Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.824 (4.200 wekelijkse editie,
624 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 13/12/2001 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 433 van 21/1/2006


Gegroet lezers,

Opnieuw een nummertje vol met nieuwtjes, en onze selectie is deze week erg wijd. Zo leest u in de rubriek hardware zowel een artikeltje over een chip die de vogelgriep kan herkennen, als een artikel over het gevaar van muziek die te luid door de hoofdtelefoon gespeeld wordt. Want dat is echt niet zonder gevaar - maar let wel op het woordje "te". Té is nooit goed, bij niets. Gewoon uw muziek spelen op een matig niveau kan echter helemaal geen kwaad, en is nog goed voor het bewaren van de lieve vrede ook!

Wij laten u snel aan uw leesplezier. Volgende week is er weer een wedstrijd, hou u al maar klaar!

Bij leven en welzijn, tot dan.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Microsoft ontkent dat WMF lek een opzettelijk achterdeur is
Beveiligingsonderzoeker Steve Gibson heeft Microsoft ervan beschuldigd datde softwaregigant het beveiligingslek met Windows Meta File eigenlijk opzettelijk ingebouwd heeft in het Windows besturingssysteem - als een soort achterdeurtje, om ten allen tijde toegang te hebben tot alle computers waar ook ter wereld. "Dit was geen vergissing. Dit was geen slecht geschreven code. Dit werd opzettelijk in Windows gestopt, door iemand", aldus Gibson. Hij gaat nog verder: "Ik denk dat een heel sluwe en ijverige hacker dit lek gevonden heeft, begonnen is het te gebruiken, en dat Microsoft erdoor verrast werd en dacht: Oops, we moeten die achterdeur snel sluiten."
Daarop ontstond een welles-nietes spelletje tussen Microsoft en Gibson, dat eigenlijk te technisch is om hier te herhalen. De techneuten kunnen voor de juiste uitleg terecht bij BetaNews.
Microsoft ontkent uiteraard. De jongens in Redmond zeggen dat de WMF functie al lang bestaat, en er neit opzettelijk ingestopt werd.
http://www.grc.com/x/news.exe?cmd=article&group=grc.news.feedback&item=60006
http://blogs.technet.com/msrc/archive/2006/01/13/417431.aspx
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Disputes_WMF_Backdoor_Claim/1137200934

* Reporters Zonder Grenzen roept bloggers op om vrijheid van meningsuiting te ondersteunen
De ideŽle stichting Journalisten zonder Grenzen verdedigt de persvrijheid overal ter wereld, en heeft nu zes voorstellen uitgebracht, om de bedrijven uit de internetsector de vrijheid van meningsuiting te laten respecteren, wanneer zij in repressieve landen werken.
Bloggers en internauten worden opgeroepen om een on line petitie te ondertekenen, die dit initiatief kracht moet bijzetten. De aanbevelingen belangen alle democratische landen aan, maar zijn in eerste instantie gericht naar de Amerikaanse overheid en wetgever; de Amerikaanse bedrijven hebben immers een enorme impact, en kunnen zowel veel goed als veel kwaad doen.
Enkele feite die Journalisten zonder Grenzen aangezet hebben tot deze actie:
- Yahoo censureert de Chinese versie van haar zoekmachine, en helpt zelfs de Chinese politie om een journalist te identificeren die kritiek had op het regime
- Microsoft censureert de CHinese versie van haar MSN Spaces blog tool. Worden zoals democratie, human rights in China of kapitalisme worden automatisch verworpen door het systeem. MS heeft bovendien een blog afgesloten van een Chinese journalist, na druk van de Chinese regerign.
- Google heeft alle nieuwsbronnen die in China gecensureerd worden, teruggetrokken uit haar CHinese versie van de zoekmachines voor nieuws.
De petitie vindt u op de eerste link, en de tweede link is naar het persbericht van Journalisten zonder Grenzen.
http://www.rsf.org/article.php3?id_article=16119
http://www.rsf.org/article.php3?id_article=16121
http://www.pandia.com/sew/158-reporters-without-borders-urges-bloggers-to-support-freedom-of-expression.html

* Microsoft test streaming tv via Media Center
De PC wordt echt wel het mediacentrum van onze huiskamer. En daar hoort ook tv bij. Een van de knapste uitvindingen van de laatste tijd vonden wij wel de Slingbox, een toestel waarmee je de programma's van je tv draadloos kan doorsturen naar eender welk toestel dat met het internet verbonden is.
En nu komt Microsoft uit met een programma dat zo ongeveer hetzelfde doet, voor al wie een Windows Media Center heeft. Daarmee zou u dan programma's kunnen bekijken vanop eender welke plaats, via mobiele toestellen en laptops. U leest goed: het gaat om software, terwijl de Slingbox een hardware toestel is, dat gekopeld wordt aan een TiVo player of kabelconnectie. De stream die het resultaat is van de software wordt gespeeld door WIndows Media Player.
Er is natuurlijk wel het probleem van de auteursrechten, en Microsoft is daar toech wel een beetje bang van: het zou zich niet graag de boosheid op de hals halen van tv-zenders en auteursrechthebbenden. Microsoft houdt daarom voor het moment haar testen in alle discretie. Voor meer info verwijzen we u graag naar BetaNews.
http://www.betanews.com/article/MS_Testing_Media_Center_TV_Streaming/1137177825

* Firefox 2.0 in alfa-versie al in februari te verwachten
Bij Mozilla zijn het nijvere bijtjes. Nog maar pas is versie 1.5 van de Firefox browser uitgebracht, of daar is al een aankondiging dat versie 2.0 eraan komt. Het is te zeggen: tegen februari zou er een alfa-versie uitgebracht worden; die is dan nog niet stabiel en bvat nog niet alle mogelijkheden die de definitieve versie zal hebben, maar geeft al wel een idee van wat u mag verwachten in deze nieuwe versie.
En ondertussen wordt er ook al gewerkt aan versie 3.0 van de browser, die einde dit jaar of begin 2007 eraan zou komen.
Ook de Mac-gebruiker worden niet in de steek gelaten. Zoals u weet, zal Apple vorotaan werken met Intel-processoren in haar computertjes. Mozilla zal vermoedelijk in maart een alfa-versie van Firefox, Camino en Thunderbird voor de Mac uitbrengen.
Maar nog zijn onze nijvere bijtjes niet uitgezoemd. Eind deze maand komt er namelijk een beveiligings- en stabiliteits update voor Firefox 1. uit. Zo. Wij zijn al moe van al die aankondigingen...
http://www.betanews.com/article/Firefox_20_Alpha_MacTel_Version_Soon/1137435894

