Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.794
(4.170 wekelijkse,
624 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 5/1/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 430 van 31/12/2005


Gegroet lezers,

Eerst en vooral zenden wij u met deze onze beste wensen voor het nieuwe jaar. Veel geluk en voorspoed, gezondheid, en niet teveel probleempjes!

Verder zijn wij erg fier te verkondigen dat Netties nu officieel haar 10e jaargang ingegaan is. Wat toch een hele prestatie is, vindt u niet? Onze dank gaat uit naar onze vele medewerkers, en natuurlijk ook naar u, onze lezer. Bedankt voor uw enthousiasme en uw trouw!

Verder hebben wij vandaag onze doos ontvangen met een eerste lading Ubuntu cd's. Volgende week stoppen wij al een eerste zending in de postbus; de bestemmelingen worden individueel verwittigd wanneer hun cd vertrekt. Wij hebben trouwens ook een tiental cd's met Ubuntu voor de Mac. Wie is er kandidaat? Meld u aan bij ubuntu@netties.be

Zo. Dat was het qua huishoudelijke mededelingen. Snel naar uw leesvoer! Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u volgende week bij leven en welzijn weer te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Blinkx nu ook met video voor draagbare beeldplayer
De erg goede zoekmachine voor videobestanden, Blinkx, heeft een nieuwe dienst uitgebracht waarmee je kan zoeken naar videobestanden om ze dan te synchroniseren met je iPod of persoonlijke video player. Blinkx.tv To Go, zoals de nieuwe dienst heet, zal automatisch het videobestand omzetten in het bestandsformaat dat jij nodig hebt.
Daarna kan je het videobestand overzetten naar je player, maar je kan het ook bewaren in een speciaal kanaal, dat dan voortaan de player voortdurend zou updaten met nieuwe video. Vergelijk het een beetje met de podcasts van iTunes. "Wij hebben de interactieve, aanpasbare ervaring van het internet gecombineerd met de simpele manier waarop we tv kijken en nu hebben we die ervaring ook nog eens draagbaar gemaakt", aldus de oprichter van Blinkx.
http://www.betanews.com/article/Blinkx_Expands_to_Portable_Video/1135012734
http://www.blinkx.com/press/2005/20051219.php

* Gaim 2.0 in bèta versie
AOL, Microsoft en Yahoo zijn allemaal dapper bezig met nieuwe versies van hun respectievelijke instant messaging programma's. Zij voegen er voice en video mogelijkheden aan toe. Maar ondertussen zit de open source gemeenschap niet stil met haar eigen instant messaging programma: Gaim. Daarvan komt versie 2.0 nu in een definitieve bèta versie uit, na 15 maanden hard werken.
Wat u vooral zal opmerken bij deze versie zijn de herschreven systeemstatus, het soepeler bladeren, ondersteuning voor enkele MSN Messenger onderdelen zoals de knipoogjes van MSN en Yahoo Doodle van Yahoo, verbetering bij het overzetten van bestanden, ondersteuning voor het Bonjour protocol van Apple en zelfs voice over IP. Aan u om het uit te testen en ons te berichten wat u ervan vindt!
http://fileforum.betanews.com/detail/Gaim_for_Windows/1032060483/1
http://gaim.sourceforge.net/
http://www.betanews.com/article/Gaim_20_Messaging_Client_Hits_Beta/1135009161

* BBC start met interactieve on line soap voor tieners
Soaps zijn erg populair, ook voor tieners. Combineer dat met het internet en u hebt een gehaaide winnaar. Dat is althans wat de BBC gedacht moet hebben, want "Auntie" start met een webgebaseerde soap voor tieners, die Wannabes zal heten. Hij draait rond de levens van een groepje jonge musici, acteurs en filmmakers, die het willen maken, tegen een achtergrond van de Britse badplaats Brighton.
De opnames beginnen in de lente, de casting wordt nu uitgepluisd. Volgens planning zouden er elke week twee episodes on line verschijnen en de soap zou zeven weken duren. De interactiviteit is heel belangrijk bij de soap: de kijker kan zelf mee kiezen uit verschillende scenario's die in de lijn van de karakters liggen.
Volgens de producer van de show is het tienerpubliek ideaal voor dit nieuwe soort formaat. De interactiviteit draait immers rond het vertrouwd worden met de personages en hen helpen om moeilijke persoonlijke keuzes te maken. Dit is trouwens al de tweede on line soap van de BBC. De BBC World Service start deze zomer met een wekelijks drama, The Flatmates, dat de studenten Engels als doelgroep heeft.
http://www.brandrepublic.com/bulletins/digital/article/533377/bbc-launches-interactive-teen-soap-online/

* Bent u ook bespied?
De Amerikaanse krant The New York Times berichtte verleden week dat de Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency allerlei communicatie via internet en telefoon bespied heeft, die de VS in en uit ging. Daarbij werd nauw samengewerkt met de grootste telecombedrijven.
In het begin probeerde de Bush administratie het nieuws nog af te zwakken - enkel mensen met terroristische bindingen zouden afgeluisterd zijn. Maar volgens The Times zou de surveillance op veel grotere schaal gebeurd zijn dan dat.
De geheime dienst zou toegang gehad hebben tot de backbone netwerken en zo alle verkeer op die netwerken hebben kunnen bespieden: e-mail, instant messaging en ook telefoon (VoIP dus). Er werden massale hoeveelheden verkeer bekeken, op zoek naar bepaalde patronen die konden wijzen op terroristische activiteiten.
En dan moet u weten dat de Amerikaanse overheid de laatste tijd de telecomindustrie gepusht heeft om zoveel mogelijk internationale telefoongesprekken via de Amerikaanse netwerken om te leiden; op die manier is het namelijk erg simpel voor de NSA om datapakketjes op te pikken bij switches. Dat het een en ander niet volledig wettelijk is, moeten wij u er niet bij vertellen.
Leest u ook maar eens de verontwaardigde commentaren (184! al toen wij de site bezochten) die het artikel bij BetaNews losgemaakt heeft.
http://www.betanews.com/article/NSA_Monitoring_Net_Communications/1135406234
http://www.nytimes.com/2005/12/24/politics/24spy.html

