Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees:
4.470 §3.967 wekelijkse,
503 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 28/10/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 372 van 23/10/2004
Deel 1+2


===========================================================
Gegroet lezers,

Onze redactie tracht zoveel mogelijk uw wensen en suggesties op te volgen, en een van die suggesties was dat wij wat meer tips zouden brengen die alternatieve software zou aanmoedigen. Nu is "alternatief" een heel relatief begrip, vooral in het geval van Netscape. Dat was immers, jaren geleden, de enige multimedia browser, maar in de jaren die volgden is Netscape in het vergeethoekje gedrukt, en krijgt nu de naam "alternatief, marginaal" opgeplakt.

Op aandringen van enkele lezers brengen wij deze browser terug onder uw aandacht, met enkele tips over de erg goede mogelijkheden die Netscape bevat. Wij hebben de tips zelf uitgetest, en het moet gezegd dat wij echt wel ons petje afdoen voor de mogelijkheden van deze nieuwe browser. Dus: gewoon als experiment (u moet Netscape niet als favoriete browser installeren - gewoon downloaden en af en toe uittesten), probeert u onze tips eens uit? Het is een experiment misschien voor u, maar het zal u alvast doen beseffen dat er heel wat alternatieven zijn voor IE, en dat zij vaak andere dingen te bieden hebben, misschien zelfs meer, dan u van IE gewoon bent.

Uiteraard geldt dat ook voor de andere alternatieve browsers, maar deze week zijn wij bij Netscape begonnen :)

Wij wensen u in elk geval veel leesgenot. Laat u het ons weten als u kritiek hebt, of juist goedkeuring, op onze keuze aan nieuws, software of tips voor sites en software? Netties brengt immers nieuws en tips voor U - u bepaalt mee de inhoud.

Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




* Phishing: eigenlijk hetzelfde oude verhaal, maar in een nieuw kleedje
Er is heel wat fraude op het internet, maar het lijkt alsof dezelfde patronen zich steeds herhalen. Verleden week stipten wij even aan dat een notoire spammer zich nu omgevormd had tot een verkoper (via spam) van antispysoftware.
En in dit artikeltje van TechWeb wordt dit nogmaals onderstreept. De mensen die zich nu concentreren op phishing-praktijken, maken gebruik van dezelfde tactieken die ook virusschrijvers en spammers gebruiken.
Phishing is, als u het van nabij beschouwt, eigenlijk alleen maar mogelijk door het exploiteren van bepaalde veiligheidslekken. Als het lek niet bestond, waarbij het adres dat u in de adresbalk van uw browser ziet, NIET het adres is waar u zich op dat moment bevindt, dan had het hele phishing probleem nooit bestaan, niet?
En dat is wat virusschrijvers dus ook doen. En de laatste tijd ook spammers, die zich steeds meer bedienen van Trojaanse paardjes om uw computer in te lijven als zombie-terminal, waar vandaan zij hun spamboodschap kunnen versturen.
Moet u dan boos worden op 'het internet'? Neen, maar toch wel een beetje boos op de makers van software waardoor u op dat internet geraakt. En dan wijzen wij toch een klein beetje in de richting van Microsoft...
http://www.techweb.com/wire/security/50500169

* Eerste aanklacht over phishing
Er is een groot verschil tussen phishing en spam eigenlijk. Bij spam is het de bedoeling van de verstuurder van de spam-mail, dat u naar een bepaalde website zou surfen en misschien, misschien, daar zou beslissen om een product te kopen.
Bij Phishing is het gevaar veel groter. Want waar spam een misleiding is om op een bepaalde mail te klikken, onder uw ogen te krijgen, is bij phishing die mail nog maar het beginpunt: het vervolg, waarin u uw privé-gegevens doorspeelt, is veel gevaarlijker.
Nadeel van Phishing is dan weer dat het duidelijke sporen nalaat. Als u per ongeluk slachtoffer zou worden van phishing en er zou korte tijd nadien geld afgaan van uw kredietkaart, dan is dat geld traceerbaar.
De websites waarnaar u surft, wanneer u een link aanklikt in de phishing-mail, zijn ook traceerbaar: wie heeft de site geregistreerd, naar wie gaan de betalingen, enz.
En zo kan (gelukkig) bij phishing al vaker de dader opgepakt worden, dan bij spam. Afgelopen week werden er zo bijvoorbeeld 4 Oost-Europeanen aangehouden en beschuldigd van phishing-praktijken.
Dit artikel bij VNUNet heeft het nog over de slimme phishing tactieken.
http://nl2.vnunet.com/news/1158764

* Geen enquêtes bij mobiele gebruikers
Voor het uitvoeren van enquêtes maken onderzoekers vaak gebruik van de telefoon. Maar nu blijkt zich daar toch wel een merkwaardig fenomeen voor te doen.
Waar vroeger elk gezin een vaste lijn had, is dat nu niet noodzakelijk meer zo. Steeds meer (jonge) gebruikers menen dat een mobiele lijn voldoende is (eentje voor madame en eentje voor meneer), zodat de vaste lijn er niet meer aan te pas komt.
Gevolg: zij worden niet meer meegerekend in de statistieken bij zo'n onderzoeken. En dat kan wel eens voor verrassende resultaten zorgen. Bijvoorbeeld bij de verkiezingen in de VS, waar het jonge volkje momenteel niet meegeteld wordt bij de prognoses...
http://www.cnn.com/2004/ALLPOLITICS/10/15/polls.cellphones.ap/index.html

* Dell en IEF lanceren spyware campagne
De meeste mensen zijn zich nauwelijks bewust van het feit dat spyware/malware een groot probleem aan het worden is. Nochtans zijn de cijfers ronduit alarmerend: volgens een recente studie zou 90% van alle computers in de VS de een of andere vorm van spyware bevatten.
Daarom willen computerfabrikant Dell, samen met het Internet Education Foundation, daar iets aan doen, al is het maar de gebruiker bewust te maken van het probleem. Samen lanceren zij het Consumer SPyware Initiative. Daar hoort een website bij van het IEF, GetNetWise, waar u verschillende tools vindt die u kunnen helpen om spyware te bestrijden.
En u? Hebt u de test al gedaan? Op het 3de adres vindt u een lijstje met tools voor Windows-computers. Probeert u er zelf eentje van uit (onze favorieten zijn Ad-Aware en Spybot Search & Destroy). Hopelijk komt u niet voor al te erge verrassingen te staan!
http://spotlight.getnetwise.org/spyware/
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Oct/gee20041018027455.htm
http://www.getnetwise.org/spotlight/spyware/tools/results/win1

