Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.835
(4.211 wekelijkse editie,
624 update)
Deadline van volgende editie: 2/2/2006 om 16u
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 434 van 28/1/2006
Gegroet lezers,

Nu het zo koud is buiten, zijn wij er weer met een pakje nieuws en nieuwtjes, waaraan u uw hartje kan verwarmen. Wij trachten deze en volgende weken een reeks te brengen met knappe software voor de USB-stick, en met sites van Web 2.0. Wat dat befaamde web 2.0 is, is niet in één twee drie woorden uit te leggen, maar het zal u duidelijk worden aan de hand van de sites die wij u presenteren.

Verder natuurlijk de gewoonelijke verse lading nieuwtjes, met ook deze week weer nieuws uit muziekland. Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Nieuwe dienst Express bij eBay: instant kopen
In een brief aan alle eBay leden heeft de voorzitter van de veilingdienst aangekondigd dat het bedrijf een aparte afdeling zal opstarten, waar u artikels meteen kan aankopen, in plaats van te moeten bieden.
Nu heeft eBay al met "Buy it Now" de mogelijkheid om iets tegen een vaste prijs meteen aan te kopen, zodat het niet echt duidelijk is in hoeverre die Express dienst verschilt - tenzij natuurlijk het feit dat voortaan alle artikels die u aan vaste prijs kan aankopen, op één centrale plaats te vinden zijn.
De artikels die op de Express afdeling aangeboden worden, zouden ook gepromoot worden op de gewone eBay afdeling. Wie zijn artikels aan die Expressekas wil aanbieden, moet wel van goede komaf zijn en een 98% of meer positieve feedback kunnen voorleggen en Paypal als betalingsmethode accepteren.
Er is trouwens nog goed (en slecht) nieuws voor de eBay bieders en kopers: de tarieven voor de gewone veilingsite worden verlaagd - en verhoogd tegelijkertijd. De beginprijs voor een item met een prijs tussen 0,01 tot 0,99 als startprijs van de bieding wordt verlaagd, maar de uiteindelijke commissie bij de verkoop wordt van 2,75 tot 3% verhoogd.
http://www.betanews.com/article/eBay_Express_to_Offer_Instant_Buying/1137705354
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/39383

* EMI en Bertelsmann ook de P2P toer op!
U kan uw eigen ogen wellicht niet geloven wanneer u dit bericht leest: ook EMI en Bertelsmann gaan meewerken aan een legale P2P dienst, GNAB. Die wordt momenteel in opdracht van Bertelsmann ontwikkeld door het bedrijf Arvato. EMI heeft nu beloofd dat het meer dan 300.000 tracks beschikbaar zal stellen voor de dienst en Sony BMG heeft voorheen ook al beloofd dat het songs uit haar stal zal bijdragen.
EMI heeft onder andere Coldplay, Daft Punk, Janet Jackson, Norah Jones onder haar hoede, naast rock legendes als Rolling Stones, Beach Boys, Beatles, Pink Floyd.
Er was een tijd dat de platenmaatschappijen uit alle macht de P2P netwerken bestreden. Die tijd is voorbij - zij omhelzen nu P2P, althans de legale versies ervan. "Met legale P2P platformen en abonnementsdiensten zoals Gnab kunnen gebruikers fantastische content ontdekken en met vrienden delen, maar worden tegelijkertijd de makers van het werk correct beloond voor hun werk", aldus Doug Lucas, vice president voor EMI Europa in dit artikel van Beta News.
Wij zijn in elk geval benieuwd naar deze nieuwe Gnab muziekdienst.
http://www.betanews.com/article/EMI_Bertlesmann_Join_for_Music_Service/1137792464

* Recht en onrecht bij Digitale Rechten Management
En nu we toch over muziek bezig zijn: leest u eventjes dit artikel bij eMarketer. Daar stelt de redacteur boudweg dat de content providers ervoor moeten waken dat zij brave burgers die normalerwijze netjes de wet volgen, zouden dwingen tot diefstal. Want dat is helaas wat steeds vaker gebeurt. De muziekindustrie schermt soms met zo'n zware beperkingen bij haar nieuwe releases, dat u wel gedwongen wordt om de wet te overtreden, wil u doen wat u gewoon bent te doen: een cd rippen om hem op uw MP3 player te zetten bijvoorbeeld, of uw computer.
Ben Macklin is analist bij eMarketer en heeft een studie geschreven, Digital Rights Management: Finding the Right Balance. Hij stelt dat het fiasco van Sony met zijn rootkit bewezen heeft hoe slap het koord is dat de content providers bewandelen wanneer zij DRM willen toepassen.
iTunes is het ideale voorbeeld van hoe het moet. Er zit DRM in de songs die u via iTunes aankoopt, maar u voelt het niet, omdat die DRM enkel in actie schiet wanneer u echt abnormale dingen (lees: massaal kopiŽren) gaat doen met de song. En Sony is dan weer het voorbeeld van hoe het niet moet: het heeft met haar DRM de veiligheid van miljoenen internauten in gevaar gebracht en zich de woede van de hele internetgemeenschap op de hals gehaald.
http://www.emarketer.com/Report.aspx?drm_feb06
http://www.emarketer.com/Article.aspx?1003783

* iTunes gebruik met 241% gestegen
Dat iTunes erg populair is, daaraan moet u niet twijfelen. Zeker en vast niet als u deze cijfertjes leest. Het afgelopen jaar steeg het aantal unieke bezoekers van 6,1 miljoen in december 2004, naar 20,7 miljoen in december 2005.
Nog wat statistiekjes hebben? Dat kan. De gemiddelde iTunes bezoeker is gek op straffe cider als favoriete drank, gevolgd door in de VS geïmporteerd bier en dan Amerikaans bier. Hij (want 54% is mannelijk) heeft een grote kans om een Volkswagen te hebben, of een Audi of Subaru. Hij leest Wired of Rolling stone en kijkt op tv naar Cartoon Network of BBC America.
Niet dat u veel aan kan met die informatie, maar het is dat u weet dat u in goed gezelschap bent, wanneer u naar de iTunes site surft!
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2148981/itunes-takes-14-per-cent

* Nederland werkt aan nieuwe wet op computercriminaliteit
Bij Tros Radio Online beluisterden wij een interessante uitzending over de nieuwe wet op computercriminaliteit waaraan momenteel getimmerd wordt in Nederland.
Professor Frans Franken, hoogleraar informatie en recht aan de universiteit van Leiden, legde in de studio uit waar het allemaal om draait. Zo vertelde hij dat de vorige wet die in 1993 opgesteld was op basis van een ontwerp uit 1987, eigenlijk nog best actueel is. Alhoewel het internet pas in 1995 echt van start gegaan is, werden namelijk in de wet zoveel mogelijk begrippen gebruikt en geen namen, zodat de wet toepasselijk blijft ook als er nieuwe toestellen uitgevonden worden.
Heel mooi en erg goed bedacht. Maar ondertussen moest er toch wel wat gesleuteld worden aan die wet, o.a. de strafmaat moest bepaald worden. En daaraan wordt nu dus gewerkt. De professor geeft in deze podcast een heel mooie uitleg over de bedoeling en de werking van deze nieuwe wet.
Wij hebben toch wel wat vragen bij een standpunt waarvan uit gegaan wordt bij deze wet, namelijk dat er intellectuele inspanning geleverd moet worden om ergens binnen te raken. Beveiliging moet er zijn, waardoor heen gebroken wordt, vooraleer iets strafbaar wordt. Gaat de hacker een open deur binnen, dan is hij niet strafbaar. Wat toch wel raar is. In het echte leven is privé-eigendom heilig en als een ander binnenkomt zonder uw toestemming, dan heet dat huisvredebreuk. Volgens de nieuwe wet is het uw eigen schuld dat er iemand binnenkomt. Wat ons toch wel erg raar lijkt..
Luistert u zelf naar deze uitzending in zijn geheel (2) of enkel dit fragment over de nieuwe wet computercriminaliteit (3). Erg interessant!
http://www.eerstekamer.nl/9324000/1/j4nvgi5lbt4qwrd_j9vvgh5ihkk7kof/vfs9gevfs000
http://www.tonie.net/tijdelijk/radioonline20060110.mp3
http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/tros/radioonline/20060110.rm?start=00:32:48&end=00:48:05

