Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.839 (4.215 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 9/2/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 435 van  4/2/2006


Gegroet lezers,

Wij hebben weer wat leuks ontdekt: een dienst die ons vertelt waar de bezoekers op onze website vandaan komt. Als u goed kijkt op onze website (www.netties.be) , zal u onderaan het dagelijks nieuws een link bemerken "waar komen onze bezoekers vandaan". Klik daar eens op, en dan ziet u het bezoek van vandaag, en de geografische verspreiding, plus het uur van het bezoek. Leuk he! Als u zelf ook zoiets op uw eigen pagina wil, dat kan. Surf gewoon naar www.gvisit.com, en volg de instructies aldaar.

Voor de rest vindt u deze week een voortzetting van ons lijstje met sites van Web 2.0, naast de gebruikelijke portie nieuws en nieuwtjes. Door tijdsgebrek worden de reacties en vragen van de lezer verschoven naar volgende editie. Heeft u zelf nog tips of nieuwtjes te melden, dan kent u het adres: redactie@netties.be

Wij wensen u alvast veel leesplezier, en hopen u volgende week bij leven en welzijn opnieuw aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


 
 


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
 

* VN zet zich vierkant achter de 100 dollar laptop
Momenteel heeft in Davos, Zwitserland, het Wereld Economisch Forum plaats. En als u nu denkt dat alleen voor de "rijken" der aarde is: het is gewoon een forum waaraan politici, economen en bedrijfsleiders deelnemen, om samen de economische problemen van de wereld te bespreken. Dat de stem van sommigen zwaarder doorweegt dan van anderen, tja, dat is nu eenmaal een economische wet...
Maar dat terzijde. Op de conferentie is ook de VN aanwezig, en die heeft nogmaals haar steun betuigt aan het project van de 100 dollar laptop. Dat betekent dat er geld vrijgemaakt kan worden van het United Nations Development Programma om het project One Laptop Per Child waar te maken, zodat kinderen in de ontwikkelingslanden hun laptop krijgen. Die laptop moet dure schoolboeken vervangen, en wordt het eigen lesbankje, het draagbare schooltje voor de kinderen.
Sommigen zeggen wel eens denigrerend: is zo'n computer dan gemaakt van eetbare plastiek? Je zou de kinderen beter te eten geven! Maar dat is niet helemaal waar: door de computers krijgen de kinderen scholing, en kunnen zij mee de economie van hun land opbouwen. Terwijl gewoon eten geven de mensen afhankelijk houdt, en niets wezenlijks verandert, ook niet naar de toekomst toe.
Op de tweede link vindt u het programma van Davos, en allerlei podcasts van toespraken enz.
http://www.betanews.com/article/UN_Throws_Weight_Behind_100_Laptop/1138305503
http://gaia.unit.net/wef/worldeconomicforum_annualmeeting2006/default.aspx
 

* Wil Microsoft een eigen muziekplayer maken?
Blijkbaar wel. Donderdag heeft Microosft bevestigd dat het onderzoekt of het geen concurrent kan bouwen voor de iPod van Apple. U verstaat waarom: de iPod controleert momenteel bijna 75 procent van de markt van de MP3 players. Jarenlang heeft Microsoft haar handen afgehouden van zulke hardware, en het aan de partners overgelaten om de players te bouwen - Microsoft zou wel voor de software zorgen.
Maar die strategie was niet zo geslaagd, want de hardware fabrikanten gingen zo een beetje hun eigen gang, en er ontstond een hiaat tussen de hardware en de Windows Media software. De synchronisatie verliep niet vlot, en sommige players hadden problemen met onderdelen van WMA. Daarentegen verliep alles goed vlot tussen iPod en de iTunes. En die evolutie begon Microsoft toch zorgen te baren.
En daarom zou, aldus BusinessWeek, Microsoft opnieuw overwegen om met een eigen player uit te komen. Hoe die eruit zou zien, of hij gecombineerd wordt met video, of het een derivaat zou worden van de PSP, daar is nog niets van geweten. U zal dus nog eventjes geduld moeten hebben voor uw eerste MS player!
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Planning_Own_Music_Player/1138380306
 

* Google test herschikking zoeksite
Het is u wellicht niet ontgaan dat er Google-watchers zijn - mensen die alles in het oog houden wat er zich bij Google afspeelt, ook de kleinste wijzigingen vallen hen op. En daarom kan het gebeuren dat een van die waarnemers meldt dat Google momenteel testen doet met een herschikking van de pagina met de zoekresultaten.
Zoals u kan zien op de screenshot die deze waarnemer gemaakt heeft, overweegt Google om links naar haar speciale afdelingen te verhuizen naar de linkerkant van het scherm (images, groups, news, froogle, local, enz).  Bovendien zou onder elk van die links een indicator komen, die aangeeft hoeveel resultaten dar te vinden zijn.
Of die wijziging ook echt doorgevoerd wordt, daar wil Google niets over kwijt. "Dit is slechts een van de testen die wij regelmatig doen, en slechts een klein percentage gebruikers zal die opmerken", aldus Google.
INteressant vak, Google watcher...
http://www.betanews.com/article/Google_Tests_Search_Result_Change/1138385623
 

* Erg gevaarlijke fout ontdekt in WinAmp
Gebruikt u de populaire WinAmp audio software, dan moet u even goed luisteren - of liever: deze tekst aandachtig lezen. Want er is een uiterst gevaarlijk lek ontdekt in de WinAmp player, die verband houdt met de manier waarop de software omgaat met bestandsnamen waarin de naam van een computer verwerkt is.
Er is al een geval bekend van een hacker die dit lek geëxploiteerd heeft, en daardoor zijn eigen kwaadwillige code kan draaien op het machine van zijn slachtoffer.
Hoe het een en ander werkt, legt dit artikel bij BetaNews uit (1) . Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een playlist bestand, om zo  een buffer overflow te veroorzaken bij WinAmp. Dat PLS bestand kan gewoon op uw computer ingeladen worden wanneer u bijvoorbeeld een website bezoekt - u hoeft er dus niet echt iets speciaals voor te doen.
Bij Winamp werken de programmeurs zich de naad uit de broek om het probleem op tel ossen; momenteel is er al een tussenoplossing beschikbaar (2).
En nu we het toch over virussen en andere pest hebben, dan ook even deze waarschuwing van het BIPTn voor een worm, de BW32.Blackmal.E of blueworm, die actief wordt op de derde dag van de maand (op 3 februari dus) , en die heel wat schade kan aanrichten op uw systeem: alle Docs, XLS, MDB, PPT, PPS, ZIP, PDF en nog eenhele resem meer bestanden worden vernietigd...(3)
Uw antivirussoftware updaten en uw machine scannen is dus de boodschap!
http://www.betanews.com/article/Critical_Security_Flaw_Found_in_Winamp/1138642647
http://www.winamp.com/in_mp3.dll
http://www.bipt.be/virus/viruswarning.htm
 

