Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.632
(4.067 wekelijkse,
565 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 3/2/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 404van 18/6/2005Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Gegroet lezers,

Een frisse netties, om u te helpen dit weekend het hoofdje koel te houden! Weer vele nieuwtjes, ook uit de wereld van de zoekmachines. Die blijven maar vernieuwen, en nieuwe dingen proberen, maar of alle nieuwe zaken wel zo positief zijn, dat valt nog af te wachten. Google bijvoorbeeld krijgt stilaan wat kritiek te slikken, omdat het bedrijf zich toch tamelijk agressief opstelt bij de verspreiding van haar toolbar. Maar daar leest u alles over in dit nummer.

Dankzij enkele lezers is het probleem opgelost van lezer Roel met zijn PPS_bestand. U vindt de oplossing achteraan in de lezersrubriek - wellicht kan u er ook wel iets van opsteken. Ondertussen staat alweer een nieuwe vraag klaar. Wie helpt?

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Trojaantje voor het mobieltje vermomd als antivirus
Volgens anti-virusbedrijf F-Secure is er een nieuw Trojaantje, Skulls.L, dat wel erg geniepig tewerk gaat. De trojaan heeft het gemunt op gebruikers van mobiele telefoons en doet zich voor als een illegale kopie van de anti-virussoftware die F-Secure maakt voor mobiele gebruikers, met name voor de smartphones van de Nokia 60 serie die op het Symbian besturingssysteem gebaseerd is.
Wie dus in het bezit komt van die Skulls en denkt dat hij nu gratis over een kopietje van de software kan beschikken, komt bedrogen uit: het trojaantje vervangt de systeembestanden door niet functionerende versies ervan. En dan kan u natuurlijk niets meer aanvangen met uw mobieltje!
F-Secure heeft gelukkig een remedie voor deze malware, zodat uw mobieltje nog niet reddeloos verloren is.
http://www.f-secure.com/v-descs/skulls_l.shtml
http://www.mobilepipeline.com/showArticle.jhtml?articleID=164302054

* Ook Microsoft wil muziekabonnement brengen
U kan er niet naast zien: Apple Computer heeft momenteel een overwicht op de digitale muziekwereld. U hebt verleden week kunnen lezen dat de iTunes muziekwinkel van Apple een gigantisch succes is: met meer dan 430 miljoen nummers heeft iTunes een marktaandeel van ruim 82%.
U kan het vervolg al raden: Microsoft is allerminst gelukkig met dat succes en zal dan ook een inspanning doen om zijn eigen on line muziekaanbod nieuw leven in te blazen. Zo voorziet het een abonnementsdienst voor later dit jaar. De muziekwinkel van Microsoft bestaat al sinds september verleden jaar, maar u kon er alleen muziek aankopen voor de Windows Media Player. Nu is Microsoft dus bezig om akkoorden af te sluiten met platenlabels en auteursrechtenorganisaties, om een abonnementsdienst op te richten.
Volgens sommige bronnen zou Microsoft nog een stapje verder gaan in zijn offensief om het marktaandeel van Apple weg te snoepen: dankzij een speciaal akkoord met de auteursrechtenmaatschappijen zou de internaut die een abonnement neemt bij Microsoft, daar ook van elke song die hij bij iTunes aangekocht heeft een kopietje kunnen krijgen in het Microsoft formaat, zodat de song op een ander toestel dan de iPod afgespeeld kan worden.
Verschillende waarnemers menen dat Microsoft met deze beslissing toch wel een aardverschuiving kan veroorzaken in de on line muziekwereld. U mag niet vergeten dat Microsoft belangrijke technologie levert aan bedrijven zoals Yahoo en Napster die hun eigen muziekdienst hebben. En nu gaat Microsoft dus als het ware rechtstreeks de concurrentie aan met hen... Ongetwijfeld zal deze beslissing nog een staartje krijgen!
http://news.com.com/Microsoft+planning+music+subscription+service/2100-1027-5739458.html?
part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

* Europa gaat toch door met wet op bijhouden gegevens
In de nasleep van 11 september hebben Frankrijk, Ierland, Zweden en het VK samen een wetsvoorstel ingediend in het Europees parlement waardoor providers verplicht worden om gegevens over de gebruikers bij te houden: datum, uur en plaats van de verstuurde en ontvangen e-mails en telefoons moeten bijgehouden worden gedurende een nog nader te bepalen periode, gaande van 12 tot 36 maanden. De inhoud zelf van de communicatie moest echter niet bijgehouden worden.
Tegen het plan groeide hevig verzet. De wettelijke basis voor het plan ontbrak, zo werd gezegd. En het is gewoon niet te doen om al die gegevens bij te houden, zo luidt het nog. Al die data samen zouden immers 20 tot 40.000 terabyte vormen, wat u mag vergelijken met 10 stapels papieren zo hoog als van de aarde tot de maan.
Het Europees parlement heeft dan ook het voorstel verworpen. Maar desondanks heeft de Ministerraad beslist dat het toch wil doorzetten met het wetsvoorstel. Een nieuwe variant zou ingediend worden, waarbij wél gezorgd zou worden voor voldoende legale grond.
http://news.com.com/Europe+to+push+ahead+with+ISP+snooping+law/2100-1028_3-5739292.html?
part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e703

* Snocap voor legale P2P downloads
Een tijdje geleden heeft Shawn Fanning, de oorspronkelijke stichter van Napster, een nieuwe dienst boven de doopvont gehouden, Snocap. Die zorgt ervoor dat illegale songs die op P2P netwerken zouden circuleren, eruit gewipt worden en vervangen door legale versies mét DRM-bescherming (digital rights management), waarvoor dan uiteraard betaald zou moeten worden.
P2P netwerken zouden met Snocap zichzelf volkomen in het reine kunnen brengen en tegelijkertijd de P2P-ruiler opvoeden om netjes alles legaal te houden. Snocap heeft al akkoorden gesloten met drie grote platenlabels, Universal, EMI en Sony. Onderhandelingen met Warner Music Group zijn aan de gang. En nu heeft Snocap aangekondigd dat het ook in onderhandeling is met onafhankelijke artiesten en labels; zij zouden hun songs ook kunnen registreren bij Snocap, zodat ook die songs van de Snocap-bescherming zouden kunnen genieten.
Momenteel is er nog maar één P2P netwerk dat gebruik maakt van de Snocap technologie, Mashboxx. Snocap heeft echter goede hoop om binnenkort ook de grote P2P netwerken zoals Kazaa en LimeWire te kunnen overtuigen, zodat eindelijk het probleem van de illegale ruilsystemen aangepakt kan worden zonder de systemen zelf te moeten opheffen.
Of de P2P gebruikers zelf gewonnen zijn voor Snocap is natuurlijk nog de vraag. Maar als de technologie inderdaad wijdverspreid wordt, dan zou dit misschien een mooi compromis kunnen zijn. De P2P ruildiensten zouden kunnen blijven bestaan, maar de gebruiker zou een kleine toegeving moeten doen daarvoor (lees: betalen!)
http://www.betanews.com/article/Snocap_Pushes_Legal_P2P_Downloading/1118679601

