Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.494
(3.989 wekelijkse editie,
505 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 18/11/2004
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 375 van 13/11/2004

Gegroet, lezers,

Deze week zal u merken dat er bij de nieuwsberichtjes ook wat luchtigere nieuwtjes zijn, meer 'faits divers'. De boog moet immers niet altijd gespannen staan, niet? Wij trachten altijd een evenwichtige mengeling van berichten te brengen, maar hangen natuurlijk ook af van het aanbod dat er die week is. Als u aanmerkingen heeft, kritiek of tips, laat u het ons weten?

Een van de artikels waar wij zeker en vast uw aandacht voor willen vragen, is dat over het nieuwe concept voor de beloning van artiesten. In deze tijd wordt immers het hele concept van de muziekwereld op zijn kop gezet, en het initiatief dat in dit artikeltje besproken wordt (artishare) is zeker en vast het overdenken waard.

Wij wensen u veel leesplezier, en groeten u volgende week bij leven en welzijn weer.
Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Album Eminem komt vervroegd uit
Het nieuwe album van Eminem, het vierde al, had op 16 november moeten verschijnen. Maar omdat er al verschillende songs op het internet circuleerden en door miljoenen fans gedownload waren, heeft de platenmaatschappij beslist om de lancering van het nieuwe album te vervroegen en wel naar nu vrijdag, 12 november.
Ook het album "The Eminem Show" van 2002 werd een weekje vroeger uitgebracht dan voorzien, om de piraten te snel af te zijn. Blijkbaar heeft dat toen geholpen - van het album werden in totaal 19 miljoen exemplaren verkocht.
Voor wie het weten wil: op het nieuwe album staat o.a. "Just Lose it" en "Mosh" - de laatste een scherpe aanklacht tegen president Bush en de oorlog in Irak.
http://fr.news.yahoo.com/041106/1/44q4j.html

* File op het internet
Steeds meer is het internet ingeburgerd in ons dagelijkse leven. Wat in het gewone leven gebeurt, heeft zijn weerslag op het internet. Denkt u maar aan de moord op Van Gogh en de stormloop op de condoleancesites nadien.
Zo hebben ook de presidentsverkiezingen hun impact op het internet. Want de herverkiezing van George Bush is blijkbaar voor heel wat Amerikanen het sein om het land te verlaten. En bij voorkeur naar buurland Canada.
Sinds de herverkiezing van Bush, op 3 november, heeft de site waar kandidaat-immigranten voor Canada zich kunnen melden, een nieuw record aan bezoekers geregistreerd. Normaal zijn er gemiddeld dagelijks 20.000 bezoekers op de site die afkomstig zijn van de V.S, afgelopen woensdag was dat plots meer dan 115.000. Donderdag was dat aantal al terug gezakt naar 65.000 - nog altijd veel meer dan normaal.
Ook zin om te emigreren naar Canada? Het dossier Canada bij Yahoo vertelt u in elk geval meer over het land.
http://fr.fc.yahoo.com/c/canada.html
http://fr.news.yahoo.com/041106/85/44q3u.html

* Koop een doos, krijg een geweer gratis
Blijkbaar wordt on line veilingsite misbruikt door allerlei ongure figuren die de wetten op wapenhandel willen omzeilen. In het VK werd bijvoorbeeld verleden week een grote raid gehouden in een actie ter opsporing van wapens die on line verkocht werden. Op meer dan 700 adressen stapte de politie af voor een bezoekje. De buit: 86 handwapens, 10 geweren, 3 machinegeweren en meer van dergelijk fraaie spullen.
Volgens de politie is de verkoop van wapens via het internet al langer aan de gang. En het blijkt zelfs erg makkelijk te zijn om een wapen te kopen, zo toonde een Brits parlementariŽr aan. Hij kocht namelijk bij on line veilingsite eBay een geweer.
"De manier waarop de verkopers werken is erg simpel. Zij adverteren een gratis tas of doos. De koper biedt op de gratis tas of doos en wanneer de veiling afgesloten is, krijgt de koper als gratis bonus er een geweer gratis bij."
De parlementariŽr drong aan bij de Britse overheid om actie te ondernemen tegen de illegale verkoop van wapens.
http://www.theregister.co.uk/2004/11/05/met_guns_net/

* Microsoft opent muziekwinkels in Europa
Nu zijn er ook in Europa enkele MSN muziekwinkels open gegaan. MSN heeft al enkele partners voor muziekaanbod en het openen van online muziekwinkels ligt in die lijn. Zo heeft MSN bijvoorbeeld in Spanje, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland een overeenkomst met OD2, een afdeling van Loudeye in Europa. En voor de Scandinavische landen wordt samengewerkt met Modern Times.
MS hoopt met de muziekwinkels een tegenzet te doen, nu Apple ook zijn aanbod van iTunes in Europa heeft uitgebreid. Sinds enkele weken kunnen muziekfans in ItaliŽ, Nederland, Spanje, BelgiŽ, Portugal, Griekenland, Finland bij de iTunes store terecht.
MSN hoopt meer klanten te kunnen lokken dan haar rivaal, omdat er meer pc-gebruikers zijn dan Mac-gebruikers. Maar MSN vergeet daarbij wel dat heel wat iPod-bezitters gekozen hebben voor de player, omdat die ook op hun pc verbinding kan leggen, een gewone pc dus, geen Mac.
http://www.theregister.co.uk/2004/11/05/msn_music_europe/