* Nieuwe versie van Google Toolbar uit in bèta
Maandag heeft Google een bèta uitgebracht van de nieuwe versie van haar toolbalk voor IE. Die bevat ook een speciale editie voor het bedrijf, waarbij de installatie over een netwerk vereenvoudigd werd, alsook het doorzoeken van het netwerk van het bedrijf.
Wat er echt speciaal is aan deze versie, is de mogelijkheid om zelf speciale knoppen te maken (Custom Buttons) voor websites die u dikwijls bezoekt. Daarmee kan u dan bijvoorbeeld de site die u bezoekt helemaal doorzoeken, of een RSS feed toevoegen. U kan dus zelf een eigen button maken, en dat duurt slechts enkele seconden, aldus een programmeur van Google. Wij hebben het zelf nog niet getest, dat is iets voor later deze week. In elk geval geven wij even mee wat er volgens Google nog in zit: een verbeterd zoekvakje, om beter uw vraag te kunnen formuleren. Tijdens het intikken worden voortaan suggesties gegeven van zoekwoorden, gebaseerd op populaire trefwoorden van anderen. Verder is er ook een betere interface voor het aanmaken van favorieten, en een Send-To, waarmee u content meteen via Gmail, Blogger of sms kan versturen. Ideaal is het als u uw toolbar combineert met uw Google Account. Dan kan u de bookmarks die u aanmaakt voortaan vanop eender welke computer oproepen.
U kan bij Google een galerij bekijken met knoppen die al bestaan; het zijn er een vijftigtal. (met dank aan Wim W)
http://www.google.com/tools/toolbar/T4/index.html
http://fileforum.betanews.com/detail/Google_Toolbar_for_Internet_Explorer/996950052/1
http://www.betanews.com/article/Google_Betas_New_Browser_Toolbar/1138651390
http://www.google.com/tools/toolbar/buttons/gallery
 

* Skynet Music Club gaat winkelen bij iTunes Music Store
Muziekliefhebbers konden al een hele tijd bij Skynet, de internetafdeling van Belgacom, terecht in een speciale on line muziekwinkel, de Skynet Music Club, voor hun on line aankoop van muziek. Die winkel gaat echter binnenkort dicht: Skynet werkt voortaan samen met de iTunes Music Store. Die zou namelijk een groter aanbod bieden (meer dan 2 mijloen nummers), en meer gevarieerd zijn (ook heel veel Belgisch werk).
De songs kosten 0,99 euro per nummer, en u kan van elk nummer gratis een voorproefje van 30 seconden beluisteren. Betaling zal u vanaf midden 2006 kunnen regelen via uw Belgacomfactuur, tenminste als u zelf klant bent bij Belgacom voor uw internetverbinding.
En nu we toch bezig zijn over Apple en de iTunes Music Store: Apple begint een nieuwe dienst, de iTunes U, bedoeld voor studenten, waarbij de U natuurlijk voor "universiteit" staat. Op die dienst zal u cursussen en lezingen kunnen downloaden en als podcast beluisteren. Uiteraard zijn het in de beginfase voornamelijk Engelstalige cursussen, maar dat zal allicht wel snel veranderen.
http://www.skynet.be/
http://www.betanews.com/article/Apple_Takes_iTunes_Podcasts_to_School/1138646732
 

* Microsoft brengt preview uit van IE7
U heeft er lang op moeten wachten, op versie 7 van de Internet Explorer browser van MIcrosoft. Om de honger van het publiek wat te stillen, heeft Microsoft nog eens een pre-bèta versie losgelaten op het publiek. Al wie wil, kan deze nieuwe versie downloaden, maar let op: de browser is echt  nog niet af, fouten kunnen nog voorkomen, en qua stabiliteit zijn er dus geen garanties.
Deze beta2 geeft in elk geval de programmeurs al de kans om met de nieuwe browser kennis te maken. Opmerkelijke nieuwigheden zijn de integratie van het Windows RSS platform, dat het mogelijk maakt om RSS feeds te downloaden, op te slaan en op te roepen in en doorheen het hele besturingssysteem. U kan met andere woorden in één programma een abonnement nemen op een RSS feed, en die feed dan later ook in een ander programma oproepen.
Verder zouden uit veiligheidsoverwegingen sommie functies zoals ActiveX standaard niet geactiveerd zijn; bovendien zou de browser een phishing filter bevatten. Microsoft heeft echt wel zijn best gedaan om zijn kwalijke reputatie qua beveiliging weg te werken. Zo zal het zogenaamde cross site scripting onmogelijk gemaakt worden, en zullen internationale domeinnamen extra beveiligd worden om phishing en fraude te voorkomen.
Qua uiterlijk mag u een aanpasbaar zoekvakje verwachten in de taakbalk, om snel iets op te zoeken bij de zoekmachine van uw keuze. Een Favorites Center zou  dan weer alle favorieten, tabgroepjes, de historiek en de RSS feeds bevatten, allemaal in één paneeltje. U zou ook verschillende startpagina's kunnen instellen.
Voor mensen met gezichtsproblemen is er ook goed nieuws: u kan voortaan inzoomen op een pagina. Dan worden niet alleen de tekst, maar ook de afbeeldingen vergroot. Bij het printen kan een pagina dan weer verkleind worden, met een bijkomende mogelijkheid om enkel een gedeelte van de tekst te printen, een mogeljikheid die wij erg interessant vinden.
http://fileforum.betanews.com/detail/Internet_Explorer/942950057/1
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Releases_Public_IE7_Preview/1138730039
 

* Microsoft: computer voor de armen zal een gsm zijn
Wij hebben het al eerder gehad over de 100 $ laptop, die met steun van de VN op grote schaal verspreid zal worden onder de kinderen in ontwikkelingslanden. Bij dit hele project is Microsoft niet betrokken (er wordt gebruik gemaakt van open source voor de software op het democratische toestel), en wij vermoeden dat de softwaregigant daar niet echt gelukkig mee is.
Is het daarom dat Bill Gates op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos een eigen plan uiteengezet om de armere kinderen een computer te geven? Volgens hem zou dat dan een mobiele telefoon moeten zijn. Die zou dan een tv bevatten, een klavier en een adapter; samen zouden zij de speciaal ontworpen gsm omvormen tot een computer. Microsoft zegt dat mobiele telefoons een betere manier zijn om de kinderen te bereiken, gewoon omdat gms's zo alomtegenwoordig zijn. En daar heeft hij toch ergens een punt...
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Looks_to_Cell_Phones_for_Poor/1138733269
 