* EU wil haar eigen MIT
U kent ongetwijfeld het MIT, het Massachussetts Institute of Technology, koploper op het gebied van IT. Dat ligt, zoals de naam het zegt, in de VS. En Europa wil nu ook haar eigen MIT.
Oostenrijk maakt gebruik van haar voorzitterschap van de EU om een voorstel erdoor te krijgen om ook in Europa een instituut voor technologie op te richten. Het land hoopt zo de "brain drain", de vlucht van Europese knappe koppen naar de VS een halt toe te roepen.
De Europese leiders zijn erg bezorgd dat de Europese academische en research standaards steeds meer achterop hinken bij de VS, terwijl landen zoals India en CHina dan weer snelle vooruitgang maken. Bij de jaarlijkse top 10 van de beste universiteiten ter wereld stonden Amerikaanse instituten op 7 van de 10 plaatsen, met Harvard en MIT bovenaan.
Europa meent dat het talent te dun gezaaid is in de 25 landen van de EU; samenwerking tussen de Europese landen is dan ook nodig om gespecialiseerde centra op te richten waar de crème de la crème onder studenten, onderwijzers en onderzoekers geconcentreerd is.
Mooie plannen, maar zoals steeds kunnen de Europese landen het onder elkaar niet eens worden of die super-univ er moet komen, en waar. Leest u meer in dit artikel bij USA Today.
http://www.usatoday.com/tech/news/2006-01-15-eu-mit-rival_x.htm

* Studenten verkiezen on line cursussen
Volgens een recente studie van The Sloan Consortium, een on line onderwijsgroep, heeft in 2004 minstens 2,3 miljoen studenen een of andere curus on line gevolgd. Twee derde van de universiteiten bieden "face-to-face" colleges aan, maar ook on line cursussen. En het opvallende is dat, waar het vroeger ging om twee aparte soorten klassen, die scheidingslijn nu steeds meer verdwijnt.
Op sommige scholen zijn on line cursussen, die oorspronkelijk opgezet waren voor studenten die ver weg leven van de campus, ook erg populair met studenten die op de campus zelf wonen. De universiteit van South Dakota stelde zelfs vast dat 42% van de studenten die zich ingeschreven hadden voor tele-onderwijs, zich niet echt ver weg bevonden: zij zaten zelfs op de campus zelf van de universiteit die de on line cursus hostte.
Dat brengt natuurlijk weer heel wat problemen en aanpassing mee. Zo is de universiteit niet zo gelukkig met het feit dat vrije stoeltjes in de virtuele klas, die eigenlijk bedoeld zijn voor studenten die moeite hebben zich te verplaatsen tot aan de campus, nu ingenomen worden door studenten die soms te lui zijn om zichzelf naar het klaslokaal te verplaatsen. Maar anderzijds groeit de bevolking van de campussen steeds aan, en is zo'n on line cursus dan weer een oplossing voor het plaatsgebrek.
Meer over on line les volgen in de VS in dit artikel bij CNN.
http://edition.cnn.com/2006/EDUCATION/01/13/oncampus.online.ap/index.html

* Google Talk staat open voor anderen IM diensten
Zoekgigant Google heeft dinsdag aangekondigd dat het Google Talk, haar eigen instant messaging / VoIP dienst openstelt voor alle andere instant messaging netwerken. Maar vooraleer u nu gaat juichen, en denkt dat Google Talk ook verbonden is met ICQ, MSN en co, moeten wij helaas even een domper op de feestvreugde zetten. Het gaat enkel om IM diensten die eveneens gebruik maken van het XMPP protocol, dat ontwikkeld werd voor de IM dienst Jabber. Dat zijn dus de diensten van providesr Earthlink, GIzmo Project, Tiscali, Netease, Chikka en anderen.
Wij lezen in de faq van Google de volgende uitleg: "Keuze van dienst is iets dat u hebt bij e-mail, en in de meeste gevallen ook met uw gewone telefoondienst. Het betekent dat, wie u ook als email provider kiest (Gmail, Hotmail, Yahoo of een ISP), u mails kan uitwisselen met iemand die een andere provider gebruikt. Dat is ook zo bij de telefoon. U kan iemand opbellen, zelfs als die niet aangesloten is bij dezelfde telefoonmaatschappij als uzelf.... Helaas is dat neit het geval bij vele populaire IM en VoIP netwerken. Als de mensen met wie u wil praten allemaal op verschillende IM/VoIP diensten zitten, moet u zich bij elk van die diensten aanmelden voor een account, en verbinding leggen met die dienst om met uw correspondent te kunnen praten."
Eigenlijk is het nu Google die zegt: wij staan open, als jullie deze specificatie volgen, dan kunnen jullie bij ons aansluiten. Of het lukt om de andere IM-diensten te dwingen hun protocol aan te passen, is natuurljik nog de vraag. Het zou wel aanbevolen zijn, als eindelijk alle netwerken met elkaar interoperabel zouden worden....
http://www.google.com/talk/developer.html#service
http://www.betanews.com/article/Google_Talk_Opens_to_Other_IM_Services/1137530175

* Google advertenties nu ook op de radio
Verleden week is zoekgigant in alle stilte begonnen met een experiment, om onbenutte adverteerruimte in een plaatselijk blad op te kopen, en die op te vullen met advertenties van het AdSense adverteernetwerk.
En blijkbaar wil Google verder gaan met het plaatsen van advertenties in de meer traditionele media. Want het heeft het bedrijf DMarc Broadcasting opgekocht, een bedrijf dat zich specialiseert in het verkopen, leeren en rapporteren van radio-advertenties. Voortaan zullen de AdWord advertenties ook op de plaatselijke radio komen. En volgens BetaNews zou Google zich binnenkort ook op advertenties op tv richten.
Google wordt echt een duizendpoot, die ondertussen op elk terrein wel een voetje aan de grond wil krijgen...
http://www.betanews.com/article/Google_Ads_Coming_to_Radio/1137525512

* Publiek debat geopend over GPL versie 3
WIj hebben het verleden week kort aangestipt: er wordt gewerkt aan een derde revisie van het GPL of General Public LIcens licentiemodel. De Free Software Foundateion heeft een eerste klad van de populaire open broncode licentie aan het grote publiek voorgesteld.
Deze versie gaat met name nader in op de patenten en de problemen met DRM (Digital Right Management - noem het kopieerbeveiliging), die zich scherper zijn gaan stellen sinds de GPL voor het laatst aangepast werd, bijna 10 jaar en half geleden.
Het is de bedoeling dat de DRM zodanig ingepast wordt, dat de geest van de GPL zelf behouden blijft. Bovendien zou bij de nieuwe versie van de GPL een bedrijf verboden worden om software volgens de GPL licentie te gebruiken, als dat bedrijf een andere GPL ontwikkelaar vervolgt voor inbreuken op patenten.
De vorige revisies van de GPL werden in alle stilte uitgewerkt, zonder veel inspraak van het grote publiek. Maar deze licentie is stilaan een belangrijk deel gaan uitmaken van de software industrie: software onder de GPL licentie wordt veel gebruikt, over d ehele wereld. Wil u zelf deze draft voor de GPL doorlezen, dan kan u terecht op de website van de Free Software Foundation.
http://gplv3.fsf.org/draft
http://www.betanews.com/article/Public_Debate_Begins_on_GPLv3/1137513948

* Websites worden in een oogwenk geoordeeld
Het duurt slechts één twintigste van een seconde, minder dan de helft van de tijd om met uw ogen te knipperen, om een oordeel te maken over een website. In die korte tijdspanne wordt geoordeeld over de esthetica van de site, en die beïnvloed de rest van hun ervaring met die site.
Dat was de conclusie van een recente Canadese studie, die gepubliceerd is in Behaviour and Information Technology. Hun conclusie was dat die eerste blik overeenkomt met het oordeel dat de internaut zich vormt over een site, zelfs wanneer hij die site langer bekijkt. Helaas kon de studie niet aangeven wat het juist is wat de goedkeuring van de internaut kan wegdragen. Want de studie stelde verder dat dat hoogst afhankelijk is van persoonlijke smaak.
Eigenlijk al goed, want anders zouden wij voortaan alleen nog maar uniforme websites zien. En dat zou saai worden, niet?
http://www.msnbc.msn.com/id/10895934/

