Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.593 (4.036 wekelijkse,
557 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 24/2/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 388 van 19/2/2005
Gegroet Lezers,

Verleden week kondigden wij aan dat, dankzij enkele gulle lezers, u een gratis mailaccount kon krijgen bij GMail, de maildienst van Google met 1 giga webruimte. U reageerde zeer talrijk, en ondertussen zouden enkele lezers hun accountje gekregen moeten hebben. Wij danken u trouwens voor uw enthousiaste reacties, en zenden ook onze dank aan de lezers de deze ruilbeurs mogelijk maakten.

Deze week er weer veel berichtjes, sommige heuglijk, zoals de aankondiging (eindelijk!) dat er binnenkort dan toch nog een nieuwe versie zou komen van de IE browser. Andere berichtjes waren minder plezant, zoals het voornemen van de Belgische overheid om alle computers voortaan met 30 tot 40 euro extra te belasten. Hopelijk komt het niet zover!

Wij wensen u veel leesplezier. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* MPAA legt beslag op serverlogs LokiTorrent
Zoals u waarschijnlijk weet, is BitTorrent een communicatieprotocol dat gebruikt wordt om grote bestanden te verdelen. Heel wat van die grote bestanden zijn echter illegale kopieŽn van auteursrechterlijk beschermde werken (films, muziek, tv-programma's). Uiteraard zijn de belangenorganisaties van film- en muziekindustrie niet gelukkig met BitTorrent en er zijn al heel wat processen gevoerd, waarbij BitTorrent telkens het onderspit heeft moeten delven.
Vandaar dat er heel wat BitTorrent websites gesloten zijn, of ondergedoken, zoals SuprNova; dat laatste lanceerde een gedecentraliseerde client, eXaam, waarlangs u toch nog aan torrent downloads zou kunnen.
Een andere site, LikiTorrent, waar links te vinden zijn naar torrent bestanden, kreeg onlangs bezoek van MPAA. Dat kreeg toegang tot de server logs van de site. "Wij hebben nu informatie over de LokiTorrent bezoekers die betrokken zijn bij flagrante piraterij van films". "Wij zullen alle informatie bekijken en dan besluiten welke actie wij ondernemen."
Welke actie dat eventueel zou kunnen zijn, is nog niet geweten. In elk geval heeft de MPAA één boodschap willen duidelijk maken: "Illegaal films downloaden van sites zoals de deze, zonder de vereiste toestemming, is tegen de wet, is diefstal en is NIET anoniem." En nog: "Films stelen laat een spoor na. De enige manier om niet betrapt te worden, is ermee op te houden."
De site van LokiTorrent is nu gesloten, op last van het Dallas Federal Court. Er staat enkel nog een boodschap te lezen: "You can click, but you can't hide."
Leest u ook de commentaren op dit berichtje bij BetaNews. Een verhit debat!
http://www.lokitorrent.com/
http://www.betanews.com/article/MPAA_Warning_Greets_Torrent_Seekers/1108139966

* Trojaantje heeft het gemunt op Microsoft AntiSpyware
Zoals u weet, wil Microsoft zijn blazoen een beetje oppoetsen en ontdoen van de smet die er op gekleefd werd als zou de softwaregigant te weinig aan veiligheid doen. In dit licht heeft Microsoft dan ook een tijdje geleden een eigen AntiSpyware software uitgebracht. Daarmee wou het de oorlog verklaren aan programmeurs die kwaad in de zin hebben.
Maar wat blijkt nu? Een van die programmeurs opent op zijn beurt het vuur en neemt de antispyware software onder vuur. Een trojaantje, dat McAfee PWS-Banker.j genoemd heeft, tracht de antispyware te blokkeren door bestanden van het programma te wissen en meldingen te blokkeren. De trojaan gaat zelfs zover dat het de toegang tot antiviruswebsites tracht te blokkeren.
Het trojaantje is niet alleen lastig, maar ook ronduit gevaarlijk. Zodra het slachtoffer een website van een bank bezoekt, zal het trojaantje in actie treden en een spoofed versie van de site vertonen. Alle toetsaanslagen die u dan doet, worden vastgelegd en naar een ver verwijderde server gezonden.
Meer info bij BetaNews
http://vil.nai.com/vil/content/v_131329.htm

* Upgraden vooraleer u mag chatten!
Waarom ze het gedaan hebben, is ons een raadsel; maar feit is dat onderzoekers van Core Security een manier gevonden hebben om de MSN Messenger te laten crashen, zonder dat de gebruiker iets doet.
Zoals u weet, kan u bij Messenger een avatar kiezen - een afbeelding van een ding of dier of iets abstracts, dat dan uw persoontje in de virtuele wereld voorstelt. Die afbeelding kan in het .jpg of ook .png formaat zijn. Nu blijkt dat men bepaalde dingen kan uithalen met een .png bestand en als zo'n bestand als avatar gekozen wordt, dan crasht de Messenger software.
Dit heeft ertoe geleid dat Microsoft nu voortaan alle gebruikers dwingt om eerst een upgrade te doen van hun Messenger-software, vooraleer zij kunnen inloggen op het systeem. Want buiten de crash zou deze fout ook misbruikt kunnen worden door hackers om speciale code op uw pc te draaien.
Bij Microsoft leest u een bulletin daarover (1) en bij BetaNews vindt u meer uitleg (2), met verwijzing naar de wetenschappers bij Core Security, die de bal aan het rollen gebracht hebben. (3)
http://www.microsoft.com/security/incident/im_info.mspx
http://www.betanews.com/article/Exploit_Forces_MSN_Messenger_Upgrade/1108172292
http://www1.corest.com/common/showdoc.php?idx=421&idxseccion=10

* Anti-phishing initiatief
Het phishing blijft een grote plaag en er worden steeds meer pogingen ondernomen om mensen op te lichten door middel van nagemaakte sites van banken en andere officiŽle instanties.
Daarom hebben enkele groten uit het internet- en betalingswereldje de handen ineen geslagen om ten strijde te trekken tegen phishing. Microsoft, eBay, PayPal, Visa zijn toegetreden tot het Phish report Network. Dat wil phishing tegengaan door een centrale database op te richten waar mensen melding kunnen maken van pogingen tot phishing-fraude.
Eens de site in de database opgenomen (en natuurlijk geverifieerd dat er inderdaad fraude in het spel is), zal de organisatie de url ervan aan al haar leden doorgeven, zodat zij de verdachte sites kunnen blokkeren.
Momenteel maken eBay en PayPal al gebruik van een dergelijk systeem.
http://news.zdnet.com/2100-1009_22-5575106.html?tag=zdfd.newsfeed