* Microsoft: waarschuwingen worden democratischer
Dat er af en toe beveiligingsfoutjes worden ontdekt bij Microsoft software, dat weet u ondertussen al. Microsoft krijgt daar trouwens, zoals u verwachten kan, veel kritiek voor. Niet alleen voor het feit dat er fouten in de software zitten, maar ook voor de manier waarop het bedrijf reageert op die fouten.
Waar vroeger bijna onmiddellijk werd gereageerd op de meeste lekken, heeft Microsoft sinds kort gekozen voor een andere strategie. Slechts één update per maand. Omdat al die tussentijdse updates teveel rompslomp met zich meebrengen en omdat de systeembeheerders anders teveel worden overbelast. U kan gelukkig zijn met die strategie of niet - feit is dat er natuurlijk bepaalde lekken wekenlang blijven circuleren, met alle gevolgen vandien.
Een tweede beslissing waarvoor Microsoft onder vuur kwam liggen, is het feit dat enkel grote klanten een waarschuwing zouden ontvangen wanneer er een beveiligingslek in een product werd ontdekt. Dat is natuurlijk erg elitair en niet fair tegenover de gewone gebruiker.
Gelukkig heeft Microsoft dat ingezien en voortaan, zo vertelt dit persbericht, zullen alle gebruikers van zulke fout op de hoogte worden gebracht. MS zal op voorhand vertellen hoeveel pleistertjes er worden uitgebracht op de maandelijkse 'update' dag (de tweede dinsdag van de maand), hoe ernstig de lekken zijn, welke producten aan de kwaal lijden. Vanaf december zal de gebruiker zich ook kunnen inschrijven op een verwittigingdienst per e-mail.
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story2&u=/ap/20041106/ap_on_hi_te/microsoft_security

* Mag u on line klagen?
Ene meneer en mevrouw Townsend hadden hun buitengevel laten bekleden met een soort opgespoten stucwerk. Het viel allemaal wat tegen en zij luchtten hun hart on line: zij maakten een site waar zij hun gal spuwden en waar andere ontevreden klanten eveneens een forum kregen.
Andere bezoekers waren het er over eens: het product in kwestie trok op niets - het bladderde af, vertoonde blaren, barsten. Maar de fabrikant van het product was het daar niet mee eens. Hij trok naar de rechter en spande een proces in tegen meneer en mevrouw Townsend. Die worden ervan beschuldigd de merknaam van het product te misbruiken, de naam van het product te besmeuren en opzettelijk andere gebruikers te misleiden en te verwarren.
Waarnemers menen dat het goed is dat er nu eindelijk een proces komt over zo'n zaak. Het gebeurt immers wel meer dat mensen on line hun hart luchten over een product dat volgens hen niet voldoet. Maar wanneer de bedrijven hiervan lucht krijgen, sturen zij hun advocaten erop af. Eerder dan een proces te riskeren, halen de meesten dan hun website van het net. Maar hoe zit het dan met de vrijheid van meningsuiting?
Een zaak om voorwaar te volgen.
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story2&u=/ap/20041107/ap_on_hi_te/gripe_site_complaint

* Het internet als basis voor een nieuw concept in de muziekwereld?
Het internet heeft verschillende nieuwe manieren van zakendoen mogelijk gemaakt. Men moet maar op een goed idee komen, dat is het belangrijkste.
Zo is er nu een proefballonnetje opgelaten over alternatieve manieren om artiesten te steunen. Bijvoorbeeld door aandelen van de artiest te kopen, stukjes van hem als het ware. Het idee is ontstaan eigenlijk nadat een muzikant in een vals persbericht meedeelde dat mensen inderdaad konden beleggen in aandelen, stukjes van hemzelf, om zo geld in te zamelen voor zijn nieuwe muziekprojecten.
Heel wat mensen namen de man serieus en lieten weten hem te willen helpen. Maar nu is er nog zoiets als de wet en aandelen van uzelf verkopen, dat mag niet.
Kortom, het hele verhaal was bogus, maar het idee was toch gelanceerd. En daaruit vloeide Artistshare. Het concept is simpel: in plaats van aandelen, worden het kleine leningen die de muziekfans aan de muzikant verlenen en de muzikant belooft om het geld terug te betalen zodra het album begint te verkopen.
Een goed idee? Een slecht idee? Toch in elk geval iets om over na te denken. Hieronder vindt u enkele links over het concept. De eerste twee zijn berichten over de valse persconferentie (1) en (2); dan volgt een link over Artistshare (3) en een forum waarin over het concept wordt gediscussieerd 4). Wist u trouwens dat u al aandelen ('bonds') kan kopen in artiesten zoals David Bowie? (5)
http://www.npr.org/features/feature.php?wfId=3918234
http://www.npr.org/rundowns/segment.php?wfId=3918234
http://www.artistshare.com/
http://www.frenzforum.com/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=13;t=002093
http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/music/3561781.stm

