Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.587
(4.036 wekelijkse,
551 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 13/12/2001 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 400 van 21/5/2005Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Gegroet lezers,

400

Hier zijn wij dan: met editie 400. Een mooi rond getal, en wij zijn er heel fier op. Het is niet zo eenvoudig om week na week de zelfdiscipline op te brengen om achter het computertje te gaan zitten om al die teksten te vergaren, en wij doen dan ook onze pet af voor al onze trouwe medewerkers. En het is ook niet zo evident om na 9 jaar nog te blijven bestaan in dit snel veranderende internetwereldje. Heel wat collega's, grote en kleine e-zines, zijn ondertussen gesneuveld, zelfs e-zines die grote namen uit de uitgeverswereld achter zich hadden staan.

NeTTies is al die jaren op pure vrijwillige basis blijven werken, zonder grote financiŽle sponsors, op de zeldzame adverteerder na. En misschien was dat onze grote kracht wel? Want zo konden wij, de redactie, NeTTies als hobby blijven beschouwen en ons hart en ziel eraan blijven geven.

In elk geval, na 9 jaar, na 399 nummers, hopen wij dat u nog altijd evenveel plezier beleeft aan het lezen van dit e-zine, als wij hebben aan het maken ervan. Medewerker Filover heeft voor de gelegenheid zijn bijdragen voor de leuke sites in het teken gezet van het cijfer 400.

Bij leven en welzijn tot volgende week. En als u een commentaar (positieve of negatieve) kwijt wil over NeTTies, of een tip geven wil, u kent het adres: redactie@netties.be

Hilde

P.S. Wij hebben, dankzij lezer Alain Baudrez, nog een verrassing voor u. U zal het niet geloven, maar deze tip staat echt bij de FAQ van HP:

http://web14.compaq.com/falco/detail.asp?FAQnum=FAQ2859


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Meer ruimte voor website bij XS4ALL
Internetgebruikers lopen steeds vaker aan tegen een volle mailbox. In plaats van 20 MB krijgen XS4ALL abonnees die een spamfilter gebruiken een mailbox van 500 MB, de grootste mailbox die momenteel door een Nederlandse provider aangeboden wordt.
In navolging van de grotere mailboxen is ook de ruimte voor een website uitgebreid. Het gaat om schijfruimte die hoort bij het Standaardabonnement met het website adres: www.xs4all.nl/~loginnaam .
De standaard schijfruimte van 50 MB wordt verhoogd naar 200 MB. Dit betekent meer ruimte voor grote bestanden zoals foto's en geluid. Daarnaast kunnen abonnees de extra ruimte gebruiken als back-up mogelijkheid. [Sjeef]
http://www.xs4all.nl/nieuws/bericht.php?id=639&taal=nl&msect=Nieuws&year=2005

* Microsoft brengt MSN DesktopSearch uit in definitieve versie
Het zat de jongens en meisjes uit Redmond niet echt lekker: de laatste tijd hadden verschillende grote tenoren uit het internet-zoekwereldje (Yahoo, Google en America Online) zich gewaagd op het Microsoft terrein, namelijk niet enkel meer on line zoeken, maar ook de eigen harde schijf van de internaut doorzoeken. En dat kon Microsoft natuurlijk niet zomaar over zich laten gaan.
En dus heeft de softwaregigant, na een tijdje proef te draaien, de definitieve versie uitgebracht van zijn eigen desktop zoektool. Deze gratis software maakt deel uit van de MSN Search Toolbar Suite en is enkel geschikt voor Windows XP en Windows 2000. U kan verschillende soorten bestanden doorzoeken, niet alleen op datum, grootte maar ook bijvoorbeeld auteur of afzender. U kan ook verschillende soorten bestanden doorzoeken: e-mails, kalenders, afbeeldingen, PowerPoint presentaties. Om PDF bestanden te doorzoeken aan de hand van trefwoorden in het document, moet u een aparte plug-in installeren. Bij de resultaten krijgt u ook een preview-paneeltje, met daarin een fragment van de gevonden bestanden.
De Microsoft-zoeker is trouwens discreter dan de Google-zoektool. Waar Microsoft (en trouwens ook Yahoo) niet de websites onthouden die u bezocht hebt, om die dan te doorzoeken, doet Google dit wel. Microsoft en Yahoo sluiten bovendien e-mails en andere bestanden die u gewist hebt, uit van de zoektocht, maar Google houdt die gewiste bestanden nog altijd bij (tenzij u ze uitdrukkelijk gaat wissen in de Yahoo index).
De zoektool geeft alvast een voorsmaakje van hoe het zoeken eruit zal zien bij de nieuwe versie van het Microsoft besturingssysteem Longhorn. Wat er echter wél ontbreekt (en wat er in de bètaversie wel aanwezig was) zijn de tabblaadjes. (Met dank aan Wim W voor de bijkomende links)
http://www.crn.com/showArticle.jhtml?articleId=163103733&printableArticle=true
http://desktop.msn.com/
http://www.betanews.com/article/MSN_Desktop_Search_Moves_Out_of_Beta/1116219955
http://searchenginewatch.com/searchday/article.php/3504971

* Internet en cijfertjes
Het gaat blijkbaar goed met het internet in Europa. Volgens de statistieken van de EU maken de helft van de privé-gebruikers en 9 op 10 bedrijven, gebruik van het internet. Uiteraard ligt dit cijfer hoger bij de minder dan 24-jarigen: daar zit men aan 75%. En bij de ouderen neemt het natuurlijk af, maar bedraagt toch nog altijd 20% bij de personen tussen de 55 en 74 jaar.
Ons landje doet het trouwens goed, althans op het gebied van de bedrijven (wij vonden geen cijfers terug voor de privé-gebruikers in de tabellen). Denemarken en Finland bijten de spits af met 97%, maar BelgiŽ en Zweden komen daarachter met 96%. (1) en (2)
Nog meer cijfertjes, ditmaal afkomstig van de Afdeling Statistiek van de FOD Economie. En daaruit blijkt dan weer dat de dames stilaan hun achterstand op de heren aan het inhalen zijn qua internetgebruik, maar toch nog altijd licht achter liggen (55% mannen tegen 45% vrouwen, tegenover 57% mannen en 43% vrouwen in 2002). De toekomst ziet er in elk geval veelbelovend uit voor de dames: de leeftijdgroep van vrouwen tussen 25 en 34 jaar is de grootste gebruikersgroep (624.000 internauten, goed voor 16% van de totale internetbevolking). Maar leest u zelf misschien het nieuwsbericht van FOD Economie - er staan enkele erg opmerkelijke zaken in over de kloof tussen de geslachten. (3)
http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=STAT/05/62&format=HTML&aged=0&language=FR&guiLanguage=en
http://fr.news.yahoo.com/050514/308/4evul.html
http://statbel.fgov.be/press/fl060_nl.asp

