Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.750
(4.144 wekelijkse,
606 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 24/9/2005
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 416 van 17/9/2005

Gegroet lezers,

Episode 2 van onze wedstrijd is afgelopen. De winnaars krijgen dit weekend een mailtje in de bus. En volgende week is er weer een nieuwe episode. Zorg dat u ook tot de winnaars behoort!

Deze week vindt u heel veel nieuws uit de wereld van de zoekmachines, maar ook over muziek on line. En ook de laatste afleveringen van onze reeks over de Greasemonkey extensies voor Firefox. Wij hopen dat u deze tips leuk vond. En als u zelf nog goede Greasemonkey of andere extensies kent, die u de andere lezers kunt aanraden, wil u die dan melden? U kent het adres: redactie@netties.be

Verder willen wij nogmaals onze vaste medewerkers een pluim op de hoed steken voor hun trouwe bijdragen, in het bijzonder Sjeef, Wim Wilyn, Dave en Filover, om onze trouwe corrector Benny niet te vergeten. En natuurlijk ook alle andere medewerkers die ons regelmatig een tip voor een artikeltje doorsturen. Zij maken het mogelijk dat hier elke week weer een aflevering van NeTTies in uw bus terecht komt!

Zo, dan laten wij u nu aan uw leesvoer. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Radio 19, alleen de hits uit jouw jeugdjaren
Een vreemd fenomeen dient zich al een hele poos aan in de radiowereld; iedereen is het erover eens dat de doelgroep 45+ (en die loopt eindeloos door) nergens aan zijn radiotrekken komt. Een immer groter wordende doelgroep bovendien. Maar ook bijna iedereen, marketing boys voorop, is het er over eens dat de adverterende sector niet bijster geïnteresseerd is in deze doelgroep. Een oldies format zou best veel luisteraars lokken, maar commercieel oninteressant zijn.
Los van deze discussie, leidt dit wel tot een ander fenomeen. In Vlaanderen is er geen enkele nationale oldiesradio in de ether. Nederlanders kunnen zich voor een deel behelpen met Radio 10 Gold (ook hier te ontvangen op 1008
AM), maar als luisteraar ben je ook daar beter niet geboren voor 1975.
Gelukkig is er de satelliet en het internet. Wereldwijd haal je oldiesstations binnen via webstream. Maar bij buitenlandse omroepen ontbreken natuurlijk de pareltjes van eigen bodem. Met die gedachte als basis wordt vandaag Radio 19 boven de doopvont gehouden. Een nieuwe webradio die muziek laat horen uit de periode 1950 - 1980. Waar de anderen beginnen, houdt Radio 19 als het ware op. Bovendien is er extra aandacht voor Franse, Nederlandse, Vlaamse en instrumentale hits. Er wordt momenteel geput uit een database van ruim 4.000 nummers. Tegen eind dit jaar moet die zijn verdubbeld.
Radio 19 maakt gebruik van een specifieke techniek. Hierdoor kunnen ook internetgebruikers met een tragere verbinding het station probleemloos beluisteren. Er wordt slechts 32 kpbs gestreamd, toch is de stereokwaliteit bijzonder goed te noemen omdat er gebruik wordt gemaakt van aacPlus in plaats van mp3-conversie. Voorlopig nadeel aan dit systeem is dat het enkel beluisterbaar is met een recente versie van de populaire Winamp media
player.
[Bron: Radiovisie]
http://www.radio19.be/

===> een reactie van lezer Eddy Van Oost:
Graag had ik een "nootje" geplaatst bij uw bijdrage over radio uit onze jeugdjaren. In Vlaanderen bestaat er inderdaad geen oldiesradio. Bij onze Waalse
landgenoten evenwel is er "Classic21". Daar hebben zij de vroegere Studio Brussel-achtige "Radio 21" uitgesplitst in een jongerenzender die
via het net te beluisteren valt, en de oldieszender "Classic21".
Onder het motto "When the Rock goes Classic" is er voor de oud, maar ook jong, muziek te pruimen uit vroegere tijden, op een zeer degelijk
niveau. De presentatie gebeurt natuurlijk in het Frans, maar dat zal voor de freaks geen hinderpaal zijn.
http://www.classic21.be

====> En ook lezer Eddy Praet reageerde:
Hallo Hilde,
Bovenstaand statement dat Radio19 alleen maar te beluisteren valt met Winamp onder Windows is niet (geheel) waar !
Ik ben momenteel naar die zender aan het luisteren (uitstekende muziek overigens, bedankt voor de tip ) met het programma Gmerlin onder Fedora Linux ( zie http://gmerlin.sourceforge.net/ ), ook andere Linux programma's (o.a. VLC en Gpack) ondersteunen het accplus formaat... Voor Mac bestaan er eveneens de benodigde programma's (zie http://www.osxfaq.com/Press/03-18-03/aac-03-18-03.ws ) ....
Met vriendelijke groeten,
Eddy Praet
www.the-linux-guy.tk

* Hardware fabrikanten lanceren zich in muziekbusiness
Het lijkt een trend. Er is Apple met zijn iPod, en de bijhorende Music Store. En nu is er ook Creative, bekend van zijn Players, o.a. de Muvo, en nu zijn nieuwste telg, de Zen Vision, dat eveneens een eigen muziekwinkel uitbrengt: de Soundbuzz Music Video Store.
De bedoeling is duidelijk: onder het mom van goedkope muziek en video's, de verkoop opdrijven van haar draagbare muziek- en videospelers.
Want dat zou de nieuwste rage moeten worden: video's voor het draagbare toestel. Dat muziekvideo's enorm populair zijn, moeten wij u al niet meer vertellen - het zucces van muziekzenders zoals MTV, Jim en co is daar het levende bewijs van. "Muziekvideo's zijn enorm populair, en de muziekfan is steeds meer mobiel, hij wil zijn muziek altijd bij hebben.... Het was onvermijdeljik dat de muzieklabels en de fabrikanten van de players de krachten zouden verenigen om video's te brengen voor deze markt."
Velen dachten dat Apple de eerste zou zijn om een video winkeltje te beginnen; de iPod kan immers (stilstaande) beelden aan. Maar Creative heeft vriend en vijand dus verrast door met als eerste zijn muziek-en-video winkeltje te beginnen. De muziekwinkel komt in Singapore uit in oktober, en kort daarop in de rest van AziŽ. Wanneer de andere markten aan de beurt zijn, is nog niet geweten. In elk geval zou het aanbod wel breed genoeg zijn: Sony, BMG en EMI hebben hun artiesten toestemming gegeven om in de winkel te verschijnen. U zal (althans, als u in Singapore woont) er dan ook meer dan 1.000 video's aantreffen van artiesten zoals Beyonce, Coldplay, Gorillaz, Craig David.
http://www.betanews.com/article/Creative_to_Launch_Music_Video_Store/1126282240

