Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.517
(4.012 wekelijkse editie)
(505 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 13/1/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 382 van 8/1/2005
Deel 1Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Gegroet lezers,

Namens de hele redactie wordt u een prettig nieuwjaar toegewenst, dat u veel leuke ontdekkingen brengt op het internet, en hopelijk niet al te veel virusjes en andere malware!

Wij hopen dat u de feestdagen zonder kleerscheuren doorgekomen bent, en staan weer klaar met een editie vol nieuws en nieuwtjes. Uiteraard ook in dit nummer aandacht voor de gevolgen van de tsunami's. Zoals u misschien gemerkt heeft, heeft het internet een belangrijke rol kunnen spelen bij de communicatie na de ramp, en toch ook een steentje kunnen bijdragen bij de opsporing van de vermisten, helaas ook de identificatie van de overleden slachtoffers. Het internet is blijkbaar toch nog goed voor andere dingen dan virussen verspreiden en mensen pesten met hackjes en trojaanse paarden...

In het vorige nummer hebben wij kort aangestipt dat medewerker Filip ons enkele suggesties aan de hand gedaan had, om NeTTies te verbeteren. Hier komen we even op terug:

- NeTTies verdient meer lezers, de bekendheid van NeTTies moet vergroot worden. Wij dachten aan banners die de lezers op hun website kunnen zetten.
Daarvoor doen wij beroep op u: wie kan een leuke slogan bedenken voor NeTTies? Die slogan zou dan verwerkt worden in een banner. De bedoeling van de banner is simpel: naast onze bekende ikoontjes van Klik een korte tekst te zetten. Zoals u weet, werd het figuurtje Klik ontworpen door tekenaar en cartoonist Maaik. Hij bedacht "Klik op de muis", met daarop varianten voor de verschillende rubrieken (nieuws, hardware, oor, sites, tips, software).
Suggesties, al of niet reeds verwerkt in een banner, zijn welkom op het adres: slogan@netties.be

- De site van netties (http://www.netties.be) zou beter kunnen. Wat vindt u verkeerd, wat moet beter, wat stelt u voor? Uw reacties zijn welkom op het adres: suggesties@netties.be. Wie zin heeft om aan de ontwikkeling van de site mee te helpen als code-ontwerper, mag zich ook altijd aanbieden!

Wij danken u alvast voor uw medewerking en wensen u ondertussen veel leesplezier toe met dit nummer. Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

=> TIP <=

In samenwerking met Norman.nl kunnen de NeTTies lezers gratis de steengoede Norman Virussoftware uittesten tot 1 februari 2005. Alles wat u moet doen is een mailtje sturen naar Jean Loyens < Jean@norman.nl > met als onderwerp "Gratis Norman". U krijgt dan per mail een key om de software te downloaden en te testen.
Meer info over de software op onderstaand adres.
http://www.norman.nl/

* Tsunami's en internet
De hele wereld leefde de afgelopen dagen mee met de slachtoffers van de woeste tsunami's, de vloedgolven die ontstonden na de aardbevingen in zuidoost-AziŽ. Deze humanitaire ramp had ook haar weerslag op het internet. Op honderden websites over de hele wereld verschenen boodschappen van mensen die wanhopig op zoek zijn naar vermiste vrienden of verwanten.
"Heeft iemand nieuws over mijn vriend, mijn collega, zijn kinderen?" is de vraag..
In Zweden en Denemarken, landen die een hoog aantal inwoners onder de slachtoffers tellen, hebben de mobiele operatoren gedurende 48 uur gratis communicatielijnen ter beschikking gesteld naar Zuid-AziŽ, opdat de mensen die aan de ramp ontsnapt zijn, contact konden opnemen met hun nabestaanden om hen te verwittigen dat zij overleefd hebben. De Zweedse telecomoperatoren hebben alle abonnees die zich in Thailand bevonden via sms aangesproken, om hen aan te sporen hun verwanten of de Zweedse ambassade te contacteren.
Hieronder vindt u enkele adressen over de ramp:
Een artikel bij Yahoo over de ramp (1)
Help blogspot (2)
BBC (3)
Rode Kruis (4)
Phuket Disaster Message Board (5)
http://fr.news.yahoo.com/041231/5/47afm.html
http://tsunamihelp.blogspot.com
http://news.bbc.co.uk/1/hi/talking(underscore)point/4130565.stm
http://www.icrc.org/home.nsf/home/webfamilylinks(poundsign)a9
http://www.p-h-u-k-e-t.com/forum

* Tsunami's en internet (2)
Bij de ramp met de tsunami's is het internet een nuttig instrument gebleken bij de opsporing van de slachtoffers en de overlevenden.
De site van de BBC (1)heeft een belangrijke rol gespeeld. Daar werden boodschappen gepost van mensen uit de hele wereld. De Nederlander Rob Delissen heeft via die site zoon, broer, schoonzus en hun dochtertje kunnen terugvinden op een eiland ten zuiden van Phuket.
Een kleine Zweedse jongen van twee, van wie de foto op het internet getoond werd, kon door zijn oom geïdentificeerd worden, dankzij de foto's die getoond werden door het hospitaal in Phuket (2) en de Phuket Gazette (3)
Uiteraard is er ook de site van het Rode Kruis, met daarop de officiŽle lijsten van vermisten en overlevenden. De site werd zo druk bezocht, dat zij onder de druk bezweek. (4)
http://news.bbc.co.uk/1/hi/in_depth/world/2004/asia_quake_disaster/default.stm
http://phukethospital.com/
http://phuketgazette.net
http://fr.news.yahoo.com/041230/1/478nc.html

* Tsunami's en internet (3)
Na de ramp hebben mensen overal ter wereld hun goede hart getoond en financiŽle hulp aangeboden aan de mensen die ter plaatse de eerste noden lenigen. Er is natuurlijk het officiŽle rekeningnummer dat vijf Belgische hulporganisaties gezamenlijk geopend hebben (000-0000012-12). U kon ook elders geld doneren - bij bakkers, beenhouwers, krantenwinkels stonden potten waar u geld in kon deponeren.
Ook on line kan u storten. En dat is tot nu toe al erg gul gebeurd. Op de homepagina van de on line boekenwinkel Amazon werd een uitleg vermeld over hoe u een "one-click donation" kon doen - een schenking die u met één klik kon uitvoeren. Volgens de site hebben al meer dan 30.000 mensen zo'n schenking gedaan, goed voor 1,6 miljoen dollar.
Ook in Europa werd gul geschonken. Via de website van Médecins sans Frontières (Artsen zonder Grenzen) werden meer dan 1.000 schenkingen geregistreerd. Ook het Rode Kruis en de islamitische Halve Maan hebben heel wat geld binnengehaald.
Het doet toch goed te weten dat mensen in zo'n omstandigheden toch nog over een goed hart beschikken...
http://fr.news.yahoo.com/041229/44/477jm.html
http://www.internetnews.com/infra/article.php/3452841

