Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.586
(4.035 wekelijkse,
551 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 19/5/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 399 van 14/5/2005


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Gegroet lezers,

Na een weekje verlof zijn wij er weer. Medewerker Filover heeft ondertussen echter niet stilgezeten, en hij heeft de netties website in een nieuw kleedje gestoken. Gaat u zelf maar eens kijken (http://www.netties.be). Wij zijn er in elk geval best trots op!

Nieuw is de mogelijkheid om het tekstgedeelte van de website af te drukken (knop Print): drukt u op deze knop, dan wordt het nieuwsgedeelte of de nieuwsbrief die zich momenteel in het middenkader (doelframe) bevindt, ,naar uw printer gestuurd. Verder zal u bemerken dat het dagelijks gedeelte op de beginpagina beperkt is tot 2 weken; klikt u echter op "vorige maanden" dan vindt u een overzicht van de afgelopen drie maanden. Ook het uitzicht van de tabel met oude weekedities werd opgefrist. Zo kan u de oude nummers gemakkelijker vinden!

Wij steken met deze nogmaals een pluim op de hoed van medewerker Filover, die hier heel wat uurtjes ingestoken heeft! Bedankt!

Nog een tip: wanneer u op de oudere edities klikt van het weeknieuws, zal u bemerken dat u telkens andere advertenties voorgeschoteld krijgt van Google. Indien een van deze advertenties u interesseert, is er niets dat u weerhoudt om even een kijkje te nemen. Wie weet doet u nog een ontdekking?

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier, en hopen u volgende week bij leven en welzijn weer te vinden.

Hilde

P.S. Sinds kort werkt NeTTies ook samen met de nieuwe website Computertaal, een project van Danny Zeegers en Peter D'Hollander. Deze site bevat langere dossiers over allerlei onderwerpen, zoals: hoe werken met Iso bestanden, Spambestrijding, URLorgie, Wees merketeers te snel af, enz. (http://www.computertaal.info)Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Google maakt het internet een stukje sneller, maar ook onbetrouwbaarder
De Google labs zitten vol met mensen die zich de hersenen pijnigen: "wat kunnen wij nu uitvinden zodat het surfen nog fijner wordt voor de mensen?"
Deze keer kwamen ze op de proppen met WebAccelerator, een tool waarmee het surfen nog sneller gaat. Hoe het werkt? Wanneer u een pagina bezoekt, zal Google alle links op die pagina stilletjes in de achtergrond reeds inladen, zodat, als u een van die links aanklikt, de pagina er vliegensvlug staat!
Volgens medewerker Wim W, die de tool geïnstalleerd heeft, is het verschil enorm: alles gaat duizelingwekkend snel. Er zit echter een nadeel aan de software, zoals bleek na verschillende dagen van test (de tool is nog in bètavorm).
Wanneer u een pagina bezoekt en na enkele dagen weer, dan zal Google enkel die stukken downloaden die veranderd zijn tegenover uw vorige bezoek. Althans, dat is de theorie. In praktijk zouden die veranderingen niet altijd nauwkeurig weergegeven worden en krijgt u een verouderde website te zien.
En dan is er nog een gevaar, zoals de makers van de site Backspace ontdekten. Dat is een dienst die informatie organiseert voor privé-personen en kleine bedrijven, in een formaat dat u het beste kan vergelijken met het wiki-formaat. En wat blijkt? De Accelerator deed hun pagina's gewoon verdwijnen! Google zou namelijk alle links van de site "aanklikken", ook de "delete this" of "cancel that" links. Gevolg: de inhoud van pagina's werd gewoon gewist.
En het is nog niet alles. Gebruikers van internetforums die werken met de Accelerator, hebben bemerkt dat zij pagina's inladen die in de cache zaten van andere gebruikers en dus vaak ook pagina's met de account informatie en privé-boodschappen.
Ook webmasters zijn bezorgd over Accelerator. Alle verkeer van Accelerator-gebruikers wordt omgeleid via Google. En dus worden de zogenaamde "referrer data" corrupt: de webmaster kan niet meer zien waarvandaan de bezoeker gekomen is, toch belangrijke informatie voor een webmaster.
Het bedrijf Pandia heeft in een artikel tips gegeven om uw site aan te passen aan de Accelerator, zodat het positieve van deze nieuwe tool ten volle aangewend wordt.
Uiteraard is de Accelerator nog in bèta en zal aan vele van deze opmerkingen voldaan worden vooraleer de tool officieel gelanceerd wordt. De les die we in elk geval uit dit verhaal moeten trekken, is dat we bètasoftware altijd met argusogen moeten bekijken, zelfs al is die bèta afkomstig van Google.
(Met dank aan Wim W voor de vele tips!)
http://webaccelerator.google.com/
http://google.blogspace.com/archives/001697
http://webaccelerator.google.com/support.html
http://www.betanews.com/article/Google_Web_Accelerator_Draws_Concern/1115405686
http://www.pandia.com/post/026-3.html

* Microsoft herziet beveiligingsstrategie
Het is altijd een grijze zone geweest, de periode tussen het ontdekken van een beveiligingsfout in een bepaalde software en het uitbrengen van een patch die de beveiliging terug waterdicht maakt. Sommige bedrijven verkiezen geen ruchtbaarheid te geven aan het euvel; zij redeneren dat hackers misbruik zouden kunnen maken van het beveiligingslek als het ruchtbaarheid krijgt. Maar heeft de consument dan geen recht op informatie, te weten dat zijn computer in gevaar is, zal u vragen?
Tja, het is dus een heikel punt. Microsoft heeft in deze zaak altijd ervoor gekozen om de lippen stijf opeen te houden, tot er een patch klaar is. Velen namen de softwaregigant deze houding kwalijk.
Nu komt er dus verandering in die houding. Er komt een pilootprogramma, Microsoft Security Advisories. Microsoft zal de gebruikers, indien dat nodig is, informeren over een beveiligingslek via bulletins, per e-mail, RSS feed of MSN Messenger waarschuwingen. Er zullen twee versies zijn van de bulletins: voor de gewone gebruiker en voor IT professionelen.
Maar zoals u verwachten kon, is niet iedereen het eens met deze beslissing. Waarnemers vrezen dat de gebruiker een "information overload" zal krijgen en geen aandacht meer zal schenken aan deze waarschuwingen, ook niet wanneer het om echt heel ernstige risico's gaat...
http://www.betanews.com/article/Microsoft_to_Sound_Early_Security_Alerts/1115417959

* Yahoo videozoekmachine in definitieve versie
Een andere software die al een tijdje in bèta was, de Yahoo zoekmachine voor videobeelden (yahoo Video Search) is voldoende getest en betrouwbaar gebleken en wordt nu in definitieve versie aan het grote publiek voorgesteld.
Nu er steeds meer breedbandverbindingen zijn en bestanden die vroeger uren namen om te downloaden, nu in enkele minuutjes binnen zijn, is het zoeken naar video een logische stap voor de zoekmachines. Bij Yahoo kan u de content doorzoeken van trailers van iFilm, muziekvideo's van MTV en VH1, nieuwsfragmenten van Reuters en CBS en reportages van The Food Network, Discovery Channel, Travel Channel.
Ook concurrent Google heeft een zoekmachine voor video, zij het dat die daar nog in bèta is. Beide zoekmachines benaderen de video op een andere manier om die te doorzoeken. Google archiveert de gegevens uit tv-programma's, Yahoo doorzoekt de tekst die voorkomt in de nabijheid van de link naar de video en de metadata van het bestand.
Beide sites bieden ook videocontent van privé-personen. Bij Google gaat dat erg ver: de zoekmachine wil zich profileren als een distributieplatform en speelt als host voor de bestanden. Bij Yahoo daarentegen worden enkel RSS-feeds geaccepteerd die naar de video verwijzen (de video staat dus niet op de eigen Yahoo servers).
http://video.search.yahoo.com/
http://video.google.com/
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Takes_Video_Search_Out_of_Beta/1115306586