* Surfen is gevaarlijk voor uw gezondheid!
Wist u dat surfen een explosieve bezigheid is? En dan hebben we het niet over "mailbommen" of "flame wars" die tijdens conversaties via het internet kunnen ontstaan, maar over een echte explosie, met vlammen en geknal!
Het overkwam een Duitser. Die had bemerkt dat hij in zijn appartement last had van "bugs" maar dan niet van de digitale soort, wel van de levende, met zes pootjes. De man die blijkbaar niet van halve maatregelen hield, haalde enkele spuitbussen met insecticide in huis, sloot de ramen en spoot de spuitbussen leeg. Om zich daarna aan zijn computertje te zetten en wat te surfen. Maar blijkbaar was dat niet zo'n goed idee: een vonk van zijn computer deed de gassen ontploffen. Het appartement werd volledig vernield en de brokstukken vlogen tot 100 meter in het rond.
Zo. Een leuk verhaaltje over de gevaren van computers en internet (1), om in te kaderen en aan uw muur te hangen naast het verhaal van de man die brandwonden opliep aan zijn edel orgaan, veroorzaakt door zijn laptop (2) en de gevaren van het surfen in het bad (3)
http://www.theregister.co.uk/2005/05/17/insect_spray_explosion/
http://www.theregister.co.uk/2002/11/22/man_burns_penis_with_laptop/
http://www.theregister.co.uk/2004/04/23/letters_bathpart2/

* Een laptop voor 100 dollar
Vele landen hebben niet de middelen of de mogelijkheid om het potentieel van de kinderen tot ontwikkeling te brengen, omdat het huidige onderwijssysteem daarin faalt. Maar als men alle kinderen goedkope laptops zou kunnen geven, gecombineerd met breedbandverbindingen voor de steden en dorpen waar die kinderen leven, dan zouden de vooruitzichten van die kinderen enorm vooruit gaan.
Dat is de stelling van Nicholas Negroponte, voorzitter van het MIT Media Lab (Massachusetts Institute of Technology). Hij sprak op de Tokyo Ubiquitous Network Conference, een conferentie die plaats had in de rand van de topbijeenkomst van de VN over de Information Society, waaraan zo'n 80 landen deelnamen.
Het MIT werkt dan ook aan een laptop computer, die niet meer dan 100 dollar kost. Zo'n 5 of 6 landen zouden alvast geïnteresseerd zijn, voor een totaal van 6 miljoen machines. China zou er 3 miljoen willen hebben, BraziliŽ één miljoen.
Volgens Negroponte gaat momenteel de helft van de prijs die u in de winkel betaalt voor een gewone pc naar marketing, verkoop, distributiekanalen en winst. Hij maakt zich dan ook sterk dat, als die kosten uitgeschakeld zijn, hij een laptop kan leveren aan 100 dollar zonder verlies te maken. Geen winst ook niet, maar dat is niet de bedoeling- het gaat immers om een educatief project, niet?
In elk geval: een kost die ook uitgeschakeld wordt is de prijs voor een licentie voor een besturingssysteem - de putertjes zullen Linux bevatten. Welke smaak, dat is nog niet beslist. Verder zullen de computers een 500 MHz processor bevatten, 256 MB geheugen en 1 giga aan flashgeheugen in plaats van een harde schijf, plus een draadloze LAN verbinding. Meer details over deze educatieve toestellen die niet in de winkel verkrijgbaar zullen zijn, bij PC World.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,120845,tk,dn051605X,00.asp

* Mag de geschiedenis gewijzigd worden?
Papier is geduldig, maar eens iets "zwart op wit" op papier staat, staat het onomstotelijk vast. Bij het internet is het echter helemaal anders. Staat er vandaag ergens op een website dat iets wit is, dan zou, bij manier van spreken, morgen op diezelfde site kunnen staan dat iets zwart is. Met een kleine wijziging aan de html-code kan een tekst gemakkelijk gewijzigd worden en geen haan die ernaar kraait.
Wil de gebruiker het vertrouwen in de betrouwbaarheid van het internet bewaren, dan is het dus een vereiste dat webmasters beseffen dat zij niet zomaar de inhoud van pagina's mogen herschrijven. Veel beter is het om een toevoeging te doen, een commentaar, als mocht blijken dat een bepaald aangehaald feit achterhaald of onjuist blijkt te zijn.
Zo zou het toch moeten zijn. Maar het bedrijf Spam Arrest meent dat het internet herschreven moet worden, althans de gedeelten waarin kritiek geleverd wordt op het bedrijf. Spam Arrest biedt namelijk een dienst aan die spam moet weren; stuurt u een mail naar een internaut die zich bij de dienst aangemeld heeft, dan moet u eerst bewijzen dat u menselijk bent en geen automatische spam-zendende robot, door op een link te klikken. Pas daarna gaat uw e-mail door naar de bestemmeling.
Maar in 2003 bezondigde het bedrijf zich zelf aan spam: het verzond ongewenste marketing mail naar sommige van de internauten die een mailtje gestuurd hadden via Spam Arrest. Dat lokte uiteraard veel klachten uit. Die klachten staan genoteerd op verschillende websites en in verschillende fora.
Spam Arrest heeft nu aan enkele betrokken sites gevraagd om die negatieve kritiek te wissen, omdat de pagina's met kritiek nog altijd opgeduikeld worden wanneer men een zoektocht uitvoert naar het bedrijf via bijvoorbeeld Google en omdat het bedrijf zich nu toch netjes gedraagt. Maar verschillende webmasters gaan niet in op dat verzoek. "Mensen moeten weten waartoe dat bedrijf in staat was".
Een feit is en blijft een feit, nietwaar en de geschiedenis kan men nu eenmaal niet herschrijven - althans, het zou niet mogen...
http://www.usatoday.com/tech/news/techpolicy/ethics/2005-05-13-spic-and-spam_x.htm

* Star Wars: het digitale tijdperk ten top
Toen Star Wars II uitkwam (The Attack of the Clones), kon men het fenomeen al vaststellen en nu bij de nieuwe Star Wars zet de trend zich nog verder: de technologie die gebruikt werd bij het maken van de film was super hi-tech. Zo super, dat de apparatuur in de cinemazalen niet meer kunnen volgen!
Het magazine Publish wijst het gebrek aan standaards als de boosdoener aan. De film werd volledig digitaal opgenomen, met high-definitie camera's. Maar daarvoor bestaan maar liefst 5 verschillende formats!
Maar wat heeft het grote publiek nu te maken met die oorlog onder de standaards, zal u vragen? Wel, dat vermindert simpelweg het aantal zalen waar de film in zijn origineel formaat getoond kan worden. Daarbij komt nog dat het gebrek aan standaarden er ook voor zorgt dat er haast niet kan gewerkt worden aan een beveiliging via DRM (Digital Rights Management).
Een erg interessant artikel over dit probleem bij Publish.com
http://www.publish.com/article2/0,1759,1815708,00.asp