* Mamma.com heeft Copernic opgekocht
Copernic is een van de oudste en populairste zoektools om uw eigen harde schijf te doorzoeken, maar ook om op het internet te zoeken. Deze zoektool werd deze week overgekocht door het bedrijf Mamma.com.
Het huwelijk tussen Copernic en Mamma was al eerder aangekondigd, maar de echtverbinding had wat voeten in de aarde. De samenwerking tussen de bedrijven zou de Copernic zoekmachine sterker moeten maken. Want zij moet natuurlijk optornen tegen Google dat zich onlangs ook op de desktop-search gegooid heeft.
http://www.betanews.com/article/Mammacom_Buys_Copernic_for_22M/1135362464

* Moderne David versus Goliath
Patricia Santangelo is in de ogen van velen een heldin. De nieuwe David, die het moet opnemen tegen Goliath. Zij wordt namelijk vervolgd door de belangengroep van de Amerikaanse muziekindustrie, RIAA, omdat zij illegaal muziek ge-upload en gedownload zou hebben. Zij is een van de 16.000 mensen die momenteel vervolgd worden voor het pirateren van muziek via de ruilnetwerken.
Nu moet u weten dat de vrouw zo goed als computer-analfabeet is. Zij kan met moeite haar e-mail ophalen en versturen. Zij begrijpt niet hoe zij van deze zaken beschuldigd kan worden. Als er al illegale bestanden op haar pc staan, dan moet dat het werk zijn van haar kinderen. Zij heeft dan ook geweigerd om de minnelijke schikking die het RIAA haar aangeboden heeft, te ondertekenen. "Het gaat om het principe", zegt ze, "Ik kan niet iets tekenen dat zegt dat ik akkoord ben te stoppen met iets dat ik nog nooit gedaan heb..."
De vrouw heeft tot hiertoe al meer dan 24.000 dollar betaald aan advocaatkosten en omdat ze die kosten niet meer kan betalen, zal ze nu zichzelf verdedigen. Haar hele verhaal leest u in dit artikel. Zij kan in elk geval rekenen op de sympathie van het land...
http://apnews1.iwon.com//article/20051225/D8ENBNE80.html?PG=home&SEC=news

* RIAA zet Rusland onder druk voor piraterij
De Amerikaanse senaat heeft, onder luid applaus van de belangengroep van de muziekindustrie RIAA, een wet goedgekeurd waardoor er meer druk uitgeoefend wordt op de Russische overheid om de piraterij in het land in te dijken. Rusland zou bijvoorbeeld zijn stoeltje in de World Trade Organization wel eens kunnen kwijtraken en ook verschillende handelsvoordelen die het van de VS krijgt, als het niets doet aan die piraterij.
Is Rusland dan zo'n boosdoener? Wel, er zijn verschillende praktijken waar u toch vragen bij kan stellen. Zo is er de AllofMP3.com site, die in Rusland gevestigd is en waar u DRM-vrije versies kan downloaden van audiobestanden, iets wat de muziekindustrie echt niet lekker zit.
De voorzitter van het RIAA vindt de nieuwe wet erg belangrijk, omdat zij Rusland kan dwingen om agressiever op te treden tegen piraterij. Maar critici stellen zich vragen bij de kracht en de middelen waarmee deze wet tot uitvoer gebracht zal worden. Zullen de VS echt gaan zeggen: "stop met piraterij, of anders..."?
http://www.betanews.com/article/RIAA_Pressures_Russia_Over_Piracy/1135701438

* EU versus Microsoft: episode 2143
Het was eventjes stil rond de onenigheid tussen Europa en Microsoft, over de vermeende uitbuiting van zijn softwaremonopolie. In de laatste aflevering kon u zien hoe de EU Microsoft aanmaande om de code van zijn Windows besturingssysteem open te stellen zodat ook zijn concurrenten producten konden maken die naadloos zouden samenwerken met het Windows OS.
Tot hiertoe was het immers te simpel voor Microsoft. Elkeen die met een product uitkwam dat onder Windows moest draaien (een kalender, een fotobewerkingssoftware), kon dat product enkel zo goed mogelijk laten overeenkomen met het Windows besturingssysteem, op goed geluk af. De volgende dag echter kon Microsoft ook met zo'n kalender of ander product uitkomen, dat niet veel meer deed dan het originele product van de concurrent, maar dat wel naadloos samenwerkte met Windows. Gewoon omdat Microsoft nu eenmaal het geheim angstvallig bewaard hield van zijn broncode.
Om die monopoliepositie te doorbreken, had de EU aan Microsoft bevolen om beter samen te werken met zijn concurrenten. Wat Microsoft zo lang mogelijk uitstelde, waartegen het bedrijf zo lang mogelijk tegenspartelde... tot nu het geduld van de EU op is. Als Microsoft zich niet schikt naar de beslissing van de EU, dan staan de softwaregigant fameuze boetes te wachten.
Meer achtergrond over de bittere strijd tussen de EU en Microsoft in dit artikel bij de Washington Post.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/12/22/AR2005122202043.html?referrer=email

* Google denkt aan de binnenlandse veiligheid
Ongetwijfeld hebt u ondertussen al kennis kunnen maken met de software van Google Earth. Daarbij kan u de hele wereld overvliegen, inzoomen op stukjes aarde van Afrika tot Amerika en Zimbabwe, dankzij vaak heel gedetailleerde satellietbeelden. Dat is heel leuk en de internauten lusten er wel pap van. Maar de overheden van verschillende landen niet.
Zij maken zich namelijk zorgen over het feit dat die gedetailleerde foto's dingen verklappen die eigenlijk geheim zouden moeten blijven. Zoals bijvoorbeeld de lokatie van fabrieken, geheime opslagplaatsen, raketbasissen, maar ook ambassades, enz. Zij beschouwen Google Earth op dat vlak als een gratis handboek voor terroristen. En u kan de bezorgde overheden niet helemaal ongelijk geven...
IsraŽl bijvoorbeeld heeft al aan Google Earth gevraagd om toch een beetje discreter te zijn met de beelden van militaire installaties. En deze week berichtte de krant Arutz Sheva dat Google op dat verzoek ingegaan is. Het zal voortaan de resolutie van de beelden van militaire installaties en gevoelig liggende gebieden in IsraŽl beperken.
http://www.israelnn.com/news.php3?id=95437

