Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.630
(4.065 wekelijkse,
565 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 28/4/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 397 van 23/4/2005
Gegroet lezers,

Deze week hebben wij eigenlijk niets bijzonders te melden - behalve het feit natuurlijk dat wij u veel leesplezier toewensen met de nieuwtjes die onze redactie voor u kon bijeensprokkelen - met de hulp van onze lezers uiteraard. Wij kunnen het eigenlijk niet genoeg herhalen: dit e-zine gedijt pas echt door uw inbreng. U kent dus het adres: redactie@netties.be

Bij leven en welzijn hoort u volgende week weer van ons.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Wetten tegen spyware
In de VS is er een wet in de maak die spyware moet verbieden. Maar de uitwerking ervan blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn, omdat de indieners van het voorstel het maar niet eens kunnen worden over wat onder "spyware" geklasseerd moet worden.
In principe kan u stellen dat spyware een programma is dat stiekem op uw computer geïnstalleerd wordt. Daarbij zijn er "adware" programma's die extra pop-ups laten verschijnen op uw scherm wanneer u aan het surfen bent. Andere spyware houdt elke stap in het oog die u bij uw virtuele tochtjes zet, of nog erger: steelt uw paswoord en andere persoonlijke gegevens.
Er zijn trouwens ook heel wat bedrijven die hun software in verschillende versies ter beschikking stellen van de internaut: een betalende versie, of een gratis versie, waarbij u wel enkele advertenties moet slikken. Het steengoede Eudora mailprogramma heeft bijvoorbeeld zo'n versie en ook de browser Opera heeft zo'n advertentie versie. Bij deze programma's bent u dus uitdrukkelijk akkoord dat deze advertenties verschijnen - het staat trouwens in koeien van letters op de pagina vooraleer u de software downloadt.
Maar er zijn heel wat andere programma's die enkel in de kleine lettertjes van hun licentievoorwaarden zeggen dat u extra advertenties zal moeten slikken. En zeg nu zelf: wanneer u nieuwe software installeert, leest u dan elke keer die hele pagina met licentievoorwaarden door? De makers van deze ad/spyware, beweren dat de gebruikers expliciet toestemming gegeven hebben tot het vertonen van advertenties, door op de knop "I agree" te klikken.
Hoe kan de wetgever een duidelijk onderscheid maken tussen adware-programma's te goeder en te kwader trouw? Een interessant artikel hierover bij The Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A55744-2005Apr15.html?referrer=email

* Camerafoontjes een groot succes
De fabrikanten van fototoestellen zullen weer in zak en as zitten. Jarenlang kon men de verkoop van klassieke camera's niet echt denderend noemen.
Toen kwamen de digitale camera's, waarbij de fotootjes onmiddellijk bekeken konden worden, per mail verstuurd en op het eigen printertje afgedrukt worden. De verkoop van e-camera's ging pijlsnel de hoogte in. Maar is nu als een pudding ineen aan het zakken.
De oorzaak? De camerafoontjes. De verkoop van deze mobieltjes met ingebouwd fototoestel is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. 38% van alle verkochte mobieltjes bevat tegenwoordig een camera. (cijfers afkomstig uit het VK).
Er is nu zelfs al sprake van een Pixel War - waarbij de fabrikanten van mobiele telefoons wedijveren om de hoogste definitie pixelcamera's te kunnen aanbieden.
Jammer dat er echter nog geen uniforme manier is om de foto's vanuit het mobieltje te exporteren. Momenteel worden allerhande technieken gebruikt: USB? Wi-Fi, infrarood, Bluetooth. Het wachten is gewoon tot er uitneembare geheugenkaarten komen - en liefst in standaardformaat, dat in alle camerafoontjes past!
http://www.theinquirer.net/?article=22557

* Aangeklaagde vrouw vecht terug
Als u denkt dat de internaut zich zomaar laat doen, dan kan u dat vergeten. Zoals u weet, heeft het RIAA (Recording Industry Association of America) in de afgelopen maanden verschillende gebruikers aangeklaagd voor het illegaal downloaden van muziek.
Zo ook een dame, moeder van twee tieners. Zij kreeg een rekening van 4.500 $ gepresenteerd voor ontdoken auteursrechten, zo niet, zou zij voor de rechter gedaagd worden. Deze dame pikte dat niet: zij trok naar de rechter en spande een geding in tegen haar provider, Comcast. Die had namelijk de namen en adressen van ruilende internauten doorgespeeld aan het RIAA.
Volgens de dame, Dawnell Leadbetter, had de provider niet het recht om dat te doen en er was ook geen gerechtelijk bevelschrift geweest om de provider daartoe te verplichten. In het algemeen is het zo dat organisaties zoals het RIAA de P2P netwerken afsnuffelen naar illegale ruilers. Zij kijken naar de IP-adressen van de gebruikers. Maar om aan dat IP-adres een naam van een persoon te koppelen, moet het RIAA aankloppen bij de provider zelf.
Het noteren van die IP-adressen verloopt trouwens niet altijd rimpelloos. Onlangs had het RIAA immers, o ironie, een overleden grootmoeder beschuldigd van het ruilen van 200 songs.
Leest u ook de commentaren van de lezers op dit berichtje bij BetaNews
http://www.betanews.com/article/RIAA_Target_Fights_Back_Against_ISP/1113588480

* Blogs als muizenval voor de internaut
Het bedrijf Websence heeft honderden voorbeelden gevonden op het internet van blogs die niet de bedoeling hebben om de lezer van informatie te voorzien, maar om hem te besmetten met schadelijke software.
Nu is het zo dat het wel gemakkelijk is voor een snoodaard om via een blog te werken; de meeste hosts die blog-ruimte aanbieden, vragen niet veel identificatie. Zij bieden veel ruimte en de bestanden die de blogger er opslaat worden niet afgescand op virussen. Wie zo'n verdachte blog bezoekt en op een link klikt, loopt het gevaar om een keylogger in huis te halen - u weet wel: zo'n software waarmee al uw toetsaanslagen genoteerd worden en die gebruikt wordt om u uw persoonlijke informatie te ontfutselen.
Nu is het wel zo dat er in totaal maar een 200 van die schadelijke weblogs op het web zouden zijn, op een totaal van een 8 miljoen blogs in totaal. Het gevaar moet dan ook gerelativeerd worden. Maar het blijft natuurlijk bestaan.
De moraal van het verhaal: zorg dat uw computertje goed beschermd is, en haal regelmatig alle nieuwste beveiligingspleisters binnen!
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4441333.stm
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Mar/gee20050415030043.htm