* Packard Bell plays music
En nu we het toch hebben over muziekwinkeltjes: als eerste pc-fabrikant lanceert Packard Bell een legale muziekwinkel. En vooraleer u begint te roepen: en Apple dan, met zijn iTuens? Tja, Apple computertjes zijn geen pc's, weet u wel?
Als toploper in het MP3 spelergebeuren lanceert Packard Bell zijn on line winkel Music Station. U kan er op legale manier muziekdownloaden tegen een concurrentiele prijs. Het gamma bevat momenteel een half miljoen nummers en wordt nog dagelijks uitgebreid. Naar La Esterella of Wally, Eddy is het nog wel hopeloos zoeken... ]PL]
http://www.musicstation.be/

* eBay wordt nieuwe eigenaar van Skype
Het grote nieuws vandaag: veilingsite eBay heeft Skype gekocht, het bedrijf dat telefonie via het internet tot een hit maakte. Daarvoor werd een zoete som betaald: 2,6 miljard dollar in harde centjes en aandelen.
Nu kan u zich afvragen: wat heeft een veilingsite zoals eBay te maken met een IP-telefoniebedrijf zoals Skynet? Het zou natuurlijk gewoon een uitbreiding van de activiteiten kunnen betekenen voor eBay. Maar dat is het niet, althans volgens dit artikel van BetaNews.eBay zou namelijk Skype opgekocht hebben om de communicatie tussen kopers en verkopers op e-Bay te vergemakkelijken. Skype zou bovendien ook geïntegreerd worden met PayPal.
En dat is natuurlijk heel slim bekeken. Want zo zouden de Skype-gebruikers op een simpele manier kunnen betalen voor hun Skype gesprekken. En anderzijds zou het feit dat Skyp in zo'n 225 landen over de hele wereld gebruikt wordt, wel eens de uitbreiding van de eBay veilingen kunnen aansporen.
Maar is dat eigenlijk wel een goede zaak, wanneer de populairste zaken van het internet met elkaar verweven worden? Bij BetaNews konden wij in elk geval verschillende negatieve commentaren noteren.
http://www.betanews.com/article/eBay_Acquires_Skype_for_26_Billion/1126540985

* Google resultaten: het is niet al wat het lijkt
Wist u dat de zoekresultaten die u ziet bij Google, misschien niet de echte resultaten zijn die Google u voorgeschoteld heeft, op basis van haar objectieve zoeklogaritmes?
Het kan immers gebeuren dat uw pc besmet is met een spyware programma, dat met de top plaatsjes in de zoekresultaten gaat lopen en die vervangt door haar eigen suggesties.
In dit artikel bij the Washington Post gaat het over een van die progjes, 2search. Spyware die niet alleeen bij Google, maar ook bij de andere zoekmachines de internaut tracht te misleiden. In het artikel wordt ook een heel goede site vermeld, Shields Up! van Gibson research, waar u kan laten onderzoeken hoe kwetsbaar uw peeceetje is.
http://www.detnews.com/2005/technology/0509/03/tech-302459.htm
https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2

* Stripfanaten gezocht!
Het bedrijf Centercode is op zoek naar betatesters, die een nieuw progje moeten uittesten. Daarbij worden strips in een zeker zin automatisch aangemaakt, compleet met tekstballonneetjes.Als basis voor de strips kan u screenshots gebruiken van spelletjes op uw computer, familiekiekjes, sportfoto's, enz.
Een leuk idee voor de doe het zelver, zo lijkt het ons - om grappig uit de hoek te komen bij de steretiepe familiealbums. Of het een bdreiging vormt voor de echte striptekenaar? Ach, daar maken wij ons geen zorgen over. Het is niet vor niets dat er bij de meeste strips zowel een scenarist als een tekenaar aan het weg zijn. U mag dan wel uw familiefotootjes van een leuk onderschrift voorzien, ze in het beste geval omvormen tot een leuk geheel, dat zelfs grappig of spannend kan zijn, maar daarom bent u nog geen stripauteur. Toch?
https://connect3.centercode.com/callout/default.html?callid=B2C860EC0976451FBD6D96CFE298D248
http://www.betanews.com/article/Beta_Test_Comic_Book_Creation_Software/1126298502

* Microsoft leert bij: stelt MSDN open voor niet IE-browsers
Het lijkt erop dat Micrsooft stilaan toch begint te verstaan dat haar browser niet meer de enige is die telt op de browser-markt. Verleden week heeft de ontwikkelaarssite van Microsoft, MSDN, aangekondigd dat het de downloadsector van de site aangepast had, zodat die ook compatibel zou zijn met Firefox en Opera.
In het begin stonden de mensen die MSDN bouwden weigerachtig tegenover het ondersteunen van andere browsers dan IE. Immers heeft slechts 0,5% van de bezoekers op de site een "alternatieve" browser. Nu heeft Microsoft haar ontwikkelaars gezegd dat het zich geen zorgen moest maken om "àlle" andere browsers, enkel de twee meest gebruikte, Firefox en Opera. Dat moet de ontwikkelaars al meer moed geven...
U zou natuurlijk kunnen zeggen dat, als de ontwikkelaars bij Microsoft zich van het begin af aan de officiŽle standaards gehouden hadden in plaats van code toe te passen die enkel voor de IE-browser telt, zij nu niet met al die problemen zaten...
http://www.betanews.com/article/MSDN_Opens_Up_to_Firefox_Opera/1126623015

* China wil geen VoIP
Het grootste Chinese telecombedrijf, China Telecom, zou naar verluidt naar manieren zoeken om VoIP over haar internetlijnen te blokkeren, en met name Skype. In de stad Shenzhen zou het downloaden van de Skype software al geblokkeerd zijn (alhoewel China Telecom dat officieel ontkent), en de rest van het land zou volgen.
Waarom die maatregel? Wel, deze keer gaat het niet om censuur, maar wel om centjes. China Telecom vreest immers dat het inkomen verliezen zal als de burgers via Skype naar het buitenland gaan bellen in plaats van de gewone landlijnen. Het bedrijf zou trouwens de mensen met strafmaatregelen bedreigen als zij toch de beperkingen willen omzeilen, en de gewonen internetlijnen gebruiken voor voice verkeer.
Leest u ook de commentaren na dit artikel bij Geek.com, waaronder een reactie van een Amerikaan die in China les geeft.
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Sep/gee20050912032223.htm