* MusicNet levert muziek voor legale iMesh
De kogel lijkt nu echt door de kerk: de muziekindustrie is bekeerd tot digitale downloads - zelfs tot P2P, de legale versie wel te verstaan. Sinds kort is ook de P2P dienst van iMesh het legale pad opgegaan en nu heeft het een akkoord gesloten met MusicNet. Dat zal de digitale muziek leveren voor de P2P dienst.
MusicNet heeft muziek van de vier grote platenlabels en van meer dan 40.000 onafhankelijke labels. Het bedrijf levert momenteel ook al de muziek voor de Yahoo! Music Limited dienst, waarbij u tegen betaling van een vast maandelijks bedrag zoveel muziek mag beluisteren als u wil in streaming formaat en ze downloaden om te branden op een cd tegen 79 dollarcent per song. Helaas is deze dienst enkel beschikbaar voor de Amerikaantjes...
http://music.yahoo.com/unlimited/

* Google News eindelijk bèta af
Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is het zover: de nieuwsdienst van Google, Google News, is na drie jaar proefdraaien eindelijk van zijn bèta status af. Op de site kan u nieuwsberichten vinden van over de hele wereld; er zijn 22 regionale edities en 10 talen.
Qua Europese landen is er nieuws uit Duitsland, Frankrijk, ItaliŽ, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland. Helaas geen BelgiŽ of Nederland, maar ook de Scandinavische landen worden stiefmoederlijk behandeld.
Bij deze definitieve versie werd nog een nieuwigheid bijgevoegd: voortaan worden er ook artikels vermeld als aanbevolen lectuur, gebaseerd op de onderwerpen die u voorheen al gelezen hebt.
http://news.google.com/
http://www.betanews.com/article/Google_News_Finally_Leaves_Beta/1138121300

* Nog meer inzoomen bij Google
Wie al eens kennis gemaakt heeft met de Google Earth software, weet dat daar erg mooie en vaak gedetailleerde beelden te vinden zijn van de aarde. Google Earth moet u zich voorstellen als software die u downloadt en waarmee u als het ware over de hele aarde kan vliegen. Tijdens uw tocht kan u inzoomen op plekjes; dat zijn dan satellietfoto's die van de aarde gemaakt zijn en die in real time gehaald worden van de server van Google. Sommige van die beelden zijn tamelijk ruw, andere zijn erg gedetailleerd. Wij kunnen u een test met Google Earth echt aanraden - maar u moet wel over een goede videokaart beschikken.
Maar dit terzijde. Google heeft nu aangekondigd dat het de satellietbeelden die gebruikt worden bij Google Earth en Google Local geüpdate heeft. Er zijn nog twee zoomniveaus bijgekomen, zodat u een nog fijner beeld krijgt van sommige plaatsen. Kijk bijvoorbeeld eens op onderstaande adressen naar het Buckingham Palace in Londen (1), of het Vrijheidsstandbeeld in New York (2).
De Google software vindt u op het 3e adres (3) en Google Local op het vierde (4)
http://local.google.com/local?q=buckingham+palace&ll=51.5015,-0.141387&spn=0.001386,0.002916&t=k
http://local.google.com/local?q=statue+of+liberty&ll=40.689148,-74.044569&spn=0.001688,0.002916&t=k
http://earth.google.com/
http://local.google.com/

* Booth Babes verbannen op spelletjesshow in Los Angeles
In mei heeft de grote E3 show plaats, de grootste beurs ter wereld voor computerspelletjes. Nu zijn zo'n spelletjes nog altijd grotendeels een mannenwereld. Zij bevatten nog altijd veel geweld en de dames worden er vaak op een erg seksistische manier uitgebeeld.
Er worden dan ook vaak schaars geklede schonen gebruikt om de spelletjes aan te prijzen op zo'n beurs en de heren te lokken naar de stands van de spelletjesverkopers. Maar daar willen ze in Los Angeles nu komaf mee maken. Er komen boetes voor wie een amper bedekte "booth babe" gebruikt om volk te lokken naar zijn stand. En nog geen kleine boetes ook. Wie zich niet houdt aan de regel, krijgt eerst een mondelinge waarschuwing en daarna volgt een boete die kan oplopen tot 5.000 dollar, onmiddellijk te betalen. De inrichters van de beurs zijn de enigen die zullen bepalen wat toelaatbaar is qua naaktheid en wat té is.
Wij zijn het volledig eens met deze maatregel. Wij pleiten al heel lang voor het vervangen van booth babes door booth dudes... Dan pas zouden de dames naar de spelletjesbeurs afzakken, in grote getale!
http://www.usatoday.com/tech/gaming/2006-01-24-booth-babe-ban_x.htm

* Google censureert zoekresultaten in China
Zoekgigant Google heeft deze week een Chinese versie uitgebracht van zijn zoekmachine. Maar helaas heeft het daarbij wel enkele toegevingen moeten doen aan de Chinese overheid. Zoekopdrachten over de mensenrechten bijvoorbeeld, over Tibet, de Dalai Lama, of democratie gaan voorbij aan sommige websites en in plaats daarvan verwijzen zij naar websites van de Chinese overheid.
Het stelt ons toch ietwat teleur in Google. Dat heeft zich er altijd op beroemd dat het de meest open resultaten bracht en er niet mee knoeide. En blijkbaar is daar nu verandering in gekomen. Google verdedigt zich door te zeggen dat het informatie in het algemeen meer toegankelijk maakt in China. "Het verwijderen van zoekresultaten strookt niet met onze missie, maar het niet geven van informatie (of een erg povere gebruikservaring die neerkomt op géén informatie) strookt nog minder met onze missie.", aldus Google.
Maar Journalisten Zonder Grenzen noemt dit pure hypocrisie. "De vrijheid van meningsuitdrukking is geen onbelangrijk principe, dat zomaar opzij geschoven kan worden wanneer men te maken heeft met een dictatuur." Deze groep journalisten had eerder ook al kritiek op Yahoo en MSN, omdat die gelijkaardige toegevingen gedaan hadden, om toch maar een voet op aarde te krijgen in China.
Nu is het natuurlijk wel zo dat die beperkingen enkel gelden voor de Google.cn versie. Chinezen zullen nog altijd de Google.com site kunnen gebruiken en tot hiertoe heeft Google nog niets gezegd of het eventueel ook op deze site de zoekresultaten zou censureren. Google zal het spel trouwens eerlijk spelen: wanneer er een zoekresultaat gewist werd op de Chinese site, zal Google de gebruiker hiervan op de hoogte stellen.
Google past tussen haakjes in nog andere landen de zoekresultaten aan, om zich te voegen naar de wetten van het land. Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk bij wet verboden om nazi-propaganda en nazi-spullen op een webpagina te vermelden. En dus censureert Google sommige pagina's in die twee landen. (Met dank aan Wim W)
http://www.betanews.com/article/Google_Censors_Chinese_Search_Results/1138214572
http://www.webwereld.nl/articles/39464

