Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.694
(4.100 wekelijkse editie,
594 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 11/8/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 410 van 6/8/2005

Gegroet lezers,

Wij komen nog even terug op ons aanbod van verleden week, waarbij wij enkele heel mooie pakketten van Apple aan onze lezers mochten aanbieden. Slim als we zijn hadden wij het mailadres niet vermeld waarop u zich kon aanmelden om zich kandidaat te stellen voor dit pakket. Daarom nog even een herhaling: wij hebben voor u in aanbieding:

Mac OS X Tiger v10.4 (drie exemplaren)
http://www.apple.com/macosx/overview/

Logic Express 7 (semi-professionele muziek/audioproductie)
http://www.apple.com/logicexpress/

Final Cut Express HD (opstap van iMOvie naar een meer geavanceerd programma voor videobewerking)
http://www.apple.com/finalcutexpress/

Die kan u gratis voor niks krijgen, maar als wederdienst vragen wij u wel dat u ons overtuigt dat u ons een klein verslag stuurt, een bespreking, van uw ervaring met de software. En als het even kan (maar het moet niet!) dat u ons een exemplaartje stuurt van wat u met Logic Express of Final Cut Express gemaakt heeft.

En dan nu het adres: apple@netties.be

Zo. En nu is het tijd voor uw wekelijkse portie leesvoer. Wij wensen u veel plezier met het nieuws dat onze reactie voor u bijeengesprokkeld heeft.

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* WGA bescherming Microsoft binnen de 24 uur gekraakt
Verleden week hebben wij bericht dat u voortaan een controle moet doorlopen bij Microsoft, vooraleer u bepaalde updates mag downloaden. Bij die controle, Windows Genuine Advantage, wordt gezien of u wel een legitieme versie van het Windows besturingssysteem op uw pc hebt staan. Is dat niet het geval, dan kan u bepaalde updates niet downloaden.
Let wel: Microsoft speelt het spel nog een klein beetje eerlijk: voor de broodnodige patches van beveiligingslekken is die controle niet vereist.
Maar u kan het al raden: houd de internaut het woord "Microsoft" voor, in combinatie met "verplichte controle", en hij rept zich naar zijn computer om een methode te vinden om die controle te omzeilen.
En zo kon het gebeuren dat amper 24 uren na de bekendmaking van Microsoft, er al een methode circuleerde op het internet waarmee deze controle omzeild kon worden. Het zou, volgens dit artikel, zo simpel zijn als het plakken van een stukje Javascript code in de adresbalk van IE. Wij hebben het zelf niet uitgeprobeerd - wij spelen het spel nu eenmaal netjes en hebben een officiŽle versie van Windows op de pc staan hier op de redactie.
Microsoft reageert, naar verluidt, niet ongerust en gaat door met zijn campagne om de WGA controle te promoten. Wie de controle doorloopt, verkrijgt niet alleen het recht om updates te downloaden, maar krijgt ook software voor een waarde van 450 $ zoals kortingen op MSN spelletjes, gratis hosting op SharePoint Web en een probeerversie van 6 maanden voor Office OneNote. En wie, tijdens de test, vaststelt dat hij onbewust een illegale versie gekocht heeft, kan gratis een legale versie krijgen, maar moet wel een bewijs voorleggen van aankoop van de vervalste software (met daarop natuurlijk de naam van de verkoper). En wie wil nu graag verklikker spelen?
http://www.betanews.com/article/WGA_Verification_Bypassed_in_24_Hours/1122652680

* IE7 bèta doet IM software crashen
Sinds kort kan u, als u avontuurlijk bent, de nieuwe versie van de browser Internet Explorer (versie 7 bèta) uittesten. Maar wie dit deed, stond voor een onaangename verrassing: zijn instant messaging software blokkeerde.
Uiteraard niet die van Microsoft zelf - het ging om Trillian, een populaire IM client waarmee u kan chatten met mensen uit verschillende IM-netwerken, Gaim, IM2. Na het installeren van de bètaversie braakte die software enkel foutcodes uit.
Volgens insiders zou het probleem liggen bij een DLL bestand dat de multi-netwerk toepassingen gebruiken om contact te leggen met het MSN netwerk. In IE7 zit een nieuwe versie van wininet.dll en dat zorgt voor de crash.
Nu kan u zeggen: het is toch niet de verantwoordelijkheid van Microsoft om te zorgen dat software van andere fabrikanten geen hinder ondervindt van upgrades die Microsoft aan haar eigen producten uitvoert? Maar kwatongen zullen dan weer beweren dat het misschien wel opzet is van Microsoft, dat zijn concurrenten op het gebied van IM-software een hack wil zetten...
http://www.betanews.com/article/IE7_Beta_Breaks_Instant_Messaging_Apps/1122670369

* De gewone burger als fotoreporter?
Bij De Standaard lazen wij deze week een oproep voor amateur-fotografen: als u getuige geweest bent van een nieuwsfeit en u hebt daarvan een foto genomen, dan kan u die doorsturen naar de krant.
Nu is het al langer zo dat foto's, genomen door gewone mensen die toevallig getuige waren van een nieuwsfeit en de tegenwoordigheid van geest hadden om die gebeurtenis vast te leggen, in het nieuws verschijnen. Sommige mensen hebben zelfs goed geld verdiend door zo'n foto aan persagentschappen te verkopen. En bovendien loopt tegenwoordig haast iedereen rond met een camera, al is het op zijn mobieltje. Dus zal deze trend alleen nog maar verder zetten. Maar of de beroepsfotografen daarmee gelukkig zijn, is natuurlijk nog de vraag...
Een selectie van foto's, gemaakt door amateurfotografen, vindt u alvast op onderstaand adres.
http://www.standaard.be/nieuwsfoto
http://www.standaard.be/extra/fotospecials/zomerfotowedstrijd.asp

* Yahoo brengt videoclips met nieuws van CNN en ABC
Yahoo heeft akkoorden afgesloten met de nieuwszenders CNN en ABC en zal daardoor vanaf oktober videofragmenten met nieuws brengen afkomstig van beide zenders. CNN zal u dagelijkse videoclipjes met nieuws brengen en ABC brengt video-on-demand. Deze beelden zullen geïntegreerd worden in de Yahoo!News sectie en ook in de hoofdpagina van Yahoo.
Alhoewel die akkoorden waarschijnlijk wel wat geld gekost hebben, wordt er voorlopig nog niets gezegd over het feit of u zal moeten betalen voor dit nieuws en zo ja, hoeveel.
http://www.betanews.com/article/CNN_ABC_Video_Coming_to_Yahoo/1122912627

