Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.565
(4.020 wekelijks,
545 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 12 mei 2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 398 van 30/4/2005
Gegroet lezers,

Deze keer beginnen wij de nieuwsbrief met enkele praktische zaken:

1. U zal op de website voortaan ook een adverteerblokje vinden van Google. Door de website van NeTTies aan te melden voor het AdSense programma van Google, hopen wij een klein beetje inkomen te verwerven via de advertenties. Niet om er rijk van te worden (dat zal ons helaas niet lukken!) maar hopelijk toch genoeg centjes te verdienen om de kosten van de hosting te kunnen dragen, en af en toe onze medewerkers op een of ander terrasje op iets lekker te vergasten, als blijk van waardering voor hun vele werk. Wij hebben voor de advertenties van Google gekozen, omdat zij door hun vorm (tekst) het minst opdringerig zijn. Bovendien verzekert Google de website dat de advertenties gericht zijn, dit wil zeggen een verband houden met de site waarop zij geplaatst zijn. We zullen zien hoe dit afloopt, en hopen dat u begrip heeft voor deze commerciŽle toegeving.

2. Wij overwegen om op de website van Netties het archief van de oude weekedities niet meer in html-vorm maar in tekstvorm aan te bieden, om zo ruimte te besparen op onze servers. De laatste tien nummers zouden nog wel in html-vorm beschikbaar zijn, maar de vorige nummers enkel nog in tekstvorm. Indien u dit een slecht plan vindt, laat u het ons weten?

3. Nu donderdag is het een officiŽle feestdag in BelgiŽ, en vrijdag maken vele bedrijven de brug om een lekker lang weekendje te hebben. WIj maken van deze gelegenheid om eens een weekje ertussenuit te gaan. Geen NeTTies dus volgende week, maar vanaf 9 mei vindt u weer ons dagelijks nieuws op de website; op 14 mei krijgt u weer de wekelijkse editie in de brievenbus - nr. 399 al!

Zo, een hele hap. Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn terug te vinden bij volgende editie.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Information overload
Met deze term wordt de wijze omschreven waarop wij voortdurend bestookt worden met informatie. Alle informatie is bij de hand, figuurlijk maar ook letterlijk: wij nemen onze informatiebron steeds vaker mee. E-mail via ons handtoestel, sms-jes sturen via het mobieltje, of zelfs browsen via een meer uit de kluiten gewassen mobiel toestel.
Knap, zult u zeggen. Zo worden we eindelijk slimmer. Fout dus. Want wetenschappers van de University of London Institute of Psychiatry hebben ontdekt dat de voortdurende afleiding die e-mail, tekstboodschappen en telefoontjes toch betekenen, ons verstand afstompen. Zij gaan zelfs zover te zeggen dat een verslaving aan deze communicatiemiddelen erger is dan een verslaving aan cannabis!
Bij de informatieverslaafden ging het IQ met maar liefst 10 punten achteruit, dat is het dubbele van wat studies uitwijzen als de impact van het roken van cannabis. Dat bleek uit een onderzoek van zo'n 1.100 vrijwilligers; de helft daarvan zei dat hij onmiddellijk op e-mails antwoordde, of toch zodra mogelijk. Eén op vijf gaf zelfs toe een maaltijd of een sociaal gesprek te onderbreken om e-mail te beantwoorden. En dat voortdurend verstoren van onze conctratie maakt dat ons brein sneller vermoeid raakt en minder gefocusd.
Nog een effect van deze verslaving: wij werken er langer door! 60% van de ondervraagden beantwoordt ook thuis mails, of wanneer zij op verlof zijn.
Het is vooral het altijd-beschikbaar-zijn van e-mail dat tot verslaving leidt. Vooral de gebruikers van RIM's BlackBerry toestellen worden met de vinger gewezen - wat ertoe leidt dat sommigen deze toestellen als CrackBerry betitelen...
http://www.vnunet.com/news/1162648
http://www.iop.kcl.ac.uk/

* Google heeft het niet slecht bekeken
Er was een tijd dat zoekmachines wel populair waren, maar met een scheef oog bekeken werden door zakenmensen. Zo'n bedrijf, zo'n technologie, zoveel moeite erin stoppen, en wat zijn de opbrengsten?
Wel, Google heeft de grens van "gratis en verlieslatend" verlegd naar "gratis en winstgevend". Zoals u zich herinneren kan, is Google van klein bedrijfje uitgegroeid tot een van de groten van het internet, en zelfs naar de beurs getrokken. Het slaagde erin om renderend te zijn.
De cijfers zijn dan ook om een bewonderend fluitje aan te heffen. In het eerste fiscale trimester, eindigend op 31 maart, had het 1,3 miljard dollar inkomsten, een stijging met 93% tegenover verleden jaar. Het netto inkomen steeg met 448% tot 369 miljoen dollar.
De bron van al die weelde? De advertenties. Google heeft dat erg slim aangepakt. In ontelbare landen biedt het haar "adsense" aan, gerichte advertenties. Op websites over een bepaald onderwerp verschijnen er advertenties voor producten die rond dit onderwerp draaien. En dan zijn er ook nog de betaalde plaatsjes bij zoekresultaten. Kassa, kassa!
De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het AdSense programma van Google ook de kleinere webmaster ten goede komt. Vaak zijn zij te klein om bij de landelijke adverteeragentschappen een banner los te krijgen. Dankzij Google krijgen zij toch enkele tekstgebaseerde advertenties los, en krijgen zij wat geld in het laatje. Dat is niet echt veel, want het is gebaseerd op click-through basis. Maar vele kleintjes maken een groot...
In elk geval: al die kleinere websites die aan AdSense deelnemen maken 47% uit van de totale inkomsten van Google.
Tussen haakjes: ook Yahoo doet het niet slecht. Het had een omzet van 1,17 miljard met een netto inkomen van 204,5 miljoen dollar. ALs de commissie voor de partnersites afgetrokken wordt, blijft daarvan 820,8 miljoen over. Bij Google is dat 794 miljoen $.
http://www.vnunet.com/news/1162640

