Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.723
(4.129 wekelijkse,
594 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie:
8 september 2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 414 van 3/9/2005


Gegroet lezers,

Wij beginnen deze editie met enkele huishoudelijke mededelingen:

1. Onze wedstrijd: het is beslist - 6 lezers hebben de wedstrijd van verleden week gewonnen en krijgen een van de volgende dagen een boek toegestuurd, ons vriendelijk ter beschikking gesteld door de collega's van Computertaal. Volgende week is er opnieuw een wedstrijd. Er snel bijzijn is de boodschap!

2. Deze week in onze rubriek tips & trucks even enkele andere tips; volgende week krijgt u weer een lading tips over de Firefox extensies!

3. En in onze rubriek "Het oor wil ook wat", geven wij u deze week enkele tips voor podcasts bij Download.com. Wij zijn van plan om in de toekomst nog meer podcasts ten tonele te voeren, maar rekenen op uw medewerking: als u weet heeft van leuke podcasts, die onze andere lezers kunnen interesseren, dan kent u het adres: redactie@netties.be

4. Verder leest u een verslag van abonnee Herman Idzerda, die dankzij Apple Belgium een pakket kreeg met het Mac OS X besturingssysteem, en er meteen mee aan de slag ging. En hij leek er heel gelukkig mee!

Zo, dat was het dan. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Fantasiespel kost echte centjes
Wij kennen het hier ook, een virtuele voetbalwedstrijd, waarbij u uw eigen voetbalploeg samenstelt: u koopt spelers aan, en op basis van hun prestaties in de echte voetbalcompetitie, wint of verliest uw virtuele ploeg.
In de VS bestaat er ook zo'n competitie, maar dan voor American Football. Zo'n 12 miljoen spelers doen eraan mee, en, geloof het of niet, zij besteden gemiddeld zo'n 154 $ aan hun spel: aan scouting rapporten op het internet, aan magazines vol statistieken en andere gegevens. En dat maakt zo'n fantasiespel tot een miljardenindustrie, waar iedereen een hapje van de koek wil wegsnoepen.
Zo is er een speciaal fantasy magazine op de markt gebracht dat $7,99 kost, en is er zelfs een speciaal tv-programma rond gemaakt dat op verschillende zenders te zien is. En ook de websites rond Fantasy Football hebben een gratis en een betalend gedeelte.
U ziet het: ook in het digitale tijdperk is er brood te verdienen met spelen...
http://www.usatoday.com/tech/products/games/2005-08-24-fantasy-football-marketing_x.htm

* Microsoft stopt anti-phishing tool in IE
Blijkbaar heeft Microsoft een les getrokken uit het succes van de extensies voor Firefox: het brengt nu ook plug-ins uit voor de IE browser. Die voegt u toe via de MSN toolbar.
Momenteel is er al één plug-in verkrijgbaar, eentje die de weerberichten aan de toolbar toevoegt. En binnenkort komt er een tweede plug-in aan, waardoor anti-phishing tools toegevoegd worden aan de toolbar.
Eerder had Microsoft aangekondigd dat die anti-phishing tools vervat zouden zijn in de nieuwe versie van de IE browser, versie 7, die beschikbaar zou zijn voor mensen met een Windows Vista of XP Service Pack 2. Maar gelukkig heeft Microsoft medelijden gekregen met de internauten, en ze niet langer op hun honger laten zitten.
De add-on zou in de volgende dagen uitkomen. U moet Windows XP SP2 aan boord hebben, of de tool werkt niet.
http://addins.msn.com/
http://www.betanews.com/article/Microsoft_to_Add_AntiPhishing_to_IE/1125075820

* Teleurgesteld in Windows? Probeer eens een Remix
Als het niet goed is, doe het dan zelf - zo wordt er wel eens gezegd wanneer er teveel kritiek geleverd wordt. Wel, sommige internauten zijn blijkbaar niet bij de pakken blijven zitten. Zij hebben het Windows systeem genomen, en zijn er zelf aan gaan sleutelen. De resultaten ervan circuleren nu op de P2P ruilnetwerken, noder de vorm van downloadbare disk images, die u dan kan branden op een cd.
Daar vindt u bijvoorbeeld de Super WinPE Ultimate Boot CD 2004 Pro. Die bevat, naast de (illegale) versie van Windows XP, nog zeven verschillende versies van het besturingssysteem.
Uiteraard is het een en ander volkomen illegaal, en het is niet onze bedoeling om u aan te zetten tot illegale zaken. Het doel van dit artikeltje is om aan te tonen dat er wel degelijk behoefte is aan verschillende versies van het Windows OS, en dat Microsoft zich daar best bewust van zou worden.
Zo is er bijvoorbeeld een "naakte" versie van het besturingssysteem terug te vinden op deze illegale cd, die slechts 235 MB groot is (de volledige XP SP2 is 580 MB groot); deze versie bevat enkel het hoogstnodige. Geen WIndows Media Player, geen documentatie, en een veel kleinere bibliotheek met drivers.
Nog een opvallend kenmerk van die illegale versies is het feit dat de installatie veel sneller verloopt dan bij de originele versie. Gewoon de cd in de pc stoppen, herstarten, even een kopje thee drinken en enkele minuutjes later terugkomen om een volledig geinstalleerde pc te vinden.
Er zit echter een addertje onder het gras. Wie garandeert u dat de auteurs van die hermixte versie er geen dingen ingestopt die er niet in zouden mogen zitten - spyware en andere malware? De kans is klein dat, als dat toch zou gebeuren, u zich kan beklagen bij de officiŽle instanties....
http://www.wired.com/news/technology/0,1282,68589,00.html?tw=wn_11techhead

* BBC brengt tv programma's ook on line
De BBC brengt fantastische programma's - en binnenkort kan de internaut die niet alleen via het traditionele kijkkastje bekijken, maar ook via zijn computerscherm. Waarom die dat zou doen? Wel, stel dat hij niet thuis was om een bepaald programma te bekijken, dan kan hij nu, tot 7 dagen na de uitzending, dat programma "on demand" alsnog oproepen. Maar buiten die opgenomen programma's, zouden er ook live feeds komen van zowel BBC 1 als BBC 2 programma's.
Volgens de directeur-generaal van de BBC zou dat aanbod noodzakelijk zijn, wil de BBC meegaan met zijn tijd: als zij enkel een traditionele tv- en radiozender zou blijven, dan zouden zij weleens hun dotaties kunnen verliezen. Het is nog niet gekend of de uitzending gratis blijft, of er voor betaald zou moeten worden.
En voor u nu luid begint te juichen, moeten wij u toch wel even teleurstellen: de uitzending zou enkel beschikbaar zijn voor mensen uit het VK: zij betalen een soort tv-taks om tv te mogen kijken. Spijtig..
http://www.betanews.com/article/BBC_to_Offer_TV_Programs_Online/1125328033
http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4187036.stm