* Britse consumentengroep wil anti-DRM wetten
Het is wat met de kopieerbeveiliging of DRM (Digital Right Management). Die werd in het leven geroepen omdat sommige mensen ongebreideld ceedeetjes kopieerden, en de platenindustrie daar teveel schade van ondervond.
Met DRM moet het gebruik van auteursrechterlijk beschermde werken gecontroleerd of beperkt. Maar een Britse consumentengroep, de National Consumer Council, meent dat DRM de belangen van de gebruiker niet beschermt.
Het NCC verwijst daarbij naar de blunder met de rootkit van Sony BMG, en stelt dat de industrie niet genoeg vertrouwd kan worden om op haar eentje te laten handelen. DRM zou bovendien het legitieme recht van de consument op het gebruiken van digitale content teveel beperken; zo zou u geen DVD die u in het buitenland gekocht hebt, thuis kunnen afspelen; u zou ook geen compilaties voor eigen gebruik kunnen maken van materiaal dat u legaal aangekocht heeft.
Het NCC spreekt van "beveiligingsrisico's voor hun apparatur, beperkingen in het gebruik van producten, povere informatie bij de aankoop van producten, en unfaire voorwaarden van de contracten."
Het NCC is echt niet tegen regulatie: "Wij erkennen de waarde van intellectuele eigendomsrechten, maar hebben weinig vertrouwen in de zelfregulatie van de industrie." Daarom vraagt de groep aan het Britse parlement de rechten van de gebruiker beter te beschermen, en een evenwicht te vinden tussen bescherming van consument én auteursrechten.
http://www.theregister.co.uk/2006/01/18/drm_consumer_opposition/

* Apple pakt privacy probleem aan
Verleden week berichtten wij over het feit dat heel wat internauten ongerust reageerden, toen zij bemerkten dat de iTunes Mini-Store, een nieuw onderdeel van iTunes 6.0.2, gegevens doorstuurde over wat u op uw pc beluistert. De internauten wilden weten waar die gegevens naar toe gingen.
Apple bleef niet doof voor die ongerustheid, en heeft nu open boek gespeeld. De data wordt verstuurd naar een bedrijf dat cookies gebruikt om de "ervaring van de gebruiker op het internet te verbeteren." Wat natuurlijk alles wil zeggen en niets. In elk geval: Apple heeft nu een wijziging aangebracht zodat u zelf dit onderdeel moet activeren - voorheen was het automatisch geactiveerd. En wanneer u het activeert, zal er een boodschap verschijnen: "Apple bewaart de informatie over de inhoud van uw muziek bibliotheek niet".
http://www.betanews.com/article/Apple_Addresses_Privacy_Concerns/1137612200

* Verkoop digitale muziek verdriedubbeld
In het afgelopen jaar is de verkoop van digitale muziek verdriedubbeld, zo meldt het IFPI, International Federation of Phonographic Industry. In cijfers uitgedrukt betekent dit een stijging van 1,1 miljard dollar in 2005, tegenover 380 miljoen dollar het jaar tevoren.
Er werden 420 miljoen tracks gedonwload, wat 20 keer meer is dan het jaar tevoren. Het IFPI telde ook meer dan 2 mijloen legale tracks op het net, dat is het dubbele van in 2004. Digitale muziek is nu goed voor 6% van de totale muziekverkoop. In Engeland en Duitsland zijn er zelfs meer legale downloaders dan mensen die (illegale) bestanden uitwisselen via P2P.
Het IFPI is blij met die evolutie. Maar blijkbaar wordt er geoordeeld dat die eerder te danken is aan een harde repressie van illegale downloaders, dan aan het feit dat er (eindelijk) muziek kan gedownload worden aan betaalbare prijzen. Want het IFPI vindt dat de strijd tegen illegale downloaders nog opgedreven moet worden, en dat ook de providers hun steentje moeten bijdragen in die strijd. Per slot van rekening delen de providers ook in het succes van de digitale muziekindustrie.
ISP's die niet mee willen doen aan die strijd tegen piraterij, riskeren een proces dat hen moet dwingen om mee te werken, zo waarschuwt John Kennedy, IFPI voorzitter.
http://www.betanews.com/article/Digital_Music_Market_Triples_ISPs_Warned/1137693457

* Amerikaanse overheid wil zoekgegevens inkijken
De Bush administratie heeft aan een Amerikaanse rechter gevraagd om een bevelschrift uit te vaardigen tegen Google, om de zoekgitant zo te dwingen zoekrecords uit haar database over te dragen aan de overheid. Eerder had de overheid dat verzoek al eens gedaan, maar Google had geweigerd, vandaar dit dwangschrift.
Waarover gaat het? De Amerikaanse overheid wil gegevens verzamelen om zo een nieuwe wet te kunnen ondersteunen die zij twee jaar geleden wilde uitvaardigen om kinderen te beschermen. Die wet, zou websites strafbaar maken die de toegang tot hun site niet voldoende afschermden voor minderjarigen. De wet werd afgevoerd omdat het Hooggerechtshof meende dat de wet niet nauwkeurig genoeg was, en ook de toegang voor volwassenen tot die sites kon beperken, en dat zou dan een schending zijn van het "First Amendment".
Google weigert die gegevens te verstrekken, omdat dat een inbreuk zou zijn op de privacy van de gebruiker, en het bovendien handelsgeheimen zou moeten prijs geven, die haar concurrenten maar al te graag zouden inkijken. Volgens de overheid zouden andere, niet nader genoemde zoekmachines, al wel op het verzoek ingegaan zijn, maar Google weigert dus.
Voorvechters van de privacy waarschuwen dat dit incident iets is waar zij al lang bang voor zijn, namelijk dat met een klein beetje wettelijke dwang, hele gegevensbanken met persoonlijke informatie over de gebruiker opengesteld zou worden voor de overheid -én andere bedrijven. Om toch even bij stl te staan.
http://www.betanews.com/article/Government_Wants_Google_Search_Data/1137700995

* Geen Kama Sutra aub!
Stel: u krijgt een mailtje, waarin gezegd wordt dat de bijlage sappig foto's bvat van de Kama Sutra. Wat doet de argeloze, maar domme en op sex beluste internaut? Klopt ja, hij (of zij, dames zijn in deze niet onschuldig) klikt op het ikoontje van de bijlage om snel snel die foto's te zien. En wordt besmet met een nieuwe worm, de Nyxem-D worm, alias Blackmal-E.
Eens geactiveerd zal deze worm de beveiligingssoftware op uw pc trachten uit te schakelen, waarna hij alle e-mail adressen op uw pc zal verzamelen om die te besmetten.
Uiteraard hebben de antivirusfabrikanten ondertussen hun antivirus signatuur aangepast. Zorg dus dat u ook uw eigen antivirusprogramma snel update. En natuurlijk helpt het wanneer u geen rare e-mail bijlagen opent natuurlijk, of zij nu kama sutra's beloven, Sex.mpg, Best Videoclip ever, en andere smeuige plaatjes.
http://www.theregister.co.uk/2006/01/19/kama_sutra_worm/

