Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.594 (4.037 wekelijkse,
557 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 24/3/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 392 van 19/3/2005Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Gegroet lezers,

Zoals u weet, is onze redactie altijd op zoek naar nieuwe informatie, en dus ook naar goede bronnen. En de laatste weken hebben wij weer verschillende goudmijntjes gevonden, dankzij onze lezers, en ook dankzij onze medewerkers, waarbij wij dit keer vooral medewerkers Wim W. en Dave L. een pluimpje op de hoed willen steken.

Onze bronnen zijn ditmaal een beetje dichter bij huis te vinden - het nieuws moet niet altijd van over de Grote Plas komen. Wij leven nu eenmaal in Europa, en aangezien we toch naar een eengemaakte wetgeving streven binnen de EU, hoort het eigenlijk dat wij, naast berichten uit de VS, ook aandacht schenken aan wat zich afspeelt in de ons omringende landen. Daarom zal u in de toekomst dan ook meer berichtjes aantreffen met een link naar een Duitstalige of Franstalige site, waar wij dus onze mosterd gehaald hebben om voor u het nieuws te distilleren. Zo kan u zelf ook nog eens schaven aan uw talenkennis :)

U weet het: als wij met ons e-zine een koers uitvaren die u niet bevalt, dan mag u het ons altijd laten weten. Doen we dit teveel, of dat teweinig - u kent het adres voor uw reactie: redactie@netties.bee

Zo, tijd om u aan aan uw leesvoer te laten. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Heeft het toekomstige internet een toekomst?
De evolutie van het internet staat niet stil. In alle stilte zijn medewerkers van het World Wide Web Consortium (W3C) bezig aan een hele reeks nieuwe protocols voor de opvolger van het huidige internet, het Semantische web.
Dat is echter allemaal goed en wel, maar zo'n nieuw internet moet ook praktische (en vooral: commerciŽle) toepassingen kennen. Daarom kwam deze week in San Francisco een werkgroep bijeen, bestaande uit standaard specialisten, investeerders, computerweenschappers, bedrijfsleiders voor een vierdaagse conferentie. Daarop zou besproken worden welke praktische, commerciŽle toepassingen mogelijk zijn.
En zo'n conferentie is er echt wel nodig. Al jaren wordt gesproken over het semantische web, waaraan Tim Berners-Lee, die ook aan de wieg stond van het huidige internet, zijn steun geeft. Voorstanders van het semantische web zeggen dat het nieuwe manieren mogelijk maakt om informatie te vinden op het internet. Maar velen twijfelen aan de praktische werkbaarheid van dat semantische web. Zij zijn voorstander van het huidige internet: het werkt, en het is good. Soms wat rauw, maar zeker en vast robuust. En het semantische web mag dan veel in potentie beloven, maar het valt nog te bezien of al die mooie toekomstvoorspellingen wel waargemaakt kunnen worden.
Bij CNet is er een heel interessant artikel te lezen over de achtergrond van het congres.
http://news.com.com/Next+big+step+for+the+Web--or+a+detour/2100-1032-5605922.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Betekent breedband de ondergang van de kranten?
Volgens het onderzoeksbureau Pew Internet & American Life Project zouden de Amerikaanse gebruikers die een breedband internetverbinding hebben, eerder het internet gebruikt hebben dan kranten om aan hun informatie te komen tijdens de recente presidentsverkiezingen. Voor velen waren die verkiezingen dan ook een doorbraak voor het internet.
De presidentskandidaten maakten dan ook ruim gebruik van het internet, voor allerlei aspecten van hun campagne. Er waren sites waar geld ingezameld werd voor de kandidaten, blogs van politieke waarnemers, enz.
De Amerikanen gebruikten het internet om nieuws op te zoeken over de kandidaten, politiek nieuws te lezen, online donaties te geven, van gedachten te wisselen over politieke onderwerpen. En meer dan de helf zei dat de informatie die ze op het internet gevonden hadden, hen geholpen heeft te beslissen op wie ze zouden stemmen.
Een duidelijke boodschap voor de heren en dames politiekers in ons landje!
http://www.vnunet.com/news/1161773

* Platenindustrie tracht nieuw P2P initiatief in de kiem te smoren
De platenindustrie heeft het echt niet begrepen op P2P software. Nu is het inderdaad waar dat er heel wat gebeurt op de P2P netwerken dat het daglicht niet mag zien, maar om daarom het hele P2P systeem te willen verbieden, dat gaat wat ver.
Nochtans dat is wat de platenindustrie tracht te doen. Al een hele tijd probeert Altnet, dat Kazaa en Grokster gekocht heeft, beide P2P systemen legitiem te maken door er content tegen betaling aan te bieden. En nu wil Altnet via een nieuw systeem de P2P dienst rendabel maken: een soort pool waarbij de inkomsten van advertenties die bij de P2P diensten geplaatst worden, verdeeld worden onder onafhankelijke labels. Daarvoor werd een fonds opgericht, en dat kan ondertussen al op de steun rekenen van verschillende labels: Artemis, Simmons/Lathan, en het legendarische Epitaph.
Maar dat is dus tegen de zin van de gevestigde platenlabels. Die zijn in AustraliŽ naar de rechter getrokken, en hebben hem gevraagd een stokje te steken voor dit initiatief.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=6520

* On line dorpje bij eBay
De on line veilingsite eBay heeft een zoekertjessite gelanceerd voor een reeks steden in Europa, Canada, China, Japan. Internauten die in dezelfde stad wonen en werken kunnen elkaar ontmoeten, ideetjes uitwisselen, dingen ruilen.
Van het opbouwen van vriendschap tot het ruilen van grote huishoudtoestellen, tot praten over wat leuke restaurantjes zijn, of een babysit vinden: dat zou u allemaal moeten vinden op Kijiji.
Het project is een ideetje dat ontsproten is aan het brein van enkele eBay personeelsleden, en eBay zelf heeft het experiment overgenomen. Tussen haakjes: Kijiji betekent "dorp" in het Swahili.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=6573

