Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees:4.514
(4.009 wekelijkse
505 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 27/1/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 384 van 22/1/2005Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Gegroet lezers,

Vooreerst bedankt voor uw nieuwe suggesties voor een banner en slogan. We gaan er wel komen!
Ondertussen hebben wij een nieuwigheid voor u: de NeTTies-toolbar. Waarom zouden enkel de groten uit het internetwereldje een toolbar mogen hebben?! Naast het gebruikelijke zoekvakje, vindt u naast ons NeTTies-logo ook enkele handige links naar collega e-zines.
Deze toolbar hebben wij gehaald bij een commerciŽle site, maar er is ons verzekerd dat uw privacy gewaarborgd blijft; de toolbar is ook gegarandeerd vrij van spyware. U kan de toolbar downloaden door naar onze site te surfen; bij het dagelijkse nieuws vindt u onderaan een banner. Daarop klikken voert u naar een site waar u de software vindt.
U bent helemaal niet verplicht hoor om de toolbar te downloaden. En misschien vindt u wel dat er iets verbeterd kan worden aan de balk. Laat u ons dat dan weten? Wij kunnen de balk aanpassen; elke wijziging die wij maken, wordt automatisch ook doorgevoerd bij de personen die de toolbalk al geinstalleerd hebben.

Zo, genoeg reclame voor onze eigen winkel! Wij wensen u veel leesplezier met dit nummer. Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

P.S. Vanaf volgende week start er een nieuwe actie in samenwerking met Norman Virussoftware


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Worm voor Bluetooth toestellen
Dacht u dat computertjes de enige toestellen waren die last hadden van wormen? Neen hoor. Het was al een hele tijd voorspeld en de laatste tijd komt het steeds meer voor: wormen die zich op mobiele toestellen richten.
Zo is er de Lasco.A, een worm die zich via de draadloze Bluetooth-technologie verspreidt en die mobiele toestellen van het Symbian type tot slachtoffer uitkiest.
Wanneer een onschuldig slachtoffer zich met zijn mobieltje in de nabijheid bevindt van een geïnfecteerde Bluetooth telefoon, dan zal dat slachtoffer de optie ontvangen om de "velasco.sis" te installeren. Doet het slachtoffer dat, dan gaat de worm onmiddellijk op zoek naar andere slachtoffers.
Wat de bezitter van een Bluetooth-toestel kan doen om zich te wapenen? Zijn telefoon in "hidden" modus zetten, zodat hij niet door andere Bluetooth telefoons ontdekt kan worden. Meer informatie over die nieuwe wormen bij Symantec en F-Secure.
http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/symbos.lasco.a.html
http://www.f-secure.com/v-descs/lasco_a.shtml

* Malware en spam bezorgen mensen afkeer van internet
Het begint voor heel wat mensen de spuigaten uit te lopen, al die malware en spam op het internet. En in hele hordes haken zij af, zo blijkt uit een artikel in de Los Angeles Times.
"In plaats van ons het leven aangenamer te maken -het voornaamste doel van technologie sinds het ontstaan van de stoommachine- heeft de pc sommige gebruikers zich dom doen voelen, in gevaar gebracht en bovenmaats lastig gevallen.
Alhoewel het internetgebruik in het algemeen wel toegenomen is, voelt de elektronische handel duidelijk aan dat de mensen zich van het internet afkeren. Zo is er bijvoorbeeld in de VS een "boom" in het aantal breedband aansluitingen, maar het aantal on line shoppers ging met slechts 1 miezerig percentje naar boven.
Waarom? Wel, u zou voor minder: volgens een recente studie zijn 80% van alle pc's besmet met malware. Een onbeschermde pc die voor het eerst het internet opgaat, is binnen de 4 minuten besmet. En Malware-makers creŽren minstens 150 zombiecomputers per week.
Spijtige cijfers. Maar zeg nu zelf: zou u het een onwetende newbie nog aanraden om onbeschermd op het internet te gaan?
http://www.theregister.co.uk/2005/01/14/malware_mass_net_turn_off/

* Verizon blijft mail uit Europa blokkeren
De Amerikaanse provider Verizon heeft sinds 22 december een erg omstreden maatregel genomen: alle e-mail die vanuit Europa verzonden is, wordt geweigerd.
Verizon blokkeert namelijk verbindingen die gelegd worden met de mailserver vanop reeksen I-adressen die aan Britse en Europese ISP's behoren. Met die maatregel hoopt Verizon de hoeveelheid spam te kunnen verminderen.
Domeinen worden enkel gedeblokkeerd als er klachten ingediend worden. Met andere woorden: Europeanen zijn schuldig, tot zij hun onschuld hebben kunnen bewijzen.
Het is een bericht dat ons ten zeerste verwondert. Naar onze eigen ervaring is de meeste spam immers niet uit Europa, maar.. uit de VS zelf afkomstig!
http://www.theregister.co.uk/2005/01/14/verizon_email_block/

* Kleine bedrijven worden aangespoord een "professioneel" e-mailadres te nemen
Het is beter voor een klein bedrijf om een "echt" e-mailadres te nemen. Het bedrijf Easily.co.uk deed een onderzoek bij meer dan 1.500 klanten en vroeg hen wat zij professioneler vonden: het adres londonplumbing@hotmail.com of sales@londonplumbing.com
88% van de ondervraagden verkoos londonplumbing.com. "E-mail is een uitloper van de online aanwezigheid van een bedrijf. Het is dan ook geen verrassing dat klanten vinden dat bij een professionele website een e-mailadres hoort van een specifiek webdomein."
Nu kan u bij dit onderzoek wel enkele vragen stellen (het bedrijf dat het onderzoek uitvoerde, is een hosting bedrijf en heeft er dus belang bij om klanten aan te sporen een eigen domein te nemen), maar naar onze mening is het inderdaad erg belangrijk dat een KMO zijn eigen domein heeft: dat staat veel professioneler.
http://www.theregister.co.uk/2005/01/14/email_addie_should_be_professional/

* Er is nog hoop voor scholen met weinig geld
Elke school zou wel graag voldoende computers hebben voor alle leerlingen, maar computertjes kosten nu eenmaal geld en zijn zo snel verouderd... Het bedrijf SchoolLINUX.com heeft daar een oplossing voor.
Het heeft een speciale versie van Linux ontwikkeld, die een compleet besturingssysteem is, inbegrepen een aantal toepassingen die vanop een cd gedraaid kunnen worden, zonder dat er een harde schijf nodig is. Met andere woorden: ook de oude pc's kunnen hiervoor dienen. Alles wat u moet hebben is een bakje met minstens 50 mega RAM en natuurlijk ook een cd-player.
In het pakket zitten een browser (Firefox), e-mail client (Thunderbird), spreadsheet, tekstverwerker en audio/film playback (realPlayer).
Om maar te zeggen: er bestaat nog een hele wereld buiten Microsoft...
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Jan/gee20050117028707.htm