* E-mail boodschap vanuit het graf
Wat moet er gebeuren met de e-mail account van iemand die overleden is? Dat is een heel delicate zaak. Moet de account gewoon gewist worden wegens inactiviteit, na het aantal dagen dat in de regels van de provider vastgelegd is, met mails en al? Of moeten de nabestaanden toegang krijgen tot de account, om zo de laatste woorden van de overledene te kunen lezen? In het echte leven krijgt de familie immers ook de brieven in handen die de overledene ontvangen heeft, en die ergens in een secretaire lagen...
In de VS is er in elk geval al een rechtszaak rond gevoerd. Daar overleed een 20-jarige man, die legerdienst verrichte bij de marine en in Irak sneuvelde. De man had een e-mail account bij Yahoo. De familie vroeg aan Yahoo om hen het paswoord van de account te overhandigen, maar Yahoo weigerde, en wou de account na 90 dagen inactiviteit wissen. Daarop trok de familie naar de rechter, die de familie gelijk gaf.
http://www.betanews.com/article/Dead_Marines_EMail_Opened_to_Family/1114177119

* Interactief avontuur in Brussel
OP 14 en 15 mei wordt er in de stad Brussel een erg leuke speurtocht gehouden - een rally, waarbij gebruik gemaakt wordt van de nieuwste multimedia speeltjes.
Teams van 2 tot 5 spelers moeten aan de hand van mobiele lokalisatiediensten van Mobistar WAP De Rouck 12 controleposten vinden, waar een raadsel opgelost moet worden. Bij elke controlepost neemt u een foto van uw team, en stuurt die door per mail.
Heeft u zelf zo geen speeltje? De organisatoren stellen een Nokia-gsm ter beschikking voor de duur van de wedstrijd. U moet u wel haasten, want per dag is het aantal deelnemers tot 200 beperkt. Een leuke manier om Brussel te voet te verkennen, en kennis te maken met de mogelijkheden van geolokalisatie via de gsm.
Een demo en het inschrijvingsformulier, plus alle bijkomende info is te vinden op onderstaand adres.
http://www.brusselchallenge.be/

* Gevestigde waarden ook kwetsbaar voor virussen
Vaak wordt Microsoft met de vinger gewezen, omdat haar producten (het Windows besturingssysteem, de browser en co) niet veilig zouden zijn. Wel, blijkbaar heeft Microsoft niet langer meer het monopolie op beveiligingsfouten.
Volgens een melding van Pandasoftware zit er ook ene lek in de Adobe Actobat Reader, waarmee u .pdf bestanden kan lezen. Een hacker zou een pdf bestand zodanig kunnen manipuleren dat, wanneer u het in uw Acrobat Reader laadt, dit een fout zou genereren; de hacker zou van die fout gebruik maken om dan code op uw pc tot uitvoer te brengen. Omdat er nog geen oplossing beschikbaar is, bent u best voorzichtig met het openen van pdf bestanden van verdachte websites. (1)
En volgens het Britse beveiligingsbedrijf Sophos zou er voor het eerst een Trojaan ontdekt zijn die zich kan verstoppen in het Mac OS X. Het gaat om Mac/Cowhand-A die zich in het register nestelt en een achterdeurtje opent. Gelukkig is de Trojaan nog niet in het wild gesignaleerd. Volgens Sophos zou het eerder gaan om een experimentje, en moeten Apple-gebruiker zich nog niet teveel zorgen maken.(2)
http://www.securitytracker.com/alerts/2005/Apr/1013774.html,a
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050425034

* Google werkt zich meer in adverteerbusiness in
Eerder deze week hadden we het over de adverteertak van zoekmachine Google, en dat die zo renderend is. Het lijkt erop dat Google zich steeds meer als adverteernetwerk wil profileren, aldus dit bericht bij CNet.
De zoekgigant breidt immers haar adverteeraanbod uit. Waar voorheen enkel tekstadvertenties geplaatst werden op sites die zich op het AdSense-netwerk aangesloten hadden, zullen er in de toekomst ook banners verschijnen met bewegende beelden. Bovendien mogen de adverteerders zelf bepalen op welke websites hun advertentie getoond wordt. Google komt daarmee tegemoet aan een verzuchting van de adverteerders, die meer inspraak wensten over waar hun banner terecht komt.
Voor sommige advertenties stapt Google ook over van CPC (cost per click) naar CPM (cost per impression).
Het valt af te wachten of deze nieuwe advertenties met bewegende beelden niet een negatief effectzullen hebben. Juist doordat de tekst-advertenties van Google zo discreet zijn, hebben vele kleinere websites zich laten overhalen om in het adverteerprogramma van Google te stappen. Hopelijk houdt Google het geheel een beetje in toom, en zal het binnenkort niet overstappen en pop-ups en pop-unders...
http://news.com.com/Google+readies+banner+offerings/2100-1024-5682599.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703
http://www.webwereld.nl/nav/nb?21346

* Microsoft niet erg geliefd
Het is ondertussen zo'n beetje een sport geworden: inhakken op Microsoft. De meeste gebruikers van Microsoft producten hebben een haat-liefde verhouding met de jongens en meisjes uit Redmond. Enerzijds is de software alomtegenwoordig, in haast alle huishoudens en kantoren, anderzijds zijn de gebruikers ontevreden, juist omwille van die alomtegenwoordigheid, en natuurlijk ook de vele beveiligingslekken.
Dit feit werd deze week nog maar eens bevestigd door een enquête die gehouden werd naar naambekendheid op het internet en naamgeliefdheid.
Blijkt dat Microsoft een van de meest bekende merken op het internet is, gevolgd door Google, Yahoo!, Sony, HP, Apple en Amazon die allen tot de Top 10 behoren.
Maar als het aankomt op welke merken het meest geliefd zijn, het meest positieve gevoelens losmaken, dan staat eBay bovenaan. HP, Dell en enkele andere tech bedrijven deden het ook niet slecht. Maar als het aankomt op de lijst met de merken die het meest negatieve gevoelens losmaken, dan staat daar slechts één tech bedrijf op: Microsoft. Het staat op nummertje zes, na andere grootbedrijven zoals Coca-Cola, Wal-Mart en McDonalds.
Maar dit berichtje zal u allicht niet als een verrassing overkomen...
http://networks.silicon.com/webwatch/0,39024667,39129797,00.htm

