Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.603 (4.046 wekelijkse,
557 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 7 april 2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 394van 2/4/2005Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Gegroet lezers,

Hoe de redactie van een e-zine lijden kan... Het wordt stilaan een steeds weerkerende litanie die wij aanheffen, en wij hopen dat u ons geweeklaag nog niet beu bent. Maar soms zit het ons toch erg hoog. De redactie doet de grootste moeite om voor u allerlei nieuws en nieuwtjes bijeen te zoeken, wij sturen dit netjes op, met uw toestemming, en een of andere idiote automatische spamfilter houdt onze nieuwsbrief tegen. Om de muren van op te lopen.

Als die spamfilters nu eens duidelijke regels hanteerden, dan konden wij ons tenminste verweren - maatregelen nemen om te trachten het e-zine toch door de klauwen van de filters te loodsen. Maar de regels zijn erg onduidelijk; de ene provider hanteert die of die filter, de andere baseert zich op die of die lijst... Zo zijn er providers die mail als spam beschouwen, omdat er lettercombinaties in voorkomen die niet gebruikelijk zijn in het Engels, maar schering en inslag zijn in het Nederlands zoals de combinatie "ijn", "tje" enz. Probeer die spamfilters maar eens wijs te maken dat er iets anders bestaat dan Engels!

En dan was er deze week het geval van de providers Zonnet.nl en Scarlet.nl die blijkbaar dezelfde spamfilter raadplegen. Van hen kregen wij allemails die aan zonnet en Scarlet abonnees gericht waren, terug, met de volgende melding:
: host mail.zonnet.nl[62.58.50.9] said: 554 Mail
contained a URL rejected by SURBL: Blocked, incr edib leblo gs. com on lists
[ob], See: http://www.surbl.org/lists.html (in reply to end of DATA
command)
(opmerking: wij hebben de url incr edib leblo gs. com uiteengetrokken, omdat anders deze mail weer in de spammand terecht komt!)

Met andere woorden: omdat er een bepaalde url in onze mail voorkwam, werd de mail geblokkeerd.

Dus nu mogen we al geen woordjes meer gebruiken in onze nieuwsbrief die een betekenis hebben die verband houdt met geslachtelijke voortplanting (het andere woord durven wij niet meer gebruiken!), we mogen geen Nederlands schrijven, en nu mogen we al geen url's meer vermelden zonder eerst na te gaan of die per toeval niet op de een of andere lijst figureren...

Het is erg, echt erg aan het worden. Om de moed bij te verliezen. Wij doen dan ook beroep op u, onze lezers, met de volgende vragen:
- Kan u bij uw provider informeren of zij een "white list" hanteren, waardoor mail, afkomstig van NeTTies, wél doorgelaten wordt? En zo ja, kan u ons de instructies hiervoor doorspelen? Wij kunnen die dan aan de andere abonnees van deze bepaalde providers doorgeven.
- Wie kent een of ander truukje waarmee wij de spamfilters duidelijk kunnen maken dat "ijn" en andere Nederlandstalige lettercombinaties perfect legaal zijn en niet op spam duiden?

Alvast hartelijk dank voor uw suggesties!

Een lange inleiding, maar het moest ons even van het hart... Wij wensen u verder veel leesplezier en hopen volgende week, bij leven en welzijn, weer in uw mailbox te mogen belanden.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Tieners zetten Franse politie op de kop met sms
Enkele tienermeisjes uit het Britse Essex mogen zich verwachten aan een mooie schrobbering van hun ouders. Want die zullen op hun beurt wel een mooie rekening krijgen van de politie.
De meisjes hadden er immers niets beter op gevonden om, vanuit het Franse jeugdhuis waar zij verbleven, een sms'je te versturen naar hun ouders, met daarin de boodschap dat zij gegijzeld werden. Zij hadden buiten een jongen gezien die een speelgoedrevolver afvuurde met balletjes, en hun verbeelding ging blijkbaar met hen op de loop.
De ouders die de boodschap ontvingen, alarmeerden de politie, die het jeugdhuis bestormden. De moraal van het verhaal zou kunnen zijn: koop een brilletje, of ook: houd uw duimpjes in bedwang vooraleer u een boodschap verstuurt!
http://www.theinquirer.net/?article=22123

* Add-on voor Firefox zorgt voor onrust
Zoals u weet kan u bij de browser Firefox verschillende add-ons toepassen, die extra mogelijkheden toevoegen aan de browser. Via Tools / Extensions kan u deze extraatjes downloaden en installeren.
Nu is er blijkbaar een add-on die de Firefox-geeks wel aanstaat, maar waarmee de sitebouwers helemaal niet opgezet zijn. Het gaat om GreaseMonkey (1); daarmee kan u stukjes DHTML, user scripts toevoegen aan een pagina die u bezoekt vooraleer ze te downloaden.
Dat kan leuk zijn, omdat u zo bijvoorbeeld de advertenties kan verwijderen. Maar er zit ook een keerpunt aan de medaille: het kan een risico inhouden, en de sitebouwers vinden het niet leuk.
En dat roept een dilemma op. In hoeverre mag een surfer de pagina die hij bezoekt veranderen? Sitebouwers kunnen leven met kleine wijzigingen. Dat u als bezoeker bijvoorbeeld Javascript uitzet, zelfs als dat de lay-out van de pagina aantast. Maar waar zit de lijn?
Dit artikel van CNet heeft het over deze dunne lijn, maar ook over de risico's die GreaseMonkey inhouden, en waarvan cybervandalen misbruik kunnen maken om amok te maken op uw pc.
http://greasemonkey.mozdev.org/
http://news.com.com/Firefox+add-on+lets+surfers+tweak+sites%2C+but+is+it+safe/2100-1032_3-5631009.html?tag=nl.e496&tag=nl.e496