* ParodieŽn op Google
Zoekmachine Google is erg populair, en dat zorgt er ook voor dat er parodieŽn over de site verschijnen. Zo vindt u bij MSDN een "South Park" cartoon, waarin de blogger een bezoek brengt aan Google, en Larry en Sergey ontmoet. (1). Bij The Onion (2) vindt u dan weer een fake nieuwsartikel, waarin aangekondigd wordt dat Google alle informatie wil vernietigen die het niet kan indexeren.
Bij JupiterSearch vindt u dan weer "Vijf reden waarom Google Talk uitgebracht werd" , o.a. omdat Larry en Sergey het beu waren om tegen elkaar te roepen in het kantoor (3)
Zo, de boog moet niet altijd gespannen staan - een beetje humor op tijd en stond moet kunnen!
http://channel9.msdn.com/ShowPost.aspx?PostID=104073
http://www.theonion.com/content/node/40076
http://weblogs.jupiterresearch.com/analysts/laszlo/archives/010120.html
http://blog.searchenginewatch.com/blog/050831-104052

* Yahoo test nieuwe Webmail
Deze week is Yahoo op kleine schaal begonnen met het uittesten van haar nieuwe webmailsysteem, dat nog in betavorm is. De interface werd helemaal herwerkt, en weerspiegelt de desktop-mailclienten zoals Microsoft Outlook. U kan voortaan ook klikken en slepen, dankzij toepassing van de DHTML technologie. Een nieuwe zoekmachine kan nu ook beter de bijlagen doorzoeken.
Yahoo had deze vernieuwing in juni aangekondigd; veel van de nieuwigheden in deze beta-versie zijn afkomstig van het bedrijf Odddpost, dat Yahoo verleden jaar overgekocht heeft. Als u het nieuwe uiterlijk van Yahoo webmail niet te pruimen vindt, dan heeft u nog altijd de mogelijkheid om terug te schakelen naar het traditionele uiterlijk.
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Begins_Testing_New_Web_Mail/1126709654

* Google brengt speciale zoekmachines voor blogs
De zoekgigant blijft niet stilzitten, dat weet u. De jongens en meisjes van het Google lab heben deze week een nieuwe zoekmachine voorgesteld, gespecialiseerd in het doorzoeken van blogs. Bij Blog Search worden de RSS feeds gebruikt om de index van het blog te indexeren.
Google wil zoveel mogelijk blogs in haar index opnemen, ook die in vreemde talen. Binnenkort komt er een speciaal formulier uit; als de zoekspinnetjes van Google uw blog gemist hebben, dan kan u zelf het blog aanmelden.
"Of u nu op zoek bent naar een bespreking van Harry Potter, naar politiek commentaar, een recept of wat dan ook: met Blog Search vindt u uit wat de mensen over dit onderwerp geschreven hebben. (1) en (2)
Volgens Webwereld bestaat er in Nederland al een tijdje de mogelijkheid om feeds en blogs te doorzoeken: de Blogsearch van Ilse, die standaard de blogs van web-log.nl doorzoekt, de eigen blogdienst van Ilse Media. En Feedo is eveneens een feed-zoeker.(Met dank aan Wim W)
http://blogsearch.google.com/
http://www.betanews.com/article/Google_Launches_Blog_Search_Beta/1126708737
http://blogsearch.ilse.nl
http://www.feedo.nl/

* Flock: de nieuwe killer browser?
Bij Wired lazen wij dit intrigerend artikel (1)over een nieuwe browser die in oktober uit zou komen, Flock, en waarover uiterst lovend geschreven wordt. Flock is het geesteskind van Bart Decrem en een ploegje programmeurs uit Palo Alto, waarvan het merendeel afkomstig is van de Mozilla Foundation - u weet wel, de makers van de Firefox browser.
Flock noemt zichzelf een "social browser", wat dus wil zeggen dat hij ideaal kan samenwerken met populaire webdiensten zoals Flickr, Technorati, del.icio.us Hij ondersteunt ook WYSIWYG (what you see is what you get) tools voor het bloggen, en u kan meteen inloggen op uw blog account. Met andere woorden: de ideale tool voor de web 2.0 gebruiker.
En voor wie niet weet wat web 2.0 is: volgens waarnemers zijn wij toe aan een nieuwe versie van het internet. In de eerste vorm maakten een beperkt aantal mensen webpagina's vor een groot aantal lezers. Wie informatie wou, ging direct naar de bron: CNN voor nieuws, Microsoft voor alles wat Microsoft betreft, enz. Maar steeds meer mensen begonnen te schrijven, en er onstond stilaan teveel informatie. We gingen niet meer naar de grote sites, maar hier een stukje en daar een stukje: de "microcontent" was geboren. Het web van documenten is veranderd in een web van gegevens. Al die informatie moeten wij vinden op de een of andere manier, en daarvoor zijn nieuwe tools nodig: via aggregatoren. Een heel interessant artikel daarover vindt u bij Digital-web (3) en Wired (4)
In elk geval: waarnemers zijn heel lovend over de nieuwe browser (5) , vooral omdat die perfect aangepas zou zijn aan deze nieuwe vorm van het internet.
http://www.wired.com/news/technology/0,1282,68823,00.html?tw=wn_2techhead
http://www.flock.com/home/about/
http://www.wired.com/news/technology/0,1282,68403,00.html
http://www.digital-web.com/articles/web_2_for_designers
http://www.techcrunch.com/?p=180

* Nog de gevolgen van Katrina: MSN Virtual Earth
Wij vertelden u verleden week al hoe u bij Google Earth en Googlemaps beelden kon bekijken van de verwoesting die de orkaan Katrina in de staat Louisiana aangericht heeft.
Ook MSN Virtual Earth brengt zulke beelden. U kan inzoomen tot straatniveau om te zien hoeveel schade de storm en de overstromingen aangericht hebben, en daarbij kan u de beelden voor vergelijken met de beelden nà Katrina.
Let wel: Virtual Earth is eigenlijk nog altijd in beta, maar MSN wou niet op de definiteive release wachten om deze beelden te tonen, omdat zij in het algemeen belang van het publiek zijn.
http://www.msnbc.msn.com/apps/ve/katrina.htm
http://www.betanews.com/article/MSN_Virtual_Earth_Tours_Katrina_Damage/1126804912