* Opera komt uit voor eigen identiteit
Bij de statistieken over welke browser nu het populairst is, komt Opera er niet goed uit - het marktaandeel van Opera is echt miniem. Maar misschien ligt dat eigenlijk wel hoger dan in de statistieken vermeld wordt.
Want Opera "spooft" namelijk haar identiteit: het vertelt aan de website dat het de IE-browser is. Waarvoor dat goed is? Wel, wanneer u een site bezoekt, zendt uw browser een stukje code naar de server van die site, de zogenaamde user agent. Die vertelt aan de server welke browser er op bezoek komt, zodat bepaalde functies aangepast kunnen worden aan die browser. Bijvoorbeeld: DHTML wordt enkel ondersteund door IE. Wanneer u een website bezoekt die gebruik maakt van DHTML en uw Firefox browser meldt zich aan bij de server "hallo, hier ben ik, ik ben een Firefox browser", dan zal de server die functies uitschakelen en de pagina aangepast vertonen.
Handig eigenlijk. Maar sommige webmasters of paginabouwers gebruiken (of moeten we zeggen: misbruiken) deze user agent om ervoor te zorgen dat mensen met de "verkeerde" browser de site zouden bezoeken. Zo is er het geval geweest van het MSN portaal van Microsoft dat met opzet kapotte HTML code verstuurde indien iemand met de Opera browser die site bezocht. Als reactie hierop heeft Opera een lange tijd zichzelf voorgedaan als de IE browser.
En dat misleidt natuurlijk de statistieken. Opera houdt momenteel 0,59% marktaandeel en Firefox 8,71. Opera hoopt dat, nu het een einde stelt aan haar "spoofing", die statistieken de hoogte zullen ingaan.
http://www.betanews.com/article/Opera_to_Stop_Spoofing_IE_User_Agent/1122911404

* RSS slaat niet aan bij de internaut
Wij vinden persoonlijk RSS feeds een heel handig instrument. U blijft meteen op de hoogte van alle nieuwsberichten: de koppen van de sites worden netjes op uw desktop gedeponeerd.
Maar blijkbaar delen niet veel internauten deze mening. Volgens een rapport van onderzoeksbureau Forrester zou slechts 2% van de internauten gebruik maken van RSS. Mogelijk is dat te wijten aan het feit dat u momenteel nog een aparte RSS software nodig hebt om zo'n koppen (de feeds) te kunnen lezen.
Alhoewel: als u de Firefox browser gebruikt, kan u dankzij de "live updates" de RSS feeds rechtstreeks in uw browser bekijken (wij hopen hier binnenkort een reeks tips aan te kunnen wijden).
In elk geval: volgens dit artikel bij VNU Net zou de populariteit van RSS wel eens kunnen toenemen als de nieuwe versie van het Windows OS uitkomt, de Vista. Daarbij zouden RSS feeds in de Outlook geïntegreerd worden en fotoblogs kunnen als schermbeveiliging geïnstalleerd worden. Er staat ons dus nog veel leuks te wachten!
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Enterprise_Computing/20050728007

* Klik-fraude groter dan gedacht
Volgens het magazine The Marketing Experiments Journal zou er op grote schaal gefraudeerd worden bij betaalde zoekresultaten: 29,5% van de klikjes op zulke resultaten zouden frauduleus zijn.
Deze vorm van fraude heet klik-fraude. Het gaat als volgt tewerk. Stel dat u met uw bedrijfje De Kousenmadam een advertentie plaatst bij Google; wie een zoektocht onderneemt naar bepaalde trefwoorden (kousen bijvoorbeeld) krijgt uw advertentie te zien bij de zoekresultaten. Als dan op uw advertentie geklikt wordt, moet u een minieme kost betalen aan Google.
Maar stel dat u een concurrent hebt die niet bepaald hoogstaande normen heeft en die gaat te pas en te onpas klikken op uw advertentie. Zo jaagt uw concurrent u op kosten, want u betaalt voor de klik, zonder dat u een nieuwe klant wint.
Volgens het magazine zou de praktijk wijd verspreid zijn en zou Google enkel in staat zijn om een klein deel van de fraude op te sporen. Het magazine raadt bedrijven die zich inschrijven op het adverteerprogramma van Google en co dan ook aan om zelf een oogje in het zeil te houden. (1)
Tussen haakjes: collega-zoekmachine Ask Jeeves heeft deze week aangekondigd dat het ook begint met het vertonen van tekstadvertenties bij de zoekresultaten (2). Dat is blijkbaar een erg lucratieve bezigheid: betaalde opnames in de zoekresultaten zouden gaan lopen met meer dan 5 miljard dollar van de geschatte 12 miljard die ronddraait in de internet adverteerindustrie.
http://www.chipzilla.com/?article=25088
http://news.designtechnica.com/article8012.html

* Yahoo start adverteernetwerk voor blogs
En nu we toch over adverteren bezig zijn: Yahoo brengt een adverteernetwerk uit voor kleine uitgevers op het internet zoals bloggers.
Daarmee komt het opnieuw in het vaarwater van Google, dat al langer een self-service adverteernetwerk aanbiedt met tekstadvertenties voor o.a. blogs. Eigenlijk had Google lange tijd een quasi monopolie voor zulke advertenties, maar Yahoo kwam onlangs ook uit met tekst-advertenties voor zoekresultaten, Y!Q, een ander terrein waar Google sterk staat.
Zoals u misschien al gemerkt hebt, is Netties ook een tijdje geleden toegetreden tot het Google netwerk en heeft het een (bescheiden) inkomen door de advertenties die op onze pagina vertoond worden - het is te zeggen: als op die advertenties geklikt worden. En met bescheiden bedoelen wij echt wel bescheiden: een droge boterham kunnen wij er al van betalen, maar wat choco of confituur is voorlopig te hoog gegrepen. Maar het is meer dan niets en zo redeneren ook heel wat andere kleine uitgevers!
http://news.com.com/Yahoo+to+launch+blog+ad+network/2100-1024_3-5815551.html?tag=nefd.top

