Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.777
(4.153 wekelijkse,
624 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 24/11/2005
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
Nummer 425 van 19/11/2006

Gegroet lezers,

Het wordt wat kouder buiten, dus tijd om lekker knusjes achter uw computer te kruipen, dit nummer op uw gemakje door te nemen en heel wat te gaan experimenteren met onze tips. Of anders, voor wie de moed heeft: lekker vroeg opstaan, en gaan wandelen terwijl de lucht nog roze is, met de wolken die grijs afsteken, en de zon die stilaan opkomt. Een fris neusje halen, terwijl uw adem wolkjes vormt in de koude ochtendlucht. Eerlijk gezegd: ik weet wel wat kiezen hoor!

Deze week geen huishoudelijke mededelingen, dus: hop naar het leesvoer! Veel leesgenot, stuur ons vooral uw reacties, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

P.S. Door een foutje is deze nieuwsbrief niet eerst langs onze trouwe corrector, Benny, gepasseerd. Onze excuses alvast voor de taalfouten die nog in deze brief staan.Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Witrussen ontwikkelen alternatief voor Windows
Wetenschappers in Wit-Rusland, zo meldt dit bericht, werken momenteel aan een prijsgunstig alternatief voor het Windows besturingssysteem. De software zou een open broncode hebben, en slechts 12 euro kosten.
De Witrussische president Lukaschenko zou in het verleen al vaak geklaagd hebben over de hoge prijs van software uit het buitenland. "Voor de gewone burger is het moeilijk om 300 dollar neer te tellen voor een besturingssysteem." Daarom wordt er dan ook zo vaak gebruik gemaakt van illegale kopieŽn.
De EU en de NATO zouden alvast geïnteresseerd zijn in de software. Wij ook natuurlijk (maar dan liefst in het Nederlands - ons Russisch is niet zo bijster...) [Bron: Wim W]
http://www.pcwelt.de/news/software/123973/index.html

* Microsofts web-ambities ten koste van uw privacy?
De softwaregigant heeft grootse plannen. Voortaan zal Microsoft allerlei producten en diensten waarvoor u tot heden moest betalen, gratis aanbieden onder de "Live" noemer. Aan dat 'gratis' hangt wel een prijskaartje: u zal een deel van uw privacy moeten prijsgeven, en gerichte advertenties moeten slikken.
Want om die diensten gratis te brengen, moet Microsoft inkomsten hebben. Die uit advertenties moeten komen, maar tot hiertoe verloopt de verkoop van advertenties niet al te best bij Microsoft. Daarom wil Microsoft een tool inzetten waaraan het al langer werkt, AdCenter. Daarbij wordt de advertentie gericht verstuurd, op basis van de informatie die verzameld werd over de bezoeker.
Google en Yahoo doen dat al langer: zij serveren advertenties die aangepast zijn aan de context van de zoekopdracht van de internaut. Microsoft wil daar nog een schepje bovenop doen: het combineert die context met de demografische details van de persoon die de zoekopdracht uitvoert.
Meer info over het systeem in dit artikel bij CNet. WIj onthouden alvast dat wij opnieuw een stukje van onze privacy zullen moeten prijsgeven...
http://news.com.com/Microsofts+ad+pitch+underpins+Net+moves/2100-1024_3-5945218.html?tag=nefd.lede

* Voortaan ook tweedehands licenties voor MS
Microsoft is heel streng in haar licenties. Het besturingssysteem kost nog altijd handenvol geld als u het apart wil kopen, maar als het bijgeleverd wordt met een nieuwe pc, dan kost het haast niets. Maar wat als u een occasie pc kopen wil? In principe is dan de licentie voor het OS dat daarop staat vervallen, en moet u een nieuwe licentie aankopen.
Maar aan die praktijk lijkt een einde te komen. In het VK heeft een bedrijf, Disclic, toestemming gekregen van Microsoft om ook licenties van het OS tweedehands te verkopen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de gebruiker, die nu officieel een tweedehandscomputer kan aankopen, mét legale versie van het Windows OS, maar ook voor bedrijven. Wanneer een bedrijf failliet gaat, dan worden de computers niet meer als "positief" beschouwd, omdat zij haast geen waarde meer hebben. Nu plots krijgen die computers wel een waarde, omwille van de licenties die op de computers staan.
De gewone verkopers van software zijn niet gelukkig met de beslissing; zij vrezen voor hun winkel, nu er goedkopere softwarelicenties op de markt komen. Wij echter zien deze nieuwe ontwikkeling volledig zitten!
http://zdnet.com.au/news/software/soa/Secondhand_Microsoft_software_goes_on_sale_in_UK/0,2000061733,39221948,00.htm

* Onderzoeksbedrijf adviseert: wachten met Vista tot 2008
Geen goed nieuws voor Microsoft. Gartner, een gezaghebbend onderzoeksbedrijf, adviseert namelijk haar klanten om te wachten tot 2008 om de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem, Microsoft Vista, te installeren. Of nog langer. En het gekke is: Microsoft heeft niet echt kritiek op het rapport.
In de onderzoeksnota, met de titel "Tien redenen waarom u zich geen zorgen mag en moet maken om Vista" worden de problemen belicht met Vista. Een van de redenen waarom u Vista voorlopig niet moet installeren is het feit dat Vista, aldus Gartner, geen echt nieuwe dingen brengt, enkel een verdere uitbouw van wat reeds aanwezig is in Windows XP. En wat er echt nieuw in zit, dat hebben de meeste mensen momenteel al op hun pc staan, maar dan afkomstig van andere bedrijven. Vooral op het vlak van beveiliging, het stokpaardje van Microsoft voor het nieuwe OS. Vista zou bijvoorbeeld verbeteringen bevatten aan de Firewall, maar de meeste internauten hebben inmiddels een eigen firewall geïnstalleerd. En hebben dus die nieuwe firewall van Vista niet nodig.
Nu zou u natuurlijk verwachten dat MIcrosoft stijgert als het zo'n rapport onder ogen krijgt. Maar dan denkt u verkeerd. In een reactie tegen on line nieuwssite BetaNews zegt een woordvoerder dat het rapport "erg evenwichtig is." Dat zijn we niet gewoon van Microsoft, zo'n zelfkritiek...
http://www.betanews.com/article/Gartner_Wait_Until_2008_to_Adopt_Vista/1131982620

* Boekje huren bij Google?
U heeft al kunnen lezen van de plannen van zoekgigant Google om boeken op te nemen in haar zoekopdrachten, het Google Print project. Dat stuit op verzet van de uitgevers, die vrezen dat zij de auteursrechten van die boeken door hun neus geboord zien. Want Google heeft over die auteursrechten niet echt duidelijke afspraken gemaakt met de uitgevers. Google dacht eens snel enkele bibliotheken te kunnen inscannen, en dat de kous daarmee af zou zijn. Maar de uitgevers zijn het daar uiteraard niet mee eens.
Vermoedelijk om die uitgevers te paaien, onderzoekt Google nu een nieuw initiatief, waarbij u een boek on line zou kunnen huren voor een korte periode, bijvoorbeeld een week. Een uitgever, die door Google gepolst werd over het plan, vertelde aan The Wall Street Journal dat de internaut het boek niet zou kunnen downloaden of printen, maar dat die mogelijkheid in de toekomst wel overwogen wordt. Als uitgangspunt wordt de huurprijs van het boek bepaald op 10% van de waarde van het boek. Wat de uitgever laag vindt, maar wij erg hoog. In een bakstenen bib kan u het boek gratis lenen...
Meer over het nieuwe plan van Google bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Google_Exploring_Online_Book_Rentals/1131987350