* De Haj pelgrimstocht en ICT
Soms zou u geneigd zijn te denken dat de heilige pelgrimstocht die islamieten naar Mekka moeten maken, de Hadj, een stukje uit de middeleeuwen is. De mannen (want het is een puur mannelijke bedoening) in hun witte traditionele klederen, het lijkt een stuk uit de middeleeuwen.
Maar vergis u niet. Onder het witte kleed zit een mobieltje verborgen. Het is zelfs zo dat het mobieltje een belangrijke rol aan het spelen is bij de deelnemers aan de hadj.
Zo vertelt dit artikel bij Yahoo u van een pelgrim die de verplichte rondjes rond de Kaaba maakte, met in de ene hand zijn gebedenboek en in de andere hand zijn mobieltje. Hij zei zijn gebeden op, samen met zijn vrouw die op een ander werelddeel zat en was heel verheugd dat hij nu dankzij de technologie zijn pelgrimstocht kon delen met zijn vrouw.
Ook van het internet wordt heel veel gebruik gemaakt door de islamieten. Helaas, zo geven zij zelf toe, zijn het de extremisten die hierbij het voortouw nemen en zijn de sites die zij brengen vaak erg militant, op het gewelddadige af. Denkt u maar aan de videobeelden die op sommige sites getoond worden van de onthoofdingen door islamitische terroristen.
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=562&ncid=738&e=4&u=/ap/20050117/ap_on_hi_te/digital_hajj

* Tech toverwoorden
Wie tegenwoordig een persbericht van een IT-bedrijf leest, zal het moeten toegeven: er is een hele andere vocabulaire ontstaan. Een bedrijf lanceert geen nieuw product meer - het brengt een oplossing. En deze producten, pardon: oplossingen, draaien geen programma meer of spelen geen song meer. In plaats daarvan maken zij ervaringen mogelijk, optimaliseren zij onze vaardigheden, brengen zij onze passies tot leven.
Eufemismen alom dus, waarbij "downsizen" in plaats van afdankingen de topper is. Maar sommigen vinden dat die taal te bloemrijk aan het worden is en pleiten voor een klare taal.
Een artikel over deze virale buzzwoorden leest u bij USA Today.
http://www.usatoday.com/tech/news/2005-01-17-buzzwords_x.htm

* De toekomst van het internet
Ziet u in uw glazen bol een toekomst waarin al uw gadgets, huishoudtoestellen, zelfs uw kledij met het internet verbonden is en het ultieme gemak biedt? Dan moet u zich toch eens vragen stellen over privacy, beveiliging, veiligheid.
Volgens een onderzoek van Pew Internet, The Future of the Internet, zorgt de toenemende afhankelijkheid van de mens, in het bijzonder van de Amerikanen, van het internet, ervoor dat het een erg verleidelijk doelwit wordt voor terroristen.
65% van de ondervraagden (technologie-experts, studenten, industriŽlen, gewone mensen) voorspelt dat er ten minste één grote aanval op de infrastructuur van het internet zal gebeuren in de volgende tien jaar, of op het energienet van het land.
Hoe die aanval eruit zal zien, daarover is men het minder eens. De meeste experts menen dat een aanval op het internet wel gevolgen zal hebben, maar niet zo verwoestend als bijvoorbeeld een orkaan. Pft. Dat is een hele geruststelling..
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,119314,tk,dn011705X,00.asp

* Duitse rechtbank doet opmerkelijke uitspraak
De Hogere Regionale Rechtbank in Karlsruhe heeft geoordeeld dat het selectief filteren van e-mails van een bepaalde afzender illegaal kan zijn.
Het gaat om de volgende zaak. Twee jaar geleden heeft de universiteit van Baden-Württemberg de e-mail van een voormalig personeelslid geblokkeerd; die verliet de univ na een ruzie met zijn oversten, maar bleef in contact met wetenschappers en vrienden.
Zijn voormalige bazen besloten om voortaan alle mail waarin zijn naam vermeld werd, te blokkeren; bijkomend bezwarend feit is dat zij het ex-personeelslid en diens vrienden niet verwittigden dat de mail geblokkeerd werd.
Nu heeft de rechtbank dus geoordeeld dat het blokkeren van mail op basis van de inhoud illegaal is, vermits de inhoud volgens de Duitse wet vertrouwelijk is. Blokkeren zou enkel mogen als er bijvoorbeeld een virusaanval vermoed wordt.
Nu zitten er aan dat vonnis twee kanten. Enerzijds kan u zeggen: bravo, de stoute censoren zijn op hun vingers getikt! Maar aan de andere kant is het zo dat de rechter zonder het te willen nu spam gelegaliseerd heeft. Want vaak wordt die ook op basis van inhoud weggefilterd...
http://www.theregister.co.uk/2005/01/18/german_email_blocking/

* Gratis fotosoftware van Google
Google biedt lekker gratis een leuk fotosoftwarepakketje aan, Picasa 2. Wanneer u dit progje draait, zal uw computer afgezocht worden naar foto's en beelden. De software groepeert die dan op datum en naam van de map. De foto's kunnen daarna via klikken en slepen in verschillende albums gestopt worden, zodat u een propere collectie krijgt.
Het progje bevat ook een onderdeel voor het bewerken van foto's; met één klikje kan u een aantal dingen snel uitvoeren, zoals het retoucheren van rode oogjes, uitknippen, enz.
En als laatste kan u met het progje ook de foto's mailen, printen, of op een speciale cadeau-cd zetten. Bovendien kan u ze via Heloo, een gratis P2P programma, delen met andere of op Blogger blogs zetten.
Allen daarheen dus!
http://www.picasa.com/
http://www.google.com/intl/en/press/pressrel/picasa2.html

* Opvolger CoolWebSearch
Een van de hardnekkigste spyware/malwares die wij kennen, is Cool Web Search. U wordt achteloos ertoe geleid ergens op te klikken en u hebt het zitten. De spyware bestookt u met extra-advertenties, kaapt uw startpagina weg en kan zware schade toebrengen aan de pc.
Er is slechts één remedie tegen opgewassen: CW Shredder, gratis software die op het net te vinden is. Oef. Gered!
Helaas: de man die CW Shredder gemaakt heeft, werd zo ontmoedigd door de vele varianten die er uitkwamen op CoolWebSearch, dat hij beslist heeft het programma niet meer verder te onderhouden.
En nu kan het dus gebeuren dat er een nieuwe vorm van CW Shredder opgedoken is, waartegen geen remedie bestaat. Dit artikel van Lockergnome legt uit wat de symptomen zijn en hoe u deze lastige snoodaard (manueel) kan verwijderen.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050114_a_brand_new_variation_of_coolwebsearch.phtml

