Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.771
(4.165 wekelijkse,
606 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 27/10/2005 om 16u
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
Bespreking Apple Mac OS X
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 421 van 22/10/2005

Gegroet lezers,

Deze week vragen wij uw aandacht voor twee zaken. Eerst en vooral: u zal bemerken dat wij deze week heel wat aandacht besteden aan de problematiek rond bloggen, dit in het kader van het grote blogdebat, ingericht door de Vlaamse Journalisten Vereniging op 24 oktober in Antwerpen, en waarop U hartelijk welkom bent (inkom: 3 euro voor niet-leden)

En ten tweede: zoals u zich waarschijnlijk herinneren kan, hebben wij enkele weken geleden enkele lezers blij gemaak met een pakketje Apple-software. Lezer Alain Narinx kreeg de doos met daarin Mac OS X 10.4, en ging daarmee aan de slag. Zijn bevindingen leest u in dit nummer. Het werd een heel mooi verslag, erg boeiend geschreven. Een aanrader.

Zo, nu snel aan het lezen geslagen. Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


* Debat over bloggers
Er zijn heel wat blogs op het internet die gretig gelezen worden. Zij brengen nieuws, vaak interessanter nieuws dan u van de mainstream nieuwsbronnen krijgt, gewoon omdat het vaak van insiders komt die hun hartje uitspreken en, helaas, ook omdat zij nog de enigen zijn die vrijuit durven schrijven. Censuur kan immers vele vormen aannemen - de ergste vorm, bedreiging met de dood in totalitaire regimes, tot mildere maar daarom niet minder gevaarlijke vormen vanuit journalistiek standpunt: de bedreiging met broodroof - schrijf enkel over onderwerpen die wij jou opleggen, in de stijl die wij jou dicteren, of je ligt eruit.
Maar wat is de verhouding blog-journalistiek? Is een blogger een journalist? Heeft hij als dusdanig ook het recht op bescherming van zijn brongeheimen? En wat is de verantwoordelijkheid van een blogger? Want zoals u weet, kan degene die een blog leest ook vaak zijn commentaar neerschrijven. Wat als dat commentaar racistisch is - moet de blogger, als "verantwoordelijke uitgever", dat commentaar schrappen?
U ziet het, het fenomeen blogging en bloggers roept vele vragen op. Daarom organiseert het VVJ, de Vlaamse Vereniging van Journalisten op 24 oktober om 20u een debat in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen (Grote Markt 40, Antwerpen). Het panel bestaat uit Luc Van Braekel, bekend van zijn vele bijdragen in de nieuwsgroepen en zijn eigen blog (en tussen haakjes ook de man die zijn server ter beschikking stelt voor het versturen van de tekstversie van onze nieuwsbrief - met onze dank!) enerzijds en Dominique Deckmyn, Hoofdredacteur van Smart Business Strategies. Moderator is Kurt Tuerlinckx, voorzitter van het IPV en beroepsjournalist voor Gazet van Antwerpen.
Een erg interessant debat. Wij gaan er in elk geval naartoe. Gaat u ook?
http://www.vjv.info/main/index_hoofdpagina.php?taal=nl&pagina=start&item=actualiteit&arch=ja#178

* Stevent Yahoo af op rampspoed met haar nieuwe content-beleid?
Dat is de vraag die de commentator van InternetNews zich stelt. Sinds kort brengt Yahoo namelijk content die het internetportaal zelf aanmaakt, terwijl voorheen het nieuws, de artikels daar afkomstig waren van verschillende partners.
En die partners zijn daar natuurlijk niet mee opgezet; sinds de oprichting van Yahoo brengen zij nieuws, gewoon wereldnieuws of financieel, maar ook nieuws uit het amusementswereldje. "Wij willen geen dubbel maken van hun inspanningen", zo verzekert Brian Nelson, woordvoerder van Yahoo. "Wij krijgen ongelooflijk goede content van onze partners, maar in dit geval willen wij verslag geven over verhalen die te weinig aandacht kregen." Een voorbeeld daarvan zijn de originele verslagen vanuit conflictgebieden uit de hele wereld en een reeks exclusieve financiŽle columns van auteurs, economen en financiŽle adviseurs.
De internaut heeft er natuurlijk alleen maar baat bij, maar de partners zien het met lede ogen aan. De originele content gaat immers met alle aandacht lopen en hun bijdrage zakt naar een minder in het oog lopende plaats op de Yahoo portaal. Minder aandacht is minder kliks en dus minder geld.
http://www.internetnews.com/ec-news/article.php/3555991

* Een job bij de geheime dienst?
Tja, de tijden veranderen. Zelfs de oeroude en meest discrete instituten van het Britse rijk moeten mee met hun tijd. Om op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers, doet de Britse geheime dienst MI6 nu zelfs beroep op het internet.
Would-be 007's kunnen op de website van het MI6 de geschiedenis bekijken van de organisatie, FAQ's napluizen en zien hoe zij zich kunnen aanmelden om in dienst te treden bij MI6. En blijkbaar zijn er heel wat mensen die gaan voor het avontuurlijke leven van een geheim agent: in het eerste uur sinds de lancering waren er al 1.700 bezoekers geweest.
Als u dus zin hebt om eens van job te veranderen, u kent het adres!
http://www.mi6.gov.uk/
http://www.silicon.com/publicsector/0,3800010403,39153294,00.htm

* Blu-ray DRM is "anti-consument" volgens Bill Gates
Van sommige uitspraken valt een mens toch achterover. Toen Bill Gates een interview gaf aan het krantje van de Princeton universiteit, werd ook gesproken over de toekomst. De interviewer vroeg waarom Microsoft er eigenlijk voor gekozen had om de HD DVD standaard te ondersteunen en niet het Blu-ray formaat van Sony. Waarop Gates antwoordde dat het kopieerbeschermingsysteem van Blu-ray "anti-consument" is.
De filmstudio's zouden teveel bescherming krijgen met dat formaat, ten koste van de gebruiker en het formaat zou ook niet goed werken op pc's, aldus Gates. Die eraan toevoegde dat het niet het fysieke formaat is waarmee hij een probleem heeft, maar het beschermingssysteem.
Trouwens, volgens Gates heeft het eigenlijk niet zo'n groot belang welk formaat het in de toekomst haalt: filmcontent zal in de toekomst rechtstreeks gestreamd worden, of op harde schijven opgeslagen worden. Waar wij toch wel onze bedenkingen bij hebben - muziek wordt ook gestreamd en op harde schijven opgeslagen, maar heeft toch ook nog zijn eigen formaat (WMA, MP3, Ogg Vobis...) en de strijd tussen die formaten is nog altijd bitsig!
http://www.dailyprincetonian.com/archives/2005/10/14/news/13474.shtml
http://www.betanews.com/article/Gates_Bluray_DRM_is_AntiConsumer/1129572265

* Hollywood wil aandeel in verkoop van tv-feuilletons via iTunes
Verleden week kon u lezen hoe de nieuwe iTunes muzieksoftware voortaan ook videobeelden aanbiedt, o.a. van populaire tv-feuilletons. Daar is nu reactie op gekomen van de vakbonden van acteurs en scenaristen in de VS.
Want zij willen ook een stukje van de opbrengsten van de verkoop van de tv-shows via iTunes. Dit is, volgens hen, een nieuwe vorm van distributie en de vakbonden willen dat hun leden "behoorlijk vergoed worden voor deze exploitatie van hun werk".
Momenteel is er maar één tv-zender waarmee Apple een contract heeft voor het verkopen van tv-shows, namelijk ABC (dochteronderneming van Walt Disney). En er bestaan akkoorden tussen de bonden en de tv-maatschappijen over de vergoedingen die uitgekeerd worden naargelang het medium waarop iets uitgezonden wordt. Zo is er, volgens BBC News, een uitkering voorzien voor hergebruik van een tv-show, zoals het uitzenden op het internet, of het pay-per-view model. Van de licentiegelden die de producer van een show krijgt, gaat er 1,6% naar de scenarist en 3,6% naar de acteurs.
De discussie draait nu dus rond het feit: is het verkopen van de video via iTunes een heruitzending en geldt hier dus dit tarief, of staat het gelijk met de verkoop van een gewone video - want bij dit laatste gelden lagere tarieven. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd...
http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/tv_and_radio/4348816.stm

