Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.587 (4.030 wekelijkse,
557 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 10/3/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
nummer 390 van 5/3/2005Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Gegroet lezers,

Op 8 maart is het Wereldvrouwendag. Naar jaarlijkse gewoonte roept de Unesco de nieuwsredacties overal ter wereld op om die dag de leiding in handen te geven van vrouwen, onder het motto "Vrouwen maken het nieuws".

Ook NeTTies neemt deel aan de actie, zoals we in het verleden trouwens ook gedaan hebben. Het leuke is dat wij er eigenlijk best trots op zijn dat bij NeTTies vrouwen niet enkel die éne dag op het jaar het nieuws maken, maar het hele jaar door: NeTTieS is het levende bewijs dat vrouwen wel degelijk pap gegeten hebben van IT, en hun mannetje staan in de IT-wereld, samen met de mannelijke collega's uiteraard.

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Moet Google zijn standaards optrekken?
Sommige bloggers die via Blogspot hun notities neerschrijven, verspreiden ongewild spyware, zo stelt een Internet expert. En Google moet daar iets aan doen, zo vindt hij.
Blogspot is een hosting dienst voor bloggers, die afhangt van Blogger, de dienst voor het uitgeven en publiceren van blogs die Google in 2003 overgenomen heeft. En volgens Ben Edelman loopt er iets fout bij Blogspot. Het is namelijk zo dat Google het gebruik van JavaScript in postings in de blog verbiedt, maar dat dit wel toegelaten is in headers en in navigatiebalken. Hiervan maakt een bepaald bedrijf, iWeb Tunes misbruik. Het biedt bloggers de mogelijkheid om muziek te laten spelen wanneer mensen op het blog belanden. De blogger die zich inschrijft voor dit systeem, wordt ongewild een verspreider van spyware. De iWeb Tunes zorgt er namelijk voor dat er een boodschap verschijnt bij de bezoeker, waardoor die een waarschuwing krijgt om zijn browser te upgraden. Wie op "yes" klikt, installeert adware en spyware zoals Elite Toolbar en CrazyWinnings. En elke keer een bezoeker op een site komt waar zo'n iWebTunes JavaScript aanwezig is, krijgt hij nog meer spyware stiekem opgesolferd.
Volgens Edelman is Google op de hoogte van het probleem, maar weigert de zoekmachine er iets aan te doen. Edelman roept Google dan ook op om zichzelf hogere standaards op te leggen.
Meer uitleg over het probleem bij InternetNews
http://www.internetnews.com/security/article.php/3485626

* Google adverteerders bezorgd over fraude met bezoekersaantallen
U hebt al kunnen lezen dat er de laatste tijd steeds meer sprake is van fraude met cijfertjes die als basis gebruikt worden voor de berekening van adverteertarieven. Sommige advertenties worden betaald op basis van het aantal keren dat een advertentie wordt bekeken, andere op basis van het aantal keren dat een internaut op de advertentie zelf klikt. En daar blijkt dus mee gesjoemeld te worden.
Sommige mensen die zelf een advertentie hebben staan bij het systeem, zouden eerst hun eigen advertentie uitschakelen, dan een zoektocht naar het door hen betaalde sleutelwoord uitvoeren, daar dan enorm veel keren gaan klikken op de advertentie van de concurrent en dan weer hun eigen advertentie terug inschakelen. Gevolg: de concurrent moet betalen voor die extra 'impressies' - die dus niets te maken hebben met internauten die de site bezocht zouden hebben.
Google doet het probleem af als "minimaal". Het bedrijf WebsiteMaven.com is het daar niet mee eens: naar eigen zeggen zou het in de laatste 10 maanden duizend tot tweeduizend dollar extra hebben moeten betalen voor die frauduleuze advertenties.
Op zich niet zo'n groot bedrag, maar zoals ze zeggen: vele kleintjes maken één groot...
http://www.clickz.com/news/article.php/3485386

* OMA krijgt protest
Wat heeft het arme vrouwke nu weer gedaan, zal u vragen? Uw oma is onschuldig hoor. Het gaat om de Open Mobile Alliance oftewel OMA. Dat is een groep van fabrikanten van handtoestellen, draadloze telecomoperatoren en andere technologiebedrijven. Zij stellen voor dat er voortaan $1 betaald moet worden per toestel, voor technologie die piraterij moet tegengaan.
Verschillende elektronicafabrikanten vinden dat wat overdreven. Zij zeggen dat zij niet in staat zullen zijn om dat geld te recupereren via de content die zij aanbieden. En dat deze "belasting" helemaal niet in verhouding staat tot deze content.
Een rekensommetje: het afgelopen jaar werden er 684 miljoen mobieltjes verkocht. Als de fabrikanten allemaal de antipiraterijsoftware geïnstalleerd hadden a rato van $1 per stuk, dan had dat dus 684 miljoen dollar opgebracht aan royalties. En dat zou dus hoger gelegen hebben dat wat de hele verkoop van digitale muziek via het internet heeft opgebracht, in zijn totaliteit. Overdreven, niet?
Meer info bij USA Today.
http://www.usatoday.com/tech/news/computersecurity/2005-02-25-drm-infighting_x.htm

* RSS feeds mét reclame
Wie gebruik maakt van RSS-feeds, zal moeten toegeven dat die reuze handig zijn: u blijft voortdurend op de hoogte van het laatste nieuws. Voor de uitgevers, degenen die de feeds aanbieden, is de RSS-feed echter niet zo interessant. De feed lokt wel volk naar de site van de uitgever, maar de feed zelf kon geen reclame bevatten en dus ook geen bron van inkomsten.
Met opzet spreken we van "kon", want volgens dit artikel bij ZDNet heeft het bedrijf Kanoodle een methode gevonden om advertenties te laten meereizen met RSS-feeds. Het systeem, BrightAds RSS, maakt gebruik van een systeem met sleutelwoorden die bij bepaalde advertenties horen. Een zegen dus voor de uitgevers, die nu toch een kans zien om inkomsten te puren uit hun publicaties. Maar of het een zegen is voor de gebruikers, daar valt nog aan te twijfelen.
Leest u meer over het systeem van Kandoodle bij ZDNet.
http://news.zdnet.com/2100-9595_22-5591056.html?tag=zdfd.newsfeed