* Online weddenschappen: het internet heeft zijn grenzen
In Frankrijk heeft PMU (Pari Mutuel Urbain) een monopolie op het gokken. Althans in de bakstenen wereld. Op het internet wordt dat monopolie bedreigd door de vele online goksites. En PMU is dat beu.
Het bedrijf heeft aangekondigd dat het een geding inspant tegen met name vier online goksites uit andere landen, omdat die een wet uit 1891 (!) overtreden zouden hebben. Het gaat om twee bedrijven uit het VK, eentje uit Gibraltar en eentje uit Malta. Die hadden het namelijk in de afgelopen maanden aangedurfd om ook Franse afdelingen van hun website te lanceren. Daar kon de goklustige dan inzetten op verschillende Franse sportwedstrijden, zoals paadenrenenn en voetbal.
De aangeklaagde bedrijven hebben aangekondigd dat zij zich zullen wenden tot EU om hen te beschermen: in november 2003 heeft namelijk het Europese Gerechtshof ItaliŽ gedwongen om een dergelijke aanklacht tegen een Britse bookmaker te laten vallen. De redenering: vermits de ITaliaanse staat actief het gokken promoten via een staatsmonopolie (dat tussen haakjes ook hier in BelgiŽ bestaat), en dus grove winsten opstreek uit het gokken, kon de staat het argument niet inroepen dat het publiek beschermd moest worden, om buitenlandse concurrentie te verbieden.
En dan zijn wij nu benieuwd wanneer er ook in BelgiŽ online goksites (van Belgische of buitenlandse origine) zullen rechtstaan, en het Belgische monopolie zullen trachten te trotseren..
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=1510&ncid=1510&e=5&u=/afp/20050324/tc_afp/francebritaineu_050324183754%3CP%3E

* Operatoren vormen front tegen hackers
Om het stijgend aantal hacks en Denial of Service aanvallen tegen te gaan, hebben verschillende grote telecombedrijven een alliantie gevormd, de Fingerprint Sharing Alliance.
De leden van deze nieuwe organisatie zullen met elkaar informatie uitwisselen over de internet aanvallen, de zogenaamde Fingerprints, om zo de boosdoeners sneller te kunnen opsporen. Tot de deelnemers behoren alvast Deutsche Telekom, MCI, NTT, Cisco Systems, Earthlink.
Volgens recente cijfers van het FBI en het Computer Security Institute zijn DoS aanvallen de tweede duurste soort computermisdaad. Volgens het onderzoek hebben 494 bedrijven gezegd dat zij 141 mijoen dollar verloren hebben door deze computermisdaden. DDoS aanvallen hebben zelfs diefstal van intellectueel eigendommen verstoten als nummer één bij de beveiligingsrisico's...
http://www.internetnews.com/security/article.php/3493206

* MGM versus Grokster
In de VS is dinsdag een belangrijk proces van start gegaan: Metro-Goldwyn-Mayer studios versus Grokster. Het zou een mijlpaal kunnen worden in de rechtspraak over het al dan niet legaal zijn van P2P ruildiensten, maar tegelijkertijd kan deze zaak ook verstrekkende gevolgen hebben voor elke technologie die mogelijk gebruikt zou kunnen worden om inbreuken te maken tegen de auteurswetgeving.
Tot hiertoe werd bij vorige zaken altijd gesteld dat de makers van zulke software, in dit geval dus Grokster en StreamCast Networks, niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor wat de gebruiker doet of mispeutert met de software. Als het Amerikaanse Hooggerechtshof ook deze lijn aanhoudt, dan kan de huidige generatie P2P ruilsoftware niet verboden worden (tenzij het Amerikaanse Congres een speciale wet zou in het leven roepen). Bij deze beslissingen wordt telkens verwezen naar de Sony Betamax zaak uit 1984: toen verwierp het Hooggerechtshof een eis van de filmindustrie om het gebruik van de home videorecorder te verbieden. Jawel: u leest het goed: Hollywood wou Sony Betamax, een voorloper van de huidige videorecorder, verboden werd omdat gebruikers daarmee inbreuken konden maken op auteursrechterlijk beschermde werken. De rechter oordeelde dat, omdat er legitieme manieren waren om het toestel te gebruiken, Sony zelf geen inbreuk pleegde op de auteursrechten door het toestel te verkopen - zelfs al was Sony ervan op de hoogte dat gebruikers het toestel ook voor illegale praktijken aanwendden.
Een heel heldere analyse van de achtergrond vindt u bij Washington Post (1) (2) en (3) en CNet (4) en (5)
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A9343-2005Mar29.html?referrer=email
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/technology/articles/groksterprimer_033805.htm?referrer=email
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A8684-2005Mar29.html?referrer=email
http://news.com.com/Top+court+to+hear+landmark+P2P+case+Tuesday/2100-1027-5638040.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703
http://news.com.com/FAQ+Betamax--techs+favorite+ruling/2100-1027-5637912.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

