Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.727
(4.123 wekelijkse,
594 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 1 september 2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 413 van 27/8/2005Gegroet lezers,

Goed nieuws! Wij hebben weer wat leuke kadootjes voor u. Verleden week mochten wij aan enkele gelukkigen mooie software van Apple geven, dankzij Apple Benelux. Deze mensen zijn nu dapper aan het testen, en hun wedervaren leest u over enkele weken in dit e-zine.

En nu hebben wij weer wat weg te geven: erg leerrijke boeken. Zoals u weet, werkt NeTTies samen met Computertaal (www.computertaal.info). Dankzij hen kunnen wij elke week enkele mooie boeken onder onze lezers verloten met een wedstrijd.
Deze week zijn er te winnen:
De feiten in 10 minuten: CD's en DVD's branden (2 exemplaren)
De feiten in 10 minuten: Pinnacle Studio 9 (2 exemplaren)
De feiten in 10 minuten: Pinnacle Studio 8 (2 exemplaren)
Computer Idee Senior: Verzamelingen beheren met uw pc (Internet, Veilingen, Excel, Access, Advertenties, Software)

Wil u graag een van deze boeken hebben? Stuur ons dan het antwoord op volgende vragen:
1. Wie zijn de oprichters van Computertaal?
2. Welke van die oprichters schrijft ook voor Netties?
3. Schiftingsvraag: Hoeveel inzendingen krijgen we met het juiste antwoord?
Uw antwoord zou ten laatste woensdag 31 augustus om 18u in onze mailbox moeten zitten.

Volgende week hebben wij nog enkele mooie boeken voor u.

Zo, en dan nu snel over naar uw leesvoer!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Bluetooth helpt Saudi's om taboes te doorbreken
U zal er misschien nog niet bij stil gestaan hebben, maar de moderne communicatiemiddelen en dan vooral het mobieltje, zorgen voor heel wat veranderingen in de maatschappij. En dan hebben wij het niet over de onze, maar bijvoorbeeld een maatschappij zoals die in Saudi-ArabiŽ, waar er een strikte scheiding is tussen mannen en vrouwen.
Die wordt overal doorgevoerd - in restaurants bijvoorbeeld is er een afdeling, meestal op hoger gelegen verdiepingen, voor dames alleen of dames, vergezeld van erg naaste familieleden. De andere mannelijke gasten eten op het gelijkvloers. Dat hoort nu eenmaal zo, volgens de wetten opgelegd door de puriteinse Wahhabi versie van de islam, die in de 18e eeuw opgesteld werd.
En dan zijn er toestelletjes uit de 21e eeuw, die het mogelijk maken om stiekem die strenge wetten te overtreden: mobiele toestellen die volgens het Bluetooth principe werken. Die draadloze technologie laat toe om contact te leggen met andere gebruikers in uw directe omgeving, zonder eerst langs de telefoonmaatschappij te passeren.
Gevolg: gegiechel van de jonge dametjes, geflirt via de telefoon - allemaal heel onschuldig hoor, maar voor een puriteins land is het al heel wat!
Een erg interessant en ook humoristisch artikel over hoe bluetooth het leven van de vrijgezellen of op vrijersvoeten zijnde mensen in Saudi-ArabiŽ veranderd heeft, leest u bij CNN/
http://www.cnn.com/2005/WORLD/meast/08/12/saudi.bluetooth.ap/index.html

* Muziek op het internet: eindelijk goede vooruitzichten voor ons land?
Het is om van te watertanden, al die berichten van muziekdiensten waar u voor een luttele som een abonnement kan nemen, waarmee u het recht verovert om zoveel songs te downloaden als u wil. Als u het ons vraagt, is dat trouwens dé manier om illegaal kopiŽren tegen te gaan, die abonnementen.
Er is echter een probleem: die muziekabonnementen zijn enkel geldig voor Amerikaantjes. Wij hier in Europa en dus ook in BelgiŽ en Nederland, moeten op onze honger blijven zitten. Er is inderdaad wel de dienst van iTunes, maar daar betaalt u per song. Nu is 99 eurocent niet overdreven, maar toch: als u dat vergelijkt met de all-you-can-download abonnementen, dan weet u wel wat te kiezen!
Waarom brengen die muziekproviders dan hun abonnement niet uit in Europa of in ons land? Het probleem ligt natuurlijk in de auteursrechten. In de verschillende Europese landen zijn er aparte maatschappijen die instaan voor het innen en distribueren van de auteursrechten. In BelgiŽ is dat Sabam, in Nederland Buma/Stemra. Zij innen uitzendrechten bij radio, tv, kapsalons, fuiven en evenementen en delen die gelden uit aan de auteursrechthebbenden.
Een muziekdienst die in Europa wil starten, heeft het daarom niet gemakkelijk. Ofwel moet de dienst zich beperken tot een bepaald land en daar contracten afsluiten met de auteursrechtenmaatschappijen, ofwel moet de dienst voor heel Europa gaan en moet het voor elke song voor elk land apart weer akkoorden afsluiten.. Een hele klus!
Daarom zou een pan-Europese licentie wel eens de oplossing kunnen brengen. Die licentie is nu een stapje dichterbij gekomen, zo lezen wij in dit artikel bij Journal Du Net. Sabam en Buma hebben namelijk verzaakt aan het recht om exclusief de rechten voor een song te mogen verdelen voor hun eigen land; het gaat om de zogenaamde Santiago overeenkomst, die bepaalde dat, als een muziekdienst vanuit een bepaald land werkt, de auteursrechtenmaatschappij van dat land over alle licenties moet gaan.
Het bericht is een goede stap in de richting van de Europese licentie: een muziekdienst zou voortaan een distributieakkoord kunnen afsluiten bij een pan-Europese dienst, of bij een auteursrechtenmaatschappij naar keuze, in een van de lidstaten gevestigd en die akkoorden zouden dan gelden voor de hele EU.
Hopelijk volgen de andere auteursmaatschappijen ook en dan zitten we eindelijk op het goede spoor!
http://www.journaldunet.com/0508/050819afp.shtml
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=48171&mxp=120

* Een oorlog van botjes op komst?
Internet- en beveiligingsexperts waarschuwen: er is oorlog op komst. Een wereldwijde oorlog zelfs. Gelukkig wel "slechts" een virtuele oorlog - hackers over de hele wereld zouden zich opmaken voor de strijd over wie het grootste zogenaamde botnet ter wereld heeft.
De experts leiden dat af uit de verhoogde hack-activiteiten die zij de laatste dagen waargenomen hebben. U hebt al eerder kunnen lezen dat er steeds meer zombie-pc's aangesloten zijn op het internet - pc's waarvan de controle overgenomen is door een hacker die een of ander virus of malware op de pc gedeponeerd heeft. Die zombies worden ingezet voor allerlei schurkenstreken - gaande van het verspreiden van nog meer virussen, tot het verzenden van spamboodschappen.
Volgens de experts zouden er drie bendes zijn van virusschrijvers, die nieuwe wormen de wereld insturen aan een alarmerend tempo, alsof zij met elkaar wedijveren om te zien wie het grootste netwerk van besmette machines onder zijn controle heeft.
Als voorbeeld wordt de snelheid aangehaald waarmee de virusschrijvers te werk gaan. Microsoft bracht op 9 augustus een patch uit voor het nieuwste beveiligingslek; de hackers ontleedden die patches via zogenaamde reverse engineering en brachten op 12 augustus al een nieuwe versie uit van hun malware.
De moraal van het verhaal? Patchen maar, uw computer en installeer alstublieft een firewall!
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2141275/worm-war-horizon

