Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.790
(4.184 wekelijkse,
606 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 17/11/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 424 van 12/11/2005Gegroet lezers,

Eerst en vooral: bedankt voor uw antwoorden op onze prijsvraag verleden week. De winnaars zijn ondertussen bekend, en krijgen een van de dagen hun prijs in hun (echte) brievenbus. Over twee weken volgt een nieuwe wedstrijd. Was u deze keer niet bij de winnaars, neem dan volgende keer zeker deel!

Deze week vindt u alweer een bont allegaartje van nieuwtjes. Het verhaal van de DRM/spyware/trojaan van Sony heeft deze week nog een staartje gekregen, en het lijkt dat loontje om zijn boontje kwam, want er zou al een eerste échte trojaan gesignaleerd zijn die meereist op de rug van de DRM van Sony...

Wij houden u niet langer op, en laten u meteen doorbladeren naar uw leesvoer. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Nieuws van het boekenfront
Blijkbaar hebben de zoekmachines toch wel geld gezien in het on line aanbieden van boeken. Microsoft kondigde vrijdag aan dat het zo'n 100.000 boeken wil digitaliseren. Het heeft daarvoor een akkoord gesloten met de British Library: zo'n 25 miljoen pagina's van diens verzameling zullen in het volgende jaar gescand worden en nadien volgt nog meer. Het gaat om boeken waarvan de auteursrechten vervallen zijn. Geen nieuwe boeken dus, maar daarom niet minder mooi. De dienst bij Microsoft heet MSN Book Search.
100.000 boeken, dat zijn er tien keer zoveel als het aantal boeken dat nu bij Google beschikbaar is. Google heeft, zoals u weet, heel wat problemen met zijn initiatief, omwille van de auteursrechten die niet altijd geŽerbiedigd worden. Google brengt dan ook recente boeken.
Maar hoe zit het met de échte boekensites, dwz sites waar u boeken kan aankopen? Wat vinden zij van die nieuwe initiatieven? Wel, Amazon blijft alvast niet bij de pakken zitten. Het heeft een nieuw programma ontwikkeld, waarbij de klant de rechten kan kopen om stukken van een boek of een heel boek online te lezen.
Het programma heeft twee onderdelen: Amazon Pages en Amazon Upgrade. Bij Pages kan u een deel van het boek aankopen en on line lezen. Bij Upgrade kan u het hele boek niet alleen on line lezen, maar wordt er een echte kopie van het boek per post naar uw adres gestuurd.
http://www.betanews.com/article/Amazon_Building_Online_Book_Service/1131051852
http://www.betanews.com/article/Microsoft_to_Digitize_100000_Books/1131130510

* Man vraagt patent aan op filmintriges
In de reeks "ongelooflijke patenten" deze week een nieuwe aflevering. Een man heeft namelijk een aanvraag ingediend voor een patent op denkbeeldige verhaallijnen. Dat hij het aangevraagd heeft, wil natuurlijk nog niet zeggen dat het toegekend wordt natuurlijk, maar u moet maar op het idee komen.
Hoe de man dat patent erdoor moet krijgen, is ons een raadsel. Maar wie weet lukt het hem wel - er zijn al zoveel onmogelijke patenten toegekend, denkt u maar aan het principe van de één-klik-admissie op websites!
In elk geval: de man heeft op zijn eigen website een ellenlange verrechtvaardiging van zijn aanvraag neergeschreven. Of de man de belachelijkheid van sommige patenten hiermee aan de kaak wil stellen, of dat hij het echt meent (en dus een beetje gek is), is ons niet duidelijk.
http://www.theinquirer.net/?article=27458
http://www.plotpatents.com/legal_analysis.htm

* Heffing op iPods en MP3 players
In Nederland, net zoals in vele andere Europese landen, wordt er momenteel al een taks geheven op blanco media zoals cd's en dvd's. En, als het van de mensen van Stichting Onderhandeling Thuiskopievergoeding (SONT) afhangt, komt er ook een dergelijke heffing op draagbare MP3 players.
En nog geen kleine taks ook niet. Er werden getallen genoemd van 3,28 per gigabyte - wat zou willen zeggen dat u voor de grootste iPod maar liefst 230 $ aan taks zou moeten betalen! Het plan werd dan ook bijgeschroefd. De heffing per giga werd verhoogd, maar er kwam een maximumbedrag van 25 euro.
Nu zijn er verschillende argumenten tegen deze heffing. Het klassieke argument is natuurlijk dat zo' n heffing ervan uitgaat dat iedereen een crimineel en een illegale kopieerder is. En het is natuurlijk ook ironisch dat de muziekindustrie nu tracht geld te maken van de MP3-technologie, die zij met alle mogelijke middelen getracht heeft tegen te houden. Maar het echte argument is eigenlijk: bij de meeste muziek die u on line koopt, is al een kopieerheffing inbegrepen. En waarom zou u twee keer moeten betalen voor het recht om muziek die u legaal aankoopt te mogen beluisteren?
http://techdirt.com/articles/20051104/122238_F.shtml
http://www.theregister.co.uk/2005/11/04/levy_mp3/

* Gratis domeinnamen
Wegens een campagne van DNS.Be, de overkoepelende organisatie wat betreft domeinnamen in BelgiŽ, zijn er tegenwoordig een heleboel registrars ('onderaannemers van dns.be die de eigenlijke verkoop van de domeinnamen regelen) die hun prijs voor een domeinnaam verlagen, of zelfs gratis geven. Er hoort zelfs een wedstrijd bij die de meest originele naam beloont.
Nu blijkt dat ook de Nederlanders deze actie opgemerkt hebben. Een heleboel domeinnamen worden dan ook door Nederlanders geregistreerd. Waarschijnlijk met in het achterhoofd het idee om ze later met wat winst door te verkopen.
Intussen levert de actie wel al wat originele namen op, zeker in combinatie met een e-mailadres, zoals tom@tenpuree.be en k@trien.be. Ook de site waar de actie wordt gepromoot is erg aardig gevonden: http://www.istnogvrij.be.
Voor mensen die eens willen uitproberen of een domeinnaam voor hen iets te bieden heeft, is het wel een leuk idee. Na een jaar kan je dan nog beslissen of je er wil voor betalen of niet. [Marijke Pante]
http://www.istnogvrij.be

