Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.698
(4.104 wekelijkse,
594 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 18/8/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 411 van 13/8/2005
Gegroet lezers,

Alle Apple-bezitters die graag gebruik zouden maken van het genereuze aanbod van Apple-Belgium, krijgen nog een week de tijd om zich aan te melden op het adres apple@netties.be.
Wij hebben, zoals u weet, in aanbieding:

Mac OS X Tiger v10.4 (drie exemplaren)
http://www.apple.com/macosx/overview/

Logic Express 7 (semi-professionele muziek/audioproductie - 1 exemplaar)
http://www.apple.com/logicexpress/

Final Cut Express HD (opstap van iMOvie naar een meer geavanceerd programma voor videobewerking - 1 exemplaar)
http://www.apple.com/finalcutexpress/

Die kan u gratis krijgen. Als enige tegenprestatie vragen wij van u een klein verslag van uw kennismaking met deze paketten, en, indien mogelijk, een stukje dat u ermee gemaakt heeft. Op vrijdag 19 augustus loopt dit aanbod ten einde. De gelukkigen krijgen dan een berichtje van ons.

Nu over naar dit nummer, dat weer vol nieuwtjes staat. Wij vragen toch eventjes uw aandacht voor onze rubriek "Oor", die deze week gewijd is aan koormuziek. Misschien staat u weigerachtig tegenover deze muziek, maar wij kunnen u alleen maar aanraden het eens te proberen - vooral de muziek van het koor Musica Sacra. Zet de muziek op uw draagbare speler, neem een vroege trein, en kijk naar het landschap dat voorbijrolt, de nevel over de velden, de zon die komt piepen... Wedden dat u een traantje van ontroering weg moet pinken?

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier met dit nummer. Nu maandag, 15 augstus, is er geen dagelijks nieuws, dinsdag zijn wij er weer.

Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Ajax: een web revolutie?
U mag zeggen wat u wil van ons, maar wij zijn niet bang voor een beetje technologie bij het begin van de week. Want wij moeten u namelijk vertellen over Ajax, een webtechnologie waar heel wat om te doen is en die door sommigen geroemd wordt als de technologie die een ware revolutie kan veroorzaken op het internet.
Ajax staat voor Asynchroon JAvascript en XML; het is een programmeertechniek die de manier waarop webpagina's data weergeven gevoelig verbetert. En als u nu zegt: nog nooit van gehoord? dan verklappen wij u dit: de on line kaartsoftware van Google, Google Earth en de Gmail dienst van Google, de A9 zoekdienst van Amazon, het DVD-verhuurplatform van NetFlix - zij hebben allemaal dit gemeen dat zij gebruik maken van Ajax.
Hoe Ajax werkt is tamelijk ingewikkeld, maar wij vatten het kort samen: bij traditionele web interfaces moet het programma elke keer opnieuw geladen worden als de gebruiker nieuwe gegevens oproept. Maar bij AJAX is dat niet het geval: u kan gegevens manipuleren zonder door te klikken en een nieuwe pagina op te roepen.
Met andere woorden: gedaan met het verversen van pagina's en andere onderbrekingen die het surfgenot verstoren.
Leest u meer over Ajax (en niet over Feijenoord!) in dit artikel bij Wired.
http://www.wired.com/news/technology/0,1282,68403,00.html?tw=wn_3techhead

* Yahoo test nieuwe zoekmachines uit
Verleden week vertelden wij u dat Yahoo een nieuwe zoekdienst uitgebracht heeft, zij het in bètavorm: het zoeken naar audio (1). U kan aangeven of u wil zoeken in muziek, podcasts of andere audiobestanden. Bij muziek wordt u naar de legale aanbiedingen verwezen, voor de downloads moet u zich registreren bij een van de muziekdiensten. U krijgt dus enkel maar een overzicht van de sites waar een bepaalde song te vinden is.
De podcast-zoekdienst is nog tamelijk primitief - u kan bijvoorbeeld niet op genre zoeken zoals bij iTunes van Apple wél mogelijk is. Ook is er geen link aanwezig naar de site waar u zich op de podcast kan abonneren, wat bij iTunes dus wél het geval is.
Maar er is meer. Yahoo zou namelijk ook werken aan een zoekdienst voor blogs; die werd momenteel enkel in bètavorm uitgebracht op de Koreaanse Yahoo-site (2), maar zou later naar andere landen en continenten uitgebreid worden. Yahoo biedt, tussen haakjes, sinds kort ook een blogdienst aan (3).
Wil u de yahoo zoekdienst voor blogs uittesten, dan komt u van een koude kermis thuis - tenzij uw computer (en u) Koreaans verstaan. Tot er een versie uitkomt in een voor ons verstaanbare taal, zal u het met de bestaande zoekmachine voor blogs van Technorati (4) moeten doen. (Bron: Pressetext (5))
http://audio.search.yahoo.com/
http://kr.blog.yahoo.com/
http://360.yahoo.com/
http://www.technorati.com/
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050804012

* Heeft Google CNet op de zwarte lijst gezet?
Volgens een artikel bij CNet zou Google boos zijn op CNet en zullen mensen die Google vertegenwoordigen een beleid handhaven om niet meer met reporters te praten van News.com van CNet en dat tot volgend jaar, juli 2006 dus.
Een ongewone maatregel. Waarom die boosheid? De oorzaak is niet officieel gekend, maar volgens CNet zou het gaan om het heikel punt van privacy. Op 14 juli had CNet namelijk een verhaal gebracht over de CEO van Google, Eric Schmidt. Op zijn eigen pagina vertelt die niet zoveel over zichzelf. Maar, volgens CNet, "bracht 30 minuutjes op de eigen Google zoekmachine, heel wat feiten over de man aan het licht: niet alleen zijn leeftijd maar ook hoeveel hij verleden jaar verdiende, waar hij woonde, welke politieke kandidaat hij steunde, wat zijn hobby's zijn."
Het artikel haalde de gegevens over de CEO van Google enkel maar aan om aan te tonen hoe Google stilaan een gevaar begint te worden voor de privacy: het verzamelt steeds meer gegevens over de internaut en is stilaan in het bezit aan het raken van de meest gedetailleerde individuele profielen over elk van ons, waarop menige staatsveiligheid jaloers kan zijn.
Of Google boos is omdat betwijfeld wordt dat het de verzamelde gegevens met voldoende schroom behandelen zou, of omdat de CEO als voorbeeld genomen wordt, is niet geweten. Trouwens, het is enkel CNet zelf dat melding maakt van de ban, zo vernamen wij in dit artikel bij P2Net. Bij het bericht van de ban zetten wij dus natuurlijk de nodige vragen, maar het feit dat Google ondertussen heel wat over ons te weten gekomen is, dat staat als een paal boven water.
Een waarnemer drukt het als volgt uit: "Google komt stilaan voor een kruispunt te staan en moet beslissen hoe het verder wil gaan. Het kan de weg van Microsoft uitgaan en dezelfde rekenschap telkens en telkens weer moeten afleggen, of het kan lessen trekken uit wat de jongens bij Redmond geleerd hebben: Vertrouwen is moeilijk te verdienen, gemakkelijk te verliezen en haast onmogelijk om terug te winnen."
http://p2pnet.net/story/5825
http://news.com.com/Wanted+at+Google+A+few+good+chefs/2100-1030_3-5819085.html?tag=nefd.top

