Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.601
(4.044 wekelijkse,
557 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 31 maart 2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 393 van 26/3/2005Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Gegroet lezers,

Deze week viel er heel wat nieuws te rapen uit het wereldje van de zoekmachines. Die blijven, gelukkig voor ons!, voortdurend vernieuwen, in de hoop de internaut voor zich te winnen. Zoekmachines zijn nu eenmaal belangrijk in ons internetwereldje - zij zijn het opstapje naar de wijde webwereld.

Doet het ertoe welke zoekmachine u gebruikt? Jazeker. U zou zelf eens de proef op de som nemen en eenzelfde zoekwoord of zoekterm ingeven bij verschillende zoekmachines (Google, Altavista, All the Web, Yahoo, MSN...) om zo een beeld te kunnen vormen van die verschillen. Zink niet in vaste gewoontjes, maar leef ook eens gevaarlijk, - op het gebied van zoekmachines dus!

Wij wensen u veel leesplezier, en een fijn lang paasweekend. Bij leven en welzijn hopen wij u volgende week weer te vinden.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Google licht tipje van de sluier
U mag zeggen van Google wat u wil, maar u zal moeten toegeven dat de site blijft vernieuwen, keer op keer. En bij Google vinden ze dat die vernieuwing niet alleen moet komen van de eigen medewerkers: Google heeft haar broncode vrijgegeven, zodat eenieder uit die wijsheid kan putten.
De code is te lezen bij Google Code, waar ook een discussieforum aanwezig is. Vooraleer deze nieuwe rubriek van Google aan het publiek werd voorgesteld, ging er 6 maanden voorbereiding aan vooraf.
Op de site vindt de programmeur allerlei code die Google zelf heeft gebruikt en die ook voor anderen nuttig zou kunnen zijn. Het is echter niet de bedoeling dat andere programmeurs nu ook toepassingen gaan schrijven voor Google. De open broncode gemeenschap reageert in elk geval enthousiast!
http://code.google.com/
http://www.google.com/apis/
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,120100,tk,dn031805X,00.asp
http://www.techweb.com/wire/software/159901760

* Ouders delegeren controle surfgedrag kroost
In de VS heeft een studie van Pew Internet and American Life Project uitgewezen dat steeds meer ouders de controle over het surfgedrag van hun kinderen toevertrouwen aan softwarefilters. In december 2000 was het percentage nog 41%, nu is het al 54% - wat neerkomt op 12 miljoen families in de VS, tegenover 7 miljoen in 2000.
Nog interessante cijfertjes: slechts 1/3 van de tieners meent dat de ouders zijn/haar on line activiteiten in het oog houdt. Verkeerd gedacht dus, want 2/3 van de ondervraagde ouders monitort daadwerkelijk de kindertjes.
Nog opmerkelijk was het feit dat de ouders eerder bezorgd zijn over het surfgedrag van meisjes, dan dat van jongens. Alhoewel dat eigenlijk een weergave is van de off line realiteit, waar meisjes blijkbaar meer beschermd moeten worden (zij kunnen immers, als het te ver zou gaan, zwanger worden!), dan jongens. En een andere conclusie van deze cijfers, dat meer mama's (59%) dan papa's (49%) zich bezighouden met het volgen van de uitstapjes van de kroost op het internet, mag ons eigenlijk ook niet verwonderen.
Toch nog een kleine kanttekening. Ouders zouden nooit ofte nooit volledig mogen betrouwen op software als het gaat om het surfgedrag van hun kinderen. Die beschermen de kinderen, in zekere mate en vertellen de ouders waar hun kinderen gesurft hebben, in zekere mate. De nabijheid van pa en ma echter, lichamelijk en geestelijk, een liefhebbend ouderpaar dat belangstelling toont voor de belevenissen van de kroost op het internet, dat is een veel betere bescherming om de kindertjes te behoeden voor gevaren.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A46481-2005Mar18.html?referrer=email

* 1 miljoen zombies
Wereldwijd zijn er al meer dan 1 miljoen zombie-pc's: computertjes waarvan de controle overgenomen is door boosdoeners en die dan ingezet worden voor allerlei kwaadwillige aanvallen, zoals DDoS aanvallen, maar ook voor het verspreiden van spam-berichten.
Zo meldt de non-profit organisatie Honeynet Project, dat tot deze conclusie kwam na een onderzoek van meer dan 100 botnets. Het grootste botnet dat Honeynet vond, bestond uit maar liefst 50.000 besmette pc's.
Aan het Honeynet project werken mensen mee uit de VS, Canada, IsraŽl, Nederland, Duitsland, AustraliŽ. Zij plaatsten "honingpotten" op het internet (vandaar dus de naam van het project), die net zoals honing vliegen aantrekt, aanvallen van hackers moesten aantrekken. Uiteraard was het daarbij de bedoeling om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de boosdoeners, om zo hun tactiek op het spoor te komen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050318020
http://www.honeynet.org

* Digitale bankroof verijdeld
De Britse politie heeft kunnen verhinderen dat snoodaards er vandoor gingen met zo'n 220 miljoen Britse ponden. Zij wilden die stelen bij het Londense filiaal van een Japanse bank, maar de NHTCU, de Nationale hi-tech Crime Unit, kwam gelukkig de boeven tijdig op het spoor.
De boeven hadden, zo blijkt uit dit bericht, gebruik gemaakt van keyloggers om in de bank te infiltreren. Keyloggers zijn softwareproducten die, zonder medeweten van de gebruiker, op diens pc gezet worden. Alle toetsaanslagen worden genoteerd en in een rapportje doorgestuurd aan degene die de keylogger geplant heeft.
Het gebruik van keyloggers voor misdadige doeleinden komt steeds vaker voor en keyloggers worden ook steeds vaker aangetroffen op pc's. Volgens Webroot is het aantal keyloggers dat gevonden wordt, gestegen van 8 % een jaar geleden, tot een 15% nu. En dat is toch wel erg veel.
De moraal van het verhaal? Uw pc regelmatig nakijken en de nodige beveiliging aanbrengen. Het hele verhaal van de virtuele oplichterij leest u bij Techweb.
http://www.techweb.com/wire/security/159901593