* Google biedt gastvrijheid aan Wikipedia aan
Onze lezers kennen ondertussen Wikipedia al, het prachtige project waarbij een on line levende encyclopedie gemaakt wordt door alle internauten samen.
Wikipedia is een project van internauten voor internauten. Maar ook zo'n niet-commercieel project moet ergens een server hebben om de site op te hosten en bandbreedte krijgen om de informatie naar de internauten te kunnen doorsturen. En zoiets kost geld, vooral omdat het project zo succesvol is en steeds meer webruimte en bandbreedte in beslag neemt.
Daarom reageerde de beheerraad van Wiki Media, de mensen achter Wikipedia, erg verheugd toen deze week het bericht kwam dat Google aanbiedt om gratis Wikipedia te hosten. Vooral omdat het eruit ziet dat er geen addertjes onder het gras zouden zitten en dat Google geen advertenties wil plaatsen op de Wiki pagina's.
Bij PC Mag vond medewerker Wim W een heel interessant artikel over de voor- en nadelen van de hosting van Wikipedia bij Google (3)
http://www.betanews.com/article/Google_Offers_to_Host_Wikipedia/1108144572
http://news.com.com/Google+may+host+encyclopedia+project/2100-1038-5572744.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433
http://www.pcmag.com/article2/0%2C1759%2C1764747%2C00.asp

* Het internet geformatteerd?
We mogen al eens gniffelen met de wonderen van de technologie...Stel: u komt aan een betaaltelefoon. U wil de hoorn van de haak nemen, maar in plaats van de gewone tekst op het schermpje, staat er een tekst waarin u gevraagd wordt of u zeker weet dat u deze format ja of neen wil uitvoeren? (druk Y of N).
En stel dat u Y zou drukken (ja), zou dan de hele harde schijf van de telefoonmaatschappij geformatteerd worden? Zou de wereld dan vergaan?
Het overkwam in elk geval een Brit: door een of ander toeval was iemand erin geslaagd voorbij de gewone GUI te geraken bij de betaalautomaat en hij kon zelfs het klavier bedienen. De foto bij The Enquirer bewijst het.
http://www.theinquirer.net/?article=21215

* Bill Gates doet heuglijke mededelingen
Op de RSA Conference heeft Microsoft voorman Bill Gates enkele goede berichtjes aangekondigd voor de internaut. Eerst en vooral: de nieuwe anti-spyware van Microsoft, die momenteel nog gratis is, zal dat ook in de toekomst blijven. Alhoewel er een addertje onder het gras zit. Bill Gates zegt letterlijk: "Vermits spyware iets is dat wij moeten uitroeien, hebben wij besloten dat alle _gelicentieerde_ Windows gebruikers deze bescherming gratis moeten krijgen."
Het woordje "gelicentieerd" zegt natuurlijk alles: u zal vermoedelijk eerst die nieuwe echtheidsproef moeten ondergaan bij Microsoft, waarbij gezien wordt of U wel een originele versie van het Windows OS hebt, vooraleer u de software mag downloaden.
Tussen haakjes: bedrijven moeten betalen voor de software. (1)
Een tweede aankondiging gaat over (eindelijk!) een nieuwe versie van de IE browser. Eerst had Microsoft aangekondigd dat er geen nieuwe aparte versie zou uitkomen van de IE browser; die zou onderdeel zijn van het nieuwe besturingssysteem Longhorn.
Longhorn laat echter op zich wachten en wachten en wachten. En ondertussen zijn de internauten het wachten op een nieuwe versie van IE beu aan het worden; steeds meer mensen schakelen over op alternatieve browsers, vooral Firefox. En daarom zag Gates zich gedwongen zijn plannen voor IE bij te stellen: hij kondigde aan dat er nog deze zomer een bèta uitkomt van IE7, voor Windows XP SP2. De andere versies van het besturingssysteem, daar wordt momenteel niet over gesproken. "Mogelijk" komt er een versie voor Windows 2000, maar de arme bezitters van een oudere versie (Windows 98, 95) moeten op hun honger blijven zitten. (2)
Leest u ook de commentaren van de lezers van Beta News op beide berichten. Microsoft krijgt het weer te verduren!
http://www.betanews.com/article/MS_AntiSpyware_Free_for_Personal_Use/1108494342
http://www.betanews.com/article/Gates_IE7_to_Debut_Before_Longhorn/1108491469
http://blogs.msdn.com/ie/archive/2005/02/15.aspx

* De browseroorlog: wie wint er?
Er wordt regelmatig gezegd dat Firefox die alleenheerser in het browserland, IE, van de troon aan het dringen is. Maar is dat wel zo en wat zijn de cijfertjes?
Wij vonden voor u enkele statistiekjes bij ClikZStats. Tot juli 2004 besloeg Firefox minder dan 1% van het marktaandeel. Sinds de browser uit het bètastadium ontgroeid is, in november verleden jaar, ging dat aandeel pijlsnel de hoogte in (zie de grafiek bij KlikZ).
Even de cijfers op een rij (voor Noord-Amerika dan): IE 84,85 %, Firefox 4,48 %, Netscape 3,03 %, 1OL 2,2 % , MSN 0,59 %, Opera 0,34 %.
Het lijkt er dus op dat Firefox een mooie toekomst tegemoet gaat. Onderzoeksbureau Gartner echter ziet het minder rooskleurig in. Het voorspelt namelijk dat, als en wanneer Microsoft een nieuwe versie van zijn browser uitbrengt, het zijn marktaandeel erg gemakkelijk zou terugwinnen. En zoals u elders in deze editie kan lezen, heeft Microsoft inderdaad aangekondigd dat die langverwachte nieuwe versie van IE er eindelijk gaat aankomen...
http://www.clickz.com/stats/sectors/traffic_patterns/article.php/3482561

* McAfee antivirus software bedot beveiligingsonderdeel van XP
In Windows XP Service Pack 2 zit een onderdeel, Windows Security Center, dat u moet waarschuwen wanneer u geen antivirus software hebt, wanneer die niet goed werkt, of wanneer die te oud is. Heel mooi. Maar volgens dit artikel bij PC World zouden twee van de meest gebruikte antivirusprogramma's (Norton en McAfee) en dit Security Center niet goed met elkaar communiceren.
Wat is het geval? Als u antivirus-software installeert, is het eerste wat die moet doen: on line gaan, om te kijken naar nieuwe updates van virusdefinities. Maar de tester van dienst bij PC World installeerde beide programma's en kreeg van het Security Center de melding dat alles in orde was en alles up-to-date. De fout ligt niet bij Microsoft hoor, het gaat wel degelijk om een "fout" van McAfee en Symantec, of liever: een opzettelijk onklaar maken van de melding van het Security Center. Beide bedrijven willen de gebruiker een zo "gestroomlijnde ervaring" mogelijk geven, zo heet het. En ze zijn niet van plan deze praktijk te veranderen.
U weze dus gewaarschuwd: zelfs al wordt u na het installeren van deze software niet geadviseerd om updates te gaan halen, doe het toch maar!
Tussen haakjes, de redacteur van dienst bij PC World voegt er nog een conclusie aan toe: als antivirusbedrijven kunnen rommelen met SP2, kan dan een hacker niet hetzelfde doen?
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,119376,tk,wb021405x,00.asp

