Aantal abonnees: 4.777
(4.171 wekelijkse editie,
606 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 3/11/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 422 van 29/10/2005Gegroet lezers,

Zoals aangekondigd was het afgelopen maandag het Bloggersdebat. Wij waren er, en wijdden er een klein artikeltje aan. Het debat was interessant, maar niet bevredigend, omdat de kloof tussen skeptici en believers te groot was. IN ons artikel vindt u ons standpunt over bloggers en journalistiek weer.

Verder in dit nummer een speciale editie van onze Tips & Tricks, en dat ter gelegenheid van Halloween. Enkele leuke sites en progjes om uw computer en uw mails op te smukken met lekker griezelige Halloween spullen.

Aan de winnaars van onze laatste prijsvraag vragen wij nog even geduld te hebben. Hun boek ligt hier klaar voor verzending, netjes ingepakt, hun naam staat op het etiket, maar door omstandigheden zijn wij nog niet in het postkantoor geraakt. Onze excuses. Volgende week is er een nieuwe prijsvraag, houd u alvast klaar!

Zo, dan laten wij u nu snel aan uw leesvoer. Als u reageren wil op een artikel, als u commentaar heeft, hetzij positief hetzij negatief, als u zelf een vraag heeft of een leuke tip, u kent het adres: redactie@netties.be Al uw post is welkom!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Proces over krasjes op iPod Nano
Ontevreden iPod Nano-bezitters hebben Apple voor de rechter gedaagd, omwille van de krasjes die hun player vertoont. Volgens hen zijn die krassen niet normaal, want zij doen zich ook voor bij gewoon, voorzichtig gebruik.
De klagers vragen een schadevergoeding van Apple, het is te zeggen de aankoopprijs van het toestel plus een schadevergoeding en de kosten van hun advocaat. Maar en dat noem ik toch wel wat lef hebben: zij willen ook een deel van de winst van de Nano's.
Voor Apple is er niets aan de hand. De nano wordt immers gemaakt van hetzelfde materiaal als de vorige iPods: een policarbonaat plastiek. De klagers menen dat Apple, toen het klachten begon te regenen over de krassen, in plaats van de fouten toe te geven, het euvel onder de mat geveegd heeft. Erger nog: het begon gebruikers te adviseren om accessoires te kopen om krassen te voorkomen, geldklopperij dus, menen de klagers. Maar als u het ons vraagt, dan zijn het de klagers die aan geldklopperij doen, met hun eis. Leest u tussen haakjes ook de commentaren op het artikel bij BetaNews en u zal bemerken dat de meesten het eens zijn met deze conclusie..
http://www.betanews.com/article/Apple_Sued_Over_Nano_Scratching/1129913472

* Yahoo trekt prijs op van muziekabonnement
Er zijn de laatste weken al verschillende berichten verschenen in de media, waarin gesteld wordt dat de platenlabels niet tevreden zijn met de prijzen die momenteel aangerekend worden voor muziek on line. Zij hebben Apple onder druk gezet om de prijs van de songs die in MusicStore aangekocht worden te verhogen, maar Apple hield voet bij stuk.
En ook Yahoo werd onder vuur genomen omdat het muziekabonnement te goedkoop zou zijn; nu lag die prijs inderdaad een stukje lager dan bij concurrenten zoals Napster en Rhapsody van Real, die eveneens met abonnementen werken. En blijkbaar is Yahoo bezweken. Het abonnement wordt opgetrokken van $4,99 voor wie jaarlijks betaalt tot 9,99 en van 6,99 naar 11,99 voor wie per maand betaalt.
Degene die er als eersten bij waren om een jaarabonnement te nemen, ontsnappen gelukkig aan de prijsverhoging: zij mogen hun jaartje uitdoen aan de betaalde prijs. Toch nog even vermelden dat deze abonnementen enkel beschikbaar zijn in de VS. In Europa is zo'n abonnement momenteel nog niet mogelijk, omwille van de problemen met de auteursrechten in de verschillende landen.
http://music.yahoo.com/unlimited/
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Raising_Subscription_Music_Price/1129912506

* Wettelijke P2P diensten in het verschiet
Bertelsmann AG, het bedrijf dat in den beginne eigenaar was van Napster, staat op het punt om in Duitsland een wettelijke P2P download dienst uit te brengen voor muziek en films: GNAB. Na zijn lancering in Duitsland zou de dienst in 2006 ook in verschillende andere Europese landen aangeboden worden.
Bertelsmann heeft voor een P2P structuur gekozen voor zijn nieuwe dienst, omdat die extra steun geeft en voorkomt dat de servers overbelast zouden worden. Er zijn namelijk zo'n 1 miljoen songs te downloaden. Door de P2P structuur kan ook gedecentraliseerd gewerkt worden en zijn er minder kosten nodig. Tussen haakjes: ook Skype maakt gebruik van P2P
http://www.betanews.com/article/Legal_P2P_Service_Close_to_Launch/1129920315

* Answers.com zal samenwerken met Wikipedia
Wikipedia heeft een akkoord afgesloten met Answers.com. Vanaf begin 2006 zullen de gebruikers van deze zoekmachine ook bij het antwoord op hun zoekopdracht informatie vinden uit de Wikipedia encyclopedie. Er komt eerst een testperiode; enerzijds zal u bij "1-Click Answers, Wikipedia Edition" gedurende 60 dagen deze combinatie kunnen uitproberen. Anderzijds zal u bij de Wikipedia website zelf onder "tools" deze nieuwe combinatie ook kunnen terugvinden.
De bedoeling is dat u in de toekomst vanuit eender welk programma een woord zou kunnen aanklikken en dat dan in de Wikipedia zou kunnen opzoeken. En weet u, het leuke aan Wikipedia is toch nog altijd dat het gratis is...
http://www.betanews.com/article/Answerscom_Links_Up_with_Wikipedia/1129917459

