Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4,506
(4.001 wekelijkse editie
505 dagelijkse update)
Deadline van deze editie: 16/12/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 379 van 11/12/2004Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Gegroet lezers,

Even aandacht schenken aan cijfertjes: voor de wekelijkse editie hebben we de kaap van de 4.000 abonnees gerond. En over 2 weken gaat NeTTies zijn 9e jaar in. Mooie cijfers, om trots op te zijn, nietwaar? Dat kon natuurlijk enkel bereikt worden dankzij u, onze trouwe lezers, en dankzij onze vele vaste en losse medewerkers die ervoor zorgen dat elke week weer een editie in uw mailbox ligt.

Deze week moeten wij met spijt in het hart melden dat het Nederlandstalige e-zine landschap weer een stukje kaler geworden is: jarenlange vaste waarde SmallZine houdt ermee op. U leest er in de nieuwsrubriek meer over.

We wensen u veel leesplezier met de vele tips die onze medewerkers weer voor u bijeengezocht hebben, en hopen u volgende week, bij leven en welzijn, weer te mogen begroeten.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Frankrijk: overheid steunt reisagenten
De traditionele reisagenten hebben het niet voor de wind. Het internet is een geduchte concurrent geworden. Internauten kunnen er, als ze de moeite doen om even wat rond te zoeken, een ticket vinden dat veel goedkoper is dan wat de gewone reisagent kan aanbieden.
En dus moeten de reisagenten, als zij per sé een ticketje willen verkopen, onder die on line prijs gaan en dat kan alleen maar door in te boeten op hun commissie. En dat is dus hun boterham. Kortom: de traditionele reisagent moet de buikriem fel aanhalen.
In Frankrijk heeft de overheid dat begrepen en ze heeft haar steun betuigd aan de reisagentschappen.
"Alles via het internet" is nog niet voor morgen - zo verklaarde de Franse minister van Toerisme. Het menselijk contact is onvervangbaar en de menselijke dimensie zal de basis worden van het beroep.
Wat de Franse autoriteiten concreet willen doen? Een campagne bijvoorbeeld, waarvoor 100.000 euro werd uitgetrokken. Maar voor de rest blijft het bij schone woorden...
http://fr.news.yahoo.com/041204/1/4641z.html

* Napster-stichter gooit het roer om
Shawn Fanning, 24 en stichter van P2P ruilsysteem Napster en daarmee ook een pionier in de vrijbuiterij op het internet, gooit het roer volledig om.
Volgens dit bericht bij Yahoo France zal Fanning een nieuw bedrijf oprichten, dat als doel heeft: het volgen van de ruil van muziekbestanden op het internet en ervoor zorgen dat de auteurs van die stukken hun verdiende vergoeding toch krijgen.
Onze Fanning was ooit de 'enfant terrible' van de muziekindustrie. Hij werd zelfs door de rechter veroordeeld voor het oprichten van zijn P2P ruilsysteem. En nu komt hij uit met "Snocap", een technologie die als doel heeft om, tussen alle songs die op het P2P systeem worden uitgewisseld, die songs te vinden die auteursrechterlijk beschermd zijn.
En Snocap zou dan de personen kunnen terugvinden die die illegale muziek downloaden. Platenmaatschappij UMG heeft in elk geval al een akkoord gesloten met Snocop.
http://fr.news.yahoo.com/041204/1/463fx.html

* Lycos Europe legt zijn anti-spam tool het zwijgen op
Verleden week kon u lezen hoe Lycos een screensaver had uitgebracht, die spammers op de vingers moest tikken. MakeLoveNotSpam, de screensaver in kwestie, zou bekende spammers bombarderen met valse internet-requests.
Wij hadden daar onze bedenkingen bij en zo hadden heel wat internauten dat ook: de site waar de screensavers gedownload konden worden, werd op haar beurt het slachtoffer van hack-aanvallen. Vrijdag was de site de hele dag onbereikbaar.
Nu kan u de site weer bezoeken, om er een pagina te vinden die meldt: "Stay Tuned", of: even geduld. Blijkbaar heeft Lycos even tijd nodig om zich te bezinnen: was onze actie wel verantwoord en wat gaan we nu doen?
Leest u de achtergronden bij Yahoo France.
http://fr.news.yahoo.com/041203/44/4630q.htmlµµ

* Breedband in de lift
Volgens BBC Tech blijft het gebruik van breedbandinternet maar stijgen in Europa. Dat zou ten koste gaan van het kijken naar tv.
Oorzaak, volgens de wetenschappers: de goedkopere prijs van breedband in Europa. En ook de toename van de "bruikbaarheid" van het internet.
Of is het misschien zo dat de mensen stilaan begrijpen dat de bruikbaarheid van de tv toch maar beperkt is, in vergelijking met de steeds maar breder wordende mogelijkheden van het internet?
Trouwens: volgens een nieuw onderzoek van Insites (3) dreigt de groei van internet in BelgiŽ te stagneren. Er is dringend nood aan goedkope pc's, wil de groei opnieuw worden aangewakkerd.
http://slashdot.org/articles/04/12/05/1726224.shtml?tid=95&tid=129
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4065047.stm
http://www.webwereld.nl/nav/nb?20211

* Een nieuw muziekmodel: zonder DRM!
Of we het nu willen of niet: het muziekmodel mét DRM (Digital Rights Management) wordt ons de strot ingeduwd. We zijn niet te betrouwen, zo lijken de platenmaatschappijen wel te denken, we zijn met zijn allen piraten in spé en daarom worden onze rechten beknot: de platenmaatschappijen bepalen wat er nog wel en niet mag gebeuren met de muziek die u aankoopt. Een keer kopiŽren, of helemaal niet, op uw pc zetten, overzetten naar de MP3-player: u bent echt beperkt in uw rechten.
Daarom is het goed dat er eens een bedrijf iets helemaal anders doet en muziek verkoopt die geen DRM bevat. Niet alleen dat - de muziek wordt aangeboden in een volledig open en patentvrij formaat.
Een heel interessant artikel over dit lovenswaardig initiatief vindt u bij The Inquirer.
http://www.chipzilla.com/?article=19921

* Firefox zoekt het bij Microsoft?
U kan het geloven of niet, maar Firefox blijkt een speciale band te hebben met Microsoft. Nochtans zijn beiden als het ware concurrenten.
Het gekke verhaal vonden wij bij The Inquirer. Daar stond te lezen dat, als iemand een foute url-ingeeft, met name twee keer de combinatie "http" gebruiken bij het adres, dan wordt die persoon doorgesluisd naar de startpagina van Microsoft en niet naar een standaard pagina van Firefox, waar u op uw fout wordt gewezen.
Wij deden de test en het klopt. Tikt u zelf maar in (als tenminste de fout, wanneer u dit leest, nog niet werd gecorrigeerd) http://http://www.netties.be.
http://www.theinquirer.net/?article=20046