* On line platform voor onafhankelijke kunstenaars
Er is sinds kort een nieuwe muziekdienst, Bandspace, die zich speciaal tot jonge kunstenaars richt. Zij krijgen er de kans om bekendheid te geven aan hun muziek en om, als het even kan, wat geld te verdienen.
Tot hiertoe hebben zich al meer dan 18.000 muzikanten aangemeld op de site, met hun song. Zij kunnen er een on line profiel opstellen met foto, hun song aanbieden en live concerten aankondigen. Van elke gedownloade song gaat 70 cent automatisch naar de muzikant of band. De muzikanten kunnen ook T-shirts en andere "merchandise" op de site aanbieden en de verkoopprijs daarvan gaat volledig naar de band.
Gaat u er ook eens langs? U vindt er heel wat songs die u gratis kan beluisteren;
http://www.bandspace.com/

* De gevaren van Google
Gisteren hadden wij het al even over de "gevaren" van Google - namelijk dat Google ondertussen al heel wat over ons weet en dat wij ons daar misschien toch zorgen over moeten maken. De conclusie van het artikel was: Google doet er best aan ervoor te zorgen dat onze gegevens, onze privacy, erg, erg goed bewaard blijven.
En vandaag hebben wij het nogmaals over een negatief aspect van Google, maar ditmaal is het iets waar Google eigenlijk niets aan kan doen - integendeel: het is het slachtoffer van zijn eigen kracht. Het is nu eenmaal een feit dat elke technologie ten goede of ten kwade gebruikt kan worden en ook Google ontsnapt niet aan de spitsvondigheden van hackers.
Zij gebruiken namelijk Google om op zoek te gaan naar foutjes die webmasters maken, dingen die eigenlijk goed afgeschermd hadden moeten zijn (paswoorden, logbestanden, enz) maar die toch via het internet bereikbaar zijn. Hackers gebruiken de verkregen informatie uiteraard om hun eigen snode plannetjes uit te voeren.
Webmasters weten tegenwoordig dat Google voor dit doel gebruikt/misbruikt wordt. Zij letten dan ook meer op dan vroeger. En zij hebben tegenwoordig een tool, ontwikkeld door de open brongemeenschap, die het voor hen mogelijk maakt een blik te werpen op wat hackers zoal uitspoken via Google. De tool heet Google Hack Honeypot en daarover leest u meer in dit artikel. Het is tamelijk technologisch, maar toch interessant om lezen; het zal u zeker en vast verbazen hoeveel een hacker, als hij de juiste syntax kent, kan te weten komen door zoekopdrachten te laten uitvoeren door Google.
http://ghh.sourceforge.net/
http://www.enterpriseitplanet.com/security/features/article.php/3525571

* MSN geeft bloggers geld om web te "filteren"
Onlangs heeft Microsoft MSN Filter uitgebracht, een site die het midden houdt tussen een nieuwssite, blog en wiki. De bedoeling is dat u er scoops vindt, te weten komt wat er zich op het internet afspeelt. Nieuws dat u niet terugvindt bij de grote sites, verhalen die (nog) niet de mainstream bereikt hebben.
Nu is het zo dat het in het algemeen de bloggers zijn die met zulke verhalen komen. En daarom wil MSN die bloggers inschakelen om inhoud te leveren voor de MSN Filter. Zij moeten, tegen betaling, verslag uitbrengen over het reilen en zeilen in lifestyle, sport, muziek, technologie, tv.
Wie zich als bezoeker aanmeldt bij de MSN Filter, kan updates krijgen op zijn desktop, of via e-mail of telefoon. Ook RSS-feeds zijn op de site aanwezig. Maar volgens sommige waarnemers doet de site té kunstmatig aan, ademt het niet de sfeer van de blogs uit: de bijdragen zouden té gladjes zijn, té veel bewerkt, té veel gewoon nieuws en het zou ook aan humor ontbreken. Kortom: té commercieel.
Of het project kans van slagen heeft, is dan ook de vraag.
http://www.betanews.com/article/MSN_Pays_Bloggers_to_Filter_the_Web/1123526517
http://filter.msn.com/

* Yahoo gaat met Messenger 7 concurrentie aan met Skype
Maandag werd versie 7 uitgebracht van de populaire instant messenger software Yahoo! Messenger. En daarbij wordt de nadruk gelegd op de mogelijkheid om met de software niet alleen via tekstvakjes al typende met elkaar te communiceren, maar ook via voice - het gesproken woord dus, via een op uw pc aangesloten microfoontje en hoofdtelefoon die als "hoorn" fungeren van een virtueel telefoontoestel.
De nieuwe versie heet dan ook Yahoo! Messenger With Voice. U kan gratis via het internet "bellen" met andere abonnees van de software. Praten met abonnees op hun gewone telefoonlijn behoort (voorlopig) nog niet tot de mogelijkheid. Met deze tool gaat Yahoo de concurrentie aan met de erg populaire software van Skype, die in april al meer dan 100 miljoen keren gedownload was.
In versie 7 zit er nog een nieuw onderdeel: LiveWords. Daarbij kan u een woord in de IM-tekst selecteren en dan opzoeken en de resultaten kunnen dan vertoond worden in de IM client.
http://fileforum.betanews.com/detail/Yahoo_Messenger_for_Windows/947802813/1
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Takes_On_Skype_with_Messenger_7/1123596062

