Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.773
(4.178 wekelijkse,
606 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie:
20 oktober 2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 420 van 15/10/2005


Gegroet lezers,

De wegen van het internet zijn ondoorgrondelijk, en dan vooral van de automatische procedures die bedacht zijn om spam of andere ongewenste content uit de mailbox van de internaut te houden. Zo kon het deze week gebeuren dat alle exemplaren van de dagelijkse editie die wij verzonden hadden aan de abonnees met een mailadres bij zonnet.nl en versatel.nl, ons geretourneerd werden. De reden? In de mail, zo meldde het automatische antwoord ons, kwam een URL voor die als verdacht stond genoteerd op de SURBL zwarte lijst. Wij citeren:

": host mail.zonnet.nl[62.58.50.9] said: 554 Mail
contained a URL rejected by SURBL: Blocked, food-force.com on lists [jp],
See: http://www.surbl.org/lists.html (in reply to end of DATA command)"

Nu moet u weten dat Food-force.com de webstek is van het Wereld Voedselprogramma van de VN. Een site die boven alle verdenking staat. En dan mag u ons uitleggen waarom het vermelden van die site in onze nieuwsbrief, reden is om te weigeren de nieuwsbrief bij de abonnee af te leveren?

Wordt het niet eens tijd dat er niet alleen automatische regeltjes uitgewerkt worden, maar dat er ook mensen aangesteld worden die die regeltjes moeten controleren? Want dit wordt echt absurd....

In elk geval: weer een editie vol met nieuws uit het internet-wereldje. Als u het ons vraagt wat wij het belangrijkste bericht vonden, dan was dat de aankondiging dat de EU wil werken aan een pan-europese muzieklicentie. Die zou de muziekindustrie, en het legaal downloaden van muziek via het internet, een flinke duw kunnen geven!

Zo, wij laten u aan uw leesvoer. Veel plezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* RIAA heeft nieuw slachtoffer: satellietradio
Blijkbaar zijn de advocaten van het RIAA, de organisatie die de belangen van de muziekindustrie verdedigt, uitgekeken op het vervolgen van 'gewone" internauten die het aangedurfd hadden wat muziek illegaal te downloaden. Want zij hebben nu het geweer van schouder veranderd en mikken nu op satellietradio.
Bij die radio kan de gebruiker immers programma's opnemen en dat zou natuurlijk kunnen verhinderen dat de mensen nog platen aankopen, zo meent het RIAA. Alle commentatoren die wij over dit onderwerp gelezen hebben, zijn het erover eens: het RIAA heeft eigenlijk wel andere katjes te geselen. Want de muziek die je opneemt van de satellietradio, is niet echt van zo'n goede kwaliteit.
Trouwens: kan u zich niet herinneren dat u, in lang vervlogen dagen, tapes maakte van uw favoriete radioprogramma's? Dat behoort, althans in de VS, tot het zogenaamde "fair use" en is als dusdanig toegelaten. Dus is het eigenlijk gek dat het RIAA de satellietradio's nu achter de kladden zit. Tenzij natuurlijk het RIAA alle vormen van kopiŽren volledig wil verbannen uiteraard...
http://money.cnn.com/2005/10/05/technology/record_satellite.reut/index.htm
http://techdirt.com/articles/20051007/1028217_F.shtml

* EU heeft ook visie op auteursrecht muziek
De Europese Commissie wil een nieuw plan uitwerken waarbij de auteursrechten beveiligd worden, ook bij het verdelen van muziek on line. En voor een keer moet u niet geŽrgerd kijken, want het is een positief bericht.
De EU wil namelijk een "multi-territoriaal licentiebeleid" uitwerken. Daarbij kunnen muziekproviders met één registratie het auteursrecht vrijwaren voor àlle EU-lidstaten. En dat is echt wel goed nieuws, want tot hiertoe worden de on line aanbieders van muziek een beetje afgeremd door het feit dat er voor elke lidstaat apart een akkoord afgesloten moet worden. Om eventjes over cijfers te spreken: om één enkele song uit te brengen in alle EU-lidstaten, kost het 325.000 Engelse pond. Wat wil zeggen dat de song minstens 4,75 miljoen keren gedownload moet worden, vooraleer er winst gemaakt kan worden. En dat zal inderdaad wel wat commercie afremmen, denkt u ook niet?
Hopelijk komen zo de al-wat-je-slikken-kan abonnementen snel dichterbij, want dat is waarop wij wachten: een maandabonnement en waarbij u voor de betaling van een democratische som alle songs kan downloaden die uw hartje begeert.
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2143438/eu-tackle-online-music

* De hele wereld indexeren? Hebt u 300 jaar tijd?
Eric Schmidt, baas van Google, heeft op een persconferentie een beetje verteld over wat er zoal gaande is bij Google.
Eerst en vooral: het indexeren van alle content van de hele wereld zou zo ongeveer driehonderd jaar in beslag nemen. Google zou volgens hem slechts 170 terrabyte indexeren, terwijl de wereld zo'n vijf miljoen terrabyte gegevens zou bevatten. Met andere woorden: als u af en toe niet vindt op Google wat u zoekt, dan moet u nog even geduld hebben. 300 jaartjes geduld...
Inderdaad, cijfertjes om van te duizelen. Maar, als de baas van Google dan toch beschikbaar was om over cijfertjes en indexering te praten, dan toch maar een vraagje stellen, zo dacht de reporter van Yahoo France erover. Hoe zit het met Google Print? Daar is het immers stil over, de laatste tijd. Volgens Schmidt wordt er even gepauzeerd, maar uitstel is geen afstel. De problemen met de auteursrechten op de boeken die Google wil inscannen, zullen overwonnen worden, zo verzekert Schmidt. "Per slot van rekening: Google Print vertoont geen enkele volledige pagina aan de gebruiker die een zoekactie wil ondernemen naar een boek dat met auteursrechten beschermd is."
En voor de rest gaat alles goed met Google, dank u.
http://fr.news.yahoo.com/09102005/308/le-temps-d-indexer-le-contenu-du-monde-selon-google.html

