Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.766 (4.142 wekelijkse,
624 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 1/12/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 426 van 26/11/2005

Gegroet lezers,

Een guur weertje, en vrijdagavond een heuse sneeuwstorm. Geen weer om buiten te gaan, lekker binnen zitten is de boodschap. Lekker wat lezen in uw NeTTies, wat experimenteren. Of misschien eens wat podcasts downloaden, en u lekker met een boek en wat goede muziek door de hoofdtelefoon nestelen in een luie zetel. Wat u ook doet: wij wensen u veel luilekker leesplezier!

Deze week opnieuw het vervolg op de DRM-historie van Sony BGM. Het wordt hoog tijd dat de platenmaatschappijen moeten beseffen dat zij niet te ver mogen gaan met hun kopieerbeveiliging: het gaat niet op om fatsoenlijke mensen te beschouwen als would-be criminelen. Onlangs hoorde ik een erg rake opmerking: de enige goede DRM (Digital Rights Management of kopieerbeveiliging) is er een die de gebruiker niet voelt. Met andere woorden: die massale piraterij tegengaat, maar de rechten van de consument niet schaadt. Zoals bijvoorbeeld die van Apple, waarbij u de muziek tot op vijf verschillende toestellen mag zetten.

Maar laat ons u niet langer ophouden: uw leesvoer ligt op u te wachten. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Google Print wordt Google Book Search
Google heeft de laatste tijd verschillende pannetjes op het vuur staan en sommige van die brouwsels lukken en sommige niet. Het "Print" project, waarbij boeken ingescand worden om opgenomen te worden in de zoektochten, is zo'n project dat niet echt lijkt aan te slaan. De schuld is het ingrediŽnt "auteursrechten" - Google had namelijk vergeten op voorhand afspraken te maken over de auteursrechten, had zelfs geen toestemming gevraagd aan de uitgevers om de boeken te mogen inscannen. Gevolg: het sausje dreigde te schiften.
Maar gelukkig heeft Google een redmiddel gevonden, een natriumbicarbonaat dat het sausje moet doen slagen: naamsverandering. Voortaan zal dit onderdeel van Google "Book Search" heten. Google wil daarmee duidelijk maken aan de uitgevers dat dit onderdeel van de zoekmachine bedoeld is om de internauten te laten zoeken in de inhoud van boeken, zonder die volledig on line te tonen en dat het enkel de bedoeling is om de internaut te informeren waar hij het boek kan kopen of lenen.
En nu maar afwachten wat de uitgevers hierop gaan zeggen.
http://www.betanews.com/article/Google_Renames_Print_to_Book_Search/1132341457

* On line daters klagen Amerikaanse rendez-vous site Match.com aan
U kent de Amerikaantjes ondertussen: zij spannen graag processen in tegen jan en alleman en als het even kan dan maken zij er een "class action suit" van - een proces waarin verschillende gedupeerden zich verenigen, de kosten voor het proces én de eventuele schadeloosstelling achteraf, met elkaar delen.
Dit keer gaat het om een on line dating site, Match.com. Volgens de eisers zou die site valse profielen bevatten, die er erg aanlokkelijk uitzien en valse romantische e-mails sturen naar mensen, om hen te overhalen hun abonnement te vernieuwen. In sommige gevallen zouden door het bedrijf betaalde personen zelfs uitgegaan zijn met de abonnees, om hen toch maar te overtuigen. En dat zou natuurlijk niet netjes zijn van Match.com, als het waar is tenminste, want Match.com ontkent alle beschuldigingen.
Ook Yahoo heeft een dergelijke aanklacht in zijn bus gekregen. Het zou tevens gaan om fictieve profielen om meer vrijgezellen te lokken om zich in te schrijven op de dienst.
Of de aanklachten waar zijn, of gewoon het product van abonnees die teleurgesteld zijn in de liefde (of het gebrek eraan!) laten wij in het midden. Feit is dat je in de VS honderd keer moet nadenken, vooraleer je ook maar een dienst wil aanbieden...
http://today.reuters.com/PrinterFriendlyPopup.aspx?type=media&storyID=nN18708924

* De geheime plannen van Google
Vermits Google tegenwoordig een van de belangrijkste spelers van het IT-wereldje lijkt te zijn, wordt de zoek-gigant van alle kanten in het oog gehouden. En onlangs werd opgemerkt dat Google plots ontzaglijke hoeveelheden "dark fiber" opgekocht had. Dat zijn stukken kabel die in de grond steken, maar nog door geen enkele andere provider / operator gebruikt worden.
Waarvoor had Google die kabel nodig? vroegen de waarnemers zich af. Een conclusie drong zich op: Google wil ISP worden, internet service provider. Maar dat zou een complete omschakeling betekenen van Google. Die conclusie werd dan ook opzijgeschoven. Maar wat betekende die aankoop dan?
Volgens dit artikel bij Reuters is het raadsel opgelost, dankzij een vondst in de ondergrondse parkeergarage van Google. Daar staat namelijk, heel hush-hush geheim, een container. En volgens de auteur van dit artikel zou het een prototype zijn van een datacenter. Google zou namelijk enkele van de beste industriŽle ingenieurs in dienst genomen hebben die moesten bekijken hoe zij het grootst mogelijke aantal CPU's, de meeste opslag, geheugen en stroomtoevoer kunnen proppen in deze container. En dan zouden die leuke doosjes gedeponeerd worden nabij de plaatsen waar Google toegang heeft tot glasvezel, bij voorkeur nabij de Internet peering punten. Daar zijn er zo'n 300 van over de hele wereld.
Weer een speculatie? Het lijkt ons toch al minder vergezocht, maar de toekomst zal het ons wel vertellen zeker?
http://www.pbs.org/cringely/pulpit/pulpit20051117.html

* Steeds meer film on line
Vandaag waren er twee artikeltjes die aangeven dat de filmstudio's steeds meer vertrouwen hebben in het internet als distributievorm voor hun films - zelfs P2P diensten die tot hiertoe ten hoogste gewantrouwd werden door de studio's.
Het eerste berichtje gaat over NBC Universal. Dat kondigde een akkoord aan met Wurld Media, de maker van de legale P2P dienst Peer Impact (1). Daardoor zou u de films van Universal en de tv-evenementen van NBC tegen een bepaald bedrag kunnen "huren". U betaalt en krijgt dan 24u om de film of de show te bekijken. In tegenstelling tot de andere P2P netwerken kan bij Peer Impact enkel Peer Impact zelf content uploaden naar het netwerk, dit om te voorkomen dat ook illegale content via de servers versast zou worden.
Onlangs had Wurld Media ook al akkoorden afgesloten met Sony BMG Music Entertainment, Universal Music Group en Warner Music Group, om songs en hele albums van deze grote labels te verkopen via Peer Impact. (2)
Het tweede berichtje gaat over Movielink (3), een joint venture van vijf Hollywood studio's. Dat bedrijf heeft dan weer een akkoord aangekondigd met Twentieth Century Fox, waardoor het ook de films van die studio ter download kan aanbieden. Movie Link heeft nu films van alle grote studio's... maar blijkbaar geen domein meer op het internet: de link naar Movielink.com verwijst naar een pagina bij GeoDirectNet waarop te lezen staat dat het domein vervallen is.
http://www.peerimpact.com/
http://www.betanews.com/article/NBC_Universal_Licenses_Content_to_P2P/1132351055
http://www.movielink.com/
http://www.betanews.com/article/Movielink_to_Offer_Fox_Movie_Downloads/1132593178