* Filmproducenten mogen heel New Delhi doorzoeken?
Wij hebben al eerder vraagtekens gezet bij het feit dat, bij de jacht op illegale kopietjes van films en platen, de rechterlijke autoriteiten de belangengroepen van de film- en platenindustrie toch wel veel macht in handen geven: niet alleen mogen deze groepen zelf voor agentje spelen, zij mogen zelfs de agenten commanderen.
Dat blijkt nogmaals uit dit bericht. In India zou MPA, het Indiaans equivalent van de Amerikaanse MPAA, een volledig open zoekbevel gekregen hebben waarmee deze organisatie het recht krijgt om de hele stad New Delhi te doorzoeken, op jacht naar illegaal gekopieerde films.
De huiszoekingen moeten wel uitgevoerd worden door de politie, maar het is het MPA dat de huiszoekingsbevelen mag invullen. En dat lijkt toch een beetje overdreven, niet?
http://www.interesting-people.org/archives/interesting-people/200508/msg00326.html

* Camerafoontjes verdringen digitale camera niet
Het zou logisch zijn dat de toenemende populariteit van de camerafoontjes (mobieltjes met een camera ingebouwd) ertoe zou leiden dat de verkoop van digitale camera's terugloopt - vooral nu de kwaliteit van de foto's in de mobieltjes toeneemt.
Maar een nieuwe studie meldt dat dit niet het geval is - integendeel: één derde van de eigenaars van een camerafoontje zegt van plan te zijn een aparte digitale camera te kopen, nu hij kennis heeft gemaakt met de digitale fotografie. Goed nieuws dus voor de camerafabrikanten. Maar dezelfde studie brengt ook slecht nieuws, en wel voor de printerfabrikanten: foto's die met het camerafoontje gemaakt worden, worden nog altijd niet geprint. Enkel foto's van aparte camera's worden geprint. Teveel rompslomp blijkbaar.
http://techdirt.com/articles/20050829/0955202_F.shtml

* Yahoo poetst e-mail doorzoektool op
Blijkbaar heeft het voorbeeld van Google's Gmail tot inspiratie gediend voor Yahoo: dat heeft nu ook haar zoekmogelijkheden bij haar webmaildienst utigebreid.
Om te beginnen worden de zoekresultaten opgedeeld in vijf verschillende categorieŽn: Senders, Folders, Attachments, Message Status, Date (afzender, map, bijlage, boodschap, datum). Vooral het doorzoeken van de bijlagen is erg belangrijk, en is er gekomen op vraag van de internauten: "Een e)mail boodschap is vaak gewoon metadata rond een bijlage, die eigenlijk de kern van de content is."
Ook het doorzoeken van contacten is gemakkelijker: gewon de eerste paar leters intikken van een naam, brengt een volledige naam op, zoals Chris dat Christoffel kan worden.
En verder vinden wij ook het feit dat u, bij de zoekresultaten, de afbeeldingen als thumbnail kan bekijken, erg leuk. Let wel: deze mogelijkheid wordt geleidelijk aan ingevoerd - er zijn miljoenen foto's en bijlagen die tot thumbnail omgezet moeten worden, en dat neemt wel wat tijd - het gaat immers om petabytes!
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Polishes_EMail_Search_Tool/1125412033

* Snel, snel! (Te laat!)
Om haar 10e verjaardag te vieren, geeft Opera Software 24 uur lang aan ieder die wil gratis een licentie voor de nieuwste versie van de Opera browser. U kan ook on line meevieren in de party op de Community Site van Opera, waar er spelletjes staan, verhalen over de geschiedenis van Opera, en waar u muziek kan downloaden.
Opera is normalerwijze gratis, maar u moet er dan wel enkele advertenties bij nemen; als u een betalende versie neemt, dan mag u surfen zonder advertenties. Met dit verjaardagskadootje van Opera krijgt u een registratiecode. Ga naar Help, Register, geef die registratiecode in, en u heeft een versie zonder advertentiebanners!
Opera werd in 1995 opgericht als een research project in Noorwegen, binnen het telecombedrijf Telenor.
Dus: haast u, allen daarheen!
http://my.opera.com/community/party/reg.dml
http://my.opera.com/community/party/

* Stichter PayPal brengt webdienst met streaming diashow
Als u veel foto's hebt op uw harde schijf, dan zou de nieuwe dienst die een van de oprichters van PayPal wel eens iets voor u kunnen zijn: Slide. Het is een programm dat alle foto's indexeert en ze dan in "kanalen" indexeert; die worden in een soort "ticker tape" interface vertoond op uw desktop. U kan individuele foto's delen met anderen, maar u kan ook vrienden uitnodigen om zich te "abonneren" op uw kanaal, om uw foto's te zien.
U kan ook publieke kanalen maken, die dan door iedereen bekeken kunnen worden. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld de dienst gebruiken om hun producten voor te stellen.
Slide is momenteel enkel beschikbaar voor Windows, en het is nog in beta-vorm.
http://www.slide.com/
http://www.betanews.com/article/PayPal_Founder_Debuts_Photo_Slideshow_App/1125425349

* Muziek op het mobieltje bis
We hadden het deze week al over de combinatie tussen mobieltje en muziek, en brengen nog enkele nieuwtjes over dit onderwerp.
Eerst en vooral iets over Apple. Er gaan namelijk geruchten dat Apple deze week een ophefmakende aankondiging zou doen, en volgens insiders zou dat wel eens een telefoon kunnen zijn die muziek speelt - iTunes dus. Of het waar is, zullen we in de volgende dagen te weten komen. (1) en (2)
In elk geval hebben enkele andere spelers op het muziekterrein die aankondiging niet afgewacht, en zijn ook zij naar buiten gekomen met een nieuwtje op muziekgebied. Zo heeft Napser aangekondigd dat haar dienst Napster To Go, die met een abonnement werkt, ook op bepaalde types mobiele telefoon beschikbaar zal zijn. Haast elke telefoon die werkt met het Windows Mobile 5.0 besturingssysteem of Windows Mobile 203, kan het aan dat u songs ernaartoe overzet en beluistert.
Uiteraard is dit weer een aanbod dat enkel voor de Amerikaantjes geldt. Wij hier in Europa blijven nog altijd op onze honger zitten. De enige die ons hartje kan verblijden, is Apple met zijn iTunes. En daarom kijken wij met een popelend hartje uit naar die grote geheimzinnige aankondiging die een van de dagen zo moeten volgen.
Tot zolang kan u meer info lezen over het aanbod van Napster in dit artikel van BetaNews (3)
http://ct.news.com.com/clicks?c=406387-15426717&brand=news&ds=5&fs=0
http://money.cnn.com/2005/08/30/technology/personaltech/ipod_phone/index.htm
http://www.betanews.com/article/Napster_Highlights_Cell_Phone_Support/1125501612

* GENI: nieuw internet
Het internet zoals wij het kennen, kraakt uit zijn voegen. Allerlei soorten toestellen moeten in de toekomst aangesloten worden, van diepvriezers tot ovens, omdat wij die via het internet moeten kunnen bedienen. En zo wordt het wel heel, heel druk op het internet.
Het National Science Foundation in de VS heeft daarom plannen klaar om een nieuw internet uit te bouwen, waar de nadruk ligt op beveiliging, en waar al die verschillende toestellen op aangesloten kunnen worden, en er dan nog plaats overblijft ook nog.
Om dat nieuwe internet op poten te zetten, is GENI opgericht, wat staat voor Global Environment for Networking Investigions. Dat moet de nieuwe internet-technologieŽn testen, want alles zal nieuw zijn aan dit nieuwe internet: nieuwe kernfuncties, nieuwe naamgeving, adresseermethode, architectuur voor identificatie, meer mogelijkheden waaronder bijkomende beveiliging, nieuwe internet diensten enz.
Het klinkt nog allemaal erg vaag, en in deze tijd waarin de oorlog met heel veel overheidsgeld gaat lopen, bestaat een groot risico dat het ook allemaal erg vaag blijft: er is een acuut gebrek aan centjes om alle onderzoek te te bekostigen. Dus als u nog ergens enkele eurocentjes teveel heeft?
http://www.networkworld.com/news/2005/082905-nsf-internet.html?net&story=082905-nsf-internet&code=nlnetflash6128