* Providers en breedband
Toen de providers uitkwamen met breedband internetverbindingen, was de algemene opvatting dat de breedbandgebruiker, nu hij zo'n verbinding had, wel ietske meer zou doen wat hij anders doet (surfen, mail checken) maar dat hij a. niet voortdurend on line zou zijn en b. geen spectaculaire nieuwe dingen zou doen die al die breedband ook daadwerkelijk zou opslokken.
Volgens dit artikel bij Cnet is dat dus verkeerd gedacht. Want met breedband zijn er ook nieuwe mogelijkheden ontstaan. Er is natuurlijk het ruilen van bestanden via het internet, maar volgens sommige bronnen zou on line gaming de grote slokop van de toekomst worden. En de lancering van Halo2 zou de providers met een schok wakker schudden en hen wijzen op dit fenomeen.
Nu is het wel zo dat deze opinie afkomstig is van een bedrijf, dat producten verkoopt om internetverkeer te beheren en in goede banen te leiden - dus is de kans natuurlijk groot dat dit bedrijf een beetje voor eigen zaak spreekt. Maar het blijft een feit dat de providers er zich goed bewust van moeten worden dat de gebruiker die breedband ook daadwerkelijk in beslag neemt, dankzij de nieuwe toepassingen.
http://news.com.com/Does%20the%20Halo%202%20effect%20threaten%20broadband/2100-1034_3-5481727.html?tag=techdirt

* Kopen op een veiling: we betalen niet meer voor de fun
Wie al eens heeft deelgenomen aan een veiling, weet hoe spannend dat kan zijn. Bij internetveilingen zoals bij eBay is dat net zo. En soms zijn we bereid om extra te betalen voor de 'thrill' die zo'n veiling ons geeft - vaak betalen we het hebbeding in kwestie zelfs té duur, maar dat vinden we niet erg, omdat het winnen van de strijd om het gegeerde object ons ook wel wat waard was.
Maar aan die trend blijkt een einde te komen, aldus dit artikel bij New York Times. Steeds meer mensen gaan bij eBay naar de winkels waar u voor een vaste prijs iets kan aankopen - de "buy now" artikels. Veilingen worden nog altijd wel gebruikt voor rare en aparte zaken, maar voor 'reguliere' artikels blijkt die vaste prijs steeds meer in trek.
http://techdirt.com/articles/20041206/1914208_F.shtml

* Universal met digitaal experiment
Dat het internet voor een heel andere manier van muziek beleven heeft gezorgd, is een feit. Ook de distributie van muziek is erg veranderd en met dit berichtje wordt er weer een stap gezet naar een vrijere muziekwereld die meer kansen biedt aan de artiest.
Universal Music Group is namelijk met een experiment begonnen, waarbij aan een handvol kleinere artiesten de kans wordt geboden om hun muziek enkel digitaal uit te brengen, om dan verkocht te worden via diensten zoals iTunes van Apple, Rhapsody van RealNetworks, MSN Music van Microsoft.
Als het publiek de songs lust en er meer dan 5.000 exemplaren worden verkocht, dan zit de kans erin dat UMG ook de song uitbrengt in CD-formaat en distribueert in de bakstenen winkels.
Een mooi initiatief dus, een goede kans voor jonge artiesten. Maar kwatongen beweren dan weer dat dit voor Universal eigenlijk alleen maar een manier is om artiesten uit te testen, zonder er veel geld in te moeten steken. Aan u het oordeel.
http://www.avrev.com/news/1204/6.universal.html

* Hommeles in Nederland over Microsoft deal
De Nederlandse overheid is van plan om Microsoft software aan te kopen voor zo'n 245.000 desktop pc's. En dat is sommige parlementariŽrs in het verkeerde keelgat geschoten. Met name D66, SP, GroenLinks en PVDA zijn ongelukkig met dit voornemen, dat de staat 147 miljoen euro zal kosten.
Het is nog maar 2 jaar geleden dat in de Nederlandse Tweede Kamer een voorstel van de groenen unaniem werd aangenomen, om tegen 2006 alle systemen in de openbare sector uit te rusten met open standaards. Microsoft deed toen dat voornemen af als naïef en eenzijdig en voorspelde dat het niet zo simpel zou zijn om over te schakelen op open broncode software.
Maar zo naïef en eenzijdig is dat allemaal niet hoor. Neem maar een voorbeeld aan de stad Haarlem. Daar heeft de overheid meer dan 2.000 desktops gemigreerd naar OpenOffice.org, de gratis kantoorsuite die op het open broncodesysteem is gebaseerd. De stad besloot tot die overschakeling, omdat een upgrade naar een nieuwe versie van MS Office 500.000 aan licenties zou kosten.
De migratie naar OpenOffice.org, plus de opleiding van de werknemers om die overstap te maken, heeft 50.000 euro gekost, dus 90% lager dan wat aan Microsoft betaald moest worden.
Verschillende parlementariŽrs vragen nu om een verklaring. Want, zo wijzen zij erop, voor elk (IT) project van EUR 236.000 en meer moet er eigenlijk een openbare aanbesteding worden uitgeschreven. En dat is dus niet gebeurd...
http://www.theregister.co.uk/2004/12/08/dutch_adopt_microsoft_mps_shocked/

* Adware-bedrijven spelen kannibaaltje met elkaars software
Bedrijven die u buiten uw weten spyware opsolferen om u daarna met ongewenste advertenties te bestoken, hebben nog een andere slechte gewoonte (of een goede?): zij zorgen er ook voor dat de software van een concurrent die al op uw pc aanwezig mocht zijn, 'gedood' wordt zodat hun software zijn werk kan doen.
Deze kwalijke praktijk kwam aan het licht bij een proces in Seattle, waar twee bedrijven elkaar van zulke praktijken beschuldigden. Om juist te zijn: de software van het bedrijf DirectRespons zou de Internet Optimizer software van haar concurrent "killen" (de bestanden wissen op de harde schijf van de gebruiker en uit het register). Dat zou geleid hebben tot het verlies van 1 miljoen "klanten". Dat die klanten tegen heug en meug 'klant' geworden waren, dat wordt eventjes buiten beschouwing gelaten...
Een interessant verhaal, te lezen bij CNet.
http://news.com.com/Adware+cannibals+feast+on+each+other/2100-1024-5482276.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703