* De fax: aan ouwertje dat het blijft doen
Een heel leuk artikel over de ouwe trouwe fax vonden we bij International Herald Tribune. Want waar het moderne kantoor helemaal digitaal gegaan is, met handtoestellen en draadloze apparaten, dan is de fax toch nog altijd niet verdwenen - alle voorspellingen van het papierloze tijdperk ten spijt.
Het toestel mag dan lelijk zijn, en met zijn gesjirp heel wat lawaai maken, en vaak junk uitbraken: toch zijn er heel wat mensen die, wanneer zij 's ochtends het kantoor binnenstappen, eerst naar hun faxmachine stappen en dan pas hun e-mail controleren of het antwoordapparaat van de telefoon beluisteren.
De cijfers bewijzen het. De verkoop is natuurlijk niet meer zoals vroeger (3,6 miljoen toestellen in 1997 in de VS), maar verleden jaar werden er toch nog 1,5 miljoen toesteleln verkocht, vaak van het type waarbij fax gecombineerd wordt met andere functies zoals kopiŽren en scannen.
Leest u zelf dit eerbetoon aan het ouwertje.
http://www.iht.com/articles/2005/03/28/business/fax.html

* MS tracht de piraten te paaien
Een tijdje geleden kon u lezen dat Microsoft gestart is met een nieuw programma tegen piraterij. Daarbij kan u on line uw versie van het Windows besturingssysteem laten verifiŽren of het wel origineel is. Is dat zo, dan mag u voortaan extraatjes downloaden bij Microsoft.
Het Windows Genuine Advantage programma werd nu nog uitgebreid. met LIP's. En dat heeft dus niets te maken met sex, wel met Language Interface Packs: add-ons voor het besturingssysteem waardoor de gebruiker bepaalde onderdelen kan omzetten naar zijn eigen taal (dus buiten de 24 talen waarin Windows reeds verkrijgbaar is).
Microsoft heeft het wel handig bekeken: het eerste LIP dat via WGA uitgebracht wordt, is in het ViŽtnamees. En wat wil het toeval: dat ViŽtnam nu juist het land is waar enorm veel piraatkopietjes van Windows circuleren. Blijkbaar is Microsoft van plan om piraterij bij de bron aan te pakken, en hoopt het gebruikers met dit aanbod te overhalen om toch maar een legale versie te kopen...
http://www.betanews.com/article/MS_Adds_Genuine_Advantage_Goodies/1112203388

* HP vervolgt bedrijven die inktcartridges hervullen
Zoals u wellicht al goed ondervonden heeft aan uw portemonneetje, zijn de cartridges van de printers niet goedkoop. Met 3 of 4 cartridges kan u tegenwoordig zelfs al een nieuw printertje kopen...
Dat nodigt natuurlijk uit tot concurrentie, en enkele slimme bedrijven zijn op het idee gekomen om hervulbare cartridges te maken. En dat zint natuurlijk de bedrijven niet die de originele cartridges maken. Dus zal het u niet verwonderen dat HP deze week een proces ingespannen heeft tegen twee Amerikaanse hervullers, Rhino Tek en InkCycle. De beschuldiging: inbreuk op enkele HP patenten.
Volgens HP gaat het echt niet om het feit dat de gebruiker nu cartridges kan kopen bij een ander, want HP houdt vol dat het bedrijf het recht op keuze van de consument wil respecteren. Het zou duidelijk gaan om de inkt die gebruikt is. En als HP dit proces wint, zou dit wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben, tenminste als de inkt die deze bedrijven gebruiken, ook door andere hervullers gebruikt wordt.
Kortom, een niet al te gemakkelijke materie (1). Wat ons leidt tot het volgende opmerkelijke cijfer, afkomstig van de site Cijfers (2), en ons doorgespeeld door medewerker Wim W:
"Afgemeten aan het volume was inkt voor een HP inkjet printer begin vorig jaar 7 keer zo duur als Dom Perignon champagne uit 1985."
http://www.cijfers.net/weetje/
http://news.com.com/HP+sues+firms+that+refill+ink+cartridges/2100-1041-5643687.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

* Cijfers over het internet-bereik
En nu we toch bezig zijn over cijfertjes, even een bericht dat mensen met een website (en aspiraties om advertenties voor die site te verkopen) plezier zal doen. Volgens het Amerikaanse Press Institute zou het internet momenteel op de vierde plaats komen wat betreft het bereik (reach) van de bevolking (51%), en daarmee een groter bereik hebben dan de magazines (42%). De kranten staan op de 3e plaats (59%), radio op nummer 2 (73%) en tv nog altijd op nummer 1 (94%).
En als u zou kijken naar het aantal uren dat op het internet doorgebracht wordt, dan doet het internet het nog beter, en komt het op de 3e plaats, na radio en tv.
http://www.journaldunet.com/0503/050330brefinter.shtml