* Flick'r gemeenschap protesteert
De Flick'r website is enorm populair. U kan er foto's zetten, die op een erg slimme manier gerangschikt worden rond bepaalde trefwoorden, de plaats waar zij genomen zijn (inbegrepen de aardrijkskundige coordinaten), enz. Iedereen kan de foto's bekijken.
Enkele maanden geleden werd de site overgekocht door Yahoo, en die portaalgigant is stilletjesaan de Flick'r site aan het integreren in haar algemeen aanbod. Maar dat zint de Flick'r abonnees niet: zij worden namelijk verplicht om in de toekomst hun profiel als Flick'r-lid te combineren met een Yahoo-account.
Sommigen van hen dreigen ermee virtueel zelfmoord te plegen, en hun Flick'r account stop te zetten - zelfs mensen die maar liefst 1.400 foto's op de site hebben staan, overwegen zo'n drastische maatregel. Zij hebben met zijn allen een protestsite opgericht, Flick Off (1).
De achtergrond over hun protest leest u in dit artikel bij Wired (2). Gaat u tussen haakjes zeker eens langs bij Flick'r (3) en bewonder er de foto's van Dana Smith (4) en THomas Müller (5)
http://www.flickr.com/groups/flick_off/
http://www.wired.com/news/ebiz/0,1272,68654,00.html?tw=wn_tophead_1
http://www.flickr.com
http://www.flickr.com/photos/casoulbyrd/
http://www.flickr.com/people/txmx2/

* eID en Seniorennet: Over revoluties en stormen in een glas water
Begin deze week werd er in Mechelen, in de lokalen van Telenet, een persconferentie gehouden, aangekondigd onder de titel "Twintiger brengt revolutie op gang: Chatbox en forum voor het eerst in de geschiedenis veilig".
Het ging om een presentatie door Pascal Vyncke, oprichter van de site SeniorenNet.be, die een praktische toepassing bedacht had voor de eID, het systeem waarbij u uw nieuwe elektronische identiteitskaart stopt in een speciale kaartlezer, waardoor uw identiteit vast komt te staan. In de toekomst zou dit systeem ervoor moeten zorgen dat u bijvoorbeeld documenten kan aanvragen bij het virtuele loket van uw gemeente, maar momenteel staat alles nog in de kinderschoenen. De elektronsiche identiteitskaart is er, maar de toepassingen via het internet laten op zich wachten.
De groten uit de IT-wereld geven toe dat de eID vele mogelijkheden heeft, maar zelfs Microsoft wacht nog om het systeem te integreren in haar besturingssysteem. Edoch Pascal Vyncke, een entrepreneur die al meer de krantenkoppen gehaald heeft, verkondigt de wereld dat hij als eerste een praktische toepassing heeft voor de eID. Maar in plaats van te zeggen waar het op aankomt, namelijk dat het gaat om een erg beperkte toepassing (het inloggen voor de chat op de website van "zijn" seniorennet - waarmee wij hem tussen haakjes feliciteren, mooi gedaan), spreekt hij zelf van een wereldprimeur, en zit daarbij niet om superlatieven verlegen: het internet wordt veilig! Wij citeren uit de aankondiging van de persco: "manipulatie en bedrog zal nagenoeg utigesloten zijn op internet"... "tenslotte zal het eenvoudiger zijn om verkeerde geruchten te achterhalen en een originele dader hiervoor aan te duiden..."
Onze medewerker Paul was dan ook erg nieuwsgierig naar dit wereldwonder, trok naar de persconferentie en schreef voor het e-zine Radiovisie (1) het artikel dat wij als tweede nieuwsitem brengen.
Zijn kritische verslag staat in schril kontrast met de hoera-artikels die bij collega's uit de schrijvende pers verschenen, zoals Gazet Van Antwerpen (2) en Het Laatste Nieuws (3). Enkel VNUNet plaatst een voorzichtige reactie van Microsoft.
Als u het ons vraagt: een iets kritischere houding van de journalisten die zo'n persconferentie bijwonen, in plaats van het klakkeloos overschrijven van de persmap, zou af en toe wel mogen. Er is een groot verschil tussen "veilig internetten", en beveiligd inloggen op een chatgroep. Dat u beveiligd kan inloggen op één enkele chatgroep, die dan nog voorbehouden is voor een bepaalde groep internauten, maakt het internet echt niet veiliger! Deze toepassing van de eID is nog altijd geen bescherming tegen virussen, tegen spam, tegen onbeleefdheden, en zeker en vast niet tegen grootsprekers.
Of zijn wij te kritisch? Leest u zelf, en reageer (redactie@netties.be)
http://www.radiovisie.com
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=32338
http://www.gva.be/nieuws/media_cultuur/default.asp?art={99BAD719-45C0-4AE7-899D-90B95E401653}
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_117839.html
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Personal_Computing/20050830006

* eID en Seniorennet: Over revoluties en stormen in een glas water: bijdrage van onze medewerker ter plaatse
In aanwezigheid van o.a. Staatssecretaris Vanvelthoven stelde Pascal Vyncke een 'Nieuwe Internetrevolutie' voor. Pascal Vyncke is de inmiddels twintigjarige ontwerper van SeniorenNet.be. Internetten is onveilig, dat weet iedereen: er worden mensen opgelicht, er razen virussen, trojaanse paarden waren rond in je PC, er is oplichting, identiteiten worden gestolen. Een poel van verderf dus.
Wie denkt aan een super antivirus of ander beveiligingsmiddel komt bedrogen uit. Nee, Pascal Vyncke haalde de mosterd bij de eID, de nieuwe elektronische identiteitskaart. Ons land speelt een voortrekkersrol in de ontwikkeling van deze eID. Op zich een goede zaak, of je gegevens nu gewoon leesbaar zijn, of leesbaar met een elektronische lezer, het effect is hetzelfde, je kan jezelf ermee identificeren.
Dus kregen we in het kader van de nieuwe internetrevolutie een wereldprimeur : 'Veilig Chatten op het internet'. De toon was al iets lager. Het wondermiddel is alleen inzetbaar bij chatten. Om iedere chatter te kunnen identificeren moet hij zijn eID gebruiken om in te loggen. Telenet verkoopt daarvoor een kaartlezer van 15 Ä, éénmalige kosten. Dan kun je inloggen, met een vrij te kiezen nickname, niemand ziet je echte gegevens. En je eID kaart speelt de rol van wachtwoord. Je hoeft geen wachtwoord meer in te tikken.
Wat is nu het voordeel van deze manier van inloggen ? Je nickname is gekoppeld aan je echte identiteit, dus een nick aanmaken met verzonnen gegevens lukt niet. Maar voorlopig werkt het enkel op de chatbox van seniorennet. Je kan het appletje wel kopen als je zelf een chatbox wil opstarten.
En dan de beveiliging. Je gedrag wordt beoordeeld door een achttal chatmasters. Achten die je chatgedrag een senior onwaardig, dan kunnen ze je bannen van de chatbox, voor eeuwig, of voor enkele minuutjes, dat maken zij uit. Op een gewone chatbox maak je dan een andere nick aan. Met de eID verifficatie is dat helaas onmogelijk. Dus bezin eer je begint.
Als je geen vijftig bent kom je ook gewoonweg deze beveiligde chat niet op, dus het babbeltje kleinzoon-grootmoe, vergeet het op deze manier. Dan moet je uitwijken naar een andere chat, met normaal password. Je kan bij SeniorenNet ook geen beroep aantekenen tegen die beslissing. Het heeft iets van: jij bent stout geweest, jij speelt niet meer mee.
Tja, of dit echt de veiligheid van het internet waarborgt, is een open vraag. Een revolutie ? Misschien hier en daar in een bejaardentehuis, maar veilig internet ? Ik vrees dat we nog even moeten wachten op de volgende stap: Een verplichte webcam op je PC en Robocop die meekijkt, misschien zal internet pas dan veilig zijn. Misschien.... [PL]
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=32338