* SmallZine stopt ermee
Een van de laatste traditionele waarden van het Nederlandstalige internet, SmallZine, stopt ermee.
8 jaar lang heeft het e-zine trouw bericht gebracht over het reilen en zeilen van het internet- en computerwereldje. Erg bekend was de verkiezing van het e-zine van het jaar, waar ook NeTTies regelmatig een eervolle vermelding kreeg.
De verantwoordelijken van SmallZine nemen op een heel toffe manier afscheid van hun lezers. Eerst en vooral respecteren zij diens privacy en vernietigen zij het hele adressenbestand van 31.000 lezers - iets wat alleen maar lof verdient. Bovendien hebben zij in het laatste nummer een lijstje opgesteld, van alle benodigdheden voor iedereen die een eigen website onderhoudt. U vindt het terug op onderstaand adres, onder de rubriek "Het Zwitsers webmes". Aanbevolen lectuur.
En tot slot kan u uw waardering en een afscheidswoord kwijt in het forum, dat nog tot eind van dit jaar on line zal blijven staan.
Wij citeren medewerker Wim Wylin over dit verdwijnen:
"Nog een idealist van het eerste uur die ermee ophoudt. Daarmee verdwijnt ook Van Jole.... Snik, snik....
Als nu ook nog "Netties" zou verdwijnen, ja, dan is de laatste portie "idealisme" (ouderwets, misschien aftands woord, maar ik vind geen beter) in het Nederlandstalige webgebeuren weg en dan zie ik het héél somber in."
Wees gerust - wij blijven nog eventjes ;)
Wij wensen de collega's van SmallZine veel geluk toe met hun verdere projecten en danken hen voor de vele jaren uitstekende lectuur die ook wij bij SmallZine gevonden hebben.
http://smallzine.nl/?8200 (registratie verplicht)

* Slachtoffer van een hoax? U bent niet alleen!
Het is niet leuk, wanneer u slachtoffer wordt van een flauwe grap. U kent ze wel - die kettingmails over een bepaald gevaar (gevaarlijke naalden in stoelen in de filmzaal bijvoorbeeld) of over een prijs die u krijgt als u een bepaalde boodschap naar 10 vrienden doorstuurt..
Maar troost u. U bent niet de enige. Zelfs de 'groten' der aarde worden al eens slachtoffer van zo'n hoax. Zo bijvoorbeeld Scott McNealy, CEO van Sun Microsystems. Op een voordracht die hij hield, toonde hij een foto van hoe men in 1954 dacht dat de computer van de toekomst eruit zou zien.
Maar die foto was vals. Het was een slimme met Photoshop gemaakte vervalsing van de cockpit van een duikboot. Er werd een oude typmachine aan toegevoegd, een oude tv en zo ontstond een 'oude' foto, gemaakt in deze tijd.
Een leuk verhaal, dat we vonden bij Geek.com
http://forums.fark.com/cgi/fark/comments.pl?IDLink=1115586
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Dec/gee20041209028180.htm

* Crematie on line
Het afscheid van dierbaren is iets intiems. Al hebt u die persoon al jaren niet meer gezien, wanneer u zijn overlijden verneemt, dan wil u toch een laatste groet brengen. Helaas zit u erg ver weg. Wat nu?
In India heeft een crematorium besloten om de nabestaanden van hun 'klanten' ter wille te zijn, wanneer zij niet lijfelijk aanwezig kunnen zijn bij de afscheidsdienst. Zij maken van de crematie een webcast, zodat de nabestaanden vanop afstand toch deel kunnen nemen aan het gebeuren.
Nu kan u zeggen dat zoiets toch niet het "echte" is. Maar dan zou u ook kunnen zeggen dat het beluisteren van een eucharistieviering via radio of tv, ook niet "echt" is, in de zin dat het niet telt voor de kerk. En nochtans aanvaardt de kerk het beluisteren van de eredienst via radio of tv, als het voldoen aan de wekelijkse verplichtingen.
In elk geval: de site waarop de beelden van de crematie te zien zijn van dit bedrijf, zijn afgeschermd en enkel beschikbaar voor familieleden die een paswoord hebben aangevraagd.
Eerlijk gezegd menen wij dat dit toch nog een aspect van het internet is waar wij nog veel meer van gaan horen. Net zoals het internet wordt ingeschakeld voor andere gelegenheden (geboorte, huwelijk, communie, enz), zal het internet ook bij de dood een grotere rol gaan spelen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de in memoriam site. (2)
http://inhome.rediff.com/money/2004/nov/25moksha.htm
http://www.chipzilla.com/?article=19899
http://www.inmemoriam.be

* Zoekmachine voor muziek
Er is steeds meer muziek te vinden on line; er zijn steeds meer muziekwinkels on line. Maar hoe weet u waar u een bepaalde song kan vinden? De ene muziekwinkel verkoopt namelijk songs van die en die artiest en dat en dat platenlabel. Weet u bij welk label die artiest zit? Kent u zelfs de naam van de artiest, of de song?
Deze zoekmachine moet helpen. U kan zoeken naar songs bij Napster, Buy.com, iTunes en andere muziekwinkels. Maar u kan ook naar audioboeken, video, beltoontjes en spelletjes zoeken.
De dienst is nog in bèta en zal waarschijnlijk niet erg lang bestaan - althans niet zelfstandig. Het is de bedoeling van de makers om de technologie in licentie te geven aan andere zoekmachines.
Bij Silicon Valley werd de dienst uitvoerig getest.
http://www.gofish.com
http://www.siliconvalley.com/mld/siliconvalley/news/local/10282986.htm


=> TIP <=

In samenwerking met Norman.nl kunnen de NeTTies lezers gratis de steengoede Norman Virussoftware uittesten tot 1 februari 2005. Alles wat u moet doen is een mailtje sturen naar Jean Loyens < Jean@norman.nl > met als onderwerp "Gratis Norman". U krijgt dan per mail een key om de software te downloaden en te testen.
Meer info over de software op onderstaand adres.
http://www.norman.nl/

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

* MP3 gaat surround
Muziekliefhebbers zullen hun oren niet kunnen geloven: binnenkort brengen de mensen, die ook de mP3-standaard hebben uitgedacht, een nieuwe standaard uit.
Wetenschappers van Franhofer IIS, Thomson en Agere Systems hebben een encoder en een decoder uitgebracht, die volgens hen bestanden aanmaakt die de helft kleiner zijn dan het huidige MP3-formaat en die ook achteruit compatibel zijn met de gewone MP3..
Surround geluid wordt steeds meer gebruikt en niet enkel in de bioscoop. Steeds meer mensen maken thuis een "home theater" en daar hoort dat surround-geluid bij..
Loop echter nog niet meteen naar de winkel: de MP3 Surround software, met encoder en decoder en WInamp plug)in, zal pas vanaf 31 december 2005 beschikbaar zijn (gratis!)
http://fileforum.betanews.com/detail/MP3_Surround_Evaluation_Software/1102032674/1
http://biz.yahoo.com/bw/041202/25197_1.html