* De geschiedenis van de bulletin boards
Voor het internet bestond, was er ook een netwerk van bulletin boards, BBS; daarbij stelden vrijwilligers gedurende een uurtje per dag bijvoorbeeld de bestanden op hun computers ter beschikking van anderen en kon er van ideeën gewisseld worden. Een beetje zoals de nieuwsgroepen, maar dan in een erg beperkte, primitieve vorm. Nochtans waren de BBS'en erg populair en hebben zij zeker en vast bijgedragen tot het ontstaan van het internet.
Ene Jason Scott is bezig met het maken van een documentaire over de geschiedenis van BBS, met o.a. 250 interviews. Op de site kan u alvast enkele fragmenten en trailers van de documentaire bekijken.
http://media.bbsdocumentary.com/photos/vidcaps/index.html
http://www.bbsdocumentary.com/

* Echelon
Weet u nog, al die artikelen over Echelon? Dit serieuze Big Brother-systeem zou ervoor zorgen dat al onze correspondentie, al onze databewegingen via het internet in het oog gehouden wordt. Toen het bekend werd, waren de reacties verdeeld.
Sommigen riepen schande: weer de zoveelste Big-Brother technologie die onze privacy bedreigt. Anderen reageerden realistisch en schamper: het zou immers haast onmogelijk zijn om al ons gekwebbel over de meest onnozele dingen via het internet in het oog te houden.
Nochtans blijkt die software die achter Echelon steekt, wel degelijk knap en intelligent te zijn, aldus dit artikel bij Techworld (1). En snel, als u het ons vraagt: de software kan om met 1 triljoen floating punt operaties per seconde. En dat is heel wat!
http://www.techworld.com/storage/news/index.cfm?NewsID=2430
http://yro.slashdot.org/yro/04/10/17/1228230.shtml?tid=158&tid=198&tid=137&tid=14

* Nieuwe versie van MyDoom bezorgt antivirusbedrijven kopzorgen
Virusschrijvers stoppen, zoals u waarschijnlijk wel weet, vaak een boodschap in hun virus of worm. Daarin vertellen zij bijvoorbeeld waarom zij het virus geschreven hebben, maken zij een grapje, of trekken gewoon een lange neus naar eender wie.
Nu hebben de antivirusbedrijven ontdekt dat een nieuwe versie van het MyDoom- virus boodschappen bevat waarin de schrijver ermee dreigt om de antivirusbedrijven zelf aan te vallen. Wat de schrijver daarmee bedoelt? vragen de antivirusbedrijven zich af. Mogelijk gaat het om een Denial of Service aanval: alle machines die door het MyDoom virus besmet worden, zouden dan bijvoorbeeld samen de servers van de antivirusbedrijven kunnen aanvallen.
Een woordvoerder van het bedrijf F-Secure kan niet goed volgen: waarom blijven die virusschrijvers toch maar bezig - vooral als u bedenkt dat er 250.000 dollar beloning uitgeloofd is voor wie informatie kan verstrekken die leidt tot het oppakken van zo'n virusschrijver. Maar dat is natuurlijk de uitdaging, niet?
http://news.com.com/MyDoom+seeks+to+destroy+antivirus+firms/2100-7349_3-5415086.html?tag=nefd.top

* Google desktop software: gevaar voor uw privacy?
Google heeft verleden week een software uitgebracht waarmee u gemakkelijker zoektochten op uw eigen harde schijf kan uitvoeren. Google, de onbetwistbare kampioen bij het zoeken op het internet, wil die zoektechnologie ook op andere gebieden toepassen, o.a. het doorzoeken van uw eigen peeceetje. Maar sommige bronnen waarschuwen voor het nieuwe product van Google: het zou uw privacy kunnen bedreigen.
Deze waarschuwing komt van het bedrijf Copernic en dat is in zekere zin een concurrent op het zoekgebied voor Google. U moet deze waarschuwing dus ook vanuit deze optiek bekijken.
Wat zegt David Burns, de CEO van Copernic namelijk? Dat het bedrijf van plan is om publieke en privé-zoektochten te vermengen en dat om haar grote geldbron nog wat aan te zwengelen: advertenties plaatsen die passen bij bepaalde content (contextual advertising)/
Misschien heeft Burns wel een argument. Hij zegt namelijk"Als u de mensen op een rijtje zou zetten en vroeg om hun hand op te steken als zij vonden dat Google mag weten welke afbeeldingen er op uw pc staan en welke MP3's u hebt, er niet veel handjes de lucht zouden ingaan."
Copernic brengt zelf al jaren een zoektechnologie die eigenlijk erg goed is. Zij hebben in het verleden onderzocht of het aangewezen was om ook de eigen harde schijf van de gebruiker op te nemen in de zoekresultaten en kregen van de meeste bronnen een "njet" als antwoord.
Of Burns gelijk heeft, dat laten we in het midden. Het is in elk geval een heikel punt dat hij aanraakt, want wie heeft nu graag dat de buitenwereld weet wat er allemaal op zijn harde schijf staat?
http://www.theregister.co.uk/2004/10/15/google_desktop_privacy/

* Zal Google ook de IM-toer opgaan?
Wat zijn de populairste zaken op het internet? Dingen opzoeken, mailen, chatten. Op de eerste twee gebieden heeft Google al een (zware) poot op de grond, op het derde gebied zou Google, althans volgens sommige waarnemers, binnenkort een eerste stap willen zetten.
Die geruchten circuleren al wel langer, maar nu zijn er enkele indicatoren die toch wijzen op meer dan geruchten. Zo zou Google eigenlijk al de beschikking hebben over een eigen IM client. Afgelopen zomer kocht het bedrijf immers een ander bedrijfje op, Picasa, en dat had in zijn portefeuille de IM software "Hello" zitten.
Nog volgens experts zou er in de code van de Desktop Search Tool van Google, die verleden week uitgebracht werd, aanwijzingen te vinden zijn dat het bedrijf ook Instant Messaging wil integreren.
Allemaal speculaties eigenlijk, maar gezien de evolutie van Google lijken ze ons toch niet echt uit de lucht gegrepen.
In elk geval: bij InsideGoogle (1) vindt u meer informatie over Hello. En bij CNet (2) leest u wat meer over de strategie van Google.
http://insidegoogle.blogspot.com/2004/10/hello-whats-this-its-googles-most.html
http://news.com.com/Will+Google+say+hello+to+IM/2100-1032_3-5412359.html?tag=nefd.top

* Wensen gebruikers en bedrijven liggen uiteen
Volgens een nieuwe studie is er een kloof tussen wat de softwarebedrijven willen en wat de gebruiker eigenlijk wil. Softwarebedrijven zijn namelijk helemaal gewonnen voor het idee van een licentie-met-abonnement, waar de gebruiker om de zoveel tijd een bedrag betaalt om de software te mogen gebruiken. Zij pushen dit model dan ook steeds meer en meer (denk maar aan de antivirusbedrijven en de abonnementen op de virussignatuur).
De gebruiker daarentegen betaalt veel liever zijn software op voorhand, om dan later eventueel een bepaald bedrag te betalen voor het onderhoud van de software.
Het is te begrijpen dat de softwarebedrijven gewonnen zijn voor het abonnementsmodel: het rekent zo lekker en geeft een financiële zekerheid. Dat de gebruiker helemaal niet gewonnen is voor dit model, dat kan de softwarebedrijven blijkbaar niet veel schelen.
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Oct/gee20041020027486.htm