* Nu ook gratis webstatistieken bij Google
Nog nieuws van het Google front. Zoals u weet hecht de webmaster of de eigenaar van een website erg veel belang aan informatie over zijn bezoekers: hoeveel zijn er, waar komen ze vandaan, met welke browser surfen zij, enz. Er zijn op het internet verschillende diensten die aanbieden om gratis voor u zulke webstatistieken bij te houden. Het van oorsprong Nederlandse Nedstat is een van de bekendste diensten in onze contreien.
Wel, Google doet voortaan ook aan webstatistieken. De zoekgigant kocht in maart dit jaar het bedrijf Urchin over, dat zulke dienst aanbood. In de afgelopen maanden werd in het Google-labo naarstig gewerkt om de Urchin-dienst te integreren in de AdWords van Google. Zo kunnen de adverteerders gemakkelijker de resultaten van hun campagne bekijken.
De dienst is gratis, ook als u geen AdWords account hebt. (Met dank aan Wim W) (1) en (2)
Analisten menen dat Google met deze nieuwe tool pijlsnel de markt zal beheersen qua simpele statistieken zoals het aantal pageviews, en het opvolgen van de bezoekers. Maar er zit nog een dimensie achter deze nieuwe dienst van Google. De gegevens die Google nu verzamelt, kan het uiteraard ook weer verwerken in haar zoekalgoritmes om zo nauwkeuriger de populariteit van een site te bepalen. In het verleden maakten webmasters namelijk vaak gebruik van SEO (Search Engine Optimization) om een site te optimaliseren voor de zoekmachines. Dat is op zich niet verkeerd, maar het vertekent het beeld. Met deze nieuwe statistieken kan Google dat beeld weer bijstellen, omdat de populariteit van een site niet opgeblazen kan worden. (3)
http://www.betanews.com/article/Google_Debuts_Free_Web_Stats_Service/1131985199
http://www.google.com/analytics/.
http://www.webpronews.com/insiderreports/searchinsider/wpn-49-20051114GoogleAnalyticsToAlterGoogleAlgorithm.html

* Mini-porno wordt mega-business
Apple Computer had er 20 dagen voor nodig vooraleer de teller in de iTunes winkel 1 miljoen aangaf als verkoopcijfer voor gedownloade videofilms. Maar de website SuicideGirls, waar gratis video's met schaars/niet-geklede schones gedownload kunnen worden, had dat aantal in een mum van tijd bereikt.
Het lijkt erop dat porno een van de industrieŽn is die het snelste de mogelijkheden van de nieuwe video iPod en andere gadgets benuuten. Porno verspreidt zich met andere woorden van de desktop naar het kleine scherm: dat van kleine toestellen zoals gsm's, digitale muziekspelers, draagbare gameplayers. En ook Playboy en Penthouse springen op de wagen.
Geconfronteerd met het nieuwe fenomeen, hebben de draadloze operatoren het plan opgevat om een quotering in te voeren, zoals die ook gebruikt in de bioskoop, in de hoop zo te voorkomen dat kinderen ook bloot zouden kunnen downloaden naar hun mobieltje.
Meer over deze interessante en lucratieve evolutie in dit artikel bij MSNBC.
http://www.msnbc.msn.com/id/10045039/

* Let op wat u in uw blog schrijft!
Tieners behoren tot de meest fervente gebruikers van blogs en persoonlijke web pagina's. Maar zij moeten wel eens nadenken over wat zij daarin neerpennen. Want niet alleen hun vrienden lezen hun blogs, ook de leraren....
Dat moesten negen studenten in de Amerikaanse universiteit North Carolina State tot scha en schande ondervinden. Op hun blogs stonden namelijk foto's van de negen die zich flink aan drank te buiten gingen. En dat mag niet, zo staat in het schoolreglement.
De tieners blijken trouwens ook slordig om te gaan met hun privacy. Zij menen dat zij gezellig op een zolderkamertje wat in hun dagboek schrijven, maar dat dagboek kan wel door de hele wereld gelezen worden. Zij vertellen over wat hen overkomt, echt of misschien verzonnen, inclusief sexuele uitspattingen. En dat kan hen zwaar opbreken. Want ook stalkers lezen hun dagboeken, hun ouders, hun leraren. En wie weet, ook wel hun toekomstige werkgever?
Leest u meer over deze problematiek bij CNet, waar ook enkele regels opgesomd worden die in het oog gehouden moeten worden.
http://news.com.com/As+teens+embrace+blogs%2C+schools+sound+an+alarm/2100-1025_3-5952141.html?tag=nefd.lede

* Sony haalt bakzeil in zaak Rootkit CD's
Blijkbaar is Sony BMG hard geschrokken van de verontwaardiging van de muziekliefhebbers rond de rootkit die Sony in zijn nieuwe cd's gestopt heeft. Ook de artiesten lieten luid protest horen over deze agressieve kopieerbeveiliging. En dat protest viel dus niet in dovemansoren.
Sony heeft nu aangekondigd dat de bewuste cd's uit de winkelrekken genomen worden. Wie al zo'n cd gekocht had, mag die gratis inruilen voor een niet-DRM versie. En voor de toekomst is het gedaan met zulke cd's. Zo ziet u maar wat een simpele blog van een handige techneut kan teweegbrengen!
Tussen haakjes: zelfs Microsoft vond dat de rootkit van Sony niet kon. In haar update van de security tool wordt de computer ook afgescand naar de aanwezigheid van de kopieersoftware, en als die gevonden wordt, dan wordt die meteen verwijderd; Microsoft klassert de DRM van Sony vlakaf als spyware.
http://www.techweb.com/wire/security/173602544?sssdmh=dm4.158066
http://www.betanews.com/article/Sony_to_Offer_Exchanges_of_Rootkit_CDs/1132073618