* Videoclipjes vervangen advertenties in Messenger
Afgelopen maand ging de nieuwe versie van MSN Messenger, Windows Live Messenger, van start in bètafase. Die bevat vele leuke nieuwigheden, zoals o.a. de mogelijkheid om ook offline boodschappen te laten en gesprekken te voeren van pc-naar-telefoon. Het wordt ook gemakkelijker om bestanden over te zetten, via een soort "drop box", een virtuele plek waar u een bestand deponeert dat dan opgehaald wordt door de bestemmeling; dat onderdeel heet "Sharing Folders".
Ook nieuw is de mogelijkheid om de gewone advertentie te vervangen door een videoclip met publiciteit. U kan dan zelf kiezen welke video u bekijkt - kwestie van de reclame toch wat populairder te laten overkomen bij het publiek. Een soort videocarrousel met een thumbnail van de video, een korte beschrijving, een controlebalk om het afspelen van de video te controleren zodat u snel kan doorspoelen als het u niet bevalt. De titels van de video's worden geladen door middel van RSS feeds.
http://www.betanews.com/article/Video_Clips_Replace_Ads_in_Messenger/1135707748

* Virus doet zich voor als Beta van MSN Messenger
En nu we toch bezig zijn over die bèta van MSN: laat u niet misleiden! Er is namelijk een virus dat de ronde doet en zich voordoet als de bewuste bèta, maar onder de verkeerde naam! Een spam mail beweert dat er een versie op het internet gelekt is van de bèta, maar noemt die dan wel "MSN Messenger 8 Beta" - terwijl de naam van de software eigenlijk Windows Live Messenger is.
Klikt u op de link, dan wordt het virus gedownload; het nestelt zich op uw pc, legt een verbinding met een botnet server en zal zichzelf trachten te verspreiden naar al uw vrienden op de buddy list. Opgelet dus!
http://www.betanews.com/article/Virus_Poses_as_MSN_Messenger_Beta/1135786443

* Firefox voortaan voorgeïnstalleerd op Dell pc's
De computerfabrikanten zijn er zich blijkbaar van bewust dat het succes van IE als browser tanende is. In oktober kondigde HP aan dat het voortaan op zijn pc's standaard niet alleen de IE browser zal installeren, maar ook Netscape. En deze week volgde dan het bericht dat de Britse afdeling van Dell Computers de Firefox webbrowser zal bundelen met zijn nieuwe pc's.
Bij deze laatste samenwerking is het niet duidelijk of Firefox de IE zal vervangen, of naast IE aangeboden zal worden. Het lijkt iets triviaal, maar de standaard aanwezigheid van een bepaalde software op de pc is enorm belangrijk voor de populariteit van die software. De meeste gebruikers zijn immers zelf niet zo handig in het downloaden en installeren van software.
http://www.betanews.com/article/Dell_UK_Shipping_Firefox_on_New_PCs/1135708820

* Na seniorennet, nu ook seniorenradio
Het was nog geheim, maar de krant Het Laatste Nieuws bracht het bericht uit: Pascal Vyncke, de succesvolle student die Seniorennet oprichtte en met behulp van een erg actieve seniorengemeenschap uitbouwde tot een van de meest bezochte sites in ons land, wil nu ook internetradio voor senioren maken.
Als coördinator voor het geheel werd Michel Follet aangezocht, de sympathieke presentator en filmliefhebber. In een interview op Radio Eén werd gepeild naar de muziek die u van deze radio mag verwachten. Want vergeet u niet: de senioren van deze tijd, de internauten die nu vijftigplussers zijn, zijn wel grootgebracht met The Rolling Stones, Mud en andere harde kleppers. Zouden die dan te beluisteren vallen op de seniorenradio?
Volgens Follet is er voldoende ruimte voor zulke muziek op de gewone radio; er wordt eerder gedacht aan kleinkunst, Elvis Presley, zo antwoordde (onder voorbehoud natuurlijk, het zijn allemaal nog maar plannen) Michel Follet. Wij zijn in elk geval benieuwd naar deze internetradio: heeft ook hier een Vyncke een gat in de markt ontdekt, met een radio die zo'n beperkt (en mogen we oneerbiedig zeggen: oubollig) aanbod brengen zal?
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=36862

* Erg gevaarlijke veiligheidslek in Windows gevonden
Er is opnieuw een foutje vastgesteld in Windows XP, zelfs in de volledige gepatchte versie XP2 met alle beveiligingsupdates. En tegelijkertijd is er al kwaadwillige code opgedoken die misbruik maakt van deze fout.
Het gaat om een foutje in WMF, oftewel Windows Metafile. Dat is een vector gebaseerd beeldformaat, dat gebruikt wordt in het besturingssysteem van Microsoft. Het bestand SHIMGVW.DLL wordt geladen om die afbeeldingen te vertonen en het is dat bestand dat de fout bevat.
Nu heeft beveiligingsfirma F-Secure op het internet enkele sites gevonden waar misbruik gemaakt wordt van dit lek om schadelijke code naar uw pc te laden. Daarvoor moet u niets doen - gewoon de website bezoeken waar zich een afbeelding met die schadelijke code bevindt. Surft u met IE, dan hebt u meteen van jan. Surft u met Firefox, dan bent u nog niet meteen besmet: enkel als u de afbeelding echt downloadt en op uw computer opstart, is dat het geval.
Microsoft is op de hoogte gebracht van het euvel en erkent dat er een gevaar is. Een patch wordt zo snel mogelijk uitgebracht, er wordt naar verluid niet gewacht tot de normale "patch Tuesday".
http://www.betanews.com/article/Really_Bad_Exploit_Threatens_Windows/1135794414