===> Nagekomen reactie:
Lezer Matthijs bericht ons dat er wel degelijk een update is van CWShredder:
<<<
Hoi Hilde,
Allereerst complimenten voor je nieuwsbrief: zeer informatief en onderhoudend! Een aanvulling op je stukje over CWShredder: Merijn Bellekom, de Nederlandse student die CWShredder maakte, heeft zijn software verkocht aan anti-spywarebedrijf Intermute. Dit bedrijf brengt wel degelijk nog nieuwe versies van CWShredder uit en stelt het ook nog (standalone versie) als gratis download beschikbaar.
vriendelijke groet,
Matthijs
==Kijk voor echte freeware (zonder spyware en reclame) & open source software op:
Gratis software http://members.home.nl/matthijsconradi/software.htm ====

* eBay kondigt prijsverhogingen aan
Hier in ons landeke zijn er nog niet zoveel handelaars die hun goederen via eBay verkopen - eBay wil in de komende maanden trouwens de verkoop via haar veilingdiensten bij de KMO promoten. In de VS echter zijn er heel, heel veel handelaars die hun goederen via eBay slijten. En zij kregen deze week een niet zo'n aangenaam bericht te verwerken: eBay verhoogt de prijs voor een aantal transacties en inschrijvingen.
Bij eBay kan u namelijk ook zelf een winkel opzetten. Wat u in die winkel verkoopt, daar neemt eBay een commissie op, naast de huur die u voor uw virtueel winkeltje moet betalen. Die huur wordt opgetrokken van $9,95 naar $15,95 per maand. En de commissie op de verkochte goederen (Final Value Fee) wordt opgetrokken van 5,25% naar 8%.
Ook voor de gewone particulier die iets te koop aanbiedt via eBay, verhogen de tarieven in de VS.
Wij hebben nog niets vernomen over aanpassing van prijzen voor de Belgische site. Maar als het in de VS regent, mogen wij ons hier ook aan druppeltjes verwachten?
http://www.ecommerce-guide.com/news/article.php/3458791

* Nieuwe woordjes leren: slurpware
We kennen al spyware, malware, nu is het de beurt om kennis te maken met "slurpware", een nieuw ding waarvoor we bang moeten zijn.
De term komt van Techweb en omschrijft een samengaan van verschillende aanval- en hackelementen, om zo een boel geld te stelen. Voor slurpware is een kring gebruikers nodig die normalerwijze vertrouwd worden, phishing e-mails, paswoord-opslurpende malware en de helpende hand van de Russische maffia.
Jay Heiser van onderzoeksbureau Gartner zegt dat e-commerce bedrijven zoals eBay en PayPal al slachtoffer geworden zijn van slurpware aanvallen.
Wat ertegen gedaan kan worden? Een betere authenticatie uitvinden die verder gaat dan de gewone gebruikersnaam en paswoord. Hardwaregebaseerde pasjes bijvoorbeeld.
Zo. Weer een woordje bijgeleerd. Het wordt echter dringend tijd dat er weer een nieuw woordje komt dat een positieve kant van het internet belicht..
http://www.techweb.com/wire/security/57701908

* Google hacks tegengaan
Onze brave meneer Heiser heeft trouwens nog een goede tip voor bedrijven om hacks te vermijden. In het recente verleden hebben hackers namelijk enkele keren misbruik gemaakt van de Google zoekmachine, om kwetsbare plekken te zoeken en daar hun hack-pijlen op te richten.
Zo hebben zij in december de Santy-worm uitgebracht, die via Google en later ook via de andere zoekmachines op zoek gingen naar sites waar een bepaalde kwetsbare software voor bulletin boards (berichtenfora) gedraaid werd. In januari kwam dan weer het bericht dat hackers Google gebruikten om camera's op te sporen die via het internet verbonden waren met de netwerken van bedrijven en in sommige gevallen die camera's zelfs weg te kapen.
Wat het advies is van Heiser? Wel, zoekrobotten, althans hun spiders, lopen het internet af om uw website te indexeren. U moet aan die spiders vertellen dat zij bepaalde onderdelen niét mogen indexeren. Dat doet u door het robots.txt bestand te bewerken, waarop de commerciŽle zoekrobots zich baseren bij de indexatie.
Een tweede tip is: elk toestel, al is het een camera, extra beveiligen, zodat, zelfs als het door een zoekmachine geïndexeerd wordt, het niet weggekaapt kan worden.
http://www.techweb.com/wire/security/57701122

* Worm poseert als antiporno-tool
En nu we toch bezig zijn over hacks en malware: er is een nieuwe worm gesignaleerd, die zich slim vermomd heeft als een tool om alle bewijzen van uw uitstapjes in porno-land te verwijderen.
De worm, een massamailer die de naam W32/Baba-C meekreeg, verstuurt zichzelf dus in een mail waarin gemeld wordt dat er "adult" materiaal gevonden is op de pc en dat u best de bijgevoegde "evidence cleaner" (wisser van de bewijslast) draait om uw peeceetje op te kuisen.
Laat u zich door deze belofte verleiden en klikt u op de bijlage, dan zal de worm zich verspreiden naar alle adressen in uw adresboekje en daarna een achterdeurtje gaan openzetten op uw pc. Langs dat deurtje kan de hacker dan binnen op uw pc, om die over te nemen.
De les uit dit verhaal? Wegblijven van pornosites natuurlijk ;)
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,119335,tk,dn011905X,00.asp


=> TIP <=

In samenwerking met Norman.nl kunnen de NeTTies lezers gratis de steengoede Norman Virussoftware uittesten tot 1 februari 2005. Alles wat u moet doen is een mailtje sturen naar Jean Loyens < Jean@norman.nl > met als onderwerp "Gratis Norman". U krijgt dan per mail een key om de software te downloaden en te testen.
Meer info over de software op onderstaand adres.
http://www.norman.nl/

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Schrijf uw nummer in de lucht?
Nieuwe technologie is goed, maar soms stelt u zich wel eens vragen over het nut van al die nieuwigheden.
Neem nu de nieuwe mobiele telefoon van Samsung Electronics. Die bevat een magnetische sensor die als kompas dienst doet, een geïntegreerde GPS en een 1.3 megapixel camera. Prachtig. Maar er zit ook een accelerometer in, die ervoor zorgt dat driedimensionale bewegingen die u met de telefoon uitvoert, gemeten worden en aan de hand daarvan worden er dan acties ondernomen.
Om een nummer te draaien, zou u bijvoorbeeld het nummer in de lucht kunnen schrijven, terwijl u de telefoon vasthoudt. Nu kan u zich natuurlijk afvragen of dat wel zo handig is, of u ermee tijd bespaart, door zo'n nummer in de lucht te schrijven in plaats van als een gewone mens, het in uw telefoontje in te tikken. En wat zouden de mensen zeggen, als zij u zo bezig zien?
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Jan/bpd20050114028698.htm
http://www.samsung.com/PressCenter/PressRelease/PressRelease.asp?seq=20050112_0000094230