* De geruchtenmolen van Google

Het is toch wat. Google kan echt geen stap verzetten, of de hele wereld heeft het gezien, en slaat aan het interpreteren en speculeren. Het doet zo'n beetje denken aan de film "The Life of Brian" van Monty Python... Zelfs de aankondiging dat Google een kok zocht voor haar grote bedrijfskeuken, kon enkele maanden terug op de belangstelling van de wereldpers rekenen. Een beetje overdreven, niet?
Afin, we kunnen er niet onderuit, en brengen u even wat nieuwtjes over Google. Het eerste is een speculatie, die meteen weer ontkend werd  - een niet-nieuwsbericht dus. Volgens de krant New York Post zou Google in onderhandeling zijn met Napster, om de muziekdienst over te nemen (1)  Een bericht dat prompt ontkend werd door Google zelf (2) .
Het tweede bericht is wel iets serieuzer op te vatten, maar verleidt het internetwereldje opnieuw tot speculaties. Google is namelijk bezig aan een eigen versie van de populaire Ubuntu desktop Linux distributie, waar sommige van onze lezers ondertussen kennis mee gemaakt hebben. Die zou dan Goobuntu heten. Google bevestigt dat dit inderdaad het geval is, maar wil er niet veel over kwijt. Het kan natuurlijk zijn dat het enkel een project is waarmee sommige werknemers spelen tijdens hun lunchpauze, maar waarnemers koppelen dit bericht natuurlijk aan het bericht als zou Google plannen hebben om een eigen besturingssysteem uit te brengen... Meer over die speculatie bij The Register (3)
http://www.betanews.com/article/Report_Google_in_Talks_with_Napster/1138726062
http://today.reuters.com/news/newsArticle.aspx?type=internetNews&storyID=2006-01-31T165957Z_01_N31402278_RTRUKOC_0_US-NAPSTER-GOOGLE.xml
http://www.theregister.co.uk/2006/01/31/google_goes_desktop_linux/
 

* Europese kranten verweren zich tegen Google News
Verleden week waren wij heel verheugd te vernemen dat Google News nu ook een aparte editie kent voor Belgie (Nederlands- en Franstalig) en Nederland. Daar vindt u namelijk de koppen van het laatste nieuws in ons land en het buitenland, netjes gerangschikt in verschillende rubrieken. Maar misschien zijn die aparte versies geen lang leven beschoren.
De in Parijs gevestigde vereniging World Association of Newspapers heeft namelijk aangekondigd dat het onderzoekt welke actie zij kan ondernemen tegen sites zoals Google News. Want die verzamelen de inhoud van andere sites, zijn dus aggregatoren, maar betalen in de meeste gevallen niet voor de toegang tot die site.
Gavin O'Reilly, de president van WAN, noemt de actie van Google News de "napsterisatie" van content, en doelt daarbij op de lang aanslepende strijd tussen de  muziekdownloaddienst en de platenindustrie.  Hij verwerpt het argument dat die aggregatoren de content bevrijden van inhalige conten providers (de kranten dus). "Google, Yahoo en andere zoekmachines zijn geen sociale weldoeners in de informatiesector, zij zijn wel degelijk commercieel."
Google zelf had tevoren al eens met een dergelijke situatie te maken: Agence France Presse diende klacht in omdat Google gebruik maakte van de afbeeldingen van AFP op Google News Frankrijke. Die zaak moet nog altijd uitgesproken worden.
http://www.betanews.com/article/European_Papers_Threaten_Google_News/1138746973
 

* Onvoorzichtigheid met gegevens niet alleenrecht van IT-mensen
Er wordt zoveel gesproken over de gevaren van het internet, en er wordt zo hard betwijfeld of het wel veilig is om uw kredietkaartgegevens via het internet door te geven, dat wij het echt niet kunnen laten om dit verhaaltje te vermelden - gewoon om aan te tonen dat de gevaren elders, in de bakstenen wereld,  misschien wel veel groter zijn dan op het internet.
Het gaat namelijk om het volgende. Een Amerikaanse krant heeft moeten bekennen dat de kredietkaartgegevens van wel 240.000 abonnees per ongeluk gecompromitteerd kunnen zijn. De verantwoordeljiken noemen het een "computerfout", maar wij noemen het eerder een menselijke fout. Op een bepaald moment zjin er computerlijsten afgedrukt met daarop de gegevens van abonnees en hun kredietkaarten. Een deel van die papieren is echter later teruggebruikt (recycleren is netjes!), en wel als omslagpapier bij de distributie van pakketten met kranten. Zodra de fout opgemerkt werd, heeft de krant onmiddellijk getracht zoveel mogelijk van die omslagen te recupereren, maar heel wat was al verdwenen (hopelijk in prullenbakken) Tot hiertoe is er nog geen teken dat iemand misbruik gemaakt zou hebben van die kredietkaartgegevens.
Sindsdien is de krant gestopt met het recycleren van papier...
http://www.betanews.com/article/Mass_Papers_Expose_Customer_Credit_Cards/1138818281
 

* Amazon brengt blogs van schrijvers
Het is altijd leuk als u iets meer te weten kan komen over de achtergrond van een auteur. U leest zijn boeken graag, of u wil een boek van hem aankopen, en wil wel eens weten wat voor man/vrouw die schrijver eigenlijk is. Bij Amazon komen ze nu tegemoet aan die wens: auteurs kunnen er namelijk een blog bijhouden.
De dienst heet Amazon Connect. Auteurs kunnen een webdagboek bijhouden, een blog dus, en de artikels in dat blog verschijnen bij de pagina's met de boeken van die auteur, en uiteraard ook op de pagina met het profiel van die auteur. De Amazon gebruiker kan zelfs een commentaar schrijven op de bijdragen in het blog, en zich abonneren op updates die van het blog verschijnen.
Echt een heel mooi initiatief!
http://www.betanews.com/article/Amazon_Launches_Author_Blogs/1138819594
 

* MS wil Windows RSS promoten in plaats van OPML
Het verhaaltje dat wij nu gaan vertellen, is eigenlijk niets nieuws, alleen een zoveelste herhaling van een bekend thema. Het gaat om standaarden, en het verhaal luidt aldus: er is een technologie die ergens ontstaan is, door andere bedrijven/ontwikkelaars overgenomen wordt, en stilaan uitgroeit tot een de facto standaard, die in vele programma's gebruikt wordt. En dan komt Microsoft; haar producten willen ook die technologie integreren, maar in plaats van die de facto standaard toe te passen, wil de softwaregigant haar eigen stempel drukken op de technologie. Het promoot voortaan haar eigen standaard, en er ontstaat een strijd tussen de verschillende standaards, die niet alleen verwarrend werkt voor de ontwikkelaars, maar ook voor de programmeurs.
Ook nu is dat weer het geval. Wanneer we het hebben over RSS feeds (u weet wel: de technologie om u te abonneren op de koppen van blogs en ander nieuws), dan hoort dar ook iets bij dat OPML heet, oftewel Outline Processor Markup Language - dat u, om het simpel te houden, kan vergelijken met een lijstje met RSS feeds. U zou de OPML van uw Firefox browser bijvoorbeeld kunnen binnenhalen in uw speciale RSS-reader of in uw mailprogamma: alle RSS feeds waarop u geabonneerd bent, krijgt u dan ook meteen te zien in uw reader of uw mailprogramma.
Microsoft wil nu komaf maken met die OPML, die het bedrijf tamelijk omslachtig vindt. In de plaats daarvan komt er een "platform" voor RSS binnen Windows. MS vindt dat een grote verbetering, maar waarnemers stellen vragen bij dit voornemen. Want Micorosoft zou daardoor de controle krijgen over een belangrijk onderdeel voor de RSS lijsten.
Of het plan van Microsoft de internetgemeenschap echt baat zal brengen, of dat het weer de zoveelste poging is om technologieën onder de Microsoft controle te krijgen en houden, dat zal pas in de volgende weken en maanden blijken.
http://www.betanews.com/article/MS_Forget_OPML_Use_Windows_RSS/1138903380
 