* CaliforniŽ verbiedt jacht vanuit luie stoel
U heeft misschien al gehoord van "Live-shot.com"? Dat is een website die gelinkt is aan vuurwapens en camera's. Als u de website bezoekt kan u (tegen betaling) vanuit uw luie zetel, in uw pijamaatje als u wil, op de loer liggen en schieten op dieren op een Texaanse ranch: antilopes, schapen, everzwijnen.
Sportief kan u dat moeilijk noemen, en er rees dan ook heel wat protest tegen de site. Gelukkig is er nu in de staat CaliforniŽ een wet aangenomen die tele-jagen (remote-hunting) verbiedt in de staat. Omdat uiteraard het om internet gaat, dat geen grenzen kent, beseft de wetgever ook wel dat hij de internaut niet kan verbieden om sites elders ter wereld op te zoeken. Daarom wil de wet het "plezier" van het jagen beperken. Uw buit zal u niet als trofee kunnen laten opzetten en tegen de muur hangen: de invoer van een dier dat via remote-hunting gedood werd, is streng verboden en wordt met boetes tot 1.000 dollar bestraft.
Veertien andere staten overwegen eenzelfde verbod.
http://networks.silicon.com/webwatch/0,39024667,39129778,00.htm

* Over outsourcing
Wij hadden het een tijdje geleden over outsourcing, dat bedrijven daarmee toch niet echt gelukkig waren. De bedoeling van outsourcing is dat de bedrijven geld zouden besparen, door alle moeilijke IT-zaken uit te besteden aan gespecialiseerde bedrijven.
Maar volgens onderzoeksbureau Deloitte lukt dat niet al te best. De bedrijven krijgen niet terug wat zij verwachten. Noch de kosten, noch de complexiteit konden teruggedrongen worden. Erger nog: de bedrijven werden geconfronteerd met extra kosten die voorheen niet vermoed waren. Bovendien was het de bedoeling om, door het uitbesteden van projecten, nu tijd te kijrgen om zich met andere zaken bezig te houden, maar ook dat lukte niet.
Eén op vier ondervraagde bedrijven ging zelfs zover om de operatie terug binnenshuis te laten uitvoeren.
Vertrouwen blijkt het sleutelwoord. In dit artikel van Silicon.com worden enkele redenen uiteengezet waarom outsourcing vaak mislukt. Er wordt een Chinese generaal uit de oudheid aangehaald, ene Sun Tzu, die zei: "Is je noch de vijand, noch jezelf kent, zal je elke veldslag verliezen." Met andere woorden: als de bedrijven niet eerlijk kunnen zijn tegenover zichzelf over wat zij van outsourcing verwachten, hoe kan de leverancier het dan goed doen?
http://management.silicon.com/itdirector/0,39024673,39129795,00.htm

* Ook Yahoo met gepersonaliseerde zoektocht
Verleden week bracht Google haar "My Search History" uit, waarbij uw zoektochten als het ware in uw eigen on line archief bijgehouden werden. En natuurlijk kon Yahoo niet achterblijven: het lanceerde deze week de "My Web" zoekdienst, een gepersonaliseerde zoekpagina. U kan daar duizenden webpagina's en zoekopdrachten archieveren, die dan in de toekomst beschikbaar zijn via het controlepaneeltje van My Web. Daarmee kunt u dan zoeken in uw persoonlijke archief, om die pagina's weer te vinden.
Uiteraard kan u ervoor kiezen om sommige pagina's niet in de zoekresultaten op te nemen, om zo uw privacy te beschermen.
De bewaarde pagina's kunnen in categoriŽn onderveerd worden, en u kan ze ook delen met vrienden via mail, Yahoo Messenger, of een RSS feed.
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Debuts_Personal_My_Web_Search/1114623070
http://myweb.search.yahoo.com/

* Opnieuw songs van RealNetworks op iPod
Verleden jaar had RealNetworks een technologie uitgeracht, Harmony. Daarmee kon men voor het eerst auteursrechterlijk beschermde songs die officieel aangekocht werden in een muziekwinkel, maar niet bij Apple, ook op de iPod gespeeld worden. RealNetworks had daarvoor de antipiraterij tools nagemaakt van Apple, zonder daarvoor toesteming te vragen.
Apple was daar natuurlijk niet mee opgezet en beschuldigde RealNetworks ervan om hacker-methodes toe te passen. Een tijdje nadien paste Apple haar software aan, om die compatibiliteit te breken op de iPOd Photo toestellen.
En nu heeft RealNetworks aangekondigd dat het die actie weer tenietgedaan heeft: Harmony ondersteunt nu weer alle iPod toestellen, inbegrepen de iPOd Photo. Goed nieuws dus voor de muziekliefhebber!
http://news.com.com/RealNetworks+rekindles+iPod+tech+tussle/2100-1027-5685286.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

* Longhorn moet de laptops nieuw leven inblazen
Verleden jaar werden er 700 miljoen mobieltjes verkocht, tegenover 50 miljoen laptops. Draagbare computers zijn té groot, te traag, en de batterijtjes raken te snel leeg. Geen wonder dus dat de gebruikers niet zo begeesterd geraken door laptops als ze zijn door mobieltjes.
En daar zou het nieuwe besturingssysteem van Windows, Longhorn, iets aan moeten doen. Dat is althans wat Bill Mitchell van Microsoft zei op de WinHEC conferentie. Microsoft zou bijvoorbeeld de fabrikanten aanmoedigen om drives te gebruiken met flash geheugen; daardoor zou het aantal keren de energie-hongerige harde schijf rond moet draaien fel beperkt worden. Er zou ook een speciaal "mobility center" komen, een controlepaneel voor alle instellingen eigen aan de laptop. Microsoft zal ook een ander ding ondersteunen dat u in de toekomst vaker zal zien op laptops: een kleiner scherm aan de buitenkant, met daarop basisinformatie zoals een klok en e-mail informatie.
Meer over wat Microsoft van plan is met laptops in dit artikel bij CNet
http://news.com.com/Can+Longhorn+improve+laptops/2100-1044-5685591.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