* Het mobieltjesvolk
Jong, vrijgezel, stadsvolk. Ze verhuizen geregeld, ze huren eerder dan ze kopen - dat zijn enkele kenmerken van het "cell phone only" (enkel mobieltjes) volk, de jonge generatie die zo genoemd wordt omdat zij geen traditionele telefoon meer heeft maar een mobieltje.
Deze groep jongeren groeit steeds aan en is een aantrekkelijke bevolkingsgroep voor marketeers. Er is echter een probleem: zij kunnen moeilijk bereikt worden bij enquêtes en wetenschappelijke onderzoeken.
En zoals u weet, worden marketingcampagnes altijd voorafgegaan door een onderzoek van de doelgroep. Een probleem dus voor de marketingbedrijven. In de VS is er daarom afgelopen maand een congres gehouden over dit probleem. En daar werd gezegd dat er NU gezocht moet worden naar een oplossing voor het probleem, nu deze onbereikbare groep nog niet al té groot is. Binnenkort zou het wel eens te laat kunnen zijn. De alleen-mobieltjes groep groeit immers snel: in de VS bedroeg zij in 2001 0,5% van de bevolking, nu is dat al 7%. Bij jongeren tussen 15 en 24 jaar, een erg interessante doelgroep voor bedrijven, is het zelfs 20 %.
Leest u meer over het probleem bij CNN.
http://www.cnn.com/2005/TECH/02/25/polling.cell.users.ap/index.html

* Microsoft gaat hard in tegen piraterij
Er circuleren heel wat piraatexemplaren van het Windows besturingssysteem op de wereld. En natuurlijk ziet Microsoft dat niet graag. Het zal daarom harder optreden om die piraterij tegen te gaan.
Het zal met name de valse of gestolen Certificate of Authenticy aanpakken (COA). Stel: u hebt een pc gekocht in de winkel, waarop Windows XP geïnstalleerd staat. Na een tijdje moet u de pc terug installeren en dus moet u XP terug registreren on line om de software te activeren. Daarvoor moet u het nummer ingeven van het COA certificaat. Is dat een 'verdacht' nummer, zo vertelt dit artikel, dan zal u doorverwezen worden naar een call center. Daar moet u dan enkele vragen beantwoorden over hoe u aan de software gekomen bent, om zo te achterhalen of het een legitieme versie van de software is.
Microsoft vindt dat het volkomen gerechtvaardigd is om dit te doen. "Stel dat u uw autosleutels verloren bent en u belt de invoerder om er nieuwe te bestellen. Dan protesteert u toch ook niet wanneer de invoerder u enkele vragen stelt, om uw identiteit vast te stellen."
http://www.vnunet.com/news/1161542

* Eitje kwijt?
Zit u met een ei en wil u het kwijt? Dan krijgt u daarvoor de kans bij de virtuele broedmachine van i-City. Een honderdtal geselecteerde mensen mogen er hun eigen ideeŽn voor draadloze toepassingen en nieuwe mobiele breedbandinitiatieven ontwikkelen. Die worden dan ook daadwerkelijk getest - i-City zoekt daarvoor een 4.000 mensen als proefpersonen bijeen.
Bent u zo'n creatieveling? Surf dan naar Ei Van Mij en vertel er uw ideetje. Wie weet, is het wel best een werkbaar ding?
In elk geval: wees er snel bij!
http://www.eivanmij.be

* Instant Messaging en mail versmelten
Dit berichtje doet ons erg veel plezier; het gaat namelijk om een initiatief dat eigenlijk al lang geleden had moeten gebeuren, maar dat er tot nu toe niet kwam, gewoon omdat programma's niet interoperabel waren, niet compatibel.
Want zeg nu zelf: is het niet super gemakkelijk wanneer de informatie over uw contacten uit het adresboekje van uw mailprogramma, ook beschikbaar zou zijn in het instant-messaging programma en omgekeerd? Dat is wat er nu aan het gebeuren is. America Online heeft een bètaversie uitgebracht van AIM Sync, een dienst waarbij de instant messaging client van AOL geïntegreerd wordt met Microsoft Outlook 2002 en 2003.
ZO kunnen de AIM gebruikers zien of de contacten uit hun Outlook adresboekje on line zijn of niet en beschikbaar zijn voor een IM-babbeltje. Zij kunnen zelfs een babbeltje opstarten vanuit hun mailprogramma, automatisch contacten uit Outlook toevoegen aan hun AIM contactenlijst.
Tot nu toe waren deze mogelijkheden vanuit Outlook ook al mogelijk voor de eigen messaging dienst van Microsoft, MSN Messenger.
http://www.desktoppipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=60404074

* Nieuwe bèta van Opera met betere beveiliging
Omdat "spoofing" steeds maar toeneemt bij phishing-fraude, trachten de ontwikkelaars bij de verschillende browsers techniekjes uit te vinden die zulke misleiding moeten verhinderen of tegengaan.
Zo ook Opera. Het Zweedse bedrijf brengt deze week een nieuwe bèta uit van haar volgende versie van de browser; opvallend is dat in de adresbalk voortaan informatie over de bezochte site getoond wordt, die aan moet tonen of de website die u bezoekt al dan niet legitiem is. Door op een kleine speciale gele beveiligingsbalk te klikken, kan de gebruiker informatie opvragen over de geldigheid van het beveiligingscertificaat van de site.
Opera wil trouwens dat de makers van browsers beter uitleggen aan de internauten wat dat eigenlijk inhoudt, die certificaten. De gebruiker moet er een goede gewoonte van maken om eerst het certificaat te controleren, vooraleer een transactie uit te voeren.
http://www.opera.com/download
http://www.desktoppipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=60403705

* Belgacom.net abonnees: problemen met mail
Heel wat internauten die bij Belgacom.net een gratis account hebben, moesten de afgelopen dagen met lede ogen toezien hoe zich heel wat problemen voordeden bij hun e-mail. Het verzenden of ontvangen van berichten lukte niet of amper. En als het lukte, dan liep alles grote vertraging op.
Die problemen zouden veroorzaakt zijn door een toevloed aan spam. Dit ongewenste e-mailverkeer had de laatste tijd zo'n proporties aangenomen, dat het verzadigingspunt van de servers bereikt was. De update, die voor mei gepland was, wordt daarom vervroegd uitgevoerd.
Ondertussen is het behelpen. Volgens dit bericht zou het mogelijk zijn dat men via Outlook zijn mail niet kan ophalen; werken via de website belgacom.net is dan de oplossing.
http://misc.skynet.be/index.html?or=belga&l1=actuality&l2=today&l3=all&l4=home&a=viewmessage&p1=22953