* Nieuwe schermen
Verschillende bedrijven zijn bezig om een nieuwe technologie op punt te stellen voor een flat-panel scherm. Dat zou gebaseerd zijn op diamanten of carbon nanotubes, twee vormen van pure carbon, om beelden te produceren.
Deze nieuwe schermen heten FED, kort voor Field Effect Displays. Die zouden minder energie verbruiken dan de plasmaschermen of de LCD (Liquid Crystal Display). Zij zouden bovendien een beter beeld leveren en zelfs goedkoper zijn.
Leest u bij CNet een artikel over de evolutie van beeldschermen.
http://news.com.com/Carbon+TVs+to+edge+out+liquid+crystal%2C+plasma/2100-1041_3-5512225.html?tag=nl.e496&tag=nl.e496

* AntiSpyware van Microsoft
U hebt het verleden week kunnen lezen: Microsoft heeft zich ook in de anti-spyware business gelanceerd: het heeft een anti-spy programma uitgebracht.
Nu, om eerlijk te zijn is het progje niet afkomstig uit het labo van Microsoft zelf; onlangs heeft Microsoft een ander bedrijf opgekocht, Giant Company Software en dat had een eigen anti-spy programma. En dat is hetgeen nu onder de Microsoft noemer uitgebracht wordt.
Het progje is 6,4 MB groot en werkt met Windows 2000, XP, Windows Server 2003. Wij hebben het geïnstalleerd en een eerste scan uitgevoerd op onze pc. Geen spyware werd gevonden. Of dat nu wil zeggen dat het programma goed werkt, of dat wij voorzichtig zijn, dat laten wij in het midden.
In elk geval vindt u bij PC World een uitgebreide bespreking van de software, o.a. over de real-time bescherming, Tracks Erase (wissen van sporen), Browser Hi-jack Restore (de browser terug herstellen nadat hij weggekaapt werd).
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,119300,tk,dn011405X,00.asp
http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx

* Uw pc beheren vanop uw mobieltje?
Wat zou u ervan denken om uw pc vanop afstand te kunnen bedienen, via uw mobieltje? Toshiba doet in elk geval zijn best om daarvoor te zorgen.
Het bedrijf werkt momenteel aan de Ubiquitous Viewer software. Die zou nog dit jaar in maart kunnen werken via het mobiele netwerk in Japan.
Het principe is aldus: de software wordt geladen op het mobieltje. Een client wordt geladen op de Windows pc. Via het mobieltje hebt u nu toegang tot uw computer; alles wat u moet doen is het klavier van uw mobieltje om te vormen in een virtueel Qwerty-klavier, compleet met pijltjestoetsen. U moet het natuurlijk wel doen met een klein schermpje, 240, 320.
Wat de prijs van de verbindingen en downloadtarieven zijn, wordt er natuurlijk niet bij verteld...
http://www.geek.com/news/geeknews/2005Jan/gee20050119028756.htm

* VoIP Videofoon met breedband
Wil u graag zien met wie u spreekt via de telefoon? Dan is de Leadtek Videophone wel iets voor u. Het bevat een 5-inch LCD scherm, een draaiende camera en een USB poort die ook draadloze netwerkadapters ondersteunt, een opslagmedium en een klavier.
Het toestel kan zowel via een computer werken als zonder: u kan het rechtstreeks via een router of breedband modem aansluiten op een breedband netwerk.
http://www.leadtek.com/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Het betalingssysteem Webpay (Firstgate) is lek, zo blijkt uit een onderzoek van Kassa en Computer Idee
http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/vara/kassa/bb.laatste.asf?start=00:16:24&end=00:26:13
http://www.theregister.co.uk/2005/01/17/webpay_voucher_fraud/

*** Mensen laten zich nog altijd vangen aan sex: een nieuwe variant van MyDoom belooft paswoorden voor pornosites.
http://nl2.vnunet.com/News/1160547

*** Gameontwikkelaar bedreigt hackers met militaire interventie "Wij weten u wonen" (Dave L)
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=42402&mxp=27

*** Ook Western Digital ontdekt mini-HD's 6 GB op 1-inch CFII-schijf (Dave L)
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=42415&mxp=27

*** Virussen zien brood in Microsofts antispywaretool Trojans doen aan misleiding (Dave L)
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=42421&mxp=27

*** Voor de eedaflegging van president Bush werd er één grote Wi-Fi hotspot geïnstalelerd.
http://www.techweb.com/wire/networking/57702201

*** Steeds meer bedrijven dumpen de IE browser: aandeel browser is in de VS tot onder de 90% gezakt
http://www.informationweek.com/showArticle.jhtml?articleID=57701783
http://www.techweb.com/wire/software/57702548

*** Het FBI heeft een man uit Pittsburgh gearresteerd die een fraude had uitgewerkt rond hulp aan de tsunami-slachtoffers
http://www.techweb.com/wire/ebiz/57701433

*** Nog het FBI: het "Carnivoor" afluistersysteem voor e-mail, is afgedankt
http://www.techweb.com/wire/security/57702259

*** De nieuwste ideeŽn van HP hebben een oud besturingssysteem in hun hartje: Open VMS
http://www.techweb.com/wire/networking/57701860

*** In de VS heeft de politie een man opgepakt die ervan verdacht wordt een trojaans paard gemaakt te hebben, dat webcams kon wegkapen
http://pcwnl.pcworld.com/t/349833/8310587/968511/0/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Joe Basquez - Alamo
[Klassiek] Deze week eens wat klassiek. Waarom niet? Joe Basquez heeft meegeholpen bij de Disney film "The Alamo" en haalde daar voldoende inspiratie om erg weidse muziek te maken.
http://music.download.com/joebasquez/3600-8272_32-100085183.html?tag=FA_sm_artist

* Gregorian Sense - Requiem
[Klassiek] Een Gregoriaanse zang, uitgevoerd door een koor uit Pamplona.
http://music.download.com/gregoriansense/3600-9126_32-100088371.html?tag=FA_sm_artist

* Andrei Krylov - Autumn
[Klassieke gitaar] De man is geboren in Rusland en heeft recitals gegeven in de VS en Canada. Hij speelt flamenco, klassieke gitaar en jazz. Dit stukje is erg fijn, om stillekes naar te luisteren.
http://music.download.com/andreikrylov/3600-10685_32-100592474.html?tag=FA_sm_artist