* Tsunami spam: hoe laag kan de mens zinken?
Naar aanleiding van de ramp in Zuid-oost AziŽ zijn verschillende initiatieven opgestart om geld in te zamelen voor de slachtoffers en voor de hulpverlening. Maar laat u niet verleiden door mails die u van onbekende organisaties ontvangt en waarin u om geld gevraagd wordt via uw kredietkaart. Er blijken namelijk gewetenloze mensen misbruik te maken van deze humanitaire ramp, om u geld te ontfutselen. In mails, afkomstig van dubieuze charitatieve instellingen, wordt om uw steun gevraagd, die u aan dubieuze banken kan storten.
Let dus op: als u geld wil storten, doe dat dan via de officiŽle kanalen.
http://www.chipzilla.com/?article=20464

* Tsunami's: hoe laag kan een mens zinken? (2)
Maandag heeft een Brit bekend dat hij hoax e-mails gestuurd heeft naar vrienden en verwanten van Britten die na de Tsunami's vermist waren.
De man had e-mails verstuurd die eruit zagen alsof zij afkomstig waren van het Foreign Office Bureau in Thailand en kondigde daarin de dood van de vermiste persoon aan. De gegevens van de vermiste en de adressen van de verwanten had hij gevonden op een nieuwssite, met name die van Sky News.
De man werd gearresteerd. Wat de reden was waarom hij dit gedaan heeft, werd niet in het persbericht vermeld.
http://www.theregister.co.uk/2005/01/03/man_guilty_tsunami_hoax_emails/

* Microsoft's Passport in het verdoemhoekje?
Het is al een tijdje geleden, dat Microsoft de Passport-dienst uitgebracht heeft. De bedoeling was dat u hiermee een virtueel paspoort zou krijgen (weliswaar door Microsoft gefabriceerd), waarmee u toegang zou krijgen tot een hele resem on line diensten. Gedaan met de rompslomp van het onthouden van inlog en paswoord: uw Passport zou u beveiligde toegang verschaffen.
Verschillende on line diensten gingen inderdaad scheep met Microsoft en maakten gebruik van de Passport-dienst als inlog voor de gebruiker. Maar blijkbaar was het enthousiasme voor de Passport-dienst niet zo groot. On line veilingdienst eBay kondigde verleden week aan dat het niet meer zou werken met Passport en bovendien de ondersteuning voor .NET zou stopzetten.
Een slag voor Microsoft dus? Neen, althans niet als u de PR-jongens en meisjes van Microsoft mag geloven. Zij zeggen dat de beslissing eigenlijk van Microsoft uitgaat, dat besloten heeft alle bestaande contracten met derde partijen niet meer verder te zetten. Voortaan zou Passport enkel nog gebruikt worden binnen de eigen sites: MSN en MSN partners.
Hoe het ook zij, deze beslissing betekent in elk geval dat de Passport-dienst van Microsoft niet echt de wereld zal veroveren, zoals Microsoft gepland had.
http://www.betanews.com/article/Passport_Contracts_to_be_Phased_Out/1104516792

* Uw pc voor een song?
Het blijkt steeds meer voor te vallen: u denkt dat u een song in het populaire Windows Media formaat (.WMA) downloadt via een P2P netwerk zoals Kazaa. Maar het bestand blijkt geen noten voort te brengen, wel een resem pop-up advertenties en allerlei adware.
PC World heeft hier een interessant artikel over gebracht. Daarin kan u lezen dat sommige bestanden een programma bevatten van het bedrijf Overpeer. Dat lanceert extra pagina's met advertenties tijdens het surfen.
Nu is Overpeer een geniepig bedrijfje, als u het ons vraagt. Het bood in 2002 zijn diensten aan aan platenmaatschappijen en beweerde dat het P2P piraten zou kunnen stoppen. Het maakt daarvoor valse audiobestanden aan, die eruit zien als populaire songs; speelt u zo'n bestand echter af, dan hoort u enkel een kort fragmentje van de song in kwestie. Daarna springt er een venstertje open dat u voorstelt dat, als u deze song verder wil beluisteren, u deze kan aankopen.
Een rare zaak. Illegale bestanden via P2P systemen zijn natuurlijk niet netjes. Wij zouden er dan ook kunnen inkomen dat een bedrijf zoals Overpeer valse bestanden op de P2P netwerken loslaat, die na enkele seconden van de song een boodschap vertonen, iets zoals "Foei, foei, illegale bestanden downloaden is niet netjes." Maar wanneer Overpeer de computer van de downloader gaat volstoppen met spyware, dan fronsen wij toch onze wenkbrauwen.
Leest u het artikel bij PC World
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,119016,00.asp

* Bloggers: "People of the Year"
De Amerikaanse nieuwssite ABC News heeft de bloggers uitgeroepen tot "people of the year" - mensen van het jaar. Bloggers houden on line een persoonlijk dagboek bij, dat een hele reeks onderwerpen behandelt. Blogs hebben dit jaar een hele invloed gehad op de wereld en zeker en vast het internet. Trouwens, de woordenboek Merriam-Webster heeft "blog" tot woord van het jaar uitgeroepen. Leest u zelf verder over de invloed van blogs.
[Taal: Engels]
http://abcnews.go.com/WNT/PersonOfWeek/story?id=372266&page=1

* Tsunami's: hoe laag kan een mens zinken? (3)
Een Canadese student maakte het wel erg bont. Hij bood namelijk de domeinnaam "tsunamirelief.com" (tsunami hulpverlening) bij de veilingsite eBay aan, met als minimum inzet 50.000 dollar.
De New York Post kwam hierop uit en kloeg in een artikel aan dat de 20-jarige munt trachtte te slaan uit deze humanitaire tragedie. De mama van de jongeman verdedigde haar zoon daarop: zoonlief wou helemaal niet profiteren van deze zaak, de opbrengst van de veiling zou naar het goede doel gaan.
Maar volgens The New York Post had de jongeman bij de aanbieding op eBay de strikte richtlijnen niet gevolgd die eBay hanteert bij veilingen voor een goed doel.
Hoe het ook zij, de jongeman heeft de domeinnaam teruggetrokken uit de veiling.
http://www.nzherald.co.nz/index.cfm?c_id=5&ObjectID=9005513