* Cijfertjes
Af en toe stellen wij de liefhebbers van cijfertjes ook tevree. Ditmaal met gegevens over het zoekwerk op het internet. Het gaat wel over gegevens uit de VS, dus er kan een licht verschil zijn met Europa.
In de VS werden in januari 2005 in totaal maar liefst 4.085 miljoen zoekopdrachten gegeven. Google moest 47% daarvan verwerken en blijft daarmee de top-zoeker. Yahoo (21%) en MSN (13%) zijn 2de en 3de.
Geen verrassend nieuws dus, ware het niet dat het onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de mensen die Google gebruiken, ook nog blijven gebruik maken van de andere zoekers. Wat goed is voor de internauten in het algemeen: zo zullen er (gelukkig voor ons) altijd verschillende zoekers blijven bestaan, elk met hun eigen specialiteit en eigenaardigheden en zal geen van de zoekers echt een monopoliepositie kunnen verwerven. Leve de concurrentie!
http://www.emarketer.com/Article.aspx?1003283

* Microsoft speelt het niet eerlijk?
Wij kwamen dit wrang humoristisch artikel tegen bij Desktop Pipeline en wij willen de inhoud ervan u toch niet onthouden. Het gaat namelijk over Microsoft (wie anders!) en het feit dat de softwaregigant een beetje achterbaks bezig is.
U zal zich ongetwijfeld herinneren dat Microsoft een tijdje geleden een patch uitbracht voor zijn MSN Messenger software. Die was nodig, zo zei Microsoft, omdat er een beveiligingsrisico in de instant messaging software zat. En het risico was zo groot, dat alle gebruikers van MSN Messenger eerst de update moesten uitvoeren, vooraleer ze nog toegang kregen tot de dienst.
Wanneer de gebruiker die update echter uitvoert, staat er ergens onderaan een vakje "Make MSN My Home Page". Om het de gebruiker gemakkelijker te maken, heeft Microsoft het keuzevakje al aangevinkt. Internauten die niet zo goed uit hun doppen kijken, zullen plots bemerken dat Microsoft hun startpagina gewijzigd heeft.
Wat de redacteur van dienst tot de ironische conclusie voert dat Microsoft zich nu ook al op het pad van de spyware begeven heeft. En dat de andere makers van spyware zich zorgen moeten maken, want dat zij, net als bij de browseroorlog, binnenkort uit de markt geconcurreerd zullen worden door Microsoft. De redacteur roept zelfs ironisch op om een open-source spyware te maken, een soort Spyzilla, om Microsoft de pas af te snijden..
Leuk gevonden, het artikel. Wat niet wegneemt dat het toch niet netjes is van Microsoft om de gebruiker zo bij de neus te nemen...
http://www.desktoppipeline.com/trends/60403860

* Gemengde gevoelens over muziekdownloads
U hebt verleden week kunnen lezen dat er een wet op komst is die een extra taks voorziet op elke pc die voortaan verkocht wordt, die dan als "billijke vergoeding" moet dienen om de muzikanten schadeloos te stellen voor het verlies dat zij zouden lijden door illegale kopietjes.
En waarschijnlijk zal u, net als wij, het niet eens zijn met deze "billijke" vergoeding, die helemaal niet billijk te noemen is naar onze mening - niet elke internaut neemt illegaal kopietjes, laat staan dat elke internaut muziek downloadt van het internet. En dan hebben we het niet eens over de sleutels die gebruikt zouden worden om deze billijke vergoeding ook echt billijk te verdelen onder de artiesten...
Kortom: veel vragen bij deze nieuwe wet. De Kamer zou donderdag de wet stemmen, waardoor de invoering van de taks mogelijk wordt. Maar tegelijk wordt binnen de regering afgesproken om de heffing nog niet onmiddellijk toe te passen. Warm en koud tegelijk blazen dus.
De auteursvergoeding kan ondertussen wel op de steun rekenen van sommige politici; de partij Spirit heeft donderdag aan het Gentse Sint-Pietersstation een actie gehouden, met trom en geroffel (letterlijk dan: er kwam een dj-set bij te pas). Volgens de partij moet het downloaden van muziek gelegaliseerd worden en zou de extra taks op pc's de artiesten moeten compenseren voor die downloads.
Leest u in elk geval de commentaren van de lezers op de invoering van de pc taks (1). Er vallen heel wat zinnige argumenten te noteren... De argumenten van de partij Spirit leest u op de 2de link. (2)
Ondertussen lazen wij bij FreeMetro (3) dat de groep Moby haar eigen wapen heeft tegen de illegale downloads: de nieuwste single bevat wel kopieerbeveiliging, maar dan wel van een speciale soort. U zou namelijk niet gewoon een slaafs kopietje kunnen maken, maar wel een basis van de song kunnen gebruiken om uw eigen remix te maken.
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=43266
http://www.id21.be/article.php?persberichten/2005/2/16/0
http://www.freemetro.be/

* Onbekend is onbe-hackt
Wij kunnen de term onmogelijk zo netjes vertalen als hij klinkt in het Engels - daar wordt namelijk gesproken van "security through obscurity" - veilig door onbekendheid.
Het gaat over het feit dat de gebruikers die de IE browser ontrouw werden en overstapten naar Firefox, binnenkort tot hun spijt zullen moeten constateren dat ook Firefox te maken krijgt met malware, zoals te lezen valt in een artikel van Wired (1).
Nu kan deze uitdrukking eigenlijk op twee manieren geïnterpreteerd worden. Eerst en vooral is er de klassieke uitleg: onbekend is onbemind. Vermits Firefox vroeger een onbeduidend marktaandeel op de browsermarkt bezat, was er voor hackers geen 'eer' te halen als zij hun pijlen richtten op Firefox gebruikers. Maar tegenwoordig schakelen steeds meer mensen over op Firefox en dus volgen de hackers in hun kielzog.
Maar zoals sommige commentatoren opmerken, is er ook een tweede uitleg voor deze term: voorkomen dat software gehackt wordt, door de broncode geheim te houden. Wat natuurlijk niet veel zin heeft, want eens een echte hacker zijn tandjes gezet heeft in bepaalde software, slaagt hij er toch wel in om die te kraken.
Leest u zelf het artikel bij Wired.
http://vnuuk.typepad.com/silicon_valley_sleuth/2005/03/no_more_securit.html
http://www.wired.com/news/business/0,1367,66726,00.html