* Yahoo Podcast
Wanneer een bedrijf zichzelf wil positioneren in de top van de zoekmachines, dan is het zaak om zo snel mogelijk in te pikken op de nieuwste trends. Yahoo heeft die boodschap goed begrepen.
Het brengt namelijk een podcast zoekdienst uit waarbij u niet alleen de belangrijkste podcast uitzendingen binnen handbereik hebt, maar ook tips krijgt voor de interessantste podcasts, onder de vorm van on line besprekingen.
Met Yahoo Podcasts kan u op zoek gaan naar interessante podcasts aan de hand van sleutelwoorden, categorieŽn, of tags die de makers van de podcast zelf aan hun uitzending gegeven hebben. U kan naar de podcasts luisteren, of zich abonneren op de hele reeks.
Wij namen alvast de proef op de som en ondernamen een zoektocht naar "nederlandstalig". Twee nieuwe podcasts die we nog niet kenden, doken op: Koelcast en inTecht. Leuke aanvullingen op ons rijtje favoriete sites! De muziekkwaliteit is tussen haakjes uitstekend. De podcasts worden getoond in een eigen player van Yahoo.
http://news.com.com/Yahoo+launches+podcast+search+site/2100-1025-5892159.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703
http://podcasts.yahoo.com
http://www.koelcast.nl/koelcast.html
http://absurdnet.com/taxonomy/term/10/0

* Wil de EU softwarepatenten via een achterdeurtje binnenhalen?
Volgens Florian Mueller, een van de ijveraars tegen de invoering van softwarepatenten in Europa, zou de EU via een achterpoortje de softwarepatenten toch willen binnenloodsen in de EU.
Dat zou namelijk moeten gebeuren via een EU Community Patent, een patent dat voor de hele EU zou gelden. Zo'n EU patent is op zichzelf natuurlijk heel fijn, want dat betekent voor de creatieve geest dat hij veel minder kosten heeft om zijn patenten neer te leggen en te beschermen binnen de hele EU.
Mueller waarschuwt echter dat, als deze nieuwe EU wetgeving de praktijken volgt die momenteel in voege zijn bij het Europese Patentenbureau (EPO), dit zou willen zeggen dat softwarepatenten formeel gelegaliseerd worden. Want het EPO blijft namelijk continu softwarepatenten toekennen, alhoewel het Europese parlement een directieve verworpen had waardoor zulke patenten toegekend mochten worden.
Wordt ongetwijfeld vervolgd!
http://management.silicon.com/government/0,39024677,39153126,00.htm

* Grootste zombie-leger ooit ontdekt
Nederlandse autoriteiten hebben, zo meldt VNU Net, verleden week drie personen gearresteerd die ervan beschuldigd worden om een van de grootste botnets ooit te draaien. Een botnet is een netwerk van zombie-computers - computers die zonder medeweten van de eigenaar overgenomen zijn door andere personen en ingezet worden voor allerlei ongezonde praktijken: het verzenden van spam, of het uitvoeren van DoS-aanvallen.
Het nu ontdekte botnet zou uit maar liefst 100.000 zombie pc's bestaan hebben. Kan u zich dat voorstellen, 100.000 computers?!
In elk geval: dit netwerk is een van de grootste ooit ontdekt, zo zeggen de autoriteiten. De drie opgepakte individuen zullen beschuldigd worden van hacking, het vernietigen van geautomatiseerde netwerken en het installeren van adware en spyware. Zij worden er ook van verdacht internetwormen te verspreiden, die de zogenaamde keystroke-loggers bevatten - software waarmee al uw toetsaanslagen genoteerd en doorgestuurd worden, zodat de onverlaten aan uw geheime gegevens konden komen zoals bank inlog, paswoord enz.
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Personal_Computing/20051010012

* Yahoo Search, nu ook met blogs
Blogs, podcasts en RSS feeds mogen dan al gemeengoed zijn voor de echte internet-freaks, voor de grote massa zijn het nog onbekenden. Maar dat weerhoudt de zwaargewichten uit het internetwereldje niet om deze nieuwe media te omhelzen, zodat zij toch deze nieuwste manifestaties niet zouden missen.
Afgelopen week kondigde Google een afdeling aan waarbij u een persoonlijke pagina met RSS-feeds kon maken: de Google Reader (1). En deze week kwam Yahoo met het bericht dat zijn speciale nieuws-zoekpagina voortaan ook "aparte" journalistiek zou opnemen- journalistiek die niet door de traditionele media gepleegd wordt, maar afkomstig is van blogs en de fotosite Flickr.
Die nieuwe dienst maakt deel uit van de gepersonaliseerde My Web pagina die u bij Yahoo kan aanmaken.
Momenteel zijn er nog niet zoveel blogs beschikbaar, maar het bedrijf hoopt meer dan 20 miljoen blogs te kunnen indexeren.
http://www.google.com/reader
http://news.search.yahoo.com/
http://www.betanews.com/article/Yahoo_News_Search_Now_with_Blogs/1129043080

* Symantec klaagt bij EU over Microsoft
De laatste tijd brengt Microsoft meer en meer beveiligingsproducten uit: firewall, antivirus, antispy- en andere malware. Prachtig, zal u zeggen, want dat is toch wat de consument wou - dat Microsoft een beetje meer aandacht zou schenken aan veiligheid?
Tja, misschien wel, maar dan voornamelijk aan de veiligheid van hun eigen producten. Met deze nieuwe producten begeeft Microsoft zich nu in het vaarwater van de traditionele beveiligingsbedrijven zoals Symantec. En die zijn daar niet echt gelukkig mee.
Symantec heeft nog geen officiŽle klacht ingediend tegen Microsoft, maar heeft aan de pers verkondigd dat de EU Microsoft toch op de rooster wil leggen over hun plannen op vlak van beveiliging. De EU moet daarop beslissen of er sprake kan zijn van nieuwe inbreuken op de antitrustwetgeving.
Wat niet wil zegen dat Microsoft en Symantec op voet van oorlog staan - verleden week hebben beide bedrijven nog een gezamenlijke persconferentie uitgegeven over de oprichting van een SecureIT Alliance.
http://www.betanews.com/article/Symantec_Talking_to_EU_About_Microsoft/1128959886

* Microsoft sluit akkoord met RealNetworks
Nog een berichtje uit de financieel/juridische wereld: Microsoft en RealNetworks hebben een akkoord bereikt om een al lang aanslepend dispuut over (nogmaals!) de overtreding van antitrustwetten te beslechten.
Er zijn akkoorden gesloten over centjes, maar ook over samenwerking. Zo zou de Rhapsody muziekdienst van Real voortaan ook figureren bij de verschillende Webdiensten van Microsoft en ook bij de MSN Games en Xbox Live Arcade.
Real op zijn beurt zal de MSN Search integreren in zijn RealPlayer en de WMA technologie van Microsoft promoten bij Rhapsody to Go.
Een kort overzicht van de achtergrond en het verloop van het dispuut Microsoft-Real vindt u bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Settles_with_Real_for_761m/1129041795