* Gaat de prijs van iTunes songs de hoogte in?
Apple mag niet klagen over de verkoop van songs via haar iTunes muziekwinkel. De prijs van de songs is uiteraard een factor van belang: 99 dollarcent per song is een prijs waar de meeste concurrenten niet aan kunnen tippen.
De platenindustrie is, in plaats van tevreden te zijn met die gestegen verkoop, niet gelukkig. Van die 99 dollarcent krijgen zij te weinig, zo menen zij. Zij dringen dan ook al een tijdje aan bij Apple op een prijsstijging. Volgens hen moeten de prijzen voor hitsongs van grote artiesten hoger liggen, en mag die van onbekende artiesten zakken.
Critici menen dat dat neerkomt op een prijsverhoging, want wat verkoopt het meeste? De songs van de grote artiesten natuurlijk.
En de kleinere platenlabels dan? Die reageren erg negatief, want hun songs zouden dus goedkoper verkocht moeten worden, terwijl ze het zo al moeilijk genoeg hebben in een keiharde industrie.
Als de platenmaatschappijen hun zin krijgen, dan zou u zich in de volgende 12 maanden aan de prijsverhoging mogen verwachten. En vermits de contracten die Apple afgesloten had met de platenmaatschappijen in 2006 vervallen, zal er dan opnieuw onderhandeld moeten worden. En staan de platenmaatschappijen natuurlijk in een goede positie om een prijsverhoging op te leggen...
http://www.betanews.com/article/iTunes_Tracks_May_Increase_in_Price/1132163497

* Google Base Beta van start
Een tijdje geleden werd aangekondigd dat zoekmachine Google weer met iets nieuws zou komen: Google Base. Enkele Google-watchers hadden per toeval enkele testpagina's ontdekt, en daarop baseerden zij hun veronderstelling dat het een soort zoekertjesdienst zou worden. Maar echt duidelijk was het allemaal niet, en Google zelf wou er ook niet veel over kwijt.
Wel, het raadsel wordt nu stilletjesaan ontsluierd. De Google "Base" is immers in beta gegaan. Maar veel duidelijker is het ons nog altijd niet geworden. Uit hetgeen wij vonden, en de foto's die bij BetaNews staan, konden wij echt niet wijs worden. Zoekertjes? Ja, enkele huizen te koop, en auto's. Maar voor de rest omschrijvingen van cursussen, heel veel recepten, en jobs (gezocht en aangeboden, maar voornamelijk bij non-profit organisaties).
De interface is erg sober - te sober naar onze smaak. Als je het vergelijkt met "echte" zoekertjessites zoals Hebbes enz, dan moet je trouwens té veel kliks doorworstelen vooraleer je iets concreets ziet.
Maar wij kunnen natuurlijk verkeerd zijn. Hebt u al ervarign met Google Base? Wat denkt u ervan? Laat het ons weten!
http://base.google.com/base/about.html
http://base.google.com
http://www.betanews.com/article/Google_Base_Beta_Service_Goes_Public/1132157030

* Franse Kazaa-gebruiker veroordeeld
In Frankrijk is een internaut veroordeeld tot een boete van 750 euro, omdat hij Kazaa gebruikt had en zo 2.474 bestanden "ter beschikking van het publiek" gesteld had, die hij via Kazaa gedownlaod had.
Het speciale aan dit proces is dat de man eigenlijk niet veroordeeld is voor het downloaden van de bestanden, maar wel dat hij ze nadien ter download aangeboden had aan andere internauten.
In zijn verdediging voerde de man, een kok, aan dat hij niet wist dat hij ook bestanden ter ruil aanbood - het is de politie die de man getoond heeft hoe hij kon aangeven in de software hoe hij kon weigeren om bestanden te delen.
De beschuldiging van "heling", en "illlegale reproductie van muziek" werden niet weerhouden door de rechter, omdat hij ervan uitging dat de man een strict persoonlijk gebruik maakte van de gedownloade bestanden. Uiteindelijk werd de man veroordeeld tot 750 euro boete.
http://solutions.journaldunet.com/actualite/depeche/28/111857/un_usager_de_kazaa_condamne_a_750_euros_pour_telechargement_de_musique.shtml

* VS houdt controle over het internet
Zoals u wellicht weet, wordt er dezer dagen een wereldtop gehouden in Tunis. Belangrijk punt op de agenda: de controle over het internet. Die berust momenteel bij het ICANN, en sommigen vinden dat dat té Amerikaans georiŽnteerd is - ICANN moet nu eenmaal verantwoording afleggen aan de Amerikaanse autoriteiten. Om het cru te zeggen: als morgen de Amerikanen zouden beslissen om, zeg maar wat, Irak af te snijden van het internet, dan zou dat, in theorie, mogelijk zijn. Allicht zou dat nooit gebeuren, maar het gaat om het principe.
Daarom werd gepleit om de controle over het internet uit de handen te halen van het ICANN, en over te hevelen naar een meer internatonale organisatie, bijvoorbeeld de VN. Zoals verwacht en gevreesd werd, heeft de VS de boot afgehouden. Op de wereldtop in Tunis is beslist dat het ICANN haar huidige macht blijft behouden. Eén toegeving heeft de VS wel gedaan: er wordt een speciale organisatie opgericht, het Internet Governance Forum. Dat zal in 2006 bijeenkomen om te praten over "beleidszaken met betrekking tot belangrijke elementen van het beheer van het internet. "
Met andere woorden: een maat voor niets.(1)
Een redacteur van The Register is aanwezig in Tunis, en hij vertelt over zijn wedervaren op deze top. Daaruit blijkt dat het nog altijd niet echt goed gesteld is met de mensenrechten, en dat voorvechters van vrije meningsuiting er hardhandig aangepakt worden. De journalist voelde er ronduit angst. (2)
http://www.betanews.com/article/US_to_Keep_Control_of_Internet_from_UN/1132175907
http://www.theregister.co.uk/2005/11/17/wsis_blog_four/

* Frankrijk gaat de kleintjes beschermen
De Franse overheid maakt bekend dat het, als eerste ter wereld, voor alle internauten een "parental filter" of ouderlijke filter zal voorzien. Die zal systematisch aan alle nieuwe abonnees voorgesteld worden vanaf 2006, en dat zonder extra kosten. Als het aan de overheid ligt, zal die automatisch geactiveerd worden, en niet optioneel, zoals dat nu het geval is.
De overheid zal eveneens een campagne lanceren om de mensen te wijzen op de gevaren van het internet, en om de 12 miljoen internauten in Frankrijk aan t e moedigen om een beschermingstool te gebruiken. Volgens een recente enquête zou 31% van de ouders niet op de hoogte zijn van ouderlijke controle, en van degene die het wel kenden, was er slechts een kwart die het ook daadwerkelijk toepaste.
Het is echter ook zo dat een softwarematige controle toch ook wel gevaren inhoudt. Het risico bestaat namelijk dat de ouders te veel gaan betrouwen op die software, terwijl het toch nog altijd nodig blijft dat zij zelf hun kroost mee in de gaten houden.
http://solutions.journaldunet.com/actualite/depeche/28/112204/internet_le_controle_parental_systematiquement_propose_debut_2006.shtml

* Microsoft breidt anti-phishing in IE nog uit
Phishing, de techniek waarbij onverlaten trachten uw gegevens los te peuteren, neemt nog altijd toe. En daarom heeft Microsoft haar inspanningen o mphishing tegen te gaan, nog opgedreven.
Het bedrijf uit Redmond heeft akkoorden afgesloten met drie bijkomende providers, die MIcrosoft op de hoogte zullen houden van verdachte sites; zo kan Microsoft het lijstje in haar software up to date houden.
De Phishing Philter van Microsoft is een add-on voor de MSN Toolbar, die tussen haakjes in de volgende versie van IE ingebouwd zal worden.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Enhances_AntiPhishing_in_IE/1132250913