* Nieuws over de strijd tegen piraterij
In de VS heeft een rechtbank unaniem een poging verworpen van de Federal Communications Commission en de grote Hollywoodstudio's om anti-piraterijbescherming verplicht te maken in hardware, de zogenaamde Broadcast Flag.
Volgens het plan van FCC en Hollywood zouden voortaan enkel nog content gespeeld kunnen worden op hardware die kopieerbescherming bevat. Alle toestellen zouden vanaf 1 juli zo'n kopieerbescherming moeten bevatten. Tegen het plan kwam van verschillende kanten verzet. Onder andere de online organisatie Public Knowledge stelde dat het FCC niet het recht had om regels vast te leggen voor wat er allemaal moet zitten in de toestellen, zoals computers of home entertainment toestellen.
De belangenorganisatie van de filmindustrie, MPAA of Motion Picture Association of America, laat zich niet ontmoedigen door de uitspraak. "Enkel de jurisdictie van het FCC werd betwist, niet de verdiensten van Broadcast Flag zelf. Wij zetten onze strijd tegen piraterij verder." (1)
En in een verwant bericht heeft Microsoft een prijs uitgeloofd van 2.000 Britse ponden voor de beste film die het publiek wijst op de risico's en het oneerlijke van diefstal van intellectuele eigendommen, een mooie omschrijving van piraterij dus.
De film moet aantonen hoe piraterij schade toebrengt aan zowel het individu als de maatschappij. (2)
http://www.vnunet.com/news/1162914
http://www.vnunet.com/news/1162915

* Google stopt met Web Accelerator
U hebt gisteren kunnen lezen over de problemen die opdoken bij gebruikers van de Web Accelerator, de tool die Google uitbracht om het surfen sneller te laten verlopen. De tool was op 5 mei uitgebracht en op 9 mei heeft Google haar al teruggetrokken. Officieel heet het dat Google "het maximum aantal gebruikers" bereikt heeft voor de test.
Wat natuurlijk een flauw excuus is - andere tools die in bètatestfase uitgebracht werden maar wél op gunstige kritieken onthaald werden, hebben die zogenaamde maximum nooit gehaald.
Er waren nog meer euvels. Zo werd het erg moeilijk om een website op uw eigen computer op te slaan. En sommige webtoepassingen sloegen helemaal tilt. Zoals u weet, anticipeert de tool op uw gedrag en haalt alle links op een site binnen door die als het ware aan te klikken. Ook bijvoorbeeld de knop om u af te melden. Gevolg: u laadt de pagina op en onmiddellijk wordt uw account afgesloten, nog vooraleer u helemaal ingelogd bent. Leuk is het niet! (1)
De nieuwe tool kwam niet alleen onder vuur te liggen door deze technische gevaren (het niet aanbieden van verse inhoud, het vertonen van pagina's in de cache van andere gebruikers, tot zelfs het automatisch inladen van allerlei virussen en malware!), maar ook omwille van de privacy. Alle bezoeken aan websites zouden voortaan via Google lopen. Dat had twee gevolgen: de webmaster zelf kon niet meer kijken wie zijn bezoeker is en waar hij vandaan komt, erg belangrijke gegevens voor een webmaster. Maar tegelijkertijd kon Google dit wél zien en zou het dus nog meer controle krijgen over de surf- en koopgewoontes van de internaut.
Wat ook de reden mag zijn: sinds maandagmiddag is de tool niet meer voor download beschikbaar. (2)
Google heeft deze week trouwens nog een tegenslag moeten verwerken: zaterdag waren zowel de GMail webmail als de zoekmachine gedurende drie kwartieren onbereikbaar. Sommigen vermoedden dat de site gehackt was, maar volgens Google ging het om een technisch probleem bij de servers van het Domain Name System. (3) (Met dank aan Wim W)
http://www.webwereld.nl/articles/35191
http://fr.news.yahoo.com/050509/7/4egb8.html
http://www.vnunet.com/news/1162902

* Webby Awards: Google grote winnaar
Wij komen even terug op de Webby-Awards die bekendgemaakt werden tijdens ons weekje verlof. Zoals elk jaar heeft de International Academy of Digital Arts and Sciences (een heel mondje vol!) de trofees uitgereikt voor de beste websites in 60 verschillende categorieŽn.
Onder de grote winnaars van dit jaar springt er één naam bovenuit: die van Google. De zoekgigant ging namelijk met 3 prijzen lopen. Zowel de beroepsjury als de volksjury verkozen Google tot de beste in de categorie "best practices". En het grote publiek vernoemde Google ook als beste voor de navigatie. Andere grote namen zijn Mercedes-Benz in de categorie Auto en de Skype-software in de categorie "telecommunicatie".
Een volledige lijst van de winnaars vindt u bij Journal du Net en de site van de Webby Awards zelf. Wij onthouden in elk geval twee leuke sites uit de categorie Humor: Rathergood.com (3) en Eddy Izard (4)
http://www.webbyawards.com/
http://www.journaldunet.com/0505/050506webbyawards.shtml
http://www.rathergood.com/
http://www.eddieizzard.com/

* Nog nieuws over strijd tegen piraterij
Gisteren hadden wij het over enkele "veldslagen" die in de VS geleverd werden in de strijd tegen piraterij. Maar ook in ons landeke zit men niet stil.
Dinsdag, zo meldt Gazet Van Antwerpen, werden 8 jongeren opgepakt uit de regio's Charleroi, Brussel, Nijvel, Luik en Verviers, na huiszoekingen op vraag van het Franse gerecht. De jongeren worden ervan verdacht om in netwerken en servers van bedrijven en universiteiten ingebroken te hebben, om daarna de harde schijven vol te stoppen met illegale muziek- en filmbestanden.
Drie van de jongeren werden op heterdaad betrapt. Zij riskeren een straf van 1 tot 3 jaar voor het inbreken in de netwerken. (1) Ook Yahoo France maakt melding van de grote actie (2)
Nog volgens dezelfde krant heeft de politie van Charleroi zo'n 20.000 illegaal gekopieerde cd's, dvd's, videocassettes en playstation-spelletjes vernietigd. Deze keer ging het om een actie in samenwerking met Sabam, Belgian Antipiracy Foundation en IFPI. Het gaat om goederen die in de afgelopen twee jaar in beslag genomen werden. (3)
De moraal van het verhaal? Bezint eer ge begint! Piraterij is nog altijd strafbaar, vooral als ze gepaard gaat met computerinbraak!
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={6B590CF2-5A87-4B8C-8E2B-6229A362D697}
http://fr.news.yahoo.com/050510/44/4ek7f.html
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={A42D9304-CC58-4F5D-8CB5-3611E9AA9CDD}