* Porno aan banden gelegd op het internet
Dit is geen artikeltje dat gaat over SM-porno op het internet hoor! Het gaat over het feit dat er deze week tegelijkertijd twee initiatieven genomen zijn op twee verschillende plaatsen in de wereld, om porno op het internet een halt toe te roepen.
Het eerste berichtje komt uit de VS. Daar overweegt de senaat om een reeks maatregelen in te voeren: pornosites zouden verplicht worden om de leeftijd te verifiŽren van elke internaut die toegang wil tot de site. Verder moet elke financiŽle dienst die transacties uitvoert ten behoeve van pornosites, eveneens verplicht worden om eerst de leeftijd te controleren van de internaut, vooraleer de transactie uit te voeren.
Allemaal mooi, zal u zeggen, wat is daar op tegen? Wel, de laatste maatregel die voorgesteld werd, deed heel wat wenkbrauwen fronsen. De regering zal namelijk een speciale taks heffen op alle bedragen die de "reguliere" pornosites aanrekenen. De overheid als pooier dus? U verstaat, dat zit menige Amerikaan niet lekker (1)
In het VK gaan ze anders tewerk. Daar willen ze het downloaden van gewelddadige sexuele beelden van het internet tot misdaad uitroepen. Volgens de huidige wet is het verspreiden van beelden die bijvoorbeeld verkrachting of andere extreme porno uitbeelden wel verboden, maar het bezitten van zulke porno is niet verboden. Ter informatie: in het geval van kinderporno is zowel het verspreiden als het in bezit hebben van zulke beelden bij wet erboden.
http://www.usatoday.com/tech/columnist/ericjsinrod/2005-08-31-internet-porn-tax_x.htm
http://www.theregister.co.uk/2005/08/30/violent_smut_crackdown/
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!* Batterij van 8 uur op komst
Een laptop is erg handig, maar die batterijen! Elke paar uren zijn ze leeg, en dat beperkt natuurlijk uw bewegingsvrijheid.
Maar daar is een oplossing voor op komst. Intel en Matsushita, de maker van producten onder de merknaam Panasonic, werken samen aan een technologie om batterijen te maken die het 8 uur zou volhouden.
De batterij zou gebaseerd zijn op lithium-ion technologie; die kan tot 30% meer energie bevatten, en houdt het op het einde ook langer vol. Nog even geduld dus!
http://www.betanews.com/article/8_Hour_Laptop_Battery_Due_in_2006/1124985675

* Worden de podcasts mobiel?
Podcasts zijn erg populair - wij zijn er bijvoorbeeld dol op. Maar wij wachten nog altijd op een alles-in-een toestelletje: een mobieltje dat tegelijkertijd MP3-player is, zodat wij niet met twee dingen rond onze nek moeten lopen. Nu al zijn er mobieltjes met ingebouwde radio, een muziekspeler moet er ook maar bij kunnen!
Dat hybride toestel blijkt wat dichter bij te komen. In de VS heeft het bedrijf Pod2Mob een technologie bedacht waardoor podcasts ook op het mobieltje beluisterd kunnen worden. De software is momenteel beschikbaar als test (enkel in de VS), en draait op Windows en Mac OS X computers. De audio wordt doorgezonden naar het mobieltje. Een kleine applet moet op het handset geladen worden zodat de gebruiker kan bepalen welke podcast hij wil beluisteren.
Let wel: de audio wordt gestreamd, niet volledig gedownload, wat dus minder geheugen beslaat op het mobieltje. En de ontvangst hangt af van de internet-verbinding van de computer. Maar we zijn al op een goede weg...
http://www.usatoday.com/tech/products/services/2005-08-24-podcasts-mobile_x.htm

* Nieuw bestandssysteem voor Windows
U heeft er in het verleden misschien al over horen praten: Microsoft wil een nieuw systeem invoeren voor de bestanden op de pc. Dat zou WinFS moeten heten, en er wordt om eerlijk te zijn al jaren over gepraat. Het was oorspronkelijk de bedoeling om WinFS in de nieuwe versie van het Windows-besturingssyteem, Vista, te stoppen, maar blijkbaar zijn die plannen terug opgeborgen:WinFS had nog meer tijd nodig, en het zou de lancering van Vista teveel vertragen.
De meeste waarnemers meenden hieruit te mogen besluiten dat het dan nog wel wat jaartjes zou duren eer WinFS er zou aankomen, maar Microsoft heeft deze week vriend en vijand verrast met de aankondiging dat er een beta-versie beschikbaar is op het Microsoft Developer Network.
Nu, voor de meeste internauten is die beta-versie geen spek voor hun bek - voor ons ook niet trouwens. Wij zullen de definitieve versie wel afwachten en zien wat de programmeurs ervan gebrouwen hebben.
En voor wie zich afvraagt wat de naam WinFS betekent: FS staat voor File Searching, en duidt erop dat het nieuwe bestandssysteem het doorzoeken van de desktop pc gemakkelijker zou moeten maken. Meer info bij CNet.
http://news.com.com/New+Windows+file+system+enters+testing/2100-1016-5844046.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Music Player van Creative bevat worm!
Het bedrijf Creative Technology heeft deze week moeten bekken dat het zo'n 4.000 van de Zen Neon draagbare muziekspelers verscheept heeft, met een extraatje aan boord dat eigenlijk niemand wou hebben: een startklare Windows-worm.
U moet nu niet meteen ongerust worden (tenzij u op reis was in Japan), want de toestelletjes in kwestie werden naar Japan verscheept. Zij zijn besmet met de Wullik.be worm, een massa-mailer, die al dateert van 2003. Het bestandsysteem van de Neon bevatte een besmet bestand, maar volgens Creative zou de worm de pc niet besmetten wanneer de onfortuinlijke internaut zijn speler aan de pc aankoppelde - enkel wanneer de gebruiker doorheen de bestandslijst van het toestel zou bladeren, en op het besmette bestand zou klikken, dreigt er gevaar voor besmetting.
De moraal van het verhaal? Dat u niet mag vergeten dat MP3-players eigenlijk mini-computertjes zijn, en dus ook virussen kunnen overzetten!
http://www.techweb.com/wire/security/170102273

