Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.508
(4.003 wekelijkse,
505 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 23/12/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 380 van 17/12/2004Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Gegroet lezers,

Even een huishoudelijke mededeling: volgende week krijgt u uw wekelijkse portie een ietske later - op Kerstavond is de redactie gesloten en steken wij onze voeten ergens onder een lekkere tafel. Editie 381 zal zaterdag of zondag in uw bus vallen. Daarna gaan we er een weekje tussenuit, zodat editie 382 in het weekend van 8 januari in uw bus zal vallen.

Deze week zijn wij begonnen aan een nieuwe reeks tips, ditmaal over de nieuwsgroepen. Deze onschatbare bron van kennis en informatie krijgt, naar onze mening, veel te weinig aandacht. Daarom willen wij u kennis laten maken met een van de beste programma's om te werken met de nieusgroepen: Forte Free Agent. Een eerste reeks tips in dit nummer.

Verder hadden wij beloofd dat wij het nog zouden hebben over de webring. Daar hebben wij lang over nagedacht. Medewerker Filover heeft het uitstekend verwoord:
"Een webring verbindt meestal sites die eenzelfde thema behandelen. De voorgestelde NeTTies-webring zou dan een verzameling van websites zijn die als enige link hebben dat de webmaster een lezer van NeTTies is. Het klikken naar een volgende site van de ring brengt de internaut naar een site met een onbekend, en misschien zelfs oninteressant thema. Je kan bij wijze van spreken, van een site over dinosaurussen naar een site met badmintonuitslagen gaan."
En dat is inderdaad niet de bedoeling. Wij geven Filip volmondig gelijk, en stoppen dit ideetje terug in de schuif.
Filip heeft ons echter wel enkele goede suggesties gegeven over wat dan wél een goed middel zou zijn om wat meer naambekendheid te geven aan NeTTies. Daar hoort u in de volgende weken meer over.

Zo. Deze inleiding heeft lang genoeg geduurd. Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer te zien.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Kastelein wordt trotse eigenaar van Vulcan
Op on line veilingsite eBay worden de gekste dingen te koop aangeboden. Zo was er enkele dagen geleden een heus vliegtuig te krijgen: een Avro Vulcan. Die stond al een jaar of 20 weg te rotten ergens op een vliegveld, met name in Blackpool.
Het vliegtuig (dat misschien niet meer in staat is tot vliegen!) ging uiteindelijk naar een kastelein uit Dukinfield, Groot-BrittanniŽ. De goede man betaalde er 15.000 pond voor.
In een interview vertelde hij aan de BBC: "Ik weet eigenlijk niet goed waarom ik geboden heb, ik ben zo vaak in Blackpool geweest en ben er dan voorbij gelopen.." De man geeft toe dat hij doodsbang is van vliegen en vindt dat het daarom misschien wel beter is als het vliegtuig aan de grond blijft staan. Zijn vrouw staat voor raadsels. "Ik kan nog altijd niet geloven dat hij het gedaan heeft!"
Zo ziet u dus maar: gekken kopen de gekste dingen bij eBay!
http://www.theregister.co.uk/2004/11/08/landolord_buys_vulcan/

* Bieden op eBay: hou het netjes!
Hebt u zelf al eens iets te koop aangeboden op eBay? Dan hebt u misschien ook ervaren dat uw eigen item in het niet verzinkt naast alle andere waren die er te koop zijn. Soms is er erg weinig animo en het aantal artikels waarvoor de veilingdatum verstrijkt, zonder dat er één bod wordt uitgebracht, is erg hoog.
Dan kan het wel eens gebeuren dat u in de verleiding komt om zelf op uw item te bieden. Dat kan dan de animo losweken en andere gegadigden op ideetjes brengen.
Maar u doet dat beter niet hoor! eBay treedt streng op tegen zulke bedriegers. In de VS werden zelfs 8 verkopers veroordeeld tot het betalen van 90.000 $ schadevergoeding en boetes; het kwam namelijk tot een heus proces. En voor de 120 klanten die slachtoffer waren van deze bedriegerij is er ook nog goed nieuws: zij mogen eerstdaags een check in hun bus verwachten voor het bedrag dat zij verloren doordat zij moesten opbieden tegen deze schijnkopers.
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=1804&ncid=1804&e=1&u=/washpost/20041108/tc_washpost/a32944_2004nov7
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Nov/gee20041109027750.htm

* De strijd tegen phishing praktijken wordt opgevoerd
U hebt al gehoord van "phishing", waarbij de internaut via een officieel uitziende mail gelokt wordt naar een site die er al even officieel uitziet en van een bank of andere financiŽle instelling zou zijn. De surfer moet dan zogezegd zijn gegevens verbeteren, updaten en enkele stukjes vertrouwelijke informatie bij aanvullen.
De bedoeling van die oplichterij is vertrouwelijke informatie te ontfutselen aan de nietsvermoedende surfer. Het is een grote pest aan het worden en de industrie wil er wat aan doen. Zo hebben een aantal instellingen (banken, ISP's en softwarebedrijven) een alliantie gevormd om phishers op te sporen: Digital PhishNet. De organisatie zal samenwerken met officiŽle Amerikaanse instellingen zoals het FBI, FTC, de geheime dienst. Als er een geval van phishing wordt gesignaleerd, zullen de bedrijven een dossier samenstellen en aan de autoriteiten doorgeven.
Er zijn trouwens al enkele individuele anti-phishing initiatieven genomen. Zo biedt provider Earthlink een gratis software aan, Scamblocker, die de surfer moet tegenhouden wanneer hij naar Phishing sites wordt afgeleid. En vermits deze software wel de gebruiker beschermt, laat hij de personen achter de phishing-fraude ongemoeid. Vandaar dit initiatief.
Nu is het wel zo dat (tot op heden!) het phishing gebeuren een haast exclusief Amerikaans gebeuren is. Wij, Europese internauten, krijgen af en toe wel een mailtje van een vissende oplichter, maar omdat wij toch geen rekening hebben bij al die Amerikaanse banken, trappen wij er niet zo gemakkelijk in..
http://www.internetnews.com/ec-news/article.php/3445511

* Het ei van Columbus?
Spam is een grote pest. Al heel wat initiatieven werden genomen, al heel wat ideetjes bedacht, maar geen enkele ervan bleek in staat om spam een halt toe te roepen. Niet op het niveau van de individuele gebruiker, niet op het niveau van de provider.
Maar nu heeft iemand blijkbaar een lumineus idee gekregen om spam te bestrijden, aldus dit artikel bij Earthweb. Het zou gaan om "Certified Server Validation" of "Client SMTP Validation". Het is een simpel idee dat tegelijk zo briljant is, dat het, aldus het artikel, wel eens dé oplossing zou kunnen zijn.
Het systeem bestaat uit 3 stappen: authenticatie, authorisatie, reputatie. Voor de juiste technische uitleg verwijzen wij graag naar het volledige artikel.
Het zal uiteraard nog even duren eer het principe wordt toegepast - als tenminste de grote spelers beslissen om het in te voeren. Microsoft bijvoorbeeld heeft zijn eigen methode om spam te bestrijden (Sender ID) en ook Yahoo heeft een eigen ding (Domain Keys). Hoe het verder loopt, zal u in de volgende maanden lezen...
http://itmanagement.earthweb.com/columns/executive_tech/article.php/3444571

