Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.770
(4.164 wekelijkse versie,
606 dagelijkse updated)
Deadline van volgende editie:
6 oktober 2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 418 van 1/10/2005
Gegroet lezers,

Bij de aanvang van dit nummer eerst nog even uw aandacht voor het volgende:

Deze week hebben zich verschillende nieuwe abonnees aangemeld, die over NeTTies gelezen hadden in het weblog Oblog, een weblog dat de internaut op de hoogte houdt van ontwikkelingen in de openbare bibliotheek (http://bibliotheek.pivot.cc/) . Daar werd namelijk lovend gesproken over dit e-zine. Dat vonden wij erg leuk, dat verstaat u wel :) Wij heten al onze nieuwe abonnees harteljik welkom en hopen dat zij wat van hun gading kunnen vinden in dit e-zine.

Verder zal u misschien merken dat de nieuwsartikeltjes deze week iets magerder uitgevallen zijn dan u van ons gewend bent. De redactie wordt namelijk geplaagd door een hardnekkige griep, en schrijven met een hoofd dat in de watten verpakt lijkt te zijn, dat valt niet mee... Wij hopen gauw weer op volle sterkte te kunnen draaien.

En dan ten laatste: een nieuwe aflevering van onze wedstrijd, die loopt in samenwerking met collega nieuwssite Computertaal (http://www.computertaal.be). Deze week zijn de prijzen enkele mooie boeken, ons ter beschikking gesteld door de auteur, Peter D'Hollander:
- Cd's en dvd's branden (2 exemplaren)
- Pinnacle Studio 9 (2 exemplaren)
- Pinnacle Studio 8
- Excel 2003

Een van die boeken kan het uwe worden, als u ons antwoord kan geven op volgende vragen:

Prijsvraag: In de tip "Nieuwsgroepen lezen met Thunderbird" van Computertaal ziet u, als u goed oplet, in afbeelding 3 de naam van een provider staan. Wat is die naam?
Schiftingsvraag: hoeveel correcte antwoorden krijgen wij binnen uiterlijk woensdag 5 oktober om 18u?

Stuur ons uw antwoord uiterlijk woensdag 5 oktober om 18u naar ons adres wedstrijd@netties.be Vergeet niet uw juiste adres te vermelden, alsook welk boek uw voorkeur draagt. Succes!

Zo, wij hebben genoeg van uw tijd in beslag genomen. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

P.S. Toch nog even een vraagje: kan u ons laten weten wat u vindt van de podcast-adresjes die wij deze week in onze "Oor" rubriek vermeld hebben? Maakt u gebruik van podcast, zo ja/zo neen: waarom (niet)? En hebt u zelf nog favoriete podcast adressen? Wij zouden uw feedback op prijs stellen, zodat wij weten of wij in de toekomst nog meer podcast adressen voor u moeten bijeensprokkelen...Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* P2P sites bezwijken onder druk van RIAA
Met veel ophef wordt aangekondigd in de media dat de P2P sites zouden toegeven aan de druk van het RIAA; dat heeft, zoals u wellicht weet, verleden week zeven P2P ruildiensten aangeschreven om op te houden met hun illegale praktijken. Er wordt het geval aangehaald van WinMX dat gesloten werd en van een kantoor van eDonkey in New York dat eveneens gesloten werd.
Maar of dit bericht waarheid bevat, of enkel "wishful thinking" is van het RIAA, valt moeilijk te achterhalen. Het RIAA zelf heeft immers geweigerd om de namen vrij te geven van de P2P diensten die het aangeschreven heeft, zodat wij niet kunnen vergelijken of hun actie succes heeft. En in het geval van eDonkey zou het enkel gaan om een kantoor dat al een jaar geleden gesloten was en zou het helemaal niet wijzen op een mogelijke sluiting van de dienst.
Het is trouwens de vraag of het RIAA met haar dreigbrieven de P2P ruildiensten wel het zwijgen zal kunnen opleggen. "P2P ruildiensten zullen op lange termijn minder mainstream worden, maar zij zullen er altijd zijn. De uitdaging voor de muziekindustrie bestaat erin dat zij de P2P diensten verder moeten blijven duwen naar de marginaliteit en de aldus ontstane leegte opvullen met legitieme diensten.", zo luidt het bij Jupiter Research.
http://weblogs.jupiterresearch.com/analysts/mulligan/archives/010692.html
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2142701/peer-peer-services-crumble

* Phishers mikken nu ook op Europese banken
Het internet monitoring bedrijf Websense waarschuwt ervoor dat phishers voortaan ook Europese banken in het vizier nemen en dat een minder strenge veiligheid daarvan de reden zou kunnen zijn.
Het bedrijf heeft ontdekt dat er voor het eerst ook twee dozijn Europese banken, voornamelijk Spaanse en Italiaanse instellingen, onlangs het slachtoffer werden van phishingaanvallen. Voorheen waren die aanvallen voornamelijk gericht tegen Amerikaanse sites zoals Citibank en PayPal.
Blijkbaar zijn de phishers op zoek naar zwakke schakels in de beveiliging. Websense maakt daarbij wel de opmerking dat Nederlandse banken heel zelden op de korrel genomen worden. Dat zou verklaard kunnen worden door twee zaken: enerzijds de taal - het Nederlands is voor een buitenlander nog altijd moeilijk aan te leren; anderzijds de beveiliging: de meeste Nederlandse banken hebben een dubbele authenticatie, of gebruiken paswoorden die slechts één keer geldig zijn.
Spaanse banken worden daarentegen meer op de korrel genomen; Spaans is nu eenmaal de vierde meest gesproken taal en klanten van Spaanse banken zitten zowel in Europa als in Zuid-Amerika.
Taal blijkt nu eenmaal een grote hindernis te zijn bij phishing mails; vaak kan men een valse mail meteen herkennen aan de schabouwelijke taal van de mail.
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Personal_Computing/20050920007

* StumpleUpon: struikel eens over een leuke site
In de beginjaren van het internet was het echt een hele ontdekkingstocht, surfen op het internet. U viel gewoon over de nieuwe en interessante sites.
Sindsdien is het internet zo druk geworden, zo vol, dat het nog moeilijk wordt om nog zo'n avontuurlijke surftochtjes te ondernemen. Maar gelukkig komt de Firefox extensie StumbleUpon te hulp. Na installatie geeft u aan wat uw interessegebieden zijn. De extensie voegt enkele buttons toe aan uw Firefox toolbar. Wanneer u de Stumble button aanklikt, wordt u naar een van de sites gebracht van de reeks waarvoor u interesse hebt. U kan dan zelf een oordeel uitspreken over de site, of de site bespreken.
http://www.stumbleupon.com/
http://www.pandia.com/sew/69-exploring-the-web-and-having-some-fone-with-stumbleupon.html