* Virussen in .zip archieven glippen door de mazen?
Volgens een artikel bij iDefense zouden verschillende anti-virustoepassingen virussen en malware niet opmerken, wanneer die in gecomprimeerde .zip archieven verpakt zitten.
Het zou gaan om enkele grote namen in de anti-viruswereld: Computer Associates, Eset Software, Kaspersky Labs, McAfee, Sophos, RAV.
Wat de virusschrijver doet is de header van het .zip archief veranderen, zodat daarin te lezen staat dat het gecomprimeerde bestand binnenin slechts 0 bytes groot is. En de software trapt in deze leugen. Verschillende bedrijven zouden inmiddels hun software ook aangepast hebben.
http://www.idefense.com/application/poi/display?id=153&type=vulnerabilities
http://www.eweek.com/article2/0,1759,1679530,00.asp

* Niet-bellen afdeling aub!
Elk restaurant moet tegenwoordig een deel van de eetruimte voorzien voor niet-rokers. In de VS is het zelfs zo dat in sommige staten er helemaal niet meer gerookt mag worden in restaurants en cafés.
Het lijkt erop dat er in de toekomst nog een aparte afdeling zal bijkomen: een afdeling voor de niet-bellers. In de VS is er alvast één restaurant waar er een hoekje is voorbehouden voor de mensen die absoluut niet gestoord willen worden door allerlei beltoontjes en op luide toon gevoerde gesprekken.
Toch erg, dat zoiets voorzien moet worden, terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, pure beleefdheid, om wanneer uw telefoon rinkelt, u die discreet opneemt, u verontschuldigt en het gesprek buiten verder zet.
http://abcnews.go.com/US/wireStory?id=181278

* Browsen met tabblaadjes onveilig?
Ach, het is toch wat. Dan komt er iets uit dat we erg leuk en handig vinden, zoals het browsen met tabblaadjes zoals in de Opera-browser en Netscape 7, dan blijkt dat weer niet veilig te zijn.
Volgens een rapport van Secunia zou het risico bestaan dat er 'spoofs' uitgevoerd worden: u denkt dat u op een bepaalde website bent, want u ziet dat adres bovenaan in de adresbalk, maar in werkelijkheid bent u helemaal ergens anders - op de website van een oplichter bijvoorbeeld die u uw gegevens van bankkaart enz wil ontfutselen.
Alle browsers die met tabblaadjes werken, hebben van jan: Mozilla, Firefox, Netscape, Opera, Camino, Konqueror, Avant Browser en Maxthon. Op de website van Secunia kan u een demo zien (1) van dit veiligheidsrisico.
http://secunia.com/multiple_browsers_dialog_box_spoofing_test/
http://www.internetnews.com/security/article.php/3424491

* Gijzelaar in Irak vrij dankzij Google
De Australiër John Martinkus was afgelopen zaterdag in Irak ontvoerd, omdat zijn ontvoerders dachten dat hij een CIA agent was. Maar volgens dit artikel bij BBC kwamen zijn ontvoerders erachter dat Martinkus was wie hij beweerde te zijn, namelijk een onafhankelijke Australische journalist, door zijn naam door Google te halen. Zij vonden zijn homepage, waar voldoende informatie stond om hen te overtuigen dat John niets met de Amerikanen en Britten te maken had.
Een verhaal dat de jongens en meisjes op het Pentagon wel eens op gedachten zou kunnen brengen. Misschien gaan zij nu voor alle échte CIA-agenten wel een valse website ontwerpen waarop zogezegde geloofsbrieven te vinden zijn...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/3755154.stm
http://www.gadgetopia.com/2004/10/20/GoogleFreesHostageInIraq.html

* OS X op een pc: vervolg
Verleden week berichtten wij over CherryOS, een product waarmee u, mits betaling van een luttele 50 US$, een soort van OS X besturingssysteem op uw pc zou kunnen draaien.
Volgens dit artikel bij Geek.com zou het bedrijf het product niet meer verkopen; het nam trouwens alleen nog maar pre-bestellingen aan, maar een bètaversie was wel beschikbaar. Ook die is verdwenen.
Volgens Wired zou het allemaal te maken hebben met het feit dat de software niet echt ontworpen was door de mensen bij CherryOS en zouden zij leentje-buur gespeeld hebben bij de open bron emulator PearPC. Wat natuurlijk illegaal is en om die reden werd het product dan ook terug ingetrokken. Foei, foei!
http://wired.com/news/mac/0,2125,65368,00.html
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Oct/bma20041021027517.htm

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

Graag drukken wij hier een tekst af die wij ontvingen van Kim Bols; het gaat om de mogelijkheid om uw site gratis te laten screenen of zij wel toegankelijk is voor personen met een handicap.

Wat is BlindSurfer?
Het webtoegankelijkheidsproject BlindSurfer is een samenwerkingsverband tussen Blindenzorg Licht en Liefde vzw en ONA asbl en kwam tot stand dankzij de steun van het Gelijke Kansenbeleid van de Vlaamse Minister van Welzijn,
Gezondheid en Gelijke Kansen. BlindSurfer is het officiële Belgische orgaan dat websites screent op webtoegankelijkheid voor personen met een leeshandicap. Hieronder vallen dus niet alleen blinden en slechtzienden, maar ook dyslectici, epileptici, oudere mensen, enz. BlindSurfer is trouwens het enige toegankelijkheidslabel in ons land en wordt daardoor zowat als de norm beschouwd. Om het label te kunnen bekomen, moet rekening gehouden worden met 16 richtlijnen. Meer info vind je terug op de site van
BlindSurfer (http://www.blindsurfer.be).

Aanvraag en voorwaarden gratis BlindSurfer-screening voor privé-websites
Ikzelf (Kim Bols) screen vrijwillig en daarom kunnen privé-websites gratis het BlindSurfer-label krijgen wanneer ze voldoen aan de 16 BlindSurfer-normen.