* Rechtspraak en internet
Het internet kent geen grenzen, maar soms leidt dit tot problemen in de rechtspraak. Bijvoorbeeld: kan een uitgever vervolgd worden voor het publiceren van een bepaald bericht, iets waarvoor hij in zijn eigen land niet vervolgd zou worden, maar omdat het bericht ook op het internet verschijnt wél vervolgbaar wordt?
Enkele jaren geleden meende een Australische rechtbank van wel (1) Een Australische man mocht van de rechter Dow Jones in AustraliŽ vervolgen voor een bericht dat in de VS gepubliceerd en gehost was. En onlnags kreeg een man, die in Saudi ArabiŽ woont, gelijk van de rechter; hij spande zijn rechtzaak wel in in het VK, omdat ze daar strengere wetten hebben op dat gebied. Dit opent natuurlijk de deur naar "rechtertje-shoppen", op zoek gaan naar een land waar de wetten in uw voordeel zijn.
En nu is er weer een nieuw geval: een voormalige VN medewerker die van verschillende sexuele misdaden beschuldigd wordt, klaagt de Washtington Post aan voor het relaas dat in de krant verschenen is over deze zaak. De man spande wel zijn aanklacht in Canada in.
Het wordt dus tijd dat er een beetje een overeenstemmign komt tussen de wetten in de verschillende landen, anders komen wij nooit tot enige rechtvaardigheid, laat staan rechtszekerheid (om van persvrijheid niet eens te spreken!)
http://www.techdirt.com/articles/20021209/2349243_F.shtml
http://www.techdirt.com/articles/20050214/0051232.shtml
http://www.news24.com/News24/World/News/0,,2-10-1462_1675936,00.html

* Technotaks
Er is weer sprake van een technotaks, maar ditmaal zijn wij er misschien wel voor te vinden. Het gaat namelijk om een soort solidariteitstaks: een belasting op de investeringen in nieuwe technologieŽn bij de 'rijke' landen, die dan zou vloeien naar de armere landen, die er op hun beurt mobiele telefoons mee kunnen kopen en computers.
President Bouteflika van Algerije heeft in Geneve gepleit voor de oprichting van een dergelijke taks, om de digitale kloof tussen het rijke noorden en het arme zuiden te dichten.
http://fr.news.yahoo.com/050314/290/4bc4y.html

* Goedkope software
Wij kregen deze week een mailtje in de bus, spam natuurlijk, maar met zo'n interessante aanbiedingen dat we toch wel eens een blik wierpen op de mail en de bijhorende site. Zeg nu zelf: Microsoft Office Professional 2003 voor maar $69,99 in plaats van $899, dus een besparing van maar liefst 830,01! En Microsoft Office XP voor maar $49,95. Spotgoedkoop dus - zo goedkoop dat het volgens ons niet kan kloppen.
Een bezoekje aan de website (http://oemers.com, zo meldt de mail), deed nog meer vragen rijzen. Er bestaat helemaal geen webdomein www.oemers.com - zo leert navraag bij Verisign ons. En inderdaad: wij worden niet naar een www adres gevoerd, maar naar een ip-nummer, waarvoor geen reverse lookup mogelijk is (http://193.124.133.92/faq.php)
En nog meer verdachte zaken: op de site kan u lezen waarom de software zo goedkoop is. "u krijgt van ons geen mooie verpakking met een gedrukte manual en LICENTIE die het merendeel van de kleinhandelsprijs vertegenwoordigen". En nog: " You cannot register the software with the manufacturer". Dan weet u het wel, niet?
Voor zover wij het begrijpen gaat het om illegale software, en moeten we nog opletten dat, als we on line onze bankkaartgegevens invoeren om software te kunnen downloaden, we niet op een phishing-site beland zijn... In elk geval ontbreken op de site alle contactgegevens.
Opletten is dus de boodschap als u zo'n mailtje ontvangt!
http://search.verisign.com/query.html?charset=iso-8859-1&qt=www.oemers.com&col=

* Microsoft verwijst paswoorden naar de prullenmand
Op de CeBIT beurs in Hannover heeft Microsoft bekend gemaakt dat het zinnens is om paswoorden in de toekomst af te schaffen, en over te schakelen op authenticatie met twee factoren. In de volgende versies van Windows zou Microsoft die technologie alvast willen toepassen.
Hoe en wat die twee-factoren authanticatie is, daarvoor verwijzen wij naar onderstaande uitleg (1). Feit is in elk geval dat er dringend nood is aan een betere authenticatie. Want het bedrijfsleven verliest haar vertrouwen in het internet nu ID-diefstal en phishing steeds maar toenemen. Een bewijs daarvan is het feit dat sommige Australische banken beslist hebben om hun plannen voor internetbankieren terug weggeborgen hebben, omdat zij menen dat de authenticatie niet waterdicht is. (2)
Leest u ook de commentaren bij Geek.com over het plan van Microsoft (3)
In ons land wordt in elk geval heel veel vertrouwen gesteld in de elektronische identiteitskaart, die ook als digitaal paspoort gebruikt zou worden. Nadeel is wel dat u een kaartlezer moet aankopen.
http://www.itsecurity.com/papers/rainbow2.htm
http://www.vnunet.com/news/1161914
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Mar/gee20050315029596.htm

* Bluetooth kan op 1 km opgepikt worden
Maakt u gebruik van Bluetooth als draadloze verbinding? Let dan goed op wat u allemaal de lucht instuurt. Want Bluetooth zou wel eens kwetsbaarder kunnen zijn dan tot nu toe aangenomen werd.
Beveiligingsexperts hebben namelijk een toestelletje ontwikkeld dat draadloze Bluetooth-transmissies tot op een afstand van 1 km kunnen oppikken. Het toestelletje, dat de codenaam BlueSniper meekreeg, had binnen enkele minuten 20 Bluetooth toestellen opgespoord.
http://www.bluetooth.com/
http://www.vnunet.com/news/1161915

* Yahoo 360 stapt in de blogosfeer
De groten in het computerwereldje blijven tegen elkaar op concurreren. Wat de ene doet, moet de andere ook doen, maar dan beter. Microsoft heeft een blog product voor haar mSN Webdiensten, MSN Spaces. Google heeft een eigen blogdienst, Blogger, en een social networking site, Orkut. En dus moet Yahoo ook zoiets hebben.
En zo start Yahoo nu met een soort communitydienst, Yahoo 360. Momenteel alleen beschikbaar voor beta-testers, combineert deze dienst een blogging tool met verschillende andere reeds langer bestaande producten, zoals instant messaging, het bewaren en delen van foto's on line, en internet radio. En er zijn ook tools bij waarbij mensen tips met elkaar kunnen uitwisselen over waar het lekker is om te gaan eten, goede nieuwe platen, films enz.
Momenteel zou Yahoo nog geen plannen hebben om de dienst op te sieren met advertenties - eerst moeten de mensen aangelokt worden.
http://news.com.com/Yahoo+jumps+into+blogosphere+with+Yahoo+360176/2100-1038_3-5619309.html?tag=nefd.top