* Welk statuut hebben bloggers?
Blogs zijn erg populair. Zij verenigen het goede en het slechte van het internet. Het goede: iedereen kan, dankzij de simpele techniek van het blog, een eigen website hebben en vrijelijk publiceren. Het slechte: iedereen publiceert, maar niet altijd doordacht. De laatste weken zijn er verschillende verhalen in de pers verschenen over studenten die hun blogs gebruikten (misbruikten) om hun professoren te belasteren. Wat niet zonder gevolgen gebleven is uiteraard...
Daarom is het eens tijd om stil te staan over de wettelijke status van de blogger. En daarover vonden wij een heel interessant artikel bij Journal du Net.
Eerst en vooral is en blijft de blogger verantwoordelijk voor wat hij neerschrijft in zijn blog; hij mag zich niet achter anonimiteit verschuilen. Dat wil zeggen, in het geval van een eigen website, dat daarop duidelijk de contactgegevens vermeld moeten worden. En in het geval van een privé-blog moet de blogger bekend zijn bij degene die het blog aanbiedt, de blogdienst. Die treedt dan als host op. Dat houdt dan weer in dat de host niet verantwoordelijk is voor wat de blogger schrijft, maar wel moet optreden tegen de blogger, zodra hij merkt dat er belasterende inhoud gepubliceerd werd, en/of men de host hiervan op de hoogte gebracht hebben.
Dit en nog meer interessante punten in dit artikel. Aanbevolen lectuur!
http://www.journaldunet.com/juridique/juridique050331.shtml

* Wat met auteursrechten bij offshoring?
En nu we toch met juridische zaken bezig zijn, blijven we nog even bij Journal du Net. Daar vonden we namelijk nog een interessant artikel, ditmaal over auteursrechten bij software.
Bij het ontwikkelen van programma's wordt steeds vaker gebruik gemaakt van outsourcing en offshoring. Outsourcing: stukjes programma worden uitbesteed aan andere bedrijven, die deze code uitschrijven. De moederbedrijven concentreren zich dan op de hoofdlijnen van de code. Dat gebeurt meestal om reden van competiviteit, en dat outsourcen gebeurt dan ook vaak naar lage loonlanden. En in dat laatste geval spreekt men van offshoring.
Zo'n landen zijn Marokko, Polen, RoemeniŽ, waar een loon gehanteerd wordt dat gelijkaardig is aan het onze, en India, China en ViŽtnam waar lagere lonen toegepst worden.
U verstaat: een groot voordeel door de flexibiliteit en door de lage prijs. Maar er zit ook een keerzijde aan de medaille. Software wordt namelijk beschermd door de wet op de auteursrechten. Maar bij outsourcing en offshore rijzen er problemen. Want normaal wordt software gemaakt door een loontrekkende van een bedrijf, die handelt in het kader van zijn functie en op instructie van zijn werkgever. En dus gaan de auteursrechten van zijn werk automatisch over naar de werkgver. Maar bij offshore kan het gebeuren dat de plaatselijke wetten anders voorzien, en dat het bedrijf dat de software uitbesteed heeft, haar eigendomsrecht over de programmacode verliest.
Een ingewikkelde materie, maar toch even de moeite waard om bij stil te staan. Nog een stukje aanbevolen lectuur dus.
http://solutions.journaldunet.com/imprimer/0503/050330_juridique.shtml

* Springsteen: nieuwe single enkel via het internet
Om deze week te besluiten een berichtje uit de muziekwereld, dat aantoont hoe sommige artiesten wel degelijk menen dat het internet een belangrijk nieuw distributiekanaal is voor hun muziek.
Terwijl sommige artiesten zich met hand en tand verzetten tegen het internet, precies of daar enkel de P2P ruilnetwerken bestaan, hebben anderen deze nieuwe markt voor digitale muziek met open armen verwelkomd. Bruce Springsteen bijvoorbeeld brengt de eerste single van zijn nieuwe album, "Devils & Dust" exclusief op het internet uit, via AOL Music en Apple's iTunes Music Store.
De single zal pas vanaf 26 april in de bakstenen platenzaken liggen.
Onlangs kondigde Microsoft ook nog aan dat het een deal gesloten had met Mariah Cary, om haar nieuwe single exclusief via MSN Music te promoten.
http://www.betanews.com/article/Springsteen_Debuts_NetOnly_Single/1112031037


JOBAANBIEDING

Dynamisch internetbedrijf is op zoek naar een free lance grafisch ontwerper
(lay-out van pagina, buttons, thema..) Wie interesse heeft, kan zich aanmelden bij:
pdl@pdl.be


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* MIT bouwt nieuwe wekker
Een berichtje dat u vast en zeker van pas zal komen, nu we afgelopen weekend de klok moesten verzetten en sindsdien nog met slaapogen 's ochtends aan ontbijt zitten.
Bij het MIT Media Lab hebben ze namelijk een nieuwe wekker ontwikkeld, "Clocky". En die krijgt, geloof het of niet, pootjes. U zet hem op uw nachtkastje, en wanneer hij 's ochtends afloopt verbergt hij zich terstond. En om er zeker van te zijn dat u echt wel wakker wordt, verbergt Clocky zich elke dag op een andere plaats.
Om u elke dag om de tuin te kunnen leiden is Clocky voorzien van wieltjes, en zit hij verpakt in een soort tapijt, om een eventuele val van uw nachtkastje te dempen. Clocky kost wel $20 om te fabriceren, dus de winkelprijs valt nog af te wachten.
http://www.betanews.com/article/MIT_Builds_Alarm_Clock_That_Hides/1111767858