* eBay-gebruikers willen staken
Onlangs kondigde eBay aan dat de tarieven voor het verkopen van spullen via de bekende veilingsite verhoogd zouden worden. Uiteraard kwam daar luid boegeroep op van de eBay gemeenschap. Heel wat negatieve commentaren verschenen in de forums, mensen dreigden ermee over te stappen naar de concurrent en al meer dan 24.000 mensen hebben een petitie getekend tegen de prijsverhogingen bij eBay. Sommige gebruikers gingen zelfs zover te dreigen met een staking.
Natuurlijk valt het af te vragen of zo'n staking wel effectief zou zijn. Volgens eBay zouden de grote verkopers, de "PowerSellers", zich helemaal niet laten afschrikken door de tariefverhoging.
http://www.theregister.co.uk/2005/02/16/ebay-strike/

* Gator wil zijn blazoen oppoetsen
Ongetwijfeld kent u Gator, het bekende of moeten we zeggen beruchte bedrijf dat adware maakt en die verpakt samen met allerlei gratis progjes. Eens de adware op uw pc beland is, wordt u bestookt met extra advertenties tijdens het surfen.
Waar Gator de opdrachtgevers voor die advertenties vandaan haalde, dat weten wij niet. Maar blijkbaar wil Gator nu zijn blazoen een beetje oppoetsen en wil het een mooi netwerk uitbouwen van adverteerders die geïnteresseerd zijn in het plaatsen van advertenties die gebaseerd zijn op het surfgedrag van de gebruiker.
Eigenlijk wel slim bekeken van Gator. Door zijn adware zo stiekem te plaatsen, heeft het ondertussen al bijna 200 miljoen computers die het potentiŽle adverteerders kan aanbieden. En dat telt natuurlijk.
Tussen haakjes: Gator heet nu niet meer Gator, maar Claria. En het wil niet meer "adware" bedrijf genoemd worden. En het belooft de privacy van de burger voortaan te respecteren. Euhm.. een bekeerling dus?
http://news.com.com/Firm%2Bformerly%2Bknown%2Bas%2BGator%2Blooks%2Bfor%2Bcredibility/2100-1024_3-5576389.html?tag=nefd.top

* De rol van blogs versus de traditionele media
Het laatste decennium van de 20ste eeuw zal herinnerd worden voor de generalisering van het internet. Het eerste decennium van de 21ste eeuw voor het ontstaan en de opgang van blogs.
Een interessant artikel over blogs en de traditionele media vonden wij bij NWFusion. Voor de enen is de blog een en al heisa, een kanon dat met losse flodders schiet. Voor de anderen is de blog iets dat de traditionele pers vervangt.
De waarheid ligt, zoals meestal, ergens tussenin. Het valt echter niet te ontkennen dat blogs soms een heel belangrijke rol kunnen spelen. En al worden blogs vaak geschreven door mensen die op hun eentje achter hun computertje zitten, wil dat niet zeggen dat zij niet van invloed kunnen zijn op de geschiedenis. Denkt u maar aan de blog die aantoonde dat de documenten, waarin twijfels opgeroepen werden over de diensttijd van president Bush, vervalst waren. De blogger in kwestie creŽerde een look-alike van de bewuste documenten en kon aantonen dat de documenten er nooit uitgezien konden hebben zoals zij er nu uitzagen, als zij gemaakt waren op het tijdstip waarop zij zogenaamd gemaakt waren.
Leest u verder dit interessante artikel bij NWFusion.
http://www.nwfusion.com/columnists/2005/021405brodsky.html?vo

* Betalen met het mobieltje: binnenkort ook internationaal
Tegen einde 2005 zullen Proximus-gebruikers met hun mobieltje niet alleen aankopen in het binnenland kunnen betalen, maar ook in het buitenland. Dat komt doordat Proximus toegetreden is tot het internationale betalingssysteem Simpay, waartoe ook Vodafone, Orange, Mobile, Telefonica Moviles behoren.
U kon reeds langer dingen die op het internet beschikbaar waren, betalen met het mobieltje, o.a. logo's, beltonen, toegang tot websites zoals Rendez-Vous, de dagkaart bij De Standaard... Met Simpay zal het betalingssysteem ook buiten de landgrenzen uitgebreid worden. Zo zal u binnenkort (althans: tegen einde dit jaar) een song kunnen aankopen bij een Engelse provider.
Bij de website van Simpay vindt u een demo van het betalingssysteem.
http://www.simpay.com/

* Citibank doet slimme zet tegen fraudeurs
Spyware is een pest. Als het nu alleen maar ging om extra advertenties die ons opgesolferd worden, dan zouden wij dit ongemak eventueel nog kunnen slikken.
Maar steeds meer spyware gaat veel verder dan dat; steeds meer spyware bevat keyloggers, software die al uw toetsaanslagen noteert en doorstuurt naar de hacker die het programma op uw pc geïnstalleerd heeft. Die kan dan bijvoorbeeld als het ware meekijken over uw schouder wanneer u uw gegevens en paswoord invult bij on line bankieren.
Citibank UK heeft daar nu een slimme remedie tegen gevonden. Wanneer de gebruiker inlogt bij Citibank.co.uk, moet hij zijn paswoord niet via het klavier intikken, maar moet hij klikken op de toetsen van een virtueel klavier dat op zijn scherm verschijnt. Dat vermindert drastisch de kans dat een onverlaat uw toetsaanslagen noteert.
Een demonstratie hiervan kan u op onderstaand adres bekijken. Het is eigenlijk een heel simpele vinding die geheel via JavaScript werkt.
http://www.citibank.co.uk/uk/productsservices/internetbanking/citibankon-demo.jsp
http://www.betanews.com/article/Can_Screen_Keyboards_Foil_Fraudsters/1108650597