* De zwaarden worden gescherpt
Twee geduchte concurrenten van Microsoft, Adobe en Macromedia, slaan de handen ineen. Het PDF documentenformaat van Adobe en de animatietools van Macromedia zijn geduchte concurrenten voor Microsoft.
Het PDF formaat is uitgegroeid tot een standaard bij bedrijven, omdat het document exact weergegeven wordt zoals de maker ervan het gepland heeft - wat niet het geval is bij bijvoorbeeld een Word document van Microsoft: de weergave hangt af van uw instellingen. De Acrobat Reader software wordt tegenwoordig bij de meeste nieuwe pc's bijgeleverd. Bovendien brengt Adobe ook de Photoshop en Illustrator ontwerp tools uit, steengoede software voor professionals.
Aan de andere kan is er dan Flash van Macromedia; dat is stilaan een standaard aan het worden voor animatie op het net, maar ook bij mobiele multimedia. Volgens analisten zou Flash binnen 5 jaar bij 75% van alle mobiele telefoons gebruikt worden.
En dat succes zit Microsoft niet erg lekker. Het is een tijdje geleden begonnen met concurrerende software uit te brengen. In de nieuwe versie van het Windows OS, Longhorn, zou er bijvoorbeeld een onderdeel zitten dat de concurrentie moet kunnen aangaan met PDF. En een nieuwe interfacetaal voor het vertonen van rich media, XAML en het tool Sparkle zou dan weerwerk moeten bieden tegen Flash.
Na de browser wars, de documentenoorlog?
http://www.betanews.com/article/Adobe_Buys_Macromedia_for_34_Billion/1113832582

* Reuter getroffen door worm
Dat het niet alleen u en ik, de kleine gebruikers, zijn die door wormen getroffen worden, mag dit berichtje bewijzen. Reuters Group, toch niet van de minsten, heeft afgelopen week haar instant messaging system moeten dichtgooien nadat er een worm, Kelvir, amok maakte.
De worm maakt gebruik van de Instant Messaging software van Microsoft om haar schadelijke lading te verspreiden. Reuters heeft een speciaal op maat gemaakte instant messenger om haar beursnieuws bij de klanten te leveren, die ook met Messenger van Microsoft kan samenwerken en de AIM software van AOL.
De Kelvir worm drong het instant messenger netwerk binnen en verspreidde er zich erg snel; zo snel, dat Reuter besloot om het netwerk plat te gooien, om verdere besmetting tegen te gaan.
Hoe het een en ander heeft kunnen plaatsvinden leest u bij PC World en Techweb
http://www.techweb.com/wire/security/160901557
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,120447,tk,dn041505X,00.asp

* Steeds meer geweld op voetbalsites
Het is een trieste werkelijkheid: op vele voetbalsites verspreiden de fans geen sportieve boodschap, maar een boodschap van haat waarbij racisme en geweld verheerlijkt worden. Dat bleek uit een studie die uitgevoerd werd in opdracht van de Duitse voetbalbond.
Van de 339 fansites waren er 126 latent racistisch. Op 36 sites werden openlijk racistische en rechts-radicale teksten aangetroffen.
De studie roept dan ook de webmasters op om de chats op de site sterker te controleren en tegenargumenten te voorzien. In de hoop dat het Internet als massamedium kan meehelpen om geweld te voorkomen en tolerantie aan te moedigen.
http://www.chip.de/news/c1_news_15022218.html

* Opera 8 is uit
De schijnwerpers mogen dan wel gericht zijn op de Firefox browser, we mogen toch ook niet die andere alternatieve browser vergeten, dat lichtgewichtje uit ScandinaviŽ: Opera. Daarvan is nu versie 8 uit en die belooft nog sneller, veiliger en gebruiksvriendelijker te zijn dan tevoren.
Er zijn een aantal nieuwe dingen, een betere beveiliging en een opgefriste user interface. Net zoals tevoren zijn er de tabblaadjes en geloof ons: als u eenmaal gewend bent aan tabblaadjes dan wil u niet meer zonder! Opvallende nieuwigheid is de ingebakken spraakherkenningtechnologie. Opera accepteert immers de commando's die u uitspreekt en zal zelfs hele pagina's voorlezen.
Andere nieuwigheid is ERA of Extensibel Rendering Architecture, dat een oplossing moet bieden aan het eeuwige probleem om webpagina's er netjes te laten uitzien, ongeacht de grootte van het scherm. Verder zijn er nog de ondersteuning van RSS newsfeeds en de Scalable Vector Graphics.
Beginnen uw vingertjes te jeuken om deze nieuwe versie te downloaden? Vertrek dan maar snel naar onderstaand adres!
http://fileforum.betanews.com/detail/Opera_for_Windows_without_Java/945720329/1
http://fileforum.betanews.com/detail/Opera_for_Linux/945720329/4
http://www.betanews.com/article/Opera_8_Web_Browser_Launches/1113921171

* AOL gaat concurrentie aan met Yahoo
Het verschil tussen tv en internet vervaagt steeds meer en meer. En de spelers die groot geworden zijn op het internet, gaan nu hoe langer hoe meer de rol van uitgever spelen, ook op multimedia gebied.
Zo kondigde de Amerikaanse provider AOL verleden week aan dat het een deal gesloten had met een satellietradio om muziek on line te brengen en deze week volgde dan het nieuws dat AOL ook on line muziekclipjes zal brengen. Daarmee gaat het regelrecht de concurrentie aan met Yahoo en MTV.
Momenteel zijn al akkoorden afgesloten met twee platenlabels, van wie de rechten gekocht zijn om video's te mogen stromen uit hun bibliotheken: Warner Music (eigendom van AOL) en Universal Music Group.
http://www.betanews.com/article/AOL_Takes_On_Yahoo_With_Music_Videos/1113937275