* Steven Lane Daw - Barcarolle
[Klassieke gitaar] De man is pas op zijn 19de begonnen met de gitaarstudie en speelt eerder in het amateurscircuit. Het is toch de moeite waard.
http://music.download.com/stevenlanedaw/3600-10685_32-100430016.html?tag=FA_sm_artist

* Joakim Zelmerloow - Toccata
[Klassieke gitaar] Deze man is niet alleen een goed gitarist, maar ook producer en geluidsingenieur. Hij heeft een nieuwe techniek uitgevonden, de ergonomische gitaartechniek. De man speelt in elk geval briljant gitaar. Erg mooi!
http://music.download.com/joakimzelmerloow/3600-10685_32-100578747.html?tag=FA_sm_artistNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik vind het niet moeilijk een zakenman te spelen.
Minzaamheid, meedogenloosheid en incompetentie komen me aanwaaien.
[John Cleese]
De nieuwe oogst* Biechten on line

Tja, er zijn al heel wat varianten uitgevonden op Google, maar deze is wel superleuk. U kan hier namelijk on line biechten. Voor alle duidelijkheid vermelden de makers van de site er nog wel bij dat on line biechten niet geldig is.... (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.biechten.be/

* Nieuwstijger
Op deze site zijn de koppen verzameld van heel wat nieuwsbronnen uit de hele wereld, maar met een nadruk op het Nederlands. Er zijn verschillende rubrieken: binnen- en buitenland, sport, beurs, internet, ICT, media, weblogs, showbizz, tv&film. Per rubriek kan u enkele bijkomende nieuwsbronnen toevoegen. Een handige site! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.nieuwstijger.nl

* Website 101
Een site die erg handig is voor al wie zelf websites maakt. Zij is eigenlijk gemaakt voor startende eenmans/vrouwsbedrijfjes, maar ook best bruikbaar voor elke "newbie". (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://website101.com/

* Montage-a-google
Op deze site geeft u een zoekterm in, bijvoorbeeld "bear" (beer). De site gaat nu op zoek naar beelden in de beeldbank en maakt daar een mooie montage van. Beweeg de muis over een van de beelden en u kan naar de bijhorende site surfen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://grant.robinson.name/projects/montage-a-google/

* Bookmarklets
Bookmarklets zijn kleine stukjes script, die u onder een bookmark of favoriet stopt in uw browser. Het zijn handige tools om allerlei taken uit te voeren: wanneer werd de pagina het laatst aangepast, verander de kleuren op een pagina, enz. U kan zo'n bookmarklet in uw eigen browser activeren door simpel de bookmarklet te slepen naar uw Bookmarks toolbar.
Deze site bevat een erg uitgebreide lijst met interessante bookmarklets. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.squarefree.com/bookmarklets/

* Sherlock Holmes
Vijf nieuwe gevallen voor de grootste detective aller tijden. U kan ze on line lezen of beluisteren. De verhalen zijn geïllustreerd met erg knappe tekeningen.
[Taal: Engels]
http://www.bbc.co.uk/go/homepage/int/promo/B/3/hdr/-/cult/sherlock/

* SMS woordenboek
Om onze vingertjes niet te zeer te vermoeien bij het zenden van sms-berichtjes, zijn er ondertussen heel wat afkortingen in zwang gekomen. PLS betekent alstublieft. Wa is wacht. En zo zijn er heel wat voorbeelden.
Bij Taalpost vonden wij een link naar een sms-woordenboek, met zowel Engelse als Nederlandse termen.
[Taal: Nederlands]
http://www.smstaal.nl/

* Spyware en co
Eerder in dit nummer kon u lezen over de anti-spyware software die Microsoft uitgebracht heeft.
Deze pagina bevat een reeks links naar heel interessante info én programma's over spyware/browser hijackers enz.
[Taal: Engels]
http://www.experts-exchange.com/Miscellaneous/Lounge/Q_20924179.html

* Nieuws in beelden
Bij Yahoo vindt u ook een afdeling waar u beeldverslagen van de hoofdpunten van het nieuws kan bekijken. Nieuws "on demand" dus!
[Taal: engels]
http://news.yahoo.com/news?tmpl=index2&cid=979

* Het VORN project
Internet kunst kan allerlei vormen aannemen. Het VORN is weer zoiets intrigerend. Noem het een moderne opstelling, à la internet.
Bij het VORN project worden er een heleboel internetspinnetjes uitgestuurd over het internet. Zij moeten weblogs doorzoeken naar foto's waarvan de naam begint met V,O,R of N. Die worden dan twee-aan-twee op de VORN-website getoond.
[Taal: Engels]
http://understandingvorn.org/

* Babes in Space
Niet alleen hier op aarde zijn er 'babes', ook in de ruimte zit er schoon volk. Tenminste, als u de schrijvers van SF-verhalen mag geloven. Deze site verzamelde foto's van de schone deernen.
[Taal: Engels]
http://a23.com/babesinspace/

* Kaartenhuisjes
Ene Bryan Berg bouwt graag kaartenhuisjes. Geen kunst aan, zegt u, dat kan u ook? Wel, wij menen dat meneer Berg het toch beter kan dan u hoor. Hij bouwt namelijk hele torens, arena's, ingewikkelde gebouwen met zijn kaarten. Kijkt u zelf maar! (klik op Galery)
[Taal: Engels]
http://www.cardstacker.com/

* Vrijdag animatiedag : banaantjes gooien (game)
In dit behendigheidsspelletje bent u een aap die bananen moet gooien in tonnetjes. Hierbij is richting en kracht van groot belang en natuurlijk mag u ook de tijd niet uit het oog verliezen. Met de linker- en rechterpijltjestoets kan u richten, met de spatiebalk kan u uw kracht doseren.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.linkdumper.com/game/banana-barrage/index.php?act=Arcade&amp;do=newscore

* Vrijdag animatiedag : Forests forever (diashow)
Een mooie Flashsite met in de "gallery" prachtige foto's van 6 grote bossen in de wereld in Japan, California, Nieuw-Zeeland, Costa Rica en Canada. De bijhorende muziek maakt er een mooie documentaire van.
Voor breedbandgebruikers.
(taal : Engels of Japans) [Filover]
http://www.forests-forever.com

* Vrijdag animatiedag: Racing Stripes (filmtrailer)
Deze film met sprekende dieren werd mee gemaakt door een Belg! Het thema is als volgt: een reizend circus verliest in een storm een kleine baby zebra; Die wordt gevonden door een boer en verder opgevoed op de boerderij, waar hij een voorliefde voor het racen krijgt.
Een leuke film lijkt het ons!
http://movies.yahoo.com/movies/feature/racingstripes.html