* Nieuw bij Google: de suggestie
De jongens en meisjes bij Google zitten niet stil, dat bent u ondertussen al gewoon. Met grote regelmaat brengen zij nieuwe dingen uit die u in de zoekmachine kan uitproberen. Sommige daarvan zijn werkelijk goed en overleven en anderen verdwijnen na een tijdje in de vergeethoek.
Welk lot deze nieuwe toevoeging beschoren is, dat valt nog te betwijfelen. Het gaat over 'Google Suggest'. Daarbij tracht Google te raden welke zoektermen u gaat invullen.
Niet dat Google plots helderziend geworden is. Het gaat als volgt: u begint een sleutelwoord in te tikken in het zoekvakje. Terwijl u typt, komt er een uitklapvenstertje met mogelijke suggesties. Als u bijvoorbeeld Elvis aan het intikken bent, dan krijgt u als suggesties Elvis Presley, Elvis Costello, Elvis. Naast elke suggestie staan het aantal resultaten dat het zoekwoord oplevert.
Probeert u het zelf eens uit? [Bron: WIm W]
http://www.google.com/webhp?complete=1&hl=en

* Nog suggestie
Het bericht over deze nieuwe Google-dienst hadden we nog maar juist uitgetikt, of we vonden al een vervolg op het internet. In de Patrick Gaskill labs hebben ze een script ontworpen, dat noteert wat de populairste woorden zijn die de Google suggesties suggereren. Zo staat, terwijl wij dit schrijven, de A voor Amazon, de G voor games, de F voor Firefox. Kazaa, Ikea, Mapquest behoren ook tot de populaire woordjes. Benieuwd of er veel verschuivingen plaatsvinden in die lijst...
http://labs.patrickgaskill.com/googlealphabet/

* Betaalzenders gratis bekijken?
Als we dit artikel bij VNU.net mogen geloven (dat dan weer zijn mosterd heeft gehaald bij de krant De Morgen), dan zouden wij binnenkort alle programma's van alle betaalzenders van over de hele wereld kunnen bekijken, zonder één eurocentje te moeten betalen.
Hoe dit mirakel mogelijk is? Het zou gaan om een soort P2P software, afkomstig van het Duitse bedrijf TC Unterhaltungselektronic: het Cybersky pakket. Al wie een tv heeft, die met de computer is verbonden en dat pakketje, kan eraan meedoen. Bij één van die gebruikers worden de programma's automatisch geladen en de andere gebruikers kunnen het dan met een vertraging van 5 tot 10 seconden op hun tv-scherm bekijken.
Het moet niet worden gezegd dat de betaalzenders de komst van deze stoorzender met wrevel (en toch ook een beetje angst?) tegemoet kijken. Volgens de maker van Cybersky doet het programma niets illegaals. Of dat zo is, zal waarschijnlijk voor de rechter worden uitgevochten, want u kan er donder op zeggen dat de betaalzenders niet bij de pakken blijven neerzitten!
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Personal_Computing/20041213008

* Nog een stoorzender: BitTorrent
Toen Bram Cohen, de maker van de BitTorrent software, met zijn programma begon, was het zeker en vast niet zijn bedoeling om de Hollywood studio's een hak te zetten. Maar zijn P2P software bezorgt de filmbonzen in Hollywood een hoofdpijn zoals zij nog nooit hebben gehad, omdat BitTorrent voornamelijk wordt gebruikt voor het illegaal uitwisselen van films.
Ook BitTorrent is dus een P2P ruilprogramma; het is gespecialiseerd in grote brokken data. Maar in tegenstelling met andere P2P systemen, waar er zich opstoppingen voordoen als er veel gebruikers on line zijn, gaat het bij BitTorrent gewoon veel vlugger wanneer veel mensen data uitwisselen. En dat betekent dus hét ideale instrument om (illegaal) grote bestanden uit te wisselen zoals films en computerspelletjes. Momenteel zou het verantwoordelijk zijn voor de helft van alle on line ruilactiviteiten.
Een achtergrondverhaal over BitTorrent bij Yahoo.
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=503&ncid=738&e=6&u=/ap/20041213/ap_en_bu/a_torrent_of_bits

* Spyware: de beste vriend van oom agent?
Wij vloeken allemaal op spyware, maar blijkbaar zijn er toch mensen die gelukkig zijn met die programma's. Namelijk de ordehandhavers in het continent 'down-under'. In AustraliŽ werd namelijk een wet goedgekeurd waar aan de politie het recht wordt gegeven om in het geniep spyware te installeren bij gebruikers. Zo kunnen zij dan e-mail, online chats, teksten die in de tekstverwerker en spreadsheets worden geschreven, monitoren.
Hopelijk is het gebruik van zo'n spyware aan dezelfde strenge voorwaarden onderworpen als bijvoorbeeld het aftappen van de telefoon...
http://smh.com.au/news/National/Police-given-computer-spy-powers/2004/12/12/1102786954590.html

* Product van huisvlijt luidt nieuw tijdperk in adverteren in?
Ene George Masters, een leraar uit de VS, was erg tevreden over zijn iPod. Zo tevreden, dat hij zelf een advertentietje ineenstak voor de iPod, een 60 seconden durend bewegend filmpje, met vliegende iPods, kloppende hartjes en psychedelische toestanden uit de 70er jaren.
Hij postte de advertentie op zijn website, waar enkele bloggers die vonden en in hun blog vermeldden. Binnen de kortste keren verspreidde het nieuws van de advertentie zich als een virus en de advertentie werd ondertussen al meer dan 37.000 keer bekeken.
En natuurlijk kwam het nieuws ook ter ore van de marketing-jongens en meisjes. Volgens hen is deze advertentie een symbool van de nieuwe trend die zich afspeelt bij het promoten van producten: mensen, die achter producten staan, willen deelnemen aan de campagne.
Denkt u bijvoorbeeld aan de Spread Firefox campagne, waarbij mensen worden aangemoedigd om Firefox te downloaden. "Customer evangelism" noemen ze het, in het artikel van Wired: de gebruiker die "gelooft" in zijn artikel en het woord wil uitdragen. Maar of die trend zich voor alle producten zal kunnen doorzetten, is nog de vraag - het moet natuurlijk een product zijn met een charisma!
http://www.wired.com/news/mac/0,2125,66001,00.html?tw=wn_tophead_2

