u echt rigoureus te werk gaan, klik dan op Alles Uitschakelen (onderaan).
Vergeet niet op Toepassen en Sluiten te klikken. Uw nieuwe instellingen worden pas van kracht nadat u het systeem weer opnieuw hebt opgestart.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Opstartdiskette maken (XP)
Bent u van plan Windows XP op een lege schijf te installeren, dan hebt u natuurlijk een opstartdiskette nodig. Helaas vindt u deze niet in de doos van Windows XP.
Ook de oude Windows 98 opstartdiskette (mocht u die nog ergens hebben liggen) biedt geen uitkomst: XP laat zich namelijk niet via MS Dos installeren.
Omdat u zonder bootable cdrom lezer nu eenmaal geen besturingssysteem kunt installeren, hebt u dus een specifieke Windows XP opstartdiskette nodig die in Windows XP kan worden aangemaakt.
Een klassiek voorbeeld van de kip ei discussie.
Gelukkig biedt het internet uitkomst.
Op www.microsoft.com/downloads/release.asp?releaseid=33291 (Professional Edition) of www.microsoft.com/downloads/release.asp?releaseid=33290 (Home Edition)
vindt u de benodigde gegevens voor het maken van een opstartdiskette.
Na het downloaden van het bestand kunt u het via de verkenner starten door er dubbel op te klikken. Het zelfuitpakkend bestand zal u nu om 6 diskettes vragen waarna u opnieuw kunt opstarten met diskette 1 in het diskettestation. De rest wijst zich vanzelf.
De diskettes bevatten alle benodigde drivers om de cd-rom aan te sturen, zodat u alsnog Windows XP op een lege schijf kunt installeren.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Onlangs geïnstalleerd weghalen
Iedere keer als u het Startmenu opent, wordt onderaan bij Alle Programmaís een extra venstertje weergegeven met daarin de optie Onlangs geïnstalleerde programmaís.
En die optie staat behoorlijk in de weg van de ó wél vaak gebruikte ó knop Alle Programmaís.
Om dit vervelende venstertje te verwijderen, klikt u rechts op uw gebruikersnaam die helemaal bovenaan in het Startmenu verschijnt.
Kies voor Eigenschappen en klik op Aanpassen op het tabblad Menu Start, in het dialoogvenster Menu Start Aanpassen selecteert u het tabblad Geavanceerd.
Haal het vinkje weg bij Onlangs geïnstalleerde toepassingen markeren, klik op OK, Toepassen en nogmaals op OK.
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...* Video2photo

Windows - freeware (met te betalen pro versie beschikbaar)
Dit progje kan frames opslaan van een videobron zoals DV camcorder, webcam, live stream, of van een videobestand (AVI, DivX, MPEG). U moet gewoon de film spelen vanuit het progje en dan individuele frames selecteren. U kan zelfs effecten toepassen op alle of enkele frames, zoals kleuren verbeteren, croppen, het effect geven van oude foto's en meer. Het resultaat kan u exporteren als gewone afbeeldingen, HTML galerijen, Flash of AVI. (Bron: Wim W)
http://www.pixelchain.com/video2photo/

* Web Album Generator
Windows - freeware
Met dit progje maakt u een fotoalbum voor publicatie op het internet. Gewoon uw digitale foto's aanslepen naar de Generator, eventueel titels bijvoegen, een mooi kleurenschema kiezen en de Generator doet de rest! Het programma maakt JPG thumbnails aan en html en CSS bestanden die perfect aan de standaards voldoen. (Bron: Wim W)
http://www.ornj.net/software/webalbum/

* WMA to MP3 Convertor
Windows - freeware
Dit progje zet Windows Media bestanden (WMA, WMV, ASF) om naar het MP3 formaat, zodat u die bestanden kan afspelen in uw eigen MP3 player. Er bestaat ook een versie om Real Media bestanden (.rm .ra .rmvb) om te zetten naar MP3. Die vindt u op de tweede link. (Bron: Wim W)
http://www.wma-mp3.org/index.html
http://www.rm-mp3.org/