* Blogs doen aan zelfcensuur
Dat China een eigen interpretatie heeft van vrije meningsuiting en democratie, dat moeten wij u niet meer vertellen. Het land houdt zijn burgers sterk onder de duim en dus ook het internet.
In maart laatstleden bepaalde de Chinese overheid dat alle websites die in China gehost waren, bij de overheid geregistreerd moesten worden, wilden zij on line blijven. Alle sites die tegen het einde van deze maand niet geregistreerd zijn, zullen gesloten worden.
Bovendien werd aan alle websites aangeraden om zichzelf te censureren. En blijkbaar geven ook groten uit de internetwereld zoals Yahoo, Google en Microsoft toe aan die druk. Eerder gingen al Yahoo en Google voor de bijl, deze week kondigde Microsoft aan dat het alle verwijzing naar bepaalde woorden, zoals "democracy" en "human rights" zal blokkeren in zijn diensten voor Chinese gebruikers. Microsoft heeft namelijk ook een Chinese portaalsite, in samenwerking met het Chinese bedrijf SAIL. Onderdeel van die site zijn de Spaces blogs. Wie daar nu sommige "gevaarlijke" woorden zoals "Taiwan independence" of "freedom" gebruikt, krijgt een boodschap te zien: "This item should not contain forbidden speech such as profanity. Please enter a different word for this item."
Yahoo en Google, die ook al dergelijke zelfcensuur ingevoerd hadden, kregen scherpe kritiek te verduren van mensenrechtenorganisaties; Journalistes Sans Frontières (journalisten zonder grenzen), een Franse mensenrechtenorganisatie, betreurt "het onverantwoordelijke beleid van de Amerikaanse internetbedrijven Yahoo en Google, die rechtstreeks en onrechtstreeks buigen voor de Chinese overheidsvraag naar censuur."
Ongetwijfeld zal Microsoft ook wel wat te horen krijgen. Een feit dat in het voordeel pleit van Microsoft is dat het niet anders kan dan aan autocensuur te doen, omdat het samenwerkt met een Chinees bedrijf. En dat kan niet anders dan zich aan de Chinese wetten te houden. Maar doet dat dan niet weer denken aan "Befehl ist Befehl..." ?
http://www.betanews.com/article/MSN_Blocks_Forbidden_Speech_in_Blogs/1118678712

* Sun geeft StarOffice cadeau aan non-profit organisaties
NGO's in de VS en overal elders ter wereld krijgen een mooi kadootje van Sun Microsystem: het bedrijf geeft zijn StarOffice pakket gratis weg aan hen.
Star Office is een kantoorsuite, een alternatief voor Microsoft Office. Net als het tweelingbroertje bestaat StarOffice uit een database, een tekentool, presentatie, rekenblad en tekstverwerker. De laatste versie, nummertje 8.0, is compatibel met Microsoft Office en is beschikbaar voor het Linux, Solaris en Windows platform.
Dus nu hebben deze non-profit organisaties niet alleen OpenOffice.org ter hunner beschikking (dat sowieso gratis is), maar ook nog eens StarOffice. Dus hebben zij eigenlijk geen enkele reden meer om dure Office pakketjes aan te kopen...
http://www.betanews.com/article/Sun_Donates_StarOffice_to_NonProfits/1118687222

* Problemen met gratis Wi-Fi
U mag het dan leuk vinden als u ergens in een cafeetje komt en daar gratis gebruik mag maken van de Wi-Fi draadloze internetverbinding aldaar, de uitbaters van het café zijn blijkbaar niet zo gelukkig.
In het begin werd gratis Wi-Fi nog als extra aantrekkingspunt beschouwd, iets waarmee de herbergier klanten kon lokken. Maar daar komen de café-uitbaters stilaan van terug, zo blijkt uit dit artikel. Het café komt immers vol te zitten met laptopgebruikers en die nemen vaak in hun eentje een tafeltje voor vier in beslag. Sommigen blijven uren zitten en verbruiken hoogstens een koffietje of zelfs helemaal niets.
Erger nog: wanneer het personeel toch aanspoort om iets te consumeren, wordt het uitgescholden door de bezoekers die menen dat zij het recht hebben om gratis gebruik te maken van de WiFi zonder iets te moeten consumeren.
http://www.iht.com/articles/2005/06/13/business/wifi.php#

* Microsoft Hive: voor bezige bijtjes
De nieuwste versie van het Windows besturingssysteem dateert van 2001. En sindsdien is Microsoft als het ware ondergronds gegaan, heeft het zich ingegraven om te werken aan de nieuwe versie, Longhorn. Die zou eraan moeten komen tegen 2006.
Maar ondertussen willen de mensen wel weten wat er zoal in die nieuwe versie te vinden is. Af en toe licht Microsoft een tipje van de sluier, maar veel nieuws komt er niet uit Redmond. En dat vinden de systeembeheerders en de Windows-watchers erg spijtig.
Om dat gebrek aan communicatie te verhelpen, richt Microsoft nu een nieuwe community op, "Hive" oftewel bijenkorf. Daar kunnen gebruikers terecht voor insider nieuws en informatie en zij kunnen er van gedachten wisselen over die nieuwigheden.
Vooraleer u met zijn allen naar de site snelt, nog even dit: de "gewone" gebruikers zijn er niet echt welkom. Wel mensen die zelf een of andere community vertegenwoordigen, een website hebben draaien of een mailinglist hebben met meer dan 50 leden. Er bestaan al andere Microsoft- communities, maar die zijn evenmin voor de gewone gebruiker, zoals MSDN Channel 9, dat voor ontwikkelaars is en The Spoke, dat voor academici is.
http://www.inthehive.com/
http://channel9.msdn.com/
http://www.thespoke.net/
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Launches_Community_Hive/1118764897

* Ook Linux krijgt anti-virus van McAfee
Linux wordt steeds meer "mainstream"; niet enkel meer computergeeks maken gebruik van Linux als besturingssysteem voor hun computer, ook "gewone" gebruikers kiezen voor dit alternatieve OS.
Gevolg: ook hackers kiezen voor het OS. Hoe meer mensen Linux gebruiken, hoe meer mensen de hacker kan pesten met zijn aanvallen en hoe liever hij het heeft. En dus moet ook Linux eraan geloven.
Maar geen nood: McAfee brengt redding. Het bedrijf past dan ook zijn Entercept preventiesysteem aan zodat dit werkt voor Red Hat Enterprise Linux 3. In de toekomst zal die ondersteuning ook uitgebreid worden naar andere versies van Linux.
http://www.mcafeesecurity.com/us/products/mcafee/host_ips/desktop_server_agents.htm
http://www.betanews.com/article/McAfee_Aims_to_Prevent_Linux_Attacks/1118708809