* Belgacom lanceert nieuwe betaalmethode
Vanaf 31 januari kan u aankopen bij bepaalde webwinkels met een maximumbedrag van 10 euro betalen met uw gsm. Tot hiertoe bestond die mogelijkheid al om beltonen, muziek, wallpapers en andere digitale producten van het Vodafone Live! portaal aan te kopen en te betalen via uw Proximus rekening. Al wat u moest doen, was een sms'je sturen en dan werd het bedrag verrekend op uw telefoonrekening.
Die mogelijkheid wordt nu dus uitgebreid naar andere sites die het betaalsysteem accepteren. Op die sites zal u een M-Pay logo terugvinden. Om een product aan te kopen, volstaat het voortaan om op die knop te klikken en het bedrag wordt op uw telefoonrekening verrekend. Hebt u een voorafbetaalde kaart, dan wordt het bedrag meteen van het beltegoed afgetrokken. Op Proximus.be kan u altijd controleren welke aankopen er verricht zijn en kan u ook een maximum maandelijks bedrag instellen.
Wil u geen gebruik maken van het M-Pay systeem, dan kan u die toegang deactiveren op uw gsm, on line, of door te bellen naar de klantendienst van Proximus (gratis nummer 6000 via een Proximus-gsm)
http://live.proximus.be/nl/Vodafone/

* Gratis website vermeldt programma's met spyware
Deze week werd een nieuwe website gelanceerd, StopBadware.org, die de makers van spyware in hun blootje wil zetten door een lijst met programma's te publiceren die spyware en andere schadelijke software bevatten. De site zal ook de bedrijven met naam en toenaam noemen die deze programma's maken en via het internet verdelen.
"Het heeft al te lang geduurd dat die bedrijven zich hebben kunnen verbergen in de duistere coulissen van het internet", aldus John Palfrey, een van de kopstukken van het project. "Wij willen een internet met meer aansprakelijkheid". Het initiatief gaat uit van de Harvard en Oxford instituten en kan rekenen op de steun van high-tech zwaargewichten zoals Google en Sun Microsystems.
Dat zo'n initiatief dringend nodig is, mag wel blijken uit cijfers die Forrester Research onlangs publiceerde: minstens 50% van de home pc's zijn namelijk besmet met een of meer badware programma's. Nu is het natuurlijk zaak dat de consument eerst op die lijst gaat controleren of het programma dat hij downloaden wil, wel zuiver op de graat is of niet. En daar hebben wij toch echt onze twijfels bij....
http://www.usatoday.com/tech/news/computersecurity/2006-01-25-spyware_x.htm
http://stopbadware.org/

* Google News heeft BelgiŽ op de wereldkaart gevonden
Wij komen even terug op ons berichtje van eerder deze week. Daarin werd aangekondigd dat zoekmachine Google zijn "News" dienst eindelijk voor volwassen verklaard had. Maar wij betreurden het dat Google zo weinig aandacht schonk aan de Lage Landen.
Wel, blijkbaar hebben wij te vroeg geklaagd. Want vandaag viel het persbericht in onze bus dat er ook een Google Nieuws voor BelgiŽ komt. Meer dan 400 nieuwsbronnen in BelgiŽ en duizenden bronnen in de rest van de wereld kunnen doorzocht en bekeken worden. Google maakt netjes een onderscheid in Nederland, BelgiŽ (in het Nederlands) en Belgique (in het Frans dus).
Wat bijzonder leuk is en erg verhelderend, is het feit dat u bij een bepaald nieuwsbericht hetzelfde bericht kan bekijken bij de verschillende bronnen, om te zien wat zij ervan gebrouwen hebben...
De komst van Google News is natuurlijk een zware concurrentie voor de bestaande nieuwsleveranciers in ons land, zoals VRT, Het Laatste Nieuws, De Standaard, enz. Hoe zullen zij reageren? Wij houden onze adem in!
http://news.google.be/news?ned=nl_be
http://news.google.be/news?ned=fr_be
http://news.google.nl/

* Washington vervolgt fraudeurs van spyware software
Stel: een bedrijf beweert dat uw computer besmet is met spyware. Het raadt aan om enkele fixes uit te voeren, maar als gevolg daarvan wordt uw computer nog meer besmet - wat geen ongelukkige fout was van het bedrijf, maar wel degelijk opzet: onder het mom van het verwijderen van software, zet het juist extra spyware op uw pc.
Een oneerlijke praktijk? Zeker en vast. De staat Washington vond dat ook en heeft nu zo'n bedrijf voor het eerst vervolgd. Het gaat om het bedrijf Secure Computer uit New York, dat zijn software Spyware Cleaner aldus onder valse voorwendselen op de pc van de argeloze internaut smokkelde.
Microsoft stelt zich eveneens partij in het proces; dat kan door een nieuwe wet in Washington, waardoor leveranciers van computersoftware en eigenaars van websites of handelsmerken, die benadeeld worden door spyware, zich burgerlijke partij kunnen stellen in een geding.
http://www.betanews.com/article/Wash_Sues_Spyware_Software_Scammers/1138216761

* MTV-shows nu ook op iTunes
iTunes is hip. MTV is hip. En dus is het alleen maar logisch dat beiden de handen in elkaar slaan. Het bericht dat Comedy Central (dat eigendom is van MTV Networks) enkele shows zal aanbieden via iTunes, zal u dan ook niet echt verwonderen.
En zo zal u dus binnenkort 56 episodes uit South Park, Drawn Together en Comedy Central Stand-Up vinden bij iTunes. De episodes kunnen gedownload worden mits betaling van $1,99 per aflevering. En ja: u hebt het al begrepen: voorlopig is de dienst nog niet in ons land beschikbaar, enkel in de VS.
In de toekomst zouden er nog andere shows volgen: Beavis & Butthead, Laguna Beach, Spongebob Squarepants en andere.
http://www.betanews.com/article/MTV_Adds_Programming_to_iTunes/1138295902
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Universele herlader op zonne-energie
Deze week trachten we enkele leuke gadgets voor te stellen die wij gevonden hebben in de verslagen van de Consumer Electronics Show, de grootste elektronicabeurs ter wereld, in Las Vegas. Om te beginnen: de Soilio.
Stel: u bent beland op een onbewoond eiland. U vindt dat eventjes leuk, die kokosnoten en palmbomen, maar al snel wil u toch weer contact met de bewoonde wereld. Maar oei, de batterij van uw gsm is leeg! En natuurlijk is er geen stopcontact op het eiland...
Maar geen nood. met deze Universal Solar Charger kan u uw gsm herladen met zonne-energie. Het toestel heeft drie zonnepaneeltjes en wordt aangesloten op uw gsm of pda. Nu nog een netwerk vinden in het midden van de Stille Oceaan en u kan babbelen....
http://www.solio.com/html/index.html

* Adobe Acrobat gaat voor 3D
Er is een nieuwe versie uit van Acrobat, de populaire software van Adobe. Die zal ook 3D aankunnen, zodat CAD-tekeningen die in drie dimensies gemaakt zijn, nu ook in PDF bestanden omgezet kunnen worden.
Dat is heel goed nieuws. Want om zo'n 3D Cad tekeningen te kunnen zien, moest u tot nu toe in het bezit zijn van de software waarin die tekening gemaakt was. En dat is professionele software, heel duur dus. Met de Acrobat 3D kan u nu dus zo'n CAD-tekening bekijken zonder de originele software, tenminste als de tekening omgezet is naar het PDF formaat. U moet wel de nieuwste versie van Acrobat Reader downloaden, maar die is gelukkig gratis.
Maar wacht, we hebben nog niet alles verteld. Want de 3D afbeeldingen kan u niet alleen bekijken, maar ook roteren en er notities bij schrijven. Dat is voor de CAD gebruiker een grote vooruitgang, vooral voor de CAD-ontwerpers.
http://www.betanews.com/article/Adobe_Goes_3D_with_Acrobat/1138047013
http://fileforum.betanews.com/detail/Adobe_Acrobat_3D/1138037281/1