* Adobe Audition 2.0
Windows XP - 470 MB - gratis tryout
De 'Rolls Royce' van de audio editors heeft een grondige update ondergaan. Op onderstaand adres vindt u een uitvoerige bespreking. Op de tweede link vindt u de software zelf. (bron: Wim W)
http://www.adobe.com/products/audition/

* The Best 3D - Dogwaffle

Windows - freeware
Een behoorlijk teken- en beeldbewerkingprogramma, zonder al te veel overbodige toeters en bellen en opties die de meeste internauten niet nodig hebben voor een simpele beeldbewerking. U kan tekenen, schetsen, animeren en schilderen. (Bron: Wim W)
http://www.thebest3d.com/dogwaffle/free/

* Beltoontjes
Win95/98/ME/2000/XP - 1,84 MB - shareware
Er zijn heel wat beltoontjes te vinden, op het internet of elders. Maar toch is die ene beltoon die u wil hebben, er niet bij. Wat nu? Wel, maak zelf een beltoontje. Gewoon muziek van uw pc omzetten.
http://download.lockergnome.com/download/104583

* AudioEditor Free
Windows - freeware
Hiermee kan u muziekbestanden bewerken: effecten toevoegen, enz. en opslaan in Wav of MP2 bestanden. Wil u echter het bewerkte resultaat opslaan als MP3, Ogg Vorbis of een van de andere populaire formaten, dan moet u de pro versie nemen, die $29,95 kost. (Bron: Wim W)
http://www.expstudio.com/audioeditorfree.htm

* Dydelf
Win9.X/ME/NT/2000/XP - freeware
Een grafische toepassing waarmee u heel wat effecten kan toevoegen aan de afbeelding.
http://tudogs.com/graphic_software.php

* Vrijdag Macdag: Mellel
Mac OS X 10.2 - 13,69 MB - shareware
Hoeveel tekstverwerkers kunnen beweren dat zij oud Etruskisch ondersteunen? Wel, de deze kan het. En hij kan veel veel meer. Deze tekstverwerker is speciaal ontworpen voor scholieren en schrijvers: hij ondersteunt heel veel talen, waaronder Hebreeuws, Farsi, Arabisch. Tabellen en stijlen zijn simpel, tabs erg krachtig, voetnoten werken correct.
http://www.download.com/Mellel/3000-2249_4-10487532.html?tag=lst-0-1

* Pax Galaxia
Mac OS X - 1,5 MB - shareware
Een strategiespelletje dat uw videokaart niet al te zwaar op proef zal stellen, maar dat maakt het niet minder spannend. Neem wel even de inleiding door.
http://www.download.com/Pax-Galaxia/3000-2299_4-10486955.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Filip Santens heeft een vraagje - wie helpt?
<<<
Wij hebben hier een pc en een laptop en ergens midden vorig jaar was ik er in geslaagd - vraag me niet meer hoe - die twee met mekaar in verbinding te stellen ( draadloos ) waardoor het veel makkelijker werd om vanop de laptop op de printer die bij de pc staat een document af te printen of waardoor het niet meer nodig was bestanden zowel op pc als op laptop te bewaren.
Half januari 2006 was ons abonnement op Norton afgelopen en ik heb dus de versie 2006 van Norton Internet Security geïnstalleerd en meteen was ik ook de verbinding kwijt tussen de pc en de laptop. Ik denk dat ik iets zou moeten veranderen aan de instellingen van de firewall of zo maar ik ben een dusdanige leek in dit gebeuren dat ik mij tot Netties moet richten voor een antwoord.
Kan ik van Netties of van een lezer een voor mij verstaanbare handelwijze vernemen hoe ik dat netwerk weer kan instellen.
( En met de wizard werkt het niet ... )
Bedankt voor elke reactie
Filip Santens
>>>

~~~~~~~~~~~~~~
En ook lezer Chris zit met een probleem:
<<<
Hallo allemaal,
Ik ben al jaren een abonnee van NeTTieS en ik heb een vraagje. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik heb onlangs windows xp home edition opnieuw geïnstalleerd en hij zegt steeds dat mijn produktcode om windows te activeren niet meer geldig is. Kan ik dit oplossen? Waarschijnlijk is dit een stomme vraag maar jaÖ.
Dank bij voorbaat
Vriendelijke groeten,
Chris
>>>