* Index zoekmachine Yahoo dubbel zo groot als Google
Wordt Google onttroond als dé zoekmachine bij uitstek? Als het om kwantiteit gaat, dan zou dat nu al eens het geval kunnen zijn. Yahoo heeft namelijk zijn zoekindex enorm uitgebreid en die zou nu meer dan 20 miljard objecten bevatten. Meer dus dan 11,8 miljard van Google. Om juist te zijn: Yahoo telt nu 19,2 miljard webdocumenten, 1,6 miljard pagina's, meer dan 50 miljoen audio en videobestanden.
Yahoo zelf geeft echter toe dat, wanneer het op zoekmachines aankomt, kwantiteit niet telt. Google heeft gereageerd door te zeggen dat het zelf nog eerst wil zien in hoeverre de zoekindex van Yahoo substanstieel veranderd is met die uitbreiding.
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Search_Index_Doubles_Google/1123599114

* Steeds meer valse servers gebruikt bij eDonkey P2P netwerk
Wij hebben het al eerder gemeld: de platenmaatschappijen schuwen een beetje misleiding niet om de internaut op het rechte pad te brengen en hem af te leren om via de P2P netwerken illegaal gekopieerde bestanden te ruilen. Zo worden er steeds vaker valse bestanden op de netwerken gezet, die de naam dragen van veel gezochte muziekbestanden of films, maar in werkelijkheid dummy-bestanden zijn.
Er zijn echter nog andere praktijken: er worden heuse spionage-servers gebruikt. Althans bij het netwerk van eDonkey. Telkens de ruiler een server contacteert, wordt een lijst doorgestuurd van de bestanden die hij ter ruil aanbiedt. Normalerwijze is dat geen probleem - de beheerders van de echte P2P servers malen er niet om welke bestanden u nu eigenlijk aanbiedt. Maar bij die spionageservers die ingehuurd zijn door RIAA en MPAA, is het niet geweten of het nu eigenlijk gaat om gewoon te zien welke bestanden er het meeste gevraagd worden, om die dan na te maken, of om daadwerkelijk informatie te verzamelen over de aanbieder zelf - informatie die dan later gebruikt zou kunnen worden bij een wettelijke vervolging.
Dit artikel bij P2P net vertelt over deze spionageservers en geeft ook tips om deze servers te vermijden.
Maar voor alle duidelijkheid herhalen wij nogmaals: het ruilen van illegaal gekopieerde bestanden is niet netjes. Als het even kan, probeert u het dan legaal te houden?
http://p2pnet.net/story/5857

* Rode lantaarns ook bij podcasts erg populair
Sinds iTunes van Apple ook met podcasts begon, hebben al meer dan 5 miljoen mensen een abonnement genomen op de een of andere uitzending in een maand tijd. Maar sommige van de meer dan 6.000 gratis audio programma's zullen u verbazen - en brengen Apple toch wel in een lastig parket.
Het gaat namelijk om podcasts zoals "Open Source Sex" van Violet Blue. Zij leest wat licht erotische lectuur voor, geeft advies en bespreekt af en toe een nieuwe film voor volwassenen. Haar show staat tussen nummer 3 en 4 op de lijst van Podcasts bij iTunes. Violet Blue ontkent dat haar programma het moet hebben van porno; de dame die al een zevental boeken geschreven heeft over sex en sexualiteit, verweert zich: "Ik praat over sex en seksualiteit op een volwassen manier".
Podcast uitzendingen over seksualiteit in het algemeen en porno in het bijzonder, zijn erg populair. Sommige uitzendingen gaan over mensen die hun seksuele ervaringen beschrijven, hun speciale behoefte aan het grote publiek willen voorstellen. Niet alleen bij Apple's iTunes zijn zulke uitzendingen populair, ook bij Podcast.net bijvoorbeeld. Daar is de meest gezochte term "porn" en sommigen nemen zelfs al de term "porncast" in de mond.
Populair of niet, Apple zit er toch een beetje verveeld mee. Moet het toelaten dat er naast alle andere podcasts ook uitzendingen aangeboden worden die "SexGeeks" heten, of "Whorecast"? Dit artikel bij Linux Pipeline zet het voor en tegen op een rijtje.
Tussen haakjes: wij vermoeden dat de editie van deze week weleens aan sommige spamfilters van al te ijverige systeembeheerders zal blijven plakken, omwille van dit artikel, waarin toch enkele "verboden" woorden in voorkomen. Daar kunnen wij helaas niets aan doen...
http://www.linuxpipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=167100084

* Cool Web Search ook gebruikt voor ID diefstal
Wij hebben het al eens eerder gehad over CoolWebSearch, een van de meest onplezierige spyware programma's die er bestaan. CWS is een hele categorie spywareprogrammaís die uw pc kunnen vertragen, zelfs doen crashen, uw surfgewoontes noteren en doorsturen naar gespecialiseerde bedrijven die die informatie gebruiken, enz.
Nu blijkt het bedrijf Sunbelt Software ontdekt te hebben dat CWS nog meer doet: er zou een heuse dievenbende bestaan die via CWS inbreekt in de pc van nietsvermoedende slachtoffers en er allerlei vertrouwelijke informatie steelt. Die informatie zou doorgestuurd worden naar een server ergens in de VS, maar waarvan het domein geregistreerd was in China. Sunbelt ontdekte dat op die server bijvoorbeeld eBay informatie van slachtoffers stond, details van bankrekeningen, logs van chat sessies, paswoorden, enz.
Sunbelt heeft het FBI op de hoogte gebracht van haar ontdekking. De moraal van dit verhaal? Draai regelmatig een anti-spyware programma zoals Adaware van Lavasoft (1) of Spybot Search & Destroy (2). Draai ook een firewall, zodat u controleert wanneer er gegevens uw computer verlaten; ZoneAlarm is een erg goede gratis firewall (3). En wees erg, erg voorzichtig!
http://www.lavasoft.de/
http://www.safer-networking.org/en/index.html
http://www.zonealarm.com
http://www.networkworld.com/news/2005/080505-id-theft.html?net&story=080505-id-theft&code=nlnetflash4573

* Google brengt RSS feeds
U kon verleden week nog lezen dat RSS feeds, alhoewel o zo gemakkelijk, niet echt populair zijn bij de internaut. Maar misschien verandert dit nu Google ook nieuws zal aanbieden in RSS feeds. Er komen drie soorten feeds: een feed die alle koppen van een nieuwsrubriek verzamelt, een feed gebaseerd op een zoekterm en een feed die gebaseerd is op de persoonlijke instellingen die de internaut ingegeven heeft op de Google News pagina. Alle feeds worden aangeboden in Atom 0.3 en RSS 2.0 standaards.
Google News verzamelt de koppen van zo'n 4.500 Engelstalige nieuwsbronnen; de koppen worden elke 15 minuten ververst.
http://www.betanews.com/article/Google_News_Turns_On_RSS_Feeds/1123689532
http://news.google.com/