* BBC on line radio bedreigd?
De online versie van de BBC radio is ongemeen populair. In januari hebben maar liefst 7 miljoen mensen afgestemd op de internetversie van de aloude Britse zender, wat een toename is met 70% in één jaar tijd. Of het nu gaat om populaire soaps zoals The Archers, of shows voor jongeren: luisteraars van over de hele wereld lusten er wel pap van. De luistercijfers vindt u in dit artikeltje bij The Guardian (1).
Maar schone liedjes duren niet lang, ook dat van de BBC niet. Als het trouwens van de EU afhangt, ook niet dat van de andere Europese radio- en tv-kanalen. De Europese concurrentie-instanties willen namelijk niet dat deze zenders hun licenties gebruiken om hun on line content aan te vullen. (2)
Wat wij, zonder een standpunt in te nemen over al dan niet misbruiken van tv- en radiolicenties, een verlies vinden voor de internetgemeenschap - denkt u maar aan de fantastische bijdragen die er te vinden zijn op de sites van PBS, BBC en ook onze eigen radio- en tv-kanalen...
http://media.guardian.co.uk/newmedia/story/0,7496,1427368,00.html
http://networks.silicon.com/webwatch/0,39024667,39128266,00.htm
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Muziek in het hele huis
Bij USA Today kwamen wij een bespreking tegen van een leuk ideetje: een systeem voor audiofielen, waarmee zij toegang krijgen tot hun grote muzikale collectie, waar zij zich ook in het huis bevinden.
Er zijn nog andere systemen die die aanbieden, maar Sonos Digital Music System houdt het enkel bij muziek en zorgt er bovendien nog voor dat het hele proces simpel blijft. Het systeem is modulair uitbouwbaar, maar wel prijzig, zo vertelt het artikel. Voor $1.999 krijgt u software voor het afspelen van de muziek, twee draadloze hubs met ingebouwde versterkers die de muziek naar gewone luidsprekers stralen en een controle-unit die een beetje op een iPod gelijkt.
Voor meer details verwijzen wij graag naar USA Today. Wanneer nodigt u ons uit voor een bezoekje aan uw muzikale huis?
http://www.usatoday.com/tech/products/gear/entertainment/2005-02-25-sonos_x.htm

* Beep-beep! Goal!
Waar gaat het naartoe? Zelfs een simpel ding als een gewone voetbal ontsnapt niet aan het tech-tijdperk. Verleden week werd een voetbal uitgetest bij een match in Duitsland, die voorzien was van een microchip. Wanneer de bal over de doellijn gaat, dan zendt de chip een signaal uit naar een soort ontvanger aan de pols van de scheidsrechter. Die krijgt dan een biepje te horen, of het toestel begint te trillen, om te bevestigen dat de bal over de lijn was - net alsof de scheids dat zelf niet zou zien!!
De bal zal uitgetest worden op het wereldkampioenschap voor min-17-jarigen. Volgens FIFA-president Sepp Blatter is het de plicht van de FIFA te onderzoeken of deze technologie in het voetbal toegepast kan worden - waarbij wel een evenwicht gezocht moet worden tussen nuttig en overdreven. De technologie zou bijvoorbeeld niet de scheidsrechters mogen ondermijnen, of het spel gaan overheersen.
Binnenkort nog een voetbal die vanop afstand bediend kan worden, zodat we die kunnen laten zweven, de doellijn over?
http://www.usatoday.com/tech/products/gear/entertainment/2005-02-26-soccer-ball-chip_x.htm

* Surround geluid: de toekomst?
Steeds meer oudere platenalbums worden terug gemixt en aangepast om afgespeeld te worden in de nieuwe 6.1 home theater systemen. U ziet trouwens ook steeds meer van die home-theatersystemen met surround geluid verschijnen in de winkel. Maar zal de gebruiker toehappen?
Voor de platenindustrie is het in elk geval een ideale gelegenheid om de belangstelling van de audiofiel opnieuw op te wekken. En als die hapt, dan kunnen zij weer heel wat albums vergeten - gevonden geld als het ware. Hetzelfde album dat u, bij zijn eerste release, in vinyl hebt aangekocht, daarna als cd hebt gekocht toen de cd's uitkwamen, kan u nu als surround aanschaffen. Kassa!
Dit artikeltje bij CNet heeft het over de "high definition" opnames, het audio equivalent van HDTV. U leert er o.a. dat er, zoals gewoonlijk, weer twee formaten bestaan die (o verrassing!) niet compatibel zijn met elkaar: de Super Audio CD (SACD) van Sony en de DVD Audio (DVD-A). En het bestaan van die twee incompatibele formaten zorgt er natuurlijk voor dat de gebruiker niet weet wat te kiezen en dat hindert natuurlijk de doorbraak bij het grote publiek.
http://news.com.com/Is+surround+sound+the+future%2C+or+another+Betamax/2100-1027-5589095.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

* Tool tegen spionnen
Er is heel wat spyware en malware in het computerwereldje. En nu is er een nieuw programma dat u kan wapenen tegen zo'n schadelijke programma's zoals virussen, Trojaantjes, en co. Het progje heet RootkitRevealer en is gratis te downloaden.
Rootkits zijn eigenlijk tools die door hackers gebruikt worden en die zo genoemd worden omdat zij de hacker toegang geven tot de 'root', de wortel van uw computer en hem zo controle geven over uw peeceetje. De laatste tijd zijn er verschillende rootkits op het internet verschenen, die voor Windows-gebruikers gevaarlijk kunnen zijn. De rootkits kunnen er ook voor zorgen dat de malware verborgen blijft bij de gewone antivirusscan.
En daar komt dan RootkitRevealer op de proppen. Maar vooraleer u met zijn allen dit progje gaat downloaden, enkele woordjes van waarschuwing. Als het progje bij een scan een rootkit aantreft, dan zal het dat niet verwijderen, noch in quarantaine zetten. Het kan u alleen melden dat er iets verdacht aangetroffen is. En dan is het aan u om het probleem op te lossen - meestal met een volledige format! en herinstallatie van Windows.
Bovendien mag uw computer, tijdens de scan, helemaal geen andere taak doen. U mag de muis niet bewegen, er mag geen screensaver aanspringen, er mag niets maar dan ook niets bewegen op uw peeceetje. Met andere woorden: dit progje is echt voor de expert die verduiveld goed weet wat hij doet. U bent dus gewaarschuwd!
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,119814,tk,dn030105X,00.asp

