Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.599 (4.042 wekelijks,
557 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 3/3/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 389 van 26/2/2005


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Gegroet lezers,

Wij komen toch nog even terug op onze GMail-ruilbeurs. Zoals u weet konden de lezers, dankzij het aanbod van weer andere lezers, gratis aan een GMail accountje geraken bij Google. Verschillende lezers hebben van dit aanbod gebruik gemaakt. En wij waren erg aangenaam verrast door de leuke mails die wij achteraf van deze lezers ontvingen: niet alleen om te danken voor het accountje, maar ook om de loftrompet te steken over dit e-zine, dat hen blijkbaar erg goed bevalt. Dat is erg leuk om te lezen, en het steekt de hele redactie een riem onder het hart!

Deze week opnieuw heel wat nieuwtjes en leuke of interessante links. Wij trekken alvast uw aandacht op het artikel over het Pegasos-mailprogramma, waarvan het voortbestaan bedreigd is. Reageert u talrijk op de oproep tot steun?

Wij wensen u veel leesplezier. Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Opera roept collega's op om gaatje in IDN te dichten
Onlangs is er een probleempje aan het licht gekomen bij IDN, wat staat voor Internationalized Domain Names. Wat wil het geval? Sinds kort zijn er internationale domeinnamen mogelijk, dwz domeinnamen in verschillende landstalen. Maar het DNS systeem kent enkel ASCII, dus de US-Engelse karaktertekens. Unicode URL's moeten daarom door de webbrowser omgezet worden in een systeem dat Punycode heet. En bij die omzetting loert er een gevaar.
Want het is namelijk mogelijk dat websites waar een reukje aan zit, de url van een betrouwbare website nabootsen via die Punycode. Hoe naadje en draadje ineen zitten, leest u in dit artikel.
In elk geval heeft Opera de andere collega-browsers opgeroepen om samen te werken om dit probleem zo snel mogelijk uit de weg te ruimen.
http://www.betanews.com/article/Opera_Calls_for_Consortium_on_IDN_Fix/1108759839

* Europees Parlement verwerpt softwarepatenten
Ondanks aandringen van hi-tech bedrijven zoals Microsoft, heeft het Europees Parlement unaniem het wetsvoorstel verworpen waardoor het mogelijk wordt om een patent te nemen op software. Het voorstel zou nu teruggaan naar de EU waar het hele proces van wetgeving opnieuw begint.
Vanaf het begin kon het wetsontwerp op de softwarepatenten rekenen op veel weerstand. De Poolse afgevaardigden speelden daarbij een heldenrolletje, althans in de ogen van de tegenstanders van deze wet: tot twee keer hebben zij de adoptie van het voorstel kunnen afwenden en Spanje en Nederland hebben aangedrongen op een kompleet nieuwe herstart voor het voorstel.
Als de Europese Commissie het wetsvoorstel intrekt, dan kunnen de tegenstanders twee jaar lang op beide oortjes slapen, want gedurende die periode kan het voorstel niet opnieuw worden ingediend.
http://www.betanews.com/article/EU_Parliament_Reject_Software_Patents/1108747241

* NY Times koopt About.com
U kent ongetwijfeld de site About.com, waar informatie gegroepeerd staat rond bepaalde onderwerpen. De site is eigenlijk een (commerciŽle) voorloper van Wikipedia, want ook hier werd de inhoud aangedragen door vrijwilligers. About.com heeft momenteel zo'n 22 miljoen bezoekers per maand.
Verleden week verscheen het bericht in de pers dat de site te koop staat. En blijkbaar heeft de Amerikaanse krant The New York Times er 410 miljoen dollar veil voor gehad, om de site te kopen. Samen met haar eigen 13 miljoen bezoekers wordt de nieuwe samenwerking het 12de grootste bedrijf op het internet.
The Register heeft een eigen analyse gemaakt van de financiŽle vooruitzichten van beide bedrijven. Wie in zo'n geldzaken geïnteresseerd is, kan het artikeltje even raadplegen.
http://www.theregister.co.uk/2005/02/18/nytimes_buys_about_com/

* Eerste virus voor mobieltjes "in het wild" opgemerkt
Er is al langer sprake van virussen die zich via het mobieltje zouden verspreiden. Maar tot hiertoe bleef het bij onschuldige meldingen, van virussen die enkel in labo's gecreŽerd werden en dus nog niet "in het wild" gesignaleerd zijn.
Sommigen deden de berichten over zulke virussen dan ook af als propaganda van antivirusbedrijven die zo natuurlijk hun software aan de man willen brengen. Maar blijkbaar is het gevaar voor mobiele virussen toch reŽel.
Volgens een bericht bij Yahoo werd in de VS voor het eerst een mobiel virus "in het wild" opgemerkt. Het virus dat de naam Cabir mee kreeg, is oorspronkelijk afkomstig van de Filippijnen waar het 8 maanden geleden ontstond. En nu is het na een reis door 12 landen, ook in de VS beland. Gelukkig is het virus nog relatief onschuldig; het enige wat het doet, is de batterij van het mobieltje opslorpen.
Volgens waarnemers zou het met de besmetting van virussen voor mobieltjes nog meevallen. Er is namelijk één groot voordeel dat de wereld van de mobieltjes heeft tegenover de pc's: er is een enorme diversiteit aan gebruikte technologieŽn in de telefoontjes, terwijl bij de pc's het merendeel van de computertjes uitgerust is met de Windows software. Een virusschrijver heeft dus een veel groter doel binnen bereik als hij mikt op Windows gebruikers..
Een tweede punt is dat de virussen zich enkel over korte afstanden kunnen verplaatsen, zoals via Bluetooth (althans in het geval van Cabir). Dat verschillende landen besmet zijn met Cabir, komt omdat iemand met een besmette telefoon op zak, naar dat land gereisd is.
U mag dus nog eventjes op beide oortjes slapen...
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=569&ncid=738&e=3&u=/nm/20050218/tc_nm/tech_security_dc