* Apple vervolgd over hoorprobleem door iPod
Een tijdje terug hadden wi het over het mogelijke gevaar van het beluisteren van muziek door de koptelefoon, als het volume van die muziek te hoog staat. Het advies van de meeste experts op dat gebied is unaniem: hou het volume in de gaten, want u kan echt wel schade toebrengen aan uw gehoor.  Wat dus, volgens ons, impliceert dat het het manneke zelf is dat het volume hoog of laag zet, dat verantwoordelijk is voor het al dan niet beschadigen van zijn gehoor.
Maar toch is er in de VS een man die de schuld voor zijn gehoorbeschadiging wil afschuiven op Apple en diens iPod. Hij heeft een proces ingespannen tegen Apple, en wil er zelfs een class action suite van maken, met andere woorden: een hele groep gebruikers achter zich scharen om samen een gezamenlijke klacht in te dienen.
Volgens de man zijn de iPods onlosmakelijk foutief ontworpen en bevatten zij niet geen afdoende waarschuwingen over de mogelijkheid van gehoorproblemen. Apple zou een schdevergoeding moeten betalen, en upgrades maken aan het toestel om het veiliger te maken.
Waarnemers staan erg sceptisch tegenover de claims: waarom zou een iPod schadelijker zijn dan eender welk andere MP3 player?  En Apple waarschuwt haar gebruiker wel degelijk dat er een gevaar bestaat als het volume van de koptelefoon gedurende een langere periode te hoog gezet wordt.
Maar de klagers wijzen er dan weer op dat Apple in Frankrijk haar toestelletjes uit de rekken gehaald heeft, en voorzien heeft van software die het geluid beperkt tot maximaal 100 decibels. En dat zoiets niet in de VS gebeurd is. En daar hebben zij dan ook weer gelijk in.
Het vervolg zullen we over enkele weken/maanden weten.
http://www.betanews.com/article/Apple_Sued_Over_iPod_Hearing_Loss/1138907439
 

* Recyclage van lege Canon cartridges is inbreuk op patent?
Printerfabrikant Canon heeft in Japan een proces gewonnen, en kan u derden verbieden om nog haar lege cartridges te recycleren. Het beriep zich daarbij op het recht op intellectuele eigendom. Wij vermoeden dat de rechter gemeend heeft dat de lege cartridges dus dat intellectuele eigendom zijn, en dat hervullen ervan verboden moet worden.
Zoals u weet, is er heel wat te doen rond printer cartridges. Die zijn immers echt niet goedkoop. De printers wel, maar na een jaartje heeft u vaak al drie keer zoveel betaald aan cartridges dan aan uw printer. Het gebruik van "witte" cartridges - hervulde/hervulbare cartridges kan een oplossing bieden, maar de printerfabrikanten gaan dat radikaal tegen. Volgens hen zijn zo'n gerecycleerde cartridges van slechte kwaliteit, en vormen zij een gevaar voor de werking van de printer. Sommige fabrikanten gaan zover dat zij de waarborg op hun toestel annuleren als u een cartridge gebruikt die niet officieel van hen afkomstig is. En Canon heeft nu dus een nieuw argument gevonden om u ervan te weerhouden gerecycleerde cartridges te gebruiken.
Leest u ook het artikel op de tweede link, over het gebruik van inkt van derden, en hoe u dat geld kan besparen.
http://www.theinquirer.net/?article=29309
http://www.chipzilla.com/?article=29418
 
  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Backup Pal
Nog even een leuke gadget die op de CES beurs voorgesteld werd: de Backup Pal. Als u een mobiele telefoon hebt (en wie heeft die niet?) dan is dit echt wel een handig hebbeding.
Met dit toestel maakt u, zoals de naam het al aangeeft, een back-up van de gegevens die zich op de geheugenkaart bevinden. Gewoon bevestigen aan de telefoon, op een knop je drukken, en alles staat erop. Wil u later de gegevens terug zetten, of hebt u een andere telefoon? Druk gewoon op de "restore" knop.
Het toestelletje is slechts 10 cm groot (een uit de kluiten gewassen bierviltje), en wordt gevoed door batterijen. U kan het aansluiten aan uw telefoon via de USB kabel of infrarood. Prijs zou volgens verwachting (het toestel komt pas in het tweede kwartaal van 2006 uit) tussen de 30 en 40 euro liggen.
http://www.awsproducts.com/home.asp
 

* DB2 database van IBM nu gratis
Even een bericht uit de "grote" wereld - die van de bedrijven en professionele software. Wie ooit al eens gewerkt heeft met databases, weet dat zulke software niet goedkoop is. Daarom ook dat open source software zoals MySQL en PostgreSQL, die uiteraard gratis zijn, de laatste tijd sterk in opmars te zijn.
Wat de makers van die dure databases natuurlijk niet zint. Om dat tij te keren, besluit het een na het andere bedrijf om haar databases software gratis ter beschikking te stellen.  Tegen die achtergrond moet u de aankondiging zien van IBM, van wie u de DB2 database software voortaan gratis mag gebruiken. De enige "maar" die eraan vasthangt, is het feit dat de database enkel op bepaalde hardware kan draaien. De machines mogen maximaal twee AMD of Intel processoren bevatten, en de software gebruikt tot 4 gigabyte RAM. En dat heeft niet iedereen in huis, niet?
Oracle heeft eerder al haar XE Edition database eveneens gratis gemaakt; die is dan beperkt tot systemen met één processor, 1 giga RAM en 4 giga maximale grootte van de database. En Microsoft heeft haar SQL Server 2005 Express gratis uitgebracht, dat speciaal bedoeld is voor testen met Visual Studio.
http://www-306.ibm.com/software/data/db2/udb/edition-expressc.html
http://www.betanews.com/article/Oracle_Releases_Beta_of_Free_Database/1130783739
http://www.betanews.com/article/IBM_Delivers_Free_Version_of_Database/1138637710
 

* Nieuwe Apple muis
Wij vonden bij Engadget wel een heel leuke muis voor de Apple computer. Let wel: het is een goedkoop plastieken ding, dat waarschijnljik helemaal niet ergonomisch verantwoord is. Maar het ziet er wel leuk uit. Gewoon een muis in de vorm van een appeltje. Als dat geen hebbeding is voor de Apple-fan, dan weten wij het ook niet meer!
http://www.akihabaranews.com/en/news-11074-A%20new%20%22Apple%22%20USB%20mouse.html
http://www.engadget.com/2006/01/31/new-apple-mouse/
 