* Safari via het internet?
Bij dit bericht moesten wij toch even heel diep zuchten. Het gaat namelijk over een site waar u dingen kan doden met de simpele klik van een muis. En neen, het gaat niet om een spelletje, maar om echte geweren. En het gaat trouwens ook niet om levenloze dingen, maar om dieren.
Live-Shot biedt namelijk de mogelijkheid om via het internet echte geweren te bedienen. Momenteel schiet u enkel op levenloze doelwitten, maar het uiteindelijke doel is om via het internet te kunnen schieten op schapen, antilopen en ander wild dat het ongeluk heeft om voorbij de lokatie van camera en geweer te lopen op een Texas ranch.
Oh ja: als u wil kan u uw 'buit' ook laten stropen en opzetten, om aan de muur te hangen.
Wat gaan ze nog allemaal uitvinden... Is de volgende stap een pay-per-shot afstandsbediende sluipschutter ergens in een oorlogsgebied?
http://www.live-shot.com/
http://www.gadgetopia.com/2005/01/02/LiveShotDotCom.html

* Playboy brengt iBod voor de iPod
Playboy heeft altijd al de nieuwste trends gevolgd. Nu dus ook: het magazine dat iedereen leest voor de artikels en niet voor de foto's, brengt een speciaal nummer uit op het internet, dat de titel "iBod" mee kreeg.
Dat nummer bestaat geheel uit foto's van schaars of helemaal niet geklede schones en de foto's zijn geoptimaliseerd voor de iPod Photo audio player van Apple.
Nu mag dat een leuk idee lijken, het is weinig waarschijnlijk dat de iPod bezitters de Playboy foto's als screensaver op hun toestelletje zullen bewaren. Net zoals er weinig mensen zijn die open en bloot met een Playboy magazine onder de arm lopen, toch?
http://www.betanews.com/article/Playboy_Joins_iPod_Revolution_with_iBod/1104864107

* Blogs alom
Hier een blog, daar een blog... De populariteit van blogs is enorm en is nog rijzende. Volgens onderzoeksbureau "Pew Internet and American Life" wordt er veel meer deelgenomen aan blogs en worden zij veel meer gelezen: in één jaar tijd sprong de deelname met 58% verleden jaar.
23 miljoen mensen (of 27% van alle internauten) heeft verleden jaar blogs gelezen, 12% of 10,2 miljoen mensen heeft commentaren gepost op blogs. 7% van de internauten (6 miljoen Amerikanen) heeft zijn eigen blog aangemaakt.
http://www.technewsworld.com/story/news/39350.html

* Nederlandse waakhond beboet spammers
Opta, de Nederlandse waakhond voor telecom, heeft de eerste boetes uitgedeeld sinds de nieuwe wet op spam van kracht werd. De zwaarste boete ($61.000) werd toebedeeld aan een persoon die o.a. mails stuurde waarin het "Mein Kampf" van Hitler aangeprezen werd en die vermomd was alsof zij afkomstig was van een Nederlandse anti-spam activist. Ook het bedrijf waarvoor hij mails stuurde ter promotie van financiŽle software, kreeg een boete (34.000 $)
Ook in een geval van sms-boodschappen werd een boete uitgedeeld en wel aan een bedrijf dat ongewenste tekstboodschappen verstuurde en $ 1.50 aanrekende aan elke persoon die de boodschap ontving.
Opta probeert trouwens het probleem over de landgrenzen heen aan te pakken en heeft een programma gestart om doorheen de EU informatie uit te wisselen over spammers.
http://seattlepi.nwsource.com/business/aptech_story.asp?category=1700&slug=Netherlands%20Spamming
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,119089,tk,dn123004X,00.asp

* eBay doet aan eRecyclage
U kent het probleem: u koopt een spiksplinternieuwe pc en op het moment dat u met uw nieuwe aanwinst de deur uitloopt van de winkel, is hij al verouderd. Dus binnen de kortste tijd moet u weer een nieuwe kopen. Maar wat moet u met de oude doen?
Juist ja: de berg elektro-afval groeit duizelingwekkend. En dat terwijl er in die afgedankte pc nog heel wat bruikbare spullen aanwezig zijn. In de VS heeft on line veilingsite eBay een prijzenswaardig initiatief genomen: Rethink. Het sloeg daarvoor de handen ineen met industrieleiders zoals Intel, Apple, Gateway, HP, IBM, Ingram Micro.
Het programma voorziet eerst en vooral in de opvoeding van de gebruiker, om hem meer attent te maken op het probleem van de afvalberg van pc's. Want die is niet zonder gevaar voor het milieu: de pc's vallen uiteen, maar de componenten komen in de natuur en laten gevaarlijke giften los: lood, oxides, arsenicum, kwik en zo'n 30 tal andere gevaarlijke stoffen.
Buiten die bewustwording is er ook een praktisch punt: op speciale plaatsen kan men zijn oude pc deponeren, vaak bij bedrijven die recycleren. Die pc's worden dan herverdeeld onder bepaalde doelgroepen.
http://www.betanews.com/article/eBay_Intel_Rethink_PC_Recycling/1105046121

* Gates weer met blozende kaakjes?
Het zal je maar overkomen: je bent de baas van het grootste softwarebedrijf ter wereld, je houdt een openingstoespraak op één van de belangrijkste elektronicabeurzen ter wereld, met voorstelling van enkele nieuwe producten en die laten het dan toch afweten zeker?
Het overkwam onze arme Gates op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Zijn voorstelling van het Microsoft Media Center maakte een beschamende crash tijdens de presentatie over de integratie van digitale fotografie. Even later moest een assistent contact leggen met het internet via een Tablet PC, maar ook dat mislukte jammerlijk. En even later ging het weer mis, toen een nieuw spel voorgesteld moest worden, Forza Motor Sport: toen kwam het befaamde 'blue screen of death' weer tevoorschijn.
Zou u niet voor minder het schaamrood op de wangen krijgen?
http://nl2.vnunet.com/news/1160317
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* SnapNType klavier
Een zakcomputer is leuk, maar dat klavier is minder leuk - als er al een klavier is. Dit toestel is een uitbreiding van het Axim toestel van Dell: u klikt het er gewoon op en u hebt een extra klavier.
Perfect om teksten in te tikken met uw duimen - en daar zijn wij met onze mobieltjes al gewoon aan geworden!
http://catalog.belkin.com/IWCatProductPage.process?Merchant_Id=&Section_Id=200588&pcount=&Product_Id=126066