* Software licenties leggen uw vrijheid aan banden
EFF, Electronic Frontier Foundation, een Amerikaanse organisatie die vecht voor de burgerrechten, waarschuwt ervoor dat softwarebedrijven in hun licentieovereenkomsten vaak een loopje met onze rechten nemen.
Veel van die teksten bevatten namelijk voorwaarden die onze belangen schaden: verkopers krijgen het recht op onze computer te gaan rondneuzen, u krijgt verbod op het publiekelijk uiten van kritiek op het product en vaak zit er ook een verbod in op het aanpassen of herstellen van het ding.
Wij realiseren ons veel te weinig, aldus een white paper van EFF, dat gewoon door een website te bezoeken of een update van bepaalde software te downloaden, wij daarmee toestemming geven tot bovengenoemde praktijken.
"Klikken op de 'I Agree' knop betekent maar al te vaak uw privacy wegklikken, uw recht op vrije meningsuiting en andere rechten."
Tijd dus voor een gewetensonderzoek: leest u altijd alle voorwaarden vooraleer u op die "I AGree" knop klikt?
De volledige tekst van de white paper vindt u hier.
http://eff.org/wp/eula.php
http://www.theinquirer.net/?article=21327

* Eerste spimmer gearresteerd
Neen, het zetduiveltje heeft ons voor één keer geen parten gespeeld: het gaat niet om een spammer in dit bericht, maar om een spimmer. Een persoon die dus spam verstuurt via Instant Messaging.
In de VS is namelijk een 18-jarige jongeman gearresteerd die het klaargespeeld had om maar liefst 1,5 miljoen ongewenste boodschappen te versturen waarin geadverteerd werd voor porno en hypotheken naar leden van een online netwerkdienst MySpace.com
Bijkomende bezwarende factor is dat de jongeman ook niet vies was van chantage. Hij zou namelijk ermee gedreigd hebben zijn spim-methode bekend te maken, als MySpace.com geen exclusieve marketingdeal met hem zou sluiten; die deal zou er dan meteen voor zorgen dat zijn spim een legaal tintje kreeg.
De jongeman werd naar Los Angeles gelokt met de belofte dat deze deal daar gesloten zou worden. Bij aankomst op de luchthaven werd hij gearresteerd.
http://news.com.com/U.S.+makes+first+arrest+for+spim/2100-7355_3-5584574.html?tag=nefd.top

* VS versus Frankrijk: boekenoorlog?
Komt er na de kwestie Irak opnieuw een discussie tussen Frankrijk en de VS, maar dan ditmaal over boeken? Leest u zelf maar.
In december heeft zoekmachine Google een groots nieuw project aangekondigd: het wil miljoenen boeken inscannen en de inhoud ervan integreren in haar zoekmachine. Een mooi initiatief, maar voor Jean-Noel Jeanneney een initiatief dat met argusogen bekeken moet worden.
De man is namelijk conservator van de Franse Nationale Bibliotheek en die is ook bezig met een gelijkaardig project. Maar dan met de nadruk op Europese literatuur en natuurlijk Franstalige boeken. Volgens Jeanneney bestaat het gevaar dat Google een te eenzijdig beeld gaat geven in haar keuze van boeken en dat we zouden terechtkomen in een eenzijdig wereldbeeld, dat gedomineerd wordt door de Engelse literatuur en de Amerikaanse cultuur.
Nu kan u de Fransman een Amerikanofoob noemen, maar anderzijds kunnen wij hem niet helemaal ongelijk geven...
http://www.lemonde.fr/web/imprimer_article/0%2C1-0@2-3232%2C36-395266%2C0.html
http://www.betanews.com/article/Google_Book_Effort_Draws_French_Ire/1109036269
http://news.com.com/Google+book+plan+sparks+French+war+of+words/2100-1024_3-5584569.html?tag=nefd.top

* Google toolbar doet wenkbrauwen fronsen
Heel wat internauten zijn niet zo gelukkig met een bepaald onderdeel van de Google toolbar, namelijk de AutoLink. Wie zo'n toolbar geïnstalleerd heeft en de AutoLink knop aanklikt, zal bijvoorbeeld zien dat webpagina's met adressen van straten erin plots links leggen naar de kaartendienst van Google. En de ISBN-nummers van boeken leggen dan weer een link naar Amazon.com - wat natuurlijk niet leuk is voor de concurrerende on line boekenwinkel Barnes&Noble.
Met andere woorden: volgens critici neemt Google de vrijheid om met haar AutoLink surfers te zeggen waarnaar zij moeten gaan. Een paar jaar geleden had Google ook zoiets geprobeerd, met haar Smart Tags (1). En liet die plannen na een tijdje varen (2), omwille van het protest en discussie over handelsmerken. Sommigen hebben harde woorden voor Google: "Google is voor het web wat Microsoft is voor de PC's - het besturingssysteem dat iedereen gebruikt om te zoeken... Miljoenen mensen gebruiken de Google Toolbar. Zij (Google nvdr) zouden niet ongestraft mogen doen wat Microsoft niet kon/mocht doen."
U ziet het: het kan verkeren. Van sympathieke nieuwkomer op de markt van de zoekmachines, die het moest opnemen tegen de groten, is Google nu in de ogen van sommigen uitgegroeid tot een monopolist...
http://news.com.com/Microsoft+wins+Smart+Tags+case/2100-1014_3-5390306.html?tag=nl
http://news.com.com/Microsoft+clips+Windows+XP+Smart+Tags/2100-1001_3-269167.html?tag=nlhttp://news.com.com/Google+toolbar+move+raises+online+ire/2100-1032_3-5582792.html?tag=nefd.top

* Tech relikwieŽn te koop
Wie een stukje geschiedenis van de computer wil bemachtigen, moet dringend naar New York afreizen. Daar wordt namelijk op 23 februari een veiling gehouden van spullen die voor de meeste mensen "maar" gewone en soms onbekende tech-dingen zijn, maar die voor insiders mijlpunten uit de geschiedenis van de computer vertegenwoordigen.
Zo zal er een vroege versie te koop zijn van een data-opslagdisk van 1951 (!). Die disk woog wel 2,5 kg en u kon er enkel het equivalent van één paragraaf tekst op kwijt.
Een lijst van de items die te koop aangeboden worden, vindt u bij Christie's. (1) Gaat u vooral ook eens kijken naar de afbeeldingen die CNet op haar website gezet heeft van deze mijlpalen. (2)
http://www.christies.com/promos/feb05/1484/overview.asp
http://news.com.com/Photos+Images+from+computings+history/2009-1026_3-5561275.html?tag=nl
http://news.com.com/Tech+relics+up+for+grabs+at+N.Y.+auction/2100-1041_3-5582932.html?tag=nefd.top