* Parkeer uw domein bij Microsoft
Gratis mailaccounts met heel veel webruimte zijn er bij de vleet, maar Microsoft komt met iets nieuws: bij de Windows Live dienst kan u ook uw eigen domein parkeren, althans voor e-mail.
Het idee erachter is simpel. Diensten zoals Hotmail, Gmail en co hebben ondertussen miljoenen gebruikers en het wordt steeds moeilijker om een gebruikersnaam te vinden die nog niet in gebruik is. Wie de laatste tijd getracht heeft zich in te schrijven bij zo'n gratis maildienst, zal dat moeten beamen: vaak moet men zijn toevlucht nemen tot allerlei kneepjes (cijfers achter de naam bijvoorbeeld) om toch nog de gekozen naam te kunnen benutten.
Waarom niet uw eigen domein geparkeerd bij Hotmail en co? En dus werd Custom Domains in het leven geroepen. Intekenen is simpel: u geeft uw domein op, kiest een beheerder (uzelf dus) en logt in met uw eigen accountgegevens bij Hotmail/MSN en daarna moet u uw instellingen configureren. In principe krijgt u tot 20 e-mail accounts van 250 MB elk, maar het lijkt ons dat die enkel voorbehouden zijn voor mensen uit de VS en Canada.
En uiteraard moet u eerst een eigen domeinnaam bezitten. Maar met de actie voor een gratis domeinnaam bij DNS.Be is dat al snel gepiept. Aan de slag dus maar!
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Debuts_EMail_Hosting_Service/1132588463

* Staat Texas vervolgt Sony BMG over CD Rootkit
Blijkbaar zijn niet enkel de muziekliefhebbers boos op Sony omwille van de beruchte CD Rootkit, ook de Advocaat Generaal van de staat Texas kan er niet mee lachen. Hij heeft maandag aangekondigd dat hij een klacht heeft ingediend tegen Sony BMG, op beschuldiging van het gebruik van illegale spyware in hun kopieerbescherming. Bovendien betwist de advocaat generaal de bewering van Sony als zou het bedrijf alle cd's met die kopieerbescherming uit de rekken gehaald hebben - volgens de man zouden er in Austin afgelopen zondag nog zulke cd's in de winkel liggen.
Sony zal al dik spijt hebben van die DRM. Buiten deze klacht van Texas, hebben individuele gebruikers in California en New York eveneens een klacht ingediend tegen Sony....
Volgens de commentaren op dit artikel bij BetaNews zou het RIAA, de belangengroep van de platenindustrie, vierkant achter de DRM van Sony staan, zelfs het gebruik van spyware rootkits goedkeuren. Wat ons toch een beetje té gortig lijkt...
http://www.betanews.com/article/Texas_Sues_Sony_BMG_Over_CD_Rootkit/1132596035

* Microsoft stelt uitbreiding RSS voor
De softwaregigant zou, aldus een eigen mededeling, aan het werken zijn aan een nieuwe extensie voor RSS, waardoor gebruikers met verschillende contact- en kalendersoftware toch informatie met elkaar kunnen synchroniseren.
De extensie krijgt de naam Simple Sharing Extensions mee. De specificatie zit momenteel aan versie 0.9, dus dichtbij een eerste werkbare versie. Maar, zo waarschuwt Ray Ozzie van Microsoft, het is nog te vroeg voor derden om daar nu al toepassingen op te bouwen.
Volgens Ozzie zou de manier waarop de specificatie werkt, erg veel weg hebben van de structuur van lotus Notes van IBM (Ozzie heeft die software mee uitgedokterd toen hij in de tachtiger jaren bij IBM werkte). Wie meer wil weten over de technische uitleg, kan terecht bij een draft voor de standaard (1), een FAQ over SSE (2) en het weblog van Ozzie (3)
En weet u wat? Microsoft zal publiek gebruik van de standaard toelaten onder de Creative Comons Attibution-ShareAlike licentie (4)
http://msdn.microsoft.com/xml/rss/sse/
http://msdn.microsoft.com/xml/rss/ssefaq/
http://spaces.msn.com/members/rayozzie/
ttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/

* Microsoft standaardiseert de Office formaten
En nog nieuws uit de brouwerij van Microsoft en ook dit weer positief. Jarenlang heeft Microsoft het verwijt gekregen dat het bedrijf alles teveel wil afschermen, dat het andere bedrijven te weinig toegang gaf om verder te bouwen op zijn software. En het vorige bericht, net als dit berichtje, bewijzen dat Microsoft het roer nu aan het omgooien is.
Het bedrijf wil namelijk het nieuwe Office Open XML bestandsformaat voorleggen aan de Europese standaardorganisatie, ECMA International. Deze stap krijgt de steun van Apple, Intel en Toshiba. Die zullen samen een technisch comité oprichten, dat dit bestandsformaat als een open standaard zal erkennen.
Niet dat Microsoft plots zo altruïstisch geworden is; het was wel tot die stap genoodzaakt, omdat het onder druk kwam te staan van OpenOffice.org en hun OPenDocument formaat, een OASIS standaard; De EU staat achter OpenDocument.
Meer achtergrond over het al dan niet "open" zijn van de standaard in dit artikel bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_to_Standardize_Office_Formats/1132679792

* Ook e-mail ontvangen van de FBI of CIA?
Het zal u misschien opgevallen zijn dat u de laatste dagen weer veel meer mails gekregen hebt, waarvan u er een deel meteen in de vuilbak gekieperd hebt. Weer het zoveelste virus uiteraard. Maar sommige van die mails doen toch de wenkbrauwen fronsen. Van het FBI? Van het CIA? Ons IP-adres is gesignaleerd op meer dan 30 illegale websites?
Oei! Snel het geweten onderzocht, maar wij zijn nu eenmaal braafjes en bezoeken zulke sites niet. Conclusie: weeral de zoveelste mail als verpakking van een virus. Het gaat om de nieuwste versie van de Sober worm. De mail bevat namelijk een bijlage; als u die opent dan activeert u de worm die meteen op zoek gaat naar andere computers om te besmetten.
Opletten is dus weeral de boodschap!
http://www.securitypark.co.uk/article.asp?articleid=24602&Categoryid=1

* Akkoord tussen BitTorrent en Hollywood tegen piraterij
MPAA, de belangengroep van de Amerikaanse filmmakers, noem het maar Hollywood eigenlijk, heeft een akkoord afgesloten met Bram Cohen, de maker van de P2P software BitTorrent. Op die manier vermijdt Cohen toekomstige wettelijke procedures tegen BitTorrent, maar wordt het ook moeilijker voor gebruikers om films te vinden op het internet.
In mei had Cohen een technologie uitgebracht waarmee u het internet kan afzoeken naar Torrent bestanden. Het merendeel van de gevonden content was legaal, maar natuurlijk werd ook illegaal materiaal gevonden zoals illegaal gekopieerde films en tv-shows.
Cohen zal nu technologie aan zijn zoekmachine op bittorrent.com toevoegen, zodat alle content die het eigendom is van de studio's, aangesloten bij MPAA, uitgesloten wordt bij de zoektocht. U leest goed: aan "zijn" zoekmachine. Bij de andere zoekmachines waarmee u eveneens naar Torrent-bestanden kan zoeken, verandert er niets.
http://www.betanews.com/article/BitTorrent_Hollywood_Reach_Piracy_Deal/1132701192

