Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.610
(4.053 wekelijkse,
557 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 7 april 2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 395 van 9/4/2005Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Gegroet lezers,

Na onze oproep van verlden week rond het spamprobleem hebben wij van verschillende lezers de suggestie gekregen om de nieuwsbrief voortaan als bijlage te versturen, in .pdf formaat. Wij onderzoeken deze mogelijkheid, en zullen u later hierover berichten.

Ondertussen weeral een nieuwsbrief vol berichten, en hopelijk interessante informatie voor u. U kent het adres voor uw commentaar of vragen: redactie@netties.be

Bij leven en welzijn tot volgende week,

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Search Engine Watch prijzen uitgereikt
Op het eerste gezicht zal de uitreiking van deze prijzen u misschien koud laten. Maar het kan toch interessant zijn voor elke internaut. Immers, de jongens en meisjes bij Search Engine Watch zijn gespecialiseerd in zoekmachines. En als zij een bepaalde zoekmachine roemen om die of die kwaliteit, dan weten zij wel waarover zij spreken. En dus kunnen wij daaruit ook ons profijt trekken.
Dus hier gaat het lijstje, met daarachter de motivatie van de jury:
- Beste zoekdienst: Yahoo
De zoekmachine heeft haar zoekdienst erg verbeterd, maar ook de "verticale" zoekmogelijkheid, of het doorzoeken binnen gespecialiseerde terreinen. De tweede plaats in deze categorie ging naar Google; het verspeelde de 1e plaats omdat het moest toegeven dat de database met afbeeldingen (Google Images) al sinds november niet meer geüpdate werd. Eervolle vermelding voor Ask Jeeves
- Beste Meta zoekmachine: Jux2
In deze categorie wordt de zoekmachine beloond waar u met één zoekopdracht ook de zoekresultaten van andere zoekmachines kan bekijken. Tweede plaats voor Dogpile, eervolle vermelding voor Clusty & Mamma. Jux2 won het, omdat u daar ook kan bepalen bij welke zoekmachines de resultaten opgehaald moeten worden.
http://www.yahoo.com/
http://www.google.com/
http://www.ask.com/
http://jux2.com/
http://www.dogpile.com/
http://clusty.com/
http://www.mamma.com/

* Search Engine prijzen (2)
- In de categorie Nieuws, ging de prijs opnieuw naar Google; Yahoo werd tweede, MSN Newsbot en Topix kregen een eervolle vermelding
- En dan is er categorie Blog / Newsfeed, die gaat naar de zoekmachine die u het beste helpt om blogs of feed contents te vinden rond een bepaald onderwerp. Winnaar werd Bloglines, met Feedster op de 2e plaats; een eervolle vermelding voor Technorati.
De hele uitslag met rechtvaardiging vindt u in de laatste link. Zo. U hebt weer even werk om al die machines te exploreren. Hoogstwaarschijnlijk vindt u wel een nieuwe zoeker die u nog niet kende!
http://news.google.com/
http://news.yahoo.com/
http://newsbot.msnbc.msn.com/
http://www.topix.net/
http://bloglines.com/
http://feedster.com/
http://www.technorati.com/

* Nieuwe woordjes leren: Pharming
U kende al Phishing, nu is er ook Pharming. Het is een vorm van misleiding van de internaut, uiteraard weer met het doel hem te lokken naar nagemaakte sites en daar zijn gegevens te ontfutselen.
Daarbij maken de snoodaards misbruik van het feit dat onze vingertjes al eens hayoo tikken in plaats van yahoo, of goolge in plaats van google. U merkt niet direct uw vergissing op, wordt naar een site gestuurd die uiterlijk erg gelijkt op de gewenste site, maar die natuurlijk nagemaakt werd door een slimme dief of oplichter.
Deze nieuwe vorm van on line fraude neemt ernstige vormen aan, zo waarschuwt het Internet Storm Center van het gerenommeerde SANS instituut. Het roept de netwerk operatoren dan ook op om alle verkeer van en naar de IP adressen van deze namaaksites te blokkeren.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,120268,tk,dn040105X,00.asp

* Amazon drukt voortaan boekjes op bestelling
De grote online boekenzaak heeft een andere site gekocht, BookSurge. Die is gespecialiseerd in het printen-op-bestelling van boeken die niet meer in de handel verkrijgbaar zijn of boeken in vreemde talen. Met de aankoop richt Amazon zich ook tot de lezers die minder populaire boeken willen aankopen.
"Met BookSurge kunnen boeken gedrukt worden die enkel bestemd zijn voor een bepaald publiek, of het nu in één of in duizend exemplaren is. Wij kunnen nu boeken leveren die via de traditionele handel niet beschikbaar waren." aldus een woordvoerder van Amazon.
http://www.betanews.com/article/Amazon_Buys_OnDemand_Book_Printer/1112627369

* GMail test technologie uit om abonnees te beschermen
De meeste gevallen van phishing beginnen met een e-mail die in uw mailbox valt en die ogenschijnlijk afkomstig is van een betrouwbare site. En omdat phishing de laatste tijd steeds ernstiger vormen begint aan te nemen, wil Google de abonnees van haar webmail, GMail, proberen te beschermen tegen phishing praktijken.
De binnenkomende mails zullen afgescand worden; zit er een verdachte mail tussen, dan zal Google bovenaan die mail een opschrift vermelden:" Waarschuwing: deze boodschap is niet afkomstig van degene van wie hij beweert te zijn. Let op bij het openen van links". Alle hyperlinks van verdachte HTML-mails worden eveneens verwijderd. Bovendien is er ook nog een speciale button bij de webmaildienst, "Report Spam", waarmee de abonnee bepaalde mails als spam kan markeren.
In het verleden had Google ook nog andere inspanningen gedaan om haar abonnees te beschermen tegen 'gespoofte' mails, mails waarbij de afzender een vals adres opgeeft. Het paste daarvoor de DomainKeys technologie toe, die ook door Yahoo gebruikt wordt en waarbij e-mail-boodschappen via een soort kruisreferentie vergeleken worden met een database van bestaande legitieme mailadressen.
Is het niet ergerlijk dat er zoveel inspanningen nodig zijn om ons te beschermen, terwijl de spammers en fraudeurs nog altijd ongestraft hun ergerlijke praktijken blijven voortzetten?
http://news.com.com/Gmail+tries+out+antiphishing+tools/2100-1029_3-5653794.html?tag=nefd.top