* Netscape 8.0 uit in bètavorm
U hebt er eventjes op moeten wachten, maar daar is hij dan toch eindelijk: versie 8 van de Netscape browser (in bètavorm).
Zoals u weet zijn Netscape en Firefox haast tweelingbroers, zij het geen eeneiige: zij ontspringen wel uit dezelfde bron, maar zijn sindsdien verder apart/samen ontwikkeld. De nieuwe versie van Netscape 8 bevat veel stukken van Firefox en in de bèta zitten ook nog enkele foutjes die in versie 1.0 van Firefox zaten. Binnenkort komt de definitieve versie uit van Netscape en die zou dan meer op Firefox 1.0.1 gelijken, waarin die foutjes weggewerkt zijn.
Waarin verschilt Netscape van de vorige versie (en van Firefox)? Er is bijvoorbeeld een nieuwe skin. En Netscape wil trachten uw canvas (het scherm zelf van de browser) zo proper mogelijk te houden; daarom werd de "Multibar" bedankt, een knoppenbalk die tot 10 verschillende en aanpasbare taakbalken in aparte knoppen verenigt. U kan ook uw eigen knoppenbalk met RSS feeds maken. Er is ook een "Trust Rating" systeem, dat u waarschuwt wanneer u bij het surfen op sites belandt die verdacht zijn.
Netscape 8.0 bèta kan op onderstaand adres gedownload worden. Op het tweede adres vindt u enkele commentaren van mensen die Netscape gedownload hebben.
http://fileforum.betanews.com/detail/Netscape_Browser/1101836316/1
http://www.betanews.com/article/Netscape_Browser_80_Beta_Goes_Live/1109870204


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Sandisk kondigt 1 giga mini sd kaart aan
http://www.sandisk.com

*** Patch uit voor Firefox: behandelt enkele beveiligingsproblemen
http://www.mozilla.org/
http://www.desktoppipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=60403490

*** Microsoft brengt patch uit voor Windows XP SP2, dat probleem van "Blue Screen of Death" moet aanpakken.
http://support.microsoft.com/kb/887742
http://www.smallbizpipeline.com/news/60402961

*** Volgens een onderzoek weten de meeste Nederlanders niet waarvoor zij hun breedbandverbinding kunnen gebruiken: zij kijken niet naar het journaal, beluisteren geen internetradio, bekijken geen films. (Bron: Wim W)
http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=475965

*** IBM zet zwaar in op PHP en bundelt de Cloudscapte database met de scripttaal
http://www.informationweek.com/showArticle.jhtml?articleID=60403410

*** Beveiligingsupdate voor Firefox
http://mail.vnunet.com/cgi-bin1/flo/y/eegT0EpGRo0K4x0CXmq0E7

*** StarOffice 8 in bèta klaar
http://mail.vnunet.com/cgi-bin1/flo/y/eegR0EpGRo0K4x0CXms0A3

*** Nog altijd geruchten dat Google van plan is een eigen besturingssysteem te ontwerpen (Dave L)
http://www.theinquirer.net/?article=21553
http://www.microsoft-watch.com/article2/0,1995,1772125,00.asp?kc=MWRSS02129TX1K0000535

*** Bedrijven en overheid schieten tekort op gebied van beveiliging (dave L)
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10205

*** Bill Gates tot ridder geslagen maar nog altijd "Bill" (dave L)
http://www.tweakers.net/nieuws/36445

*** IE 7 dan toch niet alleen voor Windows XP SP2 (Dave L)
http://www.tweakers.net/nieuws/36439


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Cynthia Joradan - A Mother's Heart
New Age: even een woord uitleg. Einde 20ste eeuw ontstond New Age - een tamelijk losse beweging die ervan uitging dat de moderne beschaving een tijdperk van intellectuele en spirituele verlichting tegemoet ging. In 1967 bracht de musical HAIR de "dawning of the age of Aquarius" en plots was daar een concept van positiviteit, mystiek, idealisme. Daarop volgden Mike Oldfield en zijn Tabular Belles en Brian Eno met Ambient I: Music for Airports. New Age is een erg brede term die allerlei soorten zachte akoestische muziek dekt. Vergeet niet er een kaarsje bij aan te steken!
Deze song is erg mooi - prachtige piano, goed opgenomen.
http://music.download.com/cynthiajordan

* Anahata - Beyond the outer limits of the Solar System
[New Age ] U zal zich in een planetarium wanen wanneer u naar deze song luistert: zacht klokkenspel, synthesizers voeren u naar de sterrenhemel
Om stilletjes van te genieten
http://music.download.com/anahata

* Sleepwalker Project - Comes From The Heart
[New Age] Een Bulgaarse New Age groep, met Amerikaans-Indiaanse elementen.
http://music.download.com/sleepwalkerproject

* Richard Allen - Medidate
[New Age] Een dromerig soundscape - een landschap van geluid, vol kleuren. Iets amateuristischer dan de vorige songs, maar toch nog mooi.
http://music.download.com/richardallen2

* Erich Netherton - The Welcoming
[New Age] De man geeft een zweverige draai aan zijn percussie-georienteerde instrumentale songs.
http://music.download.com/erichNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als gij standbeelden neerhaalt, bewaar dan het voetstuk:
het kan te pas komen.
[Stanislaw Jerzy Lec]
De nieuwe oogst* Stormvision
Deze site is eigenlijk van een bedrijf dat afbeeldingen ontwerpt en verkoopt, 'textures' die gebruikt kunnen worden voor websites.
Wat niets afdoet aan het feit dat u hier heel mooie afbeeldingen kan bekijken en nieuws vindt over 3D. Een Belgisch bedrijf met internationale allures.
http://www.stormvision.net/

* BD Paradiso
Ons landeke is klein, maar groots in bepaalde dingen. Bier bijvoorbeeld! Maar ook strips: er zijn erg veel supergoede striptekenaars in ons landeke geboren.
Dat zal u o.a. kunnen ondervinden als u naar het stripmuseum trekt in Brussel, dat in een prachtig art-deco gebouw gevestigd is. Helaas hoort er geen uitgebreide site bij.
Wij vonden voor u echter nog wel wat links over strips. En verder ook nog een erg interessante site voor de insiders, zij het dat die in het Frans is: BD Paradisio. (6)
De stadsgids van Brussel (1)
Beedeefiel, een site met kalendertips en stripnieuws (2)
Brussels BD Tour (3)
Stripmuren (4)
Urbicande van Francois Schuiten en Benoit Peeters (5)
http://www.opbrussel.be/Stadsgids/Strips/default.asp
http://www.beedeefiel.com/
http://www.brusselsbdtour.com/
http://www.eric-maerschalck.be/Bruxelles/theme.php?id=8&page=1&new=&PHPSESSID=6663ffb0c93f110d38db2423a79f9cbe
http://www.urbicande.be/
http://www.bdparadisio.com/