* Raad de lanceringdatum van Windows Vista en win!
Denkt u dat u de datum kan raden waarop de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem, Windows Vista, (eindelijk) officieel gelanceerd wordt? Dan moet u uw geluk eens proberen bij deze wedstrijd die Microsoft uitgeschreven heeft.
Al wie 18 is of ouder en in een bepaald Europees land woont (waaronder volgens dit lijstje wél BelgiŽ, maar niet Nederland??), kan deelnemen aan de wedstrijd die georganiseerd wordt in het kader van het nieuwe Beta experience program in Europa.
Wat er te winnen valt? Een reisje met alle kosten vergoed naar het lanceringevenement, of een Xbox 36 console.
En nu we het toch over Microsoft hebben: als u niet goed weet wat te doen met nieuwjaarsnacht, dan kan u naar de site van MSN surfen.
U kan daar namelijk een zes uren durende live reportage bekijken in streaming formaat van de festiviteiten in New York City gedurende nieuwjaarsnacht.
http://msn.com/newyears
http://www.betanews.com/article/MSN_Steps_Up_New_Years_Coverage/1135872748
https://www.microsoft.com/emea/msdn/betaexperience/launchcontest/default.aspx
http://www.betanews.com/article/Guess_the_Windows_Vista_Launch_Date/1135875651

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Robotjes van Sony hebben een derde oog
Wij mensen hebben heel wat meer en kunnen heel wat meer dan de robotjes. Maar Sony heeft er nu eentje gemaakt dat toch iets meer heeft dan wij: een derde oog. Alhoewel wij het misschien niet echt ethisch vinden, zo'n derde oog, is het wel leuk, omdat het de robot toestaat om verschillende mensen tegelijkertijd in het oog te houden en op één van hen in te zoomen.
De robot, Qrio, stelde zichzelf voor tijdens een tentoonstelling in Japan: heupwiegend vertelde hij zijn naam en demonstreerde hoe flexibel zijn vingertjes wel geworden waren. Hij zwaaide met zijn armen in een heuse breakdance beweging. Waarna hij een geslaagde demonstratie hield: hij toonde aan dat hij blokjes van verschillende kleuren kon identificeren en op elkaar opstapelen. Niet echt zo spectaculair, ware het niet dat dit toch wel enig zelfstandig denken van het robotje vereist.
Nu nog leren afwassen, stofzuigen, strijken en boenen. Dat zou pas een revolutie zijn!
http://news.com.com/Sony%27s+robot+finds+focus+with+third+eye/2100-11394_3-5998046.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e703

* ePapier is realiteit
Wij hebben er al vaker over bericht, de krant die op digitaal papier gedrukt zou worden. Ooit. Maar nu is het zover en de primeur is voorbehouden aan De Tijd. Daar is namelijk een proefproject begonnen waarbij 200 abonnees kunnen kennismaken met hun krant op ePaper.
Het gaat om elektronische schermen, met een erg hoge resolutie, die ultradun zijn, erg weinig energie nodig hebben en ook in het zonlicht gelezen kunnen worden. De tekst wordt daar dan elektronisch op geladen, met andere woorden: hetzelfde scherm zal elke dag nieuwe tekst bevatten.
Gedurende drie maanden lang (maart, april, mei 2006) zullen deze 200 abonnees het procédé kunnen uittesten. Het proefproject loopt in samenwerking met verschillende universiteiten en bedrijven. Op de site van iRex vindt u een demo van het procédé.
http://de.tijd.be/epaper/
http://www.irextechnologies.com/home.htm

* Pionier brengt eerste Blu-ray Drive
Kan u niet meer volgen met al die standaarden - dvd plus en min r - en dan nog eens blu ray erbij? Wel, dan hebben wij slecht nieuws voor u. Want in de toekomst zal het nog moeilijker worden om te kiezen tussen al die cryptische omschrijvingen. Er komt immers nog een keuzemogelijkheid bij.
Pioneer Electronics zal binnenkort immers zijn Blu Ray Disc computerdrive uitbrengen. Die wordt dan in het algemeen als een BDR drive omschreven. In het geval van Pioneer gaat het om de BDR-101A. Die gebruikt blauwe laserstralen van kortere golflengte, om tot 25 giga informatie op te slaan op één Blu ray disk van een enkele laag.
Mooi, zegt u. Maar wacht. Want wij gaan nu even abracadabra spreken. De writer zal namelijk, wij citeren "BD-ROM/R/RE, DVD-ROM/DVD-R/DVD-RW en +R/+RW discs kunnen lezen en BD-R/RE beschrijven aan 2x, DVD-R/+R aan 8x and DVD-RW/+RW aan 4x". Een hele mond vol. Zou u weten wat dit allemaal betekent wanneer u in de winkel komt en een drive moet kiezen, laat staan weten wat u juist moet kiezen?
http://news.designtechnica.com/article9154.html

* Concurrent voor GPS gelanceerd
Satellietnavigatie is voor de meeste mensen synoniem geworden met GPS, maar wij vergeten vaak dat de GPS een door de Amerikanen gecontroleerd systeem is. En omdat Europa toch zijn onafhankelijkheid wil bewaren tegenover de VS, werkt het al een hele tijd aan een eigen satellietsysteem. Vergeet niet dat de bestaande GPS onder controle staat van het Amerikaanse leger en sommigen denken zelfs aan een doemscenario waarbij de VS de GPS als chantagemiddel zou kunnen gebruiken...
De eerste stap van dit aparte satellietsysteem is deze week gezet, met de lancering van de satelliet Giove A vanuit Kazachstan. Die moet de eerste steen zijn van het Galileo systeem, dat uiteindelijk uit 30 satellieten moet bestaan. Tussen haakjes: wij zeggen nu wel Europa, maar alhoewel het initiatief oorspronkelijk uitging van de EU, is er ook belangstelling vanuit China, India, IsraŽl, Marokko en anderen.
Galileo zou nauwkeuriger zijn dan GPS, met een exacte positionering op één meter na, terwijl dat vijf meter is bij GPS. Het project zou 150.000 jobs betekenen in Europa, maar kost heel wat centjes: 1 miljard euro heeft de EU al voorzien in het budget van 2007-2013 en dat is nog maar een begin!
En de VS, hoe reageren die op het project? In het begin was die niet zo gelukkig, maar ondertussen is Uncle Sam bijgedraaid en is er een akkoord getekend om de Galileo-dienst ook compatibel te maken met het GPS systeem. De eerste Galileo ontvangers zouden tegen 2008 op de markt komen.
http://www.betanews.com/article/Europe_Launches_Satellite_GPS_Rival/1135791721