* MSN adCenter komt eraan
Google's adverteersysteem AdSense en AdWords doen het al jaren goed. Zo goed, dat het bedrijf succesvol naar de beurs getrokken is, in een recordtempo enorm veel geld opgehaald heeft, waarmee het verdere groei kon bekostigen.
Wel, Google heeft natuurlijk niet het monopolie op advertenties naast zoekresultaten. In alle stilte is Microsoft al maanden bezig met een experiment in Frankrijk en Singapore met zulke betaalde advertenties. Bij Microsoft heet het dan wel AdCenter. Het experiment is blijkbaar succesvol, want volgende maand gaat er ook een pilootproject in de VS van start.
In tegenstelling tot Yahoo en Google, kan de adverteerder zijn campagne naar bepaalde bevolkingsgroepen richten. De AdCenter dienst bevat ook enkele hulpmiddelen voor de adverteerder, zoals een site analyzer die trefwoorden zal adviseren gebaseerd op de content van de site; een "audience profiler" die de adverteerder een idee geeft van de demografie van de mensen die naar een bepaald trefwoord zoeken en een gedetailleerd rapport over de efficiency van de adverteercampagne.
http://www.betanews.com/article/MSN_adCenter_Moves_Out_of_Testing/1127742531
http://advertising.msn.com/
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,122699,tk,dn092605X,00.asp

* MTV & Warner maken muziekvideo's ook mobiel
Het gaat druk worden op ons mobieltje: MTV Networks heeft een akkoord gesloten met Warner Music Group en zal diens muziekvideo's aanbieden in een nieuw mobiel aanbod. Daarbij zouden voor het eerst muziekvideo's on demand beschikbaar worden op een draadloos netwerk. MTV zou trouwens ook delen van sommige programma's aanbieden als downloads.
Hoe het een en ander concreet er zal uit zien, waar en wanneer we die video's op het mobieltje kunnen bekijken, daar vertelt het bericht nog niets over. Geduld is een schone zaak, lezertjes!
http://www.betanews.com/article/MTV_Warner_Take_Music_Videos_Mobile/1127751865

* Camerafoontjes worden steeds beter
En nu we toch bezig zijn over muziek en mobiel: we voegen hier nog het woord "beeld" aan toe en we komen bij het onderwerp camerafoontje. Er was een tijd dat verschillende IT-waarnemers het concept van het camerafoontje (een mobieltje met een camera aan boord) volledig afkraakten. De kwaliteit zou niet goed genoeg zijn, zo heette het.
Maar de kwaliteit is steeds beter en beter geworden en is nu zelfs zo goed, dat een bekende rock band, The Presidents of the United States, haar laatste nieuwe muziekvideo volledig opgenomen heeft met camerafoontjes.
En uiteraard, de kwaliteit kon beter, maar het bewijst gewoon dat de kwaliteit van de camerafoontjes beter geworden is en de IT-waarnemers er dus flink naast zaten!
En voor wie het interesseren mocht: de video werd opgenomen met Sony Ericsson mobiele videomobieltjes.
http://www.nzherald.co.nz/section/story.cfm?c_id=5&ObjectID=10347343

* Sun brengt Star Office 8 suite uit
Sun heeft deze week de uiteindelijke versie uitgebracht van StarOffice 8. En meteen werd er een samenwerkingsakkoord gesloten met twee softwareverdelers, Encore en Avanquest. Encore zal de alleenverdeler zijn van StarOffice 8 in de VS en Avanquest voor 10 landen in Europa.
Met dit product wil Sun binnenbreken in de markt van de kantoorsuites die momenteel gedomineerd wordt door Microsoft met zijn Office. Het middel waarmee Sun dat wil doen: de prijs.
Het kantoorpakket kost namelijk 59,95 USdollar voor een downloadversie en 99,95 voor een versie in een doosje. Voor die prijs krijgt u een product dat erg nauw bij Office aanleunt en erg compatibel is met Office documenten.
http://www.betanews.com/article/Sun_Launches_StarOffice_8_Suite/1127823622

* Service Pack 2 voor Office 2003 bevat Phishing Blocker
En als we aandacht schenken aan het ene kantoorpakket, dan moeten we dat ook maar aan het andere doen. Deze week heeft Microsoft in alle stilte Service Pack 2 uitgebracht voor Office 2003. Die bevat een aantal verbeteringen op het vlak van beveiliging en prestaties. Zo zit er een bescherming in tegen phishing voor de Outlook mailclient; die zal voortaan e-mails eruit filteren die trachten om uw persoonlijke informatie te stelen.
http://fileforum.betanews.com/detail/Microsoft_Office_2003/1090953789/1

* Nieuwe reeks corrupte Torrent bestanden
myBittorrent is een populaire site waar u links naar Bittorrent bestanden vindt. Tienduizenden internauten gebruiken de site elke dag. Maar zij wordt de laatste tijd ook bezocht door een groepje "saboteurs" - mensen die het systeem van Bittorent willen ondermijnen.
Het gebeurt wel meer dat valse en/of corrupte bestanden op het systeem losgelaten werden, maar nu gaat het om iets nieuws - deze valse bestanden slagen er op de een of andere manier in om een status te krijgen van hoge populariteit - wat er normalerwijze op zou moeten duiden dat het goede bestanden zijn. Maar in werkelijkheid zijn het bestanden die niet in hun geheel gedownload kunnen worden - zij stoppen op 97-98% van het einde.
Hoe het een en ander in zijn werk gaat, kan u lezen in dit artikel bij Slyck, een site gespecialiseerd in sharing programma's.
http://www.slyck.com/news.php?story=926