* New York bib leent digitale audioboeken uit via internet
Digitale boeken die op tabletjes gelezen kunnen worden, blijken niet zo'n succes te zijn. Digital audio-boeken daarentegen wel. In de bibliotheek van New York werd er al meer dan 23.000 keer een digitale versie van een e-boek uitgeleend. Dat is de hoogste circulatie van e-boeken in de hele VS.
De bib gaat nu nog een stapje verder. Want zeg nu zelf: waarom zou u nog fysiek naar de bib moeten stappen om daar een e-boek te ontlenen, als er het internet bestaat? En daarom zal de bib voortaan de e-boeken via het internet ontlenen. De mensen die in bezit zijn van een bibliotheekpasje, kunnen met behulp van dat pasje en een pincode on line tot 10 boeken lenen, die zij dan 21 dagen mogen bijhouden.
De boeken moeten na het downloaden overgebracht worden op een draagbaar toestelletje, dat het Windows Media formaat aankan, zoals Zen Micro of iRiver. Maar helaas vallen de bezitters van iPods uit de boot: het digitale formaat van de boeken is niet compatibel met de iPod.
http://www.betanews.com/article/NY_Public_Library_Loans_Digital_Audio_Books/1118771100

* Google tools nu gebundeld bij WinZip
Het is een marketingtactiek, dat is zeker. Maar of het een eerlijke marketingtactiek is, daar kan u toch vragen bij stellen. Zeker is dat het een tactiek is die voornamelijk gebruikt wordt door spyware- en adwarebedrijven. En dat zegt al genoeg, niet?
Waar het om gaat? Wie sinds enkele dagen de WinZip software downloadt en installeert, krijgt meteen ook Google tools zoals de Google Toolbar en de Desktop Search erbij. Tijdens het installeren krijgt u wel de kans om te zeggen dat u deze software niét wil installeren, maar geeft u dat niet aan, dan wordt de software standaard mee geïnstalleerd met WinZip.
Nu zijn de Google tools op zich wel goede software. Met Google Toolbar voegt u o.a. een pop-up blocking tool toe aan uw IE, spellingscontrole, vertaling van webpagina's. En met Google Desktop Search krijgt u een instrument in handen om uw harde schijf snel te doorzoeken. Maar het feit dat Google zich geroepen voelt tot zulke agressieve push-praktijken roept toch verwondering op. Vooral als u weet dat Google als motto heeft: "Make money without doing evil"....
Maar misschien mogen we niet zo zwaar oordelen over Google. Ook concurrent Yahoo bundelt immers zijn Yahoo! Toolbar met de Macromedia Flash en de Acrobat Reader van Adobe. In elk geval: de internauten zijn er niet zo gelukkig mee. Leest u ook maar de commentaren bij Betanews.
http://www.betanews.com/article/Google_Bundles_Software_with_WinZip/1118778894

* Napster en Ericsson brengen samen muziek
Uw eigen muziek waar u ook maar bent, dat is het motto van de huidige muziekdiensten. Tot hiertoe moest u daarvoor een aparte muziekspeler hebben, maar waarom uw mobieltje daar niet voor gebruiken?
Dat is het idee achter een nieuwe samenwerking tussen Napster en de mobilofoonfabrikant Ericsson. Zij brengen een muziek downloaddienst voor draadloze operatoren. De dienst zal gebaseerd zijn op Napster en Ericsson zal dus gebruik maken van de akkoorden die Napster al gesloten heeft met de platenlabels over de auteursrechten voor de muziek die aangeboden wordt.
Met de dienst kan u tracks downloaden via uw mobieltje of de pc en afspelen op alle toestellen van de grote fabrikanten die het afspelen van met DRM beschermde muziek ondersteunen. De dienst zou nog binnen de volgende 12 maanden op poten moeten staan in Europa en de rest van de wereld.
Eerder was er al een dergelijk akkoord in de maak tussen Motorola en Apple, waarbij Motorola zou werken aan mobieltjes die de iTunes zouden kunnen afspelen. De onderhandelingen waren toen echter afgesprongen over een betwisting van de verdeelsleutel van de inkomsten.
http://www.betanews.com/article/Napster_Ericsson_Join_for_Music_Service/1118851956

* Windows XP: nog altijd niet aanvaard
Het is al vier jaar geleden dat Windows XP uitkwam. En nochtans zijn er nog veel bedrijven die nog altijd niet naar deze nieuwe versie van het Windows besturingssysteem overgeschakeld zijn.
Vele bedrijven hangen nog vast aan Windows 2000, zo'n 48% van alle pc's in de bedrijven om juist te zijn, zo blijkt uit een recente studie van AssetMetrix. Zelfs oudere systemen zijn nog altijd in voege: 1 op 10 computers draait nog altijd Windows NT, 5% nog altijd Windows 95 of 98.
En dat zorgt voor problemen voor Microsoft. Want dat wil tegen einde juni de ondersteuning voor Windows 2000 zachtjes laten uitdoven. En ze hopen natuurlijk dat, eens het langverwachte nieuwe besturingssysteem Longhorn er is, de gebruikers massaal zullen overschakelen naar deze nieuwe versie.
De reden voor deze aarzeling om naar het nieuwe OS over te schakelen? Een algemene houding van: "dit besturingssysteem is goed genoeg voor mij", gecombineerd met een afschuw van de rompslomp die zo'n omschakeling voor een bedrijf teweeg brengt. Denkt u maar aan de problemen die u zelf ondervindt wanneer u uw computertje upgradet en vermenigvuldig dat met factor x om alle computers binnen een bedrijf over te schakelen. Om hoofdpijn van te krijgen!
http://www.betanews.com/article/Windows_XP_Adoption_Rates_Slow/1118943913

* Yahoo! Search Subscriptions: ook zoeken in betalende gedeelten
Het moet niet altijd Google zijn waarover wij berichten - bij de andere zoekmachines valt ook wel wat nieuws te vermelden!
Zo is er deze week wat nieuws van het front van Yahoo!. Deze veteraan van het internet is deze week begonnen met een test van een nieuwe webdienst waarbij u ook kan zoeken in gedeelten van het internet die normaal niet beschikbaar zijn voor de gewone internauten. Sites bijvoorbeeld die afgeschermd zijn met een paswoord omdat het om betalende sites gaat.
Met Yahoo! Search Subscriptions kan u ook zoeken bij verschillende content providers die tegen betaling werken. En uiteraard moet u voor deze doorgedreven zoektocht ook betalen.
Hoe het werkt? Stel: u geeft een zoekterm in. U krijgt resultaten, waaronder dus ook de links naar betalende sites. Bent u toevallig al op een van die sites geabonneerd, dan kan u gewoon klikken op de link en inloggen. Zoniet, dan klikt u op de link en krijgt u een tussenscherm waarbij u de keuze krijgt om te betalen voor de content.
Het gaat met name om sites zoals Financial Time, Forrester Research, TheStreet.com, enz. Momenteel gaat de betaling rechtstreeks naar de site in kwestie; yahoo heeft nog geen akkoorden afgesloten voor speciale regelingen. Maar voor de sites is het alvast een pluspunt: hun content, die normalerwijze enkel voor abonnees voorbehouden is, komt meer op de voorgrond.
En nog nieuws over Yahoo: de zoeksite zou bezig zijn een eigen browser te ontwikkelen. De bedoeling is om meer controle te krijgen over de dingen die in de browser getoond worden (en dus ook meer kans te krijgen om u advertenties te vertonen!) (met dank aan Wim W voor de tip)
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Tests_Subscription_Site_Search/1118935612
http://www.journaldunet.com/0506/050615brefinter.shtml
http://www.dsi-info.ca/moteurs-de-recherche/2005/06/un-navigateur-yahoo.html