* Geen speciale podcast licentie in Nederland
De Nederlandse platenlabels willen niet ingaan op het voorstel van BUMA om een uniforme podcastlicentie te creŽren. Alleen als er een soort DRM geïnstalleerd wordt, zouden zij zulke licentie overwegen, zo vertelde een woordvoerder van NVPI aan de Nederlandse nieuwssite 3voor12.
Zoals u weet, bestaan er afspraken voor gewone radio-uitzendingen: voor alle muziek die gedraaid wordt, worden rechten afgedragen aan auteursrechtenmaatschappijen, in afspraak met de platenmaatschappijen. Maar hoe zit het dan met de podcasts? Het Nederlandse Buma, dat u kan vergelijken met het Belgische Sabam, stelde een collectieve afspraak voor met de platenlabels. Maar de NVPI, de branchevereniging van de platenmaatschappijen, wil zo geen afspraak. Niet alle podcasts zijn immers gelijk -" in sommige uitzendingen worden 3 songs gedraaid, in andere 50. En het zou oneerlijk zijn om allemaal hetzelfde tarief te laten betalen", zo heet het.
Momenteel is er, althans in Nederland, een erg omslachtige regeling. Zo moet Ruben Van de Berg van Beatcast Radio maandelijks 35 euro betalen aan Buma voor zijn podcast, maar dat dekt enkel de kosten voor de auteursrechten. Voor de betaling van de uitvoerende artiesten moet hij voor iedere plaat afzonderlijk een regeling treffen met de platenmaatschappij.
Hopelijk komt er snel een regeling, want wij begrijpen dat het zo niet leuk is voor de podcaster die het allemaal een beetje volgens de wet wil doen.
http://3voor12.vpro.nl/3voor12/magazines/news/index.jsp?portals=2534202&magazines=10719222&news=24767345
http://www.theregister.co.uk/2005/11/07/podcast_license/

* AustraliŽrs gaan op zombie-jacht
Zoals u weet, zijn de zombie-computers een echte plaag aan het worden op het internet. Die term staat voor een computer die door een of ander Trojaantje ingenomen is, waardoor hij bijvoorbeeld ingezet wordt voor het verzenden van spam in opdracht van de zombie-baas, of het aanvallen van websites met DoS aanvallen.
De Australische regering wil daar nu wat aan doen. De ACMA, kort voor Australian Communications and Media Authority (noem het de Australische BIPT) heeft een programma aangekondigd waarmee het op zombiecomputers zal jagen. Van de zombies die het ACMA ontdekt en die een Australisch IP-nummer hebben, zullen die IP-nummers doorgegeven worden aan de providers, zodat die hun klanten kunnen contacteren. Met het advies zo snel mogelijk iets te doen aan hun computer. Kan of wil de klant het probleem niet oplossen, dan zal de ISP het recht hebben om de computer toegang tot het internet te ontzeggen tot het probleem opgelost is.
Een harde maatregel, maar het lijkt ons dat die wel noodzakelijk is. Er zijn immers al miljoenen zombiecomputers op de wereld en 60% van alle spam zou momenteel doorgestuurd worden via zombie-pc's.
http://www.itnews.com.au/newsstory.aspx?CIaNID=20875

* Franse stedelijk geweld vindt weerslag in blogs
Niet alleen in de Franse steden patrouilleert de politie tegenwoordig, maar ook in de blogosfeer. Zo heeft zij op maandag drie jonge bloggers ondervraagd, omdat die een boodschap op hun SkyBlog verspreid hadden die de openbare orde verstoorde. De drie jongeren zijn doorverwezen naar het parket en riskeren tussen één en zeven jaar celstraf.
Sinds de rellen uitgebroken zijn, een kleine twee weken geleden, werden de gebeurtenissen uiteraard in het lang en breed besproken op de blogs. Sommigen vertellen wat er gebeurt, minuut tot minuut, anderen brengen ook beelden van de rellen, met brandende auto's en gebouwen. En sommigen - wel, sommigen die roepen gewoon op tot meer geweld. Wat niet mag. Drukke dagen dus voor SkyBlog, de belangrijkste aanbieder van blogs in Frankrijk, dat nu moet zorgen dat die opruiende taal niet in de blogs voorkomt.
Taak voor de ongeveer dertig moderatoren die daarvoor aangesteld zijn bij SkyBlog. Die hebben sowieso hun handen vol, want elke dag verschijnen er zo tussen de vijfhonderdduizend en één miljoen bijdagen! U verstaat dat de moderatoren niet alle bijdragen zelf kunnen lezen. Daarom wordt ook met filters gewerkt, op trefwoord bijvoorbeeld. En verder is er een systeem van cybercops: een klein icoontje dat op elke pagina van een blog staat. Vindt één van de lezers van het blog dat er iets in die pagina niet door de beugel kan, dan kan hij het aan de vriendelijke oom agent melden. De foto's die gepost worden, die worden wél allemaal een voor een bekeken en dat is echt ook wel een titanenwerk.
Enkele blogs die vertellen over de rellen vindt u op de eerste en tweede link. De derde is de bron van dit verhaal, met meer achtergrond.
En dan nog dit. Als u een zoektocht uitvoert bij Google naar zoekwoorden betreffende de rellen, zoals banlieue, Sarkozy, dan krijgt u bij de zoekresultaten een advertentie te zien, geleverd door Google Adwords. Daarin wordt u opgeroepen om een online-petitie te tekenen om de politiek van Nicolas Sarkozy te ondertekenen. Of: hoe het internet altijd actueel en heet van de naald blijft, inclusief advertenties.(4)
http://www.monsuresnes.com/
http://MonAulnay.com
http://fr.news.yahoo.com/08112005/44/les-blogs-pris-dans-la-tourmente-des-violences-urbaines.html
http://www.webpronews.com/topnews/topnews/wpn-60-20051108GoogleAdsVsParisRiots.html