* Nieuw soort Hotmail abonnement
In de VS is Microsoft van start gegaan met enkele bètatesters die de nieuwe Hotmaildienst mogen uitproberen. Bij Microsoft Office Outlook Live krijgt de internaut 2 giga ruimte om zijn mails op te slaan bij MSN en daarenboven een exemplaar van de Outlook 2003 mailsoftware om toegang te krijgen tot de dienst vanop de eigen desktop.
Verder zit er ook nog een MSN kalender en MSN adresboekje in, die ook via de Outlook 2003 client toegankelijk zijn.
De prijs van dit alles? 10 US$ per maand.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118934,tk,dn121404X,00.asp

* Kerstkaartje brengt niet veel goeds
Sinds enkele dagen is er een nieuwe worm gesignaleerd in computerland, de Zafi.D. En op die paar dagen tijd heeft hij de top van de viruslijst bereikt, zo meldt Panda Antivirus.
Het virus heeft zich slim vermomd, namelijk als een mailtje met kerstwensen. Natuurlijk zit er een bijlage bij, die schadelijke gevolgen heeft voor uw computer.
Het virus spreekt trouwens verschillende talen en is erg slim: de taal van de mail wordt aangepast aan het e-mailadres waarnaar de worm zichzelf verstuurt. Een Duitstalige gebruiker bijvoorbeeld krijgt een Duitse mail, enz.
Bij Panda Software kan u gratis de PQREMOVE downloaden, die Zafi.D opspoort en verwijdert. Vlug doen dus!
http://www.pandasoftware.com/download/utilities

* Firefox advertentie in krant verschenen
Het is zover: in de New York Times is eindelijk de lang verwachte Firefox advertentie verschenen. Op twee pagina's breed werden de 8.000 internauten vernoemd die ertoe hebben bijgedragen dat deze advertentie überhaupt kon verschijnen.
De advertentie was een initiatief om de gratis Firefox browser meer bekendheid te geven.
Het had wel wat voeten in de aarde vooraleer de advertentie er kwam - er waren een aantal technische problemen. Er zat namelijk een foutje in de software die was gebruikt om de advertentie te ontwerpen, zodat de makers ervan uuuren moesten wachten telkens er ook maar één naam werd toegevoegd aan de lijst. Hierdoor is de advertentie uiteindelijk 2 weken later verschenen dan oorspronkelijk gepland.
En hoe doet de browser het ondertussen? Volgens recente cijfers, zijn er al meer dan 10 miljoen exemplaren gedownload (2) en is het marktaandeel met 1/3 gestegen, om nu meer dan 4% van de markt van de browsers te bedragen. (3)
http://www.betanews.com/article/Firefoxs_NY_Times_Ad_a_Reality/1103228919
http://www.pte.at/pte.mc?pte=041213015
http://www.pressetext.de/pte.mc?pte=041214047

* Yahoo brengt een bèta uit van video zoeker
Deze week bracht Yahoo! een nieuw zoekinstrument uit, dat momenteel in bètafase verkeert en uiteindelijk deel zou moeten uitmaken van de Yahoo zoektools.
Het gaat om een tool voor het doorzoeken van video. Volgens een medewerker van Yahoo! Search zijn er heel wat videobeelden op het internet te bekijken, die door de gewone zoekmachines niet worden opgemerkt. En daarom zijn ze bij Yahoo beginnen te praten met de sites die deze videobeelden aanbieden, om te komen tot een systeem van indexatie van de beelden.
http://video.search.yahoo.com/
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Releases_Video_Search_Beta/1103216160

* MPAA verhoogt druk en sluit P2P sites
Dat de muziek- en filmindustrie niet gelukkig is met P2P ruilsystemen, dat is u ondertussen genoegzaam bekend. Dat zij er actie tegen voert, ook. Dat zij daarbij het kind met het badwater wil weggooien, dat blijkt echter niet door te dringen tot het hardleerse hoofdje van deze belangengroepen.
Neem nu BitTorrent, een P2P ruilsysteem waarbij eenieder die een bepaald bestand bezit, dat kan aanbieden aan anderen. Wie het bestand donwloadt, wordt op zijn beurt weer server en zo ontstaat een hele keten. Door het simultaan downloaden van verschillende bronnen, wordt het downloaden erg versneld en dat is dus de kracht van BitTorrent.
Met als gevolg dat het vaak wordt gebruikt voor het downloaden van illegale content, zoals piraatkopieŽn van films.
BitTOrrent verschilt nog op een andere manier van de andere P2P systemen, namelijk doordat er geen centrale server is. En dus is het moeilijker om BitTorrent te stoppen - er is geen gecentraliseerd systeem dat vervolgd kan worden, in beslag genomen, of afgesloten.
Maar dat wil niet zeggen dat de belangengroep van de filmindustrie, de MPAA, haar laatste kruit heeft verschoten. Deze week hebben namelijk de Nederlandse, Finse en Franse autoriteiten, op aandringen van MPAA, een raid uitgevoerd op twee bekende sites waar men kon zoeken naar content van BitTorrent en eDonkey. Er zouden 30 mensen beschuldigd zijn van verschillende misdaden. De MPAA kondigt nog meer acties aan. (1), (2) en (3)
En vooraleer u op tafel springt om te roepen: "jullie verdedigen piraten", verwijzen wij met nadruk naar het commentaar van de redacteur van dienst bij Geek.com, dat wij volledig bijtreden: piraterij IS en blijft verkeerd. Maar om daarom het hele P2P gebeuren te verbieden, is duizend keer erger.
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Dec/gee20041216028305.htm
http://www.theregister.co.uk/2004/12/15/dutch_raid_against_edonkey_sites/
http://www.reuters.co.uk/newsArticle.jhtml?type=entertainmentNews&storyID=638186


=> TIP <=

In samenwerking met Norman.nl kunnen de NeTTies lezers gratis de steengoede Norman Virussoftware uittesten tot 1 februari 2005. Alles wat u moet doen is een mailtje sturen naar Jean Loyens < Jean@norman.nl > met als onderwerp "Gratis Norman". U krijgt dan per mail een key om de software te downloaden en te testen.
Meer info over de software op onderstaand adres.
http://www.norman.nl/