* Zonnebril met MP3-player
Muziek zit niet alleen in uw hoofd, maar binnenkort ook op uw hoofd - meer bepaald op uw neusje en oren. Tenminste als u een muzikale zonnebril koopt van Oakley Thump.
Volgens de makers bent u zo van al die draden af: gewoon de zonnebril opzetten en u bent vertrokken. Via de USB-poort laadt u de songs naar de player en beluistert u ze waar en wanneer u wil.
Geen onhandige player meer die aan uw lijf hangt te bengelen - uw oren zitten op uw kop en daar hoort de player ook thuis! is het motto van de makers.
Het ziet er echt wel prachtig uit hoor. Alleen: in ons landeke is er zo weinig gelegenheid om met een zonnebril rond te lopen... Prijs: 400 $ voor een 128 MB geheugen, 495 voor 256 MB. (Bron: Dave L)
http://oakley.com/catalog/eyewear/thump/

* Thunderbird 1.0 is uit
Enkele weken na de definitieve 1.0 versie van de Firefox browser, brengt de Mozilla Foundation nu ook de definitieve versie 1.0 uit van de Thunderbird e-mail client.
Het product is bedoeld voor veeleisende mailgebruikers en gaat de concurrentie aan met Outlook Express en Eudora van Qualcomm.
Volgens dit artikel bij PCWorld (via Yahoo) bevat het programma een junk mail filter die u verder als het ware opleert, een ingebouwde RSS-reader en een strikte beveiliging die verhindert dat scripts automatisch kunnen draaien. Let op: standaard zal de mail-client géén afbeeldingen downloaden in mails, dus de NeTTies-lezers die op de html-versie zijn geabonneerd, zullen deze instelling moeten veranderen!
Verder gebruikt Thunderbird ook de Mozilla rendering engine om HTML boodschappen te tonen, niet de IE engine van Microsoft, zodat het programma immuun is tegen IE-bugs;
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story2&u=/pcworld/20041207/tc_pcworld/118849
http://www.mozilla.org/products/thunderbird/

* Geller achterna!
Dit artikel vertelt over een succesvol experiment waarbij vier mensen erin zijn geslaagd om de cursor van hun computer te bewegen met hun gedachten alleen. Tevoren was er ook al een geslaagd experiment geweest met een aap, maar bij hem waren er elektrodes in zijn brein ingeplant.
Gelukkig voor de proefpersonen ging het er bij hen niet zo barbaars aan toe: zij moesten enkel een "denk"potje op hun hoofd zetten, met daarin 64 elektroden.
Wetenschappers gebruikten een algoritme dat in staat was om de hersensignalen van de proefpersonen om te zetten in instructies. Alle vier de personen waren in staat om de cursor in twee richtingen te bewegen.
De proefpersonen bestonden uit 2 mannen, die fysiek gehandicapt waren en in een rolstoel zaten en een vrouw en een man. De mindervaliden slaagden beter in hun taak, waarschijnlijk omdat hun brein meer gewend is om om te gaan met fysieke limitaties.
Binnenkort is het dus gedaan met de muisarm - maar gaan we een suffe kop krijgen?
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Dec/gee20041208028159.htm
http://news.com.com/Moving+a+cursor+with+thoughts+alone/2100-1041_3-5481813.html?tag=nefd.top

* Nieuwe versie van Opera (preview 4)
Gelukkig zijn er nog de andere browsers die vernieuwen, zo blijven we lekker bezig! Deze keer is het de beurt aan Opera op een nieuwe (preview) versie aan te kondigen van haar browser.
Het uitzicht in deze nieuwe versie kreeg een grondige revisie; de opstartdialoog werd vernieuwd, er zijn nieuwe knoppen, skins en paneel zijn gemaakt in een blauw-wit kleurenschema (dat u, als u wil, terug kan wijzigen in de klassieke Opera look).
Nog nieuw zijn de Personal Bar en de Pagebar, hotclick, het doorzoeken van de bookmarks; de preferenties werden herwerkt, klik en plak werden verbeterd enz.
http://fileforum.betanews.com/detail/Opera_for_Windows_without_Java/945720329/1


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Informatica: het is leuk, als het werkt. In Frankrijk lagen 800 van de in totaal 4.000 terminals van de spoorwegen plat in de Franse stations. Pas na 24 u werd het euvel hersteld. En in BelgiŽ was het Banksys betalingssysteem zaterdag tussen 15 en 18u, op een piekuur van een piek-koopjesdag, zo traag dat het dood leek. Heel wat winkels zagen hun verkoop in het water vallen.
http://fr.news.yahoo.com/041204/1/463si.html

*** Microsoft heeft zijn eigen opgelegd schema van updates doorbroken, en heeft een week voor schema een patch uitgebracht voor IE.
http://news.com.com/Microsoft+rushes+out+critical+IE+fix/2100-7349_3-5473282.html?tag=nefd.lede

*** Volgens insiders zou Apple in 2005 mini-winkeltjes openen in het VK, en later ook in de rest van Europa. (Bron: Dave)
http://www.appleinsider.com/article.php?id=772

*** En nog een berichtje dat komt uit de mond van insiders: de cell-processor die o.a. in de volgende Playstation gebruikt wordt, kan eenvoudig geprogrammeerd worden. (Bron: Dave)
http://news.com.com/PlayStation+3+chip+goes+easy+on+developers/2100-1043_3-5476933.html?tag=nefd.top

*** IBM verkoopt pc-afdeling aan Chinees bedrijf Levono - dat is goed nieuws, want dat wil zeggen dat de hele wereld misschien binnenkort overspoeld gaat worden met goedkope peeceetjes! (Bron: Dave)
http://www.standaard.be/Nieuws/economie/index.asp?ArticleID=DMF08122004_007&Snel=1

*** Intel zal dan toch volgend jaar al 64-bit technologie toepassen op voor haar processoren (Bron: Dave)
http://www.cd-raiser.org/modules.php?name=News&file=article&sid=2861
http://news.com.com/Intel+to+put+64+bits+in+desktops+in+2005/2100-1006_3-5482345.html?tag=nefd.top

*** Ook Olympus komt met een toestel uit dat de concurrentie aangaat met de iPod van Apple (Bron: Dave)
http://www.theregister.co.uk/2004/12/03/olympus_mrobe/
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* El Rubio - Escarlata
[ World - Flamenco] Een virtuoos op de gitaar. Hij bespeelt ze melancholiek en toch met inspiratie, traditioneel, maar toch eigentijds. Erg knap, om te beluisteren met de koptelefoon op.
http://music.download.com/elrubio/3600-8861_32-100244172.html?tag=FA_artist