* Nieuwe versie van Google Desktop Search: nu ook met Sidebar
Er is een nieuwe versie uit van de Google Desktop Search, de software die het zoeken op uw eigen pc moet vergemakkelijken. En daar zit een opmerkelijke nieuwigheid in: de Sidebar. In dat zijvak kan u vanalles zetten: nieuws, weerberichten, beurskoersen, RSS feeds, fotootjes vanop uw harde schijf, zelfs in diashow.
Maar daar eindigt het niet bij. Programmeurs kunnen zelf hun eigen paneeltjes maken en die via het internet als download aanbieden. Momenteel zijn er bijvoorbeeld al een to-do lijstje ontwikkeld en een systeemmonitor.
Verder is in de nieuwe versie, aldus meldt dit artikel bij BetaNews, nog de integratie met Outlook verbeterd, zodat u uw mails in Outlook beter kan doorzoeken - inbegrepen de adressen van uw contacten, dagboeken en kalender. (1)
De software is te downloaden via Fileforum (2)
http://www.betanews.com/article/Google_Desktop_Search_Gets_Sidebar/1124723699
http://fileforum.betanews.com/detail/Google_Desktop_Search/1097767960/1

* Sun kondigt open source DRM systeem aan
Om te beginnen: DRM staat voor Digital Rights Management - systemen die ingebouwd worden in hard- of software (cd's, dvd's, songs, enz), om de auteursrechten op een digitale manier te beschermen, door te controleren of er gekopieerd mag worden, hoeveel keer, hoe lang de kopie geldig is, enz. Er is heel wat protest tegen deze systemen; sommige systemen gaan immers erg ver, zoals het systeem waarbij u een cd helemaal niet kan afspelen op een computer. Bovendien zijn er teveel verschillende systemen die niet met elkaar kunnen samenwerken - wat tot gevolg heeft dat muziek die u van een bepaalde muziekwinkel downloadt, niet op elke digitale player gespeeld kan worden.
Welnu, er is heuglijk nieuws op dat vlak. Sun Microsystems onderneemt namelijk een poging om de violen gelijk te stemmen. Het tracht de verschillende spelers te scharen achter een neutrale standaard voor DRM. Het systeem dat Sun voorstelt heet DREAM, wat staat voor DRM Everywhere Available - en wij moeten de mensen die deze naam gekozen hebben echt feliciteren met deze mooie woordspeling.
Dream is open broncode software en bevat verschillende componenten, zoals software waardoor verschillende DRM systemen met elkaar kunnen samenwerken, gebaseerd op de rechten die de persoon heeft en niet het toestel - een goed concept, lijkt het ons.
Meer achtergrond over het concept in dit artikel van CNet (1). Bij BetaNews wordt Sun's president geciteerd, die o.a. zegt: "Er liggen ongelooflijke economische waarden op ons te wachten om ontgonnen te worden, maar wij mogen niet toestaan dat de vooruitgang belemmerd wordt door onhandige internet tolbarrières in de vorm van monoliete, gesloten DRM systemen.". (2)
http://news.com.com/Sun+launches+open-source+digital+rights+plan/2100-1025-5840492.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703
http://www.betanews.com/article/Sun_Open_Source_DRM_is_the_Answer/1124725641

* Twee tegenstrijdige rapporten over gaming
Is het spelen van computerspelletjes nu slecht voor de mens, of niet? Wij zouden het niet weten en blijkbaar geraken de wetenschappers het er ook niet over eens. Deze week kwamen er namelijk twee tegenstrijdige rapporten uit over het effect dat gewelddadige spelletjes hebben op de mensen die ze spelen.
De APA (American Psychologial Association) vond dat gewelddadige spelletjes gevaarlijk zijn. Omdat in de spelletjes in 73% van de gevallen degene die het geweld pleegt, er zonder straf vanaf komt. En dat zou de mens ertoe kunnen leiden om te concluderen dat het gebruik van geweld een effectieve manier is om een conflict op te lossen.
Een andere studie, gezamenlijk uitgevoerd door de universiteit van Illinois (VS) en die van Nanyang (Singapore) vonden dan weer dat er geen negatief langetermijneffect zou zijn van gewelddadige spelletjes. Volgens hun cijfers zouden mensen die gewelddadige spelletjes spelen, geen afwijkend gedrag vertonen in vergelijking met een controlegroep. Wat wel werd vastgesteld, was dat er gedurende een korte periode een toename van agressie was bij de speler, tijdens het spelen van het spel en onmiddellijk daarna, maar die agressie ebde snel weg.
Zo. Interessant allemaal, maar we zijn niets wijzer geworden eigenlijk...
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2141383/jury-violent-games

* Grokster veroordeeld: een beschouwing
Even een beschouwing over de veroordeling van P2P-dienst Grokster in juni, in de VS, een beschouwing die wij vonden bij Journal du Net en die wij u niet willen onthouden omdat zij toch enkele interessante punten aanhaalt.
Zoals u zich waarschijnlijk herinneren kan, richtten de muziek- en video- industrie eerst hun pijlen op Napster en zijn gecentraliseerd P2P ruilsysteem. Daarna was het de beurt aan individuele gebruikers over de hele wereld, die zich van zulke systemen bedienden. En tot slot werden ook de bedrijven onder vuur genomen die gedecentraliseerde (= niet werkend met een centrale server) P2P software uitbrachten zoals Grokster en Morpheus.
Grokster kon zich eerst goed verdedigen, omdat het het argument aanhaalde van Sony en zijn videorecorder Betamax. Toen die uitkwam, werd eveneens gezegd dat de videorecorder het illegaal kopiŽren aanmoedigde en het videotoestel verboden zou moeten worden. Gelukkig was de rechter wijzer. Hij oordeelde als volgt: het product laat zowel legale als illegale toepassingen toe, maar kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het gebruik dat ervan gemaakt wordt.
Maar uiteindelijk besliste de rechter, in het geval van Grokster, ietwat dubbelzinnig. De princiepsbeslissing van Sony werd behouden, maar tegelijk voegde de rechter er het element "uitlokking" aan toe: Grokster zou, zo meende de rechter, de internaut aanmoedigen tot illegale daden en daarom werd het bedrijf veroordeeld.
En daar nijpt het schoentje. Er is immers een groot verschil tussen het promoten van een product en het aanzetten tot illegale daden. Daarom volgt er nu een proces in beroep, waarin nadere toelichting moet komen over wat die "uitlokking" inhoudt. Want het is dringend nodig dat hierover duidelijkheid komt. Zoniet kan geen enkele fabrikant nog een product maken en promoten, als er illegale toepassingen mogelijk zouden zijn. En dan zou er bijvoorbeeld geen toestel meer mogelijk zijn als de iPod...
http://www.journaldunet.com/juridique/juridique050823.shtml

* Sony brengt manga op het mobieltje
Waarom zou u een stomme screensaver op uw mobieltje zetten, als u er een hele strip zou kunnen opzetten? Toch veel leuker, niet?
Wel, uw wensen worden ingewilligd. Sony brengt een nieuwe dienst uit, waarbij u manga's kan downloaden naar mobiele telefoons van de nieuwe 3e generatie (3G).
Het bedrijf heeft al contracten getekend met 10 tekenaars van manga's en zal binnenkort zo'n 100 titels ter download aanbieden.
Het wachten op de bus wordt nog leuk, als u uw mobieltje bij hebt...
http://www.journaldunet.com/actualite/depeche/28/83539/sony_se_lance_dans_le_manga_telechargeable_sur_telephone_portable.shtml