* MSN Sponsort antipiraterij filmwedstrijd
Piraterij is Foei! en Bah! en Ohlala! Dat is de boodschap die Microsoft aan de internauten wijs wil maken. De Britse MSN-portaalsite schrijft daarom een wedstrijd uit voor zowel jongeren als volwassenen, waarbij zij in een kortfilm erop kunnen wijzen dat piraterij uit den boze is.
De wedstrijd heet "Thought Thieves" (dieven van gedachten) en spoort de internauten aan om filmpjes te maken die moeten aantonen hoe de wereld eruit zou zien zonder bescherming voor intellectueel eigendom. Het winnend filmpje krijgt 2.000 Britse pond en bons voor video-apparatuur. (1)
Er is, tussen haakjes, een wereld van verschil tussen echte piraterij (het illegaal kopiŽren van software en muziek, om die tegen betaling door te verkopen) en het "gewoon" downloaden, als kleine gebruiker, van een occasionele song. Het tweede is nog altijd strafbaar volgens de wet. Maar de Vlaamse politieke partij Spirit vindt dat het downloaden van songs via het internet moet kunnen. Er blijkt immers geen verband te bestaan, zo zegt het OESO, tussen de opkomst van (illegaal) downloaden van muziek en de malaise in de muziekindustrie (2)
http://www.betanews.com/article/MSN_Sponsors_AntiPiracy_Film_Contest/1118933177
http://www.meerspirit.be/article.php?persberichten/2005/6/14/0
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Acrylic neemt het op tegen Photoshop
Microsoft heeft het echt wel druk. Maar dat is de eigen schuld van de softwaregigant hoor: hij wil gewoon op alle markten de beste zijn en daar is dus veel werk aan.
Zo ook bijvoorbeeld heeft Microsoft aan Adobe een duchtige concurrent. Eerst en vooral natuurlijk omwille van de Acrobat en het PDF documentformaat, maar anderzijds ook omwille van Photoshop, een professionele grafische editor. En om Adobe op dat vlak te verslaan heeft Microsoft nu een bètaversie uitgebracht van zijn "Acrylic". Dat is een tool om te schilderen, te illustreren, voor grafische bewerking, maar dan voor de beroepslui die werken in de drukkerij, het web, interactieve media. In de software is zowel pixel-gebaseerd schilderen als vectorieel werken gecombineerd.
Wie wil, kan de software gratis downloaden en uittesten; de betaversie werkt 180 dagen (1). U kan de PSD bestanden van Adobe's Photoshop en de PDF bestanden van Acrobat openen en exporteren. Volgens eigen zeggen van Microsoft sukkelt de software nog wat met snelheid, maar daar wordt aan gewerkt. Leest u ook de kritiek van de gebruikers in het Microsoft forum (2)
http://www.microsoft.com/products/expression/
http://www.microsoft.com/communities/newsgroups/en-us/default.aspx?dg=microsoft.public.expression.
discussion&cat=en_US_53631781-e9c6-4399-a0c2-563426b0e98f&lang=en&cr=US
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Acrylic_Takes_On_Photoshop/1118418010
http://ct.news.com.com/clicks?c=225710-15426717&brand=news&ds=5

* Nokia met mobiele browser, Sony met Walkman telefoon
Nieuws uit mobieltjesland dus. Nokia kondigde deze week aan dat het een nieuwe webbrowser ontwikkeld heeft voor de mobieltjes van zijn Series 60 Platform. Voor die browser ging Nokia de mosterd halen bij Apple, want de browser bevat dezelfde technologie die ook achter de Safari browser zit van Apple voor het Mac OSX. Nokia is trouwens erg edelmoedig: het bedrijf is van plan om de nu ontwikkelde browser terug aan de open source gemeenschap te geven waar de Safari zijn roots heeft.
Met de nieuwe browser kan u volledige webpagina's zien op het schermpje van een smartphone.
En dan is er ook nog Sony Ericsson, dat een nieuwe "Walkman" telefoon uitbrengt. Die zal ook een 1,3 megapixel camera bevatten en EDGE draadloze technologie. Het prijskaartje zal vermoedelijk dan ook niet erg bescheiden zijn...
Verder heeft Nokia nog zeven nieuwe mobieltjes voorgesteld, waarvan u een bespreking terugvindt in de derde link (3)
http://www.betanews.com/article/Nokia_Taps_Apple_for_Mobile_Browser/1118683363
http://www.betanews.com/article/Second_Sony_Walkman_Phone_Debuts/1118681852
http://www.betanews.com/article/Nokia_Unveils_Seven_New_Mobile_Phones/1118678183

* DVD camcorders met harde schijf
Gedaan met de tapes in uw camcorder: JVC brengt binnenkort een camcorder uit met een harde schijf van maar liefst 20 of 30 giga opslagruimte. Daarop kan u resp. 7 tot 10,5 uur hogekwaliteitsvideo opnemen.
En dat is veel. Als u dat zou vergelijken met de gewone camcorder, dan zou u voor dezelfde hoeveelheid film maar liefst 22 dvd camcorder disks nodig hebben.
De film zelf zal opgenomen worden in MPEG-2; u kan de film rechtstreeks op de pc of MAc zetten, of naar een DVD brander om de film rechtstreeks op een disk te branden.
Zo'n camcorder met harde schijf heeft, naast de grote opslagruimte, nog meer voordelen. Zo kan u bijvoorbeeld de opgenomen video gemakkelijker terugvinden, instant terug afspelen voor het bijspreken van commentaar en bovendien is het systeem uitstekend geschikt voor alle verstrooide professoren: zij kunnen niet per ongeluk video wissen, omdat elke opname als nieuw bestand opgeslagen wordt.
Goed nieuws dus voor de gebruiker. Minder goed nieuws voor de fabrikant van tapes....
http://www.betanews.com/article/JVC_Introduces_Hard_Disk_Camcorders/1118765596

* Skype nu ook met antwoordapparaat
Met de nieuwe versie van Skype kan u ook boodschappen achterlaten als uw correspondent afwezig is, een voicemail berichtendienst dus.
Slim bekeken eigenlijk van Skype. De basisdienst, het bellen via het internet, is gratis. Maar de extraatjes, zoals deze voicemail-boodschappendienst, of de eerder uitgebrachte SkypeOut, daarvoor moet u betalen. Bij die laatste kan u vanop uw pc bellen naar een gewoon telefoonnummer.
Er staat nog een derde betalende dienst in de steigers, SkypeIn, maar die is enkel nog in bèta. Daarbij wordt omgekeerd gewerkt en kan u op uw gewoon toestel opgebeld worden via Skype.
SkypeVoicemail kost 5 euro per 3 maanden of 15 euro per jaar; SkypeIn kost 10 euro voor drie maanden of 30 euro per jaar.
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Communications/20050614006