* Mozilla start publicitaire campagne in Europa
Het Europese filiaal van Mozilla Foundation is met een campagne begonnen om de Firefox browser nog meer bekendheid te geven. Daarvoor werd het webagentschap Pozz ingeschakeld, dat gespecialiseerd is in virale marketing door middel van video.
Pozz maakte speciaal voor Mozilla drie kortfilms van 30 seconden elk, die in die korte periode het verschil moeten aantonen tussen de open source browser en de concurrenten. Bij een 'virale campagne' is het de bedoeling dat het agentschap enkel de boodschap lanceert. Als de boodschap goed genoeg gemaakt is, zal zij automatisch door de internauten verspreid worden, net zoals een virus zich verspreidt. (1)
De filmpjes kan u vinden bij Funnyfox.org. (2)
Het gaat Firefox trouwens niet echt voor de wind; deze week werd bekendgemaakt dat er twee tamelijk ernstige beveiligingsfouten ontdekt zijn in de Firefox browser. Door de fouten zouden mensen met slechte bedoelingen het systeem van de gebruiker kunnen overnemen. Volgens beveiligingsfirma Secunia zouden er al gevallen bekend zijn van zo'n overnames. (3)
http://www.funnyfox.org/
http://fr.news.yahoo.com/050509/7/4egg3.html
http://www.betanews.com/article/Critical_Vulnerabilities_Found_in_Firefox/1115650906

* Europa Vs Google voor wereldbibliotheek?
U hebt een tiental dagen geleden kunnen lezen hoe er in Frankrijk fel protest gerezen is tegen het voornemen van Google om miljoenen boeken in te scannen van de bibliotheken van vier Amerikaanse universiteiten en ze on line te zetten in een enorm grote on line bibliotheek.
Heel wat mensen, met de Fransen op kop, vrezen dat deze bibliotheek te eenzijdig gebaseerd zou zijn op de Amerikaanse cultuur. Europa betreurt al langer de invloed van Hollywoodfilms op haar eigen cultuur en vreest dat deze on line bibliotheek de anderstalige, non-commerciŽle literatuur nog erger in de verdrukking zal brengen dan nu al het geval is. U mag immers niet vergeten dat Google nog altijd een bedrijf is dat winst moet maken..
In elk geval: Frankrijk is niet alleen in haar bezorgdheid. Zes Europese staatshoofden hebben samen voorgesteld om een Europese digitale bibliotheek aan te leggen, als wederwoord op het project van Google.
Het bedrijf Infotechnique stelt zich in elk geval kandidaat voor het digitaliseren van de boeken. Het heeft al zo'n 32 miljoen pagina's gedigitaliseerd met notariŽle akten en kan dus op een rijke ervaring bogen. Voor dit digitaliseren maakt het bedrijf gebruik van robotscanners. En dat mag u niet onderschatten hoor. Voor de notariŽle akten ging het om 43 miljoen pagina's. Dat zal tot februari 2008 duren om te digitaliseren, aan een snelheid van 500 giga per dag. Uiteindelijk zullen 1344 ton papier gemanipuleerd zijn. 392.000 km zal er gependeld worden door de boeken tussen hun bewaarplaats en een oude fabriek waar het scanningproces aan de lopende band verloopt. 1,2 miljard karakters zullen in XML gestructureerd worden..
Ter vergelijking: Google wil 15 miljoen boeken digitaliseren, wat neerkomt op ongeveer 4,5 miljard pagina's. Reken maar uit!
Leest u de verslaggeving vanuit Frans en Amerikaans standpunt...
http://fr.news.yahoo.com/050509/44/4egh7.html
http://www.usatoday.com/tech/news/2005-05-06-europe-google-project_x.htm

* IT in de auto: geen virussen via Bluetooth
Er zijn de laatste tijd verschillende keren berichten opgedoken dat virussen die zich via de draadloze Bluetooth-techniek voortzetten, ook de boordcomputer in auto's zouden kunnen besmetten. En dat zou natuurlijk ernstige gevolgen kunnen hebben.
Volgens de Finse beveiligingsexpert F-Secure zou de boordcomputer van het automerk Lexus in elk geval niet besmet kunnen raken als de computer in aanraking zou komen met een besmet mobieltje.
F-Secure probeerde ook de boordcomputer van een Toyota Pius te besmetten met de Smartphone-worm Cabir. Alle mogelijke Bluetooth-hack methodes werden toegepast, maar de boordcomputer hield stand. Volgens F-Secure zijn de berichten over "auto-virussen" dan ook niets anders dan een mediahype.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050511003
http://www.f-secure.com

* Nieuws uit muziekland
Yahoo! zet definitieve stappen op het pad van de on line muziekdistributie en gaat zo rechtstreeks de concurrentie aan met andere succesvolle muziekdiensten, zoals iTunes van Apple en Napster.
Al enkele maanden wordt er gesproken over de muziekdienst, maar nu is hij officieel uitgebracht. De Yahoo! Music Engine is een dienst waarbij u muziek kan downloaden, niet alleen naar uw eigen computer maar ook naar draagbare media. Die moeten wel de DRM kopieerbescherming van Microsoft bevatten, Janus.
Yahoo rekent al meteen scherpe prijzen aan, die tot 60% lager liggen dan bij de concurrentie. Een song kost bij Yahoo 99 dollarcent. Als u een Music Unlimited abonnement neemt ($4,99 per maand), dan kost de song nog maar 79 dollarcent. Een uitvoerige bespreking van de dienst vindt u bij BetaNews (1) en (2)
Ondertussen blijft Apple niet bij de pakken zitten met zijn iTunes dienst. De muziekwinkel krijgt steeds meer filialen in Europa. Deze week werden er virtuele downloadwinkels geopend in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Zwitserland. Sinds 26 oktober zijn er ook winkels in BelgiŽ, Nederland, Luxemburg en 6 andere Europese landen. Apple heeft deze week trouwens ook nog een nieuwe versie uitgebracht van iTunes en zou volgens berichten ook muziekvideo's gaan verkopen (4). En om af te sluiten: vermits er enkele beveiligingsfouten ontdekt zijn in de iTunes, wordt u aangeraden om over te schakelen naar de versie 4.8 (5)
http://music.yahoo.com/musicengine/
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Music_Service_Challenges_iTunes/1115769679
http://www.apple.com/benl/itunes
http://www.betanews.com/article/Apple_Starts_Selling_Music_Videos/1115738362
http://www.betanews.com/article/Critical_Security_Flaw_Fixed_in_iTunes/1115738049

* Nieuwste rage: huwelijksaankondiging per cd
Een tweetal jaar geleden dachten ene Dane en Nancy Bryant erover om in het huwelijksbootje te stappen. Zij bedachten een originele manier om hun vrienden en familie uit te nodigen op het huwelijk: zij stuurden de gasten een uitnodiging per cd.
Op die cd stond een mooie fotomontage van het koppeltje en een twee minuten durende video waarin het koppel de gasten toesprak en hen uitnodigde. Uiteraard waren er ook praktische gegevens: ligging van de plaats waar de ceremonie plaats zou hebben, enz. Sommige van de gasten vonden het zo'n goed idee dat zij het koppeltje vroegen om later ook voor hen zo'n cd te maken.
En zie: een nieuw bedrijfje was geboren: Elegant Invites. Het blijkt een bloeiend bedrijfje te zijn: elke maand komen er zo'n 10 tot 15 nieuwe klanten bij.
En weet u het leuke aan het hele verhaal? Blijkbaar hebben Dane en Nancy elkaar ook via digitale weg ontmoet, namelijk via de virtuele rendez-voussite Match.com!
http://www.usatoday.com/tech/products/services/2005-05-09-cd-wedding-invites_x.htm