* MSN test gepersonaliseerde startpagina
Temidden tussen al dit geweld kan natuurlijk Microsoft zich ook niet onbetuigd laten. En dus start de softwaregigant met een experiment voor een nieuwe startpagina voor webbrowsers.
De site staat momenteel op Start.com, en zal gebruikt kunnen worden als een aggregator voor RSS feeds. U zal dus zelf de inhoud van deze startpagina volledig aan uw wensen kunnen aanpassen.
Het nieuwe initiatief is een gevolg van de rondvraag die Microsoft deed bij de gebruikers van portaal MSN. Die begon stilaan wat oubollig te worden, en de medewerkers van de site legden hun oor te luisteren bij de bezoekers, om te weten te komen wat zij veranderd wilden zien.
Leest u ook het blog van MSN medewerker Venkat Narayanan, waarin hij het heeft over de verschillende opties die het team nog uitkan met deze nieuwe site.
http://blogs.msdn.com/venkatna/archive/2005/03/10/393194.aspx
http://www.start.com/1/
http://www.betanews.com/article/MSN_Testing_Personalized_Start_Page/1110911116

* Adverteerders bij Google krijgen meer mogelijkheden
En nu we toch bezig zijn met kleine facetten te bespreken van de oorlog die de grote zoekmachines onder elkaar uitvechten, dit bericht over Google. Bij deze topper is onlangs een nieuw onderdeel verschenen, waarbij gezocht kan worden naar plaatsgebonden zaken. Voorlopig dus enkel voor Amerikaanse bedrijven, kreeg deze tool de naam Local Businesss Center mee.
Die plaatsgebonden dienst is ideaal voor kleinere bedrijven, ook de bedrijven die geen eigen webstie hebben. Noem het een veredelde versie (en uiteraard een grote concurrent!) voor de Gouden Gids.
Het nieuwe aan de dienst is dat bedrijven voortaal zelf hun gegevens kunnen veranderen. Als hun openingsuren bijvoorbeeld gewijzigd zijn, of het adres van de winkel, dan kunnen de bedrijven die gegevens meteen rechtstreeks veranderen.
Maar ook MSN dingt naar de gunst van de adverteerder. Microsoft zou, volgens een artikel bij CNet, binnenkort een nieuw project voorstellen waarbij adverteerders ruimte kunnen kopen bij de vernieuwde zoekmachine MSN, een systeem à la Google. De dienst van Microsoft heet AdCenter, en zal als eerst in Frankrijk en Singapore ontplooid worden. Een samenvatting van de toespraak van Steve Ballmer, waarin hij de plannen voor de nieuwe dienst uiteenzet, vindt u op het derde adres.
http://news.com.com/Google+adds+new+tool+amid+local+search+war/2100-1032_3-5618984.html?tag=nefd.top
http://news.com.com/MSN+vs.+Google+and+Yahoo%2C+Round+3/2100-1024_3-5619178.html?tag=nefd.top
http://www.microsoft.com/presspass/newsroom/msn/default.asp

* Twist rond domein Milka.fr beslist in voordeel van Kraft
De modeontwerpster Milka Budimir heeft brute pech. Want zij is geboren in een tijdperk waar grote bedrijven het blijkbaar volledig voor het zeggen hebben. De dame had namelijk een eigen domein met website, Milka.fr. Haar eigen kinderen hadden haar het domein cadeau gedaan in 2001, en sindsdien gebruikte Mevr. Budimir de site om haar boetieks aan het grote publiek voor te stellen.
Maar wat blijkt? Het voedingsconcern Kraft Foods heeft een product, namelijk chocolade, waarvan de naam ook Milka is. En dus trok Kraft naar de rechter, om het domein Milka.fr op te eisen. En de rechter gaf Kraft geljk: onze arme Milka Budimir moet de domeinnaam binnen één maand, op straffe van boete, overdragen aan Kraft. (1)
Wat de advokaat van mevr. Budimir een erg spijtige zaak vindt. In een erg helder artikel trekt hij van leer tegen deze beslissing (2). Volgens hem wordt de privé-persoon gestraft, als een bedrijf bij gebrek aan inspiratie een voornaam kiest als merknaam. Alle privé-personen die die voornaam dragen, zijn dan voortaan in hun rechten beperkt en zouden nooit meer echt hebben op een domeinnaam met hun voornaam...
http://fr.news.yahoo.com/050315/7/4bdg2.html
http://www.journaldunet.com/tribune/050316haas.shtml

* Google France veroordeeld voor inbreuk op merkenwet
Nog nieuws uit Frankrijk. Daar heeft de rechter in beroep geoordeeld dat een lagere rechter gelijk had om Google te veroordelen voor namaak.
Waar gaat het om? Zoals u weet, verkoopt Google trefwoorden aan adverteerders. Wie zo'n trefwoord intikt, krijgt naast de gewone resultaten ook in een aparte kolom enkele advertenties te zien van bedrijven die iets met dat trefwoord te maken hebben. Allemaal goed en wel, maar wat als uw concurrent de naam van uw bedrijf als trefwoord opkoopt bij Google?
Leuk is het dan niet: een internaut tikt uw merknaam in de zoekmachine in, krijgt inderdaad uw bedrijf tussen de gewone resultaten te zien, maar in het kolommetje daarnaast staat de naam van uw concurrent. Net alsof uw concurrent met een sandwichbord vlak voor uw winkel zou komen staan, om uw klanten weg te snoepen...
http://fr.news.yahoo.com/050316/1/4beta.html