* Amazon doorbreekt de zoekbarrières
Het blijft rommelen in het zoekwereldje. En eigenlijk kunnen wij die concurrentie alleen maar toejuichen, want uiteindelijk worden wij, naargelang de zoekmachines steeds beter worden, er alleen zelf maar beter bij.
Deze week is er nieuws van A9, de zoekmachine van on line boek- en platenwinkel Amazon. Die start met een nieuw initiatief, OpenSearch. Daarbij kunnen andere zoekmachines hun eigen zoekresultaten "syndikeren" of afvaardigen aan A9. Er bestaan namelijk verschillende zoekmachines die gespecialiseerd zijn in zogenaamd vertikaal zoeken: gespecialiseerd zoeken binnen een bepaald domein. Dat levert vaak meer relevante resultaten op dan een zoektocht over het hele internet, omdat de zoekresultaten beperkt worden tot een bepaald domein.
Bij A9 kan u daarom voortaan kiezen of u uw zoektocht ook wil uitbreiden tot deze gesyndikeerde zoekmachines; klik daarvoor de "add more columns" optie aan. Momenteel zijn er al meer dan 40 sites gesyndikeerd.
http://opensearch.a9.com/
http://www.informationweek.com/showArticle.jhtml?articleID=159901108

* Opnieuw rechtzaak rond BitTorrent
Een Britse man heeft van vier grote Amerikaanse filmstudio's te horen gekregen dat hij er best aan doet een minnelijke schikking te aanvaarden, zoniet dreigt een dure rechtszaak.
De man in kwestie, ene Kevin Reid, is de eigenaar van een website, bds-palace.co.uk, waar nieuws over films te vinden is; er hoort ook een forum bij, waar bezoekers films bespreken. Sommige van die bezoekers hebben het daarbij over BitTorrent, de P2P ruilsoftware. En dat zit dus fout, aldus de filmstudio's, die beweren dat er auteursrechterlijke films via de site van Reid ge-upload en gedownload worden.
Bij BitTorrent wordt een groot bestand opgesplitst in verschillende kleine fragmenten die over verschillende computers verspreid worden. Om een bestand te downloaden moet men eerst een "torrent" bestand downloaden; dat bevat dan een link naar een "tracker server", waar een log staat van alle gebruikers waar die fragmentjes te vinden zijn. Zulke Torrent bestanden waren misschien af en toe te vinden op de site van Reid, maar de man heeft die meteen verwijderd zodra hij wist dat er illegale bij waren.
Bovendien, zo zeggen voorstanders van BitTorrent, worden er op de tracker servers geen auteursrechten geschonden. Daar staan immers geen illegale bestanden, er wordt alleen naar verwezen, net zoals een zoekmachine verwijst naar allerhande informatie en dat is dus niet illegaal...
http://news.com.com/U.K.+man+threatened+with+BitTorrent+lawsuit/2100-1032-5626029.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Anti-solitaire wetgeving
Ongetwijfeld hebt u zich ook al eens bezondigd aan het spelen van solitaire op uw computer, terwijl u eigenlijk naarstig bezig zou moeten zijn met uw gewone job op de werkvloer. U bent niet alleen - het solitair of patience spelletje is nu eenmaal standaard aanwezig op bijna alle computers en heel wat mensen nemen af en toe een pauze en doen dan een spelletje.
In de VS zijn ze echter eens gaan uitrekenen hoeveel dat gekaart eigenlijk wel kost. Veel te veel geld en dus allemaal geld van de belastingbetaler dat verspild wordt. Gevolg: een senator wil een wet die het spelen van solitaire op de werkvloer verbiedt.
Een leuke anekdote, maar achter dit verhaal zich nog veel meer. Het bericht komt er in een tijd waar de rechten van de werknemer op elektronisch vlak sterk beknot worden. Hij mag niet surfen voor privé-doeleinden, zijn e-mail wordt gemonitord en nu mag hij dus ook al geen kaartje meer leggen! Een erg interessant artikel over zin en onzin van strenge regels vindt u bij USA Today.
http://www.usatoday.com/tech/news/techpolicy/business/2005-03-18-nc-solitaire-legislation_x.htm

* AFP vervolgt Google
Agence France Presse, één van de grootste persagentschappen ter wereld, verdeelt redactioneel nieuws via allerlei mogelijke media, inbegrepen de elektronische media en meestal tegen betaling. Het heeft nu een juridische procedure ingesteld tegen zoekmachine Google, omdat die zonder voorafgaandelijk akkoord foto's en teksten van AFP gebruikt. Het gaat dan om de afdeling "news" van Google, waar nieuws uit de hele wereld wordt verzameld, ook van AFP en waar de surfer dat nieuws dan kan bekijken zonder te moeten betalen.
AFP vraagt schadevergoeding voor minimum 17,5 miljoen dollar en vraagt de rechter om Google te verbieden nog verder gebruik te maken van content van AFP, zonder diens toestemming.
http://www.journaldunet.com/afp/depeche/hightech/050319124712.xdhegu7x_i.shtml
http://www.theinquirer.net/?article=21942

* Digitale kloof wordt stilaan minder wijd
Er is goed nieuws: de kloof bij het aannemen van digitale technologieŽn wordt stilaan nauwer in de Europese landen. Bij een onderzoek van JupiterResearch werden 17 West-Europese landen onder de loep genomen en werd hun gebruik van 40 technologieŽn bekeken.
Blijkt dat de Scandinavische landen nog altijd koploper zijn: Zweden, Denemarken, Noorwegen. Daarachter volgt het VK. Duitsland, Frankrijk staan op 9 en 10. Griekenland is laatst. Helaas konden wij de hand niet leggen op het origineel van het rapport en kunnen wij u niet vertellen welke plaats ons landje veroverd heeft.
http://news.com.com/Digital+gap+narrows+in+Europe/2110-1025_3-5628396.html?tag=nefd.hed