* De ergste softwarebugs in de geschiedenis
De eerste softwarebug ooit was... een echte "bug", Engels voor insect dus. En deed zich voor in 1947 - wist u trouwens dat er al computers waren in die jaren? Toen stelden ingenieurs namelijk vast dat het Harvard Mark 1 systeem, dat niet veel meer kon doen dan optellen en vermenigvuldigen, raar deed. Zij vonden een mot in paneel F, schakeling nummer 70. De mot werd gevangen en ingeplakt in het logboek van de computer, met de vermelding: "de eerste bug gevonden".
Zestig jaar later zijn er nog altijd bugs, zoals u dag na dag ondervindt. En vermits de computer steeds meer in ons leven verweven wordt, zullen computerfouten ook steeds meer voorkomen. En dan hebben we het niet alleen over fouten in computers, maar in alle toestellen waarin software zit: onze gsm, onze pacemaker, de nucleaire fabriek, medische apparatuur en, steeds vaker, onze auto.
Het magazine Wired ging eens op zoek naar de ergste computerbugs in de geschiedenis. En kwam tot een ontstellend lijstje. Zoals een bug in een toestel dat medische bestralingen moest uitvoeren en fatale stralingsdosissen toediende. Maar leest u zelf, en huiver!
http://wired.com/news/technology/bugs/0,2924,69355,00.html?tw=wn_tophead_1

* Ontkenner van de Holocaust moet voor Duitse rechter verschijnen
In Duitsland is een man, ene Ernst Zündel, aangeklaagd voor het publiceren op papier en op het internet van materiaal waarin de Holocaust, de uitroeiing van de joden door de nazi's, niet plaatsgevonden heeft. In Duitsland is dat bij wet verboden en Zündel werd in 1991 al voor dergelijke feiten veroordeeld.
De man vindt echter dat hij het recht heeft op zijn "vrije meningsuiting". Dat hij een "mening" als nieuwsfeiten verkondigt, is natuurlijk iets anders. Hij werd daarvoor in Canada reeds veroordeeld, in 1998, omdat hij "opzettelijk vals nieuws gepubliceerd had".
De man was al die jaren uit de handen van de Duitse justitie kunnen blijven, maar werd onlangs door Canada gedeporteerd naar zijn geboorteland, omdat hij als een staatsgevaarlijk persoon beschouwd werd. En nu moet hij zich voor de rechter verantwoorden dus.
Bij The Register vindt u stukken uit de teksten die Zündel op zijn site publiceert.
http://www.theregister.co.uk/2005/11/08/holocaust_trial/
http://www.zundelsite.org/english/101/english1012.html

* Nieuws uit P2P-land: Napster vernieuwt, Grokster stopt ermee
Napster, ooit hét summum van (illegale) P2P ruildiensten en sinds enige tijd volkomen legaal, brengt deze week versie 3.5 uit van zijn muziekabonnementendienst. En die biedt alleen maar verbeteringen.
Zo werd de snelheid voor het downloaden verhoogd van 128 kbps naar 192 kbps en komt de dienst daarmee op gelijke hoogte als de Music Unlimited van Yahoo. Die laatste stortte zich onlangs eveneens op de muziekmarkt en hanteerde daarbij betere kwaliteit en lagere prijzen dan concurrenten Napster en Real Networks.
De interface bij Napster werd eveneens verbeterd en er is nu dus een betere, eenvoudigere navigatie. Ook leuk is het feit dat Napster u voortaan allerlei tips geeft voor goeie songs, met een Playlist of the Day. Iets wat ook Yahoo brengt. Met andere woorden: concurrentie is iets goeds, het moedigt de mededingers aan om beter hun best te doen om de klant te winnen! (1). Tussen haakjes: zowel Napster als Yahoo zijn enkel beschikbaar in de VS.
Minder goed is het gesteld met Grokster, een ex-collega van Napster. Dat stopt haar activiteiten, nu het 50 miljoen dollar moet neertellen als onderdeel van het vergelijk dat gevonden werd met de Amerikaanse overheid en de muziek- en platenindustrie. Grokster ligt op de knieŽn na die financiŽle aderlating en stopt met de distributie van haar Grokster-software en zal ook de Grokster-dienst stopzetten.
Wie naar de website van Grokster surft, wordt begroet met de tekst: "Er bestaan legale diensten voor het downloaden van film en muziek. Deze is er geen van." Grokster hoopt, in navolging van Napster,binnenkort te kunnen herstarten, maar dan met een legale dienst, Grokster 3G (2)
En hoe zit het dan met de andere bekende P2P diensten, Kazaa en Morpheus? Die hadden ook een proces aan hun broek gekregen van de overheid, maar zij hebben geen minnelijke schikking getroffen: zij wagen hun kans met een jury en hopen daar hun gelijk te halen.
http://www.betanews.com/article/Napster_Upgrades_Music_Service_to_35/1131555193
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Nov/gee20051109033189.htm
http://www.grokster3g.com/

* MSN en Associated Press brengen samen videonieuws
Begin volgend jaar zal nieuwsdienst Associated Press een videonieuwsdienst opstarten on line. En daarvoor werd gezocht naar de partner die het beste geschikt was om dat nieuws te verspreiden op het internet.
Het werd Microsoft met zijn MSN portaaldienst. Die zal de content van AP aanbieden, maar ook de advertenties die bij elke videoclip horen, verkopen aan bedrijven.
Er komt ook een AP Online Video Network. Wie daar lid van wordt, zal een aparte MSN Player ontvangen, waarmee hij tot 50 videoclips per dag kan bekijken. Blijkbaar is er dus een mooie toekomst weggelegd voor videobeelden op het internet!
http://www.betanews.com/article/MSN_Associated_Press_Ink_Video_Deal/1131553071