* De Video iPod is er!
Na maanden speculatie wordt het geduld van de Apple-fans beloond: op een speciaal evenement in San José heeft Apple aan de verzamelde pers de eerste iPod met video-mogelijkheden voorgesteld.
Het nieuwe iPod toestel is sober, in zwart en wit en heeft een 2,5 inch (10 cm) TFT schermpje; het ontwerp van het toestel zelf lijkt erg veel op de iPod Nano.
Het scherm is natuurlijk het belangrijkste; dat kan 320 x 240 pixels aan, maar ondersteunt "slechts" 260.000 kleuren. U kan deze iPod via een video-output verbinden met een tv. Wat dat kleine mirakeltje kosten mag? Een 30 gig versie kost 299 US$, voor een 60 gig versie telt u 399 dollar neer.
En blijkbaar heeft Apple iets geleerd uit de slechte ervaring met het scherm van de iPod nano: het toestel heeft ook een beschermhoesje gekregen, om krassen te voorkomen.
http://www.betanews.com/article/Apple_Finally_Unveils_Video_iPod/1129138651
http://www.apple.com/benl/ipod/ipod.html

* Ook nieuwe iTunes
U kent ons magazine: op vrijdag is het gewoonlijk Mac-dag. Maar voor deze week werd het: Donderdag Mac-dag. Want wij kregen enkele interessante nieuwtjes binnen van het Macfront die wij u zeker en vast niet willen onthouden.
In een vorig bericht las u al van de video iPod en daar hoort dan ook een nieuwe versie bij van de iTunes: iTunes 6, de nieuwe versie van ons favoriet programma voor het beheer van muziek op onze pc en niet te vergeten: onze podcasts!
De iTunes muziekwinkel werd natuurlijk ook uitgebreid. U kan er zo'n 2.000 muziekvideo's downloaden en zes kortfilms voor $1,99 elk. Bovendien kan u, in samenwerking met Disney, de huidige en afgelopen episodes downloaden van de populaire tv-series Desperate Housewives, Lost, Night Stalker en nog andere en dat voor $1,99 per episode. Met andere woorden: aflevering gemist? Snel naar iTunes, eventjes de buidel openen en u kan uw favoriet feuilleton bekijken op uw pc of tv, of synchroniseren naar uw nieuwe iPod.
Net zoals tevoren is de iTunes voor Apple en Mac gratis downloadbaar vanop onderstaand adres.
http:// www.apple.com/itunes

* Nieuwe iMac G5
Om onze donderdag-macdag verder te zetten: op de speciale persconferentie heeft Steve Jobs ook als een trotse vader zijn nieuwste telg voorgesteld: de Apple iMac G5. Die heeft weer enkele erg mooie dingetjes: de ingebouwde iSight videocamera waarmee u o.a. videoconferenties kan houden.
Voor het eerst wordt hier ook de Front Row mediatechnologie voorgesteld. Daarmee kan u muziek afspelen, diavoorstellingen van foto's bekijken, dvd's en iMovies bekijken, filmpreviews of muziekvideo's en afleveringen van populaire tv-shows die u via de iTunes muziekwinkel aangekocht hebt. Daar hoort ook nog de Apple Remote bij, zodat u van alle lekkers draadloos kan genieten vanop een kleine 10 meter.
De nieuwe versie bevat ook de standaard Apple-technologieŽn iLife (toepassingen voor de digitale lifestyle), Tiger (Mac OS X versie 10.4) en een hele reeks productiviteits- en amusementsprogramma's zoals AppleWorks, 2006 World Book, Photo Booth, Nanosaur 2, Marble Blast Gold.
Wat dat wonder moet kosten? Prijzen starten vanaf 1399 euro.
En om het rijtje Apple berichten helemaal af te ronden: het gaat Apple blijkbaar voor de wind. Apple heeft zojuist zijn financiŽle resultaten bekend gemaakt. En die waren erg goed, want het bedrijf haalde in het afgelopen kwartaal de hoogste omzet en winst in zijn geschiedenis. Daar zullen ongetwijfeld iTunes, iPod en het kleine broertje nano voor iets tussenzitten!
http://www.apple.com/benl/imac/

* Microsoft en Yahoo koppelen IM netwerken
Instant Messaging is een fantastisch leuk ding, maar hoe vaak hebt u al niet gevloekt op het feit dat de verschillende diensten (MSN Messenger, Yahoo Messenger, Trillian...) niet met elkaar overweg konden. Vanuit MSN Messenger kon u geen contact leggen met uw buddies op Yahoo Messenger en omgekeerd.
En dan is het ook een heuglijk bericht, dat Yahoo en Microsoft eindelijk de concurrentie opzij zetten en hun netwerken voor elkaar openzetten, zowel voor tekstgesprekken als voicegesprekken.
Waarom die plotse ommezwaai? Waarnemers zijn het erover eens dat het groeiend succes van Skype een grote rol speelt bij deze beslissing. Telefonie via het internet (VoIP) lijkt een blijver te zijn en beide bedrijven willen een vaste voet op de grond op dit domein.
Yahoo en Microsoft samen vertegenwoordigen momenteel 44% van de Instant Messaging markt. AOL, dat zijn AIM heeft en ICQ, heeft zo'n 56%. En dan is er ook nog Google, dat onlangs zijn Google Talk lanceerde, maar dat tot hiertoe nog geen hoge toppen scheerde.
Op de tweede link vindt u een artikel bij CNet, waarin enkele doemdenkers hun angst de vrije loop laten, dat de koppeling van het MSN en Yahoo IM netwerk de poort zou kunnen openzetten voor massale verspreiding van IM wormen.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Yahoo_to_Link_IM_Networks/1129075667
http://news.com.com/Experts+Microsoft-Yahoo+alliance+is+food+for+IM+worms/2100-7349_3-5894198.html?tag=nefd.top