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

* Ook Yahoo brengt een Desktop zoektool uit
Google bracht onlangs zijn zoeksoftware uit die u kan downloaden en waarvan beloofd wordt dat die het zoeken heel wat verbetert. Niet alleen gewone bestanden, maar ook mail - en dat is een hele revolutie.
Al snel volgden AOL, Ask Jeeves en MSN; ook zij zetten de meisjes en jongens van hun lab aan het werk om een dergelijk instrument uit te werken en nu heeft ook Yahoo! het voorbeeld gevolgd. Binnen enkele weken zou dat klaar moeten zijn.
Wij staan in elk geval te popelen om zo'n zoekmachine uit te testen. Het doorzoeken van de pc, via de ingebouwde software van het Microsoft-besturingssysteem, verloopt nu eenmaal erg traag en is beperkt (mailberichten, adresboekjes bijvoorbeeld vallen buiten de zoektocht). Zoekmachine Google bijvoorbeeld belooft dat, vermits het miljarden webpagina's kan doorzoeken in fracties van een seconde, dezelfde snelheid kan garanderen bij een zoektocht op uw harde schijf. Wij zijn benieuwd!
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Joins_Desktop_Search_Parade/1102798627

* Nog een toolbar
Microsoft heeft vandaag een "Toolbar Suite" met geïntegreerde desktop search aangekondigd. Bij installatie indexeert de Toolbar de hele harde schijf in de tijd dat de computer idle is. Daarna wordt de index on the fly bijgewerkt. Als je een mailtje of een document delete, dan is dat meteen verwerkt in de desktop search.
Microsoft maakt er een punt van de privacy van de geïndexeerde gegevens te benadrukken en indexeert bijv. geen gecachte webpagina's (bankgegevens, e.d.).
De toolbar herkent een groot aantal bestandstypen. Andere talen worden begin volgend jaar verwacht (Wim W)
http://beta.toolbar.msn.com/

* Opnieuw uitstel voor WinFS
Eerst een woordje uitleg. WinFS is de naam voor het nieuwe bestandssysteem dat Microsoft aan het uitwerken is. Informatie is tegenwoordig opgeslagen in verschillende formaten. Het is niet zo simpel om al die bestanden te doorzoeken, ongeacht het formaat.
Met WinFS zou het mogelijk moeten worden om een zoekactie te houden, gebaseerd op de metadata in dat bestand, ongeacht welk type bestand het is of met welk programma het werd gemaakt. Bij de Knowledge Base van Microsoft vindt de geïnteresseerde lezer meer info. (1)
Helaas heeft Microsoft nu aangekondigd dat het WinFS bestandssysteem, dat oorspronkelijk in het nieuwe Longhorn besturingssysteem zou zitten, weeral uitgesteld is. Eind 2006 komt er wel een testversie, maar het zal niet in Longhorn zitten dat in 2007 uitkomt in server-editie (ook al veel later dan oorspronkelijk aangekondigd).
Volgens dit artikel bij Geek.com (2) gebeurt het steeds meer dat Microsoft de lancering van nieuwe producten uitstelt. Vermoedelijk krijgt de softwaregigant uit Redmond signalen vanuit de industrie dat zij enkel nog willen upgraden naar echt betere producten, bezien vanuit een praktisch standpunt en niet omdat er enkele idealen in verwerkt zijn.
http://msdn.microsoft.com/data/winfs/
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Dec/gee20041213028222.htm

* Iedereen een desktop zoekinstrument!
Hoe luidt het spreekwoord? Apen apen apen na? Noem het zoals u wil, maar de zoekmachines zoeken blijkbaar inspiratie bij elkaar.
Eerst bracht elk zichzelf respecterende zoekmachine een toolbar (knoppenbalk) uit voor in de browser. Nu hebben ze het geweer van schouder veranderd en is het een zoeker geworden die uw eigen harde schijf onder de loep neemt.
Microsoft, Yahoo, AOL, Google, Copernic, zij hebben al zo'n desktop search tool uitgebracht. En nu is het de beurt aan Ask Jeeves, dat onlangs zijn zoekmachine volledig vernieuwd heeft.
Een bespreking van de software vindt u bij PC World. En op het 2de adres kan u de software in bèta gratis downloaden.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118932,tk,dn121404X,00.asp
http://download.ask.com/desktop

* PC foto printers zijn de beste!
U hebt enkele mooie kiekjes gemaakt. Gaat u ze nu afdrukken op de speciale fotoprinter thuis, of brengt u ze naar de professionele fotograaf?
Het PC Pro magazine bekeek zo'n 100 thuis-fotoprinters. En kwam tot de vaststelling dat die eigenlijk betere resultaten brengen dan de print van het fotolab. De beelden van de pc printer hielden hun kleuren langer dan professioneel gedrukte foto's. De beelden hebben helderdere kleuren.
Leest u zelf de vergelijkende studie. De professionele labo's zullen nu wel niet echt gelukkig zijn met dit artikel, maar u mag niet vergeten dat niet iedereen een fotoprinter heeft; speciaal fotopapier en inkt kosten ook geld. En de professionele fotograaf mag ook nog altijd op beide oortjes slapen: echt mooie kiekjes maken doet hij in de meeste gevallen toch nog altijd beter dan wij!
http://www.pcpro.co.uk/
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4092653.stm
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** In de VS zal iTunes voortaan ook betaling via Paypal accepteren.
https://www.paypal.com/us/cgi-bin/webscr?cmd=xpt/general/UsePaypalOnITunes-outside

*** Spam blijkt dan toch ergens resultaat te hebben: blijkbaar wordt er het meeste gereageerd op spam waarin illegale software aangeboden wordt
http://www.vnunet.be/datanews/news.asp?ids=20041213001

*** Al meer dan 10 miljoen exemplaren gedownload van FireFox browser
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=041213015

*** In Nederland heeft sms-provider Golden Bytes een dienst uitgebracht voor muziekherkenning: komt u een deuntje tegen, dan belt u naar een nummer, houdt u de gsm tegen de muziekbron, en daarna krijgt u per sms info over de song.
http://www.webwereld.nl/nieuws/20296.phtml

*** Nieuwe dienst van Google: ook gedigitaliseerde universiteitsboeken kunnen voortaan doorzocht worden. (Bron: Wim W)
http://print.google.com/
http://www.webwereld.nl/nieuws/20291.phtml

*** Er is een nieuwe P2P client uit, Zultrax. Hij is uitgevonden door een Nederlands bedrijf, en belooft uw privacy beter te beschermen.
http://www.zultrax.com/

*** Teac brengt een MP3-player uit die wel eens een echte concurrent zou kunnen zijn voor de iPOd van Apple. (Bron: Wim W)
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=2915

*** Apple trekt lange neus naar RealNetworks: de nieuwe update van de iPod software zorgt ervoor dat de populaire player geen songs meer kan afspelen die bij RealNetworks aangekocht werden.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118967,tk,dn121604X,00.asp


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Melissa Morgan Canada - How do u (get over)
[Euro-Pop] Een fris geluid, van deze vrouwelijke singer-songwriter. Het bevalt ons wel.
http://music.download.com/melissamorgancanada/3600-8690_32-100431865.html?tag=listing_song_artist