* Error
Een foutmelding is meestal heel vervelend, maar is best leuk om als nep op je webstek te plaatsen. Bekijk maar eens onderstaand voorbeeld.
Je krijgt dan de mogelijkheid om een errorboodschap te maken naar eigen fantasie. Die kopieer je naar jouw website of je e-mail. Succes verzekerd. [Lode V]
http://atom.smasher.org/error/?style=xp&title=Waarschuwing&text=Deze+site+bevat+mogelijk+schokkend+materiaal&b1=OK&b2=Ga+schelden+in+de+reacties&b3=

* Testje voor mannen
Het SQ vormt de seksuele tegenhanger van het IQ (Intelligentie QuotiŽnt) en EQ (Emotionele QuotiŽnt). Meet hier de kwaliteit van je seksleven. [Lode V]
[Taal: Nederlands]
http://www.pfizer.nl/frames/indexfiles/index_sexuelequotient.htm

* Google GMail
Google's GMail-dienst is als een 1-april-grap begonnen. Velen dachten tenminste dat het een 1-april-grap was. Want wie geeft nu een mailbox van 1 gigabyte (1 GB) gratis weg aan gebruikers? Bij Microsoft's Hotmail moest je het immers doen met een gratis mailbox van 2 MB (inmiddels 250 MB). [Lode V]
Er is een informatieve reeks gestart op
[Taal: Nederlands]
http://www.breekpunt.nl/artikel.asp?id=1737

* Wordmacroís: eenvoudiger dan je denkt
Rond Wordmacroís hangt voor velen een waas van mystiek. Maar ook jij kunt macro's maken, of op zijn minst bestaande macro's die je op het internet vindt aan jouw Word-toevoegen. René Paulus toont je hoe het
werkt. [Lode V]
[Taal: Nederlands]
http://www.diskidee.be/software/cursussen/?id=5614

* Robotfoto
Een knap voorbeeld van hoe Flash op een positieve manier toegepast kan worden. Hier kan u on line een robotfoto maken. De software werkt fantastisch snel, knap gemaakt! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://flashface.ctapt.de/

* Digitale tv
Wat is dat nu juist, digitale tv? En wat is HDTV, SDTV, EDTV? Een erg goede uitleg hierover in dit artikel van USA Today, dat het ook heeft over aspect ratio, flatscreen, input aansluitingen, enz.
[Taal: Engels]
http://www.usatoday.com/tech/columnist/edwardbaig/2005-02-24-baig_x.htm

* Elated
Een handige site voor de webbouwer en de programmeur. U vindt er verschillende tools zoals gratis knoppen voor webpagina's, animaties, auteursrechten vrije foto's, forums voor de webbouwers, tutorials, gratis webtemplates enz.
Die kits zijn trouwens erg handig. Het zijn stramienen, kaders voor websites die u kant-en-klaar kan downloaden en gratis mag gebruiken. Er zijn er enkele mooie bij!
[Taal: Engels]
http://www.elated.com/

* Mini-Arcade
Een on line museum, gewijd aan de oude videospelletjes uit de zeventiger en tachtiger jaren. En dan hebben we het over de combinatie hard/software. Toen had elk spel eigen unieke hardware en software. Momenteel zijn er 270 spelletjes te bewonderen en 1135 afbeeldingen. Een stukje nostalgie!
[Taal: Engels]
http://www.miniarcade.com/miniarcade.htm

* Their Circular Life
Een heel apart fotografieproject, dat uitgaat van de premisse dat de fysieke infrastructuur (gebouwen, spoorwegen, wegen, parken enz) een "leven" hebben, dat werkt met een eigen tijdsbesef. Deze site probeert dit uit te leggen. Erg boeiend.
[Taal: Engels]
http://www.theircircularlife.it/

* Digital Web Magazine
Een interessante site, vol artikels over en voor mensen die met webbuilding bezig zijn. Gratis content dus in dit digitale magazine.
[Taal: Engels]
http://www.digital-web.com/

* Vrijdag animatiedag : muziekclips
Op deze site kan je gratis videoclips bekijken van o.a. Usher, Rammstein, Britney Spears, Anastacia, Anouk, Jennifer Lopez, Maroon5, enz. Snelle verbinding en Windows Media Player zijn vereist.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.streaming-clips.nl/index.php

* Vrijdag animatiedag : Wormracen (flash game)
Enige voorwaarde om dit spelletje te kunnen spelen is dat uw muis over een scrollknop moet beschikken. Zodra u op Start geklikt hebt moet u het wormpje vooruit laten bewegen door het scrollwieltje van uw muis zo snel mogelijk vooruit en achteruit te scrollen. We zijn niet verantwoordelijk voor eventuele vingerkrampen ;-)
(taal : Engels) [Filover]
http://lis186.4dwebhosting.com/works/worm/

* Vrijdag animatiedag: Ferry Halim
Deze site steekt vol prachtige dingen. Er is om te beginnen een heel mooie collectie spelletjes, die nu eens niet gewelddadig zijn, maar heel kunstzinnig opgevat zijn. En dan is er ook een erg uitgebreid portfolio van zijn kunst te vinden. Een aanrader!
[Taal: Engels]
http://www.ferryhalim.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Gratis parkeren
Besteedt u ook liever uw geld aan iets anders dan aan betalende parkings in grootsteden ? Op deze site geven bezoekers tips over gratis parkeerplaatsen. Het succes van de site valt of staat natuurlijk met de respons van de bezoekers. Momenteel staan er nog niet heel veel tips op, maar de site bestaat ook nog maar sinds eind januari. Dus als u ook tips hebt, zet ze op het forum. Registreren hoeft niet.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.parkeergratis.be

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Gabriel Rios
Meer dan 50 weken al staat deze zanger in de StuBru 50 met zijn album Ghostboy.
http://www.gabrielrios.be/

- George Baker
Deze Nederlandse zanger staat nu terug in de belangstelling met een herwerkte versie van "Una Paloma Blanca" die als titelsong gebruikt werd voor de nieuwste Nederlandse succesfilm "Vet hard" met o.a. Kurt Rogiers.
http://www.georgebaker.com/
http://www.vethard.nl/

- Chimene Badi
Bij ons misschien niet zo bekend maar bij de Franstaligen scoort deze zangeres zeer goed met haar laatste nummer "je viens du sud".
http://chimenebadi.artistes.universalmusic.fr/

- Barbara de Loor
OfficiŽle website van deze Nederlandse schaatster.
http://www.barbaradeloor.nl/