* Energievreters in uw living!
De eindejaarsfeesten komen eraan en hoogstwaarschijnlijk staat er weer wat elektronica op het verlanglijstje van heel wat internauten. Maar hebt u er al eens bij stilgestaan dat al die nieuwe spullen allemaal energievreters zijn?
In de VS hebben ze vastgesteld dat, waar de gezinnen in 1980 slechts 5% van het totale elektriciteitsverbruik voor zich namen, dat aandeel nu gestegen is tot 15 à 20%. De tv's zijn de grootste energievreters. Die alleen al zijn goed voor 4% van het totale huishoudelijke energieverbruik. Voeg daar dan nog dvd-players bij, set-top boxes, spelletjessystemen en het geheel van de tv-consumptie zit al rond de 10% van het huishoudelijk verbruik.
En onder de tv's zijn de plasma -tv's het ergste - zij verbruiken twee tot drie kaar zoveel energie als gewone tv's. Komt daar nog bij dat er vroeger één toestel in het huis was en nu haast in elke kamer eentje.
Een andere energievreter is er eentje waaraan u niet meteen zal denken: de adapter. Er zijn zoveel toestellen met herlaadbare batterijen: mobieltjes, laptops, handcomputers, digitale camera's, digitale muziekplayers... En blijkbaar gaan niet alle adapters even efficiŽnt om met de energie die zij opslurpen. Meer over dit toch wel interessant gegeven in dit artikel bij CNet.
http://news.com.com/Energy+hogs+in+your+living+room/2100-1041-5965771.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433#correction

* Nieuwe trend: hackers kiezen steeds meer "gewone" programma's
Als er een trend is die 2005 gekenmerkt heeft, dan is het wel dat hackers hun aandacht van besturingssystemen zoals Windows verleggen naar media players en "gewone" software, zoals antivirusprogramma's.
Het is nog altijd wel de IE webbrowser van Microsoft die het lijstje aanvoert van software waarin fouten ontdekt worden en waarbij hackers die fouten misbruiken om de computers van onschuldige slachtoffers binnen te dringen. Windows Office en Outlook Express staan ook nog bovenaan, maar in het lijstje staat ook het Apple OS X besturingssysteem.
Verder zijn netwerktoestellen zoals routers en switches, die het internetverkeer dirigeren, het doelwit van hackers. Want die toestellen hebben ook een besturingssysteem aan boord en dat kan eveneens hergeprogrammeerd worden.
Zo. Dat was het weer voor onze maandelijkse portie statistieken.
http://news.com.com/Attackers+switching+to+applications%2C+media+players/2100-7349-5966663.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Nieuwste versie Sober-worm wel heel hardnekkig
Hebt u het ook gemerkt, die enorme toevloed aan virusmailtjes de laatste dagen? Of zij beweren afkomstig te zijn van CIA, FBI of Paris Hilton, één ding hebben zij gemeen: zij bevatten allemaal een nieuwe variant van de Sober-worm.
Wij bijvoorbeeld kregen, toen wij donderdag onze post binnenhaalden, maar liefst... meer dan 100 virusmailtjes te verwerken, buiten de gewone spam uiteraard. Wereldwijd heeft Sober tussen de 15 en 18 miljoen met een virus geïnfecteerde mails gegenereerd.
En dat begint zwaar door te wegen voor de mailservers, zo meldt CNet. De stortvloed aan virusmails kan immers de e-mail gateways vertragen of zelfs overbelasten, net alsof zij te maken zouden krijgen met een DoS (denial of service) aanval. Daarbij wordt, zoals u wellicht weet, een server opzettelijk bestookt met valse verzoeken om bepaalde info door te sturen, zodat het legitieme verkeer er niet meer door kan.
Soms zou je die virusmakers toch wel eens een goed pak op hun blote billen willen geven - zoveel last veroorzaken aan zoveel mensen en dat gewoon maar om wat te pesten...
http://news.com.com/Latest+Sober+threatens+e-mail+gateways/2100-7349-5969271.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Chinese hackers stelen Amerikaanse militaire geheimen
En nu we toch bezig zijn over stouterikken: in dit artikel bij CNet wordt uit de doeken gedaan hoe Chinese hackers, in opdracht van de Chinese overheid, bepaalde militaire plannen gestolen zouden hebben bij het Amerikaanse leger, o.a. de specificaties van vliegtuigen en software om vluchten te plannen.
Het zou, aldus het artikel, gaan om een team van 20 hackers, dat Titan Rain genoemd wordt. En waarvan de leden uiteraard door de Chinezen als helden beschouwd zullen worden, wegens bewezen diensten voor het vaderland.
Volgens Time magazine zou een Amerikaans beveiligingsexpert later een tegenaanval uitgevoerd hebben.
U hoort het: het hele verhaal wordt met heel veel voorbehoud verteld. De Amerikanen spreken er natuurlijk niet graag over, want geef nu toe: het is niet echt iets om fier over te zijn, als het Amerikaanse leger gehackt wordt...
http://news.com.com/Security+experts+lift+lid+on+Chinese+hack+attacks/2100-7349-5969516.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Foutje in Google Base zorgde ongewild voor massa porno
Verleden week werd Google Base gelanceerd, een soort zoekertjesdienst van Google, waar u allerlei meldingen kwijt kon - gaande van zoekertjes over jobaanbiedingen tot recepten. Maar blijkbaar zijn de programmeurs van deze nieuwe dienst niet zorgvuldig genoeg tewerk gegaan: ongewild werd Google Base herschapen in een virtueel rode lantaarntjes district.
Normalerwijze laat Google Base immers wel "volwassen" meldingen toe, maar wanneer een gebruiker de SafeSearch filter geactiveerd heeft, dan wordt al die pornografische inhoud weggefilterd en verschijnt niet in de zoekresultaten. En blijkbaar was er iets verkeerd gelopen met die filter, want alle porno verscheen toch lekkertjes in de zoekresultaten, wanneer u een zoektocht ondernam bij Google Base, zelfs wanneer de filter geactiveerd was.
En van porno was er heel wat - in de korte periode sinds het bestaan van Google Base was er al heel wat rode-oortjes content gedeponeerd. Een journalist van News.com deed een zoektocht op de termen "xxx" en "xxx webcam" en kreeg meer dan 14.000 resultaten!
En vooraleer u nu snel snel naar Google Base fietst om al die porno te gaan zoeken: het filter zou inmiddels terug naar behoren werken en er zou terug minder porno voorkomen.
Ter info: klik bij Google Base op "preferences" (voorkeurinstellingen). Een zoektocht nar "XXX" levert 44 resultaten op, waarvan het merendeel gaat over extra-extra large, bij een "moderate" (gemiddelde) of strikte filter. Geen filter levert daarentegen 1.917 resultaten op naar porno.
http://zdnet.com.au/news/software/soa/Google_fixes_glitch_that_unleashed_flood_of_porn/0,2000061733,39224150,00.htm
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Sprekende foto's
Een foto zegt zoveel meer dan woorden. Maar wat als er nu toch eens woorden zouden zitten bij die foto? Het Italiaanse startende bedrijfje Sanetti Studio ontwikkelt een nieuwe fotoprinter, de Speekysmart, die een magnetische strip aan de zijkant van het papier print.
Die strip is de Speakpaper, een tape waarop geluid kan worden opgenomen, enkele seconden conversatie of muziek, van het moment dat de foto genomen werd. Een interessant idee, maar daarom nog niet praktisch uitvoerbaar. Het bedrijf ontwikkelt de Speakpaper al jarenlang, maar tot hiertoe is er nog geen Speekysmart printer op de markt. Giancarlo Zanetti, de man die het bedrijf oprichtte, is dan ook op zoek naar een bedrijf dat die hardware wil fabriceren.
Meer achtergrondinformatie over dit toch wel interessante idee bij CNet. Het lijkt ons echt leuk. Stel je voor: een eerste foto van de pasgeboren baby en de kreetjes die hij daarbij maakt; de schattige puppy en zijn lieflijk gekreun; de foto van het bruidspaar en het orgel met de bruiloftsmars op de achtergrond. Aanlokkelijk, niet?
http://news.com.com/High-tech+photos+give+new+meaning+to+talking+pictures/2100-1041-5954367.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Het brein oefenen houdt het jong
De overheid wil dat wij met zín allen langer blijven werken. Maar wil ons hoofdje dat wel? Want met de jaren, beginnen de hersenen wat minder soepel te draaien en wordt er al vaker eens wat vergeten.
Er is echter hoop. Er is namelijk een oefenprogramma ontwikkeld dat de natuurlijke soepelheid van het brein zou moeten verjongen en zo de mentale achteruitgang met zo'n tien jaar kan vertragen.
Recente studie had al aangetoond dat het lezen van de krant, het maken van kruiswoordpuzzels kan helpen om oudere mensen mentaal fit te houden. Deze speciale software zou een nog veel grotere impact hebben. Natuurlijk is er een dosis zelfdiscipline nodig en veel training vooraleer je een effect ziet. Maar dat is net hetzelfde bij een dieet of fitness.
De software is momenteel nog in labo-fase en er is nog geen commerciŽle versie uit. Hopelijk is die klaar tegen de tijd dat onze hersentjes wat luier beginnen te worden..
http://www.technologyreview.com/InfoTech/wtr_15914,300,p1.html