* DivX ook op de dvd-recorder
DivX is het meest bekend omwille van de codec, waarmee de videofilm naar een veel kleiner bestand kan omgezet worden en dus gemakkelijker via het internet doorgezonden (en wordt dus vaak gebruikt voor illegale bestanden!)
Maar binnenkort zou DivX meer mainstream gaan: de volgende generatie DVD-recorders zou namelijk ook DivX ondersteunen, dankzij een samenwerking met DVD chipmaker LSI Technologies. Een dvd waarop DivX-bestanden gezet worden, kan tot 12 uur video bevatten.
Goed nieuws, maar zoals bij zoveel hoopgevende berichten, zit ook hier weer een addertje onder het gras: materiaal dat in DivX opgenomen werd, kan enkel afgespeeld worden op computers waarop DivX geïnstalleerd is, of op toestellen die gecertificeerd zijn door het bedrijf.
Leest u het bericht en ook de commentaren, bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/DivX_Brings_Format_to_DVD_Recorders/1104771453

* Toolbar voor IE en Firefox tegen phishing
Phishing is een echte kwaal geworden. Bij deze praktijk wordt de internaut wijsgemaakt dat hij zich op de site van een officiŽle site bevindt (bank, kredietkaartmaatschappij, verzekering) en daar zijn gegevens moet ingeven. In werkelijkheid bevindt hij zich op de site van een fraudeur die u uw vertrouwelijke gegevens afhandig wil maken.
De Britse uitgever Netcraft, bekend van zijn analyses en statistieken over het internet, heeft nu een erg mooie geste gedaan en heeft een add-on uitgebracht voor de IE browser, waardoor de internaut beter beschermd wordt tegen phishing, met name phishing via een pop-up. Deze add-on installeert zich als een extra taakbalk in uw browser. Deze balk houdt dan in het oog naar welke sites u surft en vergelijkt die met een adressenbestand van 'verdachte' sites waarover Netcraft beschikt. Zit u op zo'n gevaarlijke site, dan krijgt u een waarschuwing.
De balk bevat nog enkele andere handigheidjes, zoals statistieken over de bezochte site, de identiteit en geografische lokatie van de host, enz. (1)
Er is nog een tweede taakbalk, Spoofstick, uitgebracht door Core Street; die is te gebruiken bij zowel IE als Firefox (één van de 'extensions'). Deze balk vermeldt duidelijk de domeinnaam van de webpagina die u bezoekt. (2)
http://news.netcraft.com/archives/2004/12/29/netcraft_toolbar_tutorial.html
http://www.corestreet.com/spoofstick/firefox.html
http://fr.news.yahoo.com/050104/7/47fyf.html

* Kledij met extraatjes
Blijkbaar is het de mens niet gegund om nog rustig te skiŽn. Gedaan met het rustige geluid van het gezoef van wind en sneeuw onder de skilatten. Ook tijdens het skiŽn moeten gsm en audioplayer beschikbaar zijn, zo vindt Motorola.
De fabrikant doet serieuze inspanningen om aan zijn ietwat oubollige uitstraling een modern tintje te geven en brengt accessoires op de markt die dan weer het hele andere uiterste uitgaan. In samenwerking met snowboard fabrikant Burton heeft het namelijk Bluetooth-klare jassen, helmen en hoedjes ontworpen.
In de mouw van de jas zit bijvoorbeeld een toestel dat met Bluetooth werkt en waardoor u telefoontjes kan doen en ontvangen en uw muziekplayer kan bedienen. In de capuchon zijn speakers ingebouwd, zodat u naar muziek kan luisteren terwijl u de hellingen afzoeft.
Prijs van de kledij is nog niet bekend; in de tweede helft van 2005 zou u de eerste stukken in de winkel moeten zien liggen.
http://www.betanews.com/article/Motorola_Adds_Cell_Phones_to_Clothing/1104861106

* Apple denkt aan uw portemonnee!
Volgens de Apple-geruchtensite Think Secret zou Apple binnenkort een goedkope iMac uitbrengen. Het toestel zou voorgesteld worden op de Macworld Expo in januari en zou minder dan 500 US$ kosten (zonder scherm). Het toestel is vooral bedoeld voor iPod gebruikers die momenteel Windows draaien en zou hen moeten overtuigen om op Apple over te stappen.
Technische fiche: een G4 processor (1,25 GHZ), 256 MB RAM, 40 GB of 60 GB harde schijf.
http://www.betanews.com/article/Report_Apple_to_Debut_Sub500_iMac/1104341773


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Volgens het Amerikaanse softwarebedrijf Webroot zouden er zich op elke computer op de werkplek gemiddeld zo'n 20 spionageprogjes bevinden.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=041224001

*** Nederland heeft de onderhandelingen afgebroken met Microsoft over een ambitieus plan om meer dan 260.000 werkstations en severs te upgraden.
http://www.theregister.co.uk/2004/12/23/ms_holland_talks_off/

*** Een nieuwe optische drive van Philips kan cd's en dvd's in 3 formaten branden én spelen, inbegrepen het nieuwe Blu-ray standaard.
http://news.designtechnica.com/article6217.html

*** Een hack om de (toch al snelle) Firefox tot nog meer snelheid aan te porren
http://iraszl.brinkster.net/creativebits/2005/01/speed-up-firefox.html

*** Ons landje kreeg ditmaal een ietske beter rapport van de VN voor haar 'E-government Readiness'. We staan nu op 16, terwijl we verleden jaar op 23 stonden.
http://www.vnunet.be/datanews/news.asp?ids=20050103003

*** Voor de trendwatchers en trendsetters : modemagazine Vogue lanceert een e-commerce site, waar u ook on line goederen kan aankopen. (de site is momenteel nog niet beschikbaar voor uw aankopen, nog even geduld!)
http://www.shopvogue.com

*** Bij Digimedia vonden wij een erg interessant artikel over de reactie van ISPA, de vereniging van de Internet Service Providers, over de uitspraak in het proces Sabam/Tiscali.
http://www.digimedia.be/persdetail05.asp?ID=32

*** Bij Radiovisie kan u een infomercial downloaden naar aanleiding van de tsunami 12-12 actie
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=22058&switch=be

*** Sandisk heeft ook enkele nieuwigheden: MP3 players met Flash geheugen, kleurrijke "skins" voor de USB flash drives
http://www.sandisk.com/pressrelease/20050106b.htm
http://www.sandisk.com/pressrelease/20050106d.htm