* RIAA zet strijd tegen P2P netwerken voort
Enkele van de populairste P2P ruilnetwerken kregen deze week een brief in hun bus waarin zij netjes gevraagd werden om actie te ondernemen tegen gebruikers die inbreuken maakten op de auteursrechten, zo meldde de Wall Street Journal deze week. De RIAA stuurde die brieven naar bedrijven die programma's zoals LimeWIre, WinMX en BearShare onder hun controle hadden. Geen van die bedrijven heeft commentaar op de manier waarop zij zullen reageren. In stilte hebben hecter verschillende bedrijven al aanpassingen uitgevoerd om de gebruikers het downloaden van illegale bestanden te ontraden.
Zo bevat de nieuwste versie van LimeWire popups, die opspringen wanneer er een verdacht bestand opgemerkt wordt, en waarin de gebruiker een waarschuwing te lezen krijgt. Dat is al heel netjes, zal u zeggen, maar voor het RIAA is dat niet genoeg.
Wat dan wel genoeg is, dat wil het RIAA niet zeggen. Feit is dat het RIAA al getracht heeft om met twee bedrijven, iMesh en Masboxx legale P2P diensten op te zetten, maar geen van beiden raakte van de grond omdat het muziekaanbod (van legale bestanden dus) te beperkt was.
http://www.betanews.com/article/RIAA_Tries_to_Combat_P2P_Networks/1126808378

* Yahoo Search biedt instant antwoorden
De zoekdiensten hebben echt niet stil gezeten deze week - het regent berichten van nieuwigheden! Deze keer is het de beurt aan Yahoo. Dat heeft een nieuwe beta voorgesteld van een zoektool. Daarbij wordt gekeken of er één enkel, relevant antwoord is op uw zoekopdracht. Is dat het geval, dan wordt dat antworod in een "zoek ballonnetje" getoond, via AJAX scripting. Dat wil zeggen dat het ballonnetje verschijnt, zelfs nog voor u de "enter" toets op uw klavier geraakt heeft om uw opdracht door te geven.
Dat vergt natuurlijk even wat aanpassen, u bent gewoon om die enter-toets in te drukken. Maar na een tijdje gaat u, zo beloven ze bij Yahoo, automatisch zoeken naar dat ballonnetje.
http://instant.search.yahoo.com/
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Search_Gets_Instant_Answers/1126795860
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Koffiezet apparaten en PC's.
Een koffiezetapparaat doet niets meer dan koffiezetten. Maar als je een oude koffiezet vergelijkt met een modern toestel, dan valt er wel iets op. Een koffiezet is een designtoestel geworden, een juweeltje voor het oog. Je zou het in huis halen als decoratie alleen al. Packard Bell heeft deze evolutie goed in de gaten gehouden. Ze doen hetzelfde met hun pc's. Immers: pc's van vergelijkbare capaciteit hebben vergelijkbare prijzen. Waarop baseert een koper zich dan bij zijn aankoop? Juist: op het uiterlijk.
En dus ging Pacard Bell de design toer op. En ze zijn er echt in geslaagd. Maar niet alleen design, ook gebruiksgemak werd grondig bekeken. Neem nu de nieuwe ixtreme Gold desktop, hun topmodel. Mooi en handig. Alle noodzakelijke aansluitingen zijn naar voor gebracht, ook line in en line out van de soundcard. En vooral de USB connectoren. Heel handig zijn deze ook bereikbaar geplaatst aan de bovenkant van het toestel, wat ideaal is als je je PC onder je bureel wil zetten.
Maar dat is niet alles, heel het toestel zit vol handige snufjes. Wat denk je van een vingerprint die je paswoord vervangt, het schuifje van de DVD speler dat je opent vanop je (draadloze) toetsenbord. Mooi,heel mooi... Trouwens, niet alleen het topmodel, ook de PC voor jan met de pet werd grondig onder handen genomen.
De Laptops bulken eveneens van vernieuwing. Hun EasyNote reeks heeft veel troeven, en dat van de kleinste (A series) tot de grote W Serie. De kleine a is verrassend compact met zijn 13" schermpje. Heel handig voor in bus, trein, tram. De W serie heeft een 17" scherm, jawel en is top, gewoonweg top. Het is een laptop om U tegen te zeggen. Je collega's zullen jaloerse blikken werken als je dit schitterend design toestel te voorschijn haalt. De blinkend zwarte case druipt van klasse. ]PL]
http://www.pcw.co.uk/personal-computer-world/hardware/2139067/packard-bell-ixtreme-2104-media
http://www.packardbell.co.uk/products/node1597.asp#easynoter

* Dringend gevraagd: een afwasbaar klavier!
Ergert u zich ook zo hard aan uw vuile klavier? U koopt een nieuw klavier, netjes, en tracht er zo zuinig mogelijk op te zijn. Maar na enkele weken, maanden, hoe netjes u ook bent, hebbend e stofdeeltjes in de lucht zich gewoon vastgezet op uw klavier (het is een plastiek ding, en dat zuigt stof aan). Het ergste is zelfs dat de toetsen die u het meeste aanraakt, nog het properste gebleven zijn - het heeft dus echt niets te maken met plakevingers of een gebrek aan hygiŽne van uw kant.
Het gevolg: vuile, viezige, vettige klaviertjes. De oplossing? Bij gebrek aan alternatief koopt u om de x maanden een nieuw klavier. Goed voor de fabrikanten, slecht voor uw portemonnee en uw eergevoel als bewuste ecologische consument.
Waarom kunnen de fabrikanten nu geen klaviertjes maken die toch zalig zacht soepel zijn en toch tegelijkertijd gemakkelijk in onderhoud? Waarbij u de bovenkant kan verwijderen met twee schroefjes, of beter nog: twee clipsjes, en dan stopt de bovenkant in een sopje?
Wij zagen onlangs bij een collega zo'n klavier, en het was een waar genoegen de toetsen met een afwasborsteltje en een beetje detergent onder handen te nemen. Het klavier daarna netjes te drogen leggen, en het paste perfect terug op het onderstel. Waarom passen alle fabrikanten dit concept niet toe?
Heeft u een tip om het klavier proper te houden, kent u een type klavier dat gemakkelijk afgewassen kan worden of gemakkelijk is in onderhoud? Meld het ons bij klavier@nettties.be De lezers (en de redactie!) zullen u dankbaar zijn!
http://www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=1422674&Sku=U210-1002

* PSP2 adaptors kunnen gevaarlijk zijn
Sony roept de bezitters op van een PSP 2 toestel (en dat zijn er maar liefst 3,5 miljoen!) om de adaptor van hun toestel terug te brengen naar de winkel. De adaptor zou namelijk oververhit kunnen raken, en schade kunnen berokkenen. Zoals in brand schieten terwijl u lekker in bedje ligt te slapen.
Bent u in het bezit van een toestel, dat u tussen augustus en december 2004 aangekocht heeft? Ga dan best eens kijken op deze site, of uw toestel ook zo'n gevaarlijke stekker bevat.
http://www.ps2ac.com/
http://p2pnet.net/story/6225