* Nieuws uit het Microsoft-wereldje
Er is een update uit van een update, namelijk van Service Pack 2 van Windows XP. In deze update wordt de beveiliging voor draadloos netwerken verbeterd, door toepassing van een procédé dat Wi-Fi Protected Acces 2 heet. Daarbij zou er een betere versleuteling van gegevens toegepast worden. Belangrijk is ook dat in deze update een procédé ondersteund wordt, Wireless Provisioning Services Information Element. Daardoor zou het makkelijker worden om over te schakelen tussen beveiligde en onbeveiligde draadloze verbindingen in hotspots. (1)
Verder heeft Microsoft het bedrijf MessageCast overgekocht, waarmee de softwaregigant al langer samenwerkte. MessageCast verzorgde de MSN Alert mogelijkheden bij websites en blogs.(2)
Microsoft heeft ook zijn mondje geroerd over de evoluties in het muzieklandschap. In een interview in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zei topman Bill Gates dat het succes van iPod niet eeuwig zal blijven duren en dat Apple's tijd aan kop van de digitale muziekindustrie beperkt is. (3) Hij vergeleek de iPod met de Macintosh, die een groot succes kende in de tachtiger jaren, maar die snel in de verdrukking raakte toen het grote publiek massaal koos voor het Windows besturingssysteem.
En om die bewering kracht bij te zetten, voegen wij hier nog een berichtje aan toe: elektronicafabrikant Philips heeft een overeenkomst gesloten met Microsoft en zal in haar halfgeleiders en consumentengoederen de DRM technologie van Microsoft inbouwen. DRM oftewel Digital Rights Management is, zoals u weet, de software die illegaal kopiŽren moet tegenhouden. (4)
Om dit rijtje misschien saaie maar toch belangrijke berichtjes af te sluiten nog dit: Microsoft heeft in haar glazen bol gekeken en een precieze datum vooropgesteld waarop versie 12 van het kantoorpakket Office het licht zal zien: 22 mei. Op 17 juli zal Office 12 dan in de winkelrekken liggen. (5)
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Bolsters_XP_Wireless_Security/1115918613
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Buys_Alert_Firm_MessageCast/1115915885
http://www.betanews.com/article/Gates_iPods_Success_Wont_Last/1115914444
http://www.betanews.com/article/Gates_New_MS_Office_Coming_in_2006/1115838862

* Google's vernieuwing van Google News krijgt kritiek
Google is van plan om een kwalitatief algoritme te ontwikkelen voor haar News aggregatie dienst. De artikelen die bij News verschijnen, zouden gekozen worden op grond van hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Daar is toch niets mis mee, zal u zeggen?
Volgens sommige bronnen echter wel. Het zit namelijk zo. Momenteel biedt Google nieuwslinks aan naar nieuwsitems afkomstig van duizenden nieuwsbronnen van over de hele wereld. Die worden gerangschikt op datum en relevantie tot de zoekterm. De meest recente staan bovenaan en ook de artikels die volgens het huidige algoritme het meest overeenkomen met de zoekterm die u ingegeven hebt.
Dat wil wel zeggen dat volgens deze rangschikking nieuws dat afkomstig is van bijvoorbeeld BBC, evenveel belang toegedicht krijgt als nieuws afkomstig van een kleinere nieuwsbron. Dat vond Google niet goed en daarom wordt er ingegrepen. Bij het huidige algoritme wordt ook de term "kwaliteit" toegevoegd. Dat wil zeggen dat er waardepunten gegeven worden aan nieuwsbronnen, op basis van o.a. het aantal verhalen een nieuwsbron brengt, het aantal kantoren de nieuwsbron heeft, hoeveel jaren het al nieuws brengt, hoeveel personeel er tewerkgesteld is, hoeveel verkeer er naar de website surft en uit hoeveel verschillende landen dit verkeer afkomstig is.
Dit lokt nu protest uit van de kleinere nieuwsbronnen. Zij vrezen dat deze nieuwe criteria de grote nieuwsagentschappen zullen bevooroordelen en dat volume geen garantie is voor kwaliteit of betrouwbaarheid.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=7655

* Brein neemt providers onder vuur
In Nederland zit BREIN niet stil. En vooraleer u denkt dat we het hier over een "meesterbrein" hebben: BREIN staat voor Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland en is een samenwerking tussen auteurs- en rechthebbenden om samen piraterij te bestrijden.
De stichting heeft nu een groot aantal processen ingespannen; 42 personen worden ervan verdacht illegaal muziek uitgewisseld te hebben die auteursrechterlijk beschermd was. 8 van die personen hebben al een regeling uitgewerkt met BREIN en betaalden 2100 euro. Maar de anderen zijn tot nu toe de dans ontsprongen.
De vijf grootste providers in Nederland (AtHome, Chello, Wanadoo, Planet Internet en Tiscali) weigeren namelijk de namen van de overtreders bekend te maken. BREIN heeft namelijk enkel de IP-adressen van de overtreders en hangt voor de ware identiteit van de overtreders af van de providers. En dus heeft BREIN deze vijf providers nu voor de rechter gesleept.
Of de rechter BREIN nu gelijk geeft of niet, is voor BREIN eigenlijk minder van belang; het gaat voor de stichting om het ontradingseffect. In Duitsland zijn ook dergelijke schokprocessen gevoerd en die zouden ervoor gezorgd hebben dat het illegale ruilen van bestanden met 1/3 gedaald is.
http://www.theregister.co.uk/2005/05/12/dutch_piracy_lawsuits/
http://www.anti-piracy.nl/
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Kill-Bots binden strijd aan tegen Zombies
Het lijkt wel de titel van een derderangs griezelfilm... Maar het gaat in werkelijkheid om erg serieuze it-zaken.
Er komen immers steeds meer zombies voor op het internet. Dat zijn computers die door hackers via een Trojan of een ander achterdeurtje ingepalmd zijn en omgezet zijn tot willoze creaturen, die door de hacker ingezet kunnen worden bij allerlei malafide activiteiten zoals Denial of Service aanvallen.
Bij het MIT aan de universiteit van Princeton hebben wetenschappers, in samenwerking met het bedrijf Akamai, een systeem ontwikkeld dat Kill-Bots heet en afdoende bescherming moet bieden tegen deze zombies. Het is eigenlijk een heel simpel iets, zo zeggen de wetenschappers - het enige wat het doet is de vijand en vriend onderscheiden.
Het gaat namelijk om een kleine wijziging in de software van het besturingssysteem van een server. Wanneer een site gevaar loopt om overwelmd te worden door verkeer, zal de software aan eenieder die om data verzoekt, een kleine grafische puzzel voorleggen vooraleer toegang te geven tot de bronnen van de server. Mensen kunnen de puzzel onmiddellijk oplossen. Zombies niet. Adressen die verschillende keren achter elkaar toegang vragen tot de site, zonder de puzzel op te lossen, worden automatisch op een zwarte lijst geplaatst. Wanneer het minder druk wordt op de server (de "load" vermindert), dan wordt opnieuw afgestapt van het systeem van de puzzeltjes.
De eerste testen zijn in elk geval erg veelbelovend. Een met Kill-Bots beschermde webserver kon met succes vijf keer meer hits doorstaan dan een onbeveiligde webserver. De webserver bezweek niet onder de druk en de websites bleven zelfs toegankelijk, zelfs op het toppunt van de aanval.
http://www.technologyreview.com/articles/05/05/issue/ftl_info.asp