* Het statuut van de blogger
Verleden week hadden wij het over een erg interessant artikel bij Journal du Net, over het statuut van de blogger. Zijn rechten en plichten, o.a. dat hij zich bekend moet maken.
Maar er is ook nog een ander aspect aan het bloggen dat aandacht verdient en waarover in datzelfde artikel nagedacht wordt. Vaak is het immers zo dat de bezoeker van een blog een commentaar kan neerschrijven op een gedachte die in de blog wordt uitgedrukt. Maar wat gebeurt er in de volgende situatie: u hebt een blog en een bezoeker schrijft in zijn commentaar dingen neer die onwettig zijn (racistisch bijvoorbeeld, of lasterlijk, of indruisen tegen de goede zeden..) Bent u dan verantwoordelijk voor de tekst van uw bezoeker?
Daarbij moet u rekening houden met het feit dat de wet maar drie soorten actoren kent bij het publiceren van teksten: toegangsleveranciers (providers), hosts en uitgevers. Dat maakt het probleem uiteraard niet simpeler en voor de wet moet er dus gekozen worden tussen één van deze drie categorieŽn.
Als u het artikel bij Journal du Net nog niet gelezen hebt, dan raden wij u echt aan om het alsnog te doen (1)
Ook in de VS is er nog altijd wat te doen rond bloggers. In San Francisco zouden bloggers voortaan moeten uitkijken wat zij zeggen op politiek vlak, zoniet moeten zij verplicht hun weblog laten registreren. Dit artikel bij Betanews vertelt het verhaal (2)
http://www.journaldunet.com/juridique/juridique050331.shtml
http://www.betanews.com/article/Political_Bloggers_Under_Fire/1112638652

* Steeds meer hackers doen het met IM
We worden met zijn alleen steeds meer wantrouwig voor allerlei mogelijke bedreigingen die via e-mail komen. Dat weten de hackers natuurlijk ook en daarom richten zij hun pijlen op andere doelen. Wat is de meest populaire internettechnologie na e-mail? Juist ja: Instant Messaging.
En dus zijn de spammers, de phishers, de hackers en allerlei ander geboefte dat het niet goed met u voorheeft, druk doende om hun aanval via dit medium te dirigeren. Het aantal aanvallen is in het eerste kwartaal van dit jaar met het afschrikwekkende percentage van 250 percent toegenomen!
Dat is althans wat beveiligingsbedrijf IMLogic zegt. 80% van de aanvallen ging om virussen of wormen, 14% over weggekaapte file transfers, bij nog eens 11% werd misbruik gemaakt van fouten die ontdekt zijn in de client software, maar die de gebruiker nagelaten had om te dichten. En vermits IMLogic beveiligingssoftware verkoopt, kan het ook niet anders dan dat het bedrijf aanraadt om even langs te komen bij het ImLogic Threat Center, waar u de laatste nieuwe informatie kan lezen die de IM-gebruiker kunnen bedreigen.
http://www.imlogic.com/im_threat_center/index.asp
http://www.betanews.com/article/IM_Security_Threats_Jump_Dramatically/1112722975

* Uw persoonlijke video bij Google
Bij Google kan u al langer niet alleen gewone statische afbeeldingen bekijken, maar ook bewegende beeldjes: videofragmenten van nieuwszenders, van nieuwssites. Daar komen nu ook videofragmenten bij van gewone personen.
Larry Page, medestichter van Google heeft aangekondigd dat privé-personen hun bijdrage kunnen aanmelden bij Google en dat die dan opgenomen wordt in de zoekresultaten, als de video relevant blijkt te zijn bij de zoekopdrachten.
Wat de andere beelden betreft, is Google nog altijd aan het zoeken naar een precair evenwicht tussen informatie en auteursrechten. Want u kan dan wel een zoektocht doen binnen beelden van bekende Amerikaanse tv-zenders (PBS, Fox News, enz), maar de echte fragmenten kan u niet bekijken, omwille van de auteursrechten. Enkel stilstaande beelden krijgt u te zien, met een "about this show" zijpaneel met informatie over de volgende uitzending van het programma.
http://www.betanews.com/article/Google_to_Archive_Personal_Video_Clips/1112718057

* Mozilla bevecht nieuwe generatie pop-ups
U zal het misschien al bemerkt hebben: ondanks het feit dat de Firefox browser belooft geen pop-ups te vertonen, raken er toch af en toe extra venstertjes binnengesmokkeld op uw scherm.
Het gaat dan ook om een nieuwe generatie pop-ups; die worden niet gegenereerd door JavaScript code, maar vanuit plug-ins van derden, zoals Macromedia Flash en Java van Sun.
Volgens dit artikel bij BetaNews (1), had Firefox al degelijk de mogelijkheid om deze pop-ups te blokkeren (zelfs al sinds versie 1.0), alleen waren de jongens en meisjes van de afdeling ontwikkeling vergeten om een optie te voorzien in Firefox om deze mogelijkheid ook aan of af te zetten.
Dat euvel is nu verholpen: er is een extensie ontwikkeld waarmee de internaut een "whitelist" kan maken voor sites waarbij pop-ups toegestaan zijn. (1)
http://www.betanews.com/article/Mozilla_Testing_Block_for_New_Popups/1112666353
http://weblogs.mozillazine.org/asa/archives/007860.html