* Jongen (11) vervolgt mama
Er zijn geen kinderen meer... In de Chinese provincie Henan zou, aldus dit bericht, een jongen van 11 zijn moeder voor de rechter hebben gesleept (figuurlijk dan) omdat zij weigert hem een pc te geven.
De moeder wou haar zoontje aanmoedigen om beter zijn best te doen op school en beloofde hem een computer als hij meer dan 94% haalde op zijn schoolrapport. Zoonlief deed zelfs nog beter en haalde 97%. Maar zijn moeder kwam haar belofte niet na. Haar excuus? Geen geld.
Dat pikte de zoon niet. Hij sleepte zijn moeder voor de rechter, in de hoop haar te kunnen dwingen om haar mondelinge belofte hard te maken. De rechter zou, aldus het verhaal, beiden met elkaar hebben kunnen verzoenen. Of de jongen zijn computer heeft gekregen, dat vertelt het verhaal echter niet...
http://www.theregister.co.uk/2004/11/09/schoolboy_sues_mum/

* SenderID van Microsoft krijgt een "neen" op haar bordje
Zoals u weet, leveren verschillende bedrijven en organisaties inspanningen om een einde te maken aan spam. Ook de wetgever tracht hierbij te helpen. Maar natuurlijk is de softwarematige beteugeling van spam te verkiezen.
Het probleem bij spam vindt namelijk zijn oorsprong in het feit dat het "from" gedeelte in de mail niet wordt geverifieerd. Probeert u zelf maar eens: in uw mailprogramma kan u mail versturen onder eender welke naam. U maakt gewoon een nieuwe account aan en geeft een fantasienaam op bij "afzender". U zal zien: u kan nu mails versturen die afkomstig lijken van god@dehemel.be bijvoorbeeld!
Microsoft is een van de bedrijven die dit probleem probeert te verhelpen; het heeft de SenderID uitgewerkt en wil die als standaard laten aanvaarden in de internetgemeenschap. Maar Microsoft, u kent het verhaal inmiddels al, is heel nauw toegespitst op haar eigen bedrijf en winst. Daarom ook dat bij de standaard enkele restricties waren ingebakken, o.a. de licenties, die het voor de rest van de internetwereld toch even moeilijk slikken maakte om de SenderID van Microsoft te aanvaarden.
Deze week nog gaven de Apache Software Foundaten en Debian GNU/Linux aan dat zij het nieuwe voorstel van Microsoft voor SenderID, dat er kwam na al die kritiek, evenmin te pruimen vonden. Terug naar af dus voor Microsoft? Of gewoon even niet denken aan winst, maar wel aan de toekomst van het internet en het concept openstellen voor de hele internetgemeenschap?
http://www.theinquirer.net/?article=19463

* Goed nieuws voor de reiziger
Het is toch soms sukkelen, wanneer u op reis bent. Waar vindt u een internetverbinding, waar kan u mail ophalen? Binnenkort komt er althans voor enkele internauten een einde aan die kopzorgen. Zij zullen via Wi-Fi verbinding kunnen leggen met het internet, in 11 verschillende landen, via hetzelfde abonnement. Die landen zijn: VS, VK, Japan, Nederland, ItaliŽ, Duitsland, Oostenrijk, TsjechiŽ, MaleisiŽ, AustraliŽ, Singapore.
Het gaat met name om een samenwerking tussen T-Mobile, dat in 5 Europese landen aanwezig is en in de VS, het Japanse NTT, Het Britse BT en enkele operatoren in de andere landen. Die hebben akkoorden met elkaar afgesloten over hoe het moet met de facturatie van de kosten. Een mooi initiatief, voorwaar. Want terwijl de meeste draagbare computers tegenwoordig zijn uitgerust met een WiFi verbinding, zijn de reizende internauten momenteel nog altijd verplicht om in elk land dat zij bezoeken, zich te abonneren op de een of andere dienst. Tenzij zij natuurlijk wifi-(s)hoppen natuurlijk...
http://fr.news.yahoo.com/041111/85/44zmz.html

* De volgende internetoorlog: Microsoft vs Google?
De geruchten doen al lang de ronde over een nakende strijd tussen Microsoft en Google. Eerst was er de bewering dat Google een eigen browser zou uitbrengen. Een bewering die ferm ontkend wordt door Google, maar die nog altijd als een mogelijkheid wordt beschouwd door waarnemers.
En dan was er de aankondiging dat Google ook een desktop-search tool zou uitbrengen. Een bericht dat door vele internauten op wantrouwen werd onthaald, omdat het een bedreiging zou kunnen betekenen van hun privacy.
Deze twee berichten, al dan niet waar, zouden betekenen dat zoekmachine Google Microsoft zou aanvallen op de twee domeinen waar Microsoft sterk staat: de browser en de desktop. Nu volgt er dan weer een bericht dat de omgekeerde situatie weergeeft, namelijk dat Microsoft zich begeeft op het domein van de zoekmachines en daarmee onder de duiven van Google zou schieten.
Donderdag werd in elk geval de eigen zoekmachine van MSN voorgesteld, MSN Search. Het is nog een experimentele versie (1), beschikbaar in 11 talen in 25 landen. Volgens Microsoft zouden er meer dan 5 miljard webpaginaís worden afgezocht om de resultaten aan te bieden, waarmee de softwaregigant dus een streepje hoger staat dan Google, die er 'slechts' 4 miljoen afbladert.
Bij de zoekmachine van MSN hebt u ook verschillende gespecialiseerde zoekmogelijkheden: informatie, woordenboek, encyclopedie en uiteraard ook on line winkels - het moet opbrengen, nietwaar?(2) en (3)
Volgens de discussie bij Search Engine Watch (4) zou de nieuwe zoekmachine in elk geval al een paar steekjes laten vallen.
http://beta.search.msn.com
http://fr.news.yahoo.com/041111/1/44y5w.html
http://www.theregister.co.uk/2004/11/10/ms_search_soon/
http://forums.searchenginewatch.com/showthread.php?threadid=2665