* Nissan en Microsoft bouwen samen Xbox auto
Of de verenigingen voor veilig verkeer gelukkig zullen zijn met dit berichtje, durven wij ernstig te betwijfelen. Nissan en Microsoft zullen namelijk samen een concept auto maken, die een ingebouwde Xbox 360 spelletjesconsole zal bevatten.
Wanneer de auto geparkeerd is, kan de chauffeur dan het Project Gotham Racing spelletje spelen, gebruik makend van het echte stuurwiel, gaspedaal, rem. Het spel zal zich afspelen op een 7inch scherm dat neergeklapt kan worden in de wagen.
De auto, die de naam URGE meekrijgt, zal op 9 januari voor het eerst vertoond worden op de autobeurs in Detroit.
Zeg nu eens eerlijk: is het geen àl te grote verleiding voor de automobilist, zijn echte stuur en gaspedalen gebruiken voor een racespelletje? Zal hij nadien nog datzelfde stuur en gaspedaal kunnen gebruiken om aan een slakkengangetje te rijden?
http://www.betanews.com/article/Nissan_Microsoft_Create_Xbox_360_Car/1135827255


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Zelfverwijderende sms´jes slaan aan
http://www.nu.nl/news.jsp?n=641548&c=51&rss

*** Reuters biedt video's aan voor de blogger
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=051220032

*** iParty: draadloze zender voor iPod mini
http://www.marmitek.com/nl/index_consumer.php?url=pers/iParty.html

*** Fabrikanten verwachten tekort beschrijfbare dvd's
http://tweakers.net/nieuws/40464
http://www.digitimes.com/news/a20051222A7032.html

*** Techzine testte welk antivirus programma het snelste is met haar updates
http://www.techzine.nl/nieuws/8559
http://www.security.nl/article/12562/1/Grote_virusscanner_test%3A_Wie_is_het_snelst_met_updates.html

*** Franse revolutie in online copyrightbeleid: Frans parlement kiest voor legalisering p2p
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=52178

*** High-tech opvolger voor VGA-stekker: hogere resoluties en betere beveiliging
http://zdnet.be/news.cfm?id=52212&mxp=109

*** Nieuwe Mercedes S-klasse met lcd-dashboard
http://tweakers.net/nieuws/40527
http://www.autospies.com/article/index.asp?articleId=6235&categoryId=21Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Cat Power - The Greatest
[singer/songwriter] Een dame met een stem die emotionele diepte verraadt, erg speciaal. Mooi, een absolute aanrader.
http://music.download.com/catpower

* Anne Heaton - Underdog
[singer/songwriter] Deze dame brengt country en blues, zonder zweemzoet te zijn. Erg zuiver in de hoogte, grote klasse!
http://music.download.com/anneheaton

* Maps of the Night Sky - Three Four
[College Rock] De band draait rond songwriter/gitarist Cammaert en de bassist Gerbrandt en begon als punkband. Hun geluid is ondertussen volwassen geworden. Deze song is een lief walsje geworden.
http://music.download.com/mapsofthenightsky

* Martina Topley-Bird - Anything
[Ambient Pop] Een dame met een hese stem, die u wel zal herkennen van haar samenwerking met Tricky. Opnieuw een aanbeveler!
http://music.download.com/martinatopleybird

* Peter Walker - I'm through
[alternative rock] Een goede popsong, met een pakkende stem. Wij hebben wel iets tegen de dreinerige melodica-toontjes op de achtergrond.
http://music.download.com/peterwalkerNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wie te veel heilige huisjes afbreekt,
raakt zelf in woningnood.
J. Goudsblom, Nederlands socioloog


De nieuwe oogst
* Opinmind
Een zoekmachine die haar wijsheid gaat halen bij bloggers. Vul een onderwerp in en u ziet wie er zoal over dit onderwerp een bijdrage geschreven heeft in zijn blog.
[Taal: Engels]
http://www.opinmind.com/

* Hoe laat is het?
Deze site vertelt u hoe laat het is, overal ter wereld. De tijd wordt gesynchroniseerd met het NTP netwerk en is accuraat tot op één seconde na.
[Taal: Engels]
http://wwp.greenwichmeantime.com/

* Writely
Wij hebben het er misschien al eens over gehad, maar deze dienst is echt wel interessant. U kan on line samenwerken aan projecten, Word en Open Office documenten vanop uw desktop uploaden, er samen aan werken en terug naar uw desktop downloaden. Dat wil dus ook zeggen dat u voortaan uw documenten overal en altijd kan bewerken, waar u ook bent. De dienst is (momenteel althans) gratis.
[Taal: engels
http://www.writely.com/Default.aspx

* Skynet gaat de lange latten op
Een witte kerst hebben we dan wel niet gehad, maar skiŽn zit er voor velen van u misschien wel in. Voor hen is er de rubriek "Ski" van Skynet, waar u via webcams kan zien hoe het met de sneeuw gesteld is in zowat alle Franse skidorpen.
En natuurlijk is er heel wat informatie over alles wat met ski te maken heeft: weersvoorspellingen, een checklist, fitnessoefeningen en, erg belangrijk: tips voor een geslaagde après-ski!
http://www.skynet.be/ski

* Archimon
Een virtueel museum voor religieuze architectuur in de Nederlanden. De stijlen en architecten worden besproken en wij vonden er ook een heel interessante uitleg voor buitenlanders: is het nu The Netherlands of Holland?
[Taal Engels]
http://www.archimon.nl/index.html

* SysInternals Freeware
Een site voor de echte techneuten; die vinden er tools, technische informatie, broncode voor Windows. Maar voor de niet-techneuten is er ook een on-demand webcast over basisbegrippen over malware en het manueel opkuisen bij een besmetting.
[Taal: Engels]
http://www.sysinternals.com/

* Smart Stuff
Deze site brengt u een hele resem intelligente nieuwigheden, gaande van overtrekken voor salonzetels tot handigheidjes voor uw computer. Wij waren bijvoorbeeld wel begeesterd door een nieuw omhulsel voor de pc. U vouwt het open en hebt meteen een mousepad. En er zitten nog heel wat super toffe ideetjes daar!
[Taal: Engels]
http://www.smartstuff.se/pages/engelska/eng_start.html