* Succes van open source: het einde van softwarelicenties?
Open source projecten: zij zijn al lang niet meer obscuur. Apache, Linux, Mozilla, Firefox, OpenOffice, Ingres, JBoss, CollabNet, MySQL: het zijn populaire én eerbiedwaardige namen in de IT-industrie. Zij hebben één ding gemeen: geen licenties te betalen.
Het succes dat deze bronnen hebben, veroorzaakt stilaan wel een hele revolutie in het economische model van de software-industrie. Het wordt duidelijk dat het oude concept niet meer gehandhaafd kan worden: software verkopen, licentie laten betalen en dan onderhouds- en ondersteuningskosten vragen, het pakt niet meer.
Dat is wat dit artikel bij CIO Update beweert. Wij zouden afstevenen op een model waarbij de software op zich gratis wordt, maar de ontplooiing ervan en de ondersteuning betalend. Software wordt meer dan ooit een dienst. Leest u zelf dit hoopgevende artikel!
http://www.cioupdate.com/trends/article.php/3495071

* Firefox-gebruikers zijn technisch onderlegd
Met alle lof en wierook die Firefox toegezwaaid wordt en het succes dat de browser volgens alle berichten heeft, blijft het marktaandeel van de browser toch nog altijd beperkt. Of niet?
Officieel staat het marktaandeel van Firefox op 8,45%, terwijl IE gaat lopen met 87,28 van de browsermarkt. Dat zijn gegevens van OneStat.com. Bij een ander meetbedrijf, WebSideStory.com liggen de cijfers nog iets lager: 5,69% voor Firefox, 89,85 voor IE. Dat zijn dus algemene cijfers. Maar als u gaat kijken met welke browser de bezoekers van blogs werken, dan krijgt u een ander cijfer. Bij één van de populairste blogs, Boing Boing, is Firefox zelfs de populairste browser, met 35,9%, tegenover 34,5% voor IE. Hetzelfde verhaal bij Kottke.org, een andere populaire blog: 41% voor een van de Mozilla-gebaseerde blogs (waartoe dus ook Firefox behoort) en 31% voor IE.
Wat leidt tot de conclusie dat technisch meer onderlegde internauten duidelijk kiezen voor Firefox. Een conclusie die onderschreven wordt door het feit dat ook bij bezoekers van sites over technische onderwerpen zoals InformationWeek, het percentage Firefox gebruikers veel hoger ligt dan het gemiddelde - zij het dat hier de cijfers voor Firefox wat lager liggen dan bij de blogs.
http://www.linuxpipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=160401907

* Mozilla bug-hunter krijgt centjes
Sinds 2004 heeft Mozilla een Bug Bounty programma: mensen en met name hackers, worden aangespoord om bugs en foutjes op te sporen in de programmeercode. Vinden zij zo'n foutje, dan krijgen zij een "bounty" - geen chocoladereep, maar een premie in harde duiten!
Dit jaar werden vijf premies van 500 $ elk uitgekeerd aan één en dezelfde programmeur, Michael Krax uit Duitsland. Hij vond namelijk enkele fouten in de "chrome" privileges en chrome is het programmeerlingo voor de user interface.
Volgens insiders is dit bounty programma één van de redenen waarom de Mozilla browsers (waaronder dus Firefox) veiliger zijn dan de IE van Microsoft. Voor zover wij ons kunnen herinneren heeft Microsoft inderdaad nog nooit zo'n premie uitgeloofd. Apple daarentegen heeft het wel eens aangedurfd.
http://www.linuxpipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=160400889

* MSN Spaces en Messenger 7
Na maanden testen heeft Microsoft de definitieve versies uitgebracht van zowel MSN Messenger 7 als de Spaces bloggingdienst.
De MSN Messenger zit, aldus dit artikel bij BetaNews, vol met allerlei extra mogelijkheden. Zo zijn er de Video Conversations, waarvoor een samenwerking afgesloten werd met Logitech; daarbij kan u probleemloos met uw gesprekspartner babbelen en elkaar in real time bekijken. Nog een andere pc-naar-pc dienst is het on line praten met elkaar, waarbij MSN blijkbaar een beetje de concurrentie aangaat met andere Voice over IP diensten.
En dan is er ook nog PC naar GSM: in bepaalde landen zal u boodschappen kunnen versturen naar uw IM-buddies, zelfs als die niet on line zijn. In dat geval worden zij als sms berichtjes naar de gsm verstuurd.
Wat MSN Spaces betreft, dat is een nieuwe blogging dienst van MSN, beschikbaar in 15 verschillende talen. U kan er uw eigen on line dagboek bijhouden, favoriete muziek plaatsen, foto's met anderen delen. De webruimte die u daarbij voorbehouden wordt, is opgetrokken zodat u er nu zo'n 750 foto's kan plaatsen.
Een bespreking van de nieuwe diensten vindt u bij BetaNews (1) en Webwereld (2). En verder hebben wij nog een link voor MSN Messenger in het Nederlands
http://www.betanews.com/article/New_MSN_Spaces_Messenger_7_Launch/1112842923
http://www.webwereld.nl/nieuws/21206.phtml
http://spaces.msn.com
http://messenger.msn.com
http://download.microsoft.com/download/f/6/d/f6d3e8be-ea4f-49b4-9e4c-a63c59f47408/NL/INSTALL_MSN_MESSENGER_DL.EXE

* Phishing: goed en slecht nieuws
Ondertussen bent u bekend geraakt met de term "phishing" waarbij naar uw persoonlijke gegevens gevist wordt. Deze week werden de resultaten bekend gemaakt van de statistieken die de Anti-Phishing Working Group verzameld had over de voorbije maanden. En er was goed en slecht nieuws.
Het goede nieuws was dat het aantal phishing gevallen minder snel in januari en februari slechts met 2% toegenomen was, wat betekent dat de groei stilgevallen is, zeker als u dat vergelijkt met de vorige maanden, toen die groei maar liefst 26% bedroeg.
Het slechte nieuws is dan weer dat de fraude verfijnd is. Het gaat niet meer alleen om 'gewone' phishing waarbij men tracht u wijs te maken dat u zich op de website van uw bank bevindt, het gaat ook over pharming, cross-site scripting, DNS poisoning. En het gaat niet langer meer om uw persoonlijke gegevens en banksites, maar allerlei andere sites worden ten tonele gevoerd.
De verschillende vormen van fraude opnoemen zou ons te ver leiden; dat kan u nalezen in dit artikel bij CNet. In elk geval geven wij u nogmaals de raad mee: wees voorzichtig!
http://news.com.com/Bigger+phishes+ready+to+spawn/2100-7349-5656070.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