* Mobiele IM client onderweg
Ook de grenzen tussen internet en telefonie vervagen. Niet alleen door de Voice over IP diensten (VoIP) zoals Skype voor de vaste telefoon - ook de mobiele telefoon wordt gekoppeld aan het internet.
Dat is althans de bedoeling van Microsoft. Het bedrijf werkt aan een mobiele Instant Messaging client die ook kan draaien op de mobiele telefoons en draagbare toestellen die draaien onder het Windows Mobile besturingssysteem.
Hiervoor is aan de "zendende" kant de Live Communication Server 2005 van Microsoft nodig. Aan de ontvangende kant is er dan de nieuwe Office Communicator nodig van Microsoft, die voorheen door het leven ging onder de codenaam Istanbul. Communicator verenigt IM, voice, video, telefonie en webconferentie in één enkele interface, die bovendien onmiddellijk toegankelijk is vanuit alle Microsoft Office onderdelen.
Het lijkt erop dat "een kantoor op zak hebben" steeds meer bewaarheid wordt... Of moeten we eerder zeggen: "Vluchten kan niet meer.." nu wij altijd en overal bereikbaar zullen zijn?
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Preparing_Mobile_IM_Client/1113929560

* Nieuw webmail aanbod bij Geocities
De portaalsite Geocities bestaat al eeuwenlang, zo lijkt het wel, maar is de laatste tijd in het vergeethoekje geraakt, met alle wapengekletter van de andere grote internetspelers zoals Yahoo en Google. Uit dat hoekje wil Geocities nu geraken en wel met een superflashy webmail aanbod, Goowy.
De webmail interface bevat animaties, geluid, sneltoetsen en RSS newsfeeds, het geheel verpakt in flashy Flash. Het aanbod is ongeveer gelijkluidend als bij de andere concurrenten, alhoewel u het met iets minder webruimte moet doen (100 Mb in plaats van 1 of 2 giga bij de anderen).
Goowy heeft ook POP3 ondersteuning en bevat handige software voor het beheren van de mail en het adresboekje. Bovendien kan u met Goowy multitasken: u kan mail verzenden en ontvangen in de achtergrond terwijl u iets anders doet.
Een uitgebreide bespreking bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Geocities_Developers_Turn_to_Web_Mail/1113568265

* Finnen bedenken nieuwe anti-P2P tool
Een Fins bedrijf met de naam Viralg beweert dat het een krachtige methode bedacht heeft om ongeoorloofd ruilen van bestanden via P2P netwerken tegen te gaan. Naar eigen zeggen werkt het al meer dan een jaar samen met BMG Finland om de nieuwe releases van deze platenmaatschappij te beschermen en ervoor te zorgen dat zij niet op de ruilnetwerken belanden.
Om dit te bewerkstelligen, maakt het bedrijf gebruik van het feit dat bij de nieuwe ruilnetwerken zoals BitTorrent bestanden gedownload worden vanuit verschillende bronnen tegelijkertijd. Het maakt dan de digitale signatuur na van de song, de film of het spelletje en stopt daarna rommel in de download stream; wie het bestand downloadt, kan er dus niets mee doen.
Eerder waren er al andere bedrijven zoals Overpeer die eveneens muziek- en filmbestanden op de P2P ruilnetwerken namaakten zodat zij waardeloos werden voor de downloader; het nieuwe bij dit Finse bedrijf is, dat het werkt met P2P ruilnetwerken à la BitTorrent.
http://news.com.com/Finns+tout+new+anti-P2P+tool/2100-1027_3-5676756.html?tag=nefd.top

* Opera 8 gigantische belangstelling
Blijkbaar heeft het succes van de Firefox browser de internaut terug appetijt gegeven om de nieuwste evoluties van browsers uit te testen en te installeren. De nieuwe versie van de Opera-browser werd in de eerste 48 uren na zijn lancering maar liefst 600.000 keer gedownload.
Een groot succes dus, zo groot dat de servers die belangstelling niet aankonden. Bijkomende servers moesten in alle haasten geïnstalleerd worden om aan de vraag te kunnen voldoen.
Het succes heeft de bazen van Opera trouwens aan het dromen gezet. "Als er in 4 dagen 1 miljoen exemplaren gedownload worden, dan zwem ik van Noorwegen naar de VS", kondigde Jon S. Von Tetschner aan, CEO van Opera. Of hij zich inderdaad in zijn zwemshortje zal mogen zetten, zullen we maandag weten!
http://www.opera.com/pressreleases/en/2005/04/21/
http://www.opera.com/download/get.pl?id=26712

* Google houdt uw zoekgeschiedenis bij
Hoe vaak gebeurt het niet dat u bij een zoektocht een bepaalde pagina gevonden had, er de volgende dag weer naartoe wil gaan, maar dan tussen alle zoekresultaten opnieuw op zoek moet gaan? Google wil u daar nu bij helpen.
Het zal voortaan een dagelijkse lijst bijhouden van uw zoekopdrachten, zodat u de resultaten gemakkelijker kan weervinden. U moet wel een Google-account hebben; dat kan uw GMail account zijn, of een nieuwe account die u nu aanmaakt. De zoekresultaten worden dan voortaan opgeslagen; niet alleen de links naar pagina's, maar ook de volledige tekst van de opgeslagen pagina's en per dag gerangschikt in een soort kalender. U kan zoekresultaten wissen uiteraard als u ze niet relevant vindt.
En voor wie zich zorgen maakt over zijn privacy: het is een opt-in dienst, dus wie "neen, bedankt" zegt, die ziet zijn zoekresultaten niet bewaard.
De nieuwe dienst is in bètavorm en kan gevonden worden op onderstaand adres. (Met dank aan Wim W)
http://www.google.com/searchhistory/
http://www.betanews.com/article/Google_to_Track_Users_Search_Histories/1114095038
http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=internetNews&storyID=8245097&src=eDialog/GetContent