* Google wordt reislustig
De belangrijkste zoekmachine van het moment (en dat mag u gerust zeggen), Google, legt volgens verschillende bronnen momenteel kontakten met reisagentschappen; Google wil namelijk ook een reisonderdeel aan zijn zoekmachine toevoegen.
Niet om zelf reizen te verkopen, maar om links te leggen naar de agentschappen die de goedkoopste tickets aanbieden.
Er zijn al enkele zoeksites die in deze dienst gespecialiseerd zijn: SideStep en Kayak; die gaan op zoek bij alle informatie die andere reisagentschappen publiceren en zoeken daar dan de goedkoopste prijzen bij. Google wil dat rijtje blijkbaar vervoegen.
Wanneer de dienst officieel van start gaat, is nog niet geweten. Momenteel werkt hij al bij enkele Amerikaanse steden: gewoon de naam van twee luchthavens ingeven en u wordt gevoerd naar een site met vluchtinformatie.
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Nov/gee20051109033193.htm
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Google Desktop nu in definitieve 2.0 versie
Donderdag heeft Google de definitieve versie uitgebracht van zijn Google Desktop 2.0, zijn zoektool dat uitgegroeid is naar een volwassen desktoptoepassing, waar nog vele plug-ins bijhoren.
De zoekfunctie wordt nu gecombineerd met de Google Sidebar, een zijbalk waarin u allerlei informatie kan plaatsen, zoals nieuws, weerberichten, aandelenkoersen, enz. U kan uw eigen content via RSS feeds toevoegen en ook een diashow maken met foto's van uw eigen harde schijf of van een website.
Bovendien en dat is het speciale ervan, kan de sidebar uitgebreid worden. Google heeft immers zijn API opengesteld voor programmeurs, zodat die plug-ins kunnen uitbouwen. Zo zijn er ondertussen al plug-ins voor iTUnes en Winamp beschikbaar, een woordenboek en een systeemmonitor.
http://googledesktop.blogspot.com/
http://fileforum.betanews.com/detail/Google_Desktop/1097767960/1

* Linux tablet van Nokia komt naar Europa
Met een beetje vertraging, maar hij is er nu toch: de Nokia Internet Tablet, oftewel de Nokia 770. Die draait op het Linux besturingssysteem en u kan ermee uw e-mail controleren, surfen op het web en multimediabestanden bekijken. Er zit ook een RSS nieuwslezer in, een internetradio, een file manager. Voorlopig kan u er nog niet mee bellen, maar dat zou nog komen.
Het toestel kan aangekocht worden vanop de website van Nokia en kost 349 euro.
Bij BetaNews vindt u enkele foto's van het toestel en u zal moeten toegeven dat het er echt prachtig uitziet.
http://www.betanews.com/slideshow/Nokia_770_Internet_Tablet/12
http://www.betanews.com/article/Nokia_Linux_Tablet_Ready_to_Ship/1131382105
http://www.nokia.be/nl/telefoons/modellen/770/features.html

* Foutjes alom: MS en Flash hebben van jan
We blijven maar bezig. De ene software-update hebben we nog niet uitgevoerd, of we moeten al aan de slag om een volgende lek in een ander programma te dichten.
Deze week moet u alvast aan de slag met uw Windows OS. Microsoft heeft namelijk een patch uitgebracht voor twee gevaarlijke lekken in Windows, met name in de rendering engine voor afbeeldingen die ertoe zouden kunnen leiden dat een hacker de controle kan overnemen over uw pc. (1)
En ook met uw Flash player is iets aan de hand. Eerlijk gezegd: er is al vier maanden lang iets aan de hand, maar Macromedia heeft nu maar pas een patch uitgebracht. Waarom zo laat, is ons een raadsel. Het euvel treft bepaalde versies van Flash Player 7 en vroeger. Door het euvel kan een hacker code binnensmokkelen en als de player die code uitvoert, zou dat uw systeem in gevaar kunnen brengen. De remedie bestaat eruit om versie 8 te installeren van de Flash Player. Wil u liever Flash 7 behouden, dan zou u dringend de patch moeten installeren die Macromedia (eindelijk!) uitgebracht heeft. (2)
En om het rijtje te besluiten: ook Apple ontsnapt niet aan de lekken: de Quicktime software bevat ook een zwakke plek en een update is dringend aanbevolen.
Zo. Dat was het qua patches. Voor vandaag.
http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms05-nov.mspx
http://www.macromedia.com/go/d9c2fe33
http://www.apple.com/support/downloads/quicktime703.html

* IBM brengt tool voor blog-spotting
Voor een bedrijf is het belangrijk om te volgen wat er over hen in de media verteld wordt. Op het internet geeft zo'n bedrijf zijn eigen naam in een zoekmachine in, maar zoekt zo'n zoekmachine wel ver genoeg?
Wel, IBM heeft een nieuwe software uitgebracht, die blogs analyseert en in het oog houdt en ook wiki's, news feeds, sites waarop gebruikers producten bespreken, nieuwsgroepen, enz.
De software heet Public Image Monitoring Solution en moet een antwoord brengen op twee recente veranderingen op het internet. Eerst en vooral is de bron waar de content op het internet vandaan komt, veranderd; in de beginjaren was die afkomstig van bedrijven, overheden, universiteiten. Zij hadden de servers. Maar nu komt zo'n 50% van alle informatie op het net van individuele personen.
De tweede factor: het zoeken op het internet is tot rijpheid gekomen. Wij betrouwen meer op de zoekresultaten en die zullen hoe langer hoe meer onze aankoopbeslissingen beïnvloeden.
U verstaat uiteraard dat deze tool niet direct voor u en ons bestemd is, maar wij vonden het toch een leuk bericht, al is het maar omdat het aangeeft dat de zakenwereld echt wel belang hecht aan blogs.
http://www.internetnews.com/xSP/article.php/3562116


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Blijkbaar loopt er het en en ander fout bij de VRT: teletekst is al een week niet meer beschikbaar, en de radio-nieuwsuitzendingen die u via de site kan opvragen, zijn vaak die van de vorige dag.
http://193.121.55.225/tt/tt_een.php?p=101&g=0&s=0&r=0&x=1

*** TROS bindt de strijd aan met nieuwsgroepenvervuiler
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/38247

*** Programmeurs tonen dat ze niet asociaal zijn: programmeerwedstrijd RAD Race, die 13 teams van programmeurs samenbrengt in Hasselt op 18 en 19 november, heeft sociaal uitgangspunt.
http://www.vnunet.be/datanews/news.asp?ids=20051104007

*** De nieuwe gratis virusscanner van Microsoft in het Live Safety Center stuurt informatie over u terug naar MS
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=1283