* Films ruilen wordt weer een stukje gemakkelijker
Mensen zijn toch creatief - vooral wanneer zij uitgedaagd worden door een programma dat zegt: "dat mag niet". Het duurt niet lang of hackers hebben methodes gevonden om "dat" ook te doen!
En zo ook het illegaal kopiŽren van dvd's. Er bestaat al langer software om dvd's te kopiŽren; alhoewel de meeste gebruikers beweren dat die software enkel gebruikt wordt om een back-up te maken van hun favoriete film, zijn er heel wat internauten die zulke software gebruiken om films illegaal on line te ruilen.
Maar de resultaten van die illegale kopieeractie vallen in het algemeen ferm tegen. Heel wat van de extra informatie die er op zo'n dvd staat, kan niet mee gekopieerd worden. U blijft zitten met een simpele kopie van de film op zich.
Nu is er dus nieuwe software verschenen, illegale software eigenlijk, die RatDVD heet. Daarmee kan u zo'n dvd in kleine pakketjes verpakken en tegelijkertijd alle extra's die op de dvd staan, bewaren. Ideaal dus om zo'n films on line te ruilen via de P2P systemen.
Dat het een en ander illegaal is, willen wij toch nog wel herhalen. Leest u, op eigen risico, dit artikel bij CNet.
http://news.com.com/New+wrinkle+in+DVD+swapping/2100-1025-5731042.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Mogelijk worden de dvd)schijfjes duurder, om reden van de hogere olieprijzen.
http://www.digitimes.com/systems/a20050616A4014.html
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_80085.html
http://www.tweakers.net/nieuws/37704

*** Trend Micro neemt Kelkea over, dat IP-filteringdiensten biedt om o.a. spam aan te pakken bij de bron.
http://www.trendmicro.be

*** Het bedrijf Essec Telecom levert 110 PDA's voor i-City in Hasselt.
http://www.essec.be

*** Komen er in 2007 Intel processoren met geïntegreerde geheugencontroller?
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4984
http://www.xbitlabs.com/

*** Microsoft ontwikkelt haar eigen P2P pakket!
http://www.tweakers.net/nieuws/37711
http://www.techworld.com/applications/news/index.cfm?NewsID=3870&Page=1&pagePos=3

*** Op zoek naar gratis software? Codecpack.nl bevat o.a. K-Lite Mega Code Pack, QuickTiem Alternative, Real Alternative, enz. De moeite van een bezoekje waard!
http://www.codecpack.nl/

*** Games: meer hype dan games tegenwoordig? Bovendien zijn de games erg, erg moeilijk geworden. Een hard artikel over de evolutie bij games.
http://www.zdnet.be/columns.cfm?id=46438&p=2
http://www.zdnet.be/columns.cfm?id=46438

*** Intel investeert 200 miljoen dollar in China.
http://www.dvhardware.net/

*** MSN lanceert nieuwe B2B website voro online publiciteit en digitale marketing in BelgiŽ.
http://advertising.msn.be

*** Scarlet zet de portaalsite tiscali.be stop; bezoekers worden doorgesluisd naar de diensten van MSN.be
http://www.gva.be/nieuws/media_cultuur/default.asp?art={534F6A96-8A95-4E8B-B860-C3D0DFA3B66C}

*** Goldfinger wordt werkelijkheid: in de VS is er een supermarktketen waar u uw boodschappen aan de kassa afrekent met een vingerafdruk.
http://www.betanews.com/article/Grocery_Shopping_With_the_Touch_of_a_Finger/1118852883

*** Lezers van on line kranten in Vlaanderen zijn verslaafd aan nieuws, maar zij willen niet betalen voor deze content: een interessant rapport van Hans Beyers, Communicatiewetenschappen aan de UA.
http://www.ua.ac.be/hans.beyers

*** Push e-mail van Belgacom: heeft u een Blackberry, een QTek, Sony Ericsson P920i of Nokia 6600, dan kan u voortaan uw e-mail ook op uw mobieltje thuisbesteld krijgen. Kostprijs: 28 euro per maand plus BTW
http://business.proximus.be/nl/Push_Email/index.html

*** Child Focus start nieuwe campagne tegen kinderporno
http://www.childfocus.be

*** Ook Packard Bell start met een muziekwinkel: Music Station. Muziek (in het WMA formaat) downloaden kost 0,99 per nummer, en er is een speciale Download Manager.
Een woord van waarschuwing: deze site sluit gebruikers met een Firefox browser vlakaf uit!
http://www.packardbell.be
http://www.musicstation.be

*** Spelletjesnieuws: Jumbo brengt een variant van Stratego uit voor het mobieltje, zowel voor u alleen als om het op te nemen tegen tegenspelers
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/35802

*** En nog spelletjesnieuws: Pac-Man is 25 geworden; het spel is te danken aan de pizza van de bedenker, zo meldt Webwereld.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/35801

*** En om af te ronden: in Nederland komt er dan eindelijk wat beweging in de opleiding voor spelletjesmakers. Het is immers een job waar veel geld mee te verdienen valt!
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/35696

*** Microsoft zelf mag het dan groots bezien, maar Windows XP kan daar niet tegen: XP crasht als het met sommige browsers een grote afbeelding moet weergeven.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/35698


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* GermanBense - A dream that to fulfill
[Bossa Nova] Deze week een stapje in de wereld van de Bossa Nova. Het is een stijl die in de vijftiger en zestiger jaren ontwikkeld werd door Antonio Carlos Jobim en Joao Gilberto. Jazz, gecombineerd met Braziliaanse ritmes, dat is het recept van de bossa nova. De grootste hit was uiteraard "The Girl from Ipanema" met Astrud Gilberto.
German Bense is een artiest die deze grote traditie verder zet in Afro - Uruguayaanse stijl.
http://music.downlaod.com/germanbense

* Mauricio Sanaiote - Menor
[Bossa Nova] Recht uit Brazilia, componeert deze man zelf zijn songs.
http://music.download.com/mauriciosanaiote

* Pablo Sciuto - Para Llorar es Bueno
[Bossa Nova] De man brengt een mix van jazz en bossanova. Leuke muziek, om erg vrolijk van te worden!
http://music.download.com/pablosciuto

* Camping - This is where we live
[Bossa Nova] Eens iets anders: bossanova ritme maar woorden in het Duits. Het heeft iets!
http://music.download.com/camping

* Geoff Kieley - A Flor e o Espinho
[Bossa Nova] Een prachtige, relaxte song, in de beste bossa nova traditie.
http://music.download.com/Geoff%20Kieley


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
'Jij verlangt naar mij', zei de spijker tegen de hamer.
'Neen', antwoordde deze, 'ik verlang naar een duim".
Hans Kudszus, Duits essayist
De nieuwe oogst* Camera kopen? Op het net kijken!
Digitale camera's zijn niet duur meer. Maar - help! er zijn er zoveel! Zoveel merken, zoveel mogelijkheden, wat is de beste voor u? Deze site verzamelde links naar on line artikels die u kunnen helpen bij uw aankoop, maar u ook vertellen hoe u tewerk moet gaan met uw digitale foto's.
[Taal: Engels]
http://www.kotev.co.il/kotev/digitips.htm