* Erotisch chatten
Allicht hebt u het bericht vandaag in het nieuws gehoord, gelezen of gezien: een rechtbank oordeelde dat erotische chats een grond voor echtscheiding zijn. Wablieft, zegt u?
Wel, sta ons toe even te verduidelijken. Eerst de feiten op een rijtje. Een man vroeg de echtscheiding aan van zijn vrouw; hij verdacht haar van overspel en vond op de computer van het gezin logs van erotisch getinte gesprekken. Hij haalde er een deurwaarder bij, die de logs afprintte. Die prints werden als bewijslast aangevoerd in het echtscheidingsproces.
In feite werd er bij dit proces uitspraak gedaan over verschillende punten. Ten eerste: de chats op zich worden niet als overspel beschouwd, maar wel als een grove belediging voor de partner. Ten tweede: de partner had wel degelijk het recht om de logs van zijn echtgenote te lezen, omdat zij op de gezinscomputer stonden. Het argument van de verdediging van de vrouw, dat de man haar recht op privacy geschonden had door de logs te lezen, werd door de rechter niet weerhouden.
Wat moet u hieruit onthouden? Eerst en vooral: als u dan toch erotisch getinte gesprekken wil voeren, via het internet, zorg dan dat u een eigen computer hebt, of als u een computer moet delen: dat het loggen van die gesprekken uitstaat. Ten tweede: erotische gesprekken voeren is GEEN overspel. Ten derde: het is wel een grove belediging voor de partner.
Wat is onze conclusie? Dat de rechter met twee maten en gewichten meet. Een erotisch gesprek via het internet, staat ons inziens op hetzelfde niveau als een erotisch telefoongesprek en voorzover wij weten is er nog geen enkele rechter die een vrouw of man veroordeeld heeft voor het voeren van gepeperde gesprekken.
Trouwens, de grens is erg moeilijk te trekken. Wanneer moet een man of vrouw het als een belediging opvatten wanneer de partner erotiek zoekt op een ander? Vindt u het een belediging voor uw eigen seksualiteit, uw persoontje, uw relatie, wanneer uw partner idolaat naar de centerfold van Playboy staart, of dagenlang zit te kwijlen voor alle luchtig geklede dames en heren die voorbij flaneren in de zomer? Een partner die anderen op de billen slaat en in kontje knijpt, is dat dan ook geen grove belediging van de eigen relatie en grond voor echtscheiding? Of zijn dat onschuldige uitingen van seksualiteit, die getolereerd moeten worden? Wat als de een zijn seksuele genoegdoening vindt in afbeeldingen en de ander in erotisch getinte gesprekken? U ziet het, geen simpel onderwerp.
En tussen haakjes: een log is een computerbestand waarmee geknoeid kan worden. Tenzij de deurwaarder in kwestie een computerspecialist is, kan hij niet garanderen dat het log inderdaad het gesprek weergeeft zoals het zich afgespeeld heeft en dat er niet in geknoeid is. Een bemerking waarmee de rechter volgens ons geen rekening mee gehouden heeft.
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={50657DA4-9FFC-4B57-93B8-2C4E823C762B}
http://www.standaard.be/nieuws/binnenland/index.asp?articleID=DMF28092005_019&snel=1

* Apple zal Nano schermpjes vervangen
Sinds de nieuwe Nano muziekspeler van Apple gelanceerd werd, zijn er verschillende klachten binnengekomen van gebruikers over het schermpje van dit nieuwe mirakeltje van Apple. Dat polycarbonaat plastiekje zou namelijk veel te gemakkelijk krassen vertonen en daardoor zou het moeilijk worden om het scherm nog te lezen. Er waren zelfs zoveel klachten dat een van de getroffen gebruikers een speciale website opgezet heeft, Flawedmusicplayer.com (1), waar andere gebruikers hun hart konden uitstorten. De site was eigenlijk oorspronkelijk opgezet om gebruikers te verenigen waarvan het schermpje gebarsten was, maar werd al spoedig overspoeld door klachten over krassen op het schermpje. (2)
Apple heeft nu gereageerd op die klachten en geeft toe dat er een fabricagefout gemaakt werd, waardoor een klein percentage van de iPod Nano's een zwak scherm heeft, waardoor die eventueel kunnen barsten wanneer zij in een krappe broekzak gestopt worden bijvoorbeeld;
Het bedrijf kondigt dan ook aan dat het de Nano's met een gebarsten scherm zal vervangen. Voor de toestellen met krassen op het scherm wordt geen oplossing aangeboden.
Apple voegt er nog aan toe dat het probleem minder dan 1/10 van 1 percent van alle iPod Nano toestellen betreft.
http://flawedmusicplayer.com/
http://www.betanews.com/article/Apple_to_Fix_Nano_Screens_Not_Scratches/1127924748

* Thunderbird krijgt agenda
De Mozilla-programmeurs weten dat zij het met hun Thunderbird e-mailclient moeten opnemen tegen een geduchte concurrent: Outlook. Die heeft uiteraard een beentje voor, vooral omdat Outlook behoort tot het Microsoft pakket.
De Firefox browser mag dan al erg populair geworden zijn, de andere poot van de Mozilla-ontwikkelaars, Thunderbird, is dat nog altijd niet. Waarom dan niet een beetje in de leer gaan bij Outlook? En dus werd er besloten om de Thunderbird software in de toekomst wat meer te laten lijken op Outlook. Dat project kreeg de naam "Lightning" mee. Het zou een betere integratie met Thunderbird moeten hebben en betere links tussen mail en tasks. In de toekomst zou daar ook nog een betere synchronisatie moeten bijkomen.
Tussen haakjes: wij maken momenteel gebruik van de Calender als extensie bij onze Firefox browser en die bevalt ons prima. Taken, ook zich herhalende taken met deadlines, evenementen, u kan zelfs evenementen importeren vanuit de kalenders van anderen. Een aanrader eigenlijk.
http://www.betanews.com/article/Thunderbird_to_Get_Calendar_Addin/1127926274
http://wiki.mozilla.org/Calendar:Roadmap

* Donkere wolken boven P2P landschap: eDonkey stopt ermee
Enkele dagen geleden stelden wij nog vragen bij het bericht als zouden de P2P diensten massaal bezwijken onder de druk van het RIAA. Helaas: sindsdien worden de berichten bevestigd.
Alvast in het geval van eDonkey: de directeur van MetaMachine, het bedrijf dat eigenaar is van eDonkey, heeft in een hoorzitting voor het Amerikaanse parlement over de toekomst van P2P gezegd dat zijn bedrijf de handdoek in de ring gooit.
Het is te zeggen: het open systeem van eDonkey wordt opgedoekt, maar het bedrijf stopt er niet helemaal mee. De gebruikersbasis wordt omgevormd tot een gesloten systeem voor het verdelen van online content.
Voor het eerst werd ook inzage gegeven in de inhoud van de brieven die het RIAA gestuurd had naar 7 P2P diensten. In die brieven wordt dus gedreigd met vervolging, niet alleen tegen de bedrijven, maar ook tegen de beheerders ervan. Daarbij steunt het RIAA zich op een uitspraak in het Grokster-proces, waarbij de rechter oordeelde dat de P2P diensten piraterij moeten ontmoedigen. En, zegt de directeur van eDonkey, wij kunnen nu eenmaal niet bewijzen dat wij géén piraterij aanmoedigen. Het is nu eenmaal moeilijk te bewijzen dat er "niets" is...
Meer achtergrond en commentaar over het besluit van eDonkey bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/P2P_Future_Darkens_as_eDonkey_Closes/1127953242