* ISPA's willen meer en minder
In een communiqué op de website van ISPA, de vereniging van de Belgische internet service poviders, staat te lezen dat de vereniging graag zou hebben dat het een en ander zou veranderen bij de verplichtingen die de wetgever aan de providers oplegt.
Eerst en vooral is er daar een ontwerp van richtlijn binnen de EU om gegevens bij te houden over wat de internaut zoal uitspookt on line. Dat is in strijd met de privacyregels, zo vindt ISPA, dat zich trouwens afvraagt waarom er een discriminatie gemaakt wordt tussen on line en off line media.
En als het dan toch verplicht moet worden dat de providers die gegevens bijhouden, dan moet er een uniforme regel komen voor àlle providers binnen de EU, zoniet vormt dat weer een discriminatie.
ISPA heeft trouwens nog een verzuchting: de providers zouden graag de klantgegevens mogen gebruiken voor marketing doeleinden. En vooraleer u met zijn allen gaat steigeren en roepen van "mijn adres mogen ze niet verkopen!": het gaat om het feit dat de provider momenteel niet het recht heeft om het verkeer van de abonnees te analyseren en op basis van die analyse gerichte aanbiedingen aan de abonnees te doen. Althans, zo verstaan wij uit de tekst van het communiqué - en wij hopen dat het inderdaad tot dit gebruik beperkt wordt!
http://www.ispa.be/content/files/Data_Retention_Position_Paper_.pdf

* Update van XP SP2 moet uitgevoerd worden
Toen Microsoft verleden jaar Service Pack 2 uitbracht voor Windows XP, had u als gebruiker de keuze om die update te blokkeren. Waarom u dat zou doen? Wel, grote bedrijven stonden een beetje weigerachtig om die update massaal door te voeren, tot zij eerst de update een beetje hadden kunnen testen.
Maar die update is écht nodig, zegt Microsoft, om verschillende lekken te dichten. En daarom vervalt de mogelijkheid om de update te blokkeren op 12 april. In een mededeling zegt het bedrijf: "Wij willen u eraan herinneren dat op 12 april de datum vervalt waarop Automatic Update en Windows Update de Windows XP SP2 zullen afleveren, onafgezien de aanwezigheid van het blokkeermechanisme."
Er is heel wat discussie over deze zin; sommigen interpreteren dat Microsoft NIETS verplicht, anderen menen juist van wel. Leest u het artikel bij Glockergnome en de commentaren (1) en bij OSNN.net (laatste link afkomstig van Dave L)
http://www.aunty-spam.com/resistance-is-futile-microsoft-forces-sp2-update-on-all-xp-and-xp-sp1-machines/
http://www.osnn.net/comments.php?shownews=11823

* Nieuwe woordjes leren: Luser
U weet, u kan altijd bij ons terecht voor uw taalkundige opvoeding - een mooi woord voor "woordjes leren". Deze keer gaat het over de term "luser". Dat is een looser-user, een computergebruiker die een grote snul is. Bij Lockergnome vonden wij een link naar een site met verhalen, mét foto's, van een man die bij een helpdesk werkte. De dingen die hij daar gezien heeft, zijn echt onbeschrijflijk. Zoals de floppy die niet gelezen kon worden... omdat het etiket dat op de disk geplakt was, zo groot was, dat de disk niet kon draaien.. Een aanrader (met dank aan lezer Wim L voor de tip)
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050221_true_windows_lusers_stupid_computer_tricks.phtml
http://unix.rulez.org/~calver/pictures/stupid_users/index.html

* Privacy
U moet niet paranoïde zijn, om u zorgen te maken over uw privacy on line. Er is zoveel informatie die men over u te weten kan komen, door gewoon on line te gaan.
Twijfelt u daaraan? Dan moet u eens gaan kijken naar Anonymizer (1) en er de gratis Privacytest uitvoeren. Schrik niet van de resultaten: uw ip-adres, uw browser, de inhoud van uw klembord, een cookie, waar u bent, hoeveel websites u binnen dat venster van uw browser nu al bezocht hebt, de naam van uw computer en de laatste pagina die u hebt bezocht.
De paniek slaat toe? Dan mag u toch even terug wat ademen. Deze site verkoopt namelijk software om privacy te waarborgen en zij heeft er natuurlijk alle belang bij om u wat angst aan te jagen. Dit artikel bij Lockergnome geeft u een goede tip om bij Google eens te zoeken naar andere online beveiligingen. (2)
http://www.anonymizer.com/
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050221_how_much_can_people_see_about_me.phtml

* Stroper wordt boswachter?
En nu we toch bezig zijn over privacy: u kent ongetwijfeld het bedrijf Gator, bekend voor zijn spyware. Alhoewel ze bij Gator niet graag hebben dat u hun product zo noemt - zij noemen het fijntjes "adware" en wijzen erop dat de mensen die de Gator-software op hun pc krijgen, daarvoor zelf toestemming gegeven hebben door de licentievoorwaarden te ondertekenen. Of die mensen de kleine lettertjes van die voorwaarden ook gelezen hebben, dat is natuurlijk nog de vraag!
In elk geval: sinds kort is Gator hard aan het werken om zijn blazoen op te poetsen. En dat blijkt te werken. Er werd overgeschakeld op een nieuwe naam, Claria. En er werd ook een "Chief Privacy Officer" benoemd - alhoewel er sommigen zijn die hierbij raar opkijken en vinden dat de woorden "privacy" en "Gator" niet bij elkaar passen.
Wel, zij zullen nog verbaasder opkijken bij dit bericht: deze Chief Privacy Officer is nu door een Amerikaanse overheidsinstelling benoemd om te zetelen in een comité dat advies moet geven over data privacy en integriteit. U zou toch denken dat de overheid betere raadgevers kan uitkiezen, niet? Of werd de man aangetrokken om te tonen hoe het niet moet?
http://www.salon.com/politics/war_room/archive.html?blog=/politics/war_room/2005/02/23/gator/index.html
http://news.com.com/Adware+maker+joins+federal+privacy+board/2100-1028_3-5587653.html?tag=techdirt