* Panasonic kondigt kleinere, maar robuustere laptops aan
Het zijn niet allemaal kantoormannekes met das en chique kostuum die rondlopen met een laptop. Ook agenten bijvoorbeeld, of technische medewerkers die op bezoek gaan bij de klant thuis maken gebruik van een laptop. En voor hen is het toch wel belangrijk dat hun laptop tegen een stootje kan.
Panasonic denkt aan hen. Het brengt een reeks laptops uit die de naam "Toughbooks" meekreeg, een naam die alles al zegt. De harde schijven bijvoorbeeld zijn speciaal gemonteerd dat zij een schok kunnen verdragen. Nochtans zijn de toestellen niet al te zwaar en dus handig om mee te nemen naar de werf - maar ook in het vliegtuig. En omdat veel luchtvaartmaatschappijen tegenwoordig vereisen dat de draadloze notebooks uitgezet worden tijdens een vlucht, bevatten de toestellen ook een knop die de ingebouwde Wi-Fi chips met één handomdraai uitzetten.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123579,tk,wb112105x,00.asp

* Digitale camera als tv-ontvanger?
Wie zegt dat een camera enkel kan fotograferen of filmen? Samsung heeft een camera aangekondigd die niet alleen opnames maakt, maar waarmee u ook tv kan kijken. In de camera zit namelijk een ontvanger voor het tv signaal (niet via de satelliet). En niet alleen tv, maar ook video's die u dan kan overzetten vanuit de pc. Of de camera ook naar Europa komt, is nog niet geweten.
http://www.chip.de/news/c1_news_17586872.html

* Zoektechnologie voor de camerafoon
Het mobieltje is alomtegenwoordig geworden. En ideaal zou het zijn als uw mobieltje een echt verlengstuk zou worden van uw pc en u ook vanop het handige ding zoekopdrachten zou kunnen uitvoeren. Maar dat is tot hiertoe nog niet zo echt gemakkelijk; bij sommige diensten kan u het wel, maar moet u een strikte syntax eerbiedigen en daar zijn de meeste mensen niet echt goed in. Daarom lijkt een nieuwe technologie, waarover dit artikel bij CNet bericht, ons echt reuze interessant. Het gaat namelijk om een combinatie van de camerafoon met de zoekopdracht.
Stel u voor: u neemt een foto van een affiche voor een film, met uw camerafoon en zendt die door naar een bepaald sms-nummer. Als antwoord krijgt u de cinema's in de buurt waar u zich op dat moment bevindt en waar die bepaalde film gedraaid wordt, plus de vertoningtijden.
Of bijvoorbeeld een reclameactie van een melkbedrijf dat melkkartons uitbrengt met daarop hoesjes van cd's. Als u een foto neemt van zo'n hoesje en per sms doorstuurt naar een bepaald nummer, krijgt u een gratis song van die band naar uw mobieltje doorgestuurd. Knap, niet?
Dit alles wordt mogelijk dankzij een nieuwe technologie, "mobile visual search". Die is gebaseerd op software voor het herkennen van objecten en gezichten en kan de doorgestuurde afbeeldingen vergelijken met een aan het internet gekoppelde database. Klopt de vergelijking, dan wordt bijvoorbeeld het bijhorende beltoontje doorgestuurd.
"Een van de grootste problemen met het draadloze web is niet dat de mensen het niet willen, maar wel dat het Web gebaseerd is op een klavier en een muis. Wij proberen dat te simuleren met de 12 toetsen op de telefoon" en dat lukt blijkbaar niet bijster goed. Vandaar deze nieuwe technologie die er ons eerlijk gezegd echt veelbelovend uitziet.
http://news.com.com/Search+technology+comes+to+the+camera+phone/2100-1038-5967710.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De nieuwe multimediadrives ScreenPlay Pro van Iomega brengen digitale content op elke tv; zonder dat er een computer bij aan te pas komt.
http://www.iomega-europe.com

*** Nog nieuw van Iomega: de StorCenter netwerkdrive, een multimediahub voor de beveiliging, uitwisseling en beleving van digitale inhoud.
http://www.iomega-europe.com

*** En nog wat nieuws: een handige reisgezel. De Micro Mini is een harde schijf waaarop u films, muziek en foto's kan bewaren en die overel met u kan meenemen.
http://www.iomega-europe.com

*** De nieuwe vorm van de worm Sobery, Sober.Y, wordt als erg gevaarlijk beschouwd, de gevaarlijkste van dit jaar.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=051123029

*** Hollywood en de maker van de BitTorrent software, Bram Cohen, hebben een akkoord gesloten om samen filmpiraterij aan te pakken.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=051123032

*** Google schort tijdelijk de inschrijvingen op voor webstatistieken - er is teveel vraag!
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123665,tk,dn112205X,00.asp

*** Opera brengt tools voor de ontwikkeling van Java, om software te bouwen en te draaien op mobiele telefoons.
http://www.linuxpipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=174400481

*** iTunes verkoopt meer dan de meeste muziekwinkels: van juli tot september werden in die on line winkels meer muziek verkocht dan bij drie grote muziekhandels in de VS. Apple komt daardoor op nummer 7 van het lijstje van de muziekwinkels in de VS.
http://news.designtechnica.com/article8888.html