* Phishers worden vernuftiger en hacken eBay
Misschien hebt u ook een mailtje ontvangen waarin u gevraagd wordt uw gegevens van uw eBay account te updaten? Hoogstwaarschijnlijk hebt u dan ook gedacht "weeral een phishing fraude". Maar, op uw hoede, bent u dan toch eens gaan kijken op de link die in de mail zat. En kwam u, tot uw verwondering, op de échte pagina van eBay terecht. Toch geen fraude dan?
Jawel. Phishers hebben immers een fout ontdekt in de site van eBay en leidden zo de bezoekers af naar hun eigen fraudesite. Hoe dat juist gebeurde is een tamelijk technische uitleg - laat ons het simpel houden door te zeggen dat het te maken had met het adres dat de hackers fabriceerden en achter ebay.com plakten.
Het is Netcraft dat de fraude uitbracht, een bedrijf dat informatie verzamelt over websites en een eigen antiphishing toolbar uitbrengt.
U ziet het: phishers worden steeds vindingrijker. Misschien is het dan toch geen slecht idee om de Netcraft antiphishing toolbar te installeren. Tja, weer de zoveelste toolbar, we weten het, maar wat kunnen we anders?
http://news.netcraft.com/
http://toolbar.netcraft.com/
http://news.yahoo.com/s/pcworld/20050802/tc_pcworld/122065;_ylt=Av8Ly1dDCbrb5G_BhZgrsZojtBAF;_ylu=X3oDMTBiMW04NW9mBHNlYwMlJVRPUCUl

* Mozilla sticht 'gewoon' bedrijf
De Mozilla Foundation, de stichting die achter de open broncode browser Firefox zit en mailprogramma Thunderbird, heeft een aparte afdeling opgericht die wel degelijk winst moet maken. De verdere ontwikkeling van Firefox en Thunderbird wordt toevertrouwd aan deze afdeling en het merendeel van het personeel zal eveneens naar het nieuwe bedrijf migreren.
De voorzitter van de stichting, Mitchell Baker, haast zich om te zeggen dat er verder niets verandert: de ontwikkeling van de programma's zal verder gaan zoals gepland en, erg belangrijk, Firefox blijft gratis.
Het is niet echt de bedoeling om winst te maken, zo benadrukt hij, noch om de gemaakte investeringen ten gelde te maken. Het is gewoon zo dat nu Firefox een marktaandeel van bijna 10% haalt, er mogelijkheden binnen het bereik komen die niet door een non-profit organisatie verwezenlijkt kunnen worden. Voor een non-profit gelden er ook andere wetten dan voor 'gewone' bedrijven.
Leest u ook de commentaren bij dit artikel.
http://www.betanews.com/article/Mozilla_Goes_ForProfit_with_Subsidiary/1123081578

* IE browser van Microsoft haalt de Acid test niet
Het is een oud zeer: Microsoft heeft altijd een slappe koord bewandeld met zijn software, waar het gaat om standaarden. Het bedrijf heeft vaak technieken toegepast in de hoop dat zij tot standaard zouden uitgroeien, maar wanneer een concurrerende techniek dan uiteindelijk de standaard werd, bleef Microsoft vaak zijn eigen variant aanhangen.
In het geval van de IE browser was het ook zo: die respecteerde niet op alle gebieden de officiŽle standaarden, maar had zo zijn eigen technologieŽn. De webbouwers wisten dat en speelden het spel mee: zij pasten hun code speciaal aan IE aan. De andere browsers echter bleven de standaards volgen. Gevolg: wat in IE werkt, werkt vaak niet in de andere browsers en omgekeerd.
En het lijkt erop dat er niet veel beterschap komt in deze situatie. Microsoft heeft namelijk toegegeven dat ook de nieuwe versie van IE, versie 7 die nu in bèta uitgebracht is, evenmin de standaards van het W3C volledig ondersteunt. In haar eigen browser blog heeft Microsoft gezegd dat het de Acid2 test van Web Standards Project (1) niet zal halen. In die test worden de standaards en aanbevelingen van W3C getest voor o.a. Cascading Style Sheets, HTML 4 en de ondersteuning van PNG, portable network graphics.
In dit artikel van CNet leert u meer over deze test. (2)
http://ct.news.com.com/clicks?c=335641-15426717&brand=news&ds=5&fs=0
http://news.com.com/Next+Explorer+to+fail+Acid+test/2100-1032-5813897.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Orkut spreekt voortaan Nederlands
Het is nu wat stiller rond de "social networking" sites, maar toen zij pas gelanceerd waren, werden zij op veel belangstelling onthaald. De doelstelling was simpel: via via je sociale kontakten uitbreiden. Het principe: om de een of andere reden heb ik meneer Y nodig: hij kan iets, hij heeft iets, hij beschikt over bepaalde kennis, enz. Dan kan ik zien in het sociale netwerk hoe ik met meneer Y verbonden ben. Het blijkt dat hij en ik een gemeenschappelijke kennis hebben: meneer X. Dus vraag ik aan meneer X referenties over meneer Y: kan ik hem betrouwen en zo ja: kan meneer X mij in contact brengen met Y?
Er zijn zo verschillende netwerken: Ryze, Friendster, Biztribe (met ook een Belgische afdeling)... en ook Orkut. Die laatste kreeg bij zijn lancering het meeste belangstelling, omdat de dienst uitgewerkt werd door enkele medewerkers van Google. Bovendien kon u enkel lid worden van Orkut na een uitnodiging van iemand anders, wat het natuurlijk een exclusief tintje gaf. Persoonlijk zijn wij lid geworden van de meeste van deze netwerken, maar vonden wij bij Orkut het meeste van onze kennissen terug die dateren vanuit de beginperiode van het internet.
Maar sindsdien is het stil geworden rond de sociale netwerken. De meeste internauten gaan niet regelmatig langs bij de netwerken en van sociale kontakten leggen is niet echt sprake. Maar misschien komt daar verandering in met de lancering van een Nederlandstalige versie van Orkut - naast eigen versies in het Frans, Italiaans, Spaans, Duits, Chinees, Japans, Koreaans en Russisch.
Wil u tussen haakjes graag een uitnodiging voor Orkut? Laat het maar weten, u krijgt die meteen van ons. Dan maken wij daar een mooie netties-gemeenschap aan!
http://www.orkut.com
http://www.webwereld.nl/comments/36559