* Amerika overspoelt wereld met spam
Wij keken even verbaasd op bij dit bericht: 26% van de spam die onze brievenbus overspoelt, is afkomstig van de VS. Als u het ons vraagt, dan hadden wij daar een getal van 90% op geplakt, maar de cijfers zijn afkomstig van een bedrijf met een erg goede reputatie, het beveiligingsbedrijf Sophos, dus zal het wel waar zijn zeker?
In elk geval: de conclusie van het rapport van Sophos is, dat de VS nog altijd het spammerdespamste land ter wereld zijn, maar dat er beterschap in zit, want in dezelfde periode verleden jaar was de VS verantwoordelijk voor 42% van alle spam op de wereld. China en Zuid-Korea daarentegen zijn geklommen in de trieste rangschikking als meest-spam verzendende landen.
Volgens Sophos zou de daling in de VS te danken zijn aan twee factoren: een streng optreden van de overheid tegen frauduleuze mail enerzijds en het verbeteren van de beveiliging op computers, waardoor er minder zombie-computers zijn die gebruikt worden om spams door te sturen. Met name het uitbrengen van SP2 voor Windows XP heeft de beveiliging verbeterd.
Maar er moet nog meer gebeuren, zo zeggen waarnemers. De providers zouden heel wat zombie-spam kunnen voorkomen, door simpelweg de internetpoort 25 te sluiten, waardoor die zombiecomputers zich niet meer kunnen voordoen als e-mail servers.
http://news.com.com/Report+Antispam+push+helping+curb+U.S.+junk+mail/2100-7349_3-5894104.html?tag=nefd.top
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123012,00.asp

* Grote kuis van Yahoo: 70.000 vieze plekjes weggewerkt
Yahoo heeft al lang een dienst waarbij u als gewone gebruiker een chat-groepje kon aanmaken. Dat heeft een enorm succes gekend en er werden enorm veel praatgroepjes aangemaakt.
Maar er zaten er heel wat bij die niet door de beugel konden en met name de seks promootten tussen volwassenen en kinderen. Een procureur uit New York wou daar paal en perk aan stellen, nadat hij te weten was gekomen dat kinderen vrij toegang hadden tot zulke praatgroepen en daar natuurlijk een gewillig slachtoffer werden van de vieze tengels van volwassenen die hun handen (virtueel) niet thuis konden houden.
Yahoo beloofde toen dat het alle praatgroepen zou screenen - het is te zeggen, het zou de namen van de chatgroepen aflopen en alle chatrooms met dubieuze namen schrappen. Het resultaat van die operatie werd nu bekend gemaakt: maar liefst 70.000 chatrooms werden geschrapt. Een getal dat toch triest stemt...
Sindsdien heeft Yahoo de mogelijkheid geschrapt waarbij de internaut zelf een chatgroep mag maken en twijfelt er ernstig aan of het ooit nog die mogelijkheid terug zal invoeren.
http://today.reuters.co.uk/news/newsArticle.aspx?type=internetNews&storyID=2005-10-12T212130Z_01_HAR253163_RTRIDST_0_OUKIN-UK-YAHOO-SPITZER.XML&archived=False
http://www.betanews.com/article/Google_Purchases_Makes_Appearance/1129217596
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
* Segway geeft zijn technologie in licentie
De Segway vervoermiddelen (hoe moet u ze anders noemen: steps, fietsen?) zijn misschien wat te prijzig voor de meeste mensen en zijn tot hiertoe geen groot succes. Maar dat wil niet zeggen dat het bedrijf bij de pakken blijft zitten. Het wil de Smart Motion technologie die achter de Segway zit, voortaan in licentie geven, zodat ook andere bedrijven die kunnen gebruiken en zo misschien meer succesvolle toepassingen kunnen ontwikkelen.
Een eerste bedrijf dat al een licentie gekregen heeft, is WowWee. Dat zal de technologie integreren in zijn robotspeelgoed, zoals de Robosapien, de Roboraptor en Robopet.
En voor wie het weten wil: de Smart Motion technologie wordt, volgens Segway althans, omschreven als: "een intelligentie bewegingscontrole waarmee een toestel de omgeving in het oog kan houden, de beweging exact kan controleren en de juiste beslissingen kan nemen over hoe het zou bewegen."
Euhm. Het menselijk brein, was dat eigenlijk patenteerbaar?
http://www.betanews.com/article/Segway_to_License_Motion_Technology/1128705615

* Gedaan met WYSIWYG - hier komt Result Oriented UI
Wij nemen u even mee naar het rijk van de editors (tekst of andere). In den beginne was er het woord en het commando. Wou u een woordje in het vet hebben, dan moest u manueel code intikken of invoegen via functietoetsen voor en na dat woord. Dat was de tijd van editors zoals Wordstar. Die code stond dan wel in uw document, maar het resultaat zag u niet op uw scherm.
Daarna kwamen de WYSIWYG (what you see is what you get) editors. De codes die u invoegde, werden meteen zichtbaar op het scherm - denk maar aan Office.
Maar volgens dit artikel van Jacob Nielsen is het rijk van de WYSIWYG editor voorbij. Tussen haakjes: als u zich afvroeg hoe u dat in godsnaam moet uitspreken: zeg maar gewoon wizziwig. Volgens Nielsen is de WYSIWYG editor beperkt om drie redenen:
- teveel commando's beschikbaar, die u moeilijk kan vinden en die u meestal niet gebruikt, maar waarvoor u wel moet betalen
- teveel werk om van een ruw stuk marmer een mooi werkje te maken
- geen goede handleiding: u moet als leek zelf bepalen vanaf het begin wat u wil, door primitieve commando's te combineren.
De toekomst? Dat is de Result-Oriented UI, de op het resultaat georiŽnteerde user interface. Microsoft heeft begrepen wat nodig is en Office 12 zal een voorbeeld zijn van deze nieuwe interactie. Daarbij zijn de menu's en toolbars haast volledig verdwenen; de gebruiker bepaalt in tegendeel vanaf het begin hoe zijn document eruit moet zien.
Meer uitleg over deze nieuwe benadering in de blog van Jacob Nielsen. Bij PC World vindt u ook nog wat meer uitleg over de nieuwe versie van Office.
http://www.useit.com/alertbox/wysiwyg.html
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,122702,tk,wb101005x,00.asp

* Sony Ericsson W800i: vul hem met iTunes
Hebt u een W800i van Sony Ericsson? Dan kan u uw liefde voor muziek voortaan de vrije teugel laten. Dankzij nieuwe software kan u de Walkman-telefoon vullen met muziek die u van de iTunes software haalt.
De software in kwestie is Mass Storage Synchronizer. Die herkent het toestelletje van Sony-Ericsson als een iTunes-capabel toestel, zodat u de songs die u in uw iTunes staan hebt, naar het mobieltje kan overzetten.
U hebt wel een iTunes versie 4 of hoger nodig en ook Java JRE 1.4 of hoger.
http://www.chip.de/news/c1_news_16845111.html