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Longtransplantatie
Verleden week vermeldden wij hier een site over een man die een longtransplantatie ondergaan had. Bij hem is het allemaal goed afgelopen. Dat is niet altijd het geval.
Op deze Nederlandse site vindt u verhalen van verschillende longpatiŽnten, waaronder enkelen die het niet gehaald hebben. Hun verhaal is ontroerend, om stil van te worden. (Met dank aan Saskia voor de tip)
http://home.planet.nl/~a3thij/

* Microsoft routeplanner ;-)
Microsoft heeft een routeplanner ontwikkeld die u de beste weg berekent van startplaats A naar eindbestemming B. Helaas is hun interpretatie van "beste" iets anders dan hetgeen een normaal mens verstaat onder "beste". U moet maar eens als startplaats Haugesund in Noorwegen en als eindbestemming Trondheim in Noorwegen invullen en dan de kortste en snelste weg tussen deze 2 plaatsen laten berekenen ... Prettige reis!
(taal : Engels) [Filover]
http://mappoint.msn.com/DirectionsFind.aspx
(Ook lezer Willy Deroo heeft ons deze tip gestuurd, met dank!)

* Toerisme op het Net : Chili
Aan de westkust van Zuid-Amerika bevindt zich Chili, een land met een lengte van 4230km en een breedte van 176km en iets meer dan 14 miljoen inwoners. De noordelijke woestijnzone is een van de droogste gebieden van de aarde. Eén van de bekendste gebieden is wellicht het Paaseiland met zijn typische beelden. De officiŽle taal is Spaans. Op deze toeristische site vindt u heel wat interessante informatie. Zo vindt u bvb bij de "Destinations" informatie opgesplitst per streek of per type attractie.
(taal : Engels, Spaans) [Filover]
http://www.gochile.cl

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Bart Van den Bossche
De man die ooit de heuveltjes van Erika bezong heeft een eigen site maar er wordt nog wat aan gewerkt ...
http://www.bartvandenbossche.be/

- Jennifer Pena
OfficiŽle website van deze Spaanstalige zangeres die in 2003 enkele nominaties behaalde bij de Grammy Awards.
http://www.jenniferpena.com

- Rachelle Wood
OfficiŽle site van dit Amerikaans model dat ook soms figureert in commercials.
http://www.rachellewood.com/

- Kim Kötter
OfficiŽle site van deze Nederlandse schone die enkele jaren geleden miss Universe 2002 werd.
http://www.kimkotter.nl/

- Christina Lindley
OfficiŽle site van dit bikini-fotomodel.
http://www.christinalindley.net/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Draadloze muis als aanwijsstok
- Apple gaat nog kleiner
- Gratis AD zoekbalk met RSS nieuwslezer
- Wachtwoord, smartcard of vingerafdruk
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Windows anti-virustool
- Blogger, gratis een eigen weblog
- Alles in één afstandsbediening
- Knight Rider The Game 2
- Zoekmachine voor uitzendbanen
http://www.dedigitalerevolutie.tv/

*** Nu Wij Weer!
- De toestand in de wereld door E.A. Aronds
NU WIJ WEER! heeft Ďm gevonden! De nieuwe G.B.J. Hilterman. E.A. Aronds bespreekt de toestand in de wereld.
- In memoriam Kitty Arends
Op 15 januari j.l. is Fred Julsing overleden. Niet alleen voor stripliefhebbend Nederland is dit een verlies, maar ook binnen NU WIJ WEER! heeft Fred zijn sporen achtergelaten. Een hartekreet van redactieleden Jeroen Steehouwer en Kitty Arends.
- Sportmomenten NU WIJ WEER! sportfotografen
Sport is ook van de amateur. Fotografen grazen voor ons de sportparken af om dat vast te leggen.
- De uitzichtloze dood
In de Amerikaanse media gonst het van de horrorverhalen over euthanasiepraktijken in ons land. In één ding geeft Winnifred Jelier de Amerikanen gelijk: euthanasie vraagt om verzet.
- De vergeving en de stoeptegel
Herinneringen aan een dodelijk ongeval op de A4.
http://www.nuwijweer.nl

*** Webfactor
Deze week geen nieuwe berichten
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: Grafische kaart Asus Extreme
- Inside Internet: Microsoft verbindt Hotmail aan Outlook
- Netwerk & Telecom: Toshiba controleert pc's vanop afstand via 3G-telefoons
- Mac Addict: Mac mini: onze eerste indrukken
http://www.internetaddict.be

*** Digimedia
- Recordkwartaal en -jaar voor Yahoo
- Google verbetert Picasa en toont toekomstige geïntegreerde richting van Ďsearchí
- Offline reclame: de alomtegenwoordige URL
- Nieuw online B2B concept biedt nieuw communicatieformaat voor regionale bedrijven
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- Apple eist dat weblogger bronnen vrijgeeft
- Draadloos surfen in negen stations
- Vlaanderen.be vernieuwd
- Blogium meet populariteit links op Belgische weblogs
- Blokwatch haalt beelden Dewinter weg
- Bloggen vanuit de Europese Commissie
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Humor: Sneeuwpret!
- mUziek: Schnappi das kleine Krokodil
- Live: Live van op het autosalon
- Muziek: Lasgo - all night long
- Late night - The best of Adriana Lima
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Sun zou patenten vrijgeven voor open-sourceontwikkelaars
- Nederlandse ICT groeit sneller dan economie
- IBM moet extra broncode aan SCO overhandigen
- 'Softwarepatenten stiekem terug op agenda'
http://www.tweakers.net

*** Elektro.be
- Panasonic: 127 cm HD plasmatelevisie
- Olympus: creatieve 7,1 megapixel camera
- Packard Bell - Videostation met tv-tuner en afstandsbediening
- Samsung - Trilband caerafoon
- Eerste dienst die een gsma kan lokaliseren
- Group 4 - beveiliging via sms op Batibouw 2005
http://www.elektro.be


Wikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

Staatscommissie Biesheuvel -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatscommissie_Biesheuvel
Peter I van Oldenburg -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_I_van_Oldenburg
Economische regio van Rusland -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oeral_economische_regio
Film van Soderbergh, deels opgenomen in Amsterdam -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ocean%27s_Twelve
Uitrusting voor het beoefenen van alpijns skiŽn en meer -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alpijnse_ski-uitrusting
Hoofdstad van Bangladesh -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dhaka
Duits psychiater -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Emil_Kraepelin
Bijgeloof -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijgeloof
Moord op Pim Fortuyn -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_Pim_Fortuyn
Beek in Westerwolde -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mussel_Aa
Referenda in Zwitserland -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Referendum_in_Zwitserland
Amerikaans SF-schrijver -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Silverberg
Nederlands voetbaltrainer -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_van_Gaal
Nathan Homer Knorr -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nathan_Homer_Knorr
Vrij grote kikker -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Grijze_boomkikker