* Brussel maant tot voorzichtigheid bij .eu adressen
Het .EU internetdomein komt er eindelijk aan. IANA, Internet Assigned Numbers Authority, zal het domein deze week in haar rootserver ingeven.
Maar loop nu nog niet allemaal stapel om een .eu domein te registreren. En ga vooral niet in op aanbiedingen van bedrijven die nu al voorstellen om (tegen betaling uiteraard) uw .eu domein voor u te reserveren.
Het is immers zo, dat vanaf het laatste trimester 2005 enkel de eigenaren van "voorkeurrechten" een .eu domein kunnen registreren; dat zijn de houders van merknamen of publieke instellingen. Dat is gedaan om te voorkomen dat cybersquatters met deze domeinen zouden gaan lopen. Pas vanaf begin 2006 kunnen andere bedrijven en particulieren hun .eu domein registreren.
http://fr.news.yahoo.com/050421/290/4dlz2.html
http://fr.news.yahoo.com/050421/202/4dlvy.html

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

* Imation Disc Stakka
De toekomst van CD- en DVD-opslag en gegevensbeheer*
Verspil nooit meer kostbare tijd door te zoeken naar schijven of bestanden. Disc Stakka is een geautomatiseerde carrousel die 12 cm optische schijven opslaat, beveiligt en ophaalt, waaronder ook data-CD's, DVD's, muziek en spel-CD's.
Elke unit bevat maximaal 100 schijven en wordt via USB aangesloten op je computer voor stroom en de overdracht van gegevens. Je kan tot maximaal vijf units op elkaar stapelen om een toren te maken die maximaal 500 schijven bevat zonder dat er extra bekabeling of bureauruimte nodig is. [Sjeef]
http://www.imation.nl/products/disc_stakka/index.html

* CD-DVD DualDisc: dubbel formaat, dubbele fun!
Het is echt niet simpel meer, met al die verschillende disk-formaten: R, R/W, R/W+... Kan u nog volgen?
Er is er nog eentje bijgekomen nu. Horen wij u zuchten? U zou in tegendeel moeten juichen! Het nieuwe formaat verenigt namelijk twee reeds bestaande formaten: cd met dvd. De DualDisc zal in de meeste CD en DVD players gespeeld kunnen worden en kost gemiddeld 1 tot 3 $ meer dan een gewone cd. Op de hybride disk staat er aan de ene kant een gewone opname, met aan de andere kant bijkomende informatie zoals muziekvideo's, concerten, interviews, foto's van de band of artiest. En meestal staat er op zo'n DualDisc ook nog een speciale 5.1 surround sound mix van het album - lekker meegenomen voor het groeiend aantal muziekliefhebbers die een hi-end luidsprekersysteem hebben hangen aan hun dvd-player.
Meer info bij USA Today.
http://www.usatoday.com/tech/products/gear/entertainment/2005-04-08-cd-dvd_x.htm

* Binnenkort ook draadloze USB toestellen
De USB-poort wordt steeds meer gebruikt voor communicatie tussen de computer en randapparatuur. Maar het is weeral de zoveelste kabel naar en van onze computer. Daar komt misschien binnenkort verandering in. In mei zou, volgens Intel, versie 1.0 goedgekeurd worden van de Wireless USB specificatie (USB staat voor Universal Serial Bus).
Met de draadloze USB versie kan u data overzetten aan 480 MB per seconde over een afstand van 2,7 meter en iets trager bij afstanden tot 10 meter.
De eerste toestellen die de draadloze USB toepassen, mag u einde dit jaar in de winkels verwachten. Wij kunnen alleen maar blij zijn: weeral een draadje minder!
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,120386,tk,dn041105X,00.asp

* Bespioneert uw mobieltje u?
Volgens dit artikel bij PC World is de fabrikant van mobiele telefoons Meganet bezig met een speciaal mobieltje, dat in één klap omgevormd kan worden tot een spion.
De telefoon ziet eruit als een gewone telefoon, een Siemens of Nokia bijvoorbeeld. Exact hetzelfde uiterlijk en hij werkt net als een gewone telefoon - bellen, sms-jes versturen, enz.
Tot er iemand opbelt, die een speciale code ingeeft. U weet niet eens dat die persoon gebeld heeft, maar plots is uw telefoon in een afluisterapparaat veranderd. De persoon die u opgebeld heeft, kan meeluisteren naar alles wat u zegt, aan de telefoon of gewoon.
De fabrikant zegt dat hij de telefoons enkel wil verkopen aan politiemensen of mensen van de geheime dienst. Maar wedden dat, als de telefoon inderdaad uitgebracht wordt, er weldra een welig handeltje in deze toestellen zal tieren?
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,120407,00.asp

* Telefoontje met iTunes
Er zijn al wel mobieltjes op de markt die ook MP3's spelen. En dus lag het in de lijn van verwachtingen dat er een fabrikant zou komen die een mobieltje zou uitbrengen dat iTunes aankan. Zo'n fabrikant is nu rechtgestaan: Motorola. In een persconferentie heeft het bedrijf gezegd over een paar maanden met zo'n telefoon uit te komen.
Nu draait het natuurlijk bij zo'n iTunes telefoon niet enkel om het toestel zelf, maar ook om de operator die speciale iTunes diensten zal aanbieden. In de VS heeft T-Mobile al gezegd dat het de telefoon zal ondersteunen en klanten zal doorverwijzen naar de iTunes Music Store van Apple, eerder dan een eigen concurrerende on line muziekwinkel te ontwikkelen.
En nu we het toch over Apple hebben: op 29 april komt Tiger X uit. Belangrijke onderdelen daar zijn de Spotlight, waarmee u alles onmiddellijk kan terugvinden op uw Mac: documenten, e-mails, contacten - u kan zelfs zoeken binnen PDF-documenten; en ook Dashboard, een hele reeks "widgets" die allerlei informatie direct op uw desktop plaatsen, zoals weerberichten, beursnoteringen, gele gids, enz. (2)
http://www.betanews.com/article/iTunes_Phone_Due_Within_Months/1114111899
http://www.apple.com/macosx/


Win een Pegasus Mail- of een Je ziet ze vliegen-T-shirt:
voorspel wanneer versie 4.3 van Pegasus Mail uitkomt!