* EULA
Het lijkt de naam van een tante, tante Eula, zus van tante Eufrazie. Maar het gaat om de End User License Agreement, u weet wel het ding dat u ondertekenen moet vooraleer u software mag installeren.
Zoals wij reeds zegden in het vorige artikel, is er haast niemand die zo'n EULA echt leest. Dat heeft het anti-spyware bedrijf PC Pitstop duidelijk bewezen. Het had in haar eigen EULA een tekst verstopt, waarin stond dat het bedrijf 1.000 $ zou geven aan de eerste persoon die een berichtje zou sturen naar een bepaald adres dat in de EULA vermeld stond.
Het duurde meer dan 4 maanden en 3.000 downloads vooraleer iemand deze tekst opmerkte en de mail stuurde (en zijn 1.000 $ kreeg!)
Nu is het ook zo, dat de meeste EULA's ellenlang zijn en in een erg moeilijk te begrijpen taal zijn opgesteld.
De moraal van het verhaal: toch even de tijd nemen om zo'n EULA te lezen!
http://www.pcpitstop.com/spycheck/eula.asp
http://techdirt.com/articles/20050223/1745244_F.shtml

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Herontdek Pegasus Mail en steun het veiligste en meest complete mailprogramma!

Pegasus Mail is het oudste en veiligste mailprogramma dat er bestaat. Al vijftien jaar is het vliegende paard gratis tot je dienst. Een hele generatie studenten van hogescholen en universiteiten heeft leren mailen met Pegasus Mail. Ook bedrijven en particulieren hebben jarenlang gratis kunnen profiteren van het levenswerk van David Harris - de ontwikkelaar van Pegasus Mail.
Door het verstikkende monopolie van Microsoft, dat iedereen Outlook en Outlook Express door de strot duwt, is Pegasus Mail van een van de meest gebruikte mailclients verworden tot een programma in de marge. En dat terwijl Pegasus Mail niet alleen het veiligste mailprogramma is, maar ook het meest complete! Geen mailprogramma herbergt zoveel functies in zich.
Door het teruglopen van het gebruik van Pegasus Mail wordt het voor David Harris steeds moeilijker om zijn hoofd boven water te houden. Hij heeft Pegasus Mail altijd gratis beschikbaar gesteld, omdat hij gelooft in het ideaal van vrije communicatie.
Worden de idealen die Harris koestert (gratis communicatie voor iedereen) Pegasus Mail fataal? Wordt het vliegende paard na een roemruchte geschiedenis vleugellam?
Laat het niet gebeuren en steun Pegasus Mail!!!
Lees hoe je Pegasus Mail kunt steunen op onderstaande site
Op de Promotie-pagina staan links naar de site waar je promotie- logo's voor op je site kunt downloaden, er is een link naar een site waar je een handleiding kunt bestellen, een link naar een site waar je T-shirts en mokken kunt kopen, en ook is er een verwijzing naar de Pegasus Mail-enquete. [Phons VO]
http://www.jezietzevliegen.nl/
http://www.jezietzevliegen.nl/pmail/suppm01.htm


=> TIP <=

Norman Viruscontrole: speciale actie

Dankzij Jean Loyens kunnen onze lezers tot 1 maart 2005 genieten van een korting van 10 euro bij hun aankoop van een van de volgende Norman viruspakketten:
- Norman Security Suite (versie voor 1 persoon - 49 EUR inclusief BTW)
- Norman Home Edition Pro (versie voor meerdere pc's op een privaatadres - 69,95 EUR inclusief BTW)
Beide pakketten bevatten Norman Virus Control, Norman Personal Firewall met parental control (oudercontrole), Norman Privacy, Proefversie Spamweed tegen ongewenste e-mail
Op onderstaand adres vindt u een bon. U koopt het pakket gewoon aan in de winkel. In het pakket zit een regsitratiekaart.
Zend de kaart samen met de bon in een omslag naar:
- Nederlandse lezers: het adres dat op de licentiekaart staat
- Belgische lezers: naar Norman Belgium, Slagmolenweg 32, 3600 Genk.
Norman stort u 10 EURO van uw aankoop terug. Vergeet niet uw bankrekening te vermelden!!!
De bon vindt u op onderstaand adres:
http://www.netties.be/pictures/essentieel/bon_norman.jpg

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

* Lawaaierige pc?
Bij Slashdot vonden wij een verwijzing naar een leuk artikel voor mensen met gevoelige oortjes. Vaak maken pc's immers veel lawaai - u hoort het misschien niet, tot u de pc afzet en de stilte u opvalt.
In dit artikel staan enkele niet zo dure dingen die u kan doen, die een grote invloed kunnen hebben op het geluid van uw pc. Het zijn dingen die u en ik waarschijnlijk niet gaan doen - wij liggen alvast niet elke vijf voet te sleutelen aan het binnenste van onze pc. Maar er zijn heel wat lezers die wél graag aan hun computertje sleutelen. Zij zullen ongetwijfeld baat hebben bij deze tips!
http://www.bigbruin.com/techtips/techtip009.html

* Speelgoed steeds meer tech bellen en toeters
Een knuffelbeer die de naam van uw jongste telg kent, weet wat zijn favoriete eten is, verhaaltjes vertelt en liedjes zingt en daarbij de naam van het kindje verweeft.
Of een nieuwe versie van de Furby, die stemmen kan herkennen en die met gevoelens kan reageren, van verbazing tot afkeuring en die reageert op bepaalde woorden van het kind.
Het zijn maar enkele voorbeelden van de nieuwste tech-speelgoedjes die op de beurzen voorgesteld worden. Door het speelgoed interactief te maken, hopen de speelgoedfabrikanten een stukje van de markt terug te winnen, dat zij verloren hebben door gadgets zoals de iPod. Die tech-spullen zijn trouwens ook de producten die de ouders naar de winkels zullen lokken - althans dat wordt gehoopt.
Volgens dit artikel bij USA Today zou minstens 75% van alle speelgoed dat dit jaar wordt uitgebracht, een microchip bevatten.
Meer over deze trend in het artikel van USA Today.
http://www.usatoday.com/tech/products/gear/entertainment/2005-02-21-toyfair_x.htm