* Hackers en fraudeurs verbergen gevaarlijke JavaScript code op websites
Volgens beveiligingsfirma Websense zou er de laatste tijd een opmerkelijke stijging waargenomen zijn van schadelijke JavaScriptcode op het internet. Het zou gaan om een reeks scripts die onder de noemer "JS/Wonka" geklasseerd zouden kunnen worden. Die scripts werden op meer dan 10.000 sites waargenomen en het gekke is dat het volkomen verschillende sites zijn.
Hoe het script juist werkt, is een technische uitleg die wij u besparen; de techneuten die het toch willen weten, vinden de uitleg terug in dit artikel bij TechWeb. Feit is dat de uitvoering van de code met het blote oog niet gemerkt kan worden en dat niet alleen de IE browser onderhevig is aan het euvel, maar ook andere browsers zoals Firefox.
Waaroor het script gebruikt wordt? Wel, volgens Websense zou de helft van de meer dan 10.000 sites proberen om malware of spyware stiekem te deponeren op uw pc. De andere helft zou zoekresultaten vervalsen die dan linken naar producten die typisch door spammers verkocht worden.
Een vreemd fenomeen en het is ons niet duidelijk hoe u zich als gewone internaut tegen dit misbruik kan wapenen.
http://www.websensesecuritylabs.com/resource/pdf/wslabs_wonka_analysis_oct05.pdf
http://www.techweb.com/wire/security/172302768

* World Summit Awards: de Belgische nominaties
Op 16 november wordt de World Summit on Information Society gehouden in Tunis. En daarop worden prijzen uitgereikt voor de beste internetinitiatieven. Ons land heeft in een Belgische wedstrijd 7 kandidaten geselecteerd, op basis van volgende criteria: kwaliteitvolle e-content, het promoveren van creativiteit.
Deze zeven krijgen alvast de Belgian World Summit Award en die heeft de vorm van een echte diamant. De gelukkigen die deze prijs in de wacht sleepten zijn:
e-Business: bobex (http://www.bobex.be)
e-cultuur: Gent Blogt (http://gent.blogt.be/)
e-entertainment: Doppler Radio (http://www.dopplerradio.net/)
e-health: Télémamographie (programma voor borstkankeropsporing)
e-inclusion: Bornes I+ (Interactieve informatiezuilen)
e-learning: VDAB Webleren (http://VDAB webleren)
e-government: portaal van de Waalse regio
http://www.isoc.be/wsa

* Yahoo wil zelf verhaaltjes brengen
Tot hiertoe heeft Yahoo zijn portaal voornamelijk opgevat als een verzameling van links. Maar nu wil Yahoo blijkbaar ook zelf inhoud, of om het met een modewoord te zeggen: "content" gaan brengen. Het heeft hiervoor de avonturier en reiziger Richard Bangs ingehuurd. Die moet een reisdagboek creŽren, dat dan op Yahoo gepubliceerd zal worden.
Zijn wedervaren zal te lezen zijn in The Richard Bangs Adventures en het zal het digitaal verslag bevatten van Mr. Bangs, schrijver en filmmaker die deel uitmaakt van het bestuur van Mountain Travel Sobek, een avontuurlijk reisbureau.
Daarmee zet Yahoo een recent begonnen ontwikkeling voort; verleden maand werd aangekondigd dat ook Kevin Sites, een bekende tv-journalist, voortaan verslag zal uitbrengen met blogs, podcasts en video's, uit oorlogsgebieden over de hele wereld. En er zouden ook kontakten zijn met financiŽle columnisten en met sportsites.
Analisten stellen zich vragen bij de nieuwe koers die Yahoo wil varen. Historisch gezien is Yahoo altijd een "aggregator" geweest, een verzamelaar, die nieuws en andere content verspreidde die door derden aangemaakt was. Nu het zelf voor die content wil zorgen, zou dat de winstmarge kunnen afkalven - de schrijvers van die content moeten immers betaald worden, niet? Niet iedereen schrijft gratis en voor niets, zoals onze NeTTies-redacteurs....
http://www.redherring.com/Article.aspx?a=14131&hed=Yahoo%E2%80%99s%20Big%20Content%20Adventure

* Iran versterkt greep op internet
Burgerrechtengroeperingen drukken hun bezorgdheid uit over het voornemen van Iran om de greep op het internet te versterken. De Iranese overheid beweert namelijk dat zij beroep gedaan heeft op een bedrijf, dat een nieuwe technologie uitgewerkt heeft waarmee de anticensuur tools de loef afgestoken wordt.
Het bedrijf in kwestie heet Delta Global; de directeur ervan heeft aan de Iranese pers boude woorden gesproken: hij wil een einde maken aan "de anarchie van de internet service providers". Het is immers zo dat de huidige filters toegepast worden op het niveau van de ISP's. En de ene provider hanteert niet dezelfde regels als de andere, zodat je een bepaalde site via de ene ISP wel kan bekijken en via da andere ISP niet.
Hoe Delta Global nu de censuur wil toepassen, is nog niet gekend. Het Open Net Initiative of ONI heeft in elk geval vragen bij die bewering. Censuur en tegen-censuur tools zijn voortdurend in beweging en geen enkele filter is tot hiertoe onfeilbaar gebleken. Zo kan u bijvoorbeeld censuur omzeilen met Circumventor, een software die de organisatie Peacefire.org aanbiedt en waarbij de activiteit gerouterd wordt naar een computer buiten het gecensureerde gebied.
Meer achtergrond over censuur en hoe die te omzeilen in dit artikel bij Red Herring
http://www.redherring.com/Article.aspx?a=14130&hed=Iran%20Tightens%20Web%20Filters