* Beveiligingsbedrijven blokkeren toegang via USB poort
Wij hebben het al eerder gehad over het feit dat de USB-poort voor bedrijven een hele bedreiging inhoudt. Een bedrijf dat al zijn internettoegang nog zo streng afschermt met allerlei antivirusprogramma's en firewalls, denkt er vaak niet aan om ook de USB-poort van de individuele werkstations van zijn personeel af te schermen.
Die poort vormt een bedreiging in beide richtingen. De werknemer kan via de USB-poort besmette programma's of documenten naar zijn werkstation overzetten, zonder het zelf te willen. En in omgekeerde richting: een personeelslid kan heel wat vertrouwelijke documenten stiekem meesmokkelen via de USB-poort.
Steeds meer bedrijven worden zich bewust van deze risico's en de beveiligingsbedrijven spelen hierop in. Zo komt McAfee uit met een manier om te verhinderen dat USB-toestellen zoals de sticks toegang krijgen tot laptops en servers, via zijn Entercept product.
En Sygate brengt een software uit voor de server en de desktop, Sygate Enterprise Protection oftewel SEP, dat eveneens de toegang tot USB toestellen verhindert. Het een en ander is niet goedkoop - maar beter een beetje geld uitgeven dan met de gebakken peren zitten achteraf, niet?
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,122140,tk,dn080805X,00.asp

* Microsoft speelt voor speurder met HoneyMonkeys
Hoe Microsoft op de naam komt, is ons een raadsel. We kenden al "honeypots" - potjes honing die hackers moeten aantrekken. Honingaapjes, dat is iets nieuws!
In elk geval: Microsoft wil actief hackers opsporen, met zijn HoneyMOnkey concept. Daarbij surfen medewerkers van het bedrijf het internet af met verschillende geautomatiseerde Windows XP machines - sommige zonder de laatste veiligheidspatches, andere met slechts gedeeltelijke patches, nog andere met alle patches aan boord. De bedoeling is dat zij sites zouden opsporen die kwaadwillende code bevatten.
Dat heeft een dubbel doel. Enerzijds om die site te rapporteren. Maar anderzijds ook om te zien in hoeverre de Microsoft clients bestand zijn tegen deze schadelijke code. Eerst wordt de ongepatchte client erop afgestuurd, dan een gedeeltelijk gepatchte en dan de volledig gepatchte. Als ook die laatste client ten slachtoffer valt van de kwaadwillende code, dan weet Microsoft dat het een probleem heeft.
Het beeld van Microsoft aapjes die het internet afstruinen op zoek naar potjes met honing is eigenlijk wel best schattig, vindt u ook niet? Leest u meer over deze nieuwe tactiek van Microsoft bij TechWeb.
http://www.techweb.com/wire/security/167600690

* TV-zenders doen beroep op P2P
Wij hadden het gisteren al eventjes over P2P ruilsystemen die gebruikt kunnen worden voor videobloggers. Maar blijkbaar zijn ook tv-zenders geïnteresseerd in P2P systemen, zo vertelt dit artikel bij CNet.
In de VS is er bijvoorbeeld een radio- en tv-zender, KQED Public Broadcasting uit San Francisco, die de laatste paar maanden zijn content on line zet met gebruik van een nieuwe P2P ruildienst, Open Media Network. Momenteel gaat het om slechts enkele programma's, voornamelijk documentaires, maar in de toekomst zou dat aanbod uitgebreid worden.
"Publieke uitzending gaat over burgerschap en universele toegang hebben tot wat wij maken. En wij gebruiken nu technologie uit de 21e eeuw om die toegang te verzekeren."
U kan het niet ontkennen: het internet verandert het medialandschap drastisch. Net zoals de bloggers de gedrukte pers een extra dimensie geven, podcasts radiomakers tevoren ongekende mogelijkheden bieden, zo kan het internet een enorme verrijking betekenen voor tv-zenders. Professionele programma's zijn dan nog maar een muisklik verwijderd van de internaut en ook voor dit media zou het internet een democratisering kunnen brengen. De traditionele mediabedrijven kunnen de mensen nu ook over de hele wereld bereiken via het internet, maar anderzijds kunnen gewone mensen hun eigen content op een goedkope manier over de hele wereld uitzenden.
Een erg interessant artikel over deze nieuwe mogelijkheid vindt u bij CNet.
http://news.com.com/File-swap+TV+comes+into+focus/2100-1025-5820988.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

* Speel uw iPod in de wagen
Bent u net zoals wij gek op uw draagbare player? Zalig, niet: podcasts, cd's, radio-uitzendingen... u kan beluisteren wat u wil, wanneer u wil. Maar zou het niet handig zijn wanneer u uw draagbare player ook kon aansluiten op de stereo-installatie in de wagen?
Drie Japanse autofabrikanten, Nissan, Mazda en Daihatsu vonden in elk geval van wel: in de modellen van 2006 zal u de mogelijkheid hebben om uw iPod aan te sluiten op de stereo. Ook BMW, Mini, Smart, Alfa Romeo zal met zo'n aanbod uitkomen.
Tussen haakjes: Paul, de man die onze logistiek hier op de redactie verzorgt, heeft zelf een versterker ineengestoken waarmee hij in de auto zijn simpele MP3-player kan afspelen. Het recept ervoor zal u hem echter zelf moeten vragen!
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,122122,tk,dn080405X,00.asp

* Organische batterijen: de UPS van de toekomst
Goed nieuws: als er zich voortaan een stroomstoring voordoet, bent u misschien niet al uw gegevens kwijt. De Japanse fabrikant NEC heeft namelijk aangekondigd dat het bezig is met een nieuwe batterij, de Organic Radical Battery of ORB. Die zou in de gewone pc van de toekomst ingebouwd kunnen worden en dan als een noodstroombron kunnen dienen als de stroom zou uitvallen.
Om eventjes technisch te gaan: om de stroom op te wekken wordt een elektrochemische reactie van organische radicale elementen tot leven gebracht binnen de batterij; die kan een grote hoeveelheid energie voortbrengen; de batterij zou bovendien herhaaldelijk terug herladen kunnen worden zonder verlies aan kracht.
Er zouden nog andere voordelen zitten aan deze ORB-batterij: milieuvriendelijk bijvoorbeeld, de materialen in de batterij zijn niet ontvlambaar en ontplofbaar. Wanneer u de eerste pc mét ORB batterij in de winkel zal tegenkomen, is nog niet geweten.
http://www.betanews.com/article/Organic_Battery_Could_be_UPS_of_Future/1123265835

