Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.527
(4.022 wekelijkse,
505 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 10/2/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 385 van 29/1/2005Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Gegroet lezers,

De redactie heeft haar werkomstandigheden enigszins aangepast. Een van de computertjes, die met Windows XP, is voortaan uitgerust met "alternatieve" software: Firefox als browser, Thunderbird als mailprogramma. En wij kunnen u verzekeren dat het erg aangenaam werkt. De Firefox browser is supersnel, en het werken met tabblaadjes bevalt ons prima. Wij kunnen het u van ganser harte aanraden. In elk geval zullen wij, na onze reeks over Forte Agent en de nieuwsgroepen, trachten extra tips voor Firefox en Thunderbird te brengen.

Verder hebben wij iets weg te geven, althans: medewerker Dave. Hij heeft nog 4 Gmail accounts te grabbel. Wie ze hebben wil, die kan ze krijgen. En wie weet, als u die account dan regelmatig gebruikt, krijgt u misschien zelf ook wel nieuwe uitnodigingen te pakken die u mag uitdelen? Met andere woorden: Dave stelt voor om een ruilbeurs voor GMail accounts te starten.
Wie wil er een uitnodiging? Wie heeft er te geef? U kent het adres: netties@netties.be

Zo, dat was het dan qua huishoudelijke mededelingen. Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer te vinden.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Wereld Sociaal Forum in BraziliŽ over IT
In BraziliŽ werd het World Social Forum gehouden, een bijeenkomst van mensen die toch wel enkele vraagtekens zetten bij de manier waarop we bezig zijn met onze wereld. En ook het onderwerp IT en Open Source kwam ter sprake.
In de krant Sun Herald schreef redacteur John Perry Barlow over de voordelen van open source. "BraziliŽ besteedt meer geld aan licenties voor fabriekseigen software, dan het aan de bestrijding van honger besteedt. "
Wat de redacteur van dienst bij ZDNet de opmerking ontlokt dat het niet de prijs is die Open bronsoftware zo krachtig maakt. Het is dat u de bron kan zien, dat u zelf kan werken aan de broncode en dat uw werk, uw inspanningen, u maken tot lid van de open brongemeenschap. Een wereldgemeenschap. Natuurlijk een beetje vanuit filosofisch standpunt bezien, dat laatste. Naar onze mening zullen de politici meer oor hebben naar het eerste argument...
http://blogs.zdnet.com/open-source/index.php?p=127
http://www.sunherald.com/mld/sunherald/news/breaking_news/10768559.htm

* Google vraagt het aan Answers.com
Een dikke maand geleden is Answers.com van start gegaan, een dienst die door GuruNet ontworpen werd en die definities geeft rond zoekwoorden. Sinds zijn ontstaan heeft de dienst heel wat lovende pers gekregen en blijkbaar gelooft ook Google erin. Want sinds kort verwijst de "definition" link die Google bovenaan de zoekresultaten zet, naar de Answer.com dienst.
En ook de nieuwe zoekdienst van Amazon.com, A9.co, gelooft erin. Answers.com zelf zegt dat het zichzelf niet als een concurrent beschouwt van de andere zoekmachines. Zij doen hun ding - het indexeren van het web - en wij doen het onze: een definitie bieden, een antwoord.
U kan, tussen haakjes, ook een speciaal pakketje downloaden van GuruNet voor desktop search, dat momenteel nog in bètavorm zit. Het is een tool om woorden op te zoeken en bevat ook een IE toolbar.
http://fileforum.betanews.com/detail/1Click_Answers_for_Windows/1106864153/1
http://www.betanews.com/article/Google_Links_Up_With_Answerscom/1106950787

* Heeft Noorwegen Google in de ban geslagen?
Niemand zal het zo echt duidelijk zeggen, maar het lijkt erop dat Noorwegen zojuist Google buiten de wet gesteld heeft. Want wat is er gebeurd? In Noorwegen werd een student veroordeeld, omdat hij een website gemaakt had waar links te vinden waren naar MP3 bestanden die ergens anders op het internet te vinden waren.
Om even duidelijk te stellen: de jongen had op zijn eigen website geen enkele muziek staan. En de links, die had hij niet eens zelf gepost, hij had een systeem waardoor anderen die links op de site konden toevoegen. Eigenlijk was zijn site een directory / zoekmachine voor MP3 bestanden. En een zoekmachine aanmaken die (onder andere) naar illegale bestanden verwijst, dat is op zich niet illegaal.
Google zou net zo goed beschuldigd kunnen worden, want tussen alle links naar MP3 bestanden die het in de zoekresultaten aanvoert, zullen er ongetwijfeld ook wel tussen zitten die naar illegaal stuff verwijzen. En wordt Google veroordeeld, laat staan aangeklaagd? Neen dus.
Nu is het wel zo dat de site van onze jonge Noor niet anders deed dan MP3 bestanden zoeken. Maar dat kan volgens ons het verschil niet maken...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4216551.stm
http://techdirt.com/articles/20050128/1047248_F.shtml

* Virale videoreclame
We hebben het in NeTTies al een tijdje geleden gehad over de zelfgemaakte videootjes die mensen soms maken als eerbetoon aan een product waarvan zij een fan zijn. Wie een beetje handig is met Photoshop, maakt zo'n filmpje in een handomdraai.
Maar af en toe zijn de bedrijven wier product zo'n eerbetoon kreeg, niet erg blij met zo'n filmpje. Zo ook Volkswagen. Op het internet circuleert sinds kort een filmpje, gemaakt door een of andere fan, over een Volkswagen. U ziet in het filmpje een zelfmoordenaar zijn bomauto naar een café rijden, dan drukt de man op de detonator van zijn bommenjas, alles ontploft, maar de ontploffing blijft beperkt tot binnen de auto. De boodschap: de Polo is klein maar sterk.
Volkswagen zelf ziet die boodschap niet zitten - het heeft liever niet dat haar wagen geassocieerd wordt met zelfmoordaanslagen en terrorisme. En dus sleept het de makers van het filmpje voor de rechter: zij moeten het filmpje van hun website verwijderen en beloven dat zij nooit geen commercials meer zullen maken.
http://news.com.com/Fake+commercials+spread+quickly+online/2100-1024_3-5553121.html
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Jan/gee20050128028883.htm