* De Post en E-Bay samenwerkingsakkoord
E-bay maakte op 22 oktober op zijn site een samenwerkingsakkoord bekend met De Post. Niet verwonderlijk als je weet dat de meeste items die geveild worden op de E-Bay site met de post worden verstuurd. Het akkoord bestaat uit
3 luiken: al onmiddellijk in gebruik: het 'verzendcentrum', wat niet veel meer inhoudt dan een pagina met de meest gebruikelijke info die E-Bay gebruikers nodig hebben van De Post, zoals de tarieven van Kilopost.
Een tweede luik zou in gebruik genomen worden in de loop van het jaar 2006 en bestaat uit een doorgedrevener samenwerking. Die zou ook meer zichtbaar worden zoals een label 'E-Bay en De Post' op de pakjes en ook aangepaste
diensten en belangrijk: tarieven! Goedkoper pakjes sturen via E-Bay?
Een derde luik zou dan nog veel intensiever zijn, namelijk misschien een 'tracking' dienst, online betalen van je postzegels etc. Dit in navolging van andere landen, waar er ook samenwerking is tussen postdiensten en E-Bay.
Een klein extraatje wordt al in de Sinterklaasperiode duidelijk. Als je in die periode een pakje verstuurt van een veiling via E-Bay, krijg je 25% korting op de tarieven van Kilopost, via een streepjescode die je via E-Bay moet afprinten.
Zelf heb ik al af en toe boeken en dergelijke verkocht en gekocht via E-Bay en dan weet je dat soms de verzendkosten hoger zijn dan de prijs die je betaalt aan het object zelf. Dan is zo'n korting erg welkom natuurlijk. De Sint zal heel wat pakjes te vervoeren hebben! [Marijke Pante]
http://www.ebay.be/
http://www.depost.be/

* Blogavond in Antwerpen
Maandag was het dan zover: in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen werd het debat gehouden over bloggers. In de ene hoek: Dominique Deckmyn, hoofdredacteur van Smart Business Strategies; in de andere hoek: Luc Van Braekel, eminent Vlaams Blogger. Scheidsrechter: Kurt Tuerlinckx, voorzitter IPV en beroepsjournalist. Het was een heel evenwichtige match, waarbij LVB zich een sterke tegenstander bewees en de slagen die KD uitdeelde vaardig kon pareren.
Uw redacteur was erbij, luisterde, trok haar conclusies, maar, vermits spreken in het openbaar niet haar sterkste punt is, aarzelde zij om haar eigen standpunt naar voren te brengen. Daarom maar langs dit kanaal even lucht geven aan een persoonlijk standpunt.
- Tijdens het debat werden 'blogs' in het algemeen afgedaan als persoonlijke verhaaltjes, zonder journalistieke waarde, vaak zelfs vals.
Het is inderdaad waar dat er vele soorten blogs zijn. Veel daarvan zijn gewoon een persoonlijk dagboek, maar dan on line. Sommigen daarvan zijn pareltjes, echte literatuur. Anderen zijn zwak, slecht geschreven, vol schuttingwoorden en taalfouten en vaak zelfs op het lasterlijke af. Maar dat wil niet zeggen dat er geen blogs zijn met journalistieke waarde. En in onze ogen zal het aantal blogs van dit soort in de toekomst alleen maar toenemen. Enerzijds vervlakken de traditionele media steeds meer. Anderzijds groeit de specialisatie steeds verder uit. Wie informatie zoekt over een bepaald vakgebied, vindt dat niet in de gewone krant. De blogs van 'insiders' kunnen helpen en zij zullen in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen.
- Er werden grote vragen gesteld bij de betrouwbaarheid van bloggers. Het is onze mening dat dit nu juist het grote verschil is tussen een blogger en een traditionele journalist. Een journalist haalt zijn reputatie voornamelijk van de krant waarvoor hij schrijft: u leest een artikel en u gelooft het, omdat het in krant X, Y of Z staat. Een blogger moet die reputatie stap voor stap opbouwen en het zal misschien jaren duren vooraleer u zal zeggen: ik geloof het, want ik heb het gelezen bij blogger X, Y of Z. De verantwoordelijkheid van de blogger is dan ook veel groter.
- Het is anderzijds ook waar dat er in ons land niet echt veel blogs zijn met een journalistieke waarde. Nog niet. In de VS bijvoorbeeld is dat echter wel het geval. Wij kennen heel veel mensen die onafhankelijk, onder de paraplu van geen enkel traditioneel medium, nieuws brengen.
- Vanuit de kant van de beroepsjournalisten wordt, zo lijkt het ons, ook de ernst van bloggers in vraag gesteld omdat zij schrijven zonder ervoor vergoed te worden. Dat lijkt ons een vals argument. NeTTies is dan wel geen blog, maar het wordt wel al jarenlang gemaakt door vrijwilligers die hiervoor niet betaald worden. Maakt dat onze informatie onbetrouwbaar? Is het integendeel niet zo dat een redactie zoals de onze meer vrijheid heeft, omdat wij aan niemand verantwoording verschuldigd zijn, behalve aan onze lezers en de waarheid?

Onze conclusie van deze match: een reus onder de bloggers bleef onbewogen onder de slagen die de heen en weer springende tegenstander uitdeelde. De match eindigde omdat de tijd om was, niet omdat er een overwinnaar was - er was te veel ongezegd gebleven. Dit debat moet over een jaartje terug gedaan worden, wanneer de blogcultuur tot volwassenheid gekomen is in ons land.
http://www.lvb.net
http://smartbusiness.zdnet.be/

* Virtuele bibliotheken alom!
Zoals u weet, werkt Google al een hele tijd aan het digitaliseren van een hele bibliotheek; de bedoeling is dat u dan bij uw zoekopdrachten ook boeken zou kunnen doorzoeken. De achterliggende bedoeling is natuurlijk dat u, als u iets gevonden hebt in een boek, dat boek dan zou aankopen en Google zou dan een percentje krijgen van de verkoop.
Nu blijkt niet alleen Google dit financieel plaatje door te hebben. Microsoft met zijn MSN afdeling wil namelijk in de voetstappen treden van Google. Het bedrijf kondigt aan dat u vanaf volgend jaar eveneens bij MSN kan zoeken in de inhoud van boeken. MSN heeft echter al geleerd uit de moeilijkheden die Google bij zijn boek-digitaliseringsproject ondervonden heeft. De uitgevers waren namelijk niet gelukkig met het feit dat Google de boeken inscande op basis van een opt-out systeem - wie zijn boek niet ingescand wil zien, moet dat uitdrukkelijk melden. MSN zal daarentegen werken met een opt-in beleid (enkel boeken waarvan de uitgevers uitdrukkelijk toestemming geven tot digitaliseren) en zal zich bovendien focussen op boeken in het publieke domein en materiaal waarop geen auteursrechten berusten.
Er is trouwens nog een digitaliseringsproject gaande: het Open Content Alliance. Dat is opgericht door Yahoo en het Internet Archive begin dit jaar en wil informatie digitaliseren zodat die over de hele wereld gelezen kan worden. Heel wat bibliotheken van over de hele wereld hebben hun medewerking al toegezegd en ook Adobe en HP zijn ondertussen op de boot gesprongen. Microsoft heeft deze week ook zijn medewerking toegezegd.
Waarom die grote belangstelling voor boeken? Er is natuurlijk dat financiŽle plaatje, maar er is ook het betrachten van de best mogelijke zoekresultaten. Volgens Microsoft zouden 50% van alle on line zoekopdrachten het nog altijd zonder afdoend antwoord moeten doen. Het uitbreiden van het informatieaanbod naar boeken zou daar verbetering in moeten brengen.
http://www.betanews.com/article/MSN_Joins_Yahoo_to_Build_Book_Search/1130349476