* Freenet belooft anoniem ruilen via P2P
Wie soms al eens een scheve schaats rijdt (niet op echtelijk vlak, maar wel op het legale vlak) en illegaal muziek of andere bestanden via P2P netwerken ruilt, zal toch wel een beetje ongerust geworden zijn na de recente berichten. Steeds vaker worden immers, in ons land en elders, internauten aangeklaagd omdat zij via P2P netwerken illegaal gekopieerde muziek gedownload of aangeboden hebben. Het gerecht komt hen op het spoor door het IP-nummer dat hun internetprovider hen toekent wanneer zij inloggen op het internet. Dat nummer wordt op de ruilbeurzen genoteerd (het gerecht doet echte stake-outs, zoals in heuse detectivefilms) en nadien gaat het gerecht dan bij de providers aankloppen en vraagt hen wie er op dat moment dat bepaald IP-nummer toegekend kreeg.
Wel, voor deze mensen is er positief nieuws: een groep ontwikkelaars heeft een nieuwe software tool aangekondigd, waardoor anonimiteit op de P2P netwerken gewaarborgd wordt. Het Freenet Project (1) werkt aan iets wat een "darknet" genoemd wordt: een systeem net zoals het internet, gedecentraliseerd en haast onmogelijk om plat te leggen. Deze week werd de laatste testversie van de software uitgebracht. Maar vooraleer u massaal die software gaat uittesten, toch een woord van waarschuwing: deze testversie is enkel voor ervaren internauten, want helemaal niet gebruiksvriendelijk.
Nu weten wij ook wel dat het niet netjes is illegaal muziek te kopiŽren en te ruilen via de P2P netwerken. Ook de mensen van Freenet project onderlijnen dat het helemaal niet de bedoeling is om de mensen aan te moedigen om de auteursrechten met de voeten te treden. Maar anonimiteit moet kunnen op het internet, ook op P2P netwerken, zo luidt het. U mag trouwens niet vergeten dat het in sommige omstandigheden, zoals bijvoorbeeld wanneer er censuur uitgeoefend wordt zoals in China, een zegen is wanneer anonimiteit toch mogelijk is.
http://freenet.sourceforge.net/
http://www.betanews.com/article/Freenet_Anonymous_P2P_by_Years_End/1123173230

* Nog meer consolidatie: AOL koopt opslagbedrijf Xdrive op
Kent u het woord consolidatie? Zonder in echt ingewikkelde economische termen te vervallen, komt het erop neer: de groten worden nog groter. Dat doen zij vaak door zich uit te breiden op gebieden die in hun branche thuis horen.
Een voorbeeld van consolidatie is dit bericht: AOL koopt het opslagbedrijf XDrive op. Bij XDrive kon u gratis webruimte krijgen, waar u bestanden kon bewaren en die als het ware als virtuele harde schijf voor u kon dienen. Van op eender welke plaats moest u gewoon inloggen bij XDrive en u had al uw bestanden bij de hand.
Voortaan zullen de mensen die een account hebben bij AOL dus ook over die faciliteit kunnen beschikken.
Het is eigenlijk een logische stap bij de ontwikkeling van een webdienst. Bij Google hebt u al heel wat opslagruimte, maar dan voor mailboodschappen. Er zijn al heel wat programma' s, eigenlijk hacks, die ervoor zorgen dat u die webruimte ook kan gebruiken om bestanden te bewaren. Ligt het dan in de lijn van de verwachtingen dat Google weldra ook het een of ander bedrijf opkoopt, om ofwel de bestaande Gmail-webruimte om te zetten in opslagruimte, ofwel aparte webruimte aan te bieden?
http://www.betanews.com/article/AOL_Buys_Storage_Firm_Xdrive/1123174032

* Yahoo: nu ook zoeken in audio
De giganten van de zoekmachines/portaalsites blijven de internaut maar verwennen. Deze week kwam Yahoo met een nieuwe uitbreiding op de proppen voor haar zoekmachine. U kan er voortaan op zoek gaan naar muziek en daarvoor worden dan meer dan 50 miljoen audiobestanden doorzocht, inbegrepen muziek downloads, nieuwscasts, podcasts, toespraken, interviews.
Yahoo wil zich niet beperken tot een of ander formaat - alle soorten bestanden, ongeacht de aanbieder, worden doorzocht. En, let nu goed op: ook iTunes, maar ook Napster en ook de kleinere onafhankelijke labels.
Maar dat wil niet zeggen dat u via Yahoo nu op een slinkse weg gratis aan bestanden raakt waar u normalerwijze voor moet betalen. Yahoo zal gewoon vertellen waar de song te vinden is, of hij gekopieerd of gebrand mag worden, wat is de prijs (per track of met een abonnement), plus de betreffende link.
In elk geval is het een mooi initiatief. Momenteel is de situatie immers zo dat het voornamelijk de labels zijn die muziek aanbieden, of verzamelsites die contracten afgesloten hebben met bepaalde sites. Maar als u zanger Pieteke wil hebben en u weet niet bij welke platenmaatschappij hij zijn onderdak gevonden heeft, dan zal u zeker en vast niet weten bij welke verzamelsite u terecht kan om een song van Pieteke te vinden. En dan is een zoekdienst zoals die van Yahoo zeker en vast handig!
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Betas_New_Audio_Search_Product/1123171655
http://audio.search.yahoo.com/
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Nieuwe batterijen gaan dubbel zo lang mee
Een bericht dat ons erg veel plezier doet - onze MP3 player geeft namelijk voortdurend de geest, de batterijtjes houden het maximaal 8 uur lang vol.
Panasonic heeft namelijk aangekondigd dat het een revolutionair nieuw type batterijen op de markt zal brengen, de grootste vooruitgang in technologie sinds de alkaline batterij in 1965 geïntroduceerd werd. De batterij heet Oxyride en zou volgens Panasonic dubbel zo lang meegaan als de traditionele alkaline batterijen.
In Japan is de batterij al te koop en de andere landen zouden snel volgen. De batterij komt in AA en AAA formaat uit.
http://www.betanews.com/article/New_Batteries_Last_Twice_as_Long/1122565349

* Fiets drijft VoIP aan
Neen, wij trappen echt niet door: het bedrijf Inveneo zal binnenkort een demo geven van een door een fiets aangedreven VoIP systeem. Daar hoort een PC bij, gedreven door een Linux-systeem. De fiets bevat een batterij die de Linuxcomputer van stroom voorziet, die op zijn beurt met de VoIP uitrusting en de antenne verbonden is.
Het geheel is natuurlijk ideaal voor gebruik in primitieve omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het Afrikaanse klimaat. De VoIPcycle zou daar gestuurd worden naar afgelegen dorpen waar er geen elektriciteit is of telefoon. En voor wie het maar niet ziet zitten om te gaan trappen: de Linux-computer kan ook door zonne-energie aangedreven worden. Alhoewel zo'n training natuurlijk nooit weggegooid is...
http://news.designtechnica.com/article7999.html