Binnenkort komt eindelijk Pegasus Mail v4.3 uit, met daarin vele nieuwe functies!
Maar wanneer is precies de verschijningsdatum?
Niemand weet het nog, maar we kunnen natuurlijk wel een gokje wagen.
Surf naar http://www.jezietzevliegen.nl en lees daar meer over deze wedstrijd.
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Nu bedrijven steeds meer gebruik maken van MySQL databases en Red Hat voor grid computing, is er nood aan betere klantenondersteuning. En die komt er.
http://www.informationweek.com/showArticle.jhtml?articleID=161500351

*** Zoals aangekondigd doekt Microsoft de mogelijkheid op om de automatische update naar Service Pack 2 bij Windows XP uit te schakelen. Of u wil of niet: u moet eraan!
http://www.techweb.com/wire/security/160701424

*** Versie 1.0.3 van Firefox browser is uit
http://www.chip.de/news/c1_news_15021245.html

*** Sony maakt een digitaal filmarchief: binnen anderhalf jaar wil het 80% van al haar tv- en bioskoopfilms omgezet hebben in digitale vorm.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050418013

*** Sony en Toshiba zouden het eens geraakt zijn over de vorm die dvd's van de nieuwe generatie zullen aannemen.
http://www.betanews.com/article/NextGeneration_DVD_Deal_May_Be_Near/1114102770

*** OP de hogesnelheidstrein Thalys tussen Brussel en Parijs werd een stabiele WIFI breedbandaansluiting tot stand gebracht; het netwerk in de wagons en het beheersysteem werd ontwikkeld door Siemens.
http://www.siemens.com/communications

*** Tweede ronde Europees Parlement wakkert strijd rond softwarepatent opnieuw aan
http://www.ueapme.org/docs/press_releases/pr_2005/050307_Computer_Patent.pdf

*** Nieuwe grondstof zorgt voor 's werelds snelste transistor [Dave L]
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4680

*** Zet Messenger een ha(c)k
http://users.pandora.be/lsdsmurf/darkvision/MSN7UniversalPatcherPlusPlus.rar


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* The Merrits - Clint's song
[Bluegrass] Eerst even een woordje uitleg over dit muziekgenre, een subgenre van Country. Country zelf heeft de naam simpel te zijn, een product van huisvlijt. Karakteristieken zijn de tremoloís van de gitaren en de songteksten over honden, trucks, gevangenissen en, heel origineel, een traan die in een biertje valt. Maar het is natuurlijk veel meer dan dat.
De oorsprong is natuurlijk te vinden op het platteland, maar tegenwoordig zit er ook rock, soul, jazz en veel blues bij.
Bekende artiesten zijn Hank Williams, Jimmie Rodgers, Dolly Parton, Johnny Cash.
Deze eerste artiest brengt traditionele bluegrass-folk. Low tech, maar erg mooi, melancholiek gezongen.
http://music.download.com/themerrittsfeaturingrandyhoward

* Jimmy Martin - Ocean of Diamonds
[Bluegrass] Deze man is een ware country muzieklegende. Scherpe arrangementen en een markante "lonesome" stem.
http://music.download.com/jimmymartin

* Bernard Glansbeek - T-Ride
[Bluegrass] Een naam die Vlaams of Nederlands klinkt - de man is nochtans afkomstig van Alaska. Hij speelt mandoline en zingt in een aparte stijl. Deze song is erg, erg vrolijk.
http://music.download.com/bernardglansbeek

* The Lone Mountain band - Highway of Regret
[BlueGrass] Banjo, gitaar en viool, met heel veel respect voor traditie.
http://download.com/lonemountainband

* Bobby and Blue Ridge Tradition
[Bluegrass] Een leuke mix van de oude bluegrass, vermengd met nieuwe originele deuntjes. Het blijft wel oubollig, maar toch leuk.
http://download.com/bobbyandblueridgetradition


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als iemand me vraagt een abstract schilderij uit te leggen, zeg ik:
"Leg me die boom eens uit die daar staat of die vrouw ginder die voorbijgaat."
Man Ray, Amerikaans kunstenaar
De nieuwe oogst


* Internet tv
Dit project is toch wel een aparte vermelding waard; het is als het ware een kruising tussen tv en internet.
Aan de ene kant is er een desktop videoplayer. Die brengt de tv-beelden op uw scherm. U abonneert zich op een kanaal en de video zal op de achtergrond geladen worden. Zodra de video binnen is, waarschuwt de player u en kan u beginnen kijken.
Aan de andere kant is er de Broadcast Machine, een tool voor het publiceren van video's, gebaseerd op Blog Torrent. Hiermee kunnen de makers van video hun beelden uitzenden naar duizenden kijkers en dat tegen een minimum aan kosten voor bandbreedte.
Het geheel is open source en in juni wordt de software gelanceerd. Een aanrader voor de techneuten onder onze lezers!
http://www.participatoryculture.org/

* Kalender
Wil u een gratis DHTML/JavaScript kalender op uw website? Het kan. Hier vindt u gratis het script.
[Taal: Engels]
http://www.dynarch.com/projects/calendar/

* Geheugensteuntjes (Quick reference)
Hoe was de juiste syntax nu weer om iets bepaald op te roepen? Deze site bevat geheugensteuntjes (quick reference cards) voor verschillende webtalen zoals CSS, JSP, maar ook Java, C en C++, en PHP. De pagina's zijn als .pdf te downloaden.
[Taal: Engels]
http://www.digilife.be/quickreferences/quickrefs.htm

* Sons of Suckerfish
Een erg interessante site voor webbouwers die met CSS (Cascading Style Sheet) bezig zijn. U vindt er een verzameling artikels over de effecten van :hover, :active, :focues en :target, die erg interessante resultaten opleveren.
[Taal: Engels]
http://htmldog.com/articles/suckerfish/

* On line vertaalhulp
Gratis on-line woordenboeken en vertalers in 7 talen (Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Portugees, Spaans) met uitspraak, vervoeging, grammatica en meer. (Bron: Nathalie P.)
[Taal: meertalig]
http://www.langdy.com/dacc_g.htm