* Nieuwtjes uit de Belgische politiek
De regering geeft en de regering neemt. Eerst en vooral is er heuglijk nieuws uit de provider wereld. Wanneer u momenteel een probleem hebt met uw internetverbinding, dan moet u bellen naar een betalende lijn van uw provider. En vermits u soms erg lang aan het wachtlijntje gehouden wordt, kan dat wel eens een gepeperde rekening zijn.
Nu heeft de meerderheid een amendement aanvaard van Roel Deseyn (CD&V) op de telecomwet, waardoor de helpdesks gratis worden. (1)
Maar er is dus ook slecht nieuws. Het lijkt er steeds meer op dat de heffing op computers er komt; dat geld moet het verlies compenseren dat auteurs en producenten van cd's en dvd's lijden door het illegaal kopiŽren van auteursrechterlijk beschermde werken.
Binnen de kamercommissie voor het Bedrijfsleven is namelijk het voorstel goedgekeurd. De SP.A blijft wel gekant tegen de wet, net zoals CD&V en het Vlaams Belang. De taks zou een computertje 30 tot 40 euro duurder maken.
De redactie van NeTTies vinden zo'n taks ongehoord. Eerst en vooral zijn er talloze computergebruikers die alles netjes binnen de regels van de wet doen. Zij worden gestraft voor iets dat ze niet gedaan hebben, zonder enig verweer. Ten tweede stellen wij vragen bij de begunstigden van deze taks. Is het weer de zoveelste verkapte belasting, of zal deze taks uitgekeerd worden aan auteursrechthebbenden? En zo ja, wie gaat dan weer de verdeling van die taks controleren, welke sleutel zal ervoor gebruikt worden, enz.
Hopelijk komt er voldoende verzet tegen deze extra taks, zodat hij alsnog afgevoerd wordt! (2)
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_39788.html
http://www.hln.be/hln/cch/det/art_39734.html

===> nagekomen bericht:
Ondertussen heeft de PUB-verbruikersorganisatie van Telenet een petitie-actie opgestart tegen de extra heffing. De initiatiefnemers eisen dat de prijs van een pc niet verhoogd wordt, maar integendaal verlaagd, om de digitale kloof te dichten.
U kan de petitie lezen (en ondertekenen) op onderstaand adres:
http://www.geenpctaks.be


=> TIP <=

Norman Viruscontrole: speciale actie

Dankzij Jean Loyens kunnen onze lezers tot 1 maart 2005 genieten van een korting van 10 euro bij hun aankoop van een van de volgende Norman viruspakketten:
- Norman Security Suite (versie voor 1 persoon - 49 EUR inclusief BTW)
- Norman Home Edition Pro (versie voor meerdere pc's op een privaatadres - 69,95 EUR inclusief BTW)
Beide pakketten bevatten Norman Virus Control, Norman Personal Firewall met parental control (oudercontrole), Norman Privacy, Proefversie Spamweed tegen ongewenste e-mail
Op onderstaand adres vindt u een bon. U koopt het pakket gewoon aan in de winkel. In het pakket zit een registratiekaart.
Zend de kaart samen met de bon in een omslag naar:
- Nederlandse lezers: het adres dat op de licentiekaart staat
- Belgische lezers: naar Norman Belgium, Slagmolenweg 32, 3600 Genk.
Norman stort u 10 EURO van uw aankoop terug. Vergeet niet uw bankrekening te vermelden!!!
De bon vindt u op onderstaand adres:
http://www.netties.be/pictures/essentieel/bon_norman.jpg

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

* Longhorn wordt een klein mirakeltje?
Als we Microsoft mogen geloven, zal Longhorn heel wat in zijn mars hebben. Maar dan moeten de pc-makers wel meewerken. Zo zou Microsoft graag zien dat de fabrikanten op het deksel van de nieuwe laptopcomputers een soort display monteren, zoals er bijvoorbeeld ook bij een mobieltje aanwezig is. Op dat scherm zou u dan kunnen zien hoe laat het is, wat de status is van uw batterij, welke afspraken er op u wachten en of er nieuwe mail is voor u. En dat alles zonder uw pc te moeten opstarten. Die gegevens zouden gehaald worden uit de computer en dan opgeslagen worden in een speciaal geheugen dat ook beschikbaar is wanneer de computer afstaat of in stand-by staat.
En het is nog niet alles. Er zouden ook andere gegevens op het schermpje kunnen staan. En het schermpje zou de computer kunnen "wakker maken" zodat die inlogt op het internet en bepaalde gegevens, zoals het afsprakenboekje bijvoorbeeld, kan synchroniseren. Leuk, niet?
Meer info bij PC World.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,119644,00.asp

* Microsoft gaat opnieuw mobiel
In Cannes, Frankrijk, wordt momenteel het 3GSM congres gehouden. En daar heeft Microsoft aangekondigd dat het samen met Flextronics een nieuw, goedkoop platform voor mobieltjes uitbrengt, dat Peabody heet. Het platform is gebaseerd op het Windows Mobile platform en biedt meer dan 18.000 progjes voor muziek, video, foto's en spelletjes.
Fabrikanten zullen Peabody kunnen aanpassen aan hun behoeften en zo mobieltjes met heel wat extraatjes kunnen aanbieden, die toch goedkoop blijven.
Een mooi project van Microsoft. Maar moeten wij er nog bij vertellen dat er onmiddellijk lezers zijn bij BetaNews die daarop schamper reageren en voortaan verwachten dat zij het "blauwe scherm des doods" op hun mobieltje zullen zien, of er windows moeten herinstalleren...
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Unveils_New_Mobile_Platform/1108400158

* DVD Kopieerbescherming
Het softwarebedrijf Macrovision dat antikopieerbescherming maakt, heeft aangekondigd dat het een nieuw product uit heeft dat het illegaal kopiŽren van cd's kan tegengaan.
De huidige kopieerbeveiliging is immers niet meer toereikend: de populaire DeCSS software doorbreekt die bescherming. Daardoor kunnen dvd's gekopieerd worden en dan ge-upload naar P2P netwerken, of gebrand op opneembare dvd's.
De software van Macrovision, RipGuard, zou het gaatje in de kopieerbeveiliging nu moeten dichten. Sommige internauten zullen vloeken, maar zo is het nu eenmaal. Er is alvast één positief ding aan de software: er is geen bijkomende hard- of software nodig op de dvd-player: de technologie zal op de disk zelf ingebouwd worden.
http://www.betanews.com/article/DVD_Copy_Protection_Strengthened/1108490647