Voorwaarden
De voorwaarden voor het screenen van websites zijn als volgt:
1. Het moet gaan om een strikte privé-website die wordt ontwikkeld, uitgebaat en onderhouden door eenzelfde privé-persoon; websites die gemaakt zijn in opdracht van een vereniging, een vzw, een overheidsinstantie of een
commerciële onderneming vallen hier NIET onder en kan ik dus ook niet screenen.
2. De site mag maximaal 100 pagina's groot zijn (zoniet mag ik beslissen om maximaal 100 pagina's te screenen).
3. De site mag geen Flashelementen bevatten. In weze kan een site met Flash-elementen toegankelijk zijn indien een tekstuele versie beschikbaar is. Doch is het mogelijk dat er toch nog belangrijke elementen niet aangeboden worden in de tekstversie, die zienden of slechtzienden soms wel zien staan in Flash. Vandaar dat websites met Flashobjecten bij BlindSurfer moeten worden aangeboden voor een betalende screening (waarbij ze als privé-persoon recht hebben op 50 % korting).
4. De site wordt door een privé-persoon uit België of Nederland uitgebaat.
Opgelet: BlindSurfer is een Belgisch project en daarom worden eerst Belgische webscreenings afgewerkt. Pas als ik tijd heb, komen Nederlandse websites in aanmerking. Hou dus rekening met een wachttijd.
5. Websites die het BlindSurfer-label ontvangen, worden opgenomen in de portaalpagina's van de websites van Kim Bols en van BlindSurfer.

Meer info een aanvragen van het label:
http://www.kimbols.be/blindsurfer

Kijk ook eens op:
http://www.blindsurfer.be




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* De mens als geleider?
Een verhaaltje waar sommige mensen de kriebels van gaan krijgen! Wetenschappers bij de Japanse Telecom-gigant NTT hebben namelijk het menselijk lichaam gebruikt voor de transmissie van data, aan een snelheid van 10 Mbps. Het ging niet om een dode mens hoor, maar een levende.
Via een techniek die "near-field intra-body communication" genoemd wordt, worden elektrische ladingen ingebracht aan één punt van het lichaam en een gevoelige optische elektrische veldsensor vangt op een ander punt van het lichaam de effecten ervan op.
Met andere woorden: als de experimenten goed lijken te lukken (en er geen bij-effecten vastgesteld worden!) zitten we niet meer ver van het SF-scenario waarbij u niet meer met een hoofdtelefoon moet rondlopen!
Tussen haakjes: Microsoft heeft een patent voor intrabody transmissie (1)
EETimes (2) heeft meer uitleg over deze experimenten. En bij Geek.com (3) leest u de commentaren op dit bericht.
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Jun/gee20040624025708.htm
http://www.commsdesign.com/showArticle.jhtml?articleID=50500030
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Oct/gee20041015027443.htm

* Printers bevatten ook vingerafdrukken
In de goede oude tijd werden in de detectiveverhalen de misdaden opgelost doordat de typemachine gevonden werd waarop de snoodaard zijn dreigbrief getikt had. Met de komst van de computer en de printer, bleek dit identificatiemiddel ineens weg te vallen - alle printers zijn toch immers gelijk?
Fout dus. Wetenschappers in de VS hebben ontdekt dat elke desktop printer een eigen signatuur heeft en dat die onzichtbare sporen achterlaat op elk document dat geprint wordt. En zo zal de politie terug in staat zijn met zekerheid vast te stellen dat op die en die printer valse paspoorten, valse bankbiljetten of andere documenten geprint werden.
Volgens dit artikel bij BBC zou alvast de techniek om die sporen te vinden, bestaan voor de laserprinter. Elke printer zou namelijk op een unieke manier de inkt op het papier aanbrengen. Het team dat de techniek uitgewerkt heeft, is nu bezig om deze toepassing (het Purdue systeem) ook uit te breiden naar inkjet-printers.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/3753886.stm

* Cisco, IBM en MS doen het samen
Wormen zoals Blaster en Slammer hebben voor veel ellende gezorgd, ook bij de bedrijfsnetwerken. De dreiging kwam niet alleen via het internet, maar ook via mobiele gebruikers of gasten, die hun besmette laptop op het netwerk aansloten en zo de wormen binnenbrachten.
Om zo'n besmetting tegen te gaan, heeft Cisco een technologie bedacht, Network Admission Control. Die zorgt ervoor dat die routers bepaalde regels toepassen wanneer een toestel aan een eindpunt van het netwerk (zoals een laptop) verbinding tracht te leggen met het netwerk. Toestellen zonder up-to-date patches of antivirus kunnen dan toegang ontzegd worden tot het netwerk of in quarantaine geplaatst worden.
De technologie was al in licentie gegeven aan de 3 grote anti-virusverkopers (Network Associates, Symantec, Trend Micro); nu is ook Computer Associates op de wagen gesprongen, net als IBM. En volgens berichten zou ook Microsoft overwegen om mee te doen.
U vraagt verbaasd: Microsoft meedoen met de technologie van een ander? Wel, uiteraard is het zo dat Microsoft weer haar eigen product heeft, dat gelijkaardig is aan dat van Cisco: de Network Access Protection (NAP) architectuur, een techniek die met Longhorn in 2007 zou uitkomen. En u moet het "meedoen" van Microsoft dan ook in dat licht bezien: dat de NAP architectuur zou kunnen samenwerken met de technologie van Cisco.
http://www.theregister.co.uk/2004/10/18/cisco_dewormer_alliance/

* Deze dvd vernietigt zichzelf in 5 seconden...
Het lijkt een scène uit Mission Impossible, maar het zou wel eens werkelijkheid kunnen worden binnenkort. Het concept komt namelijk van een bedrijf in het Amerikaanse Georgia. Dat wil de filmindustrie helemaal op zijn kop zetten met de zelfvernietigende dvd's.
Want nu is het zo, dat een dvd pas uitkomt als de film al een tijdje in de bioscoopzalen draait, of er zelfs al terug uit verdwenen is. De dvd's van Convex Group zouden echter al verkocht worden vanaf het moment dat de film in de zalen draait, maar na 48 uren al niet meer gespeeld kunnen worden.
In de VS wordt er in elk geval al een eerste experiment met zo'n dvd gehouden: een film met de naam "Noel" komt op 22 november uit in de zalen en tegelijkertijd op zelf-vernietigende dvd die 4,99 kost en bij Amazon verkrijgbaar is. Of het idee zal aanslaan en of Convex de filmindustrie kan overtuigen, dat is nog de vraag! Leest u ook de commentaren van de lezers bij Geek.com
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Oct/gee20041020027489.htm

* Nvidia: een firewall op het moederbord
Er is een tendens merkbaar om de bescherming van de pc niet langer softwarematig aan te pakken, maar in de hardware stoppen. Zo ook Nvidia, dat het beste bekend is voor zijn grafische chips. Het bedrijf komt nu uit met een moederbord-controller waarmee het mogelijk is om een hardware firewall binnen de pc zelf te bouwen.
Voor de technische uitleg verwijzen wij graag naar dit artikel bij PC World. Volgens Nvidia zou de Active Armor firewall beter zijn dan softwarematige oplossingen, omdat de prestatie van de pc er niet onder lijdt. De firewall zelf werkt zoals een gewone software-firewall: inspectie van de pakketjes, het filteren van poorten en andere anti-hack mogelijkheden.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118213,00.asp



Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be








Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** JASC Software, het bedrijf achter beeldbewerkingsoftware Paint Shop Pro, is opgekocht door Corel. Corel heeft beloofd dat het PSP programma onafhankelijk verder ontwikkeld zal worden.
http://www.theregister.co.uk/2004/10/15/corel_buys_jasc/

*** Het lijkt stom, maar het kan uw leven redden: bij Philips in Aken hebben ze elektronisch ondergoed ontwikkeld dat onregelmatigheden bij de hartslag van de rager opmerkt, en waarschuwt bij een driegende hartaanval.
http://www.theregister.co.uk/2004/10/15/underwear_electrocardiogram/

*** Het nieuwe spel va Microsoft, Halo 2, is 4 weken voor zijn officiële lancering al op het internet te vinden.
http://fr.news.yahoo.com/041015/85/43o8c.html

*** Steeds meer Belgische bedrijven kopen on line, zo blijkt uit een onderzoek van InSites. En vooral kantoorartikelen en computerbenodigdheden gaan vlot over de virtuele toonbank.
http://www.webwereld.nl/nieuws/19785.phtml

*** Telenet haalt de kaap van de 500.000e breedband aansluiting. De gelukkige werd met een kleine attentie gehuldigd.
http://www.telenet.be/nl/overtelenet/persberichten/telenet-viert-500.000ste-breedbandklant.php

*** Het schort nog altijd aan gebruiksvriendelijkheid bij de meeste Belgische sites: 100 sites werden bezocht, bij de helft daarvan wordt niet voldaan aan 14 van de 20 criteria.
http://www.agconsult.be/nl/news/pressrelease041014_bwu2004.asp

*** Hotmail-gebruikers wisselen eerder van partner, haarkleur, auto of huis dan van Hotmail-adres!
http://www.webwereld.nl/nieuws/19812.phtml

*** Nieuwstjes uit de Apple-wereld:
- Omzet stijgt met 37 %
- In 1 kwartaal werden er meer dan 2 miljoen iPods verkocht
- Meer dan 150 miljoen songs verkocht in de iTunes Music Store
- De nieuwe 3U Xserve RAID bevat maar liefst 5,6 TB (terrabyte) opslagruimte!
- En tot slot: de nieuwe iBook G4 is sneller en goedkoper dan ooit: slechts 1.099 euro inclusief BTW. Met zijn allen naar de winkel, snel!
http://www.apple.com
http://store.apple.com/Apple/WebObjects/belgiumflstore

FOTO

*** Denda brengt de Web Viewer uit, een professionele tool om via de mobiele telefoon websites te bekijken, met weergave van afbeeldingen, bookmarks, ondersteuning van formulieren, bekijken van bijlagen.
http://www.denda.com

*** 4% van alle Duitse interauten zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van gegevensmisbruik op het internet.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=041019032

*** Een uitstapje naar Duitsland doen? Daar gaat namelijk op 26 oktober de Linuxworld Conferentie van start, waar u alle nieuwigheden over Linux en Open Source te weten komt.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=041019033



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Chuckie Steel - ladies and gentleman-get down
[Hip Hop - turntable] Jazz-slagwerk gecombineerd met plaat-scratching - het lijkt wel een ritje terug naar de jaren '90. Een gewaagde combinatie, maar het intrigeert enorm en de jazz-beat sleept je gewoon mee.
http://music.download.com/chuckiesteel/3600-8542_32-100410176.html?tag=ed

* Eko.lsa - Lundi Matin
[Hip Hop] Op zijn Frans deze keer. Doet een beetje denken aan MC Solaar. Een verbazend mooie en evenwichtige song.
http://music.download.com/ekolsa/3600-8539_32-100081126.html?tag=featured

* Cali Agents - Sharp
[Hip Hop ] Een groep die afkomstig is uit de Bay Area, taalkunstenaars in hun rap-teksten, met een mooi ritme erin. Erg veel melodie moet u hier niet zoeken, de jongens hebben genoeg aan ritme en tekst.
http://music.download.com/caliagents/3600-8544_32-100411603.html?tag=ed

*Josias - Make it!
[Hip Hop] De man is 22 jaar oud en heeft bewezen dat hij iemand is om rekening mee te houden. Hij werkt al jaren samen met andere grootheden uit de Hip hop wereld en doet het nu op zijn eentje. Hij brengt het soort hip-hop dat bij ons althans erg goed in het oor ligt: relax, melodieus, de drum prominent aanwezig, maar toch nog altijd als begeleiding van het geheel.
http://music.download.com/josias/3600-8526_32-100465968.html?tag=justin

* Faust - Digital Soul
[Hip Hop] Weer een man die het met draaitafels doet. En het erg knap doet ook. Faustis, tussen haakjes, de eerste die een volledig album vol scratch-nummers uitbracht. Het is een speciaal ritme, erg opstandig; wij kunnen u enkel maar aanraden om de songs bij Download.com te beluisteren. Zij zijn echt de moeite waard!
http://music.download.com/faust/3600-8542_32-100335803.html?tag=ed


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De toetssteen van een goede religie is of je er grapjes over kunt maken
[G.K. Chesterton]











De nieuwe oogst



* Gewoon logisch!
Die kreet zijn we gewoon van Sherlock Holmes. Op deze site wordt deze kreet gehanteerd bij het oplossen van computerproblemen. De site is gemaakt door een dame, Susan Daffron. En zij vindt dat je gewoon niemand een idioot of dummie mag noemen. En wij geven haar groot gelijk - het is niet omdat je (nog) niet goed met computers bent, dat je stom bent!
[Taal: Engels]
http://www.logicaltips.com/

* Processen
Wanneer u zich al eens van nabij bezig gehouden hebt met uw computer, dan zal u bemerkt hebben dat er heel wat processen draaien waarvan u echt niet zou kunnen zeggen welk programma die getriggerd hebben.
Misschien kan ProcessLibrary wel helpen: u vindt er informatie over de verschillende processen op uw pc en ook welk gevaar zij eventueel inhouden.
[Taal: Engels]
http://www.processlibrary.com/

* Zoekmachines
Een erg uitgebreide lijst met links naar gespecialiseerde zoekmachines vindt u hier. En wel bij een link die afkomstig is van de universiteit van Leiden!
[Taal: Engels]
http://www.leidenuniv.nl/ub/biv/specials.htm

* Een beetje spelen met Google.
Zonder twijfel is Google uitgegroeid tot de meest gebruikte site op het internet. Jaagt dat u geen angst aan? U mag immers niet vergeten dat Google een bedrijf is, een machtig bedrijf en dat macht de neiging heeft om mensen om te kopen?
Het zou eigenlijk veel beter zijn als Google open source was? Dat is wat de mensen op deze site zich afgevraagd hebben. Zij hebben in elk geval enkele goede hacks verzameld op Google, waardoor u de zoekmachine naar uw hand kan zetten.
[Taal: Engels]
http://douweosinga.com/projects/googlehacks