* AOL wordt opgesplitst
In de VS is internetprovider AOL erg groot. Maar hier in Europa, althans in ons landeke, blijkt het niet echt een poot aan de grond te krijgen. Daarom kan dit bericht ons niet echt verbazen: AOL wordt opgesplitst. Het Amerikaanse gedeelte wordt ondergebracht onder verschillende noemers: Access, Audience, Digital Services. En voor Europa wordt een aparte afdeling opgericht.
AOL heeft in heel Europa meer dan 1,5 miljoen breedband abonnees. Daarvan zitten er ongeveer 600.000 in het VK. In de VS heeft AOL het niet zo gemakkelijk - het verloor er 2 miljoen abonnees in het afgelopen jaar, wat heeft geleid tot de aankondiging dat er zo'n 700 personeelsleden ontslagen zullen worden.
http://www.theregister.co.uk/2004/11/10/aol_four_split/


=> TIP <=

In samenwerking met Norman.nl kunnen de NeTTies lezers gratis de steengoede Norman Virussoftware uittesten tot 1 februari 2005. Alles wat u moet doen is een mailtje sturen naar Jean Mommaerts < Jean@norman.nl > met als onderwerp "Gratis Norman". U krijgt dan per mail een key om de software te downloaden en te testen.
Meer info over de software op onderstaand adres.
http://www.norman.nl/Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Spraakmakende kledij
Waar is de tijd dat mensen rondliepen met zo van die grote luidsprekers op hun schouders, de 'boomboxen', waaruit rap en house muziek kwam, met veel lawaai? Bij de volgende generatie zal het er heel anders aan toegaan. Niet dat er minder lawaai zal zijn - laat het maar over aan de jeugd om voor lawaai te zorgen!
Maar de boomboxen, die zullen er niet meer bij zijn. Als het van de wetenschappers afhangt, dan zullen wij gewoon onze eigen boomboxen in onze kledij met ons meedragen.
Er is al langer sprake van het verweven van elektronica in kledij, voor verschillende doeleinden: verwarming, als scherm, als sensoren. Maar nu is er ook een nieuw project, namelijk dat uw kledij tot luidsprekers wordt omgevormd. Of het een groot succes zal worden, valt natuurlijk af te wachten. Mogelijk als klankkast voor uw iPodje?
http://techdirt.com/articles/20041105/0143245.shtml

* Een blik werpen op uw gezondheid?
Een Amerikaans bedrijf beweert dat door diep in uw ogen te kijken, te weten hoe het met uw gezondheid is gesteld. Kwakzalverij? Misschien. Maar in elk geval onderbouwd met heel wat technologische uitleg.
Volgens het bedrijf is het oog nauw verbonden met de rest van het lichaam. "Wetenschappelijke literatuur wijst het oog aan als een van de belangrijke indicatoren voor verschillende gezondheidsrisico's en/of ziekten waaraan de mens is blootgesteld. Een scanner zou daarom een heel gamma ziekten, verwondingen of lichamelijke afwijkingen kunnen opsporen. Zo'n oogscanner zou bijvoorbeeld van nut kunnen zijn voor de hulpdiensten waar een snelle diagnose is vereist.
http://www.usatoday.com/tech/news/techinnovations/2004-11-08-eye-health-scan_x.htm?POE=TECISVA

* Definitieve 1.0 versie van Firefox is er!
Het heeft 19 maanden geduurd waarin de programmeurs hard hebben gesleuteld aan hun geesteskind. Van de preview release werden er maar liefst 8 miljoen exemplaren gedownload. En hier is dan de Firefox browser 1.0.
De browser heeft heel wat leuks te bieden: popups blokkeren, browsen met tabblaadjes, betere beveiliging en privacy, slim zoeken, live bookmarks met RSS integratie, downloaden zonder centje pijn, enz.
Volgende week hopen wij Mozilla in onze tips voor u van wat dichterbij te bekijken. Op onderstaand adres kan u de browser alvast downloaden.(1)
Wist u trouwens dat er meer dan 200 extensies voor Firefox zijn? Dat zijn eigenlijk add-ons die extra functies geven aan Firefox. Bij ExtremeTech vindt u een bespreking van deze extensies.(2)
http://www.mozilla.org/products/firefox/
http://www.extremetech.com/article2/0,1558,1721458,00.asp?kc=ETRSS02129TX1K0000532