* Google Print loopt vertraging op, Europese digitale bib volgens plan
Verleden week kondigde Google aan dat haar ambitieuze maar omstreden plan om 15 miljoen boeken te digitaliseren in 6 jaar tijd, voorlopig opgeschort wordt. Blijkbaar is Google iets te snel van stapel gelopen en hield het geen rekening met de auteursrechten (foei!). Het oponthoud wordt nu gebruikt om eerst akkoorden af te sluiten met de verschillende partijen.
Het Europese project, waarvan vooral Frankrijk de grote promotor is, om eveneens een digitale bibliotheek op te richten, waarbij de nadruk ligt op Europese cultuur, ligt echter op het goede spoor, zo meldt de Franse president. Volgende week komen de verschillende partijen voor een tweede keer bijeen. En bij het Europese project zijn van het begin af aan de uitgevers ook betrokken en de auteursrechthebbenden, maar ook bibliothecarissen en universiteiten.
http://www.journaldunet.com/actualite/depeche/28/82456/bibliotheque_numerique_europeenne_reunion_fin_aout_du_comite_de_pilotage.shtml

* Google brengt nu ook instant messaging dienst uit: Talk
Zijn wij nu te kritisch, of neemt Google de trekjes over van Microsoft - een vinger in de pap willen hebben in alle internetzaken die succesvol zijn? Niet dat wij daar in principe iets op tegen hebben - de ervaring heeft geleerd dat, als Google iets doet, het goed gedaan wordt en de internaut hier alleen maar beter van wordt. Keerzijde van de medaille is natuurlijk wel dat menig kleiner bedrijf dat ook een gelijkaardige dienst uitbracht, het onderspit moet delven tegen een bulldozer als Google.
Maar dat terzijde. Feit is dat Google woensdag zijn eigen instant messaging software uitgebracht heeft, Talk, waar reikhalzend naar uitgekeken werd. De software is, net zoals de andere producten van Google, rechttoe-rechtaan, zonder overbodige franje en gelukkig ook zonder advertenties (alhoewel wij ons afvragen of dit ook wel zo zal blijven...)
Google Talk is slechts 900 k groot, veel kleiner dus dan concurrenten zoals AIM, MSN, Yahoo. U kan het downloaden op onderstaand adres.
U kan inloggen met de gegevens van uw Gmail account; uw adresboekje wordt automatisch vanuit Gmail naar de contactenlijst overgezet. De Talk software is gebaseerd op het Jabber protocol, wat wil zeggen dat u ook met personen van andere chat-netwerken kan praten: van het iChat voor OS X, Trillian voor Windows, GAIM en Psi voor OS X, Windows en Linux. Momenteel bevat de software nog geen encryptie, maar dat zou wel nog komen.
Op het vierde adres vindt u enkele commentaren van internauten die de software geïnstalleerd hebben. De commentaren zijn erg lovend. En ook Internetnews.com heeft een bespreking van Google Talk.
http://www.betanews.com/article/Google_Talk_Beta_Publicly_Launches/1124856261
http://fileforum.betanews.com/detail/Google_Talk/1124848055/1
http://www.google.com/talk/
http://www.betanews.com/article/Google_Talk_Beta_Scores_High_Marks/1124907931
http://www.internetnews.com/xSP/article.php/3529601

* MSN brengt versie 7.5 uit van Messenger
Is het toeval? Het bericht dat Microsoft een nieuwe versie uitbrengt van zijn eigen Instant Messagins software, MSN Messenger, werd helemaal niet opgemerkt, bedolven als het is door alle aandacht die de media schonken aan de lancering van Google Talk.
Tussen haakjes: de media lijken verzot op alles wat met Google te maken heeft. Zelfs een berichtje dat Google koks zoekt voor zijn groot complex, haalde de media. Deze week zagen wij een uitzending over Google Earth op tv (die dan wel een website genoemd werd en geen aparte software, maar soit...) en vandaag lazen wij op bladzijde twee van de krant een bericht over de nieuwe desktopzoeker van Google.
In elk geval: het bericht over Messenger 7.5 viel dus niet op tussen al dat Google-geweld. Nochtans bevat de software toch wel enkele opvallende verbeteringen, zoals de nauwere samenwerking met Vodafone Messenger voor internauten in Europa, via de "voice clip". U kan namelijk een klein audiofragment van maximaal 15 seconden opnemen en het naar iemand toesturen; die moet niet aanwezig zijn, maar het fragment zal gewoon afgespeeld worden zodra die persoon het ontvangt.
Bij de nieuwe versie werden ook de audio-kwaliteit voor VoIP verbeterd en de onderdrukking van de echo.
Tussen haakjes: Vodafone werkt in BelgiŽ samen met Proximus, maar hoe die samenwerking zich concreet vertaalt voor de nieuwe voice clip van Messenger, daar hebben wij nog geen duidelijk zicht op.
Verder vermelden wij nog een dynamische achtergrond voor het chat-venster, met animatie, betere beveiliging en betere ondersteuning voor audio en video conferenties.
http://www.betanews.com/article/MSN_Quietly_Updates_Messenger_to_75/1124899707
http://fileforum.betanews.com/detail/MSN_Messenger_for_Windows/942840565/1

* Google wordt de nieuwe schurk?
Blijkbaar zijn wij niet de enige die zich een beetje ongemakkelijk voelt met de steeds groeiende invloed en macht van Google. Dit artikel van The New York Times spreekt ook zijn twijfel uit.
Jarenlang, zo stelt de redacteur, heeft de wereld geroepen om een bedrijf dat sterk genoeg zou zijn om het op te nemen tegen Microsoft. En nu is er zo'n tegenstander: Google. Maar in plaats van Google met open armen te ontvangen, stuit Google op wantrouwen. Het is te machtig geworden, het heeft te veel macht.
Veel waarnemers maken zich zorgen over die macht. Zij maken de vergelijking IBM-Microsoft en trekken die door naar het heden. In de beginjaren negentig werd IBM over het algemeen beschouwd als een "gentle giant", waarmee men zonder vrees een partnerschap kon sluiten, men zou altijd fair behandeld worden. Microsoft was echter een te duchten bedrijf, erg competitief, dat overal een vinger in de pap wou brokkelen en met genoeg ingenieurs aan boord om zowat alles te ontwerpen. Nu echter is Microsoft de IBM van toen aan het worden en Google, wordt Microsoft.
Een erg interessant artikel dat wij u kunnen aanbevelen!
http://news.com.com/Relax%2C%2BBill%2BGates%2Bits%2BGoogles%2Bturn%2Bas%2Bvillain/2100-1038_3-5842397.html?tag=nefd.top

* Warner start met E-Label, digitaal platform voor muziek
Het begint stilletjesaan dan toch door te dringen bij de grote platenlables: distributie van songs via het internet, in pure digitale vorm, is de toekomst. Getuige dit artikel: Warner Music Group begint met een muzieklabel dat puur digitaal zal zijn. Het label zal voornamelijk dienen om nieuwe artiesten te promoten. In plaats van de traditionele albums uit te brengen, zullen er pakketjes met ongeveer drie songs van een artiest elke paar maanden uitgebracht worden.
Dat zou ook beter zijn voor de artiest zelf, zo zegt Warner, want die zou zo minder druk voelen om een heel album vol te spelen; hij kan zich daarentegen concentreren op enkele goede songs.
Concurrent Universal heeft zo'n puur digitaal label al verleden jaar uitgebracht. Het werd tussen haakjes hoog tijd dat de platenlabels de digitale kaart trokken. Doordat zij zo weigerachtig stonden tegenover het gebruik van het internet als medium om muziek te distribueren, zijn sommige artiesten het wachten beu geworden en hebben zij eigen initiatieven ontplooid. Zo bijvoorbeeld Pearl Jam: die beginnen op 1 september een eigen on line winkel waar de opnames van hun laatste tournee verkocht worden. De bestanden zullen zelfs geen DRM (digital rights management) bevatten.
http://www.betanews.com/article/Warner_Starts_ELabel_Pearl_Jam_to_Offer_MP3s/1124996676