* Microsoft Max: een diashow van uw foto's
ALhoewel de meeste aandacht uitgaat naar de grote succeskanonnen van Microsoft (Office, het Windowsbesturingssysteem), brengt Microsoft toch regelmatig, zij het met veel minder persbelangstelling, wat nieuwigheden uit.
Zo werd deze week "Max" aangekondigd, een software waarmee u diashows kan aanmaken en beheren, en de foto's in verschillende layouts kan schikken.
Deze software maakt als eerste gebruik van WinFX, en dat is de nieuwe technologie waarme programmeurs gebruik kunnen maken van de verbeterde grafische mogelijkheden van WIndows Vista.
Met Max kan u ook foto albums met andere gebruikers delen, en kan u hen uitnodigen om uw album te bekijken. Alles wat u nodig hebt is een Hotmail of Passport account. Wanneer u een update uitvoert aan het album, dan krijgen alle vrienden met wie u het album deelt, hiervan een verwittiging per mail.
Toch nog een opmerking: momenteel kan u met Max enkel foto's delen; maar de website van het programma geeft de indruk dat er in de toekomst ook andere zakgen gedeeld kunnen worden - daar staat immers te lezen: "Tomorrow... who knows?" Tja, dat zullen we dan morgen zien!
http://fileforum.betanews.com/detail/Microsoft_Max/1126638646/1
http://www.microsoft.com/max

* Windows Vista: enkele geruchten
Deze week werden er weer enkele tipjes opgelicht van de sluier die hangt over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows Vista. Om te beginnen: dit artikel bij VNUnet meldt dat u bij Vista extra geheugen kan toevoegen, simpelweg door middel van een USB geheugensleutel.
Deze optie maakt deel uit van een technologie die Superfetch heet, en die Windows sneller zou moeten maken op lange termijn. Superfetch zal de data en programma's bekeijken die de gebruiker in de laatste maanden gebruikt heeft, en die in het geheugen laden. En dat zorgt dus voor snellere toegang tot deze gegevens en de applicaties.(1)
En nog volgens VNUnet zal Microsoft in Vista iets opmerkelijks doen: het gooit zich ten volle op de P2P. Alhoewel de platenmaatschappijen en de filmindustrie uit alle macht trachten de P2P diensten te smoren, heeft Microsoft blijkbaar de verdiensten van P2P ontdekt. Niet zozeer om bestanden te ruilen, maar wel als middel om bestanden, content op een zuinige manier bij de gebruiker te brengen: bij P2P moeten zij niet meer vanop een centrale server gehaald worden, maar kunnen zij ook vanop de pc gehaald worden van andere gebruikers. Wat natuurlijk handig zou zijn voor bijvoorbeeld de updates van Microsoft software. (2)
Wat bij sommige erg wantrouwige waarnemers de bedenking oproept: en wat als de gebruiker, waar ik mijn update vandaan haal, een besmette versie heeft? Hopelijk heeft Microsoft ook hieraan gedacht...
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2142266/microsoft-wants-peer-peer
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2142265/usb-memory-keys-speed-windows


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Samsung brengt een Flash chip uit met 16 giga opslagmogelijkheid
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050913003

*** Nu brengt ook KidCity een "veilige" chat voor kinderen, mits gebruik van de eID.
http://www.kidcity.be/

*** Duracell brengt een nieuwe reeks oplaadbare batterijen en laadstations uit, die een langere levenscyclus en speelduur beloven.
http://www.duracell.be

*** Federaal Voedselagentschap lanceert een nieuwe website op 20 september
http://www.health.fgov.be

*** Microsoft werkt aan een eigen Photoshop en Dreamweaver
http://www.webwereld.nl

*** Nieuwe versie Mindjet MindManager visualiseert actieplannen
http://www.mindjet.com.

*** Nokia brengt mobiele e-mail software uit
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050913037


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Knowledge Brown - Roll with me
[Hip Hop] Een tamelijk ernstige song, erg smooth. Zoals meestal bij een hip hop/rap song, een goed ritme, met mooi harmonische muziale gedeelten. De artiest schrijft al 15 jaar teksten, en de tekst is een aanrader.
http://www.garageband.com/artist/knowledgebrown

* Lion & Full Circle - Feels Good
[Hip Hop / R&B] Een perfect voorbeeld van hoe het geheel meer is dan een optelsom van de delen. Een band die bestaat uit verschillende persoonlijkheden. Deze song kan alleen in streaming beluisterd worden, en voelt echt goed aan!
http://www.garageband.com/artist/lionfullcircle

* Provoke - My LIfe
[Hip Hop] Een goede drum, en enkele instrumenten die de perfecte achtergrond vormen voor de song. Er hoort ook een stem bij die redelijk hoog klinkt, maar het geheel past echt goed ineen.
http://www.garageband.com/artist/PROVOKENYC

* BigSty - Still a Problem
[HIp Hop] Opnieuw rap, met het bekende donkere ritme op de achtergrond. De combinatie met de stemmen en achtergeluiden maakt het wel apart. (Om de song te kunnen beluisteren, moet u wel eerst aangeven dat u "fan" wordt van de band - klik desnoods het vakje aan dat u wel fan wordt, maar geen nieuws over de band ontvangen wil)
http://www.garageband.com/artist/BigSty

* Doug Evans - Who's the Target?
[Hip Hop] Een uitstekende song, die wij u echt aanraden. Op de achtergrond van een song, als wij ons niet vergissen, van Stevie Wonder, brengt hij zijn tekst.
http://www.garageband.com/artist/dougevans


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zelfs al zeggen vijftig miljoen mensen hetzelfde stomme ding zeggen, dan nog blijft het een stom ding.
Anatole France (1844-1935), Frans auteur
De nieuwe oogst* Hoe mooi tabellen kunnen zijn!
Een goede ontwerper van websites is niet alleen een vernuftige programmeur, maar ook een ware kunstenaar die alles netjes in vorm giet. Tabellen bijvoorbeeld kan u zo saai of zo mooi maken als u wil - de techniek bestaat, aan u de keuze om er iets van te maken. Op deze site vindt u staaltjes van de vormgeving van tabellen; klik op de naam van de tabel, en de huidige tabel wordt overgezet in dit formaat. U kan ook het CSS (cascading style sheets) bestand downloaden dat erbij hoort.
[Taal: Engels]
http://icant.co.uk/csstablegallery/