* Nubel: databank met voedingswaarde levensmiddelen
In België werd een on line databank gelanceerd waarin u per merk van voedingsartikel, kan nakijken hoeveel voedingsstoffen er zitten in het product. De databank is eigenlijk bedoeld voor artsen, diëtisten en voedingsdeskundigen, maar ook het grote publiek kan hem raadplegen - mits er centjes neergelegd worden. 30,25 euro met name.
Nu lijkt dit initiatief ons toch iets té commercieel om echt als onafhankelijke bron geraadpleegd te kunnen worden. Eerst en vooral is het een .com domein - nubel.be is, op het moment dat wij dit artikeltje schrijven, nog beschikbaar bij nazicht op DNS. Ten tweede is de raadpleging via het internet niet gratis. Er bestaat ook een papieren folder, die evenmin gratis is.
Nochtans, als u de doelstellingen van Nubel naleest (1) , gaat het helemaal om een vzw die onder koepel van overheidsorganisaties werkt. Het blijft ons echter ongerijmd klinken dat deze site als .com domein geregistreerd werd, terwijl het .be domein beschikbaar is - een indicatie over de werkelijke (commerciële) aard van de database?
http://www.nubel.com/ned/aboutus.htm
http://www.nubel.com/ned/index.htm
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={5F851B3F-B70B-46EF-957D-CBC92130501A}

* Volkssagen
Er zijn zoveel verhaaltjes die niet echt in boeken opgetekend staan, maar die (althans in vroegere jaren) door iedereen uit die streek gekend waren. Volksverhalen, volkslegendes, waren gemeengoed. Maar in de afgelopen jaren zijn zij een beetje in de vergeethoek geraakt - de tv heeft de verteller van die verhalen verdrongen.
Enkele mensen van de univ van Leuven hebben besloten dat zij deze verhalen wilden optekenen, vooraleer zij volledig uit het geheugen verdwenen waren. Momenteel zijn er al verhalen opgetekend uit Limburg en West-Vlaanderen.
Nu, wat die verhalen op zich betreft, dat zijn maar summiere samenvattingen van het verhaal, u moet niet zitten te wachten op grote vertelseltjes. Maar het belangrijkste is dat zij genoteerd werden.
[Taal: Nederlands]
http://www.volksverhalenbank.be/

* Een site voor dames
Verleden week viel er nog een aankondiging van een nieuwe Vlaamse site in onze bus: de vaginavrienden. (hopelijk komt dit berichtje door de spamfilters!)
De bedoeling van de site is om dames meer vertrouwd te maken met dit lichaamsdeel dat, zelfs in deze moderne tijden, nog altijd taboe is. Goedele Liekens richtte de site op, maar bij een bezoek ervan bleven wij toch op onze honger zitten.
Zo werd aangestipt dat vaginale afscheiding, vaginale infecties, een van de meest voorkomende problemen zijn waarmee vrouwen geconfronteerd worden. Punt uit. Geen links naar meer informatie over deze problemen, hoe ze op te lossen, vonden we niet.
U kan er wel een sleutelhanger bestellen. Tja..
[Taal: Nederlands]
http://www.vaginavrienden.be/

* Wereldmuziek: de awards
De Britse zender Radio 3 heeft prijzen uitgereikt voor de beste artiesten/songs in het genre Wereldmuziek. Bestaat er een betere gelegenheid om nieuwe artiesten te leren kennen, dan door te kijken naar wie deze prijzen gingen? Wij wensen u alvast een aangename ontdekkingstocht!
[Taal: Engels]
http://www.bbc.co.uk/radio3/world/awards2004/

* Sneltoetsen
Alle sneltoetsen op één pagina gezet - erg handig! U vindt er sneltoetsen voor Excel, Word, maar ook IE, Mozilla, Eudora enz. U moet wel eventjes wachten vooraleer de hele database geladen is, want er zitten wel heel veel sneltoetsen in ) bijvoorbeeld 297 voor Word alleen! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://members.home.nl/j.scholte/SnelToetsen.htm

* Codecs
Wat zijn codecs, hoe komt u te weten welke codecs u nodig hebt voor een bepaald bestand, hoe weet u welke codecs u al geïnstalleerd hebt op uw pc en wat is FOURCC?
Op deze site komt u dit allemaal te weten. (Bron: Wim W)
[Engels]
http://www.moviecodec.com/

* Snoepje voor webmasters
Een extraatje voor alle webmaster: een site met de beste tools en informatiebronnen op het internet. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.contentinfusion.com/resources.aspx

* Schijf-doorzoekers onderzocht
Deze week was er heel wat te doen over de nieuwe tool die Google uitbrengt en waarmee u uw harde schijf kan doorzoeken. Er werden vooral vragen gesteld bij de privacy die deze zoeker u nog laat.
Google brengt met deze zoeker niet echt een primeur uit hoor. Er zijn ook andere programma's die hetzelfde doen, of toch iets gelijkaardig. In dit artikel van CNet worden de programma's met elkaar vergeleken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://reviews.cnet.com/4520-3684_7-5536376.html?tag=cnetfd.ld

* Vrijdag animatiedag: speeltijd!
Voor onze speelvogels een extraatje: op deze site vindt u een hele reeks arcadespelletjes uit de oude doos: Frogger, Pacman, Centipede, Space Invaders... om er nostalgisch van te worden! Een deel ervan kan u online spelen, indien u de Shockwave plug-in hebt of Java on board hebt, een deel is onder het Windows OS of DOS geschreven en kan u gratis downloaden.
Veel leesplezier met deze erg, erg verslavende spelletjes - u weze gewaarschuwd!
[Taal: Engels]
http://www.tripletsandus.com/80s/80s_games/arcade.htm

* Vrijdag animatiedag: Flash Fun : koffieautomaat
Hebt u zin in een lekkere cappuccino ? Geen probleem. Even een muntje in de automaat steken, kies wat u wil drinken. Gevuld bekertje nemen ... Bah, die smaakt slecht vandaag. Hoe zou dat komen (even op "apri" drukken ...)
(taal : Italiaans) [Filover]
http://www.cartoline.it/pics/_zoom_flash.htm?immagine=scherzi_150404_01.swf

* Vrijdag animatiedag: Confituur (filmtrailer)
Op het Filmfestival in Gent keek men reikhalzend uit naar Confituur, de nieuwe film van Lieven Debrauwer. De maker zelf noemt de film een sprookje dat dicht bij de realiteit aanleunt. Na "Pauline en Paulette" heeft De Brauwere opnieuw oudere mensen ten tonele gevoerd, want de film gaat over de huwelijksperikelen van een ouder koppel, Tuur en Emma.
http://www.confituur.net