- Dan Brown
OfficiŽle website van de auteur van de bestseller "The Da Vinci Code".
http://www.danbrown.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Sony's aanval op de iPod
- Miniket: kleine alleskunner
- Journalistje spelen op eigen website
- Deel internetdaters heeft al relatie
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Zoek op de kaart
- Gratis naar de Race & Rally GrandPrix Party
- Radio maken en luisteren via P2P
- MP3 wekkerradio
- The Settlers: Heritage of Kings
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
Nog steeds geen nieuwe berichten
http://www.nuwijweer.nl

*** Webfactor
Het lijkt er op dat de website er het bijltje bij neergelegd heeft...
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
Nieuwe naam vanaf 4 maart: Computerworld!
- Tools: defragmenteer...snel!
- HP: nummer één op de markt van de laptops
- Artascare doet travel bewegen
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Ligt de toekomst van de draadloze technologie in Limburg? -
- Antwerpse agencies breiden uit
- Koekoek vervangt "Best of DM"
- Internetaansluitingen: alles rustig in Belgenland
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- Boek "internet na 50" op één bij Standaard Boekhandel en Proxis.be
- Burger is zwakste schakel bij beveiliging eID
- Vacatures via RSS
- Bereken steekproefgrootte en foutenmarge
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Muziek: Michael Jackson's videoclips
- Humor: Fantastische auto's
- Muziek: Anouk, Lost Girl
- Games: Point & Click
- Film & TV: the A-Team
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Een blik achter de schermen bij Google
- Overizcht videokaarten voor verschillende markten
- Bafta Awards uitgereikt
- Adobe start open-sourcewebsite
- Tweakers.net photocontest 2004
http://www.tweakers.net

*** Elektro.be
- Instap dvd-recorder met programmagids
- All-in-one printer, scanner, copier
- Siemens gsm's AX75, A75 en A70 blijven trouw aan principes A-reeks.
- Persoonlijk navigatiesysteem voor smartphones: TomTom Mobile 5.
http://www.elektro.beWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Rekenmethode in de informatica, gebruikt ter afleiding van programma's - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoare_logica
* Alles wat u wilde weten over de Cubaanse provincie Guantanamo met links naar artikelen over de Amerikaanse basis, steden, rivieren en bezienswaardigheden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Guant%E1namo_%28provincie%29
* Provincie (oblasty) van KirgiziŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Oblasty_Batken
* Kleine stijve plaat die uit een dierlijke huid steekt om bescherming te bieden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Schub
* Wereldwijd, commercieel systeem voor mobiele communicatie via satellieten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Iridium_%28satelliet%29
* Negentiende editie van de strijd om de Champions Trophy - http://nl.wikipedia.org/wiki/Champions_Trophy_%281997%29
* Tweede Champions Challenge-toernooi voor vrouwen (hockey) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Champions_Challenge_vrouwen_%282003%29
* President van Venezuela van 1945 tot 1948 en van 1958 tot 1963 - http://nl.wikipedia.org/wiki/R%F3mulo_Betancourt

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Er is een nieuw, totnogtoe grootste, Mersenne-priemgetal ontdekt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mersenne-priemgetal

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Vanaf deze week worden veel nieuwe artikelen toegevoegd over vogels, zoals:

* Staartmees - http://nl.wikipedia.org/wiki/Staartmees
* Zwarte mees - http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_mees
* Rotszwaluw - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotszwaluw
* Bosuil - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bosuil
* Veldleeuwerik - http://nl.wikipedia.org/wiki/Veldleeuwerik

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip nieuwsgroepen: Forte Agent
Hoe een groep of map te vinden rond een bepaald onderwerp
Zet de focus op het Groups/Folders paneeltje (klik daarvoor op eender welke groep of folder in het Groups/Folder paneel)
Kies Group / Show / All Groups and Folders
Kies Edit / Find
Geef in het dialoogvenster een sleutelwoord in. Bijvoorbeeld: u wil groepen vinden over radio - dan is "radio" het sleutelwoord.
Druk op Find First en dan Find Next of F3 om de volgende groep te vinden. U zal nu een ongelooflijk aantal nieuwsgroepen vinden rond radio.

* Tip nieuwsgroepen: Forte Agent
Een bepaalde boodschap vinden
Eerst moet u zorgen dat de focus ligt op het paneel met de boodschappen; klik daarvoor de header van eender welke boodschap aan in de groep die u wenst te doorzoeken.
Klik Edit / Find en in het Find dialoogvenster geeft u nu de zoekterm in.
Druk op Find, om de eerste boodschap weer te geven waarin het sleutelwoord staat en Find Next of F3 om de volgende boodschap te vinden

* Tip nieuwsgroepen - Forte Agent
Boodschappen printen
Via File / Page Setup bepaalt u de parameters: marges, headers, page brakes.
U kan ook het lettertype bepalen dat u wil hebben, via het tabblaadje Options bij Display Preferences
Selecteer de boodschap die u wil printen. Als u een boodschappenlijn (thread) kiest die ineengeklapt is, dan zal Agent alle boodschappen in die thread afprinten. Let wel: eerst moet u de bodies van die boodschappen downloaden: klik rechts op de bovenste header van de thread, kies Mark body for retrieval. Ga dan naar Online - Get Marked Message Bodies.
Kies File / Print.

* Tip Windows XP - ID toewijzen uitschakelen
Als u een cd in de cd-romlezer legt, zoekt de Windows Media Player dikwijls automatisch een weg naar het internet om u te verwennen met allerlei extraatjes. U krijgt dan een heleboel gegevens geserveerd, van de uitvoerder en titel van het nummer tot het cd-hoesje van de audiodrager in kwestie.
Om die informatie te kunnen aanbieden, klopt Windows Media Player aan bij on- linedatabases die uw Windows Media Player maar al te graag een ID geven.
Officieel heet het dat de sites er baat bij hebben uw ID te herkennen om zo de afspeelkwaliteit te verbeteren. Hebt u liever niet dat er een ID wordt meegestuurd, dan kunt u deze optie uitschakelen.
Kies in de Windows Media Player in het menu Extra voor Opties en voor het tabblad Afspelen.
Haal het vinkje weg bij Toestaan dat internetsites een ID toewijzen aan uw speler en klaar is Kees!
Bron: PCM - Digiweetjes