* Nieuw patent van Amazon boezemt verdedigers gebruikersbelangen angst in
Amazon heeft een nieuw patent aangevraagd en gekregen rond het opstellen van profielen. De waakhonden die de privacy van de Amerikaanse burger bewaken, reageren erg bezorgd op het patent. Geen nood, zegt Amazon, wij gebruiken het toch niet. Maar de belangengroepen zijn ongerust, zij vrezen dat Amazon wel degelijk het procédé in de toekomst zal gebruiken - waarom zou de on line boek- en platenwinkel er anders een patent voor aangevraagd hebben?
Het system in kwestie is een manier om profielen op te stellen van gebruikers, aan de hand van alles wat u ook maar doet bij Amazon. Of het nu gaat om een kwotering die u geeft aan een boek, of een kadootje dat u via de e-winkelier zendt naar iemand anders. En vooral dit laatste, zegt belangengroepering EPIC, is zorgwekkend. Door die kadootjes wil, aldus het brevet, Amazon een profiel opstellen van de persoon voor wie de spullen bestemd zijn - zijn leeftijd raden, verjaardag, geslacht. De bedoeling van dit profiel is dan weer dat u, wanneer u volgend jaar weer bij Amazon komt, een suggestie krijgt om opnieuw een kadootje te geven. EPIC wijst erop dat het volgens de Amerikaanse COPPA-wet zelfs uitdrukkelijk verboden is om profielen te maken van kidneren onder de 13 jaar.
http://www.zdnet.fr/actualites/internet/0,39020774,39211334,00.htm
http://fr.news.yahoo.com/050316/7/4bepj.html

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Duizendpoot
Er werd al lang over gesproken, maar IBM heeft er eindelijk een prototype van getoond, en wel op de CeBIT beurs in Hannover. Het gaat om de "Millipede" of duizendpoot, een nanomechanisch opslagmedium.
Oops? zegt u? Ach, zo ingewikkeld is het niet hoor. In de naam hoort u nanotechnologie, en dat wil dus zeggen petieterig klien. Het gaat om een nieuwe technologie om data op te slaan, met een ongelooflijk grote dichtheid: één terabit per vierkante inch (1 inch is ongeveer 2,5 cm). Met andere woorden: op een stuk dat ongeveer zo groot is als een postzegel zou u het equivalent van 25 dvd's kunnen opslaan. Het principe om de data over te zetten is te vergelijken met dat van de oude ponskaarten, maar dan veel, veel, kleiner, plus natuurlijk dat de data gewist kunnen worden en de disk herschreven kan worden.
Zo, weeral wat bijgeleerd!
http://www.physorg.com/news3361.html
http://www.zurich.ibm.com/st/storage/concept.html

* Spyware programma's nu ook voor Linux
Linux wordt steeds populairder, en dus ook een aantrekkelijker doelwit voor hackers en makers van allerlei malware. Dus is er nood aan progjes die zulke onprettige dingen buiten uw Linuxbakje houden.
Het bedrijf Astaro heeft een speciaal beveiligingspakket, waarbij een bescherming tegen malware inbegrepen is. Zelfs wanneer u reeds een spywareprogje op uw systeem staan heeft, dan nog wordt de boodschap onderschept vooraleer zij het internet (en de website van de auteur van de spyware) bereikt.
Volgens de makers van de software zou het gaan om de eerste firewall-gebaseerde beveiliging voor Linux die zowel pogingen om vanuit de computer naar buiten te raken, als nieuwe besmettingen kan stoppen.
http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/infoworld/20050314/tc_infoworld/57538

* Nieuw hulpmiddel voor mensen met handbevingen
Er zijn heel wat mensen die niet zo'n stabiele hand hebben. Zij hebben dan ook moeite met de bediening van de computermuis. Onderzoekers bij IBM hebben daarom een speciaal toestel ontwikkeld die de schokkerige bewegingen van deze gebruikers ondervangen zodat ook zij met het computermuisje overweg kunnen. Het toestel filter ongewenste handbevingen weg (de filterinstellingen kunnen aangepast worden) en kan ook onbedoelde meerdere klikjes uitfilteren.
Het toestel heet Assistive Mouse Adapter en kan op gelijk welke pc aangesloten worden, er is geen speciale software voor nodig, dus het toestel kan ook met gelijk welk besturingssysteem werken. De adapter wordt tussen computer en muis gezet, en stoort niet als mensen die géén last hebben van bevingen, aan dezelfde computer zouden werken.
http://www.montrosesecam.com/
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Mar/gee20050315029593.htm

* "Domme" klavier wordt slim
Heeft u er al bij stilgestaan? Onze computer wordt altijd maar sneller, kan altijd maar meer. Maar ons arme klavier? Buiten het verlies van zijn staartje, door draadloos te gaan,heeft het klavier niet veel evolutie ondergaan - de multimedia klavieren uiteraard uitgezonderd. Maar is ons klavier echt slimmer geworden? Neen dus.
Daar komt nu verandering in. Er is een nieuw software programma uit, Predictive Keyboard van WorldLogic Corp. Het kan o.a. standaard woordenboeken en encyclopedies oproepen om iets op te zoeken, u kan uw eigen macro's maken en woordenboeken. En het mooiste van alles is nog dat u het klavier ook kan aanwenden in verschillende toepassingen zoals databases, e-mail, spreadsheets, instant messages.
De software is eigenlijk een uitvloeisel van gelijkaardige software die het bedrijf ook al gemaakt had voor PDA's.
Een van de makers van de software, de Nederlander Knaven, zegt dat de testers zo enthousiast zijn over het product dat zij het op een USB stick zeten en overal met zich meesleuren; zo hebben zij hun persoonlijke woorden,boeken, macro's, paswoorden en rekenmachines altijd bij. Volgens hem heeft de software ook een bijzonder positieve impact op studenten met leermoeilijkheden.
http://www.techweb.com/wire/hardware/159900302

* Designer MP3-players
Bent u wel te vinden voor een beetjes glamour en schittering? Dan moet u zich een van de nieuwe mP3-players van Samsung aanschaffen. Het bedrijf brengt namelijk een toestelletje op de markt met 12 diamantjes, en dat voor een prijs die lager ligt dan 1.000 euro.
Wij zullen natuurlijk niet met zijn allen stormlopen naar de winkel om zo'n glitterding aan te schaffen, maar de speler is er een uit een reeks die een trend weergeeft: designer modellen van populaire elektronica.
Zo heeft HP onlangs een iPod speciaal aangepast voor Sean "P Diddy" Combs, ook met diamantjes. Maar die van hem kostte dan wel 16.000 $. En Samsung heeft zelfs een met goud belegd mobieltje uitgebrahcht, ook met diamantjes, dat op 54.000 $ gschat werd!
U kijkt verwonderd op? Ach, als de heren en dames uit de glamour wereld schatten uitgeven aan gekke klederdracht, dan verwacht u toch niet dat zij met een ordinair mobieltje rondlopen, toch?
http://www.betanews.com/article/Samsung_Player_Sports_MP3_Diamonds/1111000697