* Trillende vingertjes
Volgens bollebozen is de manier waarop een mens typt op zijn klavier uniek. Zo uniek als de kleur van uw ogen, of van uw spraakpatroon. Zo uniek dat deze typwijze als basis gebruikt kan worden voor identificatie.
Wetenschappers aan twee Amerikaanse universiteiten hebben 5 jaar lang in het oog gehouden hoe hun proefpersonen tokkelden op hun klavier en kwamen tot deze conclusie. De tijd tussen toetsaanslagen bijvoorbeeld, de tijd die nodig is om een toets in te drukken, het zijn enkele dingen die ons getokkel uniek maken.
Gedaan dus binnenkort met het moeten onthouden van al die honderden paswoorden. Gewoon even tokkelen op uw klavier en de computer weet wie u bent.
Er zit echter wel een addertje onder het gras. Stel: u bent nog maar net uit bed en hebt uw dagelijkse portie cafeïne nog niet binnen. Of u komt juist van een lange lunch die rijkelijk overgoten was met heerlijke wijn. Zou uw computertje u, of liever uw vingertjes, nog herkennen?
http://www.technewsworld.com/story/news/40706.html

* Opgepast voor de rootkits!
Wij willen u niet bang maken, dat laten wij over aan Microsoft zelf. Medewerkers van de softwaregigant hebben namelijk gewaarschuwd voor een nieuwe generatie van snuffelsoftware, de 'rootkits', die haast niet te ontdekken zijn met de huidige beveiligingsprogramma's.
De programma's dragen omineuze namen zoals "Hacker Defender", "Fu", "Vanquish" en worden gebruikt door mensen met slechte bedoelingen om informatie te vergaren vanop de computers van onschuldige slachtoffers, om zo gevoelige informatie weg te kapen. Een beetje dus zoals alle spyware en keyloggers die wij nu kennen, maar dan met dit verschil dat de rootkits haast niet te ontdekken zijn - de meeste spyware kan met een goede anti-spyware toch opgespoord worden.
Nog volgens Microsoft Research zou er een programma ontwikkeld zijn, Strider Ghostbuster, dat rootkits via aan ingewikkelde manier kan opsporen.
http://research.microsoft.com/research/pubs/view.aspx?type=Technical%20Report&id=775
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050221_microsoft_on_rootkits_be_afraid_be_very_afraid.phtml

* Sony denkt aan onze maag!
Blijkbaar weten ze bij Sony goed wat de gamers écht interesseert. In het nieuwste on line multiplayer spel werd namelijk de mogelijkheid ingebouwd om meteen een pizza te bestellen.
Terwijl u Everquest speelt, moet u gewoon het commando /pizza intikken en u wordt verbonden met de Pizza Hut website, waar u een bestelling kan plaatsen. En de pizza kan u dan betalen via uw maandelijkse abonnementsrekening voor het spel.
Een waarschuwing wel: het spel wordt niet onderbroken wanneer u de pizza bestelt - even wachten dus tot u op een "veilige" plaats bent in het spel!
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story2&u=/ap/20050224/ap_on_hi_te/pizza_gaming


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Sony stopt met het maken van PDA's, omdat die "passé" worden, nu steeds meer mensen gebruik maken van smartphones als personal inofmation managers.
http://www.betanews.com/article/Sony_to_Stop_Producing_PDAs/1109180678

*** Symantec heeft kritiek op Microsoft [Dave L]
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3528

*** De nieuwe Iomega Mini Hard Drive [Dave L]
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3527

*** Bellen over internet riskante bezigheid [Dave L]
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3525

*** Robotten kunnen binnenkort lopen net als mensen [Dave L]
http://www.tcmagazine.net/comments.php?shownews=8367&catid=2

*** AOL zou de lancering van de eerste publieke testversie van Netscape uitstellen tot er enkele last-minute bugs opgelost zijn. [Dave L]
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,119713,00.asp

*** Opvolger van Windows XP zou dan toch geen Longhorn heten? [Dave L]
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10182

*** Nieuwe iPod mini vanaf 209 euro, en iPod Photo vanaf 369 euro
http://www.apple.com/benl/ipodmini/
http://www.apple.com/benl/ipodphoto/

*** Microsoft gaat productactivatie Windows XP aanpassen
http://www.tweakers.net/nieuws/36336


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Snoop Dogg, Nate Dogg, & Warren G: 213
[Hip Hop] Deze band wordt gerangschikt onder de noemer Gangsta Rap. De band bestaat uit mensen die in de afgelopen 10 jaar de klank bepaald hebben van de West Coast Rap. Deze song geeft deze muziektrend perfect weer.
http://music.download.com/213

* jRayne Storm - Take a Stand
Nog meer East Coast Rap en ditmaal met een woordje uitleg over het genre. Toen de hip-hop uitgroeide uit de stad New York, was alle rap eigenlijk East Coast Rap. In 1979 kregen de hip-hop-parties ook invloeden te verwerken van buiten de South Bronx, waar alles ontstond en dit leidde tot het genre dat tegenwoordig op vinyl en cd wordt vastgelegd.
Rayne Storm komt uit Harlem en heeft een hele boodschap te vertellen. Het kan ons bekoren. Gek eigenlijk hoe gesproken woorden zo melodieus en ritmisch kunnen zijn. Het achtergrondkoortje doet vreemd genoeg een beetje aan gospel denken...
http://music.download.com/raynestorm

* ChaseBeats - Could Be Wifey
[HipHop] Deze artiest heeft een compilatiealbum uitgebracht, met daarop verschillende artiesten uit Connecticut en New York. Meer het lichtere genre, frivoler, melodieuzer, grappiger.
http://download.com/chasebeats