* EU niet gelukkig met Microsoft
De Europese Commissie kan er niet mee lachen. Zoals u weet, was Microsoft door de EU gedwongen om een versie van Windows uit te brengen, waarbij de Windows Media Player niet automatisch ingebakken zit. Dat om bevoordeling van deze player tegenover die van de concurrenten te voorkomen.
Microsoft heeft tandenknarsend toegegeven, maar heeft blijkbaar wraak genomen en wel in de naamgeving van deze nieuwe versie. Die kreeg de naam "reduced Media Edition" mee, waardoor de gebruiker zal denken dat hij geen volledig pakket krijgt. En dus zal kiezen voor de versie mét de Windows Media Player.
De EU heeft daarop vermanend de vinger opgestoken: als Microsoft zijn afgeslankte versie opzettelijk onaantrekkelijk maakt, dan riskeert de softwaregigant fikse boetes. Microsoft heeft nu eieren gekozen voor zijn geld en heeft beloofd de naam van deze afgeslankte versie te veranderen.
http://www.betanews.com/article/EU_Nixes_Reduced_Media_Edition_Name/1107143650

* A9 gids met fotootjes onder vuur
A9, de nieuwe zoekmachine van Amazon.com, heeft onlangs een on line Gele Gids uitgebracht. Die bestaat niet enkel uit de adressen, maar Amazon heeft er een leuke gimmick aan toegevoegd: foto's van 20 miljoen bedrijven uit de VS. Maar blijkbaar is er het een en ander fout gegaan bij de gids.
Eerst en vooral zijn er foutjes geslopen bij de foto's. Een delicatessenzaak stond afgebeeld als een meubelwinkel, een cafetaria als een kledingwinkel. En dat is niet echt appetijtelijk, niet?
Bovendien zijn er foto's on line gezet van zaken die eigenlijk helemaal niet getoond hadden mogen worden. Foto's van vrouwenvluchthuizen, met adres en zelfs rij-instructies hoe u er kan geraken. En dat kan toch niet de bedoeling zijn, niet?
http://www.usatoday.com/tech/news/2005-01-30-amazon-usat_x.htm?csp=34

* Bill Gates kreeg Belgische eID kaart
Ons land heeft blijkbaar veel heil gezien in de elektronische identiteitskaart. Die zou de engelbewaarder moeten worden voor de kwetsbare zieltjes van onze jeugd op het grote boze internet, zo wordt gezegd. Daarom zou de jeugd dan ook gratis uitgerust worden met een lezer, aan te sluiten op de computer. De kaart erin stoppen en de jongere is veilig aangemeld op het internet en zou toegang krijgen tot plekjes op het internet die alleen voorbehouden zijn voor hen, waar geen volwassenen mogen komen.
Of de jeugd, die liever rebels en tegendraads is, zo braafjes zich zal legitimeren vooraleer het internet op te duiken, is nog de vraag. Maar in elk geval zijn er echt wel serieuze toepassingen voor de e-ID kaart. Denken we maar aan e-commerce. Daarvoor is het uiteraard wel nodig dat de digitale winkels uw eID aanvaarden.
Bill Gates heeft in elk geval al gezegd dat hij in de eID geloofd. Hij heeft tijdens zijn bezoekje aan Brussel aangekondigd dat alvast bij MSN Messenger de eID geïntegreerd zal worden. Hopelijk wordt de eID nu geen exclusieve Microsoft-bedoening...
http://www.standaard.be/nieuws/binnenland/index.asp?ArticleID=DMF01022005_007&Snel=1
http://www.webwereld.nl/nav/nb?20681

* Nieuwe zoekmachine in gebruik bij MSN Search
Hij was al langer aangekondigd, nu is hij er: de nieuwe zoekmachine van Microsoft, die zijn première maakt op de MSN Site. Wat er zo speciaal aan is?
- de Search Builder: u kan de zoekresultaten personaliseren, door aan te geven dat bepaalde zoekcriteria (sites, domeinen, landen, taalvoorkeuren) min of meer belang hebben voor u.
- er zijn tabblaadjes waardoor u gerichter kan zoeken (Web, Nieuws, Afbeeldingen, Muziek of DVD) - klik daarvoor op het uitklappijltje naast de zoekbox
- sommige zoekresultaten worden direct doorgelinkt naar commerciŽle partners, zoals muziek om te downloaden, of dvd's die naar DVDPost verwijzen.
- en dan is er ook nog Search Near Me: zoekresultaten die aangepast worden aan uw geografische locatie. Deze functie is momenteel nog niet aanwezig in de Belgische versie.
Onze eerste indruk is dat de site erg fris oogt. Om ons een idee te vormen over de zoekresultaten hebben wij wat meer tijd nodig; een eerste zoektocht naar "firefox extensions" in de Nederlandse taal, gaf 4.180 pagina's bij Google en slechts 1.892 pagina's bij MSN.
http://search.msn.be/

* Microsoft Office 2003 wordt meer open, of is dat maar schijn?
MS maakt zijn licentieregels meer flexibel omtrent de XML-standaard die de Redmond-reus gebruikt in Office 2003, inclusief alle nieuwe versies van MS Office. De beperking is dat het alleen om de XML-schema's gaat. In Word en Excel dus.
Een tactiek met een twijfelachtige basis. Veel officiŽle instanties schakelden over naar o.m. OpenOffice, omdat die hun XML-gebaseerde applicaties wel vrij gaven. Daarom gaf de staat Massasuchets (VS) te kennen geen Microsoft-producten zoals Office meer te willen.
XML behoort niet toe aan Microsoft, maar is een open (niet :open-source, nvdr) standaard. Microsoft gaf eerder de XML-gebaseerde schema's van Office niet vrij, ondanks het feit dat ook zij de open XML standaard gebruikten.
Het niet-vrijgeven van die schema's gaf de ontwikkelaars van alternatieve officeproducten, zoals OpenOffice of Abiword, niet de kans om gelijkaardige applicaties van word of excel te ontwikkelen. Het was voor hen te moeilijk om de nieuwere versies van bvb Word te kunnen onderzoeken en bij te benen. Nu kunnen er dus toepassingen ontwikkeld worden buiten Microsoft om, die alle nieuwste word-documenten of excel-spreadsheets kunnen lezen en aanpassen.
Een onlogische beslissing? Beslist niet, want OpenOffice heeft de ontwikkeling van zijn programma voor Mac OS X in 2003 stopgezet. Microsoft kondigde aan dat zij wel een versie van Office voor de Mac zullen leveren. Wellicht willen zij nu de markt aansnijden die OpenOffice hen had afgesnoept.
Andere kant van de medaille is dat alternatieve ontwikkelaars van officesuites en dito applicaties, zoals OpenOffice, makkelijker een kloon van MS Office zullen kunnen maken. Ook voor Mac OS X, als ze dat willen.
Met andere woorden: de concurrentie met Microsoft wordt iets eerlijker.
Maar er zit nog een angel in het gras : Microsoft heeft delen van zijn XML-code gepatenteerd, er zijn alvast veel aanvragen binnen om dat te doen. Zit Bill Gates nu te wachten tot de concurrenten toehappen om zijn deel van de koek achteraf op te eisen? [Peter Stuart]
http://www.techworld.com/applications/news/index.cfm?NewsID=2952
http://www.microsoft.com/Office/xml/faq.mspx