(advertentie)

Er eventjes tussenuit ? Verrassing voor uw partner ? Waarom geen nachtje op hotel
in één van onze mooie historische steden ? Of een korte citytrip ?
Eén adres: http://www.onlinehotelboeken.be .
Snel en eenvoudig

ONLINEHOTELBOEKEN .BE


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Studenten plunderen Skynet-klanten
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={CAD8F367-DB9E-415C-9B62-BA6318A48FB5}

*** Bij verzekeraar Ethias kan u voortaan ook on line aangifte doen van schade aan uw wagen.
http://www.ethias.be

*** Linspire brengt Linspire 5 uit, naar eigen zeggen de simpelste versie van Desktop Linux. Te downloaden op onderstaand adres.
http://www.linspire.eu.com/buylinspire

*** Af en toe krijgt een Google-bezoeker zomaar pardoes een uitnodiging voor een GMail account.
http://www.webwereld.nl/nav/nb?21046

*** Webradio's vormen front tegen te hoge rechten die aan Sabam betaald moeten worden.
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=24939&switch=be
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=24994&switch=be

*** Populaire tv-serie Flikken nu ook computerspel
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=24951&switch=be

*** "Slimme" schoenen van Adidas passen zich automatisch aan het gewicht van de loper aan, de snelheid, het terrein.
http://www.vnunet.com/news/1161648

*** Camera-pilletje slikken om opnames te laten nemen van uw inwendige
http://news.com.com/Camera+pill+offers+view+from+the+inside/2100-1041-5599983.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

*** Antivirusprogramma van Microsoft krijgt geen eigen virus-engine en brengt geen viruspdates uit.
http://www.webwereld.nl/nav/nb?20889

*** EU onderzoekt prijsverschillen tussen iTunes Music Store van Apple in de verschillende Europese landen.
http://www.webwereld.nl/nav/nb?20891

*** Duitse post brengt samen met Adobe postzegels in PDF-formaat die geprint kunnen worden.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=6161

*** Aldi lanceert in Duitsland ook een on line dienst voor het ontwikkelen van foto's
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=6207

*** Belgische onderzoekster heeft protoype braillecomputermuis gemaakt (Dave L)
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3872
http://www.esat.kuleuven.ac.be/~nobels/braillemuis.html

*** Nieuws over de CELL processor (Dave L)
http://arstechnica.com/news.ars/post/20050308-4685.html
http://www.warp2search.net/modules.php?name=News&file=article&sid=22373

*** Episode van nieuwe Doctor Who serie van BBC al op het internet, 3 weken voor de uitzending (Dave L)
http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/tv_and_radio/4328329.stm

*** Bluetooth apparaten van grote afstand te hacken (Dave L)
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3890

*** Bedenker flash geheugen werkt aan nieuw CPU design (Dave L)
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7013

***Infosecurity, de beurs voor IT-security, wordt dit jaar gecombineerd met Storage Expo. 23 en 24 maart in Brussels Kart Expo.
http://www.infosecurity.be

*** Muis met menselijke hersenen op komst?? (Dave L)
http://frontpage.fok.nl/nieuws/52044

*** Alles wordt een toetsenbord (Dave L)
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3912
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7021

*** Mozilla Firefox spyware infecteert IE
http://www.vitalsecurity.org/2005/03/firefox-spyware-infects-ie.html
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7026

*** Nieuwe versie van BitDefender koppelt virusdetectie los van signatures (Dave L)
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10234
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Smooth Gardener - Chill in the Park
[Exotica - Lounge]Deze muzieksoort is ontstaan vlak na WoII, en de bron daarvoor is een LP van Martin Denny uit 1957, Exotica. De VS was toen gek op Hawaii en alles wat tropisch was. In de LP word muziek gemengd met gefluit van vogeltjes en Polynesische ritmes.
Deze manmaakt erg mooie muziek, lekker lui en loungy.
http://music.download.com/smoothgardener

* Marc Zouhar - Eddy Machete
[Exotica/Lounge] Enkel met een klavier een een sequencer schept deze man, "Captain Z" voor de vrienden, een erg knappe sfeer.
http://download.com/marczouhar

* Pino Flake - Only Dream
[Lounge] Lounge uit de Oekraïne. Erg ritmisch, met een oosters tintje.
http://download.com/pinoflake

* Solar Concert - Now, Not Later!
[Lounge] Een groep met een boodschap: bewaar de rijkdommen van de aarde.
http://download.com/solarconcert

* Sonical Morphina - Sunset and LFOs
[Lounge] Deze man heeft, zoals zijn naam al suggereert, geregeld geestverruimende kruiden tot zich genomen. Zijn muziek is etherisch.
http://download.com/sonicalmorphinaNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Vooruitgang is het vermogen van de mens om simpele dingen gecompliceerd te maken.
[Thor Heyerdahl]

De nieuwe oogst* Spyware en P2P
Wie regelmatig werkt met P2P ruilsystemen, zal moeten toegeven dat er heel wat spyware meegesmokkeld wordt, niet alleen via de bestanden die hij downloadt met de P2P software (muziek, beelden, software), maar ook de programma's zelf bevatten vaak software.
Ene Benjamin Edelman heeft netjes op een rijtje gezet wat er zoal aan spyware omgaat in P2P ruilsystemen. Een analyse om bang van te worden!
[Taal: Engels]
http://www.benedelman.org/spyware/p2p/

* Alice
Hier kan je met de robot Alice (alleen in het Engels) praten en haar hoogintellginete vragen stellen. De dame beschikt over een ruime dosis "artificiele intelligentie". Is altijd beleefd, soms naast de kwestie, soms erg grappig. Ik ga nog wel eens langs bij haar. (Wim W)
[Taal: engels]
http://alice.pandorabots.com

* Firefox startpagina
Voor de trouwe aanhangers is hier de pagina met speciale links naar Firefox en Mozilla, en tegelijkertijd een Google zoekmachine. De bedoeling is natuurlijk dat u die pagina als startpagina instelt in uw browser.
[Taal: Engels]
http://www.google.com/firefox?client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official

* Virale video's
Er wordt steeds vaker gesproken over "virale" spullen. Daarmee worden dan zaken bedoeld die zich erg snel verspreiden, zoals een virus dus. Er zijn ook virale filmpjes, die mensen aan elkaar doorsturen. Bij iFilm vindt u zulke kleine filmpjes, die vaak wel erg grappig zijn.
[Taal: Engels]
http://www.ifilm.com/viralvideo