* Pablo Bachata - Que Eu Espero?
Een dame - zij mengt verschillende muziekstijlen. Zij heeft een mezzosopraanstem en is lid van verschillende koren en groepen. Echt heerlijk, haar stem en dan met dat zalige Braziliaanse accent..
http://music.download.com/nancygalvao/3600-9050_32-100132512.html?tag=chart_topdls_artist

* Moontan - The Movie
[Oldies] De liefde voor de muziek druipt ervanaf.
http://music.download.com/moontan/3600-8734_32-100136563.html?tag=artist_edsug_artist

* Jesse Colin Young - Maui Sunrise
[Singer-Songwriter] Deze jongeman maakt een mooi geluidje met akoestische gitaren en mooie melodietjes.
http://music.download.com/jessecolinyoung/3600-8742_32-100031225.html?tag=FA_artist

* Brendan Benson - Tiny Spark
[Pop Rock] - Klassieke pop, charmant en meeslepend.
http://music.download.com/brendanbenson/3600-8691_32-100008599.html?tag=FA_artistNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In plaats van te klagen dat rozen doornen hebben,
moet je blij zijn dat de doornstruik rozen draagt.

Duits spreekwoord
De nieuwe oogst* Het beste van 2004
We naderen het eindejaar en dan is het de gewoonte dat er lijstjes worden opgesteld worden, met de beste spullen van het afgelopen jaar.
Ons, internet- en computerfanaten, interesseert natuurlijk wat het beste was op computer- en internetgebied. PC World heeft dat alvast voor u netjes op een rij gezet.
[Taal: Engels]
http://pcworld.com/news/article/0,aid,116015,pg,1,00.asp

* Gauwdieven
Waar veel volk is, is er veel gedrang. En in dat gedrang wordt er getrokken en geduwd aan uw lijf. En voor u het weet, bent u van dat gedrang opnieuw bevrijd, maar ook van uw portemonnee. U begrijpt het al: gauwdieven. De artiesten van de argeloze misleiding, de mensen die gebruik maken van de afleiding.
Op deze site vindt u informatie over hoe u kan voorkomen dat u slachtoffer wordt van zo'n diefstal.
Een opmerking echter: nergens is vermeld of dit een overheidssite is of niet. U kan enkel de webmaster contacteren via e-mail. Dat mocht toch een tikkeltje duidelijker zijn... Het feit dat de site wordt gehost op een gewone users-account bij telenet en niet onder de vleugels zit van de overheidssites, werpt ook vragen op. Een goedbedoeld burgerinitiatief, dat wel, maar dan mag de maker van de site hierover meer duidelijkheid geven.
[Taal: Nederlands]
http://users.telenet.be/gauwdieven/index.htm
http://www.gauwdieven.be

* Waarom Firefox een betere browser is dan "Explorer"
U moet het van ons niet aannemen hoor. Hier hoort (leest) u het eens van een ander! (Bron: Wim W)
http://www.webwereld.nl/bijlage/04_49_a.phtml

* Scantips
Het lijkt zo simpel, iets inscannen, maar om het écht goed te doen, dat is eigenlijk niet zo eenvoudig. Deze site bevat een gratis cursus over het scannen zelf en het gebruik van speciale software om gescande documenten te beheren zoals OmniPage, PaperPort, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.scantips.com/

* De geschiedenis van het internet
Er worden heel wat fabeltjes verteld over het ontstaan van het internet. Er is zelfs ooit een Amerikaanse presidentskandidaat geweest, Al GOre, die beweerde dat HIJ het internet had uitgevonden.
Wie draadje en naadje wil weten van het internet, moet naar het Institute of Internet History.
[Taal: Engels]
http://www.ioih.org/

* Webteksten
Teksten op het web moeten er niet alleen netjes uit zien, maar ook gemakkelijk te lezen zijn. Hier vindt u 10 gouden regels voor het schrijven van teksten op het internet (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.benvroom.nl/artikelwebtekst.htm

* A.U.B.?
Iedereen weet waarvoor die afkorting staat. Of toch niet? Via deze pagina kun je snel zoeken naar de betekenis van alle afkortingen.(Wim Wilyn])
[Taal: Nederlands]
http://www.afkorting.nl/

* Wandelen
Het is nu niet echt het beste weer om te wandelen, maar lekker ingeduffeld, met ferme laarzen aan en goede handschoenen, kan het toch goed doen om eens de benen te strekken in de natuur. Hier vindt u meer dan 400 dagwandelingen en wandelvakanties in BelgiŽ. Er bestaat ook een variant voor Nederland. Maak uw kuiten maar al nat! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.wandelzoekpagina.be/
Afbeelding: het pottenpad rond Olen!

* Hulp bij het zoeken
Zoek niet langer. Alle thematische zoekers op één pagina (Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.zoekhulp.nl/

* Alternative Tentacles
Misschien hebt u nog nooit van dit alternatieve platenlabel gehoord, maar het is ondertussen al wel 25 jaar bezig!
Om dat te vieren, heeft het label een presentje voor u: een boel uitstekende MP3's die gratis (en legaal!)gedownload mogen worden. En daar lusten wij dus ook pap van.
http://alternativetentacles.com/

* The Digital Toolbox
Nog een site voor webbouwers. Hier vindt u alle instrumenten en bronnen om digitale content sneller en slimmer aan te maken.
[Taal: Engels]
http://www.lib.calpoly.edu/toolbox/

* Espresso verhaaltjes
Verhaaltjes die u in één slok naar binnen kan gulpen. Het is een nieuwe trend in literatuur, waar alles compact en snel moet zijn. Dus zijn er de espressoverhaaltjes ontstaan: volledige verhalen waarvan het lezen niet langer duurt dan het leegslurpen van een mokje espresso.
[Taal: Engels]
http://espressostories.com/

* Vrijdag animatiedag : Viridian room (game)
Zoek de verschillende voorwerpen in de kamer en geraak zo uit deze obscure kamer. Niet zo eenvoudig en het vraagt veel klikwerk (op de juiste plaatsen). Indien dit spel u bekend voorkomt, dan hebt u wellicht ooit de eenvoudigere variant "Crimson Room" gespeeld. Viridian (1) en Crimson (2)
(taal : Engels) [Filover]
http://www.fasco-csc.com/works/viridian/viridian_opening_e.swf
http://www.datacraft.co.jp/takagism/index_e.html

* Vrijdag animatiedag : Flash-CV
Wat doet men als men goed is in programmeren en in het ontwerpen van animaties en men op zoek is naar een nieuwe job? Dan maakt u toch gewoon uw CV in de vorm van een Flashfilmpje. Dat is wat een zekere Alexandre Guéniot deed. Het originele, creatieve resultaat kan u op zijn website bewonderen.
(taal : Engels) [Filover]
http://213.186.36.10/~al/alstudio/cv/en.htm