* Uw ISP: enkel uw provider, of ook uw hoeder?
Een erg interessant artikel lazen wij bij IT Enterprise Planet. Het gaat over de vraag wat de rol van de provider is in het huidige internet.
Het is immers zo dat, wanneer u in de beginjaren van het internet een abonnement nam bij de provider, hij u een e-mail adres gaf, een internetaansluiting, een (veranderlijk) IP-nummer. En tenzij er problemen waren met uw aansluiting, dan bleef de rol van de provider nadien beperkt - het meeste wat hij moest doen was u uw fakturen sturen.
Maar dat is al lang niet meer zo. Er zijn veel meer mensen die nu op het internet surfen, en er is ook veel meer mogelijk dan toen. Er kwam e-commerce, en ook e-misdaad. De provider biedt tegenwoordig spam-blokkeerdiensten aan, anti-virus, filtersoftware (parentol control). En de laatste tijd zelfs anti-phishing tools: de Amerikaanse provider AOL heeft deze week met dit aanbod uitgepakt.
Maar de providers doen nog meer. Zij weten dat de meeste internauten eigenlijk computerleken zijn, of op zijn hoogst beschikken over een beperkte kennis van het inwendige van een pc. Het zijn deze leken die het meeste kans lopen op besmetting met een virus of malware. En daarom zijn er steeds meer providers die aan poort-filtrage doen op hun netwerk; zij sluiten bijvoorbeeld poort 25 af voor alle verkeer. Dat mag dan wel goed zijn om de computerleken tegen gevaren te beschermen, maar tegelijkertijd is dat een beperking voor ervaren gebruikers of bedrijven, die bijvoorbeeld poort 25 nodig hebben om rechtstreeks mail te kunnen versturen.
Leest u zelf meer over deze interessante probleemstelling: moet de provider om de internaut te beschermen optreden als beschermende ouder, of moet hij zich gewoon beperken tot het aanbieden van internettoegang?
http://www.enterpriseitplanet.com/security/features/article.php/3500541

* iPod erg gegeerd
Geef nu toe: is de iPod geen fantastisch toestelletje? Klein, elegant, met veel mogelijkheden? Inderdaad. Maar u bent blijkbaar niet de enige die zo denkt - ook mensen met minder eerbare bedoelingen vinden zo'n iPod wel begerenswaardig.
In New York is het zelfs zover dat de woordvoerders van het openbaar vervoer bekendmaakten dat draagbare elektronsiche toestellen, met name de iPods, een stijging veroorzaakt hebben van de misdaad in de ondergrondse.
De politie in New York begint daarom met een campagne om iPod gebruikers te waarschuwen. Zo raadt zij de eigenaars van iPods aan om hun oortelefoontjes te camoufleren. En inderdaad zijn er al heel wat gebruikers die de typische witte koptelefoons vervangen hebben door andere.
Nog volgens dit artikel zouden de dieven de iPods niet stelen om dan verder te verkopen, maar om zelf te houden. Als dat geen complimentje is voor de maker van de iPods, Apple...
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/04/28/AR2005042800461.html

* Phishing brengt goed op
U heeft ondertussen al heel wat berichtjes gelezen over phishing. En wellicht heeft u zich daarbij de vraag gesteld: "maar wat hebben die phishers er nu eigenlijk aan?"
Wel, blijkbaar brengt zo'n phishing fraude goed geld op. In de VS werd verleden week een stel mannen gearresteerd, dat maar liefst 230.000 dollar uit de zakken van goedgelovige internauten geklopt had.
De twee zouden via phishing e-mails de persoonsgegevens ontfutseld hebben van internauten, en dan blanco kredietkaarten gecodeerd hebben met die gegevens, om daarmee dan aankopen te verrichten. Hun huis was gevuld met meubeltjes, kunst, een plasma tv, een nieuwe ijskast met tv in de deur, een half dozijn computers... Allemaal gekocht met het geld dat zij via hun phishing fraude verkregen hadden.
U weze dus gewaarschuwd: phishing kan wel degelijk schadelijk zijn voor uw portemonneetje!
http://www.techweb.com/wire/security/161500412
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Model voor het nieuwe internet
We zetten deze nieuwe week in met voer voor techneuten. U heeft ondertussen wel al gehoord over Internet2; dat is een consortium van zo'n 200 universiteiten die samen werken aan nieuwe internettoepassingen en technolgieŽn voor het internet van de toekomst. U dacht toch niet dat het internet, zoals het nu bestaat, voor eeuwig zou kunnen volstaan, niet?
Uiteraard moet dat nieuwe internet nog sneller zijn, nog meer aankunnen dan het huidige internet. En daarvoor worden nu testen gedaan. In verschillende Amerikaanse steden zullen HP ProLiant DL360 G4 servers ingezet worden om een testbed te testen, het HOPI oftewel Hybrid Optical and Packet Infrastructure. Een mondjevol - wat u ervan moet onthouden is dat het om hybride technologie gaat, waarbij dus verschillende technolgoieŽn ingezet worden.
Vorige testen leverden al in elk geval erg mooie resultaten: 7,21 gigabits per seconde, over een afstand van 20 km.
http://www.internet2.edu/
http://www.networkingpipeline.com/showArticle.jhtml?articleID=57700985
http://www.techweb.com/wire/networking/160911695

* 64-bit Windows komt eraan
Lang verwacht, eindelijk in het verschiet: de 64-bit versie van het Windows besturingssysteem, althans van de versies Windows Server 2003 en Windows XP Professional. Twee jaar is het nu al dat Microsoft eraan werkt. Maar u zal de nieuwe Windows nog niet meteen in de winkel zien. Wie nu een nieuwe computer koopt met een 64-bit chip, kan ervoor om het nieuwe OS op zijn pc te laten zetten. Wie reeds een 64-bit machine bezit, kan zijn "oude" 32-bit Windows inruilen voor een 64-bit upgrade.
En vooraleer u meteen naar de winkel loopt, denk er dan even aan dat er, buiten de hardware en de software, ook nog drivers nodig zijn voor randapparatuur zoals scanners en printers, willen die ook onder de nieuwe 64-bit Windows kunnen draaien. En die zijn er blijkbar nog niet.
En wat is er nu zo speciaal aan die 64-bit chips? Wel, bij 64-bit computing kan men werken met meer dan 4 giga fysiek geheugen. Nu is het wel zo dat u en ik raar of nooit een toepassing zullen draaien waar zo'n capaciteit vereist is. Maar het is de gedachte die telt, nietwaar?
http://news.com.com/Microsoft+launches+64-bit+Windows/2100-1016-5681639.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