* Memorex TravelSync
Nog een leuk toestelletje en handig bovendien. Hebt u eigenlijk al eens nagedacht over het volgende: u hebt een USB stick, uw vriend ook eentje en u wil bestanden met hem uitwisselen, maar er is geen computer in de buurt. Wat nu?
De Memorex TravelSync brengt raad. Het is een slim hebbeding van een 50 dollar, dat op batterijen werkt en in staat is om data van de ene USB stick naar de andere over te zetten, of meer in het algemeen: van het ene USB opslagapparaat naar het andere, m.a.w. dat kan ook een externe harde schijf zijn, een MP3 player, of een digitale camera.
Vermits het toestel een LCD-display heeft en enkele knopjes, kan u ook kiezen of u enkel bepaalde bestanden wil overzetten, of de hele inhoud van het apparaat.
http://www.memorex.com/html/products_detail.php?section=3&CID=28&SID=33&PID=1018&FID=158&opento=28

* CD's toch een lang leven beschoren?
Onlangs vermeldden wij dat er vragen gesteld worden over de houdbaarheid van cd's die u zelf gebrand hebt. De kwaliteit van die cd's zou namelijk snel achteruit gaan en na een jaar of drie zouden de gegevens zelfs al niet meer leesbaar zijn.
Twee fabrikanten zijn nu in het verweer gekomen tegen die bewering: Memorex en RDK. Zij zeggen dat hun disks wél betrouwbaar zijn en de tand des tijds kunnen doorstaan. Volgens TDK zijn de schijfjes erg stabiel; zij werden streng getest binnen het bedrijf en behielden hun stabiele kenmerken, zelfs na een miljoen keren gedraaid te zijn of meer. Er is wel een maar: de disks moeten op een gecontroleerde kamertemperatuur bewaard worden en dat staat ook vermeld op de verpakking van elke CD-R van TDK. Let wel: CD-R, met de R van Recordable. Voor de houdbaarheid van de RW-schijfjes (met de RW van ReWritable) steekt TDK zijn hand niet in het vuur.
Bij Memorex brengen ze binnenkort een nieuwe reeks cd's uit, die gebaseerd zijn op een 24-karaat schijfje en dat zou dan wel een leven lang meegaan, ongeacht de omstandigheden waarin u het schijfje bewaart.
Leest u vooral dit artikel bij PC World. Daarin worden nog veel nuttige tips gegeven om uw schijfjes zo lang mogelijk in goede conditie te houden.
http://www.pcworld.idg.com.au/index.php?id=1506662021&eid=-108

* Sony geeft AIBO robot dog een spuitje
Triest vinden we het: de AIBO robot hond van Sony is niet meer. Ondanks het feit dat Sony tot veler verbazing prachtige bedrijfsresultaten kon voorleggen in het derde kwartaal, werd beslist dat het bedrijf de ontwikkeling van de AIBO en QRIO robotten stopzet. De verkoop ervan wordt eind dit kwartaal stopgezet.
Sony wil zich namelijk concentreren op de artikels die goed verkopen en waarvoor het de markt domineert, zoals de LCD tv's. De productie van plasma tv's daarentegen wordt dan weer afgebouwd. PlayStation draait goed en wordt ook voortgezet.
En onze sukkel, de AIBO, is gesneuveld onder de hakbijl. Wij zullen onze dappere blaffer missen!
http://www.betanews.com/article/Sony_Puts_AIBO_Robot_Dog_to_Sleep/1138304790


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Gezamenlijke inspanning voor Europse zoekmachine moet de confrontatie aangaan met Google
http://www.pandia.com/sew/162-europan-search-engine-alliance-to-challenge-google.html#more-162

*** Bloggers boos op WashingtonPost omdat er geen commentaar meer mogelijke is in de Post.blog
http://ct.news.com.com/clicks?c=1269446-15426717&brand=news&ds=5&fs=0

*** Wie wil meewerken aan het project van Open Taal, om Nederlandstalige hulpbestanden, zoals spellingcheckers en woordafbrekingsprogramma's openbaar te maken en te onderhouden?
http://nieuwsbrief.taalpost.nl/r/tp.plx?1123-492

*** Man riskeert 25 jaar cel, omdat hij botnets verkocht heeft aan spammers en verdelers van adware.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,124472,tk,dn012406X,00.asp

*** Pongklok toont tijd in retrostyle: designbureau Buro Vormkrijgers heeft een klok ontwikkeld, gebaseerd op het beroemde spelletje Pong. Gamers springen een gat in de lucht!
http://tweakers.net/nieuws/40835

*** Beroepsinstantie in Nederland heeft de identiteit van WOB-aanvragers te grabbel gegooid! (bron: lezer Bartel)
leestip: Redacting with Confidence: How to Safely Publish Sanitized Reports Converted From Word to PDF - National Security Agency
http://www.fas.org/sgp/othergov/dod/nsa-redact.pdf
bron: Journalinks.be
url: http://www.journalinks.be/gespot/car/index.htm#20060124a


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Inside Straight - Fantasy Angel
[Soft Rock] Een heel vlot gitaarspel, met een damesstem die een beetje aan Joan Baez doet denken. Het klinkt mooi, de opname had wat beter gekund vooral qua drums, maar toch de moeite waard. Luistert u op de site ook naar de andere songs.
http://music.download.com/insidestraight

* Kink Wish - Bloody, or just bruises
[soft rock] Een vreemde titel en zelfs een akelige naam van de band. En toch is de muziek heel zacht. Intrigerend.
http://music.download.com/kinkwish

* Dale Huntington's guitar - Backyard Guitar
[soft rock - film soundtrack] Inderdaad erg filmische muziek. Om op uw MP3 player te beluisteren en zelf in de verte te staren bij een zonsopgang. Mooi.
http://music.download.com/dalehuntingtonsguitar

* Lament - Desolation
[soft rock] Geen gitaar ditmaal, wel synthesizer. De song komt ietwat traag op gang en de opname kon wat nuance in klanksterkte gebruiken. Toch ietwat teleurstellend. De tweede song op de site, If The World Should Fall, kan meer bekoren.
http://music.download.com/lament

* HB Laney - Step Up Step Down
[soft rock] Een man die zelf de gitaar speelt, percussie doet, de songs zelf schrijft. Deze is een van de betere opnames.
http://music.download.com/hblaney


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Sommige boeken zijn onverdiend in de vergeethoek geraakt; maar geen enkel boek is onverdiend herdacht
W.H.Auden (1907 - 1973); Engels dichter en dramaturg
De nieuwe oogst* Intro: Web 2.0
Deze week een reeks sites die door velen geklasseerd worden onder de term 2.0. Want, als u het nog niet gemerkt zou hebben: het internet is een nieuwe fase ingegaan. De sites die 2.0 zijn, zijn collaboratief, sociaal, voortdurend aan verandering onderhevig, rekenen fel op de inbreng van de gebruiker en zijn super creatief.
Voor deze lijst zijn wij te rade gegaan bij het weblog van Virtual Karma. Wij behandelen de sites een voor een en uiteraard kan u het lijstje in het Engels raadplegen op onderstaand adres. Maar voor de lezers die het Engels niet machtig zijn, brengen wij even een Nederlandstalig verslag van ons bezoek aan de sites. Elke week zullen wij trachten 3 sites te bespreken.
[Taal: Engels]
http://virtualkarma.blogspot.com/2006/01/complete-list-of-web-20-applications.html

* Web 2.0 - 43 Things
Wil u iets gedaan krijgen in het leven, dan moet u zich een doel, of verschillende doelen voor ogen stellen. Dat is de beste manier om dat doel ook te bereiken. Velen geraken niet verder dan het maken van een lijstje met dingen die zij willen doen, maar dan hebt u tenminste dat al gedaan.
Op deze site kan u on line een lijstje maken. En kan u inspiratie halen bij anderen en hun doelstellingen. Als u zichzelf een doel stelt, kan u kijken welke andere mensen dat ding ook nog willen doen en wie het al doet of gedaan heeft. Zij kunnen u misschien helpen om uw doel te bereiken?
[taal: Engels]
http://www.43things.com/