* Nieuw synchronisatietool voor XP
Met alle tamtam rond het nieuwe Vista-besturingssysteem zou dit berichtje nog door de mazen van ons nieuwsnet geglipt zijn: Microsoft heeft een bètaversie uitgebracht van een nieuw systeem voor synchronisatie van mappen en bestanden; het zou gemakkelijker in gebruik zijn én meer betrouwbaar dan het niet vaak gebruikte Briefcase dat nu standaard in het Windows besturingssysteem zit.
Het programma draagt voorlopig de naam SyncToy; het is gebaseerd op een wizard-interface die u moet begeleiden bij het kopiŽren van bestanden, van de ene map naar de andere om ze synchroon met elkaar te houden; wanneer u in de ene map een bestand wist, zal dat ook in de andere map gewist worden.
Microsoft zou bovendien erg trots zijn op het feit dat het systeem ook aan "intelligent hernoemen" doet - SyncToy herkent wanneer een bestand hernoemd is, maar voor de rest ongewijzigd bleef en zal het overeenkomend bestand in de andere map dan automatisch ook hernoemen.
Het programma werkt alleen in Windows XP, is gratis te downloaden, maar u moet er wel uw geloofsbrieven voorleggen vooraleer u het mag downloaden (de Windwos Genuine Advantage test is vereist)
http://www.techweb.com/wire/software/167100944

* P2P als legale toekomst voor online video's?
P2P systemen zijn eigenlijk de ideale manier om video's via het internet te verspreiden. En dan hebben we het niet over illegaal gekopieerde films, maar over gewone legale content. Video is nu eenmaal een slokop als het op bandbreedte aankomt en dus voor de meeste gewone mensen betekent dat een probleem: zij kunnen hun eigen videobestanden niet ter download aanbieden, tenzij zij een account hebben die heel veel gratis bandbreedte aanbiedt. Vloggers, oftewel Video-bloggers bijvoorbeeld zitten in die situatie.
De organisatie Participatory Culture Foundation (1) heeft nu een bèta voorgesteld van de DTV software (2), een P2P systeem dat de iTunes van de video wil worden. DTV (momenteel enkel voor Apple computers) is gebaseerd op BitTorent. Het merendeel van de aangeboden content zou komen van VideoBlogs en onafhankelijke media.
http://www.participatoryculture.org
http://participatoryculture.org/download.php
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050809032

* Nu ook systeemherstel via plug-in kaart.
Sinds Windows XP hebt u via System Restore (of systeemherstel) de mogelijkheid om, als er iets fout gaat na de installatie van het een of ander programma, terug te vallen op een vorige goede versie van uw pc. Maar nu zou dat systeemherstel ook uitgevoerd kunnen worden door hardware: een plug-in kaart voor de pc, de RecoverPC. Het is een 32-bit PCI, die alle wijzigingen noteert die aan de systeempartitie van uw pc gemaakt worden.
Om eventjes technisch te doen: de kaart komt in werking tijdens de opstartfase van de pc, op BIOS niveau. Het breidt als het ware de BIOS uit, om er opties voor systeemherstel aan toe te voegen.
Deze kaart opent wel verschillende mogelijkheden; zo zouden bedrijven, als ze dat willen, een beleid kunnen uitwerken waarbij de gebruiker geen enkele wijziging mag maken aan het systeem zelf, of waarbij, telkens de pc heropgestart wordt, de pc terug in zijn vorige staat hersteld wordt.
Leest u zelf meer bij PC World over deze toch wel interessante nieuwigheid.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,122166,tk,dn081005X,00.asp


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Massale identiteitsdiefstal met behulp van spyware
http://www.tweakers.net/nieuws/38381

*** Een virus in uw pc, letterlijk: Productie nanowires mogelijk met bacteriŽn
http://www.tweakers.net/nieuws/38407

*** 'Native Command Queuing nuttig voor desktops'
http://www.tweakers.net/nieuws/38349

*** Nieuws over apple, Mac en iPod
http://www.envynews.com/

*** Amerikaans bedrijf beweert dat eurobiljetten inbreuk maken op haar patent
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2140648/30bn-euro-notes-infringe-patent

*** Claria Software wil haar imago verbeteren
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/epXg0GN8NU0G4S0DaMx0EA


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet*** Chamber Choir Kiev - Concerto # 35 mov.1
[Klassiek - koorwerk] Selecties van klassieke en romantische meesters.
http://music.download.com/chamberchoirkiev/

*** Coral de S. Domingos
[Klassiek - koorwerk] Een koor uit Portugal. Het Miserere dateert uit de middeleeuwen
http://music.download.com/coraldesodomingos

*** Coro Polifonico & Orchestra Laus Deo - Kyrie
[Klassiek - koorwerk] Ditmaal een koor uit ItaliŽ, in combinatie met een orkest. U hoort het lid van Jean Racine van G. Fauré
http://music.download.com/lausdeo

*** Musica Sacra - Las il n'a nul mal qui n'a le mal d'amour
[Klassiek - koorwerk] Een koor uit de VS, dat al 26 jaar bezig is.
http://music.download.com/musicasacra

*** Musica Sacra - O Maria Vernans Rosa
[Klassiek - koor] Toch nog even een tweede lied van dit koor, omdat het o, o, o zo mooi is!
http://music.download.com/musicasacra


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Er zijn straten, die er uitzien alsof er een wielrenner in is geboren.
Michel van Nieuwstadt, Nederlands auteur

De nieuwe oogst


*** Frassle
Deze dienst helpt u om alle weblogs die u interesseren bij te houden, maar ook om zelf weblogs te publiceren, om bookmarks weer te vinden en allerlei informatie die u vindt op het internet netjes te catalogeren.
[Taal: Engels]
http://frassle.net/

*** Poynter Online
Hebt u ambities als schrijver? Dan moet u zeker en vast deze pagina eens raadplegen. U vindt er een schat aan tips - hoe u betere teksten schrijft bijvoorbeeld, maar ook technieken, zoals hoe u gratis PDF's maakt.
[Taal: Nederlands]
http://www.poynter.org/