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!* Auto's praten voortaan met elkaar en met de weg
Stel u voor: u tuft rustig met uw wagentje over de weg. In de verte is er een kruispunt. PLots verschijnt op uw navigatiescherm het bericht: "Opgelet, voertuig komende van rechts." En inderdaad, daar komt even later een motorfiets vorbijgeraasd, en de elektronische waarschuwing heeft verhinderd dat u in botsing kwam met de motorrijder. Knap, niet?
Het gaat om een nieuwe technologie die Honda in Tokyo gedemonstreerd heeft, en waarbij de volgende fase van automotive veiligheid in werking komt: voertuigen die met elkaar communiceren, en met de weg zelf. In alle stilte zenden en ontvangen zij waarschuwingen uit naar en van de andere wagens in de naaste omgevign. En zij wisselen informatie uit met sensoren naast de weg, zodat het navigatiesysteem weet wanneer er een kruispunt komt, er een risico is, waar het licht op rood zal springen, enz. Het uiteindelijke doel is natuurlijk de veiligheid op de weg te verhogen.
Een heel interessante evolutie, en ook andere autofabrikanten zoals General MOtors en BMX zien er wel wat in. Dit artikel bij USA Today vertelt u meer over het systeem.
http://www.usatoday.com/tech/news/techinnovations/2005-11-09-intelligent-cars_x.htm

* Mini harde schijf met USB stekker
Deze week werd de Monstor Drive voorgesteld, een mini-harde schijf met een USB-stekker. Daarop kan u maar liefst 2, 4 of 6 giga opslaan.
De draaisnelheid van de schijf ligt rond de 4200 RpM, en de transfersnelheid tussen 3,3 tot 6,5 MB per seconde. De stroomvoorziening verloopt via de USB-stekker.
Prijs van het kleinood: afhankelijk van de grootte tussen 85 en 340 euro. Systeembeheerders zullen dit berichtje niet graag lezen - nog meer kopzorgen dat werknemers met de geheimen van het bedrijf gaan lopen...
http://www.usmodular.com/MCE/default/0/product/894

* Prototype van 100 dollar laptop is klaar
Op de UN conferentie wordt woensdag een werkend prototype voorgesteld van de speciale laptop van het MIT instituut, die voor 100 dollar verkocht zou kunnen worden.
De bedoeling is dat deze laptop gebruikt zou worden in ontwikkelingslanden; kinderen zouden het erg robuust gemaakte toestel kunnen gebruiken als alternatief voor schoolboeken bijvoorbeeld. Het toestel is trouwens echt slim bedacht: een draagriem kan als stroomsnoer gebruikt worden, het handvat kan als zwengel gebruikt worden om energie op te wekken (je hebt niet altijd stroom in sommige gebieden!), enz.
Verschillende grote bedrijven uit de IT wereld hebben hun steun toegezegd aan het project, ook met centjes, o.a. Google, AMD, Red Hat, News Crop. Mooie foto's van de laptop vindt u bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/MITs_100_Laptop_to_be_Demoed/1132075667

* Steeds meer pc's geven sneller dan verwacht de geest
Het gebeurt steeds vaker dat pc's de geest geven, lang voordat hun tijd gekomen is. De schuldige? Een kleien component die zich op het moederbord bevindt: de condensator.
Dell bijvoorbeeld heeft 300 miljoen dollar moeten uittrekken om defecte condensatoren op bepaalde werkstations Optiplex te vervangen. Want wanneer een condensator de geest geeft, dan kan de computer niet meer normaal werken.
Is het een bepaald merk condensatoren dat de schuldige is, of zijn het andere factoren die ervoor zorgen dat de condensatoren tegenwoordig de geest geven?
Volgens dit artikel bij Cnet zou een condensator gemiddeld 7 jaar moeten mee kunn en gaan. Maar hij kan het na 3 of 4 jaar opgeven als hij slecht ontworpen werd, maar ook als hij in te warme omgeving gebruikt wordt, bij overclocking van de processor, of bij onvoldoende elektrische voeding.
Meer over het probleem dus in dit artikel CNet, waar u ook een methode vindt om te zien of u ook een probleem hebt met een condensator.
http://news.com.com/PCs+plagued+by+bad+capacitors/2100-1041_3-5942647.html?tag=nefd.pop

* Lekkere spulletjes
Om deze week te besluiten enkele lekkere spulletjes die wij bij PC World vonden. Zij zijn extra leuk voor wie op skiverlof wil, want zij zullen de skipret alleen nog maar kunnen verhogen.
Zo is er de ATC-1000 camcorder van Oregon Scientific. Die kan op een skihelm gemonteerd worden, zodat hu handenvrij kan filmen. De camera kan bijvoorbeeld ook met een velcro bandje bevestigd worden op de arm, of een mountain bike. Op een speciale site kan u actiefilmpjes bekijken die met de camera gemaak zijn (1)
Nog een leuk ding is de zonnebril met ingeplante MP3-player. Daar hebben we het vroeger ook al eens over gehad, maar ondertussen vinden wij hem niet zo buitenaards gek meer - integendeel: het lijkt ons echt een handig ding te zijn. 1 giga opslagruimte, verzetbare luidsprekertjes op de zijkanten van de bril. Ook deze bril is ideaal voor de skiŽr of snowboarder. (2)
Een derde leuke gadget is de nieuwe videoconferentie webcam van Logitech, de QuickCam Fusion. Dat is een 1.3 megapixel videocamera, met een geluidsset, die ook speciale software bevat waarmee u 3D animaties kan maken: Video Effects. Die kan uw gezichtsuitdrukking interpreteren, en dan op avatars overzetten. Zo wordt uw gesprek via het internet extra geanimeerd. (3)
En om het rijtje dan te besluiten is er een waterketel die in gang schiet als u een sms'je stuurt met de woorden "SWITCH ON". Ideaal voor luie mensen, die nog enkele minuutjes langer in bed willen blijven liggen wanneer de wekker afloopt...
http://www.atc1000.com/
http://oakley.com/o/o2794d
http://www.logitech.com/index.cfm/products/details/US/EN,CRID=2204,CONTENTID=10562
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123553,tk,dn111705X,00.asp


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Breedbandinternet in BelgiŽ wil helaas nog steeds zeggen dat je moet rekening houden met een datalimiet. Er is tot nu toe geen enkele provider die een onbeperkte datalimiet toestaat. In tegenstemming tot Nederland, waar een hele rits providers dit aanbiedt. Hier is een protest uit gevolgd met een online petitie en tal van acties tegen de datalimieten in BelgiŽ
http://www.techzine.nl/nieuws/8262
http://members.lycos.nl/geendatalimiet/

*** IFPI klaagt opnieuw: nu tegen 2100 'bestandendelers'
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10979

*** Kaspersky Lab ontdekt nieuw backdoor programma dat de Sony rootkit gebruikt
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10978