* Foto-agentschappen houden bloggers in het oog
Bent u een blogger? Pas dan maar goed op met de foto's die u op uw blog publiceert. Want als dat een foto is die u ergens "geleend" hebt zonder toestemming, dan krijgt u misschien wel een boze brief van een foto-agentschap in de bus.
Bedrijven zoals Getty Images en Corbis doen namelijk de laatste tijd beroep op tracking software die speurt naar foto's met watermerk die zonder toestemming on line gebruikt worden. Corbis zou zo al 1 miljoen dollar bijeengeraapt hebben via processen en gewone brieven waarin om een bijdrage gevraagd wordt voor het gebruik van de foto. En degene die betaald heeft, die zou vaak nadien ook klant blijven bij de fotobank.
Getty Images zou niet zo agressief te werk gaan, zo meldt dit artikel bij WebProNews. Het bedrijf zou al in minstens vier jaar geen proces meer ingespannen hebben.
Is het dan niet mogelijk beroep te doen op het zogenaamde "fair use" voor non-profit sites? Volgens een advocaat, gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht, moet het zo bezien worden: als een foto in het blog opgenomen wordt met de bedoeling commentaar op de foto los te maken, dan zou het kunnen vallen onder fair use. Maar als de foto om eender welke andere reden gebruikt wordt, dan kan dat echt heel moeilijk verantwoord worden.
http://www.webpronews.com/topnews/topnews/wpn-60-20051017PhotoAgenciesWatchingBloggers.html

* Spioneert MS met zijn Windows Update, of bakt CRN oude broodjes?
Zoals u weet, lezen wij heel veel artikels en nieuwsbrieven, om daaruit de meest interessante nieuwtjes voor u uit te kiezen. En dus zijn wij ook geabonneerd op de nieuwsbrief van CRN. Daarin lazen wij een artikeltje waarin staat dat Microsoft bij de Windows updates gegevens vanop uw computer doorstuurt, zonder uw medeweten en dus ook uw toestemming. Wij dachten: aha, interessant, dat bericht geven we door aan onze lezers.
Het artikel gaat als volgt. Wanneer u voor uw regelmatige updates naar de Microsoft site gaat, staat daar duidelijk vermeld dat Microsoft enkel naar uw pc kijkt om te zien welke updates nodig zijn voor haar eigen producten. De bedoeling is dat u dan meteen alle patches kan downloaden en installeren.
Maar sommige mensen geloofden Microsoft niet op hun woord en stelden vragen bij hun privacy, zo meldt het artikel. Welke data worden er eigenlijk doorgestuurd naar Microsoft? Want zij stelden vast dat er niet alleen heel wat data binnenkwamen bij die updates, maar er ook heel wat naar buiten gingen. Welke data zouden dat toch kunnen zijn?
Onderzoekers bij tecChannel analyseerden de datapakketjes; die zijn normaal gezien versleuteld en zij moesten een hele lijdensweg doorworstelen om het geheim achter dat verkeer te doorgronden. Uiteindelijk bleek de computer van de internaut een hele lijst door te sturen van alle software die hij op zijn pc heeft staan en dus niet alleen van Microsoft producten, maar van àlle software. En dat zonder uw toestemming te vragen...
Een saillant verhaal, dachten wij, dat wij onze lezers zeker en vast niet mogen onthouden. Maar toen wij naar de site van TecChannel surften en van Geek.com die als bron vermeld werden, dan bemerkten wij dat de artikels daar al uit... februari 2003 dateren. En nu pas als groot nieuws uitgebracht worden door CRN? Een rare zaak!
http://www.tecchannel.de/ueberblick/archiv/402064/index.html
http://www.geek.com/news/geeknews/2003Feb/gee20030226018826.htm
http://www.pcmweb.nl/nieuws.jsp?id=902402

* Samsung geeft toe prijsafspraken gemaakt te hebben over flashgeheugen
Wij komen even terug op een berichtje dat verleden week verscheen, maar waar wij toen niet zoveel aandacht aan geschonken hebben. Het lijkt op het eerste zicht een puur financieel bericht dat u waarschijnlijk met wat schokschouderen zou afdoen: Samsung bekent dat het schuldig is aan prijsafspraken en zal een boete betalen van 300 miljoen dollar.
Samsung is de grootste fabrikant van geheugen ter wereld en zou samen met andere fabrikanten afspraken gemaakt hebben om de prijs van DRam geheugen kunstmatig hoog te houden. Correctie: niet "zou", maar "heeft": het bedrijf heeft namelijk de feiten toegegeven. Net zoals het Koreaanse bedrijf Hynix, dat een boete van 184 miljoen dollar moest betalen en het Duitse Infineon Technologies, dat 160 miljoen dollar moest neertellen.
De bedrijven maakten onderling afspraken over de prijs die zij zouden aanrekenen aan computerfabrikanten; die hadden geen andere keuze dan de prijs te betalen en eerlijke concurrentie werd uitgeschakeld. Het gevolg: in de afgelopen jaren hebben wij met zijn allen té veel betaald voor onze computertjes.
Over de hele zaak is er echt weinig in de pers gekomen, toch zeker als je het vergelijkt met de overtredingen van de monopoliewetten van Microsoft. En zeker als je bedenkt dat het om de tweede grootste boete gaat die ooit in de Amerikaanse geschiedenis opgelegd werd voor een antitrust-misdrijf en de hoogste boete voor een crimineel feit sinds 1999.
Eigenlijk een berichtje dat op het eerste zicht een "ver van mijn bed" beursbericht is, maar waar je je toch behoorlijk boos over kan maken...
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123018,00.asp
http://www.eetimes.com/news/latest/showArticle.jhtml;?articleID=172300828

* Hier vloekt men niet: uw printer ziet u!
Tja, wij willen u echt niet paranoïde maken hoor. Maar toevallig viel ons oog op dit berichtje bij BetaNews: niet alleen uw computer bespioneert u, maar ook uw printer!
Hoe dat zo mogelijk is? Volgens het EFF, Electronic Frontier Foundation, zou een kleurenlaserprinter op elke pagina een soort code meegeven. En die code zou afkomstig zijn van de Geheime Dienst, zodat vervalsingen opgespoord zouden kunnen worden.
Die code zou zitten in kleine dots, inktspettertjes, waarin de datum en de tijd waarop de print gemaakt werd zou zitten, plus het serienummer van de printer. En het zou gaan om printers van grote merken, die zich aan de spionage schuldig maken: Xerox, Canon, HP en een hele lijst (1). De inktspatjes zijn minuscuul klein, geel van kleur en worden in het hele document herhaald. Om het patroon te kunnen zien, moet men de spatjes met een vergrootlas bekijken.
Tja wat kunnen we daarop zeggen? Het is natuurlijk mooi dat de geheime diensten ons willen beschermen en zo, maar anderzijds worden wij toch stilaan paranoïde. Waar zijn we nog veilig, waar zijn we nog anoniem?
http://www.eff.org/Privacy/printers/list.php
http://www.betanews.com/article/EFF_Your_Printer_is_Watching_You/1129663002