* Nog meer tips
En nu we toch bezig zijn: ook bij HP vindt u een erg goede pagina vol tips: hoe foto's te nemen, maar ook hoe ze af te drukken. De juiste belichting, hoe scherpe sportfoto's te nemen, perfecte afdrukken maken: het is voor u geen geheim meer, als u deze pagina's gelezen hebt!
[Taal: Engels]
http://www.hp.com/united-states/consumer/dpc/learn/learn.html

* Minder vloeken, leukere foto's
Hebt u het nog niet te pakken? Dan volgt hier nog een artikel, in leuke taal verwoord, dat u helpt om beter geslaagde foto's te maken.
[Taal: Engels]
http://news.com.com/2102-1041_3-5739462.html?tag=st.util.print

* Unicode en de talen
Een erg interessante site die u alles uitlegt over Unicode en hoe u een stuk tekst, dat in een ander alfabet opgesteld was, duidelijk kunt laten verschijnen bij degene die uw mail of uw webpagina leest. De site bevat ongelooflijk veel links naar verschillende fonts in andere talen en voorbeelden van de unicode karakters. Een aanrader!
[Taal: engels]
http://www.alanwood.net/unicode/

* Merlot
Een mooi voorbeeld van samenwerking via het internet. Merlot is een gemeenschap van mensen die met opvoeding bezig zijn. Zij verzamelen links naar materiaal om on line te leren en geven er een bespreking van.
[Taal: Engels]
http://www.merlot.org/Home.po

* Urban Legends
U kent ze wel, Urban Legends, ook wel bekend als Broodjes aap: verhalen die verteld worden of doorgestuurd worden per e-mail als zijnde echt gebeurd, maar die volledig uit de mouw geschud zijn. Deze site heeft er heel wat van verzameld. U bent in elk geval uren zoet, door bizarre lectuur te lezen!
[Taal: Engels]
http://www.snopes.com/autos/erotica/erotica.asp

* Limericks
Er was eens .... een limerick. Op deze site kan u leuke Limericks vinden aan de hand van het onderwerp of auteur. Er zitten momenteel al 14.662 limericks in. Have fun! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.oedilf.com/db/Lim.php

* 30 dingen die u niet wist dat u kon doen met het internet
U hebt ongetwijfeld al heel wat leuke dingen ontdekt op het internet. PC World heeft er voor u nog enkele bijeengesprokkeld - vijftig om juist te zijn. Zo kan u bijvoorbeeld in een virtuele tijdmachine stappen: bij Wayback kan u de kopie bekijken van websites vanaf 1996. U kan uw eigen reality tv show maken, gratis tech help vinden, valse websites ontmaskeren..
Kortom: u bent weer eventjes zoet!
[Taal: Engels]
http://www.pcworld.com/resource/printable/article/0,aid,120784,00.asp

* Utility Geek
Een site vol met software om uw arm geplaagd peeceetje terug te reanimeren. Van antivirus tot het branden van cd's, over Multimedia en tools voor het register.
[Taal: Engels]
http://www.utilitygeek.com/details.php?fileid=149

* Erotiek en reclame
Een site die erg mooie foto's brengt over erotiek in reclame, vaak met een knipoog. (Bron: Wim W)
[Taal: --]
http://www.eros.coloribus.com/

* Sudoku
Er is een nieuwe rage: de Su Doku of Sudoku. Dat is een soort puzzel, bestaande uit 9 vakjes op negen (met 3 x 3 onderverdelingen, regio's genoemd). Sommige vakjes bevatten reeds getallen "de gegevens". U moet de andere cellen invullen zodat elke kolom, elke rij en elke regio alle nummers van 1 tot 9 bevat, maar slechts één keer.
Bij Wikipedia vindt u een artikel over deze nieuwe puzzels. Amuseer u!
[Taal: Engels]
http://en.wikipedia.org/wiki/Sudoku

* Think Geek
Een site voor de liefhebbers van het nieuwste van het nieuwste. Kaarsjes met LED lichtjes die van kleur veranderen bijvoorbeeld. Of een klavier met LED lichtjes, een digitale WiFi hotspotter... Leuk spul!
[Taal: Engels]
http://www.thinkgeek.com/

* Vrijdag animatiedag : National Geographic Wallpapers
National Geographic, het tijdschrift dat bekend staat voor zijn prachtige natuurfoto's, biedt op zijn website elke dag gratis een foto aan die u kan downloaden als wallpaper (800x600 of 1024x768).
(taal : Engels) [Filover]
http://lava.nationalgeographic.com/cgi-bin/pod/archive.cgi

* Vrijdag animatiedag : Tekenen
Een knappe Flashanimatie waarbij men met behulp van potlood en gom van niets via een geraamte overgaat naar een vrouwelijk model. Hier moeten vele uurtjes tekenwerk in gekropen zijn. U kan de snelheid van de animatie aanpassen.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://fcmx.net/vec/v.php?i=003702

* Vrijdag animatiedag : Sudoku raadsels
De nieuwste rage in de Engelse kranten komt nu ook naar ons land overgewaaid: de verslavende Sudoku-raadsels. Het principe is vrij eenvoudig : op elke rij en in elke kolom komt elk cijfer van 1 tot 9 één maal voor. Tevens komt elk cijfer 1 maal voor in de 3x3-blokjes. Een aantal cijfers werden al in het rooster aangebracht. Nu is het aan u om het rooster correct te vervolledigen. Op de eerste site vindt u de raadsels van de Daily Telegraph die u kan afdrukken en invullen. Op de tweede site vindt u dagelijks een nieuwe on-line Sudoku. En de derde is de site van de man die de rage lanceerde met alle informatie over dit type raadsels.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.sudoku.org.uk/backpuzzles.htm
http://www.cambridge-news.co.uk/lifestyle/games/sudoku.lpf
http://www.sudoku.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Vrijdag animatiedag: Mrs & Mrs Smith (filmtrailer)
Een getrouwd koppel (Brad Pitt en Angelina Jolie) raken een beetje uitgekeken op elkaar. Maar wat zij niet weten is dat zij beiden huurmoordenaar zijn. En dat hun volgende opdracht... hun partner is!
http://movies.yahoo.com/shop?d=hv&cf=info&id=1808623299

* Samen springen
Heeft u in het belang van de aarde 20 juni 2006 al in uw agenda aangekruist ? Om iets te doen aan de opwarming van de aarde, wordt er gevraagd om op die dag op een welbepaald uur wereldwijd samen in de lucht te springen om de baan van de aarde lichtjes aan te passen en zo de opwarming af te wenden. Volgens de makers van de site zijn er 600 miljoen springers nodig. U kan uw e-mailadres opgeven om daags voordien verwittigd te worden dat het zo ver is. Op het moment van dit schrijven zijn er al meer dan 155 miljoen geregistreerden. Dat belooft dus als die allemaal op hetzelfde moment een mail zullen krijgen. 19 juni 2006 = de dag dat internet plat lag ??
(taal : Engels) [Filover]
http://www.worldjumpday.org/