* De technologie ten dienste van de evolutie
James Auger, een voormalig wetenschapper van het MIT Media Lab Europa, is een serieus mens, alhoewel sommige mensen menen dat zijn ideeŽn wel wat lachwekkend zijn.
Hij heeft een boek geschreven, Augmented Animals. Daarin schrijft hij beschouwingen neer over het gebruik van hi-tech gadgets waarmee dieren (vogels, reptielen, vissen) hun eigen beperkingen zouden ontstijgen.
Wired.com heeft een blik geworpen op het boek en beschrijft er enkele passages uit. Zo komt u te weten hoe Auger erover denkt om aan de staart van een hond een systeem van dioden te bevestigen. Die zouden dan de bewegingen van de staart omzetten in tekstboodschappen. De man voorziet ook dat insecten zouden rondvliegen met speciale kijkers met nachtvisie, eekhoorntjes die op jacht zouden gaan naar nootjes met behulp van GPS, vissen gewapend met metaaldetectoren om de haak van de visser te vermijden.
En voor u in lachen uitbarst: de man meent het echt serieus. Leest u maar bij Wired.
http://www.wired.com/news/technology/0,1282,67349,00.html

* Blauw scherm des doods
U zal misschien schamper lachen, maar het is echt waar, wij spotten er niet mee! Volgens het blog van een Microsoft werknemer, zou Microsoft voor de Longhorn-versie van het Windows besturingssysteem werken aan een upgrade van zijn "blue screen of death" - u weet wel, dat gehate blauwe scherm dat verschijnt wanneer er iets dodelijks fout is met uw arme peeceetje.
Buiten het blauwe scherm zou er namelijk ook een rood scherm kunnen voorkomen. En dat zou aangeven dat er zich een nog ernstiger probleem voorgedaan heeft. Nu, wij weten niet hoe het bij u zit, maar bij ons is het meestal zo dat wij na een blauw scherm ons hartje vasthouden en hopen dat wij onze computer nog opgestart krijgen. Wat moet dat niet worden met dat rode scherm?
Lees zelf het blog, bewonder het rode scherm en huiver... (Met dank aan Dave L)
http://blogs.msdn.com/michkap/archive/2005/05/07/415335.aspx

* Apache brengt open-bron Java project
Deze week werd de 10e verjaardag gevierd van Java, de programmeertaal die platformonafhankelijk is. De taal werd ontwikkeld door Sun Micrososystems, doch het bedrijf kon nooit echt afscheid nemen van haar baby en wou Java steeds onder haar vleugels houden.
Met andere woorden: het project is nooit open broncode geworden en wijzigingen mochten niet gemaakt worden zonder toestemming van Sun. Heel wat ontwikkelaars vonden dat jammer en menen dat die stugge houding van Sun een hinderpaal was om Java echt te laten doordringen bij de gewone gebruiker.
Maar nu is er goed nieuws. De Apache Foundation heeft voorgesteld dat er een open-bron versie zou komen van Java voor de desktop en Sun zou instemmen met het plan. Het project, dat de naam Harmony meekrijgt, zal o.a. de J2SE (Java 2 Standard Edition) compleet herschrijven; die software is vereist om java programma's op de desktop pc te kunnen draaien. Leest u meer over de achtergrond van deze belangrijke evolutie bij CNet.
http://news.com.com/Apache+eyes+open-source+Java+project/2100-7344-5700216.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Apple's Tijgertje laat van zich horen

Een van de belangrijkste berichten op soft/hardware gebied die zich voordeden tijdens het weekje verlof en die wij u zeker en vast niet willen onthouden, is de lancering van Tiger, de nieuwste versie van het Mac OS X besturingssysteem.
Volgens deze bespreking bij PC World (1) gaat het niet zomaar om een cosmetische lifting, maar om belangrijke nieuwigheden die de manier veranderen waarop u uw Mac gebruikt.
Spotligt is de voornaamste nieuwigheid. Het is een desktop zoektool die doorheen uw bestanden zoekt, mappen, e-mail en zelfs sommige programma's. Er zijn ook de Dashboard Widgets, kleine minitoepassingen die informatie bijeenrapen van verschillende bronnen zoals aandelenkoersen, weerberichten, vluchtschema's. Maar volgens een artikel bij CNet zouden die Widgets door hackers aangewend kunnen worden om schadelijke code op de computer van de gebruiker te planten (2)
Andere onderdelen van de Mac die verbeterd werden: de IChat AV, die nu ook het Jabber chat protocol ondersteunt; de Safarib browser, die nu ook RSSS feeds aankan, enz. Leest u de uitgebreide bespreking bij PC World
Tiger zou moeten werken met elke G3, G4 en G5 Mac die een ingebouwde FireWire poort bevat.
http://pcwnl.pcworld.com/t/430550/8690726/971207/0/
http://pcwnl.pcworld.com/t/430973/8310587/971222/0/
http://ct.news.com.com/clicks?c=166094-15426717&brand=news&ds=5


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Darth Vader is het personage uit Star Wars waarnaar het meeste zoekopdrachten ingegeven worden bij MSN Search
http://www.msn.com

*** Deze blogger ontdekte dat, hoe minder liedjes je koopt op msn muziek, hoe duurder ... als je het als album koopt ipv losse songs (Bron: Dave L)
http://www.extended64.com/photos/rafael/images/451/original.aspx
http://www.extended64.com/blogs/rafael/archive/2005/05/06/452.aspx

*** Motorola brengt een nanotube scherm oftewel NED. Die bestaan uit lange ronde buisjes uit koolstof, die slechts enkele nanometers dik zijn. De schermen zouden van superieure kwaliteit zijn, erg lang meegaan, en goedkoper zijn dan lcd schermen.
Een 5inch protoype is gemaakt (in kleur). De bedoeling is HD-TV's ermee maken, na verdere ontwikkeling en perfectionering. En deze hd-tv's zouden minder dan 3cm dik zijn(Bron: Dave L)
http://www.tweakers.net/nieuws/37246
ttp://www.vnunet.com/news/1162921

*** Specificaties Xbox360 uitgelekt (Bron: Dave L)
http://www.tweakers.net/nieuws/37253
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4784

*** Beveiligingsmensen doen zelf niet aan beveiliging: op een beurs waar verschillende fabrikanten beveiligingssoftware verkochten, stonden de laptops zomaar om mee te grabbelen, zonder enige fysieke beveiliging.
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Enterprise_Computing/20050502010

*** Belgacom zet zijn zinnnen op overname concurrent Versatel
http://www.vnunet.be/datanews/news.asp?ids=20050502011

*** Het is zover: in het VK zijn er meer mobieltjes dan mensen
http://mail.vnunet.com/cgi-bin1/flo/y/efg10EpGRo0LcP0CbAj0Av

*** Napster wordt meer en meer een "gewoon" commercieel bedrijf en verkoopt nu ook beltoontjes in de VS
http://mail.vnunet.com/cgi-bin1/flo/y/efkP0EpGRo0LcP0CbJ40Ep

*** Nog maar eens een waarschuwing voor virus: MyDoom variant opent een achterdeurtje naar een IRC-kanaal, waarna de hacker de controle over de pc van het slachtoffer kan overnemen.
http://www.vnunet.com/news/1162938

*** Virusschrijvers halen apestreken uit: nieuwe worm, Wurmark-K, vertoont foto van albino gorilla op besmette pc
http://www.vnunet.com/news/1162944Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Victoria Robertson - On My Mind
[Easy Listening] Deze week een aantal artiesten uit dit genre. Met Easy Listening wordt een genre bedoeld dat meestal uit instrumentale popmuziek bestaat. Lichte ritmes, niet opdringerig, sommigen noemen het zelfs achtergrondmuziek. Dat het niet altijd zo moet zijn, bewijzen de vele artiesten die onder dit genre gerangschikt worden. Easy Listening is immers niet alleen Ray Connif en Mantovani, maar ook Paul Simon bijvoorbeeld...
Deze dame heeft een mooie stem en heel wat charme; zij combineert rock en folk en bewijst dat Easy Listening op meer plaatsjes gespeeld kan worden dan alleen in de lift..
http://music.download.com/victoriarobertson