* Google Maps ook voor andere doeleinden gebruikt
Normalerwijze wordt de dienst Google Maps enkel gebruikt om een plaats op te zoeken, of de weg te zoeken van punt A tot punt B. Google bevat gedetailleerde stratenplannen van zo goed als alle steden en gemeenten in de VS en Canada; u kan snel in- en uitzoomen op de kaarten. Maar omdat de cartografische dienst verpakt zit in een zoekmachine, hebben slimmeriken Google-hacks bedacht waardoor zij de stratenplannen ook in hun eigen toepassingen kunnen gebruiken. Zonder toestemming van Google uiteraard.
Zo is er HousingMaps, dat haar lijst met immobiliŽngegevens combineert met de stratenplannen van Google Maps. Anderen hebben dan weer links gelegd tussen de stratenplannen en Flickr, een site waar u foto's kan delen met anderen. En nog anderen combineren heel slim de stratenplannen met verkeersinfo van Yahoo.
Het is in elk geval een mooi voorbeeld van wat er allemaal mogelijk wordt wanneer on line data gecombineerd worden. En dat is toch het doel van het internet, niet? Daarom zijn de heren en dames programmeurs de laatste jaren zo hard bezig om initiatieven uit te werken zoals XML, die internet-standaarden moeten worden, de bouwstenen die deze allesomvattende combinatie via het internet mogelijk maken.
Een interview met de bedenker van de hack bij HousingMaps en een uitweiding over de verschillende mogelijkheden leest u bij Wired.
http://www.wired.com/news/culture/0,1284,67514,00.html?tw=wn_tophead_1

* Spam-virus als propaganda-tool?
Spam wordt door onverlaten niet enkel gebruikt om ons allerlei (ondeugdelijke) producten op te solferen, maar blijkbaar ook om nazi-propaganda te spuien. Er is namelijk een nieuwe worm gesignaleerd die, eens geïnstalleerd op de computer van het slachtoffer, vanop die computer aan de lopende band boodschappen begint te versturen die Duitstalige teksten bevatten van rechtse signatuur.
De boodschappen droegen titels zoals "multicultural = multicriminal" en verwezen naar racistische Duitse websites en nieuwsartikels die een anti-immigranten standpunt innemen.
http://www.cnn.com/2005/TECH/internet/05/16/neonazi.spam.reut/index.html

* Opgepast voor nieuwe vorm van fraude
Sinds enkele maanden is er een nieuwe vorm van fraude opgedoken en de Franse autoriteiten waarschuwen voor waakzaamheid. En vermits het in ons landeke druppelt wanneer het in Parijs regent, geven wij u deze waarschuwing graag door.
De fraude speelt zich af als volgt. U zet uw auto te koop via het internet, via een of andere koopjessite of een veilingsite. Al gauw dient een koper zich aan, meneer X, die de auto koopt voor 3.000 euro. U bent natuurlijk blij, vooral wanneer u een check ontvangt. Maar die is niet voor 3.000, maar voor 6.000 euro. De koper legt u uit dat die 3.000 extra dient voor de portokosten. Maar, zo vertelt de koper, de douane eist dat de verkoper die zelf op voorhand betaalt. En of u zo vriendelijk wil zijn om 3.000 aan het transportbedrijf te sturen, voor de verzendkosten?
U gaat met uw check naar uw bank want de check is door dit bedrijf uitgeschreven) en de check is betrouwbaar, zo bevestigt uw bank; na enkele dagen wordt uw rekening gecrediteerd met 6.000 euro. En dus schrijft u vol vertrouwen 3.000 euro uit via Western Union naar de gevraagde rekening van de expediteur.
En hopla: de val is dichtgeslagen. Want na enkele dagen meldt uw bank u dat de check toch niet in orde was en gaat de 6.000 weer van uw rekening af. En bent u 3.000 euro armer.
In Frankrijk zijn er sinds augustus 2004 reeds zo'n 25.000 tot 35.000 slachtoffers gevallen, zo schat het Franse parket. Vandaar de waarschuwing. Met toch ook een verwijt naar de banken die toch ook niet zonder blaam zijn in deze zaak, vermits zij de internaut in de waan brengen dat de check goed is.
U bent dus gewaarschuwd!
http://www.internetnews.com/infra/article.php/3506121

* Internet en filosofie
Soms lijkt het wel dat het internet alleen draait rond geld (en fraude!). Maar er is ook het andere internet, het internet waar eenieder lucht kan geven aan zijn mening, waar meningen gedeeld worden, waar gediscuteerd wordt over meningen en standpunten. Het internet waar iedereen gehoord kan worden, het internet kortom dat doet waarvoor het gemaakt is: communicatie.
Zo kwamen wij deze week twee berichtjes tegen die deze rol beklemtonen. Het eerste gaat over een puur filosofische discussie. Voor wie niet erg goed thuis is in filosofie, eerst dit: Martin Heidegger (1889-1976) is een van de grote namen in de moderne filosofie. Maar zijn naam is de laatste tijd erg in opspraak gekomen, omdat sommige filosofen hem ervan beschuldigen dat hij de inspiratiebron was van Hitler en dat hij het nazisme geïntroduceerd had in de filosofie. Andere filosofen hebben daarop een dossier on line gebracht, waarin Heidegger verdedigd werd. (1) Een manifest in 13 talen werd per e-mail verstuurd naar tienduizenden personen overal ter wereld, ter verdediging van het werk van Martin Heidegger. "Dit gebruik van het internet, voor het eerst in de geschiedenis van de debatten over ideeŽn, heeft een onmiddellijk succes gehad, een succes dat met geen enkel ander traditioneel massamedium bereikt had kunnen worden". (2)
Het tweede bericht gaat over een combinatie van internet en mobiele telefoon. Kennisnet, de Nederlandse internetorganisatie voor het middelbaar en basisonderwijs, heeft een sms-debat ingericht, waarbij scholieren via sms op bepaalde stellingen kunnen reageren. De beste reacties staan te lezen op de site Smsdebat (3). En zo ziet u dat het internet toch wel een steeds promintentere rol aan het innemen is in ons culturele en sociale leven.
http://parolesdesjours.free.fr/scandale.htm
http://www.internetnews.com/infra/article.php/3506121
http://www.smsdebat.nl/