*** Artsen waarschuwen voor iPod-duim
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=DMF14112005_008

*** Scarlet lanceert nieuwe website
http://www.scarlet.biz

*** Snelste internetverbinding ter wereld in Japan. Sneller, maar vooral vérder
http://pcmagazine.zdnet.nl/magazines.cfm?id=50828&mxp=127

*** Internetbank Binck in BelgiŽ van start in eerste kwartaal 2006
http://www.zi-biz.be/zint/dvp_articles.ArticleDetail?ArtikelIdA=24936

*** Sony moet plooien en stopt (tijdelijk ?) met het produceren van CD's die een rootkit installeren : (filover)
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4430608.stm

*** En Microsoft (!) zorgt voor een removal tool om Sony's software proper te verwijderen :(filover)
http://blogs.washingtonpost.com/securityfix/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Daniel Dorobantu -
[klassiek - minimalist] Daniel is een schrijver en performer. Hij kan een song prachtig opbouwen rond een cinematografische inbeelding. Echt mooi.
http://music.download.com/dorobantu

* Edward Tailfeathers - Creeping Madness
[klassiek - minimalist] Een jongeman van 20, die zijn muziek met synthesizers maakt. Repetitief en toch uitgebouwd. De compositie is ok, maar spijtig dat het gekozen instrument, de synthesizer, niet warmer klinkt.
http://music.download.com/eddiet

* Junko Kobayashi - Clair de Lune
[klassiek - impressionisme] Deze dame maakt geen eigen composities, maar ze brengt die van anderen op een prachtige manier. Deze clair de lune is sowieso een prachtige compositie, maar Junko brengt ze op een erg intieme manier. Een aanrader.
http://music.download.com/junkokobayashi

* Jessica Hung - Mendelssohn
[klassiek] Deze jongedame is slechts 19, maar heeft wel gewerkt met de grootste leraars ter wereld.
http://music.download.com/jessicahung

* Michel Bert - TriSax
[Klassiek / jazzgitaar] De man is geboren in Chili, studeerde Flamenco gitaar. Wat hij brengt is erg mooi, melancholisch zelfs, met een jazzy ondertoon.
http://music.download.com/michelbert


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is niet verdienstelijker duizend boeken te hebben gelezen,
dan duizend akkers te hebben geploegd.
[W. Somerset Maugham]

De nieuwe oogst


* De Grote Griepmeting
Snipverkouden? Een troost: u bent niet alleen. Op de site van De Grote Griepmeting kan u aangeven of u gezond bent of ziekjes en waar zich het meeste zieke personen bevinden. De meting gaat over BelgiŽ én Nederland. Atsjoem en Gezondheid!
[Taal: Nederlands]
http://www.grotegriepmeting.be/

* Kidsland
Kids zijn leuk, maar u hebt niet altijd ideetjes om hen bezig te houden. En wat met de Kerstvakantie, wat gaat u dan met hen doen? Deze site bevat heel veel leuke tips over wat u met kids kan doen: binnenspeeltuinen, kindvriendelijke horeca, verjaardagfeestjes, uit en doe tips, stages en ateliers en alles netjes ingedeeld volgens (Belgische) provincie. Een aanrader!
[Taal: Nederlands]
http://www.kidsland.be

* Rocket Boom
Een fantastisch knappe Vlog oftewel Videolog. Amanda geeft in filmpjes commentaar op gebeurtenissen. Erg grappig, helder van beeld en klank. Er is zelfs een verwijzing bij naar een uitzending op "RTLNews in Holland" waarin de vlog vermeld wordt. Bij elke uitzending staan de links naar de andere shows waarnaar zij verwijst. Zo is de "Holland" uitzending te bekijken op de tweede url. Echt een aanrader!
[Taal: Engels]
http://www.rocketboom.com/vlog/
http://rtlnewyork.blogspot.com/

* Optische illusies
Een knappe site met visuele fenomenen, ook wel optische illusies genoemd. U gelooft uw eigen ogen niet. Bij elke illusie wordt een woordje uitleg gegeven. Om toch even stil bij te staan.
[Taal: Engels]
http://www.michaelbach.de/ot/index.html

* ImageMagick
Windows - freeware
Een gratis software waarmee u bitmap afbeeldingen kan maken, bewerken, samenstellen. Het speciale aan het programma is dat het ook interactief vanop de commandolijn gebruikt kan worden en commando's aanneemt van PHP, Java, Perl, Python, Ruby. Zo kunnen afbeeldingen automatisch en dynamisch gemaakt worden.
http://www.imagemagick.org/script/index.php

* Photoshop
Wil u een beetje de creatieveling uithangen met Photoshop? Dan hebben wij voor u twee heel goede links. De eerste is van een blog, waar u heel wat tips vindt en de tweede van een site, Good-Tutorials, waar bepaalde effecten en technieken uitgelegd worden. Allebei voor Photoshop wel te verstaan.
[Taal: Engels]
http://photoshopcourse.blogspot.com/
http://www.good-tutorials.com/

* Vergeet de melk niet!
Met deze site vergeet u nooit meer een boodschap of taak. De site is nog in bèta en gratis en belooft ook later nog op uw taken te letten zonder daarvoor centjes aan te rekenen. U kan bijvoorbeeld ook een datum die u on line ziet aanklikken en aan uw "to do" lijstje toevoegen. U wordt herinnerd aan uw taken via email, IM en SMS.
[Taal: Engels]
http://rememberthemilk.com/

* Phone Scoop
Wil u alles weten over mobieltjes? Dan is deze site iets voor u. U vindt er alles over de nieuwste modellen van telefoontjes, maar ook over de nieuwe technieken die gebruikt worden en nieuws over de fabrikanten zelf. En uiteraard worden de nieuwste modellen op de testbank gelegd!
[Taal: Engels]
http://www.phonescoop.com/

* vSocial
Een community waar u uw videoclips kan delen met andere. Gewoon uploaden, tags toevoegen en u bent vertrokken!
En natuurlijk is het voor ons, de niet-video-makende-internauten, leuk om al die videootjes te bekijken (en u dapper uit te lachen!)
[Taal: Engels]
http://www.vsocial.com/

* Illusie
Nog eens een bewijs dat u uw eigen ogen niet mag betrouwen: op deze site ziet u een cirkel, gevormd door roze stipjes. Om beurten gaan de stipjes een voor een aan en uit - het uitgaande stipje maakt als het ware een rondreis rond de cirkel.
Maar als u nu uw blik concentreert op het kruisje in het centrum van de cirkel, dan verandert dat reizende stipje... in een groen punt en verdwijnen de stippen altegaar!
http://www.patmedia.net/marklevinson/cool/cool_illusion.html

* Supergids voor USB sticks
Elke internaut die zichzelf serieus neemt, heeft tegenwoordig een USB-stick op zak. Maar wat weet u eigenlijk over USB sticks en USB harde schijven? Dit artikel bij PC Mag vertelt u alles over de belangrijkste types USB sticks die nu verkrijgbaar zijn: conventionele flash drives, U3 flash drives en kleine harde schijven, die allemaal gebruik maken van USB 2.0 voor snel transport van data. (Bron: Wim W)
http://www.pcmag.com/article2/0,1895,1892228,00.asp