* Philips brengt nieuwe digitale muzieplayers
Sinds wij zelf zo gek geworden zijn op Podcasts, kan alles wat te maken heeft met draagbare puzieplayers rekenen op onze aandacht. En dus ook dit berichtje: Philips brengt twee nieuwe modellen muziekspelers uit, die enkele mooie dingen bevatten. Om te beginnen (eigenlijk het belangrijkste): veel meer capaciteit. De GoGear HDD1630 heeft 6 giga, en HDD6330 heeft er 30. Beiden hebben een touchpad systeem voor de navigatie, en dat lijkt ons toch wat handiger dan het primitieve systeem dat wij nu in onze player hebben zitten.
En er hoort ook een kleurenschermpje bij, waardoor u foto's kan bekijken en opslaan: telkens een foto apart, of verschillende samen als thumbnails, of een diashow die zelfs op muziek gezet kan worden. In de nieuwe player zit ook een FM tuner en en voice recorder. Volgens Sony zouden de batterijen zo ongeveer 15 tot 18 uren meegaan.
Qua technologie werkt het ding met PlayForSure, dat ervoor moet zorgen dat u muziek kan downloaden van eender welke muziekwinkel, waar muziek verkocht wordt in het WMA formaat. Maar ook muziek van diensten zoals Napster To Go, en Yahoo! Music Unlimited (voor de VS dan wel - in Europa zijn die diensten niet beschikbaar). Prijs van de dingetjes: 199 en 299 US dollar. Waar is ons spaarvarken?
http://www.betanews.com/article/Philips_Intros_New_Digital_Music_Players/1125592392Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Dertien grote spelers op het gebied van software, telecommunicatie en services, hebben een nieuw technologie platform gelanceerd: NESSI (Networked European Software and Services Initiative)
http://www.nessi-europe.com

*** Wie betatester wordt van de neiuwe producten van Panda Software kan een iPod Shuffle winnen.
http://www.pandasoftware.com/draw_betatesters/?track=20493

*** www.codecpack.nl is een volledig Nederlandstalige web-site met de nieuwste gratis software, waaronder het K-Lite Mega Codec Pack, het K-Lite Codec Pack, QuickTime Alternative, Real Alternative, VideoLAN, TMPGEnc, eMule, Nero CD-DVD Speed, FFDShow, McAfee Anti-Virus, NOD32 Anti-Virus, WinRAR, WinAce, WinZip, DirectX, IrfanView, WinAmp, Ad-Aware SE, Spybot Search & Destroy, Skype, Mozilla, Firefox en Thunderbird.
Ook zijn er directe links naar alle programma's en is er een pagina met Veelgestelde Vragen en Antwoorden.
http://www.codepack.nl

*** Wie bij Free Record Shop een oud computerspelletje inlevert, krijgt daarvoor geld, of een fikse korting bij de aankoop van een nieuwe game. De oude games worden terug in omloop gebracht.
http://www.freerecordshop.be/shop/content/NL/akties/Piti/

*** Enkel voor dames: de nieuwe Clamshell telefoon van Siemens (CL75): display wordt omgetoverd in een spiegeltje!
http://communications.siemens.com/cds/frontdoor/0,2241,nl_nl_0_89746_rArNrNrNrN,00.html

*** Siemens A65 uitgeroepen tot Beste Koop door Nederlandse Consumentenbond
http://communications.siemens.com/cds/frontdoor/0,2241,nl_nl_0_47645_rArNrNrNrN,00.html

*** Sandisk brengt de Sansa Car Transmitter uit, waarmee u MP3 muziek kan spelen doorheen de autoradio
http://www.sandisk.com/corporate/press.asp

*** VRT zet proefproject download- en podcastproject voort
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=32552&switch=be

*** Donna's Podcast: Mix Up!
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=32548&switch=be

*** Microsoft-campus getroffen door virus
http://www.tweakers.net/nieuws/38712
http://www.metrokc.gov/health/news/05082501.htm

*** Microsoft werkt aan update voor MSN - nieuwe pagina kan door de internaut aangepast worden.
http://x.beta.msn.com/
http://www.dvhardware.net/article6680.html

*** Japanse thuisrobot vanaf september te koop
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_116256.html

*** Intel is al de virussen in een netwerk zat, tijd voor een nieuw afweersysteem. En dat is er gekomen, Intel heeft het gedemonstreerd op het Intel Developer Forum.
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7852
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=48372&mxp=110


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Podcast: the Download.com music Sessions
The Court & Spark: een interview en live concert met een country-rock band.
http://music.download.com/thedownloadcommusicsessionsthecourtandspark

* Podcast: the Download.com music Sessions
Robbie Fulks: een interview met een man die rechttoe-rechtaan country muziek maakt, plus een mini-concert van drie songs die hij live uitvoert in de studio.
http://music.download.com/downloadcommusicsessionsrobbiefulks

* Podcast: the Download.com music Sessions
Nick Freitas Een singer-songwriter die intieme songs schrijft die beklijven. Een interview en enkele acoustisch gebrachte songs.
http://music.download.com/downloadcommusicsessionsnikfreitas

* Podcast: the Download.com music Sessions
N. Lannon: opnieuw een singer-songwriter - deze man brengt alternatieve punk/folk, en in de studio brengt hij twee songs die erg intiem en mooi zijn.
http://music.download.com/downloadcommusicsessionsnlannon

* Podcast: the Download.com music Sessions
Rob@podcast411 - deze man heeft de grootste namen uit de wereld van de podcast geïnterviewd, zoals Adam Curry, CC Chapman. Hier vindt u het interview met Adam Curry weerd, de man die zo'n beetje aan de wieg stond van het podcasten.
http://music.download.com/podcast411


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Wie niet kan lachen met ernstige dingen is geen serieus mens.
[ Fernand Auwera, Vlaams auteur ]
De nieuwe oogst


* Singing Fish
Ongetwijfeld kent u dit adresje al - maar voor de mensen die het nog niet in hun bookmarks hadden staan: dit is een site waar u op zoek kan gaan naar multimediafragmenten (audio en video). Een zoektocht bijvoorbeeld naar Beatles geeft verschillende fagmenten van songs, maar ook videobeelden.
U kan zelf aangeven of u video en audio wil, of enkel een van beide kategorieŽn, in welk formaat u het resultaat wil hebben (mp3, real, windows, quicktime) en meer.
[Taal: Engels]
http://search.singingfish.com/sfw/home.jsp

* PubSub
Een zoekmachine die op de toekomst gericht is: u meldt zich aan, geeft een zoekwoord in, en voortaan krijgt u een berichtje wanneer er nieuwe content verschenen is over uw onderwerp.
[Taal: Engels]
http://www.pubsub.com/

* Kranten uit de hele wereld
Wat wij over de andere landen te weten komen, is toch een beetje gefilterd - enkel de "grote" of meer sensationele berichten geraken tot hier.
Eigenlijk zou u regelmatig eens een krantje moeten lezen uit een bepaald land, als u zich echt interesseert aan het reilen en zeilen in dat land. Dankzij deze site is dit mogelijk: hier vindt u links naar kranten uit de hele wereld, van All Africa naar Zimbabwe.
[Taal: Engels]
http://www.newspaperindex.com/