* Ook Windows XP krijgt de "gadgets" van Vista
Het Apple besturingssysteem heeft iets heel leuks, de "widgets" en Microsoft heeft daar inspiratie gehaald om voor de volgende versie van het Windows besturingssysteem, Windows Vista, een gelijkaardig product te maken.
Volgens een medewerker van de softwaregigant worden nu ook de eigenaars van een Windows XP verwend, want de gadgets zullen ook te krijgen zijn voor Windows XP.
Wat moet u onder die "gadgets" verstaan? Het zijn kleine, onafhankelijke progjes die vaak via het web werken en die informatie bieden, zoals bijvoorbeeld een voortdurend geüpdate weerbericht, of anders speciale functies vervullen, zoals een notepad. Voorbeelden van zo'n gadgets zijn, zoals gezegd de widgets van Apple's Mac OS X, maar ook de Konfabulator van Yahoo: die zet zo'n gadgets op uw desktop.
http://blog.seanalexander.com/PermaLink,guid,68219237-8a71-457f-96f4-d53778747a00.aspx
http://www.techweb.com/wire/software/172300513

* MS helpt Nigeriaanse regering tegen fraudeurs
Verleden week vrijdag hebben de regering van Nigeria en Microsoft een akkoord afgesloten: voortaan zal de softwaregigant de overheid helpen om fraudeurs op te pakken die via het internet werken.
Er zijn namelijk heel wat oplichters die vanuit Nigeria werken (in vaktermen worden die "419" genoemd). Zij trachten niets vermoedende internauten zover te krijgen dat die gevoelige informatie vrijgeven, zoals hun bankgegevens. Dat doen zij vaak door een verhaaltje op te hangen over een grote som die zij zouden krijgen (een erfenis, een zwart kapitaal...), maar om dat geld te kunnen incasseren, moeten zij een manipulatie doen, waarbij zij een onverdachte persoon nodig hebben, u dus. En of u even uw bankrekeningnummer wil geven - in ruil krijgt u dan wel een klein percentje op de zaak. De argeloze mensen die in het praatje trappen, geven hun bankrekening. En daarmee trekken de fraudeurs dan naar andere banken, waar zij de gegevens gebruiken om nieuwe frauduleuze zaakjes op te zetten.
Omdat Nigeria vond dat die fraudeurs het land een slechte naam beginnen te geven, werd het tijd om op te treden. Vandaar het akkoord met Microsoft.
De softwaregigant zal informatie geven aan de gerechtelijke diensten in het land en hen bijkomende training geven. In de afgelopen 6 maanden werkte Microsoft al een beetje samen met Nigeria en dat heeft al geleid tot het afsluiten van drie ISP's.
Een mooie geste dus van Microsoft. Want eigenlijk is de softwaregigant voor één keer niet schuldig aan deze misbruiken...
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123047,tk,dn101705X,00.asp

* Blogging vs Journalistiek
Eerder deze week kon u lezen over het debat dat de Vlaamse Journalisten Vereniging op maandag 24 oktober in Antwerpen houdt over bloggers vs journalistiek. Wij vonden voor u een erg interessante pagina die enkele punten netjes op een rij zet. Als u naar het debat komt (u komt toch ook? Wij alvast!) dan is het misschien toch raadzaam even deze pagina door te nemen, want daarin worden enkele heikele punten aangehaald.
Bijvoorbeeld: opinies. Een blog posting werkt het best wanneer er een sterke opinie, een standpunt in ingenomen wordt. Maar een journalist moet daarentegen objectief zijn. Hij kan wel een zeker effect behalen door vragen te stellen, maar een standpunt innemen hoort er eigenlijk niet bij.
Deze en meer punten worden aangedragen in dit artikel. Leest u ook de commentaren van andere bloggers en wij zien elkaar dan op 24 oktober?
http://joi.ito.com/archives/2005/10/04/blogging_vs_journalism.html

* Definitieve versie van OpenOffice.org 2.0
Na twee jaar hard werken in de labo's, is de definitieve versie van OpenOffice.org 2.0 klaar om op de massa losgelaten te worden. Deze kantoorsuite omvat een tekstverwerker, een rekenblad of spreadsheet, een presentatietool en een database. Dat alles verkrijgbaar in maar liefst 36 talen en zowel voor Windows als Unix gebaseerde platforms zoals Linux.
Om even oef! tegen te zeggen, niet? Vooral als u hoort dat deze versie ook ondersteuning bevat voor het Open Document formaat van OASIS - iets wat de jongens en meisjes van Redmond niet graag zullen horen. Deze open standaard wint stilaan aan aanhang en groeit zo uit tot een concurrent voor Microsoft. Verschillende landen hebben de Open Document standaard al gekozen als documentformaat waarmee zij willen werken.
Ook de database en de spreadsheet werden verbeterd - zo kan het Calc rekenblad voortaan tot 65.536 rijen gegevens bevatten.
Het leuke aan het pakket is natuurlijk dat het gratis is. En vermits er tegenwoordig toch zo hard opgetreden wordt tegen illegale kopietjes, is het misschien de gelegenheid om over te stappen van uw illegale versie van Office, naar een perfect legale versie van OpenOffice, die u geen eurocentje kost!
http://www.betanews.com/article/OpenOfficeorg_20_Final_Launches/1129819229

* Nieuwe woordjes leren: Splogstorm
We kenden al spam, maar dankzij een artikel bij TechWeb kennen we nu ook splog, een samentrekking van de woorden spam en blog.
Het gaat om een nieuwe vorm van spam. Spammers zien niet op een ergernisje meer of minder en sturen hun reclameboodschappen via eender welk middel waar zij hun digitale klauwen op kunnen leggen. Ook blogs dus. Er worden valse blogs aangemaakt, die enkel bedoeld zijn als reclame - en dat begint zelfs de spuigaten uit te lopen volgens sommigen.
Volgens David Sifty, hoofd bij Technorati, een zoekmachine die de blog updates in het oog houdt, zijn er van de 805.000 nieuwe blogs die in de afgelopen twee weken gemaakt werden, 39.000 vals, speciaal aangemaakt om te spammen. Wat dus een "splog" percentage uitmaakt van 4,6%.
Sommige bloggers zijn het beu en weigeren uit protest voortaan nog hun artikels te indexeren. Zij vragen dringend aan Google om iets aan het probleem te doen. Meer over dit "splog" probleem leest u in dit artikel.
http://www.techweb.com/showArticle.jhtml?articleId=172302264

* Bloggers aller landen, verenig u!
Nog een artikel uit het blogger wereldje (jaja, wij zijn u aan het opwarmen voor het bloggers-debat volgende maandag, dat is duidelijk!). CNet meldt namelijk dat een groep bloggers, waaronder enkele voorname journalisten van media zoals CNBC, The New York Times, de handen ineen slaan om de traditionele media een hak te zetten - en een paar centjes te kunnen binnenrijven terwijl zij hun lange neus trekken naar die media.
De groep ging van start onder de naam Pajamas Media - een naam die zij haalden van schimpscheut die kritiekers over bloggers zeggen: dat het "een groepje jongens in hun pyjamaís zijn". Als u de namen leest van de medewerkers, dan zal u verschillende gerenommeerde journalisten opmerken van gevestigde kranten.
Waarom bloggers, wat hebben zij meer te bieden dan de gewone nieuwssites? Wel, het gaat over de normale media heen, de normale grenzen, er nemen bloggers deel van over de hele wereld. En daar komt dan natuurlijk de feedback bij op de verhalen in de blogs, iets wat u bij de traditionele media niet vindt.
Zo. Hebt u nu genoeg ammunitie om met vuur deel te nemen aan het debat? Afspraak maandag 24 oktober, om 20u, in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen, Grote Markt te Antwerpen.
http://news.com.com/Bloggers+unite+for+aggregation+site/2100-1025-5897224.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Papierdunne displays
Siemens heeft papierdunne, soepele kleurenschermen voorgesteld die magazines maar ook verpakkingen en advertenties een nieuwe dimensie geven. De schermen moeten nog verfijnd worden en de kostprijs om zulke schermen te maken is nog hoog, te hoog om ze toe te passen als verpakking van gewone consumentengoederen, maar volgens Siemens zou de technologie al in 2007 op de markt zijn.
Het geheim van de displays? Dat wordt u haarfijn uitgelegd in dit artikel bij DesignTechnica. Wij onthouden in elk geval dat wij in de toekomst ook reclameboodschappen kunnen krijgen over allerhande consumptiegoederen.
En om nog even door te gaan op digitaal papier: Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Metro zijn verleden vrijdag voor het eerst op digitaal papier verschenen. Daarbij koopt u een drager, de digitale krant, die voortaan opgeladen wordt met de nieuwste uitgave van de krant. De digitale krant is erg zuinig in gebruik, omdat zij geen achtergrondverlichting gebruikt - enkel bij het omdraaien van de bladzijde wordt energie verbruikt.
http://news.designtechnica.com/article8535.html
http://www.diginews-project.org/
http://www.gva.be/nieuws/media_cultuur/default.asp?art={1C523E68-3ECB-4C2C-B5F5-2A78DBF8FAB9}