* Deurknoppen met biometrie
De trend zet zich echt door dat deuren niet meer werken met een sleutel, maar met elektronische toegang. In den beginne waren dat kaarten met een chip, nu is dat meer en meer biometrie: u wordt herkend aan uw vingerafdruk.
Nu zijn er zelfs deurknoppen waar de biometrie ingebouwd is. Geen apart paneeltje meer naast de deur, maar echt in de knop van de deur zelf. De deurklinken van BioKnob vereisen zelfs geen speciale deur: elke deur die een gewoon slot met klink aankan, kan deze deurknop ook aan.  De knop kan tot 100 vingerafdrukken onthouden, en kan ook tot 1.000 pogingen tot toegang opslaan in een log. Met andere woorden: de knop is volledig autonoom, en werkt op een batterij.
http://www.engadget.com/2006/02/01/bioknob-adds-biometrics-to-doorknob/
 

* Letterlijke USB Memory Sticks
Na de muis van Apple, in de vorm van een appel, nog een leuk hebbeding dat zijn naam erg letterlijk opgenomen heeft: de usb stick in de vorm van... een stokje
Elk stokjes is origineel, want het gaat om echt hout. En uiteraard kan u er, net als bij een gewone stick, uw gegevens op opslaan. Leuk! Wel opletten geblazen wanneer u zo'n stick koopt, dat er geen "bugs" of kevertjes in zitten!
http://www.engadget.com/2006/02/02/the-usb-memory-stick-stick/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Amerikaanse maker van games, Electronics Arts, in de problemen en ontslaat 200 medewerkers
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060203020
 

*** Voor de hardware geeks: RAM geheuben met geïntegreerde display: voortaan ziet u de temperatuur, frequentie en spanning op de display
http://www.chip.de/news/c1_news_18559224.html

*** Top Commercieel Beheer is door PC World uitgeroepen tot winnaar in de categorie van programma's voor commercieel beheer. Het is bestemd voor starters en KMO's.
http://www.ebp.com/nl-be/commercieel-beheer-2006
 

*** Skynet music downloadt gaat voortaan via iTunes - wie nog een credit heeft, kan die opgebruiken bij iTunes.
http://www.skynet.be
 

*** Fiat heeft op het Autosalon in Geneve drie nieuwe modellen voorgesteld, met daarin een geïntegreerde mediaspeler met Bluetooth en USB ingangen, dat in samenwerking met Microsoft.
http://www.fiatautopress.com/default.php?new_version=2
 
 
 
 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet 

* Joy Rushing - My Funny Valentine
[cabaret] Deze song is overbekend, maar de interpretatie is warm en rijk, dankzij de mooie stem van deze dame. Het arrangement is ook heel cool en relax. Een aanrader.
http://music.download.com/joyrushing
 

* Cynthia Bassinet - Yellow taxi
[pop electro dancint] Een dame met een indrukwekkende stem. Gecombineerd met een dansbeat krijgt u een heel speciaal nummer.
http://music.download.com/cbasinet
 

* Judy Alpert - Raisins and Almonds
[Traditionele Europese folk] Een dame, afkomstig uit Hongarije; met een heel mooie stem brengt zij ballades uit Hongarije, vaak in het Engels. Ontroerend.
http://music.download.com/judyalpert
 

* Szylvia - Voice Inside You
[Easy Listening] Mooie pop, wanneer er zo'n stemmetje bij hoort. De stem is, naar ons gevoel, iets te karakteristiek om 'zomaar' pop te zingen, een country ballad zou haar beter passen.
http://music.download.com/szylvia
 

* Pamela Hart - May I Come In?
[Jazz] Een erg veelzijdige dame. Zij brengt  traditionele jazz balades en evengoed funky nummers. Dit nummer kan ons enorm bekoren, het arrangement is gewoon af.
http://music.download.com/pamelahart
 
 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het woordenboek is de enige plaats waar succes eerder komt dan werk
(gehoord in het programma De Raadkamer) 
 
De nieuwe oogst


* Web 2.0: Backpack
In onze reeks over Web 2.0 een site waar u een pagina maakt rond een idee. U voegt tekst toe, gewoon gedachten. Een te-doen lijstje, losse notities, foto's, bestanden. U kan de pagina ook delen met andere mensen. Deze site kan gebruikt worden voor allerlei projecten - gaande van het klussen in huis, tot projecten op het werk, of zelfs ideetjes voor cadeautjes voro vrienden.
[Taal: Engels]
http://www.backpackit.com/
 

* Web 2.0: Basecamp
Opnieuw een tool om on line samen te werken aan een project. De makers van de site gingen uit van het idee dat een project meestal niet mislukt omdat er niet genoeg statistieken, afbeeldingen of rapporten waren, maar omdat de communicatie en de samenwerking mank liep. Ook hier kan u to-do lijstjes maken en takenlijstjes, boodschappen posten, schema's en agenda's, bestanden met elkaar delen.
[Taal: Engels]
http://basecamphq.com/
 

* Web 2.0: BlinkList

Op deze site kan u uw bookmarks of favorieten inmporteren en beheren, en dat neemt niet meer dan een ogenblik. Vandaar ook de naam: blink of an eye. U kan er ook Watch Lists maken, om te zien welke sites uw vrienden on line ontdekken. Bij het onderdeel Follow the Wisdom of Crowds ziet u dan weer welke bookmarks erg populair zijn.
Deze site zit wel goed ineen, vooral omwille van de erg aantrekkelijke design, en de duidelijke klassering in tags
.[Taal: Engels]
http://www.blinklist.com/
 

* Hot Shot Business
Een beetje tijd teveel? Speel dan dit leuke on line spel bij Disney. U moet er snoepjes maken, een hond en een kat wat op krachten brengen in een fitness centrum, enz. Eigenlijk bdoeld voor kinderen, maar wij zijn het kind in ons nog niet verloren!
[Taal: Engels]
http://www.disney.go.com/hotshot/hsb.html
 

* Ruby
Wellicht heeft u al gehoord van de computertaal Ruby. Dat is een programmeertaal, afkomstig van Japan, en zij zou wel eens een revolutie kunnen veroorzaken op het internet. De taal is zo mooi, omdat er een evenwicht is tussen eenvoud en kracht.
Op deze site kan u zelf kennismaken met Ruby. Er is o.a. een interactieve handleiding die 15 minuten duurt, en waarbij u zelf commando's kan intikken. Erg leuk en interessant!
[taal: engels]
http://tryruby.hobix.com/
 

* TechCrunch
Deze site volgt op de voet alles wat zich afspeelt op het vlak van Web 2.0. Nieuwe producten en bedrijven worden er besproken en gewogen. Een heel goede bron voor wie op de hoogte wil blijven van de nieuwste trends.
[Taal: Engels]
http://www.techcrunch.com
 