* Nieuwe versie van Skype: personalisering, mobiliteit
Deze week heeft Skype een nieuwe versie uitgebracht van haar populaire voice chat software. En die bevat enkele aanvullingen waarmee het bedrijf nog meer hartjes wil veroveren. Zo is er, aldus dit artikel bij BetaNews, een verbetering voor de geluidskwaliteit, meer mogelijkheid tot personalisatie en mobiliteit.
Momenteel zijn er al zo'n 56 miljoen geregistreerde bezoekers en elke dag komen er zo'n 170.000 bij.
Net zoals voorheen is de software gratis, maar als u een paar centjes neertelt, dan krijgt u extra mogelijkheden, zoals het doorverbinden van gesprekken naar een andere Skype gebruiker, of naar een gewone landlijn.
En ook voor de personalisatie moet u ietske betalen. U moet zich dat zo ongeveer voorstellen als uw mobieltje, dat u tegen betaling kan voorzien van allerlei beltoontjes en screensavers. Net zo bij Skype: voor 1 euro kan u de Skype software opsmukken met afbeeldingen, geluidjes en beltoontjes.
http://www.betanews.com/article/Skype_Adds_Personalization_Mobility/1128009161
http://fileforum.betanews.com/detail/Skype_for_Windows/1062684717/1

* Na de lp en single, de cd en mini-cd: het album op geheugenkaart
De Rolling Stones gaan met hun tijd mee. Dat bewijst hippe en fitte vijftigplusser Mick Jagger bij elk concert, maar dat bewijst ook hun nieuwe album. Dat komt namelijk uit op een nieuwe mediadrager, een versleutelde flash geheugenkaart.
De kaart, die de naam Gruvi meekreeg, wordt vervaardigd door SanDisk en zal in de VS verkocht worden vanaf november voor 39,95 $. En dat is toch wel wat geld, vooral als u bedenkt dat het laatste album van de Stones, op cd, slechts 14$ kostte (A Bibber Bang).
Waarom de gebruiker dan toch zoveel geld zou neertellen? Volgens SanDisk ligt de toegevoegde waarde in het feit dat hij deze geheugenkaart kan gebruiken om de muziek over te zetten naar compatibele mobiele telefoons, elektronische organizers, computers en andere toestellen.
De kaart bevat tussen haakjes ook een DRM-beveiliging die moet verhinderen dat de inhoud van de kaart zou belanden op P2P ruilsystemen, of zonder toestemming gekopieerd zou worden.
http://www.usatoday.com/tech/products/gear/2005-09-27-stones-flash-album_x.htm
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Leuke spullen van Samsung
Niet zo'n leuk nieuws in de IT-wereld. Sony gaat wereldwijd 10.000 banen schrappen. De oorzaak? Toenemende concurrentie van onder andere Samsung. Samsung, lange tijd gekend voor zijn goedkope producten en matige kwaliteit heeft het jaren geleden over een andere boeg gegooid. Kwaliteit is het motief geworden. Kwaliteit en een zeer breed gamma. En ja, ze hebben nog altijd wasmachines en microgolfovens. Maar er is meer. Ze hebben hun printer lijn, hun monitor lijn fors aangepakt. Ze bieden een vrij klein maar toch verrassend evenwichtig gamma aan in printers en monitoren.
Zo zijn er naast hun inktjet en (kleuren)laserprinters ook twee fotoprinters bij gekomen. Wat interessant is, is dat ze hun fotopapier samen aanbieden met de inktcartridges. 40 foto's gebruiken één cartridge en dat koop je samen in een bundel. Zo weet je perfect wat een foto kost.
Ook de monitors zijn fenomenaal. Ze hebben de SyncMasters 730BF en 930BF, 17- en 19-inch LCD-monitoren de snelste responstijd ter wereld. Neem gerust een kijkje op onderstaande sites [PL]
http://www.samsung.be
http://www.samsung.nl

* Leuks van Logitech
Verleden week hield Logitech een persconferentie om zijn nieuwste producten voor te stellen. Medewerker Paul trok ernaar toe en schreef het volgende verslag, waarin zijn bewondering voor de precisie van Logitech doorklinkt.

Logitech, ik heb het er moeilijk mee. Deze Zwitsers-Amerikaanse firma maakt geen PC's, geen geluidsinstallaties of iets dergelijks en toch ze staan er. En ze staan er goed. Ze doen voor PC's wat ze bij auto's tuning noemen.
Neem nu hun nieuwe G5 Laser Mouse. De mouse voor gamers. Ze wordt geleverd met acht gewichtjes van 1,7 en acht van 4,5 gram. Elke willekeurige combinatie van de gewichtjes past in een kleine cartridge die in de behuizing van de muis geplaatst wordt. Gamers kunnen duizenden verschillende combinaties proberen om het ultieme gevoel te krijgen. Het is daarbij ook mogelijk om de gewichten zodanig in de cartridge te plaatsen dat de muis aan één zijde zwaarder is. De Logitech G5 Laser Mouse heeft eveneens een opvallend handgeschilderd uiterlijk. Elke muis ondergaat een afwerkingproces in zeven stappen waarbij drie verschillende kleuren verf worden aangebracht en de muis met de hand wordt geschuurd. Elke muis is hierdoor uniek. Dat noemen we pas top tuning.
Maar ze hebben meer in huis. Muizen voor lap en desktop, keyboards, (wireless) speakers, headsets, webcams....
Neem maar een kijkje op:
http://www.logitech.com/index.cfm/BE/NL of
http://www.logitech.com/index.cfm/NL/NL