* Robert Allen - Blues Over You
[Traditional Country] Een zoetgevooisde stem, mooie arrangementen. Een echte countryboy, inbegrepen de ayhoooo tiroloertjes. Voor de liefhebbers.
http://music.download.com/robertallen/3600-8965_32-100277031.html?tag=listing_song_artist

* Mwillstedt - Goodbye
[Electronic & Dance] Deze artiest staat torenhoog genoteerd bij de downloads. Hij is afkomstig uit Zweden en de muziek sleept je echt mee.
http://music.download.com/mw/3600-8249_32-100153510.html?tag=listing_song_artist

* Lil Jon & The East Side Boyz - What You Gon' Do featuring Lil Scrappy (5:25)
[Hip-Hop / Southern rap] Lil Jon maakt al langer muziek en hij heeft al wat bekendheid. Agressieve songteksten, dat wel, maar erg goed van ritme.
http://music.download.com/lil_jon/3600-8541_32-100341914.html?tag=listing_song_artist

* Cynthia Jordan -A Mother's Heart
[New Age] Zachtjes van toon en een vleugje melancholie. Precies dat waarvoor New Age bekend staat
http://music.download.com/cynthiajordan/3600-8498_32-100264741.html?tag=listing_song_artist


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De dood is een gebrek aan savoir-vivre
Alphonse AllaisDe nieuwe oogst


* VisualMoon
Websites maken wordt gemakkelijker, zo belooft VisualMoon. Het is gratis bovendien en werkt met templates. Lezer Chris vindt het "om duimen en vingers van af te likken" - erg origineel en nog leuk ook. Probeert u het ook eens? (Chris De Schryver)
[Taal: Engels]
http://www.visualmoon.com/

* Microsoft haalt de band aan met de burger
Er is heel wat kritiek op Microsoft en sommige lezers vinden dat ook NeTTies te hard is voor de softwaregigant. Maar als het goed is, dan zeggen we het ook hoor!
Dus hier een positief berichtje: Channel 9 is een site, opgericht door een groep Microsoft werknemers, die hun best willen doen om een betere band te creŽren tussen Microsoft en zijn gebruikers. Het idee is simpel: gewoon kennis maken met de mensen achter het bedrijf.
U kan er een virtueel bezoekje brengen aan het kantoor, interviews bekijken met enkele grote koppen van de afdeling ontwikkeling en mag hen zelfs uw zegje doen in de forums.
[Taal: Engels]
http://channel9.msdn.com/

* Ultralingua
Dit bedrijf maakt eigenlijk woordenboeken voor Mac, Windows, Palm, maar heeft ook een site waar u als gewone gebruiker gratis van de vertaalsoftware kan genieten.
Helaas kent de site geen Nederlands - enkel Spaans, Frans, Engels zijn de voertalen.
[Taal: Engels]
http://www.ultralingua.net/

* IBAN rekeningnummer controleren
Doet u af en toe overschrijvingen naar het buitenland en wil u dat zo goedkoop mogelijk doen, dan zal u zeker een IBAN-rekeningnummer moeten gebruiken. Indien u echter niet zeker bent van de correctheid van het nummer, kan u met de gratis software die u op deze website vindt een IBAN-rekeningnummer controleren op de correctheid.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.tekstotaal.com/ciban-n.html

* We worden 1000!
Onze eigenste dokter Herman Lecomte werd jaren geleden op de korrel genomen, omdat hij beweerde dat wij met zijn allen 100 gaan worden. Bij de BBC gaan ze nog verder: daar zeggen ze dat we binnenkort allemaal 1.000 jaar gaan worden.
Waarom? Het artikel legt het u uit.
[Taal: Engels]
http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/4003063.stm

* Ideetjes
Soms slaagt iemand erin om een gat in de markt te vinden en zo een succesvolle zaak te stichten. Op deze site vindt u verschillende nieuwe ideeŽn, die u misschien kunnen inspireren. Wie weet borduurt u er wel verder op en komt u zo tot uw eigen 'eureka'?
[Taal: Engels]
http://www.springwise.com/newbusinessideas/archives.html

* On line onderhoud
Geen paniek meer. Deze gratis "pitstops" online staan voor je klaar bij elk technisch of softwarematig probleem. [Wim W]
[Taal: Engels]
http://www.techsupportalert.com/best_free_tech_support_sites.htm

* Kerstlichtjes
U zou zijn elektriciteitsrekening niet graag betalen hoor! Deze Amerikaan vindt dat "veel" niet genoeg is en heeft zijn hele huis niet alleen vol gehangen met kerstlichtjes, maar het ook nog via een webcam on line te prijk gesteld. Bovendien kan u zelf de lichtjes controleren. Als dat niet leuk is!
[Taal: Engels]
http://www.komar.org/cgi-bin/xmas_webcam

* Online afbeeldingen bewerken
Dit progje vereist geen download (tenzij een stukje Java appletcode); daarna kan u on line beelden bewerken, zonder enige software. Het ondersteunt BMP, GIF, JPEG, ICO bestanden, evenals bewegende GIF bestanden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.imageauthor.com/index2.jsp

* Host bestand
Op uw computer kan u een host-bestand aanmaken, waarin de toegang tot bepaalde sites ontzegd wordt. Zo kan u vermijden dat uw computer verbinding legt met bepaalde ongewenste sites (advertenties, spyware, spam enz)
U vindt ook de instructies waar u dit bestand moet plaatsen.
[Taal: Engels]
http://someonewhocares.org/hosts/

* Cijfertjes
Wij hebben het voortdurend over bytes, kilobytes enz. Maar 1 kilobyte is nu eenmaal niet 1000 bytes, maar 1.024 bytes.
Meer cijfertjes over bits en bytes vindt u op deze site.
[Taal: Engels]
http://www.jamesshuggins.com/h/tek1/how_big.htm

* Gouden regels voor bloggers
Wil u zelf een online dagboekje bijhouden, een blog? Dan moet u hier eens kijken. Daar vindt u namelijk de gouden regels die u in het oog moet houden wanneer u een blog aanlegt. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.bloggerforum.com/modules/xfsection/article.php?articleid=17

* Vrijdag animatiedag : zoek de verschillen (game)
Zoek de 5 verschillen in (maximum) 15 foto's maar let op : de tijd loopt. Soms zijn de verschillen makkelijk, maar soms ook niet. Wie de full-version van het spelletje koopt kan meer dan 100 foto's voorgeschoteld krijgen. Leuk spelletje.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.katgames.com/5spots/5spots.html

* Vrijdag animatiedag : Jumpers (wmv)
Dit indrukwekkend filmpje laat eerst wat voorbereiding en training zien en dan krijgt u fragmenten uit clips en films waar de stuntman zijn jumps in het echt uitvoert. Als u de volgende keer iemand van een gebouw naar een ander ziet springen, dan weet u dat daar dus heel wat training aan voorafgegaan is ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.hugi.is/hahradi/bigboxes.php?box_id=51208&f_id=967