* Filters van providers werken té goed
Volgens een onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Return Path worden momenteel zo'n 22% van de marketing mails tegengehouden door de filters die de internet providers ingesteld hebben om spam te weren, alhoewel het in dit geval gaat om mails waar de gebruiker wel daadwerkelijk om gevraagd heeft. Ook NeTTies kan daarover tussen haakjes meespreken: steeds vaker blijft onze nieuwsbrief plakken aan de filters van de providers, alhoewel u, lezers, stuk voor stuk, uitdrukkelijk hebt gevraagd om de nieuwsbrief te mogen ontvangen.
In elk geval: die 22% is een toename van 3,3% tegenover het tweede semester 2003. Volgens Return Path fluctueert dit cijfer ook naargelang de provider. In de VS is bijvoorbeeld provider Road Runner (Time Warner) degene die het meest beperkingen oplegt: het bedrijf blokkeert 35% van de legitieme marketing mails. Yahoo en MSN blokkeren respectievelijk 11 en 10% teveel en AOL 9%.
Het is natuurlijk een tweesnijdend zwaard. Spam moet inderdaad aangepakt worden. In de VS is een van de manieren om dat te doen de Can-Spam wet. Die is in januari 2004 van kracht geworden. De eerste resultaten worden nu stilaan bekend. Waar de Amerikaanse internaut verleden jaar nog gemiddeld 137 spamberichten kreeg per week, zijn dat er nu 78. In procentjes uitgedrukt wil dat zeggen dat 60,4% van de mails toen spam was en nu 53,1%.
http://www.journaldunet.com

* Bertelsmann gaat de solotour op
Slaan en zalven, dat is de tactiek die de filmmaatschappijen blijkbaar toepassen tegenover de P2P ruiltechnologie. Langs de ene kant lijkt het erop dat de filmmaatschappijen zo gebeten zijn op de ruiltechnologie dat zij die met huid en haar willen uitroeien. Langs de andere kant lijken de filmmaatschappijen te moeten toegeven dat P2P een distributiemodel is dat echt werkt.
Dat laatste mag blijken uit dit berichtje. De Duitse groep Bertelsmann zal namelijk een eigen downloadplatform voor films, muziek en spelletjes lanceren: Gnab. Dat mag u een beetje beschouwen als een witte merknaam die Bertelsmann zal voorstellen aan operatoren van de mobiele telefonie, providers of tv-zenders als nieuw distributiekanaal. Gnab zal werken volgens het P2P principe (peer-to-peer), maar dan voor het verdelen van legitieme bestanden.
http://www.journaldunet.com

* Icann geeft fiat aan .eu domeinnaam
Een nieuwe lente, een nieuw domein. ICANN, het internationale organisme dat beslist over de internetdomeinnamen, heeft haar uiteindelijke fiat gegeven aan het ontstaan van de Europese extensie ".EU". Die zal vanaf 2006 officieel van start gaan, maar de zogenaamde "sunrise" (de voorafgaandelijke reservaties van domeinnamen) zal beginnen in het 4de trimester 2005.
Eurid is belast met het beheer van deze domeinnaam; deze organisatie werd in 2003 door de Europese Commissie hiervoor uitgekozen en heeft momenteel ook al het beheer van de Belgische, Italiaanse en Zweedse extensies onder haar hoede.
http://www.journaldunet.com

* Nieuwe zoekmachine Yahoo voor gedeelde content
Nog nieuws uit het wereldje van de zoekmachines. Yahoo test momenteel in bètavorm een nieuwe zoekmachine uit die volledig gewijd is aan content waarvoor de licentie valt onder het Creative Commons project. (1) Dat laatste is een non-profit organisatie die soepele bescherming biedt van de auteursrechten voor creatieve scheppingen. Soepel wil zeggen dat de content gewijzigd worden, eraan toegevoegd mag worden, of zelfs dat de content verkocht mag worden.
Wat wil dit praktisch zeggen? Bij deze zoekmachine zal u auteurs en hun werk vinden, waarvan zij bepaald hebben dat het gratis mag gebruikt worden, of mits enkele beperkingen te respecteren. Over dat werk mag u dan gratis beschikken (mits die kleine beperkingen te respecteren uiteraard) zonder dat u eerst toestemming moet vragen aan de auteur. Een mooi initiatief!
http://creativecommons.org/
http://search.yahoo.com/cc
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Betas_Content_Sharing_Search/1111686948

* Ons landje zal de hele IT-wereld naar zijn hand zetten?
Op onze redactie kwam een persbericht toe, waarin aangekondigd wordt dat de internaut voortaan enkel nog rozengeur en maneschijn zal kennen. Volgens het bericht zullen voortaan alle providers maar ook softwareproducenten verplicht worden om gratis beveiligingssoftware aan te bieden en die bovendien gratis te updaten.
Bij dat berichtje fronsten wij toch onze wenkbrauwen. Kan ons land bedrijven zoals Symantec verplichten haar beveiligingssoftware voortaan gratis aan de Belgskes te leveren? Dat betwijfelen wij ten zeerste - wij gaan toch niet in ons eentje het economisch model van de IT-wereld ondergraven, niet?
En moeten providers zoals Skynet, Telenet en anderen voortaan ook de rol van softwareleverancier op zich nemen? De arme providers zijn nu al gedwongen om spion en archivaris te spelen (zij moeten alle communicatie opslaan en gedurende een zekere periode bijhouden, wat hen voor enorme bijkomende kosten stelt...)
Op de website waar het persbericht te lezen valt, vindt u ook informatie over de oorspronkelijke voorstellen van kamerlid De Coene. (1). En daar lezen we toch wel wat meer genuanceerde taal. De softwareproducenten moeten hun beveiligingssoftware niet gratis ter beschikking stellen - neen, het zijn de providers die beveiligingssoftware die momenteel reeds gratis beschikbaar is (ZoneAlarm, AVG Antivirus, enz) in hun basispakket moeten aanbieden. Nu is het zo, dat de meeste providers reeds voldoende waarschuwingen geven op hun website (o.a. telenet doet dat uitstekend) met links naar de websites waar gratis software te verkrijgen is, plus zelfs tips hoe de software geconfigureerd moet worden. In de oorspronkelijke plannen krijgt de provider er echter nog een taak bij. Hij zou verplicht worden om te kijken of u alle beveiligingssoftware geïnstalleerd hebt en up to date onderhoudt, zoniet moet hij u toegang weigeren tot zijn servers...
Leest u zelf over de mooie plannen die wel idealistisch zijn, maar naar onze bescheiden mening toch ietwat onrealistisch zijn. Tussen haakjes: als de provider inderdaad al die zaken moet gaan aanbieden, hoe diep zal de gebruiker dan wel niet in zijn portemonnee moeten tasten om zo'n beveiligde internetverbinding te kunnen betalen?
Leest u het persbericht (1) over het ontwerp zoals het in de Kamer gestemd is, de oorspronkelijke plannen (2) en de reactie van Kamerlid De Coene op het commentaar dat hij van vele internauten gekregen heeft (3)
http://www.veiligecomputer.be/pages/page7.html
http://www.veiligecomputer.be/pages/page6.html
http://www.veiligecomputer.be/pages/page4.html