* Web 2.0 - Allmydata
Dit is een on line back-up provider die gratis is en simpele, snelle en veilige backup mogelijkheid biedt voor alle bestanden op uw pc. Daarbij wordt gebruik gemaakt van grid netwerken.
U kan de bestanden gewoon kopiŽren naar Allmydata, maar u kan ook een backup maken; in dat laatste geval zal Allmydata in het oog houden of het bestand op uw pc gewijzigd werd of niet.
[Taal: Engels]
http://allmydata.com

* Veetro
Een on line team en bedrijfsmanagementsysteem. On line kan u zo samenwerken aan een project. Het bevat tools zoals elektronische agenda's waarin u bijhoudt hoe lang u aan welk project gewerkt hebt, projecten, facturatie, helpdesk, document management.
Er bestaan drie versies van het systeem (dat nog in bèta is): gratis, met beperkingen en 50 MB gratis webruimte, freelance voor $29,95 per maand met 100 MB webruimte en workgroup voor $39,95 per maand per gebruiker en 1000 MB.
[Taal: Engels]
http://www.veetro.com/

* 100-downloads.com
Enkele dagen tijd en wat giga's webruimte op uw harde schijf op overschot? Zet u dan achter uw computertje, surf naar deze site en begin te downloaden. U vindt hier namelijk de top 100 van beste programma's (freeware) voor Windows XP.
[Taal: Engels]
http://100-downloads.com/

* Podcast Alley
Een portaalsite voor internauten die wel pap lusten van podcasts. U vindt er een lijstje met de top 10 podcasts, zoals gekozen door de bezoekers van de site, naast podcast software, een podcast forum en fantastische podcast info.
[Taal: Engels]
http://www.podcastalley.com/

* Merriam Webster Online
Dit gerespecteerde Engelstalige woordenboek is absoluut niet oubollig - integendeel: het maakt volop gebruik van de mogelijkheden die het internet biedt.
Zo kan u on line woorden gratis opzoeken in het woordenboek; bovendien kunnen internauten zelf woorden voorstellen voor toevoeging. En dan zijn er ook toolbars voor IE en Firefox, waarmee u woorden onmiddellijk kan opzoeken in het woordenboek of de Thesaurus.
[Taal: Engels]
http://www.m-w.com/downloads.htm

* Yaromir Mlynski Fine Art
Een heel knappe fotograaf is Yaromir Mlynski. Op de site vindt u erg mooie foto's in verschillende categorieŽn, naast tekeningen. Het is duidelijk dat Yaromir van kleur houdt!
[Taal: Engels]
http://www.yaromir.com/index.htm

* Boolean
Bij het zoeken op het internet wordt er vaak gesproken van "boolean" zoektermen - met andere woorden: het gebruik van de drie operatoren: OR (of), AND (en) en NOT (niet). Met die drie kan u heel wat nuances geven aan uw zoektocht en veel gerichter zoeken.
Op deze site vindt u een uitstekende uitleg over deze term en hoe u te werk moet gaan. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://library.albany.edu/internet/boolean.html

* Ubuntu Help
Voor onze Netties-abonnee die een Ubuntu cd ontvangen hebben of nog moeten krijgen (u weet wel: die cd waarop u de ubuntu-versie van Linux kan uittesten vanop de cd, zonder installatie op uw pc) is er deze site, die u wegwijs maakt met de cd.
De site geeft een overzicht van de programma's die u op de cd vindt, hoe u eventueel ubuntu kan updaten, enz.
[Taal: Engels]
http://ubuntuguide.org/

* NPR
Een van de radio's die wij kennen van over de Grote Plas is NPR. Steengoed en ook on line te beluisteren. De radio heeft een podcast, All things considered, waarin nieuwe releases besproken worden.
Maar wie niet zo goed op de hoogte is van podcasts, kan gewoon on line luisteren naar de verschillende kanalen - klassiek, folk, comedy, enz.
[Taal: Engels]
http://www.wksu.org/

* Even lachen
Verhalen over de belevenissen van mensen bij de helpdesks. Zo herkenbaar voor alle helpdesks en de hulpvaardige PC-goeroes. Misschien niet goed voor een schaterlach, maar u zal wel lustig monkelen! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://rinkworks.com/stupid/

* Vrijdag animatiedag: Geert Hoste
Wie de eindejaarsconference van Geert Hoste gemist heeft, heeft ook dit leuk nummer gemist. Geert Hoste laat nog eens een staaltje zien van zijn mimische kunsten en beeldt de zomerhit "Je hebt me 1000 maal belogen" van Laura Lynn op een magistrale manier uit.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://video.google.com/videoplay?docid=-5335670373662544358&q=hoste
http://www.geerthoste.be/
http://www.lauralynn.be

* Vrijdag animatiedag: Lost (game)
Sinds de serie "Lost" op VT4 werd uitgezonden, geniet ze een grote bekendheid in onze contreien. Op deze site kan u het bijhorende "Lost"-spel spelen. U moet het eiland verkennen en op zoek gaan naar voorwerpen. Tijdens het spelen krijgt u wel geregeld "xx% loading" te zien, wat vrij vervelend is. Een spel voor de fans.
(taal: Engels) [Filover]
http://abc.go.com/primetime/lost/games/mission/

* Vrijdag animatiedag: Photoshop actions
Een site met actions en brushes voor Photoshop die u gratis kan downloaden. U vindt er o.a. actions om foto's te vergroten om af te drukken op meerdere bladzijden, 3D-effecten te creŽren, postzegels of filmstrips te maken, enz.
(taal: Engels) [Filover]
http://www.panosfx.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Natalia
Na haar tweede plaats in Idool is ze niet meer weg te denken uit de Belgische muziekwereld met uitverkochte Sportpaleizen tot gevolg.
http://www.nataliadruyts.be/

- Michael Schuddinck
Fans van het VTM-programma 'Star Academy' zullen deze zanger nog wel kennen.
http://www.michaelschuddinck.com/

- Kate Campbell
Het laatste album van deze Amerikaanse singer-songwriter is "Blue and lamentations".
http://www.katecampbell.com/
http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1ArchiefAugustus2005.htm

- Lucie Silvas
De derde en meest succesvolle single van deze Engelse zangeres was een cover van het nummer "Nothing else matters" van Metallica...
http://www.luciesilvas.com/
http://www.universalmusic.nl/artist_detail.php?aid=20050524103846