* Stichter MP3.com brengt nieuwe muziekdienst
Michael Robertson, de man die oorspronkelijk MP3.com opgericht heeft, is echt wel een bezige bij. Buiten MP3.com heeft hij ook meegewerkt aan het Linspire besturingssysteem en het SIPphone voice over ip telefoonbedrijf. En nu is hij weer in actie geschoten: hij heeft MP3tunes opgericht. De on line muziekdienst mikt op een speciaal publiek: songs die gedownload kunnen worden, maar géén DRM bevatten (digital rights management - antikopieerbeveiliging).
Hij wil zo de mensen bereiken die het beu zijn om songs te downloaden die in speciale formaten gegoten zijn, zodat zij slechts op één speler afgespeeld kunnen worden. Of die beveiligd zijn met DRM, zodat u ze niet kan kopiŽren naar een ander medium (van pc naar player bijvoorbeeld). Met andere woorden: hij wil de gebruiker zijn MP3-vrijheid weergeven.
Of de grote platenlabels staan te springen om hun muziek aan MP3tunes toe te vertrouwen, dat valt nog te betwijfelen. Zij hebben duidelijk gezegd dat zij niet zullen toestaan dat hun muziek digitaal verdeeld wordt, zonder dat er een of andere bescherming aanwezig is die illegaal ruilen via P2P systemen zou verhinderen.
Maar misschien is dit dan weer een kans voor de beginnende bands, die weer een kans krijgen? Alhoewel die marktplaats ondertussen al benomen is door Download.com van ZDNet!
http://www.betanews.com/article/MP3com_Founder_Builds_Music_Service/1107369991

* Online muziekvideo's krijgen prijskaartje
Nog nieuws uit de muziekwereld, maar ditmaal geen goed nieuws. Na jarenlang gratis muziekvideo's aangeboden te hebben, als promotie voor songs van artiesten, is platenlabel Universal Music Group van plan om een bijdrage te vragen voor die video's.
Die bijdrage wordt dan gevraagd aan populaire amusementsdiensten zoals Yahoo Launch, of AOL Music. Volgens CNet zou ook Microsoft al benaderd zijn met dit voorstel en zou het toegestemd hebben om de bijdrage te betalen.
Het lijkt ons erg waarschijnlijk dat dat prijskaartje binnenkort ook aan u, als bezoeker, doorgerekend zal worden...
http://news.com.com/Price+tag+added+to+online+music+videos/2100-1027_3-5560610.html?tag=nefd.top

* Spammers slaan opnieuw terug
Het blijft een pingpongspel. Elke keer komen spammers uit met iets, de anti-spamdiensten komen met een oplossing, maar meteen komen de spammers weer uit met nog iets anders.
En dat is nu weer het geval. Het was al langer zo dat spammers gebruik maken van computers van onschuldige slachtoffers die zij via een Trojaans paardje veroverd hebben en die zij in een willoze zombiecomputer omgevormd hebben. Daarvoor werd er op die zombie-computer een soort mailserver opgezet, om de spam te versturen. Dit had wel een nadeel: de mail kon opgespoord worden naar de afzender.
De nieuwe techniek die spammers nu gebruiken, is ook op een Trojaantje gebaseerd. Maar deze nieuwe Trojaan maakt gebruik van de mailserver van de provider, zodat het moeilijker wordt om de afzender van de mail op te sporen.
http://news.zdnet.co.uk/internet/0,39020369,39186364,00.htm
http://news.com.com/Experts+Zombie+trick+set+to+send+spam+sky-high/2100-7349_3-5560664.html?tag=nefd.top

* Yahoo integreert zoeken in de pagina zelf
Deze week lazen wij een artikel van een nieuwe dienst van Yahoo, die ons toch wel erg interessant leek. Mits natuurlijk op de juiste manier gebruikt!
Yahoo brengt namelijk een "contextuele" zoekdienst uit. Dat wil zeggen dat mensen die pagina's schrijven, zoekresultaten in de code van een webpagina kunnen inbouwen. Een plug-in zal dan kijken welke sleutelwoorden er op de pagina staan en de resultaten van Yahoo tonen zonder dat u een aparte zoektocht moet opstarten.
Wij denken dan natuurlijk aan informatieve context. Een artikel over IT bijvoorbeeld bevat vaak heel wat jargon. Elke speciale term zou dan bijvoorbeeld verklaard kunnen worden - wie weet in een pop-up als u de cursor over een bepaald woord beweegt?
Maar natuurlijk denken de meer commercieel ingestelde geesten ook aan andere toepassingen.
De nieuwe dienst zal Y!Q heten, een combinatie van Yahoo! en IQ. Hij zal beschikbaar zijn als een zijbalk voor IE en een plug-in voor Firefox.
http://yq.search.yahoo.com/splash/firefox.html
http://www.ysearchblog.com/archives/000074.html
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Embeds_Search_into_Web_Pages/1107448561