* Web 2.0
Er wordt heel veel over gepraat, verleden week werd er zelfs een conferentie aan gewijd: het web 2.0. Voor sommigen is het gewoon een naam die gegeven wordt aan het nieuwe elan dat het internet gevonden heeft, onder de vleugels van Google, het bedrijf dat de meest geslaagde beursgang maakte na het barsten van de internet zeepbel.
Voor anderen gaat het om technologieŽn en is AJAX de motor die hierachter zit. AJAX is een letterwoord dat staat voor Asynchronous JavaScript and XML. Het geheim zit in de dynamische uitwisseling van gegevens tussen server en browser en met name het woordje asynchroon. In het verleden gebeurde er pas iets, veranderde er iets op de website die u bezoekt, als u ergens klikte, of iets koos uit een uitklapformulier, waarna de pagina ververst werd. Bij AJAX gebeurt dat dus a-synchroon, met andere woorden: de pagina wordt dynamisch aangepast zonder dat zij volledig ververst moet worden. Enorme tijdwinst, vlottere interactie... de voordelen zijn enorm.
En als u nu zou zeggen: dat is ver van mijn bed... Dan schudden wij het hoofd. Neen: dit wordt al op verschillende sites toegepast en u hebt er veel meer mee te maken dan u zich bewust bent. Prachtige voorbeelden van AJAX zijn Google Suggest (1) en Yahoo Mail Reader (2) en ook Google Maps (3) is op AJAX gebaseerd. Een technologie waarvan u nog veel zal horen!
http://www.google.com/webhp?complete=1&hl=en
http://whatsnew.mail.yahoo.com
http://maps.google.com
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=051011013

* Japan wil microchip inplanten in gevaarlijke dieren
Het is het einde van de week, dus mag het een beetje luchtiger. In Japan wordt overwogen om potentieel gevaarlijke dieren, zoals krokodillen, pythons en co, een chip in te planten. Als zij dan eens zoek raken, dan kan de eigenaar weergevonden worden.
De laatste weken zijn er verschillende incidenten geweest in Japan, waarbij zulke dieren alleen op stap gingen. Een python bijvoorbeeld maakte gebruik van de onachtzaamheid van zijn eigenaar (hij was in slaap gevallen op een bank in het park), om ervandoor te gaan. De man verklaarde achteraf dat hij echt verbaasd was dat de slang ontsnapt was, want dat zijn lievelingetje niet zo'n soort slang was.
In Japan zijn exotische dieren zoals reptielen erg populair, vooral omdat die proper zijn en stil en weinig plaats behoeven: u kan ze gewoon in een terrarium zetten. Wat natuurlijk erg handig is voor de Japanner die meestal toch niet over erg veel ruimte beschikt in zijn appartementje.
Voor slangen en salamanders zien wij zo'n chip nog wel zitten, maar waar ga je zo'n chip stoppen bij een tarantula?
http://news.com.com/Japan+to+require+microchips+for+dangerous+animals/2100-1006_3-5894607.html?tag=nefd.top


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Belgacom tv heeft een nieuw doelpubliek ontdekt: kinderen tot 3 jaar. Fopspenen worden gratis bij het abonnement bijgeleverd.
http://www.belgacom.be/belgacomtv

*** Platinum Internet Security van Panda Software werd in een vergelijkende test van PC World US uitgeroepen tot "Best Buy"
http://www.google.be/url?sa=U&start=1&q=http://www.net-security.org/press.php%3Fid%3D3502&e=9797

*** De dossiers voor het registreren van geneesmiddelen kunnen voortaan via het internet ingediend worden.
http://www.pressreleases.be/script_NL/newsdetail.asp?language=NL&ID=29087

*** Siemens brengt extreem dunne miniatuur-kleurendisplays uit voor afdruk op papier of folie.
http://www.siemens.com/ct-pictures/soct200513

*** De grootste fabrikant van videospelletjes, Electronic Arts, zal voortaan met Steven Spielberg samenwerken
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=051014015

*** Eerste volledig op het SIP-protocol gebaseerde telefoonconsoles voorgesteld
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=051013014

*** Trojan tast Playstation Portable aan
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,122915,tk,dn100705X,00.asp

*** Kerio stopt met haar gratis Firewall
http://www.kerio.com/kpf_home.html
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=051010024

*** De Motorola ROKR, de eerste muziektelefoon ter wereld met iTunes, zal vanaf november in ons land te verkrijgen zijn.
http://www.motorola.com/motoinfo

*** Careers in Audit is een nieuwe pan-Europese recruteringdienst voor mensen die werk zoeken of bieden in de Europese auditing-markt.
http://www.careersinaudit.com


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Aleksey Leonov - Ah esli...
[Wereldmuziek - Oost-Europa] Deze artiest werd in 1972 geboren in Rusland en leeft er in Moskou. Hij zingt en componeert zijn eigen songs. Deze song is ontwapenend door zijn emotie en de eigenlijk toch wel goede opnamekwaliteit.
http://music.download.com/alekseyleonov

* Tancredo und Lothar
[Wereldmuziek - Europa] Folk met wat gitaartjes. Het klinkt vrolijk, maar toch een beetje beperkt.
http://music.download.com/tancredoundlothar

* Frula Show - Uzdasi
[Wereldmuziek - Europese folk]
Een band uit ServiŽ, die momenteel in de VS gevestigd is. Zij werken al 12 jaar samen en brengen muziek uit de Balkan. Vrolijke muziek die echt kan bekoren. De stoelen opzij en vrolijk huppelen!
http://music.download.com/frulashow

* Viktor Mastoridis - ¨Pesnite Zvezdeni
[Wereldmuziek - Europa] Deze man verenigt verschillende oude Middellandse zee-stijlen tot neo-traditionele composities. Een zalig muziekske dat u zeker en vast op een ontspannen moment moet opzetten. Een straaltje zon erbij en een potje olijven als het kan!
http://music.download.com/viktormastoridis

* Theomia - Recuerdos
[Wereldmuziek - Europa] Nog een artiest uit het gebied rond de Middellandse Zee. Zacht gitaarspel. Erg mooi, ontspannen.
http://music.download.com/theomia


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als apen hooge klimmen willen
dan siet men strax haer kale billen
[Cats]
De nieuwe oogst* Abstract Fonts
Een site met meer dan 9.000 fonts die u gratis mag gebruiken, plus links naar andere sites die over fonts of lettertypes gaan. De fonts zijn netjes gerangschikt en u hebt altijd een mooi voorbeeld van hoe het lettertype eruit ziet.
[Taal: Engels]
http://www.abstractfonts.com/fonts/static_Letters/A_1.html