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Mathilde Santing
Deze veelzijdige Nederlandse zangeres zal in 2006 samen met Frank Boeijen te zien zijn in de Belgische en Nederlandse theaters met de voorstelling"Even".
http://www.mathildesanting.info

- Rory Block
Deze grote Bluesartieste reist binnenkort door Europa naar aanleiding van haar nieuwe CD "From the dust" en is in oktober te zien in BelgiŽ.
http://www.roryblock.com/

- Rachael Bella
OfficiŽle site van deze Amerikaanse actrice die vooral bekend werd door haar rol in de film "The Ring".
http://www.rachael-bella.com

- Sam Ayers
OfficiŽle website van deze Amerikaanse acteur die o.a. te zien was in de TV-series '24', 'the Pretender', ...
http://samayers.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Kopen computer is stomvervelend
- Eerste camcorder met harde schijf
- Daardloos netwerk gastvrij voor buren
- MSN Search ver achter bij Google
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Digitale televisie via Digitenne
- Nieuw teken/fotobewerkings programma van Microsoft
- Beeldtelefoneren met Skype
- Nieuwe mediaspeler van Creative
- Nieuw forum: Veel meer mogelijkheden
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Acer introduceert de nieuwe Aspire 5000: super 64-bit kracht.
- Maxtor One Touch II nu met FireWire 800.
- Packard Bell FunKey: mp3-speler voor tieners.
- Dertigers en veertigers zijn 'techie generation'.
- Seagate komt met 8GB harde schijf voor draagbare mediaspelers.
- Asus A6K notebookserie met AMD Turion en webcam.
http://www.elektro.be


*** Computer World
- Skype 1.3 importeert uw contacten
- Telenet onthult Telenet Digital TV
- Senioren surfen enthousiast
- Scarlet laat Tiscali.be varen
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Portaalsite Tiscali BelgiŽ ten grave gedragen, MSN recupereert deel van bezoekers -
- Push e-mail oplossing voor PDAís en smartphones bij Proximus
- Interactieve Manneken Pis moet Spanjaard doen kiezen voor Virgin Express
- Packard Bell lanceert online muziekwinkel
- De beste Vlaamse KMO websites
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Film & TV: Belgacom Movieclap
- Muziek: Beethoven downloaden
- Film & TV: Karel De Gucht beledigt Balkenende
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Nieuwe versie Sony PSP ook gekraakt
- 'Downloaden niet per se oorzaak malaise muziekindustrie'
- VS: 'aanschaf boek is privé, maar webgebruik moet gelogd'
- Bedrijven en artiesten willen internet in arme regio's
- Britten melden zware aanval op kritieke netwerken
http://www.tweakers.net


WikipediaDeze week geen nieuwe artikels

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip Windows XP - Afsluitprobleem van XP
Net als enkele jaren geleden met Windows '98 het geval was, zo heeft ook Windows XP problemen met het afsluiten van de pc. Althans, op sommige computers die je nog altijd moet afsluiten met een klassieke Power knop.
Normaal gesproken sluit de pc automatisch af, maar is dat bij u niet het geval en ondersteunt uw systeem APM (Advanced Power Management) dan is er een oplossing voorhanden.
U navigeert via Start / Configuratie / Energiebeheer naar het scherm Eigenschappen voor Energiebeheer.
Hier selecteert u het tabblad APM. Indien dit tabblad niet aanwezig is dan zijn er drie mogelijkheden. Of uw systeem ondersteunt geen APM, APM is niet geactiveerd in de BIOS of uw systeem ondersteunt ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) maar in dit laatste geval zou u geen afsluitprobleem mogen hebben.
Indien het tabblad aanwezig is dan zet u een vinkje voor Ondersteuning voor Geavanceerd energiebeheer (APM) inschakelen.
Sluit af door telkens op OK te klikken.
Voortaan schakelt ook uw pc zich automatisch uit.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Automatisch afsluiten
Het afsluiten van Windows is geen vanzelfsprekende zaak. Vaak verschijnen er nog allerlei waarschuwingsvensters die u erop wijzen dat er nog programmaís of andere toepassingen actief zijn.
Wilt u tijd winnen bij het afsluiten, dan kunt u deze vensters laten verdwijnen. Wel moet u hiervoor zeker zijn van uw zaak en de nodige autosave functies hebben ingeschakeld.
Start de Register Editor op door achtereenvolgens op Start en Uitvoeren te klikken en typ Regedit in.
Kies voor de mappen HKEY_ CURRENT_USER, Control Panel, Desktop en klik met de rechtermuisknop de sleutel Auto EndTasks aan.
Kies voor Wijzigen. Verander de waarde 0 in 1 als u wilt dat Windows tijdens het afsluiten openstaande programma's automatisch afsluit.
Mocht u later onverhoopt spijt krijgen van deze handeling, dan kunt u de 1 weer zonder bezwaar terug veranderen in een 0.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Autorun uitschakelen
Een andere leuke optie in Windows XP is de Autorun functie, tenzij u natuurlijk met de regelmaat van de klok programma cd roms inlaadt om er een onderdeel vanaf te plukken. In zoín geval is het behoorlijk vervelend als u telkens de installatieprocedure moet stoppen.
Uitschakelen dus ó maar niet alles.
In Windows XP kunt u de Autorun (of Autoplay) functie namelijk op de inhoud van een cd afstemmen.
Zo kunt u de autoplay functie inschakelen bij audio cdís en uitschakelen bij het inlezen van cd roms.
Ga daarvoor via het Startmenu naar Deze Computer, klik rechts op cd speler en kies voor Eigenschappen. Op het tweede tabblad Automatisch Afspelen kiest u bovenaan voor het type cd dat in de lade ligt en onderaan voor de actie die daar aan moet worden gekoppeld.
Klik ten slotte op Toepassen en op OK.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Beperkingen Snelstartmenu opheffen
Ook al gemerkt dat in Windows XP het Snelstartmenu (naast de Startknop) maar beperkt gevuld wordt met iconen en daarna overgaat naar een rolmenu vanwege plaatsgebrek?
Het Snelstartmenu is wel degelijk op grootte aan te passen, maar je moet het wel even weten.
Klik met rechts op de Taakbalk en haal het vinkje weg bij Taakbalk vergrendelen. Daarna zie je afbakeningen langs het Snelstartmenu waarmee je grootte en plaats kunt veranderen. Na de wijzigingen kun je het vinkje weer terugzetten bij Taakbalk vergrendelen zodat de afbakeningen weer verdwijnen.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Bestanden benoemen
In Windows hebben programma's de onhebbelijke gewoonte om zelf een extensie aan een bestandsnaam te koppelen. In de meeste gevallen levert dat geen problemen op, integendeel, dergelijke extensies zijn essentieel als u bepaalde programmaís automatisch aan bepaalde bestandsformaten wil koppelen. Een doc document wordt bijvoorbeeld automatisch in MS Word geopend, een xls document in MS Excel, enzovoort.
Maar tegendraads als we zijn, willen we ook documenten als Dr.Dré of als Mr.Bean kunnen opslaan.
Geen probleem: zolang u de bestandsnaam maar tussen aanhalingstekens plaatst. Als u in WordPad een document onder de naam "Dr.Dré" (met aanhalingstekens!) bewaart, dan wordt de extensie .txt weggelaten.
Zo kunt u makkelijk bestanden minder herkenbaar maken, of juist voorzien van een toepasselijke naam (het is maar hoe je het ziet). Een nadeel is dat een dubbele klik bij dergelijke namen niet langer volstaat om het bestand te openen.
U moet eerst het bijbehorende programma opstarten en van daaruit het bestand openen.
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* Funky Farm
Gratis probeerversie
Op deze boerderij kan u geld verdienen door vee te telen en dat geld dan uitgeven in de winkel. U moet het vee wel beschermen tegen wolven en een hek bouwen en het beschermen met de schaaphond.. Kortom: u hebt uw handen vol!
http://www.fileoftheday.com/download/FunkyFarmSetup.exe