* MS en Nokia terug grote liefde?
Nokia is een van de grote namen in het mobiele wereldje. En Microsoft wil ook in dat wereldje een voet aan wal krijgen. U kan dus wel begrijpen dat het een beetje wringt tussen Microsoft en Nokia.
Daarom keken waarnemers dan ook deze week verbaasd op toen op het 3GSM congres in het Franse Cannes aangekondigd werd dat Microsoft en Nokia gaan samenwerken. Het doel van hun samenwerking? Zij zullen samen ervoor zorgen dat er mobiele muziek gespeeld kan worden op het Nokia toestel én op de pc thuis van de gebruiker.
Dat Microsoft en Nokia samenwerken, wil dus zeggen dat op de Nokia-telefoontjes muziek in het Microsoft WMA-formaat te beluisteren zal zijn. Maar tot hiertoe gebruikte Nokia het DRM (digital rights management) systeem van OMA (Open Mobiel Alliance) en het AAC (Advanced Audio Coding) standaard van MPEG. En die konden tot hiertoe niet gebruikt worden in de Windows Media Player. Vermoedelijk betekent dit dat er toch een toenadering komt tussen deze aparte formaten.
http://www.betanews.com/article/MS_Nokia_Join_on_Mobile_Digital_Music/1108402372

* Taalbarrière
Wij, Nederlandstaligen, hebben het gemakkelijk op het internet. Onze taal kent geen speciale lettertekens en wij kunnen goed overweg met de standaard ascii-tekens. Maar mensen zoals Fransen met hun accent aigu en grave, accent circonflexe om niet te spreken van c-cedille, hebben het heel wat moeilijker. Als u in uw mailprogramma een ç intikt (c-cedille), dan komt dat er 99 kansen op 100 bij uw bestemmeling die een ander mailprogramma heeft, verhakkeld uit. En net zo gebeurt het voor Finnen en Zweden, Turken en dan zwijgen we nog van Japanners, Chinezen...
Het World Wide Web Consortium (W3C) wil daar wat aan doen. Het heeft een standaard gepubliceerd die bepaalt hoe software lettertekens (karakters) van talen uit de hele wereld kunnen uitwisselen en verwerken. De kern van deze standaard is UCS, Universal Character Set, dat op zijn beurt gebaseerd is op de Unicode Standard. Meer info hierover in dit artikel bij InternetNews
http://www.w3.org/TR/2005/REC-charmod-20050215/
http://www.internetnews.com/dev-news/article.php/3483386


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Nokia brengt een Python open-source taal uit voor de 60 serie mobieltjes
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=5753

*** EU wil draadloze zenders in de wagens, die de overheid verwittigen in geval van ongeval
http://www.theinquirer.net/?article=21084

*** Sun stelt Grid Computing initiatief voor: 1 $ per uur per microprocessor
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/el3l0GN8NU0G4V0DBm40EU

*** Nieuwe software van Palmsource met tools voor het bloggen, chatten, deelname aan on line veilingen
http://pcwnl.pcworld.com/t/370430/8310587/969181/0/

*** Is uw auto een beveiligingsrisico geworden? RFID chips in de systemen zonder sleutels kunnen gemakkelijk gehackt worden.
http://pcwnl.pcworld.com/t/370430/8310587/969182/0/

*** Nieuwe 60 serie telefoons van Nokia krijgen ook Macromedia Flash aan boord; dat opent perspectieven voor programmeurs!
http://news.com.com/Nokias+Series+60+phones+get+Flash/2100-1039-5572893.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e433

*** Star Office 8 bèta, het gratis alternatief voor de kantoorsuite Office van Microsoft, komt eraan.
http://www.linuxpipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=60400631

*** Samsung werkt aan Linux 3G telefoons
http://www.linuxpipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=60400129

*** INtel werkt aan silicium laser (Bron: Dave L)
http://www.tweakzone.nl/nieuws/6936
http://www.dvhardware.net/

*** Microsoft vervangt 14,1 miljoen voedingskabels bij Xbox consoles (Dave L)
http://www.demorgen.be/telex/?news=B218923

*** Symantec heeft kritiek op Microsoft (Dave L)
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3528

*** De nieuwe Iomega Mini Hard Drive (Dave L)
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3527

*** Bellen over internet riskante bezigheid (Dave L)
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3525

*** Ivanche Minesweeper v1.0
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3522

De makers van Ivanche Minesweeper dachten het beter te kunnen dan Microsoft en hebben daarom een versie gemaakt met een paar extraatjes. Zo is de resolutie van Ivanche Minesweeper aan te passen zodat het beeld beter wordt. Ook kan er een eigen lettertype worden gekozen. (Dave L)
http://www.breekpunt.nl/download.asp?id=2420
http://www.ivanche.com/downloads/ivaminesetup.exe

*** Nieuwe Versie van MyDoom heeft het weer op Google gemunt (Dave L)
http://www.msfn.org/Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Cabala - Por Ultima Vez
[Latin - pop] Deze week hebben we enkele nummers gekozen uit het muziekgenre "Latin". Dat is een veelomvattend genre: folk, pop, jazz, dansmuziek van bepaalde regio's van voornamelijk Latijns Amerika en dus een Spaanse invloed hebben.
De eerste Latin muziek werd voornamelijk met akoestische instrumenten gemaakt. In de tachtiger jaren kwamen daar pop bij en elektronische instrumenten.
Deze song is zoete popmuziek, niet slecht, maar ook niet spectaculair.
http://music.download.com/cabala

* Aquella Ilusion - Salvame Azul
[Latin Rock] - Een simpel gitaartje en bedeesd gezongen Spaanse woordjes. Vertederend simpel.
http://music.download.com/aquellailusion

* Nancy Galvao - O Que Eu Espero
[Latin folk] Deze dame zingt als backing vocal bij verschillende groepen, maar werkt ook aan haar solocarrière. Een mooie stem, in het zalige Braziliaans... om bij weg te dromen.
http://music.download.com/nancygalvao


* Duo de Guitarras Bocaccio-Gallino - Milonga Surena
[Latin ] Dit duo geeft een elegant classicisme aan de populaire Argentijnse tango. Erg mooi gitaarspel.
http://music.download.com/bocacciogallino

* Charanga Cakewalk - El Indio
[Latin] Een one-man band, deze Michael Ramos; hij heeft gitaar gespeeld voor John Mellencamp, Paul Simon en vele anderen. Een beetje een reggae song, deze. Mooi.
http://music.download.com/charangacakewalkNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Fanatisme is het grootste kwaad dat er is. Ik ben fanatiek tegen fanatisme.
[Betrand Russell]
De nieuwe oogst* Politiefoto's
Er mag al eens gelachen worden met de sterke arm der wet! [Peter S]
http://free2.angeltowns.com/dullboy/polies.html

* Muziek en MP3 links
Een mooie site met links naar MP3-archieven, maar ook naar enkele interessante blogs. De muziek is ingedeeld in genres en het helpt echt om tussen de bomen het bos te vinden.
[Taal: Engels]
http://www.kittyspit.net/erik/mp3/linkpage.html