* Vrijdag animatiedag: Logistiek (game)
Oefenspel voor de personeelsleden in het sorteercentrum van een pakjesdienst (DHL?)
Kan jij het ook? Test dan dit (verslavend) online spel uit. [Wim W]
http://web.dachser.com/deu/service/global_player/spiel.htm

=== VERS VAN HET KLAVIER===

* Wat zit er in ?
Houdt u graag uw gewicht onder controle en houdt u dus best rekening met de voedingswaarde van wat u eet ? Dan kan u op deze Nederlandse site terecht waar u een on-line gegevensbank van verschillende voedingsmiddelen vindt. Een gezonde appel bvb bevat 200 kJ en 0 gram vet. Een appelflap daarentegen bevat 1710 kJ en 33 gram vet en 4 gram eiwitten. De waarden worden steeds gegeven voor 100 gram van het vermelde voedingsmiddel.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.watziterin.nl/

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- DJ TiŽsto
De meest succesvolle DJ van het moment, mocht o.a. voor de muziek van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene zorgen.
http://www.tiesto.com/

- Marco Borsato
OfficiŽle website van deze succesvolle Nederlandse zanger.
http://www.marcoborsato.nl/

- Wim Soutaer
OfficiŽle site van deze Vlaamse zanger die derde werd in "Idool 2003" en onlangs zijn 2de album uitbracht.
http://www.wimsoutaer.be/

- Ruffa Gutierrez
Deze Filippijnse actrice speelde al in meer dan 50 films
http://www.ruffagutierrez.com

- Debbie Rochon
Liefhebbers van horrorfilms zullen deze actrice ongetwijfeld kennen.
http://www.debbierochon.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Flink minder spam over enkele jaren
- Populaire fun-elektronica
- Een boek als een bijl
- Zeeziek van nieuwste computergames
- Winkelen op een rommelsite
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Messenger met enorme mogelijkheden
- MPIO HD300: Al je muziek mee op reis
- Ben jij de nieuwe DJ Tiesto?
- Controle over geblokkeerde bijlagen bij Outlook
- Theorie-examens oefenen via internet
http://www.dedigitalerevolutie.tv

*** Nu Wij Weer!
- Kolder en kanonnenvlees
Dans saai en ernstig? Het Nederlands Dans Theater II bewijst het tegendeel. Een bespreking.
- Is er leven na je baan?
'Druk, druk, druk!', roept heel Nederland en ploft 's avonds levensloos voor de tv. Koos J., werkeloos, zit daar tussen. Maar niet levensloos, hij kijkt. Deel 2.
- Theo-tegeltjes
NU WIJ WEER! heeft negen Delfts Blauwe tegeltjes uitgebracht, gevuld met grofheden van Theo van Gogh. Leuk voor boven de schoorsteen. Kijk en bestel.
- Hippiegedachtes in een tijd waarin we ze hard nodig hebben
Wat zou John Lennon nu vinden van de toestand in de wereld? Ralph Kruizinga vroeg het hem.
- Employment hunting and application interview management
"Druk, druk, druk!", roept heel Nederland en ploft 's avonds levensloos voor de tv. Koos J., werkeloos, zit daar tussen. Maar niet levensloos, hij kijkt. Deel 1
http://www.nuwijweer.nl


*** Webfactor
- Laptops slecht voor mannelijke vruchtbaarheid
- Vrees voor digitale 'Pearl Harbor' in VS
- 75% mail is spam
- Iedereen journalist op Wikinews
- 4,2 miljoen internetgebruikers in BelgiŽ
- Verbod op Amerikaanse internetbelasting verlengd
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: IDC waarschuwt tegen hysterie rond WiMax
- Inside Internet: BelgiŽ exporteert zijn nieuwe technologieŽn naar China
- Network & Telecom: Cisco waagt zich nu ook aan gridcomputing centers
- Mac Addict: SpamX voor Mac OS X
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
- Minder voor de televisie door breedband?
- "Stimuleer het pc-bezit"
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Film & TV: De Hik-beestjes
- Late Night: The Best of Cameron Diaz
- Film & TV: Chris & Co
- Humor: Kussen is gezonder
- Muziek: Novastar - Rome clip
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Nieuwe vormen reclame via RSS mogelijk
- Google lanceert IntelliText-feature: Google Suggest
- 'Kazaa kan users niet blokkeren'
- Enquête: Meer vrouwen met belangstelling voor technologie
- Papieren spam lift mee op succes digitale tegenhanger
- Dual-format dvd-/hd-dvd-schijfje ontwikkeld
- Mac OS X laat wachtwoorden in plain text rondslingeren
Eerste toepassingen Belgische eID voorgesteld
http://www.tweakers.net

*** Elektro.be
- Sony Ericsson F5000i: Cameraphone met mp3 ringtones
- Packard Bell EasyNote R4340: Cinema breedbeeldscherm
- Pioneer DVR-920H-S: top dvd-recorder met 250GB harde schijf.
- Creative MuVo C100 en N200 mp3-spelers.
- Economische Inspectie onderzoekt dvd-recorder Aldi.
- Interkabel begint nu al met digitale televisie.
- Haal de toekomst in huis met de Art Sound X-tended inbouwluidsprekers.
- Dossier: Muziekwinkels op het web.
- Sony Centers in nieuw kleedje: interview met Ronald Spaans van Sony.
- Iwill Benelux: nieuwe verdeler van high-end moederborden en barebones.
http://www.elektro.beWikipedia


Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

- Prins van Liechtenstein -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_I_van_Liechtenstein
- Antropoloog bekend om onderzoek onder boeren -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eric_Wolf
- Verwerkt tot zuurkool of vers verkocht -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_kool
- Soort perpetuüm mobile -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_energie_generator
- MP3-speler van Apple -
http://nl.wikipedia.org/wiki/IPod
- Concentratiekamp Treblinka -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Treblinka_%28vernietigingskamp%29
- Dorp van de gemeente Wieringermeer -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wieringerwerf
- Opstand van Arabieren tegen het Ottomaanse Rijk -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_opstand

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

- Het feest van de lichtjes -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Chanoeka
- Prins Bernhard -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Prins_Bernhard

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip Firefox vervolg 16: Preferenties (3)
4 Downloads
=> Download Folder: kies of u per geval wil bepalen waar het bestand naar toe moet, of geef een folder aan waar standaard alle gedownloade bestanden worden verzameld.
=> Download Manager: bepaal of u ja dan neen de download manager gebruiken wil en of hij automatisch gesloten moet worden
=> File Types: een erg belangrijk item. Hier bepaalt u welke programmaís worden gebruikt om bepaalde types bestanden te openen. Via de knop Plug-ins ziet u welke plug-ins geïnstalleerd zijn en met welke type bestanden zij geassocieerd zijn.
TIP/ Wanneer u een bepaalde plug-in uitschakelt, zal dit bestand voortaan gedownload worden en niet bekeken of weergegeven met deze plug-in.