*** De AntiSpyware van Microsoft krijgt een nieuwe naam mee: Windows Defender
http://www.msfn.org/comments.php?shownews=14991
http://blogs.technet.com/antimalware/archive/2005/11/04/413700.aspx

*** Microsoft heeft een prototype ontwikkeld van een microkernel besturingssysteem, Singularity
http://www.msfn.org/comments.php?shownews=14990
http://www.microsoft-watch.com/article2/0,1995,1882174,00.asp?kc=MWRSS02129TX1K0000535
http://tweakers.net/nieuws/39721

*** Voor het eerst is een 14" beeldscherm geprint volgens het OLEd principe
http://tweakers.net/nieuws/39727
http://www.cdtltd.co.uk/press/current_press_releases/412.asp

*** Digitale camera met microlenzen geeft altijd een scherp beeld
http://tweakers.net/nieuws/39725
http://www.linuxelectrons.com/article.php/20051101214240429

*** Nieuwe filosofie van Sanyo: Think GAIA, met milieuvriendelijke producten en technologieŽn
http://www.japancorp.net/Article.Asp?Art_ID=11244
http://www.i4u.com/article4508.html

*** Voorlopig geen heffing op MP3-spelers
http://tweakers.net/nieuws/39763
http://www.techzine.nl/nieuws/8224

*** Draadloze technologie xMax biedt een 1000 keer sterker signaal dan WiMax
http://tweakers.net/nieuws/39740
http://www.techzine.nl/nieuws/8213

*** Optische communicatie tussen chips een stap dichterbij
http://tweakers.net/nieuws/39752
http://www.eet.com/news/semi/showArticle.jhtml?articleID=173402562

*** Patent op filmscript aangevraagd
http://www.theregister.co.uk/2005/11/04/movie_plotline_patent/

*** 321.000 niet-actieve prepaid klanten van gsm-operator Base lopen het risico om geschrapt te worden.
http://www.vnunet.be/datanews/news.asp?ids=20051107001

En medewerker Filover haalde zijn schaar teboven om de volgende links te knippen over de Sony DRM affaire:

*** Sony heeft dan toch maar een "patch" uitgebracht maar die verwijdert de rootkit eigenlijk niet en doet het systeem soms crachen ...
http://www.sysinternals.com/blog/2005/11/more-on-sony-dangerous-decloaking.html

*** En de firma die de rootkit ontwikkelt heeft, zegt dat er niets aan de hand is ...
http://www.sysinternals.com/blog/2005/11/sonys-rootkit-first-4-internet.html

*** en het strafste van al is waarschijnlijk de uitspraak van iemand van Sony BMG Global Digital Business :
"De meeste mensen weten niet eens wat een rootkit is, dus waarom zullen zij zich er zorgen om maken?"
Het geluidsfragment van die uitspraak zou hier moeten staan (maar is (momenteel) niet meer te beluisteren ???)
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4989260

*** Het eerste virus dat gebruik maakt van Sony's rootkit is gesignaleerd ...
http://www.theregister.co.uk/2005/11/10/sony_drm_trojan/

*** En hier staat een eerste lijst van Cd's die de rootkit installeren
http://www.eff.org/deeplinks/archives/004144.php

*** En er zouden zelfs geruchten zijn dat Sony de auteursrechten voor de code geschonden zou hebben :
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/38285

Is het een storm in een glas water of niet ?
Wat een blog toch maar teweeg kan brengen
(Filover)


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
* Princess Superstar - Sex, Drugs & Drugs
[Club/dance] Deze week gaan we er met iets meer tempo tegenaan. Genoeg herfst, genoeg 1 november, hier komt de Beat! Het album van deze dame sleurt u mee in een tijdreis naar de toekomst waar u echt uit uw bol gaat. De song die u hier kan beluisteren heeft een enorm sterk ritme. Niet direct muziek om 's ochtends vroeg te spelen, tenzij u eerst een douche genomen hebt en nadien aan uw ochtend workout begon.
http://music.download.com/princesssuperstar

* Dr. Israel - Tetze
[ Electronic & Dance] Erg sterke baslijnen en donderende beats. En toch ook mooie melodietjes. Muziek met een erg etnisch tintje en tegelijkertijd ook internationaal.
http://music.download.com/drisrael

* Goldie - Say You Love Me
[Electronic & Dance] Het break-beta jungle wereldje heeft een ware superster voortgebracht, die een mooie reputatie verdiend heeft met drums en beats. Deze song is een mooi voorbeeld van die break beats (u kan deze song enkel on line beluisteren, niet downloaden)
http://music.download.com/goldie/3600-10541_32-100811858.html?tag=listing_song_artist

* Christopher Bissonnette - Substrata
[Electronic/Ambient] Een combinatie van piano en orkestraal werk. Ook deze song kan u enkel on line beluisteren. Het is een mooi voorbeeld van ambient muziek, erg zwevend.
http://music.download.com/christopherbissonnette/3600-8363_32-100807377.html?tag=listing_song_artist


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Er zijn ook stokpaardjes die ras verraden
[Peter Sirius]


De nieuwe oogst* Vlog It
Op deze site kan u gratis uw video-weblog of Vlog kwijt en dat in een handomdraai. Let wel op: de site verkeert nog in een bèta en waarschuwt er voor dat zij niet kan garanderen dat uw vlog nog behouden blijft, eens de site officieel van start gaat. Houd dus best een kopietje van uw blogs op uw harde schijf! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.seriousmagic.com/products/vlogit/PublicBeta.cfm

* Sony staat er gekleurd op!
En dan hebben wij het niet over het schandaal dat verleden week losbarstte rond de rootkit die Sony plaatst bij de internaut, maar over een prachtig mooi reclamefilmpje van Sony. Wat krijg je namelijk als je 250.000 gekleurde balletjes loslaat op een heuvel in zonovergoten San Francisco? Een heel mooi schouwspel!
http://www.bravia-advert.com/includes/vid/bravia_60_sec_high.mov