* Hymn
We gaan hier niet de godsdienstige toer op - HYMN staat voor Hear Your Music aNywhere. De bedoeling van dit project is u de middelen te geven om uw "fair-use" rechten uit te oefenen, het recht om een kopietje te maken voor eigen gebruik, als back-up. Bij verschillende muziekformaten is dat niet mogelijk en dit project wil daarvoor een oplossing bieden, door ervoor te zorgen dat u o.a. bestanden van AAC naar MP3 of Ogg kan overzetten, dat u muziek kan afspelen op verschillende systemen, enz.
[taal: Engels]
http://www.hymn-project.org/

* Rollyo
Bij een zoekmachine is het zoals in het echte leven. Stel eenzelfde vraag aan een pastoor of een beenhouwer en u zal een verschillend antwoord krijgen. Elke zoekmachine biedt een andere selectie van antwoorden en elke internaut heeft zijn eigen voorkeur van zoekmachine, waar hij het meest relevante antwoorden vindt.
Op dit gegeven is Rollyo gestoeld. U kan als het ware een eigen zoekmachine maken, zonder te kunnen programmeren. U moet alleen de sites selecteren en Rollyo maakt voor u een aangepaste zoekmachine.
[Taal: Engels]
http://www.rollyo.com/

* SitePoint
Een site voor webbouwers en webontwerpers. U vindt er nieuwe ideetjes, blogs rond sitebuilding, enz. Enkele voorbeelden: top 10 trucs voor CSS, 6 betalingsprogramma's besproken, virale marketing, enz.
[Taal: engels]
http://www.sitepoint.com/

* ThinkFree Office Online
U hebt geen Office, maar hebt wel Office documenten ontvangen? Deze site biedt u de mogelijkheid om deze documenten te openen én te bewerken, zelfs Office-compatibele documenten aan te maken, zonder dat u Microsoft Office op uw eigen pc hebt staan. De basisaccount is gratis; voor extraatjes moet u helaas weer betalen.
[Taal: Engels]
http://online.thinkfree.com/

* Pandora, uw eigen radiozender
Een toch wel intrigerend concept. U geeft de naam op van een artiest, de site zoekt naar gelijkaardige muziek, u voegt nog een andere artiest toe, enz, enz, tot u een heel eigen radiostation uitgewerkt hebt.
Om eerlijk te zijn: Deus, Tom Barman, Astor Piazzola, Cesarea Evoria waren niet gekend. Wij hebben dan maar een station gemaakt met Paul McCartney en John Lennon. Het beviel ons wel. Bij elke song krijgt u de cover van het album waaruit het komt, plus een link naar Amazon of iTunes om de song te kopen. U kan telkens aangeven of u vindt dat die song thuishoort op uw radio en of er meer van die muziek moet zijn. Het concept stond ons echt wel aan. De site is gratis gedurende 10 uren, helaas moet u daarna betalen (36 dollar per jaar)
[Taal: Engels]
http://www.pandora.com/

* YouTube
Het internet als tv. Op deze site kan u uw eigen video's uploaden en die van anderen bekijken. Er zit veel bullshit bij, maar ook enkele leuke dingetjes.
[Taal: engels]
http://www.youtube.com/index.php

* Opkuistips
Een site met 150 tips over opkuisen. En vooraleer u daar en masse naartoe surft, omdat u dringend grote kuis wil doen op uw harde schijf: het gaat om tips over het kuisen in huis. Moet ook gebeuren!
Hoe lippenstift te verwijderen, vlekken van soja, vastgeplakte kauwgom... Begin er maar aan!
[Taal: Engels]
http://www.lifehack.org/articles/lifehack/150-tips-and-tricks-on-cleaning.html

* Wereldvoedselprogramma
Er is heel veel honger in de wereld. Maar om die onder controle te krijgen, dat is niet zo simpel. Een on line spel bij het Wereldvoedselprogramma toont aan hoe moeilijk dat is.
[Taal: Engels]
http://www.food-force.com/

* Smarty
Nog een interessant project, ditmaal voor webbouwers. Het principe is simpel: de presentatie van een site scheiden van de achterliggende programmeringscode;
Met andere woorden: een programmeur kan de site opbouwen in PHP en de klant kan dan zelf sleutelen aan het design van de site, zonder dat hij het achterliggende programma in gevaar brengt. Voor de insiders.
[Taal: Engels]
http://smarty.php.net/whyuse.php

* Hulp gezocht: wat is de oorsprong van woorden?
De Oxford English Dictionary is op woordenjacht, samen met de BBC. Zij willen de oorsprong weten van woorden, zoals ska, nerd, the full monty en rekenen daarvoor op de goedgemeenschap. Het resultaat zal opgenomen worden in het woordenboek. (Bron: Taalpost)
[Taal: Engels]
http://www.bbc.co.uk/history/programmes/wordhunt/

* Yahoometa
Een zoeker die zowel beeld- als nieuws- als webresultaten geeft, in drie kolommen naast elkaar (bron: Wim W)
http://www.smallmouthbass.biz/yahoometa/yahoometa.php?q=&sa=Search

* Vrijdag animatiedag : Gutterball (game)
Zin in een spelletje bowling ? Met de muis kiest u positie en kracht en gooit u de bal. Indien u een strike gooit, gaat het aanwezige publiek uit de bol ... (1.3 Mb - Shockwave vereist)
(taal : Engels) [Filover]
http://www.skunkstudios.com/gutterball/game/

* Vrijdag animatiedag : Japanse metro
Een verborgen camerafilm (vrij groot en lang) waarin te zien is hoe een goochelaar/acrobaat enkele truuks uithaalt in een Japans metrostel en een pretpark. Het einde is verrassend en tevens hilarisch.
(taal : Japans) [Filover]
http://www.koreus.com/media/metro-japonais.html

* Vrijdag animatiedag : Kobe Van Looveren (fotografie)
Op de site van deze jonge Belgische fotograaf (22) kan u enkele staaltjes van zijn kunnen zien. Knappe natuurfoto's die ook internationaal in de smaak vallen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in 2004 de Eric Hosking Award kreeg van de BBC Wildlife Photographer of the Year.
(taal : Nederlands, Engels) [Filover]
http://www.imaginature.be
http://internt.nhm.ac.uk/jdsml/wildwin/2004/ad_cat.dsml?catdescrip2=eha

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Bart Van Cauter
De officiŽle website van de nieuwe Mister Vlaanderen.
http://www.bartvancauter.be/
http://www.mistervlaanderen.be/