* Beheer een pc vanop afstand
Een jong bedrijf heeft een toepassing bedacht die de mensen bij de helpdesks zullen toejuichen: zij kunnen voortaan vanop afstand de controle overnemen van de pc, zonder er speciale software op te moeten installeren.
Het gaat om NS Support Apliance en werkt via de webbrowser. De klant kan een remote control sessie openen met de helpdesk via de browser.
Dit is natuurlijk heel praktisch. Er bestaan verschillende "remote control" producten, denkt u maar aan bijvoorbeeld GoToMyPC, maar daarbij moet er altijd een versie van de software op de computer aanwezig zijn waarvan u de controle wil overnemen.
En vooraleer u met zijn allen die software wil downloaden en installeren: het gaat duidelijk om een product voor bedrijven, want de toepassing kost zo'n $ 1.700. Maar het leek ons toch leuk om dit te melden - wie weet is het een interessant ideetje voor lezers die zelf systeembeheerder zijn?
http://www.networkworld.com/news/2005/101705-network-streaming.html?net&story=101705-network-streaming&code=nlnetflash8864

* Testers gevraagd voor Slingbox
Wij lezen in dit artikel bij BetaNews dat men op zoek is naar testers - mensen die de Slingbox willen uittesten. En wat is die Slingbox dan, zal u vragen?
Wel, volgens de beschrijving die wij terugvonden bij de fabrikant, is de Slingbox een toestelletje dat u aan de achterkant van uw tv bevestigt. Het stuurt dan het tv-signaal van uw kabeldoosjes, satellietontvanger of dvr naar uw computer of laptop, waar u ook bent, zolang u maar breedband hebt.
Zo kan u tv kijken waar u zich ook bevindt, zo beloven de fabrikanten, of dat nu in de wasserette om de hoek is, de conferentiezaal op het werk, of zelfs China, als u daar op zakenreis mocht gaan.
Wat is er van u vereist, als tester? U moet in Europa wonen of AustraliŽ en minimum 3 uur per week willen opofferen aan het testen, plus regelmatig feedback doorsturen naar het bedrijf. Wij zijn eens benieuwd, want dat toestel interesseert ons wel...
http://www.slingmedia.com/beta/palbeta.php
http://www.slingmedia.com/slingbox/
http://www.betanews.com/article/European_Slingbox_Testers_Wanted/1129587663

* Intel laat uw computertje sneller opstarten
Uw computer mag dan wel sneller en sneller kunnen rekenen, uit zijn bedje raken is niet zijn sterkste kant: eer uw computertje wakker wordt bij het opstarten, is in al die jaren niet veel sneller geworden dan vroeger - integendeel. Maar daar lijkt verandering in te komen.
Intel heeft deze week namelijk een nieuwe technologie voorgesteld, waarbij niet alleen de opstarttijd van een notebook PC verkort wordt, maar ook de toegangstijd tot programma's en dat zou dan weer ten goede komen aan de levensduur van de batterijen.
De nieuwe technologie heet Robson. En volgens dit artikel bij PC World zouden de beloften waargemaakt worden: een laptop met Centrino startte bijna onmiddellijk op, terwijl een gelijkaardige laptop (dezelfde hardware dus, maar zonder Robson) er verschillende seconden over deed om op te starten. Adobe Reader werd in 0,4 seconden opgestart, terwijl de andere notebook 5,4 seconden nodig had.
Het geheim van de Robson? Het NAND flash geheugen; wat dat juist is, dat leest u bij Wikipedia (1), maar in elk geval is het zo dat bij de Robson technologie niet opgestart wordt vanop de harde schijf, maar vanop het NAND flash geheugen. En dat spaart zowel op tijd, als op batterijen.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123053,tk,dn101705X,00.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory

* Mobieltje met gelaatsherkenning
Uw mobieltje kan steeds meer. Het bevat niet alleen gegevens zoals telefoonnummers en vaak zelfs agenda's en to-do lijstjes, maar ook een lijstje van verstuurde en ontvangen sms-berichten, allerlei foto's, wie weet wel compromitterende? Hebt u er al eens stil bij gestaan dat al die gegevens te bekijken zijn, als iemand uw gsm in handen krijgt? Wat met die stiekeme boodschapjes?
Het Japanse bedrijf Oki Electric wil alle schuinsmarcheerders ter wereld (en alle mensen die om eerlijke redenen hun privacy willen beschermen) ter hulp snellen. Het heeft namelijk een technologie ontwikkeld en loopt nu de deuren van de mobieltjesfabrikanten plat met dit extraatje: gelaatsherkenning. Bij mobieltjes met een ingebouwde camera zou die gebruikt kunnen worden om toegang te geven of te weigeren tot het mobieltje.
Volgens het bedrijf kan het FSE (Face Sensing Engine) het beeld van een gelaat decoderen in een kwartseconde, ondersteunt het verschillende besturingssystemen zoals o.a. Symbian, Linux, Windows, Solaris. De software zou krachtig genoeg zijn, aldus de fabrikant, om het gezicht te herkennen ook als het niet meer zo licht is buiten en bij verschillende gelaatsuitdrukkingen. Gelukkig maar, want anders zou u, als u pisnijdig bent en uw partner wil uitfoeteren, de telefoon niet meer kunnen bedienen! Of, misschien is dat wel net goed zo - een ingebouwde preventie ;)
http://news.designtechnica.com/article8580.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Corbis, de bekende leverancier van beeldmateriaal, opent een verkoopkantoor in BelgiŽ, en zal voortaan rechtstreeks haar beelden aanbieden
http://pro.corbis.com/splash.aspx

*** Nieuw telefoonnummer voor de Proximus-klantendienst: 6000

*** Camera-chaos: Sony, Canon, Fujifulms en Olympus roepen hun digicams terug, wegens fouten bij de beeldsensoren
http://www.chip.de/news/c1_news_16990409.html

*** Nokia brengt drie trendy mobieltjes uit onder de naam "oh l'amour". Romantisch!
http://www.chip.de/news/c1_news_17011802.html

*** Wie noemt nu zijn baby Google? Tja, twee Zweden deden het. En waar zitten de eBays en Microsofts?
http://www.chip.de/news/c1_news_17013282.html

*** Het kan niet gek genoeg zijn voor deze iPod-hater: via zijn website wil hij geld genoeg inzamelen om daarmee een iPod te kopen, om die dan in de prak te kunnen slaan/gooien / breken / vertrappen... De video van de destructie verschijnt on line
http://www.SmashMyIpod.com

*** Peter Vanvelthoven lanceert een informatiecampagne voor de bedrijfswereld rond het veilig gebruik van de coputer en het internet
http://pride.goodidea.be/pressroom/default.php