* Strijd om kleuters barst los bij GSM verkopers
De strijd om de kleinste consumenten is losgebarsten. Tegenwoordig heeft iedereen een GSM, ook de fanatieke tegenstanders van de beginuren hebben vaak al toegegeven. Ouderen en jongeren, mannen en vrouwen, van alle standen en lagen in de maatschappij, je kunt de GSM niet meer wegdenken, zelfs mijn moeder, nooit goed mee geweest met de nieuwste technologieŽn en altijd afkerig geweest van computer en zelfs waarschijnlijk de volledige MP3, MMS, BLOG, etc... terminologie gemist, zelfs zij heeft een GSM.
Nu is het dan de beurt aan de onontgonnen markt, de allerkleinsten. In Nederland zijn er modellen uitgebracht voor kleuters, met speciale toetsen die oplichten en waar er een 'babyfoon' functie op zit, zodat papa en mama kunnen meeluisteren. Nu al kregen heel wat tieners een GSM omdat papa en mama graag hebben dat in noodgevallen de tieners hen kunnen bereiken en ook omgekeerd, dat ze hun tieners kunnen 'controleren'.
Voor kleuters zou er ook een GPS functie gekoppeld worden aan de GSM's zodat de ouders ten allen tijde weten waar hun kleine zich bevindt.
Maar er is ook een keerzijde: hoewel GSM makers altijd beweerd hebben dat de straling te klein is om schadelijke gevolgen te hebben, lijkt dat voor kleine kinderen niet op te gaan, omdat uiteraard die kinderen ook kleiner zijn en een kleine hoeveelheid straling kan daar misschien wel schadelijk voor zijn. In Groot-BrittanniŽ zijn er daarom al van deze GSM's uit de rekken gehaald.
Nog een nota van een moeder van een jonge kleuter: het zal alleszins geen probleem zijn om de kleine te overtuigen van dit nieuwe speelgoed: hij kan al niet van de afstandsbedieningen en van mama's en papa's GSM afblijven, als het maar knoppekes heeft. Ook van collega-moeders hoor ik hetzelfde verhaal: knoppen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht voor onze kleintjes! [Marijke Pante]
http://www.advalvas.be/nl/index.php?option=content&task=view&id=2643

* Google blijft nieuwigheden spuien
Het lijkt niet op te kunnen bij Google. De jongens en meisjes in de Google labs blijven maar nieuwe dingen uitbrengen - en wij zijn daar echt niet rouwig om.
Eerst en vooral is er de Google Base, een reusachtig grote database, waar de gebruiker allerlei content op kwijt kan. Die database zou dan doorzocht kunnen worden aan de hand van "attributen".
Pardon? In gewone mensentaal zegt u? Wel, de gebruiker zou daar allerlei kleine aankondigingen kunnen plaatsen, zoals uw auto te koop aanbieden, maar ook een annonce voor uw diensten als karweiman - zelfs een database met de structuur van een bepaalde molecule, zo kondigt Google zelf aan (maar wat daaronder verstaan moet worden, dat is ons een raadsel!). Een "koopjeskrant" of "hebbes", maar dan met extra veel mogelijkheden, zeg maar. (1) en (2)
Verder kondigde Google ook aan dat het, in samenwerking met de Amerikaanse Academy of Television Arts & Sciences Foundation, het archief van die laatste organisatie ook zal aanbieden op Google Video. Die historische collectie bevat o.a. interviews met Alan Alda, Dick Wolf en vele andere grootheden (schrijvers, acteurs, producers, regisseurs) uit de filmwereld. De fragmenten zullen gratis te zien zijn op Google Video en momenteel zijn er dus al 75 aanwezig (2) en (3) (Bron: Dave L)
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Oct/gee20051026032936.htm
http://www.betanews.com/article/Google_to_Offer_Giant_Web_Database/1130262485
http://video.google.com/
http://www.dvhardware.net/article7819.html

* Richtlijnen voor spyware
Spyware is een pest, maar er blijkt onenigheid te bestaan over wat nu eigenlijk spyware is. In het algemeen kan u stellen dat er bij spyware extra mogelijkheden in de software zitten die u zojuist geïnstalleerd hebt, mogelijkheden waar u niet om gevraagd hebt en waarvan u zich niet bewust bent. Die extra tools kunnen van alles doen: informatie over u en uw surfgewoonten doorsturen naar een advertentieserver die op basis van deze gegevens aan uw profiel aangepaste advertenties plaatst. Dat is het mildste geval. Het ergste geval is dat de adverteersite voortdurend extra advertenties plaatst, zelfs de zoekresultaten bij Google verandert en uw surftochten zwaar hindert - zelfs uw computer tot een slakkengangetje dwingt.
Zoals u ziet is er een heel breed gamma van mogelijkheden. En de bedrijven willen uiteraard niet dat hun software die de surfgewoontes van de consument nagaat, als spyware betiteld wordt.
Daarom werd de Anti-Spyware Coalition opgericht. Deze organisatie bracht deze week richtlijnen uit waaraan u spyware kan herkennen.
De richtlijnen zijn er zowel voor de gebruiker als de softwarefabrikant. Zo wordt het plaatsen van een programma buiten het medeweten van de gebruiker als "hoog risico" beschouwd, evenals het onderscheppen van instant messaging en e-mail boodschappen.
Tot 27 november kan het publiek commentaar geven op de huidige richtlijnen die nadien, op basis van die commentaren, eventueel aangepast zullen worden.
http://www.antispywarecoalition.org/
http://www.antispywarecoalition.org/documents/riskmodel.htm
http://www.betanews.com/article/Coalition_Posts_Spyware_Risk_Guidelines/1130434049