- Rihanna
Haar debuutsingle "Hey Mr DJ" was direct een schot in de roos en staat overal hoog in de hitlijsten.
http://www.defjam.co.uk/rihanna/site.php

- Ilona Mitrecey
Deze 11-jarige zangeres is momenteel een fenomeen in Frankrijk en WalloniŽ waar ze al meer dan 27 weken in de hitlijst staat met "un monde parfait".
http://www.ilonamitrecey.com/

- Kristen Aldridge
OfficiŽle website van deze Amerikaanse actrice, fotomodel en tevens TV-presentatrice.
http://www.kristenaldridge.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's
*** Algemeen Dagblad
- Nano: mooi en dun als een potlood
- Wanadoo gaat mobiel
- Blessure Nesta door spelen op Playstation
- Scarlet wil kleuters aan mobiele telefoon
- Telecomprovider voor vrouwen
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Foto's printen vanaf telefoon of camera
- Mobiele telefoon van Bang & Olufsen
- SIW, alle informatie over je computer
- Telefoon met harde schijf
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Smartphone P990i van Sony Ericsson uitgerust met WiFi
- Packard Bell: succesvolle convergentie tussen informatica en consumentenelektronica
- HP met vier nieuwe iPaq PDA's.
- iPod speaker en dockingstation in één
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Novell wil ontwikkelaars van Linux inspireren
- Sound: mobiele speakers
- 3 maal ADSL-aanbod bij Mobistar
- Google brengt on line RSS Reader
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Google aast op AOL
- Atomik: nieuwe projecten en vers bloed-
- Vaste prijs voor onbeperkt GSMíen bij BASE-
- De peperdure facturen van softwarepatenten
- Oost-Vlaamse portaal voor Chinese adverteerders
http://www.digimedia.be/

*** Webfactor
- Yahoo opent podcastportaal
- Microsoft begonnen met massa-test van opvolger Hotmail
- Microsoft sluit na jaren vrede met RealNetworks
- Website brengt laatste nieuws over duurzame ontwikkeling
- Mysterieuze donor geeft nieuwe studenten jaar lang gratis muziek
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Advocaat zoekt aandacht met gewelddadig spelontwerp
- 1GB DDR-geheugenmodules getest
- Release OpenOffice.org 2.0 wederom uitgesteld
- Digitale-televisietarieven UPC bekendgemaakt
http://www.tweakers.net

WikipediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Dagelijks zonder gevaar in te nemen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanvaardbare_Dagelijkse_Inname
* Initiatiefnemer van "Het Machtige Hoopje" - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mili_Balakirev
* Zelfgeschreven - http://nl.wikipedia.org/wiki/Autograaf
* Zangeres - http://nl.wikipedia.org/wiki/Natalie_Merchant
* Aap uit het geslacht der bavianen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mantelbaviaan
* Mobiele stoommachines - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tractiemachines
* Stroming onder traditionalistische Rooms-katholieken - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sedisvacantisme
* Superheld die met Batman samenwerkt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Robin_%28superheld%29
* Zeer grote kever - http://nl.wikipedia.org/wiki/Goliathkever

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* De aardbeving in o.m. Pakistan van 8 oktober 2005 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Pakistan_2005
* Mohammed el-Baradei ontvangt de nobelprijs voor de vrede - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammed_el-Baradei

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Er heerst een feeststemming en er vloeit virtuele champagne bij de Nederlandstalige wikipedia, omdat de grens van 100.000 artikelen is overschreden. Hiervoor wordt ook een persbericht uitgezonden. Het 100.000e artikel gaat over het onderwerp RST-code (Readability-Strength-Tone of Radio-Signaal-Toon) wat internationaal onder radio-amateurs wordt gebruikt als rapport over de kwaliteit van een (analoge) radioverbinding. - http://nl.wikipedia.org/wiki/RST-code

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut

* Tip Windows XP - Mappen met een gezicht
De Windows Verkenner heeft van oudsher een saai uiterlijk. Maar met de komst van Windows XP is dit veranderd. Met name de gele mappen kunt u tegenwoordig in een leuk ogend jasje steken.
En dan hebben we het niet alleen over de afgeronde kantjes. Zo kunt u de mappen ook voorzien van bijvoorbeeld afbeeldingen.
Klik in de Windows Verkenner met de rechtermuisknop op een willekeurige map. Kies voor Eigenschappen en selecteer het derde tabblad Aanpassen. In het midden ziet u een knop Afbeelding Kiezen. Klik daarop en ga op zoek naar een gepast beeld voor die bepaalde map. Klik achtereenvolgens op Toepassen en op OK. Let wel: u krijgt de beelden alleen te zien als u in het menu Beeld voor Miniatuurweergaven hebt gekozen.
Als u mp3 bestanden in verschillende mappen bewaart (per artiest of cd een eigen map) dan kunt u elke map van een cd hoesje voorzien. Deze liggen voor het oprapen op het internet (bijvoorbeeld op de sites van web cd winkels). U kunt ze snel laten weergeven door ze in de map van de desbetreffende artiest op te slaan onder de naam folder.jpg.
Gebruikt u Windows Media Player om muziekbestanden te kopiŽren, dan worden de mappen automatisch van een passend plaatje voorzien. Tot slot kunt u Windows Media Player ook zelf de hoes laten tonen. Klik gewoon rechts in het beeldschermpje van Windows Media Player en zet een vinkje voor Albumhoes.
In plaats van vreemd bewegende figuren krijgt u een stilstaande afbeelding van de hoes te zien, op voorwaarde dat u de juiste afbeelding in de betreffende map hebt geplaatst natuurlijk.