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Huisdieren steeds meer verslaafd aan tv!
Geeft HDTV echt zo'n spectaculair beter beeld dan de gewone tv? Kijk maar naar je kat en hond: zij weten het! Steeds meer mensen met huisdieren melden dat hun Max de kater en Bobby de hond geboeid tv kijken, sinds ze een HDTV scherm gekocht hebben. Max en Bobby lijken geobsedeerd door het beeld, en hebben moeite om onderscheid te maken tussen het erg realistische beeld en de echte werkelijkheid.
In dit artikel bij TV Predictions wordt verteld over de kat Snoopy, die tot 20 minuten lang geboeid zit te staren naar een tv-programma, vooral als er vogeltjes, vissen of andere dieren in voorkomen. Verschijnt er een vogeltje op het scherm, dan zal Snoopy zich in aanvalspositie zetten, klaar om het gevederd beestje te bespringen.
Andere internauten melden in het AVS-forum over honden die beginnen te blaffen als op het scherm een deurbel klinkt, of van katers die de vissen op het scherm najagen. Hun belevenissen, inclusief foto's en videoverslagen, zijn een bezoekje waard!
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=6918645
http://www.tvpredictions.com/catwatcheshdtv011606.htm

* Harde schijven: groter en en toch kleiner
Bij P2P News vonden wij een berichtje dat Seagate Technology een harde schijf uitgebracht heeft voor de notebook, waarbij de databits vertikaal opgesteld worden in plaats van horizontaal, wat de capaciteit opdrijft tot 160 giga, terwijl er toch een beperkte ruimte ingenomen wordt.
Nog kleiner kan het bij Fujitsu. Dat zal, zo meldt VNUNet, een 1,8 in harde schijf produceren, dat 120 giga kan bevatten. Zo'n kleine schijfjes worden vooral gebruikt in draagbare mediaplayers zoals de iPod van Apple, of digitale videocamera's en notebooks.
Het ziet er dus naar uit dat we binnenkort een iPod krijgen met een mooie opslagcapaciteit! En dat kan dan weer goed zijn om al die video's op te slaan...
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2148583/fujitsu-preps-ipod-hard-drives
http://p2pnet.net/story/7620

* Maakt de draagbare player doof?
Onlangs haalde Pete Thownshend, drummer van de legendarisch rockband The Who het nieuws met een waarschuwing: pas op met het luisteren van muziek via de koptelefoon. Hij beweert in een bericht op het internet dat het gebruik van koptelefoon op hoog volume op termijn kan leiden tot het soort gehoorstoornis waaraan hij de laatste jaren lijdt.
Nu zijn experts het er in het algemeen over eens om die bewering van Townshend opzij te schuiven: zijn gehoorverlies is eerder te wijten aan het feit dat hij jarenlang gespeeld heeft in een rockband die ervoor bekend stond heel, heel luid te spelen.
Maar moeten wij ons toch niet een beetje ongerust maken over de mogelijke gevolgen van een té luid volume bij het beluisteren van muziek via de hoofdtelefoon, vooral nu steeds meer jongeren rondlopen met kleine luidsprekertjes in hun oren?
Wij vonden voor u een interessant artikel over dit probleem bij The Washington Post. Daarin wordt gesteld dat er inderdaad de laatste jaren steeds meer problemen met het gehoor vastgesteld worden. Maar die zijn te wijten aan problemen die al bestonden voor de komst van de iPod - omgevingslawaai bijvoorbeeld is een grote boosdoener.
Anderzijds is het ook zo dat, wanneer u in een kamer naar luide muziek luistert, de geluidsgolven doorheen de hele kamer weerkaatst worden. Terwijl bij een hoofdtelefoon de afstand tussen het luidsprekertje en uw gehoororgaan veel kleiner, met alle gevolgen vandien.
Schade aan het gehoor ontstaat wanneer luid geluid de kleine haarcellen in het binnenoor vernietigen. Die cellen zijn verantwoordelijk voor het omzetten van geluidsgolven naar elektrische impulsen, die dan naar het brein gestuurd worden. Wanneer er 25 tot 30% van die cellen verdwijnen, dan begint u minder goed te horen.
Maar wat is nu te luid? Volgens het artikel kan u simpelweg stellen: wanneer u op 1 meter afstand staat van een persoon, en u kan de muziek horen die een ander door zijn koptelefoon speelt, dan is dat te luid, en is die ander zijn gehoor aan het beschadigen.
Het voorgaande is slechts een ruwe samenvatting van het artikel. Wij raden al wie vaak rondloopt met een koptelefoon op het hoofd, toch dit artikel even door te nemen. Wij zouden niet willen dat u doof wordt!
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/01/16/AR2006011601100.html?referrer=email&referrer=email&referrer=email

* Detectie van de menselijke vogelgriep op een chip?
De Franse chipbakker STMicro heeft woensdag aangekondigd dat het een wegwerpchip zal uitbrengen waarmee men het vogelgriepvirus in de mens kan opsporen. De test zou dit najaar nog beschikbaar worden voor mensen in de gezondheidszorg, net op tijd dus voor het volgende vogelgriepseizoen.
Momenteel zijn alle besmettingen bij de mens nog altijd van vogel op mens geschied, en is het virus nog niet gemuteerd zodat het van mens tot mens overgebracht kan worden. Maar wetenschappers zeggen dat de vogelgriep het hoogste risico inhoudt voor een wereldwijde pandemie in decennia. Sinds de griep in 2003 ontdekt werd, heeft het virus al 79 doden gemaakt.
Volgens dit artikel bij BetaNews werkt de chip als volgt: een bloedstaal wordt op de chip geplaatst, en dan door een machine gehaald waar de resultaten dan op afgelezen kunnen worden. De test zou eerst verstrekt worden aan luchthavens en immigratiepunten. Het bedrijf denkt ook aan toepassingen van het toestel voor andere ziekten zoals longontsteking.
http://www.betanews.com/article/Human_Bird_Flu_Detection_on_a_Chip/1137613653

* Draadloze USB hub
Het bedrijf FreeScale heeft een wel erg interessante technologie uitgebracht voor draadloze USB. Die is nu beschikbaar in de CableFree USB hub van Belkin.
Daarmee kan u eender welk USB toestel draadloos aansluiten aan een PC? zonder dat u een driver of een upgrade nodig heeft van uw besturingsyssteem.
Bij CNet vindt u een mooie demo van de technologie in een videofragment. Het is het eerste toestel dat gebaseerd is op UWB of Ultra Wide Broadband in de VS.
http://reviews.cnet.com/Belkin_s_CableFree_USB_hub/4660-3243_7-6414219.html
http://www.infosyncworld.com/news/n/6390.htm


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Duitse hackers maken RFID-vernietiger van wegwerpcamera
http://tweakers.net/nieuws/40761
http://zdnet.be/news.cfm?id=52735&mxp=146
http://events.ccc.de/congress/2005/wiki/RFID-Zapper(EN)