===> Een reactie van lezer Bart Vyvey
<<<
De link in uw artikel met als titel "Hoe mooi tabellen kunnen zijn!" deed me direct denken aan het prachtige CSSZenGarden
(http://www.csszengarden.com).
Nog een heel inressante site ivm CSS is de persoonlijke site van Eric Meyer, DE CSS-Guru. (http://www.meyerweb.com/)
>>>

* Schooljaar heropent: wij zorgen voor de links!
Op deze website vindt u een wereld van kennis; allerlei links die prachtig ingedeeld zijn volgens een systeem dat "Dewey Decimal Classification" heet. 000-005 draait rond "Computers, Information & General Reference" en wij kunnen de links alleen maar aanraden!
[Taal: Engels]
http://www.aresearchguide.com/virtual.html

* UGO
Kent u UnderGround Online? Deze site brengt exclusieve video's, vaak erg grappig. Een aanrader!
[taal: Engels]
http://www.ugo.com/channels/filmtv/exclusive/Default.asp

* Google Help
Google is een prima, wat zeggen wij: uitstekende zoekmachine. Zij bevat ontelbare mogelijkheden om uw zoektochten te verfijnen. Maar weet u eigenlijk wat er allemaal achter Google zit? Op deze pagina vindt u alle mogelijkheden netjes in een lijstje weergegeven. U zal versteld staan!
[Taal: Engels]
http://www.google.com/help/features.html

* Brilliant Button Maker
Op deze site kan u on line een button maken in het speciale formaat (80 x 15) dat vooral gebruikt wordt bij bloggers. U kan het logo van uw eigen site in de button verwerken.
[Taal: Engels]
http://www.lucazappa.com/brilliantMaker/buttonImage.php

* Licht in de duisternis: Tool Kit voor de zoeker
Het web is ondertussen eindeloos groot geworden. Hoe kan u nog iets vinden? Er zijn zoektools, maar welke moet u gebruiken? Op deze site vindt u tips die uw zoektocht kunnen vergemakkelijken.Wij vonden er o.a een lijst van verschillende plaatselijke zoekmachines, dwz de zoekmachines die een aparte listing hebben per land.
[taal: Engels]
http://www.ala.org/ala/lita/litaresources/toolkitforexpert/toolkitexpert.htm
http://www.netmasters.co.uk/european_search_engines/belgium.shtml

* Zoekmachines
En nu we toch bezig zijn over zoekmachines: zoals u weet heeft zowat elke zoekmachine haar eigen specialiteit. Dus als u een zoektocht wil uitvoeren naar een specifiek onderwerp, is het belangrijk dat u de goede zoeker kiest, want dan zal u des te sneler het antwoord vinden.
Deze site deelt de zoekmachines in naargelang de aard van uw zoekopdracht. Een orginele benadering.
[Taal: Engels]
http://www.philb.com/whichengine.htm

* Wees voorbereid!
In de VS was er nu wel de orkaan Katrina, die de grootste schade veroorzaakt heeft tot nu toe. Maar dat wil niet zeggen, helaas, dat er niet nog meer orkanen kunnen komen die misschien nog meer schade zouden veroorzaken. Deze site vertelt over de mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden.
[taal: Engels]
http://www.4setup.com/index.php/Main_Page

* Standaard Actua Quiz
Hoe goed bent u op de hoogte van de actualiteit? Bij De Standaard kan u on line deelnemen aan een quiz waarbij getest wordt in hoeverre u nog weet wat er de afgelopen week gebeurd is.
[Taal: Nederlands]
http://www.standaard.be/quiz.

* Free Backup info
Hier vindt u informatie over alle zippers en backup-tools, met verwijzeingen naar heel veel gratis progjes (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://free-backup.info/

* De rock legendes
Bij Journal Du Net vonden wij prachtige dossiers rond de 10 grote rocklegenden. Voor elk van hen (Dylan, Beatles, Rolling stones, Who, Velvet Underground, Doors, Janis Joplin, Hendrix en Bowie) is er een goed gedocumenteerde rubriek biografie, discografie, zelfs citaten. Een aanrader!
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/musique/dossier/incontournables/rock/index.shtml

* Windows XP sneller opstarten
OP deze site vindt u een hoofdstuk uit een boek over slimmer omgaan met Windows XP. Het gaat over het sneller opstarten van het besturingssysteem. U vindt er enkele handige tips! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1819090,00.asp

* Vrijdag animatiedag : wallpaper
Op deze website vindt u knappe wallpapers om uw PC mee te behangen. Er zijn ook wallpapers voorzien voor niet klassieke schermformaten. Helaas zijn niet alle wallpapers gratis.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.plasmadesign.co.uk

* Vrijdag animatiedag : filmblunders
Op deze website vindt u blunders uit speelfilms. Bovendien krijgt u onmiddellijk het bewijsmateriaal : elke blooper wordt immers geïllustreerd aan de hand van enkele foto's.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.moviebloopers.com/

* Vrijdag animatiedag : Eagle eye (game)
U kiest een pijl, houdt uw boog onder een bepaalde hoek en u laat de pijl schieten en probeert zo een doel te raken, meer houdt het op het eerste zicht niet in ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.teagames.com/games/eagleeye/play.php

=== VERS VAN HET KLAVIER===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- James Van Landschoot
Belgische profwielrenner, rijdt momenteel bij het Landbouwkrediet-Colnago-team
http://www.jamesvanlandschoot.be/

- Laura Ramaekers
Nam deel aan Idool. Haar eerste single was "Talk or take a walk" en stond in de hitparade.
http://www.lauraramaekers.com/

- Megan McCauley
OfficiŽle site van deze pittige rockzangeres.
http://www.meganmccauley.com

- Ciara
Deze zwarte zangeres is waarschijnlijk het meest gekend van haar hit "Goodies".
http://www.ciaraworld.com/

- Nicole Gray
OfficiŽle site van dit professioneel fotomodel.
http://www.nicoleg.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- 'Paris Hilton Hacker' cel in
- Sms'je op je kussen
- Tv-zenders doen het goed op internet
- Zorgverzekeraar met voorgelezen internetpagina's
- Computers Deens parlement vol sekspraatjes
- Wouter Bos komt met eigen radiozender via internet
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Roadstart LCD/TFT televisie
- Resident Evil Outbreak File #2 (Review)
- Een virtueel netwerk via internet
- Nieuwe Sony mp3-Walkmans
- Alle media van je PC op je TV
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- CES 2006: Preview
- Tips: De verschillende types van geheugenkaarten
- Nikon breidt de Coolpix reeks uit.
- Beveiliging over het web met MPEG-4.
http://www.elektro.be