* Tip Windows XP - Meer programma's op het scherm
In Windows kunt u met meerdere programma's tegelijkertijd op hetzelfde scherm werken.
Zijn er verschillende programmaís geopend, dan neemt doorgaans een zoín programma het volledige scherm in beslag en zijn de andere als een knop in de Taakbalk opgenomen. Klikt u op zoín knop, dan wordt het betreffende programmascherm automatisch vergroot tot maximale schermgrootte.
Maar misschien vindt u het handiger om alle actieve programma's over het scherm te verdelen. Dat gaat als volgt: maximaliseer het eerste programma met de CTRL-toets ingedrukt. Klik nu met rechts op de knop van de andere programmaís in de Taakbalk.
U hebt daarbij de keuze uit drie verdeelmogelijkheden: Trapsgewijs (de verschillende programmaís schuin onder elkaar), Onder Elkaar of Naast Elkaar.
Door in een deel van het scherm te klikken maakt u een bepaald venster actief.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Meerdere bestandsnamen hernoemen
In de Verkenner van Windows XP is het mogelijk meerdere bestandsnamen in 1 keer te hernoemen. Dit is makkelijk als u bestanden dezelfde naam wilt geven met een oplopend nummer zoals bijvoorbeeld gemaakte foto's met een digitale camera. Digitale camera's geven de gemaakte foto's namelijk standaard namen zoals bijvoorbeeld DSC0001.jpg, DSC0002.jpg, DSC0003.jpg. En dit zijn niet erg duidelijke namen.
Selecteer alle foto's in de map (Control + A), of selecteer de bestanden apart door middel van het inhouden van de Control-. Klik nu met de rechtermuisknop op de eerste foto in de selectie en kies voor Naam wijzigen. Verander de naam in bijvoorbeeld: Vakantie 2000 (1).jpg. Let op: (1) achter de titel is het nummer van de eerste foto, u kunt dus ook met b.v. (15) beginnen. Drukt u nu op Enter dan worden alle geselecteerde foto's opvolgend genummerd, dus: Vakantie 2000 (2).jpg, Vakantie 2000 (3).jpg, Vakantie 2000 (4).jpg. Hieronder is een voorbeeld te zien.
Bron: Digiweetjes
http://www.digiweetjes.com./Besturing/WinXP/WindowsXP.html

* Windows XP - Messenger uitschakelen
Net als Internet Explorer en Outlook Express zit de Windows Messenger diep in het systeem ingebakken.
Gebruikt u af en toe de Messenger, dan kunt u deze ook uitschakelen.
Start de Messenger op via het Startmenu een kies in het menu Extra voor Opties.
Selecteer het tabblad Voorkeuren en haal de vinkjes weg bij Dit programma uitvoeren als Windows wordt gestart en Dit programma laten uitvoeren op de achtergrond.
Vervolgens start u ook Outlook Express op en kiest u in het menu Extra voor Opties.
In het tabblad Algemeen schakelt u Automatisch aanmelden bij Windows Messenger uit.
Het lijkt er op dat deze tip alleen werkt met Windows Messenger en NIET met MSN Messenger.
Bron: Digiweetjes
http://www.digiweetjes.com

* Windows XP - Netmeeting verdwenen?
Als het aan Microsoft ligt communiceren we allemaal via de in Windows XP meegeleverde Windows Messenger.
Maar voor wie wil is er natuurlijk altijd nog het oude vertrouwde NetMeeting. Maak je gebruik van Windows XP Home of heb je een upgrade gedaan vanuit Windows '98 naar Windows XP Professional dan is de kans groot dat Netmeeting gewoon aanwezig is.
Heb je een schoon geïnstalleerde versie van Windows XP Professional dan lijkt NetMeeting weliswaar verdwenen, maar zit er nog wel degelijk.
Kies in het Startmenu de optie Uitvoeren en typ 'conf' in de opdrachtregel.
Klik op OK en NetMeeting zal starten. Een snelkoppeling maken naar het programma conf.exe behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Het programma vind je in de map Program Files/NetMeeting.
De eerste keer moet je met de Set-up Wizard de software nog even installeren, maar daarna kun je NetMeeting gewoon weer gebruiken!
Bron: Digiweetjes

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...* Jetico Personal Firewall
Windows XP/ME - 2,7 MB - freeware
Een gratis firewall die voorkomt dat u ongewenst bezoek krijgt.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5631/2/jetico_personal_firewall/index.html

* Switch
Win9.X/2000/ME/XP/NT4 - 354k - freeware
Een progje om muziekbestanden om te zetten: MP3, WAV, OGG, AAC, Flac, WMA, Atrac, kortom: alle standaards die u op het internet tegenkomt, worden onderhanden genomen.
http://www.nch.com.au/switch/index.html#101

* IE Toolbar
Een nieuwe hulp-toolbar, enkel in IE beschikbaar, die vooral webmasters op prijs zullen stellen. (Bon: Wim W)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=e59c3964-672d-4511-bb3e-2d5e1db91038&displaylang=en

* Wipe Clean
Windows - shareware
Een progje dat ervoor moet zorgen dat alle gevoelige data tijdig van uw harde schijf verwijderd worden.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20051006_wipeclean.phtml

* Eudora 6.2.3
Win98/2000/ME/XP - 9,1 MB - freeware
Wij zijn al jaren fan van dit ijzersterke en oerdegelijke mailprogramma. Er is nu een nieuwe versie uit. Er zijn twee versies: een gratis, die advertenties bevat en een betalende (50$) zonder advertenties.
http://www.pcwelt.de/index.cfm?pid=247&pk=114415&p=2

* Run-with-Parameter
Win2000/XP - 152k - freeware
Een progje waardoor u programma's met bijkomende parameters kan openen. Zoals bijvoorbeeld Outlook Express - als u die opent /newsonly, dan wordt die als newsreader opgestart.
http://www.pcwelt.de/index.cfm?pid=234&pk=115982&p=2

* My Color Studio

Win98/2000/ME/NT/XP - 672k - shareware
Een progje dat u helpt bij het kiezen van harmoniŽrende kleuren.
http://www.pcwelt.de/index.cfm?pid=308&pk=121663&p=2

* Screenshot Captor
Win98/2000/ME/XP - 3,86 MB - freeware
Een progje om afdrukken van het scherm te maken en ze meteen te bewerken.
http://www.pcwelt.de/index.cfm?pid=234&pk=121665&p=2

* Vrijdag Macdag: Web Site Maestro
Mac OS 8.X/9.X 2,17 MB - shareware met 30 dagen probeerversie
Een progje dat de snelheid van uw website verbetert, door de html- en scriptcode te optimaliseren.
http://www.download.com/Web-Site-Maestro/3000-2177_4-10401057.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: Captain FTP Widget
Mac OS X - 675k - freeware
Dit progje combineert de kracht van de motor van Captain FTP met het dashboard ervan, zodat er een erg simpele manier ontstaat om bestanden te uploaden naar servers.
http://www.download.com/Captain-FTP-Widget/3000-2151_4-10433924.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Deze week geen vraagjes van onze lezers.
Wij hebben wel een vraagje aan u: welke software zou u graag willen dat wij voor u ontleden? Met welke technologie het u last? Wij verwerken het graag in een nieuwe reeks Tips.

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Als een aap in de spiegel kijkt
dan kan daar geen apostel uit kijken
[Lichtenberg]