* Nieuwe toepassing voor het mobieltje: vonnissen uitspreken
In het Verenigd Koninkrijk was er eens een man die voor de rechter moest verschijnen, op beschuldiging van fraude. Op de bewuste dag kwam hij echter vast te zitten in het verkeer en hij dreigde te laat te komen op de zitting. Althans, dat is wat hij beweerde toen hij de rechter opbelde om te verklaren waarom hij niet aanwezig was in de rechtszaal.
De rechter dacht even na en besloot toen dat het geen zin had om de kostbare tijd van het hof te verspelen, door nog langer op de man te wachten. Daarom belde de rechter de man terug en sprak zijn vonnis uit via de mobiele telefoon.
Voorwaar een nieuwe toepassing, handig. Maar u kan zich natuurlijk ook afvragen waarom, als dit mogelijk wordt, een beklaagde eigenlijk nog naar de rechtszaal toe moet? De rechter zou hem het vonnis kunnen e-mailen, of zelfs sms'en...
http://portal.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2005/02/03/umobile.xml&sSheet=/portal/2005/02/03/ixportaltop.html

* Spam loont wel degelijk
U krijgt heel veel spam in uw mailbox. Die gaat bij u onmiddellijk de prullenmand in. En dus vraagt u zich af: wat voor nut heeft al die spam eigenlijk, als er toch niemand is die de berichten leest? Volgens deze redenering zouden de spammers binnen redelijke termijn moeten beseffen dat spam niets oplevert en zouden zij hun pogingen opgeven. De stroom berichten zou dan vanzelf opdrogen.
Maar helaas, deze redenering gaat niet op. Blijkbaar wordt spam wél gelezen, erger nog: er zijn mensen die producten aankopen die in spam-mails aangeprezen worden. U zal zelfs van de cijfers schrikken!
Zo'n 14% van de mensen die spamberichten krijgen, lezen die blijkbaar ook. En 4% van hen koopt zelfs een product van de spam.
Slecht nieuws dus. Want dat betekent dat de spammers voldoende aanmoediging hebben om door te gaan...
http://www.newsday.com/technology/ats-ap_technology11feb02,0,6818284.story?coll=ny-technology-headlines


=> TIP <=

Norman Viruscontrole: speciale actie

Dankzij Jean Loyens kunnen onze lezers tot 1 maart 2005 genieten van een korting van 10 euro bij hun aankoop van een van de volgende Norman viruspakketten:
- Norman Security Suite (versie voor 1 persoon - 49 EUR inclusief BTW)
- Norman Home Edition Pro (versie voor meerdere pc's op een privaatadres - 69,95 EUR inclusief BTW)
Beide pakketten bevatten Norman Virus Control, Norman Personal Firewall met parental control (oudercontrole), Norman Privacy, Proefversie Spamweed tegen ongewenste e-mail
Op onderstaand adres vindt u een bon. U koopt het pakket gewoon aan in de winkel. In het pakket zit een regsitratiekaart.
Zend de kaart samen met de bon in een omslag naar:
- Nederlandse lezers: het adres dat op de licentiekaart staat
- Belgische lezers: naar Norman Belgium, Slagmolenweg 32, 3600 Genk.
Norman stort u 10 EURO van uw aankoop terug. Vergeet niet uw bankrekening te vermelden!!!
De bon vindt u op onderstaand adres:
http://www.netties.be/pictures/essentieel/bon_norman.jpg


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Een mobieltje voor uw hond?
U leest het niet verkeerd! Het bedrijf PetsMobility brengt een speciaal mobieltje uit voor uw trouwe viervoeter, PetCell. Dat moet u bevestigen aan de halsband van uw hond en wanneer u hem wil "spreken", dan belt u hem op - het toestel neemt alleen gesprekken aan van vooraf bepaalde nummers (het uwe dus).
De bedoeling is, het geweten te sussen van de mensen die menen dat hun hond niet zonder hen kan (maar dat kan hij lekker wel!). Of de trouwe viervoeter zich niet apelazarus schrikt wanneer plots de stem van zijn baasje uit zijn halsband klinkt, dat laten wij in het midden!
http://www.gizmodo.com/gadgets/cellphones/petsmobility-petcell-030821.php

* Na GPS nu ook BPS
Er zijn zoveel toepassingen van RFID (Radio Frequency ID) - om te beginnen zou elk verbruiksgoed uitgerust worden met een RFID chip in plaats van een streepjescode. Maar er zijn nog menige andere toepassingen die interessant lijken. Zo ook die van het bedrijf Radar Golf Inc
Dat heeft aangekondigd dat het een technologische mijlpaal gecreŽerd had in de geschiedenis van de golf. Het gaat namelijk om BPS of Ball Positioning System, een op RFID gebaseerd opsporingssysteem waarmee de golfers hun golfballetjes gemakkelijk kunnen terugvinden. Het principe is simpel: het golfballetje wordt uitgerust met een chip. Die zendt een signaal uit dat tot op 100 feet ( 30 meter) opgevangen kan worden. Is er een balletje verloren, dan vangt een speciaal handtoestel dat signaal op en kan de onfortuinlijke golfer zijn balletje terugvinden.
Uiteraard is zo'n golfballetje iets duurder dan normaal, maar het is dan ook een balletje dat u niet zo gauw meer kwijt bent...
http://www.informationweek.com/story/showArticle.jhtml?articleID=57703713
http://www.radargolf.com/news/pr/012405.asp
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Jan/bch20050128028890.htm

* Computers zijn geen stille jongens!
Hebt u er al bij stilgestaan hoeveel lawaai uw pc eigenlijk maakt? Eén peeceetje in de kamer, dat gaat nog, maar zet u er 2 of 3 in de kamer, dan hebt u toch een hele verzameling klikkende harde schrijven, zoemende voedingsblokken, draaiende ventilatoren.
Tijd dus om eens na te denken over geluidloze computers. Bij CNet vonden wij een erg boeiend artikel over een ingenieuze man, ene Chin uit Vancouver, die al dat geruis en gezoem beu was en zelf op zoek ging naar geluidloze/geluidarme alternatieven. Maar dat is niet echt zo simpel.
De meeste problemen komen eigenlijk van het feit dat een computer erg veel warmte uitstraalt. Dus zijn er ventilatoren nodig om hem af te koelen. Dan is het ook zo dat de tegenwoordige pc erg krachtig is, maar ook veel elektriciteit vreet. Dus een zwaardere voeding.
Leest u zelf het artikel bij CNet, bekijkt u de speciale pagina die Chin gewijd heeft aan het probleem (Silent PC Review) en vergeet u vooral niet te gaan kijken naar de afbeeldingen van de futuristisch uitziende alternatieven die Chin gevonden heeft voor de lawaaierige componenten!
http://news.com.com/Computings+silent+revolution/2100-1042_3-5555285.html?tag=nl
http://www.silentpcreview.com/
http://news.com.com/Photos+Keepin+it+quiet/2009-1042_3-5554914.html?tag=st.prev