* Gebruikers vervolgd op basis van P2P logs
Het is een primeur: de Hollywoodstudio's hebben een vervolging ingesteld tegen een 286 internauten in de VS, gebaseerd op informatie die afkomstig is van P2P sites zelf, met name hun logs.
Niet dat die sites zomaar ineens "overgelopen" zijn en hun logs vrijwillig overgedragen hebben aan het MPAA - neen: het gaat om logs van sites die op bevel van de rechter gesloten werden; in het rechterlijk bevel stond toen ook dat de logs overgedragen moesten worden aan speurders uit Hollywood.
In het geval van de 286 ongelukkigen gaat het om LokiTorrent, een van de hubs die gebruik maakte van de BitTorrent technologie. Het MPAA hoopt dat zij door hun actie vooral de andere internauten een duidelijke ontradende boodschap zullen meegeven: je hebt geen vrienden in de on line gemeenschap, wanneer je je met copyrightdiefstal bezig houdt.
http://news.com.com/Studios+mine+P2P+logs+to+sue+swappers/2100-1025_3-5843082.html?tag=nefd.top

* Nieuwe MSN-worm is een polyglot
In het verleden kon u een worm nog redelijk gemakkelijk herkennen, omdat die steevast een andere taal dan het Nederlands sprak (meestal Engels).
Helaas, ook dat herkenningspunt mag u in de toekomst vergeten. Deze week werd immers een nieuwe MSN messenger-worm gesignaleerd, die een ware polyglot is: hij spreekt niet alleen Engels, maar ook Nederlands, Frans, Duits, Grieks, Italiaans, Portugees, Zweeds, Spaans en Turks.
De slimmerik controleert daarvoor in welke taal de Windows-client geconfigureerd is. Is dat bijvoorbeeld in het Engels, dan zal de worm de boodschap "haha i found your picture!" uitzenden naar alle contacten in het adresboekje. Daarin zit een link en klikt de bestemmeling die aan, dan zal zijn systeem schadelijke software downloaden die een backdoor installeert en de verdere verspreiding van de worm mogelijk maakt.
Meer info over deze slimme worm in dit artikel bij CNet. Wormen en virussen maken steeds meer gebruik van instant messaging en P2P systemen om zich te verspreiden. Opgelet dus!
http://news.com.com/IM+worm+speaks+your+language/2100-7349-5842767.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* 3D TV met tast en geur tegen 2020?
Stel u voor: u kijkt naar een kookprogramma en kan terwijl op het scherm de potjes op het vuur staan pruttelen, de geur ervan ruiken. Dat zou zalig zijn, nietwaar? Tenzij het natuurlijk gaat om een programma van SOS Piet, waarin de befaamde keukenchef mislukte baksels moet gaan redden...
Of nog: U kijkt naar een show met een commercial voor een nieuwe jas. U kan voelen hoe zacht die is en dan meteen uw afstandsbediening nemen om de jas via het shoppingkanaal te kopen.
Science Fiction, weggelopen uit een aflevering van de Jetsons? Neen, toch niet. Volgens wetenschappers zou een 3 dimensionale tv, met tast en geur, al voor 2020 op de markt komen. Het zou gaan om een tv waarvan het scherm op de grond ligt en de beelden in de lucht geprojecteerd zouden worden.
Er wordt al langer nagedacht over 3D tv's en er zijn er al op de markt gebracht, maar het reproduceren van geur en gevoel is niet echt simpel. Wetenschappers hebben verschillende manieren onderzocht om de tastzin over te brengen, inbegrepen ultrasound, elektrische simulatie, druk van de wind.
Nu, als de wetenschappers erin slagen, dan zal het niet lang duren voor ook de technologie overgebracht kan worden naar het computerscherm. En als we dan denken aan bijvoorbeeld chatsessies met rode oortjes, dan is het hek helemaal van de dam!
http://www.betanews.com/article/3D_TV_with_Touch_Smell_by_2020/1124471972

* Technologie conceptwinkel in Brussel
Het is eens een nieuw idee: een winkel vol met de nieuwste technologie voor het digitale huis. Dat is wat Intel deze week opende in hartje Brussel.
De winkel is geen lang leven beschoren - niet omdat hij geen commercieel succes zou kennen, maar wel omdat Intel het zo wil: de winkel sluit op 10 september al de deuren en trekt dan naar een van de andere Europese steden die aangedaan worden.
Wat u in de winkel vinden kan? Er zijn vier themahoeken: fotografie, spelletjes, video en muziek, waar u zelf met eigen ogen, oren en handen kennis kan maken met de nieuwste technologieŽn. Blikvanger is de "digital home sofa", een canapé die speciaal ontworpen werd om u maximaal te laten genieten van uw digitale home entertainment: de sofa bevat o.a. surround luidsprekers en draaibare LCD schermen. Om languit in uw zetel de film te kunnen bekijken, met digitaal surround geluid dat rond uw oren fluit...
Wie al dit lekkers ontdekken wil, spoedt zich (vóór 10 september!) naar de Charleroisesteenweg 14 in 1050 Brussel. (open van 11 tot 18u).
http://www.intel.com

* SAML 2.0: eerste interoperabiliteitstesten zijn gelukt
Al vele jaren wordt er gewerkt aan duidelijke identificatie op het internet, maar het probleem is, zoals meestal, dat verschillende fabrikanten verschillende systemen gebruiken. Daarom werd getracht een standaard te ontwikkelen en dat zou SAML moeten worden, of Security Assertion Markup Language, die past binnen het Liberty Identity Web Services Framework. Een hele mondvol.
De Liberty Alliance, die achter dit initiatief zit, heeft verleden week vol trots verkondigd dat de eerste resultaten van die inspanningen werkelijkheid geworden zijn: de eerste testen voor interoperabiliteit (het samenwerken van verschillende bedrijven) slaagden met glans en wimpel. Acht bedrijven deden mee aan de test.
En zullen wij daar nog een heuglijk feit aan toevoegen? Ook Microsoft staat achter SAML - het is te zeggen: Microsoft zal het SAML "token" (een soort virtuele pas, herkenningsteken) ook ondersteunen in zijn eigen identiteitsplatform. En met zoveel steun is de kans groot dat de specificatie ook daadwerkelijk doorgang vindt op het internet.
http://www.networkworld.com/news/2005/081605-saml.html?net&story=081605-saml&code=nlnetflash5323

* Kleine wasjes, grote wasjes!
Een erg leuk artikel vonden wij bij BetaNews. Het gaat over een bedrijf in het Amerikaanse Massachusetts, dat een nieuwe manier bedacht heeft om de studenten aan de unief te berichten wanneer hun was klaar is in de wasserette en welke wasmachines vrij zijn.
Het heet, heel toepasselijk, Laundry View en draait rond wasmachines die in netwerk gesteld zijn en software waarmee de gebruiker informatie kan opvragen over de wasmachines vanop eender welke plek op de campus.
De student kan inloggen op een site, waarop hij de status van elke machine kan bekijken, alsook een geschiedenis van de laatste twee weken. Zo kan hij zien wat de tijden zijn waarop hij de meeste kans maakt een vrije machine te vinden.
Het systeem kan ook een alarm verzenden via e-mail, het mobieltje of de draadloze PDA wanneer de was klaar is, of wanneer een bepaalde machine vrijkomt. De fabrikant van de machines wordt tussen haakjes op dezelfde manier verwittigd wanneer een van de machines defect is.
De interface op de website is tamelijk droog hoor (u kan een voorbeeld zien op onderstaand adres). Als er nu maar eens een beeld te zien was via de livecamera van de kleine en grote wasjes die in die machines draaiden, dan zou het al veel leuker worden!
http://demo.laundryview.com/
http://www.betanews.com/article/Youve_Got_Laundry/1124827802