*** Computer World
- CD-kopieŽn : Test-Aankoop verliest van platenhuizen
- Novell zal SuSe Linux 10 in oktober lanceren
- Staatssecretaris Van Velthoven lanceert "Internet voor Iedereen"
- NESSI steekt kop boven water
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Nieuw monsterverbond in de maak: fusie tussen MSN en America OnLine?
- Gepersonaliseerde e-newsletter strategie voor Proximus-
- Kidcity.be pakt uit met beveiligde chatrooms
- SMS chat onder vuur: quid met de deontologie?
- Extra Ė draadloze Ė inkomstenbron voor Free Record Shop
http://www.digimedia.be/

*** Webfactor
- Nintendo ontwikkelt revolutionaire controller
- Waarom surfers op het werk meer risicoís durven nemen
- Google voor de rechter wegens naam 'Gmail'
- Suprnova.org is terug ... als nieuwssite
- Internetpionier aan de slag bij Google
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Gebruik illegale software kost gemiddeld 50.000 euro
- Controller Nintendo Revolution gepresenteerd
- 'Stichting de Thuiskopie verkoopt in beslaggenomen dvd's'
- UMTS voor Belgische consument: videotelefonie en tv
- Zelfbouwproject: harde schijf 'overklokken'
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Nederlands luchtvaartpionier vooral bekend vanwege zijn ontwerp van de eerste Nederlandse helikopter - http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Gilles_von_Baumhauer
* Gelinkte lijst / linked list - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelinkte_lijst
* Italiaanse provincie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tarente_%28provincie%29
* Het oudste van de acht Belgische bisdommen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom_Luik
* Chauffeursdiploma - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chauffeursdiploma
* Groot meer in Noord-Amerika - http://nl.wikipedia.org/wiki/Champlainmeer
* Veldslag tussen Groot-BrittaniŽ en de Boeren van Transvaal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_van_Majuba

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Op vrijdag 16 september 2005 wordt van wikipedia gebruik gemaakt bij de quiz HeartBeat VIPS. Dit programma wordt pas later uitgezonden op Nederland 2. - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Niet-commerci%C3%ABle_quizzen

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Firefox extensies: GreaseMonkey
Nog meer leuke scriptjes
In onze reeks handige scripts voor GreaseMonkey, stellen wij u de Inline MP3 player voor. Dit script zorgt ervoor dat, wanneer u voortaan een pagina bezoekt waarop een link naar een MP3-bestand staat, er vlak naast deze link een button verschijnt. Klikken op die button activeert uw player (realplayer of andere). Erg handig!
http://musicplayer.sourceforge.net/greasemonkey/inline.player.user.js

* Firefox extensies: GreaseMonkey
Nog meer leuke scriptjes
Remove Flash Objects
Deze add-in zorgt ervoor dat alle Flash objects van de pagina verwijderd worden, en enkel beneden op een balk als totaal verwijderde objecten weergegeven worden.
http://www.3dlights.de/grease/removeFlash.user.js

* Firefox extensies: GreaseMonkey
Nog meer leuke scriptjes
Unpassword
Nog een script dat voor alle pagina's telt: unpassword. Het zorgt ervoor dat de karakters die u als paswoord intikt bij het inloggen, niet als sterretjes verschijnen, maar als de echte letters/cijfers die u op dat moment intikt.
http://dunck.us/code/greasemonkey/unpassword.user.js
Firefox extensies: GreaseMonkey
Nog meer leuke scriptjes
Er zijn ook scripts die gemaakt zijn speciaal voor een bepaalde pagina. Zoals deze, die is voor Startpagina.nl gemaakt. Verwijdert de Javascript (onClick) van de links op Startpagina.nl en dochterpagina's onder Pagina.nl zodat deze als gewone links werken. Zodoende openen de links niet standaard een nieuw venster als ze bijvoorbeeld een nieuwe tab hadden moeten openen en respecteren dus wat een bezoeker heeft ingesteld.
http://www.mozbrowser.nl/userscripts/startpagina.user.js

* Firefox extensies: GreaseMonkey
Nog meer leuke scriptjes
Nog een script dat speciaal voor een bepaalde pagina gemaakt is: het Stubru script. Daarbij omzeilt u de player detectie en gaat u meteen naar de MP3 bestanden. Opmerking: wij vonden dit script erg handig. Onze Mozilla browser had namelijk iets tegen de speciale player die opgestart wordt op de websites van Radio 1, 2 en StuBru en ging telkens onderuit. Dankzij dit script wordt de gewone Realplayer opgestart.
http://users.pandora.be/divvy/userscript/stubru.user.jsDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* FireTune
Win98/ME/2000/XP - 195k - freeware
Een progje om automatisch uw Firefox te optimaliseren. Het progje vraagt even of u een backup wil maken van uw instelingen (het kan dat zelfs in uw plaats doen) en gaat dan aan het werk. Bent u niet tevreden met het resultaat, dan zet u gewoon de backup terug.
http://www.vnunet.com/vnunet/downloads/2135450/firetune

* Arcade Classic Pack
Win98/2000/XP 404k - freeware
Wie heimwee heeft naar de oude spelletjes met hun o zo simpele grafiek, maar die toch o zo veel plezier boden, moet dit pakketje eens uitproberen.
http://www.vnunet.com/vnunet/downloads/2135459/arcade-classic-arcade-pack

* Thunderbird 1.5 beta
Win98/NT/2000/ME/XP - 6 MB - freeware
Van deze stand-along mail client voor de Mozilla suite is er nu een nieuwe versie uit.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13015118.html

* NASA World Wind - Katrina Data Add-On
Win2000/XP - 49 k - ffreeware
Satellietbeelden van hoge resolutie van het door Katrina getroffen gebied, dat u kan invoegen in NASA World Wind
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_16620309.html

* STOIK video converter
Windows - freeware
Met dit progje kan u AVI, WMV, DV bestanden converteren in alle mogelijke combinaties. Ondersteunt ook DivX en MP3 AVI, Windows Media.
Er bestaat ook een betalende versie ($29) van het programma; daar kan u dan ook video's mee bewerken (snijden, filteren enz) [Bron: Wim W]
http://www.stoik.com/products/svc/index.html

* VoipBuster
Windows - Freeware
Met dit progje kan u bellen naar eender welk nummer, zelfs gewone "landlijnen", maar het gesprek mag slechts 1 minuut duren. Wil u langer praten, dan moet zich abonneren. (Bron: WIm W)
http://www.voipbuster.com/en/download.html

Commentaar van medewerker Wim:
Het bericht is eigenlijk niet volledig. Als je LANGER dan 1 minuut wil bellen, moet je je gratis registreren en EENMALIG een bedrag storten van 5 euro. That's it!! Ik heb het geïnstalleerd en inderdaad: dat geld BLIJFT staan, en ik kan onbeperkt gratis bellen naar de betrokken tol-vrije landen (talloze WE landen, maar ook de VS en AustraliŽ) , bijv. een half uur lang naar een GSM nummer in BelgiŽ gisterenavond kostte me geen (euro)cent!. Enkel wanneer je naar de tol-landen belt, zoals Burkina-Fasso, dan wordt er van dat bedrag tol afgenomen.En de klankkwaliteit is zeer goed, zei mijn GSM-gesprekspartner.