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip Free Agent: de verschillende manieren om alle bodies van boodschappen te downloaden
Er zijn twee manieren om de bodies van alle boodschappen te downloaden:
1. alle bodies in een bepaalde groep:
- selecteer de nieuwsgroep
- kies Group / Properties for Selected Groups
- Neem het tabblaadje Retrieve
- zorg dat het vakje "override default settings" aangevinkt is
- vink het vakje aan "retrieve bodies for all new messages"
2. alle bodies in een groep op een geval-tot-geval basis
- selecteer eender welke boodschap in het boodschappenpaneel rechts, van de groep waarvan u de bodies wil downloaden
- kies Edit / Select All (of kies Ctrl-A)
- Wanneer u on line gaat, kies Online / Get selected message bodies. Wanneer u on line bent, kiest u Message / Mark for Retrieval. Wanneer u dan later on line gaat, kiest u Online / Get Marked Message Bodies

* Tip FreeAgent: is uw boodschap wel goed verstuurd?
Om te controleren of uw boodschap wel goed vertrokken is, opent u de outbox: Window / Open Outbox. Daar staan alle boodschappen die u via Agent verzonden hebt of nog wil zenden. Daarnaast staan enkele symbooltjes:
- een gele, lachende smiley: uw boodschap werd goed verzonden
- een rode, zure smiley: er heeft zich een probleem voorgedaan. Dubbelklik op de boodschap om te zien of alle velden ingevuld zijn en druk op Send Now of Send Later om de boodschap opnieuw te verzenden.
- een blauw pijltje naar boven: de boodschap staat in de queue om te verzenden. Om de boodschap nu te verzenden, kiest u Online / Post Usenet and Email Messages
- een gele bliksemschicht: uw boodschap wordt momenteel verzonden.

* Firewall gebruiken
Steeds meer computeraars gebruiken een firewall om zich te beschermen tegen inbraken van buitenaf. Microsoft heeft zoín firewall standaard in Windows XP geïntegreerd. Geef een rechtermuisklik op het pictogram van uw internetverbinding en kies voor Eigenschappen.
In het dialoogvenster Eigenschappen voor Inbelverbinding kiest u het tabblad Geavanceerd en zet u een kruisje voor de optie Mijn computer en netwerk beveiligen door toegang vanaf het internet te beperken of te blokkeren. Met die optie ingeschakeld, worden internetverbindingen (zowel modem, kabel als adsl verbindingen) gecontroleerd op alle soorten vreemd verkeer (lees: op alle verkeer dat niet vanaf de pc is aangevraagd).
Hebt u thuis een netwerkje met gedeelde internetverbinding, dan hoeft u enkel de pc te beveiligen die rechtstreeks met het internet verbonden is. Haal dus het bewuste vinkje weg bij de andere pcís. We raden u trouwens aan een krachtigere firewall te installeren als u met meerdere PCís continu met het internet verbonden bent.
De standaardeditie van Windows XP controleert namelijk alleen inkomend verkeer; een besmette pc kan dus nog altijd schade aanrichten in het netwerk.
Een fijne configuratie laat de Windows XP firewall trouwens nauwelijks toe.
Op www.zonelabs.com vindt u de prima firewall ZoneAlarm, die vanaf versie 2.6 met Windows XP compatibel is.
Bron: PCM via Digiweetjes

* Foutrapportering uitschakelen
De Windows-ontwikkelaars willen blijkbaar leren uit hun fouten en hebben aan het systeem een automatische rapportering toegevoegd. Geeft Windows XP een foutboodschap weer, dan kunt u die meteen via het internet versturen. In dit geval is het ronduit vervelend als u niet beschikt over een permanente internetverbinding.
Maar gelukkig, u kunt de automatische rapportering uitschakelen.
Klik in het Configuratiescherm op Systeem. Hier kiest u voor het tabblad Geavanceerd, waarin u onderaan klikt op de knop Fouten melden. Kleur het bolletje bij Geen fouten melden.
Eventueel laat u de optie Kritieke fouten wel melden aangevinkt.
Bron: PCM via Digiweetjes

* Tip Windows XP: toon de updates
Bij het Windows XP Service Pack 2 zitten ook enkele nieuwigheden. Zo ook de "show update", waardoor u kan zien welke updates bij een bepaald programma geïnstalleerd zijn.
U activeert dit onderdeel als volgt (u moet dus wel over het Service Pack 2 beschikken!)
Klik start / controlepaneel, kies het onderdeel Add or Remove Programs en kies Show Updates bovenaan het venster.
Voortaan ziet u de geïnstalleerde updates in dit paneel als een lijstje onder het betreffende programma.
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* iTunes nieuwe versie
Windows XP/2000 - QuickTime 6.5 - Minimaal 128 MB RAM en 500 Mhz processor
Er is een nieuwe versie uit van de iTunes digitale jukebox. Muziek importeren, afspeellijstjes maken, delen en streamen, cd's branden, synchroniseren met de iPod, muziek afspelen via uw stereo: het kan allemaal! (Bron: Wim W)
http://www.apple.com/nl/itunes/download/


* SightSpeed
Windows 98/2000/ME/XP - 3319k - freeware
Dit progje zorgt ervoor dat de beelden bij een videoconferentie niet meer zo schokkerig zijn - uw lippen zullen eindelijk eens overeenkomen met uw stem! Het progje bevat ook videoboodschappen (het video equivalent van voice mail) en video mail (die u aan zoveel bestemmelingen kan zenden als u wil).
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23087,tk,hsx,00.asp

* SIW 1.47
Windows - 1241k
Een progje voor de echte detectives: u krijgt toegang tot systeeminformatie over Windows en de onderliggende hardware. Het progje is ook goed voor de vergeetkoppen: het kan vergeten wachtwoorden terug aan het licht brengen. (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=42107&mxp=28

* AuditMyPC
Windows - freeware
Een resem online tools voor een gedegen diagnose van uw PC (Wim W)
http://auditmypc.com/

* Mahjong
Win9/X/2000/XP - 452k - freeware
De eeuwenoude Chinese puzzel blijft even aanlokkelijk en verslavend als altijd.
http://absolutist.com/freegames/cards_board.shtml

* Picasa
Windows - freeware
Dit is een programma dat alle foto's, cd covers, tekeningen, zelfs videofilms die op de harddisks te vinden zijn op een tijdlijn plaats met een icoontje, zodat je deze in een mum van tijd terug vindt, bovendien is het programma gratis. Lezer Ivan heeft het geïnstalleerd en het werkt prima! (Bron: Ivan V)
http://www.picasa.com