*** Apple zou knoeien met de RSS standaard
http://mail.vnunet.com/cgi-bin1/flo/y/elED0EpGRo0N4r0CwHQ0Ae

*** Microsoft ontwikkelt geen versie van de Mac voor Apple gebruikers
http://mail.vnunet.com/cgi-bin1/flo/y/elED0EpGRo0N4r0Cv4n0Am


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Joe Galea Band - Money Tree
[Blues-Rock] Vaak worden blues-artiesten beter met het ouder worden; het blues genre is er nu eenmaal een van wijsheid die ten kosten van verkregen werd, en teksten die onder invloed van wiskey geschreven werden.
Deze man maakt echte blues, vanuit de buik. Weliswaar met elektrische gitaren erbij, maar ongetwijfeld blues met een grote B.
http://music.download.com/joegaleaband

* Leszek Cichonski - Thanks Jimi
[Blues] Deze gitarist leeft onder invloed van Jimi Hendrix, en zijn spel doet denken aan de stijl van Curtis Mayfield. Echt ongelooflijk mooi gitaarspel.
http://music.download.com/leszekcichonski

* Jake La Botz - Lost Child
[blues] Een man met echte, doorleefde blues. Soms ruwe nummers, soms acoustisch. Maar mooi, echte blues.
http://music.download.com/jakelabotz

* Paul Cummins & the Lion Dogs
[blues] Een gitaarman, dat is Paul Cummins. Zijn country blues is een beetje melancholisch, traditioneel. Erg, erg mooi.
http://music.download.com/paulcummins

* The Nige Lights - Farmer's Lament
[Blues] Een viermanschap uit Philadelphia, die elementen combineren van klassieke country, blues, vaudeville, met indie-pop. Uptempo, heel vrolijk.
http://music.download.com/thenitelightsNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Tijd is het meest kostbare ding dat de mens kan besteden.
Theophrastus, Grieks botanist, humorist, naturalist [372VC-287VC)


De nieuwe oogst


* PodZinger: podcast zoekmachine
Bent u, net als wij, gek op podcasts? Dan moet u PodZinger eens uitproberen. Zij onderscheidt zich van andere podcast-zoekmachines doordat zij zich niet enkel baseert op de metadata om de podcast te catalogeren. PodZinger zet namelijk de podcast om in tekst, en indexeert die dan. Zo kan u dus de hele podcast doorzoeken.
Bovendien zal PodZinger bij de resultaten het audiosegment markeren waarin uw zoekterm vorkomt. Klikt u op een plek in het resultaat, dan zal de podcast beginnen te spelen, exact op die plaats. U kan dan terugspelen, pauzeren, of snel doorspoelen. Of u kan de hele podcast downloaden.
[Taal: Engels]
http://www.podzinger.com

* Gnoosic
Deze site draait rond een zelflerend systeem: het stelt vragen aan de bezoekers, wat zij goed vinden en wat niet, en verwerkt hun antwoorden in een database. OP den duur kan de machine zeggen: jij houdt van A, dan zal je waarschijnlijk ook van B houden. MOmenteel wordt gewerkt met een database voor muziek. Er is ook een database voorzien voor boeken en films.
De site werkt erg simpel: je geeft om te beginnen te namen op van drie bands die je goed vindt, en je krijgt een suggestie. Om de band te kunnen beluisteren, moet je wel op een link klikken naar Amazon.com. Het principe werkt erg goed, test zelf maar!
[Taal: engels]
http://www.gnoosic.com/

* Goombah
Nog een zoeker om nieuwe muziek te ontdekken. Maar hier gaat het om een download. U installeert het programma, het neemt een kijkje in uw iTunes bibliotheek, en zoekt dan on line naar mensen met een gelijkaardige smaak. Daarna kan u samples beluisteren van nieuwe songs die u waarschijnlijk wel goed zal vinden, en kan u uw muzikale "buren" ontmoeten.
[Taal: Engels]
http://goombah.emergentmusic.com/

* Wat te doen als iemand uw monitor naar de vaantjes hielp met een magneet?
Wij raden u het niet aan om het proberen, maar af en toe zijn er slimmerikken die een magneet tegen het scherm van een monitor houden. En dan is de beeldvorming helemaal vervormd.
Deze site legt uit hoe u in dat geval tewerk moet gaan, om dit euvel te herstellen.
De hele site bevat trouwens erg opvallende artikels met raar nieuws - niet voor niets werd de site dan ook Madville genoemd!
[Taal: Engels]
http://www.madville.com/link.php?id=123683&t=23

* XP Secrets
Op deze pagina vindt u enkele "easter eggs" ( grapjes die de Windows programmeurs ingebakken hebben) en geheimpjes van Windows XP. Bijvoorbeeld hoe u bij Paint ook tot 10x kan inzoome, hoe u bij FreeCell can winnen, enz.
[Taal: Engels]
http://mywebpages.comcast.net/SupportCD/XPSecrets.html

* Python
De computertaal Python is sterk in opmars.Als u wil weten wat deze taal inhoudt, wat u ermee kan doen, en een introductie wil krijgen in Python, surf dan eens naar dit adres.
[Taal: Engels]
http://www.poromenos.org/tutorials/python

* Calisthenics voor de hersenen
Hou je hersenen in topform! Bij Time vindt u enkele (Engelstalige) puzzels, om uw hersentjes wat te pijnigen, zodat zij scherp blijven.
[Taal: Engels]
http://www.time.com/time/covers/20060116/puzzles/?cnn=yes

* Trailervision
Sommige mensen vinden de trailers van films interessanter dan de films zelf. En wie zijn wij om hen ongelijk te geven? Voor hen is er deze site. Daar vindt u namelijk honderden trailers van films.
Een woord van waarschuwing: er zitten ook heel wat filmtrailers voor volwassenen bij...
[Taal: Engels]
http://www.trailervision.com/

* Hoe mobieltjes het nieuws veranderen
Hier vindt u een 22 minuten durende video van de BBC, die nader ingaat op de manier waarop door de gebruiker zelf aangebrachte content en filmbeelden die door mobiele telefoons gemaakt zijn zoals bij de bomaanslagen in Londen, de manier veranderd hebben waarop de tv zenders het nieuws verslaan.
[Taal: Engels]
http://www.cyberjournalist.net/news/003226.php

* 10 misvattingen over auteursrechten
Alhoewel Amerikaans van oorsprong, vindt u op deze site toch wel nuttige informatie over auteursrechten. Er bestaan namelijk heel wat misvattingen daarover. Zo zijn er veel mensen die denken dat ze alle materiaal zomaar mogen gebruiken, zolang ze er geen geld voor aanrekenen. Wat dus niet waar is.
[Taal: Engels]
http://www.templetons.com/brad/copymyths.html

* Leejoos Webhebbies
Deze Leejoo heeft een hele verzameling tools en handige hulpjes verzameld, die de beginnende webmaster op weg kunnen zetten.
Zo vindt u er Java-applets, Animaties, achtergronden, URL submit, maar ook tips & tricks, met o.a. aanwijzingen voor het maken van een eigen 404 pagina, zoeken met altavista in je eigen site, enz.
[Taal: Nederlands]
http://www.leejoo.nl/index.html