* Speciale knoppen voor Opera
Wij hebben het wel de hele tijd over Firefox, maar er zijn ook heel wat mensen die hun hartje verloren hebben aan de Opera browser. Voor hen deze link, naar een site waar u speciale buttons kan downloaden, om bijvoorbeeld naar de "parent directory" te gaan, één stapje hoger dus in de mappenstructuur, chats kan opslaan, broncode kan bekijken, enz.
[Taal: Engels]
http://webtoman.com/opera/custom/custom_buttons.php

* The Great Software List
Voorstander van het grootse; het middelmatige wordt genegeerd. Dat is het motto van deze lijst met software, ingedeeld in verschillende categorieŽn.
De software die hier staat, moet een gemakkelijke gebruiksinterface hebben, veel toetscombinaties, aanpasbaar zijn en betaalbaar (liefst gratis!)
[Taal: engels]
http://www.anova.org/software/index.html

* Radioman en Radiovrouw van het jaar
Bij collega e-zine RadioVisie wordt de verkiezing gehouden van de radiopersoonlijkheid van het jaar. Wie worden de opvolgers voor Marino Keulen en Greet op de Beeck? U kan uw stem uitbrengen tot 2 januari 2006, 12u. Dan gaan de stembussen onherroepelijk dicht. De resultaten worden bekend gemaakt op 6 januari. Op onderstaand adres vindt u een lijstje met de personen en programma's die in aanmerking komen voor de award.
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=36457&switch=be

* UITest.com
Een site die u helemaal van boven bij uw bookmarks mag zetten. U vindt hier namelijk een prachtige verzameling tools die onmisbaar zijn voor de webbouwer. Testen voor toegankelijkheid, kleurenblindheid, CSS validators en HTML validators, Search Engine Optimalisatie en veel, veel meer. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://uitest.com/en/analysis/

* Maak zelf uw podcast!
Medewerker Wim Wylin vond on line een erg handige cursus die u stap voor stap uitlegt hoe u zelf een podcast kan maken. Welke tools u nodig hebt, hoe u een opname maakt, hoe u de podcast kan publiceren en hoe u een RSS feed moet maken. Een pracht van een ontdekking, Wim!
[Taal: Engels]
http://reviews.cnet.com/4520-11293_7-6246557.html?tag=txt

* Vrijdag animatiedag : Kalender 2006 - templates
Bent u nog op zoek naar een kalender voor 2006 waar u uw eigen foto op kan plaatsen ? Op deze pagina kan u verschillende modellen downloaden. Voor de beste (afdruk)kwaliteit downloadt u best de modellen op originele grootte.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.pbase.com/455rocket/calendar

* Vrijdag animatiedag : E-cards
Stuurt u met de feestdagen liever een virtueel kaartje, dan kan u op deze site terecht waar u heel wat leuke e-cards kan vinden. Maar ook voor andere gelegenheden vindt u er leuke kaartjes.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.gotya.nl/

* Vrijdag animatiedag : Paintball (game)
Een spelletje paintball spelen zonder verf op uw kleren. U kan kiezen als u tegen 1 of meerdere tegenstanders wil spelen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.teagames.com/games/paintball/play.php

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Gelukkig Nieuwjaar in 350 talen
Merry Christmas and Happy New Year, Buon Natale e Felice Anno Nuovo, Linksmu Kaledu ir laimingu Nauju metu, God Jul och Gott Nytt År of m.a.w. Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar in meer dan 350 talen.
(taal : Engels, ...) [Filover]
http://www.flw.com/merry.htm

* Kerstmuziek
Op deze site kan u gratis MP3's downloaden met kerstmuziek. U zal er geen grote namen vinden maar wel heel gekende melodieŽn. Wie liever wat Jazzy versies heeft van gekende kerstsongs kan op de 2e site terecht.
(taal : Engels) [Filover]
http://music.download.com/2001-10612_32-0.html?tag=nav_dir
http://www.muchmusic.net/diana_krall_christmas_songs_mp3_downloads

* Christelijke clipart
Een site met heel wat gratis afbeeldingen. Het speciale aan deze site is dat alle afbeeldingen christelijk geïnspireerd zijn. U vindt er dus cliparts en afbeeldingen van bvb kerken, koren, biddende handen, kerstmis, Johannes de Doper, Adam en Eva, ... Een ideale site voor wie nog kerstkaartjes wil maken ...
(taal : Engels) [Filover]
http://clipart.christiansunite.com/

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Miss BelgiŽ 2006
Zondag 18 december werd Virginie Claes verkozen tot miss BelgiŽ 2006. Kaat Vermeeren werd eerste eredame en Emilie Dupuis tweede eredame. Op de officiŽle website vindt u nog een overzicht van de kandidaten en op de onofficiŽle site (met 1 "s" in de URL) vindt u heel veel foto's van alle kandidaten.
http://www.virginieclaes.be/
http://www.kaatvermeeren.be/
http://www.missbelgie.be/
http://www.misbelgique.be/

- Najib Amhali
Deze Nederlandse cabaretier won in 1998 het Leids cabaret festival.
http://www.najibamhali.nl/

- Eric Lloyd
Deze jonge acteur was reeds te zien in verschillende films en TV-series.
http://www.ericlloyd.com