* Hoe bijdragen aan een Wiki
Een wikipedia is, zoals u ondertussen wellicht weet, een on line encyclopedie waaraan vele mensen meewerken. De bedoeling is gewoon dat iemand een artikel schrijft over een bepaald onderwerp, dat anderen dat artikel dan aanvullen of verbeteren en dan een suggestie doen over een artikel dat misschien ook wel eens interessant zou kunnen zijn.
Deze site vertelt hoe u op een correcte manier tewerk gaat wanneer u bijdragen wil leveren tot de wiki.
[taal: Engels]
http://www.lifehacker.com/software/wikipedia/geek-to-live-how-to-contribute-to-wikipedia-133747.php

* Wat wil jij leren?
Eindelijk nog eens iets in het Nederlands, zal u zeggen. En dan meteen nog een supergoede site ook. Hier vindt u een webgids met de beste on line kennisbronnen over allerlei onderwerpen en gratis online-cursussen, zoals hoe solliciteren, professionele vaardigheden zoals het geven van een presentatie, een geheugencursus, maar ook sociale vaardigheden zoals neen leren zeggen. Er zal ongetwijfeld iets bij zitten voor u!
[Taal: Nederlands]
http://www.leren.nl/cursus/

* DIY Live
Do It Yourself "mods", of modificaties (wijzigingen) aan allerlei toestellen en voorwerpen. Op deze pagina werden links verzameld naar zulke mods, met stap-voor-stap uitleg én foto's van hoe het gemaakt werd. Voor de sleutelgrage techneut!
[Taal: Engels]
http://diy.griffshp.com/

* Alles wat u altijd al wilde weten over RSS...
Deze site vertelt u alles over RSS. Wat is het, waarvoor zou u het in huis halen, welke reader hebt u nodig, waar vindt u links, enz. Academisch opgevat, maar echt een aanrader.
[Taal: engels]
http://www.eevl.ac.uk/rss_primer/

* URL Info
Bij Fagan Finder vonden wij URL Info. U geeft een webadres in en nu kan u honderden dingen nakijken: wie is de eigenaar van de site, hoeveel keer komt de site voor in de zoekmachines, vind verwante pagina's, enz. Er zijn in totaal maar liefst 113 tools! Knap.
[Taal: Engels]
http://www.faganfinder.com/urlinfo/

* Orisinal
Deze site hebben wij in het verleden al eens vermeld, maar zij blijft prachtig. U vindt er on line spelletjes die nu eens niet rond geweld gaan, maar in zachte kleuren opgesteld zijn en echt romantisch en lief aandoen.
[Taal: Engels]
http://www.ferryhalim.com/orisinal/

* Songteksten
Een erg handige pagina bij About.com die u wegwijs maakt bij zoekmachines waar u songteksten kan opzoeken. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://websearch.about.com/od/imagesearch/tp/lyricsearch.htm

* Donder!dag animatiedag : Thomas Szarna (fotografie)
Thomas Szarna is een Poolse fotograaf die op zijn website een staalkaart geeft van zijn kunnen. U vindt er naast foto's ook enkele knappe digitale werken. Een kijksite.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.sarna.pl/

* Donder!dag animatiedag : WebSudoku (game)
Men kan tegenwoordig geen krant of tijdschrift meer openslaan of er staan wel sudoku-raadsels in. Wie daarmee nog niet genoeg heeft, kan terecht op deze site. Miljarden (jawel miljarden !) sudoku-raadsels hebben ze hier en allemaal ingedeeld in 4 moeilijkheidsgraden. Tijdens het (on-line) invullen kan men altijd even checken of men nog geen foutje gemaakt heeft ... Echt een aanrader !
(taal : Engels) [Filover]
http://www.websudoku.com

* Donder!dag animatiedag : Breakdance
Een compilatiefilmpje van verschillende breakdance-kunsten. De kracht die in de armen van deze mannen zit is indrukwekkend. Of kan u soms pompen zonder dat uw voeten de grond raken?
(taal : Engels) [Filover]
http://www.planetvids.com/html/Awesome-Breakdancing.html

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Paul Van Dyk
Werd recent verkozen tot de allerbeste DeeJay van dit moment en dus tot opvolger van TiŽsto.
http://www.paulvandyk.de/

- Manu Katché
Deze Franse drummer bracht zopas zijn eerste album 'Neighbourhood' uit bij het jazzlabel ECM. Als u op de site het lijstje met namen bekijkt van artiesten met wie hij reeds samenwerkte, dan zal u vaststellen dat daar heel wat gereputeerde namen tussenstaan.
http://www.manu-katche.com/

- Fiona Apple
OfficiŽle site van deze Amerikaanse zangeres. Haar nieuw derde album 'Extraordinary machine' ligt nu in de winkels.
http://www.fiona-apple.com/

- Sofie De Pauw
Werd tweede eredame op de laatste Miss Belgian Beauty verkiezing.
http://www.sofiedepauw.be/

- Samantha Steele
OfficiŽle site van dit Australisch bodybuildersmodel. Gezien de wellicht wat pikantere poses is een groot deel van de site voorbehouden voor leden.
http://www.samanthasteele.net


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Brandend Zand nu op Xbox
- KopiŽren van muziek moet gemakkelijker
- DeStrijd om Amerika - real time strategiespel
- November: Harry Pottermaand
- Muziek en camera ineen
- Packard Bell's eigen iPOd
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- iPod aan boord
- Open Office 2.0: Gratis office pakket
- Marvel Nemesis (review)
- Computer in de muur
- Autoradio met usb-aansluiting
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Xerox met knappe en ergonomische lcd-monitoren
- Sony Cyber-shot T9: met optische beeldstabilisator
- Professionele reeks lcd-monitoren van LaCie
- HP vernieuwt gamma notebooks en desktop computers voor de herfst- en wintermaanden
- Nieuwe smartphones bij Nokia: N71, N80 en N92
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Google mikt op bedrijven die gebruikers zijn van concurrentiŽle zoekoplossingen
- Scarlet kondigt strategisch partnership aan met Dolmen
- Intel Viiv... omdat het zo mooi is
- Anti-spyware van Microsoft krijgt Defender als naam
- Telefoneren op de motorfiets
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Ernst & Young: de Belgische mediabonzen over de toekomst van de (digitale) media
- De 10 geboden volgens 24/7 Real media-
- i-Merge doet ook leuven bloggen-
- Nieuwe versie van Hotmail in de maak
- Vierde Amerikaanse Award voor Nokia Go Go Rocky-
http://www.digimedia.be/