*** Sony verbetert de nauwkeurigheid bij het opname van DVD media
Volgens een persbericht heeft Sony Electronics een nieuwe technologie bedacht, AccuCORE, waarmee de opnames nog nauwkeuriger zouden zijn, betrouwbaarder, en ook meer compatibel met andere media. (Bron: Dave L)
http://www.cdr-zone.com/news/sony_improves_recording_accuracy_and_compatibility_for_dvd_media.html

*** RadioVisie hield haar jaarlijkse verkiezing van de radiopersoonlijkheid van het jaar. Winnaares werd de supersympathieke Greet Op de Beeck. De volledige uitslag vindt u hieronder
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=22249Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Silverman - CTRL ALT DEL
[Rock Pop] Deze zanger brengt mysterieuze muziek met sensueel ritme en de verleidelijke stemmen van Annea Dennis en Martni Williams. Het geheel is een fascinerende klank en wij waren er in elk geval weg van.
http://music.download.com/silverman/3600-8573_32-100091945.html?tag=FA_sm_artist

* Richard Bruckner - A Chance Counsel
[Rock Pop] Donkere, complexe emoties worden gecombineerd met een zwoel geluid dat tegelijk ontwapenend en troostend is. Het klonk in onze oren iets magerder en kon ons niet echt meeslepen.
http://music.download.com/richardbuckner/3600-8737_32-100054758.html?tag=FA_sm_artist

* Ethan Daniel Davidson - Only One World Blues
[Rock Pop] Een jonge Dylan? In elk geval een troubadour uit de 21ste eeuw. De klank op zich was niet al te best bij deze opname, de song verdient meer.
http://music.download.com/ethandanieldavidson/3600-8737_32-100021056.html?tag=FA_sm_artist

* Denise James - Come Home to Me
[Rock Pop] Deze dame zingt en speelt gitaar. Het geheel doet denken aan geluidjes uit de sixties, maar kan bekoren.
http://music.download.com/denisejames/3600-8703_32-100016265.html?tag=FA_sm_artist

* American Music Club - Another Morning
[Rock Pop] Deze band maakt mooie muziek over de lelijke dingen van het leven, zo staat er in de beschrijving van de band te lezen. Pathos en verbeelding. Wij hoorden in elk geval een mooie gitaar en een erg boeiende stem. Een aanrader.
http://music.download.com/americanmusicclub/3600-8573_32-100345935.html?tag=FA_sm_artist


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als u denkt dat eigenlijk niemand u zou missen, probeer dan eens een paar aflossingen op uw hypotheek over te slaan...
De nieuwe oogst* Tsunami
Deze site vertelt, in vakkundig gebrachte Flashbestanden, nieuws over de tsunamiramp. De link bovenaan "Graphics" vertelt de geschiedenis in Flash en u kan ook foto's bekijken van de mensen die getroffen zijn.
[Taal: Engels]
http://www.nytimes.com/packages/khtml/2004/12/28/international/worldspecial4/20041228_eq_INDIA_FEATURE.html

* Code Cleaner
Wie voor het ontwerpen van zijn webpagina's gebruik maakt van Frontpage, weet ook wel dat deze software vaak erg slordige code maakt. Deze on line-dienst kalefatert deze slordige code op.
[Taal: Engels]
http://www.webmaster-toolkit.com/frontpage-code-cleaner.shtml

* Kennismaken met Knoppix
Wij hebben het al eerder gehad over Knoppix: een cd met daarop een Linux-versie. Met die cd kan u vanuit uw eigen peeceetje kennismaken met Linux. Op deze site vindt u een 134-pagina's tellend boek dat u kan downloaden en dat u een goede handleiding geeft voor het gebruik van de cd. De Knoppix-cd kan u zelf gratis downloaden en branden, of bestellen tegen een geringe prijs.
[Taal: Engels]
http://www.pjls16812.pwp.blueyonder.co.uk/knowing-knoppix/index.html
http://knopper.net/knoppix/index-en.html

nagekomen bericht:
lezer Ivan Vermeulen maakte ons erop attent dat ook Knoppix in een Nederlandstalige versie beschikbaar is:
http://www.knoppix.nl/

* Tsunami's: actie van webloggers in Nederland
Nu donderdag zullen grote Nederlandse radio- en tv zenders een gezamenlijke actie houden, om geld in te zamelen voor Zuid-oost AziŽ.
Ook het derde grootste medium doet mee aan de actie: het internet. Verschillende bloggers zullen die dag hun indexpagina aanpassen, om aandacht te vragen voor de actie. En natuurlijk om u aan te sporen om in uw portemonnee te tasten, voor het goede doel. (Met dank aan Patrick Loonstra)
[Taal: Nederlands]
http://www.buxx.nl/actie/

* Beelden van de Tsunami's
Sommige mensen die getuige waren van de verwoestende vloedgolf, hebben het gebeurde op video vastgelegd. Ondertussen zijn verschillende van die video's op het nieuws geweest, of kan u ze on line bewonderen.
Wij geven u hieronder enkele adressen van blogs die verwijzen naar zulke video's; niet uit morbiditeit of voor sensatiezoekers, maar uit eerbiedvol respect voor het gebeurde en meeleven met de slachtoffers.
Tussen haakjes: deze video-blogs worden ook wel vlogs genoemd.
[Taal: Engels]
http://jlgolson.blogspot.com/
http://www.waveofdestruction.org

* Portrait Illustration Maker
Maak on line icoontjes die op u lijken, om ze dan te gebruiken in Yahoo Messenger, AIM, SMN.
[Taal: Engels]
http://illustmaker.abi-station.com/index_en.shtml

* Goede voornemens
Minder eten, minder drinken, meer sport? Nog andere goede voornemens? Deze site denkt ze voor u uit: het is namelijk een goede-voornemens-generator. [Bron: Wim W]
[Taal: Nederlands]
http://www.onzin.com/voornemens.htm

* Thinking Machine
Een erg mooie en knappe site. Schaakliefhebbers kunnen er on line tegen de computer spelen, maar zij zien ook hoe de computer telkens aan het denken slaat en de verschillende mogelijke zetten overschouwt.
[Taal: Engels]
http://turbulence.org/spotlight/thinking/

* Charles & Ray Eames
De broers maken meubels van hout en metaal, maar ook stoffen, boeken, films, tentoonstellingen. Een erg knappe site over erg inventieve broertjes.
[Taal: Engels]
http://lcweb.loc.gov/exhibits/eames/

* Het menselijke lichaam
Hoe goed is uw kennis van uw lijf? Waar liggen uw nieren, uw urineblaas, uw hart? Op deze interactieve site van BBC moet u de organen in hun juiste positie draaien en dan op de juiste plaats in het lijf zetten. Erg leerrijk!
[Taal: engels]
http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/body/interactives/3djigsaw_02/index.shtml?organs