* Draadloze handtoestellen brengen ondertitels
Mensen die doof of gehoorgestoord zijn, kunnen voortaan ietske meer genieten van een live uitvoering. En dat is te danken aan een handtoestel van het bedrijf Sound Associates, I-Caption. Een speciaal draadloos systeem stuurt de dialogen en de songteksten in real time, dus synchroon met de muziek en de opvoering, naar de theaterbezoeker, waar die zich ook bevindt in de zaal.
Aan alles is er gedacht: het scherm is gepolariseerd, zodat de andere bezoekers niet gehinderd worden. In de VS wordt het systeem al uitgetest bij een aantal uitvoeringen; het wordt gratis ter beschikking gesteld van de gehoorgestoorde bezoeker die het wel op voorhand moet reserveren. Een mooi initiatief!
http://biz.yahoo.com/prnews/050201/nytufns1_1.html

* Nogmaals virussen
Mogen wij u eens lekker bang maken? Want wij hebben 3 nieuwe virusmeldingen voor u, het een al beangstigender dan het andere.
Eerst is er een nieuwe variant van de Bropia worm. Die gebruikt de populaire instant messaging dienst MSN Messenger om zichzelf te verspreiden. Hij doet zich voor als een afbeelding van een geroosterde kip, maar bevat buiten zichzelf ook nog een tweede worm, Agabot.ajc, die veel gevaarlijker is en zich automatisch via netwerken en servers kan verspreiden - tenzij daar de nodige patches toegepast zijn. De worm maakt, zoals altijd, gebruik van beveiligingsfouten in het Windows OS. (95/98/ME/NT/2000/XP) (1) Lees ook het advies van Trend Micro (2)
Een tweede worm is de Bobax.H. Die vermomt zich als een mail waarin foto's beloofd worden van Saddam Hoessein die gedood zou zijn bij een vluchtpoging uit de gevangenis. Ook hier weer: gebruik van een kwetsbaarheid, waarvoor de patch al 10 maand geleden uitgebracht werd. (3) en (4)
En dan is er een derde worm, Wurmark-F. Die reist het internet rond als bijlage bij een e-mail, met een foto van een bekkentrekkende man. Op eerste zicht denkt u dat de worm onschuldig is en bent u wel geamuseerd over de bekkentrekkende man, maar het is helemaal niet onschuldig: de worm zet een Trojaantje op uw computer die de controle over uw systeem kan overnemen.(5)
http://news.zdnet.com/2100-1009_22-5562129.html
http://www.trendmicro.com/vinfo/virusencyclo/default5.asp?VName=WORM_BROPIA.F
http://news.zdnet.com/2100-1009_22-5562279.html
http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms04-011.mspx
http://news.zdnet.com/2100-1009_22-5562293.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Apple brengt nieuwe Powerbooks uit: nog sneller, en bestand tegen een stootje!
http://www.desktoppipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=59200258

*** Op de MSN site van Microsoft zal voortaan een zelf door Microsoft ontworpen zoekmachine het zoekwerk doen; zij vervangt daarmee de Yahoo-zoekmachine die voorheen van dienst was.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A53415-2005Feb1.html?referrer%3Demail&sub=AR

*** Apple zou volgens de geruchtensite Think Secret bezig zijn met een nieuwe versie van de iPod mini, die de codenamen Q22B en Osiris meekreeg. Er zou ook een 40 giga iPod komen met één harde schijf (de huidige heeft een harde schijf met twee platers) (Bron: Dave L)
http://www.thinksecret.com/news/0501briefly2.html
http://www.tweakers.net/nieuws/35880

*** Voor de techneuten: hier is achtergrond info over de Cell-processor die in Playstation 3 gebruikt zal worden (Bron: Dave L)
http://www.tweakers.net/nieuws/35876

*** De Mac Mini krijgt een nog scherpere prijs toegemeten: 509 euro ipv 519 (inclusief BTW!)
http://www.apple.com/benl/macmini/

*** In Nederland zijn geheime gegevens van een onderzoek naar mensensmokkel openbaar geraakt, doordat een thuiswerker niet voldoende beveiliging toepaste. (Bron: Dave L)
http://www.webwereld.nl/nieuws/20662.phtml

*** Microsoft waarschuwt dat het pakketje patches dat deze week uitgebracht wordt een van de grootste ooit zal zijn. (Bron: Dave L)
http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/advance.mspx
http://www.osnn.net/comments.php?shownews=11770#comments

*** Een .net met gaatjes in: een technische artikel over .net (Bron: Dave L)
http://www.msfn.org/comments.php?shownews=11766
http://uk.builder.com/programming/windows/0,39026618,39235857,00.htm

*** Samsung brengt een plooibaar schermpje uit van 5 inch; dat zou in gsm's, MP3- spelers en PDA's toegepast worden. (Bron: Dave L)
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4390

*** Een octroo-jurist van Philips hekelt het European Patent Office (Bron: Dave L)
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3442Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Kafecho - Sambalada
[World - Carribean] Kafecho is een collectief van muzikanten van Martinique, een Frans sprekend eiland. Een vrolijk ritme, een leuk deuntje.
http://music.download.com/kafecho/3600-8760_32-100145506.html?tag=FA_artist

* Chili Charles - Bati Mamselle
[World - Steel Band] De man heeft gespeeld met de groten der aarde: Ben Harper, Brian Wilson, Taj Majal, Ringo Starr, om er enkele te noemen. En als u dit stuk beluistert, dan kan u begrijpen waarom ze hem gekozen hebben als begeleider.
http://music.download.com/chilicharles/3600-8775_32-100261633.html?tag=chart_topdls_artist