* Handtas met zonne-energie verlicht de inhoud
De vrouwelijke lezers zullen dit beamen: in een handtas vindt u nooit wat u wil hebben. Niet omdat het er zo'n rommeltje is, maar omdat het er zo donker is.
Maar dat verandert, dankzij een student aan de Brunel University. Die heeft namelijk een handtas bedacht die op zonne-energie werkt. Een zonnecel aan de buitenkant vangt de energie op, die dan opgeslagen wordt op een interne batterij. Die zal de binnenkant, de voering van de handtas, doen oplichten: de voering is gemaakt van een speciaal materiaal, dat gelijkt op wat u in mobieltjes vindt. Het licht gaat weer uit nadat de rits gesloten is, of, wanneer de handtas per ongeluk open blijft staan, na 15 seconden.
Mooi, prachtig, wij kunnen niet wachten tot zo'n tas hier in BelgiŽ uitkomt!
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4268644.stm

* Strijd om toekomstig DVD-formaat: hoofdstuk elfentwintig
Deze week hebben Microsoft en Intel aangekondigd dat zij achter het HD-DVD formaat staan, het DVD formaat van de volgende generatie dat door Toshiba gecreŽerd werd. Tot hiertoe had Microsoft geen partij gekozen in de standaardsoorlog tussen HD-DVD, afkomstig van Toshiba en Blu-Ray, afkomstig van Sony. Het VC-1 Windows Media Video codec bevat immers beide formaten.
De reden voor deze koersverandering is volgens waarnemers niet zo onverwacht. De Xbox van Microsoft moet binnenkort optornen tegen de PlayStation 3 van Sony, in de strijd om de hegemonie in de huiskamer.
En de traditionele Microsoft rivalen, Apple en Sun, hebben verklaard dat zij het Blu-ray van Sony zullen ondersteunen. Dat zou natuurlijk ook kunnen helpen om Microsoft positie te laten kiezen... Want de technologie van de Java Virtual Machine van Sun zal de menu's en de multimedia onderdelen van het nieuwe Blu-Ray formaat aandrijven - en dan kan u zich toch moeilijk voorstellen dat Microsoft de Blu-Ray zal kiezen, niet?
Meer achtergrond over de beslissing van Microsoft vindt u bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_and_Intel_to_Support_HDDVD/1127787846

* KPL moet Basic vervangen
Microsoft heeft deze week bekend gemaakt dat het zijn schouders zet onder een nieuwe programmeertaal die het aloude BASIC zou moeten vervangen als eerste programmeercode die de jongeren aanleren op school.
Het gaat om Kid's Programming Language, of KPL. Slim als Microsoft is, heeft het deze taal gekozen omdat het van daaruit de studenten onmiddellijk wil inwijden in de .NET programmeeromgeving. En bovendien draait KPL enkel onder Windows. Wat natuurlijk een heleboel mensen ervan zal weerhouden om hun kinderen op te solferen met een té eng op Microsoft gerichte programmeeromgeving...
Hoe het ook zij: KPL kan gratis gedownload worden van onderstaande site en een artikel op Coding4Fun vertelt wat meer over deze programmeertaal.
http://www.kidsprogramminglanguage.com/
http://msdn.microsoft.com/coding4fun/coolapplications/KPL/default.aspx?print=true#


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Een derde van de spelletjes op het mobieltje zijn gratis downloads.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050928026

*** " We are the Champions" van Queen is uitgeroepen tot de meest favoriete song ter werled in de Walkman 100 poll.
http://www.SonyEricsson.com

** Ultralichtgewicht voor het mobiele werk: mobiele arbeidsplek van Fujitsu Siemens weegt slechts 1 kg
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050928030

*** Raymond van het Groenewoud wordt boegbeeld voor anti-piraterij. Microsoft en EMI trakteren fans Raymond op exclusief multimediapakket - tenminste als u een legale versie van Windows XP op de pc hebt staan.
http://www.microsoft.be/raymond

*** Chip van VUB-spin-off vertienvoudigt snelheid datacommunicatie
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_126384.html

*** Virtuele ziekte verspreidt zich door World of Warcraft
http://games.slashdot.org/games/05/09/20/1826236.shtml?tid=209&tid=133
http://tweakers.net/nieuws/39079

*** Universal Music start met mobiel TV-kanaal
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050929035

*** Nieuw computerprogramma, Digital File Check, biedt strijd aan met on line ruilbeurzen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050922017

*** 'Informatiebeheer overheid laat te wensen over'
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/37576

*** Google en ruimtevaartorganisatie NASA gaan samenwerken - Google bouwt een gebouw op het NASA-terrein.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/37560

*** 6.200.000 adressen op één cd-rom: Kapitol stelt de nieuwe Infobel Nederland Office voor
http://eshop.infobel.com

*** Ziek van de laserprinter?
http://www.cnv.nl/news/berichten/2005/September/EEkZZyykkFIusnuiTp.php


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Podcast: Radio2 - De Raadkamer
Deze week zetten wij voor u onze favoriete podcasts op een rijtje. Vaak zijn dat uitzendingen die op de radio te beluisteren waren, maar er zijn ook heel wat uitzendingen bij die nooit op de radio komen en enkel via het internet te beluisteren vallen.
Het is een persoonlijk lijstje. Als u suggesties hebt, dan zijn die erg welkom!
We beginnen met De Raadkamer. Het is een humoristisch spelprogramma dat op zaterdag uitgezonden wordt op Radio2; een panel moet allerlei vragen beantwoorden. Download de podcast, beluister hem in de trein 's ochtends en laat de mensen zich afvragen of u nog wel goed bij uw verstand bent, door hardop in gieren uit te barsten!
http://www.radio2.be/index130605.htm

* Podcast: Radio1 - De Tekstbaronnen
Opnieuw een humoristisch spelprogramma. Onze favoriet is het laatste onderdeel, waarbij het ene panellid een woord moet aangeven en het andere het woord moet raden. Ons petje af voor het vernuft van sommige pannelleden om woorden te omschrijven!
http://www.radio1.be/radio1_master/programmas/dtb/r1_dtb_home/index.html

* Podcast: Muziekmozaiek.nl
Een zalig programma, waarin twee heren telkens een aspect van de muziek belichten, met een knipoog. Stuk voor stuk pareltjes die de moeite waard zijn om op uw harde schijf bewaard te blijven. U vindt op de website ook de verwijzing naar de stukken die gedraaid werden. Bevalt een stukje u, dan kan u hier vinden uit welk album het afkomstig is.
http://www.muziekmozaiek.nl

* Podcast: Diskidee
Ditmaal een podcast om wat van op te steken: Diskidee, een steengoed tech magazine. In enkele recente afleveringen werd bijvoorbeeld Windows Vista belicht; een woordvoerder van Microsoft legt de verschillende voordelen uit, o.a. de mogelijkheid tot het doorzoeken van programma's binnen de startknop.
http://podcast.diskidee.be