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Wist u dat ?
Wist u dat vrijdag de 17e een ongeluksdag is in Italië ? Wist u dat mannelijk okselzweet vrouwen kan kalmeren ? Wist u dat de langste plaatsnaam ter wereld 163 letters lang is ? Toelichting bij deze vragen en nog verschillende andere weetjes kan u terugvinden op deze nog steeds groeiende site.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.wistudat.net/

* Fotografie : Richard Avedon
Deze legendarische fotograaf overleed op 1 oktober 2004 op 81-jarige leeftijd. Hij was zeer geroemd voor zijn portretten (o.a. van Marylin Monroe, Andy Warhol) en modefoto's (maakte in 2004 o.a. reclamefoto's voor de modeketen H&M en voor Levi's).
(taal : Engels) [Filover]
http://www.richardavedon.com
http://www.newyorker.com/fact/content/?041011fa_fact2
http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Avedon

* Bekende personen op het net – Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Brahim
Deze Belgische jongeman werd bekend door zijn deelname aan Idool 2003.
http://www.brahimusic.com/

- Marianne Rosenberg
Officiële’ site van deze Duitse schlagerzangeres. Bracht heel recent een nieuw album op de markt, nl. 'für immer wie heute'.
http://www.marianne.rosenberg.de/

- Joni Mitchell
Deze Canadese zangeres kreeg in 2002 nog een Grammy Award.
http://www.jonimitchell.com/

- Ludacris
Officiële site van deze opvallende rapper.
http://www.defjam.com/ludacris

- Nayah
Franse zangeres die in 1999 geselecteerd was voor het Eurovisiesongfestival maar haar deelname was destijds vrij omstreden.
http://membres.lycos.fr/nayah2003/
http://fr.wikipedia.org/wiki/Nayah

- Pie Tshibanda
Deze Congolees trekt het land rond met de voorstelling 'Un fou noir au pays des blancs' waarin hij op een boeiende manier het verhaal vertelt van een zwarte die in het land van de blanken terecht komt. Het verhaal bestaat ook in boekvorm.
http://www.tshibanda.be/
http://www.subran.be/aicip/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's



*** Algemeen Dagblad
- Behandel cd en dvd met zorg
- werknemers bespied via GSM
- Drie pc-tips voor J. Tonino
- Harmony vervngt afstandsbedieningen
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- I-Trendz, de beurs voor digitale fans
- Een thuisnetwerk via het stopcontact
- De Panda tegen de Lamborghini
- Google zoekmachine voor de eigen computer
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
- La lutte continue/De strijd gaat door
- The world was their oyster, ha ha ha ha ha
- Fotototfoto NU WIJ WEER! fotografen
- Op weg naar elke dag Jantje Smit?
Aanrader: => Je zou het misschien niet zeggen maar de Buma/Stemra is in paniek. Vrijwel geruisloos werd in Den Haag een Europees Cultuurtopje gehouden over de toekomst van de 'eigen' muziek.
http://www.nuwijweer.nl



*** Webfactor
- Site speciaal voor AA'ers
- Amerikaanse astronaut stemt per e-mail vanuit de ruimte
- Google redt ontvoerde Australische journalist in Irak
- Chatten met Hitler
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: Projectoren voor professionals
- Inside Internet: ContactOffice overtuigt in de States
- Network & Telecom: Het Oracle/PeopleSoft proces draait rond onderhandelingen
- Mac Addict: Een Power Mc G5 voor 1.395,- EUR!
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
- Rudi Vansnick: «We geven cybercriminelen carte blanche»
- Insight Internet Awards voor ontoegankelijke websites : Sites bekroond die nauwelijks toegankelijk zijn.
- Lijst dopingzondaars niet online
- Brusselnieuws.be online
- RVI wordt VRT-Nationaal en breidt internetaanbod sterk uit
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Games: Kleine Soldaatjes
- Games: Gooi als een dwaas op je baas
- Late Night: Erotica Boxing
- Film & TV: Ellektra
http://www.speedzone.be

*** Elektro.be
- Bose Lifestyle 48: home entertainment systeem kent jouw muzikale voorkeur.
- Creative zet aanval in op Apple met Zen Micro.
- Geef de bliksem geen kans, OBO LightningCoordinator Type LC 63.
- Electrolux Oxy³system: geen grammetje stof meer.
- Navigon MobileNavigator 4: GPS-systeem voor PDA met spraakherkenning.
http://www.elektro.be




Wikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

- IBM project om de volgende klasse van petaflop-schaal supercomputers te ontwikkelen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blue_Gene
- Vader van prins Hendrik, grootvader van koningin Juliana -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_Frans_II_van_Mecklenburg-Schwerin
- In Noord-Afrika regerende dynastie die pretendeerde af te stammen van Fatima -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalifaat_van_de_Fatimiden
- Staten van de VS met een hevige strijd rond de presidentsverkiezingen 2004 -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Swing_state
- Huidig president van Wit-Rusland en volgens velen de laatste dictator van Europa -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Lukashenko
- Besturingssysteem dat erg van belang geweest voor de ontwikkeling van Unix -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Multics
- Onbewoond koraalatol binnen de Pitcairn eilanden -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Henderson_%28eiland%29
- Fictieve parallelle universums waarin transformers bestaan -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Transformers_Universums
- Welke sterren bevinden zich relatief dicht bij de aarde? -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_dichtstbijzijnde_sterren
- Een groep tropische watervogels met zeer lange tenen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacana
- Laatste hertog van Brunswijk-Lüneburg en prins van Groot-Brittannië en Ierland -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ernst_August_van_Brunswijk

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



* Tip browser: open links in een nieuw venster
Het kan handig zijn om een link te openen in een nieuw venster - zo blijft uw startplaats behouden, hoe ver ook uw nieuwe surftocht u mee sleurt. Om dit te doen, hebt u twee mogelijkheden:
- klik rechts op de link en kies uit het uitklapmenu: open link in new window
- houdt de shifttoets ingedrukt wanneer u op de link klikt
(de tweede tip werkt niet altijd, naar onze ervaring; klikken met de rechter toets blijkt betrouwbaarder)

* Browser tip: Netscape 7.1
Hebt u al de nieuwe 7.1 browser van Netscape? Die is erg knap en wij kunnen u hem alleen maar aanraden. Terwijl er van de IE browser al lang geen nieuwe versie meer verschenen is, blijft Netscape vernieuwen. Rap downloaden dus. In de volgende dagen lichten wij enkele nieuwigheden toe in 7.1
Pop-up Control: u kan verhinderen dat popups uw surftochten vergallen. Dit onderdeel zet u op of af bij Tools / Pop up blocking. Wanneer een popup geblokkeerd wordt, kan Netscape dit aangeven met een icoontje in de statusbalk.
U kan uw voorkeuren ingeven voor het controleren van de pop ups via Edit / Preferences / Privacy & Security / Popup Windows. Daar kan u ingeven welke sites wél een popup mogen vertonen. U kan dit ook geval per geval ingeven: wanneer u op de site bent waarvan u popups wil accepteren, klik op Tools / popup blocking, en klik Allow popups from this site

* Browser tip: Netscape 7.1
Een tweede nieuwigheid is het browsen met tabblaadjes. Zo kan u meerdere pagina's tegelijkertijd openen en gemakkelijk tussen de sites wisselen. Om gebruik te maken van de tabblaadjes, kan u het volgende doen:
- klik op het Tab-icoontje links bovenaan, vlak naast het eerste tabblaadje
- klik rechts op een tabblaadje
- klik File / New Navigator Tab
- klik rechts op een link en kies uit het uitklapmenu: open link in new tab

* Tip browser: Netscape 7.1- afbeeldingen
Nog nieuw in Netscape is de handige manier van afbeeldingen te tonen. Afbeeldingen die té groot zijn, kunnen zo getoond worden dat zij toch op uw scherm passen. Eens u de afbeelding geladen hebt, wordt uw cursor een vergrootglas. U kan nu in- en uitzoomen op de afbeelding.