* KnowIT
Een zoekmachine, die zich specialiseert in het IT wereldje - maar dan voor de beroepslui. Vaak saaie materie, maar broodnodige informatie voor de insiders.
[Taal: Engels]
http://www.knowit.com/

* Vrijdag animatiedag : Harde Schijf (wmv)
In dit filmpje ziet u hoe een harde schijf te werk gaat, hoe de leeskop bliksemsnel over en weer gaat bij het lezen van data. Beelden die u normaal gezien nooit te zien krijgt...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=video&file=hdd.wmv

* Vrijdag animatiedag : PDPhoto
Op deze site vindt u heel wat mooie foto's die u gratis kan gebruiken voor bvb uw website of als wallpaper. Het merendeel van de foto's zijn Amerikaanse landschappen of stadsbeelden maar u vindt er ook andere foto's. U kan er ook commentaar geven op de foto's.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.pdphoto.org

* Vrijdag animatiedag : Oldies Games
Een site vol oude, gratis spelletjes; meer dan 3600 exemplaren ! U vindt ze niet meer in de handel maar daarom zijn ze niet minder leuk. Het oudste spel op deze site dateert van 1977.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.freeoldies.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Laura D
Deze jonge zangeres deed mee aan Idool 2004 en waagt nu haar kans in de Eurosong-preselecties.
http://www.laurad.be/

- Ali Tcheelab
Brengt Funky Blues en Motown muziek. Neemt samen met Laura Ramaekers deel aan Eurosong 2006.
http://www.alitcheelab.com/
http://www.lauraramaekers.com/

- Jeason
Deze goeduitziende zanger plaatste zich al voor de halve finale van Eurosong met zijn Spaans nummer 'Dame Amor, Dame Vida'.
http://www.jeason.be/

- Maria Mena
Haar meest bekende nummer is wellicht "You're the only one", waarvan u op haar site een fragment kan beluisteren.
http://www.mariamenamusic.com/

- Kate Rusby
Deze dame brengt Engelse folk. Haar laatste album is "The girl who couldn't fly".
http://www.katerusby.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Stop een auto in je pc
Veel liefhebbers van mooie automerken als Ferrari en Lamborghini willen hun voorliefde ook in hun pc terugzien.
- Alternatieven voor MS Office
Microsoft Office is een begrip in de zakelijke markt.
- Gymles via internet
Honderden scholieren in de Amerikaanse stad Minneapolis hoeven niet meer elke week naar het gymlokaal.
- Toetsenbord met joystick
Altijd ruzie met je muis? Dan heeft Trust nu een toetsenbord met een joystick, die de muis vervangt.
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- RSS-feed via MSN Messenger
Om een RSS-feed te versturen heb je niet langer een eigen website nodig. Via FeedXS kan het zelfs via MSN Messenger.
- Via de afstandsbediening je tv draaien
Met de X-arm, een draaiarm voor lcd/plasma- televisies, kan het toestel door middel van een afstandsbediening gedraaid worden.
- Een digitaal springtouw
Met een digitaal springtouw word je niet gezonder, dunner en fitter dan met een gewoon springtouw. Maar je krijgt wel meer informatie.
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- CES 2006: ViewSonic zet volop in op lcd-technologie
- Konica Minolta stapt uit fotografie
- Handenvrij telefoneren met de autoradio
- Draadloze toetsenbord-muis combinatie voor Mac
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Belgacom nog lang niet verzadigd
- Intel: onvoldoende voorraden, resultaten halfstok
- Mobiele spelletjes markt groeit snel
- LaCie Brick: geheugen met... Lego-look
- Google neemt dMarc Broadcasting over en introduceert AdWords nu ook op de radio
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- 3G Europese mobiele technologie nummer één tegen einde decennium-
- DAD lanceert nieuwe webstek voor Voetbalbond-
- 360° Academy wil inzicht verschaffen in nieuwe media
- Autobouwers boeken massaal advertentieruimte op Amerikaanse autosites
- Bravia-campagne van Sony krijgt blog-verlengstuk
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Goocam World Map
- Flight 93 - Het relaas van 911
- Gorki-clip Joerie doet server overkoken
- Q-goudstaaf eindelijk gevallen
- Een dure sportwagen is niet alles
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Alle bouwpremies op één site
- Sex.com verwisselt van eigenaar voor 14 miljoen dollar
- Europa overtroeft VS als grootste pc-markt
- Tiscali ontwikkelt browser voor kinderen
- Dr. Phil start datingadvies op internet
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Samsung heeft externe Blu-ray-recorder klaar
- 'Disney wil Pixar overnemen'
- 'WiFi-hotspots duur, lastig en onveilig'
- Opvolger Vista gaat 'Vienna' heten
http://www.tweakers.netWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Nieuwe reglementering in Belgi? inzake de gezondheid en de veiligheid van de werknemers - http://nl.wikipedia.org/wiki/Codex_over_het_welzijn_op_het_werk
* Duitste krautrockgroup - http://nl.wikipedia.org/wiki/Thirsty_Moon
* Gebergte in Roemeni? - http://nl.wikipedia.org/wiki/Transsylvaanse_Alpen
* Verbanddoos - http://nl.wikipedia.org/wiki/EHBO-koffer
* Gemeente in Tirol - http://nl.wikipedia.org/wiki/Reutte_%28gemeente%29
* Frans politicus en diplomaat - http://nl.wikipedia.org/wiki/Victor_de_Broglie
* Amerikaans filmacteur - http://nl.wikipedia.org/wiki/James_Stewart
* Geolocatiesoftware - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geolocatiesoftware

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip Windows: Werkmap gebruiken om bestanden te synchroniseren
1 Werkmap - overzicht
Steeds meer mensen hebben meerdere computers. Denk maar eens aan een desktop voor thuis en een laptop voor bijvoorbeeld op het werk of op de camping. Maar hoe hou je de bestanden nu gesynchroniseerd? Het is dikwijls een hele klus om in de gaten te houden welke versie de laatste is. Toch is het niet zo moeilijk als het lijkt, je moet het even weten. Hieronder uit de Help en ondersteuning de oplossing.
Als u regelmatig bestanden bewerkt buiten de hoofdcomputer (bijvoorbeeld op een draagbare computer), kunt u de Werkmap gebruiken om de bestanden vervolgens te synchroniseren met de oorspronkelijke bestanden op de hoofdcomputer. Wanneer u de draagbare computer opnieuw verbindt met de hoofdcomputer (of een verwisselbare schijf met de gewijzigde bestanden in een schijfstation van de hoofdcomputer plaatst), worden de bestanden op de hoofdcomputer automatisch bijgewerkt met de gewijzigde versies. U hoeft hiervoor de gewijzigde bestanden niet uit de Werkmap te verplaatsen of de bestaande kopieŽn op de hoofdcomputer te verwijderen. In de Werkmap worden de bestanden opgeslagen en wordt de status van de bestanden weergegeven. De status kan bijvoorbeeld aangegeven of een bestand is gekoppeld aan het oorspronkelijke bestand op de hoofdcomputer, of dat het bestand een zwevend bestand is. Met deze informatie kunt u de bestanden geordend houden en voorkomen dat u per ongeluk de meest recente versie van een bestand verwijdert of door een oudere kopie vervangt.