* Pharoh XP - Paydirt
[Hip Hop] Opnieuw EastCoast rap, ditmaal van een man die zichzelf een "positive gangsta" noemt. Geen gemakkelijk mannetje, met dreigende akkoorden en gitaartjes die tegenwringen.
http://download.com/pharohxp

* Meta Mayne - THe Soul
[Hip Hop] Een jongeman, producer, geboren in Brooklyn, NY. Een eigenlijk best mooie intro, meer gevoel dan je in zo'n rap terugvindt.
http://download.com/metamayne


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Problemen worden eigenlijk nooit opgelost.
Problemen worden vervangen door andere problemen
[Michael Stein]
De nieuwe oogst* Ondertiteling
Een site waar je ondertiteling kan zoeken van een film [Wim W]
http://www.zoekondertiteling.nl/

* De familie Atoom
Scheikunde, uitgelegd als een griezelfilm. U leert er over de eigenschappen van licht, over brandstofbehoud, de principes van materie en atomen, enz. Geen saaie boel!
[Taal: Engels]
http://www.miamisci.org/af/sln/

* Windows XP installeren
Hebt u nog geen Windows XP? En zou u graag overstappen naar deze versie van het Windows besturingssysteem? Dan vindt u hier een goede handleiding die u erbij kan helpen. [Bron: Wim W]
[Taal: Engels]
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050208_guide_to_installing_and_configuring_windows_xp.phtml

* In zichzelf praten
Vindt u het te belachelijk om in uzelf te praten? Probeer dan eens een on line variant uit: praat met een bot! Het is nog een intelligente bot ook, want hij leert van uw antwoorden. Of niet ? Wij waren niet echt in staat tot een hoogstaande conversatie... (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://chat.jabberwacky.com/

* Cartoonisten in hun jonge jaren
De curatoren van het New Yorkse Museum of Comic and Cartoon Art hebben een leuke on line tentoonstelling samengesteld, van tekeningen die in de VS bekende cartoonisten gemaakt hebben toen zij zelf nog jong en onbezorgd waren. Kunst die op de deur van de ijskast hing, als het ware...
[Taal: Engels]
http://www.moccany.org/nowthen/

* Wiskunde
Problemen met wiskunde? Deze site is weliswaar in het Engels, maar u vindt er meer dan 1.000 volledig opgeloste wiskundeproblemen. Er zit ook een handige omzetter om, die bijvoorbeeld vierkante meter omzet naar square inches, feet, centimeter.
[Taal: Engels]
http://www.webmath.com/

* Autootje winnen
Zin in een Fiat Punto, zonder er één centje voor te betalen? Dan moet u uw geluk eens wagen bij Road Safety Quest. Daar kan u een interactief spelletjes spelen, waarin getest wordt of u een goede chauffeur bent. Snel zijn dus!
[Taal: Nederlands]
http://www.rsq.be

* Satellietfoto
Hoe ziet uw huis eruit, vanuit de lucht bekeken? Op deze site kan u het zien. U moet wel even geduld oefenen, want momenteel is het aanschuiven geblazen!
[Taal: Nederlands ]
http://www.gisvlaanderen.be

* Het Snoopy Huisje op zijn Christo's
Wist u dat in de zeventiger jaren de befaamde artiest Christo vriendschap sloot met de cartoonist van de Peanuts. En dat leidde ook tot een strip waarin Christo het huisje van Snoopy inpakte.
In het Charles Schulz museum staat het project, op deze paginaís kan u de sketches zien en sommige foto's ervan.
[Taal: Engels]
http://www.charlesmschulzmuseum.org/Christo/

* Virtuele Campus
Wil u volgend jaar naar de universiteit gaan, maar zou u eerst graag eens kennis maken met het studentenleven? Dan kan u nu een bezoekje brengen aan de virtuele campus van de Universiteit Antwerpen. Daar vindt u filmpjes waarin u een echt academisch college kan volgen, webcams en een virtuele rondleiding. Er kan ook gechat worden.
http://www.virtuelecampus.be

* Raadsel
"Het moeilijkste raadsel op het internet" - zo staat te lezen op de website. "Al meer dan 1.867.000 bezoekers hebben getracht het raadsel op te lossen. 244 zijn erin geslaagd en 41 daarvan zijn vrouwen." Komaan dames, zet uw tanden in dit on line raadsel en krik dat gemiddelde wat op!
Een echt ongemeen boeiend spel, een ware uitdaging. (Met dank aan Herman G. voor de tip)
[Taal: Engels]
http://deathball.net/notpron

* Antiques Roadshow
Ongetwijfeld hebt u ook al eens gekeken naar de Antiques Roadshow, het enorm leuke en leerrijke programma van de BBC waarin antiek-experten objecten beoordelen die de gewone mensen aanbrengen, van heinde en ver.
Bij dit programma hoort ook een website en als wij u zeggen dat zij gemaakt is door PBS, dan weet u dat deze website vol staat met interessante weetjes. En ook tips voor de liefhebber van antiek, waarop hij moet letten als hij antiek aankoopt. Er hoort ook een woordenboek bij, die de terminologie verklaart (in het Engels) die gebezigd wordt bij veilingen.
[Taal: Engels]
http://www.pbs.org/wgbh/antiquesfyi/

* Vrijdag animatiedag: Frog Hopper
Weet u nog, dat oude spelletje waarbij u een kikker de baan moest over helpen, zodat hij niet door een camion overreden zou worden?
Vooraleer de nostalgie u in tranen doet uitbarsten, wees gerust: op deze site kan u de arme kikker weer uit zijn nood helpen. Hopelijk! Het gaat om een Java spelletje en hopelijk gaat het niet met teveel splatchen gepaard!
[Taal: Engels]
http://www.java4fun.com/games/jump.html

* Vrijdag animatiedag: BobsleeŽn met Flintstones (game)
U neemt plaats in een bobslee en moet proberen zo veel mogelijk Pebbles-objecten te verzamelen maar let op, er komen ook ijspegels voor op de baan die uw bobslee kunnen beschadigen. U krijgt drie kansen om het volledige parcours af te leggen. Een leuk Flashspelletje.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.postopia.com/games/bobsledblow/shell.swf