* Microsoft op het spoor van PDF
IN Seattle wordt de WinHEC beurs gehouden - en u zal het geweten hebben. We hadden het gisteren al over de nieuwe 64-bit versie van het Microsoft OS, vandaag viel een berichtje in onze bus over "Metro". Geen nieuwe bus of tram, maar een nieuwe specifictie voor documenten.: het aanmaken ervan, bekijken en afdrukken. Volgens Microsoft zou het de concurrentie met het PDF platform van Adobe aan moeten kunnen.
Basis van Metro is een XML-gebaseerd bestandsformaat voor elektronisch papier, Metro Reach, dat op eender welk platform er hetzelfde zou uitzien. Met XML wordt de layout van het document beschreven en hoe het weergegeven moet worden.
En, u kan het al raden: Metro zal nauw verweven worden in het Windows besturingssysteem. Wat natuurlijk MIcrosoft weer een voorsprong geeft op het pdf-formaat van Adobe. De meeste computers komen de winkel immers uit zonder Adobe Acrobat Reader, en die moet u eerst downloaden vooraleer u een document in pdf formaat kan lezen.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Goes_After_PDF_with_Metro/1114537406

* Digitale foto's drukken
U ziet het steeds meer: speciale printers waarmee u foto's kan afdrukken. De nieuwe van Sony vonden wij daar een mooi voorbeeld van. Bij de DPP-FP50 heeft u geen pc meer nodig: u kan de beelden rechtstreeks van uw digitale camera in de printer inladen.
En ook voor het verbeteren van bijvoorbeeld rode puntjes in de ogen heeft u de pc niet meer nodig: u kan de printer aansluiten op een tv en zo het verbeterwerk bekijken. Ook het bijeenplakken van verschillende beelden tot een mozaiekje kan via het tv-scherm.
Handig gevonden, niet?
http://www.chip.de/news/c1_news_15146147.html

* WiFi hotspot finder
Het is wel leuk dat u zo'n laptop hebt waarmee u overal draadloze toegang tot het internet kan maken, als er ergens een hotspot aanwezig is. Maar waar vindt u nu die draadloze toegang? U loopt toch niet voortdurend rond met een lijstje van hotspots, niet?
De Nederlandse fabrikant van randapparatuur Trust heeft een oplossing bedacht: met de Hot Spot Finder sleutelhanger vindt u met één druk op de knop uit of er een draadloos netwerk in de buurt is. Het toestelletje herkent zowel de signalen van 802.11b en 802.11g binnen een straal van 100 meter. Is er geen netwerk aanwezig, dan licht een rood lichtje op. Vier groene lichtjes kunnen dan aangeven, met een rangschikking van 1 tot 4, hoe sterk het aanwezige netwerk is.
Prijs van het handige ding? Zo'n 30 euro.
http://www.trust.com


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Wie zich wil inschrijven voor de EU-wedstrijd European Information Society Technologies (met prijzengeld van 200.000 euro voor elk van de drie laureaten!) moet zich haasten: de inschrijvingen sluiten op 12 mei.
http://www.ist-prize.org/
http://www.vnunet.com/news/1162646

*** Microsoft schrijft design-wedstrijd uit voor nieuwe benadering van desktop computer
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Pushes_PC_Design_Innovation/1114445880

*** Nederlands bedrijf Control Break brengt all-in-one versleutelingssysteem uit die uit een combinatie van hard- en software bestaat.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050425022

*** U moet voortaan uw e-mail niet meer missen op vakantie: in de Belgische vakantiecentra van Sunparks komen er gratis hotspots
http://www.vnunet.be/datanews/news.asp?ids=20050425005

*** Volgens beveiligingsexpert Sophos is er een eerste Trojaantje voor het Mac OS gesignaleerd.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050425034

*** Hitachi lanceert Movie Master dvd-cam: 2,1 megapixel met betere batterij en een hele waaier nieuwe functies
http://www.hitachi.be

*** Nokia N91: smartphone met 4 giga ruimte, oftewel plaats voor 3.000 songs
http://press.nokia.com/PR/200504/991481_5.html

*** De Usability Award 2005 is toegekend aan Philips.nl
http://www.philips.nl
http://www.usabilityaward.nl

*** Intel kan 580 miljoen aan belastingen ontlopen [Dave L]
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7294

*** Yahoo geeft Inbox overleden militair vrij [Dave L]
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7290

*** Alle Schotten hebben voor eind 2005 de mogelijkheid tot het nemen van een betaalbare breedband internetverbinding. Dat is het resultaat van een deal tussen Scottish Executive en British Telecom (BT), waarmee 30 miljoen pond gemoeid is. [Dave L]
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7291

*** Methode ontdekt om waterstof door bacteriŽn te laten maken [Dave L]
http://www.tweakers.net/nieuws/37087
http://www.theregister.co.uk/2005/04/26/bacteria_hydrogen_production/

*** Update antivirussoftware crasht 300.000 computers [Dave L]
http://www.tweakers.net/nieuws/37085

*** 'Researchware', ongevaarlijke vorm van legale spyware? [Dave L]
http://www.tweakers.net/nieuws/37081
http://www.msnbc.msn.com/id/7546554/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* DJ Duminda
Underground Rap - Een crossover tussen klassieke Zuid-Aziatische ritmes en zangstijlen, en club hip-hop. Een apart effect is het oosters klinkende fluitje tussendoor.
http://musci.download.com/djduminda

* zion-1 - Luv
Alternative Rap - Energieke muziek, krachtige beats, dwingend ritme. Lekker relax en gespannen tegelijkertijd
http://music.download.com/zioni

* Rayne Storm - The Corner Remix
[EastCoast Rap] De man komt van Harlem, en zijn taal is gekruid en krachtig. Dat geweld gebruikt hij om problemen aan te snijden.
http://music.download.com/raynestorm

* Giallani - Hip Hop Beats for free
[West Coast Rap] Een van de bekendere namen uit het rap-wereldje. De man haalt heel veel instrumenten en tools bij zijn songs uit de kast.
http://music.download.com/hiphopbeatsforfreecomvol1bygiallani