* Yahoo start met Trip Planner (bèta)
Maar Google is niet de enige zoekmachine die actief is en nieuwe markten aanboort. Ook Yahoo is blijkbaar een bezig bijtje. Dat bedrijf heeft namelijk onlangs de fotosite Flickr aangekocht en zet die nu in bij een nieuwe Trip Planner dienst, via Yahoo travel.
U kan er reisschema's publiceren en van tags voorzien, delen met anderen en afdrukken, met inbegrip van foto's, kaarten en rij-instructies. Andere gebruikers kunnen dan besprekingen toevoegen, een beoordeling van uw reisbestemming, hotels en restaurants in de omgeving.
En om het geheel economisch rendabel te maken, kunnen bedrijven er advertenties plaatsen voor de huur van bungalows enz.
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Launches_Trip_Planner_Beta/1130343695
http://travel.yahoo.com/

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Apple brengt Aperture uit
Apple is altijd al straf geweest in grafische tools en het product dat verleden week voorgesteld werd, hoort thuis in dat plaatje. Het is een "all in one" post-productie tool. Fotografen kunnen werken met RAW afbeeldingen, net zoals andere programma's werken met JPEG's. Maar meestal neemt het werken met RAW-formaat veel tijd in beslag en dat is bij Aperture niet het geval.
Volgens dit artikel bij Geek.com kan u dus RAW afbeeldingen gemakkelijk retoucheren, terwijl het origineel beeld intact behouden blijft. En daarbij wordt de nood om met verschillende tussenstappen het beeld bij te houden geŽlimineerd, waardoor er weer ruimte bespaard wordt op uw harde schijf.
Voor meer info over dit toch wel intrigerende programma, verwijzen wij naar Geek.com, het persbericht van Apple en de Aperture site.
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Oct/gee20051020032837.htm
http://www.apple.com/pr/library/2005/oct/19aperture.html
http://www.apple.com/benl/aperture/

* Open Office 2.0 wordt een steeds meer geduchte rivaal voor MS Office
Verleden week donderdag werd de downloadversie beschikbaar van Open Office 2.0, de kantoorsuite die stilaan aan het uitgroeien is tot een geduchte concurrent voor het Office kantoorpakket van Microsoft.
Een van de belangrijkste kenmerken van de kantoorsuite is dat het OpenDocument formaat ondersteund wordt. Dat in tegenstelling tot Microsoft, dat onlangs bekend maakte dat het ook in zijn nieuwe versie van Office dit formaat niet zal ondersteunen. Verder valt er voor OpenOffice te noteren dat het nu ook mogelijk wordt om met paswoord beschermde MS Office documenten te openen, dat het exporteren van documenten naar het PDF formaat beter ondersteund wordt, dat u een digitale handtekening kan toevoegen en dat de gebruiksinterface verbeterd wordt.
Er bestaat tussen haakjes nog een ander kantoorpakket, dat ook wedijvert om de gunst van de gebruiker, Star Office. Dat is afkomstig van Sun Microsystems, dat eigenlijk de voornaamste sponsor is van OpenOffice. Waaruit je eigenlijk zou kunnen afleiden dat Sun op twee paardjes tegelijkertijd wedt, zolang zij maar de huidige koning van de kantoorsuites, Microsoft Office, van de troon kunnen stoten.
In elk geval: u hebt nu twee alternatieven om legaal te gaan, in plaats van dat illegale kopietje van Microsoft Office. Toch eens even overdenken?
http://marketing.openoffice.org/2.0/featureguide.html

* Vingernagel als opslagmedium?
U zal misschien even moeten glimlachen, net als wij. Maar toch is het zo: ene Yoshio Hayasaki van de universiteit Tokushima heeft de menselijke vingernagel ontdekt als opslagmedium. Met een zogenaamde Femtoseconen-laser (miljoenen miljardste seconden) heeft de Japanse wetenschapper kleine datapuntjes in verschillende lagen bovenop elkaar op de nagel gebrand. Die puntjes zijn maar liefst 3,1 duizendste van een millimeter groot - of moeten we zeggen: klein? Op alle 10 vingers kan tot 8 MB opgeslagen worden.
De data kunnen gelezen worden onder een microscoop met fluorescerend licht. En volgens de wetenschapper zouden de gegevens ook nog na een half jaar gelezen kunnen worden.
Wat ons wel verwondert. Nagels groeien toch uit? In elk geval: een verhaaltje dat zo uit James Bond weggelopen zou kunnen zijn!
http://www.chip.de/news/c1_news_17076810.html
http://optics.org/articles/news/11/7/4

* Norman Remote Desktop
De antivirus-leverancier Norman biedt zijn Benelux-klanten sinds enkele maanden een unieke support : de Norman Remote Desktop. Indien een klant met problemen of vragen zit, kan hij/zij aan de helpdesk van Norman vragen om zijn/haar PC vanop afstand over te nemen. De klant bepaalt zelf in welke mate de overname mag gebeuren : bvb enkel een chatsessie of de volledige overname van de PC inclusief file transfer. Men hoeft enkel de software te downloaden en natuurlijk over een geldig support contract te beschikken. Norman groeit wereldwijd en ook BelgiŽ blijft niet achter. Waar Jean Loyens er aanvankelijk alleen voor stond, huist hij sinds kort met nog 5 andere collega's in een nieuw kantoor in Hasselt. [Filover]
http://www.norman.com/News/Press_releaseslocal/23202/nl
http://www.norman.com/News/Press_releaseslocal/25298/nl

* Nieuw op uw tv: MPTV
In onze reeks: kijk eens wat anders op uw tv: de MPTV, oftewel musicplayer tv. Dat is een goedkoop toestel dat u aansluit op enerzijds een muziekbron zoals uw draagbare muziekplayer (MP3 of iPod) en anderzijds uw tv en waarop dan zogenaamde visualizers in werking schieten. Die geven een visuele weergave van de muziek, net zoals bijvoorbeeld bij de iTunes software, maar dan op uw tv-scherm.
Microsoft heeft een gelijkaardige add-on uitgebracht voor zijn Xbox, waarmee u eveneens visualisaties kan weergeven op een scherm, maar bovendien ook muziek kan afspelen en muziek kan beheren op uw game console.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123260,tk,dn102705X,00.asp