* iPod shuffle herladen in de auto
Leuk, zo'n draagbare speler, vooral zo'n iPod. Maar de batterijtjes zijn zo snel op... Gelukkig heeft het Amerikaanse bedrijf Sendstation een oplossing bedacht: de smartCharge herlader, waarmee u in de auto uw iPod Shuffle kan herladen.
Gewoon inpluggen in uw sigarettenaansteker, of een andere elektrische stekker in de auto, zonder enige kabel. En in de herlader stopt u dan uw iPod shuffle. En volgens dit artikel bij Design Technica is de herlader ook perfect van lijn, net zoals de iPod shuffle zelf.
http://news.designtechnica.com/article8179.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Axis brengt 's werelds kleinste camera uit met MPEG-4 compressie technologie, die Mac ondersteunt en een microfoon heeft
http://www.axis.com

*** Free Record Shop start met online boekverkoop. Dit jaar worden alle boeken gratis thuisbezorgd
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/36880

*** Wetenschappers vertragen licht in standaard optische kabel
http://www.tweakers.net/nieuws/38615

*** 's Werelds eerste 42 inch 3D-display werkelijkheid
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=5273

*** Proximus lanceert als eerste 3G-diensten voor het grote publiek
http://www.vnunet.be/datanews/news.asp?ids=20050824011

*** Playboy lanceert digitaal magazine
http://ct.news.com.com/clicks?c=394287-15426717&brand=news&ds=5&fs=0

*** Zotob worm mikt ook op gebruikers Windows XP, niet enkel Windows 2000
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,122298,tk,dn082405X,00.asp


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Nathaniel Street West - American Way
[Rock & Pop] Een goede stem, een erg blues-achtige gitaar. Simpele songs, maar met kracht en ballen.
http://music.download.com/nathanielstreetwest

* David Merry - Rocking with my Baby
[ Pop & Rock - Rockabilly] Absoluut een Elvis-stijl, hij lijkt er zelfs een beetje op, althans op de foto die bij Download.com vermeld is. Erg dansbare muziek, hop met de beentjes!
http://music.download.com/davidmerry

* The Breakdowns - Whiskey Kiss
[Rock & Pop] Opnieuw rock, maar in een sneller tempo en met een snuifje garageband erbij. Goed ritme, goed gebracht.
http://music.download.com/thebreakdowns

* Carole King - Welcom to my Living Room
[Rock & Pop] Deze dame moeten wij u eigenlijk niet meer voorstellen. Het was wel enkele jaren stil rond haar, maar zij maakt nu een discrete comeback. De songs bij Download.com kan u wel niet downloaden, enkel in streaming beluisteren.
http://music.download.com/caroleking

* Salim Nouallah - All Waste The Days
[Rock & Pop] - Een singer-songwriter die boven de middenmoot uitspringt, door de mooie arrangementen die bij zijn gitaarspel horen en de mooie songteksten. Niet te vergeten zijn stem die heel apart is. Het kon ons wel bekoren.
http://music.download.com/salimnouallah


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Your body is a temple,
Mine is an amusementpark.

[Gerard Schaefers, 100% WAO-er]
De nieuwe oogst
* Blogs
Er zijn heel wat mensen die een blog bijhouden op het internet; heel wat blogs zijn niet echt interessant om lezen, sommigen zijn dat echt wel. Zoals het blog van Luc Van Braekel (1) met erg schrandere commentaren en ook een pientere kijk op de nieuwste evoluties op het internet. Een van zijn recente bijdragen vermeldt bijvoorbeeld een lijstje van de beste blogs en podcasts (2)
Een ander blog is dat van Luc Van Balberghe, oud-voorzitter van de Vlaamse Journalistenvereniging; hij geeft commentaar op vooral Belgische gebeurtenissen, op zijn blog dat hij "Vrij van zegel" genoemd heeft.
Nog veel meer blogs vindt u bij Skynet (4)
http://lvb.net/
http://lvb.net/item/1582
http://vrijvanzegel.skynetblogs.be/
http://blogs.skynet.be/

* Soorten bestanden
Elke dag komt er nieuwe software uit en die hebben allemaal hun eigen bestandsextensie. En dus is het maar logisch dat u , als u uw computer onder de loupe neemt, verschillende bestanden ontdekt waarvan u zegt: tiens, wat is dat en waarmee kan ik dat bekijken?
Bij FILExt kan u op zoek gaan naar de bestandsextensies en de programma's waarmee u ze kan openen. Hebt u het programma zelf niet op uw pc staan, geen nood: vaak worden er ook "viewers" vermeld voor deze bestandsextensie. Er hoort ook een interessant forum bij, waarin advies gegeven wordt bij vaak voorkomende problemen.
[Taal: Engels]
http://filext.com/

* Alarm! Alarm!
Soms gebeurt het dat, wanneer u de pc opzet, u een of meerdere biepjes hoort. Dat komt omdat de hardware een POST draait, of een Power-On Self Test. Wanneer er foutjes ontdekt worden tijdens die test, dan worden die getoond, hetzij via nog meer biepjes, hetzij via een code die op het scherm verschijnt.
Hoort u één kort biepje, dan zit u goed. Maar hoort u meerdere biepjes, dan is er iets fout en dan is deze tabel met verklaring van de biepjes wel handig.
[Taal: Engels]
http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml

* MeFeedia
De eerste aggregator voor videofragmenten. Ook hier wordt met tags (etiketten) gewerkt - noem het de Bloglines voor video. U kan zich abonneren op een kanaal en Mefeedia toont u dan de laatste nieuwe video's. U kan zoeken naar video's en ze on line bekijken. De maker van deze dienst is ene Peter Van Dijck. (Bron: Wim W)
http://www.mefeedia.com/

* TopoAlbum
Wandelaars gaan tegenwoordig niet alleen met hun plattegrond op stap, zij hebben ook een GPS bij en liefst ook een camera. Deze site is gewijd aan een programma voor GPS en fotografie: TopoAlbum. Het helpt u om bijvoorbeeld op satellietbeelden wandelpaden uit te stippelen, gegevens van en naar de gps te halen, met de camera genomen foto's een plaatsje te geven op de kaart. Een hele hap, maar met een erg interessant resultaat!
U vindt er natuurlijk ook enkele leuke wandelingen.
[Taal: Nederlands]
http://www.topoalbum.com/index.htm

* Tag Lines
Steeds meer sites en programma's maken gebruik van Tags - een term die u het best zou kunnen vertalen door "etiket". Ook deze site maakt daar gebruik van. Het concept is simpel: er is zoveel informatie op het internet, dat u niet meer bij de traditionele nieuwssites terecht kan. Er zijn blogs, maar die kunnen over heel verschillende onderwerpen gaan. Hoe weet u nog waar u het nieuws moet halen?
De tags helpen u. Blogschrijvers geven tags aan hun blog (nieuws, tech, hardware bijvoorbeeld). U krijgt als het ware nieuws met enkele woorden, in plaats van zinnen.
Een evolutie die naar wij menen veel toekomst heeft.
[Taal: engels]
http://www.francisshanahan.com/taglines/

* Uw voorouders op een Google Map?
Er zijn heel wat toepassingen van Google Maps - sommigen gebruiken deze plattegronden bijvoorbeeld voor hun immobiliŽnbedrijf, om de lokatie aan te geven van huizen die te koop of te huur staan. Deze toepassing vonden wij wel leuk. De site brengt namelijk uw voorouders in kaart.
U moet uw stamboom en foto's doorsturen en de site zet die netjes op een landkaart. Eerst moet u een Excel spreadsheet downloaden, om in te vullen; er bestaan simpele rekenbladen, voor de beginnende genealoog en ingewikkelde spreadsheets voor de doorwinterde stamboomkluiver. U stuurt de spreadsheet door en na een tijdje (48 uur) staan uw voorouders op een Google Map.
Wij hebben niet kunnen uittesten of het ook werkt voor Europese stambomen (wij hebben geen stamboom klaar liggen hier). Maar als er lezers zijn die wel verstand hebben van stambomen en de test willen doen, laat u ons weten of het lukte? En stuur ons misschien het resultaat door - leuk om te bekijken! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.mapyourancestors.com/