* 213 - Groupie Luv
[Gangsta rap] Als u weet dat achter 213 Snoop Dogg, Nate Dogg & Warren G zitten, dan weet u dat u zich aan de creme de la creme van de gangsta rap mag verwachten.
http://music.download.com/213


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
"Democratie wil niet zeggen: Ąik ben even goed als gij", doch: Ągij zijt even goed als ik"."
Dorothy Parker (Jennifer Jason Leigh), Amerikaans critica/schrijfster
De nieuwe oogst


* Voyeur Heaven
Hebben we allemaal een stukje voyeurisme in ons zitten? Wie weet. In elk geval is dit een artikel waarin u tips weervindt over hoe u dankzij Google kan loeren in zaken die hoogstwaarschijnlijk niet bedoeld waren voor andermans ogen. Muziekbestanden, filmpjes, foto's, teksten: u vindt het allemaal. Hou het netjes!
[Taal: Engels]
http://www.googletutor.com/2005/04/15/voyeur-heaven/

* PHP Builder
Er zijn statische sites en dynamische sites. Het verschil is dat bij statische sites alle pagina's bestaande html-documenten zijn, die reeds op de server aanwezig zijn. Bij dynamische sites worden de html-documenten echter ter plaatse aangemaakt bij uw bezoek - ideaal voor nieuwssites eigenlijk. Nu moet u niet denken dat het systeem voor het aanmaken van zo'n dynamische sites erg duur moet zijn - integendeel. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van de gratis taal PHP, in combinatie met de eveneens gratis MySQL database en -query. Een prachtige site over PHP is PHP Builder, waar u zowat alle scripts vindt die u nodig heeft om een site aan te maken.
[Taal: Engels]
http://www.phpbuilder.com/

* FilmWise

Een site die, zoals de naam het zegt, over films gaat. U vindt er nieuwtjes, quizzen en westrijden. Heel leuk zijn de "invisibles" waarbij een scene uit een film getoond wordt. Alleen lijkt het alsof de acteurs gevallen zijn in een potje met onzichtbaar makend product, want gezicht en handen zijn verdwenen - u ziet nog wel hun kleren en houding. U moet dan raden uit welke film het fragment komt. Fun!
[Taal: Engels]
http://www.filmwise.com/main/index.shtml

* IE7 beta weblog
Na lang wachten zou hij dan toch stilaan vorm krijgen: versie 7 van de IE browser. In deze blog kan u de vorderingen volgen die gemaakt worden, en leest u alvast over de nieuwigheden die in deze versie vervat zijn.
[Taal: Engels]
https://blogs.msdn.com/ie/default.aspx

* Op speurtocht naar alien codes
Een leuk ideeetje van Heineken: met uw camerafoontje in cafés op zoek gaan naar afbeeldingen van "alien codes". Daarvan een foto nemen, en opsturen. Wie als eerste alle codes gevonden heeft, krijgt maar liefst een reisje naar het Kennedy Space Center in Orlando winnen.
http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=570297
http://mobiel.heineken.nl/

* 75 jaar radio
Een erg goed gemaakte site over de viering van 75 jaar radio [ Wim W]
[Taal: Nederlands]
http://www.75jaarradio.be/75jaarradio_master/swf/75jaarradio.html?

* Overname
Heeft u een handelszaak die u wenst over te geven, of bent u op zoek naar een bestaand handelsfonds om meteen goed te starten? Deze site, opgericht door zelfstandigenorganisatie Unizo, verenigt overlaters met overnemers. De site is erg fris van uiterlijk, en professioneel opgebouwd met uitgebreide info.
[Taal: Nederlands]
http://www.
overnamemarkt.be

Opmerking: wij hebben dit adres in twee stukjes geknipt. Om de een of andere reden heeft de spamfilter van Zonnet en andere Nederlandse providers iets tegen dit adres: alle dagelijkse mails aan deze abonnees werden geweigerd, omdat het adres erin voorkwam. Wij hopen zo deze (slecht afgestelde!) spamfilter om de tuin te leiden. En zuchten voor de zoveelste keer...

* Jobshot
De gratis krant Metro wordt onder de gebruikers van het openbaar vervoer (trein, tram, bus) verdeeld en heeft een neusje voor multimedia. Zo is onlangs met een nieuwe dienst gestart, Jobshot. Werkgevers kunnen een rekruteringsfilmpje maken en gratis op de site vertonen, in combinatie met een advertentie in de papieren editie. Sollicitanten kunnen ook met een eigen filmpje reageren.
De werkaanbiedingen vindt u terug onder de button "jobshots".
[Taal: Nederlands]
http://www.freemetro.be

* Yehey!
Een spelletje ter afwisseling: [Lode V]
http://www.yehey.com/exgame.htm

* Prentje raden
Een ware rage in de VS: u moet het (Engelstalige) woord raden aan de hand van 20 prentjes van "Google Images" (Wim W)
[Taal: Engels]
http://grant.robinson.name/projects/guess-the-google/

* Boeken doorzoeken bij Google
Honderdduizenden ingescande boeken zijn nu via Google te doorzoeken. Ga naar http://print.google.com/print?q=leuven (elk ander woord achter het vraagteken mag ook) en tik daarna andere zoektermen in. Bijvoorbeeld "dobbelaere" (de naam van een bekende godsdienst-socioloog die doceerde aan de KU-Leuven). Een directe toegang tot de zoekmachine is er nog niet. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://print.google.com/print?q=leuven

* Een eigen site voor uw bedrijf?
Bij Telenet krijgt u tien tips voor het opzetten van zo'n site. Raadgevingen om niet in de wind te slaan! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.telenetsolutions.be/modules/news/article.php?storyid=3729

* Vrijdag animatiedag : 3D Poolbiljart (Flash game)
In deze biljartvariant speelt u op een vierkante tafel. De bedoeling is om zo veel mogelijk ballen te potten binnen de 3 minuten. Er liggen telkens 3 ballen op tafel. Indien u de zwarte bal als laatste binnenspeelt krijgt u een bonus.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.teagames.com/games/3dpool/play.php