- Angellika
OfficiŽle website van dit model.
http://www.angellika.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Skype wordt MSN
Skype 2.0, het bel-gratis- en chatprogramma, is uit. Je kunt elkaar nu ook zien tijdens het chatten of bellen. Zo groeien Skype en MSN naar elkaar toe.
- The Godfather game in maart in winkel
- Podcasts op de Zen
- Nieuwe lipstick-Nokia
- Site met gratis muziek voor cafés uit de lucht
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Google News
Kranten.com en andere rss-nieuwskoppensnellers kunnen wel inpakken nu Google News een Nederlandse en Belgische versie is gestart.
- Streaming televisiezenders
Ons overzicht van televisiezenders die (ook) via internet te ontvangen zijn is flink uitgebreid. Kijk hier televisie via je PC!
- Nintendo DS Lite
Nintendo brengt een tweede versie van deNintendo DS uit. De kleinere en lichtere Nintendo DS Lite.
- Preview Windows Vista
Eind 2007 komt Windows Vista uit. Deze gaat Windows XP vervangen. Hier vind je vast een preview.
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Pioneer Pure Vision Black plasmatelevisies
- Olympus vernieuwt digitale fotocamera's in µ-serie.
- Varta met nieuwe Power Accu's van 2700 mAh
- Panasonic DMC-FZ7: krachtige 12x zoom in compacte body
- Zenders van VRT te zien via digitaal tv-platform TV Vlaanderen
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Google plooit zich naar Chinese autoriteiten
http://pull.xmr3.com/p/27539-7FFB/65036312/PullNL14140_1.htm
- Stijging in klachten voor stelen domeinnaam
http://pull.xmr3.com/p/27539-BF3A/65036313/PullNL14137_1.htm
- Sex.com verwisselt van eigenaar
http://pull.xmr3.com/p/27539-7D7B/65036314/PullNL14132_1.htm
- Zoekmachines en privacy: Google als testcase?
http://pull.xmr3.com/p/27539-BDBA/65036315/PullNL14121_1.htm
- Rechter beveelt sluiting Duitse Wikipedia
http://pull.xmr3.com/p/27539-BCFA/65036316/PullNL14120_1.htm
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Ogilvy komt met cross-media branded entertainment TV-programma voor Electrabel
- Een mini-browser voor de mobiele beller-
- BelgiŽ: goede leerling in Europese Hotspot-klas-
- Mobistar en Universal Music lanceren mobiel muziekconcept
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Basketballen in de reclame bij Hoops Vibe
- Spiderman in Japan
- Say say say - Hi_Tack
- Munich - Het bloedbad verfilmd
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Computervirus viert twintigste verjaardag
- Nederlandse Skype-concurrent belt vanuit Firefox
- Namen websites meest voorkomende zoekopdracht
- Grote operatie in Duitsland tegen internetpiraterij
- Mobistar lanceert muziekportaal/radiostation
- Ask Jeeves komt met eigen beeldzoeker
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Canadees platenlabel bindt strijd met RIAA aan
- Patent op mobiel gebruik smileys aangevraagd
- Copyrightwaakhond betaalde voor p2p-logs
- AJAX prominent in Sun Java-tools-upgrade
- Sony kondigt 200-cd/dvd-wisselaar aan
http://www.tweakers.net
Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Belgische voetbalclub uit Edegem - http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgica_Edegem_Sport
* Na Gazprom het tweede oliebedrijf van Rusland - http://nl.wikipedia.org/wiki/LUKoil
* Vorm van digitale kunst - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pixel_art
* Portugees militair en politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ant%C3%B3nio_de_Sp%C3%ADnola
* Chinese zeehandel onder het keizerrijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_zeehandel_onder_het_keizerrijk
* Europese Commissaris voor gezondheid en consumenten belangen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Markos_Kyprianou

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Op 29 januari begint het jaar van de hond, gelukkig nieuwjaar! - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinees_nieuwjaar
* Hamas behaalt meerderheid in verkiezingen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hamas

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

De grens van 125.000 artikelen is inmiddels alweer overschreden. Het 125.000e artikel gaat over een provincie van Ecuador - http://nl.wikipedia.org/wiki/Orellana_%28provincie%29

De laatste weken zijn er diverse artikelen die met taalwetenschap te maken hebben verschenen, waaronder:

* Jo Daan - Jo Daan
* Generatieve taalkunde - Generatieve taalkunde
* Roman Jakobson - Roman Jakobson
* Petrus Montanus - Petrus Montanus
* Optimaliteitstheorie - Optimaliteitstheorie
* Phonepass - Phonepass

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip Windows XP: Systeemherstel - Deel 1
Zoals we allemaal waarschijnlijk wel weten beschikt Windows XP over de functie Systeemherstel. Het systeem maakt automatisch herstelpunten en ook kunt u zelf deze punten toevoegen. Dit kan makkelijk zijn voorafgaand aan een stevige systeemingreep waarvan niet duidelijk is of het systeem nadien nog zal werken. U kunt dan terug naar de situatie die wel werkte.
Maar wat te doen als het systeem dermate is gaan hangen dat normaal systeemherstel niet meer te bereiken is via de menustructuur van Windows XP?
Ook hier is aan gedacht: Start opnieuw op en toets tijdens het opstarten diverse malen op F8. U krijgt dan een menu met diverse manieren van opstarten waaronder een oude bekende Veilige Modus. Indien u hiervoor kiest dan merkt u dat deze optie is uitgebreid met de functie Systeemherstel. Ook hier kunt u kiezen naar welk herstelpunt u terug wilt.
Maar het kan nog erger. Wat te doen als bovenstaande optie ook niet meer werkt? P.S.: Onderstaande mogelijkheid werkt alleen in de Professional editie!
Om na dit doomscenario nog op te kunnen starten, dient u vooraf actie te ondernemen en een diskette te maken voor Automatisch systeemherstel. U doet dit als volgt: Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset / Back-up. Kies voor Geavanceerd (Geavanceerde modus), dan in het rolmenu Extra voor Wizard Automatisch systeemherstel en volg de instructies. Dit dient u natuurlijk te doen op een moment dat Windows XP goed werkt. U krijgt dan trouwens niet alleen een diskette (ook al wordt deze indruk gewekt) maar uw systeem moet ook een back-up medium zoals een tapestreamer bezitten om daar de rest van de gegevens te plaatsen. Dit kan trouwens ook een logisch station (NIET C:) zijn waarop u een map maakt waar het bestand wordt opgeslagen. Op ons systeem resulteerde dat in een bestand van bijna 3 Gb en een diskette met een paar kleine bestandjes waarin waarschijnlijk de info over waar het grote bestand te vinden is.
Als het dan zover is dat niets meer werkt, kunt u tijdens het opstarten vanaf de CD of opstartdiskettes kiezen voor Automatisch systeemherstel en de instructies volgen.
Let wel! Tijdens het uitvoeren van Automatisch systeemherstel wordt de Bootdrive (C:) geformatteerd (vandaar dat de back-up niet op C: mag staan) en hiervoor word je niet gewaarschuwd. Het is gebeurd voor je er erg in hebt. Zorg dus dat je van je belangrijke bestanden een aparte back-up hebt.

* Tip Windows XP: Systeemherstel - Deel 2
Ook is het mogelijk de instellingen van Systeemherstel aan te passen. Let wel, hiervoor moet u wel het register in. Oppassen dus:
Ga via het menu Start naar Uitvoeren en typ regedit
Je krijgt nu het programma regedit, de registertool van Windows. Navigeer links via de boomstructuur naar volgende map:
HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / Windows NT / CurrentVersion / SystemRestore
In deze map vind je nog enkele leuke instellingen omtrent het systeemherstel van Windows die je op geen enkele andere wijze kan bereiken.
RPGlobalInterval laat je bijvoorbeeld toe om in te stellen om de hoeveel tijd Windows automatisch zeker en vast een herstelpunt moet maken. Standaard staat dit ingesteld op 86.400 seconden, of omgerekend 24 uur. Je kunt dit dus rustig aanpassen, maar let er dus op dat je de waarde in seconden dient in te geven.
RPLiveInterval geeft aan hoe lang een herstelpunt bewaard moet blijven alvorens het door Windows automatisch wordt verwijderd. Standaard bedraagt de waarde 7.766.000 seconden, of 90 dagen, een hele poos dus.
DiskPercent kan je natuurlijk ook via het tabblad Systeemherstel aanpassen, maar voor register-freaks kun je dit ook via het Windows register.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Stuurprogramma terughalen
Indien u geregeld driver-updates binnenhaalt, hebt u ongetwijfeld wel eens ondervonden dat een nieuwe driver soms meer kwaad dan goed doet. In zoín geval wenst u niets liever dan zo snel mogelijk de oude versie van het stuurbestand te herstellen (restore).
Windows XP biedt de mogelijkheid om via enkele muisklikken de instellingen van voor de driver-update te herstellen.
Ga hiervoor naar Start / Configuratiescherm / Systeem. Kies op het tabblad Hardware voor Apparaatbeheer.
Ga in de lijst op zoek naar het apparaat waarvoor u zojuist de nieuwe driver hebt geïnstalleerd en klik op het bijbehorende kruisje.
Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat en kies voor Eigenschappen.
Selecteer het tabblad Stuurprogramma en kies voor Vorig stuurprogramma.
Een wizard leidt u door het proces.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Verkenner met gewenste map openen
De Windows Verkenner zit in Windows XP verborgen achter de Bureau accessoires, net als bij Windows ME trouwens. We vonden dat toen al niet bepaald handig en gebruikten daarom steeds de toetsencombinatie Windows toets+E.
Maar u kunt het Windows Verkenner pictogram ook gewoon naar het Startmenu verslepen, zodat u het vanaf daar kunt starten. Om het gebruiksgemak nog verder te vergroten, kunt u hier het beste meteen voor de gepaste doelmap kiezen. Hiermee voorkomt u dat de Windows Verkenner steeds opent met de map Mijn documenten. Klik rechts op het pictogram van de Verkenner en kies voor Eigenschappen. Bij Doel ziet u daar %SystemRoot%\explorer.exe, staan. Verander dat in %SystemRoot%\explorer.exe /n, /e, C:\mijn doelmap, waarbij mijn doelmap vervangen wordt door de map van uw keuze.
De volgende keer dat u de Windows Verkenner opent, zal onmiddellijk de juiste map getoond worden. Let wel: deze aanpassing heeft enkel effect op het Verkenner pictogram dat u zojuist rechts hebt aangeklikt. Hebt u ook andere snelkoppelingen naar Windows Verkenner geïnstalleerd, dan moet u ook die met de juiste doelmap linken. Het kost dan even wat moeite, als u eenmaal het klusje hebt geklaard, bespaart het u heel wat rsi gevoelig geklik met de muis.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Verborgen configuratietool
Tip voor: Windows XP Professional
Windows XP Professional heeft een krachtige, maar verborgen gehouden configuratietool ingebouwd, de zogenoemde Groeps-beleid Editor oftewel gpedit.
Kies op het Start-menu Uitvoeren en typ gpedit.msc om deze tool te starten.
Hiermee kunnen zonder regedit te hoeven gebruiken, vrijwel alle opties in XP worden gewijzigd.
Pas op: sommige wijzigingen kunnen ernstige gevolgen hebben, dus alleen voor ervaren gebruikers!
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