* Vrijdag animatiedag : The Umbilical Brothers (wmv)
Een video van 2 optredens van deze twee Australische broers in the Jay Leno en David Letterman show. Zij brengen telkens een fantastische mimeact.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.compfused.com/directlink/188/

=== VERS VAN HET KLAVIER ====

* Nederlandse studenten
Enkele sites gemaakt voor en door Nederlandse studenten met allerlei interessante links voor studenten, advertenties en vacatures om een centje bij te verdienen.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.studielinks.nl
http://www.studentenadvertentie.nl/
http://www.studentenvacature.nl/

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Sonny O'Brien
Deze Belgische zangeres is terug van weggeweest en stelde onlangs haar nieuwe singel "Sunshine" voor.
http://www.sonny.be/

- Brian McFadden
OfficiŽle website van deze zanger en tevens voormalig lid van de boysband Westlife.
http://www.brianmcfadden.com

- Karin Bloemen
Op de website van deze Nederlandse cabaretière vindt u o.a. liedjesteksten en videofragmenten uit haar theatervoorstellingen en een reeks foto's.
http://www.labloemen.nl/

- Youp van 't Hek
OfficiŽle website van deze Nederlandse cabaretier met liedjesteksten en een tourneeagenda.
http://www.youp.nl/

- Lutein Van Kranen
Deze jongedame presenteerde gedurende enkele jaren belspelletjes bij Call Tv.
http://www.luteinvankranen.nl/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Goedkoper tanken via internet scoort
- Digitaal fotograferen krijgt de overhand
- Wachtwoord Hilton makkelijk te raden
- Gebruikers benutten breedband slecht
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Je MP3-speler in de auto gebruiken
- Voeg effecten toe aan je videofilms met Wax
- Online postzegels kopen en printen
- USB cup warmer
- Open Source antivirusprogramma
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
Nog even geduld
http://www.nuwijweer.nl

*** Webfactor
Geen nieuwe artikels
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: Draadloze digitale televisie
- Inside Internet: De "FBI" houdt u in het oog!
- Netwerk & Telecom: Linus Torvalds ontvangt concurrentie van Open Solaris met open armen
- Mac Addict: iPod, vernieuwd fotogamma
http://www.internetaddict.be

*** Digimedia
- Online versus offline: kanaalconflicten in de retail
- Senioren: actieve en praktisch ingestelde doelgroep verkiest zoekmotoren en portaalsites
- Belgacom bereidt internettelefonie voor
- Microsoft en Alcatel werken samen rond IPTV
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- Belnet overweegt cache van Wikipedia
- Brusselse regering bespaart met vrije software
- Organisatie informatiemaatschappij krijgt opknapbeurt
- Sweepday 2005 wil spam aanpakken
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Film & TV: Meet the Fockers
- Humor: Gorte Kunstjes
- Games: Wegwerp games
- Humor: Bush en zijn bloopers
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- 'Digitale kloof wordt snel kleiner'
- Spraakgestuurde home-entertainmentsoftware van Opera
- Top 100 gadgets aller tijden samengesteld
- UK loopt voorop met downloaden tv-series
http://www.tweakers.net

*** Elektro.be
- Premie bij installatie van domotica.
- Mp3-spelers scheren hoge toppen.
- Telenet lanceert digitale videotheek.
- Ricoh Caplio R1V: snelle opspantijd in een smalle behuizing.
- Betalen met gsm binnenkort mogelijk.
- Nieuwe digitale camcorders Panasonic met 3CCD-technologie.
http://www.elektro.be
Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:
* Familie van tweezaadlobbige planten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Komkommerfamilie
* Stichting IdeŽle Reclame, beter bekend als SIRE - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_Ide%EBle_Reclame
* Een van de oudste gitaarbouwers - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rickenbacker
* Oostenrijks architect en ontwerper - http://nl.wikipedia.org/wiki/Josef_Hoffmann
* Belangrijkste gebeurtenissen in Canada tussen 1930 en 1940 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Canada_1930-1940
* Vooroorlogse woonwijk in Rotterdam - http://nl.wikipedia.org/wiki/Oud_Mathenesse
* Technische middelen, nodig om een theatervoorstelling te realiseren - http://nl.wikipedia.org/wiki/Theatertechniek

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:
* Ruud Lubbers afgetreden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruud_Lubbers

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:
* Opnieuw probeert wikimedia fondsen te werven. Dit is juist, om toegang tot bijvoorbeeld wikipedia gratis te houden voor iedereen.
* Wikipedia is deze week enige tijd offline geweest na een stroomstoring - http://www.webwereld.nl/nieuws/20852.phtml

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tips nieuwsgroepen: Forte Agent
De weergave van boodschappen: Lettertype
De boodschappen worden weergegeven in het lettertype dat u bepaalt in het dialoogvenster Options / Display preferences - tabblaadje Fonts.
U kan de boodschappen laten weergeven in een "fixed pitch" font. Daarbij krijgen alle letters evenveel ruimte toegewezen, de i net zoveel als de w bijvoorbeeld.
Waarvoor dit goed is? Sommige mensen gebruiken een handtekening die versierd is met een tekening in ascii-code. Die komt dan enkel goed tot haar recht als u zo'n fixed-pitch lettertype gebruikt.
Om dit lettertype te gebruiken, vinkt u het vakje "use the variable-pitch body font" aan.
Er bestaan binnen dit fixed-pitch type nog verschillende varianten; u bepaalt welke variant er gebruikt wordt voor de boodschappen, door in Options / Display Preferences bij het tabblaadje Fonts te kikken op de knop "Fixed-Pitch Body" en daar een lettertype te kiezen.