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Disney wil vermijden dat piraten haar films, die voor een Oscar in aanmerking komen, illegaal gekopieerd zouden worden door juryleden.
http://news.com.com/Disney+backs+antipiracy+tech+for+Oscar+DVDs/2100-1026_3-5910843.html?tag=nefd.top
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10935

*** Die Japanners weer: nu ook een MP3-toilet. Let wel: de speler zit niet in het toilet, maar in de muur. Gelukkig maar!
http://www.akihabaranews.com/en/news-10516-Toilet+MP3.html

*** Er worden stilaan meer details bekend over IE7: geen ondersteuning meer van SSLv2 bij de browser refresh
http://www.techzine.nl/nieuws/8136
http://www.theregister.co.uk/2005/10/25/ie7_crypto_boost/

*** Steeds meer games worden verfilmd: Doom en Postal
http://uk.imdb.com/title/tt0419706/
http://www.techzine.nl/nieuws/8133
http://www.gunk.be/sitev2/?module=nieuws&bericht=6920
http://www.gopostal.com/

*** Nieuwkomer gaat strijd aan met processorgiganten
http://www.siliconvalley.com/mld/siliconvalley/business/technology/12984176.htm?source=rss&channel=s

*** Ginette raakt haar peeceefobie kwijt: wie met vragen zit over beveiliging van zijn computer, kan dit weekend terecht bij de Belgische overheid: 070/228877
http://www.peeceefobie.be

*** Bij MSN kan u een virtueel poppetje opvoeden. U moet het wel 1,5 euro per stuk betalen.
http://www.pcmweb.nl/nieuws.jsp?id=922919

*** De duurste cocktail ter wereld kost 500 euro
http://www.hetvolk.be/Article/Detail.aspx?articleID=DMF27102005_013

*** Samsung ontwikkelt een 10 GB per seconde grafische kaart
http://english.chosun.com/w21data/html/news/200510/200510260013.html

*** Canon ontwikkelt brandstofcellen voor printers en camera's
http://news.yahoo.com/s/nm/20051025/tc_nm/japan_canon_dc

*** TMDisplay brengt LTPS TFT LCD schermen uit. Een hele mondvol, waarbij LTPS staat voor Low Temperature PolySilicon. Het wordt de nieuwe generatie van touch-screens
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=5490
http://www.digitimes.com/

*** Google doet het heel goed: de winst is verzevenvoudigd in een jaar tijd
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/37933

*** Open source software wordt steeds populairder in Europa
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/37924

*** Het populaire radioprogramma Candlelight is er terug, maar dan wel enkel als internetradio
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/37920


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
* Angela Darling - I Think I Poisoned Your Wedding Cake
[Alternative Folk] Een ijle, ietwat hese stem, die soms net onder de toon zit. Een vingerplukkende gitaar. Een teder geluid, erg mooi.
http://music.download.com/angeladarling

* BR. Danielson
[Alternative Folk] Een raar manneke, erg grappig en zo ook de woorden van zijn songs.
http://music.download.com/brdanielson

* Strange Cloud - Cosmic County
[Alternative Country Rock] Muziek a la CSN, the Byrds, met een snuifje Beach Boys erbij. Leuke muziek
http://music.download.com/strangecloud

* Old Canes - Taxi On Vermont
[Alternative Folk] Traditionele instrumenten met vrolijke songs, opwekkende muziek.
http://music.download.com/oldcanes

* Todd Fuller - The Real America
[alternative Folk] Goede songs, doet een beetje denken aan de protestsongs van de goede oude tijd...
http://music.download.com/toddfuller


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een radicaal is iemand met beide voeten stevig in de lucht geplant.
[Franklin Delano Roosevelt, 32ste president van de Verenigde Staten van Amerika]
De nieuwe oogst* Technology Review
Een mooie bron voor wie op zoek is naar nieuws over technologie - zowel over computers, als over biotech, telecom, gezondheidszorg, energie. Want er is heel wat meer technologie buiten het IT-wereldje...
[Taal: Engels]
http://www.technologyreview.com/

* RSS feeds voor mensen in de gezondheidszorg
Gespecialiseerde lectuur op het internet is vaak enkel tegen betaling te vinden. Daarom waren wij aangenaam verrast met deze site. Hier kan u een zoektocht uitvoeren naar medische termen en de links naar de artikels die u gevonden hebt invoeren in uw RSS Reader, zodat u op de hoogte blijft van nieuwe publicaties.
[Taal: Engels]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?CMD=search&DB=PubMed

* Gmail Tips
Een uitgebreide collectie tips die u van pas kunnen komen als u een mailaccount bij GMail hebt. Zoals: omgaan met "notes", een handtekening of "signature" toevoegen, hoe een beveiligde verbinding te maken, hoe archiveren, enz. Een aanrader!
[Taal: Engels]
http://g04.com/misc/GmailTipsComplete.html

* Creating Passionate users
Een blog dat ons wel kon bekoren. Het idee erachter: maak dat de mensen bewust worden van wat zij doen. Wij vonden er een heel interessant artikel over tv. Dat kijkkastje heeft wel enkele goede programma's, maar er zit ook veel kaf tussen het koren. En terwijl we wachten op de volgende show, zappen we maar wat. Waarom die tijd niet creatiever gebruikt? Gewoon: afkicken van de tv. Enkel de shows zien die u interesseren. Dankzij dvd's en video kon het al, met het internet kwamen bovendien heel wat episodes van favoriete programma's op het net (zij het illegaal) via bijvoorbeeld BitTorrent. En nu is er iTunes met zijn episodes (helaas nog niet in Europa!) Kortom: een pleidooi voor het verstandig tv kijken.
http://headrush.typepad.com/creating_passionate_users/2005/10/kill_the_televi.html