*** Webfactor
- Nieuwe emaildienst geeft 1000GB opslagruimte
- (Illegale) Muziekdienst Grokster plat na schikking
- Celstraf voor BitTorrent-gebruiker
- Google betaalt tot 1 dollar per Firefox-download
- Digitale kloof is breder geworden in Europa
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- EA gaat games online distribueren
- Sony's DRM 'is virus', meer rechtszaken aangespannen
- Apple past mouwtje aan krasjesprobleem iPod nano
- Muziek John Lennon ter download, iTunes mist de boot
- Nieuwe platenmaatschappij bestaat alleen in cyberspace
- Ondersteuning voor Windows-spellen in Linux verbeterd
- Sony patenteert DRM die content aan hardware vastlegt
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Hertogdom Lauenburg 1296-1876 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lauenburg_%28land%29
* 50 Guldenstuk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Zilveren_vijftigje
* Het op een na grootste eiland van de Filipijnen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mindanao
* Franse componist - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hyacinthe_Jadin
* Zanger van de band BZN - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Keizer
* Eerste tien amendementen van de grondwet van de Verenigde Staten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bill_of_Rights_%28VS%29
* Nederlands nationaal-socialistisch uitgever en SS-er - http://nl.wikipedia.org/wiki/Reinier_van_Houten

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Rellen in Frankrijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rellen_in_Frankrijk_2005
* Vermoorde misdadiger - http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Mieremet

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Regelmatig worden ook allerlei soorten lijsten aan de encyclopedie-in-wording toegevoegd, bijvoorbeeld:

* Lijst van eilanden in Noorwegen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_eilanden_in_Noorwegen
* Lijst van numismatische termen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_numismatische_termen

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip Windows XP: Pc op slot
U wilt de pc even laten voor wat hij is maar hebt geen zin om alle programma's af te sluiten, of uw pc onbeheerd achter te laten? Dan kunt u een snelkoppeling aanbrengen op het Bureaublad waarmee u met één dubbelklik het systeem vergrendelt.
Klik rechts op het Bureaublad en kies voor Nieuw, Snelkoppeling. In het eerste dialoogvenster geeft u de volgende regel in: rundIl32.exe user32.dII,LockWorkStation, daarna klikt u op Volgende. Geef in het volgende venster een passende naam aan de snelkoppeling en klik op Voltooien.
Een dubbele klik op de kersverse snelkoppeling volstaat om van de pc naar het loginscherm over te schakelen. Afhankelijk van de gebruikersinstellingen is de pc al dan niet op slot.
U kunt een passend pictogram toevoegen door met de rechtermuisknop op de nieuwe snelkoppeling te klikken en achtereenvolgens voor Eigenschappen Ander Pictogram te kiezen. Een sneltoets toewijzen kan ook.
Plaats gewoon de cursor achter Geen in het venstertje Sneltoets. Toets een letter in en automatisch wordt er de combinatie met Ctrl+Alt gemaakt. Druk op Toepassen en OK.
Een andere manier om uw computer tegen pottenkijkers te beschermen is het trucje met de schermbeveiliging. Ook daarvoor kunt u een snelkoppeling aan het Bureaublad toevoegen. Snor met de Zoeken functie een screensaver op: vul *scr in het zoekvenster in en selecteer als zoekgebied de schijf waarop de systeembestanden staan. Maak een keuze uit de gevonden bestanden, klik er eentje met de rechtermuisknop aan en kies voor KopiŽren naar, Bureaublad (Snelkoppeling maken].
Ook die snelkoppeling kunt u weer voorzien van een passende naam, pictogram en combinatietoets.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: PowerToys voor XP
De programmeurs van Windows XP hadden na de lancering kennelijk tijd over. Die hebben ze gebruikt om enkele extra PowerToys voor het besturingssysteem in elkaar te zetten. Het installatieprogramma van nog geen MB groot kunt u downloaden van www.microsoft.com/windowsxp/pro/downloads/powertoys.asp.
Daar leest u ook wat de PowerToys voor Windows XP zoal omvatten: een extra snelle gebruikers wissel, een uitgebreide rekenmachine, een takenvenster met preview, een slideshow voor beelden vanaf cd-rom, een virtuele desktopmanager met vier schermen, een vergrootglas voor de takenbalk, een wizard voor de aanmaak van een html slideshow en een tool waarmee u uw webcam automatisch beelden kan laten schieten.
Stuk voor stuk handige en gebruiksvriendelijke tools.
Eén minpuntje toch; hebt u een Nederlandstalige Windows XP geïnstalleerd, dan wordt die met Engelstalige functies doorkruist.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Prioriteiten toekennen
Het dialoogvenster Programma Afsluiten (de bekende Ctrl+Alt+Delete toetsencombinatie) heeft in XP een heel andere look en functie gekregen.
Met deze toetsencombinatie krijgt u in Windows XP een geheel vernieuwd dialoogvenster Windows Taakbeheer te zien, compleet met verschillende tabbladen.
Vooral het tweede tabblad Processen is interessant: hier staan alle processen opgesomd die in Windows XP actief zijn.
U kunt zelfs zien hoeveel processen geheugenkracht opeisen. Nog interessanter wordt het als u een bepaald proces met de rechtermuisknop aanklikt en kiest voor Prioriteit Instellen.
Zo geeft u voorrang aan toepassingen die voor u belangrijk zijn.
Experimenteren is de boodschap, het liefst natuurlijk met één wijziging tegelijk.
Niet alle wijzigingen leveren immers dezelfde snelheidswinst op.
http://www.digiweetjes.com