* Nieuwe beveiligingssuite van McAfee
Hij is er, de lang verwachte nieuwe McAfee Internet Security Suite. In dit pakket vindt u een VirusScan, Personal Firewall Plus, Privacy Service, Spamkiller, plus extra tools zoals de Shredder, die alle gewiste dingen ook écht wist, zodat zij niet terug opgevist kunnen worden.
Het hele pakket kost eigenlijk nog niet zo veel: $49,99 voor download, 10 $ extra als u er een cd bij wil.
http://news.zdnet.com/2100-1009_22-5443389.html
http://us.mcafee.com/root/package.asp?pkgid=144&cid=12155Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Bij The Register kan u een bespreking vinden van de nieuwe iPod Photo - het eerste en enige exemplaar momenteel in Europa!
http://www.theregister.co.uk/2004/11/08/preview_ipod_photo/

*** Mobieltje hebben? Samsung Fun Club geeft er elke dag eentje cadeau! U kan ook een trip naar het IJshotel in Zweden winnen.
http://be.samsungmobile.com/nld/index.jsp

*** Panda Software heeft nieuwe beveiligingsprogramma's uitgebracht voor de thuisgebruiker: Titanium Antivirus 2005 en Platinum Internet Security 2005.
http://www.pandasoftware.com/home/default.asp

*** De kwaliteit van de Belgische websites gaan erop achteruit, in vergelijking met de rest van Europa.
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Personal_Computing/20041108007

*** Afgelopen zaterdag werd FreeBSD 5.3 uitgebracht, de nieuwste versie van het gratis en Open Broncode besturingssysteem gebaseerd op de BSD versie van Berkley van UNIX. Het is een stabiele versie.
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Nov/gee20041109027759.htm

* Smartphones worden steeds slimmer: de Nokia Series 60 zullen ook hoge resolutie toetsschermen bevatten.
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Nov/bpd20041109027735.htm

*** Bij eBay is de enige echte Star Trek Bluetooth Communicator te koop. Een must voor Trekkies!
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=42393&item=2282460229&rd=1Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Nora O'Connor - My Backyard
[Alternatieve country]Deze dame heeft haar streepjes al verdiend, als background vocals bij verschillende artiesten. Zij was ook hun compagnon bij tours. Nu komt zij uit met een eigen plaat. Een erg veelzijdig dametje trouwens. Zij is ook een legendarische barman (of barvrouw?) een assistent-vroedvrouw en een kapelaan bovendien!
http://music.download.com/noraoconnor/3600-8931_32-100474909.html?tag=ed

* Will Straton - Night Will Come
[Alternative Folk] Er zijn zoveel jongens met een triest liedje en een gitaar. Will is echter niet zomaar één van hen, hij "is". Een minimalistische componist, een dichter, politiek radicaal, een kattenliefhebber, kortom: een specialleke.
http://music.download.com/willstratton/3600-8575_32-100470600.html?tag=featured

* Dance Disaster Movement - Shots
Een beetje Kraftwerk, maar dan naar deze tijd overgezet. Punk-disco energie gecombineerd met een kraut-rock machine.
http://music.download.com/dancedisastermovement/3600-8716_32-100014371.html?tag=ed

* Eels - Skywriting
[Folk / Progressive Rock] Deze band heeft een brede interesse - van power-pop tot dance muziek.
http://music.download.com/eels/3600-8977_32-100019604.html?tag=FA_artistNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geweld kan worden ingedijkt door er minder gretige commentaar aan te spenderen.

Johan Anthierens, Vlaams journalistDe nieuwe oogst


* Multimedia
Het beste referentiewerk voor multimedia, vrij toegankelijk na (gratis) registratie. Van de hand van Dirk De Grooff, prof aan de KU Leuven.
Dit is geen reclame voor de oorspronkelijke boekversie (door het Davidsfonds uitgegeven onder dezelfde titel) maar een tip voor alle cybernauten die op zoek zijn naar definities, omschrijvingen voor het internetjargon. (Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.encyclomedia.be/index_dynamic.htm

* Hondjes
De hond is de trouwste vriend van de mens (of is dat het paard?) In elk geval: op deze site vindt u allerlei informatie en links naar onze trouwe viervoeters. En voor wie het weten wil: onder de hoofding Leonberger vindt u een afbeelding van hoe onze eigenste Bes eruit ziet. De twee andere viervoeters die de redactie onveilig maken zijn niet on line te vinden. Zij zijn te uniek!
http://www.dogweb.nl/hondenrassen/l.html#leonberger
http://www.dogweb.nl/hondenrassen/

* Romeinse getallen
Van 1 tot 4 kunnen we tellen, in het Romeins. Maar hoe zit het met MCMXCV en consoorten?
Deze site legt het Romeinse stelsel uit en bevat ook een handige omzetter van Arabische naar Romeinse getallen (en omgekeerd) [Bron: Wim W]
[Taal: engels]
http://www.novaroma.org/via_romana/numbers.html