* Browser Tips: Netscape 7.1 - zoeken vereenvoudigd
Er is nu ook een onderdeel waardoor u tekst kan intikken IN de webpagina en terwijl u die tikt wordt de tekst gezocht. Daarvoor moet u wel eerst de nodige instellingen activeren via Edit / Preferences - dubbelklikken op Advanced en dan Find As You Type aanklikken.
Voortaan klikt u even IN de pagina en tikt u de gewenste tekst in. Onmiddellijk gaat Netscape op zoek naar het gezochte woord.

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html




Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes



En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html









Van alles halen, (bijna) niets betalen...



* Mail netjes forwarden
Windows - 265k - free
Wij moedigen het niet aan, het forwarden van een mail die duidelijk voor de zoveelste keer geforward werd. Maar soms kan zo'n mail wel degelijk belangrijk zijn. Alleen: zo'n mail zit dan vol met <<< tekens en de alinea's kloppen helemaal niet meer.
Dit progje brengt raad. U kopieert de tekst van de mail ernaartoe en het progje haalt alle hinderlijke quote-tekens weg en herstelt de oorspronkelijke alinea’s. Resultaat: een proper mailtje.
http://www.dsoft.com.tr/stripmail/

* Slogger
Add-on voor Firefox
Met dit progje kan u een volledige back-up nemen van uw geschiedenis bij het browsen en die aanpassen. U kan zelfs alles wat u gezien hebt, in zijn totaliteit opslaan. Opslagruimte is nu toch zo goedkoop?
http://www.kenschutte.com/firefoxext/

* ADF Soft Screenshot
Windows - freeware
Een progje om op een simpele manier een goede screenshot te maken. Het is gratis, maar helaas wel in het Duits. (Bron: Wim W)
http://www.adf-soft.de/

* Belarc Advisor
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 605k - freeware
Wat hebt u op uw pc staan? Dit progje maakt een gedetailleerd profiel van alle software en hardware, inbegrepen de Microsoft Hotfixes. De resultaten kan u in uw browser bekijken (maar worden niet verder gestuurd hoor!) (Bron: Wim W)
http://www.belarc.com/free_download.html


* MediaMonkey
Windows - freeware
Een alles-doener op audio-gebied, met alle mogelijke tools en dan nog gratis en voor niets! (Bron: Wim W)
http://www.mediamonkey.com/product.htm

* QNext
Windows - gratis
Een progje dat te vergelijken valt met de multi-messenger Trillian, maar veel veelzijdiger is, zonder reclame en bovendien zijn de meeste toepassingen gratis! (Bron: Wim W)
http://www.qnext.com/how_works.html

* Windows Media Player ook in het Nederlands!
Voor wie toch liever zijn eigen moerstaal ziet prijken op de knoppen in zijn Windows Media Player, is er goed nieuws: WMP is nu ook in het Nederlands beschikbaar! (Bron: Wim W)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=nl&FamilyID=b446ae53-3759-40cf-80d5-cde4bbe07999

* Style Sheets
Zoals u weet, wordt bij Style Sheets de opmaak van een webpagina in één apart bestand gestoken, dat binnen of buiten de pagina gezet wordt; wil u de opmaak van een hele site veranderen, dan hoeft u enkel die style sheet te veranderen.
Deze twee programma's maken het kinderspel om zelf stylesheets te maken. (Bron: Wim W)
http://www.price-media.demon.co.uk/cascade.html
http://www.bradsoft.com/download/index.asp

* Vrijdag Macdag: Differences Examiner
Mac OS X - 1,21 MB - shareware $5
Een tool om twee tekstbestanden te vergelijken en er de verschillen uit te halen. Erg nuttig bijvoorbeeld om programmeercode te vergelijken.
http://www.download.com/Differences-Examiner/3000-2249-10306130.html

* Vrijdag Macdag: TwilightBrush
Mac OS 10.1.4 - 11.04 MB - shareware
Een programma voor het bewerken van digitale foto's, maar met een heel speciale tool: u kan foto's als het ware in een verfpot stoppen en als u dan een penseelstreek zet, dan verschijnen die fotootjes daarin, in een complex veelkleurig patroon.
http://www.download.com/TwilightBrush/3000-2197-10305278.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Kim heeft een vraag over dubbele mails in Outlook. Wie helpt?
<<<
Hallo Hilde

Ik ben op zoek naar een (liefst gratis) progje dat misschien ooit al eens in NeTTies is langsgeweest, maar ik vind het in ieder geval niet meteen terug.
Ik werk met Outlook 2003 en heb een bepaalde map die inclusief 1 submap zo'n 19.000 e-mails bevat. Door een importfout heb ik dubbele en driedubbele
mails in die map staan, dus volgens mij kan het aantal uiteindelijke mails flink ingekrompen worden.

Hoe kan ik de overbodige mails gemakkelijk wissen? Zover ik weet, kan dat niet met Outlook. Ik wil zoiets eigenlijk liever niet aankopen, want het is
echt maar eenmalig dat ik dat eens zou gebruiken; ik hou normaalgezien alle s wel nauwkeurig bij.

Ik heb wat op het Internet zitten zoeken, en kwam bij een shareware-progje "outlook duplicate remover" ofzoiets terecht, maar daarmee kon je enkel
dubbele mails detecteren en nadien wistte hij er slechts 10 omdat je voor d e rest een geregistreerde gebruiker moest zijn.

Misschien bestaat er zo'n gratis progje om toch heel de map en submap te vrijwaren van die dubbele en driedubbele mails?
Ik hoor het graag!
Alvast dank!
Groetjes en doe zeker zo door met NeTTies; ik lees het heel erg graag!Kim
http://www.kimbols.be
Infosite over/voor blinden en slechtzienden




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.



Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische Lotto



De nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AfsluiterEen man zonder snor,
is als een vrouw zonder snor.
Anton Tsjechov