* Eigen reclame
En nu we toch over virale spullen bezig zijn: onlangs hadden we het over filmpjes die mensen zelf gemaakt hadden over producten waar ze zo tevreden en verzot zijn, dat ze er reclame voor wilden maken. De reclamejongens en -meisjes van SN Airlines hebben dit nieuwe fenomeen aangegrepen om er een wedstrijd aan te koppelen. Maak uw eigen spotje voor SNAirlines, en u kan een vliegticket winnen!
[Taal: Engels]
http://www.flysn.com/

* Ultimate Boot CD
Steeds vaker worden pc's verkocht zonder floppy drive. Dat kleine disketje is immers uit de mode, kompleet verouder, zo heet het. Maar wat moet u dan doen als u een probleem hebt met uw pc? De onderstaande sites vertellen u hoe u een cd kan aanmaken voor Linux (1) en voor Windows (2) waarmee u uw systeem kan opstarten en waarop u software kan zetten voor diagnose en herstel van uw computer.
[Taal: Engels]
http://www.ultimatebootcd.com/
http://www.ubcd4win.com/

* Kleurenschema
Bij het ontwerpen van een site zijn de gebruikte kleuren erg belangrijk. Deze site helpt je de beste kleurencombinaties te kiezen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.colorschemer.com/online.html

* Stupid
Wilde en vaak onwaarschijnlijke verhalen (wellicht ook nogal wat "urban legends") van klanten bij de helpdesk van hun provider. Grappige, vaak schrijnende voorbeelden van mensen die zich compleet onvoorbereid (zonder rijexamen) op het WWW-snelweb-web begeven. (Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.rinkworks.com/stupid/

* Niche-zoeken
Zoeken op het internet wordt steeds meer gespecialiseerd. Een voorbeeld van deze nieuwe trend "niche-search" (op basis van cluster-techniek), in dit geval de VS-overheid . (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://gov.clusty.com/

* Comment ca marche?
Een heuse (zelfs downloadbare) encyclopedie (FR) over alles wat van ver of nabij met informatica te maken heeft. (Wim W)
[Taal: Frans]
http://www.commentcamarche.net/

* NetDisaster
Bij deze site kan u echte rampen ontketenen door gewoon een webadres in te tikken en dan te kiezen tussen een van de mogelijke rampen: meterorieten, atoombom, overstromingen, invasies van dinosaurussen: het kan allemaal! Wij bestookten de website van Netties met meteorieten - gelukkig heeft ze het overleefd! (Bron: Wim W) Wij
[Taal: Engels]
http://www.netdisaster.com/index.html

* Code That
Een serie Javascriptjes om pasklare tabellen, kalender, menu enz. te maken. Free en Pro versie (Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.codethat.com/index.html

* Vrijdag animatiedag : The flying Gonzo (flash game)
Weer zo'n leuk mik- en schietspelletje. Dit maal met de gekende Gonzo van de Muppetshow. Eerst krijgt u te zien hoe ver u moet geraken, dan richt u uw kanon en bepaalt u de schietkracht en dan schiet u Gonzo (hopelijk) recht in de teil met water. Hoe verder het doel, hoe meer punten u kan verdienen.
(taal : Engels) [Filover]
http://muppets.go.com/games/muppets-flyinggonzo.html

* Vrijdag animatiedag : Straaljager landt in zee (wmv)
Staat u lekker rustig te pootjebaden aan de kust. Komt er een straaljager aangevlogen. Houdt die plots halt en ploft gewoon in zee. De piloot kon gelukkig gebruikmaken van zijn schietstoel. Al bij al een veilige, perfecte (nood)landing.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.abum.com/?show_media=3085&file_type=Movies

* Vrijdag animatiedag: Robots (trailer)
Deze ziet er heel fris uit, zo zegt medewerker Dave L!
http://www.apple.com/trailers/fox/robots/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Toerisme op het Net : Goedkope vluchten zoeken
Op deze website kan u zoeken naar de goedkoopste vlucht. U vult de nodige gegevens in en de website gaat voor u zoeken bij meer dan 700 luchtvaartmaatschappijen. Indien u dat wenst kan u de vlucht zelfs online reserveren via een beveiligde website. Bovendien kan u een hotel in de buurt zoeken (en reserveren) en eventueel een huurwagen voorzien. De website is een initiatief van Worldtravel BTI.
(taal : Nederlands, Frans, Engels) [Filover]
http://www.gofly.be

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Sarah Bettens
De voormalige zangeres van K's Choice doet het nu solo.
http://www.sarahbettens.com/

- Kirsty Hawkshaw
Britse zangeres die o.a. met deejay TiŽsto samenwerkte voor het nummer "Just be".
http://www.kirstyhawkshaw.co.uk/

- Gijs Staverman
Deze Nederlander presenteert samen met Evi Hanssen de nieuwe VTM-reeks "De Farm" en was tevens 1 van de kandidaten in de recentste Nederlandse versie van "Wie is de mol ?"
http://www.staverman.nl
http://www.vtm.be/defarm/

- Sylvie Meis
Deze vroegere presentatrice van MTV werd in 2003 door FHM uitgeroepen tot meest sexy vrouw van Nederland.
http://www.sylviemeis.com

- Saskia Noort
OfficiŽle site van deze Nederlandse misdaadschrijfster. Werd reeds 2 maal genomineerd voor de Gouden Strop, prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.
http://www.saskianoort.nl