* Wat is dat nu weer?
Bij Whatis worden duizenden computertermen duidelijk uitgelegd. Weliswaar in het Engels, maar wel begrijpelijk. Er worden ook links aangeboden waar je meer informatie kunt vinden.[Wim W]
[Taal: Engels]
http://whatis.techtarget.com/

* Internetwoordenboek
Heb je ooit wel eens de flame bait gespeeld tijdens uw gesprekken op het internet? Bepaalde softwareleveranciers verkopen toch echt scumware. Beschik je ook over een bastion host? Ik weet het, ik begin een PITA te worden. Je verstaat er niets van RTFM! Voor termen die al dan niet veelvuldig worden gebruikt in het internetwereldje, surf je best naar onderstaande website. Je kan er gebruik maken van de zoekmotor of van de alfabetische lijst. In de sectie Online Bronnen worden de websites vermeld die eveneens uitleg geven bij termen, afkortingen en dergelijke meer. Ze staan per taal gerangschikt en je hebt keuze uit Duits, Frans, Grieks, Engels, Spaans, Italiaans, Nederlands, Fins, Noors, Deens, Chinees, Zweeds, IJslands en Portugees. In de sectie Publicaties, krijg je een lange lijst van boeken die uitleg geven over internettermen. Vervolgens is er een lijst met emoticons en bijbehorende uitleg. [Lode Vlayen]
[Taal: Nederlands]
http://www.internetwoordenboek.com (Nederlands)

* Compatibiliteit
CSS is, zoals u ondertussen wel weet, een prachtig ding. U maakt één stijlblad en dat kan tellen voor uw hele website. Wil u een verandering in stijl doorvoeren, dan moet u enkel de stijlpagina veranderen. Alle andere pagina's blijven hetzelfde.
Er is natuurlijk een 'maar'. Niet alle browsers geven dezelfde uitleg aan de CSS-attributen. Op deze website vindt u een tabel met de compatibiliteit van de attributen bij de verschillende browsers. Een must voor alle sitebouwers (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.corecss.com/properties/full-chart.php

* Ascii generator
In tekstomgevingen kan u enkel lettertjes gebruiken. Dus geen afbeeldingen. Wat doet u dan om een beetje reliŽf in een titel te brengen, zoals bijvoorbeeld de titel van NeTTies aan het begin van de nieuwsb riefUzetdieominasciitekens.
Op deze site wordt uw tekst automatisch omgezet tot een leuke ascii tekening. Wij vonden dat eftitalic bijvoorbeeld een heel leuk effect geeft!
[Taal: Engels]
http://www.network-science.de/ascii/

* Sneltoetsen in Windows XP
Ctrl+c en Ctrl+V kent u ongetwijfeld - de handige toetsen om geselecteerde dingen te kopiŽren en plakken. Maar hoe zit het met de andere sneltoetsen, kent u die ook? Op deze site van Microsoft worden alle toetsen netjes op een rij gezet. Om af te drukken en naast uw pc te hangen!
[Taal: Engels]
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb%3Ben-us%3B301583

* Winnaars kortfilmfestival on line te bekijken
Deze week werd voor de 13e keer op de VUB-campus in Etterbeek het kortfilmfestival "Het Grote Ongeduld!" gehouden. De winnaars zullen vanaf 11 november on line te bekijken zijn. En dat dankzij BELNET, de internetleverancier voor de Belgische onderzoek- en onderwijswereld.
Het is uitzonderlijk dat de 'gewone' gebruiker toegang krijgt tot het BELNET-netwerk, want dat is normaal gezien enkel voorbehouden voor de onderzoek- en onderwijswereld. Er werd een nieuw systeem ontwikkeld, CastGate en daarmee kunnen hogekwaliteitvideo's naar een onbeperkt aantal ontvangers tegelijk worden verstuurd. (Bron: J-L Bostyn)
http://www.hetgroteongeduld.be

* Vrijdag animatiedag: Scorende Streaker (TV fragment)
Streakers kicken er op om in hun blootje een sportveld op te lopen en zo even van de aandacht van het publiek te genieten. Maar hebt u ooit al een streakster tijdens een voetbalwedstrijd een doelpunt zien maken ? Deze vrouw kwam op het veld en scoorde bovendien. De doelman was waarschijnlijk de kluts kwijt ... ;-)
(taal : Engels) [Filover]
http://www.hugi.is/hahradi/bigboxes.php?box_id=51208&f_id=1112

* Vrijdag animatiedag: QBiz
Een spelletje dat erg verslavend werkt. Gewoon blokjes wegklikken van dezelfde kleur. In de eerste manche krijgt u erg weinig seconden, maar ook erg weinig blokjes. Naargelang het spel vordert, krijgt u meer seconden, maar ook veel, veel meer blokjes!
http://www.weaselcircus.com/games/detailed/258.shtml#