* Kick Shot Pool
Gratis probeerversie
Nu we toch aan het spelen zijn: een spel met heel mooie afbeeldingen en erg meeslepend en verslavend!
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050607_kick_shot_pool.phtml

* Tools voor gamers
WinXP/2003 Server - 4,68 Mb - freeware
Volgens WinXPCentral helpen deze drivers voor de AMD Athlon 64 processor om de prestatie te verhogen, vooral bij spelletjes.
http://www.amd.com/us-en/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_871_9706,00.html
http://www.amd.com/us-en/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_871,00.html

* AutoPlay Repair
WinXP - 94k - freeware
Met dit progje kan u programma's toevoegen, wijzigen of verwijderen van de autoplay lijst, het lijstje dat zich opent waneer u een cd of dvd in de lader steekt.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=109246

* XDesk 4.10
Win95/98/NT/2000/ME/XP - 1,4 MB - shareware
Een progje om een virtuele desktop te maken, ideaal voor wie met veel programma's tegelijkertijd werkt.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13011563.html

* Open Clip Art 0.14
52,3 MB - freeware
Een heel mooie verzameling van meer dan 3.400 clipart afbeeldingen die u gratis mag gebruiken.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13015336.html

* Acrylic 1.0
WinXP SP2 - 7,6 MB - demo
De eerste testversie van een paradepaardje van Microsoft: een beeldbewerkingprogramma dat de concurrentie moet aangaan met Photoshop.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15729358.html

* Carom3D
Win98/2000/ME/XP - 14,7 MB - freeware
Een gratis simulator van het biljartspel; u kan het opnemen tegen biljarters uit de hele wereld.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15730527.html

* Vrijdag Macdag: even een blik in de toekomst
Op de eerste link vindt u een artikel dat vertelt hoe u Apple's OS X in de toekomst kan draaien op een gewone pc (1) en op de tweede link hoe u dat NU al kan doen (2) . Of wat denkt u van het draaien van OS X op een Pocket PC?
(Voor insiders - wij hebben deze dingen helemaal niet uitgetest!)
http://www.msnbc.msn.com/id/8130876/
http://www.windowsdevcenter.com/pub/a/windows/2005/01/18/PearPC.html
http://www.wired.com/news/mac/0,2125,66292,00.html

* Burning Monkey Solitaire
Mac OS X 10.1 - 23,8 MB - shareware
Een erg grappige versie van het oeroude kaartspel. De omgeving is de jungle, met aapjes die allemaal commentaar hebben op de kaarten die u legt.
http://www.download.com/Burning-Monkey-Solitaire-2005/3000-2286_4-10030441.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wij ontvingen van verschillende lezers een antwoord op de vraag van lezer Roel ivm het bewaren van geluid van een PPS filmpje:
--------------------
Lezer Roel vraagt hulp:
Hi,
Ik heb een pps mailtje binnengekregen van een mannelijke stripper ( mailtje in bijlage).
Het gaat me niet om de strip act, maar om de muziek die erbij hoort.
Hoe kan ik die muziek rechtstreeks op mijn harde schijf vastleggen?

grtjs roel

----------
Medewerker Dave vond deze oplossing:

<<<<
Effe gegoogled ... Et voila:

http://blog.seniorennet.be/powerpointsannie/archief.php?ID=31

Hier de manier om achtergrondmuziek uit een powerpoint file te downloaden.

1- Open je programma Powerpoint.
2- Open dan pas de pps waaruit je de muziek wenst te downloaden. (Bestand-openen)
3- Bewaar opnieuw deze presentatie via "Bestand" > "OPSLAAN ALS" en in dat venster kiezen voor "WEBPAGINA(*.htm,*.html)"
Dan vindt je in je documenten (of waar het bestand ook stond) een map met dezelfde naam als de pps.
Open deze daar zie je dan alle onderdelen van je powerpoint , alsook muziek in wave/mp3 formaat.

Groetjes, Dave.
Medewerker dave
>>>

En lezer Henny vond een gelijkaardige oplossing:
<<<
Hallo,
Heb je een PPS mailtje met een mooi achtergrondmuziekje ontvangen en je zou dit deuntje willen afzonderen? dat kan heel eenvoudig opgelost worden.
Start eerst PowerPoint op en open het bestand met je geliefde muziek.
Bewaar het vervolgens als een webpagina.µDat doe je in het menu BESTAND, waar je de optie OPSLAAN ALS WEBPAGINA selecteerd. Op de plaats waar jej je presentatie zonet hebt opgeslagen is een nieuwe map aangemaakt met de gegevens van je PowerPoint-presentatie.
In deze map vind je het muziekje terug, netjes omgezet in een WAV- bestand.
Nu kan je zonder problemen van je favoriete muziek genieten. Veel luisterplezier.

Mvg Henny
Henny.S@pandora.be
>>>>>
~~~~~~~~~~

~Lezer Eric heeft ook een vraagje:
<<<
Ik lees in de bijdrage van deze week over het openen met de gewenste map van de VerkennerÖ
En iets waar ik al maanden naar lig te zoeken is daarmee opgelost !!!!
Waarvoor mijn ontzettende dank.
Er blijft een probleempje: heel wat tekens zijn op mijn scherm (en ook bij het printen) niet zichtbaar: meestal tekens zoals de é, è, à , Ž enz.
Kortom: als je accenten gebruikt.
Zoals te zien in deze mail wisselt Windows dan automatisch van Arial naar het Tahoma lettertype. Waarschijnlijk omdat het dichtste in de font-familie zit.
Is er een mogelijkheid om een coutante font lijk Arial toch zichtbaar op scherm en papier te maken.
Met dank bij voorbaat.
Eric Eyckmans
>>>
Wie helpt?


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Belgische wetten:
geef mij één maas en je vindt het hele net niet meer.
Jos van Hatert, Nederlands schrijver