* Tip Windows X: Bureaublad opruimen
Over het algemeen verloopt het ordenen van uw pc bureaublad een stuk sneller dan het opruimen van uw echte bureau. En met Windows XP is het helemaal kinderspel. In het nieuwe besturingsprogramma vindt u namelijk een wizard Bureaublad Opruimen. Deze start u het snelst op met een rechtermuisklik in het bureaublad, gevolgd door een klik op Pictogrammen schikken op/de wizard Bureaublad Opruimen starten.
De wizard verplaatst niet gebruikte snelkoppelingen naar de map Ongebruikte Bureaubladpictogrammen.
U krijgt daarvoor eerst te zien welke dat zijn. Ook de pictogrammen die u wel gebruikt worden getoond, met het laatste tijdstip van gebruik. Twee klikken verder is de klus al geklaard.
Wilt u de pictogrammen tevoorschijn halen, dan klikt u weer met de rechtermuisknop op het bureaublad en kiest u voor Verplaatsen Ongedaan Maken.
Er is overigens nog een drastischere manier om uw bureaublad te bevrijden van pictogrammen. Gewoon bij Pictogrammen Schikken het vinkje weghalen voor Bureaubladpictogrammen Weergeven.
Dan is er zelfs geen spoor meer te bekennen van de afvalbak!!
Bron: PCM via Digiweetjes

* Tip Windows XP: CD's branden
In Windows XP zitten standaard enkele mogelijkheden om cdís te branden. Een eenvoudige sleepbeweging in de Windows Verkenner volstaat al om data op een schijfje te zetten. Ook de Windows Media Player mogen we voortaan als brandsoftware beschouwen, zij het met de nodige beperkingen.
We vinden het echter een beter idee om met de klassieke schrijfprogrammaís verder te gaan, weliswaar in een aangepaste XP versie. Op www.nero.com kunt u bijvoorbeeld terecht voor de Nero 5.5.6.4 demo en upgrade, eventueel met plug-in voor de Nederlandstalige versie.
Op www.adaptec.com vindt u de aangepaste drivers voor de Easy CD Creator software. Ook al hebt u de brandsoftware van uw keuze up to date gemaakt, u kunt maar beter de ingebouwde voorzieningen uitschakelen om conflicten te voorkomen. Open de Windows Verkenner en klik rechts op de driveletter van het cdrw station. Kies voor Eigenschappen en selecteer het tabblad Opnemen. Haal het vinkje weg bij Op dit station mogen opnames op cd worden gemaakt.
Op dit tabblad kunt u overigens ook enkele instellingen aanpassen, mocht u wél met de standaardbrandtools van Windows XP aan de slag willen gaan. We raden u aan de snelheid dan te veranderen van Snelst in 8x of 4x speed. De harde schijf die u gebruikt om tijdelijk bestanden te bewaren moet minstens 1 GB aan vrije ruimte hebben.
Bron: PCM via Digiweetjes

* Tip Windows XP: Cleartype inschakelen
U weet ongetwijfeld dat de letters op het beeldscherm van uw PC niets meer of minder zijn dan een aaneenschakeling van punten. Maar soms zien die letters er wel erg puntig uit. Degenen die hun letters liever wat vloeiender op het scherm hebben, kunnen daartoe in Windows XP de standaardweergave van letters aanpassen.
Daarvoor hebt u het zogeheten Cleartype nodig. Klik daarvoor in het Configuratiescherm op Beeldscherm en kies voor het tabblad Vormgeving. Onderaan klikt u op Effecten. Bij Randen van letters vloeiend weergeven en wel als volgt ziet u Standaard ingevuld staan.
Verander dat in Cleartype en klik achtereenvolgens op Toepassen en OK. Merkt u geen of nauwelijks verschil, dan moet u ook even nagaan of het kleurengebruik naar 32-bits kleuren geoptimaliseerd is.
Via het tabblad Instellingen kunt u dit verifiŽren.
Er is echter ook een andere manier, die bovendien meer instelmogelijkheden biedt. Ga hiervoor naar www.microsoft.com/typography/cleartype/cleartypeactivate.htm. Zet een vinkje bij Turn on ClearType, klik vervolgens op Next en volg de verdere stappen. Uit de beschikbare voorbeelden kiest u de beste beeldkwaliteit en drukt u daarna op de Finishknop. Overigens verbetert hiermee niet alleen de beeldkwaliteit bij Lcd-schermen, ook veel crt-monitoren hebben er baat bij.
Bron: PCM via Digiweetjes

* Tip Windows XP: Cookies beheren
Het beheer van cookies is in Windows XP kinderlijk eenvoudig.
Er is geen speurtocht nodig om deze piepkleine tekstbestandjes op te sporen: u kunt ze namelijk vinden in de map Documents and Settings\Gebruikersnaam\Cookies waarbij de gebruikersnaam uiteraard uw eigen loginnaam is.
Om het cookiesbeheer te regelen, klikt u op Start, Configuratiescherm, Netwerk- en Internetverbindingen en lnternetopties.
Op het tabblad Privacy vindt u een schuifbalk waarmee u de strengheid bepaalt voor het al dan niet toelaten van cookies. Wilt u voor bepaalde websites uitzonderingen maken op de standaardregels voor cookies, dan klikt u op de Bewerken-knop.
U vult de url in en klikt vervolgens op de Blokkeren of Toestaan-knop. Onderaan verschijnt dan de url met de specifieke regeling.
Uiteraard kunt u die, indien gewenst, ook weer makkelijk verwijderen.
Bron: PCM via Digiweetjes


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* Firefox in uw moedertaal
Heel wat lezers reageerden enthousiast op onze bespreking van de Firefox browser, maar vroegen zich af of er ook een Nederlandstalige versie van de browser bestond.
Wel, lezers, die is er sinds enkele dagen. Dankzij de medewerking van een groot aantal sympathieke vrijwilligers natuurlijk en de leden van het forum op MozBrowser.
En om alleman tevreden te stellen: deze versie is er opnieuw voor verschillende besturingssystemen Windows, Linux, OS X
http://download.mozilla.org/?product=firefox&os=win&lang=nl-NL
http://download.mozilla.org/?product=firefox&os=linux&lang=nl-NL
http://download.mozilla.org/?product=firefox&os=osx&lang=nl-NL

* Ultimate Boot CD
Windows - 70 MB - freeware
Met dit progje kan u diagnose-tools draaien vanop uw CDROM; meestal gebeurt dat vanop de a-drive, de floppy disk, maar steeds meer pc's worden geleverd zonder floppydrive. (Bron: Dave)
http://www.majorgeeks.com/download4019.html