* Vrijdag animatiedag: 16 miljoen rechters
Speel het spel 'zestienmiljoenrechters' en kruip in de huid van een rechter. Neem tien minuten plaats op de stoel van de rechter en oordeel over vijf waargebeurde rechtszaken. Ontdek hoe jij, andere spelers en echte rechters denken over de (Nederlandse....) grondwet. [WIm W]
[Taal: Engels]
http://www.zestienmiljoenmensen.nl/rechters/flash.htm

=== VERS VAN HET KLAVIER ====

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Erik Van Neygen en Sanne
Hun relatie was ooit veelbesproken, maar ondanks alle kwatongen houdt ze nog steeds stand en werd ze in 1995 bezegeld met een dochtertje. Muzikaal scoorden ze samen o.a. met het alomgekende "Veel te mooi". Na een korte pauze, trekken ze weer rond met hun muziek.
http://www.erikensanne.be/

- Charlotte Church
Deze jonge Britse zangeres gaat binnenkort een duet opnemen met R&B zangeres Alicia Keys.
http://www.charlottechurch.com

- Burt Reynolds
OfficiŽle site van deze bekende acteur. Won reeds een Golden Globe en werd ooit genomineerd voor een Oscar.
http://www.burtreynolds.com/

- Skye McCole Bartusiak
OfficiŽle website van deze piepjonge actrice die o.a. meespeelde in 24, Frasier, Judging Amy, ...
http://www.skyemccolebartusiak.com/

- Mary L Carter
Deze Amerikaanse actrice speelde o.a. mee in de TV series NYPD Blue, JAG, ...
http://www.marylcarter.comUw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Muziekwinkel Sony valt iTunes aan
- Populaire fun-elektronica
- Laptop op schoot slecht voor sperma
- Een boek als een bijl
- Zeeziek van nieuwste computergames
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- World Rally Championship 4
- Een fotoalbum op je eigen website
- Download een gratis set kerst-emoticons
- Playstation 2: Dunner dan ooit
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
- Bouwplaten van de psyche
- Het schreeuwen van de bomen
Om te voorkomen dat 2004 eindigt zonder dat er ook maar iemand heeft geluisterd naar Bubblegum van Mark Lanegan zingt NUWIJWEER het loflied op zijn laatste cd.
- Baas over eigen pc
Oh, het is zo mooi: al die gratis applicaties die je kunt downloaden op internet. Of toch niet?
- Rassenwetgeving
Wordt er straks onder de vlag van neutraal openbaar onderwijs assimileringspolitiek bedreven? Of is het keurige integratie?
- Herinnering aan Remkes
Angst lijkt het toverwoord te zijn van dit kabinet in het algemeen en Remkes in het bijzonder. Angst voor de stilte. Eric Metz maakt die herinnering blijvend.
http://www.nuwijweer.nl*** Webfactor
- Draadloos internet in de lucht
- 1,3 miljard pc's in 2010
- Steeds meer aankopen via internet
- Britney meer gezocht dan Paris
- Computervirus als kerstgroet
- Google doet suggesties
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: Nieuws van Sanyo
- Inside Internet: Firefox navigator sterker dan voorzien?
- Network & Telecom: 3Com koopt TippingPoint over
- Mac Addict: Panther nogmaals verbeterd
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
- Creative Commons naar BelgiŽ vertaald
- 130.000 elektronische identiteitskaarten per maand
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Muziek: Seduced on da Beat
- Humor: The umbilical Brothers
- Late Night: The Best of Angelina Jolie
- Muziek: WXandee cuts Both Ways
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Adware begint virusachtig gedrag te vertonen
- Kritieke configuratiefout opgelost in XP SP2 firewall
- 'Ontwikkelingslanden moeten meer met internet doen'
- Onbemande vliegtuigen bieden draadloos internet aan
http://www.tweakers.net

*** Elektro.be
- Packard Bell Easynote: Cinema breedbeldscherm
- Lacie: Bigger Disk Extreme: 1 terabyte en meer
- Nokia voorziet batterijen van hologram
- Samsung ontwikkeldt mini geheugenkaart voor mobiele telefoons
- Canon Pixma: printers voor in de woonkamer
- TV2000: Nieuwe Vlaamse televisiezender in 2005
http://www.elektro.beWikipedia


Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:
- Grote hagedis uit de familie kameleons -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Parson%27s_kameleon
- Hof dat tot doel heeft de mensenrechten in de Organisatie van Amerikaanse Staten te beschermen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Interamerikaans_Hof_voor_de_Mensenrechten
- Ruïnes van een voormalig kasteel in Haarlem -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_ter_Kleef
- Sovjetrussisch politicus, auteur en publicist -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Anatoli_Loenatsjarski
- Romanisering van het Oekraïens -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Romanisering_van_het_Oekra%EFens
- Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Obsessief-compulsieve_persoonlijkheidsstoornis
- Fictief land in Oost-Europa, dat een rol speelt in de Avonturen van Kuifje -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Syldavi%EB
- Vast onderdeel van een eigendomsoverdracht -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Levering

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:
- Nieuwe president van RoemeniŽ -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Traian_Basescu
- Prins Bernhard is nog veel in het nieuws -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Prins_Bernhard

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:
- Alle regionale hoofdsteden van ItaliŽ hebben vanaf deze week een artikel -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Regio_%28Itali%EB%29

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tips Nieuwslezer: Forte Free Agent
1 Inleiding
Nieuwsgroepen zijn een ondergewaardeerd stukje van het hedendaagse internet geworden. Het is allemaal zo flashy, zo multimediaal, dat hetgeen waar het eigenlijk om gaat (het uitwisselen van informatie, het helpen van elkaar) in een vergeethoekje wordt gedrumd.
De nieuwsgroepen, een van de oudste structuren van het internet, verdienen eigenlijk veel meer aandacht dan zij nu krijgen. En daarom willen wij u een beetje op de goede weg zetten, door u wegwijs te maken in een van de beste programma's waarmee u kan deelnemen aan de nieuwsgroepen: Forte Agent.
U kan uiteraard ook in Outlook of Netscape berichten in de nieuwsgroepen lezen en beantwoorden, maar wij vinden de gespecialiseerde software van Forte veel beter, omdat ze meer mogelijkheden biedt. In de volgende dagen proberen wij u op de goede weg te zetten.