*** Gmail-accounts tot vorige maand toegankelijk voor hackers
http://tweakers.net/nieuws/39905
http://www.theinquirer.net/?article=27725

*** Internet2-uitwisseldienst i2hub gesloten
http://tweakers.net/nieuws/39902
http://www.slyck.com/news.php?story=994

*** Het Nederlandse bedrijf Zebra brengt polsbandjes voor de patiŽnt in het ziekenhuis met RFID en barcode uit.
http://www.zebra.com

*** De Thinkpad T42 zal LInux aan boord hebben met Windows XP Professional als tweede boot-optie
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=051118013

*** INternet uit de gasleiding - maar insiders geven het weinig kansen
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=051112002

*** Bouw eens zelf een mobieltje? Voor de knutselaars!
http://ct.news.com.com/clicks?c=764917-15426717&brand=news&ds=5&fs=0

*** Nieuwe gadget van Hasbro toont tekenfilmpjes van Cartoon Network en Nickelodeon
http://ct.news.com.com/clicks?c=758336-15426717&brand=news&ds=5&fs=0

*** Google Desktop ontgroeit bètastadium
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/38185

*** Nokia brengt open-souce mobiele browser
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/ern80GN8NU0G4V0DquK0G2


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Gimax - The Blue Dream Architecture
[Lounge] ALs dit is wat ze in POlen "lounge muziek" noemen, dan zou u meteen op een vliegtuig naar Warschau stapeN. Een mooie soundscape van ambient muziek doorvlochten met snelle drums. Wij lusten er wel pap van.
http://music.download.com/gimax

* Roger H - Man the story so far
[Easy Listening] Deze man deelt met Roger Waters niet alleen de voornaam, maar ook heel wat stijl. Zachte gitaar, mooi mannenstem, en goede arrangementen.
http://music.download.com/rogerh

* Victoria Horne - Moonglow
[Easy Listening] Deze dame zingt jazz. En jazz, dat heb je, of je hebt het niet. En zij, met haar hese stem en hoog stembereik heeft het. Zet u in de zetel, met een goed boek en een glaasje wijn, of haal uw partner erbij, en dans wang-aan-wang!
http://music.download.com/victoriahorne

* Brokeback - Running Scared
[Country Americana] Het lijkt wel de soundtrack van een spaghetti western uit de zestiger jaren. Maar het is nu gemaakt, en erg leuk.
http://music.download.com/brokeback

* Fujiyama-Geisha - Mid Autmn
[Easy Listening] Twee dames uit Japan, die erg van muziek houden. Erg etherisch, mooi, zuiver.
http://music.download.com/fujiyamageisha


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Telkens als ik verliefd ben, is het de eerste maal.
[Gaston Burssens, Vlaams auteur]


De nieuwe oogst* Tom Cartoon

Het einde van het jaar nadert, en dan komen allerhande lijstjes dichterbij: de meest markante gebeurtenis, persoonlijkheid, enz. De site van Tom Cartoon is er ook al vroeg bij: u kan nu al kiezen welke de beste cartoon was van 2005. De keuze zal moeilijk zijn, want er zitten er heel leuke bij!
[Taal: Nederlands]
http://www.tomcartoon.be

* MusicBrainz
Een metadatabase voor muziek; u kan de site doorbladeren, maar u kan ook vanop een programma zoals uw cd playerprogramma, de site contacteren om de metadata over de cd, de artiest en allerlei aanverwante informatie op te zoeken en te downloaden. U kan ook de MusicBrainz tagger downloaden, om automatisch de metadata tags in uw MP3 collectie op te schonen.
Het geheel is een community project, en dus volledig gratis.
[Taal: Engels]
http://musicbrainz.org/

* Expl0ratorium
Een heel knappe site, die alle mensen met een interesse voor wetenschap beslist zal kunnen boeien. De site hoort bij een echt museum, maar het virtuele gedeelte is knap uitgewerkt. U vindt er o.a. muziekwetenschap met een on line tentoonstelling, filmpjes, er is een microscoop waarmee u stamcellen kan zien, er is een weerstation, kortom: u bent er uurtjes zoet!
[Taal: Engels]
http://www.exploratorium.edu/

* RadioVisie krijgt broertje (of zusje?)
Zoals u waarschijnlijk weet, ontsproot NeTTies jaren geleden aan het brein van Jean-Luc Bostyn. Die is nadien naar zijn grote liefde teruggekeerd: de radio, en liet NeTTies over aan ondergetekende (die het kindje met veel liefde onder haar hoede genomen heeft, en verder grootgebracht).
De peetvader van NeTTies heeft al die jaren verder getimmerd aan RadioVisie, en is nu de trotse vader geworden van een nieuwe telg, een broertje (of zusje?) van dit steengoede e-zine rond radio: TV-Visie. Zoals de naam het zegt, brengt deze site en e-zine nieuws over tv in Vlaanderen, Nederland en de ons omringende landen, met veel achtergrond informatie en interviews. En dat gratis en voor niks.
Wij wensen de trotse papa, en alle andere medewerkers die aan de wieg staan van deze nieuwe telg, hartelijk proficiat met het nieuwe initiatief!
http://www.tv-visie.be/
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=35159&switch=be

* Klassement zoekmachines
Waarop baseren de zoekmachines hun klassering? Deze site legt u van naadje tot draadje uit hoe het zit met die 'ranking'. Welke factoren spelen een rol? Een aanbevolen site voor al wie zijn eigen pagina een stukje hoger in de rangschikking wil krijgen - of gewoon wat inzicht wil krijgen over hoe zoekmachines werken. (Bron: Wim W)
[Taal:Engels]
http://www.seomoz.org/articles/search-ranking-factors.php

* Live.com
Sinds kort pakt Microsoft uit met een on line aanbod van verschillende diensten, zij het in beta-vorm. Momenteel kan u er een eigen startpagina maken, inclusief rss-reader en plaatselijk weerbericht, een on line scan naar virussen uitvoeren en naar verweesde of dubbele bestanden op uw pc, en uw favorieten on line bewaren. Andere dingen zijn wel aangekondigd, maar werken momenteel nog niet, zoals de nieuwe Mail, en de Live Messenger.
[Taal: Engels]
http://ideas.live.com/

* The Mudcat Café
Een site voor de liefhebbers van Blues. U vindt er informatie over blues artiesten, krijgt een tour doorheen de geschiedenis van de blues, songteksten van meer dan 9.000 songs die in de database zitten, plus bladmuziek.. kortom: een aanrader.
[Taal: Engels]
http://www.mudcat.org/

* Soople
Wanneer u bij Google bepaalde commando's gebruikt, dan kan u meer gespecialiseerde zoekopdrachten uitvoeren, zoals zoeken naar een bepaald trefwoord binnen een site, zoeken naar de definitie van een woord, zoeken naar patentnummers of FedEx tracking nummers, enz. De meeste mensen kennen deze commando's natuurlijk niet van buiten. Daarom is deze site extra handig. De zoekopties werden er namelijk gewoon netjes grafisch voorgesteld, zodat u zelf het commando niet meer moet ingeven.
[Taal: Engels]
http://www.soople.com/