* Timeless - Play a simple melody
Deze artiest brengt oldies uit het verleden, uit 1922 en vroeger, in een easy listening stijl. Alle songs behoren tot het publieke domein. Dit is eerder een negatief voorbeeld van easy listening: muziek die u in een restaurant als achtergrond hoort bij voortkabbelende gesprekken.
http://music.download.com/timeless

* Narutofan - Loneliness
[Easy Listening] Over deze artiest ontbreekt verdere informatie. Een song met een Zamphir-fluitje, maar mag er toch wel zijn.
http://music.download.com/narutofan

* John Rhyman - Voice of the Heart
[Easy Listening] Een Amerikaan die momenteel in Spanje woont. Instrumentale song, maar zeker geen achtergrondmuziek. Het ontbreekt ietske aan passie, maar fijntjes mag ook..
http://music.download.com/johnrhyman

* Rick De Aguiar - Leaving
[Easy Listening] Muziek om bij te relaxen. Wijds, tijdloos. Rustig.
http://music.download.com/rickdeaguiar


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wanneer honden konden praten,
zouden we misschien net zo slecht met ze kunnen opschieten als met mensen
[Karel Capek]


De nieuwe oogst


* Etymologie
Wat betekenen de woorden? Wat is hun geschiedenis? Dat kan soms een erg boeiende ontdekkingstocht opleveren. Op deze site vindt u de etymologie van Engelse woorden, gebaseerd op verschillende woordenboeken o.a. Oxford English Dictionary.
[Taal: engels]
http://www.etymonline.com/

* Del.icio.us - lekker?
Op deze site kan u uw bookmarks bijhouden in uw eigen collectie. Dat heeft verschillende voordelen: u hebt van op eender welke plaats toegang tot uw bookmarks, maar u kan ze ook delen met anderen.
Op de site kan u de bookmarks ook indelen per trefwoord en er zijn ook RSS feeds beschikbaar en bookmarklets. (PL)
[Taal: Engels]
http://del.icio.us/

* Kortfilm maken
Een erg leuk en interessant artikel over hoe u met weinig middelen een kortfilm kan maken in de klas. U voegt audio toe, bewerkt de film, enz.
De site bevat trouwens nog veel tips en besprekingen van technologie voor mensen in de educatieve branche.
[Taal: Engels]
http://www.edugadget.com/2005/04/28/cheap-film-and-sneaky-teaching/

* Douche
"Is your Shower Hotty Ready?" Shockwave-Reclame-spelletje voor een bepaalde douchegel. Grappig (Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.theaxeeffect.com/showergelgame/

* Mailadres verstoppen
Hier kan je online een (zéér ingewikkelde maar efficiŽnte, ik gebruik ze ook) code in JS of HTML laten aanmaken voor jouw e-mail op een webpagina, om spam en ander internet-onkruid te voorkomen. (Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.mways.co.uk/prog/hidemail.php

* Rage internet: smijt collega van dak
Een internetspelletje waarbij u uw collega's van het dak kan gooien. Al meer dan 100.000 mensen blijken over zulke moorddadige neigingen te beschikken en het spelletje uitgeprobeerd te hebben...
[Taal: Nederlands]
http://game.megajobs.nl/

* Tools en nog meer tools
Alles waar een webmaster maar van dromen kan: tools om een website te beheren en te testen: link checkers, html, validators, testers voor de beveiliging, enz. (Wim W)
[Taal: Engels[
http://www.softwareqatest.com/qatweb1.html

* Podcasting
U hebt ongetwijfeld al gehoord over podcasting: internetuitzendingen (van officiŽle radiostations, of individuele broadcasters), die u opneemt, naar uw iPod of andere draagbare muziekplayer overzet en dan beluistert wanneer het u uitkomt.
Deze site vertelt de regels bij het podcasten. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.collegebroadcasters.org/podcast.shtml

* Microsoft Search Engine
Deze zoekmachine concentreert zich op Microsoft technologie, o.a. de toepassingen voor Microsoft Server, voor .Net, het Windows OS, de Microsoft desktop en office-toepassingen, spelletjes. Dus: als u iets over die onderwerpen weten wil, weet u waarheen! (Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.microsoftsearchengine.com/search/search.php

* Pixel2Life
Een site met tutorials. Van Adobe Photoshop (6.516 tutorials!) tot HTML-tips (459) en Visual Basic. In totaal meer dan 12.000 handleidingen. U bent wel even zoet zeker?
[Taal: Engels]
http://www.pixel2life.com/tutorials/

* Een firewall omzeilen
Een artikel voor techneuten, maar wij vonden het toch leuk om de site aan u mee te geven. Hier leert u op een nette manier om een tunnel te graven onder de firewall van uw bedrijf, zodat u toch mail bijvoorbeeld kan versturen terwijl enkel http-protocollen toegelaten zijn.
[Taal: Engels]
http://sebsauvage.net/punching/

* Webontwerp
Nog een site voor webbouwers, met links naar artikels over toegankelijkheid van sites, javascript, PHP, sites, blogs, tools, typografie en nog veel meer.
[Taal: Engels]
http://www.d.umn.edu/itss/support/Training/Online/webdesign/about/

* Vrijdag animatiedag: Modern Living
Kleine animaties, erg simpel en surrealistisch, maar gewoon prachtig!
http://www.hoogerbrugge.com/

* Vrijdag animatiedag: Geografie
Test je geografische/topografische kennis met "vogelpiek". Niet simpel, want ook al weet je precies waar een plek zich op de kaart situeert, laat het pijltje zich niet echt precies sturen. (Bron: Wim W)
http://www.rtl.de/news/games/europa_dart/dart3.swf

* Vrijdag animatiedag: Layer Cake (filmtrailer)
Een tragikomische gangsterfilm, waarin Daniel Craig drugs moet verpatsen die labiele leveranciers van een andere bende gestolen hebben. Antihelden en zwarte humor zijn de sleutelwoorden.
http://www.apple.com/trailers/sony/layer_cake.html
http://www.sonyclassics.com/

===VERS VAN HET KLAVIER===

Familieradio
Wij kregen de volgende sympathieke mail, die wij graag volledig afdrukken:
Wij, de redactie van Familieradio, wilden u wat vragen.
Eerst zullen we wat vertellen over Familieradio, omdat deze e-mail hierover gaat. Familieradio is een internetradiostation. Nu zult u waarschijnlijk denken, een internetradiostation, daar zijn er honderden, zo niet duizenden van. Maar Familieradio is opgezet door een groep visueelgehandicapte jongeren (Bram, Marko, Ferry en Tim) en het is dus wel wat bijzonders. We zijn de laatste tijd enorm gegroeid. Van een klein station, waar we hooguit tien luisteraars konden hebben om de verbinding niet te overbelasten, naar een server waar we 450 luisteraars aankunnen! Ook zijn zaken, zoals een non-stop, chatbox, forum e.d. recent toegevoegd.
Onze vraag is, of u Familieradio in uw magazine/e-zine(vul maar in) zou willen noemen, zodat wij wat meer naamsbekendheid krijgen.
De Familieradio redactie,
Bram, Marko, Ferry en Tim
http://www.familieradio.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- 'Software in VS veel goedkoper'
- Gebruik pop-up killers stijgt
- Harmony vervangt alle knoppen
- Kijkwijzer-advies erotiek op gsm
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Webmail via je mailprogramma
- Aanbieding: Dell Inspiron 6000
- Nieuwer is niet altijd beter
- Interessante domeinnamen in de verloting
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Pioneer RCS-77H: All-in-one dvd recorder home cinema systeem
- JVC TH-S66: Home cinema systeem met weergave van wma, mp3 en DivX
- AVM presenteert innovaties in internettelefonie tijdens Telecom City
- Pure Digital combineert DAB en mp3 in PocketDAB 2000
- Next Generation Xbox exclusief op TMF
http://www.elektro.be