* Vrijdag animatiedag : TV-uitzending (her)bekijken
In de toekomst zal het wellicht de normaalste zaak van de wereld zijn dat u wanneer u maar wil naar om het even welke TV-uitzending kan kijken. Nu is het nog wat behelpen. Deze site kan u wel al wat helpen. U kan er heel wat Nederlandse TV-uitzendingen (her)bekijken. Tof idee.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.tvopjepc.nl

* Vrijdag animatiedag: War of the Worlds (filmtrailer)
Gebaseerd op de klassieker van H.G. Wells vertelt deze film het verhaal van de verovering van de wereld door aliens.
http://www.apple.com/trailers/paramount/waroftheworlds/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Startup programma's : gevaarlijk of niet ?
Als u in uw Taskmanager of met Hijackthis kijkt naar de "running processes" dan staan daar heel wat files tussen waarvan u bij God niet zou weten met welk programma ze te maken hebben. Op deze site staat er een database van gevaarlijke, ongevaarlijke en noodzakelijke files die u kan tegenkomen. Handig in geval van problemen ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.greatis.com/appdata/index.html

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Kevin James
Deze acteur speelt o.a. een rol in de komische film "Hitch" met Will Smith.
http://www.kevinjames.tv
http://www.sonypictures.com/movies/hitch/index.html

- Kassie Depaiva
OfficiŽle site van deze Amerikaanse actrice.
http://www.kassiedepaiva.com/
http://www.imdb.com/name/nm0219990/

- John Crawford
OfficiŽle site van deze Amerikaanse muzikant die in de jaren 80 o.a. meespeelde in de groep Berlin die wereldberoemd werd met het nummer "Take my breath away". van de film TopGun.
http://www.crawford2u.com/

- Tommy Lee
OfficiŽle site van deze Amerikaanse muzikant bekend van Mötley Crüe en Pamela Anderson. Een deel van de site is voorbehouden voor geregistreerde leden.
http://www.tommylee.tv/

- Katie Melua
OfficiŽle site van deze in GeorgiŽ geboren Jazz en Blues-zangeres.
http://www.katiemelua.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Internetters blij met hun provider
- Route 66 op Nokia Wireless GPS
- Yahoo krijgt Nederlandse site
- Link! Handige site voor online koopjes
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Mediamonkey: Een alles in één programma voor je digitale muziek
- Je mooiste digitale foto op canvas
- Trackball. Veel voordelen tegenover de muis
- Hoge heffing op mp3-spelers
- Viewtiful Joe 2
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Achtergrond: realistischer tv-kijken met Pixel Plus 2 HD en Ambilight 2.
- Sportieve Nokia 5140i.
- Nikon D50 en D70s: digitale spiegelreflexcamera's voor beginners.
- Vier nieuwe dvd-camcorders bij Hitachi.
http://www.elektro.be


*** Computer World
- Virtualisatie : de derde golf volgens EMC
- Signpost en Macromedia verstevigen samenwerking
- Firefox, dat aan snelheid verliest, verleidt één onderneming op tien
- Een lijst met open standards voor het e-gov
- Microsoft en SAP starten gezamenlijke product-ontwikkeling
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- White paper over zoekmotor-marketing op DigiMedia.be
- AdLINK versterkt vrijage met Vlaamse online kranten
- Inkomstenmodel voor RSS feeds in zicht
- Hotspots bij Sunparks
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- Workshop Internetjournalistiek
- Te weinig interactie en communicatie op gemeentesites
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Film & TV: Experts in Camouflage
- Muziek: Un Monde Parfait - Ilona
- Games: Itchana Tchones
- Humor: Dieren zijn slim! (deel 2)
- Late Night: Het billenmeisje
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Staat New York daagt bedrijf wegens spyware
- Aantal p2p-gebruikers blijft stijgen
- Nokia presenteert Nseries, stopt harddisk in smartphone
- Sparen via internet sterk toegenomen
http://www.tweakers.net


Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Koerd die Jeruzalem op de kruisvaarders veroverde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Saladin
* Spook van de Opera - http://nl.wikipedia.org/wiki/Spook_van_de_Opera
* Geslacht van conifeerachtigen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Podocarpus
* Vlaamse Zangeres - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dana_Winner
* Gezelschapsspel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Colditz_%28spel%29

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Koninginnedag in Nederland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninginnedag
* Europese Grondwet - http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa

Verdere bijzonderheden omtrent de Nederlandstalige wikipedia:

* Er verscheen een artikel in De Standaard over wikipedia - http://www.standaard.be/nieuws/algemeen/index.asp?articleID=G3OEAN0R

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip WIndows XP: Send To-menu op maat
Achter de rechtermuisknop huizen nog altijd de handige Send To opties. Met deze optie stuurt u snel documenten naar bepaalde mappen, een e-mailclient of het diskettestation.
In Windows XP zet u in een mum van tijd de verschillende bestemmingen naar uw hand: open de Verkenner en klik de schijf aan waarop Windows XP is geïnstalleerd.
Open de map Documents and Settings en daarna de map met uw gebruikersnaam. Als het goed is krijgt u nu de map Send To te zien. Is dit niet het geval, klik dan eerst op Mapopties in het menu Extra, en open het tabblad Weergaven.
Zet een bolletje voor Verborgen bestanden en mappen weergeven en klik achtereenvolgens op Toepassingen en OK.
Open de map Send To en verwijder de bestemmingen die u toch niet gebruikt.
Het is uiteraard ook mogelijk hier bestemmingen toe te voegen.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Pop-ups blokkeren
Gebruikt u geen Windows XP SP2 en wilt u toch af van die vervelende pop-ups
dan is hier een oplossing: Pop This (1)
Na de download pakt u de .ZIP uit en start u de installatie. Kies voor Next, accepteer de licentieovereenkomst, kies tweemaal voor Next en het programma is al geïnstalleerd.
Start vervolgens Internet Explorer. Onder het menu Extra zit nu een nieuwe functie: PopThis Options. Klik op deze optie en het Instellingenmenu van PopThis verschijnt. De instellingen zijn makkelijk.
Er zijn natuurlijk sites waar u wel de pop-ups wilt zien. Hiervoor gebruikt u de optie Friendly List. Als u op de betreffende webpagina staat, kunt u deze snel aan de Friendly List toevoegen, waardoor u voortaan op deze site
wel de pop-ups blijft zien. (Bron: Digiweetjes)
http://members.home.nl/elproemo/div/Downl_01.htm