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Mobieltje met camera op wieltjes
- Sony's aanval op de iPod
- Speakers voor de iPod
- Moeders als expert op de computer
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- DocuPen, altijd en overal scannen
- Zelf spelletjes maken met GameMaker
- MP3 Surround
- Gratis bellen via Skype met een telefoon
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- CeBIT: JVC voorziet dvd-hifiketens van usb-aansluiting.
- Sony stelt lancering PlayStation Portable uit.
- Europees debuut Zen Micro Photo op CeBIT.
- CeBIT: TomTom biedt navigatieoplossing voor motorrijders, TomTom Rider.
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Belgische bedrijven stemmen hun ICT strategie niet goed af op hun bedrijfsstrategie
- Technologiebedrijven en Europese Commissie gaan voor sterk draadloos Europa
- Retail: de convergentie van IT en CE
- iPod Shuffle : een muzikale sleutel van 1 Gb !
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Zoekmotor marketing in Nederland: 100 miljoen euro binnen drie jaar -
- Duval moet surfers leren stoomkoken
- Web analytics onder druk door Ďcookie-wis-gedragí van spyware-zieke surfer
- Online wedstrijd voor nieuw Playstation spel, getekend: Hypervision
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- RvdJ ontvangt vooral klachten over 'foute berichten'
- Ook VRT start met sms-dienst
- Planet.nl sluit zich aan bij raad voor journalistiek
- Tax on web aanvaardt ook e-IK
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Film & TV: Eerste Iraanse politievrouwen zwaaien af
- Humor: Humor op het toilet
- Humor: Safari Gekte
- Film & TV: Gratis films downloaden
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Laptop met leren bekleding dit jaar op de markt
- Google biedt onderdak aan open-sourcesoftware
- Bellen over internet via een USB-drive
- Muisadapter voor mensen met trillende handen
http://www.tweakers.net/nieuws/36597
- Nederlandse Aquarium-pc wint casemodverkiezing op CeBIT
http://www.tweakers.net/nieuws/36583
- Bouw je eigen Bluetooth sniper rifle
http://www.tweakers.net/nieuws/36588
- Privacyorganisaties klagen over Amazons nieuwe patent
http://www.tweakers.net/nieuws/36594

http://www.tweakers.net


Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:
* Computernetwerk met mail en BBS'en - http://nl.wikipedia.org/wiki/Fidonet
* Nederlandse feestband - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pater_Moeskroen
* Homohuwelijk in Canada - http://nl.wikipedia.org/wiki/Homohuwelijk_in_Canada
* Hagedis uit de gekko-familie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_vetstaartgekko
* Nederlands filmregisseur - http://nl.wikipedia.org/wiki/Paula_van_der_Oest
* Paul Witteman - http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Witteman
* Amerikaanse animatieserie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Futurama
* Franse monnik en architect - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dom_Bellot
* Vlugzout of ammoniumcarbonaat - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ammoniumcarbonaat
* Nederlands mensenrechten-activist - http://nl.wikipedia.org/wiki/Poncke_Princen

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:
* Nog even en het is LENTE, de meteorologische LENTE is al begonnen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lente
* Marcel Hulspas, ging deze week in debat over wikipedia - http://nl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Hulspas

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:
Sinds deze week worden zeer veel korte artikelen toegevoegd over Duitse plaatsen, waarbij de basisinformatie in een tabel staat, zoals:
* Vienenburg - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vienenburg
* Bad Harzburg - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bad_Harzburg
* Meppen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Meppen_%28Duitsland%29

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tips nieuwsgroepen: Forte Agent
Bijlagen ophalen
Bijlagen bij berichten in de nieuwsgroepen kunnen verschillende bestandsformaten bevatten, vaak beelden en geluiden. Grote mediabestanden worden in verschillende stukken gebroken om gemakkelijker verstuurd te worden. Agent zorgt er gelukkig voor dat de bijlagen snel verwerkt worden, zodat u ze zonder moeite kan opstarten.
Wat heel belangrijk is, is dat u in Agent moet aanduiden dat de verschillende delen van een bijlage automatisch bijeengeplakt moeten worden. dat doet u via Group / Default Properties, tabblaadje Receive files: vink aan "join multipart messages automatically".
Als u deze instelling niet aangevinkt hebt, dan moet u manueel de bijlage decoderen, en dat is geen sinecure.

* Tips nieuwsgroepen: Forte Agent
Bijlagen ophalen
De bijlage ophalen of opstarten doet u via File / Launch Attachment. Het kan nog simpeler: als u Groups / Default propersties for all Groups, op het tabblaadje Receive Files hebt aangevinkt: "Double clicking launches attachments".
En als u daar toch bent, vink ineens "Save attachments automatically" aan; dat zorgt ervoor dat Agent automatisch de bijlagen downloadt en decodeert. Zorg er wel voor dat u een goede antivirussoftware hebt staan!
Let wel: om bijlagen (binaries) te kunnen downloaden, moeten Telenet-abonnees een andere newsserver opgeven dan voor gewone tekstboodschappen. Tekstboodschappen worden opgehaald via news.telenet.be, voor binaries geeft u newsbin.telenet.be in bij de instellingen van Agent (zie ook http://www.telenet.be/nl/klantendienst/internet/software/softwareinstellingen/windows/newsclients/agent193.php)

* Tip Windows XP: Items met één muisklik openen
Een beetje lui? Wil u dat voortaan ikoontjes en andere items met één muisklik geopend worden, in plaats van te moeten dubbelklikken?
Navigeer naar Start / Configuratiescherm / Mapopties. Ga naar Tabblad Algemeen en zet bij Items een bolletje bij: Openen bij eenmaal klikken (Selecteer bij aanwijzen). Zet een bolletje bij: Pictogramtitels onderstrepen bij aanwijzen. Klik dan op OK.
Bron: Digiweetjes

* Tips voor webwerkers
HTML-Kit, de editor
Overwintering is Spanje levert ook weer wat extra's op. Door verder te werken aan de vertaling van het handboek van Don Stephens is de HTML-Kit ook voor mij dichterbij gekomen. Want dat is het leuke van vertalen, in dit geval leer je er ook wat van.
Bijna alles is nu vertaald en wordt er ook regelmatig een uitbreiding door mij gedaan. Voor wie het nog niet weet: de HTML-Kit is een zeer prettige editor om webpagina's mee te maken. Steeds komen er plugins bij die het leven van een webontwerper een stuk makkelijker maken.
Je kunt hem ophalen op: http://www.chami.com
Wil je meer lezen over de installatie en gebruik van de Kit dan surf je even hier naar toe:
http://www.chami.com
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/htmlkit.html of
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/HTML-kit\Bestanden\start.html

* Tip Windows XP - Knoppen in taakbalk niet groeperen
Standaard staat in Windows XP de functionaliteit aan om knoppen van dezelfde soort in de taakbalk te groeperen. Erg makkelijk om ruimte in de taakbalk te besparen. Na bijvoorbeeld een half uurtje surfen staat anders de taakbalk meestal zo vol dat het overzicht helemaal zoek is.
Maar voor mensen die toch dit groeperen niet willen is er een simpele aanpassing te maken. Klik met rechts op een lege ruimte in de taakbalk en kies voor Eigenschappen. Op het tabblad Taakbalk haalt u het vinkje weg bij Gelijksoortige knoppen gegroepeerd weergeven.
Vanaf nu hebt u weer voor elk venster een eigen knop in de taakbalk.
Bron: Digiweetjes