* Aprilgrappen op het internet
Het is al wel een week geleden, maar wij willen het u toch niet onthouden: het internet blijkt de ideale plaats om allerlei aprilgrappen op de mensheid los te laten. Google bijvoorbeeld bracht het nieuws dat het een eigen drankje zou uitbrengen, de Gulp. Daarmee zou u uw dorst naar kennis kunnen lessen!
XS4all kwam met het nieuws van de EuPod, een aangepaste iPod waarmee de Europese burger voortaan de besluitvorming binnen de EU zou kunnen beïnvloeden door middel van PodVotings.
Het Nederlandse Nu.nl riep alle lezers op om hun mobieltje naar het oosten te richten, om het zwakke signaal van de ruimtesonde Huygens op te vangen.
De Franse nieuwsbrief van Journal du Net had zijn hele nieuwsbrief volgestopt met leuke berichtjes; een kopietje daarvan is ook on line te vinden. En op de andere sites vindt u overzichten van al dat leuks.
http://www.google.com/googlegulp/index.html
http://www.xs4all.nl/allediensten/eupod/
http://www.nu.nl/news/504049/81/Zwak_signaal_Huygens_opvangen_met_mobieltjes.html
http://solutions.journaldunet.com/index_avril.shtml
http://www.webwereld.nl/nav/nb?21167
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A18448-2005Apr1.html?referrer=email
http://urgo.org/aprilfools.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Eindelijk snel geladen batterijtjes!
We hebben steeds meer draagbare spullen en die hebben natuurlijk energie nodig. Die komt van batterijtjes en aangezien wij netjes ecologisch denken, gebruiken we uiteraard herlaadbare batterijen.
Helaas lijkt het altijd een eeuwigheid te duren vooraleer die batterijtjes weer opgeladen zijn. En dan is er netties, dat u goed nieuws kan brengen: Toshiba heeft namelijk een nieuwe vorm van lithim-ion batterijen ontwikkeld die erg snel geladen wordt. Geloof het of niet, maar de batterij herlaadt tot 80% van haar capaciteit in minder dan één minuutje!
Het volledig laden duurt wel iets langer - 10 minuten in totaal, maar dat is een habbekrats in vergelijking met de traditionele laadtijd. De nieuwe batterijtjes zouden in 2006 op de markt komen.
http://www.vnunet.com/news/1162222

* Nieuwe techniek tovert cookies weer te voorschijn
De internaut wordt steeds mondiger en houdt er niet van dat men zijn gangen nagaat bij zijn surftochten. Waar er vroeger niemand zich iets aantrok van cookies, is dat al lang niet meer het geval. Steeds meer internauten stellen hun browsers zo in dat cookies beperkt worden of telkens na elke surftocht gewist worden.
Daar komt nog bij dat de spyware en malware de internauten zo rond de oren vliegt, dat cookies ook met spyware geassocieerd worden; menige internaut meent spyware te kunnen elimineren door de cookies uit te schakelen. Dat helpt uiteraard niet, maar de internaut voelt zich er veiliger bij...
Voor de makers van de websites zelf is het niet zo'n goede zaak dat de cookies gewist worden. De maker van de site kan zo minder goed het gedrag van de surfer volgen wanneer hij op de site is: welke pagina's bezoekt hij binnen de site, hoe lang blijft hij er, wanneer komt hij nog eens terug?
Het bedrijf United Virtualities heeft daar iets op gevonden. Het heeft een nieuwe technologie bedacht, PIE of persistent identification element. Deze technologie wordt naar de browser van de bezoeker ge-upload en daar zal hij de gewiste cookies terug installeren. Bovendien kan PIE gebruikt worden als back-up voor de cookies.
Of de gebruiker zo gelukkig is met deze technologie, dat valt natuurlijk nog te betwijfelen, vooral als PIE geïnstalleerd zou worden buiten medeweten van de surfer...
http://www.techweb.com/wire/ebiz/160400719

* Two-factor authentication: wat doet dat beestje?
In onze reeks "nieuwe woordjes leren" hebben wij het vandaag over "two factor authentication". Deze term is de laatste weken verschillende keren in het nieuws geweest, o.a. met de aankondiging van Microsoft dat het haar Passport-authenticatie in de schuif zou stoppen en in de plaats daarvan gebruik zou maken van "two factor authentication".
Wat is dat eigenlijk voor beestje? Wel, u zou het als volgt simpel kunnen voorstellen. Wanneer u naar een geldautomaat gaat, dan gebruikt u iets dat u hebt (uw bankkaart) samen met iets dat u weet (uw PIN-code). Wel, dat is two-factor authentication. Steeds meer wordt deze vorm van identificatie naar voren geschoven. Het "statische" paswoord, het paswoord dat niet verandert, is niet genoeg. Meer nog: het is de grootste bedreiging voor de veiligheid van de gebruiker. Eerst en vooral is de computerkracht enorm gegroeid. Waar het vroeger moeilijker was om paswoorden te raden, kan tegenwoordig de computer zo snel rekenen, dat binnen een mum van tijd een paswoord berekend kan worden. Gevolg: er worden steeds moeilijkere paswoorden vereist van de gebruiker. Maar dat leidt er dan weer toe dat hij dit paswoord niet meer kan onthouden en het ergens neerpent, of (en geloof het of niet: dit gebeurt ongelooflijk veel!) op een briefje schrijft en dan aan het scherm van zijn pc vastplakt...
Of anders lukt het ons om een enorm ingewikkeld paswoord te onthouden en dat gebruiken we dan voor àlle sites die een paswoord vereisen. Gevolg: als ons paswoord ergens gecompromitteerd wordt, is onze inlog voor àl deze sites verdacht geworden..
Bij NetworkWorld Fusion vonden wij een interessant artikel over de voor- en nadelen van two-factor authentication. Aanbevolen lectuur. De raad die wij u ondertussen meegeven is: laat u niet in de luren leggen en zorg voor waterdichte paswoorden!
http://www.nwfusion.com/nlvoice1442
http://www.nwfusion.com/nlvoice1443