* MPAA richt haar pijlen op ruilers van tv-programma's
MPAA, Motion Picture Association of America, de belangenorganisatie van de filmindustrie in de VS, heeft blijkbaar nog niet voldoende hooi op haar vork. Na de ruilers van films worden nu ook de mensen aangepakt die via P2P ruilsystemen oude tv-shows uitwisselen.
Dus: als u dacht dat u die oude episode van Peyton Place of Twin Peaks rustig kon uitwisselen met andere freaks van oudere tv-feuilletons, dan mag u dat vergeten. MPAA heeft een aanklacht ingediend tegen zes websites die oude tv-shows via het BitTorrent ruilsysteem aanboden. De aanklachten werden daarbij gericht naar de personen die de content aanboden, niet degenen die de shows downloadden.
Al een geluk dat die organisaties nooit in ons kastje zijn komen kijken, waar wij oude afleveringen van tv-shows hebben liggen, netjes opgenomen op tape en die wij af en toe aan een neef of nichtje van de jongere generatie uitlenen. Moeten wij nu ook gaan beven?
http://news.designtechnica.com/article7419.html
http://www.betanews.com/article/MPAA_Goes_After_TV_Show_Traders/1116001944
http://yro.slashdot.org/yro/05/05/15/0347205.shtml?tid=129&tid=123&tid=155&tid=95&tid=1

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Pepper: een nieuwe generatie toestellen
Een opmerkelijk toestel is de Pepper. Het is een volkomen nieuwe categorie draadloze toestellen: groter en krachtiger dan de PDA of het mobieltje, maar kleiner, lichter en minder ingewikkeld (maar toch meer plezier) dan bij een laptop.
De Pepper bevat links en rechts toetsen, met centraal een schermpje. U kan hem meenemen waar u maar gaat: in uw luie zetel, in de tuin, op de trein. Al uw favoriete internet-bezigheden hebt u onmiddellijk bij de hand: e-mailen, IM, surfen, muziek beluisteren, video bekijken, foto's ruilen, enz.
Het toestel bevat een 624 MHz processor, een 20 gig grote harde schijf, lithium batterijen, werkt met 802.11b Wi-Fi, maar ondersteunt ook Bluetooth; zo kan u bijvoorbeeld een gewoon klavier of een muis aansluiten via bluetooth. Het toestel is amper iets zwaarder dan 1 kg en klein genoeg om in een rugzak te passen (31 x 17 x 2 mm). Wij krijgen het water in de mond!
En ook voor de prijs moet u het eigenlijk niet laten: voor een 680 euro kan dit kleinood het uwe zijn. Tenminste, eens ze hier in Europa op de markt komen...(Met dank aan lezer Chris voor de tip)
http://www.pepper.com/products/pepper.html

* Onderwater met de iPod
Het bedrijf H20 Audio heeft zijn naam niet gestolen: het brengt een waterbestendig omhulsel voor de iPod, waarmee u uw iPod ook in waterrijke omgeving kan meesleuren. Denkt u bijvoorbeeld maar aan surfers, waterskiŽrs, zwemmers. Die kunnen voortaan naar hun iPod luisteren, zelfs onder water. Het omhulsel komt met speciaal ontworpen oortelefoontjes die eveneens waterbestendig zijn.
Het moet leuk zijn: op uw surfplankje staan, met in uw oortjes de muziek van de Beach Boys! Geen surfplank in huis, geen zee in zicht? Ach, dan doen we het bescheiden, met onze iPod de badkuip in...Het toestel zou $149,95 kosten. Meer info op onderstaand adres.
http://www.h2audio.com/
http://www.betanews.com/article/Take_Your_iPod_Underwater/1116347886

* Windows XP in een maatje kleiner
Er zijn heel wat mensen die nog altijd met een verouderd besturingssysteem zitten. Zij willen misschien wel upgraden naar een nieuwere versie van het Microsoft OS, zoals XP, maar hun bakjes zijn verouderd en hebben niet de nodige snelheid aan boord om de overstap te wagen.
Om deze gebruikers over de schreef te trekken, is Microsoft nu bezig aan een afgeslankte versie van het Windows XP, die ideaal geschikt is voor mensen die wel hun besturingssysteem willen upgraden, maar niet hun pc.
De software die de codenaam Eiger meekreeg, zal dus kunnen draaien op een systeem met een Pentium II processor, 128 MB RAM en een harde schijf van 500 MB. Voor server-gebaseerde netwerkomgevingen dus, niet echt voor de gewone privé-gebruiker, maar voor grote bedrijven die een netwerk hebben waar momenteel oudere pc's gebruikt worden met bijvoorbeeld Windows 95 of 98 op.
Waarom de bedrijven dan toch die overstap zouden moeten maken? Wel, met Windows XP krijgen ze weer recht op ondersteuning en kunnen ze de nieuwste beveiligingspatches uitbrengen. Microsoft maakt namelijk geen patches meer voor de oudere systemen...
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,120834,00.asp

* Netscape 8.0 is uit
Na een tijdje in bètavorm beschikbaar te zijn, is er nu de definitieve versie nummer 8 van de Netscape browser. Volgens een bespreking bij BetNews zou hij een beetje het midden houden tussen de IE browser en Firefox en dus compatibiliteit en veiligheid combineren.
Netscape 8.0 is gebaseerd op Firefox 1.0.3 en combineert de leuke mogelijkheden van Firefox met de interface van Netscape. U vindt dus een geïntegreerde mogelijkheid voor RSS feeds naast de inhoud van de portaalsite van Netscape.
Maar ook de IE motor zit onder de motorkap van Netscape. Dat zorgt er dan weer voor dat de browser beter overweg kan met sites die speciaal voor IE geschreven zijn.
En qua veiligheid valt vooral de anti-phishing tool op: de browser waarschuwt wanneer u een site bezoekt die niet betrouwbaar lijkt. De commentaren van de gebruikers bij BetaNews die de browser geïnstalleerd en getest hebben, lijken niet unaniem positief: verschillende commentaren spreken van bevriezen van het scherm..
http://browser.netscape.com/ns8/
http://www.betanews.com/article/Netscape_80_Final_Released/1116473869


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Sandisk brengt 2 giga geheugenstick uit; bezitters van PlayStation Portable van Sony vroegen om zo'n stick om muziek en video's op dit toestel te kunnen afspelen.
http://www.sandisk.com

*** Softwarepiraterij zorgt voor een verlies aan omzet van 25,9 miljard dollar
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050518051

*** Epson brengt nieuwe serie laserprinters uit
http://www.pr-ide.be/pressroom/?action=pf_view&id=578&client_id=112

*** Studenten gebruiken steeds meer gadgets en technologie om af te kijken en frauderen [Dave L]
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=4698

*** PDD ontwerpt de Helix, een nieuw design voor een mobiele telefoon [Dave L]
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=4699
http://www.pdd.co.uk/helix