* Ras Timba - Mental War
[ World - Calypso] Een artiest die de inspiratie voor zijn muziek haalt uit het dagdagelijkse leven. Passioneel, spiritueel, lyrisch. Simpel en vrolijk. De opname mocht wat beter zijn, helaas.
http://music.download.com/httpnenjahprocom/3600-8766_32-100297984.html?tag=chart_topdls_artist

* Streetvibes - Chinney Dance
[World - Socca / Dub Reggae] Een van de subgenres, een steedse variant op reggae en dansmuziek, geŽvolueerd in de straten van het Verenigd Koninkrijk, in de warmere kwartieren.
http://music.download.com/streetvibesuk/3600-8774_32-100369940.html?tag=chart_topdls_artist

* Dr Mikey - Work that feta bally
[ World - Antillen] Een Franssprekende Reggae - hip-hop artiest die in het Frans, Creools en Engels zingt.
http://music.download.com/drmikey/3600-8760_32-100171763.html?tag=chart_topdls_artist


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een statisticus is in staat te beweren dat het bloedigste ogenblik in de wereldgeschiedenis de eerste broedermoord was:
toen sneuvelde 50% van de ganse mannelijke jeugd der aarde.
[Ernst Hohenemenser]
De nieuwe oogst* Blogs
In de categorie "leuke weblogs" even aandacht voor dat van lezeres Suzanne (1). Leuk geschreven, verrijkt met poŽzie en ook met leuke afbeeldingen, die het dametje zelf gemaakt heeft met de software van Poser (2)
En ook medewerker Peter heeft een weblog die hij zelf de saaiste weblog van Vlaanderen noemt. Leuk absurdistisch. (3)
http://suzanne.baldo-3d.nl/
http://www.curiouslabs.com/article/articleview/1156/1/281?sbss=281
http://demiddelmaat.blogspot.com/

* GMail tips
Misschien bent u zelf een van de fiere eigenaars van een GMail account, u weet wel, die mooie gratis mailaccount bij Google, waar u een zoveel giga opslagruimte ter beschikking hebt, plus enkele tools om uw mail te doorzoeken.
Op deze site vindt u tips om deze account ten volle te benutten: hoe te werken met "notes", hoe een handtekening (signature) te maken, werken met highlights (markeringen), enz.
[Taal: Engels]
http://g04.com/misc/GmailTipsComplete.html

* Het museum van dingen die niet kunnen werken
Er is een groot verschil tussen theorie en werkelijkheid. Een levensgroot verschil. Iets dat er op papier prachtig uitziet, zal het soms in werkelijkheid helemaal niet doen.
Deze site is gewijd aan zulke spullen. U kan er het vernuft van de mens bewonderen, maar ook uitpuzzelen waarom het niet werkt. Sta ook even stil bij de mens die opnieuw het vierkante wiel uit wil vinden, in alle mogelijke variaties...
[Taal: Engels]
http://www.lhup.edu/~dsimanek/museum/unwork.htm

* 1207
Deze website hoort bij de gesproken inlichtingendienst. U kan er de telefoonnummers vinden van abonnees van Belgacom én Telenet. U krijgt er ook nog een kaartje bij met de exacte locatie van het huisnummer! Ook geregistreerde gsm-nummers kan u er vinden. Is uw nummer al geregistreerd? [Bron: Jan VDE]
http://www.1207.be

* Windows en Linux
Op zoek naar een valabele linux-tegenhanger voor een Windows-programma? Deze lijst kan helpen. Daarin vindt u dus bijvoorbeeld dat u in plaats van het dure Publisher, het gratis Scribus kan gebruiken! (Bron: Peter S)
[Taal: Engels]
http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/table.shtml

* GetSigned
Een site voor de beginnende muzikanten. Een deel ervan is niet meteen voor mensen hier te lande (teveel Amerikaans gericht), maar voor de rest vindt u er heel wat informatie. Hoe uw muziek te promoten, hoe u aan een contract raakt bij een platenmaatschappij, maar ook hoe u uw opnametechniek kan verbeteren, of uw stem.
[Taal: Engels]
http://www.getsigned.com/

* Statistiekjes
Bent u een aanhanger van statistieken en is uw dag pas echt geslaagd als u een paar cijfertjes voor uw kiezen gehad hebt? Dan is deze blog iets voor u. De schrijver ervan verzamelt namelijk statistieken over tech-onderwerpen uit verschillende bronnen.
[Taal: Engels]
http://www.itfacts.biz/

* Nog statistiekjes
Is uw cijferhonger nog niet bevredigd? Dan moet u eens langsgaan op het landenportaal van het NIS (Nationaal Instituut voor de Statistiek). De site werd begin 2004 opgestart en heeft sindsdien zijn links flink uitgebreid. U vindt er informatie per land (neem de onderstaande link en vervang het BE achteraan door de twee-letterige ISO landencode) maar ook per continent: bevolkingsgegevens, gezondheidsstatistieken, informatie over politiek en gezondheid, enz. Zo. De statistiekfans zijn nu eventjes zoet!
[Taal: Nederlands]
http://statbel.fgov.be/port/cou_eu_nl.asp#BE (voor BelgiŽ)
http://statbel.fgov.be/port/cou_as_nl.asp#CN (voor China)
http://statbel.fgov.be/port/cou_nl.asp (algemene link)

* Gratis Web templates
Wil u een website maken, maar bent u niet echt zo goed in lay-out en design? Op deze site vindt u duizenden web templates die u gratis en voor niks mag gebruiken.
[Taal: Engels]
http://www.freewebtemplates.com/

* Het einde van de wereld
Is het nabij? Hier vindt u een hele collectie mogelijke scenario's voor het einde van de wereld. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.exitmundi.nl/exitmundi.htm

* Goedkoop vliegen
Zin in een vakantie, maar hebt u een beperkt budget? Deze site brengt een goed interactief overzicht van de low-cost airlines, zoals easyJet, Ryan Air, ook voor de vluchten vanuit BelgiŽ. (Bron: Wim W) (Nvdr: Om de een of andere reden kwam bij ons, in Firefox, de aanklikbare map niet tevoorschijn) (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.lowcostairlines.nl/