* Heeft Microsoft Windows gesaboteerd?
Het is al een tijdje geleden dat we nog op de kap gezeten hebben van softwaregigant Microsoft; om de MS-haters een pleziertje te doen, even dit berichtje. De Europese Commissie onderzoekt namelijk of Microsoft opzettelijk de speciale versies van zijn Windowsbesturingssysteem ZONDER MediaPlayer gesaboteerd heeft. Zoals u waarschijnlijk hebt gelezen, werd Microsoft verleden jaar verplicht om zulke Player-loze software uit te brengen, omdat de EU van mening was dat Microsoft zijn monopoliepositie uitbuitte door de integratie van de player in het Windows XP besturingssysteem.
Volgens journalisten van Wall Street Journal nu, zou Microsoft opzettelijk gerommeld hebben met het register in deze player-loze versie, zodat videoclips niet goed weergegeven worden.
http://online.wsj.com/article/0,,SB111153484426786986,00.html?mod=technology_main_whats_news
http://www.theinquirer.net/?article=22055
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

* Programmeren in mensentaal
Er is een nieuwe programmeertaal in ontwikkeling, die ideaal is voor het internet. Het grote voordeel is, dat ze erg simpel is en dus gemakkelijk aan te leren.
De taal heet Ruby, en is ontstaan in Japan, maar heeft sindsdien aan populariteit gewonnen. Voor wie zelf een beetje thuis is in programmeren: Ruby is een combinatie van Smalltalk qua gebruik van het Object, van Python voor de eenvoud in gebruik, van Perl voor de flexibiliteit. Waar Python al simpel was (gedaan met de ; aan het einde van elke lijn, gedaan met de accolades), doet Ruby het nog simpeler. Er zijn installaties beschikbaar onder Windows, MacOS X en andere besturingssystemen.
Bij Journal Du Net vindt u een voorbeeldje van de syntax van deze programmeertaal. En u zal moeten toegeven: zelfs voor een leek is dit verstaanbaar!
http://rubyinstaller.sourceforge.net/
http://homepage.mac.com/discord/Ruby/
http://www.ruby-lang.org/en/20020102.html
http://developpeur.journaldunet.com/tutoriel/ruby/050318-ruby-intro.shtml

* Grote kuis in de ruilnetwerken
Wie zelf regelmatig met ruilnetwerken bezig is, zal het ongetwijfeld bemerkt hebben: die zitten vol met valse bestanden. Hollywood en de platenindustrie planten die daar, om zo illegale downloaders af te schrikken. Zij hopen dat de gebruikers, als de P2P netwerken maar voldoende volgestopt worden met valse bestanden, het beu zullen worden en het ruilen opgeven. Komt daar nog bij dat er ook heel wat spam in die pot zit en u verstaat dat het niet gemakkelijk is om nog iets goeds te vinden in dat hele zooitje.
Wetenschappers aan de Cornell University willen daar wat aan doen en zij hebben een nieuw programma bedacht dat deze spam uit de P2P pot moet wegfilteren. Zij zijn daarvoor in de leer gegaan bij Google dat zich baseert op de aanbevelingen van andere gebruikers bij het opstellen van zijn zoekresultaten. En dat doet hun "Credence" software ook: de computers van het netwerk zitten op de achtergrond met elkaar te "roddelen", om uit te vissen welke bestanden betrouwd kunnen worden en welke niet.
Meer uitleg over het systeem en ook over de problemen van de spam bij P2P netwerken, bij CNet.
http://news.com.com/Cleaning+spam+from+swapping+networks/2100-1032-5623848.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

* IBM: spam de spammer
Het lijkt wel Plopsaland: spammeredespam! Het gaat om een ideetje van IBM, dat spam wil bestrijden door die terug te sturen naar de afzender. De spammer gespamd, als het ware.
De technologie heet FairUCE en legt zich toe op het beter analyseren van de identiteit van het domein vanwaar een e-mail verstuurd wordt. De computer zou zo beter het onderscheid moeten kunnen maken tussen een e-mail waarvan het adres van de afzender gespoofd is en een mail die afkomstig is van een legitieme bron.
Het gevaar bestaat natuurlijk dat ook legitieme mails verkeerdelijk als gespoofde mails beschouwd worden en terug gezonden worden naar de afzender, maar daar maakt IBM zich niet zo'n zorgen over - er gebeurt niets erger dan dat de mail gebounced wordt (teruggezonden) zodat de afzender in elk geval weet dat zijn mail de bestemmeling niet bereikt heeft.
http://www.betanews.com/article/IBM_Fights_Back_Against_Spammers/1111517023

* IPELA
In onze reeks "nieuwe woordjes leren" laten wij u kennismaken met IPELA, de nieuwe lijn van Sony. Het woord is afkomstig van IP (Internet Procotol) en "bella", het Italiaans voor "mooi".
Met IPELA brengt Sony een reeks high-end toestellen uit die via IP netwerken werken, in een plug-and-play systeem. Daarbij moet u denken aan bijvoorbeeld een videoconferentiesysteem met bewakingscamera's die via netwerken gekoppeld zijn.
Eigenlijk niet echt iets voor de gemiddelde internaut, maar wij vonden het nu eenmaal een mooi woordje...
http://www.sony.com/ipela
http://news.designtechnica.com/article6904.html