* Freesound
Een project waarbij de medewerkers trachten een grote verzameling audio in een grote database te stoppen, waarna het publiek die geluiden mag gebruiken onder het Creative Commons sampling model: u mag deze geluiden gebruiken om ermee te rommelen, maar u moet de originele auteur wel vermelden. Een intrigerend idee dat ons wel bevalt, omdat het past in de sfeer van het échte internet van samenwerking.
[Taal: Engels]
http://freesound.iua.upf.edu/index.php

* Kleurtjes kiezen
Deze site mag u beschouwen als een kleurenconsulent voor uw webpagina. U kiest een hoofdtoon, dan een 2de kleur die u wil gebruiken, een 3de en een achtergrond; meteen krijgt u een preview over hoe uw pagina er uit zou zien.(Bron: Wim W)
[Taal: Frans]
http://www.smartpixel.net/chromoweb/uks/chromo.html

* Excel tip goed uitgelegd
Een goede uitleg voor een rekenblad bij Excel, waarmee u de cijfers van bijvoorbeeld de leerlingen uit uw klas kan bijhouden en met één oogopslag de goede van de minder goede cijfers kan onderscheiden (Bron: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.zdnet.be/help.cfm?id=44597&mxp=27

* Essay Generator
Sukkelt u met het essay dat u schrijven moest? Deze site kan u misschien helpen. Tik gewoon het onderwerp in van het essay en druk op Go. U heeft op één, twee, drie een prachtig essay, met voetnoot en al. Of de inhoud nog zin heeft, dat laten wij aan u over (en misschien ook aan uw leraar?)
[Taal: Engels]
http://radioworldwide.gospelcom.net/essaygenerator/

* SproutLiner
Een gratis webdienst waarbij u uw projecten on line kan beheren - u moet het een beetje beschouwen als een erg uitgebreid en gestructureerd to-do lijstje.
[Taal: Engels]
http://sproutliner.com/

* Ruines
Sommige mensen vinden verlaten gebouwen erg intrigerend. Het heeft wel iets, als u het ons vraagt - in elk geval zijn zo'n gebouwen mooie stof voor foto's. Deze site bevat een prachtige verzameling van zulke foto's.
[Taal: Engels]
http://oboylephoto.com/ruins/index.htm

* The Lion Sleeps Tonight
Deze song is ongetwijfeld bekend over de hele wereld. De bedenker ervan, Solomon Linda, heeft echter nooit geen ene eurocent gezien van de opbrengst van de song. Bij PBS Indepent Lens kan u het verhaal lezen over deze man.
[Taal: Engels]
http://www.pbs.org/independentlens/lionstrail/

* Vrijdag animatiedag : Niet op de rode knop drukken
De titel zegt het al : niet op de rode knop drukken ;-) Leuke Flash-animatie ...
(taal : Engels) [Filover]
http://morefun.sdinet.de

(Nagekomen opmerking: wij hadden eerst een rechtstreekse link gelegd naar het filmpje, maar de makers van de site hebben de link weggenomen, omdat zij willen dat u eerst langs hun voordeurtje langskomt. Het filmpje vindt u bij de "flash" rubriek)

* Vrijdag animatiedag : goocheltruuk (wmv 3.9Mb)
Nog zo een leuke goocheltruuk met kaarten. U zit er met de neus op maar toch ziet u het niet en wordt u constant in de luren gelegd.
(taal : Engels) [Filover]
http://media.skoopy.com/vids/vid_00543.wmv

* Vrijdag animatiedag: Hitch (filmtrailer)
Een romantische komedie met Will Smith, die erin geslaagd is om honderden mannen te koppelen aan de vrouw van hun dromen.
http://www.apple.com/trailers/sony_pictures/hitch/international/

=== VERS VAN HET KLAVIER===

* Leer gitaar spelen
Op deze website vindt u een gratis online cursus waarmee u akkoorden leert spelen op een klassieke gitaar.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.akkoord.be/

* Star Academy
We hadden al de Soundmixshow, PopStars, Idool en zovele andere talentenjachten en nu kan Vlaanderen kennis maken met "Star Academy" op VTM en KanaalTwee. Een programma dat door de zenders als volgt wordt omschreven: ĎStar Academyí is een groots opgezet muziekprogramma waarin de Vlaamse kijker via dagelijkse reality-programmaís (op KANAALTWEE) en een wekelijkse grote liveshow (op VTM) de geboorte van een nieuwe ster kan meemaken...
(taal : Nederlands) [Filover]
http://staracademy.belbone.be/home.php

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Sioen
OfficiŽle website van deze Belgische zanger/pianist.
http://www.sioen.net/

- John Modi & CeCe Sammy
Zijn naast een muzikaal duo ook de presentatoren en stemcoaches van de Ierse versie van de muziektalentenjacht Pop Idol.
http://www.johnandcece.com/

- Kirsty Crawford
De winnares van de Ierse Pop Idol2.
http://www.kirstycrawford.com (official)
http://www.kirstyc.com/ (fan)

- Timea Majorova
OfficiŽle site van deze fitness-kampioene die nu vooral als fitness-model gevraagd wordt en reeds op verschillende covers te bewonderen was.
http://www.timeamajorova.com/

- Kati Rudlova
Deze Tsjechische schone wordt vooral door beroepsfotografen gevraagd voor artistieke foto's.
http://www.katirudlova.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- De eigen website van de baby
- Hacker begluurt tiener
- Beeldschermfilter tegen pottenkijkers
- Harmony vervangt alle knoppen
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Nieuwe Paint met veel meer mogelijkheden
- MP3 kubus
- Zelf ringtones maken
- Brothers in Arms
- USB Sushi
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- HP Pavillion t860: Desktop met INtel Pentium 4 processor 515
- Gardy Freedomnet: medianetwerk in huis
- Fermax brengt videofonie kit Loft uit.
- Nieuwe HDD dvd-recorders Pioneer met jukebox voor muziek.
- De nieuwste trends in notebooks.
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Online marketing bestedingen in BelgiŽ in 2004: de officiŽle cijfers
- Infobel Belgium Business
- Versatel laat voetbal varen
- Brussel wil audit over de veiligheid van de kritieke systemen van de 25
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
http://www.digimedia.be/
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- Adobe en Macromedia: onverwachte overname
- Creative Commons voor Vlaamse Overheid?
- Vlaams Parlement wordt hotspot
- Google op weg naar My Google
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Humor: Dieren zijn slim!
- Muziek: Kobee Ft. Jade 4U
- Humor: Shrok, Ploy Story en Sex Toy Story
- Film & TV: Bart in alle staten
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Protest tegen nieuwe kopieerheffing op datadragers
- Creditcardbedrijven eisen beveiliging persoonsgegevens
- Nopir.B-worm verwijdert muziekbestanden van pc
- Media Power start streaming-muziekdienst
http://www.tweakers.net