* Leuke moppen
Zin om eens goed te lachen? Dan vindt u hier een lijstje met de 100 beste moppen aller tijden, opgesteld door Amerikaanse komieken.
[Taal: Engels]
http://www.bluedonut.com/100jokes.htm

* Van elfjes en magiŽrs
Erg vaak wordt een magiŽr afgebeeld met een duivels elfje op de schouder, dat hem iets in de oor lijkt te fluisteren. Op deze site vindt u een historische terugblik van affiches met zo'n elfjes. Er staan vaak heel mooie dingen bij.
[Taal: Engels]
http://alpha.furman.edu/~bryson/impimages.html

* TikklyWiki
Dit progje is zoals een blog, maar het is in propere kleine stukjes opgedeeld, zodat u het kunt lezen per hyperlink, in plaats van op volgorde. Het is nog wel in ontwikkeling.
[Taal: Engels]
http://www.tiddlywiki.com/

* Geheugen
Ligt er ook zo af en toe iets op het puntje van uw tong, maar kan u er niet opkomen? Tja, dat heet dus "geheugen", wat u op dat moment in de steek laat. Deze site is hieraan gewijd: hoe werkt het geheugen, hoe kan u uw geheugen een handje toesteken? U kan er ook een spel downloaden, SuperMemo, om uw geheugen te trainen.
[Taal: Engels]
http://www.supermemo.com/index.htm

* Hoesjes voor cd's
Ongeveer de beste zoekmachine voor cd-hoesjes op het Internet. Omvat een bestand van ruim 450 cd cover- sites op het web. Zo kan je zoeken in meer dan een half miljoen CD-hoesjes met deze ene handige zoekmachine. [Wim W]
[Taal: Engels]
http://www.mega-search.net/

* Goed en gratis
Een mooie lijst met software, voor de zuinigen onder ons. Aan te bevelen en mooi gerangschikt (Wim W)
[Taal: Engels]
http://members.home.nl/matthijsconradi/software.htm

* Factmonster
Feiten en niets dan feiten. Dat is wat u hier krijgt: feiten over de wereld, mensen, wetenschappen, sport... En als u denkt dat u feiten genoeg verzameld hebt, dan kan u uzelf onderwerpen aan een quiz'je.
[Taal: Engels]
http://www.factmonster.com/

* Zamu Awards
De prijzen zijn uitgereikt. Zoals u waarschijnlijk ondertussen vernomen hebt, ging Stash lopen met de prijs voor de beste song/video, Stijn voor dance, Natalia voor de beste song in het populaire genre. Andere winnaars: Steven De Bruyn, Zita Swoon, Gabriel Rios, Think of One, Joost Zweegers? Ozakr Henry, Raymond van het Groenewoud. Alle winnaars kan u geheel legaal downloaden op de site, in samenwerking met Free Record Shop. U betaalt ongeveer 0,99 EUR per song. Uiteraard vindt u op de Zamu site ook uitleg over de prijzen en de prijswinnaars.
[Taal: Nederlands]
http://www.zamu.be/awards

* Links, heel veel links
Dit dametje heeft heel veel links verzameld op haar site. Het gevolg is wel dat de site erg lang neemt om te laden. Even geduld dus, maar het loont de moeite. [Tip: Alain B]
[Taal: Nederlands]
http://heidysmokum.eigenstart.nl/

* Vastenavond
Het jaarlijkse carnaval ligt weer achter ons, met al zijn leut, gezuip, verkleedpartijen en fun. Wie er niet genoeg van krijgt, kan op de site van Vastenavond terecht. Daar vindt u o.a. de geschiedenis van het Aalsters carnaval, dat teruggaat tot 1851. Ook affiches uit de vervlogen tijd, liedjes en links rond carnaval zijn er te vinden.
[Taal: Nederlands]
http://users.pandora.be/wim.beelaert/vastenavond/inleiding.html

* Vrijdag animatiedag : Fred Astaire's breakdance (Pub)
Volkswagen lanceerde zijn nieuwe Golf GTI met een leuke publiciteitsspot waarin de klassieker "Singing in the rain" met een dansende Fred Astaire een modern kleedje krijgt. De muziek kreeg een moderne beat en Fred Astaire heeft leren breakdancen. Knap staaltje beeldbewerking.
(taal : Engels) [Filover]
http://kyw.com/water/watercooler_story_027183821.html
http://www.hugi.is/hahradi/bigboxes.php?box_id=51208&f_id=1248

* Vrijdag animatiedag : Vogelvlucht (flash - documentaire)
Wie droomt er niet van om eens als een vogel rond te kunnen vliegen? Op deze site kan u die ervaring voor een stuk meemaken. De steenarend Tilly werd immers voorzien van ultralichte, compacte camera's en de beelden van zijn/haar vlucht werden mooi geregistreerd. In een zestal filmpje krijgt u de volledige uitleg. Deze beelden vormen interessant studiemateriaal voor wetenschappers en worden o.a. gebruikt voor het ontwerpen van betere vliegtuigen.
(taal : Engels) [Filover]
http://media.animal.discovery.com/convergence/spyonthewild/birdtech/birdtech.html

* Vrijdag animatiedag: Hide & Seek (Filmtrailer
Een meisje met onzichtbare vriendjes. En een daarvan is erg mysterieus en venijnig. Een spannende film met Robert de Niro.
http://www.hideandseekthemovie.com/
http://www.apple.com/trailers/fox/hide_and_seek/internet_exclusive/HS_trailer_small.html

== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Stratenatlas van de wereld
Deze site is er eentje die zeker bij uw favorieten past. Tik om het even welke straat in (ongeveer) om het even welk land in en u krijgt een mooie plattegrond waarop u kan in- en uitzoomen. U kan onder de plattegrond tevens een URL vinden die u kan gebruiken om in een mail of op een website te verwijzen naar die specifieke plattegrond. U kan terloops de weersvoorspelling voor de volgende 5 dagen vinden, enz. Een aanrader !
(taal : Engels) [Filover]
http://www.multimap.com/

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Colin Farrell
Deze Ierse acteur speelt de hoofdrol in de film "Alexander" die momenteel in de filmzalen te bekijken is.
http://www.colinfarrell.ie/
http://alexanderthemovie.warnerbros.com/

- Val Kilmer
Op de officiŽle site van deze acteur valt voorlopig nog niet veel te beleven. Speelt eveneens in de film "Alexander".
http://www.valkilmer.org

- Mieke
Deze zangeres staat intussen al meer dan 30 jaar op de planken en heeft nu haar eigen website.
http://www.miekesite.be/