- Charmian Carr
Deze actrice speelde in 1964 de rol van Liesl Von Trapp in de film 'Sound of music'.
http://www.charmiancarr.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Kleurrijk klokje
Nu de uren van het oude jaar langzaam wegtikken is een digtaal klokje nooit weg.
- Nederlandse spammers beboet
Op de valreep van het oude jaar heeft telecomwaakhond Opta boetes uitgedeeld aan drie Nederlandse íspammersí. Samen moeten zij 60.000 euro betalen.
- Overal draadloos tv-kijken
Voor een extra tv-toestel in de slaapkamer of op zolder moet je doorgaans een coaxkabel door het hele huis trekken. Handiger dan zo'n kabel is een draadloze verbinding via een zogenaamde videozender.
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Top 3 software van 2005
In 2005 zag veel interessante software het levenslicht. We hebben drie opvallende gratis programma's voor je uitgekozen die het downloaden meer dan waard zijn.
- Omgekeerde muis
De Gorone-M muis kun je gebruiken als iedere draadloze, optische muis. Maar je kunt hem ook omdraaien en als afstandsbediening voor je PC gebruiken.
- Oud en nieuw op internet
Recepten voor oliebollen? Wenskaarten? Virtueel vuurwerk? Het is allemaal op internet te vinden. Hier de beste sites.
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Tips: Waarop letten bij de aankoop van een media pc?
Over dual-core processors, Windows Vista en grafische kaarten.
- Creative voegt Vision toe aan Zen-familie van mp3-spelers
Het Zen-gamma mp3-spelers heeft sinds vorige week een nieuwe telg: de Zen Vision:M
- Verdubbeling surfsnelheid bij Telenet in 2006
Telenet verdubbelt vanaf januari 2006 de downloadsnelheid van haar ExpressNet producten ..
- Belgacom TV breidt aanbod video op aanvraag uit
Belgacom heeft vanaf 15 december een ruimer aanbod van video op aanvraag.
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Microsoft laat Kai-Fu Lee gaan
- Red Hat lacht, SCO huilt
- Frankrijk wil ruilen van bestanden legaliseren
- MP3 voor twee
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Ski-rubriek op Skynet
- Googleís Zeitgeist vat 2005 samen in zoektermen-
- E-mail verslaving
- NMBS dienstregelingen via WAP en binnenkort ook iDTV
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Humor - De zwakke plek van een Mercedes
- Muziek - Madonna - Hung Up
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Nederlandse spammers beboet
- Dell levert pc's met Firefox in Groot-BrittanniŽ
- Auteurs bloggen op Amazon
- 'Google Talk schendt patenten'
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- China sluit 598 pornografische websites
- Bedrijf werkt aan 'veelbelovende' P2P-extensie voor Firefox
- Sony lijkt te schikken in rechtszaak rond DRM-software
- Computerwinkels willen verlaging btw
http://www.tweakers.netWikipediaDe laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Publicist en politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Cohn-Bendit
* Fictief personage uit de Harry Potter-boeken - http://nl.wikipedia.org/wiki/Loena_Leeflang
* Veldslag in W.O. II bij Aken - http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_H%C3%BCrtgenwald
* Stoom Stichting Nederland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stoom_Stichting_Nederland
* Wiskundig begrip - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lie-groep
* Medische proef, de histamineproef - http://nl.wikipedia.org/wiki/Histamineproef
* Beroepsastma op chroom - http://nl.wikipedia.org/wiki/Beroepsastma_op_chroom
* Strandvlooien - http://nl.wikipedia.org/wiki/Talitridae
* Vliegtuigregistratie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegtuigregistratienummer
* Pijpbloem - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pijpbloem

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Gelukkig 2006 allemaal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar
* Vuurwerk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwerk

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Firefox Extensies
5 BugMeNot
Na onze kerstonderbreking zetten wij onze reeks met steengoede Firefox extensies verder.
Vindt u het ook zo vervelend om u te moeten registreren op een site, die alles wil weten over u, vooraleer u toegang krijgt? U kan natuurlijk wat gegevens vervalsen en daarvoor dient deze extensie - die tussen haakjes erg populair is.
Na het installeren van deze extensie moet u gewoon rechts klikken met de cursor boven het invulveld van een login formulier en de plug-in zal op zoek gaan in de database van BugMeNot, naar een inlog naam en paswoord die vrijwillig gedoneerd zijn door een bestaande gebruiker. En voila, u kan inloggen.
Toch nog een woordje van waarschuwing. Deze plug-in werkt ook bij sommige sites waarvoor u moet betalen. Rechts klikken boven het invulformulier, zal u misschien wel een inlog en paswoord opleveren, maar wij raden u aan daarvan geen gebruik te maken. Want dat zou niet eerlijk zijn en daarvoor is deze extensie niet gemaakt!
http://roachfiend.com/archives/2005/02/07/bugmenot

* Firefox Extensies
6 Adblock
Dit is een plug-in, waarmee u ongewenste content kan tegenhouden, gebaseerd op het adres waarvan die content afkomstig is. Met andere woorden: u stelt zelf filters in. Elke keer er een webpagina geladen wordt in Firefox, zal Adblock de elementen onderscheppen en blokkeren die overeenkomen met uw filters. Op de hieronder genoemde pagina vindt u een uitstekende uitleg over hoe u die filters moet instellen.
http://adblock.mozdev.org/

* Firefox extensies
7 Nuke Anything Enhanced
Een ware toverstaf. Na het installeren van deze extensie kan u gewoon iets selecteren en rechts klikken (op pc) of cntl-klikken (op Mac) en dan kiest u "remove this object". En dat deel van de pagina is abracadabra! verdwenen...
Dat is dus ideaal wanneer u bijvoorbeeld een pagina wil printen, maar die vervelende kolom rechts met reclame weg wil, of een advertentie, enz. Helaas werkt de tool niet met Flash bestanden.
https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=951

* Firefox Extensies
8 Tab Mix Plus
Deze extensie draait helemaal rond tabblaadjes: de tabs op je browser, de tabs van het onderdeel waar u de browser configureert, de tabs binnen de tabs. U kan echt alles controleren met deze extensie. Erg handig is bijvoorbeeld de mogelijkheid om het per vergissing afsluiten van een tabblaadje terug ongedaan te maken.
https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=1122&application=firefox