* Freakin Funny Music
Een muziekpodcast: rare en gekke en onnozele songs die super goed zijn. Jake Waters is de gastheer en hij zoekt al die rare muziek bijeen.
http://www.jakewaters.com/podcast/cast.xml


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik heb ervaren dat alle lelijke dingen gemaakt werden door zij die ernaar streven om iets mooi te maken,
en dat alle mooie dingen gemaakt zijn door zij die iets nuttig wilden maakten.
Oscar Wilde
De nieuwe oogst* Eerste prototypes
Sommige voorwerpen zijn in ons leven zo dagdagelijks geworden, dat we ons geen leven zouden kunnen voorstellen zonder die apparaten.
Op de site van L'Internaute vindt u afbeeldingen van de eerste prototypes van deze objecten: de eerste telefoon van Bell uit 1876, het eerste elektrische strijkijzer, de afstandsbediening, de kleuren tv.. met telkens een beetje uitleg. Knappe nostalgie...
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/savoir/diaporama/prototypes/1.shtml

* Shopping
Een weblog waarin een internaut zijn ervaring bij het webshoppen neerpent. De bijdragen zijn erg onregelmatig, maar u kan er toch iets uit leren, met name bij welke winkels u zeker en vast niet moet gaan shoppen! (Met dank aan lezer Rambaldo)
[Taal: Nederlands]
http://www.onlineshoppie.nl/index2.php

* Cd'tjes branden
Een site met een knipoog: waarom zou u zoveel geld betalen, als u zelf uw eigen cd's kan branden? Probeer eens Toast Deluxe bijvoorbeeld, u kan zelfs 2 cd's tegelijkertijd behandelen! (Met dank aan lezer Wim Landlust)
[Taal: Engels]
http://www.savel.org/old/mad/cdburn.html

* Nieuwe zoekertjessite: Spotter
De Vlaamse Uitgeversmaatschappij heeft Spotter uitgebracht, een zoekertjes site. Daar kan u terecht voor auto's, vastgoed en vakanties. Simpele publicatie is gratis. (Met dank aan lezer Thierry Missiaen)
http://www.spotter.be

* Fotografie Nieuwsgroep
De nieuwsgroep Fotografie heeft nu ook een aparte website. Daar vindt u o.a. het charter van de nieuwsgroep, een FAQ over fotografie en handige links naar allerlei onderwerpen aangaande fotografie en nieuwsgroepen. De nieuwsgroep richt zich tot zowel analoge als digitale fotografie. Ook handig is de handleiding voor het grafische bewerkingsprogramma Irfanview
De lezers van de nieuwsgroep kunnen ook hun mooiste foto's laten publiceren op de site, waar zij besproken worden. (Met dank aan lezer Bert Capiau)
http://users.pandora.be/be.rec.photography

* De lijst der lijsten
Houdt u van lijstjes? Dan komt u zeker en vast aan uw trekken op deze site. U vindt er verwijzingen naar allerhande software, netjes ingedeeld naar onderwerp (desktop tools, systeem partities, video tools, enz)
[Taal: Engels]
http://lists.thedatalist.com/

* TorrentSpy
Alhoewel de meeste bestanden op BitTorrent illegale kopieŽn zijn, is het systeem op zich niet illegaal - integendeel, het gaat uit van een heel interessant principe om content sneller te kunnen verspreiden.
Deze site vertelt u in haar Faq en Guide alles over BitTorrent en hoe het werkt. En natuurlijk dient de site ook om te zoeken naar bestanden. Maar hou het netjes - het downloaden van illegale kopieŽn is nog altijd strafbaar!
http://www.torrentspy.com/guides.asp

* Google Talk en de andere besturingssystemen
Op deze site vindt u een vergelijking tussen Google Talk en de andere IM clients en op welke besturingssystemen zij werken, plus wat het kost. Google draait dus NIET op Linux, enkel GAIM en Psi lijken dat te doen.
[Taal: Engels]
http://www.google.com/talk/otherclients.html

* De schoolgaande jeugd
De school is net begonnen. En dus zorgt NeTTies, in persoon van medewerker Dave, voor links die deze hard zwoegende jongeren kunnen helpen bij het vervullen van hun taken. Zij kunnen natuurlijk ook wel gewoon in Google "besprekingen" of "eindwerken" ingeven. Maar opgelet met de copyrights, meisjes en jongens: neem een tekst nooit klakkeloos over - de leraars zijn ook niet zo dom en weten een gekopieerde taak snel te herkennen! (Bron: Dave)
[Taal: Nederlands]
http://www.ezelsbrug.nl/
http://members.chello.nl/r.kuijt/
http://www.huiswerkbegeleiding.nl/ezelsbruggetje/

* New York Public Library Digital Gallery
In deze digitale galerij vindt u meer dan 363 ingescande afbeeldingen, afkomstig uit de collectie van deze eerbiedwaardige bibliotheek. Er zijn verlichte manuscripten bij, historische kaarten, zeldzame posters, foto's, enz. Absoluut de moeite waard!
[Taal: Engels]
http://digitalgallery.nypl.org/nypldigital/index.cfm

* Synapse
Een stukje nostalgie: het magazine Synapse bracht in de jaren 70 verslag uit over de digitale muziek, de synthesizers die toen nog in hun kinderschoenen stonden. Dankzij enkele vrijwilligers zijn de oude afleveringen uit 1977 en 1978 nu ingescand en kan u dit stukje nostalgie op het internet bekijken. Mooi.
[Taal: Engels]
http://www.cyndustries.com/synapse/intro.cfm

* Wat gebeurde er vandaag?
Deze site van BGO Records vertelt u wat er op een bepaalde dag gebeurde in de analen van de rock-geschiedenis. Leuk, als u eens een kwisje wil houden met vrienden!
[Taal: Engels]
http://www.bgo-records.com/today/today_in_rock_history.htm

* Vrijdag animatiedag : Store Wars
Een knap gemaakte Flash-parodie op de film Star Wars met allerlei voedingsmiddelen in de hoofdrol...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.storewars.org/flash/index.html

* Vrijdag animatiedag : Just another escape (game)
Wie de 'Crimson room' kent, kent het principe. U moet overal klikken om voorwerpen te vinden en met die voorwerpen moet u proberen een uitweg te vinden uit de kamer. Niet zo gemakkelijk. Vergeet niet van af en toe uw hand even te ontspannen ...
(taal : Engels) [Filover]
http://gamershood.com/jaescape.php