* Microsoft maakt info-fiches
Stilaan lekken er meer bijzonderheden uit over de volgende versie van het Windows besturingssysteem, Longhorn, waarop we met zijn allen al zo erg erg lang wachten.
The Wall Street Journal heeft nu wat meer details bekend gemaakt over één van de beveiligingsaspecten. Zoals u weet heeft Microsoft al die kritiek op de vele lekken ter harte genomen, en besloten bij de nieuwe versie van Windows de nadruk te leggen op veiligheid.
Bij Longhorn zal er dus een nieuw onderdeel zitten, de "Info-cards"; die moeten de gebruiker meer controle geven over de informatie die over hemzelf on line aan derden gegeven wordt. Die "fiches" zouden ervoor zorgen dat websites minder persoonlijke informatie van u moeten opvragen en opslaan dan nu het geval is. Bovendien zou u gewaarschuwd worden indien u op een nagemaakte site komt, die uw persoonlijke informatie tracht weg te kapen.
http://money.cnn.com/2005/03/28/technology/microsoft_security/index.htm

* HotRecorder voor VoIP babbeltjes
Ook gewone internauten maken steeds meer gebruik van VoIP (Voice over IP - telefoneren via het internet). Vooral de software van Skype heeft VoIP populair gemaakt.
Het bedrijf United Virtualities heeft nu software uitgebracht waarmee u meer mogelijkheden krijgt met VoIP. De software is gratis, maar u moet wel enkele advertenties slikken.
Met de HotRecorder software kan u telefoongesprekken via het internet opnemen en doorzoeken; daardoor kan u ook een voice mailbox maken voor VoIP gesprekken, en boodschappen versturen naar de in-box van een mailaccount, of mobiele telefoon.
HotRecorder werkt met gesprekken die u voert via Skype, AOL Instant Messenger, FireFly, Yahoo Messenger en Net2Phone. Wil u geen advertenties slikken, dan kan u de software ook aankopen ($15)
http://www.hotrecorder.com/

* In hersens ingeplante chip
Een nieuwe term: "brain-computer interfaces". Het brengt de science fiction weer een stapje dichterbij.
Het gaat om experimenten waarbij een of meerdere chips ingeplant worden in de hersens. Met die chip kan men dan door software bediende toestellen controleren, zoals een cursor op de computer, de kanaalkiezer en het volume van de tv. De technologie opent mooie perspectieven voor mensen met een handicap, zelfs mensen die volledig verlamd zijn. Zij zouden als het waren met hun geest allerlei apparatuur kunnen bedienen.
Meer hierover bij The Guardian en BBC, en commentaren bij Slashdot.
http://www.guardian.co.uk/life/feature/story/0,13026,1448140,00.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4396387.stm
http://science.slashdot.org/science/05/03/31/170240.shtml?tid=191&tid=126&tid=14
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Nieuw pakket van Norman: Norman Ultimate Security; bevat ook anti-spyware en spamWeed.
http://www.norman.nl/


*** Longhorn
Microsoft staat precies voor een nieuwe uitdaging. Sinds de Xp versie, nu pakweg 5 jaar geleden, zijn de meeste gebruikers tevreden met wat ze hebben. Ook zijn er de (nu) maandelijkse patches en updates die de veiligheid wat meer garanderen. Daardoor zijn de XP gebruikers niet echt geneigd om later over te schakelen op Longhorn. Longhorn heeft ook al verschillende vertragingen opgelopen, onder andere ten koste van XP. Alleen de systeemeisen al doen ons huiveren.
En internet explorer 7 die voorzien was voor longhorn, komt er ook al aan, om de "concurrentie" tegen te gaan met oa firefox en opera.[Dave L]
http://www.zdnetindia.com/techzone/trends/stories/nsl,119699.html
http://www.zdnetindia.com/techzone/trends/stories/119706.html
http://www.zdnetindia.com/techzone/trends/stories/119707.html

*** Microsoft Calculator Plus: een nieuwe versie van de oeroude Calculator. Plus een link waar u hem zonder legitimatie kan downloaden..
http://download.microsoft.com/download/0/4/5/045ae76d-2edb-4e6b-84af-aba399e2f2e8/CalcPlus.msi
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=5778

*** Een Chinese gamer heeft een andere gamer vermoord, omdat die zijn virtueel zwaard verkocht zou hebben voor echt geld [Dave L]
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7098
http://www.theinquirer.net/?article=22205

*** John Carmack bezig met Doom-RPG voor mobieltjes [Dave L]
http://www.armadilloaerospace.com/n.x/johnc/Recent%20Updates
http://www.tweakers.net/nieuws/36760

*** Er waren (opnieuw) 2 zware fouten in Norton Symantec [Dave L]
http://news.zdnet.co.uk/software/applications/0,39020384,39193137,00.htm

*** Sony reageert op dode-pixelproblemen PSP [Dave L]
http://www.tweakers.net/nieuws/36737

*** Telefoon met ingebouwde projector gedemonstreerd [Dave L]
http://www.tweakers.net/nieuws/36747

*** Pez-rage op komst? [Dave L]
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7088
http://news.com.com/Pez+to+dispense+MP3s+instead+of+candy/2100-1041_3-5637456.html?tag=st_lh

*** Medewerker Dave L zorgde voor een paasei vol berichtjes:
- Yahoo upgradet mailboxen
http://www.vnunet.com/news/1162157

- Sony PsP (Playstation Portable) heeft last van dode pixels, en valt niet onder garantie
http://www.neoseeker.com/news/story/4461/
http://www.tweakers.net/nieuws/36725

- Toshiba zit met monsterboete wegens bedrijfsspionage
http://www.reuters.com/financeNewsArticle.jhtml?type=businessNews&storyID=8001244
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7083

- China: plasma tv's goedkoper van Hitachi en Pioneer
http://www.digitimes.com/displays/a20050325A1001.html