* Yahoo toolbar nu ook voor Firefox
Firefox is het stadium van "alternatieve" browser echt helemaal aan het ontgroeien en wordt door steeds meer mensen en bedrijven voor vol aanzien. Dit berichtje mag dit nog maar eens bewijzen.
Yahoo, dat al langer een toolbar had die in de IE browser geïntegreerd werd, heeft in bètavorm een versie van de toolbar uitgebracht voor de Firefox-browser. Die extra knoppenbalk bevat bookmarks of favorieten, extra zoekmogelijkheden, een knop voor vertalingen, een knop die u meldt dat er nieuwe mail is en ingebouwde bescherming tegen malware en spyware.
De nieuwe toolbar werkt ook op Mac en Linux - en dat maakt van Yahoo de eerste zoekmachine die een volledig gamma van platformen ondersteunt.
http://fileforum.betanews.com/detail/Yahoo_Toolbar_for_Mozilla_Firefox/1085674841/2
http://toolbar.yahoo.com/firefox

* SAM beantwoordt uw Skype-telefoontjes
Er zijn al heel wat mensen die gebruik maken van de Skype VoIP dienst, waarbij u via uw gewone internetverbinding ook kan telefoneren. Maar wat gebeurt er wanneer u niet thuis bent, wie gaat dan het telefoontje aannemen?
Dan komt SAM op de proppen: Simple Answering Machine. Deze software fungeert als een antwoordapparaat: wanneer er een skype telefoontje binnenkomt en u bent er niet om het telefoontje te beantwoorden, dan zal SAM in actie treden. Hij laat een begroetingsboodschap horen, met daarachter een biepje, waarop de ander zijn boodschap kan achterlaten.
De software is gratis en kan op onderstaand adres gevonden worden.
http://www.freewebs.com/skypeansweringmachine/index.htm*****************JOBAANBIEDING**************
Dynamisch internetbedrijf is op zoek naar een free lance grafisch ontwerper
(lay-out van pagina, buttons, thema..) Wie interesse heeft, kan zich
aanmelden bij:
pdl@pdl.be
****************************************************Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Adobe kondigt een nieuwe versie aan van haar beeldbewerkingssoftware, Photoshop CS2
http://news.designtechnica.com/article6968.html

*** Op uw PlayStation kan u, met een beetje handigheid, ook Manga en andere boeken lezen
http://psp.1up.com/do/feature?cId=3139112

*** Nu ook Yahoo in het Nederlands beschikbaar; voor de zoekdienst voor producten werd beroep gedaan op de zoekmachine Kelkoo
http://nl.yahoo.com/
http://www.webwereld.nl/nieuws/21200.phtml

*** In de VS speelt zich in alle stilte een nieuw proces af, dat wel eens verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben: bedrijven zouden voortaan ook vervolgd worden als zij actief inbreuken op de auteursrechten mogelijk maken.
http://news.com.com/Top+court+mulls+P2P+pushers/2100-1027-5656010.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

*** Telenet moet kabelnetwerk openstellen voor concurrenten - Belgacom overweegt internettoegang via kabel (Dave L)
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=44482

*** Maak zelf cd's die er net uitzien alsof ze geperst zijn (Dave L)
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10319
http://www.primeraeurope.de/

*** Hitachi brengt in 2007 een nieuwe harde schijf met een datadichtheid van 230 gig per vierkante inch (Dave L)
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4630

*** Sony patenteert concept voor 'Matrix'-achtige technologie (Dave L)
http://www.tweakers.net/nieuws/36860
http://www.newscientist.com/article.ns?id=mg18624944.600

*** Microsoft maakt een versie van de Python scripttaal die ook in het .NET framework kan draaien
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/em7k0GN8NU0G4U0DJEX0Eb

*** Nog nieuws van Microsoft: gratis toepassingen voor tablet pc's.
http://pcwnl.pcworld.com/t/408877/8310587/970503/0/

*** EasyPHP: een interview met de maker (Frans)
http://developpeur.journaldunet.com/itws/itw-easyphp-emmanuelfaivre.shtml

*** Bugs in Firefox en Mozilla browser via Javascript engines
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/em7k0GN8NU0G4U0DJEa0EkHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet* KaY 2 - Alternative Rap
[Alternative Rap] Even een woordje uitleg over dit muziekgenre. Dat evolueert voortdurend en omspant een breed scala stijlen, van het samplen van obscure platen, het verwerken van live uitvoeringen van instrumenten tot het werk van verschillende artiesten. In het algemeen is de redactie wel te vinden voor deze vorm van rap, vooral door het relaxte ritme van de baslijn, dat vaak in kontrast staat met de agressieve woorden
KayZ brengt muziek die erg draaibaar is op de radio. Bij deze song 'Perfect' zorgt het heel hoge Mickey-Mouse stemmetje voor een speciaal effect
http://music.download.com/kay2/3600-8520_32-100620323.html?tag=FA_sm_artist

* Savin Ill - Balance
[Alternative Rap] Een originele funk/hop/jazz/rock groep uit Boston; hun songs variŽren van jazzy tot soul, rockin' tot funky.
http://music.download.com/savinill

* BeatCivilian - What goes Around
[Alternative Rap] Ook hier weer een mengeling van invloeden, funk, rock, soul, jams.
http://music.download.com/beatcivilian

* Themselves - Good People Check
[Alternative Rap] - Verbale hoogstandjes en een mooie productie.
http://music.download.com/themselves/3600-8520_32-100067768.html?tag=FA_sm_artist

* Zion-1 - Luv
[Alternative Rap] Deze band zet uw energieniveau wat hoger met zijn krachtige ritme en beats.
http://music.download.com/zioni


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is merkwaardig hoeveel plichtsbesef de mens heeft, wanneer het de plichten van anderen betreft.
[Peter Sirius]