* Gaatje in iTunes gedicht
Slimmeriken hadden uitgevonden dat, mits bepaalde handelingen, het mogelijk was om bij iTunes Music Store songs aan te kopen zonder de speciale DRM (Digital Righs Management) erbij te moeten nemen. Apple heeft daarop dit gaatje gedicht, maar als gevolg daarvan moeten gebruikers die een jongere versie van iTunes hebben dan versie 4.7, een upgrade uitvoeren, zoniet kunnen zij geen songs meer aankopen.
Door deze update kan ook PyMusique niet meer gebruikt worden, een softwaretoepassing voor Windows en Linux, die bedacht was door o.a. de beruchte DVD Jon en waarmee zoals gezegd de gedownloade songs niet vergezeld waren van de FairPLay DRM technologie.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,120126,tk,dn032205X,00.asp


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Wetenschappers van het befaamde MIT (Massachusetts Institute of Technology) raden de Braziliaanse regering aan om open source software te gebruiken, in het kader van het "PC Conectado" Programma, waarbij 1 miljoen computers aan de armere bevolkingsgroepen verkocht worden.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050319004

*** De Chinese fabrikant van harde schijven ExcelStor heeft een gecombineerde opslag/beveiligingoplossing uitgebracht, waarbij zowel versleuteling en restore-functie in de harde schijf van 80 giga verankerd zijn.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050319001

*** Aantal studenten informatica daalt in de VS. Nog meer outsourcing in de toekomst?
http://solutions.journaldunet.com/emploi/actu_2005/0503/050321_students_usa.shtml

*** Volgens een studie zou er geen interesse bestaan bij de grote p ornoboeren om ook blote dametjes aan te bieden op het mobieltje - de winst daar zou immers veel te laag liggen, in verglijkin met porno op het web.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050319002

*** Sony laat u naar filmpjes kijken op uw PlayStation
http://pcwnl.pcworld.com/t/395978/8310587/970048/0/

*** Yahoo belooft plechtig om voortaan geen enkel nieuw product of dienst meer uit te brengen dat niet compatible is met zowel IE als Firefox
http://news.com.com/Yahoo+pledges+full+Firefox+compatibility/2100-1032-5623838.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

*** DVD Decrypter
http://dvddecrypter.com/index.php?act=changelog
http://dvddecrypter.com/index.php?act=download

*** Nieuw initiatief van Warner Music: voortaan kiest de gebruiker zelf welk fragmentje uit een song gebruikt kan worden als beltoontje
http://www.betanews.com/article/Mobile_Users_to_Get_Custom_Ringtones/1111684083


*** Mozilla Foundation heeft een nieuwe versie uit van Mozilla (1.7.6), Thunderbird (1.0.2) en ook een website voor Camino, de Mac OS X browser gebaseerd op de Mozilla Gecko machine.
http://www.mozilla.org/
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,120142,tk,dn032305X,00.asp

*** Nieuwe hack voor kopieerbeveiliging iTunes [Dave L]
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10260

*** Millipede van IBM: Nanomechanisch opslagtoestel [Dave L]
http://www.techseekers.net/modules.php?name=News&file=article&sid=4319
http://www.physorg.com/news3361.html

*** Goede uitleg over het feit dat kleine boxen niet per definitie goed zijn. Enkel normale tot grote boxen brengen geluid tot zijn recht (Dave L)
http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/34579/128203.html

*** C-DEVICE presenteert kleinste draagbare scanner
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7069

*** Tax on Web aanvaardt ook eIK (Kris DM)
http://www.internetjournalistiek.be/weblog/weblog_detail.php?nieuwsid=419

*** Burger is zwakste schakel bij beveiliging eID (Kris DM)
http://www.internetjournalistiek.be/magazines/reactie_magazine.php?nieuwsid=20

*** Nieuwe flashcard - Een onverwachte evolutie. Zeer fijn gemaakt! [Lode V]
http://fcmx.net/vec/get.swf?i=003702

*** Microsoft werkt aan nieuwe distributie van patches [Dave L]
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10270

*** Muis zonder snoertje en batterijen [Dave L]
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=8679


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Joseph Lo Duca - About Time
[Soundtracks] Filmmuziek is al lang niet meer "zomaar" muziek als achtergrond bij een film, maar levert een wezenlijke bijdrage tot de sfeer, de opbouw van de film. Denkt u maar aan Nino Rota en de films van Fellini, of ennio Moricone.De muziek van LoDuca moet het hebben van orkestrale thema's met ingewikkelde ritmes.
http://music.download.com/josephloducathelibrariansoundtrack

* Erin Hollins - Polaris 9
[Soundtrack] Ook de muziek die voor games gemaakt wordt, valt tegenwoordig onder het genre "soundtrack". Dit dametje is gespecialiseerd in muziek voor games. Zoals u zal begrijpen is dit een genre apart, maar het valt toch wel te pruimen.
http://music.download.com/polaris9


* Orphic Endeavours - Around the Next Corner
[Soundtrack] Etherische filmmuziek, ambient, mystiek, daarmee zou u dit kunnen samenvatten. Eigenlijk best mooi.
http://music.download.com/orphicendeavors

* Dustin Crenna - Horizon Teaser
[Soundtrack] Opnieuw muziek die voor games werd geschreven. Episch opgebouwd, een spanning die je kan voelen. Zonder het spel te kennen, voel je dat er helden moeten zijn ;)
http://music.download.com/dustincrenna

* Jon Adamson - The Way that he Loves
[Soundtrack] Deze componist werd beïnvloed door o.a. chet Atkins en speelt erg zachte, fijne muziek.
http://music.download.com/jonadamson


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Elke dag twee dingen te doen waar ik een hekel heb,
is een voorschrift dat ik altijd stipt heb opgevolgd.
Ik ben elke dag opgestaan en naar bed gegaan.