Nawoord: Lezer Rudy Demuynck meldt ons dat er nu ook een Nederlandstalige versie is:
http://www.soople.nl/

* NPR Podcasts
In de VS is NPR erg bekend: het produceert en verdeelt niet-commercieel nieuws, talkshows, ontspanningsprogramma's voor de radio. Zij hebben ook enkele erg goede podcasts. Wij persoonlijk zijn gek op All Songs Considered, waarbij nieuwe songs aangekondigd en besproken worden. Maar er zijn er veel meer. Kijkt u zelf maar op dit lijstje.
[Taal: Engels]
http://www.npr.org/rss/podcast/podcast_directory.php

* AJAX
Wij hebben het af en toe al over deze nieuwe webtaal gehad, die zoveel furore maakt. Op deze site vindt u een heldere uitleg hierover, met enkele voorbeelden.
[Taal: Engels]
http://www.informit.com/articles/printerfriendly.asp?p=425820&rl=1

* Hoe mooi is Alaska!
In de VS heeft het Congres de plannen om naar olie te gaan boren onder het wildreservaat in Alaska afgeschoten. En gelukkig maar. Op deze site vindt u prachtige foto's, die aantoen hoe mooi het er is - en moet blijven!
[Taal: Engels]
http://www.wwbphoto.com/Photo1-61Icebergs.html

* Honda
Een reclamefilmpje, dat erg mooi gemaakt is. Het moet wel erg veel opnames genomen om het goed te krijgen. U houdt uw adem in!
[Taal: Engels]
http://multimedia.honda-eu.com/newcars/300k_player.swf

* Vrijdag animatiedag : Arrow (game)
Een spelletje om gek van te worden. (1.7 Mb groot). U moet proberen het pijltje in de juiste richting te bewegen. Maar het ronddraaiend pijltje beweegt enkel in de richting dat het aanduidt op het moment dat u op een toets drukt, en dat is niet altijd de richting die u zou willen ...
(taal : Engels/Japans) [Filover]
http://www.wimp.com/arrow/

* Vrijdag animatiedag : TV Tunes
Kent u nog de begingeneriek van de kinderseries Beertje Colargol, Calimero, Wickie the viking, Tita Tovenaar en verschillende andere oude kinderseries ? Als u terug wat herinneringen wil ophalen, kan u op deze site terecht met verschillende begintunes.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.bubblegum.nl/bgtv/tunesarchief.html

* Vrijdag animatiedag : Scientific Stock Photography
Websites met voorraden foto's bestemd voor publicaties, tijdschriften, website, enz bestaan er overvloedig. Maar deze website heeft wel een bijzonder thema : microscopie. Zo vindt u er allerlei microscoopfoto's van bacteriŽn, algen, virussen, insecten, ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.denniskunkel.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER===

* Bekende humoristen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

Wegens een onderhoud van de celebrities-site deze week geen nieuwe toevoegingen, maar gezien we stilaan het einde van het jaar naderen met de bijhorende eindejaarsconferences, een greep uit de humoristensites :
- Wouter Deprez
http://www.wouterdeprez.be/

- Raf Coppens
http://rafcoppens.be/

- Geert Hoste
http://www.geerthoste.be/

- Freek Dejonge
http://www.freekdejonge.nl

- Youp van 't Hek
http://www.youp.nl/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Ga voor die tv weg!
Hoe leid je het tv-kijkgedrag van je kind daarbij in goede banen?
- Kopieerslot op duizenden computers
De omstreden kopieer-beveiliging van Sony BMG staat naar schatting ook op bijna 30.000 computers in Nederland.
- Erotische verhalen op podcast
De erotische verhalenwedstrijd voor lezers van het weekblad Viva is ook voor podcasters te volgen. Het blad biedt de verhalen, ingelezen door de schrijfsters zelf, aan via podfeed.nl.
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- De Digitale Revolutie tweede ICT-site van Nederland
Zes procent van Nederlandse internetters bezoekt maandelijks de website van De Digitale Revolutie. Dit heeft Multiscope - het bedrijf dat de "internetkijkcijfers" meet - bekend gemaakt. 630.000 Nederlanders gebruiken onze site om op de hoogte te blijven van alle digitale ontwikkelingen.
- Vraag en aanbod via internet
Tweedehands.net is een nieuwe website waar je gratis advertenties kunt plaatsen, en kunt reageren op de advertenties van anderen.
- Extra bescherming voor je discs
De D-Skin is een nieuwe vinding die je dvd's en cd's beschermt. Het betreft een dun extra laagje plastic die tijdens het afspelen gewoon op blijft zitten.
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Microsoft kondigt Xbox 360-gamma aan voor Europese lancering
Voor de Europese lancering van de Xbox 360 op 2 december zullen er 15 Xbox 360-games uit...
- Iomega Micro Mini: compacte harde schijven van 4GB en 8GB
Iomega heeft twee externe, kleine harde schijven gepresenteerd, met capaciteiten van 4GB...
- Acer introduceert nieuw programma pdaís
Acer heeft onlangs een volledig nieuw programma pda's geïntroduceerd.
- Xerox met knappe en ergonomische lcd-monitoren
Xerox Displays introduceert nieuwe 17- en 19-inch lcd-monitoren die prestaties combinere
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Google Base, laat er achter wat u wilt !
De gekke ideeŽn lijken geen grenzen te hebben bij Google. Na het zeer omstreden Google Print (net omgedoopt in Google Books), biedt het nummer een van de zoekmachines Google Base aan, een zoekmotor die u zelf moet voeden !
- De Orange-kaart vergeet niet zo snel iets (hardware)
De Orange-kaart is een USB-sleutel die even groot is als een kredietkaart. Van de nieuwkomer LaCie zijn er twee versies beschikbaar: één met een capaciteit van 4 en één met een capaciteit van 8 Gb.
- Intelligente camera (hardware)
We kenden al de intelligente koffer, maar nu is er ook de camera van dezelfde familie. Axis, een specialist van camera's in een netwerk, bracht onlangs de Axis 210A op de markt, een model dat voorzien is van een ingebouwde microfoon voor geluidsopnamen.
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Google Base:een bedreiging voor eBay?
Gisteren kondigden we de bèta-lancering aan van Google Base. En aangezien deze dienst in de eerste plaats een super-databank is met door de surfers ingebrachte content, zien sommigen er ook een bedreiging in voor eBay en de verkopers van classifieds in deze wereld.
- Internetreclame, prijs en inventaris-
Op veel grote websites, ook in ons land, is het zoals bekend tegenwoordig drummen geworden voor de adverteerders. De beschikbare advertentieruimte is vaak al maanden op voorhand uitverkocht.
- Feedster komt met self service advertising voor RSS feeds
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Seks en drugs op Hollandse TV
- Street Luge
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Gratis WiFi in heel Europa?
- Goedkope laptop voor Derde Wereld
- Britse 'spammer' zes jaar achter de tralies
- Ook Sony in internettelefonie
- Makelaars lanceren website www.freyaliegt.be
- De Kust vanuit de lucht op website (en in boek)
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Gamen kan verslavend zijn
- Sony en NEC samen in optische disc drives
- Afgedankte mobieltjes worden doorgespoeld
- Telegraaf komt met online editie voor gamers
- Nieuwssite 'Digg' ondergraaft positie Slashdot
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Het prikkelen van gevoelige stukken huid dat vaak tot lachen leidt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kietelen
* Surinaamse auteur van poŽzie, toneel en proza - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chitra_Gajadin
* Deoxynucleotide - http://nl.wikipedia.org/wiki/Deoxynucleotide
* Nederlands prozaschrijver - http://nl.wikipedia.org/wiki/L.H._Wiener
* Volkslied van Paraguay - http://nl.wikipedia.org/wiki/Paraguayos%2C_Rep%C3%BAblica_o_Muerte
* Slag tussen AssyriŽ en een alliantie van 12 koningen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Qarqar
* Naam van twee magistraten in de Romeinse Republiek - http://nl.wikipedia.org/wiki/Marcus_Livius_Drusus
* MiniatuuronderzeeŽrsaanval op de Tirpitz - http://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Bron
* Geslacht van klauwaapjes uit de regenwouden van Latijns-Amerika - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tamarins
* Geslacht van twee soorten planten in de Pruikenboomfamilie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Cotinus
* Landgoed bij Amersfoort - http://nl.wikipedia.org/wiki/Landgoed_Stoutenburg