* Disneyland: 50 jaar
Er zijn mensen die nooit genoeg krijgen van Disneyland. Zo ook deze Mark Atkinson die al 50 jaar lang elk jaar trouw naar Disneyland trekt. Elk jaar heeft hij een souvenir meegebracht en al die souvenirs heeft hij nu on line gezet. Een nostalgische terugblik!
[Taal: Engels]
http://users.sisna.com/matkinson/

* Zelf internetradio maken
Een ongelooflijk interessante en leerrijke site is die van medewerker Wim Wylin over hoe u zelf internetradio kan maken. Alles staat er stap voor stap uitgelegd, in heldere en verzorgde taal. Een aanrader!
[Taal: Nederlands]
http://www.nieuwsbronnen.com/klassiekemuziekradios/eigenradio1.html

* Vrijdag animatiedag : zoek het kuikentje (Flash game)
Er wordt een (virtueel) kuikentje in één van drie doosjes gestopt. De doosjes worden door elkaar gehaald en u moet proberen te raden in welk doosje het kuikentje zit. In het begin is het nog vrij makkelijk, maar als u het 8ste kuikentje er nog weet uit te halen dan hebt u ofwel heel snelle ogen ofwel heel veel geluk ... Een leuk, eenvoudig spelletje.
(taal : Japans ? ) [Filover]
http://www.juno.dti.ne.jp/~logicp/program/8up/8up.html

* Vrijdag animatiedag : Nieuwjaarskaartje. (Flash animatie)
HP stak een mooi Nieuwjaarskaartje in elkaar. Door met de muis over het kaartje te bewegen, hangt u blaadjes in de bomen, doet u bloemen bloeien, steekt u kaarsen aan, ... En door aan de hendel te trekken, roept u nieuwe animaties op.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.hp.com/hpinfo/card1.html

* Kalender 2005 - templates
Bent u nog op zoek naar een kalender voor 2005 waar u uw eigen foto op kan plaatsen? Op deze pagina kan u enkele modellen downloaden. Enkel nog uw foto er op kleven, afdrukken en klaar is Kees. Indien u liever een blad per maand hebt, kan u terecht op het tweede adres. Voor de beste (afdruk)kwaliteit neemt u best de jpg-modellen op originele grootte.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.pbase.com/455rocket/free_calendar_templates_full_year_2005
http://www.pbase.com/455rocket/free_calendar_monthly_templates

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net ? Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Elize
Website van deze jonge Nederlandse zangeres die momenteel in enkele hitlijsten staat met het nummer "Shake".
http://www.elize.tv

- Jeanette Biedermann
Bij ons is deze Duitse popdiva niet zo bekend, maar in haar thuisland is ze een begrip.
http://www.jeanettebiedermann.de

- Vida Guerra
OfficiŽle website van deze Cubaanse schone die in 2003 verkozen werd tot FHM's "Girl of the year".
http://www.vidasworld.com

- Margaret Diubaldo
OfficiŽle site van dit in Ontario geboren fitnessmodel.
http://www.margaretdiubaldo.com/

- Maximilian
OfficiŽle site van dit mannelijk model dat o.a. model stond voor Georgio Armani, Calvin Klein, ...
http://www.cei.cc/Maximillian/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Sms-bijbel: Mria br8 ~:o tr wrld
- Vijf in één voor de digitale fotograaf
- USB stick blijkt waterbestendig
- Hulp bij surfen en mailen
- Een boek als een bijl
- Games: zeeziek van nieuwste computergames
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Voorspel 2005
- MP3-speler met veel extra's
- De favoriete mappen bij de hand
- Media Center, alle home-entertainment in één
http://digitaal.fan.tv

*** Nu Wij Weer!
- Fotototfoto NU WIJ WEER!
Een ketting die vier jaar lang is, maar toch in tien minuten bekeken kan worden.
- Tips: Hoe kom ik níet op tv
Op tv komen is niet erg cool. Dus hoe blijf je ervan af? Tips van NU WIJ WEER!
- Zlata test
Zlata test, deel 1: Universiteit Nyenrode.
- De wereld deugt, wijzelf helaas wat minder
Ja, wie of wat deugt nu eigenlijk? De tentoonstelling? De wereld? De mens? De kunst? Het kindje? De gier? Bert Mebius ging naar galerie De Appel in Amsterdam.
- Voor God spelen
Mogen we met Mars doen wat we willen?. Deel 7 van het dagboek van een Marsonaut.
- De beste wensen voor 2005
Wees blij, wees sterk, blijven doorgaan en wanhoop niet.
- Wat de vlieger binnenhaalde
Nieuwjaarswensen van dode prominenten aan hun (vermeende) opvolgers.
- Een dagje aan het strand
Michiel van Kets woont in Pukhet, en zag de tsunami van dichtbij. Behalve tot veel ellende, leidde het ook tot bizarre taferelen: vreemd gestalde boten en auto's.
http://www.nuwijweer.nl

*** Webfactor
- Nu ook online giften mogelijk op 1212.be
- Record aantal domeinnaamregistraties in 2004
- Exeem opvolger voor BitTorrent?
- Tsunami-domeinkaper fel bekritiseerd
- BelgiŽ vooruit in e-ranglijst
- Website tegen verplichte nieuwjaarskus
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: Chronische zwakheid van de Europese innovatie ondanks goede IT-sector
- Inside Internet: Belgen downloadden in 2004, afhankelijk van de bron, tussen 5,5 en 12 miljoen beltonen
- Netwerk & Telecom: Citrix en Microsoft verlengen hun samenwerking
- Mac Addict: Opgelet, instortende prijzen!
http://www.internetaddict.be

*** Digimedia
- Ombudsdienst voor Belgische surfer
- De Tijd: Kansspelcommissie vraagt vergunning voor gokwebsites
- Surfers vertrouwen verzenders van email newsletters niet altijd
- Email marketing trends 2005 volgens ExactTarget
http://www.digimedia.be/

*** Internetjournalistiek
- Blokwatch: "Meest succesvolle Belgische internetpetitie"
- Record aantal .be-domeinen geregistreerd
- Legerarts moet weblog sluiten
- VLD vindt dat gemeentelijke site misbruikt werd
- BelgiŽ boekt grote vooruitgang in e-government
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Film & TV: The Best of 2004
- Film & TV: Stomp!
- Muziek: Somebody told me - the killers
- Film & TV: afgang op televisie
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- LiveJournal overgenomen door maker Movable Type
- Adobe komt met Linux-versie Acrobat Reader 7
- Maandelijkse virusdetectie- en verwijdertool van Microsoft
- Bill Gates over de inrichting van de digitale huiskamer
http://www.tweakers.net