* Robotrally in de Nevada-woestijn
23 robots nemen het tegen elkaar op, in een wedstrijd met een erg ruw parcours. Neen, geen videospel, maar de Darpa Grand Challenge. Een race van voertuigen zonder chauffeur. Hier vindt u een erg knappe fotoreportage, waarin de voertuigen voorgesteld worden, met links naar de sites van de voertuigen. Futuristisch!
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/hightech/diaporamas/051012-darpa-grand-challenge/1.shtml

* Vrijdag animatiedag : Harry Potter
Wilt u alles weten over de nieuwste film 'Harry Potter and the goblet of fire' die sinds 23 november in de filmzalen te zien is, dan moet u op deze site zijn met trailer, wallpapers, screensavers, spelletjes, enz. Op de tweede URL vindt u de Nederlandstalige versie van de website 'Harry Potter en de vuurbeker'.
(taal : Engels / Nederlands) [Filover]
http://harrypotter.warnerbros.com/
http://harrypotter.nl.warnerbros.com/site/

* Vrijdag animatiedag : Gyroball (game)
Een moeilijk behendigheidsspelletje waarin u moet proberen om een zwarte bal over een parcours te loodsen met behulp van de cursortoetsen. Het komt er op aan om de bal op tijd af te remmen voor deze in de afgrond duikt.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.ebaumsworld.com/gyroball.html

* Vrijdag animatiedag : Italiaanse panorama's
Op deze site staan heel wat knappe 360°-foto's van de Italiaanse steden Rome, VenetiŽ, Pisa, Florence en Napels. U hebt wel de Quicktime VR-plugin nodig om de foto's te kunnen bekijken.
(taal : Engels, Italiaans) [Filover]
http://www.compart-multimedia.com/virtuale/us/home.htm

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Pim Symoens
De officiŽle site van Pim, een van de deelnemers van Star Academy en tevens vriend van de winnares Katerine.
http://www.pimsymoens.be/

- D-Me
Deze Belgische artiest kennen we o.a. van zijn hit "Oh o o o Oh Ooh". Hij bracht recent zijn eerste album "Oh!" uit.
http://www.d-me.be/

- Rick Braun
OfficiŽle website van deze Amerikaanse Jazz-trompetspeler. Werkte o.a. samen met Rod Stewart en Tina Turner.
http://www.rickbraun.com/

- Wynonna Judd
OfficiŽle website van deze Amerikaanse countryzangeres.
http://www.wynonna.com/

- Sara Anthonissen
Een jong Belgisch fotomodel.
http://www.sara-anthonissen.be


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Harry Potter mist magie
De vierde film is zonder twijfel de spectaculairste uit de cyclus. Kosten nog moeite zijn gespaard bij het maken ervanÖ Helaas geldt dit niet voor de game.
- Lycos moet klantgegevens afstaan
Internetaanbieder Lycos moet de persoonsgegevens van een klant afgeven aan een benadeelde particulier.
- Gebruikers Kazaa vogelvrij verklaard
Auteursrechtenorganisatie Brein heeft vrijdag de aanbieders van illegale muziek via uitwisseldiensten als Kazaa vogelvrij verklaard.
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Zeg het met je slip
De LED G-string is zondermeer een van de meest opmerkelijke digitale gadgets van de laatste tijd. Deze onderbroek is voorzien van een lichtkrant waarop je je eigen teksten kunt tonen.
- Panorama foto's maken
van een aantal losse foto's een grote afbeelding maken. Dat kan met AutoStich, een slim gratis programma met grote mogelijkheden.
- DAB: Digitale radio via de ether
Niet alleen televisieuitzendingen, maar ook het radiosignaal zal in de toekomst digitaal ontvangen worden. Via de kabel is digitale radio al beschikbaar, maar digitale radio zal ook het oude FM-signaal gaan vervangen.
- Bibbermuis tegen RSI
De Hoverstop is een heel nieuw soort anti-RSI muis. Deze is gebaseerd op het terugdringen van de tijd dat je de spieren in je hand spant zonder dat het nodig is. De muis begint dan te bibberen.
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Sony Ericsson vult gsm-assortiment aan met drie basismodellen
- Biometrische usb-drive biedt optimale bescherming
- Nieuwe versies LaCie Safe harde schijven
- Acer Aspire 9500-serie: krachtige en compacte notebooks met een 17-inch breedbeeldscherm
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Australische rechter wil KaZaA censureren
- W3C verenigt wetenschappers en experts rond Semantisch Web
- Mobiele markt : stijging van 22 procent in het derde trimester
- iDTV: Belgacom en Telenet vechten een contentstrijd uit
- Tele2 verenigt zijn klanten tegen de telefoonrekening
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Google bereidt zich voor op Pay-Per-Call
- De relatie agentschap-adverteerder in een digitale wereld-
- Microsoft wil RSS multidirectioneel maken-
- Mister Cash / Bancontact en elektronische handel: update-
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
(na maanden stilte is SpeedZone er weer!)
- Trigger Happy
- Move in My Direction - Bananarama
- Domino record vervalst?
- Bedreigd door de islam
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Kicken op kerstverlichting
- Baby-advertentie op Chinese eBay bleek nep
- Tekort aan goed opgeleide informatici
- Chinees bedrijf maakt gratis computers
- China ziet bellen via internet niet zitten
- Mobistar lanceert adsl-aanbod
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Belgische ISP's niet onder de indruk van datalimietpetitie
- Chinees bedrijf maakt gratis computers
- Belgische gsm-operator Mobistar lanceert adsl-aanbod
- Microsoft wil mee gaan doen in markt voor mobiele games
- Recherche speurt p2p'ende criminelen op
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Hedendaags Fins componist, tubaïst en musicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jukka_Viitasaari
* Voormalig Canadees schaatser - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sylvain_Bouchard
* Bepaalde vormen van woningbouwontwikkeling - http://nl.wikipedia.org/wiki/Particulier_opdrachtgeverschap
* Eén van de allereerste computerspellen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Spacewar
* Nationale Plantencollectie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Plantencollectie
* Amerikaans ontwerp trammotorwagen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Birney_Car
* Voormalig Japans schaatser - http://nl.wikipedia.org/wiki/Manabu_Horii
* Eén van de zeven Zwitserse departementen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Departement_van_Buitenlandse_Zaken_%28Zwitserland%29
* Een van de twee belangrijke veldslagen die het einde inluidden van de Perzische invasie van Griekenland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Mycale

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Nieuwe politieke partij van AriŽl Sharon - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kadima
* Nederlands politiek activist die is vermoord - http://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_S%C3%A9v%C3%A8ke

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

In verband met de viering van het 30e jaar van de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november krijgt dit land deze week extra veel aandacht, onder meer door het uitlichten van de volgende artikelen:

* Het land Suriname - http://nl.wikipedia.org/wiki/Suriname
* De hoofdstad van Suriname - http://nl.wikipedia.org/wiki/Paramaribo_%28stad%29

Suriname heeft ook een eigen portaal, waar nog veel werk aan te verrichten valt:

* http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Suriname

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip Windows XP: Sneller opstarten met BootVis
Windows XP nog sneller opstarten dan nu het geval is? Dat kan.
U hebt hiervoor het hulpje BootVis nodig, dat hier te vinden is.
Het programma voert een uitgebreide test uit en beoordeelt daarbij welke Windows instellingen kunnen worden gewijzigd, zodat de opstarttijd van het besturingssysteem wordt verkort. Ook items die onnodig worden geladen, worden door BootVis uitgeschakeld. Succes is niet in alle gevallen gegarandeerd, maar de optimalisatie door BootVis is de moeite waard.
Het bestand dat u hebt gedownload (BootVis-Tool.zip) is een uitpakkend bestand met hierin het programma BootVis.exe. Pak het programma uit naar een zelf gemaakte tijdelijke map.
Bootvis gedownload en uitgepakt? Dan is het tijd om de optimalisatie te starten. Start het programma door middel van dubbelkikken. In het menu Trace kiest u voor de optie Next Boot + Drivers Delay. Zorg ervoor dat er geen andere toepassingen zijn geopend en al uw werk is opgeslagen. De computer wordt namelijk opnieuw gestart. Hierna weet BootVis wat er aan de opstartfase kan worden verbeterd.
Na opnieuw opgestart te zijn (BootVis start vanzelf weer op) kiest u in het menu Trace voor de optie Optimize System. U raadt het al; de testresultaten worden nu gebruikt om orde op zaken te stellen. Is alles eenmaal afgerond, dan kunt u genieten van een kortere opstarttijd.
De tijdelijk gemaakte map met hierin het programma en een door BootVis gebruikt .bin bestand kunt u na afloop wissen. Bewaar voor een eventuele volgende keer het gedownloade bestand.
Jammer dat het programma alleen geschikt is voor Windows XP...
http://www.digiweetjes.com./BootVis-Tool.zip
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Startmenu aanpassen
Nog nooit was het Startmenu in Windows zo prominent aanwezig als in Windows XP: met een klik op de Startknop verschijnen werkelijk twee reuzen balken die meteen de helft van het scherm in beslag nemen.
Omdat Windows slim wil omspringen met de items in het Startmenu, laat het enkel de laatst gebruikte programma's en/of documenten zien. Dit is misschien een handige optie voor het gros van de gebruikers, het is bijzonder vervelend voor diegene die de pc met andere gebruikers deelt.
Zeker als u liever niet hebt dat de andere gebruikers zien waarmee u bezig bent geweest. Als u met de rechtermuisknop in het Startmenu klikt, kunt u het een en ander aanpassen. U komt dan in het dialoogvenster Eigenschappen voor het menu Taakbalk en het menu Start.
Selecteer het tabblad Menu Start, waar u de tweede kolom kunt killen met een vinkje voor Klassiek Menu Start. U kunt ook minder drastisch te werk gaan en de dubbele startbalk van enkele items verlossen. Klik op Aanpassen om de mogelijkheden te verkennen: kleinere pictogrammen gebruiken, het aantal programma's dat Windows XP moet onthouden verlagen, of de standaard internet en mailtoepassingen in het Startmenu door andere vervangen ó door Netscape bijvoorbeeld.
In het tabblad Geavanceerd kunt u aangeven wat wel en niet moet worden opgenomen in het Startmenu. U kunt kiezen tussen een weergave als koppeling of als menu. In het laatste geval wordt de configuratieschermknop van een pijltje voorzien dat leidt naar alle onderdelen van dat configuratiescherm.
Helemaal onderaan ten slotte kunt u het vinkje weghalen bij Onlangs geopende bestanden in een lijst weergeven.
Zo krijgen de medegebruikers als ze het Startmenu openen, uw documenten niet te zien.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Stuurprogramma terughalen
Indien u geregeld driver updates binnenhaalt, hebt u ongetwijfeld wel eens ondervonden dat een nieuwe driver soms meer kwaad dan goed doet. In zoín geval wenst u niets liever dan zo snel mogelijk de oude versie van het stuurbestand te herstellen (restore).
Windows XP biedt de mogelijkheid om via enkele muisklikken de instellingen van voor de driver update te herstellen.
Ga hiervoor naar Configuratiescherm, Prestaties en Onderhoud, Systeembeheer en . In de linkerhelft klikt u op Apparaatbeheer.
Ga in de lijst op zoek naar het apparaat waarvoor u zojuist de nieuwe driver hebt geïnstalleerd en klik op het bijbehorende kruisje.
Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat en kies voor Eigenschappen.
Selecteer het tabblad Stuurprogramma en kies voor Vorig.
Een wizard leidt u door het proces.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Systray opruimen
Met de komst van Windows XP heeft de systemtray een facelift ondergaan. Dit heeft echter ook nadelen: zo krijgt u nu steeds een pictogram te zien waarmee u de werking van een USB apparaat kunt stopzetten.
Gelukkig is het vrij eenvoudig dergelijke pictogrammen te laten verdwijnen: klik met de rechtermuisknop in de systemtray en selecteer Eigenschappen. Klik in het tabblad Taakbalk op de knop Aanpassen, kies het item 'Hardware veilig verwijderen' en selecteer Altijd verbergen.
Op deze manier kunt u ook andere pictogrammen in de taakbalk aanpassen: U kunt kiezen voor: Verbergen indien niet actief, Altijd verbergen of Altijd weergeven.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Toegang tot de map System Volume Information
Maakt u gebruik van Windows XP Professional en hebt u één of meerdere schijven geformatteerd met NTFS dan hebt u waarschijnlijk geen toegang tot de map System Volume Information.
Maar virussen & trojaanse paarden maken in XP tegenwoordig gebruik van deze map om zichzelf af te schermen voor detectiesoftware.
Uw antivirusprogramma zal komen klagen dat hij de bestanden niet kan verwijderen. U dient de standaardbescherming van de map op te heffen.
Ga hiervoor als volgt te werk:
Zorg ervoor dat u als beheerder bent aangemeld.
Klik op Start / Configuratiescherm / Mapopties.
Op het tabblad Weergave zet u een vinkje bij Verborgen bestanden en mappen weergeven. Maak het vakje Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen) leeg. Klik op Ja in het venster dat u deze wijziging wilt bewaren.
Maakt het vakje Eenvoudig delen van bestanden (aanbevolen) leeg. Klik op Toepassen en OK.
Ga naar de Verkenner en klik rechts op de map System Volume Information in betreffende NTFS schijf of schijven en klik op Eigenschappen. Klik op het tabblad Beveiliging. Klik op Toevoegen en geef de naam van de account waarmee u als beheerder bent aangemeld. Klik hierna op Namen controleren ter controle van de naam, deze wordt onderstreept als deze correct is. Klik op OK en nog eens op OK.
Dubbelklik in verkenner ter controle op de map System Volume Information om deze te openen.
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* QuickTime Alternative
WinXP/2000 - 8,6 MB - freeware
De player van Apple is tamelijk groot en met een bescheidener speler kan het ook. Deze gratis codec werkt in verschillende browsers (IE, Mozilla, Netcape, Opera)
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,25215,tk,hsx,00.asp

* Off Road Arena
Gratis demo
Een erg mooi racegame, in ware arcadestijl. Snelheid, modder en vuil, adrenaline, het zit er allemaal in!
http://www.fileoftheday.com/download/OffRoadArenaSetup.exe

* MusicCube
Win2000/XP - 2,7 MB - freeware
Een gratis open source muziekplayer, met een grote songbibliotheek.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_14944774.html

* Carom3D
Win98/2000/ME/XP - 16,6 MB freeware
Een gratis biljartsimulator, waarbij u on line kan spelen tegen tegenstanders uit de hele wereld.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15730527.html

* ClickCast
Een webgebaseerd progje om zelf een on demand radioshow te maken, in luttele minuten. Op de site vindt u ook verschillende erg goede podcasts die met de software gemaakt zijn. (bron: Wim W)
http://www.clickcaster.com/