- Corry Konings
OfficiŽle website van deze Nederlandse zangeres die we o.a. kennen van haar oude hit "Ik krijg een heel apart gevoel van binnen".
http://www.corrykonings.nl

- Kim Smith
Deze knappe jongedame was reeds te bewonderen op meer dan 30 covers. Op haar website zijn er ook enkele korte clips te bekijken.
http://www.kimsmithmodel.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Helft Nederland op snel internet
- Digitaal fotograferen krijgt de overhand
- SMS ingezet tegen spijbelen
- Aanval op illegale kopie film
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Linux uitproberen vanaf CD
- Apparatuur voor draadloos netwerk
- Online een fotoalbum delen met FLickr
- Voordelig tanken via internet
http://digitaal.fan.tv

*** Nu Wij Weer!
Nog even geduld
http://www.nuwijweer.nl

*** Elektro.be
- Topfabrikanten bundelen krachten in de 3LCD Group
- Eerste mobiel navigatiesysteem met ingebouwde harde schijf
- Nieuwe desktopcomputers HP voorzien van LightScribe
http://www.elektro.be


*** Webfactor
Blijkbaar doet Webfactor een winterslaap!
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: Bureautica - multifunctioneel faxtoestel
- Inside Internet: Dropstore verkoopt in uw plaats op eBay
- Netwerk & Telecom: HP lanceert Opteron blades
- Mac Addict: Mini Mac ontleed
http://www.internetaddict.be

*** Digimedia
- Studie InSites: internet populair voor boeken korte vakanties
- 3GSM: Nokia en Microsoft slaan handen in elkaar voor mobiele muziek en e-mail
- Nieuwe design en navigatiestructuur voor Rendez-vous.be
- Online reclame in Nederland: meer dan 50% groei
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- Telenet start on line videotheek
- Commissie voor wegwerken digitale kloof
- Politiek Vlaanderen niet klaar voor weblogs?
- Particulieren testen snelle mobiele toepassingen
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Games: De Scrollworm
- Muziek: Jan Leyers
- Games: Verslavende puzzelspelletjes
- Film & TV: Mr. Bean
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Veel ADSL'ers kwetsbaar door standaard wachtwoord
- Ruim helft Gmail-gebruikers afkomstig van Hotmail
- Napster deelt ongewild gratis muziek uit
- Mozilla presenteert roadmap voor Thunderbird 2.0
http://www.tweakers.net


Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:
* Geen oplossing voor polynomialen v.d. 5e graad of hoger als basisoperaties -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stelling_van_Abel-Ruffini
* Waterleliefamilie -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterleliefamilie
* Trouwe en vaak waakzame hondensoort -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Berner_Sennenhond
* Gehandicaptenzorg in Vlaanderen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gehandicaptenzorg_in_Vlaanderen
* Tweede sultan van de Seltsjoek Turken -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alp_Arslan
* Geneesmiddel behorend tot de groep van de benzodiazepines -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Valium
* Spaanse conquistador -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Diego_de_Almagro
* ATB, bergfiets, mountainbike... -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mountainbike
* President van Burundi van 1987 tot 1993 en van 1996 tot 2003 -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Buyoya

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:
* Kyoto-protocol in werking getreden -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kyoto-protocol
* Rafik Hariri vermoord -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rafik_Hariri

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:
De laatste weken wordt zeer veel informatie over het Boeddhisme aan wikipedia toegevoegd en verbeterd, zoals de artikelen over:
* Boeddha - http://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddha
* Boeddhisme - http://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddhisme
* Boeddhistische concepten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddhistische_concepten

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tips Nieuwsgroepen - Forte Agent
Threads (gestructureerde onderwerpen) uitklappen en terug sluiten
Het mooie bij Forte Agent is dat de boodschappen mooi gestructureerd zijn, met duidelijke boomhiŽrarchie.
Om een duidelijk overzicht te houden, worden de threads wanneer u Forte opstart, als dichtgeklapt afgebeeld, zodat enkel de bovenste boodschap zichtbaar is. Zijn er follow-up boodschappen aanwezig, dan staat er een klein icoontje met een plusteken links van de thread.
Om de structuur open te klappen, klikt u op dit icoontje.
Wil u ALLE threads in een bepaalde nieuwsgroep uitklappen, klik dan op Shift en het Plus-teken
Het icoontje met het plus-teken is nu veranderd in een icoontje met een minteken. Om een bepaalde thread weer in te klappen, klikt u op dit icoontje.
Om ALLE threads in een bepaalde nieuwsgroep in te klappen, klikt u op Shift en het min-teken samen.

* Tip nieuwsgroepen - Forte Agent
Onderwerpen opvolgen
Wanneer u doorheen de boodschappen bladert en u komt er eentje tegen die u interesseert en waarvan u het antwoord zeker wil weten wanneer dit verschijnt, kan u een boodschap markeren als "op te volgen" (watch Thread. Klik hiervoor op Message, Watch Thread. Er verschijnt nu een icoontje met een brilletje naast de boodschap.
Forte Agent zal nu automatisch ook de bodies van alle antwoorden in een "op te volgen" thread downloaden, wanneer u de boodschap headers ophaalt.

* Tip nieuwsgroepen - Forte Agent
Onderwerpen negeren
U kan eveneens een boodschappenreeks, waarvan het onderwerp u definitief niét interesseert, negeren. Daarvoor klikt u op Message / Ignore Thread. Naast de boodschap verschijnt een rood verbodsteken.
Wanneer u nu de volgende keer headers binnenhaalt, zal Agent geen headers meer binnenhalen voor deze verhaallijn.

* Tip Excel: Transponeren in Excel.
Via de optie 'transponeren' is het bijzonder eenvoudig om een veel voorkomend probleem in Excel op te lossen. Stel dat u een tijdje bezig bent geweest om allerlei gegevens keurig in kolommen te plaatsen. Pas achteraf bedenkt u dat die kolomindeling eigenlijk toch niet zo handig was, liever had u de inhoud van de kolommen in de rijen geplaatst. U hoeft nu niet alles opnieuw te gaan intikken!
Open een nieuw (leeg) werkblad. Ga naar het oude werkblad en selecteer de complete tabel. Druk op de knoppencombinatie Ctrl+C (oftewel kopiŽren) en ga naar het nieuwe, lege werkblad. Plaats de cursor op de plek waar u de tabel wilt hebben en kies in het menu 'Bewerken' voor 'Plakken Speciaal'. In het venster dat nu verschijnt staan een aantal speciale plakopties. Kies 'Transponeren' en de omgedraaide tabel wordt in het nieuwe werkblad geplaatst. Opslaan en klaar!
Bron: PCM / Digiweetjes