* Software voor de USB stick: Pack
Freeware - 98 MB - Windows
Deze week enkele progjes die u helpen om zoveel mogelijk uw USB-stick te benutten. Om te beginnen is er dit pakket software, dat helaas wel in het Frans is. Maar met een beetje bricoleren vindt u wel Nederlandstalige equivalenten.
Het pakket bevat de browser Firefox, email client Thunderbird, video lezer VideoLan Client, audio lezer Coolplayer, tekstverwerker Abiword, kantoorsuite OpenOffice, webeditor Scite.
http://telechargement.linternaute.com/fiche/5601/2/framakey/index.html

* Software voor de USB stick: PStart
Win98/2000/ME/XP - 610k - freeware
Dit progje voegt een startmenu toe aan uw stick. Bij het installeren van het progje moet u uw stick aansluiten en hem als beginplaats voor PStart aanduiden. Nu kan u met Edit/Add File en Edit/Add Folders mappen en bestanden toevoegen en bewerken op de stick.
http://www.pegtop.net/start/index.htm

* Software voor de USB stick: SilentNight
Win98/ME/2000/XP/NT - 1,16 MB - freeware
Met zijn bescheiden grootte van 1,16 MB is deze CD brander een gemakkelijke oplossing: u neemt gewoon dit progje overal mee.
http://www.silentnight2004.com/microburner.html

* Software voor de USB Stick: PixaMSN
Win98/ME/2000/NT/XP - 175k - freeware
U leest goed: 175 kb. Een erg klein progje dus, vederlicht om mee te nemen op uw USB stick. Voortaan kan u babbelen waar u bent!
http://pixador.coolfreepages.com/

* Software voor de USB stick: DMailerSync
Win98/ME/2000/XP 2 MB - 2 MB - shareware met 30 dagen probeerversie
Dit progje dient om uw e-mail en documenten op verschillende computers te synchroniseren, door overzetting via een USB stick of een iPod.
http://www.dmailer.com/

* Software voor de USB stick - Carry It Easy
Win2000/XP 2,26 MB - shareware met 30 dagen probeerversie
Ook dit progje is een opslagtoepassing die in twee richtingen werkt. Aan de ene kant de pc waarop u werkt, aan de andere kant de USB stick en tussenin dit progje dat synchronisatie verzorgt (favorieten, mails, bestanden).
http://www.shareit.com/product.html?productid=300004790&cookies=1

* Gratis webwinkelsoftware van Mamut
WinXP/2000/ME/98 - 400 MB vrije ruimte
Wil u zelf een winkeltje openen op het internet, dan kan u beroep doen op de gratis software van Mamut. Daarbij wordt gebruik gemaakt van sjablonen die u zelf kan invullen. U bent wel verplicht zich te registreren op de site, maar de software is gratis. De winkel kan dan gehost worden op de server van Mamut, waar u 5 MB opslagplaats krijgt. (Met dank aan Wim W)
http://www.mamut.com/nl/det.asp?id=1601

* Trillian Basic
WinXP/2000/ME - 8,8 MB - freeware
Instant messaging is leuk, maar het is zo vervelend dat al uw vrienden bij een andere dienst zitten - zij het nu IRC, AOL, ICQ, MSN of Yahoo. Met deze gratis software kan u contact met hen onderhouden, waar zij ook zitten.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,8308,tk,hsx,00.asp

* Ragdoll Masters
Mac OS X - 5,38 MB - shareware $9,95
Een vechtspelletje dat toch grappig is en een hele uitdaging. Er zit een hele leuke en energieke techno soundtrack bij.
http://www.download.com/Ragdoll-Masters/3000-2275_4-10485127.html?tag=nl.e414

* BookmarkSync
Mac OS X - 209k - shareware
Een real time automatische dienst voor het synchroniseren van uw bookmarks. http://www.download.com/BookmarkSync/3000-2179_4-10483934.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Medewerker Dave heeft een antwoord op een vraag over Nero Burning:

In editie 426 vermeldden wij een vraagje van een lezer, maar kregen geen antwoord. Daarom proberen wij het nogmaals:
<<<
Hallo computer gebruikers,

Heb dikwijls een probleem met Nero Versie 6.6.0.6 onder OS Windows XP 5.1
Na het succesvol Simulation proces volgt het brandproces normaal maar op het einde bij de actie"Lead in and lead out" geeft de ASUS CRW-4816A brander
Verifying disc position of item 0(relocatable,disc pos,no patch infos,orig at 0):write at 0
CDR-1066 File ThreadedTransferinterface.ccp,Line 1734 invalid field in command ASUS CRW-4816A\H1 T1
TRANFER-35 File ThreadedTransferinterface.cpp,Line 1734 invalid track info
Phase 38 File dlgbrnst.cpp,Line 1832 Burn process failed at 4x (600 KB/s)
"Session fixation error- Could not perform fixation"
en stopt dan met de melding dat het brandproces mislukt is.
De snelheid die ik bij het branden(8x1200) gebruik ligt zeker niet te hoog en fout wordt ook vermeld bij 4 x (600 KB/s).
Bij het kopiŽren heb ik nooit problemen enkel bij het branden van veelvuldige bestanden ( data) in "trace at once" en "disk at once"
Als de inhoud op de schijf wordt nagezien staan de gegevens er meestal wel goed op maar men is nooit zeker van de inhoud bij zulke melding.
Hopelijk heeft iemand wel een idee waarom het hier fout loopt.