* De zwarte helikopters
The Register schreef een wedstrijd uit voor wie gedetailleerde foto's kon vinden van locaties die toch een beetje geheim zouden moeten zijn op het internet. De resultaten zijn verbazend - en ook angstwekkend, als u een klein beetje paranoïde bent...
http://www.theregister.co.uk/2005/10/14/google_earth_competition_results/page2.html

* Google Reader
Sinds verleden week heeft Google een nieuw aanbod voor u: een online RSS Reader. De bedoeling is dat u, als u er nog geen had, een account aanmaakt bij Google. Daarna gaat u naar de Reader en gaat op zoek naar RSS-feeds, dus nieuws waarop u zich kan abonneren om telkens de nieuwste koppen te lezen. Handig, want zo blijft u altijd en overal op de hoogte. Gewoon inloggen bij Google en u leest de nieuwste koppen.
[Taal: Engels]
http://www.google.com/reader

* Blinkx
Voor het geval u deze beelden-zoeksite nog niet kende: Blinkx.tv is een enorm knappe zoeksite als u beelden wil hebben, video's van recent nieuws, of audio. Om echt ten volle te genieten van deze zoekmachine, raden wij u aan even de How-To te lezen.
[Taal: Engels]
http://www.blinkx.tv/about.php
http://www.blinkx.tv

* Cyberwalker
Nog een adresje dat u in uw bookmarks mag opslaan: hier vindt u allerlei tips om van uw Windows machine een goed geoliede, snorrend draaiend bakje te maken.
[Taal: Engels]
http://www.cyberwalker.com/

* Lulu
Deze hulpvaardige dame zorgt ervoor dat u een echt boek kan uitgeven en aan de hele wereld kan verkopen. De site belooft geen startkosten aan te rekenen, geen minimum aantal boeken als vereiste te stellen: elk boek wordt gedrukt en verzonden op het moment dat het boek aangekocht wordt. Bekijkt u ook eens het lijstje met reeds verschenen (en verkochte!) boeken, onder de top 100.
[Taal: Engels]
http://www.lulu.com/

* Military
Een site voor de jongetjes onder onze lezers die graag met geweertjes spelen. Hier vindt u beelden die verbazen, zo belooft de introductie. Actiebeelden zoals vliegtuigen die bijtanken, speciale operaties, de kustwacht, enz. Om de beelden te kunnen bekijken, is registratie vereist (en wij zijn niet van plan om in het leger te gaan!)
[Taal: Engels]
http://img.military.com/Shock/videos.do;jsessionid=034A6731A9B1E503B0AB6E4C73A2E2B3?displayContent=79091

* Answerbag
Een toch wel intrigerende site. Een kruising tussen een zoekmachine en een wiki: de site bestaat uit antwoorden op vragen: wat is het verschil, hoe doe je het, enz. Op deze link vindt u bijvoorbeeld het verschil tussen DVD-R en DVD+R
[Taal: Engels]
http://www.answerbag.com/q_view.php/2279

* Solliciteren met LaTeX
Vooraleer u verkeerde gedachten krijgt: dit heeft niets met rubber te maken. LaTeX is namelijk een tekstverwerker. Deze site legt uit waarom het interessant is om uw c.v. bij uw sollicitatie op te stellen in LaTeX en niet in Word. U vindt er nog verschillende links naar andere sites die het over LaTeX hebben.
http://mboedick.org/code/latex_resume_tips.php

* Vrijdag animatiedag : Gratis schermreiniger
Hebt u vette-vinger-vlekken of andere vlekken op uw beeldscherm, dan vindt u hier een oplossing voor uw problemen. De vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.clean-your-screen-for-free-now.com

* Vrijdag animatiedag : Biertappen
Met dit eenvoudig spelletje kan u ondervinden dat bier tappen een kunst is...
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.superlachen.nl/flash/02.04/biertappen.htm

* Vrijdag animatiedag : Maurizio Biancarelli (fotografie)
Deze Italiaanse fotograaf is gespecialiseerd in natuurfotografie en werd in 2001 verkozen tot "BG Wildlife photographer of the year". Op zijn persoonlijke website kan u genieten van een deel van zijn werk.
(taal : Engels, Italiaans) [Filover]
http://www.mauriziobiancarelli.net
http://internt.nhm.ac.uk/cgi-bin/wildwin/2001/win.dsml?catdescrip2=ipp&posdescrip2=hc&picnumb=57

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Celine Du Caju
De officiŽle site van de nieuwe Miss Belgian Beauty 2006.
http://www.celineducaju.be/
http://www.missbelgianbeauty.be/

- Alice Russell
Deze Britse zangeres wordt de nieuwe Aretha Franklin genoemd en was recent in Brussel en Rotterdam voor een optreden.
http://www.alicerussell.co.uk/

- Richard Hawley
Deze Britse zanger-gitarist was recent nog in BelgiŽ voor een optreden in de Brusselse Botanique.
http://www.richardhawley.co.uk/

- Catherine Bosley
Deze Amerikaanse nieuwsanker werd ontslagen nadat foto's van haar op internet verschenen waren, waarin ze te zien was als stripster.
http://www.thecatherinebosley.com
http://www.foxnews.com/story/0,2933,109362,00.html


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's
*** Algemeen Dagblad
- Enorme prisjverschillen cd's
- Digitale pesttest
- Les in online-fatsoen
- Ernstige lekken in Skype
- RSI de wereld nog niet uit
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Fifa 2006 (review)
- Writely, een online tekstverwerker
- Mobiele videorecorder
- Veilig surfen via een USB-stick
- Hifidelio Wireless Music Center
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Draadloze camera van Canon moet gebruiksgemak verhogen
- Maxtor komt met 500GB harddisks DiamondMax 11
- Creative Gigaworks luidsprekersysteem G500
- Nokia brengt trendy collectie fashion phones uit
- Acer: nieuw Digital Home gamma
http://www.elektro.be

*** Computer World
- The Night Of The Internet: And The Winners Are...
- Inkomsten van Microsoft stijgen
- Microsoft herziet zijn certificatieprogramma's
- NEC integreert LabelFlash-technologi in DVD-branders
- Skype stapelt zwakheden op en verfijnt KMO-aanbod
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- TV-archieven voor Google Video-
- Gratis content tegen de staking-
- Twee extra zenders voor Proximus mobiele TV
- BeCommerce verheugd over e-commerce initiatieven Verwilghen
- Kwartaalresultaten MSN: online reclame-omzetten stijgen met 20 %
- Twee extra zenders voor Proximus mobiele TV
http://www.digimedia.be/