* Free Web Buttons
Windows - freeware
Met dit progje kan u erg gemakkelijk buttons maken: u moet alleen maar de grafische parameters invullen zoals 3E vorm, belichting, textuur, schaduw enz. (Bron: Wim W)
http://free-buttons.org/

* MusicCube
Windows - freeware (open source)
Een progje om uw bestanden in MP3 en Ogg te beheren en af te spelen. Zelfs de grootste sloddervos slaagt er hiermee in om orde te scheppen in zijn bibliotheek.
http://fileforum.betanews.com/detail/musikCube/1091033963/1

* ThumbHTML
Windows - 3,6 MB - freeware
Maak thumbnail fotoalbum op het web in een handomdraai. [Wim W]
http://landscapeimage.com/photos/downloads/ThumbHTML/

* Hackdetect
Win95/98/NT/2000/ME/XP - freeware
Een gratis programma (van Duitse makelij) dat mogelijke hackers-activiteiten op jouw website(s) detecteert en signaleert. Een verwittigd(e) man/vrouw.... [Wim W]
http://www.hackdetect.de/index.htm

* StartupList
(W9x/ME/NT/2000/XP)
Een simpel stukje gereedschap dat een lijst maakt van alle programma's die automatisch worden opgestart in je PC. Je zal verbaasd zijn wat het allemaal vindt. Het zegt beter te zijn dan MSCONFIG. Het wordt meestal gebruikt voor het traceren van trojan/virus infecties, nieuwe spyware/malware en dergelijke. [Sjeef]
Gratis te downloaden op:
http://www.merijn.org/~merijn/downloads.html

* Winter Fun Pack 2004
Windows XP - 18,9 MB - freeware
Haal de virtuele sneeuwballen maar boven: met dit winterpakketje voor uw Windows XP gaat u heel wat pret beleven: skins, PowerToys, wallpaper, enz.(Bron: Wim W)
http://www.softpedia.com/get/System/OS-Enhancements/Winter-Fun-Pack-2004-for-Windows-XP.shtml

* iOrganize
MacOS X 10.2
Een progje om alle nota's, ideetjes, tekstexcerpten weblinks enz die u in de dag verzamelt, netjes te klasseren.
http://www.download.com/iOrganize/3000-2233-10305249.html

* Battery
Mac OS X - 23,7 MB - $199,99 shareware
Niet goedkoop, maar dit progje is dan ook een van de beste drummachines die er bestaan. U laadt gewoon geluidjes in de interface en slaat er maar op los.
http://www.download.com/Battery/3000-2182_4-10342870.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezeres Hilde heeft een antwoord op onze vragen over het initiatief van staatssecretaris Van Velthoven en zijn kaartlezers:
<<<
ÖOnduidelijkheid troef dus. Mooi klinkende plannen, waarvan de uitvoering (en het kostenplaatje!) wijselijk verzwegen worden....

De uitleg van VanvelthovenÖhttp://www.petervanvelthoven.be/column.htm
Het is niet de taak van de overheid om die toepassingen allemaal te ontwikkelen. Ik reken op de creativiteit en de wil van bedrijven, ontwikkelaars of privé-personen om de bouwstenen die ik aanreik, verder te ontwikkelen. Als professor Hannu Kari een zweem van gelijk heeft met zijn onheilstijding, hebben we er allemaal baat bij dat er zo snel mogelijk zo veel mogelijk toepassingen komen.
>>>

Bedankt, Hilde!

~~~~~~~~

Lezer Dirk heeft een tip over een alternatief mailprogramma:
<<<
Dag Hilde
Ik ben al enige tijd geabonneerd op uw Ezine en vind hem erg goed.
Ik wil eigenlijk reageren op de aandacht die u besteed aan Email programma's, ik weet niet meer of u al eens foxmail heeft behandeld.
Als dat niet zo is moet u eens op deze http://fm.mozeskriebel.com/modules/news/ site gaan kijken, daar kunt u het meeste van dit programma te weten komen.
Zelf gebruik ik het programma al enige maanden en ben er zeer tevreden over, het is een erg compleet gratis programma en in vele talen terbeschikking ook in het nederlands.
Daar ik geen link kon vinden op uw site en in de nieuwsbrief om een tip naar u toe te sturen heb ik het maar op deze wijze gedaan.
Ik hoop dat u deze tip kunt gebruiken.
Met vriendelijke groeten
Dirk Geutskens
>>>

~~~~~~

~Medewerker Dave heeft het volgende commentaar op onze tip van deze week over cd's branden bij Windows XP:
<<<
Een kritisch commentaar:
Plextor Bundles Easy Media Creator 7 with New 16X DVD Recorder
===> http://www.cdr-zone.com/news/plextor_bundles_easy_media_creator_7_with_new_16x.html
bron: Emedialive http://www.emedialive.com/Articles/ReadArticle.aspx?ArticleID=9153
Wat ik maar wil zeggen uit o.a eigen ervaring en directe omgeving: Roxio kan uw systeem danig in de war gooien/verknoeien, en zeker als Nero er al opstaat, of het er al opstond !
Ik zeg niet dat dit voor iedereen zo is, maar nero is in mijn (en vele andere ogen) voor het moment de beste brander.

Andere optie om de ingebouwde (basic) brandfunctie af te zetten (waardoor nero rapper zou moeten zijn ?!)
start - uitvoeren - typ in: services.msc
zoek naar COM-service voor IMAPI cd-branders
en schakel deze uit (dubbelklik en optie nemen: uitschakelen)

>>>
Bedankt, Dave!

~~~~~~

Ñog een tip van een lezer, ditmaal van Filip Bourgeois, die er ook een tip bijvoegt voor een site waar u leerzame sites vindt:

<<<
Beste,
in de recentste Netties vraagt Wim zich af of er een site bestaat die Internationaal nieuws presenteert in het Nederlands. Dat kan je hier vinden : Newstran (http://www.humanitas-international.org/homepage-news.htm).
Die link vind je ook op mijn site 'Softs & Sites', (www.softsensites.tk), een index met leerzame sites voor kinderen, jongeren en ouders alsook besprekingen van verantwoorde educatieve software. Misschien een tip voor de lezers van Netties ?
Bij deze gelegenheid wil ik jullie mijn welgemeende appreciatie geven voor Netties, al jaren een vlot geschreven nieuwsbrief over het internetgebeuren. Dé referentie in Vlaanderen !
Groeten,
Filip Bourgeois
webmaster Softs & Sites
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Velen klagen over hun uiterlijk,
maar niemand over zijn verstand.

Jiddisch spreekwoord