* Tip WIndows XP - Informatie over gebruikte PC
Steeds meer gebruikers hebben twee of meer pc's in een thuisnetwerk. Grote kans dat u dan vaak van computer wisselt. Wilt u toch een overzicht blijven houden en weten op welke machine u momenteel werkt, dan past u een truc toe.
In het Windows-register (Start / Uitvoeren en type Regedit.exe) gaat u naar de sleutel HKEY_CLASSES_ROOT \ CLSID \ (20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D). In het rechtervenster klikt u met de rechtermuisknop op LocalizedString. In het vak Waardegegevens typt u %USERNAME% op %COMPUTERNAME%. Het pictogram Deze computer op het bureaublad is van naam veranderd en laat voortaan zien welk gebruikersaccount en welke PC worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor het onderdeel Deze computer in het menu Start.
Navigeer in het register ook meteen naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER \ ControIPanel \ Desktop. Kies Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde en noem deze waarde PaintDesktopVersion. Indien deze sleutel reeds bestaat is de volgende actie voldoende. Dubbelklik erop en geef een 1 op in het vak Waardegegevens. De gebruikte Windows-versie wordt voortaan rechtsonder op het bureaublad vermeld.
Bron: Tips & Trucs / DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* CoolMon
Win2000/XP - 658k - freeware
Een tool om in het oog te houden wat er zoal op uw pc gebeurt: hoeveel processen zijn er lopende, hoeveel RAM wordt er gebruikt, zelfs hoe laat het is, als u dat mocht vergeten zijn!
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23831,tk,hsx,00.asp

* Telling Stories
WinNT/2000/XP - 8,34 MB - shareware
Een cool progje waarmee u als het ware uw eigen multimediabiografie kan maken. Of een verhaaltje kan vertellen, een sprookje. U kan jaren van foto's, songs, verhaaltjes, films bijeenschrapen en in een mooie vorm gieten, die dan op uw pc komt te staan of in een CD gebrand kan worden.
http://www.download.com/Telling-Stories/3000-2193_4-10366273.html

* Digital Camera Poster Crator

Win9.X/2000/ME/XP - 3 MB - shareware
Met dit progje drukt u foto's af op eender welk formaat, ook posterformaat. U kan beelden gebruiken van digitale camera's, scanners of andere digitale bronnen.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,24306,tk,hsx,00.asp

* OutBack Plus 5
Win9.X/2000/ME/XP - shareware
Een progje dat het maken van back-ups van uw Outlook gemakkelijker maakt.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050225_outback_plus_5.phtml

* 3D Dancing Leprechaun
Binnenkort is het St. Patricks Day. En daar hoort een speciaal screensavertje bij: dat van een dansende Leprechaun, een soort kaboutertje.
http://www.fileoftheday.com/download/leprechaundemoesd.exe

* Ray Screensaver
Win98/ME/2000/XP - 3,34 MB - freeware
En als we dan toch bezig zijn met screensavers: dit is de officiŽle screensaver die bij de film "Ray Charles" hoort.
http://www.vnunet.com/downloads/1160601

* Ots Turntables
Gratis programma om zelf dj te spelen. Je hebt alleen een heleboel mp3's nodig en het programma mixt ze netjes voor je in elkaar. (Wim W)
http://otsturntables.com/download/free.html

* IPodder
Win98/ME/2000/XP - 5842k - freeware
Een gratis progje dat u helpt bij het podcasten. Na het installeren kan u zich abonneren op de podcasts. Het progje haalt op geregelde tijden automatisch de updates binnen.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=108884

* Vrijdag Macdag: NewMac
Mac OS X 10.2 - 618,8 K - freeware
Een newsreader voor RSS feeds, met een prachtige vormgeving à la Finder.
http://www.download.com/Mactracker/3000-2274_4-10364083.html?

* Vrijdag Macdag: Mactracker
Mac OS X 10.1 - 8,5 MB - freeware
Wil u weten of die tweedehands Mac compatibel is met uw printer? Hoeveel expansiesleuven of welke processor er in een bepaalde laptop zit? Dit is een database met ongeveer elke Apple Mac ter wereld, monitor of randapparatuur die ooit gemaakt werd.
http://www.download.com/Mactracker/3000-2274_4-10364083.html?


Het laatste woord....Lezer Kevin stuurde ons een fanmailtje:
<<<
Hier een fanmailtje als dat toegestaan is. :-)
Als lid van Belgacom.net kon ik inderdaad geen e-mail meer ontvangen.
En als vast lezer van Netties heb ik het bericht over de panne gelezen.
Ik dacht al dat er een probleem was met mijn PC, met Outlook Express.
Maar nu zie ik vandaag in Netties dit bericht, en ben ik al heel wat opgeluchter.
Bedankt voor het bericht, en ik hoop dat Netties nog lang mag bestaan,
want als vast lezer vind ik dit nuttige berichten die elke dag in Netties staan.
Met vriendelijke groeten,
Kevin.
>>>
Bedankt, Kevin!

~~~~~~~~~~

Lezer Pascal heeft wat geŽxperimenteerd:
<<<
Hoi, beste netties vrienden!

Met plezier ontvang ik telkens weer de netties !
In de laatste netties stond dan ook onderstaand artiken die ik eens heb uitgeprobeert; en inderdaad, soms komt hij toch wel moeilijk op dreef,he!

Wel; niettemin kan je even mijn eigen creatie uittesten!!

Op mijn website heb ik namelijk twee afrobots ingebouwd. De eerste is dus schrijven waarna hij je een antwoord heeft in tekst;
De tweede mogelijkheid is dat hij je antwoord in de engelse taal.
Ik weet natuurlijk wel dat hij waarschijnlijk niet op alles een antwoord weet maar met plezier kan je hem eens enkele vragen stellen,hoor!
Is wel in de engelse taal!!
Jullie kunnen hem vinden op mijn openingspagina onderaan bij de knop: "chatbox" ofwel door op de knop medewerkers te klikken en dan op de knop rechts chatrobot.
Proberen maar, veel plezier! en laat mij eens weten wat jullie ervan vinden,he!

Beste groetjes Pascal.vangheluwe@pandora.be
Website : http://users.pandora.be/michaeldavenport
>>>
Proberen maar!
~~~~~~~~~~

Medewerker Lode Vlayen heeft een vraagje:
<<<
Beste Hilde

Zoals iedere doorsneesurfer heb ik bookmarks, of favorieten.
Die favorieten staat in mijn Internet Explorer, in een sterpictogram.
Ik heb al vanalles geprobeer om die favieren in een gewoon html te
zetten, zodat ik ze kan doorsturen naar vrienden of collega's. Dat
lukt me niet!
Ik vermoed dat de oplossing een fluitje van een cent is. Maar hoe doe je dat?
Mersie hé,
Lode
lode.vlayen@gmail.com
>>>
Wie helpt?
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Een klassiek werk is een boek dat de mensen wel prijzen, maar nooit lezen.
[Ernest Hemingway]