*** Hoopje Xbox nieuws bijeengezameld [Dave L]
http://www.cdfreaks.com/news/11772
http://www.tweakers.net/nieuws/37236
http://www.engadget.com/entry/1234000490042605/Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Tressie Seegers - Worlds to live by
[Folk Singer/songwriter] Singer-songwriters zijn mensen die zich toeleggen op het maken van songs en die zelf op de voorgrond treden bij het optreden. Vaak zijn hun songs enkel begeleid door een akoestische gitaar of piano, alhoewel sommige artiesten ondersteund worden door een hele band.
Dit dametje brengt muziek die "American Roots" muziek genoemd wordt. Zij is afkomstig uit Texas en u kan zich haar voorstellen, zingend in een berookt kroegje tussen de cowboyhoeden.
http://music.download.com/tressieseegers

* Mae Klinger - Unafraid
[Folk Singer/songwriter] Opnieuw een dametje, ditmaal afkomstig uit Kentucky. Een geluid dat een beetje doet denken aan Tracy chapman. Niet slecht. Zij zingt de song samen met ene Gabe, die een tamelijk scherpe stem heeft, maar de combinatie valt wonderlijk genoeg goed mee.
http:music.download.com/maeklingler

* Vas Avramidis - Happily Heartbroken
[Folk Singer/songwriter] Deze man heeft al heel wat watertjes doorzwommen, maar muziek is altijd zijn liefde gebleven. Simpele gitaar, een beetje een troubadour. Niet echt topkwaliteit, maar toch de moeite waard.
http://music.download.com/vasa

* John C. Lee - Indiana
[Folk Singer/songwriter] Een man die afkomstig is uit CaliforniŽ en van wie de muziek zowel onder folk gerangschikt wordt, als onder alternative. Hoe dat te rijmen valt, zal u zelf moeten uitvinden door de song te beluisteren! Indiana is een instrumentale song, u hoort enkel een gitaar.
http://music.download.com/johnclee


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Op het ogenblik dat iemand zijn geweer aan het herladen is, dan is er vrede.
Bob Dylan, Amerikaans dichter/zanger
De nieuwe oogst


* Nieuws
Een prima bron voor "alternatieve" berichten, is Digg. Daar kan u zelf meehelpen om berichten uit alternatieve bronnen tot wereldnieuws te maken, of toch minstens wat meer bekendheid te geven.
[Taal: Engels]
http://digg.com/

* Chief Bloggin Officer
Een uitstekend blog met erg kritische artikels.
De naam is een parodie op de Chief ... Officer die men tegenwoordig overal in bedrijven aantreft. Het kind moet een naam hebben, niet? In elk geval: dit artikel in de blog is zeker en vast het lezen waard. Het gaat over de katholieke kerk en haar tweeslachtige houding tegenover de joden.
[Taal: Engels]
http://www.chiefbloggingofficer.com/2005/05/reading-bookstores-redux.html

* iPodder
Een gids met allerlei Podcasts die u kan downloaden om ze dan later rustig op uw draagbare player (iPod of andere player) te beluisteren wanneer het u uitkomt.
[Taal: Engels]
http://www.ipodder.org/

* Amateur Fotograaf van het Jaar
Panasonic Batteries richt opnieuw de Amateurfotograaf 2005 wedstrijd in. Stuur uw mooiste foto in en u kan zelfs een reis naar NamibiŽ winnen!
De wedstrijd duurt van 1 mei tot 31 oktober en u kan maximaal 6 van uw beste foto's insturen. Op de bijhorende wedstrijd kan u de foto's van de andere deelnemers bekijken. U vindt er trouwens ook heel veel nuttige tips over het nemen, opslaan, monteren en afdrukken van foto's.
[Taal: Engels]
http://www.photo-award.com/2005/home/home.asp

* Open Source
Alhoewel Windows een 'gesloten' besturingssysteem is (de maker, Microsoft, wil de broncode niet vrijgeven), bestaat er heel wat open broncode-sofware voor Windows. Deze site is gewijd aan deze software en u vindt er heel wat leuke en interessante progjes!
[Taal: Engels]
http://osswin.sourceforge.net/

* Draagbare software
Handig toch, die USB sticks. Wist u dat u zelfs een heel kantoortje op zo'n stick kan zetten? Allemaal software die geen echte installatie op de pc nodig heeft, maar vanop de stick kan draaien. Deze site bevat een verzameling van zo'n software, gaande van grafische tools tot kalenders, email tools, formaat omzetters en meer.
[Taal: Engels]
http://www.portablefreeware.com/all.php

* Lettertypes
Een lettertype is als het ware een visitekaartje van het document dat u presenteert, of het nu een brief is of een website. Op deze site vindt u een erg uitgebreide verzameling fonts (lettertypes), plus een handleiding hoe u deze fonts moet installeren.
[Taal: Engels]
http://www.dafont.com/en/

* TV Timewarp
Een heerlijke site vol nostalgie, gewijd aan de programma's uit uw en onze jeugd. Fragmenten uit verschillende tv-programma's. U vindt bij de verschillende programma's een opsomming van de episodes, het muziekje van het feuilleton en externe links. Leuk!
[Taal: Engels]
http://www.tv-timewarp.co.uk/

* Asperges
Mei is de maand bij uitstek voor asperges. In de streek waar de redactie sinds een jaartje gevestigd is, worden er echt zalige asperges geteeld. Niets heerlijker dan op een ochtend naar de boer te trekken, die speciaal voor u een vers busseltje asperges steekt. Of naar de markt gaan, waar deze witte ranke groenten mooi liggen te pronken.
Hier vindt u in elk geval al enkele recepten met asperges (1). En op de tweede link vindt u wat meer informatie over de verschillende soorten asperges (2)
http://www.aspergerecepten.nl/zoeken.php?qid=5&words=boter&submit=Op%20ingredi%EBnt%20zoeken
http://www.soepen.be/kooknieuws/gekozen_kooknieuws.asp?kooknieuws_id=15

* Vrijdag animatiedag : foto's Vespa 400
De Vespa 400 is een wagen die tussen 1957 en 1961 in Frankrijk geproduceerd werd. De wagen werd ontworpen door de ingenieurs van Piaggio, tevens de constructeurs van de alomgekende Vespa. Er werden ongeveer 30.000 exemplaren geproduceerd. De maker van deze site is tevens de trotse eigenaar van zo'n Vespa 400 en heeft pagina's vol foto's van zijn wagentje.
(taal : Frans) [Filover]
http://www.ma-vespa-400.com/

* Vrijdag animatiedag : Snack Attack (game 400)
De bedoeling van dit behendigheidsspelletje is een bestelling op te halen voor een persoon. Met de muis moet u proberen het evenwicht te behouden zodat u onderweg zo weinig mogelijk verliest en met de cursortoetsen kan u obstakels vermijden. Geen hoogstaand Flashspelletje maar er staan nog genoeg andere spelletjes op de site waar u uren zoet mee bent ...
(taal : Engels) [Filover]
http://wwwgames.info/play.php?game_id=400