* Alternatieve mail
Wil u eens origineel doen? Stuur dan eens een met de hand geschreven e-mail. Uw cursor wordt uw pen, het resultaat stuurt u vanop de site naar uw bestemmeling! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.eigelb.at/HP/Links/Handwriting2_1/Draw/DrawJar.html

* Vrijdag animatiedag : Animatiefilmpjes (Quicktime)
Op deze site vindt u meer dan 30 animatiefilmpjes gemaakt door Oost-Europese animatiefilmmakers. Stuk voor stuk pareltjes die het resultaat zijn van veel geduldige handenarbeid want de filmpjes werden niet gemaakt met een computer maar met handgemaakte poppetjes.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.darkstrider.net/gallery2a.html

* Vrijdag animatiedag : Groot of klein
Op deze Flashpagina kan u zich letterlijk meten met de groten. U vult gewoon uw lengte in en dan kan u vergelijken met allerlei bekende personen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.ringophone.com/TallOrNot.swf

* Vrijdag animatiedag: Pac-Man (spel)
Nostalgie, o nostalgie! Hier vindt u 26 varianten op het oeroude (?!) computerspelletje, die u on line kan spelen (java, flahs of shockwave vereist)
http://www.freewebarcade.com/arcade/pacman/index.html

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Als je haar maar goed zit
Een site voor mensen die graag hebben dat hun haar goed zit. U vindt er naast adressen van kappers in BelgiŽ en Nederland, ook tips omtrent haarverzorging, de nieuwste kapseltrends, informatie over haarproducten, ... Ook kappers vinden er informatie over bvb de inrichting van kapsalons, enz.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.interhair.be

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Pascale Platel
Deze Belgische actrice met Gentse roots kent u waarschijnlijk van "De laatste Show" met Mark Uytterhoeven.
http://www.pascaleplatel.be

- Mariona
Deze actrice is te bekijken in de TV1-soap "Kaat & co" en speelt er de rol van Jill. Daarnaast is ze ook zangeres.
http://www.mariona.be/
http://www.kaatenco.be/

- Jewel Staite
Actrice die o.a. te zien was in de film 'Liar liar' en in 'Honey, I shrunk the kids' en 'The X-files'.
http://www.jewel-staite.com

- Rachel Hunter
Website van deze in Nieuw-Zeeland geboren actrice die ook al het gezicht was voor Cover Girl, Estee Lauder, Sports Illustrated, Revlon en Pantene.
http://www.rachelhunter.com

- Esther Hwang
Dit Amerikaans-Aziatisch fotomodel werd ooit verkozen tot "miss Asian America".
http://www.esther.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Tring tringgg... De ringtone is jarig
- VS: bellen via internet niet veilig
- Gratis AD Zoekbalk met RSS nieuwslezer
- Vrouw is meer een gevoelsmens
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Een externe dvd-brander
- Exeem, opvolger van BitTorrent
- Alle aansluitingen aan de voorkant
- Memoranda, gratis projectmanager
http://www.dedigitalerevolutie.tv/

*** Nu Wij Weer!
Nu Wij Weer werkt aan een nieuwe site
http://www.nuwijweer.nl


*** Webfactor
Geen nieuwe artikels
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: 42" plasmascherm
- Inside Internet: Yahoo lanceert contextuele opzoeking
- Network & Telecom: Volgens IBM kan Linux een integraal netwerk beveiligen
- Mac Addict: Skype X stapt uit de schaduw
http://www.internetaddict.be

*** Digimedia
- Tweens verkiezen internet en MSNíen -
- Nieuwe browseroorlog stelt webbuilders en e-marketeers voor uitdagingen
- Lancering MSN Search: gigantische campagne
- Simultaan gebruik van TV en internet in de lift
- Microsoft helpt de elektronische identiteitskaart op weg
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- Beveiligingssoftware binnenkort gratis
- Vooral eenrichtingsverkeer op sites politici
- Opiniestuk e-gov: wat na de euforie?
- Je ondernemerstalent on line testen
- Gates integreert Belgische eID in Messenger
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Humor: Wacko Wimo
- Muziek: Grand - Monza
- Muziek: Daft Punk
- Film & TV: De stemmen van The Simpsons
- Muziek: Video Do Something
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- 'MS-software zal beter samenwerken met andere producten'
- Amerikaanse introductiedatum en -prijs bekend voor PSP
- Roundup van vijf dual-layer dvd-branders
- Uitgebreide test van drie geluidskaarten en een geluidschip
- Microsoft weert iPod onder werknemers
http://www.tweakers.net

*** Elektro.be
- Draadloze zender/ontvanger met ingebouwde tv-tuner
- Desktop computers Packard Bell van SLI-techniek voorzien.
- Het MovieBoard van Projecta: speciaal projectiescherm voor home cinema.
- Nintendo DS op 11 maart in de winkel.
- Canal+ in handen van VMMa.
http://www.elektro.beWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:
* Test voor het bepalen van de hardheid van objecten -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vickers
* Onderdeel van een fiets -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Balhoofd
* Manier om na een ingrijpende verdrietige ervaring tot rust te komen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rouwverwerking
* Grote vlakte opgebouwd uit een lava -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vulkanische_vlakte
* Gebied waarvan de paus van 756 tot 1870 wereldlijk souverein was -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerkelijke_Staat
* Tweede koning van Noorwegen en de oudste zoon van Harald Veelhaar -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_I_van_Noorwegen
* Weet u nog meer te vertellen over het getal 22? -
http://nl.wikipedia.org/wiki/22_%28getal%29
* Dorp in het westen van Noord-Brabant -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oudenbosch
* Amerikaanse band die in 1961 werd opgericht -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Beach_Boys

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:
* Noodtoestand uitgeroepen in Nepal -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nepal
* Ephraim Kishon overleden -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ephraim_Kishon

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:
Er is een nieuwe schrijfwedstrijd opgestart, iedereen kan meedoen, ook u! -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd/maart2005

Alle monumenten op de UNESCO werelderfgoedlijst in Zwitserland hebben een artikel, waaronder:
* Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn
* Abdij van Sankt Gallen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Sankt_Gallen