*** Nu Wij Weer!
http://www.nuwijweer.nl/www/index_2004.php?sectie=laatsteitems


Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Intertoto - http://nl.wikipedia.org/wiki/Intertoto_Cup
* Droge bloeistengels van graanplanten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stro
* Volk in NamibiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Owambo_%28volk%29
* Japanse stad in het noordwesten van de prefectuur Chiba - http://nl.wikipedia.org/wiki/Noda
* Van oorsprong Amerikaanse cactusachtige plant - http://nl.wikipedia.org/wiki/Agave
* Actiecomité Ereschuld Mijnwerkers - http://nl.wikipedia.org/wiki/Actiecomit%E9_Ereschuld_Mijnwerkers
* Austin Powers - http://nl.wikipedia.org/wiki/Austin_Powers
* Britse band - http://nl.wikipedia.org/wiki/Death_In_Vegas
* Figuur uit de joodse legende - http://nl.wikipedia.org/wiki/Golem_%28legende%29

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* 23 april is sederavond en begint Pesach - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach
* Nieuwe paus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Benedictus_XVI

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* De schrijfwedstrijd van wikipedia is gewonnen met een artikel over de geschiedenis van de Nederlandse spelling - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Nederlandse_spelling
* De jury van de schrijfwedstrijd gaf een eervolle vermelding aan het artikel over invar - http://nl.wikipedia.org/wiki/Invar

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip Windows XP: Pc op slot
U wilt de pc even laten voor wat hij is maar hebt geen zin om alle programma's af te sluiten, of uw pc onbeheerd achter te laten? Dan kunt u een snelkoppeling aanbrengen op het Bureaublad waarmee u met één dubbelklik het systeem vergrendelt.
Klik rechts op het Bureaublad en kies voor Nieuw, Snelkoppeling. In het eerste dialoogvenster geeft u de volgende regel in: rundIl32.exe user32.dII,LockWorkStation, daarna klikt u op Volgende. Geef in het volgende venster een passende naam aan de snelkoppeling en klik op Voltooien.
Een dubbele klik op de kersverse snelkoppeling volstaat om van de pc naar het loginscherm over te schakelen. Afhankelijk van de gebruikersinstellingen is de pc al dan niet op slot.
U kunt een passend pictogram toevoegen door met de rechtermuisknop op de nieuwe snelkoppeling te klikken en achtereenvolgens voor Eigenschappen Ander Pictogram te kiezen. Een sneltoets toewijzen kan ook.
Plaats gewoon de cursor achter Geen in het venstertje Sneltoets. Toets een letter in en automatisch wordt er de combinatie met Ctrl+Alt gemaakt. Druk op Toepassen en OK.
Een andere manier om uw computer tegen pottenkijkers te beschermen, is het trucje met de schermbeveiliging. Ook daarvoor kunt u een snelkoppeling aan het Bureaublad toevoegen. Snor met de Zoeken functie een screensaver op: vul *scr in het zoekvenster in en selecteer als zoekgebied de schijf waarop de systeembestanden staan. Maak een keuze uit de gevonden bestanden, klik er eentje met de rechtermuisknop aan en kies voor KopiŽren naar, Bureaublad (Snelkoppeling maken].
Ook die snelkoppeling kunt u weer voorzien van een passende naam, pictogram en combinatietoets.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Plaatjes kijken
Windows XP werkt met een standaardviewer die bitter weinig extras te bieden heeft.
Hebt u XP Powertoys geïnstalleerd, dan oogt het een en ander al wat beter.
Vooral de Slideshow is erg geslaagd. Een dergelijke slideshow zit echter ook in het gratis IrfanView ingebakken, samen met een hele reeks andere handige features.
U kunt het programma koppelen aan een indrukwekkende lijst van beeldbestandsformaten en het gebruiken voor batchconversies, beeldbewerking, effecten, enzovoort.
U vindt IrfanView op www.irfanview.com.
Eventueel kunt u daar ook een aantal plug-ins voor verschillende talen downloaden.
Bron: Digiweetjes
http://www.irfanview.com/