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* Redder in nood
Win98/ME/2000/XP - 4,36 MB - freeware
Heb je een of ander probleem met de browser "Explorer 6.0"? Niet getreurd. Dit gratis (Franstalig) progje knapt dit wel voor je op. (Wim W)
http://www.technicland.com/powerie6.php3

* Het huis van de toekomst
Gratis all round Media Center. Je hele huishouden erop aansluiten, het kan.(Wim W)
http://www.showshifter.com/

* Metapad
Windows 9x/NT/XP - 46 KB - Freeware
Text editor - Notepad-vervanger met vele extra's en nederlandstalige plugin
Voor zuivere teksten heeft Metapad het gebruiksgemak van MS Word en de snelheid en compactheid van Notepad. (William B)
http://liquidninja.com/metapad/1

* Gratis poetsinstrument voor beeldkaarten
Deze tool verwijdert alle kleine rommel die drivers van beeldschermen vaak achterlaten nadat zij gede-installeerd zijn (Bron: Dave L)
http://www.driverheaven.net/showthread.php?t=66528

* EasyOffice
Win9.2/2000/XP/ME/NT - freeware
Een gratis suite kantoorsoftware: tekstverwerking, spreadsheet, database, e-mail, agenda, presentatie. Het progje is compatibel met Microsoft Word, Adobe PDF, HTML, ZIP bestanden. Het bevat Engels, Franse, Spaanse, Italiaanse, Duitse, Portugese, Zweedse, medische en wettelijke woordenboeken.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,17720,tk,lg,00.asp

* ATNotes
Win9.X/ME/2000/XP - 756k - freeware
Notities nemen is een goed ding, zo denkt u eraan dat u bepaalde dingen nog moet doen. Maar al die stukjes informatie organiseren blijkt minder gemakkelijk te zijn. Dit progje maakt Post-it briefjes op uw desktop, waaraan u alarmen kan vastplakken.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,17660,tk,lg,00.asp

* KeyNote
Win9.X/ME/2000/XP - 1590k - freeware
Nog een progje om to-do lijstjes te maken, om ideetjes neer te krabbelen enz.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23352,tk,lg,00.asp

* Fast Defrag
Als je het defragmenteren wat wil laten opschieten dan is "Fast Defrag" (standard edition" is free) nooit ver weg. Een nieuwe editie is pas uit. (Wim W)
http://www.amsn.ro/

* Vrijdag Macdag - Battle for Wesnoth
Mac OS X - 20,8 MB - Freeware
Een open-broncode strategisch spel: u moet een held opbouwen en de vijand aanvallen. Het gekende stramien dus...
http://www.download.com/Battle-For-Wesnoth/3000-2299_4-10364090.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag - PodQuest
Mac OS X 10.2 - 272 k - shareware
Met dit progje kan u de rij-instructies van MapQuest overladen naar uw iPod, en rijdt u nooit meer verloren!
http://www.download.com/PodQuest/3000-2182_4-10364074.html?tag=lst-2-2&tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Anton vertelt over zijn ervaringen met Skype:
<<<
Beste Hilde,

Naar aanleiding van je artikeltje over "skype".
De kwaliteit is inderdaad uitstekend.
Ik heb ook al een paar keer naar vaste nummers gebeld. Ook dat gaat uitstekend. Je moet dan we;l via een creditcard eerste een tegoed van minstens 10 euro (+1,50 administratiekosten) kopen.
De kwaliteit is prima. Er zit een vertraging in van iets van 0,25 seconden. Verder belde ik de eerste keer met mijn microfoon en de speakers en kreeg toen terug, dat de mensen aan de andere kant zichzelf vertraagd terughoorden. Nu heb ik een koptelefoon en is dat euvel opgelost.
Als mijn dochter straks stage gaat lopen in frankrijk, dan spreek ik af, dat ze me even belt als ze bij een vaste telefoon in de buurt is, om haar daarna via skype terug te bellen. Voor nog geen 2 eurocent per minuut kunnen we dan best uitgebreid een babbeltje maken. Wij zuinige nederlanders doen dat namelijk liever dan voor het driedubbele via de gewone vaste telefoon :-))
met vriendelijke groeten,
Anton Gommers.
>>>>

~~~~~~~~~~

Lezer Adri heeft nog een tip voor verstokte Firefox fans:
<<<
Geachte Netties,
U noemt maandag 14 maart als Firefox startpagina:
http://www.google.com/firefox?client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official
Er is ook deze startpagina:
http://www.google.nl/firefox?client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official
Zie mij niet als een verstokte Firefox-freak, maar als iemand die
zojuist iets te binnen schoot, met vriendelijke groeten,
Adri Overgaauw
Rotterdam
>>>

~~~~~~~~~~~~

Nog een reactie van lezer Loek uit Curacao:
<<<
Dag Hilde,
Het is een beetje mosterd na de maaltijd, maar ik geniet ook een beetje van mijn pensioen en dan schuiven andere zaken wel eens naar achter.
Over de favorieten heb ik de volgende ervaringen.
Zoals iedereen ben ik een of meerdere keren al mijn favorieten kwijtgeraakt na een crsah op de harde schijf. Bovendien werk ik op meerdere computers thuis op het werk, laptops, desktops.
Vandaar dat ik al heel snel mijn eigen html-pagins's had aangemaakt met de belangrijkste favorieten en die op internet geplaatst. Dus overal en altijd beschikbaar en browser-onafhankelijk.
Dit werk werd aanzienlijk vergemakkelijkt toen in in aanraking kwam (via jullie nieuwsbrief?) met MyPip (www.mypip.nl) die dit werk gratis en keurig geordend voor je doet. Je kunt importeren van eerdere bookmarks. Ik gebruik dit nu een jaar of wat en zou nooit meer iets anders willen. Doorgeven aan anderen is een kwestie van exporteren en de file doorsturen. Super!

Met tropische groet,
Loek Heijst
Curacao, Ned. Antillen
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
CULTUUR IS WAT OVERBLIJFT WANNEER MEN ALLES VERGETEN IS
WAT MEN GELEERD HEEFT.
[Selma Lagerlof]