*** Microsoft heeft een speciale actie om over te schakelen op een legitieme versie
http://www.microsoft.be/peeceefobie (vanaf 28 oktober)


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Podcast
In de afgelopen weken hadden wij enkele podcasts aangebracht als tips. Medewerker Filover schrijft:
Wat de podcasts betreft, ben ik niet echt een gebruiker, maar die Peter Luts-podcast was een heel interessante tip en heeft mijn interesse opgewekt!
Voor liefhebbers van moderne dance-muziek stelt Topradio de wekelijkse mixsession van DJ Hs beschikbaar als podcast.
http://www.topradio.be/2005/pod.asp

* Richard Pena - Moonlight
[New Age] Deze artiest belooft dat zijn muziek "genezend" zou zijn. Helend voor onze gestresseerde zenuwen is hij in elk geval!
http://music.download.com/richardpena

* Nicholas Gunn - Bamboo
[New Age] Een fluitist en arrangeur die zowat alles probeert in zijn composities, zowel op toongebied als ritme. Erg mooi, erg speciaal. Een aanrader
http://music.download.com/nicholasgunn

* Stephen - Love On Distant Waves
[New Age] Stephen biedt een sfeer van traag kloppende synthesizer golven, die zachtjes uw binnenoor masseren.
http://music.download.com/stephen

* Johannes Linstead - Sangre Del Toro
[New Age] Als je de man bekijkt, met zijn lederen broek, zijn lange haren en zijn macho opengeknoopte zwarte hemd, dan zal je deze muziek zeker en vast niet verwachten! Het is een soms erg gevoelig gitaarspel, met veel Flamenco invloeden.
http://music.download.com/johanneslinstead


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In een debat is het niet moeilijk zijn mening te verdedigen, maar wel te weten wat die is.
[André Maurois]
APPLE OS X - EEN BESPREKING DOOR ALAIN NARINXMac OS X 10.4, ook "Tiger" genoemd, is de laatste maanden in de media gepromoot als een nieuwe, innovatieve versie van de vroegere Mac OS X versies. Na enkele weken experimenteren kan ik besluiten dat Tiger grotendeels de beloften inlost, met hier en daar enkele opmerkingen.

Het installeren is zelfs voor een beginnende gebruiker zeer gemakkelijk. Mensen die continu "volgende" kiezen bij de installatie zullen geen brokken maken. De optie om de schijf opnieuw te formatteren en te wissen is wat moeilijker om te vinden, maar als je de handleiding leest, vind je hier zo een verwijzing naar. Reken voor een installatie ruim een uur. Dit is weliswaar langer dan Windows, maar Tiger checkt tijdens de installatie ook of je CD én installatiebestanden niet zijn gewijzigd. Dit heeft als resultaat dat je nagenoeg nooit problemen krijgt met slechte of gekopieerde CD's.

Mensen die graag een backup maken voor ze een systeem installeren, hebben bij Tiger twee keuzes: oftewel kopen ze vòòr het installeren het .Mac programma (99Ä) dat een volautomatisch back-upprogramma biedt, of ze gebruiken Carbon Copy Cloner.

Wanneer de installatie is gedaan, vallen vooral de wijzigingen in Finder op. De bestands-browser van Tiger is bij deze versie nog wat verfijnd: je kan zoekacties opslaan als "virtuele mappen", zodat je een map kan bijhouden met constant bijgewerkte zoekresultaten. Dit heeft bv. een ongelooflijk praktisch nut als je als student veel documenten, mails, adressen, etc. beheert, maar geen tijd hebt om ze direct op de juiste plaats op te slaan.

Deze wijzigingen in Finder worden aangedreven door een item van Tiger die na een tijd echt onmisbaar wordt: Spotlight. Ik ken vergelijkbare zoekproducten van Google, Microsoft en andere fabrikanten, maar Spotlight koppelt een groter gebruiksgemak aan snelheid. De zoekinformatie van een 80 GB-harde schijf is op 2,5 uur verzameld, terwijl concurrenten hier vaak langer over doen. Ik kan zowat alle informatie op mijn computer - zelfs die in PDF! - opzoeken in een oogopslag, met één sneltoets: Apple toets+Spatie

Wat wel enigszins jammer is, is dat Spotlight niet de mails van het programma Microsoft Entourage kan doorzoeken. Deze Mac-variant van het Windows-programma Outlook wordt toch veel gebruikt door professionele gebruikers en ik twijfel er sterk aan dat Microsoft een Spotlight-uitbreiding gaat aanbieden. Daar tegenover staat wel weer dat andere Office-documenten perfect kunnen doorzocht worden.

Voor meerdere gebruikers is de privacy-optie interessant: mappen die niet doorzocht mogen worden, kunnen automatisch ingesteld worden. Een leuk extraatje is hier dat de privacy-instellingen behouden blijven per harde schijf, ongeacht in welke Macintosh-computer je de harde schijf ook steekt. Iemand die bv. een externe harde schijf heeft met persoonlijke en zakelijke documenten, zal zien dat zijn persoonlijke documenten overal afgeschermd blijven van Spotlight, als hij dat zo instelt.

Een ander item wat aandacht verdient is Dashboard. Dashboard is een scherm met zogenaamde "mini-programma's", widgets genaamd, die op elk moment opgeroepen kunnen worden. Deze widgets kunnen informatie bevatten zoals je afspraken of een wereldklok. Dashboard heeft echter twee kleine minpuntjes waardoor het misschien geen hit zou kunnen worden: ten eerste heb ik met mijn 1GHz iBook G4 met 768 MB RAM toch regelmatig vertragingen als ik widgets open. Ook kan ik geen widgets wissen die ik niet meer wens. Maar buiten deze bugs ben ik toch positief over Dashboard: ik gebruik de kalender- en de weerwidgets vaak en deze kan je probleemloos personaliseren.

Voor beginnende programmeer-adepten is Automator wel interessant: met dit programma kan je scriptjes op een eenvoudige wijze bouwen. Het automatisch downloaden van afbeeldingen van een website is bv. één van de vele mogelijkheden. Wél had ik er enige moeite mee om de eerste keer succesvol een Automator-script aan te maken in Automator. Voor professionele gebruikers is er ook nog een leuk extra: je kan zo'n script gebruiken voor een map-actie.

Een programma dat radicaal van uitzicht is veranderd is Mail. Waar vroeger een lade te vinden was met alle mailboxen, is dit nu geïntegreerd in het venster à la Outlook en iTunes. Net zoals bij Finder kan ik ook in Mail slimme mappen maken, die doorlopend een bijgewerkt zoekresultaat aanbieden. Ik kan moeiteloos nu al mijn mails van één bepaald onderwerp verzamelen zonder een hele procedure te moeten doorlopen. Eén extra functionaliteit die mij heel erg kan bekoren is de onmiddellijke diavoorstelling van afbeeldingen, PDF's en dergelijke die in e-mails staan. Zeer mooi is dat dit werkt zonder bijlagen te moeten downloaden.

Deze diavoorstelling-functie wordt aangedreven door het programma Voorvertoning. De functie is niet alleen aanwezig in Mail, maar ook in Finder en het programma Voorvertoning zelf. Het bespaart veel tijd door gewoon deze functie te kunnen aanklikken in plaats van steeds bestanden te moeten openen.

Ook Safari heeft in Tiger enkele nieuwe functies, waar vooral Safari RSS meteen in het oog springt. RSS is een dienst om o.a. automatisch de nieuwste nieuwsitems op een website op te halen. Bij het aanklikken van een site zoals Vrtnieuws.net kan ik via een goed geplaatst RSS-symbool meteen een verzorgde lijst oproepen van de nieuwste nieuwsartikels. De lijst zelf kan je aanpassen zoals je zelf wenst; je kan o.a. artikels op datum en bron sorteren en eveneens enkel artikels van vandaag, gisteren, deze week enz. laten zien. Om het half uur wordt er gecheckt voor updates bij RSS-lijsten en dan wordt het aantal nieuwe artikels automatisch getoond in je browser.