[W. Somerset Maugham]
De nieuwe oogst* Nouvelles Frontières
TUI, de Duitse touroperator die bekend is voor zijn reizen aan onklopbare prijzen, brengt nu een nieuwe site uit, voorlopig enkel in het Frans, waar u mooie reizen vindt aan erg lage prijzen. Koffers pakken en wegwezen dus!
[Taal: Frans]
http://www.ultravacances.com/

* Dubai
Wanneer u deze naam hoort, denkt u misschien nog aan een "stadje" in de woestijn, met beperkte luxe. Maar dan denkt u toch echt, echt verkeerd.
Kijkt u zelf maar eens naar deze foto's. De luchthaven bijvoorbeeld is de meest actieve ter wereld, met 22 miljoen reizigers per jaar. Het land heeft trouwens ook enorm veel projecten die misschien wat hoog gegrepen lijken (zoals het Space Science World). Maar wat geld kan altijd wonderen doen, niet?
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/savoir/diaporama/dubai/the-burj-al-arab.shtml

* Google Guide
Een site voor degene die zich echt wil specialiseren in het opzoeken van iets bij Google en met name wil weten hoe hij de operatoren voor gevorderden kan gebruiken.
[Taal: Engels]
http://www.googleguide.com/advanced_operators.html

* Computerveilig
Deze site brengt niet alleen tips om uw computer veilig te houden, maar ook nieuws over nieuwe dreigingen en nieuwe beveiligingsprogjes. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.computerveilig.nl/

* Hoe goed te schrijven?
Bent u iemand die geregeld teksten schrijft? Dan kan deze site u helpen: zij beschrijft hoe professionele journalisten/schrijvers te werk gaan. Een minicursus journalistiek als het ware. De rubrieken Ethics, Reporting en Writing worden er behandeld. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.ojr.org/ojr/wiki/

* Inside OE
Deze site brengt heel wat tips voor de gebruikers van het mailprogramma Outlook Express en bevat ook enkele oplossingen voor moeilijkheden die zich met het progje voordoen.
[Taal: Engels]
http://www.insideoutlookexpress.com/

* Wat eten we vanavond?
Weet u het ook niet meer? Bent u alle winterschotels beu en wil u lentevoedsel? Deze site, een recepten-zoekmachine, helpt u bij het bepalen van het menu (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.webchef.be/

* Fete de l'Internet
Onze Franstalige landgenoten hebben enkele websites bekroond naar aanleiding van het jaarlijkse Fête de l'Internet. De volledige lijst van de bekroonde sites vindt u op onderstaand adres. Wij willen u alvast niet de volgende tips onthouden, die de jury meegeeft aan alle webmasters:
- Gebruik geanimeerde afbeeldingen enkel na rijp overleg
- Vermijd zorgvuldig publicitaire pop-ups
- Voorzie een alternatief voor Flash
- Zorg voor een domeinnaam
- Stel uzelf voor
Zo, nu weet u het!
http://www.fete-internet.be/index.php?action=article&id_article=131811

* Uw rechten en plichten op het internet
Het is natuurlijk een Franse site, maar daarom is ze niet minder interessant. Op het "Forum des Droits sur l'Internet" vindt u een gids over wat uw rechten en plichten zijn op het internet. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor andere categorieŽn mensen zoals gewone surfers, of mensen die een site ontwerpen.
Een stuk van de site werd bekostigd met geld dat geschonken werd door de platenmaatschappijen en dat stuk gaat dan natuurlijk over het downloaden en het ruilen van documenten via het internet.
[Taal: Frans]
http://www.droitdunet.fr/

* Het fileprobleem
Hoeveel weet u eigenlijk van files? Hoe ontstaan ze, wat kosten ze ons? Deze site vertelt het u. U kan er een file simuleren: u bepaalt hoeveel auto's er onderweg zijn, hoe snel ze rijden, hoe vaak ze van rijbaan verwisselen. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.kampioen.nl/published/kmp/content/paginas/filesimulator.nl.html

* Riads
Wil u eens iets anders beleven in Marokko en in plaats van in een gewoon hotel te logeren, uw nachten doorbrengen in de voormalige paleizen van voorname privé-families? Op deze site (NL en Frans) vindt u adressen van zulke riads, reisverhalen en op de Franstalige site kan u rechtstreeks reserveren.
http://www.magischmarokko.nl/html/riads_marrakech00.html
http://www.riads.fr/

* New in town
Een mooi initiatief: een site die mensen die nieuw zijn in ons landeke, wegwijs maakt. Het integratiebeleid, de overheidsinstellingen, de onthaalbureaus en ook eerste hulp in de verschillende talen. De site is echter nog wel in opbouw. Sommige rubrieken die ons toch wel intrigeerden, zoals gebruiken en gewoonten (eindelijk de Vlaming in zijn hemd!) zijn nog niet ingevuld... (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.newintown.be

* Vrijdag animatiedag : Bug on a wire (game)
U bent een groen insect en loopt op de kabels van electriciteitsmasten. U kan met de pijltjestoetsen van kabel wisselen en dat is af en toe nodig want er zitten vogels op de kabels en die zien je wel zitten als hapje... Een heel eenvoudig Flash-spelletje.
(taal : Engels) [Filover]
http://gamezone.2001jeux.com/bug.php

* Vrijdag animatiedag : Elastiekje (pub - wmv)
Microsoft lanceerde een nieuwe versie van OneNote2003 met een leuk reclamefilmpje waarin een simpel elastiekje de hoofdrol speelt in een kantoor en let ook op wat er zich in de achtergrond afspeelt... In de toekomst komen er nog filmpjes bij ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.stationaryisbad.com/movie2.html

* Vrijdag animatiedag: Spuiten maar!
Een spelletje waarbij u zich binnen een tijdsbestek van 3 minuten kan ontwikkelen tot modelspuitgast. (Bron: Wim W)
http://clients.wmteam.de/draeger/firefighter_en/index_fmx.php?link=

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Gratis te gebruiken foto's
Op deze website vindt u foto's die u vrij mag gebruiken op websites en in brochures, zowel voor privé- als commerciŽle doeleinden. U moet dus geen rechten betalen op het gebruik ervan. De foto's zijn niet altijd van een hoog niveau maar u vindt er misschien toch de foto die u zocht of een foto die mits enige nabewerking toch gratis kan gebruiken.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.morguefile.com/archive/

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Hadise
Deze Belgische zangeres met Turkse roots stond meerdere weken in de Ultratop met haar Urban/Pop- nummer "Sweat".
http://www.hadise.be/

- Steve Vai
Deze gitaarvirtuoos speelde jaren geleden in bands als Alcatrazz, "David Lee Roth", White Snake en doet het nu solo.
http://www.vai.com/