* Vrijdag animatiedag: DEBS (filmtrailer)
Een actiekomedie over spionnenmeisjes in een schooluniform. Veel diepgang moet u natuurlijk niet verwachten, maar daarom is het niet minder leuk.
http://movies.yahoo.com/shop?d=hv&cf=info&id=1808471145
http://www.sonypictures.com/movies/d.e.b.s./

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* 400 jaar Denemarken-Nederland
Deze website werd opgericht om 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Denemarken en Nederland te vieren. U vindt er informatie over de landen, er is een forum en een agenda met activiteiten.
(taal : Nederlands, Deens, Engels) [Filover]
http://www.400.info/

* 400 jaar Don Quichotte
Deze website is speciaal gewijd aan het 400 jaar bestaan van de figuur Don Quichotte. U vindt er o.a. de Don Quichotte route beschreven, een route van 2500 km die 144 steden en gemeenten met elkaar verbindt en opgesplitst werd in 10 deelroutes. U vindt er ook informatie over lopende tentoonstellingen.
(taal : Engels, Spaans) [Filover]
http://www.donquijotedelamancha2005.com/main.php?L=en

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Laura Lynn
Deze Vlaamse zangeres scoort zeer hoog in de hitlijsten met de schlager "Duizend maal belogen". Dit is trouwens haar eerste single.
http://www.lauralynn.be

- Miriam Stockley
OfficiŽle site van deze leadzangeres van de groep 'Adiemus'.
http://www.miriam.co.uk/

- Kate Ceberano
OfficiŽle site van deze Australische R&B-zangeres.
http://www.kateceberano.com/

- Kevin Pollak
OfficiŽle homepage van deze acteur die o.a. te zien is in de nieuwe film "Hostage" met Bruce Willis.
http://www.kevinpollak.net/
http://www.miramax.com/hostage/

- Bruce Willis
Deze Amerikaanse acteur o.a. gekend van de "Die Hard"-films heeft een eigen website die genomineerd werd voor de WebbyAwards.
http://www.brucewillis.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Jeugd: liever downloaden dan kopen
- 'Bewaarplicht internetdata zinloos'
- Radicale islamsites op de korrel
- Gebruik pop-up killer stijgt
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Televisie in de auto
- Films afspelen met de FastStone Player
- Informatie internettelefonie
- Derde van software op Nederlandse PC's illegaal
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Kodak Easyshare mikt op vrouwelijk publiek.
- Nintendo Revolution en Game Boy Micro.
- Microsoft introduceert Xbox 360.
- Sony onthult details en eerste foto's PlayStation 3.
- Kleurrijke mp3-speler van Creative: de Neeon.
- AVM presenteert innovaties in internettelefonie tijdens Telecom cITy.
- Pure Digital combineert DAB en mp3 in PocketDAB 2000.
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Google introduceert een bedrijfsversie van zijn zoektool voor PCís
- Cyberwork rekruteert (voor) Media Markt
- Yahoo geeft startschot voor prijsdaling in online muziek
- F-Secure Internet Security 2005
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Google gaat de portaal-toer op -
- Instant Messaging: de opvolger van de e-mail bezorgt de bedrijven kopzorgen
- Google lanceert bèta van AdSense voor RSS feeds
- MSN lanceert definitieve versie van desktop-zoekmotor
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
Geen nieuwe artikels deze week
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Games: Castle Attack 2
- Humor: Deng parodieert Stevaert en Dewinter
- Games: Gillette Jeski Challenge
- Muziek: Gratis Manic Street Preachers Downloaden
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Google lanceert persoonlijke startpagina
- HP introduceert HP Games en plant Games PC Console
- Nederlandse Hotmail-accounts worden opgewaardeerd
- MSN komt met RSS-ondersteuning in producten
- Eerste nieuwe features MS Office 12 bekend
http://www.tweakers.net

*** Nu Wij Weer!
http://www.nuwijweer.nl/www/index_2004.php?sectie=laatsteitemsWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Nederlands historicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Slavenburg
* Zuivelproducent - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bongrain_SA
* Archipel in noordelijk Schotland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Shetlandeilanden
* Stad in Zwitserland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nyon
* Oostenrijks president - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Kirchschl%E4ger
* Speciaal CPU met twee processoren - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dualcore
* Uiteenvallen van dode organismen of dood organisch materiaal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Verrotting
* Partij op de eilanden Zanzibar en Pemba - http://nl.wikipedia.org/wiki/Afro-Shirazi_Partij

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Europese grondwet - http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* De grens van de 70.000 artikelen is overschreden. Het 70.000e artikel zelf gaat over een stad aan de zuidkust van de Dominicaanse Republiek - http://nl.wikipedia.org/wiki/Para%EDso

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip Office: Find & Replace
U kan Find & Replace (Zoek en vervang) ook voor andere doeleinden gebruiken dan gewoon tekst opzoeken en vervangen. U kan bijvoorbeeld ook het formaat wijzigen.
Stel dat u in een tekst telkens de woorden "NeTTies e-zine" in het vetjes wil zetten. Breng dan eerst het zoekvakje Edit/ Replace tevoorschijn. Geef in het Find What vakje in NeTTies e-zine. Geef in het Replace With vakje dezelfde tekst in, maar klik op de knop More., klik de Format knop, kies Font en kies Black (vetjes). Klik Replace All: nu zal overal in de tekst de zinsnede NeTTies e-zine in het vetjes staan.

* Tip Excel: Rijen of kolommen snel wissen
OM een rij of kolom te wissen (niet de inhoud te wissen, wel de volledige rij of kolom), kan u op twee verschillende manieren tewerk gaan als u het menu wil vermijden:
1. Selecteer kolom of rij door met de muis op het grijze vakje links of bovenaan de rij of kolom te klikken. Met de delete-toets maakt u de cellen leeg.
2. Via het klavier kan het ook: ga naar een cel in de rij of kolom die u wil selecteren, klik Shift + spatiebalk (om de rij te selecteren) of Ctrl + spatiebalk (om de kolom te selecteren). Wil u meerdere rijen of kolommen selecteren, laat dan de ctrl-toets los, druk de Shift-key in en houd die vast, terwijl u met de pijltjestoets de aangrenzende rijen of kolommen aangeeft
Na het selecteren start het wissen: druk de Ctrl-toets in plus het minteken; dit opent een delete menu, waarbij u kan kiezen om de gehele rij (entire row) of gehele kolom (entire column) te wissen.
Nog sneller gaat het door een cel te selecteren, ctrl plus het minteken in te drukken en dan uit het delete-menu te kiezen.