- Tv op usb?
http://www.everythingusb.com/compro_videomate_dvb-t_stick.html

- Chipmakers naderen grenzen technologie
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4604

- USB historie
http://www.everythingusb.com/timeline.html

- Sterke toename onboard grafische chips in 2004
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4596

- Einde Intel 5xx serie in zicht
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4597
http://www.theinquirer.net/?article=21997

- Ze vissen nu op Yahoo..
http://www.internetnews.com/security/article.php/3492996

- Crapcleaner: handig kuismiddel voor de pc: klein en doet niet meer wat nodig is!
http://www.ccleaner.com/

- Intel investeert in elektronische inkt
http://www.tweakers.net/nieuws/36720

- FBI scant bedrijven op file sharing activeiten
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7087

- ICANN keurt nieuw .eu top-level domein goed
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7082

- Draadloos internet via lantaarnpalen
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7085


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Gregg Danton
[British Blues] In de jaren 50 had de elektrische blues van Muddy Waters en Bo Diddley een kleine maar erg toegewijde aanhang onder de Britse tieners. Een van hen was Alexis Korner, die smaen met Cyril Davies een blues club opende in Londen, waar de Amerikaanse bluesartiesten konden spelen. Korner begon uiteindelijk een eigen band, Blues Incorporated, waarbij menige jonge artiest een gastoptreden gaf, van wie we de naam later terugvinden bij bands zoals de Rolling Stones, Animals, Yarbirds.
De Britse blues-school maakte dankbaar gebruik van de nieuwe gitaarversterkers, en later kwamen daar natuurlijk andere invloeden bij, plus uiteraard de hallucionegene experimenten. Enkele notoire namen van British Blues zijn Eric Clapton, Jimmy Page, Fleetwood Mac.
Deze artiest is singer-songwriter, en bovendien multi-intrumentalist. Best te pruimen!
http://download.com/greggdanton

* Chapman & Merry - Feel it
[British Blues] Songs vol met nostalgie naar de goede oude tijd van de Mersybeat. Mooi snel tempo van de gitaartjes!
http://download.com/chapmanmerry

* Warbux - Bad Love
[British Blues] Een man die naar eigen zeggen met de grote der aarde gespeeld heeft. Deze song bevat een zware baslijn, en heeft soms met de stemmetjes een erg sterke gelijkenis met de Beatles. Een aanrader.
http://download.com/warbux

* Devilrouser - On the Run
[British Blues] Deze keer een ietwat ruigere versie van British Blues, heerlijk nostalgische muziek die doet denken aan Led Zeppelin of Cream.
http://download.com/devilrouser


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ketterij is een ander woord voor vrijheid van gedachte
[Graham Greene]
De nieuwe oogst


* Ourmedia
Deze site verschaft gratis opslagruimte en bandbreedte voor video's, audiobestanden, teksten, software. De site is nog in alfa-vorm!
[Taal: Engels]
http://www.ourmedia.org/

* Papierformaten
U kent uiteraard het A4 papierformaat; het wordt dan ook over de hele wereld gebruikt. Deze site legt uit welke andere formaten er bestaan, hoe het systeem ineenzit, en welke ideeŽn erachter zitten.
[Taal: Engels]
http://www.cl.cam.ac.uk/~mgk25/iso-paper.html

* Blogging Pro
Bent u ook bezig met bloggen? Dan moet u voorwaar eens langs gaan bij deze site. Daar vindt u namelijk nieuws over het bloggen, plugins, thema's enz.
Zo was er bij ons bezoekje nieuws over een plugin voor WordPress, Picasa Gallery, waarmee u een galerij van beelden kan toevoegen aan uw tekstin de blog.
[Taal: Engels]
http://www.bloggingpro.com/archives/category/wordpress-plugins/

* Blogtelevision
Dit is een blog volledig bestaande uit video's, die dan weer afkomstig zijn uit miljoenen blogs over de hele wereld.
[Taal: Engels]
http://www.blogtelevision.net/

* De klassiekers op het internet
Van Aesopius over Homerus, Horatius, tot Xenophon: op deze website vindt u de werken van de klassiers uit de Griekse en Romeinse tijd, in het Engels vertaald, met uitleg over het leven van de auteurs. Droge kost voor de meesten, maar misschien een interessante tip voor studenten.
[Taal: Engels]
http://classics.mit.edu/Browse/index.html

* Hoe weet u of u gehackt bent?
OP deze pagina vindt u een uitstekende handleiding om uit te zoeken of uw computer gehackt is. Tevens worden er de progjes vermeld die u kunnen helpen bij deze speurtocht.
[Taal: Engels]
http://www.bleepingcomputer.com/forums/tutorial24.html

* Weetjes over de Nasa
Er wordt heel wat aandacht geschonken aan de Nasa en de ruimtereizen. Maar sommige zaken weten we eigenlijk nog altijd niet - en we zouden toch zo graag antwoord weten op enkele simpele, gewoon menselijke vragen zoals: maakt een ruimteschip lawaai wanneer het voorbijvliegt? Hoe laat is het in de ruimte? En, de vraag die iedereen zich ongetwijfeld stelt: gaan astronauten ook naar de wc? Het antwoord is te vinden op deze site.
[Taal: Engels]
http://spaceflight.nasa.gov/brainbite/home.html

* In cre dib le Blogs
Er zijn heel wat blogs op het internet, zoveel blogs dat u er wel in lijkt te verdrinken. Dan kan het handig zijn dat er een site zoals IncredibleBlogs bestaat, die het internet afstruint en voor u op zoek gaat naar de beste blogs op een bepaald domein.
[Taal: Engels]
http://www.in
credib
leblogs.com/

(opmerking: wij hebben de url incr edib leblo gs. com uiteengetrokken, omdat anders deze mail weer in de spammand terecht komt!)