* GVisit: waar komt uw bezoeker vandaan?
Nog een leuke toepassing is GVisit. Deze site geeft u een lijntje javascript, dat u in de code van uw webpagina kan inplakken. Het genereert een map bij Google Maps, waarop de lokatie van uw 20 laatste bezoekers weergegeven is. De kaart wordt elk uur geüpdate. (Bron: Wim W)
http://www.gvisit.com/

* Radio Gemini: nostalgie en piraten
Wil u wat meer weten over de geschiedenis van vrije radio's in ons land en met name Radio Gemini? De persoonlijke pagina van voormalig Gemini-medewerker Thierry Missiaen (1) wijdt een rubriek aan radio Gemini. Het uitgebreide verhaal van de radio, met jingles die gedownload kunnen worden, vindt u echter terug bij RadioScoop (2), terwijl u op de site van nog een voormalige Gemini-medewerkster, Lian Backx, ook nog eens de geschiedenis vindt met foto's uit die tijd (3) , plus foto's van een reünie die in 2002 gehouden werd (4). En om het rijtje rond te maken: bij Radiovisie vindt u de geschiedenis van nog meer piratenzenders, met name degene die vanop zee uitzonden (5).
[Taal: Nederlands]
http://www.thierrymissiaen.be
http://home.tiscali.be/depaepe.david48/page5.htm
http://home.hccnet.nl/h.faro/GEMINIGESCHIEDENIS1.HTML
http://home.hccnet.nl/h.faro/REUNIE1.HTML
http://www.fmradio.be/new/zeezenders_stations.php

Nagekomen reactie van medewerker Dave:
Ik beleef veel plezier aan deze sites, en vooral Gemini !!!
Ik woon niet ver van Kortrijk en was al sinds kleinsaf een fan ervan !!
Misschien ook het vermelden waard dat http://home.tiscali.be/depaepe.david48/ een goudmijntje is
bvb http://home.tiscali.be/depaepe.david48/radiozenders.htm

* Vimeo
Deze site fungeert als gastheer voor videobestanden in het algemeen, vlogs of video-blogs in het bijzonder. De dienst is tamelijk nieuw en er wordt voortdurend gesleuteld om de mogelijkheden te verbeteren. Wie een vlog wil plaatsen, krijgt een eigen pagina waarop u videoclips kan zetten (in eender welk formaat), maar ook commentaar van de bezoekers die de video's bekeken hebben en een RSS feed naar uw pagina.
[Taal: Engels]
http://www.vimeo.com/

* Ik verveel me!
Deze zin zal u ons niet gauw horen zeggen. Maar als het u mocht overkomen, doe dan eens een uitstapje naar deze site. U vindt er allerlei links naar willekeurige films, spelletjes, enz. waar u een tijdje zoet mee bent. Sommige dingen zijn echt belachelijk, maar tja, u hebt toch niets beters te doen?
[Taal: Engels]
http://www.i-am-bored.com/

* Hubble
Bent u verveeld geraakt van de vorige site? Dan is het nu tijd voor het serieuze werk. Op deze site kunnen kinderen leren hoe een telescoop werkt en hoe zij er zelf een kunnen maken.
[Taal: Engels]
http://hubblesite.org/fun_.and._games/hand-held_hubble/

* Vrijdag animatiedag : BMX Star (game)
U kent ze vast wel, die kleine fietsjes waar heel wat kunstjes mee uitgevoerd kunnen worden. Welnu, in dit spel mag u het zelf eens proberen. U moet proberen zo veel mogelijk sterren te rapen en loopings te maken zonder uzelf een ongeluk te fietsen. Er zijn verschillende omlopen met verschillende moeilijkheidsgraad waar u uit kan kiezen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.teagames.com/games/bmxstar/play.php

* Vrijdag animatiedag : Europhoto
Een site met links naar websites van Europese fotografen. De websites met een sterretje (*) lonen, volgens de webmaster van de Europhoto-site, zeker de moeite. U vindt er natuurlijk ook links naar sites van Belgische en Nederlandse fotografen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.dreamdivision.com/europhoto/

* Vrijdag animatiedag: Vreemde stemmen
Een jonge student komt in een Japanse stad aan en is onder de indruk van de mooie Japanse vrouwen die daar rondwandelen. Maar wat is er aan de hand met hun stem? Een leuk TV-spotje dat u zeker tot het einde moet bekijken om een antwoord te krijgen op de vorige vraag.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.hugi.is/hahradi/bigboxes.php?box_id=51208&f_id=1412

=== VERS VAN HET KLAVIER ====

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html NIEUWE URL ! ! ) [Filover]

- Hans Klok
OfficiŽle site van deze succesvolle Nederlandse illusionist.
http://www.hansklok.nl/

- Annie Clark
OfficiŽle site van dit Australisch fitness-model.
http://www.annieclark.com.au

- Kate McCracken
Een Austalisch sport- en lingeriemodel met blonde haren, blauwe ogen en 1m65 groot.
http://www.katemccracken.com/

- Ornella Vanoni
Haar nummer "L'appuntomento" was te horen in de film "Ocean's Twelve".
http://www.ornellavanoni.it

- Guillermo Coria
Argentijnse tennisspeler die 7e staat op de ATP-ranking.
http://www.gcoria.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Digitale Revolutie
- Via internet speelfilms kijken
- Flitsende muizen
- Google Talk messenger
- Cassettes en lp's naar mp3 omzetten
- Google Sidebar
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Intel wil met Viiv doorbreken in woonkamer.
- Basispakket Belgacom TV kost 9,95 euro.
- Proximus van start met derde generatie gsm's.
- Tips: Waarop letten bij de aankoop van een laptop?
- Xbox 360 komt in twee versies.
- Philips: led-verlichting voor voetgangers.
- Kan digitale televisie op elke tv?
- Gestroomlijnde gsm: de LG F2400
- Dossier digitale televisie
- Logitech verwent gamers met speciaal toetsenbord
- Panasonic VS3: slank en stijlvol
- Waaruit zal de interactiviteit bestaan bij digitale tv?
http://www.elektro.be

*** Computer World
- DAD on line met Belgacom
- Samsung integreert Symbian in zijn smartphones
- Franse GSM-operatoren worden verdacht van ongeoorloofde afspraken
- Proximus lanceert particuliere 3G-telefonie
- Panasonic A210: back to Basics
- Schijfindustrie niet zo allergisch aan P2P
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Belgacom rolt nieuwe breedbandnetwerken uit en kiest voor dubbele aanpak -
- Internet, journalistiek en impressies
- Intel komt met merk voor de digitale huiskamer
- Allways-on: internet in elk apparaat
- Evoluties in online publishing: de surfer is koning
http://www.digimedia.be/

*** Webfactor
- Nederland is topverspreider spyware
- Chatten en bellen dankzij Google
- Nederlands bedrijf presenteert senioren-pc
- Internetoplichting.be telt al 10000 leden
- Nieuwe MSN-worm spreekt alle talen
- Microsoft brengt lasermuis op de markt
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net
- Intel presenteert Viiv-'Digital Home'-platform
- Windows 95 viert tiende verjaardag
- 'Illegale software noodzakelijk voor succesvolle studie'
- Krachtige batterijen voor notebooks aangekondigd op IDF
http://www.tweakers.net
Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

De laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Amerikaans acteur, regisseur en filmproducent - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mel_Brooks
* Het Seaside festival: http://nl.wikipedia.org/wiki/Seaside_festival
* Een lijst van alumni van de Katholieke Universiteit Leuven: http://nl.wikipedia.org/wiki/K.U.Leuven-alumnus
* Turkije en de Europese Unie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Turkije_en_de_Europese_Unie
* Franse, zwart-witte speelfilm uit 1949 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Orph%C3%A9e
* Gemeente in het district Innsbruck Land van de Oostenrijkse deelstaat Tirol - http://nl.wikipedia.org/wiki/Neustift_%28Stubaital%29
* Nederlands schrijfster van kinderboeken - http://nl.wikipedia.org/wiki/Margot_Warnsinck
* Russische stalen viermastbark - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruzenshtern
* Polen tijdens W.O. II - http://nl.wikipedia.org/wiki/Polen_tijdens_de_Tweede_Wereldoorlog
* Een van de belangrijkste jaarlijkste prijzen in de Amerikaanse comicwereld - http://nl.wikipedia.org/wiki/Will_Eisner-award
* Duitse uitgeverij - http://nl.wikipedia.org/wiki/F.A._Brockhaus
* China Airlines - http://nl.wikipedia.org/wiki/China_Airlines
* Relatie tussen twee attribuutverzamelingen in een tabel van een relationeel model - http://nl.wikipedia.org/wiki/Functionele_afhankelijkheid

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Alle nederzettingen op de Gazastrook zijn door IsraŽlische troepen ontruimd - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gazastrook#Ontruiming_van_Isra.C3.ABlische_nederzettingen
* Vogelgriep - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vogelpest

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Er is een begin gemaakt met een portaal voor de Vlaamse politiek: http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vlaamse_politiek

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Firefox extensies - enkele leuke suggesties
Zoals u weet, kan u meer extensies ophalen via Extra/ extensions en dan onderaan klikken op Meer extensies. Denk eraan: wanneer u op zoek gaat naar een extensie, moet u er eentje kiezen die overeenkomt met uw versie van Firefox. Klik op Help / Over Mozilla Firefox en u ziet de versie die u hebt. Momenteel is de laatste versie 1.0.6
Vandaag is het een extensie die helaas niet in de lijst opgenomen is, maar die zo handig is dat wij hem u niet willen onthouden: Sage. Sage is een RSS feed reader, die zich in het linker vak van Firefox opent, de lokatie waar ook geschiedenis geopend wordt.
Het adres om te downloaden:
http://sage.mozdev.org
Let op: omdat dit een extensie is van een "vreemde" site, zal u eerst de procedure moeten doorlopen die wij verleden week uitgelegd hebben: klik op Install Now en geef dan toestemming om de installatie uit te voeren. Opnieuw klikken op Install Now en daarna de browser herstarten.
Sage nestelt zich onder Extra, vermits het een onderdeel is dat zich in het zijvak opent. Klik op Extra / Sage. Er staan standaard reeds enkele nieuwssites ingevuld. Dubbelklik bijvoorbeeld op BBC News - in het rechter vak verschijnen nu meteen de nieuwsberichten van vandaag.
Morgen gaan wij verder met het aanpassen van Sage

* Firefox extensies - enkele leuke suggesties
Sage 2
Als uw experiment van gisteren geslaagd is, hebt u nu Sage in uw linker vakje staan. U kan het uiteraard sluiten door op het rode kruisje te klikken. Klik op Opties / Beheer Feedlijst. Dit wordt het zenuwcentrum van al uw feeds. Hier voegt u feeds toe, klasseert u ze, maakt u netjes soorten feeds, enz.
Om u op weg te zetten, zullen wij één feed toevoegen: Ga naar CNN. U vindt halverwege de pagina, bij Services, het logo XML naast RSS. Telkens u dit logo vindt, zal u in principe de bijhorende RSS feed kunnen toevoegen aan uw Sage.
Klik op het XML logo. Dit brengt u naar een pagina met aparte XML-logo's voor de verschillende rubrieken: entertainment, travel, enz. Kopieer het bijhorende adres naar uw Sage als volgt: ga binnen Sage naar Opties, klik Beheer Feedlijst. Kies Nieuwe Bladwijzer, vul de gegevens in en kopieer de url van CNN tech naar het vakje Lokatie. Klik Ok en voila: u hebt een dagelijkse nieuwsfeed naar CNN. Leuk, niet?

* Firefox extensies - enkele leuke suggesties
3 FoxyTunes
Deze tool is erg handig voor wie tijdens het surfen vaak naar muziek luistert. De extensie zet namelijk een petieterig kleine player rechts onderaan uw scherm, zodat u uw muziekplayer kan bedienen, zonder dat er ruimte van uw scherm weggenomen wordt; het zijn erg minieme knoppen, maar alles is aanwezig: play, stop, fast forward, enz.
https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=219

* Firefox extensies - enkele leuke suggesties
4 Search Box resize
Ook deze extensie vinden wij onmisbaar. Want zeg nu zelf: dat Google zoekvakje rechts bovenaan in uw knoppenbalk, dat is toch veel te klein om dingen in te kunnen tikken, niet?
Deze extensie zorgt voor een separator op de knoppenbalk, die u verslepen kan, zodat het Google-zoekvakje vergroot kan worden.
Let op: ook dit is een "externe" extensie - u moet eerst toestemming geven aan Firefox om de extensie toe te passen. Sluit en heropen na de installatie Firefox. Naast het Google zoekvak in uw knoppenbalk staat nu een separator. Pak die vast en versleep hem naar links - uw zoekvakje wordt lekker groot!
http://dragtotab.mozdev.org/resizesearchbox/

* Firefox extensies - enkele leuke suggesties
5 GMail Notifier
Met deze extensie kan u controleren of u mail hebt op uw GMail account, vanuit uw browser. Een statusbalk verschijnt onderaan het scherm. Na het installeren gaat u even naar Extra / extensies en klikt u de GMail Notifier extensie aan. Klik op opties. U kan aangeven of u een geluidje wil als er nieuwe mail is, of Gmail in het huidige tabblaadje geopend moet worden of in een nieuw en hoe vaak de mail gecontroleerd moet worden.
http://www.nexgenmedia.net/extensions/
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* WikiPad
Windows - freeware
Dit progje is een Wiki-achtige notebook waar u uw gedachten kan neerpennen, uw ideetjes, uw to-do lijstjes, adressen, enz. U kan de informatie crosslinken, door er WikiWords van te maken - een woord waarin zowel hoofd- als kleine letters staan. ToDoList bijvoorbeeld of WatGaanweEten.
Een erg handig progje voor de mensen die graag hun leven op orde willen stellen!
http://www.jhorman.org/wikidPad/

* XstreamRadio
Windows - freeware
Wij hadden het verleden week al over Xstream, maar inmiddels hebben wij dit progje beter kunnen uittesten en wij kunnen het u alleen maar aanraden! U hebt ruim 700 populaire radiostations in binnen- en buitenland meteen bij de hand en u kan ze nog opnemen ook (in MP3 formaat, om ze later af te spelen op uw MP3-speler. Het progje is gratis.
http://www.xstreamradio.nl

* Temper
Win98/ME/2000/XP - 30k - freeware
Tijdelijke bestanden kunnen heel wat plaats innemen op uw harde schijf. Dit progje gaat op zoek naar al die bestanden en maakt een lijstje, zodat u, na controle!!, kan wegkieperen wat u niet meer wil bijhouden.
http://www.lunds.us/software/

* MemInfo
Win2000/XP - 346k - freeware
Dit progje is voor mensen die graag weten wat zich afspeelt onder de motorkap van hun pc: het vertelt hun hoeveel ruimte er nog is op de harde schijf, hoeveel geheugen er verbruikt wordt.
http://www.carthagosoft.net/meminfo.htm

* Sudoku Puzzle Game & Solver
Win95/98/ME/2000/XP - 1,32 MB - shareware
Het is een ware rage geworden, de Sudoku of Sodoku puzzles, echte hersenbrekers. U vindt ze in alle kranten. U kent ongetwijfeld het opzet: in een vierkant van 81 vakjes (9 x 9), onderverdeeld in 3 x 3 vakjes, moet u cijfers invullen zodat op elke lijn alle cijfers voorkomen van 1 tot 9, zodat er geen twee keer hetzelfde cijfer voorkomt in het vakje, de kolom, de lijn.
Deze software bevat heel wat van zo'n puzzels.
http://www.muddyfunksters.com/