* Tip Microsoft Outlook: E-mail berichten automatisch adresseren
Heeft u iemand waar u veel naar mailt? Maak dan een werkbalkknop om supersnel een geadresseerd E-mail document te openen. Open Microsoft Outlook en sleep een willekeurige knop met behulp van de toetsen combinatie Ctrl + Alt naar een andere plek op de werkbalk maar blijf dan wel voor het pijltje naar beneden (rolmenu) anders gaat het niet
lukken.
Kies voor KopiŽren.
Klik op Aanpassen in het menu Extra.
Klik met de rechtermuisknop op de gemaakte nieuwe knop.
Verander de naam van de knop in het geopende rolmenu bij Naam in de naam die voor het e- mail bericht bestemd is en kies voor Alleen tekst.
Klik dan op Hyperlink toewijzen in het rolmenu, en klik op Openen.
Klik op E-mail adressen onder Koppelen aan.
Typ in het vak E-mail adressen het e-mail adres dat u aan de knop wilt koppelen.
Als u een onderwerp wilt toevoegen aan het bericht, typt u een onderwerp in het vak Onderwerp. Sluit af met OK.
Als u eventueel de knop later wilt aanpassen, zorg er dan voor dat u begint bij: Klik op Aanpassen in het menu Extra!
Bron: Digiweetjes

* Tip WIndows XP - Snel Starten vanuit de taakbalk
Sinds Windows 98 zijn we verwend met de werkbalk Snel Starten, rechts van de Startknop.
Het was dan ook even schrikken toen we Windows XP opstartten en het balkje verdwenen bleek. Gelukkig is de werkbalk niet echt weg; hij is er nog steeds, u moet hem alleen even instellen. Klik rechts op een lege plaats in de Taakblak en kies voor Werkbalken.
Zet nu een vinkje voor Snel Starten en u krijgt meteen drie Snelstartknoppen cadeau: Internet Explorer, Windows Media Player en het Bureaublad.
Uiteraard kunt u zelf ook Snelstartknoppen aan de balk toevoegen: u hoeft daarvoor enkel snelkoppelingen naar een plek rechts van de Startknop te verslepen.
Het is ook mogelijk een adresvenster in de Taakbalk op te nemen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld url's opvragen of programma's opstarten. Om dat adresvenster te voorschijn te halen, klikt u opnieuw rechts in de Taakblak en zet u een vinkje voor Adresvenster.

* Tip Windows XP - De snelheid van het startmenu aanpassen
Met deze tweak kun je de snelheid waarmee het startmenu opent aanpassen, waardoor je een stuk sneller door het startmenu kunt bladeren.
1. Start regedit op.(Start /uitvoeren /typ regedit /geef enter)
2. Ga naar HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop.
3. Selecteer MenuShowDelay uit de lijst rechts.
4. Dubbelklik hier op en verander de waarde naar b.v 100.
5. En als laatste regedit afsluiten d.m.v bestand / afsluiten en de pc opnieuw opstarten.
Let wel je kunt een waarde ingeven van 0 tot 400 0 is super snel 400 is standaard.
Aan te raden is om hem op 100 te zetten.
Bron: Digiweetjes

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...* Context Menu Editor
Win98/ME/2000/XP - 737k - freeware
Met dit progje kan u bepalen welke andere programma's er in het context menu voorkomen dat verschijnt wanneer u een item rechts aanklikt.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=109093

* DIGIreken
Gratis
Er zijn heel wat programma's voor kinderen die de vier hoofdbewerkingen inoefenen, maar dit progje doet het op een auditieve manier. Een progje van Belgische makelij. (met dank aan Patrick Keysabyl)
http://st36.startlogic.com/~triangel/rekenboek/hdr.htm

* Gunbound
Een spelletje dat lezer Gerold Manders ons aanraadt: Grafisch ziet het er erg gelikt uit, het is op zijn Hollands te spelen (gratis) en het is weer een optie om vrienden, kennissen en andere internauten in de pan te hakken. Het enige nadeel is de vrij heftige download, maar liefst 112 Mb moet zich door het internet wurmen om een plaats op de harddisk te veroveren.
http://www.gunbound.net

* Transbar
WinXP/2000 - 302k - shareware
Met dit progje werkt u aan het Alpha Transparency onderdeel van Windows XP; u kan het wijzigen zodat uw taakbalk doorzichtig wordt en volledig versmelt met uw desktop.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,24157,tk,hsx,00.asp

* Eerbetoon aan de overleden paus
Win98/2000/ME/XP - 1,4 MB - freeware
Misschien niet aan u persoonlijk besteed, maar ongetwijfeld zullen er heel wat mensen zijn die dit boegbeeld van de katholieke kerk een eerbetoon willen brengen door hem op hun desktop te zetten.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15083543.html

* AFPL Ghostscript
Win98/NT/2000/ME/XP - 9,9 MB - freeware
Een gratis interpretor voor Postscript documenten. U kan er ook PDF documenten mee openen, bekijken en zelfs bewerken.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13012016.html

* Lavasoft nu ook in het Nederlands
WIj hebben het al vele keren gehad over de onvolprezen software Ad-Aware, waarmee u spyware kan opsporen op uw pc. Nu is er ook een Language Pack (inclusief nederlands) voor de SE-versie (Bron: Wim W)
http://www.lavasoft.de/support/download/

* CoverXP
Win95/98/ME/XP/NT - 2,9 MB - shareware
Met dit progje maakt u van allerlei afbeeldingen hoesjes voor cd's en dvd's.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15081404.html

* Conceptdraw Standard
Mac OS X 10.1.5 - 31 MB - shareware
Een vector-gebaseerde tekensoftware waarmee u diagrammen kan maken en illustraties.
http://www.download.com/ConceptDraw-Standard/3000-2214_4-10379933.html?tag=nl.e414

* Downfall
Mac OS X - 963k - shareware
Een variant op Tetris met 3D afbeeldingen en nieuwe spelletjes.
http://www.download.com/Downfall/3000-2292_4-10377763.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Geen reacties van de lezers deze week!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
"Het is beter op iemand te moeten wachten, hoe lang ook, dan op niemand meer te moeten wachten."

Marcus Manilius, Romeins dichter