* Vrijdag animatiedag : Animation library
Op deze site vindt u meer dan 13.000 bewegende afbeeldingen die u vrij mag gebruiken. Om u het zoeken wat te vereenvoudigen werden de afbeeldingen gerangschikt in verschillende categorieŽn.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.animationlibrary.com

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Lulu Wang
Nederlandse schrijfster van diverse romans.
http://www.luluwang.nl/

- Jurgen Van Goolen
Deze Belgische profwielrenner rijdt momenteel bij het Quick Step-team.
http://www.jurgenvangoolen.be/

- Tom Boonen
De nieuwe wereldkampioen wielrennen heeft ook een eigen website.
http://www.tomboonen.be/

- Amy Taylor
Deze Australische is in haar thuisland een heel bekende voetbalster (o.a. spelend bij het nationale voetbalteam The Matildas) en tevens fotomodel.
http://www.amytaylor.com.au/

- Leela James
Deze Soulzangeres is het bekendst van haar nummer "Music".
http://www.leelajames.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Reserveer nieuwe X-Box
- Toshiba design-mobieltje
- Lekker binnen zitten met je spelcomputer
- Een stevige jongen, die Itronix Gobook III
- Feeling Gruvi met Sandisk
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Signaal draadloos netwerk versterken
- Madden NFL 06 (review)
- Ultra-kleine mediaspeler
- Ruis onderdrukken
- Revolutionaire controller
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Nokia 3250: muziektelefoon met een opvallend draaidesign
- Sandisk en Sony ontwikkelen Memory Stick Micro
- In het hart van de digitale huiskamer: Packard Bell iMedia 6300
- Metgezel voor de Mac mini: LACIE-Mini
- Uitgelegd: wat is HD Ready?
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Microsoft en Symantec lanceren hun continue back-up oplossingen op schijf
- River T30: 500 songs
- "Wie was die zanger nu ook alweer?"
- Microsoft past zijn roadmap 2005/2006 aan
- Update 2: Belgacom doet een bod op Telindus
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Garmin GPS integreert Google Earth-
- (Digitale) technologie en beleid: het voorbeeld van Nederland
- Google en de netwerkcomputer
- Trend in online reclame: merken "kapen" online communities
http://www.digimedia.be/

*** Webfactor
Geen nieuwe artikels
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Ook eDonkey gooit bijltje er bij neer
- Nieuw bedrijf gaat zuinige multicoreprocessors maken
- Internet Explorer 7 aan hackers gepresenteerd
- Google breidt zoekmogelijkheden uit met Google Video
http://www.tweakers.net
Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Gouden kikker - http://nl.wikipedia.org/wiki/Eleutherodactylus_jasperi
* Nederlandse honkballer - http://nl.wikipedia.org/wiki/Johnny_Balentina
* Gratis MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Eternal_lands
* Grootste lid van de zeekoeien - http://nl.wikipedia.org/wiki/Caribische_lamantijn
* Foutcorrigerende code in de telecommunicatie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hamming-code
* Stroomgebied van de Schelde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stroomgebied_van_de_Schelde
* Bevolkingsgroep van inheemse Amerikanen in de VS - http://nl.wikipedia.org/wiki/Cherokee

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Volgende week begint het jaar 5766 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rosj_Hasjana
* Vergeet niet dieren zoals honden, katten en kanaries te verwennen op 4 oktober - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dierendag

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Diverse mensen willen graag een wiki-ontmoeting ergens in BelgiŽ, houden. Gent? Hasselt? Antwerpen? Brussel? Leuven? Oostende? Luik? Welke plaats gaat het worden? - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Ontmoeten

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip Windows XP: Knoppen in taakbalk niet groeperen
Standaard staat in Windows XP de functionaliteit aan om knoppen van dezelfde soort in de taakbalk te groeperen. Erg makkelijk om ruimte in de taakbalk te besparen. Na bijvoorbeeld een half uurtje surfen staat anders de taakbalk meestal zo vol dat het overzicht helemaal zoek is.
Maar voor mensen die toch dit groeperen niet willen is er een simpele aanpassing te maken. Klik met rechts op een lege ruimte in de taakbalk en kies voor Eigenschappen. Op het tabblad Taakbalk haalt u het vinkje weg bij Gelijksoortige knoppen gegroepeerd weergeven.
Vanaf nu hebt u weer voor elk venster een eigen knop in de taakbalk.

* Kopieerbeveiliging uitschakelen
Met Windows XP zitten we al aan versie 8.0 van Microsofts Windows Media Player. Die ondersteunt niet minder dan 35 verschillende soorten afspeelbare audiobestandsformaten.
Opnemen doet de Player enkel in Windows Media Audio (WMA)­formaat. Aan de basis daarvan ligt de standaard ingebouwde kopieerbeveiliging. Daarmee kunt u zelf uw gebrande cdís beveiligen tegen kopiŽren.
De kopieerbeveiliging kunt u eventueel op niet actief zetten: klik in het menu Extra op Opties en selecteer het tabblad Muziek KopiŽren. Daarop schakelt u het vinkje voor Inhoud uit.
Eventueel kunt u ook de kopieerkwaliteit aanpassen. De knop Vergelijken leidt u naar de site van Microsoft, waar op een aantal nummers in verschillende Windows Media Audio en RealAudio-formaten staan.
Hebt u een breedbandverbinding, dan kunt u ze live beluisteren en zelf het verschil horen. Is uw internetverbinding minder breed, dan kiest u beter voor de optie Download de Windows Media Download Package.
Die bewaart u op de harde schijf en speelt u na het downloaden af. Op deze manier kunt u offline de kwaliteiten van het WMA­formaat beluisteren en daarna eventueel aanpassen.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: KopiŽren en plakken in DOS
KopiŽren en plakken in een DOS-venster? Dat is geen probleem na het activeren van de Modus Snel bewerken. Klik op Start en Uitvoeren en tik in de opdrachtregel het commando cmd. Hiermee opent u het commandoscherm, een DOS-venster waarin u normaal niet kunt kopiŽren en plakken.
Om dit wel te kunnen, klikt u met de muis links boven in het venster op het kleine icoon om het systeemmenu te openen. Kies daar Eigenschappen en vink zowel het vakje lnvoegmodus als Modus Snel bewerken aan. Klik op OK en beantwoord de volgende vraag met Eigenschappen opslaan voor volgende vensters met dezelfde naam, klik nogmaals op OK en klaar is Kees.
Open nu eens de Opdrachtprompt en typ iets in. Selecteer de te kopiŽren tekst, klik er met de rechtermuisknop op en het geselecteerde wordt gekopieerd naar het klembord. Klik nogmaals ergens met de rechtermuisknop, bijvoorbeeld in het dialoogvenster van een applicatie, kies Plakken en de geselecteerde tekst wordt in het venster geplakt.
Bron: Digiweetjes