* Frans computerjargon
Een Fransman heeft geen last van spam, maar van "arrosage". En zijn computer wordt niet bedreigd door een hacker, maar door een "fouineur". En hij tekent geen smileys in zijn boodschappen, maar "frimousses". Goed om weten als u eens een gesprek wil voeren met een Franstalige internaut.
Wil u meer woordjes, plus een duidelijke verklarende woordenboek van (ook Engelstalige) computertermen? U krijgt van ons het adres.
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/0redac_actu/0503-mars/internet-francais.shtml
http://encyclopedie.linternaute.com/

* Vrijdag animatiedag : Proximity (flash game)
Een leuk denkspel waarbij u tegen de computer speelt. Het doel is om zo veel mogelijk blokjes van uw kleur te hebben met een zo hoog mogelijke score. Indien de blokjes rond het blokje dat u neerlegt een lagere score hebben, veranderen ze naar uw kleur. Indien ze reeds uw kleur hadden wordt hun score met 1 verhoogd.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.freeworldgroup.com/games/prox/

* Vrijdag animatiedag : Transparante achtergronden
Mits wat creativiteit en de juiste keuze van wallpaper op uw PC kan u de illusie opwekken dat u beeldscherm transparant is. Hier ziet u een gallerij met enkele knappe voorbeelden.
(taal : -) [Filover]
http://files.macbidouille.com/transparent/index.html

* Vrijdag animatiedag : e-spots
De beste internet-reclamefilmpjes. PLezier verzekerd!
[Taal: Frans]
http://www.journaldunet.com/rubrique/banner/sommaireban.shtml

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Liedjesteksten
Deze website bevat een enorm aantal liedjesteksten van heel bekende artiesten. Klik een artiest aan en u krijgt een lijst met titels en indien u daar op klikt krijgt u de volledige liedjestekst.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.musicsonglyrics.com

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Fernando Alonso
De offciŽle site van de nieuwe Schumacher van de Formule 1.
http://www.fernandoalonso.com

- Alessandro Petacchi
De officiŽle site van dit Italiaans spurtkanon. Won recent de wielerklassieker Milaan-Sanremo.
http://www.alessandropetacchi.com/

- Bradley McGee
De officiŽle website van deze Australische wielrenner die vooral een goed tijdrijder is.
http://www.bradleymcgee.com/

- Koert-Jan de Bruijn
Deze Nederlandse acteur speelt mee in Goede Tijden, Slechte Tijden en speelt er de rol van Dennis Tuinman.
http://www.koert-jandebruijn.com/
http://www.rtl.nl/soaps/gtst/home/home/index.xml

- Tonya
OfficiŽle fanclub van deze kleine zangeres die haar carriere startte via Eurosong for kids en tevens dochter is van Wim Schamp.
http://www.tonyafanclub.be/

- Foto's van celebrities
Een site met meer dan 300.000 foto's van heel wat bekende (vooral Amerikaanse) personen.
http://celebrityfree.org/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Nooit meer fotohoekjes plakken
- Rage internet: smijt collega van dak!
- Toch betalen voor gratis software?
- Journalistje spelen op eigen website
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Microsoft Calculator Plus
- Surroundgeluid via een hoofdtelefoon
- Splinter Cell Chaos Theory (Review / download)
- Een schokkend leuk spel
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Allernieuwste multimediafeatures present op D600 en E720 gsm's van Samsung.
- Geavanceerde chipset zorgt voor ongeŽvenaarde kleuren op flat tv's van Hitachi.
- Tot 500GB aan bestanden delen via netwerk.
- Packard Bell lanceert 2 pc's met Windows XP Media Center Editie 2005.
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Virtualisatie : AMD licht tipje van de sluier over Pacifica
- Synchroniseer een Mac met een PSP
- Mac OS X immuun tegen virussen ?
- DVD's kopiŽren aan de lopende band
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Gmail wordt nog iets Grootser
- Britse online pub op de hielen van de radioreclame
- MSN start mobiele video-downloaddienst
- AOL lanceert bèta versie van Netscape 8
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- VUM stapt in internettv
- Zottegem: 'Europese primeur' met label van Fabrice Morreau
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Humor: Dolle pret met condooms
- Humor: Straffe Reclamespots
- Humor: Anti-tabaksreclame
- Games: Love Simulation
- Humor: Leve de Techniek!
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Desktop aan de voeten van iPod
- 'DRM voor mobieltje te duur'
- Geruchten over nieuwe versies Apple-computers
- Spamkoning Scott Richter failliet door rechtszaak Microsoft
http://www.tweakers.net


Wikipedia

Wikipedia heeft een weekje verlof!