*** Webfactor
- Free Record Shop verkoopt guldens via internet
- Gaat Google concurrentie aan met eBay of is er meer aan de hand?
- 'Wereldrecord' Amsterdams knooppunt
- .com-domeinregistratie duurder
- El dia del internet
- Ongecensureerde versie VN-rapport moord Hariri on line
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Stichting Leenrecht vindt geen verdeelsleutel
- Belgische campagne over veilig internetten van start
- Nintendo DS krijgt handschriftherkenning
- Geruchten over nieuwe service van Google: Base
- 'Niet uitschakelen pc's verspilt energie en miljoenen euro's'
http://www.tweakers.net

Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Lid van het Britse koninklijke huis en onderkoning van Hannover - http://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf%2C_hertog_van_Cambridge
* Familie van primaten uit Madagascar - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dwergmaki%27s
* Weldoener uit de tijd van Boeddha - http://nl.wikipedia.org/wiki/Anathapindika
* Dispuut tussen de Duitse Bond en Denemarken - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sleeswijk-Holsteinse_kwestie
* Hedendaags Nederlands componist - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernard_van_Beurden
* Titel voor de tweede lama binnen de Karma Kagyu-linie (Tibetaans Boeddhisme) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Shamarpa
* Schrijver en diplomaat uit Guatemala - http://nl.wikipedia.org/wiki/Miguel_%C3%81ngel_Asturias
* Duitslands bekendste voormalige heroine-verslaafde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Christiane_F

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Groene Boekje - http://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_Boekje

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

In verband met de aardbeving in Pakistan en Noordwest-India wordt de aandacht gevestigd op de vele slachtoffers hiervan, op een hulppagina voor het goede doel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Help:Het_goede_doel

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tips Halloween 1
Deze week geen gewone tips, wij gaan uw computertje voorbereiden op Halloween!
Een eerste tip is een site waar u gratis afbeeldingen kan downloaden rond het thema Halloween. Spinnen, spoken, heksen, pompoenen a volonté!
http://www.fg-a.com/halloween.htm

* Tips Halloween 2 - Griezelig briefpapier voor Outlook Express
(Win95/98/2000/XP - 137k - freeware)
Smuk uw Outlook boodschappen op met griezelige beelden.
http://camtech2000.net/Pages/SmokeyGhost.html
http://camtech2000.net/Pages/FlyingPigsDL.html

* Tips Halloween 3 - Ghost Walk
Een site om te bezoeken met de kindertjes. U loopt over een griezelig kerkhof en ziet van alle griezelige dingen: skeletten, pompoenen, heksen... Leuk.
http://www.meddybemps.com/halloween/ghostwalk.html

* Tips Halloween 4 - Halloween screensavers
Op deze site vindt u niet alleen halloween screensavers, maar ook wallpapers en smileys
http://freehalloweenscreensavers.com/

* Tips Halloween 5 Halloween screensavers
Nog meer screensavers, waarvan sommige echt heel mooi zijn. Op de site vindt u ook halloween thema's en wallpapers
http://www.appleblossomart.com/halloscreens.htm

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* GimpShop
WinXP - Linux Apple - 7,5 MB - freeware
The Gimp is een prima open source beeldbewerkingprogramma. En op een dag kwam iemand op het idee om het programma beter toegankelijk te maken voor mensen die gewoon waren met Adobe Photoshop te werken. Het resultaat is GimpShop: open broncode, voor alle platformen (Windows, Linux, Mac)
http://plasticbugs.com/?page_id=294

* Lookout
Win98/ME/2000/XP - 860k - freeware
Een add-on voor Microsoft Outlook, waarmee u gemakkelijk de inhoud van uw mailmappen kan doorzoeken.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=109550

* File Recovery van Compact Flash kaarten
Windows - 788k - shareware
Met dit progje kan u data terug opvissen die u per vergissing gewist hebt van Compact Flash kaarten zoals gebruikt in digitale camera's
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=53297171

* SnagIt
Windows - 9,5 MB - shareware
Een progje om een beeld, tekst of video op uw pc met anderen te delen.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=52997178

* AIM Fix 1.3
Win2000/XP - 155k - freeware
Een gratis progje om alle bekende AIM instant messaging virussen te stoppen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13014792.html

* Logo Design Studio
Win98/NT/2000/XP 25,8 MB - freeware
Een goed logo is erg belangrijk - het is het visitekaartje van uw bedrijf. Met dit progje kan u erg simpel een professioneel logo aanmaken.
http://www.vnunet.com/2143815

* Create Ringtone
Win98/2000/XP - 1,3 MB - shareware $19,95
Dit progje doet wat de naam zegt: u kan beltoontjes maken van eender welke MP3, WMA, OGG of WAV bestand.
http://www.create-ringtone.com/

* MiniMinder
Windows - freeware
Vergeet nooit meer een verjaardag met dit progje; het geeft in een klein venster de gebeurtenissen weer die u ingeschreven hebt. [Bron: Wim W]
http://www.vellosoft.com/miniminder/index.html

* Vrijdag Macdag - InTouch
Mac OS 9.X / OS X - 7 MB - shareware
Met dit gebruiksvriendelijke progje kan u alle adressen van uw vrienden in een database stoppen, de Manager. Het bevat een tool om u te herinneren dat u klanten moet opbellen, telefoontjes moet plegen, afspraken moet houden.
http://www.download.com/Intouch/3000-2214_4-10434339.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: Smultron
Mac OS X Pahgher of later - 2,3 MB - freeware
Dit progje heeft niets met eten te maken, maar u kan er toch van smullen. Het is een open broncode tekstverwerker, geschreven in Cocoa (wat dus ook niets te maken heeft met uw colaatje) voor Mac OS X Panther of later
http://smultron.sourceforge.net/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....Geen reacties. Niemand schrijft ons. Boehoee....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het water dat het schip draagt, is hetzelfde dat het ook verzwelgt.
Chinees spreekwoord