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Een musje kwam de laatste dagen in de media... - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dominomus
* ...in verband met Domino Day - http://nl.wikipedia.org/wiki/Domino_Day

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Men treft al voorbereidingen voor een nieuwe schrijfwedstrijd die start op 1 december 2005. Deze keer wordt niet een nieuw artikel geschreven, maar is het de bedoeling, dat een al bestaand encyclopedisch lemma zodanig wordt verbeterd dat het een prijs verdient. Ook u kunt meedoen! http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd/december2005

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip WIndows XP: Send To-menu op maat
Achter de rechtermuisknop huizen nog altijd de handige Send To opties. Met deze optie stuurt u snel documenten naar bepaalde mappen, een e-mailclient of het diskettestation.
In Windows XP zet u in een mum van tijd de verschillende bestemmingen naar uw hand: open de Verkenner en klik de schijf aan waarop Windows XP is geïnstalleerd.
Open de map Documents and Settings en daarna de map met uw gebruikersnaam. Als het goed is krijgt u nu de map Send To te zien. Is dit niet het geval, klik dan eerst op Mapopties in het menu Extra, en open het tabblad Weergaven.
Zet een bolletje voor Verborgen bestanden en mappen weergeven en klik achtereenvolgens op Toepassingen en OK.
Open de map Send To en verwijder de bestemmingen die u toch niet gebruikt.
Het is uiteraard ook mogelijk hier bestemmingen toe te voegen.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Snel Starten vanuit de taakbalk
Sinds Windows 98 zijn we verwend met de werkbalk Snel Starten, rechts van de Startknop.
Het was dan ook even schrikken toen we Windows XP opstartten en het balkje verdwenen bleek. Gelukkig is de werkbalk niet echt weg; hij is er nog steeds, u moet hem alleen even instellen. Klik rechts op een lege plaats in de Taakblak en kies voor Werkbalken.
Zet nu een vinkje voor Snel Starten en u krijgt meteen drie Snelstartknoppen cadeau: Internet Explorer, Windows Media Player en het Bureaublad.
Uiteraard kunt u zelf ook Snelstartknoppen aan de balk toevoegen: u hoeft daarvoor enkel snelkoppelingen naar een plek rechts van de Startknop te verslepen.
Het is ook mogelijk een adresvenster in de Taakbalk op te nemen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld url's opvragen of programma's opstarten. Om dat adresvenster te voorschijn te halen, klikt u opnieuw rechts in de Taakblak en zet u een vinkje voor Adresvenster.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: De snelheid van het startmenu aanpassen
Met deze tweak kun je de snelheid waarmee het startmenu opent aanpassen, waardoor je een stuk sneller door het startmenu kunt bladeren.
1. Start regedit op.(Start /uitvoeren /typ regedit /geef enter)
2. Ga naar HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop.
3. Selecteer MenuShowDelay uit de lijst rechts.
4. Dubbelklik hier op en verander de waarde naar b.v 100.
5. En als laatste regedit afsluiten d.m.v bestand / afsluiten en de pc opnieuw opstarten.
Let wel je kunt een waarde ingeven van 0 tot 400 0 is super snel 400 is standaard.
Aan te raden is om hem op 100 te zetten.
Bron: Digiweetjes

* Tip WIndows XP: Snel Starten vanuit de taakbalk
Sinds Windows 98 zijn we verwend met de werkbalk Snel Starten, rechts van de Startknop.
Het was dan ook even schrikken toen we Windows XP opstartten en het balkje verdwenen bleek. Gelukkig is de werkbalk niet echt weg; hij is er nog steeds, u moet hem alleen even instellen. Klik rechts op een lege plaats in de Taakblak en kies voor Werkbalken.
Zet nu een vinkje voor Snel Starten en u krijgt meteen drie Snelstartknoppen cadeau: Internet Explorer, Windows Media Player en het Bureaublad.
Uiteraard kunt u zelf ook Snelstartknoppen aan de balk toevoegen: u hoeft daarvoor enkel snelkoppelingen naar een plek rechts van de Startknop te verslepen.
Het is ook mogelijk een adresvenster in de Taakbalk op te nemen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld url's opvragen of programma's opstarten. Om dat adresvenster te voorschijn te halen, klikt u opnieuw rechts in de Taakblak en zet u een vinkje voor Adresvenster.
Bron: Digiweetjes

* Tips voor webwerkers
Voorkom dat geselecteerde webpagina''s kunnen worden opgezocht
Het kan zijn dat je niet wilt dat elke willekeurige zoekmachine ter wereld de weg openlegt naar elke pagina van jouw website. Je kan deze speurders informeren dat bepaalde pagina's niet worden geïndexeerd door een META label te plaatsen in de kop van je document.
De naam van het META label in dit geval heet robots, en de mogelijke instructies zijn index (of noindex) en follow (of nofollow).
Index betekent dat robots de paginainhoud vast legt voor gebruik in een database of zoekmachine. Follow houdt in dat robots alle verbindingen (links) van die pagina bijhoudt om meer data te verzamelen.
Om een robot uit te nodigen om een pagina te indexeren en te volgen, het label zou er dan zo uitzien:
(Opmerking: om te vermijden dat de onderstaande code verhaspeld zou worden in de mail, hebben wij achter elk "kleiner dan" of "groter dan" teken een . (punt) gezet. U moet dit punt uiteraard verwijderen, als u de code wil kopiŽren)
<.META NAME="robots" CONTENT="index, follow">
Om een robot te instrueren om dat niet te doen dan zou het label er zo uitzien:
<.META NAME="robots" CONTENT="noindex, nofollow">
[Sjeef ]