De nieuwe oogst


* Nokia Lifeblog
Het is wel leuk om fotootjes te maken met je gsm, maar eens je geheugen vol zit, wat doe je dan ermee? Nokia heeft daarvoor een Lifeblog voorzien.
Het is een combinatie van software voor zowel pc als mobieltje en u kan er gemakkelijk een dagboek bijhouden van de afbeeldingen die u met uw mobieltje hebt gemaakt. Op de lifeblog organiseert u niet alleen foto's, maar ook tekstboodschappen, video's, tekstboodschappen en dat in een heldere chronologie. Uitleg en voorwaarden op deze site.
[Taal: Engels]
http://www.nokia.com/nokia/0,,54630,00.html

* Usability News
Er is een tijd geweest dat websites flashy moesten zijn, het nieuwste van het nieuwste moest erop staan. Zo'n website was dan eerder een tromgeroffel van de maker "zie, dit kan ik". Wie niet over de laatste nieuwe browser beschikte, wie geen Micromedia Flash had, tja, "die moet maar met zijn tijd meegaan, daar kunnen wij geen rekening mee houden..."
Tegenwoordig is dat gelukkig helemaal anders en ligt de klemtoon op de ergonomie, de duidelijkheid en wordt ook rekening gehouden met de andersvalide gebruiker. "Usability" heet dat en aan de Wichita State University hebben ze een heus Usability Research Laboratory dat zich wijdt aan de studie van gebruiksvriendelijkheid van een website.
SURL heeft ook een website, met erg interessante artikels die aanbevolen lectuur bevatten voor webdesigners en webmasters. U kan zich ook inschrijven op de gratis nieuwsbrief.
[Taal: Engels]
http://psychology.wichita.edu/surl/usability_news.html

* Kleurenblind
Nog rond het thema "toegankelijkheid", deze site met informatie rond kleurenblindheid. De meeste kleurenblinde mensen kunnen geen onderscheid maken tussen rood en groen. Op deze site kan u tips lezen over hoe u dit probleem kan opvangen. Surft u trouwens ook nog verder op de site, waar u nog veel meer handige weetjes vindt die u te pas kunnen komen bij het ontwerpen van sites.
[Taal: Engels]
http://www.jessett.com/web_sites/usability/colour_blindness.shtml

* Design Principles
We blijven nog even in deze sfeer, met Design Principles. Ook hier heel wat tips over het ontwerpen van websites: de kleuren, navigatie, typografie, visueel ontwerp.
[Taal: engels]
http://www.cometstudios.net/ucsc/designprinciples/intro/intro_03.html

* The Cartoonist
Een uitstekende blog, vol met links naar interessante sites (1). Tijdens ons bezoek vonden wij o.a. een link naar The Horror Library, een site waar u maar liefst 1500 klassieke horrorverhalen vindt in pdf formaat, gratis te downloaden.
[Taal: Engels]
http://www.zeigermann.com/cartoonist/
http://www.horrormasters.com/Themes/horror_classics.htm

* De paus en het conclaaf
Brandend actueel zijn momenteel de sites van medewerker Wim Wylin, over de paus, de pausmakers en het conclaaf. Wat zijn de procedures bij het overlijden van een paus, wie zijn de kandidaten voor het pausschap, hoe verloopt de verkiezing?
[Taal: Nederlands]
http://conclaaf.blogspot.com/
http://www.nieuwsbronnen.com/katholieke/pausmakers/

* Problemen met spyware
Een site die u vertelt welke software u kan helpen bij het verwijderen van spy- en andere malware en hoe u die software moet gebruiken.
[Taal: Engels]
http://inetexplorer.mvps.org/data/tshoot.htm

* The Great Software List
Een paar dagen tijd? Dan hebben wij een mooie opdracht voor u: de software op deze pagina uittesten. nieuwssite Ananova zocht namelijk voor u een lijstje bijeen van de beste software. Experimenteren geblazen dus.
[Taal: Engels]
http://www.anova.org/software/index.html

* Word Spy
Een site die nieuwe woorden signaleert in de Engelse taal. Vaak erg leuke begrippen, zoals bijvoorbeeld "snob hit": een film of toneelstuk waarnaar de mensen gaan zien, omdat het een bepaald intellectueel cachet op hen afstraalt.
[Taal: Engels]
http://www.wordspy.com/index.asp

* Leuke opschriften
Op deze site kan u een tekstje laten verschijnen op muren, op taarten, op het zand van het strand. Erg leuk! Lezer Lode had in elk geval al een heel leuke graffitiboodschap voor ons! (Bron: Lode V)
[Taal: Engels / Duits]
http://www.letterjames.de

* Toiletpapier
De maker van deze site heeft overal op zijn uitstapjes een bezoek gebracht aan het "klein huizeke". En kwam tot de vaststelling dat geen twee rollen toiletpapier (en toiletpapierhouders) hetzelfde zijn. (Bron: Patrick L)
[Taal: Nederlands]
http://www.buxx.nl/toiletpaperproject/

* De grootste Belg
In Nederland is het uiteindelijk Willem van Oranje geworden, in Frankrijk werd het De Gaulle. En wie gaat in ons landeke de grootste landgenoot worden? U kiest mee op de site van De Grootste Belg. Bij De Standaard vindt u een lijst met de voorgestelde kandidaten.
http:www.degrootstebelg.be
http://www.standaard.be/Archief/Reeksen/index.asp?DosID=4861

* Vrijdag animatiedag : Windows music
Deze Flashanimatie demonstreert hoe men met de klassieke standaard Windows-geluiden en de standaardgeluidsspeler een moderne soundtrack kan componeren...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.ebaumsworld.com/windowsnoises.html

* Vrijdag animatiedag : foutloos typen (game)
Met dit online spelletje kan u uw typsnelheid testen en verbeteren. U krijgt woorden voorgeschoteld die u zo snel mogelijk moet intypen. Hoe sneller u dit doet, hoe meer punten.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.play4traffic.com/nl/game.php