* Tip: Lettertype veranderen (Outlook Express XP)
Staat het font dat Outlook Express standaard gebruikt u niet aan?
Dan kunt u dit eenvoudig veranderen. Klik in de menubalk op Extra, Opties en Opstellen.
Hier kunt u onder de optie Berichtlettertype het standaardlettertype aanpassen, voor zowel e-mail als nieuwsgroepen.
Dit is ook de plek om uw eigen briefpapier in te stellen voor e-mail en nieuwsberichten.
Zijn de geboden alternatieven voor u niet voldoende, dan kunt u ook extra briefpapier downloaden.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Lijst met onlangs geopende bestanden wissen
Zoals bekend houdt Windows XP een korte lijst bij van documenten die u recent hebt geopend. Wanneer u het vervelend vindt dat anderen precies kunnen zien wat u hebt gedaan op de PC, kunt u ze als volgt verwijderen:
klik met de rechtermuisknop in de Taakbalk en kies Eigenschappen. Kies in het venster wat nu verschijnt voor het tabblad Menu Start en de knop Aanpassen en vervolgens in het volgende venster (Menu Start aanpassen) op het tabblad Geavanceerd. Onderaan de pagina, bij Onlangs geopend, haalt u het vinkje weg bij Onlangs geopende bestanden in een lijst weergeven en klikt u op de knop Lijst wissen.
Nu hebt u alle laatst geopende documenten verwijderd uit de lijst. De bestanden zelf blijven natuurlijk intact.
Bron: Digiweetjes

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* World Time
Windows - freeware
Dankzij dit progje weet je voortdurend hoe laat het is, waar ook ter wereld.
http://www.pawprint.net/wt/

* Album Cover Finder
Lite Versie is freeware
Met deze software vindt u op het internet het artwork van de covers van cd's, maar ook besprekingen van albums, lijstjes van de tracks op een album. Het programma kan geïntegreerd worden met iTunes.
http://www.amphonicdesigns.com/albumcoverfinder/index.html

* MB-Ruler
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 1,3 MB - freeware
Dit progje helpt u om de afstand en de hoeken op het scherm te meten. Een erg praktische tool voor webbouwers! (Bron: Wim W)
http://www.markus-bader.de/MB-Ruler/index.htm

* MceWeather
WinXP Media Center vereist
Dit progje brengt de weersvoorspelling op uw desktop. Hebt u XP Media Center niet, dan kan u de gegevens oproepen in uw IE. (Bron: Wim W)
http://www.cbuenger.com/

* FastStone Screen Capture
Windows - freeware
Software waarmee u beelden kan bekijken, bewerken en ook schermafdrukken kan maken. Het ondersteunt alle bekendste grafische formaten. (Bron: Wim W - die zegt: een juweeltje, want o zo gebruiksvriendelijk en zoveel mogelijkheden aan boord)
http://www.faststone.org/FSCaptureDetail.htm

* Stellarium
Windows - Linux - Mac OS X - freeware
"Open Source" pakket voor de sterren-kijkers onder ons (Bron: Wim W)
http://stellarium.sourceforge.net/

* Snoopy
Win98/2000/ME/XP - 704k - freeware
In dit spel bent u de kleine Snoopy en moet u de verschillende levels doorworstelen. Woef woef!
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_16733570.html

* WINner Tweak SE 3.3
Win2000/2003 Server XP - 2,4 MB - shareware
Een interessante tuning-tool met soft- en hardwaretricks
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13011036.html

* Vrijdag Macdag - SWF2Saver
Mac OS X - 2,32 MB - shareware
Een progje om uw Macromedia Flash bestanden om te zetten tot screensavers, om te verdelen dus. U kan ook een Read Me bestand toevoegen en License Agreements.
http://www.download.com/SWF2Saver/3000-2268_4-10429861.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag - Earthdesk
Mac OS X - 5,53 MB - shareware
Dit progje brengt verschillende real-time updates van het beeld van de aarde, die u als screensaver kan gebruiken.
http://www.download.com/EarthDesk/3000-2268_4-10435510.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....Medewerker Dave heeft een tip naar aanleiding van onze vraag over het onderhouden van een klavier:
<<<
Ben je hier al eens geweest?
Vers van de pers
http://www.i4u.com/article4252.html
http://aving.net/newproduct/default.asp?mode=read&c_code=01_03_02_03&c_num=7712
>>>
~~~~~~~~~~~~~=
Hij heeft ook een oplossing voor het probleem van lezer René Quant:

<<<
Subject: radio19 radio 21
hallo allemaal,
deze dummy hier krijgt de vernoemde radios niet aan de praat.
1-winamp gedownload mooie stereo soundtest met rondvliegende "dinges" dus mijn sound systeem werkt wel.
maar dan klik ik op LUISTER op de site van radio 19 en ...niks
de vermelde bug bij winamp thompson plugin staat bij mij zelfs niet in winamp.Heb de light versie gedownload maar dat zal het probleem wel ni zijn zeker?
2-radio 21 heeft bovenaan een balkje met ecoutez en dan 2 opties streamsnelheid.
ik kies voor de hoogste snelheid (kabel) niks; hij blijft eeuwig loading-en en buffering-en maar geen noot muziek
Is er daar wellicht weer een( vooriedereenzoevidentdathetnietnodigistevernoemen) tussenstapje of muisklikje dat ik niet ken?
groeten - saudaçoes - greetings
René Quant
>>>
Suggestie van Dave:
<<<
open winamp
Druk control+P
type internetverbinding=? (altijd verbonden/lan/adsl/cable)
is er geen proxyadres nodig? (niet meer nodig bij telenet)
normaal na installeren is winamp gebruiksklaar ?!!
en probeer es
Control+l
en geef in: http://www.cashmoneybrothers.com:8012
>>>
Bedankt, Dave!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Bijgeloof staat tot godsdienst zoals astrologie tot astronomie: de gekke dochter van een wijze moeder.
Voltaire