* KLassiekers in e-boeken
Bij Bartleby.com kan u een selectie e-boeken gratis downloaden, in 3 verschillende formaten: Microsoft e-book reader, Adobe Acrobat eBook reader, AportisDoc Mobile Edition. U vindt er boeken van Jane Austen, Sir Walter Scott, Charles Dickens, George Sand en vele anderen.
[Taal: Engels]
http://bartleby.com/ebook/

* Magie!
Wij gaan u even een rad voor de ogen draaien! Optische illusie dus - wat u denkt te zien, is helemaal niet wat er staat. Beelden die lijken te bewegen, zijn eigenlijk statisch. Heel intrigerend.
[Taal: Engels]
http://www.ritsumei.ac.jp/~akitaoka/index-e.html

* MyProgs
Sociale netwerken hebben meer dan een toepassingen. Bijvoorbeeld deze: hier ziet u hoeveel en welke mensen, die zich bij de site aangemeld hebben uiteraard, bepaalde software hebben draaien.
Het systeem werkt met tags.
[Taal: Engels]
http://myprogs.net/

* Variaties op Firefox
Deze site bevat stap-voor-stap instructies om enkele extra mogelijkheden toe te voegen aan de Firefox browser. Het gaat om hacks, die eigenlijk een beetje technisch zijn, maar deze pagina legt alles erg duidelijk juti.
[Taal: Engels]
http://www.i-hacked.com/content/view/59/42/

* Bijscholen?
De site WannaLearn? bevat links naar andere sties, waar u gratis opleidingen en cursussen vindt, gaande van academische onderwerpen zoals kritisch denken, tot Just for Fun, over magie, fluiten, en trucjes die u in het café kan uithalen.
[Taal: Engels]
http://www.wannalearn.com/

* Boing Boing
Deze website draagt de ondertitel "a directory of wonderful things" - en dat zijn het ook: erg opmerkelijke en mooie dingen - foto's, rare verhalen, gekke dingen... U bent uren zoet op dit blog!
[Taal: Engels]
http://www.boingboing.net/

* Don't Click
Een site waar u nergens moet (mag) klikken met de muis. Of hoe navigatie ook puur visueel kan met behulp van wat flash-toestanden. Mooi gemaakt! (Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.dontclick.it/

* Sneltoetsen
Microsoft heeft de shortcuts van al zijn programma's op één pagina bij elkaar gezet. (Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.microsoft.com/enable/products/keyboard.aspx

* Gratis afbeeldingen voor uw blog
Een artikel over een erg interessant onderwerp: waar kan u (kwaliteitsvolle) afbeeldingen vinden die u gratis mag publiceren op uw weblog?
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/news/2005/04/01/where_to_find_free_images.htm

* Vrijdag animatiedag : Fotolocaties
Op deze website toont Tony Helsloot, een Nederlandse prof-fotograaf, u plaatsen in de wereld die heel geschikt zijn als fotolocatie. U krijgt tevens praktische info over de fotolocatie plus tips over het beste uur om daar foto's te maken.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.worldphotolocations.com/

* Vrijdag animatiedag : Crazy Golf II (game)
Een leuk minigolfspel, met de muis bepaalt u de startplaats van uw eerste slag en daarna bepaalt u richting en slagkracht. Er zijn vier niveaus mogelijk met telkens negen banen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.teagames.com/games/crazygolf2/play.php

* Vrijdag animatiedag : Klavertje Vier
Heeft u ooit gezocht naar klavertjes vier ? In deze Flash-animatie kan u virtueel zoeken naar 7 klavertjes vier die ergens tussen de klaver staan. Veel succes !
(taal : Engels) [Filover]
http://www.game24.co.kr/flash/swf/clover.swf

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Carole King
Deze dame heeft al een hele carriere achter zich en kennen we o.a. van haar nummer "Hard Rock Café".
http://www.caroleking.com/

- Kasey Chambers
Deze Australische brengt alternatieve folk en is o.a. gekend van het nummer "True colors".
http://www.kaseychambers.com/

- Tammin Sursok
OfficiŽle site van deze zangeres o.a. gekend van haar nummer "Whatever will be" van haar gelijknamig debuutalbum.
http://www.tammin.com

- Gabrielle Richens
Deze Australische stond reeds op verschillende covers.
http://www.gabrielle-richens.com

- Ben Steel
Deze acteur speelde gedurende een seizoen de rol van "Jude Lawson" in de TV-reeks "Home and Away".
http://www.ben-steel.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- SimPC is computer zonder poespas
- 'Ik blog, dus ik besta'
- Mp3-speler niet aan te slepen
- TV op Samsung mobieltje
- Veel extra's bij Magix Video deluxe 2006
- Dringen voor de Playstation Portable
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- PC voor senioren
- Een dvd met alle extra's comprimeren
- Oprolbaar keyboard
- 3D televisie
- Gratis opslagruimte voor foto's
- Supersnel opladen
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- IFA 2005: Eerste media center pc voor Philips.
- Logitech G5 & G7: dé gamers muizen
- Tips: Waarop letten bij de aankoop van een laptop?
http://www.elektro.be

*** Computer World
- MarketShare Belgium onderzoekt Belgisch aanbod Content Management
- IBM maakt zich klaar om Notes en Domino 7.0 te onthullen
- Microsoft beŽindigt overname van FrontBridge Technology
- Telenet binnenkort op de beurs ?
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- ITV in de VS in de lift
- Mannen, vrouwen en media
- GSM is sociale noodzaak voor de Amerikaanse tiener
- Primeur in Belgische krantenwereld: het Laatste Nieuws gaat voor tweetalige online strategie
http://www.digimedia.be/

*** Webfactor
- Japanse mp3-speler op markt gebracht met virus
- Bouw je IE om tot een Firefox
- Krant in New Orleans heeft alleen nog site
- Paypal-oprichter begint fotobedrijf
- Blogger.com heeft last van splog
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- E-sportbond voor gamers opgericht
- DVD Jon kraakt Windows Media NSC-bestanden
- Yahoo breidt Mail uit
- Google gaat ook advertenties in tijdschriften verkopen
- MMS-virus wurmt zakenwereld binnen
http://www.tweakers.netWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Provincie Napels - http://nl.wikipedia.org/wiki/Napels_%28provincie%29
* Klooster van de heilige koninklijke martelaren - http://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_van_de_heilige_koninklijke_martelaren
* Provincie van Pruisen die bestond van 1921 tot 1938 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Grensmark_Posen-West-Pruisen_%28provincie%29
* Prinses Alice van Battenberg - http://nl.wikipedia.org/wiki/Alice_van_Battenberg
* Knaagdierenfamilie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Muishamsters
* Verzameling madrigalen ter ere van Koningin Elizabeth I - http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Triumphs_of_Oriana
* Spaarregeling, door de Nederlandse overheid opgezet om met een belastingvoordeel een bedrag te kunnen sparen -

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaarloon

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Orkaan Katrina - http://nl.wikipedia.org/wiki/Orkaan_Katrina
* New Orleans - http://nl.wikipedia.org/wiki/New_Orleans

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Diverse lijsten met gemeentes in Franse departementen zijn toegevoegd, waaronder:

* Lijst van gemeentes in de Nièvre - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentes_in_de_Ni%C3%A8vre
* Lijst van gemeentes in het Noorderdepartement - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentes_in_het_Noorderdepartement
* Lijst van gemeentes in de Moselle - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentes_in_de_Moselle