* Apple lanceert Mighty Mouse
Al jaren vragen de Apple-gebruikers erom en nu is het bedrijf ingegaan op dat verzoek: het brengt een multi-button muis uit, de Mighty Mouse.
Die lijkt erg veel op zijn tegenvoeter (of tegenmuizer) met één knop, heeft vier knoppen en een draaibal waarmee u in alle richtingen kan scrollen.
De muis kan geprogrammeerd worden om als muis met één of meer knoppen te werken. Druksensoren vertellen de computer of de gebruiker links of rechts geklikt heeft. De zijknoppen kunnen geprogrammeerd worden om onderdelen of programma's te lanceren.
En voor de Windows fans is er ook goed nieuws: de Mighty Mouse is compatibel met Windows 2000 en XP.
http://www.betanews.com/article/Apple_Releases_MultiButton_Mouse/1122996051

* Flash geheugen zorgt voor snellere harde schijven
Samsung is dapper aan het werk om nieuwe disks uit te brengen, die het leven van de internaut kunnen verbeteren: SSD's of solid-state-memory disks. Die maken gebruik van flash geheugen en zouden de harde schrijf van tegenwoordig een helpende hand toesteken (hybride SSD's) of zelfs volledig vervangen (pure SSD's)
Het grote voordeel van SSD: de batterij van de laptop gaat langer mee, de pc start sneller op. Wanneer de laptop inactief gaat of gaat slapen, dan kan u bestanden bewaren in het 64 MB of 128 MB flash geheugen in plaats van het conventionele geheugen van de schijf.
Nadeel is wel de prijs. De pure SSD's zouden een heel pakje meer kosten dan een gewone harde schijf, terwijl het prijssupplement bij een hybride SSD veel minder groot zou zijn, terwijl u toch alle voordelen van de SSD blijft behouden.
In dit artikeltje van PC World krijgt u een samenvatting van de stand van zaken op dit gebied; want ook het besturingssysteem zelf moet dit systeem ondersteunen uiteraard.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,121946,tk,wb080105x,00.asp

* Nieuwe anti-phishing software
Phishing is een waar probleem geworden. De mensen die achter zulke fraude zitten, passen steeds meer vernuftige technieken toe. U hebt enkele dagen geleden kunnen lezen hoe fraudeurs erin geslaagd zijn een nieuwe techniek te bedenken, waarbij misbruik gemaakt wordt van een foutje in de servers en website van eBay. U denkt dat u op de website bent van eBay (en eigenlijk bent u dat ook), maar tegelijkertijd weer niet. Erg ingewikkeld, maar het is gewoon het zoveelste staaltje van de doortrapte vallen die de fraudeurs spannen voor de argeloze internaut.
Een groep wetenschappers van de computerafdeling van de Sanford universiteit wil daar wat aan doen. Zij hebben een nieuw soort paswoord authenticatie bedacht, die phishing praktijken bij banken en andere sites moet voorkomen. De techniek heet PwdHash en het gaat in het kort om een combinatie van paswoord en de domeinnaam van de site, zodat u weet dat u wel degelijk op de site terecht komt waar u moet zijn en niet die van een fraudeur.
Bij Security Pipeline leest u meer over de techniek.
http://www.securitypipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=166404296


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Een mooie fotoreportage: straatartiest gebruikt tablet pc om karikatuur van voorbijgangers te maken
http://hardware.silicon.com/pdas/0,39024643,39150566-3,00.htm

*** Acoustic Energy brengt een WiFi internetradio uit
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=31622&switch=be

*** Firefox al 75 miljoen keer gedownload
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/36501

* Filmindustrie dicht bij digitale standaard
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/36499

*** Duitse platenindustrie vervolgt webmasters die linken naar AllofMP3
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=9011

*** Muziekpiraten geven meer geld uit dan andere muziekfans
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Communications/20050729021

*** eBay Nederland geeft informatie door aan Brein over vermeende piraten.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=8998

*** IBM draagt OS 2 ten grave
http://ct.news.com.com/clicks?c=295227-15426717&brand=news&ds=5&fs=0

*** Blinde Amerikaanse tiener verslaat iedereen bij videospel
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_104195.html

*** Bij Google hebben ze honger: het bedrijf is op zoek naar heuse chefs die het eten willen klaarmaken voor het personeel.
http://www.dvhardware.net/

*** Native Command queuing: andere manier van lezen van de platters van harde schijven...
http://techreport.com/etc/2005q3/ncq-multitasking/index.x?pg=1


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Akoya Afrobeat - Star Wars
[Wereldmuziek - Afrika] Een ensemble van 14 man in New York, die vele jaren getoerd hebben met bekende namen zoals Fela Kuti en King Sunny Ade. Een combinatie van Afrikaanse muziek met Cubaanse invloeden en funky jazz - een erg dansbaar resultaat.
http://music.download.com/akoyaafrobeat

* Kaleta - Wanyin
[World - Afrika] Deze heer is de frontman van Akyoa Afrobeat. Hij combineert complexe ritmes met acid jazz gitaarstukjes en oermuziek uit Afrika.
http://music.download.com/kaleta

* Antibalas - Obanla'e
[Wereldmuziek - Afrika] Opnieuw een band, ditmaal 13 leden groot. Levendige ritmes, van jazz tot traditionele Afrikaanse muziek.
http://music.download.com/antibalas

* Nyamamusango - Zomba
[Wereldmuziek - Afrika] Een mengeling van folk uit Zimbabwe, folk uit de Caribbean en pop.
http://music.download.com/nyamamusango

* Kaysha - In the Air
[Wereldmuziek - Afrika]
Minder traditie, meer dansmuziek.
http://music.download.com/kaysha


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als een mens niet weet naar welke haven hij varen wil, dan is geen enkele wind hem gunstig.
Seneca (5 BC - 65 AD), Romeins filosoofDe nieuwe oogst* Kelkoo
Wanneer u nieuwe soft- of hardware wil aanschaffen, of gewoon iets nieuw wil kopen, dan kan u veel geld besparen als u prijzen vergelijkt in verschillende winkels. Daar kruipt natuurlijk veel tijd in. Maar gelukkig is er een site zoals Kelkoo. Deze dochter van Yahoo is sinds kort ook voor het Nederlandstalig taalgebied beschikbaar in ons land. Nu is het wel zo dat er momenteel erg weinig on line winkels in het aanbod opgenomen zijn, dus de prijsvergelijking loopt wel wat mank. Hopelijk zal dat in de toekomst verbeteren...
[Taal: Nederlands]
http://www.kelkoo.be

* Muziek bij BBC Radio 3
Als u op zoek bent naar muziek die u via het internet kan beluisteren, dan moet u toch eens langs gaan bij BBC Radio 3. U vindt er een uitgebreide keuze, van klassiek tot Speech & Drama, over jazz, New Music en World Music. Een absolute aanrader.
http://www.bbc.co.uk/radio3/listen/index.shtml