* Tip Windows: Werkmap gebruiken om bestanden te synchroniseren
2 Een nieuwe werkmap maken
U opent het onderdeel Deze computer door te klikken op Start en vervolgens te klikken op Deze computer. Klik op de map waarin u de nieuwe werkmap wilt maken. Klik op het menu Bestand, wijs Nieuw aan en klik vervolgens op Werkmap. Opmerking: Als u een nieuwe werkmap op het bureaublad wilt maken, klikt u met de rechtermuisknop op een willekeurige plaats op het bureaublad. Vervolgens klikt u op Nieuw en klikt u op Werkmap.

* Tip Windows: Werkmap gebruiken om bestanden te synchroniseren
3 Bestanden op verbonden computers synchroniseren met de Werkmap
Terwijl de computers met elkaar zijn verbonden, opent u de Werkmap op de draagbare computer en kopieert u de gewenste bestanden van de hoofdcomputer. Bewerk de bestanden op de draagbare computer. Wanneer u klaar bent met de bestanden, verbindt u de twee computers als u de verbinding hebt verbroken, opent u de Werkmap op de draagbare computer en voert u een van de volgende handelingen uit: Als u alle bestanden wilt bijwerken, klikt u op Alles bijwerken in het menu Werkmap. Als u alleen bepaalde bestanden wilt bijwerken, selecteert u de gewenste bestanden en klikt u op Selectie bijwerken in het menu Werkmap. Opmerkingen: Als u via de Werkmap bestanden van uw hoofdcomputer naar de draagbare computer kopieert, moeten de twee computers via een netwerk of een directe kabelverbinding aan elkaar zijn gekoppeld. Tijdens het bewerken van de bestanden hoeven de twee computers niet te zijn verbonden.

* Tip Windows: Werkmap gebruiken om bestanden te synchroniseren
4 Bestanden op een verwisselbare schijf synchroniseren met de Werkmap
Plaats een verwisselbare schijf in een schijfstation van de hoofdcomputer. Open de Werkmap en kopieer de juiste bestanden naar de Werkmap. Sleep de Werkmap naar de schijf. De bestanden in de Werkmap worden naar de schijf gekopieerd. Verwijder de schijf uit de hoofdcomputer en plaats de schijf in een schijfstation van de draagbare computer. Open de Werkmap op de schijf en bewerk de bestanden. Als u klaar bent met de bestanden en deze wilt synchroniseren, verwijdert u de schijf uit de draagbare computer en plaatst u de schijf in een schijfstation van de hoofdcomputer. Open de Werkmap op de schijf en voer een van de volgende handelingen uit: Als u alle bestanden wilt bijwerken, klikt u op Alles bijwerken in het menu Werkmap. Als u alleen bepaalde bestanden wilt bijwerken, selecteert u de gewenste bestanden en klikt u op Selectie bijwerken in het menu Werkmap.
Bron van dit dossier: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Wachtwoord niet laten verlopen
We weten allemaal dat een wachtwoord uit cijfers én letters moet bestaan, dat hij het liefst langer moet zijn dan acht karakters en dat je hem natuurlijk regelmatig moet veranderen. Maar soms is dit onhandig. Wie wil kan daarom in XP zijn wachtwoord vastzetten.
Wilt u dit in één klap voor alle gebruikers regelen, ga dan naar Start / Configuratiescherm / Systeembeheer / Lokaal beveiligingsbeleid. Onder Accountbeleid vindt u de map Wachtwoordbeleid. In het rechtse venster kunt u dan door een keuze te selecteren met de rechtermuisknop en te kiezen voor Eigenschappen de nodige instellingen maken. De Maximale- en Minimale wachtwoordduur dient u op 0 te zetten om de wachtwoorden niet meer te laten verlopen.
De gebruikers van XP Home Edition hebben geen Lokaal beveiligingsbeleid maar ook zij kunnen bovenstaande instelling maken en wel als volgt: Navigeer naar de Opdrachtprompt via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires en tik hier de volgende opdracht: net accounts /maxpwage:unlimited /minpwage:0 en u bereikt hetzelfde resultaat.
Wilt u het per persoon regelen, klik dan met de rechtermuisknop op het icoon Deze Computer, en kies Beheren. Ga hier naar Lokale gebruikers en groepen / Gebruikers, en klik met de rechtermuisknop op de gebruiker die u wilt aanpassen. Kies Eigenschappen en zet op het tabblad Algemeen een vinkje voor de optie Wachtwoord verloopt nooit. Sluit af met OK.
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* Mozilla Thunderbird 1.5
Win98/2000/ME/XP - 6,1 MB - freeware
Versie 1.5 van de gratis e-mail client van Mozilla biedt een nog betere bescherming tegen phishing mails, een automatische updatefunctie, betere ondersteuning voor RSS feeds en podcasting.
U kan ook apart de bijlagen van een mail wissen, zonder de mail te moeten wissen, automatisch drafts (concept) van een mail opslaan, en een spellingscontrole uitvoeren (engelstalig)
http://www.mozilla.com/press/mozilla-2006-01-12.html

* Dr.DivX
Win98/2000/ME/XP - 5,3 MB - freeware
Met Dr.DivX kan ubestanden omzetten van het MPEG1-2-4 formaat, AVI en WMV. Als bron kan u niet alleen filmen gebruiken die op de harde schijf staan, maar ook alles wat binnenkomt via de aangesloten videocamera, plus beelden via de tv-kaart.
http://www.drdivx.com/

* K-Meleon
Win98/ME/2000/XP - 5,7 MB - freeware
Een zeer snelle browser, die op de nieuwste versie van Mozila loopt. er bestaat ook een grotere versie van, met meer functies.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13011154.html

* AuditISX 2006
Win98/ME/2000/XP - 1029k - freeware
Met dit progje kan u een audit oproepen van de hardware en software van uw werkstations of server, en die informatie in verschillende soorten database formaten en bestandsformaten opslaan, zoals XML, tekst, Accesss, SGL Server, Oracle. U kan ook het rapport afprinten in tekstformaat.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=109715

* Bookmark Buddy

Win95/98/ME/2000/XP - 464k - shareware
Een tool om al uw bookmarks of favorieten te beheren; u kan ze tevens doorzoeken. Maar u kan er ook uw logins in bewaren plus de bijhorende paswoorden.
http://www.download.com/Bookmark-Buddy/3000-2370_4-10276907.html?tag=nl.e415

* iTunes voor Windows (versie 6.2)
Win2000/XP - 33,8 MB - freeware
Als u deze handige beheersoftware voor al uw muziek nog niet op uw pc hebt staan, dan kunnen wij u alleen maar zeggen: snel downloaden! U beheert uw muziek, kan vanuit het controlecentrum afspelen in willekeurige volgorde, hoesjes van cd's toevoegen, en, heel belangrijk, uw podcastst beheren.
http://www.apple.com/itunes/download/

* Mad Tracks
Win98/ME/2000/XP - 55,11 MB - demo
Een race spelletje dat punten verdient voor originaliteit. Er zijn helaas geen instructies aanwezig, maar het spel zit wel goed ineen.
http://www.download.com/Mad-Tracks-demo/3000-7519_4-10490851.html?tag=nl.e415