* Gratis sjablonen
Ongelooflijk goed, deze site. U vindt er gratis sjablonen voor websites, logo's, banners, nieuwsbrieven, gratis foto's, flash sjablonen... Kortom: voortaan hebt u geen excuus meer, uw site moet en zal er netjes uitzien!
U kan de sjablonen downloaden als html, css, psd (Photoshop)
[taal: Engels]
http://www.templatesbox.com/free-logo-templates/page2.htm
 

* Wanobe
Deze gratis dienst zorgt ervoor dat mensen tags (etiketten die een omschrijving bevatten van het onderwerp dat een pagina behandelt) kunnen toekennen aan de verschillende pagina's van uw site. Daarna worden er ook "tag clouds" gemaakt van uw site, die links leggen binnen de site en naar externe sites. En er is ook een navigator beschikbaar die de pagina's en het verband ertussen toont.
[taal: Engels]
http://www.wanabo.com/
 

* Kalender
Deze site maakt een kalender aan die volledig blanco is, zonder enige opsmuk. Het invullen doet u zelf, dat is het belangrijkste. Het principe is simpel: u geeft het jaar op, de taal waarin u de kalender wenst,, en welk formaat. De software drukt nu een kalender af, maand per maand, voor dat jaar, in .pdf formaat, om af te drukken.
[Taal: Engels]
http://www.incompetech.com/beta/cal-monthly/
 

* Papier om op te schrijven
En nu we toch aan het printen zijn, gaan we maar door. Op deze pagina vindt u pdf bestanden om af te drukken, en dan te beschrijven. Ruitjespapier, papier met lijntjes, papier voor boekhouding, grafisch papier met milimeter lijntjes, honingraten... het is er allemaal!
[Taal: Engels]
http://www.incompetech.com/beta/plainGraphPaper/
 

* Tips voor amateur fotografen
OK, u  hebt nu een fantastische digitale camera gekocht of gekregen. Maar wat nu? Want zo'n camera mag dan wel gemakkelijk te bedienen zijn, het manneke dat achter de camera heeft daarom nog geen kaas gegeten van foto's maken.
Deze site helpt. U vindt er tips over perspectief, foto-oriëntatie, het nemen van groepfoto's, enz.
[Taal: Engels]
http://www.acdsystems.com/community/articles/phototips/index
 

* Hoeveel zit erin?
Hoeveel energie zit er in een batterij? Hoeveel bloed in een menselijk lichaam? Voor de mensen die zich deze vraag stellen, is er de site van Cockeyed.com. Daar vindt u antwoord op deze vragen, en heel wat weirdo experimenten. Waar een mens zich al niet mee bezig houdt! (Bron: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.cockeyed.com/inside/languages/dutch/howmuchinside.html
 

* Vrijdag animatiedag : Twinkle (game)
Heeft u een goed geheugen ? U krijgt enkele puntjes op een rooster te zien. U klikt en dan moet u proberen aanduiden waar de puntjes te zien waren.
(taal : Engels)  [Filover]
http://homokaasu.org/gasgames/game.gas?26
 

* Vrijdag animatiedag : De wereld in foto's
Op deze site plaatsen amateurs foto's van plaatsen waar ze wonen of geweest zijn. En dat zijn intussen al meer dan 7500 plaatsen. De coördinaten van sommige plaatsen zijn wel niet volledig correct, zo komt bvb Brugge blijkbaar op meerdere plaatsen voor in België ...
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.woophy.com/map/index.php
 

* Vrijdag animatiedag : Fontparadise
Een site met heel wat lettertypes, zowel gratis als betalende. De fonts zijn zowel alfabetisch als per categorie te bekijken. Jammer dat men geen voorbeelden kan zien van een zelf opgegeven tekst.
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.fontparadise.com

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net – Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

EUROSONG.be special – De kandidaten en hun officiële websites

Eerste halve finale, 5 februari
1. Jeason “Dame amor, dame vida”
http://www.jeason.be/
2. Eve Kempbell “Not right” (geen officiële site)
http://www.een.be/extra/subsites/eurosong2006/e_song_kand_47/index.shtml
3. Els De Schepper “Als ik je morgen ergens tegenkom”
http://www.elsdeschepper.com/
4. Afi “Not that beautiful” (geen officiële site)
http://www.een.be/extra/subsites/eurosong2006/e_song_kand_11/index.shtml
5. Katerine “Watch me move” (stuurde haar kat naar haar website  )
http://www.katerine.be/
6. Kaye Styles “Profile”
http://www.mostiko.com/kayestyles
7. Kate Ryan “Je t’adore”
http://www.kateryan.be/

Tweede halve finale, 12 februari
1. La Sakhra “Wonderland”
http://www.lasakhra.be/
2. Roxane “Push it”
http://www.mostiko.com/roxane/start.html
3. Sonny O’Brien “I’ll be there for you”
http://www.sonny.be/
4. Brahim “P.O.W.E.R”
http://www.brahimusic.com/
5. Belle Perez “El mundo bailando”
http://www.belleperez.be/
6. Peter Evrard “Coward”
http://www.radiohonolulu.be/
7. Barbara Dex “Crazy”
http://www.barbaradex.be/

Info over de preselecties en het Songfestival zelf :
http://www.een.be/eurosong2006/
http://www.eurosong.be/
 
 
 


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be 
Bij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Memorysticks nauwelijks beveiligd
- Vrouw ‘big spender’, man kijkt rond op internet
- Driften tot je erbij neervalt
- Politie vordert adressen site Sévèke
http://www.ad.nl/multi-media/
 

*** Digitale Revolutie
- Cammen in het donker
- Beveiligde USB-stick
- Internet Explorer 7 Beta 2 Preview
- Nieuwe mogelijkheden Google Toolbar
- Online RSS feeds lezen
http://digitaal.fan.tv
 

*** Elektro.be
- Western Digital met harde schijven van halve terabyte
- Nieuw design voor Nintendo DS
- Varta met nieuwe Power Accu's van 2700 mAh
- Nauwkeurige mobiele navigatie
- Schokbestendige schijf
http://www.elektro.be
 

*** Computer World
- Google verdubbelt zijn winst... en ontgoochelt analisten
- EU-domeinnamen:volgende week start tweede Sunrise-periode
- Comeback van SkipDoctor
- Skype gaat ringtones aanbieden
- Google zoomt in en laat toe om je bezoek in kaart te brengen
- Muziek : Belgacom en Skynet verlaten OD2 voor iTunes
http://www.computerworld.be/
 

*** Digimedia
- Amerikaanse surfers spenderen even veel tijd op WWW als voor TV
- Telenet koopt sociale foto-platformen van Hypertrust-
- Spammers verfijnen hun technieken-
-  Mobiel videoconferencen via 3G/UMTS
- Ericsson start samenwerking met EMI voor downloads en ringtones
http://www.digimedia.be/
 