* Klare taal
De burger zit met heel wat vragen die gaan over zijn dagelijkse leven, wanneer hij daarin in contact komt met de overheid. Maar waar vindt hij antwoorden? Op de officiŽle overheidssites is de informatie wel degelijk, maar zo'n overvloed aan gegevens, zo'n doolhof dat de gewone man er de weg kwijt raakt.
En af en toe krijgt de overheid dan een lumineus idee: waarom geen site maken die in simpele taal antwoord kan geven op die vragen? Het resultaat is Belgopocket. Die vertelt u bijvoorbeeld wat een geconventioneerd geneesheer is en of die andere tarieven heeft dan andere artsen, op welke leeftijd u met rustpensioen kan gaan, enz. En geloof ons: de antwoorden zijn erg helder, eindelijk een site waar u wijs van wordt!
Er bestaat ook een papieren versie van deze pocket, maar daarvoor moet u in de postkantoren zijn.
[Taal: Nederlands]
http://www.belgopocket.be/

* Een fotoalbum van uw vakantiekiekjes
Leuk, zo'n digitale camera. Maar de foto's daarvan blijken erg vluchtig te zijn. Waar u vroeger uw filmrolletje met de vakantiefoto's gewoon binnenbracht bij de fotowinkel, om buiten te komen met mooie foto's in een enveloppe, dan zit u nu met een harde schijf met foto's die namen dragen zoals JSC030251555.jpg. Een dienst zoals die van Spector kan helpen. Het is een programma om uw foto's in een album te plaatsen: na het downloaden bepaalt u zelf de volgorde waarin de foto's moeten komen en schrijft er tekst bij. Daarna stuurt u het gemaakte document op naar Spector en enkele dagen later krijgt u een print van het album. Het kost wel wat geld: van 17,95 tot 39,95 euro, naargelang het aantal foto's;
http://www.spector.be/soft

* Spam
De overheid heeft blijkbaar verstaan dat spam een ernstig probleem is. Daarom heeft zij zelf een site on line gezet, waar u o.a. raadgevingen vindt om spam in uw mailbox zoveel mogelijk te vermijden, wat geoorloofd is en wat niet en waar u klacht kan indienen.
[Taal: Nederlands]
http://www.spamsquad.be

* Elektronische identiteit
De Belg wordt voorzien van een elektronische identiteitskaart. Die moet hem helpen zijn identiteit te bewijzen op het internet; de bedoeling is dat die kaart niet enkel dient als identificatie bij kontakten met de overheid, maar ook met privé-sites.
Maar daarvoor moet de burger, naast een computer, ook over een kaartlezer bezitten. Dat is een speciaal apparaat, verbonden met uw pc, waarin u de kaart stopt. Maar welke type kaartlezers bestaan er? Wat is het voor u geschikte model, waar koopt u het en hoeveel kost het? Deze site van de overheid en Agoria vertelt u alles over de kaartlezers.
[Taal: Nederlands]
http://www.kaartlezers.be

* Megajobs
De Nederlandse jobsite Megajobs heeft sinds kort ook een Belgische versie van haar site gelanceerd. In het totaal zijn er bijna 80.000 vacatures, maar daarvan zijn er slechts 4.500 in BelgiŽ. In Nederland heeft Megajobs alvast voor een revolutie gezorgd in het on line rekruteringslandschap, omwille van de prijzen die gehanteerd worden voor het plaatsen van een vacature.
[Taal: Nederlands]
http://www.megajobs.be

* Het Alan Lomax Archief
In 1983 richtte Alan Lomax het ACE op, Association for Cultural Equity. Dat moest een levend museum worden over volkscultuur: muziek, dans, verhaalkunst. Hij verzamelde materiaal van over de wereld. Zijn collectie van geluids- en videofragmenten staat ook on line. U vindt er fragmenten uit de VS, Ierland, Europa, enz. U moet wel gratis registreren vooraleer u toegang krijgt.
Een ongelooflijk uitgebreid archief, een ware schatkamer, heel netjes gecatalogeerd.
[Taal: Engels]
http://www.lomaxarchive.com/

* Reismicrobe
We zijn al wel halverwege de vakantiemaanden, maar dat wil niet zeggen dat wij u niet warm mogen maken om eens een reisje te ondernemen. De site Reismicrobe zet u alvast op weg. U vindt er algemene informatie per land: reisgidsen en kaarten, welke formaliteiten u moet vervullen, hoe u er logies vindt, wat er te doen valt, enz. Leuk is ook het onderdeel waarbij u de mening van andere reizigers kan opvragen die ook naar het betreffende land vertrokken zijn.
[Taal: Nederlands]
http://www.reismicrobe.be

* Kastelen
Wenst u een feest te geven in een mooi kader? Probeer dan eens een van deze kastelen uit. En voor de mensen met en minder rijk gevulde portemonnee is deze site alvast een leidraad om de volgende tocht langs mooie kastelen uit te stippelen! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://kastelen.vanbelgie.be/

* Boeken
Een site voor de boekenliefhebber. Hier kan u 44 nationale bibliotheken van Europa, inbegrepen BelgiŽ, doorzoeken naar bepaalde boeken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.theeuropeanlibrary.org/portal/index.htm

* Een klok
Een erg speciale klok die aantoont dat tijd tijdloos is. Verkent u ook de rest van de site, zoals de pagina met de ballonnetjes. Klik een ballon aan, u kan die nu verslepen. En ontdek nog meer, door op de blikjes links onderaan de pagina te klikken. Een ongewoon mooi staaltje van snelle webtechniek (Bron: Wim W)
http://www.lares.dti.ne.jp/%7Eyugo/storage/monocrafts_ver3/03/index.html
http://yugop.com/

* Vrijdag animatiedag: humor en het web
Op deze site vindt u lekker veel humor, vooral rond het internetwereldje. Onze favoriet is die van de toolbars: tegenwoordig moet u zo ongeveer tegen alles een toolbar installeren: tegen spyware, tegen phishers, om beter te kunnen zoeken, enz. U houdt op den duur geen stukje scherm meer over!
[Taal: Nederlands]
http://fotofuck.web-log.nl/

* Vrijdag animatiedag: Photoblogs
Er zijn tekstblogs, maar ook fotoblogs. Daarbij gaat het meer om de beelden en de tekst die als illustratie dient, terwijl bij de gewone blog het om de tekst gaat en er een foto of afbeelding als illustratie dient. Deze verzameldienst leidt naar duizenden fotoblogs, ingedeeld voor zover mogelijk naar genre.
[Taal: Engels]
http://www.photoblogs.org/