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tips voor webwerkers
Voor wie met de HTML-Kit als editor werkt heb ik de FAQ vertaald in VVV, of te wel Veel Voor Voorkomende Vragen (1)
Heb je de HTML-Kit nog niet, maar wil je wel met het maken van websites beginnen, dan is dit de site waar je (gratis) dit programma kan downloaden (2) [Sjeef]
http://www.xs4all.nl/~sjeef/VVV/veel_voorkomende_vragen.html
http://www.chami.com/html-kit/download/

* Tip Windows XP - Internet Explorer sneller starten
Het versnellen van uw systeem is soms veel eenvoudiger dan u denkt.
U wint namelijk al veel snelheld door nutteloze handelingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Neem Internet Explorer. Hoe vaak start u de browser niet op en gaat u naar een homepage die u niet echt nodig hebt?
Zeker als die overladen is met graphics en ander leuks verliest u kostbare tijd.
Tenzij u de volgende procedure doorloopt: klik rechts op de snelkoppeling van de browser en kies voor Eigenschappen. Op het tabblad Snelkoppeling voegt u bij Doel de volgende letters toe: -nohome. De volledige lijn wordt dan H:\Program Files\.
Het resultaat is dat Internet Explorer voortaan opstart met een blanco pagina, waardoor u weer enkele seconden wint.
(Bron: Digiweetjes)

* Tip WIndows XP: Internet Explorer vervangen
Gebruikers die een andere webbrowser of mail-client prefereren boven de bekende Microsoft varianten, moeten de handen uit de mouwen steken. Internet Explorer 6 zit namelijk (net als zijn mailbroer Outlook Express 6) behoorlijk goed in het nieuwe systeem.
Indien u (bijvoorbeeld) Netscape Navigator en Communicator al hebt gedownload, kunt u meteen aan de slag. Installeer Netscape en start het programma op. Als alles goed is, zal het programma zich als de standaardbrowser en mailclient aandienen.
Bevestig en sluit het programma opnieuw af. Om zeker te zijn van uw zaak, start u vervolgens Internet Explorer opnieuw op. Ook dat programma zal eerst vragen of het als standaardbrowser op uw pc mag huizen.
Klik hier op Nee en u bent ervan verlost > tenminste, op het logo in het Startmenu na. Dit logo kunt u verwijderen door met de rechtermuisknop op het Startmenu te klikken en voor Eigenschappen te kiezen.
In het tabblad Menu Start klikt u op Aanpassen. In het volgende dialoogvenster verandert u onderaan bij In Menu S weergeven het standaard Internet Explorer in Netscape. Ook de vinkjes voor Internet en E-mail kunt u weghalen.
Dan blijft er in uw Startmenu plaats vrij voor belangrijkere elementen. Het is overigens best mogelijk dat het logo van Internet Explorer nog steeds in uw Startmenu huist ó zij het bescheidener in grootte en plaats. Rechts aanklikken en een vinkje zetten voor Uit deze lijst verwijderen is daarvoor de oplossing.
Bron: Digiweetjes
http://www.digiweetjes.com

* Windows XP: Items met één muisklik openen
Navigeer naar Start / Configuratiescherm / Mapopties. Ga naar Tabblad Algemeen en zet bij Items een bolletje bij: Openen bij eenmaal klikken (Selecteer bij aanwijzen). Zet een bolletje bij: Pictogramtitels onderstrepen bij aanwijzen. Klik dan op OK.
Voortaan dien je slechts 1x te klikken om een Icoon of een Item te openen.
Bron: Digiweetjes
http://www.digiweetjes.com

* Windows XP: Java is niet meer te vinden
De Java Virtual Machine, het onderdeel waarmee u Java-onderdelen op webpagina's kunt bekijken, is in veel versies van Windows XP niet meer te vinden. Dit resulteert in een foutmelding als u met de Internet Explorer op een site komt die gebruik maakt van Java. De foutmelding ziet er ongeveer uit als: "Uw browser ondersteunt geen Java...............".
Door een conflict tussen Sun en Microsoft wordt de component niet in nieuwere versies van Windows XP opgenomen. En wij zijn daar de dupe van. Maar er is hoop.
Op de weblocatie http://www.java.com/en/ kunt u de Java Virtual Machine toch nog handmatig downloaden en dan installeren. Gooi het installatiebestand na afloop niet weg! Plaats het op een cd. Of kies op de weblocatie voor installatie op afstand. U dient dan wel een vaste internetverbinding te hebben, anders gaat het wel veel inbelkosten opleveren.
Bron: Digiweetjes
http://www.digiweetjes.com

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html
MAC OS X OP DE PIJNBANK GELEGD
een verslag van tester Herman Idzerda
Upgraden naar OS 10.4 Tiger

Lekker gemaakt door de reclame ben ik aan de slag gegaan met de nieuwe versie van Apple's Mac OS X 10.4 alias Tiger. Ik ben een vrij intensieve computergebruiker met een veel meer dan modale ervaring met PC's. Sinds kort ben ik overgestapt op een Mac omdat het allemaal probleemloos zou werken. Tot op heden werkte alles op mijn Mac Mini onder OS X 10.3 Panther prima, en als alles goed werkt is de drang om over te stappen met de ervaringen van Windows in het achterhoofd vaak iets minder. Na een oproep voor "testers" van Netties e-zine heb ik de kans aangegrepen om toch maar over te stappen naar dat nieuwe Tiger.

Voorbereiding
Het maken van een goede backup is natuurlijk het belangrijkste. Allereerst maakte ik een reservekopie met de Backup geleverd met de .Mac service. Om er zeker van te zijn bij een echt probleem toch door te kunnen werken, maakte ik met Carbon Copy Cloner (http:// www.bombich.com/software/ccc.html) een volledige 1 op 1 kopie van de interne harddisk op een Firewire externe disk. Hiervan booten lukte helaas niet, waarschijnlijk omdat het om een harddisk in een wat goedkope Firewire casing met een Prolific chipset ging (kom daar maar eens achter...).

Installatie
Na toch maar de stoute schoenen aan te hebben getrokken, onzeker ik of bij een ernstig probleem de draad weer terug op kon pakken, stopte ik de Mac OS 10.4 Tiger installatie-DVD in de gleuf van de Mini. In de doos van de software was er een eenvoudige handleiding die meldde dat ik alleen op het Install Mac OS X icoon behoefde te klikken. Na een startscherm behoefde ik alleen maar mijn computer-wachtwoord in te geven en de Mac herstartte vanzelf. Vanaf daar ging alles eigenlijk van een leien dakje. Geen problemen met drivers, geen ingewikkelde vragen, alleen een uur lang wachten op het van DVD kopiŽren van de nieuwe software en de installatie hiervan. Fraai detail was het van tevoren controleren van de integriteit van de DVD door de installatie-software zodat er niet halverwege een probleem zou blijken met het niet kunnen lezen van een stukje van de DVD. Na een kop koffie en een TV-serie op de bank bleek de installatie voltooid. Na het invullen van de standaard vragen over .Mac was de installatie voltooid. Dat ging wel heel mooi! Alle dock-iconen stonden nog goed op hun plaats, de installatie van het beeldscherm was ook nog steeds niet gewijzigd en de Logitech muis reageerde nog precies zoals ik hem had ingesteld. Heerlijk! Ik had overigens wel verwacht dat Tiger de Panther-achtergrond zou hebben veranderd in een Tiger-print maar, heel netjes, was zelfs de achtergrond van het bureaublad ongewijzigd gebleven. Zelfs alle iconen stonden nog op precies dezelfde plaats op het bureaublad. Software: geen probleem! Zelfs de recent gebruikte bestanden staan nog in de menu's.