*** Computer World
- VBO bepleit innovatiepremies voor werknemers
- Michael Dell investeert in Red Hat
- On line reizen : Test-Aankoop brengt oneerlijke concurrentie aan het licht
- Canon Europa jaagt op namaakproducten
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- MSN Hotmail in één ruk aan de kop van het CIM Metriweb klassement
- DigiPoint lanceert een tool voor online enquêtes
- Interactieve media nemen grotere hap uit Direct Marketing budget
- Lancering van online kenniscentrum rond Search Engine Marketing
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- Vrouwen halen achterstand in
- Workshop Internetjournalistiek
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Games: Castle Attack 2
- Humor: Deng parodieert Stevaert en Dewinter
- Games: Gillette Jetski challenge
- Muziek: Holland Brandt zeggen de Heideroosjes
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- TomTom vindt de weg naar de beurs
- Office 12 vermoedelijk halverwege 2006
- MWI wil toegang tot web vanaf handhelds vergemakkelijken
- Firefox-extensie past uiterlijk en functionaliteit websites aan
http://www.tweakers.net

*** Nu Wij Weer!
http://www.nuwijweer.nl/www/index_2004.php?sectie=laatsteitemsWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

De laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Groothertogdom Toscane - http://nl.wikipedia.org/wiki/Groothertogdom_Toscane
* Duits theoloog en kerkhistoricus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_von_Harnack
* Lijst van Japanse diplomatieke vertegenwoordigers in BelgiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Japanse_diplomatieke_vertegenwoordigers_in_Belgi%EB
* Historisch land in Thüringen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Saksen-Gotha-Altenburg
* Spin uit de familie van de krabspinnen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Krabspin
* Drukkerij van waardepapieren en beveiligde documenten, gevestigd te Haarlem - http://nl.wikipedia.org/wiki/Joh._Ensched%E9
* Europees recht - http://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_recht
* Namibische genocide 1904 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Namibische_genocide_1904
* Oorspronkelijk een Mongoolse stam - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tataren
* Bestuurskunde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestuurskunde
* Theoretische Fysica - http://nl.wikipedia.org/wiki/Theoretische_natuurkunde
* Wat is een yurt? - http://nl.wikipedia.org/wiki/Yurt

Daarnaast waren onder andere de volgende bijdragen de laatste twee weken actueel:

* Europese grondwet - http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa
* Dodenherdenking - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dodenherdenking
* Bevrijdingsdag - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijdingsdag
* Hemelvaartsdag - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hemelvaartsdag

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip Windows XP - Back-up
Doet u het wel? Doet u het zelfs regelmatig? We hebben het over een back-up nemen. De meeste mensen zijn het erover eens dat het nodig is. Maar wie doet het echt? Tot op de dag dat er een computercrash voorvalt en u daar zit zonder al uw belangrijke bestanden!
Wie een Windows XP Professional versie heeft, kan gebruik maken van de ingebouwde back-up-tool waarmee u backup kan maken en herstellen. Maar bij de Home editie zit die er niet in. Of toch wel?
Inderdaad. Haal eens even uw originele Windows XP Home CD tevoorschijn en ga op zoek naar de folder Valueadd \ MSFT \ NTBackup . Dubbelklik op het bestand Ntbackup.msi . Dit start de installatie op van het backup programma. (Met dank aan Wim W)

* Tip Windows XP - Sneller internetten d.m.v. 'Qos-pakketplanner'
Tip voor Windows XP Professional
Start de Policyeditor door middel van Start / Uitvoeren en tik hier gpedit.msc gevolgd door een Enter. Open in het linkerscherm achtereenvolgens Computerconfiguratie (deze is meestal al open) / Beheersjablonen / Netwerk en klik op Qos-pakketplanner. In het rechterscherm staan nu meerdere opties waaronder De reserveerbare bandbreedte beperken. Dubbelklik hierop en zet een bolletje bij Ingeschakeld. Daarna vult u bij Bandbreedtelimiet een nul in. Deze nul staat voor onbeperkt. Kies vervolgens voor Toepassen. Ga nu via Configuratiescherm naar Netwerkverbindingen en kies voor de internetverbinding waar het om gaat. Kies voor Eigenschappen en kijk op het tabblad Netwerk of Algemeen (afhankelijk van soort verbinding) of de Service Qos-pakketplanner aanwezig is en of er een vinkje bij staat. Is deze niet aanwezig kies dan voor Installeren en selecteer in het volgende scherm Service en kies Toevoegen. Daarna is de Service Qos-pakketplanner uit een lijstje te kiezen en drukt u op OK. Weer even controleren of het vinkje aanwezig is en dan surft u weer sneller dan voorheen.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Driveaanduiding wijzigen
Vindt u de driveaanduiding in de Verkenner en Deze computer ook zo rommelig? Normaal wordt de naam van de drive als eerste getoond en dan gevolgd door de driveletter. Op deze manier b.v.: Mijn computer (C:). Zou het niet mooi zijn
als het andersom was: (C:) Mijn computer. Nou, dat kan!
Open via Start / Uitvoeren Regedit en ga naar HKLM \ Software \ Microsoft \Windows \ CurrentVersion \ Explorer. Maak een DWORD-waarde aan met de naam ShowDriveLettersFirst en geef deze de waarde 4.
Opnieuw opstarten en klaar.
Er zijn trouwens nog meer mogelijkheden om de aanduiding aan te passen.
Hieronder een overzicht van de waarden en wat ze doen.

waarde 1 = default display
waarde 2 = Netwerk drive letter eerst, Local drive letters erachter
waarde 3 = Alleen omschrijvingen, geen drive letters
waarde 4 = Drive letters voor de omschrijvingen

Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Sneller opstarten met BootVis
Windows XP nog sneller opstarten dan nu het geval is? Dat kan. U hebt hiervoor het hulpje BootVis nodig, dat hier te vinden is.
Het programma voert een uitgebreide test uit en beoordeelt daarbij welke Windows instellingen kunnen worden gewijzigd, zodat de opstarttijd van het besturingssysteem wordt verkort. Ook items die onnodig worden geladen, worden door BootVis uitgeschakeld. Succes is niet in alle gevallen gegarandeerd, maar de optimalisatie door BootVis is de moeite waard.
Het bestand dat u hebt gedownload (BootVis-Tool.zip) is een uitpakkend bestand met hierin het programma BootVis.exe. Pak het programma uit naar een zelf gemaakte tijdelijke map.
Bootvis gedownload en uitgepakt? Dan is het tijd om de optimalisatie te starten. Start het programma door middel van dubbelkikken. In het menu Trace kiest u voor de optie Next Boot + Drivers Delay. Zorg ervoor dat er geen andere toepassingen zijn geopend en al uw werk is opgeslagen. De computer wordt namelijk opnieuw gestart. Hierna weet BootVis wat er aan de opstartfase kan worden verbeterd.
Na opnieuw opgestart te zijn (BootVis start vanzelf weer op) kiest u in het menu Trace voor de optie Optimize System. U raadt het al; de testresultaten worden nu gebruikt om orde op zaken te stellen. Is alles eenmaal afgerond, dan kunt u genieten van een kortere opstarttijd.
De tijdelijk gemaakte map met hierin het programma en een door BootVis gebruikt .bin bestand kunt u na afloop wissen. Bewaar voor een eventuele volgende keer het gedownloade bestand.
Jammer dat het programma alleen geschikt is voor Windows XP...
http://www.digiweetjes.com./BootVis-Tool.zip