- Liesbeth List
Deze dame staat intussen al meer dan 35 jaar op het podium.
http://www.liesbethlist.nl/

- Johnny Heitinga
OfficiŽle site van deze Nederlander die voetbalt bij Ajax.
http://www.johnnyheitinga.nl/

- Mieke De Boer
Deze Nederlandse dartsspeelster was in 2003 de jongste deelneemster ooit aan de Embassy bereikte er de halve finale.
http://www.miekebambiedeboer.nl/Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Nooit meer fotohoekjes plakken
- Rage internet: smijt collega van dat dak!
- Mobieltje met camera op wieltjes
- Lezerstip: Feyeneoord
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- ROB-1, robotcamera
- Kalender op je desktop
- Muis zonder snoertje en batterijen
- Yahoo gebruikers krijgen 1 GB mailruimte
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- CeBIT: JVC voorziet dvd-hifiketens van usb-aansluiting.
- Europees debuut Zen Micro Photo op CeBIT.
- Natural Flat 100 Hz breedbeeldtelevisie
- Public Display van 40 inch
http://www.elektro.be

*** Computer World
- De nieuwe telecommunicatiewet heeft belangrijke gevolgen voor de internetsector
- Mac OS X ten prooi aan virussen?
- Rondetafel over de convergentie tussen consumer electronics en ICT met Media Markt en Exellent
- AMD stelt zijn nieuwe Opterons voor, die minder gulzig zijn
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Microsoft BelgiŽ houdt met veel feestgedruis gelokaliseerde Media Center boven de doopvont
- Succesvol pannenkoekenspel voor Tiense Suiker
- De nieuwe telecommunicatiewet en zijn gevolgen voor de ISPís en e-marketeers: interview met kamerlid De Coene
- De zotte virtualiteit of internet als massamedium eerder dan als technologisch huzarenstukje
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- Zottegem: 'Europese primeur' met label van Fabrice Morreau
- Kamer keurt Telecomwet goed
- Vrtnieuws.net wordt meertalig
- Google News riskeert miljoenenboete
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Humor: Dolle pret met condooms
- Humor: Straffe reclamespots
- Humor: Anti-tabaksreclame
- Games: Love simulation
- Humor: Leve de techniek
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Dode-pixelproblemen op de PSP's
- Intel investeert in elektronische inkt
- Grote uitgevers investeren in nieuwssite Topix.net
- W3C overweegt binaire XML-standaard voor meer snelheid
- Intel werkt aan superresolutie-technologie
http://www.tweakers.net/nieuws/36618

- Patenten zijn ook niet alles
http://www.tweakers.net/nieuws/36628

- Betere beveiliging, vlugger updaten bij problemen => Traditionele worm verdwijnt uit viruslandschap
Een tweede factor die meespeelt, is het feit dat wormen die misbruik willen maken van lekken in software vaak technologische hoogstandjes zijn. Het ontwikkelen van dergelijke malware is derhalve niet iets wat eenvoudig uitgevoerd kan worden.
http://www.tweakers.net/nieuws/36648


Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag. De Nederlandstalige wikipedia heeft al meer dan 60.000 artikelen!

* 25 maart is het Goede Vrijdag - http://nl.wikipedia.org/wiki/Goede_Vrijdag
* 25 maart is het ook Poeriem - http://nl.wikipedia.org/wiki/Poeriem
* Enige dagen later is het Pasen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pasen

Deze week heeft de Nederlandstalige wikipedia de magische grens van de 60.000 artikelen overschreden. Het 60.000e artikel was:

* http://nl.wikipedia.org/wiki/Salcedo_%28provincie%29

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip: PDF documenten
U hebt een PDF document gedownload van het internet, maar zou graag tekst en afbeeldingen uit het document gebruiken om verder te bewerken. Hoe gaat u tewerk?
Start Acrobat op, open het document en kies de selecteerknop voor tekst, of de Snapshop-knop voor een afbeelding. Selecteer nu het gedeelte dat u wil kopiŽren en automatisch wordt dit deel op het klembord gezet; bij oudere versies van Acrobat moet u Edit/Copy selecteren. Ga nu naar het programma waarin u tekst of afbeelding wil invoegen en kies Paste.
Deze werkwijze werkt trouwens enkel in documenten die niet tegen kopiŽren beschermd zijn. Of uw document tot deze categorie behoort, vindt u uit door Document / Security / Show Security Settings te kiezen.
Wil u alle gegevens in een tekst- of html-document overzetten en tegelijkertijd de afbeeldingen er uit distilleren? Probeer dan onderstaande tools (XPDF - 970k en PDFtoHTML - 295 k) Bij complexe documenten zal u wel bemerken dat de lay-out slechts gedeeltelijk wordt overgenomen. (Bron: Wim W)
http://www.pcwelt.de/index.cfm?webcode=25853
http://www.pcwelt.de/index.cfm?webcode=25829

* Tip: de verschillende formaten MPEG
Bij alle versies van MPEG gaat het om compressiealgoritmes die uitgewerkt zijn door een groep experten, Moving Picture Experts Group, (vandaar dus de naam), die werkt onder auspiciŽn van de International Standards Organisation (ISO). Er zijn vier versies.
MPEG1 was de eerste versie waarin gegevens op een efficiŽnte manier werden gecomprimeerd. Een videosequens werd in verschillende stukjes verdeeld, die allemaal een rol spelen bij de codering en compressie. Het geluid is gecodeerd in MP3.
Bij MPEG2 werd de kwaliteit van het beeld verbeterd. Het geluid is Surround en Dolby AC3 en er zijn kanalen voor verschillende talen.
MPEG3 is in onbruik geraakt; het is een formaat voor de compressie van video voor digitale tv.
MPEG4 ten slotte werd in 1998 uitgebracht en tracht een evenwicht te vinden tussen kwaliteit en grootte van het bestand. MPEG1-bestanden zijn klein, maar van slechte kwaliteit. MPEG 2 is van goede kwaliteit, maar de bestanden zijn enorm groot.
Momenteel is de MPEG-groep bezig aan de normen MPEG7 en MPEG21.