*** Elektro.be
- Samsung D500: triband camerafoon
- Lacie: externe dual layer dvd-brander
- HP deskjet 3745: betaalbare printer voor gezinnen en studenten
- Philips combineert cd, dvd en Blu-ray in één drive.
- MP3-spelers: de verschillende functies
http://www.elektro.beWikipedia


Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

De laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

- Een tot 70 centimeter lange hagedis -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Doornstaartagame
- Partij in Ivoorkust -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Parti_d%E9mocratique_de_la_C%F4te_d%27Ivoire
- Wet in de VS die de slavernij moest afschaffen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Emancipatie_Proclamatie
- Kanton in Zwitserland -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Solothurn_%28kanton%29
- Stad in Venezuela -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Merida_%28Venezuela%29
- Tuchthuis in Amsterdam -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rasphuis
- Man naar wie een van de belangrijkste natuurbeschermingsorganisaties in de VS is genoemd -
http://nl.wikipedia.org/wiki/John_James_Audubon
- Corsica was een Romeinse provincie -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Corsica_%28Romeinse_provincie%29
- Wat wiskunde -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Functionaalanalyse

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

Nieuwjaar - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Boven iedere pagina op wikipedia wordt momenteel gerefereerd aan de zeebeving in de Indische Oceaan, en (indirect) gelinkt naar de rekeningnummers van hulporganisaties, Nederland giro555 (http://www.giro555.nl/) - BelgiŽ 000-0000012-12 (http://www.1212.be)

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip nieuwsgroepen - Forte Agent
9 Antwoorden op berichten (b)
Verleden keer antwoordde u via de nieuwsgroep, dus publiek, op een bericht. Zo'n antwoord is aan te raden wanneer hetgeen u te vertellen hebt, interessant is voor de hele groep. Maar als u denkt dat uw bericht eigenlijk alleen de vorige 'poster' (de persoon die het bericht gepost heeft) aangaat, dan kan u best uw antwoord als een persoonlijke mail naar de poster versturen.
Dit doet u als volgt: klik het bericht aan en ga dan naar Post - Reply via Email. Dit opent het berichtenvenster, met de naam van de poster als bestemmeling.
Schrijf uw tekst en verstuur de boodschap.

* Tip nieuwsgroepen - Forte Agent
10 Een nieuw bericht posten
U krijgt nu stilaan een beetje ervaring met de nieuwsgroepen. U hebt al geantwoord op een mail en wie weet hebt u daarop nog een nuttige reactie ontvangen.
Nu gaan we een stapje verder: zelf een nieuw bericht posten (een nieuwe 'thread' beginnen). Let er op dat u uw bericht post in de juiste nieuwsgroep - deelnemers aan nieuwsgroepen nemen het u erg kwalijk als u in de verkeerde groep uw vraag stelt.
Klik die nieuwsgroep aan in het linker vak. Ga naar Post, New Usenet message. De betreffende nieuwsgroep staat meteen ingevuld in het vakje van de bestemmeling. Vul een zo concreet mogelijk onderwerp in bij 'subject', schrijf uw boodschap en klik op Send.
En nu maar wachten op de reacties!

* Tip nieuwsgroepen - Forte Agent
11 Het programma als standaard mailprogramma instellen
U kan als u wil gerust uw Forte Agent als echt mailprogramma instellen voor àl uw mails. Dit doet u aldus (voor Microsoft I):
- Kies Options / General Preferences; klik het tabblaadje URL's
- Onder "Make Agent the web browser service for" vinkt u naar behoeven aan: "usenet news" (voor enkel de nieuwsgroepen) en/of "email" (voor mail). Dit wil zeggen dat, wanneer u een "news" of "mail" hyperlink aanklikt in IE, Forte Agent geopend zal worden.
- U moet nu ook nog naar IE gaan en daar naar Tools / Internet Options bij het tabblaadje "programs" de juiste programma's invullen bij "mail" en "newsgroups".

* Tip Windows XP: Dvd in Windows Media Player
Microsoft schuift de Windows Media Player naar voren als de tool bij uitstek om dvd's af te spelen.
Hebt u de installatie van Windows XP zelf uitgevoerd, dan moet u eerst werk maken van de (her)installatie van uw dvd-decoder. Of het daarbij gaat om een softwarematige of een hardwarematige decompressie, maakt niet uit.
Vindt u dit te veel werk, dan kunt u op het internet zoeken naar alternatieve dvd-lezers die Windows XP-compatibel zijn. Op www.intervideo.com vindt u bijvoorbeeld WinDVD3 en op www.cyberlink.com.tw/english/index.jsp PowerDVD XP 4.0. De beide zijn waardige alternatieven voor de Windows Media Player, maar helaas niet gratis.
FreeDVD 2.0 is dat wel. Het programma werkt onder Windows XP maar het aantal opties is beperkt. U kunt FreeDVD 2.0 downloaden van de klassieke freewaresites.
Bron: PCM via Digiweetjes
http://www.digiweetjes.com/Besturing/WinXP/WindowsXP.html

* Tip Windows XP: Eigen thema's
De ontwikkelaars van Windows XP hebben hun uiterste best gedaan om het nieuwe besturingssysteem standaard te voorzien van enkele in ieder geval in hun ogen leuke bureaubladthemaís. Bovendien zijn de hoeken van de dialoogvensters en andere klassieke Windows onderdelen voortaan niet meer recht, maar afgerond. Niet zonder reden spreekt men van een aqua-look die doet denken aan het Mac OS X van Apple.
Maar we kunnen ons best voorstellen dat heel wat gebruikers liever een ander thema willen uitproberen. Klik daarvoor in het Configuratiescherm op Vormgeving en Themaís. Kijk even rond in de standaard opgenomen themaís of maak een verbinding met het internet om nieuwe achtergronden op te halen.
Sommige gebruikers hebben het liefst een thema dat ze zelf hebben ontworpen, of een thema dat past bij de huisstijl van het bedrijf. Dat is allemaal mogelijk met een thema-editor, die echter niet standaard in Windows XP zit. Daarvoor moet u aankloppen bij bijvoorbeeld de firma Stardock. Dat bedrijf heeft met SkinStudio een eigen thema-editor ontwikkeld waarmee u vrij gemakkelijk uw eigen thema kan ontwikkelen.
Voor het beste effect hebt u ook WindowBlinds nodig, van hetzelfde softwarehuis. Die schuift nieuwe themaís als een skin over de Windows-interface ó vergelijk het met de skins van Windows Mediaplayer.
Skinstudio en WindowBlinds zijn geïntegreerd in de Object Dekstop die u kunt downloaden van de Stardock-site (www. stardock.com). Let op: Object Desktop is niet gratis en het shareware-lokkertje heeft echt niet veel om het lijf. U kunt er enkel de kleuren van de standaardthemaís mee veranderen.
Wellicht zijn er binnenkort ook andere thema-editons (gratis?) op het internet te vinden. Geeft u niet zoveel om een eigen stijl of om de nieuwe aqua-lookthemaís, dan kunt u in het dialoogvenster Vormgeving en Themaís ook kiezen voor het Windows-klassiek­thema.
Met dat thema lijkt uw computer naar Windows 98 terug te keren, voor sommigen wellicht een hele verademing...
Bron: PCM via DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