*** Hoe vindt u MP3's bij Google?
Het is wel degelijk mogelijk om via Google MP3's te vinden. Maar u moet dan wel de juiste syntax kennen. Deze site legt uit hoe u tewerk gaat. Happy hunting!
[Taal: Engels]
http://www.geocities.com/my_haz_runs/

*** Howtoons
Nieuwe woordjes leren: wat zijn Howtoons. Dat zijn dus cartoons van één pagina lang, die aan jongeren "how to" uitleggen, hoe de dingen gemaakt worden.
[Taal: Engels]
http://howtoons.com/

*** BitTorrent: hoe gaat u tewerk?
Er is veel te doen over het P2P netwerk van BitTorrent. Maar wat is het en hoe kan u zich op het netwerk aansluiten? Deze website bij About.com geeft u een duidelijke handleiding.
[Taal: Engels]
http://netforbeginners.about.com/od/peersharing/a/torrenthandbook.htm

*** De beste BitTorrent sites
Nu u al een beetje meer weet over BitTorrent, volgt hier een lijstje met de beste sites. Maar toch nog even een woord van waarschuwing. Het delen van bestanden via p2P op zich is best wel legaal, maar sommige bestanden die u vindt zijn volkomen illegaal omdat zij indruisen tegen de wetgeving op de auteursrechten.
Illegaal gekopieerde muziek, films, software: u vindt het er allemaal, maar u moet beseffen dat u de wet overtreedt als u ze naar uw eigen computer downloadt.
[Taal: engels]
http://netforbeginners.about.com/od/peersharing/a/torrent_search.htm

*** Smallware
Nogmaals nieuwe woordjes leren: smallware. Dat zijn erg kleine progjes die meestal geen installatie behoeven. Dat is erg handig: u zet ze bijvoorbeeld op een USB stick en zo hebt u al uw favoriete progjes altijd bij de hand. U komt ergens op bezoek en u kan meteen aan de slag met uw eigen software.
[Taal: Engels]
http://www.marktaw.com/reviews/MyFavoriteSmallware.html

Nagekomen bericht: lezer A. Hofman meldt ons:
Een duidelijker en completer overzicht is te vinden bij "Portable Freeware Collection"
http://www.portablefreeware.com

*** Favoriete Windows programma's
Op deze site vindt u een lijstje met programma's, aangebracht door internauten: programma's die zij als "cool" beschouwen en die blijvertjes zijn voor hen. Dus begint u maar te experimenteren!
[Taal: Engels]
http://shsc.info/UsefulWindowsSoftware

*** Gratis bewegende gif-plaatjes
Bent u op zoek naar een leuk bewegend plaatje voor uw website of een project? Deze ijverige dame, Dorret, heeft een hele collectie animaties gemaakt en u mag ze gratis gebruiken voor non-commerciŽle projecten. En het zijn echt wel leuke plaatjes!
[Taal: Engels]
http://www.harrythecat.com/graphics/

*** Handleiding voor GIMP
GIMP is een prachtige beeldbewerkingsoftware die bovendien gratis is. Maar om ermee te kunnen werken vraagt wel enige handigheid.
Daarom komt deze handleiding goed van pas. U leert om te "croppen", uw afbeelding te vergroten, verkleinen, lagen aan te brengen en veel meer.
[Taal: Engels]
http://mozillaquest.com/OpenSource04/Gimp-Photo-Edit-Tutorial-01_Story01.html#Introduction

*** Clipart voor onderwijzers
Nog meer gratis clipart, maar deze is speciaal voor de juf en de meester, met thema's die in de klas gebruikt kunnen worden.
[Taal: Engels]
http://www.awesomeclipartforeducators.com/

*** Gratis muziek
Er is heel wat muziek op het internet die u volledig gratis kan downloaden. Bijvoorbeeld de muziek bij music.download.com, waarvan wij u elke week enkele voorbeelden geven. Deze dame die zichzelf Molly O'Poverty noemt, verzamelde voor u nog veel meer links naar sites waar u gratis én steengoede muziek vindt.
[Taal: Engels]
http://www.mollyopoverty.com/

*** Vrijdag animatiedag: 2PK
Die goede oude citroŽn - het geitje, het tweepeekaatje: wist u dat die eigenlijk een reuzenkracht in zich verbergt? Dit erg leuke reclamefilmpje laat u verbaasd staan van het geitje!
http://www.friday-fun.com/showvideo.shtml?clip=2cv.wmv&width=480&height=400&clipname=2CV

*** Vrijdag animatiedag: Ouch!
Nog op deze site vonden wij een reeks "ouch" foto's. Foto's die u doen roepen: ohla... en hopen dat het goed gaat aflopen. Zoals de deltavlieger die temidden van een kudde leeuwen landt (ouch 6). Sommige foto's zijn echt niet grappig en laten het ergste vermoeden... die moet u maar snel doorbladeren!
http://www.friday-fun.com/index-pics.shtml

*** Vrijdag animatiedag: Smilies
Smukt u graag uw mails op met leuke smilies en bewegende afbeeldingen? Dan moet u even kijken bij Friday-fun. Daar staat een hele collectie bewegende gifs, erg leuk. U kan afbeelding per afbeelding downloaden, maar ook de hele collectie verzamelen in het praktische Zip-bestand van 5 MB.
http://www.friday-fun.com/index-smilies.shtml


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Digitale Revolutie
- De laptop als dvd-speler in de auto
- Streaming televisiezeners
- Synchroniseer meerdere pc's
- Formule 1 mp3-speler
- Overzicht digitale televisie
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- IFA 2005: Nieuwe navigatiesystemen Blaupunkt.
- Waaruit bestaat het voetbalaanbod op Belgacom TV?
- Wat als ik beslis om analoog te blijven kijken?
- Belram verdeelt Jean-Marie Reynaud luidsprekers.
- Waardig iPod alternatief.
- Herstel uw oude foto's nog eenvoudiger met nieuwe scanners van Epson.
- Ben ik verplicht om voor digitale televisie te kiezen?
- Fujifilm lanceert 9 megapixelcamera's.
- Apple vernieuwt: muis met meerdere knoppen en nieuwe Mac mini en iBook G4-reeks.
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Salesforce-dame nieuwe CEO bij SurfControl
- Trend Micro wint Amerikaanse patent-betwisting tegen Fortinet
- Oracle koppelt eigen BI-applicaties aan PeopleSoft
- Atmosphere speelt gids in de iDTV
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Professionele CRM gebruikers ontevreden over het resultaat van hun CRM implementatie
- MSN noteert meer dan half miljoen Belgische 'Spaces' in acht maanden tijd
- Mediaconsumptie: thuisnetwerken in de lift
- Mobiel gokken wordt big business
- Macromedia vernieuwt webontwikkelings- en rich media platformen
http://www.digimedia.be/