* Vrijdag animatiedag: Gratis Smileys
Een site vol met aparte en verrassende smileys, inbegrepen behangpapier en screensaver.
[Taal: engels]
http://www.smiley-faces.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
Digitale foto's afdrukken: de AD-test
- Enorm verschil in prijzen
- Digitale afdrukken steeds goedkoper
- Machtige kwaliteit direct klare foto's
- Neem je tijd bij het verzenden
- Normaal leveren we binnen een dag
http://www.ad.nl/artikelen/InternetenPC/1092202033154.html

*** Digitale Revolutie
- WiFi internetradio
- Gratis backup software
- High-Definition television
- Iedere toets een kleine ponitor
- XP optartscherm aanpassen
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Apple vernieuwt: muis met meerdere knoppen en nieuwe Mac mini en iBook G4-reeks.
- Ugly Duck: nieuw gsm-merk onder de vleugels van Proximus.
- Tele2 nu ook met breedbandinternet.
- Dossier digitale televisie
- Belgacom maakt betalend voetbalkanaal 11 bekend.
- Drie nieuwe digitale fotocamera's in Panasonic Lumix serie.
- Sony en Konica Minolta ontwerpen samen digitale SLR-camera.
- Cisco neemt het Deense Kiss over.
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Proximus lanceert Ugly Duck
- E-day, nieuwste evoluties in telematic, grafische en informaticasector
- Uitgever Axel Springer koopt commercieel TV-station
- Test-Aankoop: "Belgacom TV is illegaal"
- Inschrijvingen WebOlympics 2005 zijn gestart
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- iTunes in Japan
- Anderlecht op WebTV?
- Weblogs in de lift
- WebOlympics 2005 op zoek naar beste door Content Management Systemen aangestuurde websites
- Yahoo start bèta van 'zijn' AdSense
- Online publishing: IDG Nederland trekt de stekker uit voor twee printmagazines
- Digitale kloof bij iDTV?
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Muziek: Katerine - New Day
- Muziek: Sandrine - Goosebumps
- Games: Spel over bommen Londense metro zorgt voor controverse
- Film & TV: Inbreken wordt kinderspel met de klopsleutel
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Eerste virussen voor nieuwe Microsoft-shell opgedoken
- Videobrillen met OLED-technologie uitgebracht
- Platenfirma's overleggen met Apple over cd-beveiliging
- 'Een op de zeven nieuwe mobieltjes vertoont kuren'
http://www.tweakers.net


Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* De Doelen - http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Doelen
* Het meest bekende stinkdier - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gestreepte_skunk
* Britse rockband uit de jaren zestig - http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Yardbirds
* Communistische Partij van Cuba - http://nl.wikipedia.org/wiki/Communistische_Partij_van_Cuba
* Amerikaanse danseres, choreograaf, zangeres en tv-persoonlijkheid - http://nl.wikipedia.org/wiki/Paula_Abdul
* Grootste kermis van de Benelux - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tilburgse_Kermis
* Nederlandse comedyserie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Zonnetje_in_Huis
* Amerikaans filmacteur - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gene_Hackman
* Het Egyptische Middenrijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Middenrijk_%28Egypte%29
* Veelzijdige Brit - http://nl.wikipedia.org/wiki/Henry_Drummond

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Wim Duisenberg overleden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Duisenberg
* Koning Fahd overleden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Fahd_bin_Abdoel_Aziz_al-Saoed

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het Wikimania-congres vindt binnenkort plaats: http://wikimania.wikimedia.org

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Stop Messenger berichtservice
Niet alleen via de mailbox kunnen spamberichten verstuurd worden. Met de Messenger berichtservice kunnen ook berichten verstuurd worden via een netwerk d.m.v. het commando net send. En omdat het internet één groot netwerk is hebben de spammers deze mogelijkheid natuurlijk ook gevonden. Dus gaan we deze service uitzetten.
Vooral wanneer u Windows XP draait is de kans groot dat u bestookt wordt met deze vervelende pop-up schermpjes, immers, in dit besturingssysteem zit de Windows Messenger Service standaard ingebouwd. De snelste, meest effectieve manier om de Messenger berichtenservice uit te schakelen is als volgt: ga naar Start / Configuratiescherm / Systeembeheer en kies Services. Zoek in de lijst die nu verschijnt Messenger. Kies onder de rechtermuisknop Eigenschappen en klik op de knop Stoppen. Selecteer tot slot bij Opstarttype voor Handmatig of Uitgeschakeld. Klik daarna op Toepassen en OK. Voor extra info (bijvoorbeeld over het stopzetten in een andere Windows versie) kunt u terecht op www.stopmessengerspam.com.
Bron: Digiweetjes

* Fouten melden uitschakelen
Als Windows XP een fout ontdekt op het systeem dan wordt er standaard gevraagd om een foutrapport naar Microsoft te verzenden. Maar dit wilt u misschien nooit doen. Deze functie is uit te zetten en u hoeft er niet eens voor in het register te zijn.
Klik Start / Configuratiescherm / Systeem en kies voor het tabblad Geavanceerd. Onder op het blad vindt u de knop Fouten melden en als u daar op klikt, kunt u diverse keuzes maken. U kunt er zelfs voor kiezen geen enkele fout te melden.
Bron: Digiweetjes

* NTFS-informatie beperken
Zodra u op een NTFS-schijf via de Windows Verkenner een map benadert, zal Windows dit registreren. Zo wordt bijgehouden wanneer u voor het laatst toegang tot de map hebt gekregen.
Dat is natuurlijk mooi voor volgende zoekacties, maar niet als u bedenkt dat alle onderliggende mappen ook worden voorzien van een tijdstempel. Beschikt de hoofdmap over meerdere submappen, dan kan dit proces uw computer aanmerkelijk trager maken.
U kunt de functionaliteit uitschakelen via het register (Start, Uitvoeren en type Regedit en toets OK). Navigeer naar de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControISet \ control \ FileSystem. Kies voor Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem vervolgens deze waarde NtfsDisableLastAccessUpdate. Dubbelklik er vervolgens op en type in het vak Waardegegevens een 1.
Klik op OK en verlaat het register via Bestand, Afsluiten. Start Windows XP tot slot opnieuw op.
Bron: Digiweetjes
http://www.digiweetjes.com

* Tip voor webwerkers: META labels

Meta labels waren oorspronkelijk bedoelt om zoekmachines te helpen om webpagina's te categoriseren.
Dat was een behoorlijk goed idee, maar het werd snel overgenomen door spammers en daarmee is het relevante gebruik dramatisch afgenomen.
De meeste zoekmachines lezen de meta-labels niet eens meer.