* Vrijdag animatiedag: Webtv
Bij De Standaard Online kan u voortaan ook het nieuws in beeld bekijken: bij een tiental items wordt elke dag beeldmateriaal gepubliceerd.
[Taal: Engels]
http://www.standaard.be/webtv/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Recreatief
Op zoek naar ideetjes voor een dagje uit of een weekendje weg in Nederland ? Dan moet u op deze site zijn met heel wat leuke tips.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://recreatief.nl/

* Bekende wielrenners op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Philippe Gilbert
OfficiŽle site van deze beloftevolle Belgische profwielrenner.
http://www.philippegilbert.com

- Julian Dean
Deze Nieuwzeelandse wielrenner won o.a. in 2003 de Tour de la Région Wallonne.
http://www.juliandean.co.nz

- Francesco Chicchi
OfficiŽle site van deze Italiaanse wielrenner rijdend bij Fassa Bortolo.
http://www.francescochicchi.com/

- Gustav Larsson
Deze Zweed rijdt momenteel in het wielerteam Fassa Bortolo. Er wordt nog gewerkt aan de Engelstalige versie van de site.
http://www.gustavlarsson.com/

- Fabio Sacchi
OfficiŽle site van deze Italiaanse wielrenner. Hij won de recentste editie van Milaan-Turijn.
http://www.fabiosacchi.it/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Spelen, poetsen, maken, branden
- De beste downloadsites
- Routeplanner met verkeersinformatie
- Zelf schilderen met Paint Shop Pro
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Powerball. Wapen tegen RSI
- Kun jij nep-mails herkennen? Doe de test
- Scannen van foto's, dia's en negatieven
- Hyves. Vriendenclub online
- Devil May Cry 3
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Connecties voor 8 bronnen
- Multimedia receiver voor in de wagen
- 17 inch breedbeeld lcd-tv met pc-ingang
- Freesound muziekdistributie
http://www.elektro.be

*** Computer World
- FileMaker opent webwinkel
- Sony haalt "iTMS video" naar zich toe
- "Longhorn" heeft "Tiger" niet nagebootst !
- De koers naar 64-bits is begonnen
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Globale uitdagingen in e-mail marketing
- Trends over de concurrentie van Google
- Illegale downloads in BelgiŽ: IFPI trekt opnieuw aan de alarmbel
- Behavioral targeting biedt voordelen voor adverteerders EN uitgevers
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- PDF-documenten veilig dankzij eID
- Google en MSN de leuksten thuis?
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Humor: Dieren met lef
- Webcams: Huwelijk prins Charles en Camilla
- Muziek: Michael - Franz Ferdinand
- Humor: Doe eens gewoon
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Microsoft ontwikkelt anti-kinderporno software
- Valse Windows Update-mail waart rond
- Interview met Jon Johansen, auteur DeCSS en PyMusique
- Schermvullende reclameblokken in ruil voor gratis internet
http://www.tweakers.net
Oproep:
Nu wij weer zoekt een tijdelijk onderkomen voor haar website. Wie heeft wat webruimte teveel?
reacties graag naar onze redactie - wij sturen ze door: redactie@netties.be


Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

De laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Karate-stijl die zijn wortels heeft in het Shuri Te - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gensei-Ryu
* Noordwest-Afrika - http://nl.wikipedia.org/wiki/Maghreb
* Frans moralist en essayist - http://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Joubert
* Staatshervorming in BelgiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatshervorming
* Opvolger van Authari als koning van de Langobarden in ItaliŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Agilulf_van_de_Langobarden
* Mongoolse Rijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mongoolse_Rijk
* Middeleeuwse hoge ambtenaar in veel Italiaanse steden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Podest%E0
* Oudste een meest in de praktijk gebrachte zwemslag - http://nl.wikipedia.org/wiki/Schoolslag

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* De paus is overleden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Johannes_Paulus_II

Verdere bijzonderheden op wikipedia:

* De voornaamste 1 aprilgrap was dit jaar, dat Encyclopædia Britannica wikipedia zou hebben overgenomen - http://en.wikipedia.org/wiki/2005_Britannica_takeover_of_Wikimedia

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip Windows XP: Mappen met een gezicht
De Windows Verkenner heeft van oudsher een saai uiterlijk. Maar met de komst van Windows XP is dit verandert. Met name de gele mappen kunt u tegenwoordig in een leuk ogend jasje steken. En dan hebben we het niet alleen over de afgeronde kantjes. Zo kunt u de mappen ook voorzien van bijvoorbeeld afbeeldingen.
Klik in de Windows Verkenner met de rechtermuisknop op een willekeurige map. Kies voor Eigenschappen en selecteer het derde tabblad Aanpassen. In het midden ziet u een knop Afbeelding Kiezen. Klik daarop en ga op zoek naar een gepast beeld voor die bepaalde map. Klik achtereenvolgens op Toepassen en op OK. Let wel: u krijgt de beelden alleen te zien als u in het menu Beeld voor Miniatuurweergaven hebt gekozen.
Als u mp3 bestanden in verschillende mappen bewaart (per artiest of cd een eigen map) dan kunt u elke map van een cd hoesje voorzien. Deze liggen voor het oprapen op het internet (bijvoorbeeld op de sites van web cd winkels). U kunt ze snel laten weergeven door ze in de map van de desbetreffende artiest op te slaan onder de naam folder.jpg.
Gebruikt u Windows Media Player om muziekbestanden te kopiŽren, dan worden de mappen automatisch van een passend plaatje voorzien. Tot slot kunt u Windows Media Player ook zelf de hoes laten tonen. Klik gewoon rechts in het beeldschermpje van Windows Media Player en zet een vinkje voor Albumhoes.
In plaats van vreemd bewegende figuren krijgt u een stilstaande afbeelding van de hoes te zien, op voorwaarde dat u de juiste afbeelding in de betreffende map hebt geplaatst natuurlijk.