* Flashpaste
[Windows - Freeware]
Dit progje behoort tot een nieuwe generatie kopieertools, die veel meer mogelijkheden bevatten dan het ingebouwde klembord van Windows.
Eigenlijk bevat het progje twee belangrijke mogelijkheden: het eerste is een deel voor het invoegen van tekst, waarbij u kan kiezen uit een hele lijst met veelgebruikte zinnen en adressen.
De tweede mogelijkheid is de clipboard history: alle recent gekopieerde worden worden automatisch onthouden, zodat u ze later kan gebruiken. (Bron: Wim W)
http://flashpaste.softvoile.com/

* Gratis Film: Le Musicien
Op het festival van de Webcuts, het Internet-filmfeest van Berlijn, werd de film "Le Musicien" uitgeroepen tot beste film. U kan deze film gratis bekijken, maar moet wel even geduld hebben: de film is 60 MB groot!
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_16638570.html

* Vrijdag Macdag: Butler
Mac OS X 10.2 - 1,1 MB - freeware
Een progje dat bestanden en toepassingen lanceert, uw bookmarks beheert, het web doorzoekt, de mogelijkheden van het klembord uitbreidt, en veel meer. Er is maar een ding dat het niet kan: koffie zetten.
http://www.download.com/Butler/3003-2258_4-10432026.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: Ragdoll Masters (game)
Mac OS X - 552k - shareware
Een spelletje waarbij u met de pijltjestoetsen een lappenpop over het scherm moet bewegen, waarmee u dan uw opponent rond de oren moet slaan.
http://www.download.com/Ragdoll-Masters/3000-2275_4-10427882.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....Medewerker Filover reageerde op onze vraag in de lezersrubriek van verleden week:

een kleine reactie op deze lezersvraag uit de laatste NeTTies :

De vraag:
<<<
Beste,
Misschien raar om op deze manier een oproep te doen, maar na een (vruchteloze) zoektocht op Google, Cnet Download.com, Tucows, enz ... Richt ik mij graag even naar u: Ik zoek een programma wat JPG files omzet naar een soort "diapresentatie". Zulke programma's bestaan bij de vleet, maar nu komt de kat op de koord: het programma zou deze presentatie (op een pc met dual screen functie) op het tweede scherm moeten kunnen weergeven. Ook zou ik moeten kunnen verder werken op het linker scherm, zonder dat de presentatie gestopt wordt (of in pauze gezet) op het rechter scherm...
Ik hoop dat U mij kan helpen of dat er misschien in uw archief een dergelijk programmma te vinden is!
Verder ben ik nog steeds een tevreden lezer van uw magazine!
PS: Powerpoint is voor dit probleem geen optie, aangezien ik geen zin heb om meer dan 150 foto's manueel 1 per 1 toe te voegen aan de presentatie... Ik denk dat dit wel te begrijpen is
Met vriendelijke groeten
>>>
De reactie van Filover:
<<<<
In Powerpoint is het toch mogelijk om een hele reeks foto's in 1 keer aan een presentatie toe te voegen.
In versie 2000 moet je wel eerst een add-in downloaden :
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=55D24B47-C828-4141-A8DE-9A459C63DB1A&displaylang=EN
In versie 2003 is de mogelijkheid ingebouwd :
http://office.microsoft.com/en-us/assistance/HP030883241033.aspx

maar ... ik denk niet dat het mogelijk is om een pps te laten lopen terwijl er in een ander programma gewerkt wordt.
Ik vermoed dat het gevraagde enkel mogelijk is door van een diashow een filmpje (avi, mpg, ... ) te maken en dat in bvb Windows media Player af te spelen op 1 van de 2 schermen. Maar misschien zijn er toch alternatieven ...
>>>>>>>>>>>>>>>

en ook lezer Michael heeft een oplossing:
<<<
Hey,
in antwoord op de vraag van Jacob Van Belle,
Ik heb er zelf ook lang zitten zoeken naar een freeware oplossing om een slideshow te tonen in onze winkel op dezelfde manier, en heb die gevonden met slide show movie maker, te vinden op http://www.snapfiles.com/Freeware/gmm/fwvideo.html . Je kan daarmee vele dingen doen dus kan wel even zoeken zijn maar is wel degelijk.
Ikzelf start de film dan automatisch op met windows en met media player CLASSIC (dus niet die in windows) kan je gemakkelijk de laatste venster locatie laten onthouden, fullscreen laten opstarten en laten herhalen. Het durft zo heel soms wel eens vastlopen maar met een snelkoppeling op bureaublad is dat snel weer opgestart na het sluiten van het venster.
Ik denk dat je daar wel wat zal aan hebben.
Groetjes Michael.
ps: Moest je de optie eerste foto selecteren, shift indrukken en dan laatste selecteren niet kennen , alhoewel ik denk dat ons netties dat wel al eens behandeld heeft, bij deze ;)
Zo kan je bij powerpoint ook meerdere fotos tegelijk laden als apparte dia's met invoegen, afbeelding, fotoalbum. Dit voor moest je toch ooit powerpoint voor iets dergelijks willen gebruiken.
>>>

Nog een opmerking van de redactie: misschien is het nieuwe programma dat Microsoft uitgebracht heeft deze week, Microsoft Max (zie onze rubriek hard/software) wel een oplossing?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Frederik Vannieuwenhuyse schreef ons:
<<<
Geachte,
Het Sonos Digital Music Systeem is inderdaad de moeite!
Misschien handig voor de Belgische geïnteresseerde: www.tossaudio.be
Toss Audio is gespecialiseerd verdeler van Sonos. En hebben een volledige ingericht demo huis ter beschikking.
mvg,
>>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Ik weet niet of oorlog een interludium is bij vrede, of vrede een interludium is bij oorlog.
Georges Benjamin Clemenceau (1841-1929); Frans staatsman