Dank aan ieder die een poging wil wagen.
>>>

Antword van Dave:

Nero er eens compleet vanaf gooien (deinstalleren + directories wegdoen die ev. overschieten)
En de laatste 6 versie installeren nl 6.6.0.18
ftp://ftp2.nero.com/software/Nero6/Nero-6.6.0.18.exe
ftp://ftp2.nero.com/languages/Nero/6.6.0.16/Nero-6.6.0.16_nld.exe
je kan ook ftp://ftp2.nero.com vervangen door ftp.ahead.de

en na installatie van die nieuwere versie deze tools es afhalen en draaien:
http://www.nero.com/nero6/eng/Driver_CleanTool_and_RegistryChecker.html
of direct: ftp://ftp9.nero.com/attach/cleanpack.zip
en Driver-CleanTool.exe en RegistryChecker.exe eens laten draaien...

andere oplossingen:
- is er genoeg plaats vrij op de C: ??
- waarom altijd een simulatie voor het branden?! dat hoeft niet !!!
- in nero, onder bestand - voorkeuren hoe staat alles daar ingesteld (ultrabuffer op automatisch?)
- al eens andere cdroms geprobeerd (ander merk, andere types?) misschien herkent uw brander die nieuwste media gewoonweg niet goed !!! ==> zoekt es oudere cdroms (24x ofzo)

- es de drive gekuist/uitgeblazen?
- (al) een firmware update gedaan?!
of heel misschien issie burn-out?! ==> al teveel gebruikt of juist te weinig waardoor de lazer niet krachtig genoeg meer brandt bij hogere snelheden => naar het einde toe vd cd ?!
Bedankt, Dave!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Henk verbetert een fout in een artikel van verlden week:
<<<
* Verkoop digitale muziek verdriedubbeld
In het afgelopen jaar is de verkoop van digitale muziek verdriedubbeld, zo meldt het IFPI, International Federation of Phonographic Industry. In cijfers uitgedrukt betekent dit een stijging van 1,1 miljard dollar in 2005, tegenover 380 miljoen dollar het jaar tevoren.

Veel gemaakte fout: Verdriedubbeld is 6 x de eerste hoeveelheid (het woord zegt het al: dubbel 3). Dit is verdrievoudigd.

groet
Henk
>>>
~~~~~~~~~~~~
Lezer George heeft een bedenking bij een opmerking van verleden week:
<<<
Hallo Hilde (en alle andere medewerkers van Netties),

Al heel lang lees ik jullie voortreffelijke weekbrief, geweldig hoe jullie dat elke week weer voor elkaar krijgen!!!
Bij de inleiding van de laatste Netties staat:
"Té is nooit goed, bij niets." , maar zet er eens "vreden" achter......?
>>>
~~~~~~~~~~~~~~
Lezeres Marie-Jeanne komt terug op onze vraag van een tijdje geleden, over de lettergrootte bij de mails die ze verstuurt (de lezer gebruikt Incredimail). Wie weet raad?

<<<
Hallo Hilde,

Toevallig heb ik uw web ontdenkt... en vindt hem heel interessant.
Ik heb dit weekend dan ook meteen ingeschreven voor de nieuwsbrief en dan ook meteen het archief ingedoken.

Toevallig las ik een lezersvraag in nummer 425 betreffende lettergrootte in email.
Bij deze vraag ging het over Outlook maar ik werk met IncrediMail... wat fantastisch is!

Daar heb ik hetzelfde probleem: ik kan de lettergrootte niet veranderen. klik op het pijltje... staat bv. 24... maar als ik een toets aanraak springt het STEEDS terug naar 12! Héél vervelend! Ik heb al eens Incredimail helemaal opnieuw geinstalleerd maar niks: altijd hetzelfde probleem!

Het enige dat ik kan doen in met de verschillende lettertypes werken:
Bijvoorbeeld...Bijvoorbeeld...bijvoorbeeld....Bijvoorbeeld...
begrijpt U wat ik bedoel?

Is hier iets aan te doen!

Bedankt voor de tip.
>>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Jan heeft enkele heel goede tips voor ons:

<<<<
Hallo Hilde, hierbij maar weer eens 'n mail, ik weet eerlijk gezegd niet van wie ik ooit de tip kreeg om gebruik te maken van Answers.com, ik dacht dat 't van jullie afkomstig was, dan bij deze mijn hartelijke dank daarvoor alsnog.

* Het is in ieder geval 'n site die door mij zeer vaak bezocht wordt. Na downloaden van 'n klein programmaatje heb je de beschikking over 'n klein werkbalkje( feitelijk 'n knopje, die boven de tijd zit zonder irritant te zijn) waarin je woorden kunt typen of plakken en dan wordt dat opgezocht en dan kun je óók gebruik maken van de uitspraak en van de vertaling, dit laatste in meerdere talen, tevens reiken ze synoniemen en antoniemen aan incl. de etymologie van 't woord. En mocht je 't woord niet correct gespeld hebben dan doen ze suggesties van de hand.
Dit is vooral voor scholieren/studenten, lijkt me toe, 'n aardig hulpmiddel. En wat betreft afkortingen, die vooral in 't computerwereldje nogal voorkomen, zoals je zelf als geen ander weet, is 't óók 'n pracht!!! Plus ook dan vaak de uitspraak van zo'n afk. zoals bijv.: SCSI (skuze,fonetisch Engels). En ook dan de betekenis daarvan uiteraard.

* En nu vraag je je misschien af hoe kom je er zo bij om hier over te beginnen, wel dat zit zo: 'k ben nl. geabonneerd op 'n nieuwsbrief van de Avro, en dat gaat over oudere pop-muziek met daarin de liedjes die ze op zondag gaan uitzenden en daarin stond: Love Potion Nr9 - Searchers maar ik wist niet wat dat betekende en dus gekopiŽerd en geplakt in 't Answers-balkje en via hun kwam ik 't zowel de betekenis aan de weet als wel aan 'n site die allemaal teksten heeft over 'songs', 't aantal 'songs' dat zij opvoeren, ja daar sta ik natuurlijk niet voor in, maar met proberen kreeg ik toch de tekst van voornoemde. En daarom mijn suggestie:is 't misschien 'n goed idee om maar wéér eens aandacht te besteden aan Answers.com ?

* In Opera is 't trouwens wel grappig om hele lappen tekst te selecteren middels "Bewerken" (of via je aanwijzer) en dan 'n Amerikaan die nog nooit van de Nederlandse taal gehoord heeft, laat staan dat ie dat kan lezen, dat nu juist te laten: "Voorlezen", (via 'n rechtse muisklik met submenu).
_
* Tevens vond ik 'n programma dat en éénvoudig is en gemakkelijk in 't gebruik, 't gaat hier om gebruik te maken van de toets: PrtScr/SysRq op je klavier, 't heet Gadwin en zoals je al snapt kun je hiermede de afbeelding van je monitor vastleggen en opslaan in die grootte die je wenst en tijdens "Opslaan" kun je ook vastleggen in welk soort bestand. Het legt zelf 'n map aan met de naam: Print Screen file, maar deze kun je natuurlijk veranderen.
Later kun je de afb. evt. bewerken (Paint, enz.) en je hoeft dus niet bang te zijn dat er direct 'n opdracht gaat naar je Printer.
Het is maar 4KB groot op je schijf!!!!

* Tenslotte dit: als je wilt weten wanneer je klok weer gesynchroniseerd wordt? Dubbelklik dan op je klokje rechtsonderin of 'n klik met rechts(kies) en dan krijg je de "Eigenschappen voor Datum & Tijd" <http://www.answers.com/>

* Afijn, je ziet maar, wél wil ik je bij deze bedanken voor alle moeite en tijd die je besteedt aan de nieuwsbrief, ben er alsmaar blij mee!!!
*MVG,*Jan Huls.
De download voor 1-click Answers <http://www.answers.com/>
Voor je PrtScr/Sys Rq - toets <http://www.gadwin.com/download/PrintScreen31_Setup.exe>
Oude pop-muziek, óók voor I-pod + uitzendingen van jaren terug <http://www.avro.nl/steenentijdperk/index.asp?ID=0>
Probeersel van Lyricsdownload.com <http://www.lyricsdownload.com/searchers-love-potion-number-nine-lyrics.html>
Home Lyrics met aantallen linksonder <http://www.lyricsdownload.com/>

>>>>>>>>>>>>>

Bedankt voor de tips, Jan!

~~~~~~~~~~
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
"Onze noden zijn gering, maar onze verlangens zijn eindeloos"
George Bernard Shaw (1856-1950); Iers auteur