* Frantworx
Windows - gratis
Een tool om gratis en snel e-voice mail te sturen. U moet wel een mondje Duits kennen, maar als dat geen bezwaar is voor u, dan hebt u hier een heel eenvoudig en toch gebruiksvriendelijk progje. (Bron: Wim W)
http://www.frantworx.com/128.html

* 1-More MiniShow
Win98/2000/XP - 4460k - freeware
Met dit progje kan u een diashow maken van bepaalde beelden en die opsturen via e-mail. Het maakt een aparte .exe en comprimeert de foto's automatisch.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=108727

* PDF Speedup
Windows - freeware
met dit progje wordt de tijd om Acrobat Reader te laden drastisch verkort. Waarom? Wel, wanneer de Reader opstart, worden er allerlei plug-ins geladen die u al dan niet nodig zou kunnen hebben. Dit progje deactiveert deze plug-ins en dus wordt de Reader sneller opgestart. U kan later apart de plug-ins weer activeren.
http://fileforum.betanews.com/detail/PDF_SpeedUp/1089712315/1

* Newsplorer
Win95/98/ME/2000/XP/NT - freeware
Als u nog geen RSS kent, dan wordt het tijd dat u ermee kennis maakt. Dit progje maakt die kennismaking veel simpeler, vermits het verweven is met IE. [Bron: Wim W]
http://www.newsplorer.com/index.php

* Stamp v2.7
Win98/2000/XP - 2058k - freeware
Met dit progje kan u de bestanden van uw digitale foto's, gemaakt met de digitale camera, hernoemen zodat zij in chronologische volgorde komen te staan. Het maakt gebruik van de EXIF metadat in foto's.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20050103_stamp_v27.phtml

* Instant Time Zone
Windows - freeware
Belt u regelmatig met mensen aan het andere eind van de wereld? Dan kan dit progje voorkomen dat u die mensen in het midden van (hun) nacht uit bed belt. Het vertelt namelijk hoe laat het is, elders op de wereld. (Bron: Wim W)
http://www.theuds.com/instanttimezone.php?lang=EN

* Mozilla Sunbird
Mozilla heeft al een browser uitgebracht (Firefox) en een e-mailprogramma (Thunderbird). Nu is het de beurt aan een kalendertoepassing en die kreeg de naam Sunbird mee.
Na de bètaversie in november, is in december de "first release candidate" uitgebracht.
http://www.mozilla.org/projects/calendar/sunbird.html

* DVD hoesje
Windows - freeware
Een gratis progje om hoesjes te ontwerpen voor dvd's. (Bron: Wim W)
http://www.planetiltis.de/coverdesigner/index.php?site=content

* Vrijdag Macdag: VideoCue
MacOS X - 6,61 MB - shareware
Met dit progje kan u op video vastleggen hoe u teksten voordraagt, zonder die teksten van buiten te kennen. Inderdaad: een autocue!
http://www.download.com/Videocue/3000-2200_4-10343211.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: MovieGallery
MacOS X - 2,23 MB - shareware
Met dit progje kan u via klik-en-sleep uw films organiseren, speellijstjes maken, films bekijken in volledig scherm.
http://www.download.com/MovieGallery/3000-2200_4-10342944.html?tag=nl.e414


Het laatste woord....Lezer André Kleppe heeft de volgende suggestie voor ons, naar aanleiding van het artikel over spyware:

<<<
hallo

m.b.t. het artikel spyware NeTTieS nr. 381 van 25/12/2004

Ik kreeg van een kennis de tip om eens naar www.hitmanpro.nl
<http://www.hitmanpro.nl> te gaan
en idd het progje werkt naar alle tevredenheid.
Zag inmiddels ook dat "computeridee" deze maand aandacht hier voor had.

mvg André
>>>>

Bedankt voor de tip, André!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

In een van onze vorige edities hadden wij het over een nieuwe site, Gauwdieven.be. In onze bespreking hadden wij wel een woord van kritiek: het was ons niet duidelijk van wie de site uitging.
De verantwoordelijken van de site stuurden ons de volgende reactie:

<<<
Beste,

alvast bedankt dat onze site www.gauwdieven.be opgenomen werd in uwe-zine. Graag wilde ik toch reageren op volgende opmerking :

"Een opmerking echter: nergens is vermeld of dit een overheidssite is of niet. U kan enkel de webmaster contacteren via e-mail. Dat mocht toch een tikkeltje duidelijker zijn... Het feit dat de site gehost wordt op een gewone users-account bij telenet, en niet onder de vleugels zit van de overheidssites, werpt ook vragen op. Een goedbedoeld burgerinitiatief, dat wel, maar dan mag de maker van de site hierover meer duidelijkheid geven. "

Het antwoord is te vinden in de eerste alinea van onze welkomstpagina
" Deze site is een initiatief van de cel gauwdiefstallen van de Lokale Politie Antwerpen en maakt deel uit van de officiŽle website van Lokale Politie Antwerpen. De bedoeling van deze site is het fenomeen van de gauwdiefstal beter bekend te maken bij het grote publiek. "
We zitten dus onder de vleugels van de website van politie Antwerpen. Onze site is te bereiken via deze site, of rechtsreeks via www.gauwdieven.be.
Als u mij een mailtje had gestuurd had ik dit reeds vroeger met plezier verduidelijkt.
Beste wensen,
INP Vilain Ives
Lokale recherche Antwerpen - cel gauwdiefstallen
Webmaster gauwdieven.be
>>>

Wat met deze dus rechtgezet is.

Hilde

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Er is geen enkele investering die een land beter kan maken, dan melk te geven aan baby's.
[Sir Winston Churchill]