* Tips nieuwsgroepen: Forte Agent
De weergave van boodschappen: Word Wrap
Soms kan het gebeuren dat er boodschappen op uw scherm komen die niet op het scherm passen; de regels lopen langer door dan uw scherm, als het ware.
Geen nood: gewoon Message / Word Wrap kiezen en Agent zal de regels netjes in stukken hakken (word wrap) zodat zij binnen uw scherm passen.
Wanneer u zelf een boodschap verzendt, doet u er best ook aan "word wrap" te activeren. Dat doet u bij Options / Posting Preferences
Standaard staat die word wrap ingesteld op 70 en dat laat u best zo staan.

* Tips nieuwsgroepen: Forte Agent
De weergave van boodschappen: de headers
Bij een boodschap horen verschillende headers. In principe zijn er enkel twee die u interesseren: afzender en onderwerp. Maar wil u om een of andere reden die overige headers toch zien, dan kan dat.
Neem de knop Message / Show All Header Fields. U krijgt nu bijkomende headers, waarvan het meeste voor u wel koeterwaals zal zijn. Het belangrijkste dat u kan interesseren, is het ip-nummer vanwaar de boodschap verstuurd is.

* Tip Windows XP: snel van gebruiker verwisselen
Bij Windows XP werd heel wat gesleuteld aan de mogelijkheid om één computer met twee of meerdere personen te delen, zodat elke gebruiker zijn eigen werkomgeving heeft.
Zo is er ook een Fast User Switching. Dat is handig. Stel: u bent aan het werken op de pc en plots komt dochterlief binnen. Die wil zien of er mail is. Dankzij Fast User Switching moet u niet alle programma's sluiten om uit te loggen.
Om dit onderdeel te activeren, gaat u als volgt te werk:
Start / Control Panel / User Accounts
Kies het onderdeel "Change the way users log on or off" en vink zowel "het welkomstvenster gebruiken" als "snel naar andere gebruiker overschakelen" aan.
Sluit af met "Opties toepassen"

* Tip Windows XP: Gedetailleerde systeeminformatie
Windows XP beschikt over interessant gereedschap waarmee u informatie over het systeem kunt opvragen. Deze hulpprogramma's zijn helaas niet eenvoudig toegankelijk via het menu Start. Klik om ze op te roepen op Start / Help en ondersteuning. Vervolgens kiest u voor de koppeling Gebruik hulpprogramma's als u gegevens van uw computer wil weergeven en problemen wil onderzoeken. Hierna kiest u voor Geavanceerde systeeminformatie, Hulpprogramma voor systeemconfiguratie of Gegevens van uw computer. Elke sectie bevat een aantal koppelingen naar gerelateerd gereedschap. Het loont de moeite om alle programma's te bekijken. Zo kunt u foutenlogboeken inzien, gegevens van een andere computer binnen uw thuisnetwerk opvragen en controleren welke services actief zijn. Maakt u gebruik van Groepsbeleid, dan kunt u ook een totaal overzicht van de toegepaste groepsbeleidinstellingen opvragen. Om het met anderen te kunnen delen, slaat u dit bestand op als html-bestand. Ook handig bij probleemoplossing.
Bron: Tips & Trucs Digiweetjes


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...* CloneCD 5.1
Win95/98/ME/2000/XP - 2,2 MB - demo
Een progje waarmee u cd's in zijn geheel kopieert (1:1). U hebt de volgende opties: Read to Image File, Write from Image File, Copy CD, Erase CD.
http://www.vnunet.com/downloads/1134122

* Skype 1.1
Windows 2000/XP - Linux Mac OS - Pocket PC freeware
Gratis bellen via het internet! Er zijn al 26 miljoen mensen die de software gedownload hebben, dus de kans is groot dat uw correspondent ook al bereikbaar is via Skype!
http://www.vnunet.com/downloads/1160852

* Ashampoo WinOptimizer Platinum Suite
Win98/ME/2000/XP - 5,96 MB - shareware
Een pakket met allerlei tools om aan uw putertje te sleutelen. Opkuisen, wassen, inzepen en scheren!
http://www.vnunet.com/downloads/1151520

* TugZip
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 3,6 MB - freeware
Een archiveringsprogje, dat 28 verschillende bestandstypes ondersteunt, zoals zip, ace, rar, cabinet, maar ook BIN, C2D, IMB, ISO en NRG
http://www.vnunet.com/downloads/1160765

* Photo Sorter
Windows 2000/ME/XP - 2 MB - freeware
Een leuke tool, om afbeeldingen vanuit uw camera te hernoemen en van uw camera of geheugenkaart naar de pc over te zetten. Het werkt een beetje als de Windows Explorer.
http://www.vnunet.com/downloads/1160298

* Half Life 2
Beperkte demo - 769,3 MB (!!) - Win98/ME/2000/XP
De aarde is bedreigd door aliens en u moet de wereld redden. Simpele taak, niet? Volgens insiders is het een van de beste computerspelletjes ooit.
http://www.vnunet.com/Download/1160732

* SpywareBlaster
Win95/98/ME/NT/XP - 2,2 MB - freeware
Dit progje verwijdert niet de spyware eens hij op uw pc staat, maar zorgt dat hij er niet op komt. Werkt voor IE én voor Mozilla Firefox
http://www.vnunet.com/downloads/1160750

* WinSpeedup
Win95/98/ME/2000/XP - 2,9 MB - shareware
Een progje om heel wat sleutelwerk te kunnen doen aan uw systeem: opkuisen, afstellen, aanpassen.
http://www.vnunet.com/downloads/1160684

* Vrijdag Macdag: Slacker To Do List
Mac OS X 10.2 - shareware - 1,2 MB
Organiseer uw leven: nota's neerpennen, afspraken maken, links opslaan, enz.
http://www.download.com/Slacker-ToDo-Lists/3000-2233_4-10225313.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: Skype
Mac OS X 10.3 - 6,1 MB - freeware
Met dit progje kan u telefoneren via het internet naar zowel gewone toestellen als mobiele toestellen. De grafische interface is erg aangenaam en duidelijk.
http://www.download.com/Skype/3000-2147_4-10314283.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Geen vragen van lezers - alle problemen opgelost!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het is verbazingwekkend hoe weinig mensen elkaar begrijpen,
maar nog veel verbazingwekkender hoe weinig het uitmaakt.
[Hans Krailsheimer]