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


* Fuzzy Duck RSS Reader
Win98/ME/2000/XP - 110k - freeware
Deze RSS newsfeeds lezer is simpel en snel, en doet maar één ding: zorgen dat de nieuwskoppen op je desktop terecht komen. Er zit ook een off line modus in, u kan printen, OPML lijsten importeren en meer.
http://www.fuzzyd.co.uk/rssreader/

* Nieuwe spelling
Office 97 en hoger
Het bedrijf Polderland, uitgever van de Nederlandstalige Proofing Tools voor Microsoft Office (spellingscontrole), heeft een update gemaakt van haar programma, naar aanleiding van de nieuwe spelling die op 15 oktober uitgekomen is. Als u de originele spellingscontrole van Polderland reeds in bezit heeft, kan u op de site een gratis update downloaden (Bron: Lode V.)
http://www.polderland.nl/spellingupdate.html

* Wav2MP3 3.1
Win98/ME/2000/XP - 1,9 MB - freeware
Een bescheiden progje, ideaal voor mensen die geen zin hebben om grote bulldozers als iTUnes of Windows Media Player te installeren, enkel en alleen om enkele liedjes om te zetten naar MP3.
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=50376

* RSS| vp Reader
Win98/2000/XP/ME/NT - freeware
Een gratis nieuwslezers voor RSS feeds. U kan hier allerlei news feeds, blogs en andere on line informatie beheren en lezen. (Bron: Wim W)
http://service.rssvp.com/mason/site/download.html

* Encounter 2003
Win98/ME/2000/XP - freeware
Een volwassen geluidsbewerker; u kan bestanden inladen en eraan werken, zelfs wanneer andere filters nog in de achtergrond draaien. Met ingebouwde cd-player, multithreaded operaties, gebruiksvriendelijk. (Bron: Wim W)
http://www.waschbusch.com/software.htm

* Word Viewer
Krijgt u een Word-document toegestuurd, maar beschikt u niet over de vereiste Office-software? Geen nood. Bij MIcrosoft kan u een gratis tool downloaden waarmee u het document kan lezen (maar niet bewerken!) Het werkt ook voor documenten in het RTF, TXT, HTM, WPD (wordperfect) WPS (Works) en XML formaat.
(Bron: Wim W)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=nl&FamilyID=95e24c87-8732-48d5-8689-ab826e7b8fdf

* Screamer Radio
Windows - Freeware
Om muziek op te nemen van streaming radio.(Bron: Wim W)
http://www.screamer-radio.com/features.php

* Desktop Calendar
Win98/ME/2000/XP/NT - 4,63 MB - freeware
Een erg mooie kalender voor op uw desktop. U kan wel geen afspraken noteren, maar er zit wel een alarm in. Maar dat doet niets af van het feit dat het een erg mooie kalender is! (Bron: Wim W)
http://www.mskprathap.com/desktopcalendarxp.html

* iBlog
Mac OS X 10.2 - 4,3 MB - shareware
Met dit progje kan u uw persoonlijke log posten, bewerken, organiseren, opstellen. De software werkt met templates, zodat uw blogs er meteen heel netjes en verzorgd uitzien.
http://ct.download.com/clicks?c=765326-15426717&brand=download&ds=5&fs=0

* HTML-Optimizer Pro X
Mac OS X 10.2 - 2,31 MB - shareware
Het is erg belangrijk dat een webpagina snel laadt; Dit progje zorgt ervoor dat uw pagina geoptimaliseerd wordt: alle overbodige bagage wordt geŽlimineerd zoals spaties, en ontbrekende attributen worden toegevoegd. Kortom: met dit progje krijgt uw pagina een schoonheidsoperatie!
http://ct.download.com/clicks?c=765328-15426717&brand=download&ds=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Verleden week had lezer Leo een vraagje, en de mensen van Digiweetjes hebben een antwoord gevonden:
De vraag van Leo:
<<<
Waarde Hilde,
Waar kan ik een degelijk antwoord en/of oplossing vinden ?? Hou er rekening mee dat ik in 1931 geboren ben (!?).
Ik gebruik Outlook Express versie 6 voor e-mails.
Als ik een e-mail wil verzenden is er na het in te vullen "subject" een balk voor de keuze van lettertype, puntgrootte, enz.
Sedert enkele weken heb ik het plezier dat welke lettergrootte ook ik intik, de lettergrootte verspringt naar 12 punt zodra ik het toetsenbord aanraak. Ik gebruik bij voorkeur Verdana, maar ook bij Arial en alle andere lettertypen die ik getest heb.
Let op, het gaat dus enkel over intypen en verzenden van e-mails, daar vind ik nergens een antwoord op.
Ik weet dat je veel werk hebt, maar toch ...... graag een antwoord. Dank U bij voorbaat.
>>>

Het antwoord van het Digiweetjes Team:
<<<
Leo,
Het intikken van de grootte van het lettertype in Outlook Express geeft inderdaad niet altijd het gewenste effect. Waarom je schrijft dat het pas sinds enkele weken niet werkt is ons onduidelijk. Het probleem bestaat namelijk al erg lang. Dat even terzijde.
Een betere optie is om de grootte van het lettertype te kiezen uit het beschikbare rolmenu (het pijltje naar beneden klikken en dan de grootte kiezen), dan werkt het wel. Zo ervaren wij het in ieder geval. Veel succes.
Met vriendelijke groeten, het DigiweetjesTeam.
>>>

~~~~~~~~~~
En Dave geeft een antwoord op de vraag van lezer Harold:
De vraag van Harold:
<<<
Apart vraagje van mij, maar 'k zou graag op een Vlaams forum vertoeven.
Heb je wellicht suggesties voor mij?
Ik heb alleen maar een verzameling NL fora.
(misschien leuk voor een doordeweekse Netties?)
>>>

Het antwoord van Dave:
<<<
effe in mijn archief gegrabbeld
http://cobrashelpbox.be/forum/faq.php
http://forum.belgiumdigital.com
http://www.onlinehelpdesk.be/forum/default.asp
>>>

~~~~~~~~~~~~
En hier is dan een nieuwe vraag:
<<<
Beste Hilde,
Hierbij een vraag voor Netties.
Op mijn WinXP SP2 PC met meerdere gebruikersaccounts, heb ik soms problemen om na het afmelden van een user zelf in te loggen.
Na afmelden (via aanmelden andere gebruiker) verschijnt het normale overzichtslogin scherm, als ik mijn user dan selecteer en inlog dan verschijnt niet mijn account maar terug het overzichtslogin scherm.
Als ik daar de eerst afgemelde user selecteer dan kan ik wel onder die account inloggen.
Enige manier om op mijn account in te loggen is ofwel alle nog openstaande users echt volledig af te melden, of de PC heropstarten.
Enig idee wat het probleem kan veroorzaken?
Eric
>>>
Wie heeft raad?
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Ik ben verliefd, hopeloos verliefd!
Nu nog een meisje vinden dat deze gevoelens met me wil delen.
[Woody Allen, Amerikaans filmmaker]