* Selectief geschiedenis wissen.
Het wissen van de geschiedenis van bezochte sites is op zich niet zo moeilijk te realiseren in Windows. Het nadeel is dat u met deze optie echter alle eerder ingetikte url's verwijdert, terwijl u misschien alleen maar
wilde voorkomen dat iemand ziet dat u 'die ene site' hebt bezocht.
De oplossing vindt u in het register. Ga via Start / Uitvoeren en dan Regedit naar het register. Zoek de sleutel
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\TypedURLs. Hier vindt u een overzicht van alle recentelijk bezochte sites, keurig genummerd vanaf url1 en zo oplopend. Klik met de rechtermuisknop op een site die u wilt verwijderen en kies 'Verwijderen'. Hierna moet u nog wel het url-nummer veranderen, omdat Internet Explorer anders slechts de sites laat zien tot aan het verwijderde nummer. De slimste manier om dit te doen is door het hoogste url-nummer te wijzigen in het verwijderde url-nummer. Klik met de rechtermuisknop op de url en kies voor 'Naam wijzigen'. Op die manier hoeft u namelijk slechts één waarde te veranderen. Sluit Regedit, start Internet Explorer en in de adresbalk treft u alle bezochte sites aan, met uitzondering van diegene die u verwijderd hebt.
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...* Zie je het bos niet meer door de bomen, zet dan eens een boompje op met FreeMind
FreeMind - Freeware (Open Source)- Java 1.4 of hoger
Word je bedolven onder de informatie, zit je met een complex probleem of wil je een potje brainstormen, dan heb je nood aan structuur - een boomstructuur - om je gedachten te ordenen en tot conclusies te komen. Mindmapping helpt je gestructureerd te denken. Zie voorbeeld (2) [William B]
http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page
http://www.mind-mapping.co.uk/mind-maps-examples.htm

* Windows - freeware
Een kopietje maken zonder fotokopiemachine? Het kan, als u een scanner hebt en deze software. De lite versie is freeware. (Bron: Wim W)
http://www.nicocuppen.com/product.php?prodinfoID=10&prodID=7

* Transparent FX
Windows 2000/XP - 66k - freeware
Een progje dat de WinAmp muziekspeler transparant maakt, zodat u het achterliggende scherm kunt zien.
http://www.draconpern.com/TransparentFX/

* VCatch
Win9.X/2000/XP - 300k - freeware
Klein, maar toch volledig, deze antivirus-software.
http://www.minutegroup.com/prodpg_vcatch.htm

* Font List
Win9.X/2000/XP - 51k - freeware
Met dit progje kan u in uw browser zien welke lettertypes er op uw systeem geïnstalleerd zijn.
http://www.bitstorm.org/fontlist/

* iPod plug-in voor Winamp 1.12
Win98/ME/2000/XP
Een uitbreiding voor Winamp 5.0, zodat u via Nullsoft muziek kan overzetten naar uw iPod. (Bron: ZDNet via Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=43169&mxp=28

* CQPhone
Win98/ME/2000/XP - 2680 k - freeware
Dit progje maakt van uw pc een telefoon, een PC-to-PC telefoon dus. U kan spreken, maar ook chatten met video of tekst. Bovendien kan u afbeeldingen uitwisselen en weblinks. (Bron: Wim W)
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=108878

* Quick Macros
Win98/ME/2000/XP/2003 - 1,86 MB - shareware met 30 dagen probeerperiode
Dit progje werd opgeduikeld door de medewerkers van Lockergnome; zij roemen het omdat u er niet alleen erg goede macro's mee kan maken om bepaalde taken te automatiseren, maar ook allerlei dingen toevoegen aan het Windows systeem - bijvoorbeeld een window menu uitbreiden, enz.
http://www.quickmacros.com/

* Vrijdag Macdag: Portraits & Prints
Mac OS 10.2 - 4,07 MB - shareware
Een progje om foto's te bewerken en af te drukken, dat gespecialiseerd is in portretten.
http://www.download.com/Portraits-Prints/3000-2198_4-10357200.html?tag=nl.e414

* MenuStrip
MacOS X - 743k - shareware
Dit progje geeft u volledige controle over de menubalk van uw Mac; die kan u nu volzetten met uw belangrijkste bestanden en folders.
http://www.download.com/3000-2258_4-10339158.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Jan Brijs is erg verontwaardigd over het plan om een pc-taks te heffen:
<<<

Mevrouw

Ik ben een trouwe lezer van Netties en daarom ook tevreden met uw bericht in verband met auteursrechten op PC. Deze mogelijke 'taks op de harde schijf 'hing in de lucht en ze zullen het weer gedaan krijgen....Jaren geleden was Bert Anciaux minister van Cultuur en toen heeft hij die gedachte in het programma Nachtwacht de wereld ingestuurd in een debat tegenover Chris Wauters (broer van Koen, Clouseau). Het is dus niet nieuw maar wel volkomen onrechtvaardig, en wel om volgende redenen:

1. Men moet géén auteursrechten betalen op voorwaarde dat men kopieert binnen de privésfeer: m.a.w. thuis.
2. Naar analogie met radio en TV (géén kijk- en luistergeld) zou men dus ook vrij mogen kopiŽren via PC op voorwaarde dat het om privédoeleinden gaat (en uiteraard niet om 'illegale handelspraktijken').
3. Niet iedereen is een downloader van internet (mocht dat al belastbaar zijn!!!) en wie zijn pc enkel en alleen gebruikt voor alles behalve voor downloaden (al is dat niet strafbaar = belastbaar) hoeft toch géén Ä aan auteursrechten te betalen?
4. Waarop baseert men zich om auteursrechten te innen op voorhand, nog voor er ook maar sprake kan zijn van activiteiten die een inning hiervan verantwoorden.

Kunnen we niet met z'n allen een petitie opstarten tegen deze maatregel? Kunnen we niet iets ondernemen om deze zich alles permitterende 'grootmacht' even een halt toe te roepen? Zijn er geen creatieve wegen en legale achterpoortjes te openen om te ontsnappen aan weeral auteursrechten? Of moeten we weldra naar het buitenland om een pc die nog vrij is van domme taksen? Of ons alvast een reserve-pc aanschaffen voor het geval je huidige toestel het begeeft? Dan bespaar je toch Ä40 minstens.???

Ik hoop dat we iets kunnen ondernemen om deze extra lasten (van 'belastingverlaging' blijft helaas niets meer over...integendeel, het gaat terug de hoogte in!!!) op een legale wijze te kunnen omzijlen.

Beleefde groeten

Jan Brys

>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Al werkt de netties-redactie nog zo snel, het nieuws achterhaalt haar wel!