* Tip Windows XP: PowerToys voor XP
De programmeurs van Windows XP hadden na de lancering kennelijk tijd over. Die hebben ze gebruikt om enkele extra PowerToys voor het besturingssysteem in elkaar te zetten. Het installatieprogramma van nog geen MB groot kunt u downloaden van www.microsoft.com/windowsxp/pro/downloads/powertoys.asp.
Daar leest u ook wat de PowerToys voor Windows XP zoal omvatten: een extra snelle gebruikerswissel, een uitgebreide rekenmachine, een takenvenster met preview, een slideshow voor beelden vanaf cd rom, een virtuele desktopmanager met vier schermen, een vergrootglas voor de takenbalk, een wizard voor de aanmaak van een html slideshow en een tool waarmee u uw webcam automatisch beelden kan laten schieten.
Stuk voor stuk handige en gebruiksvriendelijke tools.
Eén minpuntje toch; hebt u een Nederlandstalige Windows XP geïnstalleerd, dan wordt die met Engelstalige functies doorkruist.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Prioriteiten toekennen
Het dialoogvenster Programma Afsluiten (de bekende Ctrl+Alt+Delete toetsencombinatie) heeft in XP een heel andere look en functie gekregen. Met deze toetsencombinatie krijgt u in Windows XP een geheel vernieuwd dialoogvenster Windows Taakbeheer te zien, compleet met verschillende tabbladen.
Vooral het tweede tabblad Processen is interessant: hier staan alle processen opgesomd die in Windows XP actief zijn. U kunt zelfs zien hoeveel processen geheugenkracht opeisen. Nog interessanter wordt het als u een bepaald proces met de rechtermuisknop aanklikt en kiest voor Prioriteit Instellen. Zo geeft u voorrang aan toepassingen die voor u belangrijk zijn.
Experimenteren is de boodschap, het liefst natuurlijk met één wijziging tegelijk. Niet alle wijzigingen leveren immers dezelfde snelheidswinst op.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Product activatie Windows XP
Velen onder u zullen Windows XP al eens opnieuw hebben moeten installeren. Soms door een fout in het programma, of misschien door het destructieve van een virus. Na de nieuwe installatie van XP wacht je nog een taak: je Windows-product opnieuw registreren. Doe je dat niet dan valt je OS uit na 30 dagen. Opnieuw registreren is een tijdrovend werkje en daar zien we allen tegen op, nietwaar?
Er is echter een oplossing: dit is geen crack of een oneerlijke manier om de "WindowsProductActivation" (WPA) te omzeilen. Het laat wettige gebruikers van de software toe om na een volledige installatie hun oude activatie voort te zetten op hun nieuwe installatie.
De truc bestaat er in om, voor de re-installatie het bestand C:\windows\system32\wpa.dbl en wpa.bak (als deze laatste bestaat) te kopiŽren naar een diskette. Na de installatie van Windows XP start je de PC op in XPís "SafeMode / CommandPrompt" (Veilige Modus met Command Prompt). Dit doe je door F8 aan te tikken tijdens het opstarten of het "booten". Daarna tik je bij de Command Prompt de volgende opdrachten in:

>CD %systemroot%\system32
>REN wpa.dbl wpa.nonactivated
>REN wpa.bak wpa.nonactivated (indien deze bestaat)
>COPY a:wpa.* c: (in de veronderstelling dat je een diskette had gekozen om je bestand op te slaan)

Start het systeem opnieuw in normale mode.
Omdat er niets is veranderd in je systeem ( je BIOS,CPU,RAM enzovoort zijn het zelfde gebleven) en je installeert dezelfde kopie van Windows XP die vroeger geïnstalleerd was, zou je oude WPA sleutel moeten aanvaard worden als echt, wat je een heel deel werk en tijd bespaart.
Dit werkt niet als je de Windows XP software op een andere PC wilt installeren, het is dus geen illegale manier om een kopie van je OS te laten werken.
Bron: Digiweetjes


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* Uitbreidingen voor de browser
IE - Firefox (gratis)
U begint met een browser, maar u voegt, als u tenminste een klein beetje van experimenteren en gemak houdt, al gauw heel wat extraatjes toe, zoals Bookmarklets - kleine stukjes java-code die u als bookmark (favorieten) opslaat en die dan, als u ze oproept, een of andere actie uitvoeren met de pagina die u op dat moment bezoekt. Erg handige bookmarklets zijn bijvoorbeeld die waarbij getoond wordt wanneer de pagina voor het laatst gewijzigd werd, alle links van de pagina in één pop-up venster, de lettergrootte één maat groter, enz.
Hier vindt u nog enkele uitbreidingen. Wij vonden de bookmarklet GMailIt wel interessant: daarmee verstuurt u de pagina die u op dat moment bezoekt meteen via uw GMail account.
http://trenchant.org/plugins/

* Update van Microsoft anti-malware
Wij geven u even een rechtstreekse link mee naar de update voor het Microsoft hulpprogramma voor het verwijderen van malware (Bron: Wim W)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=nl&FamilyID=ad724ae0-e72d-4f54-9ab3-75b8eb148356

* 3D Traceroute
Met dit programma kunt u zowel in een 3D grafiek als in tekst precies zien welke weg wordt afgelegd wanneer uw computer via het internet contact krijgt met een andere website. Er zijn ook enkele geavanceerde functies beschikbaar waaronder een Telnet-client, poortscanner en statistiekoverzicht. Ook een WHOIS functie waarmee u informatie over domeinnamen kunt opvragen, ontbreekt niet. Een aanrader voor ieder die wat meer inzicht wil krijgen over de datastromen op het internet. [Sjeef]
http://www.breekpunt.nl/download.asp?id=1656

* Playmate Wallpaper
Windows - 186k - freeware
Gratis: de stoeipoes van mei als behangpapier van je pc.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15008256.html

* Playmate Screensaver
Win98/NT/2000/ME/XP - 1,2 MB - gratis
Voor wie niet genoeg kan krijgen van de wallpaper, is er ook de screensaver!
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15008321.html

* Google Video Uploader
Win98/NT/2000/ME/XP - 160k - freeware
Met deze tool kan u zelfgemaakte video's naar Google uploaden, waar zij door de hele wereld bekeken kunnen worden.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15006733.html

* Wysigot Light
Win98/NT/2000/ME/XP - 2 MB - freeware
Deze software bewaakt alle gegevens die u vanop het internet downloadt, zowel vanop het web als via FTP.
http://www.wysigot.com/

* Alice
Waarom de software deze naam draagt ontgaat ons, maar het is in elk geval gratis 3D software (bron: Wim W)
http://www.alice.org/

* Vrijdag Macdag: Unison
Mac OS X 10.2 - 1,64 MB - shareware
Een newsreader voor boodschappen uit de nieuwsgroepen (usenet), waarbij de boodschappen netjes in threads (boomstructuur) weergegeven worden.
http://www.download.com/Unison/3000-2157_4-10379925.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: Drop Drawers X
Mac OS X - 523k - shareware
Met de Dock van uw Mac kan u gemakkelijk tussen programmaís wisselen, maar voor u het weet, zit hij vol en wordt het moeilijk om iets terug te vinden. Dit progje zet virtuele schuifjes op uw desktop waar u allerlei zaken in kan stoppen: tekst, url's, afbeeldingen, enz
http://www.download.com/Drop-Drawers-X/3000-2234_4-10058369.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Geen reacties deze week
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het geheim van mijn succes?
Je schildert de dames gewoon dunner en hun juwelen dikker.
Kees van Dongen, Nederlands schilder