Mensen die een GSM, een iPod of een .Mac abonnement bezitten, zullen iSync vast kennen: een synchronisatieprogramma. Ik heb zelf een .Mac abonnement en ik ben nu ook in staat om buiten de standaard onderdelen ook de "slimme mappen" in Mail en andere programma's te synchroniseren. Omdat .Mac geen gratis service is, zullen doorsnee-gebruikers niet veel verandering opmerken op dit gebied.

Op vlak van veiligheid en prestaties kan ik lovend zijn; bij de vorige versie van Mac OS X merkte ik nu en dan zware vertragingen, maar deze zijn in Tiger ogenschijnlijk verdwenen. Het enige moment wanneer ik vertragingen opmerkte, was toen ik bij wijze van test mijn harde schijf tot de nok vol heb gevuld met testgegevens. Dit is echter normaal gedrag en de meeste computerprofessionals zullen je ook al snel weten te vertellen dat je de harde schijf van een computer nooit volledig vol moet vullen. Een klein deel van de harde schijf wordt namelijk altijd gebruikt voor het wegschrijven van gegevens die in het geheugen zitten. Verder is de veiligheid als vanouds: geen virussen of spyware.

Een prettige toevoeging voor jonge en iets minder jonge ouders zijn de zogenaamde "Parental Controls", in het mooi Nederlands Kinderbeveiliging genoemd. Dit zijn beveiligingen die systeemwijd zijn ingevoerd zodat kinderen, jongeren en adolescenten o.a. geen programma's kunnen installeren, computeropties aanpassen en ongeschikte websites bezoeken waarvoor ze geen toestemming hebben gekregen. De volledige lijst met aanpasbare kinderbeveiligingen is te lang om hier op te noemen, maar ik kan vanwege deze opties Tiger alleszins aanraden aan gezinnen.

Mijn conclusie: Mac OS X De kwaliteitsvolle programma's, de snelheid, veiligheid en stabiliteit van dit besturingssysteem zorgen ervoor dat dit systeem zeker geschikt is voor thuisgebruik. Het contrast met een systeem zoals Windows XP valt snel op.

Windows-netwerkadministrators en Linux-fans zullen ook houden van de goede samenwerking met Windows-netwerken en de onderlaag van het besturingssysteem. Deze heet in vaktermen "Darwin" en is een kloon van het betrouwbare Unix-systeem FreeBSD. Dankzij de "X11" omgeving van Tiger ben ik in staat om een groot aantal Linux-programma's te draaien, mits enige aanpassingen. Tenslotte kunnen Java-programmeurs eveneens met Tiger hun voordeel doen, aangezien Java naadloos is ingebouwd in het besturingssysteem. Dat zorgt ervoor dat eenvoudige programma's schrijven voor Mac peanuts is.

In feite kan ik maar twee groepen bedenken die zich misschien niet tevreden kunnen stellen met Tiger: pubers die de nieuwste spelletjes zoeken en geen spelletjesconsole à la XBox of PlayStation2 hebben en boekhouders die financiŽle beheerprogramma's zoeken. Zowel computerspellen als de zwaardere boekhoudprogramma's zijn ondervertegenwoordigd op Mac-gebied omdat Microsoft in deze zaken de markt beheerst.

Alain Narinx

::::::::::::::::::::::::
Nawoord van Apple, en Alain bevestigt het:
Wel 1 ding: de widgets in Dashboard komen nogal traag tevoorschijn blijkbaar. Dat is inderdaad eenmalig het geval: Dashboard gaat voor alle verschillende widgets tegelijk info gaan zoeken op het internet: de aandelenkoersen, de weersvoorspellingen, nieuwssites, softwaredownloadpagina's, de top 10 op iTunes enz.

De eerste keer dat je je computer opstart, duurt het effectief enkele seconden vooraleer het systeem alle informatie heeft verzameld, maar de volgende keer als je dashboard aanklikt, staat de info er natuurlijk en wordt die automatisch, zonder je dat merkt, voortdurend bijgewerkt.

Je kan widgets wél degelijk verwijderen door het 'plusteken' onderaan links aan te klikken in dashboard. Dan krijg je al je widgets in een soort van balk te zien. Dan kan je individuele widgets ook afsluiten en via de widget manager die je dan te zien krijgt, kan je widgets verwijderen of toevoegen.De nieuwe oogst


* Nieuwe spelling
U hebt het ongetwijfeld gehoord: er komt een nieuwe spelling. Daarin worden niet echt nieuwe regels vastgelegd, er worden wél een boel uitzonderingen op bestaande regels weggewerkt.
Op de website van de Taalunie kan u gratis terecht om te zien wat de heren en dames professoren nu weer met onze taal uitgespookt hebben! Zij hebben enkele supergoede links voor u: de nieuwe woordenlijst (1), de taaladviesdienst die vragen beantwoordt (2) en een lijst met veranderingen (3). Bron: Taalunie (4)
[Taal: Nederlands]
http://woordenlijst.org/
http://taaladvies.net/
http://nieuwsbrief.taalpost.nl/r/tp.plx?918-453
http://www.taalpost.nl/

* Hanenpoten
Hebt u een handschrift dat echt niet leesbaar is? Dan kan deze site misschien redding brengen. U vindt er tips om vloeiender, duidelijker te schrijven. Het moet daarom geen kalligrafie worden, maar leesbaar wordt het in elk geval.
[Taal: Engels]
http://www.paperpenalia.com/handwriting.html

* Databases die vrij geraadpleegd kunnen worden
Deze site biedt een lijst van allerlei databases, gegevensbanken die vrij geraadpleegd kunnen worden. Heel veel lijsten natuurlijk over de VS, maar ook wat uit Europa en zelfs voor ons Belgenlandje vonden wij het een en ander terug. Mensen die zich zorgen maken over hun privacy, moeten best niet te veel in deze website gaan grasduinen...
[taal: Engels[
http://www.searchsystems.net/
http://www.searchsystems.net/list.php?nid=63

* Windows XP wat sneller maken
Deze site bevat enkele tips om uw Windows XP wat op te porren; de tips zijn eerder bedoeld voor de wat meer technisch onderlegde internaut.
[Taal: Engels]
http://techyogurt.com/?p=12

* Shell Extension City
Nog een site voor sleutelaars. Het gaat om progjes die de "shell" vervangen bij windows, die dus in zekere zin de plaats innemen van Windows Explorer en zo een vervanger bieden voor de systeembalk, de taakbalk, de desktop, My Computer en het startmenu. Denk eraan: experimenteren is op eigen risico!
[Taal: Engels]
http://shellcity.net/cgi-bin/DB_Search/db_search.cgi?setup_file=topicpage.setup.cgi&submit_search=yes&topic=A

* Astronomie
Een plaatje per dag, leuk. Niet van schaarsgeklede schonen, of die nu van het mannelijk of vrouwelijk geslacht zijn, maar van het heelal. En dat kan soms heel, heel mooi zijn!
[Taal: Engels]
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/archivepix.html

* Google anno 2084
Een tip die wij kregen van Wim Wylin en die helemaal past in de "paranoïde" sfeer van de editie van vandaag. Om even over na te denken.
[Taal: Engels]
http://www.nytimes.com/imagepages/2005/10/10/opinion/1010opart.html

* Gratis Software
Op deze site vonden wij een lijst met de beste gratis software voor Windows: tools om samen te werken, internet netwerksoftware, AbiWord, enz . En zeg nu niet dat wij u niet verwennen!
[Taal: Engels]
http://nedwolf.com/index.htm