* Desktop meetlat

Windows - freeware
Handig, zo'n virtuele meetlat. Zo kan u pixels, inches en centimeters op uw desktop meten. Met de schaal kan u ook berekenen, gebaseerd op uw resolutie, hoe groot de afbeeldingen afgeprint worden. (Bron: Wim W)
http://www.coder.hr/en/download.htm

* Partnerpack
Windows - freeware
Partner pakketten voor Windows XP. Bevat o.a. PhotoSite, Serpentine, Google Deskbar, Post-it Notes, USB Flash Drive Manager (Bron: Wim W)
http://www.microsoft.com/windows/partnerpack/

* Vrijdag Macdag: Booxter
MacOS X 10.2 - 997k - shareware
Dit progje verzamelt boekeninformatie bij verschillende bronnen, zodat u boeken kan bekijken, bewerken, catalogeren en afdrukken.
http://www.download.com/Booxter/3000-2310_4-10343213.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag - EarthBrowser
Mac OS X - 4,09 MB - shareware
Een software die de beweging van de aarde nabootst; hij combineert een driedimensionale globe met real-time weersomstandigheden.
http://www.download.com/EarthBrowser/3000-2260_4-10343192.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....


Nog een opmerking omtrent een artikel in de laatste NeTTies :
In de laatste NeTTies stond een tip om met de rechtermuisknop een mapinhoud te kunnen afdrukken....

* Tip Windows XP: Mapinhoud afdrukken
Zou het niet handig zijn om de inhoud van een map snel te kunnen afdrukken? Gewoon rechtsklikken op een willekeurige map en dan kiezen voor Mapinhoud afdrukken? Het is mogelijk. In Kladblok maakt u een nieuw tekstdocument aan met de volgende inhoud: enz... (knip)

Helaas kreeg ik na het uitvoeren van de beschreven procedure (die anders perfect werkte), het volgende neveneffect :
Telkens ik dubbelklikte op een map in het RECHTERgedeelte van Windows explorer, werd een 'Find' venster geopend...
Niet zo praktisch. Toen ik 'mapinhoud afdrukken' wou verwijderen, bleek bovendien de delete toets niet bruikbaar en editeren was ook niet mogelijk.
Wat nu ??? Gelukkig vond ik ergens op internet een oplossing :

- 'Mapinhoud afdrukken' terug verwijderen :
1. open up the registry by clicking start>run> then type regedit.exe and hit ok
2. double click HKEY_CLASSES_ROOT and scroll down to "directory"
3. double click "directory" and then double click "shell"
4. if there is anything listed in shell other than a find folder then u created it and u need to delete it. Just donít delete the find folder and everything in it though, that is suppose to be there!, KEEP THE FIND FOLDER, DELETE EVERY THING ELSE UNDER SHELL!
5. Close regedit and right click on the desktop and choose refresh.

Dit alleen bleek niet voldoende. Een map werd nog steeds niet geopend.
- Openen van folder bij dubbelklikken :
1) click "start" and select "run"
2) type "regedit" (without the quotes) and click "OK"
3) double-click on "HKEY_CLASSES_ROOT" to expand the list
4) find "Directory" in the list and double-click on it to expand its contents
5) find "shell" and click on it
6) you should see "(Default)" in the right window, double click on that
7) A box should pop-up with two form fields, the bottom one says "Value data:".
Simply type "open" (without the quotes) into the bottom field.
8) click "OK" to save and close the pop-up
9) close the registry by clicking on the corner "X" as with any folder or program.
10) right click on an empty space on the desktop and select "refresh".
11) now open "windows explorer" and try double-clicking on a folder. It should open the folder and show its contents instead of opening a search box.
Oplossing gevonden op :
http://www.annoyances.org/exec/forum/winxp/1040357231

FILOVER
-----
Lezer Dino heeft een simpel alternatief voor het printen:
<<<
Hoi
In jullie dagelijks nieuws bij Netties hebben jullie het over het printen van mapinhoud.
Is het niet veel simpeler om Printfolder te downloaden en deze het werk te laten doen??
Al dat invoegen van die commandoís lijkt me niets.
Ik geef jullie even een adres mee, dan kun je het zelf even testen.
http://no-nonsense-software.com/
Misschien een tipje waard voor jullie lezers?
Nog veel redactiegenot daar en laat ons maar verder smullen van jullie items.
Groetjes

Dino
~~~~~~~~~~~~
~In Netties van 5 januari maakten we een blunder, en lezeres Kristien zette de puntjes op de i:
<<<
Charles & Ray Eames
De broers maken meubels van hout en metaal, maar ook stoffen, boeken, films, tentoonstellingen. Een erg knappe site over erg inventieve broertjes.
[Taal: Engels]
http://lcweb.loc.gov/exhibits/eames/
>>>

Charles Eames en Ray Kaiser zijn dus geen broertjes maar een echtpaar, maw man en vrouw.
Kijk het na op de site.
Groetjes,
Kristien

~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Patrick stuurde ons deze mail, die wij graag voor u vermelden:
<<<
Op 15 november stuurde ik u de Open brief die gericht was aan onze minister van onderwijs Frank Vandenbroucke. Tot op heden is er weinig reactie geweest in de media op de problematiek van ICT in het onderwijs. Graag wil ik u bij deze uitnodigen om de reacties te lezen van de basis uit het onderwijs. Toen ik de brief op het internet had geplaatst, had ik nooit durven hopen dat er zoveel reacties van collegaís ICT-coördinatoren op deze Open brief zouden komen. Ze bevestigen mijn vermoeden dat de problematiek in vele scholen van Vlaanderen gelijkaardig is.
Straks wordt de beleidsnota van de minister behandeld in de commisie onderwijs. Ik hoop dat ook met onze verzuchtingen rekening wordt gehouden. Ik weet heel goed dat het geld op is, maar er zijn sturcturele hervormingen nodig om ICT echt van de grond te krijgen in Vlaanderen. Ik trek nu reeds 23 jaar mee aan de kar en ik moet jammer genoeg vaststellen dat de afgelegde weg niet zo denderend lang is.
De reacties kunt u lezen op http://server.anywize.net/files/patrick/brief/default.asp
Digitale groeten,
Patrick Keysabyl
Onderwijzer en ICT-coördinator
Medewerker Anywize.net
Bezieler van Triangel VZW
Lid van Klascement en Didacto VZW
ICT-inspirator van het jaar 2003
PS: Nog steeds geen antwoord ontvangen van onze minister
>>>>

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Er zijn ergere dingen in het leven dan de dood.
Heeft u ooit een avond met een verzekeringsagent doorgebracht?
[Woody Allen]