* Tips Nieuwslezer: Forte Free Agent
2 De download en het installeren.
Vooraleer u begint, moet u eventjes wat informatie bijeenzoeken, namelijk het adres van de nieuwsserver (NNTP) van uw provider. In het geval van Telenet is dat bijvoorbeeld news.telenet.be. De juiste gegevens vindt u bij uw provider. Verder hebt u het adres nodig van de mailserver (SMTP) van uw provider; bij Telenet is dat mail.out.telenet.be
Dan begint u aan de download.
Wanneer u naar de website gaat van Forte (1) dan vindt u voornamelijk links naar de betalende versie 2.0 van de nieuwslezer. Gaat u echter naar de site van Download.com (2), dan vindt u daar de gratis versie 1.93. Download het 2,29 MB grote bestand. Dubbelklik het en kies dan bij het welkomscherm voor de Gratis versie (I'd like to use Free Agent, a free newsreader with fewer features)
U krijgt nu een invulscherm waar u zowel de nieuwsserver als de mailserver moet invullen, alsook uw e-mailadres en volledige naam.
Klikt u op ok, dan wordt in het volgende scherm gevraagd of u een volledige lijst van de nieuwsgroep wil downloaden, die uw provider u aanbiedt. Klik op ja en ga dan even een kopje koffie halen, want het downloaden van die lijst kan wel even duren. Afhankelijk van de provider kunnen dat er wel meer dan 30.000 zijn!
Onderaan in de balk kan u het downloaden volgen. Bij onze breedbandverbinding viel het downloaden nogal mee (enkele seconden slechts) en wij kregen meer dan 36.000 nieuwsgroepen aangeboden.
Morgen zien we wat we met die nieuwsgroepen gaan doen.
http://www.download.com/Free-Agent/3000-2164_4-10180540.html?tag=lst-0-1
http://www.forteinc.com

* Tips Nieuwslezer: Forte Free Agent
3 Kijken en proeven (1)
Als u niets hebt veranderd aan de standaardinstellingen, hebt u nu een scherm met bovenaan een linker en rechtervak en onderaan een groter vak dat beide helften beslaat. (dit kan u later nog wijzigen dus) Links bovenaan vindt u een lijst met beschikbare groepen, rechts komen later de headers (koppen) van de boodschappen, onderaan komt de inhoud (body) van de geselecteerde boodschap.
Neem nu het vak met de ellenlange lijst van alle nieuwsgroepen die uw provider aanbiedt. Neem even de tijd om die lijst rustig te bekijken. U zal bemerken dat die in verschillende delen uiteenvalt..
Wij zetten de grote groepen even op een rij
alt - min of meer alternatieve onderwerpen
be - alles wat met BelgiŽ te maken heeft
biz - zaken, commercials
comp - computers en software
news - over de nieuwsgroepen zelf
rec - sport, hobby's, recreatie
sci - wetenschap
soc - sociale en maatschappelijke onderwerpen
talk - groepen met veel discussie
Bij elk van die hoofdgroepen (en er zijn er nog veel, veel meer!) zal u onderverdelingen vinden. Zo kent de hoofdgroep "be" ook be.comp, be.comp.games, be;comp.internet, enz Natuurlijk zijn er ook groepen onder de hoofdrubriek "nl" voor Nederland, "de" voor Duitsland, enz.
En dan zijn er nog speciale groepen die vaak enkel toegankelijk zijn voor de abonnees van een bepaalde provider. Zo biedt telenet groepen aan onder "pandora"..
Hebt u even naar die enorme keuze kunnen kijken? Duizelt het u, maar jeuken uw vingers om aan zo'n groep deel te nemen?
Dan gaan we morgen aan de slag met het "proeven" van de sfeer van een nieuwsgroep..

* Tips Nieuwslezer: Forte Free Agent
4. Kijken en proeven (2)
Een leuke groep is bijvoorbeeld be.absurd. Gaan we even proeven? Klik de bewuste nieuwsgroep aan, klik Online - Sample headers from selected groups.
U krijgt nu een volgend menu, waarbij u kan kiezen of u een welbepaald aantal boodschappen wil downloaden (dat u zelf instelt). Alle boodschappen die in de laatste X dagen gepost zijn (waarbij u ook deze datum kan instellen).
Dat is een handig ding, want een (goede) provider houdt nu eenmaal àlle boodschappen bij, ook van een hele tijd terug. Als u geen limiet zou instellen, dan zou u heel wat boodschappen moeten downloaden!
Kies voor de eerste optie en vraag 300 boodschappen op. U krijgt nu de boodschappen binnen (onderaan is een balk die de actie volgt)
U bemerkt nu in het rechtervak de headers (titels) van de boodschappen. Bovenaan zijn er titelbalken, waarop vermeld zijn: "thread" (of er een hiŽrarchie is van boodschappen en hoeveel onderliggende boodschappen er zijn), de titel, de auteur, de datum dat het bericht gepost is. Zoals bij de meeste windowsprogramma's kan u op de titelbalken klikken om de boodschappen te sorteren: klik op Subject: de boodschappen worden op onderwerp geklasseerd; door op Author (auteur) te klikken, worden ze per afzender geschikt (en ziet u meteen wie er erg actief is!). Door terug op Thread te klikken, komen de boodschappen terug netjes in hun oorspronkelijke vorm.
Door te dubbelklikken op een bepaalde boodschap, wordt zij getoond in het grote vak onderaan. Door op het vlagje naast een header te klikken, wordt de boomstructuur van de mails uitgeklapt. Klik nogmaals op de header om de structuur weer te verkleinen.

* Tip Windows XP - Demo draaien
Hebt u Windows XP nog niet geïnstalleerd, maar bent u wel nieuwsgierig naar dit nieuwe besturingsysteem? Dan hoeft u niet meteen het pakket aan te schaffen; om een eerste indruk te krijgen kunt u ook het demofilmpje van Microsoft bekijken.
Dit kan het makkelijkst op het internet, op deze site: http://www.microsoft.com/netherlands/windows/windowsxp/experience/default.asp vindt u verschillende demoís van zowel de Home als de Professional Edition van Windows XP. Hoewel de demoís zijn overgoten met een dikke commerciŽle saus, toch geven ze een goed beeld van de look en feel van Windows XP.
Sommigen vallen ervoor, anderen vinden het maar een flauwe kopie van Appleís aqua-look, over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.
Om online de demo te kunnen bekijken, hebt u alleen Internet Explorer 4.0 (of recenter) nodig, met een plug-in voor Macromedia Flash.
Een breedbandverbinding is overigens wel handig, want de Flashdemo neemt maar liefst 2 MB in beslag. Beschikt u niet over een dergelijke internetverbinding, dan loont het misschien de moeite op zoek te gaan naar iemand die Windows XP al wel heeft geïnstalleerd.
Het betreffende demofilmpje is namelijk ook op de officiŽle CD-ROM te vinden.
Bron: PCM / Marcel Grootscholten via Digiweetjes