* Tip Windows XP: Startmenu aanpassen
Nog nooit was het Startmenu in Windows zo prominent aanwezig als in Windows XP: met een klik op de Startknop verschijnen werkelijk twee reuzebalken die meteen de helft van het scherm in beslag nemen.
Omdat Windows slim wil omspringen met de items in het Startmenu, laat het enkel de laatst gebruikte programma's en/of documenten zien. Dit is misschien een handige optie voor het gros van de gebruikers, het is bijzonder vervelend voor diegene die de pc met andere gebruikers deelt.
Zeker als u liever niet hebt dat de andere gebruikers zien waarmee u bezig bent geweest. Als u met de rechtermuisknop in het Startmenu klikt, kunt u het een en ander aanpassen. U komt dan in het dialoogvenster Eigenschappen voor het menu Taakbalk en het menu Start.
Selecteer het tabblad Menu Start, waar u de tweede kolom kunt killen met een vinkje voor Klassiek Menu Start. U kunt ook minder drastisch te werk gaan en de dubbele startbalk van enkele items verlossen. Klik op Aanpassen om de mogelijkheden te verkennen: kleinere pictogrammen gebruiken, het aantal programma's dat Windows XP moet onthouden verlagen, of de standaard internet en mailtoepassingen in het Startmenu door andere vervangen door Netscape bijvoorbeeld.
In het tabblad Geavanceerd kunt u aangeven wat wel en niet moet worden opgenomen in het Startmenu. U kunt kiezen tussen een weergave als koppeling of als menu. In het laatste geval wordt de configuratieschermknop van een pijltje voorzien dat leidt naar alle onderdelen van dat configuratiescherm.
Helemaal onderaan ten slotte kunt u het vinkje weghalen bij Onlangs geopende bestanden in een lijst weergeven.
Zo krijgen de medegebruikers als ze het Startmenu openen uw documenten niet te zien.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Stuurprogramma terughalen
Indien u geregeld driver updates binnenhaalt, hebt u ongetwijfeld wel eens ondervonden dat een nieuwe driver soms meer kwaad dan goed doet. In zoín geval wenst u niets liever dan zo snel mogelijk de oude versie van het stuurbestand te herstellen (restore).
Windows XP biedt de mogelijkheid om via enkele muisklikken de instellingen van de driver update te herstellen.
Ga hiervoor naar Configuratiescherm, Prestaties en Onderhoud, Systeembeheer en . In de linkerhelft klikt u op Apparaatbeheer.
Ga in de lijst op zoek naar het apparaat waarvoor u zojuist de nieuwe driver hebt geïnstalleerd en klik op het bijbehorende kruisje.
Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat en kies voor Eigenschappen.
Selecteer het tabblad Stuurprogramma en kies voor Vorig .
Een wizard leidt u door het proces.
Bron: Digiweetjes


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* Lux (Risk)

Windows - Mac - Linux - 7 MB - shareware met gratis demo
Houdt u van Risk? Wij wel hoor - de wereld veroveren, wie wil dat niet? Lux is gebaseerd op Risk. U kan het on line spelen, maar ook downloaden en zelfs in uw eentje spelen - de computer zorgt dan voor maximaal 11 tegenstanders.
http://sillysoft.net/lux/

* Active Typing
Windows - shareware
Een progje om te leren om snel te tikken, in 14 hoofdstukken. Er zitten ook leuke puzzels bij en schema's waarbij u uw vooruitgang kan volgen.
http://www.fileoftheday.com/download/activetyping.exe
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050427_active_typing.phtml

* Wild West Wendy
Win9.X/200O/XP - 13,5 M - shareware met gratis probeerversie
Een spelletje waarbij u het Wilde Westen moet veroveren. Maar dan niet op de ouderwetse manier, maar wel met een franchise voor een saloon. Kapitalisme alom dus. U moet drankjes serveren, boeven vangen en weggelopen koeien gaan vangen. U moet zelfs detectiefje spelen. Is de begrafenisondernemer een vampier? En is die man een geest, of dronk hij een onzichtbaar drankje?
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050510_wild_west_wendy.phtml

* Nieuwe versie Winamp (in het Nederlands)
Deze nieuwe versie ondersteunt nu ook de Waveout plug-in; de ondertiteling tijdens het spelen van een NSV videobestand kan uitgeschakeld worden. Een volledige bespreking vindt u op het eerste adres - op het tweede vindt u de download.
http://www.winampnederlands.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=1515
http://www.WinampNederlands.nl

* Brave Piglet
Win98/ME/2000/XP - 12,1 MB - gratis probeerversie
Een spelletje. De wolven bezetten het huisje van de bigjes en mesten ze vet voor hun avondeten! De bigjes doen beroep op hun superheld.
http://www.fileoftheday.com/download/BravePigletSetup.exe
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050509_brave_piglet.phtml

* Planetarium
(niet geschikt voor Windows 95/98)
Een echt planetarium op uw pc, met 2500 sterren, alle 88 constellaties, alle 9 planeten en de maanfases van 1600 VC tot 9999 AD en dat vanop eender welke plaats op aarde.
http://www.download3000.com/article-8282-19333.html

* Vrijdag Macdag: Bridge Construction Set
Mac OS X - 6,23 MB - shareware
U moet met echte materialen een brug bouwen over een rivier, die zowel auto's als treinen kan dragen. Uw vijand: de wetten van de natuur: als u niet genoeg stalen kabels toevoegt, kan u dag wuiven met het handje naar uw brug!
http://www.download.com/Bridge-Construction-Set/3000-2295_4-10390858.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag
Mac OS X - 52 MB - shareware
U zal het misschien niet willen geloven, maar als u zegt dat u van deze software in slaap gevallen bent, dan zullen de makers van dit progje heel blij zijn! Het gaat namelijk om software die u de meest verkwikkende slaap ooit belooft en daarbij Neurolinguistic Programming (wat dat beestje ook moge zijn) combineert met muziek, stemmen, geluideffecten en een beat die u in een relaxte staat moet brengen.
http://www.download.com/Pzizz/3000-2308_4-10391342.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Verleden week kwam er een vraagje rond het bestand Pagefile.sys. Wij kregen enkele reacties:

Lezer Johan heeft een probleempje - wie helpt?
<<<
Ik zie mij genoodzaakt om mij tot jullie te richten met het volgende probleem:
Destijds liet ik mij vangen om op mijn pc c:\pagefile.sys te installeren, dit is afkomstig van www.sysinternals.com Mark Russinovich en is in feite dienstig om het geheugen te defragmenteren bij het opstarten pc. Het is zo voorzien dat wanneer de pc opgestart is eerst dit progje loopt. Dit verlengd alleen maar de opstarttijd. Ik heb al gezocht om dat vervelende progje te verwijderen doch het lukt me niet, blijkbaar zit het genesteld in het register en daar blijf ik liever uit. Kunt U mij AUB helpen zodat dit progje niet meer loopt bij het opstarten of het volledig van mijn pc te verwijderen. Ik zou u absolute dank weten. Ik stuurde ooit naar genoemde site een bericht hoe ik dat er terug af kreeg doch kreeg nooit geen antwoord.
Alvast bedankt
Johan Desodt
>>>
Medewerker Dave had volgende suggestie:

<<<
Ik denk dat pagefyle.sys op bijna elke windows pc staat.
Dit is virtueel geheugen op de harde schijf (als er niet genoeg plaats is op de RAM's zelf).
Dus bij mijn weten (denk ik he) ligt het daar niet aan.
Hier toch wat info rond pagefyle.sys

http://www.schoonepc.nl/optim/delete.html
C:\PAGEFILE.SYS (Virtueel geheugen)
De pagefile wordt gebruikt indien het snelle RAM geheugen vol loopt. Er worden daarbij tijdelijk gegevens naar de harde schijf weggeschreven onder de naam pagefile.sys. U kunt deze file op zich niet verwijderen, hij is nodig voor het goed functioneren van XP. U kunt hem echter wel verplaatsen naar een andere partitie. Het instellen van de pagefile is reeds behandelt bij het onderdeel Windows XP Instellingen deel I. http://www.schoonepc.nl/instal/instel3.html

* Is Johan al naar configuratiescherm - software geweest? en gekeken om het aldaar te verwijderen?

* Misschien het programma opnieuw installeren (soms gebeurt het dat er de optie is ergens om 'beschadigde bestanden te herstellen - of het programma alsnog te verwijderen)

*Ik ben eens naar die site geweest en het staat er vol met programma's. Wat werd er juist gebruikt?! Dat zou ook al veel helpen.
>>>

En ook medewerker Kris had een suggestie:
<<<

Beste Johan,
uw probleem i.v.m. pagefile.sys lijkt me nogal raar.
Vooreerst ontbreken in je verhaal nogal belangrijke gegevens over je PC: (welk type - hoeveel RAM geheugen - en vooral welk Operating Systeem). Als we ervanuitgaan dat je een nieuwe machine hebt, zal deze waarschijnlijk uitgerust zijn met Windows XP.
Bij mijn weten maakt het pagefile.sys bestand integraal deel uit van het Windows besturingssysteem, en dit zeker vanaf versie NT 4.0.
Zoals uit de tekst hieronder blijkt, wordt het bestand "pagefile.sys" gebruikt, wanneer je RAM geheugen volloopt. Eigenlijk is dit het "swapgeheugen" dat het operating systeem zich toe-eigent na de installatie van je pc en dat in de algemene regel 1.5x groter is dan het geïnstalleerde RAM geheugen. Je hebt hier m.a.w. niets aan te zeggen .... alhoewel .... Het is mogelijk de swapruimte te vergroten, te verkleinen, te verplaatsen naar andere schijfpartities zelfs. Hierover kan je gespecialiseerde lektuur raadplegen door "pagefile.sys" als zoekterm in Google of een andere zoekmachine in te tikken.
Het andere hierondervermelde bestand, hiberfil.sys, is een gelijkaardig bestand dat verschrikkelijk veel plaats in beslag neemt (even groot als het geïnstalleerde RAM geheugen) en als enige doel heeft al je instellingen te bewaren terwijl je computer in slaapstand gaat.
Mijn persoonlijke mening hieromtrent (en ik weet dat er veel mensen zullen zijn die het met mij niet eens gaan zijn) is dat je dit beter niet gebruikt tenzij je PC echt 24/24 aan moet staan.
Een PC staat bij de meeste mensen ofwel aan of uit. Als die uitstaat staat, dan staat die bij mij ook uit - volkomen stroomloos - via een aparte stroomschakelaar!! Het gevaar dat je pc vanop afstand opgestart wordt is immers reŽel als je hem gewoon in slaapstand en onder stroom laat staan.
Hopelijk helpt dit beetje uitleg je een beetje verder; je zal dus met je pagefile.sys moeten leren leven.
beste groeten,
Kris
te vinden op volgend adres: http://www.schoonepc.nl/optim/delete.html

C:\HIBERFIL.SYS (verborgen, gelijk aan RAM geheugen)

Maakt u geen gebruik van de slaapstand, dan kunt u deze beter uitschakelen (als dat nog niet is gebeurd). De slaapstand (ook bekend onder hibernate/hibernation) maakt een afdruk van het RAM geheugen zodat u bij de volgende keer opstarten weer kunt verder gaan waar u gebleven was. Dit wordt vooral veel gebruikt bij laptops. Het in-/uitschakelen kunt u regelen via Energiebeheer van het Configuratiescherm, tabblad Slaapstand. De afdruk van het RAM-geheugen wordt opgeslagen in de file C:\hiberfil.sys en is net zo groot als het RAM geheugen zelf. Na het uitschakelen en opnieuw opstarten is dit bestand verdwenen.
C:\PAGEFILE.SYS (Virtueel geheugen)

De pagefile wordt gebruikt indien het snelle RAM geheugen vol loopt. Er worden daarbij tijdelijk gegevens naar de harde schijf weggeschreven onder de naam pagefile.sys. U kunt deze file op zich niet verwijderen, hij is nodig voor het goed functioneren van XP. U kunt hem echter wel verplaatsen naar een andere partitie. Het instellen van de pagefile is reeds behandelt bij het onderdeel Windows XP Instellingen deel I.
Kris

~~~~~~~~~~~~

Ñog een reactie over Back-up:
<<<
Wim Wilyn schreef in de laatste NeTTies dit stukje:

* Tip Windows XP - Back-up
Doet u het wel? Doet u het zelfs regelmatig? We hebben het over een back-up nemen. De meeste mensen zijn het erover eens dat het nodig is. Maar wie doet het echt? Tot op de dag dat er een computercrash voorvalt en u daar zit zonder al uw belangrijke bestanden!
Wie een Windows XP Professional versie heeft, kan gebruik maken van de ingebouwde back-up-tool waarmee u backup kan maken en herstellen. Maar bij de Home editie zit die er niet in. Of toch wel?
Inderdaad. Haal eens even uw originele Windows XP Home CD tevoorschijn en ga op zoek naar de folder Valueadd \ MSFT \ NTBackup . Dubbelklik op het bestand Ntbackup.msi . Dit start de installatie op van het backup programma. (Met dank aan Wim W)

Als aanvulling op dit stukje zou ik nog het volgende willen schrijven:

Om de backup te starten kies je Start -> Programma's -> Bureau accessoires -> Systeemwerkset -> Backup. Volg de instructies die hierna volgen.

Sjeef
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het is beter de vrede te winnen en de oorlog te verliezen.
Bob Marley, Jamaïcaans reggaezanger