*** Speedzone
- Monza - Stel Nu Dat Jij Niet Bestond
- Kaarten voor de happy few
- Spelen met de microgolf oven
- Super Short Film Festival - 365 meesterlijke kortfilms
- Het beste van Green Day
http://www.speedzone.be
 

*** Webfactor
- Antivirussofwarebedrijf zelf slachtoffer van misbruik
- 8 op de 10 boekingen via internet bij Virgin Express
- Amerikaanse belastingdienst heeft pc speciaal voor Bill Gates alleen
- MSN gaat veilingsite lanceren
- RIAA vervolgt vrouw die nog nooit pc heeft gebruikt
- Britse providers moeten identiteit uploaders vrijgeven
- Belgische manager blogt niet graag
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/
 

*** Tweakers Net
- Jpeg-patent Forgent mogelijk ongeldig
- Zoekbedrijven vragen hulp regering bij censuurvraagstuk
- Nieuwe geruchten over PlayStation 3
- Britse destroyer biedt bemanning internet en iPod-docks
- Engelse ISP's moeten identiteit uploaders vrijgeven
- Gemak grootste drijfveer p2p-muziekdownloads'
- 'Apple dumpt 1GB-iPod shuffle, tijd voor de 1GB-nano?'
http://www.tweakers.net
 


 


Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.
 

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

    * Sanskriet-geleerde en volgens velen een van de grootste taalkundigen aller tijden - http://nl.wikipedia.org/wiki/P%C4%81%E1%B9%87ini
    * Knaagdier dat voorkomt in Australi? en Nieuw-Guinea - http://nl.wikipedia.org/wiki/Melomys_burtoni
    * Romeins usurpator (tegenkeizer) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Regalianus
    * Priestercollege van twaalf priesters uit Rome, die krijgsdansen uitvoerden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Salii
    * Wis- en sterrenkundige uit de Griekse Oudheid - http://nl.wikipedia.org/wiki/Oenopides
    * Associatie waarin de aanhangers van het Katholicisme in de Volksrepubliek China verenigd zijn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_Katholieke_Patriottische_Vereniging
    * Moslimfundamentalisme - http://nl.wikipedia.org/wiki/Moslimfeminisme
    * Thaise film uit 2004 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mah_Nakorn
 

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    * Boris Dittrich afgetreden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Boris_Dittrich
    * Nederlandse soldaten naar Uruzgan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Uruzgan
 

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

    * De verkiezing van het artikel van het jaar 2005: http://nl.wikipedia.org/wiki/wikipedia:Artikel_van_het_jaar
 

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
 
  
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip WIndows XP: Tweak-programma ‘s
Per dag neemt het aantal tools toe waarmee u Windows XP nog meer naar uw hand zet.
We vermelden alvast enkele urIs waar u — al dan niet gratis — software kunt vinden.
Zo is er www.totalidea.de met daarop Tweak Windows XP de bekendste Tweak-bundel: hierop vindt u 22 hebbedingetjes waarmee u banner-ads en pop-ups uitschakelt en hardware voor XP gebruik optimaliseert. Het pakket kost net geen 40 dollar.
Op www.tweakzone.nl/downloads/8735 vindt u het ietwat frivole Style XP dat vooral het uiterlijk van uw XP onder handen neemt. Het kleurengebruik is origineel en bij momenten behoorlijk gewaagd.
Customizer XP plukt u voor 24 dollar van het net (www.tweaknow.com) en heeft heel wat meer te bieden dan wat grafische opsmuk.
Uiteraard heeft u ook nog de PowerToys voor Windows XP.
http://www.digiweetjes.com/Besturing/WinXP/WindowsXP34.html
Bron: Digiweetjes
 

* Tip Windows XP: Systemtray opruimen
Met de komst van Windows XP heeft de systemtray een facelift ondergaan. Dit heeft echter ook nadelen: zo krijgt u nu steeds een pictogram te zien waarmee u de werking van een USB apparaat kunt stopzetten.
Gelukkig is het vrij eenvoudig dergelijke pictogrammen te laten verdwijnen: klik met de rechtermuisknop in de systemtray en selecteer Eigenschappen. Klik in het tabblad Taakbalk op de knop Aanpassen, kies het item 'Hardware veilig verwijderen' en selecteer Altijd verbergen.
Op deze manier kunt u ook andere pictogrammen in de taakbalk aanpassen: U kunt kiezen voor: Verbergen indien niet actief, Altijd verbergen of Altijd weergeven.
Bron: Digiweetjes
 

* Tip Windows XP: Startmenu aanpassen
Nog nooit was het Startmenu in Windows zo prominent aanwezig als in Windows XP: met een klik op de Startknop verschijnen werkelijk twee reuzen balken die meteen de helft van het scherm in beslag nemen.
Omdat Windows slim wil omspringen met de items in het Startmenu, laat het enkel de laatst gebruikte programma's en/of documenten zien. Dit is misschien een handige optie voor het gros van de gebruikers, het is bijzonder vervelend voor diegene die de pc met andere gebruikers deelt.
Zeker als u liever niet hebt dat de andere gebruikers zien waarmee u bezig bent geweest. Als u met de rechtermuisknop in het Startmenu klikt, kunt u het een en ander aanpassen. U komt dan in het dialoogvenster Eigenschappen voor het menu Taakbalk en het menu Start.
Selecteer het tabblad Menu Start, waar u de tweede kolom kunt killen met een vinkje voor Klassiek Menu Start. U kunt ook minder drastisch te werk gaan en de dubbele startbalk van enkele items verlossen. Klik op Aanpassen om de mogelijkheden te verkennen: kleinere pictogrammen gebruiken, het aantal programma's dat Windows XP moet onthouden verlagen, of de standaard internet en mailtoepassingen in het Startmenu door andere varvangen — door Netscape bijvoorbeeld.
In het tabblad Geavanceerd kunt u aangeven wat wel en niet moet worden opgenomen in het Startmenu. U kunt kiezen tussen een waargave als koppeling of als menu. In het laatste geval wordt de configuratieschermknop van een pijltje voorzien dat leidt naar alle onderdelen van dat configuratiescherm.
Helemaal onderaan ten slotte kunt u het vinkje weghalen bij Onlangs geopende bestanden in een lijst weergeven.
Zo krijgen de medegebruikers als ze het Startmenu openen uw documenten niet te zien.
Bron: Digiweetjes
 