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* Master Your Windows
Win98/ME/XP - freeware
Met dit progje krijgt u terug controle over uw Windows: het controleert auto-run onderdelen bij startup en u kan die activeren of uitschakelen, naar wens. Het bevat een tool om automatisch alle venstertjes te sluiten, om automatisch alle vensters in maximale grootte te openen, enz. (Bron: Wim W)
http://piussoft.tripod.com/

* Nog meer uitleg-progjes.
Eerder deze week hadden wij het over Screen 2 Webflash, een progje dat alles wat zich op uw scherm afspeelt, opslaat als Flashfilmpje, zodat u iets duidelijk kan uitleggen. Medewerker Wim Wylin heeft nog enkele tips:
Er bestaan nog (minstens) drie andere programma's die ik graag in dit verband signaleer:
De BESTE én duurste: Camtasia Studio ($299). Om te koesteren. Zoonlief Wouter gebruikt het voor de klas en het blijft de leerlingen fascineren. Niet makkelijk om ermee te beginnen maar, net zoals bij "Photoshop", het programma biedt zoveel mogelijkheden dat je er toch enkele weken mee zoet bent. Overigens gebruikt "Adobe" zélf dit programma om zijn visuele cursussen op zijn website in mekaar te knutselen. (1)
DemoCharge ($49.95) (2)
GhostMouse (free) zonder stem!! (3)
http://www.techsmith.com/products/studio/default.asp
http://www.yessoftware.com/products/product.php?product_id=19
http://www.mrdo.com/1.html#Freeware

* Uw eigen toolbar
Windows - freeware
Bij de nieuwsberichten van deze week hebt u kunnen lezen over al die toolbars die nu uitgekomen zijn. Maar wist u dat u ook uw eigen toolbar kan maken? Met dit progje wordt het een fluitje van een cent! (Bron: Wim W)
http://www.toolbardesign.com/index.php

* Kill Win
Windows - 323k - freeware
Wordt het wat laat en zijn uw vingertjes moe? Laat dan dit progje het werk voor u doen, om uw Windows af te sluiten. Het bevat verschillende extra mogelijkheden, zoals een timer.
http://www.borgking.de/bk-soft/killwin.htm

* Eenheden omzetten
Windows -152k - Gratis
Dit progje zet allerlei maten om: gewicht, versnelling, hoeken.. noem het maar en het wordt behandeld in dit progje. [Bron: Wim W]
http://www.joshmadison.com/software/convert/


* 2Pic
Windows - 3MB vrije ruimte - freeware
Er bestaan heel wat beeldbewerkingprogramma's, maar dit springt er wel bovenuit. Eerst en vooral omdat het van Nederlandse makelij is, ten tweede omdat het gratis is en ten derde omdat het zich gespecialiseerd heeft in het in elkaar laten overvloeien van 2 beelden. Probeert u zelf eens "Bill Gates" en "wanted" ineen te flansen..(Bron: Wim W)
http://wwwhome.cs.utwente.nl/~moor/2pic/frames.php?lang=nederlands

* Word naar PDF
Windows - 1,29 MB - freeware
Van dit progje bestaan een freeware en sharewareversie; uiteraard bevat de freeware versie niet alle mogelijkheden van de pro-versie. Wat het doet? Zoals de titel het aangeeft: van een Word document naar een PDF formaat omzetten. (Bron: Wim W)
http://www.smile-to-me.de/download.htm

Nagekomen reactie:
Lezer Jozef Andriessens heeft nog enkele bijkomende tips:

- Met CutePDFWriter kun je al wat kan geprint worden, als PDF-bestand opslaan. Dat gratis programmaatje vind je op
http://www.cutepdf.com/Products/CutePDF/writer.asp

- Ook gratis is pdf995. Al wat kan geprint worden, kan als PDF-file bewaard worden. Met dat programma kun je nog veel meer doen. Het is gratis en je vindt het op
http://www.pdf995.com/download.html
Beide programma's maken een virtuele printer aan. Als je een document of een afbeelding als PDF-file wilt opslaan, klik je de 'printer' aan van het gekozen programma.

* Active Web Reader
Windows - 931k - freeware
Een progje om RSS newsfeeds te lezen, erg goed en gratis bovendien (Bron: Wim W)
http://www.deskshare.com/download_details.aspx?ID=20

* Vrijdag Macdag: A-Dock X
Mac OS X 10.2 - 2,84 MB - shareware $15,99
Een progje om de mogelijkheden van uw Dock uit te breiden, o.a. een 10-folders diepe boomstructuur
http://www.download.com/A-Dock-X/3000-2234_4-10341732.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: MacStitch
Mac OS X - 4 MB - shareware
Handwerken en computeren, gaat het samen.? Met dit progje ontwerpt u uw eigen kruisjessteekpatronen.
http://www.download.com/MacStitch/3000-2309_4-10047791.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Rik Lambrechts reageerde op ons artikel over de samenwerking Firefox/IE:

<<<
Hallo,
In NeTTieS nr. 379 staat een item over Firefox en Microsoft, naar aanleiding van een artikel op The Inquirer :
http://www.theinquirer.net/?article=20046 .
Inderdaad, een url in de vorm van http://http//xxx.xxx ingeven in Firefox's adresbalk voert naar www.microsoft.com . Als je goed oplet kan je zien dat er eerst contact wordt gemaakt met Google en dan pas met Microsoft .
Geef eens in Firefox de url http://ftp//xxx.xxx in en (ook weer via Google) beland je bij CuteFTP ( http://www.globalscape.com ) ...!
Probeer eens http://travel//xxx.xxx en Travelocity is de gelukkige (http://www.travelocity.com/) .
Evenzo leidt http://movies//xxx.xxx naar Movies.com (http://movies.go.com/). Ik begin in ieder geval een verband te zien, en dus "Don't suspect Firefox, blame it on Google ! "
Rechtzetten maar ??
>>>

Wat we met deze doen - bedankt voor de correctie!
~~~~~~~~~~

Lezer H. Mulders heeft een tip voor de gebruikers van Panda antivirus software:
<<<
Tip,
Ik gebruik al enige tijd het Panda anti-virus programma met uitstekende resultaten. Bij problemen moet je je in verbinding
stellen met de Belgische helpdesk.
Zo ook bij mij. Het updaten lukte voor geen meter meer. Verder werkte alles goed. Maar updaten ho maar.
Het Belgisch advies van de helpdesk bracht redding.
Heeft u Nero met INCD op de PC staan was hun vraag. Ja dus.
Alleen INCD verwijderen en de rest zo laten.
En zie, na verwijdering van IN CD werkte Panda weer als vanouds. Het schijnt dat INCD meer problemen geeft ook in
andere proggies volgens de Panda helpdesk.
H. Mulders
Amstelveen.
>>>
Bedankt voor de Tip!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het is goed om belangrijk te zijn, maar het is belangrijker om goed te zijn.