* Welk boek ga ik nu lezen?
Lezen is heerlijk - eerlijk gezegd: wij amuseren ons beter met een boek, dan met tv. Maar hoe ga je te werk bij je keuze van boeken? Sommige mensen blijven plakken bij de auteurs die ze goed vinden en wachten tot zij nieuwe boeken van hen vinden. Anderen gaan naar boekenwinkels en kiezen lukraak boeken die er wel aanlokkelijk uitzien. En nog anderen gaan af op de aanbevelingen van andere lezers.
Deze site is van het laatste type. U geeft de naam in van een favoriete auteur en krijgt tips van boeken die u eveneens kunnen bekoren.
[Taal: Engels]
http://www.whatshouldireadnext.com

* eJamming
Voortaan kunnen muzikanten van overal ter wereld on line jammen, met andere muzikanten die zij nog nooit gezien hebben en die misschien in een kamer zitten in hun eigenste stad, of juist aan het andere uiteinde van de wereld. Leuk toch, wat er allemaal mogelijk wordt met het internet...
[taal: Engels]
http://www.ejamming.com/

* Uw eigen wereldje
De kleine prins, Le Petit Prince, u weet wel, van het dunne boekje van Antoine de Saint Exupery, had een eigen planeet. En u kan er ook een hebben. Met de hulp van de Angelfire Service van Lycos.
[Taal: Engels]
http://planet.lycos.com/

* Vrijdag animatiedag: Experimenten
Op deze site vindt u allerlei experimenten die u zelf kan uitproberen. De proef die u in dit videoclipje kan zien was ook te zien in de Tv-reeks "Hoe zo". Hoe open ik een flink geschud blikje frisdrank zonder dat de inhoud er uit spuit ?
(taal : Engels) [Filover]
http://www.stevespanglerscience.com/experiment/00000024

* Vrijdag animatiedag: Oshiro (game)
Dit is een leuk Japans Flash-denkspel waarbij u blokken moet verplaatsen. Maar u moet wel rekening houden met enkele regels. U kan bvb geen groot blok op een klein laten vallen en u kan enkel iets plaatsen op de vlak ernaast gelegen toren. Het spel lijkt geïnspireerd op het raadsel van de Torens van Hanoi.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.walkingideas.com/oshiro/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Torens_van_Hanoi

* Vrijdag animatiedag : Hellen van Meene (fotografie)
Deze in Alkmaar geboren Nederlandse fotografe is vooral gespecialiseerd in portretten van jonge meisjes. Haar werken zijn internationaal gekend. Op haar persoonlijke website kan u genieten van een deel van haar werk en vindt u allerlei informatie over de fotografe. Ze heeft ook recent een nieuw boek uitgegeven.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.hellenvanmeene.com/
http://www.artnet.com/artist/11593/hellen-van-meene.html

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Lieven De Brauwer
OfficiŽle site van deze Belgische regisseur o.a. gekend van "Confituur" en "Pauline en Paulette".
http://www.lievendebrauwer.be

- Amanda Wilson
Deze country-zangeres staat dankzij de Freemasons momenteel in de hitlijsten met "Love on my mind".
http://amandawilson.com/

- Matt Pokora
Deze Franse R&B-zanger staat in de Waalse hitparade met het nummer "Pas sans toi".
http://mpokora.artistes.universalmusic.fr/

- Eva Longoria
Amerikaanse actrice o.a. gekend van de TV-serie "Desperate Housewives"
http://www.evalongoria.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Siemens M75: Een stevige jongen
- Google voor de rechter
- BREIN probeert het weer
- Auto's gaan zelf 112 bellen
- Beeld weer scherp op de kabel
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Tiger Woods PGA Tour 2006 (review)
- Hifidelio Wireless Music Center
- Magnetron met ingebouwde televisie
- Lach eens tegen het vogeltje
- Burnout Revenge (review)
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Muziekconcerten op aanvraag te zien op Telenet Digital TV
- Jabra BT500 headset: kleiner en lichter dan voorganger
- Proximus lanceert mobiel internet zonder beperkingen
- Samsung lanceert 17- en 19-inch lcd-monitoren met 4ms responstijd
- Onbeperkt mobiel bellen met Base
- Palm brengt Z22 en TX handhelds uit
- Nokia kondigt Nokia E60, Nokia E61 en Nokia E70 aan
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Inspiration Workshops: schrijf nu in voor een overzicht van de betere Belgische e-marketing cases!
- SAP, in topvorm, herstelt zich in de VS
- FY-500 regenboog walkman
- Lenovo lanceert zijn eerste kantoor PC-gamma voor KMO's
- Surf@Home verfijnt zijn concept: na de maaltijdcheque nu ook de internet-cheque
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Paratel werpt zich op tot regie voor uitgevers-
- Ginette heeft een peeceefobie-
- 79 % van Nederlandse surfende gezinnen breedbandt-
- These Days ontwikkelt website voor Belgo-Nederlandse Reality TV show -
- iDTV: akoord tussen Telenet en VRT
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Freya kan niet tellen
- Masquerade - Laura
http://www.speedzone.be

*** Webfactor
- Firefox meer dan 100 miljoen keer gedownload
- Post en eBay vergemakkelijken elektronische handel
- OpenOffice.org 2.0 officieel vrijgegeven
- Winst van Google verzevenvoudigd
- Bertelsmann lanceert opvolger Napster
- Inspectie bij online verkopers Tamiflu in Nederland
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Gates: 'HD-DVD en Blu-Ray laatste generatie der schijfjes'
- Met één WiFi-kaart op verschillende netwerken
- Google-winst verzevenvoudigd in een jaar
- Netscape-pionier: PHP slaagt waar Java faalt
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* In Nederland zijn de volgende christelijke denominaties bekend: - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_christelijke_denominaties_in_Nederland
* Geslacht van zeer grote zeehonden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeolifanten
* Buurtschap in de Gemeente Hof van Twente, Twente, Overijssel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeldam
* Nederlandse procureur-generaal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dato_Steenhuis
* Oostenrijks Apotheker en expressionistisch dichter - http://nl.wikipedia.org/wiki/Georg_Trakl
* Poolse geallieerde militaire eenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog - http://nl.wikipedia.org/wiki/Poolse_1ste_Pantserdivisie
* Obscure Gallo-Romeinse keizer - http://nl.wikipedia.org/wiki/Domitianus_van_Gallia
* ...

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Gevaarlijke variant van de vogelgriep - http://nl.wikipedia.org/wiki/H5N1
* Orkaan Wilma - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilma_%28orkaan%29

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Diverse Amsterdamse tramlijnen hebben een zeer beknopt eigen artikel gekregen, weet u er meer over te vertellen?

* Tramlijn 3 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tramlijn_3_%28Amsterdam%29
* Tramlijn 5 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tramlijn_5_%28Amsterdam%29
* Tramlijn 24 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tramlijn_24_%28Amsterdam%29

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Niet reagerende taken
Het is niet altijd meteen duidelijk wanneer bepaalde taken niet meer reageren en dus hangen.
Is eenmaal helder welke taak niet meer reageert, dan kun je deze deactiveren via de Task Manager (Ctrl-Alt-Del).
Wat omslachtig inderdaad.
Gelukkig is er ook een eenvoudiger manier om niet reagerende applicaties automatisch te laten eindigen.
Start Regedit en ga naar HKEY_CURRENT_USER \ Control \ Panel \ Desktop \ AutoEndTasks.
Zet de waarde op 1. Wijzig in het rechterpaneel verder bij de WaitToKillAppTimeout eventueel het aantal milliseconden dat moet worden gewacht.
Bron: Digiweetjes