*** Webfactor is er weer!!!
- Directeur incassoregister.nl is zelf wanbetaler
- Ze willen allemaal de grootste zijn
- Hoe snel is je internetconnectie?
- Vermogensaangifte op het net
- Yahoo! investeert 1 miljard dollar in Chinese internetmarkt
- Internetaanbieder verloot goudstaven en jeep spammer
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Speedzone
- Muziek: Only This MOment - Royksopp
- Muziek: Mi Corazon - Fun Lovin'Criminals
- Film & TV: Dit is BelgiŽ
- Humor: De schrik zit erin
- Live!: De landing van ruimteveer Discovery
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Studie: 'Geen duidelijk verband tussen games en agressie'
- 'Hacker' veroorzaakt relletje rond internetbankieren
- Draadloos virtueel toetsenbord verschenen
- Tweakers.net kookcursus, les 35: Brood en spelen
- Rumoer over licentietype MS AntiSpyware - update
http://www.tweakers.net


Wikipedia


Deze week geen artikels. Voor de artikels van de vorige weken, surft u naar:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Werkmap gebruiken om bestanden te synchroniseren
Deel 1/ Werkmap - overzicht
Steeds meer mensen hebben meerdere computers. Denk maar eens aan een desktop voor thuis en een laptop voor bijvoorbeeld op het werk of op de camping. Maar hoe hou je de bestanden nu gesynchroniseerd? Het is dikwijls een hele klus om in de gaten te houden welke versie de laatste is. Toch is het niet zo moeilijk als het lijkt, je moet het even weten. Hieronder uit de Help en ondersteuning de oplossing.
Als u regelmatig bestanden bewerkt buiten de hoofdcomputer (bijvoorbeeld op een draagbare computer), kunt u de Werkmap gebruiken om de bestanden vervolgens te synchroniseren met de oorspronkelijke bestanden op de hoofdcomputer. Wanneer u de draagbare computer opnieuw verbindt met de hoofdcomputer (of een verwisselbare schijf met de gewijzigde bestanden in een schijfstation van de hoofdcomputer plaatst), worden de bestanden op de hoofdcomputer automatisch bijgewerkt met de gewijzigde versies. U hoeft hiervoor de gewijzigde bestanden niet uit de Werkmap te verplaatsen of de bestaande kopieŽn op de hoofdcomputer te verwijderen. In de Werkmap worden de bestanden opgeslagen en wordt de status van de bestanden weergegeven. De status kan bijvoorbeeld aangegeven of een bestand is gekoppeld aan het oorspronkelijke bestand op de hoofdcomputer, of dat het bestand een zwevend bestand is. Met deze informatie kunt u de bestanden geordend houden en voorkomen dat u per ongeluk de meest recente versie van een bestand verwijdert of door een oudere kopie vervangt.

* Werkmap gebruiken om bestanden te synchroniseren
Deel 2: Een nieuwe werkmap maken
U opent het onderdeel Deze computer door te klikken op Start en vervolgens te klikken op Deze computer. Klik op de map waarin u de nieuwe werkmap wilt maken. Klik op het menu Bestand, wijs Nieuw aan en klik vervolgens op Werkmap. Opmerking: Als u een nieuwe werkmap op het bureaublad wilt maken, klikt u met de rechtermuisknop op een willekeurige plaats op het bureaublad. Vervolgens klikt u op Nieuw en klikt u op Werkmap.

* Werkmap gebruiken om bestanden te synchroniseren
Deel 3: Bestanden op verbonden computers synchroniseren met de Werkmap
Terwijl de computers met elkaar zijn verbonden, opent u de Werkmap op de draagbare computer en kopieert u de gewenste bestanden van de hoofdcomputer. Bewerk de bestanden op de draagbare computer. Wanneer u klaar bent met de bestanden, verbindt u de twee computers als u de verbinding hebt verbroken, opent u de Werkmap op de draagbare computer en voert u een van de volgende handelingen uit: Als u alle bestanden wilt bijwerken, klikt u op Alles bijwerken in het menu Werkmap. Als u alleen bepaalde bestanden wilt bijwerken, selecteert u de gewenste bestanden en klikt u op Selectie bijwerken in het menu Werkmap. Opmerkingen: Als u via de Werkmap bestanden van uw hoofdcomputer naar de draagbare computer kopieert, moeten de twee computers via een netwerk of een directe kabelverbinding aan elkaar zijn gekoppeld. Tijdens het bewerken van de bestanden hoeven de twee computers niet te zijn verbonden.

* Werkmap gebruiken om bestanden te synchroniseren
Deel 4: Bestanden op een verwisselbare schijf synchroniseren met de Werkmap
Plaats een verwisselbare schijf in een schijfstation van de hoofdcomputer. Open de Werkmap en kopieer de juiste bestanden naar de Werkmap. Sleep de Werkmap naar de schijf. De bestanden in de Werkmap worden naar de schijf gekopieerd. Verwijder de schijf uit de hoofdcomputer en plaats de schijf in een schijfstation van de draagbare computer. Open de Werkmap op de schijf en bewerk de bestanden. Als u klaar bent met de bestanden en deze wilt synchroniseren, verwijdert u de schijf uit de draagbare computer en plaatst u de schijf in een schijfstation van de hoofdcomputer. Open de Werkmap op de schijf en voer een van de volgende handelingen uit: Als u alle bestanden wilt bijwerken, klikt u op Alles bijwerken in het menu Werkmap. Als u alleen bepaalde bestanden wilt bijwerken, selecteert u de gewenste bestanden en klikt u op Selectie bijwerken in het menu Werkmap.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Wisselbestand optimaliseren
De standaardinstellingen van Windows XP zijn niet optimaal. De gebruikte instellingen zorgen er voor dat de grootte van het bestand variabel is en dat zorgt weer voor fragmentatie van de schijf. Daarnaast zet Windows het bestand in de standaardpartitie (meestal C:) en dat kan beter als u over meer partities beschikt. LET OP: Het bestand nooit op een andere fysieke schijf plaatsen maar wel in een andere partitie op DEZELFDE fysieke schijf. We gaan het aanpassen:
Klik daarvoor met de rechtermuisknop op Deze computer en kies voor Eigenschappen. Ga naar het tabblad Geavanceerd, kies voor Prestaties en daarna voor Instellingen. Op het tabblad Geavanceerd kunt u de omvang wijzigen. In het deelvenster Virtueel geheugen kiest u voor Wijzigen. Vink Geen wisselbestand aan en klik op Instellen en OK. Hierna moet u wel uw computer opnieuw opstarten. Hebt u dit gedaan, ga dan naar de Windows Verkenner, selecteer uw partities (om te beginnen C), klik met de rechtermuisknop en kies voor Eigenschappen. Ga naar Extra en kies dan voor Nu defragmenteren. Doorloop dit proces voor al uw partities. Ga dan weer terug naar het venster waarin het wisselbestand is in te stellen. Kies voor Aangepaste grootte en vul het dubbele van uw interne geheugen in. Bij Begin grootte en Maximale grootte vult u dit allebei in. Hebt u meerdere partities op dezelfde fysieke schijf kies dan voor het maken van het wisselbestand NIET voor C: maar een andere waar plaats genoeg is. Klik op Instellen en uw virtuele geheugen is volledig gedefragmenteerd en optimaal ingesteld!
Bron: Digiweetjes