* TIp Windows XP: Oudere programma's gebruiken
Na de installatie van Windows XP zult u her en der nog wel op een programma stoten dat niet al te best met het nieuwe besturingssysteem overweg kan.
Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling van het programma dat niet onder Windows XP werkt en kies bij Eigenschappen voor het tabblad Compatibiliteit. Zet een vinkje voor Dit programma in deze compatibiliteitsmodus uitvoeren en kies het juiste besturingsysteem. Ook kunt u daar de scherm instellingen aanpassen, specifiek voor de uitvoer van dat programma. Klik achtereenvolgens op Toepassen en op OK en start het bewuste programma op.
Mocht bovenstaande tip geen effect hebben dan is er nog de onderstaande tip.
Ontworpen voor Windows? Erg fijn, maar kennelijk niet voor uw Windows-versie. Hoe vaak gebeurt het niet dat software in Windows XP niet functioneerde omdat deze kennelijk voor een eerdere versie is ontworpen? In sommige gevallen is deze situatie eenvoudig te verhelpen met hulp van de wizard Programmacompatibiliteit. Daarom is het spijtig dat deze wizard nog niet bekend is bij een groot publiek.
Kies voor Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Wizard Programmacompatibiliteit. Met de wizard maakt u een bestand aan dat ervoor zorgt dat de toepassing die problemen geeft 'denkt' dat hij zich in een oudere Windows-omgeving bevindt. En met deze truc krijgt u het programma in veel gevallen wél aan de praat.
P.S.: Het zijn tips maar beter is het om te zorgen dat u de laatste versies van de programma's gebruikt en daardoor deze problemen omzeild.
Bron: Digiweetjes
 

* Tip Mail: Mooie mail maken
Natuurlijk weten we dat er in mailprogramma's als b.v. Outlook vele mogelijkheden zijn om die mail wat op te fleuren. Door b.v. animated gif in te voegen, een achtergrondje te kiezen of een geluidje of filmpje bij te voegen.
Maar weet u dat het nog mooier kan? Met FrontPage kunt u uw mail eruit laten zien als een webpagina.
Maak uw pagina in FrontPage en bent u tevreden over het resultaat dan kiest u voor Bestand / Verzenden. Uw mailprogramma (indien hiervoor geschikt) start op en FrontPage plakt de pagina in een nieuw te maken mailtje.
Verzenden maar!
Bron: digiweetjes
 


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes


 
 

En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html 
Van alles halen, (bijna) niets betalen... 

* Spelletjes: nostalgie troef: Rick32
Win9.X/2000/ME/XP - 32k - freeware
Deze week soigneren wij onze speelse lezers, met enkele spelletjes die wel heel veel nostalgie zullen oproepen.  En u zal elke keer versteld staan dat die spelletjes zo weinig opslagruimte innemen! We beginnen met Rick32, eigenlijk de voorloper van Mario Bros en Indiana Jones. Avonturiers die heel wat gevaren moeten trotseren.
http://leonard.oxg.free.fr/
 

* Spelletjes: nostalgie troef:Yoda Soccer
Win98/ME/2000/XP - 6,7 MB - freeware
Geen Jedi, geen laserzwaard in Yoda Soccer. Het spel is gebaseerd op voetbalspelletjes die haast mythisch zijn, zoals Kick-Off en Sensible Soccer.
http://yodasoccer.sourceforge.net/
 

* Spelletjes: nostalgie troef - Tetris
Wie kent er het spelletje "Tetris" niet - bij ons beter bekend als "Blokken", waarbij u een blokjes die aan een steeds sneller tempo naar beneden zakken, netjes tot een aaneengesloten lijn moet vormen? Dit spel is eigenlijk ontsproten aan het brein van een Russische wiskundige, Alexey Pazhitnov, in 1985. Sindsdien zijn er al heel wat varianten gekomen, maar het originele Tetris blijft boeien.
Win9.X/2000/ME/XP/NT - 867k - freeware
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5758/2/tetris/index.html
 

* Spelletjes: nostalgie troef - Turrican
Win9.x/2000/ME/XP - 32k - freeware
Een schietspelletje, waarbij u moet rennen, klimmen, springen, en vooral schieten. Fun verzekerd. Deze versie bevat enkel het eerste level van het spel.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5760/2/turrican_32k/index.html
 

* Spelletjes: nostalgie troef - Generally
Win9.X/ME/2000/XP - 1,3 MB - freeware
Met dit spelletje, dat een simpele grafische omgeving biedt, en een sfeer van de Amiga en de Amstrad oproept door het zicht dat van bovenaf gegeven wordt, belandt u echt volop in de nostalgie: een echte race.
http://generally.rscsites.org/
 

* Spelletjes: nostalgie troef - JumperRedux
Win98/ME/2000/XP - 2,16 MB - freeware
Dit is een remake van Jumper, een van de eerste spelletjes voor de eerste machines met nog echt heel weinig mogelijkheden. Het decor is kubistisch, de held ook.
http://www.helixgamesinc.com/
 

* Virtueel kantoor
Lezer Georges heeft de volgende tip voor ons: op www.wboffice.nl staat een (gratis) Virtueel Kantoor. Ik maak er al een tijdje gebruik van en het is heel handig. Kalender, afspraken, adressen, todo-lijst, notities en documenten beheren en het is mogelijk ze te delen met anderen. Het kantoor is 24 uur per dag beschikbaar vanaf iedere computer met Internet.
http://www.wboffice.nl
 

* Datumprikker
Nog een tip van lezer Georges: op www.datumprikker.nl staat een handig en gratis programma om afspraken met meerdere mensen te maken. Een aantal datums invoeren en de e-mailadressen voor de genodigden. Die ontvangen automatisch een e-mail en kunnen eenvoudig opgeven wanneer ze kunnen. Zo kun je dan zien op welke datum de meesten of met wat geluk iedereen kan komen. Deze datum vul je bij de laatste stap in en iedereen krijgt weer een e-mail met de definitieve datum.
http://www.datumprikker.nl
 

* Vrijdag Macdag: Podner
Mac  OX X - QuickTIme 7.0 - iTunes 6
Met dit progje zet u moeiteloos uw hele filmcollectie om in bestanden dieklaar zijn om op de iPod af te spelen. Gewoon uw filrmbestanden naar het Podner venster slepen, eventueel wat bijstellen, en laat Podner maar eht werk doen.
http://www.download.com/Podner/3000-2200_4-10490911.html?tag=nl.e414
 

* Vrijdag Macdag: iWire Broadcast


Mac OS W - 2,5 MB - shareware
Na installatie van dit progje, zal het het internet afscannen op zoek naar radiostations, en die per genre klasseren. Uiteindelijk eindigt u met een lijstje van meer dan 10.000 live internet radiostations.
http://ct.download.com/clicks?c=1083737-15426717&brand=download&ds=5&fs=0
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 
 


Het laatste woord....


Door tijdsgebrek zullen de vragen en opmerkingen van onze lezers pas volgende week behandeld kunnen worden. Onze excuses.
 
  
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73 
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante, 
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze    abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is  niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • -  De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt  duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens
 

Dagelijkse nieuws-update op onze site: 
http://www.netties.be/nieuws.htm


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn 
 

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van 
Belgische Lotto 


 
 

De nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden 
dankzij de diensten van Hotjobs

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 

 

 


Afsluiter
Vreemd gaan is met het goede been uit het verkeerde been stappen
(gehoord in het radioprogramma De Raadkamer)