Toch enige perikelen?
Uiteraard mocht het niet volledig onopgemerkt blijven, die upgrade. De iDisk werkte zonder een enkel probleem, de synchronisatie van het Adresboek en Agenda bleken toch op de een of andere manier kleine problemen te geven. Een kleine 20% van de adresboek-vermeldingen gaf een conflict, waarbij het in mijn ogen niet duidelijk was wat nu het conflict was. Hetzelfde gebeurde bij de Agenda. Uiteindelijk was ik overigens niets kwijt, een hele opluchting. Het instellen van iSync moest voor de Palm opnieuw gebeuren, hetgeen stap voor stap goed stond uitgelegd in de iSync help. Het met Bluetooth instellen van mijn telefoon ging ook zonder problemen. Uit voorzorg liet ik alle gegevens uit mijn telefoon overschrijven om eventuele dubbele gegevens te voorkomen; ervaring in de PC wereld maakt een mens erg voorzichtig.

Uiteindelijk is de hele opwaardering eigenlijk zonder veel problemen verlopen. Alles werkt nog naar behoren, dus ik heb geen klagen. Belangrijkste voordeel? Voor mij is dat toch Spotlight. Met Command- spatie kan je een enkele zoekterm invoeren en binnen een oogwenk kan je bestanden vinden. Er wordt echter niet alleen gezocht op bestandsnaam, maar van de geregistreerde bestanden wordt er ook naar tekst in de bestanden zelf gezocht. Optie-Command-Spatie geeft in plaats van alleen een regel voor de invoer van zoektermen een apart zoekvenster. Zo heb ik zelf een aardige hoeveelheid wetenschappelijke artikelen, de meeste in PDF, waar ik binnen de kortste keren op een paar zoektermen de juiste van kan terugvinden. Probeer dat maar eens op een andere manier! Andere verbeteringen zijn onder andere het mail- programma dat er nu iets anders uit ziet en dat iets vlotter lijkt te werken. Ook het operating systeem zelf lijkt iets vlotter, al is het verschil zo op het eerste gezicht niet zo groot. Natuurlijk heeft het systeem nog veel meer verbeteringen, maar die komen denk ik later wel aan de oppervlakte. Grootste tegenvaller? Dashboard! Er werd veel nadruk gelegd op de voordelen, voor mij is het vooralsnog een kleine gimmick.

Al met al is Tiger een aanrader - geen verschil van dag en nacht ten opzichte van 10.3 maar toch een heel duidelijke verbetering voor eenieder die zijn Mac serieus gebruikt.

Herman IdzerdaVan alles halen, (bijna) niets betalen...

* Bestanden eenvoudig hernoemen
Je hebt heel veel bestanden volgens een vast stramien hernoemd, maar helaas heb je daarbij wel een tikfout gemaakt. Je hebt echter geen zin om alle bestanden één voor één te corrigeren, omdat dat te veel tijd kost. Gelukkig kun je deze taak met behulp van de freeware "Ant Renamer" uitvoeren. De laatste versie kun je altijd downloaden van onderstaand adres . (Verschillende taalkeuzen, maar nog niet in het Nederlands) (Bron: Lode Vlayen)
http://www.antp.be/software/renamer

* Process Explorer
Win95/98/ME/2000/XP - freeware - 566k
Een erg handige tool: hiermee kan u de verschillende processen die er op uw pc op dit moment draaien, bekijken. Zo kan u verdachten processen opsporen of foute dll's. In elk geval komt u zo veel meer te weten over uw pc!
http://www.sysinternals.com/Utilities/ProcessExplorer.html

* RSSOwl
Win95/98/ME/XP - 4,7 MB - freware
Een RSS aggregator, waarmee u dus RSS feeds kan downloaden en organiseren. U wordt voortdurend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws op uw favoriete sites.
http://www.rssowl.org/

* Ziepod
Win98/ME/2000/XP - 1944k - freeware
Een podcast ontvanger en player, waarmee u uw favoriete podcasts can organiseren, zien of er nieuwe binnengekomen zijn, de laatste episodes downloaden, en naar uw MP3 speler overzetten.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=109414

* Autostitch
Win98/2000/ME/XP - 1 MB - freeware
Deze software maakt op een simpele manier één grote panoramische opname van verschillende foto's.
http://www.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html

* Album Cover Finder
Win98/2000/ME/XP - 2,4 MB - freeware
Hiermee vindt u cd-covers voor de (liefst legale!) kopietjes die u zou maken van uw eigen cd's.
http://www.albumcoverfinder.com/

* Photofiltre
Win98/2000/ME/XP - 1,5 MB - freeware
Een erg uitgebreid grafisch progje, met vele filters en effecten.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13012070.html

* ExplorerPlus
Win9.X / 2000/ME/NT/XP - 9038K - shareware
Het progje bevat veel meer mogelijkheden dan de standaard verkenner van Windows. U kan bijvoorbeeld bestanden printen vanuit de mappenstructuur, verschillende bestanden tegelijkertijd hernoemen, en bestanden gemakkelijker verplaatsen of kopiŽren.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23089,tk,hsx,00.asp

* Bloxter
Mac OS X - 2,31 MB - shareware
Een spel met beelden die ene beetje retro aandoen. U moet blokjes in groepjes van drie krijgen van gelijke kleur, en dan verdwijnen die van het scherm.
http://www.download.com/Bloxter/3000-2278_4-10288018.html?tag=nl.e414

* FinKit
Mac OS X - 1,84 MB - shareware
Een progje voor de zakenman, waarmee u allerlei financiŽle besprekingen kan uitvoeren: leases, leningen, interesten, en veel meer.
http://www.download.com/FinKit-X/3000-2225_4-10164660.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Een tip van lezer H. Mulders, die een progje voor streaming radio aanprijst:
<<<<

Beste Netties medewerkers,
Als jarenlange lezer van het (zeer gewaardeerde) Netties e-zine wil ik jullie
graag wijzen op nog een gratis radioprogramma.
Jullie waarderen X stream Radio zeer hoog maar ik zet daar een paar vraag-
tekens bij. Geliefde populaire zenders zoals b.v. WDR-4 (althans in Holland)
zijn er niet op te ontvangen.
Er is een Nederlands programma die deze zenders (en nog meer populaire)
wel kan ontvangen. Dit programma heet Silent Fear en is gratis te downloaden
op www.silentfear.nl Geschikt voor alle Window versies. Buiten de radio
programma's heeft deze site nog een paar leuke proggies in zich.
Probeer het maar eens uit, jullie zal het best bevallen denk ik.
Hartelijke groet van een trouwe lezer,
H. Mulders
Amstelveen
Holland
>>>

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Er zijn geen gevaarlijker dwazen dan mensen die altijd ernstig zijn.
[ Jan Ceuleers, Vlaams toneelauteur ]