* Vrijdag animatiedag - filmtrailer - Cars
De zevende geanimeerde film die door Pixar Animation Studioís werd gemaakt en door Walt Disney Studioís werd uitgebracht. Hij draait rond een hele reeks auto's die hun kicks krijgen door op Route 66 te flaneren.
http://www.apple.com/trailers/disney/cars/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Fotografie : tips voor beter foto's
U neemt soms foto's van familie of vrienden op feestjes en andere gelegenheden en u bent niet helemaal tevreden over de foto's, dan kan u misschien eens kijken op deze site van Kodak waar u enkele tips vindt voor betere foto's. U vindt er ook tips voor betere foto's van vuurwerk, landschappen, bloemen, enz.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.kodak.com/eknec/PageQuerier.jhtml?pq-path=2/3/38&pq-locale=en_US

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Natasha Bedingfield
Na Daniel verovert nu ook zus Natasha de hitlijsten met het nummer "These words".
http://www.natashabedingfield.com

- Ruth Jacott
Deze Nederlandse zangeres nam in 1993 deel aan het songfestival met het nummer 'Vrede' en werd daarmee 6e. Haar website werd recent mooi opgefrist.
http://ruth.feelslikefriday.com

- Nicole
Kwam, zong en won het songfestival in 1982 met het nummer 'Ein bischen frieden'.
http://www.nicole-4-u.de/

- Juliane Werding
OfficiŽle site van deze Duitse zangeres die in haar 30-jarige loopbaan al meer dan 20 hits in Duitsland had.
http://www.juliane-werding.de

- Alessia Marcuzzi
OfficiŽle site van deze Italiaanse actrice en tevens fotomodel. Site in het Italiaans.
http://www.alessiamarcuzzi.it/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Compleet onderhoud voor de pc
- eBay neemt Marktplaats.nl over
- 165.000 voor mobiel geluksnummer
- Landelijk onderzoek naar internetgebruik
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Laserprinters, ook interessant voor thuis
- Agenda computer-beurzen en evenementen
- Pixia voor uitgebreide fotobewerking
- MP3 knuffels
http://www.dedigitalerevolutie.tv/include/members/memberships.asp
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
- Acteurs, absurdisme en anti-globalisten
- Verzonken in blauw
- Makkelijk
- In het zog van Van Gogh
- De onschuld van Peter
http://www.nuwijweer.nl


*** Webfactor
- Dwergstaten winnen geschil met VS over online gokverbod
- Gmail nu ook via mailprogramma
- eBay neemt Marktplaats.nl over
- Het spijt ons
- Nieuwe U2 al aangeboden op internet
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: Smartphones, PDA en Notebeooks: leve wireless!
- Inside Internet: Open source van vitaal belang
- Network & Telecom: Bluetooth SIG kondigt de 2.0 versie van de standaard aan
- Mac Addict: DOOM 3: het wordt bloedering op Mac!
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
- Beleidsnota laat on-linemedia links liggen
- Eerste Belgische Creative Commons-licentie klaar
- Vlaamse weblogs tussen schokken en sérieux
- VRT schakelt over op MP3-webstreams
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Humor: Bloopers
- Film & TV: submission - Theo Van Gogh
- Muziek: Zinloos - Lange Frans en Baas B
- Muziek: Kings of Convenience
- Film & TV: Gij zult niet doden.
http://www.speedzone.be

*** Elektro.be
- Packard Bell: gering gewicht en uitstekende batterijduur
- Lexmark P915 en P6250: intuïtieve fotoprinters.
- Europese consument nog niet warm voor portable video.
http://www.elektro.beWikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Momenteel heeft de Nederlandstalige wikipedia meer dan 40.000 artikelen. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

-Vragendienst op Internet, van de gezamenlijke openbare bibliotheken in Nederland -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Al%40din
- Autonome republiek in de Russische Federatie -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Altai
- Weduwe van Yasser Arafat -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Suha_Arafat
- Chinese dynastie die begon in 221 v. Chr. -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Qin-dynastie
- Kreeft in uw tuin? -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pissebed
- Staat van diepe bewusteloosheid -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Coma
- Heeft u uw rekening wel betaald? -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Incassobureau

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

- Arafat overleden -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Yasser_Arafat
- Politie-inval in Laakkwartier in Den Haag -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Politie-inval_in_Laakkwartier_in_Den_Haag

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Deze week heeft de Nederlandstalige wikipedia de grens van de 40.000 artikelen overschreden!
Het 40.000e artikel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Runo

Diverse rode lijsten zijn te raadplegen, waaronder:
Rode lijst van vogels -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Rode_lijst_%28vogels%29
Rode lijst van vissen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Rode_lijst_%28vissen%29
Rode lijst van bijen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Rode_lijst_%28bijen%29

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip browser: Netscape 7.1: een nieuwe account in messenger
Om via de ingebouwde mailclient van Netscape (Messenger) mail te kunnen versturen, moet u eerst de benodigde informatie ingeven, zoals uw eigen mailadres, maar ook de POP (Post Office Protocol) en SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) servers. De Pop server wordt gebruikt om de mail op te halen. De SMTP om mail te versturen. Wat de juiste POP en SMTP servers zijn moet u nakijken bij uw provider. Wij vertellen u hoe u deze gegevens kan invullen:
Open Netscape Messenger. Ga naar Edit, Preferences. Klik op het + teken naast Mails & Newsgroups, om de verschillende stukken te zien om in te vullen. De volledige instructies voor het invullen van de vakken (in het Engels), met verduidelijkende afbeeldingen, vindt u op onderstaand adres.
http://www.helpwithpcs.com/tipsandtricks/netscape%20email.htm