* Windows XP: NTFS-informatie beperken
Zodra u op een NTFS-schijf via de Windows Verkenner een map benadert, zal Windows dit registreren. Zo wordt bijgehouden wanneer u voor het laatst toegang tot de map hebt gekregen.
Dat is natuurlijk mooi voor volgende zoekacties, maar niet als u bedenkt dat alle onderliggende mappen ook worden voorzien van een tijdstempel. Beschikt de hoofdmap over meerdere submappen, dan kan dit proces uw computer aanmerkelijk trager maken.
U kunt de functionaliteit uitschakelen via het register (Start, Uitvoeren en type Regedit en toets OK). Navigeer naar de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControISet \ control \ FileSystem. Kies voor Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem vervolgens deze waarde NtfsDisableLastAccessUpdate. Dubbelklik er vervolgens op en type in het vak Waardegegevens een 1.
Klik op OK en verlaat het register via Bestand, Afsluiten. Start Windows XP tot slot opnieuw op.
Bron: Digiweetjes

* Windows XP: Onderdelen verwijderen
Windows XP is een besturingssysteem voor de massa.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat XP enkele programma's bevat die u waarschijnlijk niet zult gebruiken, bijvoorbeeld Windows Messenger of Multimedia onderdelen zoals bijvoorbeeld de MediaPlayer.
Gelukkig kunt u het een en ander eigenhandig aanpassen (lees: verwijderen). Gaat u naar het Configuratiescherm en neemt u een kijkje bij Software en dan Windows onderdelen toevoegen of verwijderen, dan lijkt het alsof XP een deel is vergeten.
Want programmaís als Windows Messenger of Media Player staan namelijk niet in de lijst, maar wél op uw pc. Hoe krijgt u die nu weg?
Daarvoor moet u naar het bestand Sysoc.inf, in de map Windows/inf.
Gebruikt u de Verkenner om dit bestand te zoeken, vergeet dan niet bij de Mapopties (menu Extra) aan te geven dat u ook de Verborgen bestanden wilt zien.
U vindt deze opties op het tabblad Weergave, bij Geavanceerde Instellingen (onderaan). Ook als u de Zoeken functie in Windows XP gebruikt, moet u aangeven dat u verborgen bestanden zichtbaar wilt hebben.
Hebt u eenmaal Sysoc.inf gevonden, open dit bestand dan met Kladblok (Notepad) en ga op zoek naar de programma's die u wilt verwijderen (maar die eerder niet in de lijst voorkwamen).
Voor Windows Messenger is dit de regel msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7.
Voor Multimedia onderdelen zoals MediaPlayer is dit de regel MultiM=ocgen.dll,OcEntry,multimed.inf,hide,7.
Verwijder nu hide uit de regel, zodat het volgende overblijft: msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,,7 of MultiM=ocgen.dll,OcEntry,multimed.inf,,7.
Zorg er wel voor dat de dubbele komma blijft staan.
Sluit het bestand Sysoc.inf af, ga terug naar het Software dialoogvenster van het Configuratiescherm en klik op Windows onderdelen toevoegen of verwijderen.
Nu komen de bewuste programma's wel in het lijstje voor, klaar om door u te worden verwijderd.
Bron: Digiweetjes

* Windows XP: Onlangs geïnstalleerd weghalen
Iedere keer als u het Startmenu opent, wordt onderaan bij Alle Programmaís een extra venstertje weergegeven met daarin de optie Onlangs geïnstalleerde programmaís.
En die optie staat behoorlijk in de weg van de ó wél vaak gebruikte ó knop Alle Programmaís.
Om dit vervelende venstertje te verwijderen, klikt u rechts op uw gebruikersnaam, die helemaal bovenaan in het Startmenu verschijnt.
Kies voor Eigenschappen en klik op Aanpassen op het tabblad Menu Start. In het dialoogvenster Menu Start Aanpassen selecteert u het tabblad Geavanceerd.
Haal het vinkje weg bij Onlangs geïnstalleerde toepassingen markeren, klik op OK, Toepassen en nogmaals op OK.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Opstartdiskette maken (XP)
Bent u van plan Windows XP op een lege schijf te installeren, dan hebt u natuurlijk een opstartdiskette nodig. Helaas vindt u deze niet in de doos van Windows XP.
Ook de oude Windows 98 opstartdiskette (mocht u die nog ergens hebben liggen) biedt geen uitkomst: XP laat zich namelijk niet via MS Dos installeren.
Omdat u zonder bootable cdrom lezer nu eenmaal geen besturingssysteem kunt installeren, hebt u dus een specifieke Windows XP opstartdiskette nodig die in Windows XP kan worden aangemaakt.
Een klassiek voorbeeld van de kip ei discussie.
Gelukkig biedt het internet uitkomst.
Op www.microsoft.com/downloads/release.asp?releaseid=33291 (Professional Edition) of www.microsoft.com/downloads/release.asp?releaseid=33290 (Home Edition) vindt u de benodigde gegevens voor het maken van een opstartdiskette.
Na het downloaden van het bestand kunt u het via de verkenner starten door er dubbel op te klikken. Het zelfuitpakkend bestand zal u nu om 6 vragen waarna u opnieuw kunt opstarten met diskette 1 in het diskettestation. De rest wijst zich vanzelf.
De diskettes bevatten alle benodigde drivers om de cd-rom aan te sturen, zodat u alsnog Windows XP op een lege schijf kunt installeren.
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


* PT Replicator
Windows - freeware
Maak automatisch een back-up van bestanden, mappen, zelfs hele schijven! U kan de software instellen zodat hij op een bepaald interval een kopie maakt.
http://www.karenware.com/powertools/ptreplicator.asp

* Virtual Dub
Windows 95/98/ME/NT/2000/XP - 882k - freeware
Een progje om video vast te leggen en te bewerken, met alle belangrijkste functies om beelden te knippen, te filteren en te bewerken. Bovendien kan u nog verschillende gratis filters vinden op het internet.
http://www.pcwelt.de/index.cfm?pid=264&pk=115837&p=2

* Avast! Virus Cleaner
Win98/NT/2000/ME/XP - 376k - freeware
Wanneer uw pc met een of ander virus of worm geïnfecteerd is, kan deze gratis download hulp bieden.
http://www.avast.com/

* USB Mouserate Switcher
WinXP - Win2003 server - 30,3 kb - freeware
Een gratis tool, om de transmissiesnelheid van de muis te wijzigen
http://www.tcmagazine.info/comments.php?id=8033&catid=3&highlight=Mouserate

* iTunes versie 6.0
Windows - freeware
Voortaan kan u met iTunes ook video's bekijken en aankopen, die u dan op de video-iPod kan bekijken.
http://www.apple.com/benl/itunes

* Fasterfox
Windows - Firefox - 57,5k - freeware
Dit progje maakt dat u sneller kan surfen met Firefox - het is een extensie voor Firefox.
http://fasterfox.mozdev.org/

* Neat Image 5.2
Win98/NT/2000/ME/XP - 1,5 MB - demo
Dit progje verwijdert onzuivere pixels van uw digitale foto's.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13012966.html

* Incredimail
Win98/ME/2000/XP - 8,4 MB - freeware
Een update van deze erg populaire mailclient, waarbij u allerlei grappige figuurtjes in uw mail kan invoegen.
http://www.pcwelt.de/index.cfm?pid=247&pk=103936&p=2

* Vrijdag Macdag - Sizerox
Mac OS X - 1,63 MB - shareware $7,95
Een tool om uw JPEG of TIFF afbeeldingen in een andere grootte om te zetten en ze als .jpg te bewaren. Ook handig om beelden van uw digitale camera of scanner over te zetten.
http://www.download.com/Sizerox/3000-2197_4-10432820.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag - Sonar
Mac OS X - 2,57 MB - shareware $32,95
Een progje voor de mensen die graag controle houden over hun systeem: het meldt wanneer een bestand veranderd wordt - ideaal dus voor het in het oog houden van installaties en voor de programmeur die een software wil ontwikkelen.
http://www.download.com/Sonar/3000-2238_4-10434592.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Morele verontwaardiging is jaloezie met een heiligenkrans
[Herbert G. Wells]