* Thema: Longhorn Vista
Windows XP - 17 MB - freeware (Frans)
Bent u het wachten beu op de nieuwe versie van Windows, Vista? Speel dan alvast met dit thema, om te wennen aan het nieuwe uiterlijk van Windows.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5581/2/longhorn_inspirat_bricopack/index.html

* Berlijnse muur voor Google Earth
Win2000/XP/2003 - 720k - freeware
Hebt u Google Earth? Probeer dan eens deze add-on. U krijgt er een stukje geschiedenisles bij: over de Berlijnse muur.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_16461888.html

* World Flags Screensaver
Win95/98/ME/2000/XP - 748 k - shareware
Een screensaver met vlaggen. Ze wapperen nog ook. 100 vlaggen zitten erin, aan u om ze van buiten te leren!
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13690041.html

* Vrijdag Macdag - Veenix Font Tools
Mac OS X - 947k - shareware
Een verzameling tools voor lettertypes, om ze snel te bekijken, te testen, af te drukken, te vergelijken, te activeren, installeren en organiseren. Maar er zitten ook tools in om de proportie te berekenen, de afmetingen om te zetten, kleuren tools en een tool om een schermafdruk te maken.
http://www.download.com/Veenix-Font-Tools/3000-2255_4-10400519.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag - MimMac
MacOS X - 596k - shareware
Een snel en gemakkelijk programma om back-ups te maken en klonen, om uw gegevens te synchroniseren en samen te voegen.
http://www.download.com/MimMac/3000-2232_4-10392879.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Chris De Schryver komt terug op ons artikel over OSX op een niet-Apple pc:
Hallo;

hierbij een kleine reactie op je artikel Mac Osx draaien op elke pc.
Blijkbaar zijn er veel mensen bezig,om dit voor mekaar te krijgen,met meer of minder succes.
Zelf heb ik het nog niet geprbeerd,bij gebrek aan een kopie van een mac besturing,tenzij iemand .............
Lees vooral de reacties onderaan,als je dan nog de moed hebt ?
http://www.windowsdevcenter.com/pub/a/windows/2005/01/18/PearPC.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Medewerker Kris reageert op "MP3 in de wagen":
<<<
Dag Hilde,
vandaag de NeTTies van vorige week gelezen en even een korte reaktie op het onderwerp "speel uw iPod in de wagen".
Sinds een paar maanden ben ik de trotse bezitter van een nieuwe Citroen C5, auto met alles er op en eraan .... behalve een mp3 speler.
Zoals je komt te zeggen, verschijnen er inderdaad her en der auto's op de markt die vooraf uitgerust zijn om ofwel een externe speler aan te sluiten of die in staat zijn voorafopgenomen mp3-cd's weer te geven. Met wat hangen en wurgen, kan dat bij mij ook, mits aanschaf van een zes-CD lader van Sony die mp3's weergeeft. Reken maar uit, 6 mp3's x 10 cd's = 60 gewone cd's of toch ook een dikke 60 uur muziek.
MAAAAAAR ---> kostprijs van het ladertje: 400Ä
Er is echter een goedkopere oplossing, die eigenlijk een aantal maanden geleden reeds onrechtstreeks in ons favoriete blad (en ik bedoel niet Knack of Humo) verscheen: hang een mini fm-zender aan je media-speler en ontvang je favoriete muziek via een vrij FM-kanaal op je autoradio.
(http://www.kottke.org/plus/50-ways-ipod/ - eerste item)
Ik heb, na wat zoeken, een zendertje aangekocht op het internet (http://www.mp3-portable-players.com/Digiana-AudiaX.html) en laten komen vanuit Duitsland - kostprijs 49.90Ä en zowel mijn mini-disk of mp3-walkman werken nu terug in mijn nieuwe auto en voor een fraktie van de prijs.
Voorlopig nog op het randje van het illegale (omdat we uiteindelijk uitzenden op de FM-band) maar er is nieuwe regelgeving op komst vanuit Europa die deze mini-zenders met een bereik van minder dan 10m legaal zou moeten maken.
Waarom het moeilijker maken dan het in werkelijkheid is.
groetjes,
Kris

>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer François Heylen heeft een probleem met ontploffende cd's:
<<<

Beste Hilde,

Het overkwam mij enkele weken geleden tijdens het 'Gamen'. Met één van mijn favoriete (legale) spelletjes in de CD-lezer, plots een droge knal. De CD-schuif vloog open, een deel van de gruizelementen, van wat eens een CD was, werden in het rond gekatapulteerd. Na het opruimen van het puin (zowel binnen als buiten de PC), bleek er gelukkig behalve een verongelukte Cd-lezer en CD geen schade aan mijn PC te zijn.

Na een kleine zoektocht bij Google blijkt een 'Exploding CD' niet zo uitzonderlijk te zijn. Hier enkele adressen :
http://www.paintbug.com/cdexplode/
http://www.blakjak.net/images/explodedCD.jpg
http://www.tech-forums.net/computer/topic/39991.html

Hieruit blijkt toch dat enkele voorzorgsmaatregelen zeker en vast niet uit den boze zijn.
Misschien interessant om weten voor de lezers van 'Netties' ?

Een remedie voor dit ongelukje is echter niet evident. Vermits tegenwoordig de meeste Game-Software kopieer-beveiligd is, dient tijdens het spel de (originele) CD in de CD-lezer aanwezig te zijn. Om deze beveiliging te omzeilen kan je op het internet (soms) zogenaamde 'No-CD' .exe-files downloaden, maar meestal moet je hiervoor te biechten gaan op min of meer illegale sites (met het risico op virussen en dergelijke andere rotzooi) en dat kan toch niet de bedoeling zijn ?
Zouden de fabrikanten een alternatief hebben, of maak ik mij overbodige illusies ?

Met vriendelijke groeten en nogmaals hartelijk dank voor de wekelijkse Netties !

François Heylen

>>>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~
En lezer Eric stelt vragen bij de veiligheid van PayPal. Het artikel van De Standaard kunnen wij hier niet publiceren, omwille van de copyrights.
<<<
Hallo Hilde,

Onlangs las ik in de Standaard bijgevoegd artikel (DS 9/08/2005) waarin de veiligheid van PayPal in twijfel getrokken wordt.

Ik ben recentelijk ook slachtoffer geworden van een dergelijke PayPal-oplichting.
Het is misschien goed van de lezers van het excellente Netties hierover te informeren.

Belangrijk is te melden dat betalingen die via PayPal ontvangen worden helemaal niet gegarandeerd zijn.
Vroeger was dit wel zo. Paypal laat nu echter toe om zonder enige voorafgaande 'deposit' direct aankopen te doen met een creditcard.
Gewiekste oplichters (eigenlijk hoef je helemaal niet zo gewiekst te zijn) maken hier volop gebruik van.
Ergerlijk is ook dat PayPal (Lees de kleine lettertjes !!!) geen enkele verantwoordelijkheid neemt en erger nog de kosten voor fraude gewoon doorrekent aan de bonafide verkoper. Een normaal creditcard-bedrijf (zoals VISA, MasterCard ea) geven beduidend meer garanties dan PayPal (die garandeert alleen dat zij hun geld hebben...)

Dus ook al bazuint PayPal overal uit dat het super veilig is, is het dit niet, zeker niet voor haar klanten...
De boodschap is "Wees op je hoede voor PayPal!"

vr.gr.

Eric
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Meestal is me het warme hemd nader dan de feministische rok.
[Christa Reinig, Duits dichteres]