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip Windows XP: Lijst met onlangs geopende bestanden wissen
Zoals bekend houdt Windows XP een korte lijst bij van documenten die u recent hebt geopend. Wanneer u het vervelend vindt dat anderen precies kunnen zien wat u hebt gedaan op de PC, kunt u ze als volgt verwijderen:
Klik met de rechtermuisknop in de Taakbalk en kies Eigenschappen. Kies in het venster wat nu verschijnt voor het tabblad Menu Start en de knop Aanpassen, en vervolgens in het volgende venster (Menu Start aanpassen) op het tabblad Geavanceerd. Onderaan de pagina, bij Onlangs geopend, haalt u het vinkje weg bij Onlangs geopende bestanden in een lijst weergeven, en klikt u op de knop Lijst wissen.
Nu hebt u alle laatst geopende documenten verwijderd uit de lijst. De bestanden zelf blijven natuurlijk intact.
Bron: Digiweetjes

* Stop Messenger berichtservice
Niet alleen via de mailbox kunnen spamberichten verstuurd worden. Met de Messenger berichtservice kunnen ook berichten verstuurd worden via een netwerk d.m.v. het commando net send. En omdat het internet één groot netwerk is hebben de spammers deze mogelijkheid natuurlijk ook gevonden. Dus gaan we deze service uitzetten.
Vooral wanneer u Windows XP draait is de kans groot dat u bestookt wordt met deze vervelende pop-up schermpjes, immers, in dit besturingssysteem zit de Windows Messenger Service standaard ingebouwd. De snelste, meest effectieve manier om de Messenger berichtenservice uit te schakelen is als volgt: ga naar Start / Configuratiescherm / Systeembeheer en kies Services. Zoek in de lijst die nu verschijnt Messenger. Kies onder de rechtermuisknop Eigenschappen en klik op de knop Stoppen. Selecteer tot slot bij Opstarttype voor Handmatig of Uitgeschakeld. Klik daarna op Toepassen en OK. Voor extra info (bijvoorbeeld over het stopzetten in een andere Windows versie) kunt u terecht op www.stopmessengerspam.com.
bron: Digiweetjes

* Tips voor webwerkers
Om op de hoogte te blijven van het gebruik van browsers is deze site een goed hulpmiddel:
http://www.w3schools.com/browsers/default.asp (Engels)
Surf naar Browser Statistcs en je ziet een overzicht van IE6, IE5, Opera 7/8, Firefox, Mozilla, Netscape 4 en Netscape 7.
Bij het ontwerpen van webpagina's blijft het belangrijk om in de gaten te houden welke browsers het merendeel uitmaken.
Op dit moment is dat Internet Explorer (64%) en Firefox (21,5%).
Sjeef

* Fouten melden uitschakelen
Als Windows XP een fout ontdekt op het systeem dan wordt er standaard gevraagd om een foutrapport naar Microsoft te verzenden. Maar dit wilt u misschien nooit doen. Deze functie is uit te zetten en u hoeft er niet eens voor in het register te zijn.
Klik Start / Configuratiescherm / Systeem en kies voor het tabblad Geavanceerd. Onder op het blad vindt u de knop Fouten melden en als u daar op klikt, kunt u diverse keuzes maken. U kunt er zelfs voor kiezen geen enkele fout te melden.
bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


* Fresh UI
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 808k - freeware
Met dit progje kan u de UI van Windows wijzigen, de User Interface dus. Of het nu gaat om uw eigen desktop, of om het aanpassen van progjes, deze software maakt het mogelijk. Er zijn vier onderdelen: Explorer, Hardware, Windows Interface, en Windows System.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5041/2/fresh_ui/index.html

* AM-Deadlink
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 806k - freeware
IN luttele seconden kan dit progje verifiŽren of de links in uw bookmarks nog wel actueel zijn. (Werkt met IE, Netscape, Opera)
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/4275/2/am-dead-link/index.html

* Photo Resizer
Win98/ME/2000/XP - freeware
Een progje om erg snel de afmetingen van foto's aan te passen - daar heeft u immers toch geen hele fotobewerkingssoftware nodig, niet?
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23007,tk,hsx,00.asp

* Wabmail
WabMail. Free tool om adresboek (.WAB-bestand) in een lijst om te zetten, af te drukkne en/of te exporteren. Komt tegemoet aan veel gestelde vraag (FAQ). Saat op mijn favorieten-lijst van hebbedingetjes. (Wim W)
http://www.bm-productions.tk/

* GameMaker
Win98/2000/ME/XP - freeware
Hebt u er altijd al van gedroomd om computerspelletjes te maken, maar schrok het programmeren u af? Wel, nu wordt uw droom waar. Met dit progje maakt u uw spelletje, met klik en sleep procedures, zonder ook maar één lijntje code te moeten schrijven.(Bron: Wim W)
http://www.gamemaker.nl/

* Advanced Effect Maker
Win98/2000/NT/XP/Mac OS X - freeware
Dankbaar hulpje bij het maken van Flash- en JS effecten voor je website (Wim W)
http://www.effectmaker.com/application/

* Vrijdag Macdag - StarFish X
Mac OS X - 435k - freeware
Een progje om op een eenvoudige manier nieuwe achtergrondjes te maken.
http://www.download.com/Starfish-X-G3-/3000-2234_4-10213592.html?tag=lst-0-1


* Vrijdag Macdag - Eudora OS X
Mac OS X - 3,55 MB - freeware
Wie wat meer van zijn mailprogramma verlangt (meerdere accounts, grote volumes e-mail) komt automatisch bij Eudora terecht.
http://www.download.com/Eudora/3000-2149_4-10358494.html?tag=lst-0-3


Het laatste woord....


Geen reacties van de lezers deze week!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Men kan beter helemaal niet nadenken dan onvoldoende nadenken
[Tristan Bernard]