* Tips voor webwerkers: Op zoek naar foto's en clipart?
Waar kan je professionele foto's, cartoons, afbeeldingen etc. vinden voor je website? Op het web natuurlijk en ook op CD.
Meestal wordt clipart gebruikt om grafische voorstellingen zoals cartoons, tekeningen en schetsen aan te duiden en het woord stock voor foto's. Denk erom dat als een foto vrij van royalty is, dat dat niet direct betekent dat het ook gratis is. Royalty free betekent dat je niet langer hoeft te betalen voor het recht om de afbeelding of grafische voorstelling te gebruiken.
Wanneer je vrije plaatjes downloadt, afbeeldingen koopt van een website, of clipart en foto's van een CD, controleer dan de kleine lettertjes op beperkingen. Sommige afbeeldingen zijn vrij om te gebruiken op niet-commerciŽle sites. Maar als je producten of services aanbiedt op je site dan kan het zijn dat je een prijs moet betalen voor commercieel gebruik.
Als je op zoek bent naar een bepaald plaatje, zoals een eendje voor een babysite, probeer dan op het net te zoeken (bijvoorbeeld, typ eend + free clip art in Google). Je vindt dan een ongelooflijke hoeveelheid vrije afbeeldingen op het web, maar vaak moet je er wel voor betalen.
Als je bereidt bent om iets te investeren in kwaliteitsopnamen probeer dan het volgende. Sommige van deze sites zijn gratis, maar de meeste vragen een bijdrage, in het speciaal die met de hoogste kwaliteit.
Publieke Domein Afbeeldingen (www.pdimages.com): Zoals de naam al aangeeft bevindt de site zich in het publieke domein en geeft toegang tot een grote hoeveelheid aan afbeeldingen die vrij zijn omdat de fotograaf onbekend is of afstand heeft gedaan van het copyright. Soms wordt er een bedrag gevraagd, maar meestal is het gratis.
Getty Images, Inc. (http://www.gettyimages.com): Getty Images is een van de grootste leveranciers van royalty-vrije digitale opnamen op het web, gespecialiseerd in foto's en illustraties met een brede variŽteit van onderwerpen, inclusief films.
ImageSource (http://www.imagesource.com): Op deze site kan je je registreren om gratis te zoeken en je betaalt alleen voor datgene wat je downloadt.
Clipart Connection (http://www.clipartconnection.com): Een grote bron van vrije clipart en animaties gemaakt voor het web.
Clipart.com (http://www.clipart.com): Deze site beroemt zich erop de grootste collectie van clipart te hebben maar je dient een wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse bijdrage te betalen.
Web Promotion (http://www.webpromotion.com): Een geweldige bron van animatie gif's en andere grafische voorstellingen voor het web. [Sjeef]

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* Dr. Windows
Win98/ME/2000/XP - 1408k - freeware
Dit progje beschermt uw systeem tegen de meest voorkomende griepaanvallen. Grapje! Het is een progje waarmee u uw nietsvermoedende vrienden kan verrassen: het zal grappige foutmeldingen vertonen. Maar denk eraan: bezorg uw vrienden geen hartaanval!
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20051215_drwindows_v10301.phtml

* Feed Digest
RSS feeds zijn erg handig en er zijn dan ook heel wat internauten die zich op RSS feeds abonneren. Er zijn ook heel wat mogelijkheden om die RSS feeds te lezen: in uw eigen browser, in een aparte nieuwslezer, enz. Met dit progje krijgt u nog een mogelijkheid bij. Het werd o.a. een aggregator voor mobiele toestellen.
http://feeddigest.com/

* Key Tweak

Win98/ME/2000/XP - 154k - freeware
Met dit progje kan u uw klavier aan uw eigen behoeften aanpassen en bepaalde functies toekennen aan toetsen. Het bevat een simpele interface: een virtueel klavier. Kies gewoon een toets en kies dan een actie uit het uitklapmenu.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=109691

* Fun Morph
Win95/98/NT/2000/XP - 1,8 MB - freeware
Een simpel en gebruiksvriendelijk progje om foto's te "morfen", dat wil zeggen een vloeiende overgang maken van de ene foto in de andere. Zo maakt u van een kat een duif, of van uw schoonmoeder een monster!
http://www.funmorph.com/

* Tunatic
Win2000/XP - Mac OS X - freeware
Een progje dat u het beste kan vergelijken met een zoekmachine; het kan songs identificeren, door naar de audio input te luisteren via de microfoon en die dan naar de Tunatic server door te sturen voor analyse. Daar wordt dan gezocht naar de titel van de song en de naam van de artiest. Er wordt zelfs een onderscheid gemaakt tussen verschillende versies van een bepaalde song.
http://www.wildbits.com/tunatic/
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20051226_tunatic_beta.phtml

* Telescope
Win98/ME/NT/2000/XP/03 - 155k freeware
Een heel goede metazoeker; hij combineert de resultaten van verschillende zoekmachines, plus encyclopedies, gratis software archieven, nieuwssites.
http://www.tudogs.com/browser.php

* DivX
Win98/2000/XP - 7,6 MB - in tijd beperkte demo
DivX is een technologie voor het comprimeren van videobeelden. Met deze Codec kan u zelf uw eigen DivX bestanden maken, of bekijken in een mediaplayer. De meeste mensen gebruiken DivX om films zodanig te comprimeren dat zij op één cd-rom opgeslagen kunnen worden, of sneller via het internet verstuurd.
http://www.divx.com/

* Ciphire Mail
Win2000/XP - Mac OS X - Linux - 8 MB - freeware
Dit progje werkt bovenop uw gewone e-mail programma, zodat u uw boodschappen kan versleutelen en ontsleutelen en digitaal kan ondertekenen als bewijs dat ze van u afkomstig zijn.
http://www.vnunet.com/vnunet/downloads/2129049/ciphire-mail

* Vrijdag Macdag - Podner
Mac OS X + Apple Quick Time 7 + Apple iTunes - 2,24 MB - shareware
Met dit progje maakt u uw hele filmcollectie klaar om die af te spelen op de iPod video. Gewoon uw filmbestanden naar de Podner slepen en Podner doet de rest.
http://www.download.com/Podner/3000-2200_4-10452622.html

* Vrijdag Macdag - Viewit
Mac OS X - 1,22 MB - shareware
Als u op zoek bent naar een snelle en eenvoudige manier om afbeeldingen te bekijken, dan hebt u het gevonden in dit snelle, lichtvoetige progje, dat de meeste populaire beeldformaten ondersteunt.
http://www.download.com/ViewIt/3000-2197_4-10447698.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Dat was het, lezers. Tot volgend jaar!

Hilde
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Men kan gemakkelijk heiligheid prediken als men met schijnheiligheid tevreden is.
Antoon Vloemans, Vlaams filosoof