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip nieuwsgroepen - Forte Agent
Hoe een boodschap herzenden
Wanneer u een boodschap verstuurd hebt, maar om de een of andere reden is er iets verkeerd gelopen bij het verzenden, dan kan u het opnieuw proberen. Ga als volgt tewerk:
- Ga via Windows naar de Outbox. Selecteer de boodschap die u opnieuw wil sturen
- Klik Message - Open; dit opent een nieuw paneel met een kopie van uw originele mail. Breng desgewenst de nodige wijzigingen aan aan uw tekst of de naam van de bestemmeling.
- Klik Send Now / Send Later

* Tip nieuwsgroepen - Forte Agent
Een kleine uitleg over icoontjes
U kan Forte Agent ook als "gewoon" mailprogramma gebruiken. Dan is het wel handig te weten wat alle icoontjes betekenen in de lijst met boodschappen (het rechter paneel).
De nieuwsgroep-boodschappen worden afgebeeld als een documentje met een ezelsoor bovenaan; de gewone mails worden afgebeeld als een enveloppe. Naargelang de kleur van het icoontje, kan u het volgende onderscheid maken:
- wit: een boodschap met gewone tekst
- geel: een boodschap met bijlagen
- groen: een boodschap waarvan alle bijlagen opgeslagen zijn

* Tip nieuwsgroepen - Forte Agent
Navigatie in Forte
Agent heeft in principe 3 paneeltjes: Groups/Folders, Message List, Message pane. U kan die alle drie tegelijk bekijken, of u kan een bepaald paneel bekijken (inzoomen)
- Inzoomen: klik Navigate, Zoom Window; of: klik de letter Z aan; of: klik het Maximize icoontje aan van dat bepaalde paneel.
- Terug uitzoomen (en dus opnieuw de 3 panelen zien): klik Navigate, Zoom Window; of: klik de letter "z"; of: klik op het "restore" icoontje van het venster.
U kan ook met de muis en het klavier navigeren:
- Wanneer u de 3 panelen tegelijk ziet, klik op het gewenste paneel.
- Wanneer u slechts één paneel ziet, zal u de andere twee panelen als tabblaadjes bovenaan zien verschijnen. Klik het gewenste tabblaadje aan om een van de andere panelen te bekijken.

* Tip: Icoontje van Firefox in uw taakbalk
Hebt u ook zo'n vervelend Windows-icoontje in uw taakbalk wanneer u Firefox opstart, in plaats van het echte Firefox-icoontje? Blijkbaar is het een bugje dat zich wel meer voordoet bij installatie op een Windows 98 machine.
Dit euvel is erg simpel te verhelpen: ga naar onderstaand adres, klik "install" aan. (voeg, als u de waarschuwing krijgt dat de installatie verhinderd werd, de site van Mozdev.org toe aan de lijst met vertrouwde sites, door op de "edit now" button te klikken achteraan de waarschuwingsbalk).
Zo, eventjes Firefox herstarten en klaar is kees!
http://iconpacks.mozdev.org/packs/firefox-win98-fix.html

* Tip: werken met het register
Vaak wordt er in computertips gesproken over het bewerken van het Windows-register. Nu is het echt wel heel gevaarlijk om daarin te werken. Als u niet goed weet wat u doet, dan blijft u er eigenlijk best met uw handen vanaf. En als u er toch aan zou beginnen, maak dan alstublieft eerst een goede back-up!
Hoe u dit doet, hoe u het register kan bewerken en hoe u uw backup in geval het fout loopt, terug kan installeren, vindt u in dit help-document van Microsoft zelf.
http://support.microsoft.com/kb/322756#4B

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...* Doublekiller
Windows - freeware
Dit progje zoekt op uw harde schijf naar bestanden die dubbel zijn en zal ze dan (desgewenst) verwijderen. (Bron: Wim W)
http://www.bigbangenterprises.de/en/doublekiller/

* Legaal muziek delen
Windows - freeware
Muziekbestanden legaal beluisteren via P2P, dat kan en wel met dit progje. U downloadt de bestanden immers niet, u beluistert ze in streaming audio.
http://www.mercora.com/default.asp

* MailFeed
Dit is een PHP script dat op het door u ingestelde tijdsinterval een POP3, IMAP of NNTP mailbox controleert; het resultaat wordt weergegeven in een RSS feed, met de boodschappen.
http://wonko.com/software/mailfeed/

* Quick Macros
Windows - IE of hoger - shareware met 30 dagen evaluatie
Een progje waarmee u macro's maakt, sneltoetsen waaronder u een reeks windowshandelingen kan opslaan (programma openen, bestanden kopiŽren, enz)
http://www.quickmacros.com/

* Maak een PDF
Met dit progje, dat weliswaar van Duitse makelij is, maakt u gratis een PDF bestand van documenten in het formaat van uw favoriete tekstverwerker. (Bron: Wim W)
http://www.terra-cell.de/

* GrabCaptureScreen
Een gratis progje om een schermafdruk te maken; u kan dat op 7 verschillende manieren doen en het resultaat automatisch opslaan. U kan ook delen van uw scherm selecteren. (Bron: Wim W)
http://www.boumchalak.net/content/view/18/39/

* Weather Grabber
Wat voor weer is het? Niet alleen in BelgiŽ, maar in de andere landen? Dit progje speelt voor Uw eigenste Sabine Hagendoorn! (Bron: Wim W)
http://www.freedownloadscenter.com/Utilities/Misc__Utilities/Weather_Grabber_Screenshot.html

* Power Mixer
Windows - shareware
Een uitbreiding voor de volume-controleknop op uw pc. U kan de verschillende audiotoestellen apart regelen.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=38397157

* X-Plane
Mac OS 9.X / OS X 10.1 - 256MB RAM - shareware
Een erg realistische vluchtsimulator. Heel veel luchthavens om van te kiezen en ultrarealistische vliegervaring.
http://www.download.com/X-Plane/3000-2295_4-10357799.html?tag=nl.e414

* Tickershock
Mac OS X - 1,34 MB - shareware
Dit progje is een RSS en Atom newsreader, die de news feeds toont in een ticker balkje op uw scherm.
http://www.download.com/Tickershock/3000-2157_4-10356795.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....Geen post van de lezers deze week
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Zelfs als een boer van plan is te luieren,
staat hij bijtijds op om er vroeg mee te kunnen beginnen.
[Edgar W. Howe]