Echter, de Meta sleutelwoorden en ook de omschrijvingen blijven belangrijk om te gebruiken.
Laten we daarom kijken hoe je die tot je voordeel kan toepassen.
En niet vergeten; deze labels worden in de sectie gezet van je HTML document.

Keyword Meta Tag
<.meta name="keywords" content="een, twee, drie">

Sleutelwoorden die op je site worden gevonden zouden moet worden toegevoegd in de juiste Meta labels.
Wanneer je sleutelwoorden en beschrijvingen maakt, dien je dezelfde regels te volgen als bij het invullen van de titel.
Voorkom het herhaald gebruik van hetzelfde woord. Dat is een spamming-techniek en vraagt om een 'bestraffing', t.w. uitsluiting.
Sommige zoekmachines zijn hoofdlettergevoelig. Dat betekent dat zij een onderscheid maken in hoe de woorden geschreven worden. (Bijv. Bloemen wordt anders gewaardeerd dan bloemen.
Vergeet niet dat er vaak verkeerd wordt gespeld. Neem dan ook zo'n woord op.
Sjeef

* Tip Windows XP - Gebruikersnaam met foto
Het is even wennen, maar in Windows XP gaat u als een paard, kat, gitaar of bloem door het leven: uw gebruikersnaam bovenaan in het Startmenu en in het login scherm wordt vergezeld van een figuurtje.
Bent u niet tevreden over het beeld dat Windows XP aan uw naam heeft toegekend, dan klikt u in het Configuratiescherm op Gebruikersaccounts.
Onderaan klikt u op uw eigen gebruikersnaam (U moet wel ingelogd zijn als administrator).
Kies nu voor Andere afbeelding en u krijgt het volledige afbeeldingenaanbod van Windows XP te zien. Het is ook mogelijk ó en wellicht veel leuker ó om een eigen foto als illustratie bij uw gebruikersnaam op te nemen.
Dit kan als u een afbeelding in bmp-, jpg of gif formaat toevoegt aan de map Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\User Account Pictures\Default Pictures.
Let op: die afbeelding moet 48 bij 48 pixels groot zijn.
Bron: Digiweetjes
http://www.digiweetjes.comDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* Scan2PDF
Win98/ME/2000/XP - 465k - freeware
Met dit progje kan u papieren documenten inscannen en ze dan als PDF-bestand opslaan. U kan ook beelden vanop uw harde schijf nemen en die combineren met het ingescande document.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=109363

* Newzie

Win98/ME/2000/XP - 3.0 MB - freeware
Alle RSS nieuwslezers lijken een beetje op elkaar, maar deze is compleet anders. Er zitten kleurtjes in en het nieuws scrollt voorbij. Probeert u zelf maar eens!
http://www.newzie.com/

* Adobe Photoshop Album 3
Deze Starter Edition van de fotobewerkingssoftware is dan wel beperkt, maar wel gratis. U kan een digitaal fotoalbum samenstellen, bewerken en presenteren, maar het resultaat niet op CD branden.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_16250011.html

* EmbossWorks
Win98/ME/2000/XP - 225,4 kb - freeware
20 grafische filters, om contouren rond foto's te maken.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13013275.html

* Filehand Search
Win2000/XP - 1,4 MB - freeware
Een gratis programma om uw eigen pc te doorzoeken
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13014654.html

* PalTalk
Win98/NT/2000/XP - 3061k - freeware
Een progje waarmee u kan chatten, niet alleen met tekst, maar ook met voice en video. Noem het een bescheiden concurrent voor Skype.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,7517,tk,hsx,00.asp

* EverNote

Win2000/XP - freeware
Deze assistent helpt u om de informatie die u verzamelt bij uw surftochten, te noteren, zodanig dat u die naderhand erg snel kan doorzoeken.
http://www.evernote.com/en/downloads/reg.php?file=EverNoteBasic

* Crime Puzzle
[gratis probeerversie]
Reis de wereld rond, verzamel aanwijzingen om het mysterie op te lossen van de verdwenen postzegels
http://www.fileoftheday.com/download/CrimePuzzleSetup.exe

* Vrijdag Macdag: SafariButtons
MacOS X - Safari 2 - 326k - freeware
Dit progje vervangt de buttons in de Safari-browser en voegt er bijkomende functies aan toe.
http://www.download.com/SafariButtons/3000-2145_4-10390407.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag - Animoids 3D Movie Maker
Mac OS X - 7,93 MB - shareware
Een progje om 3D modellen te bouwen en te animeren, om hen routines aan te leren en dan 3D filmscènes te maken, die opgeslagen kunnen worden in het QuickTIme, AVI, of animated GIF formaat.
http://www.download.com/Animoids-3D-Movie-Maker/3000-2180_4-10390935.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....


Lezer Guy heeft een vraagje - wie helpt?
<<<
Hi
Reeds geruime tijd ben ik abonnee van uw e-magazine welke ik uitermate interessant, boeiend en leerrijk vind. Doe zo verder.
Daarom durf ik u volgende te vragen :
Ik ben op zoek naar een log-in programma (toepassing) dat in de achtergrond de start -, werking - en afsluittijden bijhoud van de computer om zodoende elke maand een overzicht te hebben van de aan/op de PC gespendeerde tijd.
Ooit, heel lang geleden ( in de DOS periode) had ik zulk een programma dat in de autoexec.bat verwerkt zat maar nu ????????
Hebt u weet van zulk een toepassing(en) en zo ja waar ik het dan kan vinden (liefst een free-ware versie)
U zou hiermee een PC-veteraan (begonnen met de Commodore C-64, Amiga 500 om vervolgens over te stappen op een 286,486 enz PC) geweldig plezieren.
Alvast bij voorbaat dank en in afwachting van uw antwoord per kerende zou ik zeggen, om in herhaling te vallen : doe zo verder ÖÖÖ
Groetjes,
Guy Van Dooren
~~~~~~~~~~~~~~
En lezer Jan Huls vond een moeie uitleg voor de nieuwe naam van het Microsoft besturingssysteem:
<<<
http://www.telegraaf.nl/i-mail/23369541/Microsoft_levert_testversie_Vista.html
VISTA - acronym voor Virusses, Infection, Spyware, Trojans, Adware.

Dit las ik in één van de reacties.
Ja, wellicht hou je er zo goed zicht op Hilde!!!
Trouwens fijn om je dagelijkse nieuwsbrief te ontvangen,ga zo door .
*MVG.*Jan Huls, Westerland, NL.
>>>
Bedankt, Jan!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Leven is een regenboog, die ook zwart bevat
Yevgeny Yevtushenko (1933 - 1992), Russische dichter