* Tip Windows XP: Kopieerbeveiliging uitschakelen
Met Windows XP zitten we al aan versie 8.0 van Microsofts Windows Media Player. Die ondersteunt niet minder dan 35 verschillende soorten afspeelbare audiobestandsformaten.
Opnemen doet de Player enkel in Windows Media Audio (WMA)­formaat. Aan de basis daarvan ligt de standaard ingebouwde kopieerbeveiliging. Daarmee kunt u zelf uw gebrande cdís beveiligen tegen kopiŽren.
De kopieerbeveiliging kunt u eventueel op niet actief zetten: klik in het menu Extra op Opties en selecteer het tabblad Muziek KopiŽren. Daarop schakelt u het vinkje voor Inhoud uit.
Eventueel kunt u ook de kopieerkwaliteit aanpassen. De knop Vergelijken leidt u naar de site van Microsoft, waarop een aantal nummers in verschillende Windows Media Audio- en RealAudio-formaten staan.
Hebt u een breedbandverbinding, dan kunt u ze live beluisteren en zelf het verschil horen. Is uw internetverbinding minder breed, dan kiest u beter voor de optie Download de Windows Media Download Package.
Die bewaart u op de harde schijf en speelt u na het downloaden af. Op deze manier kunt u offline de kwaliteiten van het WMA­formaat beluisteren en daarna eventueel aanpassen.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: KopiŽren en plakken in DOS
KopiŽren en plakken in een DOS-venster? Dat is geen probleem na het activeren van de Modus Snel bewerken. Klik op Start en Uitvoeren en tik in de opdrachtregel het commando cmd. Hiermee opent u het commandoscherm, een DOS-venster waarin u normaal niet kunt kopiŽren en plakken.
Om dit wel te kunnen klikt u met de muis links boven in het venster op het kleine icoon om het systeemmenu te openen. Kies daar Eigenschappen en vink zowel het vakje lnvoegmodus als Modus Snel bewerken aan. Klik op OK en beantwoord de volgende vraag met 'Eigenschappen opslaan voor volgende vensters met dezelfde naam', klik nogmaals op OK en klaar is Kees.
Open nu eens de Opdrachtprompt en typ iets in. Selecteer de te kopiŽren tekst, klik er met de rechtermuisknop op en het geselecteerde wordt gekopieerd naar het klembord. Klik nogmaals ergens met de rechtermuisknop, bijvoorbeeld in het dialoogvenster van een applicatie, kies Plakken en de geselecteerde tekst wordt in het venster geplakt.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP: Lettertype veranderen (Outlook Express)
Staat het lettertype dat Outlook Express standaard gebruikt u niet aan?
Dan kunt u dit eenvoudig veranderen. Klik in de menubalk op Extra, Opties en Opstellen.
Hier kunt u onder de optie Berichtlettertype het standaardlettertype aanpassen, voor zowel e-mail als nieuwsgroepen.
Dit is ook de plek om uw eigen briefpapier in te stellen voor e-mail en nieuwsberichten.
Zijn de geboden alternatieven voor u niet voldoende, dan kunt u ook extra briefpapier downloaden.
Bron: Digiweetjes


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* PDF Creator
Windows - 8,2 MB - freeware
Met dit progje maakt u van tekstdocumenten een echt PDF-document. Er is ook een patch beschikbaar voor documenten in het Frans.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5331/2/pdfcreator/index.html

* Viewers voor Word, Excel, Powerpoint
12 MB - Win 95/98/ME/NT/XP - freeware
Hebt u zelf geen Microsoft kantoorsuite? Geen nood: Microsoft heeft enkele handige viewers zodat u toch de in Word, Excel of Powerpoint gemaakte documenten kan bekijken, zonder dat u over Microsoft Office beschikt.
http://download.microsoft.com/download/a/f/a/afa69f88-b685-4dd7-9f88-68005372d1e7/WDVIEWER.EXE
http://download.microsoft.com/download/8/4/6/84642a25-cef8-4850-8646-b915c1515883/XLVIEWER.EXE
http://download.microsoft.com/download/8/4/6/84642a25-cef8-4850-8646-b915c1515883/XLVIEWER.EXE

* PHP Editor

Een prima editor voor PHP, met een PHP handleiding, interne browser, oplichten van syntax voor PHP, HTML, SQL, Java, JavaScript, SML, Perl, C++, Python, CSS e.a. (Bron: Wim W)
http://paginas.terra.com.br/informatica/php_editor/index_en.html

* Converber
Win98/NT/2000/XP -300k - freeware
Een omzetter voor allerlei eenheden (Wim W)
http://www.xyntec.com/converber.htm

* StationRipper
Win95/98/ME/2000/XP/NT - 836k - shareware
Met dit progje kan u de audiostream van internetradio's opslaan op uw harde schijf.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5403/2/stationripper/index.html#

* Real Alternative
Win95/98/ME/NT/XP - 6,2 MB - freeware
Zoals de naam het aangeeft, kan u met dit progje RealMedia-bestanden lezen zonder RealPlayer te gebruiken of op uw pc te hebben staan.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5408/2/real_alternative/index.html

* Grouper
WinXP/2000 - 2,1 MB - freeware
Met dit progje kan u binnen een beperkt groepje vrienden documenten delen en bewerken via het internet, maar ook zelfs muziekbestanden in streaming uitzenden.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5404/2/grouper/index.html

* The One Ring
Win98/ME/2000/XP - 2,1 MB - freeware
Screensaver gebaseerd op de Lord of the Rings
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5409/2/the_one_ring/index.html

* Vrijdag Macdag: Podtext
Mac OS X - 1,46 MB - freeware
Een tool om tekstgebaseerde nota's naar uw iPod over te zetten, zodat zij als Contacts rechtstreeks op het iPod-scherm gelezen kunnen worden.
http://www.download.com/Podtext/3000-2233_4-10364072.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: OmniOutliner
Mac OS X 10.1 - 4,7 MB - shareware
Een progje om van losse nota's een georganiseerd geheel te maken. Stel to-do lijstjes op, maak agenda's, neem notities enz.
http://www.download.com/3000-2233_4-10105871.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
WANNEER EEN MENS IETS DOOR EN DOOR DOMS DOET,
GEBEURT HET ALTIJD UIT DE EDELSTE MOTIEVEN
[W. Somerset Maugham]