* Tip Windows Algemeen - Overzicht Windows foutmeldingen
Er zijn altijd weer mensen die de eenvoudigste en toch makkelijke software in elkaar weten te steken. Eén van deze mensen is de Amerikaan Gregory Braun. Hij maakt al jaren zeer goede kleine tooltjes. Een van deze tooltjes,
dat gratis kan gedownload worden vanaf zijn site is "Error Messages for Windows."
Het programma is eenvoudig, maar helpt enorm als je "opnieuw" geconfronteerd wordt met een foutmelding van Windows, zeker als deze in de vorm van een getal wordt gemeld. Met het invullen van de foutcode die Windows geeft,
wordt je uitgelegd wat deze foutcode inhoudt.
Eén klein nadeel is er wel aan het programma. Tijdens de installatie wordt er niet direct een koppeling gemaakt naar het startmenu. Dit is simpel op te lossen door het programma éénmalig vanuit de Verkenner op te starten. Dan
wordt er een Wizzard gestart waar u b.v. kunt opgeven of er een pictogram op het bureaublad gemaakt moet worden.
Bron: Digiweetjes
http://www.gregorybraun.comDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* WinBank
WinBank is een eenvoudig Nederlandstalig programma voor het bijhouden van je boekhouding. Je kan met dit boekhoudprogramma al je inkomsten en uitgaven bijhouden. Door het aantal geldbronnen groter of kleiner te maken, bepaal je zelf de detaillering. Van al je inkomsten en uitgaven zijn gemakkelijk allerlei overzichten te maken, waardoor snel duidelijk wordt waar je geld vandaan komt en waar het heen gaat. Door de eenvoud is het in relatief weinig tijd toch mogelijk een gehele boekhouding bij te houden. WinBank ondersteunt het importeren van overschrijvingen van ABN AMRO, Rabobank, SNS, ING/Regiobank, Fortis (Nl+B), van Lanschot, Girotel en Mijn Postbank Internet bankieren. Als je geïnteresseerd bent, kijk dan eens naar de preview en als het je bevalt dan kan je het programma downloaden op de downloadpagina. [Sjeef]
http://home.hccnet.nl/mjansen.5/downloaden.htm

* Portable Firefox
6,15 MB - freeware
Met een USB-stick kan u als het ware een heel kantoortje met u meezeulen. Hier vindt u een 'draagbare' versie van Firefox, die u op de USB stick kan zetten en van daaruit bedienen - geen installatie op de harde schijf nodig dus.
http://johnhaller.com/jh/mozilla/portable_firefox/

* Draagbare Thunderbird
7,33 MB freeware
Nu we toch bezig zijn met 'draagbare' spullen: stop ook maar deze open source e-mail client op uw USB-stick. Zo kan u met één klap uw mail controleren waar u ook maar een computertje tegenkomt en u uw USB-stick mag aansluiten.
http://johnhaller.com/jh/mozilla/portable_thunderbird/

* Draagbare kalender
6.0 MB - freeware
En wat is uw draagbare kantoortje zonder een kalender? De Sunbird kalender is erg handig; u kan geautomatiseerde taken ingeven (dingen die om de week, de maand, de 3 maanden, om het jaar gedaan moeten worden), verjaardagen, afspraken. U kan ook kalenders binnenhalen van anderen, met interessante data, enz.
http://johnhaller.com/jh/mozilla/portable_sunbird/

* GIF Construction Set Pro
Win95/98/NT/2000/ME/XP - 8,5 MB - shareware
Een nieuwe versie is uit van deze pionier van de gif-animatoren.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_12995025.html

* Nieuwe versie Irfan View
Van het fantastisch bruikbare programma voor het bewerken van beeld- en geluidsmateriaal is een nieuwe uitgave beschikbaar. Het is versie 3.97
Je kunt het ophalen op onderstaand adres
Het programma is gratis, hoewel een donatie zeer op prijs wordt gesteld. [Sjeef]
http://www.irfanview.com/

* HTTtrack
Win9.X/NT/2000/XP - 3,5 MB - freeware
Met dit progje kan u een volledige site downloaden, om ze dan off line te bekijken. Ideaal ook om uw eigen website vanop uw server te backup'en! (Bron: Wim W)
http://www.httrack.com/

* SimplyCapture
Win98/ME/2000/XP - freeware
Een tool om op een simpele manier een schermafdruk te maken, van het volledige scherm, het actieve venster, of een deel van het venster. (Bron Wim W)
http://dpi.hypermart.net/scapture.htm

* Vrijdag Macdag: Snak
3,34 MB - Mac OS X 10.2 - shareware
Een Internet Relay Chat client vol mogelijkheden die vooral de ervaren gebruiker plezier zullen doen.
http://www.download.com/Snak/3000-2146_4-10392772.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: Yummy FTP
Mac OS X 10.3 - 3,32 MB - shareware
Een erg goede FTP client voor het MAC platform, met vele mogelijkheden: remote editing, remote preview, Apple Script, aanpasbare interface en veel meer.
http://www.download.com/Yummy-FTP/3000-2151_4-10390138.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Johan heeft een probleempje - wie helpt?
<<<
Ik zie mij genoodzaakt om mij tot jullie te richten met het volgende probleem:
Destijds liet ik mij vangen om op mijn pc c:\pagefile.sys te installeren, dit is afkomstig van www.sysinternals.com Mark Russinovich en is in feite dienstig om het geheugen te defragmenteren bij het opstarten pc. Het is zo voorzien dat wanneer de pc opgestart is eerst dit progje loopt. Dit verlengd alleen maar de opstarttijd. Ik heb al gezocht om dat vervelende progje te verwijderen doch het lukt me niet, blijkbaar zit het genesteld in het register en daar blijf ik liever uit. Kunt U mij AUB helpen zodat dit progje niet meer loopt bij het opstarten of het volledig van mijn pc te verwijderen. Ik zou u absolute dank weten. Ik stuurde ooit naar genoemde site een bericht hoe ik dat er terug af kreeg doch kreeg nooit geen antwoord.
Alvast bedankt
Johan Desodt
>>>

~~~~~~~~~~

Lezer Peter Van Velthoven is het niet eens met onze schampere toon over 64 bit computing:
LS,

Slechts zelden reageer ik op zaken in nieuwsbrieven en nog nooit bij Netties.
Edoch, de uitspraak "En wat is er nu zo speciaal aan die 64-bit chips? Wel, bij 64-bit computing kan men werken met meer dan 4 giga fysiek geheugen. Nu is het wel zo dat u en ik raar of nooit een toepassing zullen draaien waar zo'n capaciteit vereist is." onder het kopje "64-bit Windows komt er aan" is me te zout.
Nog maar een aantal jaren geleden geleden werd ik uitgelachen omdat ik een PC kocht met een 10 Mb harde schijf.
Internet zou alleen gebruikt worden door universiteiten en grote bedrijven.
Een 56 Kb modem was voldoende, want email bestond toch alleen maar uit een paar lettertjes.
Een 17" scherm was alleen voor professionele grafici.

En zo kan ik nog even doorgaan. Het is dus niet alleen de gedachte die telt.
Het duurt nog maar een paar jaar voordat ook u die 4 gig nodig heeft; let maar op !!

Groet,
Peter van Velthoven.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
De nobelste verovering van het paard is de vrouw
[Alfred Jarry]