~~~~~~~~~~~=

Lezer Gert-Jan heeft nog een tip voor al degene die aan de slag gegaan is met de ubuntu-cd:
<<<<<
Beste Hilde,
Gisteren de Ubuntu Linux cd ontvangen, hiervoor mijn hartelijke dank. Zo gauw ik tijd heb, ga ik deze eens uitproberen. Mocht ik daarbij interessante zaken ontdekken dan zal ik dat zeker aan u mailen.
Verder kwam ik nog een aardig artikel over Linux en Ubuntu tegen in de krant "het Parool".
http://www.parool.nl/media/2005/DEC/121005-linux.html
Wellicht is het interessant.
Met hartelijke groet,
Gert-Jan Lassooy
>>>>

~~~~~~~~~~

Medewerker Dave heeft een antwoord op de vraag rond de verspringende lettergrootte bij e-mail:
<<<
Incredimail werkt met voorgebakken achtergronden, met elk hun eigen instellingen.
Als je een nieuwe mail maakt, of beantwoord ofzo, links kan je het menu uitklappen (opmaakprofiel => F8)
In plaats van te beginnen met een profiel kies briefpapier bvb en bovenaan: GEEN ACHTERGROND.
Typ uw mail in de gewenste lettergrootte en lettertypes, en pas dan het gewenste profiel en animates,geluiden, e-cards ...
>>>

~~~~~~~~~~~~
~Lezer Paul heeft een opmerking over het programma Mamut dat wij verleden week vermeld hebben:
<<<
Leuke dingen altjjd, maar die Mamut is een miskleun. Nadat ik de trialversion had geinstalleerd kreeg ik alleen maar foutmeldingen. gooi er weer afgegooid...

grtz,
>>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Leo heeft een vraagje:

<<<
Waarde Mevrouw Van Gool,

Ik was heden uw dagelijks nieuws van gisteren aan het doornemen/lezen en heb geklikt op www.searchenginesdir.com .

Mijn computerscherm is diagonaal 49 centimeter en horizontaal 38 centimeter van afmetingen. Ik heb het scherm kortgeleden gekocht en heb toen "de wereld" afgezocht om een breder scherm te vinden en heb in de praktijk niets gevonden tenzij tegen hemelhoge prijzen.

Het beeld dat ik kreeg van www.searchenginesdir.com is/was breder dan mijn scherm, zodat ik per regel het beeld van links naar rechts en omgekeerd diende te bewegen om één en ander te kunnen lezen. Het is niet de eerste keer dat ik zoiets voorheb. Er zijn nog andere "instellingen" die zo een breed scherm gebruiken, onder meer diversen voor sources/bronnen.

Waarom/waarvoor worden dergelijke dingen met een breed beeld gebruikt ?

Het is onpraktisch omdat je telkens het beeld over en weer dient te schuiven;
de ogen/en hersenen zijn trouwens niet ingesteld om teksten van meer dan circa 10 centimeter per regel te lezen.

Het enige wat ik me kan voorstellen is voor het gebruik/overzicht van plantekeningen en dergelijken. En misschien voor installaties zoals die van Barco uit de Vlaanderen.

Mijn vraag is misschien idioot, maar indien U er een degelijk antwoord op weet, dan hou ik me aanbevolen.

Inmiddels dank bij voorbaat en beste groeten.

>>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Nieuwjaarwensen maak je onvergetelijk door ze te verzenden in een ongefrankeerde omslag.
Bernard Seulsten, Vlaams aforist

(Wij danken medewerker Gerard (Sjeef) erg hartelijk voor zijn afsluiters!)