* Tip Windows XP: Product activatie Windows XP
Velen onder u zullen Windows XP al eens opnieuw hebben moeten installeren. Soms door een fout in het programma, of misschien door het destructieve van een virus. Na de nieuwe installatie van XP wacht je nog een taak: je Windowsproduct opnieuw registreren. Doe je dat niet dan valt je OS uit na 30 dagen. Opnieuw registreren is een tijdrovend werkje en daar zien we allen tegen op, nietwaar?
Er is echter een oplossing: dit is geen crack of een oneerlijke manier om de "WindowsProductActivation" (WPA) te omzeilen. Het laat wettige gebruikers van de software toe om na een volledige installatie hun oude activatie voort te zetten op hun nieuwe installatie.
De truc bestaat er in om, voor de re-installatie het bestand C:\windows\system32\wpa.dbl en wpa.bak (als deze laatste bestaat) te kopiŽren naar een diskette. Na de installatie van Windows XP start je de PC op in XPís "SafeMode / CommandPrompt" (Veilige Modus met Command Prompt). Dit doe je door F8 aan te tikken tijdens het opstarten of het "booten". Daarna tik je bij de Command Prompt de volgende opdrachten in:
>CD %systemroot%\system32
>REN wpa.dbl wpa.nonactivated
>REN wpa.bak wpa.nonactivated (indien deze bestaat)
>COPY a:wpa.* c: (in de veronderstelling dat je een diskette had gekozen om je bestand op te slaan)
Start het systeem opnieuw in normale mode.
Omdat er niets is veranderd in je systeem ( je BIOS,CPU,RAM enzovoort zijn het zelfde gebleven) en je installeert dezelfde kopie van Windows XP die vroeger geïnstalleerd was, zou je oude WPA sleutel moeten aanvaard worden als echt, wat je een heel deel werk en tijd bespaart.
Dit werkt niet als je de Windows XP software op een andere PC wilt installeren, het is dus geen illegale manier om een kopie van je OS te laten werken.
Bron: Digiweetjes

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


* KopiŽren: een vervelend klusje?
Windows - Freeware
Een bijzonder handige hulp voor al wie geregeld bestanden kopieert is Karenís Replicator. Bestanden kopiŽren moet heel zorgvuldig gebeuren. Het wekt dan ook geen verwondering dat iemand die vaak hetzelfde kopiewerk moet uitvoeren, het op de heupen krijgt van het steeds weer opnieuw afwerken van een heleboel stereotiepe opdrachten.
Karenís Replicator brengt daar verandering in. Met dit progje leg je eens en voor altijd de procedure vast. Telkens als je met dat kopieerwerkje zit, geef je de opdracht aan Karen en die voert ze in een fractie van een seconde foutloos uit. Op de site vindt u nog andere gratis programma's. [ Jozef Andriessen]
http://www.karenware.com/powertools/powertools.asp

* Snippy
84k - freeware
Met dit progje knipt u als het ware een stukje van uw scherm uit en kopieert u het naar uw klembord, om ergens anders weer op te roepen. Let wel op: u kopieert de selectie als afbeelding, zelfs al is het enkel tekst die u geselecteerd hebt! (Bron: Lode V.]
http://www.bhelpuri.net/Snippy/default.htm

* Portable Office - een kantoortje op een USB stick
Wij hadden het enkele weken geleden al over het draagbare kantoortje: allerlei programma's die u op uw USB stick zet en overal met u meesleurt. Lezer Rob heeft nu een progje gemaakt waarmee u al die programma's naar uw USB stick kan overzetten. Het geeft een overzicht van alle programma's en dan kiest u er eentje, waarop het progje naar de stick gedownload wordt (de eerste keer hebt u dus wel een internetverbinding nodig. Maar leest u zelf de instructies op de site van Rob
http://users.telenet.be/Robvdb/PortOffExec.htm

* The Skeptic's Dictionary
Een verzameling rare bijgeloven, amusante misleidingen, gevaarlijke waangedachten. Plus hoe u zichzelf kan trainen om zulk fout gedachtengoed te doorgronden. Een aanrader in deze tijd van hoaxes!
[Taal: Engels]
http://skepdic.com/

* Icon2Text
Met dit progje neemt u een icoontje, geeft het in het progje in, kiest de lettergrootte en soort en het progje zet het icoon om in ascii-art, dat wil zeggen dat met behulp van gewone letters het icoontje nagemaakt wordt. (Bron: Wim W)
http://camtech2000.net/Pages/Icon2Text.html

* WordWeb
Windows - 5,9 MB - freeware
Een Engelstalig verklarend woordenboek; vanuit eender welk programma kan u met een simpele toetscombinatie de betekenis van een woord opzoeken. (Bron: Wim W)
http://wordweb.info/free/

* Super:
Win - freeware
Dit letterwoord staat voor Simplified Universal Player Encoder & Renderer. Het progje converteert alle mogelijke formaten en u kan er alle mogelijke multimediaformaten mee afspelen. [Bron: Wim W]
http://fever.link.free.fr/SUPER.html

* Magic Notes
Windows - shareware met 45 dagen probeerversie
Virtuele plakbriefjes voor op uw pc. Een erg simpel en klein progje, dat zich in uw systeembalk nestelt. Even klikken en u kan meteen een nieuwe memo schrijven, die u ook als geheugensteuntjes kan laten werken om u op een bepaald tijdstip aan iets te laten herinneren.
http://www.magicnotes.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer André Gauw heeft de volgende aanvulling op een van onze tips:

<<<
Ik wil even een (kleine) aanvulling maken op de tip
[tip] Tip Windows XP: Pc op slot
Je kunt je pc namelijk ook heel snel op slot zetten door gebruik te maken van de toetscombinatie Windowstoets-L
Dit gaat volgens mij veel sneller dan de aangedragen tip . . ..

Zelf vind ik het in Windows gebakken 'virus' wel leuk: probeer maar eens
ALT-LINKS + SHIFT-LINKS +PRNT-SCRN
(=Hoog contrast in- en uitschakelen).
>>>>
Bedankt, André!

~~~~~~~~~~~~
Een vraagje van lezer Harold:

<<<
Apart vraagje van mij, maar 'k zou graag op een Vlaams forum vertoeven.
Heb je wellicht suggesties voor mij?
Ik heb alleen maar een verzameling NL fora.
(misschien leuk voor een doordeweekse Netties?)
~
>>>
Wie kent forums die u via de browser (dus niet de gewone nieuwsgroepen) kan benaderen?

~~~~~~~~~~
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Uit de vooroordelen van een mens kan men zich het snelst een oordeel over hem vormen.
[Peter Sirius]