* EncycloMaker
Win98/ME/2000/XP - 9,37 MB - freeware
Met dit progje maak je een encyclopedie van A tot Z - geen speciale kennis vereist en een simpele interface. (Bron: Wim W)
http://logitheque.be/fiche.asp?I=19576

* Trace
Win9.X/2000/ME/XP - freeware
Wanneer wij aan privacy denken en sporen die onze privacy verraden, dan denken wij meestal meteen aan het internet: websites bezoeken, e-mails ontvangen, enz.
Maar ook in Word-documenten zit heel wat informatie verborgen - server namen, e-mailadressen, het opvolgen van wijzigingen, commentaren. Dit progje zoekt die informatie op en scant bovendien op gevaarlijke macro's.
http://workshare.com/products/trace/default.aspx

* Phonostar
Win95/98/2000/NT/XP/ME - 3,3 MB - freeware
Een internet radiospeler, waarmee u meer dan 3.000 radiostations kan beluisteren. U kan ook de uitzending opnemen als MP3 en er zit een uitstekende technische ondersteuning bij. (Bron: Wim W)
http://www.phonostar.com/

* Vrijdag Macdag: AqadotRed
Mac OS X - 10,25 MB - shareware - QuickTime 6.5.1
Een spelletje, gebaseerd op de klassieke Pac-Man, maar dan met heel veel extra's. Mooie kleurtjes, knappe muziek en ook extra obstakels: speciale stipjes die u moet opeten maken u trager of sneller.
http://ct.download.com/clicks?c=765334-15426717&brand=download&ds=5&fs=0

* PhotoPrinto
Mac OS X 10 - 6,93 MB - shareware
Met dit progje kan u heel mooie fotoalbums maken met templates (sjablonen) en effecten, terwijl u de foto's rechtstreeks importeert vanuit iPhoto.
http://ct.download.com/clicks?c=765338-15426717&brand=download&ds=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Henk De Boer uit zijn verontwaardiging:
<<<
Dag Hilde,

Geheel terecht dat je aandacht besteedt aan de schandalige handelwijze van Sony-BMG, dat stiekem je pc kan besmetten. Hieruit spreekt duidelijk een volstrekte minachting voor de gebruiker. Omdat er zoveel verschillende aspecten aan deze zaak zitten heb ik dit beknopt bij elkaar gesprokkeld op www.music-abc.com/copyright.html, waarop trouwens ook verder veel fundamentele info omtrent dit heikele onderwerp te vinden is. Voor een muziekliefhebber zijn deze negatieve ontwikkelingen zeer beklemmend te noemen...

Met vriendelijke groeten,

Henk de Boer
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Filip Semey:
<<<
uit netties 425
"Breedbandinternet in BelgiŽ wil helaas nog steeds zeggen dat je moet rekening houden met een datalimiet. Er is tot nu toe geen enkele provider die een onbeperkte datalimiet toestaat"

dat klopt niet helemaal. bij versatel kan je voor 5 euro extra een onbegrensd volume krijgen. ik heb soms maanden met een DL van meer dan 150 giga en dat kost nooit meer dan die 5 euro.
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Verleden vraag stelde lezer Eric een nieuwe vraag:

<<<
Beste Hilde,
Hierbij een vraag voor Netties.
Op mijn WinXP SP2 PC met meerdere gebruikersaccounts, heb ik soms problemen om na het afmelden van een user zelf in te loggen.
Na afmelden (via aanmelden andere gebruiker) verschijnt het normale overzichtslogin scherm, als ik mijn user dan selecteer en inlog dan verschijnt niet mijn account maar terug het overzichtslogin scherm.
Als ik daar de eerst afgemelde user selecteer dan kan ik wel onder die account inloggen.
Enige manier om op mijn account in te loggen is ofwel alle nog openstaande users echt volledig af te melden, of de PC heropstarten.
Enig idee wat het probleem kan veroorzaken?
Eric
>>>

Het Team van Digiweetjes weet raad:
<<<
We weten het niet zeker omdat we het niet helemaal kunnen uitproberen. Daarvoor zouden we teveel wijzigingen op onze systemen moeten aanbrengen. Maar we kunnen ons voorstellen dat het aan het onderste vinkje op onderstaand scherm zou kunnen liggen.
(zie afbeelding op http://www.netties.be/pictures/426/digiweetjes.jpg)

Deze optie vind je op de volgende plaats: Start / Configuratiescherm / Gebruikersaccounts / De manier waarop gebruikers zich aan- en afmelden wijzigen.

Hopelijk is Eric hiermee geholpen.
Met vriendelijke groeten, het DigiweetjesTeam.
>>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En een nieuwe vraag:
<<<
Hallo computer gebruikers,

Heb dikwijls een probleem met Nero Versie 6.6.0.6 onder OS Windows XP 5.1
Na het succesvol Simulation proces volgt het brandproces normaal maar op het einde bij de actie"Lead in and lead out" geeft de ASUS CRW-4816A brander
Verifying disc position of item 0(relocatable,disc pos,no patch infos,orig at 0):write at 0
CDR-1066 File ThreadedTransferinterface.ccp,Line 1734 invalid field in command ASUS CRW-4816A\H1 T1
TRANFER-35 File ThreadedTransferinterface.cpp,Line 1734 invalid track info
Phase 38 File dlgbrnst.cpp,Line 1832 Burn process failed at 4x (600 KB/s)
"Session fixation error- Could not perform fixation"
en stopt dan met de melding dat het brandproces mislukt is.
De snelheid die ik bij het branden(8x1200) gebruik ligt zeker niet te hoog en fout wordt ook vermeld bij 4 x (600 KB/s).
Bij het kopiŽren heb ik nooit problemen enkel bij het branden van veelvuldige bestanden ( data) in "trace at once" en "disk at once"
Als de inhoud op de schijf wordt nagezien staan de gegevens er meestal wel goed op maar men is nooit zeker van de inhoud bij zulke melding.
Hopelijk heeft iemand wel een idee waarom het hier fout loopt.

Dank aan ieder die een poging wil wagen.
>>>
Wie weet raad?
~~~~~~~~~~~~
Op deze vraag hebben wij reeds een gedeeltelijk antwoord, maar wie weet heeft u nog suggesties?
<<<
Beste NeTTies,
Soms (vooral in Amerika) zie je wel eens dat een telefoonnummer weergegeven wordt als een woord. bv. (0800 HELP dit zou dan zijn: 0800 4957). Stel nu voor dat je telefonnummers op een andere manier zou willen en kunnen onthouden door de nummers van een telefoonnimmer om te zetten in letters. Echter staan er bij de meeste nummers 3 letters en zou de puzzeltocht naar een te onthouden woord lang kunnen duren.
Bestaat er een site waar je een nummer in kan geven en waar je dan een aantal verschillende mogelijkheden (woorden) als resultaat terug krijgt?
Bij voorbaat dank,
Jorg van Noord
>>>

Een zoektocht op "phone numbers anagram" leverde een hele reeks sites. Onder andere:
Phone Spelling
http://www.phonespelling.com/

Hebt u nog suggesties, lezers?
~~~~~~~~~~
En dat was het voor deze week!

U kent het adres voor uw reacties en commentaren: redactie@netties.be
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Drukfouten vallen de lezer doorgaans meer op dan denkfouten.
[C.J.Wijnaendts Francken]