* Extract Now

WinXP (versie 4.0) - Win 95/98/ME/XP (versie 3.6) - freeware
Een gratis progje om bestanden te comprimeren en uit te pakken. Het kan heel wat soorten formaten aan. [Bron: Wim W]
http://www.extractnow.com/

* Vrijdag Macdag: Text-Osterone
Mac oS 9.x/X - 4,36 MB - shareware
Met dit progje wordt het maken van coole bewegende teksteffecten een fluitje van een cent. Aparte zwevende vensters latn u toe om verschillende aspecten van uw teks te controleren.
http://www.download.com/Text-Osterone/3000-2180_4-10267376.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: Web Site Maestro
Mac OS X 10.2 - 3,39 MB - shareware
Een progje vor web ontwikkelaars: hiermee kan u de code die u schreef opschonen vooraleer u hem on line zet. Daardoor zal de pagina sneller laden.
http://www.download.com/Web-Site-Maestro/3000-2177_4-10490274.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Medewerker Filover heeft een antwoord op een lezersvraag in een vorig nummer:

<<<
Een reactie op een vraag van lezer Patrick uit de laatste NeTTies :

Reeds enige tijd ben ik op zoek naar een programma dat videobeelden(AVI,etc...) 90° kan roteren.
Zoals jpg's die je kan roteren, links, rechts,enz...
Het probleem is als je met een digitale camera filmpjes maakt, dat je die soms gedraaid moet bekijken
op je pc, en dan allesbehalve handig:-)!

Met o.a. de freeware Virtualdub kan dat.
http://www.virtualdub.org/
De uitleg hoe, lees je in de laatste post in deze topic :
http://www.techspot.com/vb/archive/index/t-16240.html

>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer R. Lauwrys heeft enkele tips:

<<<
Als trouwe lezer van uw nieuwsbrieven heb ik per toeval hetvolgende ontdekt.
Waarschijnlijk wist u dat al, maar ik niet.

Door per toeval in de zoekopdracht van GOOGLE 12*3 in te tijpen ipv 123,
kreeg ik gewoon de uitkomst (36) op het scherm met het icoon van een rekenmachine erbij.

Het vak van de zoekopdracht kan dus ook gebruikt worden als rekenmachine.

En:
wist u dat u met deze URL op de teletekstpagina van de VRT komt ?
http://193.121.55.225/tt/tt_een.php?p=100&g=1&s=1&r=0&x=1

Groetjes,
R.Lauwrys
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Hank stuurt ons vanuit het verre Canade de volgende link:
De ' Smell Tech Suppor ' werkt over uren.......
Groetjes, voorspoeding 2006
I am enjoying reading your weekly email. Thank you.
http://www.funnypart.com/funny_flash/tech_support_2.shtml

Maar meldt ons ook dat hij de site van BBC niet kan bekijken:

BBC Video
Auntie B. zoals de BBC soms oneerbiedig genoemd wordt, is in het bezit van een schat aan archiefbeelden en fragmenten. En de internaut mag voortaan mee genieten van die beelden. U kan alvast een voorproefje nemen: historische beelden van het enerhalen van de Berlijnse muur, de vrijlating van Nelson Mandela, en meer.
[Taal: Engels]
http://www.bbc.co.uk/calc/news/index.shtml

Jammer dat men deze historische beelden niet kan openen, downloaden hier in Canada....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Geert reageert op ons artikel over de beperkte houdbaarheid van cd's:
<<<
Vorig jaar heb ik op de beurs ACF - www.acf.be - met een vertegenwoordiger van J.I.P. - www.jip.be - gesproken over het verouderen van cd's en dvd's.
De man beweerde dat er een cd was die niet onderhevig was aan verouderingsprocessen: de reflecterende laag was namelijk puur goud. En zoals bekend is goud een "inerte" grondstof, d.w.z dat het met niets anders reageert. Het roest niet en het ondergaat geen wijzigingen door chemische reakties. Volgens diezelfde verkoper hadden versnelde verouderingstests berekent dat de gouden cd een leeftijd had van 100 jaar.
Ik weet de juiste prijs niet meer, maar denk dat de cd's 0.75 EUR per stuk kosten.
Een dvd was nog niet beschikbaar in deze grondstof.
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Pieter heeft een vraagje:
<<<
Hallo Hilde,
In jouw, nog steeds, onvolprezen magazine las ik ook het berichtje over Thunderbird 1.5.
Ik heb 'm direct gedownd en geïnstalleerd.
Het progr. lijkt voor mij niet te gebruiken, want het sluit steeds weer af met de kreet dat er een fout is opgetreden.
Is er onder de abonnees misschien iemand die daar een oplossing voor weet?
>>>
Wie heeft raad?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In editie 426 vermeldden wij een vraagje van een lezer, maar kregen geen antwoord. Daarom proberen wij het nogmaals:

<<<
Hallo computer gebruikers,

Heb dikwijls een probleem met Nero Versie 6.6.0.6 onder OS Windows XP 5.1
Na het succesvol Simulation proces volgt het brandproces normaal maar op het einde bij de actie"Lead in and lead out" geeft de ASUS CRW-4816A brander
Verifying disc position of item 0(relocatable,disc pos,no patch infos,orig at 0):write at 0
CDR-1066 File ThreadedTransferinterface.ccp,Line 1734 invalid field in command ASUS CRW-4816A\H1 T1
TRANFER-35 File ThreadedTransferinterface.cpp,Line 1734 invalid track info
Phase 38 File dlgbrnst.cpp,Line 1832 Burn process failed at 4x (600 KB/s)
"Session fixation error- Could not perform fixation"
en stopt dan met de melding dat het brandproces mislukt is.
De snelheid die ik bij het branden(8x1200) gebruik ligt zeker niet te hoog en fout wordt ook vermeld bij 4 x (600 KB/s).
Bij het kopiŽren heb ik nooit problemen enkel bij het branden van veelvuldige bestanden ( data) in "trace at once" en "disk at once"
Als de inhoud op de schijf wordt nagezien staan de gegevens er meestal wel goed op maar men is nooit zeker van de inhoud bij zulke melding.
Hopelijk heeft iemand wel een idee waarom het hier fout loopt.

Dank aan ieder die een poging wil wagen.
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En om te besluiten een mislukt experiment van lezer Hendrik:
<<<
Net geprobeerd om het wisselbestand te veranderen van plaats zoals uitgelegd in de nieuwsbrief. Na het instellen van Geen wisselbestand op partitie C en het heropstarten, werkte Defragmentatie helemaal niet, kon ik de Help niet meer openen, ... Systeemherstel gedaan en nu geprobeerd om ineens op de Cpartitie Geen wisselbestand te kiezen en op de D partitie een nieuw wisselbestand in te stellen. Daarna heropgestart en nu werkt defragmentatie en Help wel normaal.
'k Wou dit toch even melden.
>>>

Zo, dat was het voor deze week; wij hebben een hoop achterstallige mail getracht weg te werken, en u hebt weer wat werk!

Hilde
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Een wijze persoon doet meteen, wat een gek pas als laatste doet.
Beiden doen hetzelfde, alleen op verschillende tijdstippen
Lord Acton, Brits historicus (1834-1902)