* Tip browser: Netscape 7.1: de cache legen
Bij een bezoek aan een website worden bepaalde delen in het cachegeheugen opgeslagen, zodat die de volgende keer dat u de pagina bezoekt gemakkelijker geladen kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de afbeeldingen. Wil u uw sporen van uw surftochten wissen, dan moet u ook die cache leegmaken.
Ga naar Edit / Preferences. Bij de boomstructuur ziet u nu Advanced - klik erop om dit te laten uitklappen. Ga naar Cache. U krijgt nu een vakje met daarin een knop "Clear Cache". Om het cache te wissen, klikt u op die knop.
Op deze plaats kan u ook bepalen waar de cachebestanden bewaard moeten worden, hoe groot die map mag worden. Er is ook nog de manier waarop Netscape omgaat met die cache: hoe vaak Netscape de bestanden in cache vergelijkt met de website die u bezoekt. Eén keer per sessie is het meest gebruikt.

* Tip browser: Netscape 7.1 - cookies
Cookies zijn kleine stukjes informatie die door bepaalde websites op uw pc worden gezet, om daar weer te worden geraadpleegd bij een volgende bezoek.
Cookies kunnen nuttig zijn, om bijvoorbeeld uw voorkeuren vast te leggen. Maar zij geven ook een stukje van uw privacy weg.
Wil u cookies uitschakelen, ga dan als volgt te werk:
Edit / Preferences, klik op Privacy & Security - Cookies. Uitschakelen is simpel: maak de radiobutton zwart naast Disable Cookies.
U hebt nog andere opties, die uw privacy in min of meerdere mate beschermen. Als u het ons vraagt, is Navigator een van de browsers waar u het meeste controle hebt over de cookies.

* Tip browser - Netscape 7.1 - javascript
Javascript is de taal voor het uitvoeren van client-server toepassingen - met andere woorden: wat er op de server staat als script, kan op uw pc worden opgestart. Dat zijn in het algemeen simpele zaken die betrekking hebben op een html-pagina. Hebt u liever dat javascripts niet worden uitgevoerd, dan gaat u als volgt te werk.
Ga naar Edit - Preferences - Advanced. Kies Scripts & Plugins. Bovenaan in het vak ziet u nu "Enable JavaScript for Navigator" . Door dit vakje aan/uit te klikken, controleert u deze instelling.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* Sci-Tek Gallery 3D Screensaver
Windows - shareware
Stop enkele van uw favoriete foto's in deze screensaver. Die maakt er een prachtige 3D galerij van, die op uw pc verschijnt als screensaver.
http://downloads.wugnet.com/affiliates/lockergnome/sci-tek_gallery-saver-lockergnome.exe

* Alphabet Soup
Windows - 1,40 MB - freeware
Een erg verslavend spelletje. U moet lettertjes oprapen en zo (Engelstalige) woorden vormen. Lijkt simpel, maar erg verlavend, u bent gewaarschuwd!
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20041028_alphabet_soup.phtml

* Videolan 0.8
Windows/Mac OS X / Linux / Beos - 6 MB - freeware
Een gratis mediaplayer, die niet alleen 36 verschillende videoformaten ondersteunt, maar ook op alle platformen te gebruiken is!
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=40347&mxp=28

* CloseIex
Windows - 2,2 MB - freeware
Even surfen en voor u het weet hebt u een tiental vensters openstaan. Om IE af te sluiten, moet u dankzij dit progje niet langer elk venster apart sluiten - één klikje volstaat.
http://geocities.com/closeiex/

* Clicker
Windows - freeware
Dit progje ontlast uw pols: in plaats van te moeten klikken met de linkermuisknop, zal dit progje het feit dat u de cursor gedurende een vooraf ingestelde tijd in dezelfde positie laat staan, interpreteren als een klik.
http://www.poromenos.org/clicker.exe

* Quadra
Windows - 4,5 MB - freeware
Een erg verslavend puzzelspel. U kan het alleen spelen of tegen anderen, via een LAN of het internet. Er is zelfs een chatvenster zodat u ondertussen een babbeltje kan slaan met uw tegenstrever.
http://quadra.sourceforge.net/

* Windowshade X
Mac OS 10.2 - 1,43 MB - shareware
Met dit progje kan u de manier veranderen waarop OS X met windows omgaat, met name hoe de windows verkleind worden.
http://www.download.com/WindowShade-X/3000-2234_4-10329078.html?tag=nl.e414

* Big Bang Chess
Mac OX X 10.0 - 10,2 MB - freeware
Een schaakprogramma waarmee u het kan opnemen tegen de software zelf, tegen een tegenstrever via een LAN, of via e-mail tegen een vriend.
http://www.download.com/Big-Bang-Chess/3000-2299_4-10329734.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....


Geen lezerspost deze week.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het is beter de vrede te winnen en de oorlog te verliezen.

Bob Marley, Jamaïcaans regeazanger