* Tip Windows xp:Meer programma's op het scherm
In Windows kunt u met meerdere programma's tegelijkertijd op hetzelfde scherm werken.
Zijn er verschillende programmaís geopend, dan neemt doorgaans zoín programma het volledige scherm in beslag en zijn de andere als een knop in de Taakbalk opgenomen. Klikt u op zoín knop, dan wordt het betreffende programmascherm automatisch vergroot tot maximale schermgrootte.
Maar misschien vindt u het handiger om alle actieve programma's over het scherm te verdelen. Dat gaat als volgt: maximaliseer het eerste programma met de CTRL-toets ingedrukt. Klik nu met rechts op de knop van de andere programmaís in de Taakbalk.
U hebt daarbij de keuze uit drie verdeelmogelijkheden: Trapsgewijs (de verschillende programmaís schuin onder elkaar), onder elkaar of naast elkaar.
Door in een deel van het scherm te klikken maakt u een bepaald venster actief.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Messenger uitschakelen
Net als Internet Explorer en Outlook Express zit de Windows Messenger diep in het systeem ingebakken.
Gebruikt u af en toe de Messenger, dan kunt u deze ook uitschakelen.
Start de Messenger op via het Startmenu een kies in het menu Extra voor Opties.
Selecteer het tabblad Voorkeuren en haal de vinkjes weg bij Dit programma uitvoeren als Windows wordt gestart en Dit programma laten uitvoeren op de achtergrond.
Vervolgens start u ook Outlook Express op en kiest u in het menu Extra voor Opties.
In het tabblad Algemeen schakelt u Automatisch aanmelden bij Windows Messenger uit.
Het lijkt er op dat deze tip alleen werkt met Windows Messenger en NIET met MSN Messenger.
Bron: Digiweetjes.com

* Tip Windows XP: Netmeeting verdwenen?
Als het aan Microsoft ligt, communiceren we allemaal via de in Windows XP meegeleverde Windows Messenger.
Maar voor wie wil, is er natuurlijk altijd nog het oude vertrouwde NetMeeting. Maak je gebruik van Windows XP Home of heb je een upgrade gedaan vanuit Windows '98 naar Windows XP Professional dan is de kans groot dat Netmeeting gewoon aanwezig is.
Heb je een schoon geïnstalleerde versie van Windows XP Professional dan lijkt NetMeeting weliswaar verdwenen, maar zit er nog wel degelijk.
Kies in het Startmenu de optie Uitvoeren en typ 'conf' in de opdrachtregel.
Klik op OK en NetMeeting zal starten. Een snelkoppeling maken naar het programma conf.exe behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Het programma vind je in de map Program Files/NetMeeting.
De eerste keer moet je met de Set-up Wizard de software nog even installeren, maar daarna kun je NetMeeting gewoon weer gebruiken!
http://www.digiweetjes.com/Besturing/WinXP/WindowsXP.html
Bron: Digiweetjes

* Tip Windos XP Niet reagerende taken
Het is niet altijd meteen duidelijk wanneer bepaalde taken niet meer reageren en dus hangen.
Is eenmaal helder welke taak niet meer reageert, dan kun je deze Deactiveren via de Task Manager (Ctrl-Alt-Del).
Wat omslachtig inderdaad.
Gelukkig is er ook een eenvoudiger manier om niet reagerende applicaties automatisch te laten eindigen.
Start Regedit en ga naar HKEY_CURRENT_USER \ Control \ Panel \ Desktop \ AutoEndTasks.
Zet de waarde op 1. Wijzig in het rechterpaneel verder bij de WaitToKillAppTimeout eventueel het aantal milliseconden dat moet worden gewacht.
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* CWShredder
Win98/ME/2000/XP/2003 Server - 454k - freeware
Er is maar één probaat middel dat uw pc kan redden als hij besmet werd met de hardnekkige malware van Cool Web Search en dat is CWShredder. Er is nu een nieuwe versie van uit.
http://cwshredder.net/cwshredder/cwschronicles.html
http://cwshredder.net/bin/CWShredder.exe

* Web Design Toy
Win95/98/ME/NT/2000/XP - freeware
Een pareltje van een editor (free) voor beginnende webmakers (Wim W)
http://acme-web-hosting.info/free-web-design-toy.php

* Adobe Reader
Versie 7.0 van de Acrobat Reader is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. (Bron: Wim W)
http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html

* 3D Canvas
Win98/ME/2000/XP - 5,6 MB - freeware (DirectX 9.0c drivers vereist)
Een gratis progje om 3D-modellen en animaties te ontwerpen. Er zitten ook voorbeeldtekeningen bij, die u helpen om het progje te ontdekken. (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=44464

* Windows Movie Maker
WinXP - freeware
Een progje om uw eigengemaakte films te monteren, te bewerken en via het internet te delen of te mailen.
http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/updates/moviemaker2.mspx

* EasyOffice
Win9.X/ME/2000/NT/XP - freeware
Een gratis kantoorsuite met een tekstverwerker, spreadsheet, database, e-mail, beheersmodule voor contacten en presentatiesoftware.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,17720,tk,hsx,00.asp

* SpywareBlaster
Windows - freeware
Een progje dat voorkomt dat er zich spyware op uw peeceetje nestelt. Let op: het verwijdert geen reeds bestaande software, u installeert het dus best op een reeds gezuiverd systeem. (Bron: Dave L)
http://www.javacoolsoftware.com/spywareblaster.html

* Damspel
Met dit progje kan u tegen de computer spelen, of via het internet tegen een tegenstander waar ook ter wereld. (Franstalig) (Bron: Wim W)
http://fleury.clement.free.fr/

* Vrijdag Macdag: Camino
Mac OS X - 7,2 MB - freeware
Een browser die ook afkomstig is van de Mozilla groep, maar dan wel exclusief is voor de Mac
http://www.download.com/Camino/3000-2143_4-10378569.html?tag=nl.e414

* Absynth
Mac OS X - 37 MB - shareware
Niet goedkoop, deze software ($299,99), maar wel een tool voor de professionele muzikant. De software combineert synthese met sampling, in een gemakkelijke user interface
http://www.download.com/Absynth/3000-2182_4-10378501.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Vijf miljoen jaar geleden sloeg een naamloze aap een andere aap met een scherpe steen de schedel in. De mens was geboren.
[Battus]