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* Fish Tales
[gratis demo]
In dit spelletje moet u Sunny, een kleine vis, helpen om een schat te vinden, maar ook om uit de bek te blijven van de grote vissen.
http://www.fileoftheday.com/download/FishTalesSetup.exe

* SizeMe
Win98/ME/2000/XP - 197k - freeware
Het progje helpt u te berekenen hoeveel cd's, dvd's of andere media u nodig hebt om een bepaalde map op dit medium te branden.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050805_sizeme_v121.phtml

* WPanorama
Win98/ME/2000/XP - 3301k - freeware
Een viewer voor beelden, speciaal voor panoramabeelden. Die worden getoond door ze horizontaal of vertikaal te laten voorbijlopen op het scherm.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050804_wpanorama_v611.phtml

* Word Web
Windows - freeware
Een gratis verklarend woordenboek in het Engels, waarmee u vanuit eender welk programma een woord kan opzoeken. [Bron: Wim W]
http://wordweb.info/free/

* ZipGenius
Win98/ME/2000/XP - 4,8 MB - freeware
Een progje om bestanden te comprimeren in meer dan 20 verschillende formaten. U kan er ook .exe bestanden mee maken die zichzelf uitpakken. [Bron: Wim W]
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=47753&mxp=125

* Typecharge
Win95/98/ME/2000/XP/2003 - freeware
Een progje dat erg handig is voor wie met tekst moet werken: het kan het aantal woorden, lijnen of tekens in een document tellen. [Bron: Wim W]
http://www.nch.com.au/typecharge/index.html

* PhotoLightning
Win98/2000/ME/XP - 5,1 MB - shareware
Enkele filters voor het verbeteren en oppoetsen van uw digitale fotoalbum.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13012527.html

* GX Transcoder
Win98/ME/2000/XP - 14 MB - freeware
Een progje om audio en videobestanden om te zetten naar een ander formaat, alhoewel het het sterkste is in audioformaten. (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.be/downloads.cfm?id=47707&mxp=120

* Vrijdag Macdag: Automize
Mac OS X - 2,46 MB - shareware 30 dagen
Een progje waarmee u taken kan plannen en automatiseren, zoals FTP transfers, web downloads, web site monitoring, e-mail controleren, enz.
http://www.download.com/Automize/3000-2274_4-10402547.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag - 3D Seashells
Mac OS X - 4,44 MB - shareware 7 dagen probeer
Een screensaver met erg stijlvolle en realistische animaties van zeefauna.
http://www.download.com/3D-Seashells/3000-2268_4-10390468.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....===========================================================

Een reactie van lezer Patrick (www.keysabyl.be) op ons artikel over de iPod in de wagen:

<<<
Ipod in de wagen:
Ivm met uw ipod in de wagen, kan ik de volgende tip meegeven: ik gebruik al 3 jaar mijn mp3-speler in de wagen. Ik plug gewoon in de koptelefoonuitgang
een speciale cassette die ik dan in de cassettespeler van mijn autoradio steek. Daarmee kan ik perfect luisteren naar mijn mp3-speler ('t is wel
geen ipod, maar met zijn 6 gig aan muziek, heb ik toch mijn hele reis kunnen luisteren naar mijn CD's van thuis.

Patrick
http://www.keysabyl.be

~~~~~~~~~~~~~~~

Leze Guy stelde verleden week een vraagje over een programma om te loggen.
<<<
Hi
Reeds geruime tijd ben ik abonnee van uw e-magazine welke ik uitermate interessant, boeiend en leerrijk vind. Doe zo verder.
Daarom durf ik u volgende te vragen :
Ik ben op zoek naar een log-in programma (toepassing) dat in de achtergrond de start -, werking - en afsluittijden bijhoud van de computer om zodoende elke maand een overzicht te hebben van de aan/op de PC gespendeerde tijd.
Ooit, heel lang geleden ( in de DOS periode) had ik zulk een programma dat in de autoexec.bat verwerkt zat maar nu ????????
Hebt u weet van zulk een toepassing(en) en zo ja waar ik het dan kan vinden (liefst een free-ware versie)
U zou hiermee een PC-veteraan (begonnen met de Commodore C-64, Amiga 500 om vervolgens over te stappen op een 286,486 enz PC) geweldig plezieren.
Alvast bij voorbaat dank en in afwachting van uw antwoord per kerende zou ik zeggen, om in herhaling te vallen : doe zo verder ÖÖÖ
Groetjes,
Guy Van Dooren
>>>

Jack Nooijens van Digiweetjes heeft een suggestie:

<<<
Hilde,
Misschien heeft Guy iets aan deze link: http://www.tucows.com/preview/337771
Er staan bij Tucows diverse van deze timers en als voorbeeld heb ik voor deze gekozen.
Als hij zelf zoekt dan zal hij zeker wel wat vinden als deze niet is wat hij wil.
Groetjes, Jack. Nooijens
>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Al is de renner nog zo snel, de doping achterhaalt hem wel.
Hugo Olaerts, Vlaams aforist